Budućnost| Politika

Tripujem ja tako

Boris Drenca RSS / 17.12.2010. u 13:26

Da državni aparat treba da bude manji i jeftiniji, treba. To se slažu i oni koji su na vlasti i oni koji bi da ih zamene. Jedni zbog toga najavljuju rekonstrukciju vlade dok drugi pričaju o smanjenju broja mesta u parlamentu. Po svoj prilici, rekonstrukcija je najverovatnija i to relativno skoro. Nisam siguran da prepoznajem metode uštede u najavljenoj rekonstrukciji. Manji broj ministara i nikakve suštinske promene u upravi? Jedan hrvatski kolega je prošle nedelje gostujući u noćnom dnevniku HRT rekao da je najavljena rekonstrukcija hrvatske vlade „samo kozmetička promena" zbog toga što je ostala samo još jedna godina mandata i premalo vremena da se bilo kakva promena oseti. I naša vlada ima nešto više od godinu dana mandata. A ima i onih ministara, ne baš popularnih kod glasača, kojih se treba osloboditi.


Pitanje koje se ovde samo nameće je šta oni koji su na vlasti ili oni koji bi tamo da budu podrazumevaju pod pojmom ušteda. Na osnovu svega što govore, izgleda da misle na uštede za samu državu i državni aparat. Deluju kao da ih nije mnogo briga za ljude koji žive na teritoriji zvanoj Srbija. Da je drugačije ne bi kao meru uštede tako ponosno predstavljali nove poreze.

Da bi ljudi koji žive na teritoriji Srbiji počeli da žive kvalitetnije i slobodnije potrebno je razvlastiti državu i dovesti je u predukidajuće stanje. Prvi korak bi mogla biti rekonstrukcija državne uprave. Rekonstrukcija koja podrazumeva drastično smanjenje iste.

Smanjenjem državnog aparata i ukidanjem nekih od njegovih funkcija, naročito onih u oblastima koje su sasvim lepo funkcionisale i bez državnog upliva, ostvarile bi se značajne uštede.

Kada se logično promisli veliki broj funkcija koje je država preuzela na sebe nam ne treba zaista, tako da ukidanje pojedinih funkcija građane neće potresti ni najmanje.

Jedna vlada od sedam do osam ministara bi bila sasvim dovoljna. Ukidanjem jedne po jedne funkcije država bi mogla da nastavi svoj put ka razvlašćivanju i samoukidanju.

Predlog neke buduće vlade ne ma imena ministara zbog toga što ovakav sastav podrazumeva ozbiljne ljude koji vode državu. Ili bar one koji uđu u toalet sa Politikom pod miškom i imaju kapacitet da makar prelistaju novine i obave ono zbog čeka su u toalet i otišli.

1. Premijer: Prvo zaduženje bi bilo da koordinira rad svih ministarstava. Drugo, ne manje važno je da predstavlja zemlju u inostranstvu te bi zbog toga trebalo da bude i na čelu diplomatije. sada ćnje ministarstvo inostranih poslova trebalo bi da bude reformisano i iz njega bi trebalo da se odstrane kadrovi koji su tu došli po osnovu partijskih ili nekih drugih zasluga. Svi predstavnici partija bi bili stranački neutralni i ne bi se menjali kod svake promene vlasti. Svi bi bili obučavani u školi koja postoji unutar ministarstva. Ambasadori i ostali predstavnici bi bili činovnici zaduženi da isključivo predstavljaju državu. (Ovo ujedinjavanje funkcija je dobro i zbog toga što bi se izbegavali efekti različitog političkog razmišljanja ministra i premijera, predsednika)

2. Potpredsednik vlade: Osim koorduiniranja rada vlade u odsustvuu premijera bio bi zadužen i za ono što je sada ministarstvo pravde i državne uprave. Unitračnja organizacija pravosudnog sistema i državne uprave bi bili osnovni zadaci. Pod njegovom/njenom upravom nalazila bi se i agencija koja bi se formirala po ukidanju onoga što se sada zove BIA. Osnovna funkcija te agencije bi bila zaštita stanovništva od kriminala i nadzor nad radom svih ostalih organa sa monopolom na silu. Jedno od zaduženja bi bila asistencija policiji u posebno teškim i komplikovanim slučajevima.

3. Ministarstvo bezbednosti: Ministarstvo nastalo spajanjem ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova. Osim republičke policije i manjih jedinica civilne garde (policije sa opremom i obukom vojske, za odbranu granica) sadržalo bi još i jedinice vatrogasaca i jedinice za vanredne situacije (Poplave, zemljotresi, potrage...). Policija bi bila organizovana opštinski (svaka opština upravlja policijom na svoijoj teritoriji uz poštovanje zakona o unutračnjim poslovima) uz jednu „krovnu organizaciju" koja bi imala svoje istražne jedinice. Avijacija bi bila sastavljena iz helikopterskih jedinica i manjih aviona za nadzor granice.

4. Ministarstvo ekonomije i finansija: Ministarstvo veoma slično sadašnjem samo manje. Strvara zakonski ambijent za funkcionisanje privrede i tržišta u zemlji. Zadužena i za pravljenje i nadzor nad budžetom i poresku politiku. Carina kao i tržišne inspekcije u sastavu mnistarstva. Nadgleda raspoređivanje budžetskih sredstava korisnicima i iz socijalnih kategorija.

5. Ministarstvo poljoprivrede: Zaduženo za neometano funkcionisanje proizvodnje hrane u zemlji. Formira i odgovara za strateške rezerve prehrambenih artikala.

6. Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture: Zadužena za razvoj i održavanje saobraćajne i druge (kanali za navodnjavanje, nasipi na rekama...) infrastrukture u Srbiji. Pravi projekcije budućih potreba i odgovara na njih. Zaduženo i za enrgetsku infrastrukturu i skladištenje državnih rezervi energenata.

7. Ministarstvo zdravlja : Zaduženo za funcionisanje zdravstvenog sistema u Srbiji. Nadrzire i privatnu i državnu praksu. Zajedno sa Fondom zdravstvenog osiguranja obezbeđuje dovoljne količine medicinskog materijala. Formira i odgovara za rezerve tog materijala.

8. Ministarstvo prosvete: Zaduženo za organizovanje sistema obrazovanja u zemlji. Obezbeđuje uslove da svi stanovnici stariji od 7 godina dobiju makar minimalno obrazovanje.

- Sekretarijat za kulturu obezbeđuje funkcionisanje nacionalnih kulturnih institucija i iz budžetskih sredstava omogućava finansiranje projekata kulture koji nisu pod državnom kapom.



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 13:38 17.12.2010

.

Jedna vlada od sedam do osam ministara bi bila sasvim dovoljna. Ukidanjem jedne po jedne funkcije država bi mogla da nastavi svoj put ka razvlašćivanju i samoukidanju.

ne treba povezivati broj ministarstava sa brojem ovlascenja drzave

nisu to iste stvari
Boris Drenca Boris Drenca 13:52 17.12.2010

Re: .

Slažem se ali treba početi od vrha. Prvo ukineš ovlašćenja ministarstvima pa onda ukidaš sve što nema funkciju.
antioksidant antioksidant 13:53 17.12.2010

Re: .

Prvo ukineš ovlašćenja ministarstvima

uf.
veliki prvi korak

edit: mada neophodan svakako
lakipingvin lakipingvin 16:10 17.12.2010

Re: .

edit: mada neophodan svakako

antioksidant

To se slažu i oni koji su na vlasti i oni koji bi da ih zamene.

Boris Drenca

pa ne znam po vestima izgleda da se neki ne slazu s Vama mogu oni ovako jos dosta dugo kako mi izgleda

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/224249/Mrkonjic-Rekonstrukcija-vlade-bi-bila-besmislena
antioksidant antioksidant 15:46 17.12.2010

12

ПРЕДЛОГ
З А К О Н
О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О МИНИСТАРСТВИМА
Члан 1.
У Закону о министарствима („Службени гласник РС”, бр. 65/2008, 36/2009 – др. закон и 73/2010 – др закон ) члан 2. мења се и гласи:
Министарства јесу:
1. Министарство спољних послова.
2. Министарство одбране.
3. Министарство унутрашњих послова.
4. Министарство финансија
5. Министарство правде
6. Министарство пољопривреде, шумарства, водопривреде и животне средине
7. Министарство привреде и рада
8. Министарство за саобраћај, инфраструктуру и просторно планирање
9. Министарство за државну управу и локалну самоуправу
10. Министарство просвете, омладине, спорта, науке и технолошког развоја
11. Министарство здравља, породице и социјалне и дечије заштите
12. Министарство културе и информисања
22 народна посланика посланичке групе Напред Србијо
vladaxy vladaxy 15:57 17.12.2010

Mala ispravka


5. Ministarstvo poljoprivrede

7. Ministarstvo zdravlja

8. Ministarstvo prosvete


Ovo je potpuno nepotrebno i treba ih ukinuti.
antioksidant antioksidant 16:08 17.12.2010

Re: Mala ispravka

reci njima

22 народна посланика посланичке групе Напред Србијо

Boris Drenca Boris Drenca 18:48 17.12.2010

Re: Mala ispravka

Vredi razmisliti o predlogu ali za prvo vreme su potrebna, ovo bi mogao biti prvi korak
vojislav948 vojislav948 16:11 17.12.2010

Ko će to uraditi



састав подразумева озбиљне људе који воде државу

Najvažnije pitanje u svemu ovome je , ko to treba da inicira, organizuje, realizuje i kontroliše. Da li su to ovi isti što su do sada sve ovo "kreirali" i upropastili i ono malo dobrog što je postojalo ili to moraju biti sasvim novi ljudi. Samo pitam.
antioksidant antioksidant 16:13 17.12.2010

Re: Ko će to uraditi

uradice oni koje izglasaju
kao i do sada
Boris Drenca Boris Drenca 18:49 17.12.2010

Re: Ko će to uraditi

li to moraju biti sasvim novi ljudi
Novi ako je moguće
darkool darkool 16:58 17.12.2010

mogu da se slozim

sa dobrim delom napisanog, ali
Ministarstvo ekonomije i finansija: Ministarstvo veoma slično sadašnjem samo manje. Strvara zakonski ambijent za funkcionisanje privrede i tržišta u zemlji


drzava nema nikakav osnov da se mesa u funkcionisanje trzista. drzava u ovoj oblasti samo treba da sprovodi zakone koji nemaju nikakve veze sa ekonhomijom vec sa osnovnim ljudskim pravom na privatnu svojinu.
cini mi se da se ovo najvise odnosi na antimonopolski zakon. monopol kao takav , po mom misljenju, je stetan samo u slucaju da je stvoren uz pomoc drzave, monopol stvoren uz pomoc sile (tu treba da reaguje drzava, ali ne po nekom antimonopolskom zakonu) i drzavni monopol (u nasem slucaju zdravstvo i obrazovanje).
monopol stvoren postenim radom niko ne sme da ukida

raspoređivanje budžetskih sredstava korisnicima i iz socijalnih kategorija.

u nasem slucaju ovo bi bile penzije i socijalna pomoc
sto se penzija tice ova drzava u poslednjih 60 godina otima pare za tzv. obavezno penzijsko osiguranje. ovo postaje veliki problem i u ostalim evropski (mnogo bogatijim) drzavama jer se doslo do zakljucka da produzenim zivotnim vekom i malim natalitetom ovakav sistem postaje neodrziv. resenje za ovaj problem bi bilo ukidanje (bolje receno zamrzavanje) PIO fonda gde bi drzava preuzela obavezu isplate penzija na sebe (fond je ionako drzavni), svima koji su do sada uplacivali novac a nisu jos uvek u penziji bio bi izracunat iznos koji bi im drzava uplacivala posle 65 godine (ili prilikom odlaska u punu penziju)
socijalna pomoc- ko hoce da se bavi humanitarnim radom neka se njime bavi sa svojim, a ne sa novcem poreskih obveznika
Ministarstvo poljoprivrede: Zaduženo za neometano funkcionisanje proizvodnje hrane u zemlji. Formira i odgovara za strateške rezerve prehrambenih artikala.

za prizvodnju hrane su odgovorni proizvodjaci, a ne drzava. drzava samo treba da se stara da niko nije nasilno onemogucen da se bavi bilo kojim poslom, a ako niko nece da proizvodi hranu ne moze drzava da bilo koga natera niti je ona za to odgovorna, niti treba da daje subvencije (ako je nesto jeftinije da se uveze zasto bih ja kao poreski obveznik davao novac nekome ko nije sposoban da to proizvede po istoj ceni)
6. Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture: Zadužena za razvoj i održavanje saobraćajne i druge (kanali za navodnjavanje, nasipi na rekama...) infrastrukture u Srbiji. Pravi projekcije budućih potreba i odgovara na njih. Zaduženo i za enrgetsku infrastrukturu i skladištenje državnih rezervi energenata.

osim autoputeva i vecih magistralnih puteva sve ostalo treba da bude preneseno na lokalni nivo (uz ovo ide i promena porskog sistema), a energetski sektor treba da se privatizuje jer je upravo to monopol (o kom se toliko prica u poslednje vreme)
7. Ministarstvo zdravlja : Zaduženo za funcionisanje zdravstvenog sistema u Srbiji. Nadrzire i privatnu i državnu praksu. Zajedno sa Fondom zdravstvenog osiguranja obezbeđuje dovoljne količine medicinskog materijala. Formira i odgovara za rezerve tog materijala.

zdravstveni sistem treba sto pre privatizovati, a ovo ministarstvo ukinuti (najbezbolnije bi bilo da se najpre ambulante, domvi zdravlja stave pod upravu lokalnih samouprava, dok bi klinicki centri i bolnice neko vreme ostali pod upravom drzave, da bi se postepeno privatizovali). kontrolu ne treba niko da vrsi, a ako dodje do pogresaka u lecenju to treba da ispituju sudovi. medicinski materijal treba da se prodaje kao svaki drugi artikal pod trzisnim uslovima i nestasica sigurno nece biti
8. Ministarstvo prosvete: Zaduženo za organizovanje sistema obrazovanja u zemlji. Obezbeđuje uslove da svi stanovnici stariji od 7 godina dobiju makar minimalno obrazovanje.

ovo ukinuti pod hitno i pristupiti privatizaciji obrazovnog sistema (opet bi najbezbolnije resenje bilo staviti skole pod lokalnu samoupravu; sigurno bi bolje znali kakvi im kadrovi trebaju nego neko u bgd).
za obrazovanje dece treba da brinu roditelji, a ne drzava i na kraju da se vratimo na
poresku politiku

poreska politika ne treba da bude centralizovana vec treba da postoje republicki i lokalni porezi koji ce direktno biti uplacivani onome ko ih trosi (danas sve ide republici pa ona prema svom nahodjenju uplacuje neki deo lokalnim samoupravama).
Boris Drenca Boris Drenca 18:51 17.12.2010

Re: mogu da se slozim

Interesantni predlozi vredi razmisliti o modifikacijama predloženih rešenja.
bene_geserit bene_geserit 05:42 18.12.2010

Re: mogu da se slozim

Sta ti sve napisa, majko mila!
darkool
monopol kao takav , po mom misljenju, je stetan samo u slucaju da je stvoren uz pomoc drzave, monopol stvoren uz pomoc sile (tu treba da reaguje drzava, ali ne po nekom antimonopolskom zakonu) i drzavni monopol (u nasem slucaju zdravstvo i obrazovanje). Monopol stvoren postenim radom niko ne sme da ukida

A kako bi ti tacno izmerio kako je monopl stvoren (cuj ovo - postenim radom)?
I kakve to uopste veze ima, monopol kao takav nije los, losa je njegova zloupotreba (kako god da je isti stvoren).
darkool
socijalna pomoc - ko hoce da se bavi humanitarnim radom neka se njime bavi sa svojim, a ne sa novcem poreskih obveznika

Ma sjajno, ti bi da ljudi pocnu masovno da umiru od gladi okolo.
A ja sam mislio da sam desno politicki orijentisan - za vas liberale sam mala maca.
darkool
za prizvodnju hrane su odgovorni proizvodjaci, a ne drzava. drzava samo treba da se stara da niko nije nasilno onemogucen da se bavi bilo kojim poslom, a ako niko nece da proizvodi hranu ne moze drzava da bilo koga natera niti je ona za to odgovorna, niti treba da daje subvencije (ako je nesto jeftinije da se uveze zasto bih ja kao poreski obveznik davao novac nekome ko nije sposoban da to proizvede po istoj ceni)

Fantasticna ideja. Nije ti palo na pamet da je proizvodnja hrane strateska stvar. Jednom kada bude nestasice na globalnom nivou, neces moci da je uvezes.
darkool
energetski sektor treba da se privatizuje jer je upravo to monopol

Deo toga svakako treba privatizovati, ali vecinu infrastrukture naravno da ne.
darkool
zdravstveni sistem treba sto pre privatizovati, a ovo ministarstvo ukinuti (najbezbolnije bi bilo da se najpre ambulante, domovi zdravlja stave pod upravu lokalnih samouprava, dok bi klinicki centri i bolnice neko vreme ostali pod upravom drzave, da bi se postepeno privatizovali).

darkool
pod hitno i pristupiti privatizaciji obrazovnog sistema ... za obrazovanje dece treba da brinu roditelji, a ne drzava

Znaci ti bi potpuno privatizovao zdravstvo, skolstvo, ukinuo socijalnu pomoc, privatizovao energetiku, ukinuo subvenciju proizvodnje hrane (ionako jadnu).
I time bi resio sta?
Dobar deo populacije ne bi imao para da skoluje decu, da ide kod lekara, neki ni da jedu bez socijalne pomoci, proizvodnja hrane bi jos vise zamrla - kada naleti neka globalna nestasica ne bi imali rezervi da prezivimo, neko bi nas drao sa cenom energenata i izvlacio profit. Srednji vek vise ne bi delovao toliko mracno iz te perspektive.
darkool darkool 16:05 18.12.2010

Re: mogu da se slozim

vladaxy vladaxy 22:44 18.12.2010

Re: mogu da se slozim


Ma sjajno, ti bi da ljudi pocnu masovno da umiru od gladi okolo.


Dobar deo populacije ne bi imao para da skoluje decu, da ide kod lekara, neki ni da jedu bez socijalne pomoci, proizvodnja hrane bi jos vise zamrla - kada naleti neka globalna nestasica ne bi imali rezervi da prezivimo, neko bi nas drao sa cenom energenata i izvlacio profit. Srednji vek vise ne bi delovao toliko mracno iz te perspektive.


Brate mili mnogo si mračan..Ti misliš da kad političari kažu da je nešto besplatno da je to istina. Mnogo si naivan....A i logika ti nije jača strana....Ne bi ljudi umirali. Lečili bi se, obrazovali bi se, život bi tekao normalno i da ne postoje političari...
jaksa scekic jaksa scekic 17:35 17.12.2010

Predlog

1. Da se dodanto oporezuje pisanje blogova
2. D se po progresivnoj stopi oprezuju blogovi koji sire defetizam i nisu optimisticki
3. Da se dodatno oporezuju klikovi na internetu. Prvih 100 klikova su besplatni, sto vise klikova da se placa veci porez.
5. Da se ugrade strujomeri na kompjutere, i da se placa dodatni porez na potrusnju iste.
6. Da se skrati TV progarm, ko hoce da gleda posle 22. cas- porez
7. Da se popisu svi koji stanuju pojedinacno u stanu, kuci, stali, i da se izvrsi predistribucija zive sile.
8. Da sa porez za automobile placa po kilometrazi
9. Da se ponovo uvede taksa za izlazak iz zemlje, sad kad je proslo godinu dana od uvodjenja bez viznog rezima, vise ljudi putuje (ko ukinu ovaj porez, da bogda mu se ruka osusila)
10. Da se 1000 puta uveca porez na one koji imaju lovacko i drugo oruzje (Vasovicu srecan rodjendan)
11. Da se povecaju porezi na kucne ljubimce, najvise na ribice, jer one najvise trose
12. da se placaju porezi po velicini prozora (bilo u Francuskoj)
13. Prepisano sa komentara B92
Ovo sa vazduhom je interesantan porez. Lepo nas odvedu u bolnicu na spirometar, izmere nam kapacitet, i na osnovu toga izracunaju koliko vazduha potrosimo u toku godine i onda nam razrezu porez. Molim lepo, veci potrosaci vise placaju. Tu ce pusaci biti u prednosti zbog manjeg kapaciteta pluca! Samo jos da vide koju ce formulu da smisle za izracunavanje godisnje potrosnje (mogu da koriste cuvenu formulu za izracunavanje cene naftnih derivata).
14. Da se uvede porez na nezenje
15. Da se uvede tkz svalerski porez


Elem, sta reci, prvo uvedite u red svoje finasije (Srbija gas u minusu, a kupuje 60 automobila), pa onda trazite pare od nas.
Ja znam da treba placati poreze (redovno placam sve poreze godinama), da bi imali skole, bolnica (sa gazom), .
Ali, gasite ono sto ne valja, necu da placam bankrotirani JAT,necu da placam stan Zorici Tomic, necu da placam Miskovicev monopol, necu da placam neracionalan RTS, necu da placam korupciju kroz sistem.
Kad bih ja kucni budzet vodio kako vi vodite drzavne finasije, odavno bi bio donji.Moju penziju ste vec potrosili,za koju posteno radim.
Nego, batinu u ruke i naplacujte poreze od lopina, muljatora, sitnih i krupnih riba, pa kad to vidim, onda dodjite kod mene.
Uvek sam tu da placam porez, ali necu da placam porez na budale. Udarili vam tajkuni ignore, pa sad mi dosli na red koji to ne mozemo

Gradjanin
JS
mariopan mariopan 18:05 17.12.2010

Re: Predlog

Ovo sa vazduhom je interesantan porez. Lepo nas odvedu u bolnicu na spirometar, izmere nam kapacitet, i na osnovu toga izracunaju koliko vazduha potrosimo u toku godine i onda nam razrezu porez. Molim lepo, veci potrosaci vise placaju.

Nemoj da im daješ ideje, taman smo ulkinuli porez koji se zvao "vazdušarina" a godinama smo ga plaćali u Zrenjaninu, niko nije skapirao za šta se troši....a ti bi opet da ga uvedu?

Elem, sta reci, prvo uvedite u red svoje finasije (Srbija gas u minusu, a kupuje 60 automobila), pa onda trazite pare od nas.
Ja znam da treba placati poreze (redovno placam sve poreze godinama), da bi imali skole, bolnica (sa gazom), .
Ali, gasite ono sto ne valja, necu da placam bankrotirani JAT,necu da placam stan Zorici Tomic, necu da placam Miskovicev monopol, necu da placam neracionalan RTS, necu da placam korupciju kroz sistem.
Kad bih ja kucni budzet vodio kako vi vodite drzavne finasije, odavno bi bio donji.Moju penziju ste vec potrosili,za koju posteno radim.
Nego, batinu u ruke i naplacujte poreze od lopina, muljatora, sitnih i krupnih riba, pa kad to vidim, onda dodjite kod mene.
Uvek sam tu da placam porez, ali necu da placam porez na budale. Udarili vam tajkuni ignore, pa sad mi dosli na red koji to ne mozemo

Gradjanin

A meni već dosadilo da se preganjam sa Sašom Radulovićem koji nam objašnjava da će samo novi porezi da nas spasu. Verujem da dobije ospice kada vidi moj nick na svom blogu, a kažem baš ovo, otprilike.
Boris Drenca Boris Drenca 18:55 17.12.2010

Re: Predlog

Nego, batinu u ruke i naplacujte poreze od lopina, muljatora, sitnih i krupnih riba, pa kad to vidim, onda dodjite kod mene.


Poštovani građanine JS,

Da li razmišljate o poziciji ministra finansija u predloženoj vladi. Imate interesantne predloge o tehnologiji naplate poreza.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana