Gost autor| Literatura

Vilinska saga V/3

mlekac RSS / 08.12.2010. u 10:32

Za one koji prate - nastavak, naravno i najsrdačniji pozdrav od Autora...

 

lambs_33.jpg

Lepi vilenjak prevrnu očima i uhvati se rukom za čelo ukočivši se u pokušaju da zauzda plimu nadolazećeg besa. Zbilja se mnogo trudio da sa svojim štićenicama ne ulazi u rasprave oko ljudskih tabua. Znao je kako takve neplodne svađe mogu unišiti njihovu krhtku, tek stvorenu zajednicu. Morao je ljudskim kćerima dati vremena da se naviknu na neobičnosti vilinskog sveta.

- Ej, to boli! - reagova Frija na udarac laktom kojim je govornica htela da prekine njeno pospano cerekanje.

- Dosta! Još će te se tu u vreći i potući - oštro reče Kju, podigavši jednu ruku, više da skrene pažnju na sebe nego da nekoga uplaši.

- Sada ću vam lepo objasniti sve u vezi toga. -

- Da li vi uopšte volite, ili se parite kao pastuv koga dovedu kobili kad je u žaru? Da li vi uopšte imate osećanja? - oštro prošišta Un koja zbog svog temperamentnog nastupa, samo što nije iskočila iz vreće.

- Imamo mi osećanja i to jača nego vi. Samo su drugačije raspoređena. Dok su kod vas ljubav i mržnja jedno pored drugog, kod nas su na potpuno suprotnim krajevima uma. Ali, ne beše uvek tako. Ako ste uopšte shvatile šta pokušavam da kažem. - vilenjak osmotri devojke čije su se oči pretvorile u upitnike, pa nastavi:

- Ova priča počinje na sasvim drugom svetu i u sasvim drugo vreme. Daleko, dalje od ijedne zvezde koju na noćnom nebu možete videti, nalazi se svet sa kojeg dođe moj narod. -
- Aha, vilinski svet. Pričaj nam malo o njemu Kju. -pospano dobaci Frija, koja je još pamtila Hudine vilinske priče pred spavanje.
- I ja ga, nažalost, znam samo po priči. Rođen sam ovde i nikada ne videh belo-ljubičasto svetlo Araksa, ni tamnocrvenu pomrčinu Evelona protkanu zlatnim zvezdama. -
- U, al vi imate interesantne boje. To mora da je predivno? Ovde kod nas je sve dosadno, plavo i zeleno. - oglasi se zadivljena Un.
- E, neću više da vam pričam, ako me stalno budete prekidale. Već sam vam rekao da puno generacija Vilenjaka nikada nije videlo taj svet, a ja vam pričam o njemu kako su meni pričali. - poče Kju da gubi živce.
Devojke se nevoljno ućutaše, a vilenjak nastavi svoju priču:
- Na najvećem kopnu na tom svetu, Tir-Nan-Ogu, kojim moja porodica nominalno gospodari u odsustvu, desio se događaj, koji je vilenjake pretvorio od društvenih životinja u razumna bića. -
- Mi ljudi već smo stvoreni kao razumna bića... - ne izdrža Un, da ne naglasi svoju superiornost, ali je, posle vilenjakovog opominjućeg pogleda, glas izdade.
- Kao što sam rekao... U praskozorije naše civilizacije, nekih trideset hiljada godina pre početka računanja vremena...; nemojte da me pitate kako moji znaju da je bilo toliko, ako nisu računali vreme, jednostavno znaju; ... Elfi su još uvek živeli na drveću u malim skupinama, od tridesetak do pedesetak članova, pod despotskom vlašću najjačeg mužjaka. Te skupine međusobno su se borile za hranu, mada je one osnovne, plodova Bobora, bilo svuda. Pritom su se samo vođe sukobljavale dok su im ostali članovi grupe uglavnom davali moralnu podršku, vrišteći i plašeći jedni druge.
Ali, zašto je to bilo tako? Pa, iako su naši peci već koristili kameno oružje i mali neku vrstu govora, i mada su odavno znali za vatru, njihovo društveno uređenje bilo je, u osnovi, životinjsko. Samo je najjači mužjak u grupi imao pravo da se pari. On je, vođen svojim primitivnim osećanjima, ubijao svakog drugog koji bi to pokušao. Tako je, obično, vladao sve dok neki od potčinjenih ne bi dovoljno ojačao da ga ubije i preuzme vlast u grupi.
A taj bi opet bio isti. I to je tako trajalo u nedogled. Zato drugi članovi skupine, koji su svesrdno pomagali jedni drugima u teškim situacijama, nisu nikada pomagali vođi. Svi su samo čekali da se ozbiljno povredi, kako bi ga napali i ubili u borbi za harem ženki.
Jednog dana, u grupi koju je vodio izvesni Tagar, jedan mladi muškarac pokušao je da stekne prva ljubavna iskustva sa vršnjakinjom dok je neprikosnoveni vođa spavao. Videvši taj akt krajnjeg nepoštovanja, starije ženke udariše u dreku. Onako bunovan, Tagar skoči i pokuša da stigne mladog Sarva, koji se u strahu za svoj život već dao u beg, skačući vešto sa grane na granu. Jedna pogrešna procena i mlada grana popusti ispod Tagarovih nogu a on se smandrlja niz drvo, doduše ne povredivši se, ali nepovratno izgubivši mladog zločinca.
Besan kao ranjeni zmaj, vođa se vrati na stene u čijim šupljinama je obitavalo njegovo pleme. Morao je nekog da ubije. On se ustremi na Lelil, mladu ženku sa kojom je Sarv pokušao da zgreši. Nju su starije ženke već tukle i mrcvarile.
Ali, Tagar nije znao šta se sve događa među mladima u njegovoj skupini. Jedan od jačih mladih mužjaka. Erk, baš onaj koji je od najranije mladosti svuda vukao Sarva sa sobom, već je mnogo puta tajno ljubaviso sa Lelil i mnogo ju je zavoleo. Ustvari, on je i bio taj koji je svog nesretnog prijatelja nagovorio da se iskrade i proba tu divotu sa njom.
Kada je Tagar dohvatio poluobeznanjenu Lelil i podigao je da je tresne o stenu, Erk mu se zalete u rebra i izbi mu vazduh. Njih dvojca počeše da se valjaju po stenama, boreći se.
Moj narod može da izdrži bez vazduha gotovo čitav sat, tako da je taj udarac samo malo usporio starog vođu, ali nikako nije dao Erku odlučujuću prednost. Kako je vreme prolazilo, izgledalo je da se mladom izazivaču loše piše.
Sarv je za to vreme posmatrao bitku sa vrha jednog vrlo visokog drveta. Svim srcem je želeo da Erk pobedi, jer ga je u protivnom očekivao život u samoći, sve dok ga crveni pegavi gušter ne bude iznenadio bez zaštite grupe. U njegovoj svesti dogodi se nešto što se nije desilo u svim predhodnim generacijama elfa. On reši da pomogne drugom mužjaku, koji se bori za prevlast nad grupom. Dok su bili deca, Erk je njega već nekoliko puta spasao. Bilo je vreme da mu vrati taj dug, u najvažnijoj bici njegovog života.
Kada se Sarv spustio na stene čulo se samo odobravajuće torokanje starijih ženki. Tagar je uspeo da smota Erka ispod sebe i da ga davi čeličnim zahvatom sa leđa. Njegova podlaktica blokirala je mladiću protok vazduha u pluća, a zbog poznatih sposobnosti moje rase, to je prokleto dugo trajalo.
Iznenada, Sarv skoči na Targa sa visine od oko tri metra gađajući stopalima sredinu njegovih leđa. Savitljiva vilenjakova kičma izdrža, ali vođa odlete sa svoje žrtve i udari glavom u stenu. Okrenuo se sav krvav i jurnuo na novog, znatno slabijeg izazivača, siguran u brzu i laku pobedu. Tok trenutka Lelil, koja je sklupčana jecala na steni, baci mu se u noge rušeći ga. On pade tačno pred noge Sarvu, koji ga šutnu u glavu i u deliću trenutka nađe se na njemu primenjujući njegov način davljenja. Na žalost, ogromna se snaga krila u Tagarevom telu. On se iskrenu na stranu i oslobodivši jednu nogu tako ritnu Lelil, da se ova otkotrlja preko kamene podloge. Najagresivnija starija ženka skoči sa svog mesta među stenama i nasrnu na ošamućenu mladicu. Međutim, Erk, koji se dovoljno oporavio, vrati se u priču. Dočepavši čupavu furiju od pozadi za kosu, poveo ju je nekoliko koraka pa joj je udario glavu u stenu, ne toliko snažno da je ubije, ali sasvim dovoljno da je izbaci iz borbe na duže vreme.
Dotle se Tagar uspeo podići sa Sarvom na vratu. Bezuspešno je udarao leđima o liticu pokušavajući da ga skine sa sebe. Erk se zalete i udari ga glavom u stomak. Ponovo nasta kotrlanje po glatkoj kamenoj podlozi samo što su sada u klupku bila trojca muškaraca. Erk je bio mlad elf, ali iako je bio dosta jači od Sarva nije ni izbliza bio dorastao Tagaru, ali su njegove noge, od svakodnevnog skakanja po drveću, bile veoma jake. Možda čak i jače nego Tagarove. U jednom trenutku borbe na tlu, on njima ščepa starog vođu oko vrata. Tada Tagar uradi nešto što ni najmanje nije bilo promišljeno. Savivši telo u most on se odrazi, kako bi se prebacivanjem oslobodio iz neprijatnog stiska. Mladić prozre njegovu nameru i okrenu sopstveno telo u suprotnu stranu. Vođin vrat puče, prilično čujno. Pogled mu postade staklast, a posmrtna erekcija oglasi svima od čega je umro.
Erk i Sarv ustadoše sa njegovog tela potpuno izgrebani i izubijani. Umesto da odmah skoče jedan na drugoga, kao što se to od njih očekivalo, oni dohvatiše telo starog vođe i zavitlaše ga sa stene u provaliju. Tagar odskoči nekoliko puta o ispuste na stenama, pa zatim nestade u zelenom moru ispod njih. Njih troje je sada stajalo na ivici litice teško dišući, ali nikome se ne ote pobednički krik, koji najavljuje vladavinu novog vođe nad skupinom.
Međutim, tu je bio prisutan jedan elf kome je taj krik bio čitav smisao života. Derg je bio najjači mužjak u skupini, posle Tagara, naravno. On je već godinama merkao zgodnu priliku da ubije vođu. Sada mu se konačno ukazala mogućnost da lako dođe do vlasti. Smatrao je da će lako srediti dvojcu još nedoraslih elfa, koji su, uz to, bili premoreni od borbe. Pobacaće i njih i njihovu prijateljicu u ambis, jer mu ženka koja je spremna da se umeša u poslove muškaraca ni za šta nije trebala.
Režeći, prišao im je i tresnuo o kamenu zaravan iza njih. I inače čupavi, kosa i brada mu se nakostrešiše, čineći ga još krupnijim. Svo troje se okrenuše u deliću sekunde i zauzeše karakterističan položaj za prastaru borbu elfa koja je u suštini bila neki oblik vrlo slobodnog rvanja. Brzo se rasporediše oko njega, da ga opkole. Ni malo nije uplašio, ali za razliku od svog prethodnika, on nije srljao.
Smireno je proračunavao šta je najbolje da uradi. Iza Erka i Lelil bile su stene, ali na oko dva metra iza Sarva bila je provalija. Njega je procenio kao najslabiju kariku u lancu, pa je rešio da ga prvog eliminiše. Međutim, stariji mužjaci nikad nisu gledali decu kako se igraju. Stoga i nije mogao da zna zbog čega su, kada bi se mladi igrali na rečnom pesku, svi napadali Sarva samo sa leđa.
Pošto nije bio mnogo jak, Sarv bi u guranju namerno padao na leđa. Tada bi podvukao noge pod protivnika i prebacio ga preko sebe. Čak ni savitljiv kostur elfa, ni mekano rečno blato nisu mogli sasvim da ublaže posledice takvog pada. On je toliko voleo taj zahvat da je u njemu posta pravi majstor.
Derg se u jednom skoku nađe na Sarvu, koji mu pokvari plan da ga brzo gurne sa litice, spustivši se na leđa. Sada je morao da ga vuče do ivice izložen napadima ostalih protivnika. Njegovi snažni prsti, sa tvrdim dugim noktima, već su grabili Sarvov vrat. A onda, neočekivano polete u vazduh. Udario je krupnom glavom u stenu nedaleko od ambisa i prevalio se u njega, bez glasa. Začula su se još dva tupa udarca, a zatim lomljenje grana, i to je bilo sve.
Eri i Lelil podigoše Sarva za ruke smejući se. I on se smejao. Ali onda im se smeh zaledi. Zerd, još jedan pretendent na mesto vođe, jurnuo je na njih sa velikim, poluzakrivljenim rebrom ale. Ta mrtva morska neman bila se nasukala nešto južnije odatle, na morskoj obali. Pošto su je veoma kasno pronašli već je bila pojedena i sasušena, ali ostale su njene kosti izuzetne čvrstine i naročito dobrog oblika. To rebro nije bilo pločasto nego trouglasto. Prosečan elf mogao je njime preseći granu debelu poput njihove ruke. Tagarova grupa bila ih je prikupila jedno dvadesetak, ostavila ih je u mravinjacima da ih dosadni mali insekti do kraja očiste, i sad ih je koristila kao vrlo ubojito oružje.
Oružje od kosti i kamena se tradicionalno nije smelo koristiti u borbi za harem. Samo bi najjači i najagresivniji mužjaci borili za to mesto, a to su morali da dokažu čistom snagom. Izgleda da je Zerd smatrao kako je zakon časti odavno prekršen, jer ovo nije bila borba jedan na jednoga, pa je, stoga bio odlučio da uzme pravdu u svoje ruke. On zato navali opet na Sarva, smatrajući da je ovaj mozak cele ove pobune. Znači najopasniji.
Iskusan u bežanju, Sarv šmugnu među stene i zavuče se u tako mali procep da je Zerd samo mogao da zavuče ruku sa rebrom pokušavajući da ga bar vrhom dohvati. Na žalost, to primitivno oružje je bilo efikasno samo kod udarca, a za to među stenama nigde nije bilo prostora. Erk sustiže napadača i baci se na njega. Sa druge strane Sarv je dohvatio oružje, i napadač se nađe u vrlo teškom položaju. On pusti rebro, rešen da se Erku suprostavi samo rukama i zubima. Otpoče novo gušanje među stenama.
Tada se pojavi Lelil. Ona se inače bavila tesanjem kamenih sečiva za potrebe cele grupe. Sa sobom je nosila svoj najuspeliji nož. Umorna od svega ona hrabro priđe i raspoluti glavu Zerdu. Zatim praćena dvojicom svojih prijatelja ona istupi pred celu skupinu, i podigavši krvavo kameno sečivo upita:
„Ko je sledeći?" To je bilo tradicionalno pitanje koje pobednik uvek postavlja skupini da bi učvrstio svoj položaj. Ona ga ponovi tri puta. Po jednom za svakog od njih troje pobednika. Niko se nije usudio da podigne pogled.
Noć su proveli u najvišoj i najsigurnijoj jazbini, koja je do juče pripadala Tagaru. Dole, u skupini, nikom nisu mogli da veruju. Uvek neraspoložene starije ženke, koje nisu prihvatale ni novi čvor na konopcu uz zrele mužjake željne vlasti, mogli su biti smrtonosna kombinacija. Normalno obojica su više puta te noći vodili ljubav sa Lelil, smatrajući da su bar to pravo zajedno osvojili. Sutradan pojavila se Zigra, najpoželjnija ženka u skupini, Tagareva ljubimica, koja im donese najbolju hranu dostojnu vođe. Ona poče da skuplja neke svoje lične stvari, da napusti pećinu, ali je Erk, koji je kao i svi muškarci krišom masturbirao gledajući je, reši da ostvari svoje dečačke snove. Ona to čak vrlo lepo prihvati i spari se sa njim ignorišući drugo dvoje u pećini. Međutim, kada je, pošto se Erk propisno umorio, Sarv hteo da okusi plodove pobede, ona pobeže vrišteći. Na žalost, nije se zadržala u skupini. Pobegla je od svih i pokušala da se pridruži drugoj, nešto većoj grupi elfa žute dlake sa kojima smo se redovno sukobljavali oko teritorije. Ali, oni je ubiše.
Posle nekoliko dana troje pobednika siđoše i pred celim plemenom izjaviše da je Erk vođa, ali da je vođenje ljubavi odsad svima dozvoljeno i potpuno slobodno. Od tog dana niko nije imao pravo da poseduje nekog drugog, a sve je bilo stvar dogovora. Starije ženke zašištaše od srdžbe, ali se Lelil samo pomeri ka njima noseći alino rebro koje je, po navici svog zanata, naoštrila kamenom, i one se umiriše smerno gledajući u zemlju. Stariji muškarci vrteli su glavama. Ali, svi su se potajno radovali toj odluci, a mladi i javno.
Dosetljivi Sarv počeo je predvodi lovove i donosi mnogo više mesa nego ranije. Erk je usavršio mnogo način borbe alinim rebrom koristeći tehniku pomeranja tela u stranu koju je u detinjstvu izmislio, da bi izbegao Sarvov opasni zahvat i tako postavio osnove vilenjačkog baratanja mačem.
Posle nekoliko godina zbog mnogostruko uvećanog broja dece bili su primorani da prošire svoju teritoriju. Lelil odluči da pokore žutu grupu koja je ubilo Zigru. Tako i bi. Morali su da ubiju čak osam velikih mužjaka pre nego što su slomili njihov tvrdoglavi otpor. Time su stvorili nešto što se sa pravom moglo nazvati pleme, jer su, uz priključene članove, imali preko sto dvadeset duša. Mnoge priče su ispričane o ovo troje „osnivača razuma". Ne znam da li su sve baš istinite.
Ono što se pouzdano zna jeste da su njihovi potomci proširili svoju vlast na gotovo celi Tir-Nan-Og i da su stvorili takozvano Staro carstvo u kome je bilo narodi svih boja dlake. Što, naučno uzevši, i nije bilo toliko teško jer je tada na celom kontinentu bilo možda trista hiljada elfa.
Osam hiljada godina docnije Staro carstvo se raspalo i elfi su utonuli u dug period međusobnog ratovanja. O tome je napisana čitava Gvozdena knjiga. Međutim, jedna stvar se održala - saznanje da je ljubomora neprijatelj civilizacije i napretka. Da je se nismo otarasili još bi se borili za hranu i pojilo u džunglama. Bili bi smo samo jedna inteligentnija vrsta majmuna, a nikada elfi. - Vilenjak završi svoju priču gledajući Un pravo u oči. Ona nije ništa komentarisala, a Frija je neposredno posle pobede trojke u priči bila duboko zaspala.
- Odoh da malo oslušnem šumu - šapnu joj Kju pa tiho skliznu sa drveta u mrak.
 

EDIT:

Nisam pažljivo pratila fabulu radnje kad sam ubacivala tekst. Pa je osato sitan deo do kraja glave koji nisam ubacila odmah:


Nekoliko sati ranije, Hajndrih, kako se zvao vitez koga su sreli u šumi, pristigao je družinu erla Hakona. Videvši ga praznih ruku erl upita:
- Gde je to prase po koje si otišao? Sigurno ti je pobeglo, dok si stiskao neku mladu seljanku uz zid svinjca. -
Riter, koji je ostao bez kacige, pritera konja gospodaru koji se trže kada mu ugleda lice izobličeno od straha, pa progovori:
- Vilenjaci, gospodaru! Presreli su me vilenjaci na putu. Jedva sam izvukao živu glavu. Prase i moja kaciga ostali su kod njih. -
Hakon pljunu, pa se nasmeja:
- To je, Boga mi, najsmešnije opravdanje koje sam ikada čuo. Trebalo bi da te za ovo unapredim u dvorsku ludu. -
- Avaj, istina je. Vi znate koliko sam hitar i hrabar ratnik i da se ni jednog čoveka ne bojim. Ali to nisu bili ljudi. Tri demona, jedan muški i dvoje ženskih. Bili su besni što sam uznemirio njihov počinak u šumi. - cvileo je mladić, koji je očito bio samo na korak od nervnog sloma.
- Muškarac i dve žene. Čuo sam danas već nešto o tome... Tamo dole, u Haroldovoj marci, neki demon iz pakla, oteo je dve veštice sa lomače i pritom ubio mnogo dobrih ljudi. To nije naša stvar, ne mislim da vijam đavole i vilenjake po šumi, neka se time bavi crkva. Ako slučajno ima hrabrosti. -
Izrekavši to, erl žustro obode svoga vranca, pa nastavi put.
 



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

trener92 trener92 00:02 09.12.2010

Javljam se

Da budem iskren nisam ni ono stigao da pročitam (uhvatio se politike ,) ali sada definitivno prelazim na sagu! Pozdravljam
razmisljam razmisljam 20:26 09.12.2010

Re: Javljam se

Присутна.

И за разлику од Тренера, не заостајем у градиву, а и не бавим се политиком.
mlekac mlekac 04:55 10.12.2010

Re: Javljam se

razmisljam
Присутна.

И за разлику од Тренера, не заостајем у градиву, а и не бавим се политиком.

Pa ti nikad nisi bila kampanjac...

Ma samo nek se cita - kad ko moze. To i jeste lepota interneta.
trener92 trener92 07:49 10.12.2010

Re: Javljam se

razmisljam
Присутна. И за разлику од Тренера, не заостајем у градиву, а и не бавим се политиком.


Priznajem kampanjac , a i bilo je interesantnih dešavanja ,koje su me nagnale da nešto napišem.A ne bih, ali me izazvalo interesantno zapažanje nekih komentatora, pa sam eto dao doprinos konstruktivnoj diskusiji .
A nisam stigao da komentarišem, nešto što mi je bilo interesantno. Zapazio sam da se autor // i ovde dotakao politike, doduše onako usput , ali ipak interesantan fragment.
u delu/V/I)
Čak i u Rimu danas najučeniji ljudi jednostavno samo bubaju Bibliju napamet, spremajući se da brane pogrešne stavove crkve od svakoga ko slobodno misli.

i ovo

Za vreme carstva oni su izrasli u poseban stalež i imali povlastice u javnom životu. Bili su imućni, ali nisu imali plemenito poreklo. Posle propasti zapadnog Rima...
Zanimljiva upotreba , paralela sa rimskim konzulima , setimo se gaj Marija, kao tipičnog predstavnika i tako dalje.
Dopada mi se autorova interesantna,( i sasvim zgodna) upotreba nekih istorijskih činjenica ( podataka) i stavljanje u kontekst ove fikcije, (naravno nekima će možda zasmetati , ali prilagođeno priči, meni ne smeta,čak šta više ).
trener92 trener92 09:12 10.12.2010

Re: Javljam se

Još nešto, i ovaj deo je interesantan, kada Kju objašnjava

Dok su kod vas ljubav i mržnja jedno pored drugog, kod nas su na potpuno suprotnim krajevima uma.


i ovo

Od tog dana niko nije imao pravo da poseduje nekog drugog, a sve je bilo stvar dogovora.

Još jedna paralela, naime ( prva knjiga "Klio ",muza istorije )" Herodot opisuje običaje Masageta (narod koji je živeo istočno od reke Araks i kojim je vladala žena- Torimida , posle smrti svog muža ) , koje su neki pripisivali običajima Skita,ustvari neki su govorili, da su Masageti jedno pleme koje pripada narodu Skita jer su imali neke slične običaje,ipak po Herodotu su to dva naroda ),:
Svaki muškarac se ženi jednom ženom( tu je mala razlika između ovog što je opisao autor) ali su one ipak kod njih zajednička svojina. Ako se nekom Masagetu prohte da bude sa nekom ženom, on obesi svoj tobolac o njena kola i zabavlja se s njom bez ustručavanja i problema.Moglo bi se pronaći još nekih paralela ili sličnosti, na osnovu kojih je autor znalački osmislio priču ili sagu .To mi je interesantno.
I tako, eto da napišemo nešto i mi , koji čitamo.
razmisljam razmisljam 14:52 10.12.2010

Re: Javljam se

Иако кампањац , мислим да је Тренер за ово читање са разумевањем и изванредну анализу штива заслужио веома високу оцену.
Млекац, шта велиш?
trener92 trener92 16:39 10.12.2010

Re: Javljam se

razmisljam




+ dodatak: baš se pitao kako je uplašeni vitez objasnio gubitak plena!
To nije naša stvar, ne mislim da vijam đavole i vilenjake po šumi, neka se time bavi crkva. Ako slučajno ima hrabrosti. -

Zanimljiv odgovor ,
mlekac mlekac 08:31 11.12.2010

Re: Javljam se

trener92
razmisljam




+ dodatak: baš se pitao kako je uplašeni vitez objasnio gubitak plena!
To nije naša stvar, ne mislim da vijam đavole i vilenjake po šumi, neka se time bavi crkva. Ako slučajno ima hrabrosti. -

Zanimljiv odgovor ,


Prvo, ima razmisljam pravo - odlicna analiza.

Pravo da ti kazem i meni se dopalo to mesanje istorije i fikcije - mada Autor poznaje istoriju bolje od mene, to je sigurno.

Inace, dojavio mi je da ti kazem da je on, u osnovi, hteto da napravi malo drugaciji razvoj zajednice primata - kao da su, recimo, krenuli od pavijana a ne od ljudi...

More, moracu ja da ga nateram da se prijavi ovde na blog, pa nek ti on sam pise - doklen ja da glumim PTT????

Hvala na pracenju i pazljivoj analizi! (Ovo od mene) )

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana