IN MEMORIAM

oscarkliper RSS / 15.12.2007. u 19:37

                                              POGLED ISKOSA

 

Postojala je jedna revija koja je u jednom trenutku prevazišla lokalne okvire, koja je te 2001. uzdrmala mnoge u Srbiji. Nije bilo lako odlučiti se da se ljudima u lice baci gorka istina o zločinima i tajnama, da se iz Dunava „izvuče“ hladnača sa „mrtvima koji su putovali“. Nije bilo lako odupreti se pretnjama i trpeti posledice onoga što su mnogi odmah proglasili izdajom države i nacionalnih interesa.

U Timočkoj krimi reviji postojao je uvodnik, ili kolumna, koji je imao naziv „POGLED ISKOSA“.

Upravo tako je Dragan Vitomirović gledao na stvari do kraja života. I to ne samo na političku scenu. Ispod oka je gledao i na kvazi patriote, brzonikle biznismene, ulične intelektualce i salonske kriminalce. U stvari, iskosa je gledao na sistem koji nas je uništavao devedesetih, ali je ubrzo uvideo da su u novoj postavci figura te partije šaha, mnogi igrači ostali prljavi. Jer, prljava je i igra!

Dragana Vitomirovića već pet godina nema da svojim pogledom iskosa spusti mnoge poglede, a „oni čije se ime ne izgovara“ još uvek drže slovo o slobodi, nacionalnom ponosu, kolektivnoj krivici, istorijskoj nepravdi i svetskoj zaveri.

Svima je bilo najlakše da kažu kako je vozač slupanog automobila na putu Zaječar-Knjaževac imao srčani udar... Tog 15.decembra 2002. nestao je čovek koji je bio prijatelj slabih, neprijatelj silnih, svedok jednog burnog vremena i jedan od prvih sudija zločinu i lažima. Verujem da pogled iskosa Dragana Vitomirovića još dugo neće biti zaboravljen, a naročito da će ga se sećati oni koje je držao na oku!

Atačmenti



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 19:55 15.12.2007

Volim ljude...

Volim ljude koji druge gledaju ISKOSA , nesto malo uvrnuto al;i istinito..oni nam pokazuju drugaciju stvarnost, gledaju nas sa svih strana. Pokazuju nam sopstvenu stranu koja je neretko u mraku i koju ni samio ne zelimo da vidimo jer je ruzna....ali i to je nasa slika. I ISTINITA JE , zbog te istine ne treba da zaboravimo ljude koji su bili hrabri kada je trebalo reci istinu.
oscarkliper oscarkliper 20:03 15.12.2007

Re: Volim ljude...

mariopan
zbog te istine ne treba da zaboravimo ljude koji su bili hrabri kada je trebalo reci istinu.


A brzo zaboravljaju i oni koji ne bi smeli da budu "zaboravni". Zbog toga, kao u onoj seriji, kazem: Idemo dalje!
KafaJeGotova KafaJeGotova 20:22 16.12.2007

pogled iskosa

je u srbiji, ironicno, ispravan pogled.

zbog ovoga
Nije bilo lako odlučiti se da se ljudima u lice baci gorka istina o zločinima i tajnama, da se iz Dunava „izvuče“ hladnača sa „mrtvima koji su putovali“. Nije bilo lako odupreti se pretnjama i trpeti posledice onoga što su mnogi odmah proglasili izdajom države i nacionalnih interesa.

je ovo ovako bilo
Svima je bilo najlakše da kažu kako je vozač slupanog automobila na putu Zaječar-Knjaževac imao srčani udar...

on voleo svoju zemlju

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana