In memoriam

Umro Cole

krkar RSS / 14.12.2010. u 11:34

Branislav_Kovacevic_Cole_02_a_621831694.jpg

 

Branislav Kovačević Cole, bloger ovdašnji i čovek vrlo aktivan na mnogim poljima, umro je noćas, sasvim neočekivano. Poslednji blog objavio je pre 8 dana.

Nećemo se  više takmičiti u gunđanju i čangrizanju. I baš će mi nedostajati.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rođen o1. maja 1953 u Valjevu, od oca poč. Ljubomira ( glumca ) i majke Ružice (službenice).

Osnovnu školu, Gimnaziju i Ekonomski fakultet pohađao u Kragujevcu.


Oženjen, otac dvoje dece.


Radio kao novinar, fotoreporter, organizator, urednik programa,direktor…….


U Studentskom Kulturnom centru (SKC), zaposlen od 1981g. na poslovima organizatora, urednika programa, umetničkog direktora, gde radi do 1994 g. kada od strane režima S. Miloševića biva izbačen s posla. U periodu od 14. godina rada SKC postaje vodeća institucija kulture ne samo u Kragujevcu, već i u celoj Srbiji. Preko 1500 programa (tribina, poz.predstava, rok koncerata…) učinili su da SKC postane mesto okupljanja mladih, ali i jedno od retkih oaza slobode i demokratije. Nakon uvođenja pluralizma, već 1990 godine organizuje tribinu sa predstavnicima 12 prvih osnovanih stranaka u Srbiji. Avgusta 1991 g. oranizuje ( jedini u Srbiji ) Koncert za mir, uz učešće pevača i glumaca sa teritorije cele ex – SFRJ.


Aktivno se uključuje u antiratne i mirovne proteste.


Pisao i režirao nekoliko pozorišnih predstava, a na scenu najstarijeg srpskog pozorišta Knjazevsko serbskog teatra postavio sopstveni tekst “Balkan boy “.


Bavio se umetničkom fotografijom.


Od 1994 g. zaposlen kao umetnički direktor, kasnije i direktor preduzeća “Scena” u Kragujevcu, a u proleće 1997 g. posle pobede Koalicije “Zajedno” biva izabran na funkciju zam.gen.direktora RTV Kragujevac, sa koje odlazi nakon 3 meseca, podnošenjem ostavke.


Kao nestranačka ličnost bio član DEPOS-a i Koalicije “Zajedno”.


Sa poč.prof Ivanom Đurićem, u Parizu pokrece Pokret za demokratske slobode, a potom 1997 godine osniva stranku Liga za Šumadiju – Koalicija Šumadija, i postaje njen predsednik.


Sa Ligom Socijaldemokrata Vojvodine, Reformistima Vojvodine, SDU-om, Sandžačkom Demokratskom partijom i Savezom Vojvođanskih Mađara, 1998. godine osniva Savez Demokratskih partija i postaje njen koordinator.


Savez Demokratskih partija, nakon osnivanja DOS-a (Demokratske Opozicije Srbije) postaje njen kolektivni član.


Na izborima 2000-te godine biva biran za narodnog poslanika na listi DOS-a. Za vreme trajanja poslaničkog mandata nije obavljao ni jednu drugu funkciju, niti je bio član Upravnih odbora.


Na parlamentarnim izborima 2003.godine učestvuje, kao prvi na listi u okviru Koalicije « Zajedno za TOLERANCIJU »


Danas obavlja funkciju umetničkog direktora u privatnom preduzeću « Scena » u Kragujevcu i glavnog i odgovornog urednika SUMADIJAPRESS/a!

 Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana