Porodica| Roditeljstvo

“Laku noć deco” i druge priče- vratite dečji program

Milan Karagaća RSS / 06.12.2010. u 16:35

“Ima velike sirotinje među našom decom, kojoj, sem para, roditelji nisu mogli ništa drugo dati.”reče davno Dušan Radović, a Gorki mnogo ranije “Deca – to su naše sutrašnje sudije.” Tačno, deca su uvek minuli rad starijih. Porodica je nezamenjiva u njihovom vaspitavanju ali i društvo koje često ne vodi računa o njihovom vaspitanju i obrazovanju pa tako opstruiše i ono što porodica pokušava. Televizija mnogo direktnije utiču na decu nego na odrasle i upravo zato može biti snažno sredstvo vaspitanja ali i suprotnog.
Kada se danas pogleda šta programi svih televizija nude deci onda je to katastrofalno. Drušvo i država pa još i akademija nauka i crkva koji se toliko brinu o deci kao najvećem blagu, čine to samo na rečima. Da je drugačije onda dečji programi ne bi ni bili ukinuti, odnosno zahtevali bi da se odmah  vrate.

96944_mjuziklnaslovonaslovo01b_f.jpg?ver=1291484569 

Nekada su deca  gledala:“Kockica”, “Priče iz Nepričave”,“Na slovo, na slovo”, “Laku noć, deco”, “Metla bez drške”,“Muzički tobogan”,“Fore i fazoni”,“Poštar Aca”, “Neven”“Putokaz”, “Kolariću paniću”,“Opstanak”, “S one strane duge”. Danas gledaju:“Dizni na RTS”,” Ben 10”,” Ruske bajke”,”Sunđer Bob Kockalone”,“Telmo i Tula”, “Šumska škola”,“Spajdermen”,”Brodić Elijas”, što podstiče agresivnost ili ima za posledicu strah i ružne snove.Ako već nije bilo ništa od one laži da će se ukinuti PDV na dečju opremu, ministarstvo prosvete i omladine ali i vera i kulture bi mogli barem nešto vidljivo da urade tako što će da vrate deci  program.

Isto tako, RTS ladno uzima pretplatu uz račune za struju a program pravi kako joj padne na pamet i isključivo je orjentisana na komercijalne programe.Valjda bi i mi pretplatnici-građani mogli da uputimo apel  za vraćanje programa za decu. Ako ne znaju da naprave nove programe, neka puštaju reprize od pre 30 godina, i to im može biti i model kako da naprave nešto što valja. Sve oni koji, kako im padne na pamet, lupaju da su  se pre 30 godina deca ideološki indoktrinirana  lako će se uveriti da to nije tačno.Ako RTS i druge rade isključivo na komercijalnoj osnovi, baš mene i nas to briga, neka joj ministarstva plate za dečje programe.

O svemu tome preporučujem odličan tekst Ane Slović: “Junake naše mladosti oterali primitivci”

“Umesto da dan počnu druženjem sa Mikijem Mausom ili nekim drugim popularnim crtanim junakom, a potom odgledaju kvalitetan obrazovni program, danas klinci u jutarnjim satima najčešće mogu da vide Slavicu Đukić-Dejanović i ostale parlamentarce kako se raspravljaju u Skupštini Srbije.

Junaci generacija koje su rasle 70-ih i 80-ih godina prošlog veka danas ne postoje. Njih su zamenili primitivci, čike i tete koje se svađaju i vređaju što u parlamentu, što u nekoj od kuća ili na farmi nadomak Beograda.

Većina građana Srbije i danas se sa osmehom seća Učiteljice i Seljaka (Priče iz Nepričave), Branka Kockice, Zlatka i Duška (Metla bez drške), Raše Pronalazača (Fazoni i fore)... Uz njih su učili, razvijali maštu i družili se sa drugarima. Današnja deca sigurno nisu mnogo drugačija, a njima se nude tek pokoji crtani ili igrani film, i to uglavnom vikendom. Radnim danima ne postoji gotovo ništa. Nema čak ni onog crtaća u 7.15 pred polazak u školu.
Situacija je takva pošto jedino RTS, kao javni servis, ima zakonsku obavezu da proizvodi dečji program. Često se čuje kako se takav program ne isplati, kako nije komercijalan, pa su televizije sa nacionalnim frekvencijama u terminima koji su pre 20 godina bili isključivo rezervisani za mališane ubacile one isplative programe - rialiti program ili tok-šou emisije sa raznim estradnim “zvezdama”.

Na RTS-u kažu da su najveći problemi termini, i to što je dečji program proteran na Drugi kanal, čija šema zavisi od skupštinskih zasedanja. Nataša Drakulić, urednica dečjeg programa na RTS, kaže za “Blic” da nije sve tako crno i najavljuje nove sadržaje za decu, uključujući i novo “Na slovo, na slovo”.
 

- Aćim je malo drugačiji jer treba pomiriti nas nostalgične roditelje i decu. Njegovog najboljeg druga glumi Svetislav - Bule Gončić, a pojaviće se i plejada drugih glumaca. Trenutno vodimo rat za “Štrumpfove”, a od januara će krenuti “Nulti razred”, u kojoj će lutka zajedno sa voditeljem rešavati dečje probleme. Radićemo i nešto slično legendarnoj emisiji “Laku noć, deco” na osnovu knjige “Verka, čarobna i zlatna”. Tu se radi o zlatnoj ribici koja ispunjava želje - kaže Drakulićeva.

Psiholozi upozoravaju da televizija, koju deca gledaju i po nekoliko sati dnevno, loše utiče na njih jer je program pun sadržaja koji nije primeren deci.

- Danas se glavni junaci samo tuku, a natprirodna snaga je ono što ih karakteriše. Filmovi su agresivni i šematizovani, a drugačiji pristup ne postoji. Timoti Bajford je, na primer, Jovana Jovanovića Zmaja obradio na odličan način. “Neven” ili “Metla bez drške” su podsticali maštu i kreativnost kod dece, a ne destrukciju. Deca su razvijala smisao za humor, a te emisije su slale i jaku vaspitnu poruku - kaže za “Blic” Biljana Lajović, dečji psiholog.

Čudno je da u vremenu velikog izbora izbor ne postoji, za razliku od onog zlatnog doba 80-ih, kada se na daljinskom stizalo tek do broja dva. Tada su se znali termini, danas i ono malo što ima beži po programskoj šemi. Dečji psiholog Vesna Janjević-Popović navodi da je ranije odnos prema mališanima bio drugačiji, ali upozorava da se nisu samo televizije promenile, već i deca.

- Ranije su bili obuhvaćeni različiti aspetki dečje radoznalosti. Kockica je, na primer, decu učio životnim stvarima, odnosima među ljudima, među decom. Odnos prema deci je bio takav da su oni podsticani da uče, istražuju. Danas je problem jer su deca kada gledaju televiziju uglavnom pasivna, ne razmišljaju o onome što gledaju, ne donose zaključke - kaže Janjević-Popović. Ona podeseća da su se mnoge generacije vaspitavale i kroz đački bioskop, odnosno filmove koji su prikazivani tokom raspusta i da su upravo ti filmovi uticali na profilisanje ukusa. Danas na ukus utiču Ekrem Jevrić, Vendi, Jelena Karleuša...

Potrebne su velike promene na televizijama
Timoti Bajford, čovek koji je pre 30 godina oživeo dečji program na RTS-u, danas ne gleda televiziju, kaže da ponekad baci pogled, ali odmah promeni kanal. Bajford primećuje da danas TV ne gledaju ni odrasli ni deca.
- Radili smo ono što će deca voleti, ono što će porodice gledati zajedno. Danas nema više emisija u kojima deca mogu da uče. Trenutno je neka faza kada svi oponašaju jedni druge. Stvarno je potrebna revolucija na televiziji ili je došlo vreme da svi urednici odu u penziju - kaže Bajford za “Blic”.”

Inače uz ovakve programne ne trena niko da se čudi tolikoj agresivnosti osnovaca pa i dece u vrtićima , a o srednjoškolcima i onoj deci što ruše grad, premlačuju vozače autobusa, lupaju prostorije i....... jer  su takvim programima obasuti sa svih strana.

 

 



Komentari (101)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jukie Jukie 16:44 06.12.2010

Prvi?

Prvi!
Jukie Jukie 16:45 06.12.2010

Re: Prvi?

A inače predlažem da diskutujemo svaku navedenu emisiju kao posebnu temu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:16 06.12.2010

Mali program

milosss92 milosss92 08:35 07.12.2010

Re: Prvi?



Mozda je deo problema u tome, sto Prvi nije zavrsio ni srednju skolu?
srdjan.pajic srdjan.pajic 09:01 07.12.2010

Re: Mali program

Jelica Greganović


Naježio sam se kad sam čuo ovu špicu . Kao u vremeplov da sam seo.
Zaboravio je Karagaća moju omiljenu: "Ne pitajte mene". I kako li se zvala ona emisija o botanici, sa Dejvidom Belamijem?
st.jepan st.jepan 12:29 07.12.2010

Re: Prvi?

Mozda je deo problema u tome, sto Prvi nije zavrsio ni srednju skolu

O, jeste, jeste... Cak i par semestara politickih nauka... (licno mi je taj podatak poverio, te je i unet u jednu knjigu o srpskoj eliti).
OK, slazem se da je za jednog balkanskog kozera to svakako previse, ali je za ministra informacija i za direktora Javnog TV servisa, ipak premalo. Mozda kad bi probao sa nekim drugim servisom, na primer sa servisom za pranje i peglanje... Mada, hm, kad razmislim, delatnost TV servisa je nekako slicna - mislim, takodje se bavi pranjem (para) i peglanjem (informacija).
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:31 07.12.2010

Dejvid Belami

Prosto sam ga obožavala, sa zapenjenim akcentom

Milan Karagaća Milan Karagaća 17:02 06.12.2010

Laku noć deco

Milan Karagaća Milan Karagaća 17:05 06.12.2010

Kolariću Paniću

Jukie Jukie 17:05 06.12.2010

Re: Laku noć deco

Evo ja sam izguglao šta je "Šumska škola" i to je manje-više ovo isto. Domaća lutka serija sa ružnim lutkama, neprijatnim likovima i njakavim glasovima lutkara, koju je meni muka da gledam. Nije ništa bolje od ovih serija koje su kao "loše".
Tako da ja dajem minus za obe te emisije.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:06 06.12.2010

muzički tobogan

Jukie Jukie 17:12 06.12.2010

Re: Kolariću Paniću

Pa posebna tema, valjda...

"Kolariću-paniću" je bila "stara" serija i u moje vreme, što se tiče vizuelnih efekata (pošto sam je već poredio sa "Kockicom" i "Čik pogodi ko sam", gde deca aktivno odlaze u lokalnu zajednicu i istražuju na terenu).

"Kolariću-Paniću" ima teoretski jako veliki potencijal u rešavanju društvenih i psiholoških problema koje deca od 6-8 godina mogu da imaju. Trebalo bi naći moderne teme koje decu zanimaju, a jako modernizovati prostor u kome se deca nalaze. Jedna od dobrih strana te serije je bio smirujući ton; treba izbegavati nagle pokrete, glasan govor, kreštanje; deca u K-P su imala savršenu dikciju i davala su uzor gledaocima kako fino kulturno dete treba da se ponaša.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 17:28 06.12.2010

Re: Kolariću Paniću

Kao posebnu temu predlazem i nezaobilaznu Lutkomediju.



"Kolariću-Paniću" ima teoretski jako veliki potencijal u rešavanju društvenih i psiholoških problema koje deca od 6-8 godina mogu da imaju.

Odlicna serija, posebno bili prijatni glasovi Goce i Paneta.
Danas bi na zalost ona pesmica sa sve spicom mogla da se prepeva u:
Karadzicu Mladicu pletemo se samicu
sami sebe saplicemo
sami sebe ne otplicemo
Karadzicu Mladicu...
Izvinjavam se na neukusnom prepevu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:49 06.12.2010

Branko Kockica

Milan Karagaća Milan Karagaća 17:59 06.12.2010

Kalimero

bocvena bocvena 09:31 07.12.2010

Re: Kalimero

Kalimero je jedno sumanuto pile koje šta god da uradi, napravi belaj i onda uzvikuje: "Pa to je nepravda!" Izgleda nam je protok vremena zamaglio suštinu tog crtanog.

EDIT: Kvalitet nekadašnjeg dečjeg programa je nesumnjiv. Divne ste primere naveli. Slažem se i da RTS treba da uloži dodatni trud i da se obrati najmlađima sa kvalitetnim programom.
Jedino sa čime se ne slažem je da na drugim kanalima i celokupnoj svetskoj ponudi nema edukativnih i zabavnih programa za decu koji su na nivou kvaliteta iz našeg doba. Samo su drugačiji u formi, jer ni svet više nije kao iz našeg doba. Promene ne mogu da se zaustave, naše je da im se prilagodimo i ne izgubimo kompas.
Otuda npr. japanske anime nisu nešto
što podstiče agresivnost ili ima za posledicu strah i ružne snove.

već priče o borbi dobra i zla, učenju istrajnosti, prijateljstvu, ljubavi, ima ih jako duhovitih (ko bi rek'o da su Japanci tako duhoviti:), ima i čistog horora. Oni su bar jako isprofilisani prema publici: za devojčice, za dečake, za tinejdžere, za odrasle...na vama je da izaberete svoju kategoriju.
Iskreno rečeno, mene mnogo više nerviraju sličice, igračke i reklame koje od dece prave male potrošače nego sadržaj sam.
Između diznijevske propagande srećnih krajeva i Naruta, biram Naruta.
zilikaka zilikaka 09:45 07.12.2010

Re: Kalimero

bocvena
Kalimero je jedno sumanuto pile koje šta god da uradi, napravi belaj i onda uzvikuje: "Pa to je nepravda!" Izgleda nam je protok vremena zamaglio suštinu tog crtanog.

Ako me sećanje ne vara:
"pa to je nepravda, pa stvarno, prema nama malima, pa to ti je....nepravda"
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:01 07.12.2010

Re: Kalimero

Ako me sećanje ne vara:
"pa to je nepravda, pa stvarno, prema nama malima, pa to ti je....nepravda"

ako i mene se'anje ne vara, to malo pile nikome nije nanosilo nikakvu nepravdu, a bunilo se što to njemu čine.
bocvena bocvena 10:34 07.12.2010

Re: Kalimero

Vara vas. Kalimero ne nanosi drugima nepravdu , on je samo šeprtlja sa najboljim namerama, pa se to njemu ili drugima obije o glavu. A on to uvek tumači kao nepravdu jer je mali u svetu velikih.
Trenutno imam dva Kalimera u kući koja naizmenično uzvikuju - To nije fer!
olivera2804 olivera2804 12:55 07.12.2010

Re: Kalimero


Potpuno se slazem sa vama i da se nadovezem...

Ne znam zasto su se neki uhvatili za RTS, mislim da moji klinci nikada ne gledaju ni RTS ni "cike u skupstini" i sl.

Ko vam je rekao da su najnoviji crtani filmovi agresivni, prazni i da nemaju poruku? Da li ste pogledali bar jednu epizodu sledecih crtanih filmova (ima i na YouTube -u): Pepa Prase, Jagodica Bobica, Andjela Anakonda (nije lepa, ali je beskrajno duhovita i inteligentna), Winx, Sirene, Ben Ten (jeste agresivan ali je za Toma i Dzerija mala beba)... sto se tice Naruta (ne preferiram ali moram priznati da pogledam ponekad sa svojih 30 i kusur...tipicno Japanese...borba sa samim sobom, snaga volje i sl.).

Da, "Opstanak"...no thanks, pored Nat.Geographic, Discovery, History, Animal planet - 7/24, uglavnom sve brand new.

p.s

Inace, probao je moj muz da im pusti "Kockicu", ali njhova cula su podesena na neke druge hi-fi frekvencije, svi oni sumovi iz pozadine su i meni bili iritantni, a drugo - vec sa 5 godina price iz Kockice su im uglavnom prevazidjene.

Ali zato je moj sin sa 2,5 znao da kaze "reciklaza" (**jecikjaza**) i da se plasticne flase bacaju u poseban kontejner (jeste da nije kao kod Pepe ali nema veze, sluzi svrsi) i to nam je sada mali ritual a sve zahvanjujuci Pepi Prasetu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:45 07.12.2010

Re: Kalimero

Da li ste pogledali bar jednu epizodu sledecih crtanih filmova (ima i na YouTube -u): Pepa Prase, Jagodica Bobica, Andjela Anakonda (nije lepa, ali je beskrajno duhovita i inteligentna), Winx, Sirene, Ben Ten (jeste agresivan ali je za Toma i Dzerija mala beba)...

Da, sve to ali ja govorim o obrayovnom programu i yabavnim emisijama ya decu, naravno ne mora da bude kao pre trideset godina.
olivera2804 olivera2804 14:21 07.12.2010

Re: Kalimero


Izvinite,
ja sam razumela da je ovo jos jedan poziv na reprize repriza repriza.

Iskreno, osetljiva sam na tu TV nostalgiju. Ja se ne secam Nevena, ali se secam Kockice i Fazona i fora. Sve je to bilo lepo dok nije pocelo besomucno repriziranje koje se svelo na zatupljivanje cele jedne generacije.

Zasto se ne snima nesto novo?

Zato sto se sredstva rasipaju na "najgledanije serije svih vremena".

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:46 07.12.2010

Re: Kalimero

Zasto se ne snima nesto novo?

Vidiš, a ja sam shvatila da je upravo to pitanje ovog posta, zbog čega su stare serije navedene kao primer da se ranije moglo i da bi i danas sigurno moglo, samo kad bi neko za to zadužen smatrao da je to potrebno i važno.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:56 07.12.2010

Re: Kalimero

Zasto se ne snima nesto novo?

Zato sto se sredstva rasipaju na "najgledanije serije svih vremena

Eto vidite da se slažemo.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:59 07.12.2010

Re: Kalimero

Jelica Greganović
Zasto se ne snima nesto novo?

Vidiš, a ja sam shvatila da je upravo to pitanje ovog posta, zbog čega su stare serije navedene kao primer da se ranije moglo i da bi i danas sigurno moglo, samo kad bi neko za to zadužen smatrao da je to potrebno i važno.

upravo tako.
olivera2804 olivera2804 15:22 07.12.2010

Re: Kalimero


Naravno , uglavnom se slazem sa vama o drugim temama,

nisam citala pazljivo, priznajem, poveo me naslov posta.

gospodin_ne gospodin_ne 17:24 06.12.2010

TV

Danas na ukus utiču Ekrem Jevrić, Vendi, Jelena Karleuša...

Zar to nisu skola i roditelji? TV nije edukativni medij vec jedna banalna vitrina koja izmedju dve reklame priprema nove generacije potrosaca.
Na roditeljima je da to regulisu. Treba biti mastovit...
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:42 06.12.2010

Re: TV

Na roditeljima je da to regulisu.

Nesporno, ali ne treba drugi da ih dezavuišu.
Zar to nisu skola i roditelji?

jesu, ali nešto se ni škola ne pretrže, a istine radi treba reći da su i nastavnici i roditelji pomalo zatrovani onim što im TV servira.
TV nije edukativni medij

grešite, čak ni komercijalne ne mogu da emituju šta im volja , postoji RRA, a tek javni servis koji nam uzima pare kao državna televizija pa morala bi i nešto da daje.Uostalom, iznos mesečne pretplate je veći nego što koštaju tri DVD sa najlepšim crtanim filmovi za decu.
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:55 06.12.2010

Re: TV

ima nekih koje su davno zaboravljene.
ja sam radila nekoliko godina "laku noć deco" po scenariju duška
radovića a glavnu ulogu je imao gula - dragoljub milosavljević.
išla je pred nevnik.
ne pominje se ni "ponedeljnik".
neke sam i sama zaboravila a neke sam radila (kao ton majstor).
recimo "kockicu" sam radila 25 godina.
metlu bez drške ... acu poštara ...
više ne mogu ni sama da se setim...
gospodin_ne gospodin_ne 18:00 06.12.2010

Re: TV

dezavuišu

Ovo je verovatno preterana konzumacija medija.
mariopan mariopan 18:09 06.12.2010

Re: TV

Moja deca su odrastala uz dobar dečiji program i zaista je sramota što ničega za decu nema na Tv.
Sećam se "na slovo na slovo" i celu pesmu iz uvodne špice deca su pevala pre nego što su znali slova.
Neven (pitam se, pitam se)
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:14 06.12.2010

Re: TV

gospodin_ne
dezavuišu

Ovo je verovatno preterana konzumacija medija.

Da
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:19 06.12.2010

Re: TV

mariopan
Moja deca su odrastala uz dobar dečiji program i zaista je sramota što ničega za decu nema na Tv.
Sećam se "na slovo na slovo" i celu pesmu iz uvodne špice deca su pevala pre nego što su znali slova.
Neven (pitam se, pitam se)

Isto i moji, a unuka sada od 3 godine nema šta da gleda jer umesto crtanih pred pola osam sada je neki kviz, a i gde imaju crtani to su neka stvorenja sa glavama u obliku šerpi i lonaca ili čudovišta.Onda dete samo pušta crtane na kompjuteru.
gospodin_ne gospodin_ne 18:21 06.12.2010

Re: TV

dezavuišu

Osporavati (ako sam dobro razumeo) lepse zvuci - vratite srpski jezik
olivera2804 olivera2804 13:11 07.12.2010

Re: TV


Dear Karagaca,

toplo preporucujem, ima i na DVD-u a ima i na YT, na srpskom, engleskom, francuskom, spanskom...

Tipicna cetvoroclana porodica - pametna mama, "sveznajuci" tata, bistra devojcica i mali brat koji jedino zna da kaze "dinosaurus", u 5 minuta u razlicitim zivotnim situacijama, prilagodjeno uzrastu od 2 do 5 godina.

Milan Karagaća Milan Karagaća 13:48 07.12.2010

Re: TV

toplo preporucujem, ima i na DVD-u a ima i na YT, na srpskom, engleskom, francuskom, spanskom...

već koristimo, hvala na preporuci.Jedno je kad ja nabavim DVD a ono o čemu je priča zašto RTS kome plaćamo pretplatu ne emituje program za decu već one glupe npr. Šarenice ili kvizove.
olivera2804 olivera2804 14:44 07.12.2010

Re: TV

a istine radi treba reći da su i nastavnici i roditelji pomalo zatrovani onim što im TV servira.



Prosle godine, stizem po dete u vrtic sat vremena ranije nego obicno i vec u hodniku cujem cudne zvuke, kako se priblizavam vratima sobe za igru sve vise razaznajem da unutra tresti "muzika", ako tako moze da se nazove najnoviji hit JK u to vreme.
Dovikujem svoje dete, "ono" i dalje tresti, deca igraju, neka i reci znaju...progutam knedlu, pokupim dete...sutra narezem disk sa decijim pesmicama i odnesem. Vaspitacica kaze da oni to vec imaju...JK je cisto radi promene, da razbiju monotoniju...
Jukie Jukie 14:49 07.12.2010

Re: TV

olivera2804
Dear Karagaca, toplo preporucujem, ima i na DVD-u a ima i na YT, na srpskom, engleskom, francuskom, spanskom... Tipicna cetvoroclana porodica - pametna mama, "sveznajuci" tata, bistra devojcica i mali brat koji jedino zna da kaze "dinosaurus", u 5 minuta u razlicitim zivotnim situacijama, prilagodjeno uzrastu od 2 do 5 godina.

Ali ja moram da priznam da me Deni Pas nervira jer nikada nema sopstveno mišljenje nego samo ide za masom. Doduše u epizodi kada Džordž kreće u vrtić to je ispalo na dobro jer je ubedio Pepu da se ne stidi mlađeg brata.

Omiljena epizoda mi je kad je Pepa bolesna pa dođu drugari da je posete, a među njima i Suzi Ovca u kostimu bolničarke. Dolazi doktor Braon Medved da obiđe Pepu i kaže "o baš dobro, bolničarka je već tu" a Suzi Ovca kaže "nisam ja PRAVA bolničarka, ovo je samo kostim".
olivera2804 olivera2804 15:33 07.12.2010

Re: TV

"nisam ja PRAVA bolničarka, ovo je samo kostim".


Ispravka, Suzi kaze: "Nisam ja prava bolnicarka, samo se pretvaram"

Meni je omiljena ona ep. kad idu kod zubara ili "Tata kaci sliku", kad tata napravi takav nered zbog jedne sitnice...sto je vrlo "netipicno" za tate. Salim se.

Skoro me sin pita: "Mama, sta je to magla?" Posto je vrlo mali (nema jos 3), napregnem vijuge da sto bolje objasnim a da ne zvuci komlikovano. Vec kod "Vidis, sine.." on me prekine i kaze "Magja je objak (oblak) koji se spustio na zemlju"...sto je replika iz Pepe.
llepeza llepeza 18:20 06.12.2010

Kalimero

Kalimero je bio za laku noc. Gledali smo ga iz kreveta, vec spremni za san.
Ali sad ste me posetili i na jutra koja su pocinjala ovako:
"Dobro jutro, deco! Na drvetu grana, a na grani čavka... Il' je čavka, il' je pretpostavka..."
sentinel26 sentinel26 18:42 06.12.2010

Draga djeco,

Ne mučite se džabe
Korisnije budite barabe
Kada nekog prebijete
Milionče dobijete.

Umesto na školska vrata
Udjete kod Velikog brata
Malo dreke, malo vike
Puno hljeba bez motike.

S.26

Milan Karagaća Milan Karagaća 19:02 06.12.2010

Re: Draga djeco,

auu prijatelju,ti nam opeva kako jeste,vala ni čika Jova Zmaj ne bi tako.
No,ja bi rađe o onome kako bi trebalo da bude ako može, a s obzirom kako je kod nas i ko je sve in, teško će nam ići.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:07 06.12.2010

Re: Draga djeco,

A možda bi i roditelji i njihovi roditelji trebalo da malo bolje izuče ovo što napisa Marko Vidojković:
"Данас им је седамнаест година. Свуда су око нас. Пред њима је будућност. Чик нека се неко усуди да им поставља правила
Кад им је било годину дана, очеви су им се крили од војних позивара.
Кад им је било две године, њихове мајке су на телевизији гледале почетак рата у Босни.
Кад им је било две и по године, родитељи су им постали технолошки вишак у некада добростојећим друштвеним предузећима и привредним гигантима.
Кад им је било три године, њихови родитељи морали су да продају замрзивач да би имали шта да једу.
Кад им је било три године и десет дана, марка је вредела десет милијарди динара.
Кад им је било три године и двадесет дана, марка је вредела сто милијарди динара.
Кад им је било четири године, њихови очеви продавали су бензин на улици, а мајке цигарете на пијаци.
Кад им је било четири и по године, очеве су им приводили због продаје бензина на улици, а мајке због продаје цигарета на пијаци.
Кад им је било пет година, у госте су им дошли рођаци из Книна, а ни до данас нису отишли.
Кад им је било пет и по година, одгледали су свој први порнић, на ТВ Палма, кад су се пробудили у три ујутру, јер их је болео стомак.
Кад им је било шест година, право из обданишта вукли су их на демонстрације, а увече су их изводили на терасу да ударају у шерпе.
Кад им је било седам година, пола школске године су преседели код куће јер су просветни радници штрајковали.
Кад им је било осам година, даљи рођак им је скочио с терасе, јер више није могао да издржи.
Кад им је било девет година, очеви су им се поново крили од војних позивара, а мајке су им, док су блејали у подруму (зграда није имала атомско склониште) причале како су им се очеви исто тако крили од војних позивара осам година раније.
Кад им је било девет и по година, у госте су им дошли рођаци из Пећи, а ни до данас нису отишли.
Кад им је било десет година, једног лепог октобарског дана очеви су им рекли да остану код куће, а ако се очевима нешто деси, мајка и сестре су од сутра њихова одговорност. Исте вечери, очеви су се весели вратили кући, а следећег дана поново су били намргођени, као да се ништа није ни десило.
Кад им је било дванаест година, херој им је био Шарени.
Кад им је било тринаест година, Шарени и његови убили су премијера. Њихове мајке су плакале, а њима је потајно било драго што им мајке плачу.
Кад им је било четрнаест година снимили су мобилним како им "мала фукса из шестог три" пуши у школском ве-цеу.
Кад им је било четрнаест и по година најбољег друга су им изболи ножевима на екскурзији у Лепенском виру.
Кад им је било петнаест година згутали су свој први ексер.
Кад им је било петнаест и по година, очеви су им ушли у кредит за кола.
Кад им је било шеснаест година њиховим очевима одузели су кола јер су поново изгубили посао и нису имали од чега да их отплаћују. Кад им је било шеснаест година и два месеца заваљали су свој први кет вутре.
Кад им је било шеснаест и по година, организовали су оргије с екипом коју су упознали преко нета.
Данас им је седамнаест година. Свуда су око нас. Пред њима је будућност. Чик нека се неко усуди да им поставља правила. Чик нека се неко усуди да им приговори што се не придржавају правила. Чик нека им неко објасни зашто уопште треба да се придржавају било каквих правила. Они ће да праве нова правила. Нико вас неће ни питати да ли се са тим правилима слажете."
Марко Видојковић
jedan.kub jedan.kub 19:19 06.12.2010

Re: Draga djeco,

Dobar izgovor.
Данас им је седамнаест година. Свуда су око нас. Пред њима је будућност. Чик нека се неко усуди да им поставља правила. Чик нека се неко усуди да им приговори што се не придржавају правила. Чик нека им неко објасни зашто уопште треба да се придржавају било каквих правила. Они ће да праве нова правила. Нико вас неће ни питати да ли се са тим правилима слажете."
Марко Видојковић

Ako smo izgubili generacije dece od 90-te pa do sada, zašto nebi
smo učinili nešto više za sadašnje mališane. Mora da se angažuje i mrketinška služba za sopstveni program.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:33 07.12.2010

Re: Draga djeco,

Draga djeco,
Ne mučite se džabe

Malo je stradao Nušić.
sentinel26 sentinel26 21:14 07.12.2010

Re: Draga djeco,

Jelica Greganović
Draga djeco,
Ne mučite se džabe

Malo je stradao Nušić.


Mjesečina sija žuta
Blogerka je vazda ova
Na me mnogo ljuta.
Kad stihove pročitala
Za Nušu se sjekirala.
Prepade se ona mlada
Da joj isti ne „nastrada“.
Pa blogerski ima pokl
Da se brani slavni Nuš.
Još od prošlog vrućeg ljeta
Autor joj ovaj smeta.
Alkibijad s’ ne sjekira
Na blogu se reklamira.

S.26. – Decembra 07-og, Ljeta Gospodnjeg 2010-og.
Na Bulevaru ŠaKTaDjilskom bb


Unfuckable Unfuckable 05:58 08.12.2010

Re: Draga djeco,

Za Nušu se sjekirala.


...šjekirala?
jaksa scekic jaksa scekic 19:03 06.12.2010

Postoji tu jedan velika opasnost

a to je da je senzibilitet dece danas potuno drugaciji nego kad smo mi bili deca.
Glasno najavljivana repriza Nevena je katastrofalno propala, gledanost skoro nula.
RTS se cudio, kakva su to deca, kojima neven nije zanimljiv.
A pitam ja, kako da im bude zanimljiv program u crno belopj tehnici, sniman filmom tehnikom.
Nova deca, nove tehnologije, nove ideje, zato sam jako sunjicav prema novom izdanju Na sslovo na slovo.
Pa ni ulica Sezam ne izgleda isto, kao kad sa ja bio mali.
Elem, problem je sto je rukovodstvo RTS-a staromodno, ziherasko,i njih interesuje kako da prezive do sledecih izbora,da se useme sa marketinskim kolacom, da rese pitanje sujete RTS vs. Pink, a ovo drugo, to mozda kad dodje druga ekipa, sa drugim sezibilitetom.
Ovako gledamo narodne motive, i elementarnu Srbiju iz 19 veka. Zika rules.

I normalno preporuka.
PS:Ali ceo program je brljiv, smusen i haotican, i da ne skrecem sa teme, program se pravi po sistemu, bar kako meni lici :"Ajd da ga pravimo onako kako milsimo da ce se dopasti Predsedniku, ali da se to ne provali :)))))
Jukie Jukie 20:13 06.12.2010

Re: Postoji tu jedan velika opasnost

jaksa scekic
Pa ni ulica Sezam ne izgleda isto, kao kad sa ja bio mali.

Za one koji nisu čitali o toj problematici, starim epizodama Ulice Sezam se zamera što je Oskar gunđavo čudovište umesto shiny happy smily, što Cookie Monster jede slatkiše koji su nezdravi i izazivaju gojaznost kod dece, itd. itd.

Na DVD-ima tih starih epizoda su napisali da su namenjeni isključivo odraslima jer ne odgovaraju modernim idejama kako se deca vaspitavaju.

Deca bi očigledno trebalo da žive u špici Kockice (tj. u Teletabi svetu) gde nema nasilja, cveće cveta, ptičice pevaju, plišane životinje idu okolo i grle jedni druge, i da pojma nemaju o strahotama o kojima razmišljaju odrasli (verovatno noseći poveze na očima i čepove u ušima), sve dok jednog dana ne pređu magični rođendan, a onda ih valjda svečano isterorišu svim tim kao rite of passage.

Čak i na našim televizijama u ćošku ekrana piše 14 kada god se emituje neki sitkom (npr. "život po Džimu", koji je potpuno bezazlena serija i od 7-8 likova ima troje dece, i nije ništa "odrasliji" (u gadnom smislu) od recimo serije "Zek i Kodi, dečaci debili, žive na bogataškom brodu" ).

Na stranu to što nijednom detetu ne pada na pamet da obraća pažnju na te brojeve, ali radi misaonog eksperimenta zamislimo da se svi drže "zakona". Koju emisiju bi 13-godišnjak uopšte trebalo da gleda? Krenuo da raste u visinu, rastu mu dlake svuda, glas mu mutira, noću ima nezgode, da li treba možda na TV da gleda "Pepu prase"?
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:37 06.12.2010

Re: Postoji tu jedan velika opasnost

da li treba možda na TV da gleda "Pepu prase"?

ma neka gleda šta hoće ali ja ne govorim o adolescentima već deci prdškolskog uzrasta a kad dođe do 13 godina onda je stvar u njegovim rukama.
jedan.kub jedan.kub 19:08 06.12.2010

Bravo

za tekst koji nije politički ali tretira lošu političku orjentaciju državne televizije.
Svojevremeno su dali obrazloženje da uvode tv-pretplatu kako bi mogli da smanje komercijalni program u korist kvaliteta.
Imamo stare obrazovne serije osim navedenih, iz matematike, hemije i drugih prirodnih nauka koje su još uvek aktuelne i za decu zanimljive; zašto da nam se deca upoznaju sa naukom samo na sajmu nauke.
Televizija jeste edukativna, jer nam se ne bi dešavalo da deca nauče pre engleski ili nemački uz strane programe,a ne srpski
Preporuka za tekst i nadam se da će se neko odgovoran za uređivačku politiku dozvati
sevesti i savesti.
docsumann docsumann 19:13 06.12.2010

Generacije

su odrasle na tim zaista odličnim emisijama za djecu, stasale za vojsku i otišle u rat ...
antioksidant antioksidant 19:45 06.12.2010

Re: Generacije

docsumann
su odrasle na tim zaista odličnim emisijama za djecu, stasale za vojsku i otišle u rat ...

:)
ali nisu bile agresivne
docsumann docsumann 20:00 06.12.2010

Re: Generacije

Generacije su odrasle na tim zaista odličnim emisijama za djecu, stasale za vojsku i otišle u rat ...

:)
ali nisu bile agresivne


ni nepristojne
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:47 06.12.2010

Re: Generacije

docsumann
su odrasle na tim zaista odličnim emisijama za djecu, stasale za vojsku i otišle u rat ...

ne mislite valjda da su te emisije izazvale rat.
antioksidant antioksidant 08:52 07.12.2010

Re: Generacije

Milan Karagaća
docsumann
su odrasle na tim zaista odličnim emisijama za djecu, stasale za vojsku i otišle u rat ...

ne mislite valjda da su te emisije izazvale rat.

ja ne. a da li vi mislite da ce sadasnje emisije izazvati neki buduci rat?
Milan Karagaća
Nekada su deca gledala:“Kockica”, “Priče iz Nepričave”,“Na slovo, na slovo”, “Laku noć, deco”, “Metla bez drške”,“Muzički tobogan”,“Fore i fazoni”,“Poštar Aca”, “Neven”“Putokaz”, “Kolariću paniću”,“Opstanak”, “S one strane duge”. Danas gledaju:“Dizni na RTS”,” Ben 10”,” Ruske bajke”,”Sunđer Bob Kockalone”,“Telmo i Tula”, “Šumska škola”,“Spajdermen”,”Brodić Elijas”, što podstiče agresivnost ili ima za posledicu strah i ružne snove.

Milan Karagaća Milan Karagaća 15:57 07.12.2010

Re: Generacije

a da li vi mislite da ce sadasnje emisije izazvati neki buduci rat?

naravno da ne mislim da će emisije izazvati rat, kao što ne mislim ni da su onda emisije bile uzrok rata.
docsumann docsumann 17:27 07.12.2010

Re: Generacije

Generacije su odrasle na tim zaista odličnim emisijama za djecu, stasale za vojsku i otišle u rat ...

ne mislite valjda da su te emisije izazvale rat


možda ne baš te
antioksidant antioksidant 20:26 07.12.2010

Re: Generacije

docsumann
Generacije su odrasle na tim zaista odličnim emisijama za djecu, stasale za vojsku i otišle u rat ...

ne mislite valjda da su te emisije izazvale rat


možda ne baš te

draft.dodger draft.dodger 19:23 06.12.2010

???

Varam li se, ili na RTS-u više nema emisija koje decu uče nekom od stranih jezika?

Jukie Jukie 20:15 06.12.2010

Re: ???

draft.dodger
Varam li se, ili na RTS-u više nema emisija koje decu uče nekom od stranih jezika?

Nema, ali se zato uključe Cartoon network, Disney i Disney XD pa se tamo gleda.

Ali onda deci engleski ili nemački postane maternji jezik, pa posle imaju problema u školi gde im traže da govore i pišu na srpskom.
mlekac mlekac 01:04 07.12.2010

Re: ???

Jukie
draft.dodger
Varam li se, ili na RTS-u više nema emisija koje decu uče nekom od stranih jezika?

Nema, ali se zato uključe Cartoon network, Disney i Disney XD pa se tamo gleda.

Ali onda deci engleski ili nemački postane maternji jezik, pa posle imaju problema u školi gde im traže da govore i pišu na srpskom.


Moja Princeza - koja je, kao sto je ovde opste poznato, odrasla na engleskom govornom podrucju - ima par drugarica sa kojima, kada su zajedno, razgovara iskljucivo na engleskom! Sto ne bi bilo nista cudno da su ta deca makla ikuda van Srbije. Ali ne! One su odrasle uz Cartoon Network, a kad pitam zasto medjusobno razgovaraju na engleskom dobijam odgovor da je tako lakse!

Inace, moja deca, dok su bila manja, najvise su gledala jutarnji program BBC Prime. I savrseno uzivala u njemu.

BBC, za razliku od RTS-a itekako razvija deciji program!
Jukie Jukie 11:34 07.12.2010

Re: ???

mlekac

Inace, moja deca, dok su bila manja, najvise su gledala jutarnji program BBC Prime. I savrseno uzivala u njemu.BBC, za razliku od RTS-a itekako razvija deciji program!

Balamory je jako lepa serija. Jednom sam razmišljao kako bi bilo da se "prepeva" na srpski i napravi scenario kao da se dešava negde u Srbiji.
Onda mi je bilo teško da nađem lokaciju gde bi srpski balamori trebalo da se nalazi a da to izgleda realistično (mali broj likova sa različitim naglascima, svi manje-više zaposleni (sem pronalazača Ričija koji živi u dvorcu), neuobičajen pejzaž sa nekoliko različitih ekosistema). Možda negde u Bačkom Monoštoru ili tako negde.
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 19:53 06.12.2010

OPŠTENARODNO VESELJE

U današnje vreme program je postao totalno monoton. Možemo glat da primenimo aksiom: "DOŠLI DIVLJI I ISTERALI PITOME". Ono što je nekad bilo, a što je autor pomenuo u tekstu, to su danas zamenili, između ostalog, šund programi tipa "VELIKI BRAT", "FARMA", kviz "TRENUTAK ISTINE", i od miloševićevskog vremena nezaobilazna "GRAND PARADA". To su programi koji su oličenje neviđenog primitivizma i neukusa. A kad rekoh koliko je program monoton, sećam se tokom devedestih radio B92 je imao bukvalno najbolji program. Kalendar mi nije bio potreban da gledam koji je dan u nedelji, jer sam po karakterističnim emisijama znao ako je ponedeljak da je ponedeljak, utorak da je utorak itd. Tako npr. ponedeljkom su išli LEPI RITAM SRCA i BEKANIZMI, utorkom i četvrtkom je bio INTERVJU DANA, sredom je (čini mi se) išao SKICEN BLOK, petkom je bila emisija "DOBA RAZUMA", subotom je bila YUTOPIJA, nedeljom je neko vreme išla emisija Maje Marinković DOĐI NA VANILICE a potom SPORTSKI RITAM SRCA i DOLE NA UGLU Žikice Simića (ove poslednje dve su ostale, a treba pomenuti i METEOROLOŠKI BILTEN koji je išao svakim radnim danom pre podne. Tada sam, i kao osnovac i kao srednjoškolac slušao radio B92 i na sat i na hvat. Danas najviše "PEŠČANIK" i nedeljom popodne, a TV B92 osim ako ima neki dobar film stari film.

Na kraju bih napravio jednu digresiju. U današnje vreme, sve manje se sreću mladi ljudi koji znaju za pravi provod. Razlog leži u tome, što nisu imala priliku da upoznaju i svoj grad i okolinu van grada. Često ćete naići na slučaj da ne znaju da stignu do centra grada. Sećam se jedne priče kad je jedna moja drugarica sa decom otišla i to kolima u centar grada ka Kalemegdanu i u jednom trenutku je sin pitao: MAMA HOĆEMO LI MI ZNATI DA SE VRATIMO KUĆI? A ovo opravdava priču moje profesorke engleskog iz gimnazije koja je ispričala kad je počinjala da radi u jednoj osnovnoj školi na Zvezdari, pa se i ona neprijatno iznenadila koliko učenika te škole nijednom nije otišlo dalje od Tašmajdana. Trg Nikole Pašića, Terazije, Trg Republike, Knez Mihailova ulica, Kalemegdan i ostali parkovi i delovi grada su neka sasvim 150 zemlja. Al' zato kad treba da se provede dan u nekom tržnom centru kao "DELTA CITY" ili "UŠĆE" to je onda extra. Ja sam se posle dužeg vremena vratio planinarima i učlanio sam se u PD RADNIČKI. Ove godine se na inicijativu članova-vodiča Zorana Dečanskog i Jagode Noveski organizuju akcije za podmladak PD RADNIČKOG iliti izleti za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Do sad su vodili dve ili tri ture i obe su bile vrlo uspešne. Njihov poduhvat je po meni za jednu veliku pohvalu, zato što su pokazali da se život ne svodi samo na internet, puko sedenje u kući i neprestani borvci u nekom od tržnih centara, nego je štos malo otići iz grada, makar na jedan dan.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:42 06.12.2010

Re: OPŠTENARODNO VESELJE

Hvala Luka. Upravo tako, a još samo da dodam one neobavezne baljezgarije u jutarnjem programu što se zove "Dizanje", ide na B92 a pompezno je uključuju na prvi kanal RTS.
cyberm cyberm 09:19 07.12.2010

Re: OPŠTENARODNO VESELJE

Milan Karagaća
Hvala Luka. Upravo tako, a još samo da dodam one neobavezne baljezgarije u jutarnjem programu što se zove "Dizanje", ide na B92 a pompezno je uključuju na prvi kanal RTS.

"Budjenje" vode Gorica i Dragan i to ide na Radio Beogradu 1, a povremeno ih ukljuce u televizijski jutarnji program na RTS-u.
"Dizanje" ide na radiju B92, i ukljucuje se u jutarnji program TV B92.
Inace, postoji i "Ustanak", jutarnji program radija 202.

Milan Karagaća Milan Karagaća 09:34 07.12.2010

Re: OPŠTENARODNO VESELJE

cyberm
Milan Karagaća
Hvala Luka. Upravo tako, a još samo da dodam one neobavezne baljezgarije u jutarnjem programu što se zove "Dizanje", ide na B92 a pompezno je uključuju na prvi kanal RTS.

"Budjenje" vode Gorica i Dragan i to ide na Radio Beogradu 1, a povremeno ih ukljuce u televizijski jutarnji program na RTS-u.
"Dizanje" ide na radiju B92, i ukljucuje se u jutarnji program TV B92.
Inace, postoji i "Ustanak", jutarnji program radija 202.


Da tako nekako, ali se svodi na neobavezno lupanje o svemu i svačemu,cerekanje,suviše privatnog i baš mene briga šta Gorica ili Dragan vole ili ne vole ili oni na B92.
dali76 dali76 20:08 06.12.2010

za decu stariju od 18

http://www.youtube.com/watch?v=epBJ3DTfLDg&feature=related
docsumann docsumann 20:40 06.12.2010

Re: Crtaći

st.jepan st.jepan 03:18 07.12.2010

Re: Crtaći

Interesantni su i današnjoj deci

I odraslima, i odraslima!
Hvala na linkovima, nikad mi ne bi palo na pamet da ih sam potrazim.
Odmorih se malo od mrsomudnog blogovanja.
vladaxy vladaxy 20:18 06.12.2010

Vaspitanje dece

Drušvo i država pa još i akademija nauka i crkva koji se toliko brinu o deci kao najvećem blagu, čine to samo na rečima.


O mom detetu ja brinem i ja ga vaspitam. Neću da ga vaspita ni država ni crkva ni sanu ni društvo ni timoti bajford ni milan karagaća ni razni psiholozi. Porodica je lična stvar svakog pojedinca.

Čudno je da u vremenu velikog izbora izbor ne postoji, za razliku od onog zlatnog doba 80-ih, kada se na daljinskom stizalo tek do broja dva. Tada su se znali termini, danas i ono malo što ima beži po programskoj šemi.

Najveća glupost je da sad nema šta de se gleda na TV-u. Ako do 60-70 kablovskih programa ne možete da nađete bolje dokumentace nego što su se ikad prikazivali na TV BGD1 i 2, ili bolje fimove, ili bolji sportski program...crtane filmove itd.. onda stvarno ne znam. Imate daljinski i lepo ugasite TV. I to je stvar izbora. Ko žali za starim vremenima neka skokne do Severne Koreje. Tamo država jako brine o svojim građanima i obrazovanju dece.

Svi koji se zalažu za veću ulogu države u našim životima su za mene najobičniji fašisti, kao i one birokrate koji svojim odlukama utiču na moj život...Sposoban sam da se brinem o sebi. Ko nije sposoban da brine o sebi i svojoj porodici, postoje domovi za zbrinjavanje...
shansona shansona 21:17 06.12.2010

Re: Vaspitanje dece



O mom detetu ja brinem i ja ga vaspitam. Neću da ga vaspita ni država ni crkva ni sanu ni društvo ni timoti bajford ni milan karagaća ni razni psiholozi. Porodica je lična stvar svakog pojedinca.

država je kriva i što je domaćici zagoreo ručak Preporuka za odgovornost
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:03 06.12.2010

Re: Vaspitanje dece

Porodica je lična stvar svakog pojedinca.

svakako.
O mom detetu ja brinem i ja ga vaspitam.

svakako
Neću da ga vaspita ni država ni crkva ni sanu ni društvo ni timoti bajford ni milan karagaća ni razni psiholozi.

svakako, a ja se nisam ni nudio.
Ako do 60-70 kablovskih programa ne možete da nađete bolje dokumentace nego što su se ikad prikazivali na TV BGD1 i 2,

svakako. Ali niste razumeli temu.Dakle, zašto RTS 1 nema dečji program.
Ko žali za starim vremenima neka skokne do Severne Koreje. Tamo država jako brine o svojim građanima i obrazovanju dece.

svakako. Ali već sklonost ovakvom načinu komunikacije govori da Vam vaspitna strana i nije tako jaka.
Svi koji se zalažu za veću ulogu države u našim životima su za mene najobičniji fašisti


e ovo baš ne može nikako, a kao odgovor na ovako grubo spočitavanje mogla bi biti preporuka da ipak malo više proanalizirate ono što reče Vladika Velimirović, dakle
“Lako je naučiti životinju. Lako je naučiti prostake.Ali je teško naučiti onoga ko je nenaučen već postao učitelj drugima.»
Sposoban sam da se brinem o sebi.

ne sporim.
Ko nije sposoban da brine o sebi i svojoj porodici, postoje domovi za zbrinjavanje...

ne verujem da ste bilo šta razumeli.
vladaxy vladaxy 22:48 06.12.2010

Re: Vaspitanje dece


svakako, a ja se nisam ni nudio.


Stavite bilo koje ime umesto vašeg, nisam mislio ništa loše


svakako. Ali niste razumeli temu.Dakle, zašto RTS 1 nema dečji program.


RTS treba ukinuti....čemu služi državna televizija? Da nam u dnevniku 2 saopštava sva predsednikova ili ministarska dostignuća tog dana? Za koju emisiju RTS se može reći da je svetska i da nešto vredi?

Crtane filmove imate na:
Cartoon Networks
Happy TV
Minimax
Disney XD
JETIX
Ultra
Pink Kids
Kanal D

Dokumentarce na 15-20
Filmske na 10-ak
Sportske na 10-ak

Čemu državna TV?


“Lako je naučiti životinju. Lako je naučiti prostake.Ali je teško naučiti onoga ko je nenaučen već postao učitelj drugima.»


Imao je on i ovaj biser:
"A ti, Srbine, šta misliš, dve zaraze spopale su tvoju krv - izrailjska i evropska".

Poenta je hoću što manje "države" i "državnog" u svom životu. Pogotovo televizije
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:04 06.12.2010

Re: Vaspitanje dece

Crtane filmove imate na:

znam svim tim kanalima, ali nema obrazovnih emisija, o tome sam ja pisao post.
Ima verski kalendar na 2. kanalu.
Zašto ne bi bile emisije iz raznih oblasti za razne uzraste.?
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:34 06.12.2010

Re: Vaspitanje dece

Porodica je lična stvar svakog pojedinca.

nažalost!

pitaj malo u incest centru kako ti pojedinci zlostavljaju
svoju decu.

a iako to zna ceo komšiluk/selo/šta već, svi ćute jer je to privatna
ili lična stvar pojedinca.

kao i ona što je ubila nekoliko svoje novorođene dece.
svi su znali.
i svi su ćutali.
sramota za selo.

fak!
olivera2804 olivera2804 13:55 07.12.2010

Re: Vaspitanje dece

Najveća glupost je da sad nema šta de se gleda na TV-u. Ako do 60-70 kablovskih programa ne možete da nađete bolje dokumentace nego što su se ikad prikazivali na TV BGD1 i 2, ili bolje fimove, ili bolji sportski program...crtane filmove itd.. onda stvarno ne znam. Imate daljinski i lepo ugasite TV. I to je stvar izbora. Ko žali za starim vremenima neka skokne do Severne Koreje. Tamo država jako brine o svojim građanima i obrazovanju dece.


Milan Karagaća Milan Karagaća 14:08 07.12.2010

Re: Vaspitanje dece

I to je stvar izbora

kao što i ti imaš mogućnost da uopšte ne klikneš na ovaj blog.
Ko žali za starim vremenima neka skokne do Severne Koreje.

a sa ovakvim nebulozama možes da se oduševljavaš koliko ti volja.
jaksa scekic jaksa scekic 20:56 06.12.2010

Moj omiljati lik

milosss92 milosss92 20:58 06.12.2010

nepostojeci naucnoobrazovni program na RTS

Ajde zabavni deciji program, sta tek reci za nepostojeci naucno-obrazovni program na RTS?

Nekada je RTS do podneva emitovao samo emisije o poznatim fizicarima, astronomiji, astrofizici, kompozitorima, ekologiji, prirodi...
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:22 06.12.2010

Re: nepostojeci naucnoobrazovni program na RTS

pa da barem repriziraju...
Inner Party Inner Party 22:00 06.12.2010

Sjajno je to ...

... ali je sve ono sto mi smatramo "kvalitetnim decjim programom" vec prilicno zastarelo i deci ne bas atraktivno (najverovatnije bi im sve to bilo izuzetno glupo i jadno). Dakle, ja jesam za decji program, ali to zaista treba osmisliti iznova a ne raditi ono isto sto smo gledali pre 25-30 godina. Sto se mene tice najbolje bi bilo najveci deo tog programa preuzimati spolja i sinhronizovati.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:05 06.12.2010

Re: Sjajno je to ...

Dakle, ja jesam za decji program, ali to zaista treba osmisliti iznova a ne raditi ono isto sto smo gledali pre 25-30 godina.

Pa to sam i ja rekao, a onaj sam naveo kao primer, a novi treba da bude savremen ali ne agresivan.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:51 06.12.2010

NEVEN,

ja sam bila u 3. razredu OŠ kada je počelo prikazivanje Nevena, iz škole su nas popodne puštali kući da gledamo Neven:





Jelica Greganović Jelica Greganović 22:54 06.12.2010

Poletarac

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:11 06.12.2010

Priče iz nepričave





Ne mogu da nađem, ali ja sam baš volela "S vanglom kroz svet"...
srdjan.pajic srdjan.pajic 09:15 07.12.2010

Re: NEVEN,

Jelica Greganović
ja sam bila u 3. razredu OŠ kada je počelo prikazivanje Nevena, iz škole su nas popodne puštali kući da gledamo Neven:







Ovaj Neven ko srpski Monty Python !
mlekac mlekac 01:28 07.12.2010

Jedan od razloga je

sto, realno, od raspada SFRJ, RTS ima monopol kada je u pitanju ta vrsta programa.

Secam se, kad sam bila klinka, nisam gledala samo deciji program RTS-a, nego i onaj zagrebacki, a bome i sarajevski.

Mendo i Slavica, Veliki i mali, Bistrooki, a kasnije i legendarni Smogovci. I jednako legendaran Nedeljni zabavnik TV Sarajevo.

Jednostavno, RTB i RTZ su se takmicile ko ce napraviti bolji deciji i obrazovni program.

Sada, RTS nema sa kim da se takmici pa sto bi se onda trudili?





Unfuckable Unfuckable 07:56 07.12.2010

sve se slažem

- program za decu je pre 30 i više godina stvarno bio kvalitetan a ovo sada je totalni treš.
Ono što me pri tom zbunjuje je što su upravo konzumenti tog i takvog programa sebi dozvolili da, posle par decenija učestvuju / posmatraju / navijaju / _______ (dopisati)
u događajima koji su obeležili devedesete.
girestracije girestracije 09:41 07.12.2010

laku noc generacijo



Ma kako da ne!

Uz sve divne emisije uz koje smo rasli, generacijo, koje su nas ucile plemenitosti, dobroti, pravednosti, toleranciji,bla, bla, bla ... pa i ateizmu, mnogi se prisetise da im bez ikone ili papine slike enterijer i nije bas neki .... pa u cilju poboljsanja sopstvenih enterijera ucinise to sto ucinise od zajednickog nam eksterijera.
vladaxy vladaxy 23:40 07.12.2010

Re: laku noc generacijo

Uz sve divne emisije uz koje smo rasli, generacijo, koje su nas ucile plemenitosti, dobroti, pravednosti, toleranciji...




ako su nas te emisije, generacijo, naučile ovakvoj toleranciji, plemenitosti itd... onda je i bolje što ih nema...
st.jepan st.jepan 13:17 07.12.2010

KOCKALONE

Danas gledaju:“Dizni na RTS”,” Ben 10”,” Ruske bajke”,”Sunđer Bob Kockalone”,“Telmo i Tula”, “Šumska škola”,“Spajdermen”,”Brodić Elijas”,


Obozavam Sundjer Bob Kockalonea.

Dugo sam ja taj crtac (bez sumnje namenjen deci) prezirao, a onda sam, ne uspevsi da odmah napipam daljinac, tu slucajno cuo valjda najbolju repliku u crtacima ikada. Izgovara je Lignjoslav, kasir u pljeskarnici, u kojoj Sundjer Bob radi kao rostilj majstor. Pokusacu da je citiram. Elem, Lignjoslav riba Sundjer Boba koji je nesto zabrljao u kuhinji:

"Slusaj Bob, stvari funkcionisu ovako: gost naruci pljeskavicu, ti ispeces pljeskavicu, ja naplatim pljeskavicu, gost dobije pljeskavicu..., tako radimo cetrdeset godina, i onda umremo".

Savrseno..., meni duhovito, godi mom afinitetu za mracnjikavi kafkijanski humor, ali ne mogu ni da zamislim kako na to reaguju klinci - trenutno nemam ni jedno zamorce pri ruci. Kasnije sam tu cuo i video jos mnogo toga slicnog, pa mogu pretpostaviti da je vaspitna funkcija ovog (i slicnih) crtaca prevashodno da robovski podmladak pripremi za stvarni robovski zivot.

To, medjutim, sto u recenom crtacu ne vazi ni jedan od zakona fizike (sve se desava na dnu mora, a sve kao da je na kopnu) valjda sluzi da tom robovskom podmladku minorizira IQ, i time mu olaksa prihvatanje zacrtane skromne buducnosti. U starim crtacima zakoni fizike itekako vaze, do duse, sa izvesnom zadrskom (lik se povinuje zemnjinoj tezi i pada tek onda kad shvati da pod nogama vise nema niceg).
Jukie Jukie 14:59 07.12.2010

Re: KOCKALONE

st.jepan

Obozavam Sundjer Bob Kockalonea.Dugo sam taj crtac (bez sumnje namenjen deci)

Meni je zanimljivo što Sunđer Bob jeste namenjen deci (ili se bar tako smatra širom sveta) a uopšte ne odgovara gorenavedenim smernicama kako dečja emisija treba da izgleda. Ima jako mnogo simpsonovskih momenata (a Simpsoni imaju brojku 12 ako se ne varam) tako da mislim da Sunđer Bob podriva sistem iznutra.

U starim crtacima zakoni fizike itekako vaze, do duse, sa izvesnom zadrskom (lik se povinuje zemnjinoj tezi i pada tek onda kad shvati da pod nogama vise nema niceg).

Sem Lakija Pikela (vidi mi avatar) koji odlaže padanje vičući "to je pravi most, to je pravi most". Dokle god veruje u fizičke zakone crtaća, oni važe za njega.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:54 07.12.2010

Srbija ispod proseka

a ovo je minuli rad svih
U odnosu na đaka iz zemalja OECD, prosečan učenik iz Srbije zaostaje za više od jedne školske godine, pokazuju rezultati PISA testova.
st.jepan st.jepan 16:03 07.12.2010

Re: Srbija ispod proseka

U odnosu na đaka iz zemalja OECD, prosečan učenik iz Srbije zaostaje za više od jedne školske godine, pokazuju rezultati PISA testova.

Mozda zato sto se bezmalo posvuda u skolu krece godinu dana ranije (pripremni razred, maternel i sl.).
jedan.kub jedan.kub 17:03 07.12.2010

Re: Srbija ispod proseka

većina nema kablovsku televiziju pa nema neki izbor kvalitetnijeg programa, prinuđeni su da gledaju domaću televiziju bez obrazovno-zabavnog programa za decu. Moram da priznam da ni za odrasle nije baš neki izbor u opštoj poplavi govorno političkih tema, te ja u šali i revoltu, neki put sve ove kanale zovem kanalizacijom.
Jukie Jukie 17:56 07.12.2010

Re: Srbija ispod proseka

Milan Karagaća
a ovo je minuli rad svih

U odnosu na đaka iz zemalja OECD, prosečan učenik iz Srbije zaostaje za više od jedne školske godine, pokazuju rezultati PISA testova.

A izašli su rezultati? Tek sad vidim.

Mislim, šta i očekujemo kada se kod nas petice poklanjaju šakom i kapom. U dve poslednje škole gde sam bio na zameni, na sajtu Ministarstva piše da je ove godine na upisu u srednje bilo preko 30 odsto vukovaca (to je skoro jedna trećina). Objektivno iz mog predmeta polovina zaključenih petica je trebalo da budu četvorke. O kakvim kriterijumima školstva onda pričamo.

A evo i par komentara od ispod vesti (nisu moji), ovde će duže moći da se čitaju:

* * *

Bice i dalje ispod proseka sve dok se ne vrate stroziji kriterijumi po kojima se djak ispisuje iz skole ako dobije minimalni broj neopravdanih casova kao sto je to bilo ranije. Takodje, nastavnicima se mora vratiti autoritet i postovanje, time sto ce biti ovlasteni i nekritikovani u slucaju da daju ucenicima strozije ocene i minuse koji uticu na ocene zbog nedonosenja sveski i skolskog pribora u skolu i zbog nediscipline na casu i ometanja casa.
Ne moze neko ko nezainteresovano bleji na casu bez sveske i time ometa cas smetajuci onim ucenicima koji idu u skolu da bi nesto naucili, da bude smatran kao neko sposoban i neko ko moze i mora da ide u skolu (srednju). Ne mora. Srednja skola nije obavezna. Ko nece da se skoluje i da ima pozitivan odnos prema ucenju i radu, nije ni zasluzio da ide u skolu.
Kada bude takav sistem vrednosti ustanovljen, i roditelji a i deca ce vise ceniti skolu i odnos prema radu i ucenju pa ce se boriti za to da idu u skolu a ne da beze iz nje ili otaljavaju skolovanje ometajuci one koji zele da se skoluju.
(profesor, 7. decembar 2010 16:56)

* * *
Rezultati su jos losiji ako se prisetite vesti da je ministar Obradovic, nekoliko meseci pre PISA testiranja, nalozio intenzivan rad sa decom koja ce biti testirana. E dakle, ovo nisu rezultati prosecnog djaka u Srbiji, vec prosecnog djaka u Srbiji s kojim se radilo intenzivno zarad dobrog ispitnog rezultata. I opet corak.
(Mile, 7. decembar 2010 17:03)
docsumann docsumann 21:13 08.12.2010

NARUTO

za klince je ovo

mlekac mlekac 23:04 08.12.2010

Ajd jednom i ja...

100!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana