Moj grad| Nostalgija| Život

ULICA

razmisljam RSS / 30.11.2010. u 18:08

                                        ( ili fotografija koja nikada nije napravljena )

 

                Ulice u ravničarskim naseljima često iskazuju izvesnu dozu ekstravagancuje, hirovitosti, obesti, možda i nekakvog pritajenog ludila. Baškare se između kuća široke i prostrane, lenjo se protežu pod niskim nebom dajući utisak da tako mogu od horizonta do horizonta, da bi se ujedanput, iznebuha, potpuno neočekivano polomile na lakat i nastavile sasvim promenivši pravac.

                Može biti da su uvidele blagu dosadu pravolinijskog kretanja. Moguće i da ih bole njihova asfaltna ili prašnjava leđa od večito istog položaja pa se lenjo protežu. A možda se samo kere uživajući u tome što izazivaju zbunjenost kod putnika namernika sviklih na monotoniju putovanja.

                Ni ova ulica nije bila izuzetak. Mada, reklo bi se da je imala valjanih razloga što se naglo bacila u stranu. Da nije to učinila, na jednom kraju bi se zakucala u stamenu prizemnu kuću koja joj se isprečila na putu. Pomirljiva kakva je, glavnim krakom je skrenula prema Autobuskoj stanici, a uski puteljak je pružila ka Glavnoj ulici i Pijaci sredom ( da ne kažem srednjoj pijaci , postalo bi po malo zbunjujuće). Na drugom kraju je morala da se izvije prema Pijaci subotom da ne bi glavačke bućnula u žabokrečinu i rit Kanala koji je baš tu našao da pravi blagu okuku i tako joj ometa prolaz.
                Dva niza kuća, švapskih, stabilnih i jakih, sa ajnfortima od teškog drveta i vojvođanskih duboko ispruženih u unutrašnjost dvorišta, sa krovovima na dve vode i sa po dva prozora sa ulice, davala su joj po malo neujednačen i reklo bi se čak donekle iskrzan izgled.
                Kraj kuća su se pružali pločnici od pažljivo složenih cigala, na nekim mestima klimavi, po negde džombasti i neravni, po ivicama zarasli u bokvicu i nisku travu. Samo ispred gimnazijskog dvorišta, zgrade Milicije i jedine stambene jednospratnice kočoperio se asfalt, dušu dao za crtanje školica.
                Na pločnike su se nastavljali travnjaci gusto načičkani stablima dudova. Leti je sve bilo ljubičastoplavomodro musavo od prezrelih dudinja. Ali, deca su najviše volela onaj jedan jedini poseban - beli. Plodovi su mu bili krupniji od ostalih i sasvim drugačije slatki i žuti kao zrnca meda uhvaćena u okcetu ćilibara i klinci su se rojili oko njega sa naročitim uživanjem zajedno sa zujkavim rojevima osica i pčela. Ispod njega bi poput jata vrabaca razbrbljane devojčice prostirale neko pohabano ćebe i okupljale se da neveštim prstima nežnim poput Trnoružičinih, nesigurnim bodovima vezu šarenim muline koncima na pijaci kupljene drukovane šustikle za prekrivanje bokala i poslužavnika koji se iznose pred goste. Negde oko početka školske godine  ( mada moram da priznam da me sećanje ne služi baš najbolje ) krenula bi najezda čupavih gamizavih gusenica svilene bube. Nemoguće je bilo proći ulicom ne zgazivši ni jednu. Verale su se po zidovima, ulazile kroz otvorene prozore, padale za vrat, u kosu, milele po stablima i travi i halapljivo proždirale dudovo lišće, da bi nekog samo njima znanog dana kao po dogovoru jednostavno nestajale.
               Travnjaci su se blago spuštali, pa opet uzdizali, praveći duboke i široke jendeke ravnog dna, sasvim pogodne za igranje između dve vatre i šuge. Većina ih je bila uredna i čista, pokošene trave. Tom sređenom izgledu umnogome su doprinosile i baba Simanine bele bradate koze koje su zdušno učestvovale u održavanju reda brsteči sa podjednakim žarom sve na šta bi naišle. Koprive i čičak su rasli samo u ona dva ispred Gimnazije i Milicije. Uz malo rizika od žarenja mogao se tu pri povratku iz škole nabrati i lep buketić belih rada da se obraduje mama. A i čičkovi cvetovi su, prikačeni jedan uz drugi, tako lepo uspevali da podražavaju fotelje i kauče i uopšte, nameštaj za lutke.
                Jedino ona jednospratnica sa asfaltiranim trotoarom nije imala jendek. Mogu samo da pretpostavim da je ta očita nedoslednost proizilazila iz činjenice da su se na uličnoj fasadi nalazila dvoja podrumskih vrata iza kojih su se ispod čitave kuće prostirala dva niza ogromnih prostorija koje su može biti nekada služile kao skladišta nekakvom bogatom veletrgovcu što je iziskivalo širok prilaz za teretna vozila. Samim tim taj prostor je bio Bogom dan za pikanje fudbala i sve ostale igre loptom. Jurilo se tu i za perom loptice za badminton, preskakali se lastiš i konopac ( crvena, bela, plava... piroš, fehir, kek... ), pitalo cara, cara gospodara kol'ko ima sati, razbrajalo za igre žmurki koje su se neretko završavale pentranjem po krovovima komšijskih svinjaca i šupa u pitome kasne sutone i zavlačenjem u mračne podrume po čijim su se zemljanim podovima sjaktali tragovi puževa golaća, kopale rupe za klikere ( staklence, gvozdence i plastence podjednako ), trčalo u pokušajima da se nevešto sklepani zmajevi sa repovima od krep papira domognu oblaka...
                Između svega toga probijao se samom sredinom kolski put. Gusta, teška ravničarska zemlja uzduž ispresecana vagašima koje su za sobom ostavljali traktori i kombajni na svom putu do njiva mrveći je i sitneći u najfiniju prašinu, finu poput brašna za štrudle sa makom i ogromne vazdušaste krofne sa pekmezom od šljiva koje su se vruće odlagale u plave vangle sa belim tufnama. Još kada protutnji hirovita letnja nepogoda pa se kolotrazi ispune vodom a zemljani prah se pretvori u žitko, podatno, toplo, lepljivo blato koje šljapka i klokoće između nožnih prstiju i u koje noge upadaju do članaka - kud ćeš lepše zabave i većeg uživanja od bosonogog gacanja po nadošlim baricama sa kriškom odsečenom od hleba dvokilaša i dobro namazanom najbeljom svinjskom mašćom i bogato posutom solju i alevom paprikom u ruci.
                Pošto saobraćaja gotovo da i nije bilo, zimi su se tu pravila najduža i najlepša klizališta koja niko nije posipao pepelom iz šporeta i kaljevih peči kao što se to radilo sa pločnicima. Od jutra do mraka se tu padalo, ustajalo, zaletalo, takmičilo u dužini klizanja, propadalo kroz tanak led, cičalo i grajalo.
               S jeseni, blato je od dugih rominjajućih kiša postajalo gusto i teško i da bi se s večeri otišlo kod komšija preko puta po šerpicu tek pomuženog mleka koje se još pušilo od toplote vimena, trebalo je put premostiti komadima cigle, drveta i kartona i veoma pažljivo birati stazu jer se lako moglo dogoditi da obuća ostane zaglavljena u glibu iz koga ju je bilo gotovo nemoguće iščupati. Jedino tada ulica je postajala nekako nedobronamerna, iznenada savim preterano široka i gotovo zlobna i kidala je veze među komšijama jer se preko nje takve , mračne i kaljužne, nije išlo bez preke potrebe.

               A prolazio je njome šarolik svet.Čiče na teškim crnim biciklima sa nogavicama pantalona uredno prikupljenim drvenim štipaljkama da ih ne bi uhvatili lanac ili žbica. Baba špicara, omalena okrugla zabrađena ženica koja je preko ruke nosila ogromnu od pruća pletenu korpu punu fišeka napravljenih od starih novina u koje je majušnom staklenom čašom odmeravala za pet banki suncokreta, bundevinih semenki ili kikirikija i ogromnih smeđih karamela - štolvergi koje su ispunjavale čitava usta i lepile se za zube pri svakom pokušaju žvakanja. Pa goranac Riza sa svojim kolicima sa sladoledom ( vanila, čokolada, limun ) i hrskavim slatkim kornetima, koji je držao poslastičarsku radnju u Glavnoj ulici sa pretencioznim natpisom POSLASTIĆARИCA. Mečkari sa svojim tužnim cirkuskim izvedbama i melanholičnim, sa sudbinom pomirenim olinjalim medvedima. Ciganka koja je uzvikivala: ,,Kupime gospoja za staro!'' prodajući kupine nabrane po vrzinama u ataru. Slovakinje koje su posle prepodneva na pijaci, ubundane u sve svoje nacigovane suknje i  uštirkane podsuknje i kecelje i cicane bluze na cvetiće i kožne prusle i šarene marame i obuvene u u pletene zepice sa kićankama raznosile mileram i sir stalnim mušterijama po narudžbini i bez dodatka brašna ili šta se već stavlja kada se hoće maličak podvaliti. Zaprege sa kolima punim kreča ili bostana još neuvelih vreža i otkupljivači starog gvožđa. Đaci putnici u prolazu između škole i Autobuske stanice, pomalo rasejani od prvih zaljubljenosti, zericu zabrinuti zbog nenaučene lekcije, uglavnom vetropirasti i vragolasti. Oni koji su namerili kod sajdžije na uglu da bi srce sata ponovo počelo da kuca i vreme moglo i dalje neometano da prolazi. Komšinice u šlafrocima i sa metalnim viklerima pričvršćenim gumicama za tegle u kosi, zajapurene od prvih trač partija koje su razmenile tog dana uz kafu prženu nad živom vatrom u od česte upotrebe ulubljenom pržunu i tek, uz priču, sveže samlevenu u ručnom mlinu. Napušteni kučići, svačije mačke...

                                                                 *** *** ***

               Dudovi su posečeni. Svilara se okrenula sintetičkim materijalima i gusenice su ostale bez hrane pa su i one netragom nestale. Umesto njih su posađena neka tanušna drvca koja nisu mogla da se brane od baba Simaninih koza ( Ili su bile baba Maricine? Zaboravlja se, vremenom... ) te su dugo bolovala i jedva pretekla. A i to se nekako poklopilo sa zabranom držanja koza u varoši koja je u međuvremenu doneta.
               Krive polutrule drvene bandere su zamenjene novim i ulica se ponovila svetiljkama..
               Veliki parni valjak je poravnao vagaše dok su deca trčala pored njega i bacala mu pod gusenice komade cigala, grančice, prazne staklene flaše i konzerve da vide kako će ih samleti svojom težinom što je većinu mama dovelo do ludila i nagle potrebe da izbubecaju svoje potomstvo iz čistog očaja, isprepadane slikom svih strahota koje su mogle da se dogode prilikom te detinje akcije. Pa se nešto nasipalo i radilo i put je osvanuo presvučen asfaltom. Čak su i pločnici od cigle prevučeni njime.

                                                                *** *** ***

               Nekako u to vreme nestao je i čitav jedan svet...

 

 

REČNIK

- keriti se: sprdati se, zavitlavati se, bećariti se,začikavati...
- ajnfort: pokriveni kolski prolaz, u Banatu još poznat i kao suvi ulaz
- drukovanje: štampanje
- šustikla: milje ( Postoji li naša reč? )
- vagaš: kolotrag nastao kretanjem zaprega i poljoprivredne mehanizacije po blatnjavoj zemlji
- Poslastićarнica : poslastičarnica ( посластичарница )
- šlafrok: kućna haljina, obično od zenane ili cica u impesivnom koloritu, duga do natikača

 



Komentari (102)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dali76 dali76 18:39 30.11.2010

pre poruka

Kazu da slika govori kao hiljadu rijeci. Ova tvoja prica svakom recenicom nosi po jednu sliku koja me zgrabi za ruku I ne pita hocu li vec vodi tim ulicama.
Svaka cast.

mikele9 mikele9 18:51 30.11.2010

Re: pre poruka

Još kada protutnji hirovita letnja nepogoda pa se kolotrazi ispune vodom a zemljani prah se pretvori u žitko, podatno, toplo, lepljivo blato koje šljapka i klokoće između nožnih prstiju i u koje noge upadaju do članaka - kud ćeš lepše zabave i većeg uživanja od bosonogog gacanja po nadošlim baricama sa kriškom odsečenom od hleba dvokilaša i dobro namazanom najbeljom svinjskom mašćom i bogato posutom solju i alevom paprikom u ruci.

Razmišljalice draga, ti si slikarica pisalica
Osećam među nožnim prstima žitko, toplo, podatno, lepljivo blato a voda mi curi iz usta pri pomisli na krišku....
mariopan mariopan 19:11 30.11.2010

Re: pre poruka



Pišeš tako lepo da sam uživala u svakoj reči.
Na sokaku obično ispod dudova, nalazile su se klupe da narod sedne i malo dane dušom, podeli najnovije vesti ili neku muku, kulturno se "uzdiže" (umesto televizije) i tada ode na počinak. To su najlepši trenuci dana pa uživaj malo sa nama na ovoj klupi.
mirelarado mirelarado 19:35 30.11.2010

Re: pre poruka

Прелепа прича о ишчезлом, тихом свету, где време протиче уз равномерне откуцаје старог уличног сата...

Čiče na teškim crnim biciklima sa nogavicama pantalona uredno prikupljenim drvenim štipaljkama da ih ne bi uhvatili lanac ili žbica.


loader loader 19:40 30.11.2010

Re: pre poruka

Mariopan:

... To su najlepši trenuci dana pa uživaj malo sa nama na ovoj klupi.



razmisljam razmisljam 20:01 30.11.2010

Re: pre poruka

Dragi Dali,
za početak, želim ti dobrodošlicu u ovaj moj lični kutak. Drago mi je što si svratio.
Veliko hvala za lepe reči koje si mi uputio.
Radujem se da sam uspela da te povedem ulicom mog detinjstva na pravi način i da ti se to dopalo.

I nešto veoma važno - prebiram svoje mrvice krivice po džepovima već veoma dugo. Tu su, prisutne, žuljaju, tište me, ali ne mogu pobeći od njih, ma koliko mi delovalo da se sve ispodogađalo mimo moje volje i uprkos svim mojim željama.

Za tebe, malo nostalgije:

razmisljam razmisljam 20:05 30.11.2010

Re: pre poruka

a voda mi curi iz usta pri pomisli na krišku....

Микеле драги,
што не кажеш? Само за тебе ( свеже да свежије не може бити - овде увелико трају традиционални двадеседеветоновембарски / да ли сам добро написала / свињокољи ):




Razmišljalice


И даље ми се мнооого допада.
razmisljam razmisljam 20:22 30.11.2010

Re: pre poruka

Мариопан,
имаш потпуно право што се клупа тиче.Наравно да их је било ( до душе, нису биле тако лепе и китњасте као ова твоја ). Више некако овакве:



У сумраке их је запоседао бабљи хор, помно пребирајући по дневним догодовштинама и не пропуштајући из вида ни једног пролазника. У међувремену смо их запоседали ми деца и свашта се ту лепог и узбудљивог ћућорило.

За тебе:



uživaj malo sa nama na ovoj klupi


Хвала, хоћу. Најлепше место за пријатељске разговоре.
razmisljam razmisljam 20:33 30.11.2010

Re: pre poruka

Мирела,
управо такви бицикли као са твој слике, налик тенковима ( а и сличне масе ), поуздани и корисни. На пијацу су вожени, а са пијаце гурани док су им се са ручки клатили препуни цегери... Служили су као ослонац и одмориште док се застајало у кратким комшијским диванима. Учили смо да их возимо, онако високе и огромне, стојећи на педалама и подвучени испод шипке, јер са сица нисмо успевали да их дохватимо . И имали су своја паркиралишта, до душе не тако дизајнирана попут ових:



За тебе:

razmisljam razmisljam 20:45 30.11.2010

Re: pre poruka

mr.loader,
клупа :

mirelarado mirelarado 21:26 30.11.2010

Re: pre poruka

razmisljam
Мирела,
управо такви бицикли као са твој слике, налик тенковима ( а и сличне масе ), поуздани и корисни. На пијацу су вожени, а са пијаце гурани док су им се са ручки клатили препуни цегери... Служили су као ослонац и одмориште док се застајало у кратким комшијским диванима. Учили смо да их возимо, онако високе и огромне, стојећи на педалама и подвучени испод шипке, јер са сица нисмо успевали да их дохватимо .


Сад им сећања окрећу точкове, а од њих се праве уметничка дела:


loader loader 22:40 30.11.2010

Re: pre poruka

mr.loader,
клупа

Oh, kakva likovna nadgradnja

razmisljam razmisljam 23:50 30.11.2010

Re: pre poruka

Сад им сећања окрећу точкове, а од њих се праве уметничка дела


Тако некако, Мирела. А некада је читава равница била


razmisljam razmisljam 23:54 30.11.2010

Re: pre poruka

Oh, kakva likovna nadgradnja



mariopan mariopan 13:53 01.12.2010

Re: pre poruka


У сумраке их је запоседао бабљи хор, помно пребирајући по дневним догодовштинама и не пропуштајући из вида ни једног пролазника. У међувремену смо их запоседали ми деца и свашта се ту лепог и узбудљивог ћућорило.

Baš tako mi je zaličio ovaj divan tekst - sentimentalni podset " kako je to nekada bilo lepo i romantično", pa sam tako razumela da ćemo na nekoj zamišljenoj klupi-blogu da pretresemo te nestale uspomene. O tome se u sumrak najviše pričalo na sokaku, sada na blogu - došla takva vremena.

razmisljam razmisljam 14:35 01.12.2010

Re: pre poruka


pa sam tako razumela da ćemo na nekoj zamišljenoj klupi-blogu da pretresemo te nestale uspomene


Мариопан,
идеја са клупом ти је баш права. Ваљда не постоји бољи начин од седења на њој да се покрену дивани о прошлим временима која таложимо у преградама сећања и успомена.
А видиш, успомене нису нестале. Одједном искрсавају у свим својим бојама, мирисима и звуцима и преплављују нас... Само треба мало подстицаја, а чини се да сам успела да дотакнем право место у свима вама који сте се јавили и ,,признали'' да се сећате сличних ствари...

Да додамо још коју клупу, ако неко наиђе да има где да седне и да нам се на миру придружи:


loader loader 19:19 30.11.2010

Čipkane sećalice :)

Vaša negdanja nastavnica srpskog sad se hvali vama, srkućući kaficu sa komšinicama i pogledajući napolje, kroz čipkanu zavesicu na prozoru kao da u dnu sokaka traži neke od ondašnjih slika..

nostalgija ...
razmisljam razmisljam 20:41 30.11.2010

Re: Čipkane sećalice :)


loader
Vaša negdanja nastavnica srpskog sad se hvali vama, srkućući kaficu sa komšinicama i pogledajući napolje, kroz čipkanu zavesicu na prozoru kao da u dnu sokaka traži neke od ondašnjih slika..



Mr.loader,
како бих само волела да сте у праву! На жалост, моје наставнице српског већ пар година нема међу нама ( али, то је друга прича која чека на ред ). Мада, сигурна сам да би се веома радовала што сам после низа година поново почела да се дружим са речима на овакав начин.

Вама:




myredneckself myredneckself 21:19 30.11.2010

Re: Čipkane sećalice :)

Još kada protutnji hirovita letnja nepogoda pa se kolotrazi ispune vodom a zemljani prah se pretvori u žitko, podatno, toplo, lepljivo blato koje šljapka i klokoće između nožnih prstiju i u koje noge upadaju do članaka

Al' su dobro pucali topovi od njega s onom bušom, odnosno udubljenjem, u sredini
Crveno, plavo, belo, kale, s dobrim parčetom cigle ili crepa, laste prolaste...ah, to detinjstvo
Sad sam sva u mislima o mojoj ravnici, a nostalgija za tim vremenima, razbija
razmišljam, m.a.g.n.i.f.i.q.u.e.!
Treba da skupiš svoje uradke za jednu lepu knjigu

PS
Neki dan sam bila kod tetke na kafici u jednom istom, istackom selu, kao iz tvoje priče
Ali danas je i tamo sve skoro isto kao u gradu. Karuce sa sersanima, sonice s praporcima koje vuku konji, možeš videti još samo o seoskoj slavi, na nekom vašaru...a kuće sve na po dva sprata
Ipak u doljanskom kraju i na bregu, nađu se još ovakvi redovi kuća, s krovom na dve vode s badžom na tavanu i dva prozora od napred
Tebi jedna zimska

loader loader 22:44 30.11.2010

Re: Čipkane sećalice :)

razmisljam


Klikeri .. Do skora sam se igrao njima na podu, verovali ili ne.

razmisljam razmisljam 22:51 30.11.2010

Re: Čipkane sećalice :)

laste prolaste


Па да! То сам заборавила, МРНС. А и јендечаре гаре... ( а писала о јендецима )
Нисам баш хтела да вас све по реду испоразбијам носталгијом ( и Скенер доле каже да сам је растужила ). Само је дан био тако безличан и сив, а ова ,,слика'' ми стоји неурамљена већ поодавно, па реших да ,,додам свету мало боје''. Но, мало сете и није тако лоше с времена на време, на крају крајева...

Treba da skupiš svoje uradke za jednu lepu knjigu


Хвала ти на овоме, онолико. Морам те разочарати - сви моји урадци, осим оних које си већ имала прилике да прочиташ на овом месту су за сада уредно сложени само у мојој глави. Редовно их преуређујем, размештам, допуњујем, прелиставам, готово сваке ноћи, онако, пред спавање. Одатле до књиге је далек и бојим се, мало преамбициозан пут.

Neki dan sam bila kod tetke na kafici u jednom istom, istackom selu


Није у питању село, већ варош једна и не тако мала са најлепшом, најзеленијом и најмириснијом ( с пролећа, па до краја цветања липа )главном улицом ( а није Сомбор ) . И описани шор паралелан са главним и толико мој и посебан. Али, све је то исто у нашој равници...


sonice s praporcima koje vuku konji,


Звали ме ономад за Божић у једно село крај Земуна ( намерно локалпатриоЦки казаТо ) да се провозам са њима по старински и како обичаји налажу, али нисам могла да одем. И дан данас ми жао.

За тебе:


razmisljam razmisljam 23:53 30.11.2010

Re: Čipkane sećalice :)

Do skora sam se igrao njima na podu, verovali ili ne.


Ма, осетила сам ја то одмах, mr.loader.
Некако ми одувек делујете као неко ко сасвим исправно озбиљно схвата игру кликерима.
loader loader 00:44 01.12.2010

Re: Čipkane sećalice :)

... сасвим исправно озбиљно схвата ...

..
razmisljam razmisljam 01:17 01.12.2010

Re: Čipkane sećalice :)

... сасвим исправно озбиљно схвата .


Шта Вас то мучи?
Сасвим - скроз, потпуно
Исправно - тачно
Озбиљно - одговорно, са разумевањем
Схвата - разуме, разабира

Дакле, када се препева, реченица би требала да каже како је лепо што још гајите дечарца у себи јер је сасвим у реду ( исправно ) што нисте заборавили да се играте кликерима.
loader loader 01:35 01.12.2010

Re: Čipkane sećalice :)

Kakva eksplikacija ! :) .. Briljantno ..

Tek sad se ne kajem
što sam gore, umesto komentara, postavio češača brade
razmisljam razmisljam 01:40 01.12.2010

Re: Čipkane sećalice :)

Tek sad se ne kajem
što sam gore, umesto komentara, postavio češača brade




shansona shansona 20:40 30.11.2010

svaka reč kao slika

svega se sećam...i sad bi jela lubenice,dudove,leba masti paprike soli...i taj putujući sladoled...i sad bi otputovala tamo da imam neki vremeplov
razmisljam razmisljam 20:54 30.11.2010

Re: svaka reč kao slika

Шансона,
велико ми је задовољство што сам успела да ти измамим сва та сећања . Колико видим, пријала су и радујем се због тога.

i sad bi jela lubenice,dudove,leba masti paprike soli..


За лубенице и масти и леба је лако. Дудови су проблем - готово да их се више и не може наћи. У улици у којој тренутно живим постоји један - црни, али су га тако крвнички орезали да ове године није успео да роди.


Уместо добродошлице и у недостатку времеплова, рој звезда падалица ( упутство за употребу истих: само жели и жели и жели... - кажу да ће се испунити ):



Jukie Jukie 22:25 30.11.2010

Re: svaka reč kao slika

razmisljam
Дудови су проблем - готово да их се више и не може наћи. У улици у којој тренутно живим постоји један - црни, али су га тако крвнички орезали да ове године није успео да роди.

Kod nas su ih posekli kada su širili ulicu da može da prolazi trolejbus. Znam gde imaju dve mladice.
shansona shansona 22:52 30.11.2010

Re: svaka reč kao slika

Jukie
razmisljam

Kod nas su ih posekli kada su širili ulicu da može da prolazi trolejbus. Znam gde imaju dve mladice.

Kod nas nema trolejbusa,a nekom su opet smetali. I ringlovi i lipe,sve su posekli.Menjali ih snekim egzotiščnim drvećem i cvećem,kao da nemamo svoje...Pa nam sad dudovi u sećanju,a sedimo ispod neke palme.Tu u svojoj avliji
razmisljam razmisljam 22:58 30.11.2010

Re: svaka reč kao slika

Добродошао, Јуки!

Пошто знаш где су младице, а професија ти је повезана са њима, 'ајде буди добар па нам их сачувај и узгаји да можемо да се сладимо мусави, да нас жеља мине.

За тебе:

razmisljam razmisljam 00:06 01.12.2010

Re: svaka reč kao slika

Pa nam sad dudovi u sećanju,a sedimo ispod neke palme


Шансона,
то је неко нешто начуо о глобалном отопљавању, промени климе и осталој примењеној екологији, па решио да се пси'ићки припреми.

А ринглове и тако није здраво јести док су зелени. Уме од тога да се озлотрби. Мада, после дудова, они су ми најомиљеније воће детињства.

Да те мине жеља:

shansona shansona 12:24 01.12.2010

Re: svaka reč kao slika

[quote=razmisljam

,
Да те мине жеља:


hvala ti za zvezde padalice,dudove,ringlove i za ovo predivno putovanje! Ovo su oni što pucaju pod zubima,baš te volim
razmisljam razmisljam 14:45 01.12.2010

Re: svaka reč kao slika


hvala ti za zvezde padalice,dudove,ringlove i za ovo predivno putovanje!


Шансона,
задовољство је моје.

Ovo su oni što pucaju pod zubima,baš te volim


Драго ми је да сам погодила. Код мог деде на салашу, читава башта је ограђена рингловима. Па сам бирала хоћу ли жуте, црвене или плаве, онако округле и попрскане оном специфичном маглицом коју само шљиве могу да имају...

Заборавих на липе, да ти замиришу:


trener92 trener92 21:02 30.11.2010

Čekaj malo?

šlafrok

A jabuke u šlafroku? ( nisam pročitao tekst, samo legendu , posle ću ostalo)






Čitam objašnjenje:
razmisljam razmisljam 21:21 30.11.2010

Re: Čekaj malo?

A jabuke u šlafroku?


ДаклеМ, овако. Шлафрок је јутарњи ( спаваћи ) огртач или кућна хаљина. А када хоћеш да обучеш јабуку ( или шљиву, или тиквице, или шаргарепу / ово двоје у сланој варијанти / )да јој не буде хладно, а и да се има нешто слатко при руци на брзака, посегнеш за шлафроком, јер ти је увек при руци. Може овако, на колутове:



а може и рендано:



Пријатно ти било!

trener92 trener92 21:29 30.11.2010

Re: Čekaj malo?

razmisljam
A jabuke u šlafroku?


ДаклеМ, овако. Шлафрок је јутарњи ( спаваћи ) огртач или кућна хаљина. А када хоћеш да обучеш јабуку ( или шљиву, или тиквице, или шаргарепу / ово двоје у сланој варијанти / )да јој не буде хладно, а и да се има нешто слатко при руци на брзака, посегнеш за шлафроком, јер ти је увек при руци. Може овако, на колутове:



а може и рендано:



Пријатно ти било!


Vidiš, nikad se nisam interesovao šta je šlafrok, znam samo kad baba vikne "ajde deco jabuke" znamo da su u šlafroku i nastane opšti grabež!

Hvala ti , zadovoljan sam objašnjenjem
Pa goranac Riza sa svojim kolicima sa sladoledom ( vanila, čokolada, limun ) i hrskavim slatkim kornetima,

Najviše batina sam dobijao jer sam mažnjavao jaja ispod kokošaka ( 1 jaje -1 kugla) ponekad za celo društvo,
valjda sam zbog toga kasnije i omrznuo sladoled .

razmisljam razmisljam 23:04 30.11.2010

Re: Čekaj malo?

Najviše batina sam dobijao jer sam mažnjavao jaja ispod kokošaka ( 1 jaje -1 kugla) ponekad za celo društvo,
valjda sam zbog toga kasnije i omrznuo sladoled .


Срећом па нисмо имали кокошке - ко зна како бих и ја прошла. Сладолед и онако нисам никада волела - оно што је мене занимало су били они вееелики слатки корнети који крцкају под зубима.
Пре неколико година је мами комшиница донела пуну кесу таквих ( жена их професионално правила, па пробрала шкарт / мало поломљене или прегореле / ). Обрадовала сам се као мало дете.


Hvala ti , zadovoljan sam objašnjenjem


Само питај, ту сам да објасним.
mariopan mariopan 13:59 01.12.2010

Re: Čekaj malo?


Najviše batina sam dobijao jer sam mažnjavao jaja ispod kokošaka ( 1 jaje -1 kugla) ponekad za celo društvo,

Zar i ti? Onda je to bio najmasovniji razbojnički poduhvat u ta vremena, imali ste svoje pristalice u svakom selu
razmisljam razmisljam 14:55 01.12.2010

Re: Čekaj malo?

Onda je to bio najmasovniji razbojnički poduhvat u ta vremena


Добро је да нисте наставили у том стилу. Можда бисте данас били тајкуни, па бисмо вас олајавали на овој нашој блогерској клупи.

Мариопан,
Тренер рече да од та доба не воли сладолед. А ти?



Овај с лева је тајкунски ( такав бисте имали да сте наставили са разбојничким активностима ), а овај с десна је прави ( и у слатком корнету, мммм... ).
mariopan mariopan 20:49 01.12.2010

Re: Čekaj malo?

Мариопан,
Тренер рече да од та доба не воли сладолед. А ти?

Aaaa, ja sam se uSosila kada sam se udala, inače odrasla u Beogradu, sve te lepote detinjstva preskočila...onda sam se osvetila tako što sam sve to zavolela i ne bih menjala ni za šta na svetu.

A jaja je mažnjavao moj muž, kad je bio mali, i menjao za kugle sladoleda, zato znam da je tih razbojnika bilo, izgleda, u svakom selu?
A za sladoled hvala u svakom slučaju, i ja sam od te fele samo nisam imala priliku da se iskažem
razmisljam razmisljam 21:00 01.12.2010

Re: Čekaj malo?

A jaja je mažnjavao moj muž, kad je bio mali, i menjao za kugle sladoleda, zato znam da je tih razbojnika bilo, izgleda, u svakom selu?


Да л' да признам, ил' да ћутим?
Нисам више ни била тако мала и отишла са другарицама у суседно село да купимо домаћих јаја, са све плетеним цегерима:



Некој је пало на памет да се гађамо јајима. И тако смо трчале улицом и цичале... И сад поцрвеним од стида када се тога сетим.
Али, ето, рекох...

ja sam se uSosila kada sam se udala,


Никад није касно.
skener92 skener92 21:16 30.11.2010

.

myredneckself myredneckself 21:25 30.11.2010

Re: .


PPS
Moja, kad padnem u sevdah

razmisljam razmisljam 21:27 30.11.2010

Re: .

Хвала, skener-ко 92,
( која си женско - упамтила сам ) на овој лепој илустрацији моје приче. Сава Шумановић је збиља велики мајстор ове наше широке равнице.

За добродошлицу, једна војвођанска кућа ,,уживо'':

skener92 skener92 21:37 30.11.2010

Re: .

kraj avgusta sam uvek provodila kod moje majke (majka=baka), u zadnjem dvoristu mi je tresla 'oraje', uh, kad ih se setim, onako mladi, pa se skida kozica sa njih, pa slatki. i onda polazak u skolu sa crnim vrhovima prstiju koje nista nije moglo da opere!

bas si me rastuzila!

razmisljam razmisljam 23:12 30.11.2010

Re: .

МРНС,
где ме нађе са музиком и тамо горе, а и овде... Ух...

Ако ћемо већ да сечемо вене, може и овако ( клип је кичерица, али је песма... ):



P.S. Поранила вечерас трећа смена. И Мирела се ВЕЋ јавила...
razmisljam razmisljam 23:19 30.11.2010

Re: .

Skener-ко,
мени не мораш да објашњаваш:

kod moje majke (majka=baka)


јер сам и ја поред мАјке имала и маајку.

sa crnim vrhovima prstiju koje nista nije moglo da opere


Баш због тога је орахова љуска била одлична природна фарба. Тачно знам о чему причаш.
Жао ми је што сам те растужила.
Могу ли да се искупим?

mirelarado mirelarado 23:34 30.11.2010

Re: .

razmisljam
P.S. Поранила вечерас трећа смена. И Мирела се ВЕЋ јавила...


То ме неће спречити да се опет јавим. ;-)


razmisljam razmisljam 00:11 01.12.2010

Re: .

То ме неће спречити да се опет јавим.


Мирела, само реци ко то 'оће да те спречи - таки ћу га банујем сада кад у рукама имам сву извршну влас'.

Хајде да се надовежем:

myredneckself myredneckself 11:09 01.12.2010

Re: .

Ако ћемо већ да сечемо вене, може и овако ( клип је кичерица, али је песма... ):

Дивна песма, razmisljam
Btw, јеси ли чула за салату од багремовог цвета?
razmisljam razmisljam 15:04 01.12.2010

Re: .

Btw, јеси ли чула за салату од багремовог цвета?


МРНС,
нисам, признајем. Али сам брстила багремов цвет којим је било уоквирено гимназијско игралиште и слатке прашнике ладолежа који су дивљали уз комшијску ограду... Ала је то била посластица! ( Некако мислим да мама не би била задовољна да је знала да то радим, али, ко мари... )

О'ш нам направиш салату, да коштамо?



Баш овако некако је изгледала горепоменута ограда:




skener92 skener92 02:42 02.12.2010

Re: .

stvarno navire secanje, ovo sada sto rece 'da kostamo', odmah me seti mantre koju je moja maajka (u pravu si, 'razmisljam', 'a' mora da bude otegnuto) stalno ponavljala (posto sam bila mrljava s jelom): 'pa danas nisi ni okostala rucak'!

a ladolezi, jeste li i vi pucketali pupoljke? i danas mi se desi da to uradim kada prodjem pored neke ograde gde ih ima. i, da li se secate, kako su u smiraj dana znali da se pojave vilini konjici?
razmisljam razmisljam 03:08 02.12.2010

Re: .

Има нас још будних, канда?

skener-ко,
а је ли твоја маајка приређивала ручак у лабошки? И сипала га у тањире заватком?
Све лепе, готово заборављене речи...

Не сећам се да смо пуцкетали пупољке ладолежа, али смо се гађали куглицама бођоша кроз дуваљке,свирали у лист и пуштали попино прасе да нам се пење уз подлактице...



Вилиних коњица се сећам над Каналом,готово бестелесних, тананих и прозрачних попут воде... И свитаца, лети, чаробних и тајанствених... И жабљег натпевавања из набујалих бара, и пуноглаваца...

За још мало сећања:


skener92 skener92 03:31 02.12.2010

Re: .

daaaaa ... sve je bilo za rucak 'onako, kako bog zapoveda, dete moje' (sada sam se setila da me nikada u zivotu niko sem moje maajke nije zvao 'pile moje').

u nasoj porodici jos se prepricava anegdota iz vremena pre rata, kada je lekar dosao da pregleda moju punacku familiju i video da svi imaju poviseni krvni pritisak. i, normalno, pita ih sta jedu. 'pa, eto, rucak kao sav svet, supa, rinflajs, malo pohovanog ili neko pecenje, cuspajz, ma nista narocito'. 'a sta veceravate?' a ponosni porodicni hor odgovara: 'a, mi ne veceravamo!' 'pa sta jedete uvece?' 'ma nesto malo'. 'a sta je to - nesto malo?' 'samo malo sunke, i kulena, i kobasica, i cvaraka - ma skoro nista!'
razmisljam razmisljam 14:42 02.12.2010

Re: .

'samo malo sunke, i kulena, i kobasica, i cvaraka - ma skoro nista!



Чувена здрава храна. Ко би јој одолео?
Моји са маајкине стране су се исто хранили, али су генетски били боље припремљени и сви витки.
Али је зато она друга, бакина страна, била здраво округласта...

Ево мало врућих чварака, румених као што је ред, заливених млеком. Само пази да се не преједеш - болеће пајшл.



P.S. Моје Велико Дете зове моје Мало Дете пилка.

trener92 trener92 21:22 30.11.2010

Uh

kud ćeš lepše zabave i većeg uživanja od bosonogog gacanja po nadošlim baricama sa kriškom odsečenom od hleba dvokilaša i dobro namazanom najbeljom svinjskom mašćom i bogato posutom solju i alevom paprikom u ruci.


Nekako u to vreme nestao je i čitav jedan svet...

Baš si me ratužila. Sve bežim,neću da se sećam, ili gledam stare slike .Uh , idem malo da tugujem.
Ipak ,mnogo lepo si napisala
razmisljam razmisljam 00:22 01.12.2010

Re: Uh

Baš si me ratužila. idem malo da tugujem

Стани, бре, Тренеру, ди ћеш!?
Видиш да се окупља лепо друштванце и качи се нека пријатна музика. Има места на клупи и за тебе. Немој да се осамљујеш и бацаш у дерт - није здраво ни препоручљиво.

Погледај само са каквом лакоћом туга може да се претвори у радост:









trener92 trener92 01:14 01.12.2010

Re: Uh

razmisljam

Стани, бре, Тренеру, ди ћеш!?
Видиш да се окупља лепо друштванце и качи се нека пријатна музика. Има места на клупи и за тебе. Немој да се осамљујеш и бацаш у дерт - није здраво ни препоручљиво.

Погледај само са каквом лакоћом туга може да се претвори у радост:


Pa dobro ... ( tražio sam ti prikladan poklon , ( bez poklona se ne dolazi)

"Baš je široka ta Panonska nizina.
Široka, mirna i bogata.
Čini mi se, kad bi jesenji vetar poneo list sa Tatri
da bi se zaustavio tek negde
u predvorju planinskih vrleti Balkana.
Tako je i sa lepom pesmom.
Rodi se tu negde, oko Dunava i Tise,
a stigne u sve krajeve sveta.
Romansa - večita ljubav i pesma zaljubljenika,
lutalica i
osećajnih duša...
Još kao dečak
jedva sam čekao da padne onaj prvi sneg i
pokrije sve.
Znao sam da ćemo deda i ja prvi praviti prtinu,
od salaša do salaša,
pa posle do varoši.
On upregne konje u velike sanke,
ogrne opakliju, a mene u krilo.
A konji,
odmorni,
vrući pa sjajni,
pa nemirni i samo frkću, cupkaju u mestu,
grizu žvalu i jedva čekaju da deda povuče uzde,
jer to je bio znak da mogu da krenu.
I ko zna gde,
kako i kada bi se zaustavili
da ih deda nije čvrsto držao.
Otac mije bio kovač.
Nebrojeno puta sam ga noću tražio
po somborskim kavanama.
I tako,
ispred vrata,
čekajući da izađe,
otvorenih usta sam slušao pesme
čiji mi se miris neprimetno i polako
uvlačio u krv.
Kasnije sam tek shvatio da je svaka od ovih pesama
priča za sebe i
za svakog po malo.
I eto,
onda sam potražio Šandora Lakatoša,
tog nenadmašnog violinistu i poznavaoca ovih pesama,
čije su se melodije sačuvale
u njegovim žicama
baš onakve kakve su i nastale,
u recima i harmoniji.

Šandor Lakatoš već niz godina s pravom nosi titulu - primaš nad primasima, ne samo u Mađarskoj, već na daleko.
I zato, ako vas nanese put u Budimpeštu,
potražite ga, pozdravite i recite mu...
Ne, nemojte mu ništa govoriti.
Znat će zašto ste došli i da mu
ništa ne kažete.


Zvonko Bogdan

E vidiš, samo zbog toga, sam nekad, išao u Budimpeštu,da slušam tog ćiku Lakatoša Šandora ,



i slušao , to ne može da se opiše rečima , znam da si i ti meni postavila istu , ali neka ide dvaput ( za mog prijatelja )
razmisljam razmisljam 01:35 01.12.2010

Re: Uh

išao u Budimpeštu,da slušam tog ćiku Lakatoša Šandora


И добро си учинио. Ја сам га слушала и слушала и слушала док се плоче нису готово сасвим излизале. И умела да заиграм уз његову музику онај чардаш што учини да ти крв узаври, па се окрећеш попут чигре и лепо ти је, и плаче ти се, и не знаш шта ћеш од себе, па само наставиш да играш.

Осећала бих се тада баш као



Хвала ти на поклонима, мада, ово је кућа у коју можеш без зазора да дођеш празних руку. Само нека ти је срце пуно - важно је присуство.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:32 30.11.2010

prelepo napisano

Iako preko puta Banata, Dunav nas deli, dud je bio drvored i u mom mestu. Secam se divnih plodova, ukusa, ali i fleka na rukama i rumenim obrazima.

Divno - razmisljam

razmisljam razmisljam 23:24 30.11.2010

Re: prelepo napisano

ДИИМ,
у којој си школи ово научила?:

Dunav nas deli,


Седи, један.
Дунав нас не дели, већ спаја.
А када си га већ поменула:




Divno - razmisljam


Хвала!
Dr M Dr M 21:50 30.11.2010

Slika iz Banata


fotografija koja nikada nije napravljena

Bolje što nije...

Bila bi bleda, u poređenju sa ovom raskošnom slikom..

Šteta dudova..od kojih se pekla rakija, blaga za gušu, radost za dušu.
razmisljam razmisljam 23:40 30.11.2010

Re: Slika iz Banata

Dr M,
мала исправка. Није
Slika iz Banata

већ из равне Бачке, из самог њеног широког срца. ( Ово чисто веродостојности ради. )

fotografija koja nikada nije napravljena

Bolje što nije...


Мени је ипак жао. Човек ( док је дете ) често мисли да ће све бити заувек. Кад увиди да то углавном није тако, буде касно.
За све године проведене у тој улици направила сам једну једину фотографију. На њој је кућа преко пута, влажног крова, и огромна, раскошна дуга изнад ње. Нешто слично овоме:



али далеко лепше.


Bila bi bleda, u poređenju sa ovom raskošnom slikom


Благодарим од .

Šteta dudova..od kojih se pekla rakija, blaga za gušu, radost za dušu


Ни бриге те, има залиха . Послужи се:



Dr M Dr M 00:35 01.12.2010

Re: Slika iz Banata

Послужи се:


Hvala.

Živeli i nazdravlje!

Posle druge čaše, u glavi duga k`o ona preko vlažnog krova..
razmisljam razmisljam 00:54 01.12.2010

Re: Slika iz Banata

Posle druge čaše, u glavi duga k`o ona preko vlažnog krova


Живео ти нама, dottore!
Ипак, је л' ако једна кафица? Онако, злу не требало, да те изјутра не изненади мамурлук ( мада, ако је дудовача права, не би смела да се осети ).


Dr M Dr M 01:06 01.12.2010

Re: Slika iz Banata

да те изјутра не изненади мамурлук (


Mož` da me iznenadi jutro bez mamurluka..

Šalim se, to su davna vremena, samo se setim, ponekad, kad neko naslika ovako lepu sliku, posutu setom i lakom prečanskom prašinom, jedinom od koje se lakše diše.
razmisljam razmisljam 01:50 01.12.2010

Re: Slika iz Banata

Mož` da me iznenadi jutro bez mamurluka..

Šalim se, to su davna vremena,


Нешто налик овоме?:



lakom prečanskom prašinom, jedinom od koje se lakše diše.


Не само да се лакше дише, већ може и да се полети као кад вас Звончица поспе својим чаробним прахом.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:00 30.11.2010

Šor

razmišljam, nešto i sam razmišljam glede naslova tvog lepog sastava, pa mi se javlja da bi možda više odgovarao naslov: Šor nego Ulica.

Inače, sredinom XVIII veka austrijska carica Marija Terezija, naredila je ušoravanje razbacanih srpskih kuća po selima u Panoniji. To nije išlo nimalo lako i bez otpora, kako nas izveštava Crnjanski u Seobama.

razmisljam razmisljam 00:43 01.12.2010

Re: Šor

pa mi se javlja da bi možda više odgovarao naslov: Šor nego Ulica.


Војиславе, размишљање ти је сасвим прихватљиво, морам признати, али шор је шор, а улица улица и ту не може бити двојбе нити забуне. Где си видео да једна тако важна установа као што је Станица милиције може да буде у шору? А о бочном делу гимназијске зграде ( еј, аустроугарска градња, са степеништем излизаним од табанања многих генерација ) и припадајућим јој кошаркашким игралиштем да и не говорим.
Моји бака и деда су живели у Шорићу. Ко не зна, то је сам почетак некадашње Вука Караџића, а садашње Гандијеве улице. Војвођанске и швапске куће, гуске по улици, говеда и овце које чобанин и бојтар доводе са испаше из данашњег блока 70 ( и свака је животиња тачно знала у које двориште да уђе - широм су се отварале капије, седело се на клупама под крошњама ораја и чекало да наиђе стадо )...
А ја сам становала у улици, која, до душе није имала калдрму, али је врло озбиљно имала изглед улице.

Иначе, Марија Терезија је захтевала и да се редовно ( барем једном годишње ) подкречују цокле на кућама, да би деловале уредније, јер је на зидове прскало блато и прљало их.

Хвала што си свратио.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 01:56 01.12.2010

Re: Šor

razmisljam
Где си видео да једна тако важна установа као што је Станица милиције може да буде у шору? А о бочном делу гимназијске зграде


To samo znači da je reč o Glavnoj ulici, koja je nekada bila šor.


razmisljam

Иначе, Марија Терезија је захтевала и да се редовно ( барем једном годишње ) подкречују цокле на кућама, да би деловале уредније, јер је на зидове прскало блато и прљало их.



Sad mi je jasno zašto i danas redovno podkrečuju cokle i "skaline".
razmisljam razmisljam 02:25 01.12.2010

Re: Šor

To samo znači da je reč o Glavnoj ulici, koja je nekada bila šor.


Из тачних премиса си извукао нетачан закључак, барем делимично. Хајде да се и сложимо да су све равничарске улице биле у свом прапочетку шорови. Важи. Али, реч није о Главној улици, већ о првој паралелној са њене десне стране кад гледаш некако од југа ка северу. А Гимназија је опет својом главном фасадом




окренута на улицу која сече и Главну и моју и има предиван дрворед јабланова и бођоша.
Јесам ли ти сад све лепо објаснила?

Sad mi je jasno zašto i danas redovno podkrečuju cokle i "skaline"


Увела то велика царица у ред, па прешло у навику.
miloradkakmar miloradkakmar 23:15 30.11.2010

Zamisli,

sve se to dogadja , dole, ispodo niskih oblaka ili ravničarske magle. Sve je još uvek dole, i kolski put , i dudovi, i ti si tamo.

razmisljam razmisljam 00:50 01.12.2010

Re: Zamisli,

Zamisli,
sve se to dogadja , dole, ispodo niskih oblaka ili ravničarske magle. Sve je još uvek dole, i kolski put , i dudovi, i ti si tamo.


Замишљам, Милораде и тамо сам.
Најлепше од свега, и ова твоја фотографија ме враћа родном граду. Тамо су у градском парку једна до друге биле две цркве у мору зеленила... После су и ту посекли дрвеће и засадили ..лепше и веће''. Дрвосече, изгледа, нигде не можеш заобићи.

За тебе, канал из мог детиљства, док је још био довољно чист да је купање на Шлајзу било уживање:

MightyNora MightyNora 00:07 01.12.2010

Bas zivahno ...

... bese nekad u jednom Vojvodjanskom gradu koji sam ja znao.

Dosta je licio na ovaj.

Divan opis. Slikar se stvarno potrudio.

Preporuka. Ko ajnfor. Tamo sam se najvise igrao.
razmisljam razmisljam 01:07 01.12.2010

Re: Bas zivahno ...

MightyNora,
добродошао и хвала за ово:

Divan opis. Slikar se stvarno potrudio.


Ја нисам имала ајнфорт, само један дугачак ходник који је водио до степеништа за стан на спрату, до једног од подрума - катакомби и до дворишта са цветном баштом ограђеном шимширом и уоквиреном јасминима и киселим дрветом из кога се улазило у наш стан. Но, у комшилуку је било ајнфорАта онолико и били су баш лепи за игру. Ипак, најчешће смо ми дечурлија перјали по улици.

На жалост, нисам нашла лепшу слику ( а ни мању ) :



edit: Ово је замена - прва коју сам одабрала ми се никако није примила.
mlekac mlekac 03:03 01.12.2010

Pa sta je ovo???

Zadrzim se kod Ane na zurki, kad ono...

Joj, odakle da pocnem?

Ajde prvo:

(Obrati paznju na sliku oko 0:50, kanda tu ima i koji dud...)

Vec sam ti rekla privatno - ali ponovicu i javno - prosto sam ljubomorna na taj tvoj sitan vez kojim tako lepo oslikavas! Predivno draga! Vratila si me u detinjstvo, raspuste kod jedne tetke u Banatu i kod druge u Somboru, i...

I ajde sad malo da zaigramo dok nam majstor peva:


EDIT:
Moram i ovo da dodam
razmisljam razmisljam 03:34 01.12.2010

Re: Pa sta je ovo???

Млекац, а 'е л' ти знаш да ја ноћом не можем да слушам музику јербо моја војска сном блаженим снива у ова доба а нећеју да ми набаве слушке? И баш си нашла да ме заспеш свом силесијом тонова...

Узвратићу ти сутра истом мером, не да ми се да бирам напамет.

Vec sam ti rekla privatno - ali ponovicu i javno - prosto sam ljubomorna na taj tvoj sitan vez kojim tako lepo oslikavas!


Ако ниси приметила да сам приватно поцрвенела, обрати пажњу: .


Vratila si me u detinjstvo


Канда сам ипак измислила времеплов. Сви сте ми одлутали, одлепршали... Ваљда се нећете позагубљивати у сећањима?

Док не стигне музика, за тебе један прелеп чичков цвет ( можеш и да га окачиш на ревер, не треба му прибадача ):




Zadrzim se kod Ane na zurki


Значи, било лепо...
mlekac mlekac 04:18 01.12.2010

Re: Pa sta je ovo???

razmisljam


Zadrzim se kod Ane na zurki


Значи, било лепо...


Bilo bi jos lepse da si i ti mogla da dodjes, al' posto si, u medjuvremenu, okacila ovako divan blog - opravdano si odsustvovala!

Sto se muzike tice - nece ona nikud da pobegne do ujutro, a ono prvo sam ti, ionako, okacila zbog fotki u klipu

Hvala za cvetic, evo za tebe jedan slafrok - letnja varijanta, kratak rukav, al' tradicionalan dezen. (jedva ga nadjoh)

razmisljam razmisljam 15:22 01.12.2010

Re: Pa sta je ovo???

evo za tebe jedan slafrok - letnja varijanta, kratak rukav, al' tradicionalan dezen.


Ију, слатка, та ниси требала. Хвала, хвала. Ево, облачим га и одох да се похвалим комшилуку, а успут ћу маличак и да те олајавам, јер то некако иде једно уз друго.

А пошто стално помињеш ситан вез, гле шта сам нашла за тебе (такву куварицу имам и ја, у бакиној изведби, али у црно-белој комбинацији ):



Друковано, боцкано, опрано, уштиркано, попеглано...

И музика коју сам обећала. Један бећарац, па нек иде живот :

mlekac mlekac 18:39 01.12.2010

Re: Pa sta je ovo???

razmisljam
evo za tebe jedan slafrok - letnja varijanta, kratak rukav, al' tradicionalan dezen.


Ију, слатка, та ниси требала. Хвала, хвала. Ево, облачим га и одох да се похвалим комшилуку, а успут ћу маличак и да те олајавам, јер то некако иде једно уз друго.

А пошто стално помињеш ситан вез, гле шта сам нашла за тебе (такву куварицу имам и ја, у бакиној изведби, али у црно-белој комбинацији ):



Друковано, боцкано, опрано, уштиркано, попеглано...

И музика коју сам обећала. Један бећарац, па нек иде живот :



Pazi, ako me propisno ne izogovaras, grdno cu da se najedim, slatka. Mislim, kaka bi ja to bila kad ne bi imalo sta o meni da se prica na soru...

Evo i tebi jedna becarska
razmisljam razmisljam 19:51 01.12.2010

Re: Pa sta je ovo???

Mislim, kaka bi ja to bila kad ne bi imalo sta o meni da se prica na soru...


Рецимо, почела си да банујеш.
Шта ти је то требало?

А што се музике тиче, ја теби хтедох да окачим исто, па одустала. Превише је бРезобразно.

Стога, нешто овако:

mlekac mlekac 21:21 02.12.2010

Re: Pa sta je ovo???

razmisljam
Mislim, kaka bi ja to bila kad ne bi imalo sta o meni da se prica na soru...


Рецимо, почела си да банујеш.
Шта ти је то требало?

А што се музике тиче, ја теби хтедох да окачим исто, па одустала. Превише је бРезобразно.

Стога, нешто овако:


Je li, jel' taj kontrabas asocijacija na moj "vitki" stas ili na ono "izgubio dobar glas" zbog banovanja???

Evo za tebe malo Narakorda:
razmisljam razmisljam 00:08 03.12.2010

Re: Pa sta je ovo???

Je li, jel' taj kontrabas asocijacija na moj "vitki" stas ili na ono "izgubio dobar glas" zbog banovanja???


Чему сад инсинуације и учитавања, молићу лепо? 'Ош сад да те банујем због самовређања, самониподаштавања и сличних самоубилачких интенција?
Баш сам се нешто наоштрила...
Ма, нееее...
Волем звук контрабаса и свих тих бас инструмената. Па к'о велим, што да не поделим то са тобом и осталима који наиђу.

Е, а и уз ,,Козака'' се лепо играло и певало. Да наставимо у сличном ритму:



zilikaka zilikaka 08:55 01.12.2010

...

Nekako sam znala da si naša!!!
Baš si mi ulepšala jutro lepim slikama.
Moja veština baratanja rečima nije ni blizu, pa ne bih da kvarim ugođaj, jedino da dodam da se ne kaže dudovača nego dudara
Za tebe
razmisljam razmisljam 15:32 01.12.2010

Re: ...

Nekako sam znala da si naša!!!


Чија то?

Moja veština baratanja rečima nije ni blizu, pa ne bih da kvarim ugođaj, jedino da dodam da se ne kaže dudovača nego dudara


И да знаш да си потпуно у праву. Али, госн. Гугл се одазивље само на дудовачу - дудару не препознаје.

Да ти сипам једну?



А за тебе:

zilikaka zilikaka 20:12 01.12.2010

Re: ...

Kako čija?
Ja Sosa ti Bačkulja! Naše smo!
razmisljam razmisljam 20:31 01.12.2010

Re: ...

Kako čija?


Ја то само да се Власи не сете.

Bačkulja


Напола.
А друга пола из оног свињског Срема. ( Нас две - цела Војводина. )

Види ли се штогод са лудаје?

Biljana 77 Biljana 77 09:32 01.12.2010

hvala i hvala

Prvo - Veliko hvala Miloradu, što nam te otkrio.
Drugo - puno nas bloguje, ali malo piše. Smajli sa naklonom (zamisli ovako: desna noga napred, leva polusavijena, naklon sa desnom rukom preko grudi)
myredneckself myredneckself 11:25 01.12.2010

Re: hvala i hvala

Добар дан свима
Подсећање на Бачку које више скоро да и нема

razmisljam razmisljam 15:44 01.12.2010

Re: hvala i hvala

Prvo - Veliko hvala Miloradu, što nam te otkrio.


И ја сам за то да сву кривицу пребацимо на њега. Перем руке, звиждућем , немам појма о чему се ради...
А сад озбиљно. Заиста је био упоран и стрпљив са мном. Тако да се од свег срца придружујем захвали.

Drugo - puno nas bloguje, ali malo piše. Smajli sa naklonom (zamisli ovako: desna noga napred, leva polusavijena, naklon sa desnom rukom preko grudi)


Замислила . И узвраћам ( Хвала! ):





razmisljam razmisljam 16:11 01.12.2010

Re: hvala i hvala

Добар дан свима


Добар ти дан био, МРНС. Почела си да покриваш све три смене. Свака част!

Подсећање на Бачку које више скоро да и нема


Ја знам где је има још увек баш такве. Ово као да је снимано на једном салашу на северу Бачке који ми је обележио детињство искрицама драгости. И шорови, и коњи, и буњиште, и курузовина, и гонкови, и забрађене старице у црнини са опасаним цицаним кецељама, и багремари, и јагњеће шубаре и прусле... Ма баш све.
О гајдама да и не говорим. Прави инструмент тог поднебља.

За тебе ( нисам нашла оно што сам хтела да окачим , али може и ово ):






kukusigameni kukusigameni 07:12 02.12.2010

...

Ja sam zadivljen... i siguran... da nerazvijena fotografija ulice, iz nekog ravnicarskog predela, sija u jednom neuronu...u jednoj glavi koja razmislja...i gle, zbog toga saznanja sam spokojan...bas spokojan...

razmisljam razmisljam 14:56 02.12.2010

Re: ...

kukusigameni,
па где си ти? Појављујеш се изненада као чупоглавац из кутије ( слику кога не могу да нађем на госн. Гуглу и то ме чини несрећном ).
Добродошао.

zbog toga saznanja sam spokojan...bas spokojan...


Да не кваримо достигнути ниво нирване. Бирај тачку у коју ћеш да се загледаш уживајући у свом нетом достигнутом спокојству:



mlekac mlekac 21:24 02.12.2010

Re: ...

razmisljam
kukusigameni,
па где си ти? Појављујеш се изненада као чупоглавац из кутије ( слику кога не могу да нађем на госн. Гуглу и то ме чини несрећном ).

Nesto ovako?
razmisljam razmisljam 23:55 02.12.2010

Re: ...

Ма, Млекац,
код мене ти то није тако једноставно.
Треба и да је баш чупав:



да искаче на баш оваквом федеру ( да не кажем опрузи ):



и к томе да то чини из баш овакве кутије:



Како год, хвала ти на помоћи. Морам признати да сам консултовала само српску варијанту госн. Гугла - енглеску нисам знала. Ето, научих и нешто ново.

А овај твој чупоглавац из кутије опасан неки.
mlekac mlekac 02:20 03.12.2010

Re: ...

razmisljam


А овај твој чупоглавац из кутије опасан неки.


Pa, poznata ti je ta vrsta
razmisljam razmisljam 03:01 03.12.2010

Re: ...

Pa, poznata ti je ta vrsta


Јашта. Пута пет.
skener92 skener92 05:17 03.12.2010

bundevara za mog dragog

da li neko ima dobar recept za bundevaru? nasla sam jedan, ali mora da se mesi testo, a to mi se bas nece. da li moze sa gotovim korama?

hvala unapred!
razmisljam razmisljam 14:22 03.12.2010

Re: bundevara za mog dragog

mora da se mesi testo, a to mi se bas nece


Мајстор меси уместо тебе:



bundevara za mog dragog


Јави како му се свидела!


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana