Gost autor| Kultura| Muzika| Nostalgija

Od Tihuane do Tetka Ane

Srđan Mitrović RSS / 06.12.2010. u 20:13

Rokenrol u Zrenjaninu – šezdesete i sedamdesete

 Gošća: OLIVERA SKOKO 

 

U Narodnom muzeju Zrenjanin, 13. decembra 2010. godine s početkom u 19 časova otvara se izložba pod nazivom „Od Tihuane do Tetka Ane“ (Rokenrol u Zrenjaninu-šezdesete i sedamdesete). Ova neobična izložba je svojevrsni omaž jednom vremenu u jednom gradu, ali i svim ostalim gradovima koji su na sličan način proživeli svoje rokenrol priče: od toga kako je sve počelo, preko najznačajnijih rok-sastava, gde se igralo i kako se zabavljalo, šta se slušalo, šta se gledalo, od koga se učilo, koji časopisi su se čitali, kako se oblačilo, ko je gostovao, pa sve do gitarijada koje su se organizovale. Na izložbi će biti predstavljeni brojni instrumenti i muzička oprema (gitare, pojačala, bubnjevi...), radio aparati, magnetofoni, gramofoni, crno-beli televizori, džuboks-aparat Wurlitzer, vespa, ploče, plakati...

 

 

U pratećem katalogu kao i na štampanim panoima, posetioci će moći da čitaju o zrenjaninskim sastavima: od zabavnog ansambla Tihuana 7, preko čuvenih Omega, prvih „električara“ Elektrona u kojima je svirao i Branko Milićević, danas poznatiji kao Kockica, najmlađih Juniora, zatim Meteora i Zlatnih maski, pa sve do Džambo džeta i Tetka Ane koji su obeležili kraj sedamdesetih godina. Nalaze se tu priče o gostovanjima od Roka Granate u jednoj zrenjaninskoj sali pa sve do velikih nastupa „Srčersa“ 1967. i grupe „Status Kvo“ 1971. u Hali sportova. Posebnu temu zauzimaju mesta za igranku, đuskanje uz džuboks i zabavljanje kraj flipera. A sve to u Domu omladine koji je upravo poslednjih godina te osme decenije dobio svoj novi izgled, ime a uskoro i neku novu publiku... Prvo muzičko takmičenje električnih ansambala u Zrenjaninu održano je 2. oktobra 1965. godine u čuvenoj Mesnoj zajednici u Miletićevoj 90, uz podršku novinara Nikole Karaklajića. Bilo je to nekoliko meseci pre prve beogradske gitarijade na Sajmištu, januara naredne godine.

 

             Na izložbi će, zahvaljujući novinaru Peci Popoviću, i „Bitlsi““ imati svoj kutak. Tako će posetioci, između ostalog

moći da vide i kopiju originalnog pisma Bitlsa, pisanu rukom Džona Lenona a potpisanu od svih članova benda, povodom osnivanja Beatles  fan kluba u Jugoslaviji ( Zagreb 1967.), originalno izdanje prve  autorizovane biografije Bitlsa koju je 1968. napisao Hunter Davies ili pak spomen-izdanje "picture disc" Bitlsa sa pesmom ”From Me To You” - prve ploče ove grupe koja je aprila 1963. godine došla na vrh top liste...

 

             Izložba je posvećena svima onima koji su bili deo zrenjaninske rokenrol priče, kao i Đorđu Vojnoviću (1949-2008), novinaru „Džuboksa“ koji je bio njen protagonista i promoter. 

 

Autor uvodnog teksta u katalogu je novinar Peca Popović, a autori izložbe su kustoskinja Narodnog muzeja Zrenjanin, Olivera Skoko i organizator pozorišta „Atelje 212“, Milenko Adamov.

 

Izložba se realizuje uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije i biće otvorena do 31. januara 2011. godine.

 

______________________________________________________________

 

 

„Danas i na našem jeziku imate puno knjiga o istoriji prvih dana domaćeg roka, ali nema štiva koje verno oslikava opštu temperaturu onog vremena niti čaroliju otkrivanja, kakve su nosile šezdesete. Bilo je puno muzičara u svakom gradu, nekoliko novina i počele su da se osnivaju prve ”naše” radio emisije. Mi smo se družili sa autorima muzike, isto koliko i sa voditeljima programa ili drugim novinarima. Danas takvih stvari, jednostavno, nema. Drugačija su vremena.

 

Ova izložba strogo adresovana na Zrenjanin, odnosi se na prostor od kraja pedesetih do kraja sedamdesetih, od ansambla Tihuana do sastava Tetka Ana, ali bi se slična, sa nebitno različitim eksponatima i imenima, mogla prirediti u svakom gradu našeg odrastanja. Vraća nas slikama, dokumentima, artefaktima, sačuvanom tehnologijom i dragocenom memorabilijom na mirišljava isparenja zemlje natopljene zvukom mladosti za koja smo naivno verovali da je večna.

Danas, matori i pobeđeni, znamo: večni su samo snovi iz soba detinjstva.“

 

(iz uvodnog teksta Pece Popovića)

 

 

 

 

„Sredinom šezdesetih godina u Zrenjaninu se organuzuju čajanke po mesnim zajednicama sa jednim gramofonom i pločama koje su uz farmerke, najlon čarape i šuškavac najčešće stizale iz Trsta.

Prve ploče u našem gradu su se mogle kupiti u svim prodavnicama radio i tv aparata kao i u knjižarama. Najčuvena je bila ona u glavnoj ulici, tada „Maršala Tita“, „Budućnost“ br.4. koju je vodio Aleksandar Radonić, tzv. čika Šaca. Iako su isprva najtraženije ploče bile one na kojima su se nalazile zabavne i narodne melodije, list „Zrenjanin“ koji je izveštavao o najprodavanijim izdanjima je  pisao da povremeno stižu i ploče inostranih bit-sastava koje bi se odmah rasprodale jer su imale svoje stalne konzumente. Zabeleženo je da je samo u toj prodavnici,  „Dilajla“ Toma Džonsa prodata u

1000 primeraka. Čika Šaca je pre svih i bolje od drugih, radio nešto što bi se danas zvalo marketing. Izlog knjižare je ispunio omotima ploča a u popodnevnim satima sa gramofona puštao tek pristigle singlice. Ovu praksu čika Šace će nastaviti i prodavci u ostalim knjižarama, ponekad izazivajući i negativne reakcije. Tako je sredinom sedamdesetih godina se pojavilo pismo čitalaca u listu „Zrenjanin“ a povodom muzike koja je dopirala iz knjižare „Kultura“ :...“Ima skoro tri godine od kako pokušavamo da ubedimo drugaricu poslovođu knjižare Kultura da ovde u centru grada ima inače suvišne, ali nažalost i neizbežne buke, pa nije potrebno da zvučnik knjižare Kultura nadjačava tu buku. Da stvar bude još gora, ta njihova muzika u našoj zgradi se čuje kao lelek, zapomaganje i kuknjava iz podzemlja...“

 

(iz teksta Olivere Skoko)

 

 


 

Atačmenti



Komentari (47)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 20:26 06.12.2010

: )

prvi

Bravo za autorku, poznata mi je od negde
(i bravo za domatjina, naravno)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:27 06.12.2010

Re: : )

pravi čovek na pravom postu
Unfuckable Unfuckable 20:34 06.12.2010

Re: : )

to sad kao ja sam mator, a?
Svidža mi se priča i ideja, kako bilo.

Dilajla“ Toma Džonsa prodata u 1000 primeraka.

Moja sestra i ja smo imali singlicu i besomučno je vrteli: ta pesma je zvučala tako dramatično, a najbolji deo je kada on (u teškoj patnji) pušta neki grleni zvuk koji podseća na ...podrig. Tu smo redovno padali od smeha.

Prvo muzičko takmičenje električnih ansambala



Jbt, nisam znao da je Branko Kockica bio električar
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:36 06.12.2010

Re: : )

to sad kao ja sam mator, a?

ne, nego stručnjak za oblast
Unfuckable Unfuckable 20:58 06.12.2010

Re: : )

tako je, tako je: stručnjak - električar

Nego, gde nam je Domaćica, bila bi fora da si je banovao.

(troll, odmah: to mi je palo par puta na pamet, da najavim gosta autora/ku, okačim neki lepi i brižljivo sročen tekst i onda ga/je 'ladno banujem, što bi bila fora - bolja nego ono Vasilijevo skoro - pa - banovanje supermoda onomad)

ps: u očekivanju Domaćice troll br 2 - zanima me tvoje stručno mišljenje oko filma znanog i kao "Čarlston za Ognjenku"?
(ali ok, to mi odgovori tamo na sto i nekom komentaru, da ne kvarimo elektriku)
mariopan mariopan 21:09 06.12.2010

Re: : )


Dobrodošli u naš grad
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:16 06.12.2010

Re: : )

zanima me tvoje stručno mišljenje oko filma znanog i kao "Čarlston za Ognjenku"?

mogao je da bude veliki film. ovako samo lepo izgleda.
mirelarado mirelarado 21:19 06.12.2010

Re: : )

mariopan

Dobrodošli u naš grad


Лепе вести из вашег града, Мариопан. За сваку препоруку.
prskalica prskalica 21:48 06.12.2010

Re: : )

eh, eh, nije me banovao, malo skitam po kisnim zrenjaninskim ulicama...
hvala drugari na podrsci..osluskujem vremensku prognozu za taj 13. decembar kad nam je otvaranje, pa se onda mislim, sta i ako nas zaveje neki sneg, zar dzoni nije pevao: "proljece je 13. u decembru"
dodjite nam da zajedno zvizducemo!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:12 06.12.2010

Re: : )

eh, eh, nije me banovao, malo skitam po kisnim zrenjaninskim ulicama...


nikad nije kasno.
prskalica prskalica 22:32 06.12.2010

Re: : )

Srđan Mitrović
eh, eh, nije me banovao, malo skitam po kisnim zrenjaninskim ulicama...


nikad nije kasno.



za setnju ili za banovanje?
jesen92 jesen92 22:15 06.12.2010

lepa vest

..o lepom dogadjanju u Zrenjaninu....bas bi me radovalo kada bi se "projekat" prosirio i na druge gradove u Srbiji....bili bi to mali koraci od velikog znacaja u borbi protiv turbonekulture..
Za zrenjanince :
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:29 06.12.2010

Pa, dobro

gde si ti!?
Lepo je ponovo te čitati i tvoju gošću
A kad smo kod
džuboks-aparat Wurlitzer

odvedemo mi pre par godina našeg kuma, Vojvođanina, koji nam je došao u posetu, na ekskurziju sa ciljem pokazivanja turbo-slovenačke sredine, hrane i pejsaža, dakle u - Logarsku dolinu.
Posle celog dana cunjanja, kojom prilikom je ubogi kum ravničar dobio napad klaustrofobije u dolinici stisnutoj međ' dvohiljademetarskim Alpima, odvedemo ga mi na povratku na večeru. Naravno u moju omiljenu kafanu u bestragiji, na ulazu u klisuru koja vodi u/iz Logarske doline. Tamošnja baba kuva kao zmaj, a kao kafana je u porodičnoj joj kući.
Uđemo mi iz ledenog, mrklog mraka u pomenutu kafanu u zabiti i naš kum primeti ono što mi godinama nismo ni opazili - uz zid stoji Wurlizer, džu-boks...ostali smo do sitnih noćnih sati, pridružila nam se i baba koja nas je prethodno nahranila za medalju, i pričala nam priče o tom Wurlitzeru...ona ga je kupila, preko granice prenela, volela, mazila, pazila...bio je u tom kraju godinama jedina kulturno-umetnička zabava i doživljaj. Oko njega su se tukli, smuvavali, razvodili...nudili joj razni da ga kupe, i ovih godina poslednjih, ali baba ga ni za koje pare ne da, sahraniće je u njemu.
prskalica prskalica 22:56 06.12.2010

Re: Pa, dobro

Jelica Greganović
gde si ti!?
Lepo je ponovo te čitati i tvoju gošću
A kad smo kod
džuboks-aparat Wurlitzer

odvedemo mi pre par godina našeg kuma, Vojvođanina, koji nam je došao u posetu, na ekskurziju sa ciljem pokazivanja turbo-slovenačke sredine, hrane i pejsaža, dakle u - Logarsku dolinu.
Posle celog dana cunjanja, kojom prilikom je ubogi kum ravničar dobio napad klaustrofobije u dolinici stisnutoj međ' dvohiljademetarskim Alpima, odvedemo ga mi na povratku na večeru. Naravno u moju omiljenu kafanu u bestragiji, na ulazu u klisuru koja vodi u/iz Logarske doline. Tamošnja baba kuva kao zmaj, a kao kafana je u porodičnoj joj kući.
Uđemo mi iz ledenog, mrklog mraka u pomenutu kafanu u zabiti i naš kum primeti ono što mi godinama nismo ni opazili - uz zid stoji Wurlizer, džu-boks...ostali smo do sitnih noćnih sati, pridružila nam se i baba koja nas je prethodno nahranila za medalju, i pričala nam priče o tom Wurlitzeru...ona ga je kupila, preko granice prenela, volela, mazila, pazila...bio je u tom kraju godinama jedina kulturno-umetnička zabava i doživljaj. Oko njega su se tukli, smuvavali, razvodili...nudili joj razni da ga kupe, i ovih godina poslednjih, ali baba ga ni za koje pare ne da, sahraniće je u njemu.


hvala jelice za lepu pricu

skroz mogu da zamislim i kafanu i babu i wurlitzer..kakva luda kombinacija
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:11 06.12.2010

Re: Pa, dobro

gde si ti!?

kad saznam, javljam
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:13 07.12.2010

Re: Pa, dobro

kad saznam, javljam

Ajd, pa da se vidimo konačno, utroje
deset_slukom deset_slukom 22:37 06.12.2010

Evo

jedan glupi papirić, koji je dokaz da sve treba čuvati, jer jednom može da bude korisno.

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:39 06.12.2010

Re: Evo

UAU!
prskalica prskalica 22:49 06.12.2010

Re: Evo

deset_slukom
jedan glupi papirić, koji je dokaz da sve treba čuvati, jer jednom može da bude korisno.




svaka cast na sacuvanom papiricu

najbolju definiciju igranki u to vreme je dao vlada jankovic dzet u svojoj knjzi "godine na 6" :
"Igranke su bile jedino mesto gde si mogao: da igraš uz muziku, da vidiš šta je u modi, da ti pokažeš šta je u modi, da pevaš uz orkestar, da mazneš ribu, da ti maznu ribu, da biješ nekoga, da tebe bije neko, da vidiš i da budeš viđen, da budeš glavni ako imaš vespu, ako eventualno imaš auto, igranka ti ne treba, da se oženiš ili udaš, da čuješ sve najnovije tračeve...“
jesen92 jesen92 23:01 06.12.2010

Re: Evo

jedan glupi papirić, koji je dokaz da sve treba čuvati, jer jednom može da bude korisno.
mariopan mariopan 23:03 06.12.2010

Re: Evo

Jeste, ali, zbog onog vremena mini sukanja, hipi mode, mnogi mlađi misle da smo bili nestašniji u ta vremena, a ja pogiboh da objasnim da smo bili čedniji nego što oni misle.
Pa stiskavac je i nastao da bi se mladi mogli legitimno opipati, onjušiti izbliza dok se ne smuvaju, ne daj Bože da te neko pipne a pristojno igranje je bilo sa bar pola metra razmaka između grudi, ok, možda za dužinu nadlaktice?
Naravno i mi smo se snalazili i ništa nam nije promaklo, ali baš tako raspušteni nismo bili. Jelda?
Joj, nemoj sad neko da mi kaže da je samo meni tako bilo "objašnjeno" ?
deset_slukom deset_slukom 23:50 06.12.2010

Re: Evo

Ja se Tihuane i igranki iz bašte doma JNA sećam iz perspektive pubertetlije, koji kroz metalnu ogradu posmatra odrasle kako rade stvari koje rade odrasli.

U Zrenjaninu sam stigao da odslušam Searcherse ('67.), a onda smo otišli u veći grad. Ali se ispostavilo da je Zrenjanin bio rokerskiji.

Evo jednog sećanja. Već od '65. smo imali magnetofon "Terta 922" mađarske proizvodne, kupljen u gorepomenutoj knjižari. Jednog dana se na radiju pojavila pesma "The Last Time". Nije mogla da prođe neulovljena. Prošlo je možda dva minuta od završetka pesme, kad, eto ti Mileta od preko puta: "Jel ste snimili?" Pa smo je pustili da svira. Na kraju, pada komanda "vraćaj!". Pa onda opet, pa ponovo... Verovatno se taj deo trake mnogo izlizao tog dana. Bila je to prva "prava" pesma od Stonsa, pojavila se pre "Zadovoljštine". Mile je kasnije dobio nadimak "Džeger", i pevao je u nekom od sastava koji će naći svoje mesto na ovoj izložbi.
prskalica prskalica 23:56 06.12.2010

Re: Evo

deset_slukom
Ja se Tihuane i igranki iz bašte doma JNA sećam iz perspektive pubertetlije, koji kroz metalnu ogradu posmatra odrasle kako rade stvari koje rade odrasli.

U Zrenjaninu sam stigao da odslušam Searcherse ('67.), a onda smo otišli u veći grad. Ali se ispostavilo da je Zrenjanin bio rokerskiji.

Evo jednog sećanja. Već od '65. smo imali magnetofon "Terta 922" mađarske proizvodne, kupljen u gorepomenutoj knjižari. Jednog dana se na radiju pojavila pesma "The Last Time". Nije mogla da prođe neulovljena. Prošlo je možda dva minuta od završetka pesme, kad, eto ti Mileta od preko puta: "Jel ste snimili?" Pa smo je pustili da svira. Na kraju, pada komanda "vraćaj!". Pa onda opet, pa ponovo... Verovatno se taj deo trake mnogo izlizao tog dana. Bila je to prva "prava" pesma od Stonsa, pojavila se pre "Zadovoljštine". Mile je kasnije dobio nadimak "Džeger", i pevao je u nekom od sastava koji će naći svoje mesto na ovoj izložbi.


odlicna prica

mile dzeger je pevao bar u dva zrenjaninska sastava a inace bio je jedan od trojice "dzegera" u zrenjaninu..jedan od njih je cak svom sinu dao ime brajan
topcat topcat 01:53 07.12.2010

'bemti!

deset_slukom
jedan glupi papirić, koji je dokaz da sve treba čuvati, jer jednom može da bude korisno.



Svaka cast!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:26 06.12.2010

njao :)

samo u prolazu da zakačim nešto što sam slušala na jednoj kaseti dok je bilo u demo verziji negde početkom 90tih, i kada je bek vokale pevala katarina.

(jes da nije iz perioda o kojem govoriš ali ne mogu da odolim, a tekst čitam sutra dok čekam voz u budimpešti :)

i tebi i srđanu


prskalica prskalica 23:45 06.12.2010

Re: njao :)

BebaOdLonchara
samo u prolazu da zakačim nešto što sam slušala na jednoj kaseti dok je bilo u demo verziji negde početkom 90tih, i kada je bek vokale pevala katarina.

(jes da nije iz perioda o kojem govoriš ali ne mogu da odolim, a tekst čitam sutra dok čekam voz u budimpešti :)

i tebi i srđanu




hvala bebo na ovoj pesmi "kanal tvida"...nema veze sto nije taj period, ali zasluzuje da se pomene...pevac i frontmen "KT" je nas uvazeni profesor u muzickoj skoli, misa grujic i jedan od mnogih koji je pomogao oko izlozbe! tako da super se sve uklapa
uzivaj u pesti!
licumurka licumurka 23:39 06.12.2010

igranke... :)



a za autorku
prskalica prskalica 00:13 07.12.2010

Re: igranke... :)

licumurka


a za autorku


fala

a inace i mile lojpur, zvezda igranki na kalemegdanu koji glumi sebe u ovoj seriji, je rodom iz zrenjanina. kazu da je prvu "gibson" gitaru dobio kada je pred kraj Drugog svetskog rata njegov otac za nju trampio litar kukuruzovače koju je dao sovjetskim vojnicima
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:16 07.12.2010

Mali svet

Inače, prvi urednik koji je počeo da pušta r'n'r u Jugoslaviji je bio Emil Zonta, tadašnji urednik Radia Koper. Otac moje ovdašnje dobre drugarice. Pričao nam Emil kako je bilo, kakva je to revolucija bila...mali svet.
aleksanadar aleksanadar 00:30 07.12.2010

Грамофон

На онаквом грамофону, марке "Supraphon", давних 70-их слушао сам, са сестром од ујака, синглице "Дугмета". На 45 обртаја. Апарат је, баш како слика приказује, могао да се спакује у коферче.

Слатке успомене.



trener92 trener92 04:18 07.12.2010

"Jumbo Jet"

ili Džambo Džet, (sada više nisam siguran), ali se sećam da sam ih gledao i slušao kao klinac, mislim da je to bilo sredinom sedamdesetih.
Bravo za ovu izložbu , sve čestitke.

“Ima skoro tri godine od kako pokušavamo da ubedimo drugaricu poslovođu knjižare Kultura da ovde u centru grada ima inače suvišne, ali nažalost i neizbežne buke, pa nije potrebno da zvučnik knjižare Kultura nadjačava tu buku. Da stvar bude još gora, ta njihova muzika u našoj zgradi se čuje kao lelek, zapomaganje i kuknjava iz podzemlja...“

,
čiitajući tekst , podsetio sam se malo, koliko je bilo teško u početku,u sličnom stilu (kao i ovo što sam kopirao) ,pa se između ostalog na važnim mestima , raspravljalo i postavljala ovakva pitanja ( na primer

“Da li bit muzika zatupljuje? Je li ona izraz dekadencije ovog atomskog veka I pomodno kaskanje za jednom trenutnom ludošću u svetu? Zar omladina odgajena u sasvim drugom duhu I okolnostima može da je prihvati?”


kao i Đorđu Vojnoviću (1949-2008), novinaru „Džuboksa“ koji je bio njen protagonista i promoter.

pa nastavlja ovako;

“Znam da će mi mnogi prigovoriti kako sve to, što donosi jedan takav “Džuboks” nije štetno,da omladina danas voli muziku električnih gitara i ima svoje ljubimce.
Meni se međutim čini das u ti i takvi ljubimci suviše nedostojni omladine jedne socijalističke zemlje i da takva razonoda šteti nametanjem svoje predominacije pa I isključivosti.
Jer, ne zavaravajte se drugovi : gubljenje dugih sati, pa i dana slušanja (ili barem razmišljanja osvemu tome) takve zabavne muzike odvodi omladinu u sfere koje su sve prije samo ne konstruktivne u jednom lično i društveno korisnom smislu.
I umjesto da odučavamo omladinu da “obožava “ Beatlese ili Đorđa Marjanovića , umjesto da je upućujemo , da njihovo muziciranje prima isključivo kao trenutnu razonodu, a da se sadržajno okupira trajnijim vrednotama, mi tu istu našu omladinu izdašno stimuluramo na nerad, ili barem na duhovno angažiranje krajnjim bezvrijednostima, i još k tome, na to je upućujemo I tako odgovornim I moćnim medijima kao što su štampa ili televizija.
Pa nam dođe još i taj “Džuboks” …”
Reakcija komentatora, novinarskog lista “na liniji “ povodom izlaska “Džuboks magazina” 3.5.1966.godine

P
rvo muzičko takmičenje električnih ansambala u Zrenjaninu ,,,, Bilo je to nekoliko meseci pre prve beogradske gitarijade na Sajmištu, januara naredne godine.

A o samoj gitarijadi , zanimljivo je i ovo:

“cirkusijada, kolektivno histerisanje, prohodala majmunčad šimpanza, bezumno urlanje, rzanje konja, peva ko da poziva slonove na parenje, jedu živo meso, džungla koja se probudila, podsećaju na pretke koji su ostali na granama, revija majmunijada, besomučno kao da igraju oko kazana u kome kuvaju živog čoveka, vrište, njište, lajanje , groktanje, zoološki vrt,nedostaje im snaga koja je ljudsku vrstu uzdigla na dve noge.”
Reakcije u u novinama( najžeće u Politici)

edit: Razmišljam nešto, šta bi se pisalo na blogovima, da ih je bilo u to vreme

Bilo je i još žešćih (i "učenijih"

“Ako pojave s gitarijadom treba tumačiti, makar i kao privremenu težnju za vraćanjem u ranije stupnjeve razvoja, to ne znači da nam je zabranjeno da tim težnjama damo ootpora ,kao što suzbijamo i druge praiskonske težnje.
Sasvim je izlišno dokazivati da s u pojave “Bitlsa” i njihovih ekshibicija uvezene sa Zapada.
Neokolišeno rečeno: one su ne samo uvezeni proizvod Zapada nego predstavljaju dekadentan, ružan, bezvrednostan i štetan proizvod, za čiji se uvoz ne smeju tražiti ni velika ni mala vrata.
Sve veći broj naših omladinaca podaje se do mile volje inostranim nastranostima.

Onaj ko je prisustvovao gitarijadama organizovanim, na žalost, od onih koji bi morali da obebede omladini drugi, zdravi vid razonode i zabave , mora da prizna da s u te priredbe bile, bezmalo, verna kopija takvih priredbi i u nekim drugim zemljama. Hiljade mladih ludovalo je punih deset sati bez prestanka uz jednoličnu muziku čuvenih Bitlsa klimajući neumorno glavama, zabacujući svojim dugim kosama, uvijajući besomučno svoja tela, kršeći i preplićući svoje noge, vrišteći i padajući u zanos, koji je prelazio i na gledaoce, kao kolektivna histerija, sve u znaku je-je simfonije!
Poklonici takvog dekadentnog ludovanja brane se da im niko ne može zabraniti da se zabavljaju kako oni žele.
Ali oni zaboravljaju da ne mogu zabraniti da ih drugi kritikuju što za igru nisu izabrali npr. naše KOKONJEŠTE!”
”Naši domaći Bitlsi” pisao - dr.Aleksandar Kostić , NIN

Zna se i krivac!

“Filmski režiser Makavejev, nagovorio je, možda i platio, grupu mladića I devojaka da na Gitarijadi dočaraju naročitu atmosferu ekstazu i trans.
U tu svrhu, govorilo se, pozajmio im rekvizite, čegrtaljke, pištaljke ,perike, lente, kape, transparente.
Zbog toga je sve ispalo tako. Inače, publika bi kao i obično mirno slušala ljubimce električare.
Možda bi eventualno samo cupkala nogama u ritmu.”

Ilustrovana Politika

Malo sam skrenuo s teme, ali mislim da nije na odmet podsetiti se ,kakva je klima bila u društvu , koliki je bio pritisak , posebno na "električarima",koji su trebali da izguraju celu priču,ne samo kao pioniri r&r, u kome smo svi mogli da se pronađemo, nego koliko je značajno, što smo u svemu tome bili zajedno , neko na početku, neko kasnije, , kao što kaže Peca Popović
Bilo je puno muzičara u svakom gradu, nekoliko novina i počele su da se osnivaju prve ”naše” radio emisije. Mi smo se družili sa autorima muzike, isto koliko i sa voditeljima programa ili drugim novinarima. Danas takvih stvari, jednostavno, nema.


(autor ovog komentara priznaje da je : dekadentni poklonik ludovanja, čupao zulufe ,klimao neumorno glavom,zabacivao dugu kosu , vrišteći, pevajući padao u trans i zanos,uz konzumiranje dekadentnog prizvoda sa Zapada)

Nemam adekvatnu pesmu , pa neka idu Siluete




trener92 trener92 04:54 07.12.2010

Re: "Jumbo Jet"


ja hteo "izmeni " kad ono međutim

edit: Kada je već ovako(dupli komentar) i nešto iz tog vremena ,njih sam gledao u malom mestu pored Zrenjanina, i onaj čuveni salto bucmastog Nemečeka na bini, na opšte oduševljenje malobrojne publike, bilo nas između 10 i 30,
Da li je razlog tome , što je na nekih pedesetak metara od doma kulture, bila u toku neka druga vrsta zabave, ali na otvorenom, pod šatorom tačnije više šatora pa spojeni kao jedan, da bi svi posetioci mogli da stanu( ni broja im se ne zna) , sa BS-Kvakom kao zvezdom večeri,ne bih znao da kažem, ali bilo je tako..
I posle nekih 10-15 minuta , na volšeban način je nestala struja.Mrak.
Mi u čudu, neko je posle desetak minuta javio da struja neće stići do ponoći( kao da struja stiže peške iz nepoznatog pravca ).
Kako je koncert počeo negde oko osam sati, već smo svi bili duboko razočarani , kad, tu su se našle akustične gitare i Božinović i Nemeček su seli na sred sale , mi svi, koliko nas je ostalo ,oko njih i svirka je trajala sve dok nismo ponovo ugledali svetlost ( sada bi to nazvali, unplugged, jel`). Bolji koncert posle toga više nisam slušao, video, ni učestvovao.




Unfuckable Unfuckable 05:54 07.12.2010

Re: "Jumbo Jet"

“Filmski režiser Makavejev, nagovorio je, možda i platio, grupu mladića I devojaka da na Gitarijadi dočaraju naročitu atmosferu ekstazu i trans.
U tu svrhu, govorilo se, pozajmio im rekvizite, čegrtaljke, pištaljke ,perike, lente, kape, transparente.
Zbog toga je sve ispalo tako. Inače, publika bi kao i obično mirno slušala ljubimce električare.
Možda bi eventualno samo cupkala nogama u ritmu.”

taj,taj... - za njega mi je moj Stari rekao da je "previše gluposti radio da bi se domogao žena"
trener92 trener92 09:38 07.12.2010

Re: "Jumbo Jet"

Unfuckable
“Filmski režiser Makavejev, nagovorio je, možda i platio, grupu mladića I devojaka da na Gitarijadi dočaraju naročitu atmosferu ekstazu i trans.
U tu svrhu, govorilo se, pozajmio im rekvizite, čegrtaljke, pištaljke ,perike, lente, kape, transparente.
Zbog toga je sve ispalo tako. Inače, publika bi kao i obično mirno slušala ljubimce električare.
Možda bi eventualno samo cupkala nogama u ritmu.”

taj,taj... - za njega mi je moj Stari rekao da je "previše gluposti radio da bi se domogao žena"


Znam ga! On je najveći bludnik grada Čikaga!
mirelarado mirelarado 15:09 07.12.2010

Re: "Jumbo Jet"

trener92
Znam ga! On je najveći bludnik grada Čikaga!


Макавејев - за мене наш најбољи редитељ свих времена:


prskalica prskalica 17:49 07.12.2010

Re: "Jumbo Jet"

trener92
ili Džambo Džet, (sada više nisam siguran), ali se sećam da sam ih gledao i slušao kao klinac, mislim da je to bilo sredinom sedamdesetih.
Bravo za ovu izložbu , sve čestitke.

“Ima skoro tri godine od kako pokušavamo da ubedimo drugaricu poslovođu knjižare Kultura da ovde u centru grada ima inače suvišne, ali nažalost i neizbežne buke, pa nije potrebno da zvučnik knjižare Kultura nadjačava tu buku. Da stvar bude još gora, ta njihova muzika u našoj zgradi se čuje kao lelek, zapomaganje i kuknjava iz podzemlja...“

,
čiitajući tekst , podsetio sam se malo, koliko je bilo teško u početku,u sličnom stilu (kao i ovo što sam kopirao) ,pa se između ostalog na važnim mestima , raspravljalo i postavljala ovakva pitanja ( na primer

“Da li bit muzika zatupljuje? Je li ona izraz dekadencije ovog atomskog veka I pomodno kaskanje za jednom trenutnom ludošću u svetu? Zar omladina odgajena u sasvim drugom duhu I okolnostima može da je prihvati?”


kao i Đorđu Vojnoviću (1949-2008), novinaru „Džuboksa“ koji je bio njen protagonista i promoter.

pa nastavlja ovako;

“Znam da će mi mnogi prigovoriti kako sve to, što donosi jedan takav “Džuboks” nije štetno,da omladina danas voli muziku električnih gitara i ima svoje ljubimce.
Meni se međutim čini das u ti i takvi ljubimci suviše nedostojni omladine jedne socijalističke zemlje i da takva razonoda šteti nametanjem svoje predominacije pa I isključivosti.
Jer, ne zavaravajte se drugovi : gubljenje dugih sati, pa i dana slušanja (ili barem razmišljanja osvemu tome) takve zabavne muzike odvodi omladinu u sfere koje su sve prije samo ne konstruktivne u jednom lično i društveno korisnom smislu.
I umjesto da odučavamo omladinu da “obožava “ Beatlese ili Đorđa Marjanovića , umjesto da je upućujemo , da njihovo muziciranje prima isključivo kao trenutnu razonodu, a da se sadržajno okupira trajnijim vrednotama, mi tu istu našu omladinu izdašno stimuluramo na nerad, ili barem na duhovno angažiranje krajnjim bezvrijednostima, i još k tome, na to je upućujemo I tako odgovornim I moćnim medijima kao što su štampa ili televizija.
Pa nam dođe još i taj “Džuboks” …”
Reakcija komentatora, novinarskog lista “na liniji “ povodom izlaska “Džuboks magazina” 3.5.1966.godine

P
rvo muzičko takmičenje električnih ansambala u Zrenjaninu ,,,, Bilo je to nekoliko meseci pre prve beogradske gitarijade na Sajmištu, januara naredne godine.

A o samoj gitarijadi , zanimljivo je i ovo:

“cirkusijada, kolektivno histerisanje, prohodala majmunčad šimpanza, bezumno urlanje, rzanje konja, peva ko da poziva slonove na parenje, jedu živo meso, džungla koja se probudila, podsećaju na pretke koji su ostali na granama, revija majmunijada, besomučno kao da igraju oko kazana u kome kuvaju živog čoveka, vrište, njište, lajanje , groktanje, zoološki vrt,nedostaje im snaga koja je ljudsku vrstu uzdigla na dve noge.”
Reakcije u u novinama( najžeće u Politici)

edit: Razmišljam nešto, šta bi se pisalo na blogovima, da ih je bilo u to vreme

Bilo je i još žešćih (i "učenijih"

“Ako pojave s gitarijadom treba tumačiti, makar i kao privremenu težnju za vraćanjem u ranije stupnjeve razvoja, to ne znači da nam je zabranjeno da tim težnjama damo ootpora ,kao što suzbijamo i druge praiskonske težnje.
Sasvim je izlišno dokazivati da s u pojave “Bitlsa” i njihovih ekshibicija uvezene sa Zapada.
Neokolišeno rečeno: one su ne samo uvezeni proizvod Zapada nego predstavljaju dekadentan, ružan, bezvrednostan i štetan proizvod, za čiji se uvoz ne smeju tražiti ni velika ni mala vrata.
Sve veći broj naših omladinaca podaje se do mile volje inostranim nastranostima.

Onaj ko je prisustvovao gitarijadama organizovanim, na žalost, od onih koji bi morali da obebede omladini drugi, zdravi vid razonode i zabave , mora da prizna da s u te priredbe bile, bezmalo, verna kopija takvih priredbi i u nekim drugim zemljama. Hiljade mladih ludovalo je punih deset sati bez prestanka uz jednoličnu muziku čuvenih Bitlsa klimajući neumorno glavama, zabacujući svojim dugim kosama, uvijajući besomučno svoja tela, kršeći i preplićući svoje noge, vrišteći i padajući u zanos, koji je prelazio i na gledaoce, kao kolektivna histerija, sve u znaku je-je simfonije!
Poklonici takvog dekadentnog ludovanja brane se da im niko ne može zabraniti da se zabavljaju kako oni žele.
Ali oni zaboravljaju da ne mogu zabraniti da ih drugi kritikuju što za igru nisu izabrali npr. naše KOKONJEŠTE!”
”Naši domaći Bitlsi” pisao - dr.Aleksandar Kostić , NIN

Zna se i krivac!

“Filmski režiser Makavejev, nagovorio je, možda i platio, grupu mladića I devojaka da na Gitarijadi dočaraju naročitu atmosferu ekstazu i trans.
U tu svrhu, govorilo se, pozajmio im rekvizite, čegrtaljke, pištaljke ,perike, lente, kape, transparente.
Zbog toga je sve ispalo tako. Inače, publika bi kao i obično mirno slušala ljubimce električare.
Možda bi eventualno samo cupkala nogama u ritmu.”

Ilustrovana Politika

Malo sam skrenuo s teme, ali mislim da nije na odmet podsetiti se ,kakva je klima bila u društvu , koliki je bio pritisak , posebno na "električarima",koji su trebali da izguraju celu priču,ne samo kao pioniri r&r, u kome smo svi mogli da se pronađemo, nego koliko je značajno, što smo u svemu tome bili zajedno , neko na početku, neko kasnije, , kao što kaže Peca Popović
Bilo je puno muzičara u svakom gradu, nekoliko novina i počele su da se osnivaju prve ”naše” radio emisije. Mi smo se družili sa autorima muzike, isto koliko i sa voditeljima programa ili drugim novinarima. Danas takvih stvari, jednostavno, nema.


(autor ovog komentara priznaje da je : dekadentni poklonik ludovanja, čupao zulufe ,klimao neumorno glavom,zabacivao dugu kosu , vrišteći, pevajući padao u trans i zanos,uz konzumiranje dekadentnog prizvoda sa Zapada)

Nemam adekvatnu pesmu , pa neka idu Siluete





hvala couch na ovim odlicnim izvodima
inace, ime grupi "dzambo dzet" je dao cuveni zagrebacki gitarista zelimir kovacevic pes ("mladi", "delfini", "zlatni akordi" koji je napisao i istoimenu pesmu i jedno vreme svirao sa njima. pokusala sam nekako da dodjem do g. kovacevica kako bismo mu poslali pozivnicu za izlozbu, ali nisam uspela. pokusala sam i preko prijatelja muzicara u hrvatskoj, cak i preko bruna langera, kontajuci to je ta generacija, ali bez uspeha. ako neko zna neki kontakt ili nacin da g. kovacevica obavestimo o izlozbi, bicu zahvalna
trener92 trener92 21:51 07.12.2010

Re: "Jumbo Jet"

prskalica

hvala couch na ovim odlicnim izvodima
inace, ime grupi "dzambo dzet" je dao cuveni zagrebacki gitarista zelimir kovacevic pes ("mladi", "delfini", "zlatni akordi" koji je napisao i istoimenu pesmu i jedno vreme svirao sa njima. pokusala sam nekako da dodjem do g. kovacevica kako bismo mu poslali pozivnicu za izlozbu, ali nisam uspela. pokusala sam i preko prijatelja muzicara u hrvatskoj, cak i preko bruna langera, kontajuci to je ta generacija, ali bez uspeha. ako neko zna neki kontakt ili nacin da g. kovacevica obavestimo o izlozbi, bicu zahvalna


Kao što sam i napisao, da malo približimo to vreme,atmosferu , prve korake r&r kod nas , uglavnom sam slušao od starijih o tome, ikasnije čitao,
A za ovo nisam znao ,da je Pes dao ime grupi, gledao sam ih nekoliko puta u mestima , pored Zrenjanina gde su imali tezge.

Ne znam da li je kasno , , ali možda da pokušaš preko njih

Koncertni ured Varaždin

pronašao sam ovaj link
prskalica prskalica 22:12 07.12.2010

Re: "Jumbo Jet"

trener92
prskalica

hvala couch na ovim odlicnim izvodima
inace, ime grupi "dzambo dzet" je dao cuveni zagrebacki gitarista zelimir kovacevic pes ("mladi", "delfini", "zlatni akordi" koji je napisao i istoimenu pesmu i jedno vreme svirao sa njima. pokusala sam nekako da dodjem do g. kovacevica kako bismo mu poslali pozivnicu za izlozbu, ali nisam uspela. pokusala sam i preko prijatelja muzicara u hrvatskoj, cak i preko bruna langera, kontajuci to je ta generacija, ali bez uspeha. ako neko zna neki kontakt ili nacin da g. kovacevica obavestimo o izlozbi, bicu zahvalna


Kao što sam i napisao, da malo približimo to vreme,atmosferu , prve korake r&r kod nas , uglavnom sam slušao od starijih o tome, ikasnije čitao,
A za ovo nisam znao ,da je Pes dao ime grupi, gledao sam ih nekoliko puta u mestima , pored Zrenjanina gde su imali tezge.

Ne znam da li je kasno , , ali možda da pokušaš preko njih

Koncertni ured Varaždin

pronašao sam ovaj link


ej hvala ti puno. evo ovog momenta sam otisla na taj sajt i kontaktirala ih preko istog, zamolivsi ih za pesov kontakt, ukoliko ga imaju!
da, da pes je bio kum nazivu grupe i njegova je ona pesma "dzambo dzet te vozi na put oko sveta". na izlozbi sam tako i naslovila tekst o njima uz fotku (bez pesa koji je tad vec otisao) sa subotickog festivala 1978.
veliki pozdrav!
blazha2000 blazha2000 11:49 07.12.2010

'bem ti zivot

Uvek sam govorio da sam rodjen u pogresno vreme.Za dzabe sam Zrenjaninac...
myredneckself myredneckself 16:17 07.12.2010

Re: 'bem ti zivot

pa sve do velikih nastupa „Srčersa“ 1967.

Srećno sa izložbom
Danas, matori i pobeđeni, znamo: večni su samo snovi iz soba detinjstva.“

i sećanja



Bili Piton Bili Piton 16:57 07.12.2010

Oliška....



prskalica prskalica 17:25 07.12.2010

Re: Oliška....

Bili Piton



hvala bili
kad budem radila osamdesete, uzecu te za strucnog konsultanta
Bili Piton Bili Piton 17:33 07.12.2010

Re: Oliška....


Hehehe :)))))))

Zrenjanin je imao jedan odličan 80's bend - zvali su se Lila Diva, nekakav sofisticiran arthouse synth pop, i dan danas imam par njihovih demo snimaka na nekim kasetama negde.
prskalica prskalica 17:52 07.12.2010

Re: Oliška....

Bili Piton

Hehehe :)))))))

Zrenjanin je imao jedan odličan 80's bend - zvali su se Lila Diva, nekakav sofisticiran arthouse synth pop, i dan danas imam par njihovih demo snimaka na nekim kasetama negde.



kazem ja lepo - strucni konsultant!
pa sad gledaj da ne izneveris kad nam stignu osamdesete!
deset_slukom deset_slukom 21:18 07.12.2010

Re: Oliška....

Nema ih u YU rock enciklopediji, a imaju i LP.

Bili Piton Bili Piton 21:23 07.12.2010

Re: Oliška....



E, bravo...."sivo i hladno" i "dobro i zlo" su se vrtele po radiju, odatle i znam. Nisam imao pojma da su izdali album :)
shure shure 21:04 07.12.2010

...

Mnogo stvari je nedostajalo Zrenjaninu,ali imam utisak da da dobrih bendova u raznim epohama,nije!Raduje me ova izlozba i ako bas ne budem na otvaranju,ima dana ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana