Nauka| Tehnologija

Seks, lazi, foto-tapeti

Tibor Jóna RSS / 06.12.2010. u 17:35

U nedelju, dok je Bozidar Djelic, neimajuci pametnog (pametnijeg?) posla, otvarao nekakav foto-tapet po beogradskom aerodromu izasla je lista top 500 univerziteta u svetu. A nekako, tek koji dan pre toga, razisla se sa plocnika ispred Vlade Srbije grupa studenata koja u principu protestvovala strajkujuci gladju zato sto hoce da studira, ispunjava uslove ali avaj nema pare.

Foto-tapeta Bozidara Djelica, najverovatnije jedan od vecih investicionih projekata u infrastrukturu poduzetih tokom Novembra 2010. godine, porucuje, dosta pretenciozno, to jest, a sto i to ne reci, bez trunke srama obmanjuje javnost da se nalaze u "zemlji nauke i tehnologije".

Ali da tapetuljak Bozidara Djelica MOZDA.... IPAK .... i ne laze, te da se ovde zaista radi o zemlji nauke i tehnologije (do duse stealth?! -- sto da ne!?) svedoce nekoliki momenti koje, objektivnosti ovog bloga radi, moramo uzeti u obzir:

1. prvi dokaz je cinjenica nepobitna, da se na tapetu nalazi covek koji je mrtav vec 65 godina. Mrtvac, dakle, - koji je u Srbiji proveo taman koliko je vozu trebalo da kroz nju prodje a koji je od drzave dobio manje od cene ovog tapetuljka - je najbolji dokaz da je o koncu 2010. godine Srbija zemlja nauke i tehnologije. To jest, da su nam nauka i tehnologija valjda imanentne, tko ce ga (mozda Bozidar Djelic?) znati?

Pomislio bi zao covek - ako je vec zemlja nauke i tehnologije, gde ne nadjoste nekog zivog da to potvrdi. No, ne hodimo  sada bespucima filozofske zbilje i ne ulecimo u rasprave o zemaljskom i nebeskom formatu nase stvarnosti.

2. drugi dokaz je u cinjenici da se Beogradski univerzitet ne nalazi na spisku najboljih 500 univerziteta sveta. Sta bolje kvalifikuje zemlju da se nazove zemljom nauke i tehnologije od osustva njenog najveceg, najstarijeg i najbogatijeg  univerziteta? Ja ne umem da se setim nicega, a vi?

3. treci dokaz je u cinjenici da svako ko zeli da studira u zemlji nauke i tehnologije i ispuni sve te uslove koje postavi zemlja nauke i tehnologije, ali nema, avaj, para (nismo mi zemlja bogatih i solventnih, vec zemlja nauke i tehnologije) ne mora da bleji ispred vlade po cici zimi da to i ostvari. 

4. cetvrti dokaz se nastavlja  nekako iz drugog. Naime, BU nije na listi 500 najboljih (gde pripada?) i zato sto se, ako je verovati rektoru, naucni radovi ne nalaze svi dostupni u elektronskoj formi, nego je vecina u papiru, sto je , slozicemo se, odlika svih onih drzava koje pretenduju biti  zemlje nauke i tehnologije. Pisaca masina kao sredstvo za rad, u 2010. godini, odraz je vrhunskog tehnoloskog napredka jednog drustva.

5. peti i krajnji dokaz da je Bozidar Ajmo-Ljudi Djelic u pravu i da zaista zivimo u zemlji nauke i tehnologije (ali schmrtz ne i dobrog dizajna) je cinjenica da je u zemlji nauke i tehnologije otvoren - BILBORD. Dakle, ne LCD, ne plazma, ne flat-screen, ne touch-screen, ne hologram, ne astralna projekcija, ne 3d snimak, ne interaktivni zid - vec BILBORD, medijski format nastao po metodi koja postoji ono jos od vremena Gutenberga i ekipe.

Mada, mozda i prodje prevara - ali, ono, samo ako carina kupi tipa androide sa likom Milutina Milankovica da lupaju holo-stambilje u pasose, ako se otvori teleporter "Mihajlo Pupin" do grada (po ceni legalne taksi voznje), torbe i putnike pocnu da nose hoverkraft-roboti... .... kapirate vec... proradi metro....  

A mozda je bilo jeftinije da se angazuje neki Hipno-Hari da sedi na aerodromu i hipnotise ljude i umece im u glave razne uobrazilje, tipa - srbija zemlja nauke i tehnologije, boza djelic plavokosi bilder zmashnog Ponosa, Oliver Dulic nije u sukobu interesa, Trst je nas...

Sednes malo na stolicu, ovaj ti okrene onu hipno-spiralu, zamashe par puta zlatnim satom ispred ociju, naprogramira te na sta hoce - pa posle ides knez mihajlovom i verujes da letis japanskim sajmom tehnologije. (i od jednom 90% krene da glasa za DS - 5,07 za G17plus a resto se zagubilo u procesu teleportinga do birackog mesta i zauvek ostalo zarobljeno u 4 dimenziji kao proto materija) 

Na kraju, poseban pozdrav medijima koji su u otkrivanju foto-tapete sa obmanjujucim sadrzajem prepoznali Vest i Dogadjaj Vredan Paznje.

Sad nam samo ostaje da cekamo dan kada ce nam "dogajaji" postati tipa: Krkobabic Sr. svecano otvara flesh-memoriju (mada, now that we mentioned it...), Mirko Cvetkovic svecano pusta u rad novi ketler u Vladi, Mladjan Dinkic pusta u pogon novi roll-up (oko kojeg su za stalno zaposlena cak 2306 clanova G17 plus) ...

 



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vojislav948 vojislav948 18:03 06.12.2010

Nije nam ovo prva l..



Vredi pokušati. Ako prođe,prođe.
milosss92 milosss92 15:48 08.12.2010

foto-tapetar

vishnja92 vishnja92 18:07 06.12.2010

:))))))

posle cu ozbiljno... kad krenu sa natrljavanjem nosa (tvog)
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:12 06.12.2010

ne bi me

iznenadilo kad bi pod budnim okom expertskim iz G17 zbog malobrojnosti stuff-a roll-up ostao bez, recimo, jedne sijalice. Možda i ponekog magneta pa bi osvanuo izgužvan
dali76 dali76 19:04 06.12.2010

Re: ne bi me

Znam da smo onomad u vremenima svetske sile pardon slave imali, dal’ bese treca vojna sila Jugoslavija il cetvrta?
Lepu Brenu je kopirala Madona a Jugoslavija je bila van regionalna svetska ekonomska supersila.
Sad zasto smo se krvavo potukli u ekonomskom blagostanju ? Naravno sve smisljeno od zapada ali I istoka.
Tako eto volio bih znati u skladu sa gore tj bolje navedenim ex ju leksikon informacijama , da li je beogradski univerzitet bio medju prvih deset svetskih univerziteta ili skromnije medju prvih sto?
Obrazovanje nekad jeste bilo free. Zanima me da li je prosecno decenijsko studiranje samo odraz nasih problema u zadnje dve decenije il su studenti bili zerka hitriji nekad?
Da bi covjek znao koliko smo pali bilo bi lijepo znati gdje smo to bili ali bez fototapeta raznoraznih Bozidara ili pamfleta drugova mu predhodnih.
vojislav948 vojislav948 19:15 06.12.2010

Ре: не би ме



Sada se utvrđuje gradivo, pa to malo duže traje, ali popraviće se oni.
man ray loves me man ray loves me 20:05 06.12.2010

?

Naime, BU nije na listi 500 najboljih (gde pripada?) i zato sto se, ako je verovati rektoru, naucni radovi ne nalaze svi dostupni u elektronskoj formi, nego je vecina u papiru, sto je , slozicemo se, odlika svih onih drzava koje pretenduju biti zemlje nauke i tehnologije. Pisaca masina kao sredstvo za rad, u 2010. godini, odraz je vrhunskog tehnoloskog napredka jednog drustva.


ne razumem. valjda svi objavljuju u jednim te istim internacionalnim casopisima. jednom kad ti prihvate clanak za stampanje, on izlazi u elektronskoj formi bio ti u americi ili u tunguziji. nema svaka zemlja svoju nauku, nauka je zajednicka.
Tibor Jóna Tibor Jóna 20:09 06.12.2010

Re: ?

man ray loves me

ne razumem. valjda svi objavljuju u jednim te istim internacionalnim casopisima. jednom kad ti prihvate clanak za stampanje, on izlazi u elektronskoj formi bio ti u americi ili u tunguziji. nema svaka zemlja svoju nauku, nauka je zajednicka.


to je teroija rektora BU. ni ja je nisam najbolje razumeo.

mirelarado mirelarado 20:08 06.12.2010

Одличан текст, Тиборе!

BU nije na listi 500 najboljih (gde pripada?) i zato sto se, ako je verovati rektoru, naucni radovi ne nalaze svi dostupni u elektronskoj formi, nego je vecina u papiru


Па да, још само да им нека добра душа купи компјутер, па да се начитамо тих капиталних и епохалних научних радова...
Тужно, али и очекивано.
dolybell92 dolybell92 20:11 06.12.2010

nauka i tehnika...2010.



alexlambros alexlambros 20:29 06.12.2010

их

да је само знаност оно што нам иде ... ево неки дан чујем директорка "Народног музеја" најавила изложбу (?!?!?) кад се једном музеј отвори, а почетак радова се предвиђа тамо негде следеће године, ако опет не промене пројекат, ако буде пара, ако се сагради складиште за измештање уметнина, ако ово ако оно ... ал изложба је спремна па ето ...

Јел се нашао "Мегатренд" на том многоштованом списку?
dragonKa dragonKa 20:43 06.12.2010

Bravo Tibore !

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 21:07 06.12.2010

emergency landing!

Hajde da posaljemo svetu malo pozitivnog - od nebeskog naroda, polako postajemo narod, tj. zemlja nauke i tehnologije. Za pocetak ni to nije lose, spustiti se na zemlju vraski je tezak posao.
JJ Beba JJ Beba 21:44 06.12.2010

dobara mu je ova...

da se Beogradski univerzitet ne nalazi na spisku najboljih 500 univerziteta

komentarisali smo tu situaciju pre neki dan na blogu dok su studenti štrajkovali

al najjače je obrazloženje rektora BU prof. dr Branka Kovačevića :
"Problem je što na portalu Univerziteta u Beogradu nisu objavljeni svi naučni radovi, već se nalaze u internim bazama i na papirima, tako da je vidljiva samo polovina baze sa radovima profesora. Takođe, došlo je i do promene domena iz “ju” u “rs”, o čemu svetska akademska javnost nije bila u potpunosti obaveštena, pa je naš univerzitet postao “nevidljiv”, kaže on.
Neprepoznavanju Univerziteta u Beogradu u međunarodnim okvirima doprinosi i što pojedini profesori koji objavljuju radove u stranim časopisima i koji su citirani, ne pišu Univerzitet u Beogradu pored svog imena, već navode samo ime fakulteta."


valjal' ova, a?



ovde
Tibor Jóna Tibor Jóna 21:49 06.12.2010

Re: dobara mu je ova...

to je ta.

i ja to razumem.

sa druge strane, dobar deo naucnih radova je i u novom docx formatu, potom dobar deo je u cirilicnom ascii kodu, ali najbolji deo je zapravo pisan na raboshu i cuva se u prvoj vodenici na parni pogon u ataru sela donje brijanje.

potom, medj. zajednica i ti zlobnici koji su sastavljali tu lisu nisu u stanju da, sta? anticipiraju sta se sve krije u glavama nasih naucnika i profesora... da mogu, da su vesti, pa renesansa....
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:01 06.12.2010

Re: dobara mu je ova...

potom, medj. zajednica i ti zlobnici koji su sastavljali tu lisu nisu u stanju da, sta? anticipiraju sta se sve krije u glavama nasih naucnika i profesora... da mogu, da su vesti, pa renesansa....

Tibore, mnogo si zapadno
JJ Beba JJ Beba 22:51 06.12.2010

Re: dobara mu je ova...

sa druge strane, dobar deo naucnih radova je i u novom docx formatu,

sve objektivne teškoće
a kaže rektor dobar deo radova je na papirima, očito bačenim tamovamo: ima radova na kupusnim listovima, zatim na vece papirima koje posle iskoriste, a lepo kažeš ima srpskih radova i u glavama naučnika, po ugledu na Teslu, i neće ljudi zbog radi tradicionalnog srpskog inata da objavljuju. neka crknu..
ebo ih domen. taj svet
angie01 angie01 00:41 07.12.2010

Re: dobara mu je ova...

Neprepoznavanju Univerziteta u Beogradu u međunarodnim okvirima doprinosi i što pojedini profesori koji objavljuju radove u stranim časopisima i koji su citirani, ne pišu Univerzitet u Beogradu pored svog imena, već navode samo ime fakulteta."


koji flesh-savrsheno!


deki-the-boy deki-the-boy 09:33 07.12.2010

Re: dobara mu je ova...

Problem je što na portalu Univerziteta u Beogradu nisu objavljeni svi naučni radovi, već se nalaze u internim bazama i na papirima


Ja bih pre rekao da se nalaze na toalet papirima.
JJ Beba JJ Beba 15:06 07.12.2010

Re: dobara mu je ova...

deki-the-boy
Problem je što na portalu Univerziteta u Beogradu nisu objavljeni svi naučni radovi, već se nalaze u internim bazama i na papirima


Ja bih pre rekao da se nalaze na toalet papirima.


naučni radnik beogradskog univerziteta, prpf. dr veoma zamišeljen nad tezom
Oljacat Oljacat 23:27 06.12.2010

Svaka čast

Zaista sjajan tekst. Mada, ovo sa Krkobabaćem i fleškom ... nisi li malo predaleko otišao u tehnologiju ....
milosss92 milosss92 00:17 07.12.2010

I to lepljenje plakata je neka nauka



I to lepljenje plakata je neka nauka. Prekriva fusheraj i rupe u zidovima, ako se ne zalepi dobro zna sam da otpadne kad "majstori" odu...

Srbija mozda nema jedan univerzitet u prvih 500, ali je zato lider u nauci (foto)plakata u Evropi.
jumping_genes jumping_genes 05:21 07.12.2010

jaooooooooj

À propos nauke, tehnologije, Srbije i ostalih oblasti, rejtinga BU i ostalih oblasti i dometa naucne fantastike; da li taj nesretni kolega, prof dr rektor itd, da li, dakle, ta persona, taj lik sa pretpostavljam, i delom, ima nekog klinca, recimo, jednog od onih sto sluze armiju al' i civilu i sto 'umeju na racunar', pa da mali ukuca, ko sto sam ja, evo nema dvajes' minuti, u ISI Web of Science etc, samo adresa 'Belgrade, Serbia'? Jel nema? E pa ako nema, sa'cu da vi kazem sta kaze sokocalo:

-Sa adresom koja sadrzi 'Belgrade, Serbia' objavljeno je 14,422 rada od 2000. godine do danas. Od toga, samo letimicnim pregledom prvih nekoliko stotinak radova sortiranih po citiranosti, jasno je da je srpsko autorstvo najcitiranijih radova uglavnom sto bi se reklo 'middle author' tj neka saradnja itd, ti radovi uglavnom nisu radjeni u Srbiji.

- Kao primer i dozivotni sparring partner, navodimo uporedne rezultate za Novi Sad: 2482 rada.

-za poredjenje, u istom vremenskom periodu, sa adresom:

'Athens, Greece' objavljeno je 80549
'Vienna, Austria' objavljeno je >100000
'Berlin, Germany' objavljeno je >100000
'New Delhi, India' objavljeno je 64494
'Bucharest, Romania' objavljeno je 38814
'Istanbul, Turkey' objavljeno je 47466
'Lisbon, Portugal' objavljeno je 37739
'Szeged, Hungary' 22225

itd...

jinks jinks 09:37 07.12.2010

Čini se da

ipak u proceni zanemarujete jedan važan kriterijum.

Radnici na fakultetima ne ulažu vreme i znanje samo u, ne znam, pisanje članaka, rad sa postdiplomcima i redovnim studentima, unapređivanje nivoa kvaliteta nastave i znanja koje studentima prenose, naučno-istraživački radi.

Naime, pored toga, ili nasuprot tome, značajan deo energije i vremena ulažu u privatne firme (bilo njihove, bilo bliže ili dalje rodbine i prijatelja).

Tako da bi prilikom ocenjivanja univerziteta međunarodna komisija trebalo da uzme u obzir i uspešnost univerziteta na tom polju (mada ne verujem da bi se situacija i tada nešto značajnije popravila).

Verovatno je tragično jedino to što bi se status Univerziteta na listi prvih 500 gotovo sigurno popravio da tih firmi nema.

p.s.

Inače zamislite kako izgleda sastanak katedre koju čine vlasnici ili radnici tri različite međusobno krajnje konkurentski nastrojene privatne firme. Kakva harmonija razvoja struke i obrazovanja.
seceranac seceranac 10:22 07.12.2010

Re: Čini se da

jinks
ipak u proceni zanemarujete jedan važan kriterijum.

Radnici na fakultetima ne ulažu vreme i znanje samo u, ne znam, pisanje članaka, rad sa postdiplomcima i redovnim studentima, unapređivanje nivoa kvaliteta nastave i znanja koje studentima prenose, naučno-istraživački radi.

Naime, pored toga, ili nasuprot tome, značajan deo energije i vremena ulažu u privatne firme (bilo njihove, bilo bliže ili dalje rodbine i prijatelja).

Tako da bi prilikom ocenjivanja univerziteta međunarodna komisija trebalo da uzme u obzir i uspešnost univerziteta na tom polju (mada ne verujem da bi se situacija i tada nešto značajnije popravila).

Verovatno je tragično jedino to što bi se status Univerziteta na listi prvih 500 gotovo sigurno popravio da tih firmi nema.

p.s.

Inače zamislite kako izgleda sastanak katedre koju čine vlasnici ili radnici tri različite međusobno krajnje konkurentski nastrojene privatne firme. Kakva harmonija razvoja struke i obrazovanja.


Ne verujem da je ovo odlucujuce jer u svetu, narocito americi, svi profesori imaju firme sa strane. Jedina razlika je u tome sto tamosnji profesori zaposle studente da im za dzabe rade projekte koje njihova firma prodaje.
jinks jinks 12:55 07.12.2010

Re: Čini se da

Nisam to znao.

Da li se to, na primer, u Americi desava i na drzavnim univerzitetima.
JJ Beba JJ Beba 15:19 07.12.2010

Re: Čini se da

Radnici na fakultetima ne ulažu vreme i znanje samo u, ne znam, pisanje članaka, rad sa postdiplomcima i redovnim studentima, unapređivanje nivoa kvaliteta nastave i znanja koje studentima prenose, naučno-istraživački radi.


koje bre unapređivanje...oni mrze studente koji dolaze sa phd studija sa inostrabnoh fakulteta jer se vidi koliko su ostali zaglavljni u mulju osrednosrti- Izbegavaju i da ih zaposle kao docente isl već biraju one osrednje, sebi ravne.

Ua renkig se uzima i broj međunarodnih naučnih skupova koje univezitet organizuje; broj stranih gostujućih studenata; gostujućih profesora, svašta nešto što na BU ne postoji. Ugalvnom

edit
skoro sam čula nekoliko priča gde je trebalo po projektima da uposle studente povratnike al ništa od toga - kažu reko Đelić nema para!!!
ebeš život kad ti karijera zavisi od Đelića
Ne treba nikada da se vrate
seceranac seceranac 10:19 07.12.2010

ministar za sramotu

da li ista moze bolje pokazti stanje srpske nauke od podatka da je ministar za nauku i tehnoloski razvoj Bozidar Djelic
covek koji ne ume da sastavi prostoprosirenu recenicu

man ray loves me man ray loves me 11:00 07.12.2010

Re: ministar za sramotu

nemojmo preterivati, znas li ti koje obrazovanje ima djelic? on je obrazovaniji od ostatka vlade djuture, a mozda i skupstine pride.
seceranac seceranac 11:43 07.12.2010

Re: ministar za sramotu

man ray loves me
nemojmo preterivati, znas li ti koje obrazovanje ima djelic? on je obrazovaniji od ostatka vlade djuture, a mozda i skupstina pride.


jes vala ima zavrsenu i politicku skolu iz amerike (ko ona iz kumrovca samo sa stranim imenom i malo drugacijom ideologijom)
buba_truba buba_truba 12:28 07.12.2010

Re: ministar za sramotu

seceranac
jes vala ima zavrsenu i politicku skolu iz amerike (ko ona iz kumrovca samo sa stranim imenom i malo drugacijom ideologijom)

Ma da! A i smrdi mu iz usta, garant. I to sve odskora. Kad ga je pokojni Đinđić pozvao u Vladu bio je stručnjak svetskog glasa, odličan izbor za Srbiju, mlada nada... A sad pošto služi omraženom Tadiću, treba ga raščerečiti, i konačno raskrinkati. Ma da, a bio je...
seceranac seceranac 12:44 07.12.2010

Re: ministar za sramotu

buba_truba
seceranac
jes vala ima zavrsenu i politicku skolu iz amerike (ko ona iz kumrovca samo sa stranim imenom i malo drugacijom ideologijom)

Ma da! A i smrdi mu iz usta, garant. I to sve odskora. Kad ga je pokojni Đinđić pozvao u Vladu bio je stručnjak svetskog glasa, odličan izbor za Srbiju, mlada nada... A sad pošto služi omraženom Tadiću, treba ga raščerečiti, i konačno raskrinkati. Ma da, a bio je...


od prvog dana sam se pitao gde ga djiki nadje takvog nesposobnog

covek se mozda razume u finansije (iako veoma lose po narod i drzavu verovatno je znao sta je radio) ali on se time ne bavi jos od davnih kada ga je dinkic izbacio iz ministarstva finansija,

ono sto je sigurno je da se ne razume ni u sta drugo cime se bavi: nauku, tehnologiju, evropske integracije, politiku, diplomatiju i biometrijske pasose izmedju ostalog
man ray loves me man ray loves me 15:30 07.12.2010

Re: ministar za sramotu

jes vala ima zavrsenu i politicku skolu iz amerike (ko ona iz kumrovca samo sa stranim imenom i malo drugacijom ideologijom)

boza je zavrsio elitnu visoku skolu za administraciju u parizu. za razliku od kockaloneta koji je studirao ko bush, boza je prosao javne konkurse, to je jako selektivna skola. studiranje u francuskoj je dzabe pa lova ne ulazi u pricu na prijemnom ispitu. mozes da mu zameris sta god oces, ali obrazovanje ima kao malo ko u srbiji, a svakako nema bolje obrazovanog visokog politicara.
inace djindjic je svuda javno govorio da je boza pametniji od njega, i cak od toga pravio primer kojim ilustruje kako srpski mentalitet treba da se menja - evo ja sam uzeo pametnijeg, ako je gluplji od mene sta ce mi itd...
seceranac seceranac 07:49 08.12.2010

Re: ministar za sramotu

man ray loves me
jes vala ima zavrsenu i politicku skolu iz amerike (ko ona iz kumrovca samo sa stranim imenom i malo drugacijom ideologijom)

boza je zavrsio elitnu visoku skolu za administraciju u parizu. za razliku od kockaloneta koji je studirao ko bush, boza je prosao javne konkurse, to je jako selektivna skola. studiranje u francuskoj je dzabe pa lova ne ulazi u pricu na prijemnom ispitu. mozes da mu zameris sta god oces, ali obrazovanje ima kao malo ko u srbiji, a svakako nema bolje obrazovanog visokog politicara.
inace djindjic je svuda javno govorio da je boza pametniji od njega, i cak od toga pravio primer kojim ilustruje kako srpski mentalitet treba da se menja - evo ja sam uzeo pametnijeg, ako je gluplji od mene sta ce mi itd...


zavrsiti neku uskostrucnu skolu (makar i elitnu) i biti obrazovan su dva nezavisna pojma. Najbolji dokaz da diploma i obrazovanje nisu isto je bas Bozidar Djelic - pogledaj video opet!
man ray loves me man ray loves me 19:41 08.12.2010

Re: ministar za sramotu

rec dve o francuskom obrazovnom sistemu.
on je u sustini 'janicarski'. nedge sa petnaestak godina sva deca polazu konkurs, i najinteligentija dobijaju sansu da odu u ono sto sam prevela kao elitne skole a sto se u originalu zove grandes ecoles. njih izvlace iz standardnog sistema obrazovanja i oni slusaju mnogo mnogo zahtevnije gradivo, tzv classes preparatoires. razlika je ogromna, kao npr kod nas izmedju matematicke i obicne gimnazije. ima nekoliko grandes ecoles za razne oblasti. obrazovanje koje one pruzaju jeste centralizovano na ono cime ce da se bave, ali je i dosta siroko. grosso modo dobiju jaku bazu iz matematike, a posle mogu da rade sta hoce.
u srbiji jednostavno nema takvog obrazovanja, ni po zahtevima ni po onome sto pruza.

prema tome pre nego sto pljujes bozu, volela bih bar da znam da si ti prosao neki put koji ti daje pravo da gledas sa visine na nesto sto je ipak netrivijalna biografija.

sto se tice boze kao ministra, on nije u stanju da uradi najvazniju stvar da bi sproveo uspesnu reformu - da otpusti nesposobne 'naucnike' - zato sto u drustvu nema siru podrsku (jer DS nije u tom fazonu), tako da ce njegov ucinak ostati osrednji bez obzira na njegove licne kvalitete. ali inace on radi sasvim ok.
seceranac seceranac 08:37 09.12.2010

Re: ministar za sramotu

man ray loves me
rec dve o francuskom obrazovnom sistemu.
on je u sustini 'janicarski'. nedge sa petnaestak godina sva deca polazu konkurs, i najinteligentija dobijaju sansu da odu u ono sto sam prevela kao elitne skole a sto se u originalu zove grandes ecoles. njih izvlace iz standardnog sistema obrazovanja i oni slusaju mnogo mnogo zahtevnije gradivo, tzv classes preparatoires. razlika je ogromna, kao npr kod nas izmedju matematicke i obicne gimnazije. ima nekoliko grandes ecoles za razne oblasti. obrazovanje koje one pruzaju jeste centralizovano na ono cime ce da se bave, ali je i dosta siroko. grosso modo dobiju jaku bazu iz matematike, a posle mogu da rade sta hoce.
u srbiji jednostavno nema takvog obrazovanja, ni po zahtevima ni po onome sto pruza.

prema tome pre nego sto pljujes bozu, volela bih bar da znam da si ti prosao neki put koji ti daje pravo da gledas sa visine na nesto sto je ipak netrivijalna biografija.

sto se tice boze kao ministra, on nije u stanju da uradi najvazniju stvar da bi sproveo uspesnu reformu - da otpusti nesposobne 'naucnike' - zato sto u drustvu nema siru podrsku (jer DS nije u tom fazonu), tako da ce njegov ucinak ostati osrednji bez obzira na njegove licne kvalitete. ali inace on radi sasvim ok.


da li je ovo govor obrazovanog coveka?
"da i ovo sto je temelj koji trunu poslednjih deset godina pretvori u jedan projekat ekstenzije ovoga kapaciteta"?


mani me tih diploma i cuda, imam i ja diplome ali mi one nisu dale obrazovanje vec je obrazovanje koje imam doslo iz hiljada najrazlicitijih knjiga koje sam procitao. Izgleda to "tesko specijalno" obrazovanje u francuskoj mu nije dalo vremena a politicke skole u americi mu nisu dale da cita knjige
man ray loves me man ray loves me 11:33 09.12.2010

Re: ministar za sramotu

da li je ovo govor obrazovanog coveka?

moze da bude. problem u ovoj recenici je samo srpski, a boza je dugo ziveo van srbije. ja sam ga slusala mnogo puta i uvek je normalno artikulisao svoje ideje.
man ray loves me man ray loves me 15:25 07.12.2010

evo doziveh i taj dan

da u blicu pise nesto istinito i relevantno.

dakle, glavni razlog zasto nismo na sangajskoj listi. rektor kaze:

Od profesora se traži da se aktiviraju i da svoje radove publikuju u vodećim časopisima “Nature” i “Science” ili u međunarodnim časopisima sa takozvane SCI liste. Takođe, kvalitet nastavnika meri se i time koliko puta je njihovo istraživanje bilo citirano. Mlađe generacije su ove zahteve lakše prihvatile, dok stari kadar tvrdi da je jako teško svake godine objaviti nešto novo.


traze od njih da objavljuju u nature i science? kao, do sad nisu hteli, al sad kad se odluce... sto onda ne traze i da slikaju ko pikaso?

those who can do.
and those who can't have no business being there.
prosto ko pasulj.
st.jepan st.jepan 16:12 07.12.2010

Re: evo doziveh i taj dan

kvalitet nastavnika meri se i time koliko puta je njihovo istraživanje bilo citirano.

Da, mada se citiranjem smatra i kad se napise "...a ne kao sto kaze ona budala, taj i taj".
deki-the-boy deki-the-boy 16:19 07.12.2010

Mislim dakle postojim

Svuda sam radio i na univerzitetu i u industriji i sada sam u inostranstvu pa smatram da sam kompetentan da uporedim stanje nauke i tehnoloskog razvoja u Srbiji.
Na nasim univerzitetima je pravilo da ne prolaze najbolji vec oni koji su po volji odredjenog profesora. Oni su po pravilu veoma sujetni i ne dopustaju nikakvu novinu u radu, nikakve nove ideje itd. Strasno se boje toga. Da ne kazem da na nasim univerzitetima ima jako puno "doktora" nauka koji su devedesetih doktorirali na temam koje su bivale u rangu sa slabijim diplomskim radovima. Ima toga jos uvek i danas. Ima mnogo veze i iz koje stranke je recimo neki dekan pa on onda gura samo kandidate iz svoje stranke dok oni nestranacki obojeni cekaju neke bolje dane.
Znam par ljudi koji su se vratili iz inostranstva na nase institute i takvi su se brze vraatili nego sto su dosli. Takvih se nas kadar najvise boji.
U industriji jako slicno.Ne daj Boze da nesto promenis, jer oni tako rade celi zivot i imaju veliki strah da bilo sta promene. Stari kadar ne dopusta mladjim nikakve inicijative. Mene su kao mladog inzinjera preko 2 godine ignorisali i davali mi samo da kopiram neke dokumente i to ne samo jedan covek vec vecina. Znaci dobijes mladog inzinjera u firmi i ummesto da ga obucavas ti mu dajes da radi na kopir masini.
Trenutno sam u inostranstvu na jednom institutu i tu prosto pucaju od srece ako bilo sta predlozis novo.Mladima je potpuno dopusteno da menjaju stvari, istrazuju i svima onima koji to zele se sve stavlja na raspolaganje. Nisu oni uopste pametniji od nas konkretno za nauku vec samo imaju drugi pristup u radu.Onaj ko je bolji uvek ce isplivati iznad goreg od sebe.Mislim da bi samo taj sistem ukoliko bi bio kod nas u mnogome pomogao.
Kada se sve to uzme u obzir ne moze nam tu mnogo pomoci ni razdragani Djelic jer u pitanju je stanje svesti naseg naroda.Nazalost.Da bi se to promenilo nisu potrebne 2,3 godine vec jedan sistematski rad koji iziskuje puno godina. Dzaba ti i ako se uloze velike pare u nauku kada ograniceni umovi ne mogu i ne znaju to da iskoriste.Ne kazem da su ograniceni umovi vecina ali su dominantni. Kao sto poslovica kaze, pametniji popustaju.
Ja toliko.Hvala na paznji
JJ Beba JJ Beba 21:12 07.12.2010

Re: Mislim dakle postojim

Svuda sam radio i na univerzitetu i u industriji i sada sam u inostranstvu pa smatram da sam kompetentan da uporedim stanje nauke i tehnoloskog razvoja u Srbiji.
Na nasim univerzitetima je pravilo da ne prolaze najbolji vec oni koji su po volji odredjenog profesora. Oni su po pravilu veoma sujetni i ne dopustaju nikakvu novinu u radu, nikakve nove ideje itd. Strasno se boje toga. Da ne kazem da na nasim univerzitetima ima jako puno "doktora" nauka koji su devedesetih doktorirali na temam koje su bivale u rangu sa slabijim diplomskim radovima. Ima toga jos uvek i danas. Ima mnogo veze i iz koje stranke je recimo neki dekan pa on onda gura samo kandidate iz svoje stranke dok oni nestranacki obojeni cekaju neke bolje dane.
Znam par ljudi koji su se vratili iz inostranstva na nase institute i takvi su se brze vraatili nego sto su dosli. Takvih se nas kadar najvise boji.

o tome sam i ja pričala.
Znam neke "naučnike" koji su po institutima sedeli do penzije bez doktorata.
Znam da ima "naučnika" koji kažu - dok primete da ništa nisi objavio prođe sedam godina.

ubiše mediokriteti i partijska selekcija
looodilo
s druge strane prevode tuđih radova objavljuju pod svojim imenimama.
st.jepan st.jepan 16:54 07.12.2010

SELEKCIJA

Beogradski univerzitet ne nalazi na spisku najboljih 500 univerziteta sveta.


Nisam kompetentam, mogu samo da naslucujem i nagadjam zasto je tome tako.
Ono, medjutim, sto pouzdano znam, jeste zasto stvari na beogradskom Univerzitetu umetnosti stoje jako jako slabo, u svakom slucaju, slabije nego ikada pre (umetnost je podrucje jos muljevitije nego nauka, te je princip negativne selekcije tu lakse primenjiv).
cakiteror cakiteror 11:06 08.12.2010

Problem je, dragi moj REKTORE, sa najvecim

R, sto svi clanovi BU-a zaposljavaju kao saradnike i asistente ljude koji ne treba da budu tamo.
Konkursi se steluju, zaposljavaju se ljudi sa prosekom ispod 8 ili oko 8, koji nemaju ni jedan objavljeni rad, cak ni u Kuriru.
Problem je sistemski, kakva nam je drzava takav nam je i univerzitet.
Necemo mi jos dugo biti na toj listi.
JJ Beba JJ Beba 22:57 08.12.2010

Re: Problem je, dragi moj REKTORE, sa najvecim

cakiteror
R, sto svi clanovi BU-a zaposljavaju kao saradnike i asistente ljude koji ne treba da budu tamo.
Konkursi se steluju, zaposljavaju se ljudi sa prosekom ispod 8 ili oko 8, koji nemaju ni jedan objavljeni rad, cak ni u Kuriru.
Problem je sistemski, kakva nam je drzava takav nam je i univerzitet.
Necemo mi jos dugo biti na toj listi.

BU je totalni debakl.
Ono što je strašno je neviđen mobing kojim su žene na nekim katedrama BU izložene (i studentinkinje i osoblje na fakultetima). Lično sam čula omalovažavanja porofesorki u profeionalnom smislu - kao one ništa ne vrede, pojma nemaju!!! (za razlinu od njih) Takođe uobičajeno je nadmeno ponašanje profesora prema studentkinjama, sa čestim ciničnim primedbama na njihovu inteligenciju, obraćanje sa ti.... Moć koju im daje pozicija profesora maksimalno iskorištavaju....da ne govorim o sekuslnim odnosima studenkinja i profana koje donosi napredovanje u studijima, zapošljavanje, asistenska mesta, stipendije....iostalo.
najbolji profani ostišli su u inostranstva, najbolji studenti takođe. negativna selekcija učinila je svoje - BU je spao na najniže grane

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana