Literatura| Politika| Život

Jeremiću, Beket, a ne Šekspir

nikolic777 RSS / 19.12.2010. u 11:37

Milan Nikolić

"Vreme koje je pred nama neće biti vreme braće Grim, već vreme Šekspira!" - izjavio je Vuk Jeremić u svom obraćanju na Izbornoj skupštini DS-a. Ova besmislena izjava u isti mah i vređa i plaši. Jer, iz godine potopa, kakva je bila ova, sasvim sigurno se ne ulazi u godinu čuda, lepote i srećnih obrta svojstvenih bajkama. Zbog toga to jeste uvreda za prosečnu inteligenciju. Uostalom, da li iko u Srbiji više razmišlja o bajkama, osim kada ih čita sebi ili drugima pred spavanje? Osim, možda, samog Vuka, koji je posle izjavio da je "pokraden", naime nestalo je struje i on se zauvek oprostio od braće Grim. Njegova lična "zimska bajka" pretvorila se, odmah posle glasanja, u dugu šekspirovsku noć, ali to ide u domen lične drame i nema veze sa pređašnjom porukom građanima, upućenom sa govornice.

Što se Šekspira tiče, Jeremić očigledno ne zna da u njegov opus ulaze istorijske drame (Ričard III, Henri VI...), komedije (Vesele žene vindzorkse, Mnogo buke ni oko čega, Kako vam drago....), tragikomedije (Bura, Zimska bajka...), tragedije (Julije Cezar, Tit Andronik, Romeo i Julija), i u okviru tragedija posebno mesto zauzimaju četiri velike tragedije - Hamlet, Makbet, Otelo i Kralj Lir. Na koji deo opusa je Jeremić mislio u svom predviđanju? Osim komedije "Mnogo buke..." koja se može primeniti na sam Kongres, ja ne vi

dim druge mogućnosti upoređivanja sa Šekspirovim komadima.

Dvorske spletke, izdaje i ubistva - koji su glavni elementi Šekspirovih istorijskih drama, koliko god srpskoj istoriji bili svojstveni, nisu bili tema Jeremićevih predviđanja, jer takve stvari se ne tiču ni građana ni podanika, već isključivo "dvorana". U takvim istorijskim "chapterima" DS nikada nije učestvovala, pogođena njima jeste bila, na žalost svakog razumnog građanina ove zemlje!   I zbog toga želim da verujem da su ta ista poglavlja ili "sredstva političke borbe" zatvorena i za druge političke skraćenice.

Komični zapleti sa neočekivanim preokretima, osim možda posebne, Šekspiru drage vrste- komedija zabune (Uzaludni ljubavni trud, Ukroćena goropad, Dva viteza iz Verone...) su u Srbiji neizbežni. Poslednji koji pamtim tiče se uručivanja Nobelove nagrade za mir sa dva viteza u glavnim ulogama - Jeremićem i Jankovićem. Ali, to je nekakako suviše "sporedno", za jedno ozbiljno predviđanje.

Po svemu sudeći, Jeremić je ciljao na težinu dramske radnje u Šekspirovim tragedijama, bez namere da tvrdim da je podrazumevao i obavezni tragični završetak po građane kojima se obraća. Bio bi to čist autogol! Zbog toga njegova misao o Šekspiru i Grimu i jeste promašaj i posledica potrebe da se bude efektan po svaku cenu. Srbija trenutno najviše liči na početne scene Šekspirove "Bure", ne zbog toga što ona predstavlja brodolom, već zbog toga što se ova drama u celini jeste jedan veliki rasplet. Ja ne znam ko bi mogao da  bude svemoćni čarobnjak Prospero sa svojom "blagom magijom", ali znam da građani jako podsećaju na marionete čiju sudbinu, kao povlačenjem konca, čarobnjak na svom, od sveta osečenom ostrvu, određuje. Nadam se u dobrom smeru. Mi čekamo rasplet i u tom čekanju delimo se na optimiste i pesimiste. Ili, više uopšte nemamo stav, nikakvu ideju, slutnju o budućnosti. Zbog toga, nije Šekspir nego Beket!

Ne znam koliko poznajete različite verzije tumačenja Beketove drame o Godou, osim onog, potpuno pogrešnog, srednjoškolskog, o kojem su cvrkutale, mahom polupismene profesorke, eksperti za Kraljevića Marka,Vilu Ravijojlu i Musu Kesadžiju da je „Godo ustvari Bog, a nesretnici koji ga čekaju, oličenje ljudskog očaja u svetu bez njegovog prisustva.“  Wrong! Pre svega, čekanje i u literaturi i u životu označava apsurdnu situaciju, jer podrazumeva pasivnost, ali šta bi likovi u ovoj drami drugo radili?  Jer, Estragon i Vladmir su, kako objašnjava Jovan Hristić, ličnosti koje su nekada predstavljale nešto, o čemu svedoče ostaci njihove garderobe (cilindar, kaput), ali su, u međuvremenu, ostali bez svojih društvenih uloga. Dakle, nije reč ni o kakvim apstraktnim predstavnicima ljudskog roda, već o konkretnim ličnostima, koje su izgubile sve što se može izgubiti i jedino što gledamo na sceni je njihovo fiziološko raspadanje. Oni nam mogu zaličiti na nas, većinski gledano - gubitnike tranzicije, a pozicija u kojoj se nalaze ilustruje apsurd

čekanja kao takvog. Borhesova istoimena priča, predstavlja čoveka koji čeka sopstvenu egezekuciju.

Međutim, šta se, u Srbiji, u međuvremenu, dešava, a ima veze sa piscima, žanrovima i predviđanjima? Na kraju svake godine popularna su istraživanje najrazličitijih vrsta utisaka o prethodnoj. Želje u ponoć su intimna stvar i o njima se građani ne ispituju.Prosečan iznos mita u Srbiji za 2010. godinu iznosi 255 eura – potvrdilo je opsežno istraživanje agencije „Media Galup“ u okviru projekta Ujedinjenih nacija – „PODRŠKA INSTITUCIIJAMA U BORBI PROTIV KORUPCIJE.“  Odgovori ispitanika su, sa moje tačke  gledišta, bili predvidivi. „Kome ste, tokom ove krizne godine najviše davali mito?Ko to, uprkos svemu, poštovani građani, nije imao razumevanja za vas?“- pita glas iz slušalice. I odmah zatim, sledi prepoznatljiva top lista.
1.LEKARI
2.POLICAJCI
3.SLUŽBENICI U DRŽAVNOJ ADMINISTRACIJI.

Činjenica je da tokom devedesetih mnogi među nama nisu samo čekali. Bilo je tu masovnih demonstracija, batinanja, zatvaranja, krvi na pločnicima, oteklih slepoočnica, ispalih zuba...Bilo je tu  i pištaljki i lonaca, i šarenih balona. I kreativnosti i očaja! Bilo je i kiše i snegova i bušnih, načetih đonova kao kod Beketa. Nismo samo čekali, ali nismo ni uspeli da ovladamo veštinama solidarnosti, rešenosti, brzine. Trebalo nam je deset godina da naše odustajanje od čekanja ostavi nekakav trag.
U međuvremenu se, kako navode istraživači, i dalje plašimo autorieta! Vratimo se na top listu. Nije bitno da li je beli mantil, plava uniforma ili gnevni pogled s one strane šaltera. Strah za život (lekar koji leči), strah za novačnik (pandur koji piše kaznu), strah za papir koji otvara vrata ili ubrzava stvari (službenica iz Nacionalnog parka Srbija, Mica ubica, ili, literarnije – "večna birokratija") – zapravo su strahovi devedesetih godina. I dok, svi „podmazujemo“ mantile i uniforme, jer ne može jedna Verica Barać, usamljena u svojim naporima, da izleči sistem od korupcije, znate li šta je istraživanje još pokazalo?
Jako zanimljivo kontra-pitanje glasilo je: „Kome danas verujete za razliku od ovih kojima dajete mito?“ To je tek top lista za analizu. Na trećem mestu – PREDSEDNIK. Na drugom –VOJNICI. Na prvom –POPOVI. Divina comedia!

Naime, istraživanje pokazuje i ono što NIKADA NE BI SMELO DA POKAŽE, a to je da građani štaviše ne samo da se svakodnevno suočavaju sa korupcijom, već počinju i da je opravdavaju. Kako i zašto? Odgovor je jeziv i jednostavan. Ispitanici, odnosno veći deo njih, tvrde da bi korumpirane treblo razumeti, jer i oni imaju „niske zarade“. To je poslednja stanica na lošem putu. Žrtva počinje da opravdava zlostavljača. Da ga razume. Zločin se relativizuje do krajnjih granica. Jer, kada čika u belom mantilu uzme „freš keš“ da bi uradio ono što je, valjda sa ljubavlju, studirao, ono što je kao svoj poziv sam izabrao, ono što je esencijalno vezano za humanost i etiku, onda je to ZLOČIN. O visokom moralu lekara govorio je još Hipokrat u prehrišćanskim vremenima. Da ne pominjem njegovu zakletvu, koju ovi, današnji, mahinalno izgovaraju. Kao kada se svedok zaklinje da neće lagati na sudu. U ime niske zarade, ako nastavimo dalje putem relativizacija, uskoro ćemo moći da ubijamo, silujemo, trgujemo ljudima. Ja mislim da i vračare, i vidarice, pa čak i dr Dabić u vreme svog uspona, a pre brijanja u cilju utvrđivanja identiteta, nisu imali „tarifu“. Nego onako, humano, skrušeno i čovekoljubivo – „Daj kol'ko daš!“Ali, kad smo već zagazili u „tarifni sistem“, građani kažu da imaju na

prvom mestu poverenja u POPOVE.  Nova kvota apsurda! Kako je moguće da neko izgovori nešto do te mere paradoksalno?. Zar i crkveni dostojanstvenik može da bude korumpiran? MOŽE. Pokazali su sasvim eksplicitno mnogi. Implicitno nam to svakodnevno pokazuje svaki popovski besni džip, svaka „bembara“, „mečka“, neću sad o ukusima. Kler ima pravo da bude upućen u marke i brendove, ma koliko se, onako „u duši“ ili bar, „za javnost“, njegovi predstavnici gnušali „zemaljskih blaga“! Mada, niko od nas se nije pitao, da li su, možda, dobre gume i akumulatori, neophodni za direktan uzlet na nebo. I muzički plejer kao umetnička podloga za taj spiritualni čin! (Mada kladim se da u tim vozilima pre trešti, kad niko drugi ne čuje, Ceca, nego Pavle Aksentijević). Prođi s popom kroz crveno..Kako to može da se kaže: „VERUJEM DA JE POP POŠTEN I NEPOTKUPLJIV“. Zar to ne zvuči identično kao: „VERUJEM DA JE NEBO PLAVO“. Zar POŠTENJE nije IMANENTNO Božijim ljudima i predstavnicima na zemlji? Zar se POŠTENJE  ili, kako hoćete, PRAVDA, ISTINA,ne podrazumeva u svakoj hrišćanskoj poruci? Pa, kako to onda „VERUJEM POPU“? Zar to SME DA SE DOVODI U PITANJE? Drugo pitanje je - Zašto im verujemo? Mislim da nas to vraća na Godoa.

Ljudi se, po unutrašnjosti Srbije, tresu od brige kad im se približava slava, kad treba da krste dete ili sahrane bližnjeg. SKUPO! Svaki obred ima svoju cenu i od nje se ne odustaje. NO MERCY. BEZ MILOSTI. NEMA GLEDANJA KROZ PRSTE.

Crkva više nije "tamo gde kleknete", kao što upućuje hrišćanska misao. Crkva je preduzeće sa jasnom hijerarhijom, podelom rada i TARIFNIM SISTEMOM. Mnogo košta da ti čika sa bradom zapeva šta god da peva. I ono „Gospodi pomiluj!“ i „Vječna japamija!“. Ako si dobar pravoslavac –plati. Ako nisi – hrabro podnesi prezir sveštenika nadležnog za tvoju parohiju.Samo, još ne stigoh da shvatim kako se to pop potplaćuje, tj.zašto? Za dva refrena? Za to da komšiju preskoči u svojim obilascima, pohvalama? Media Galup navodi da je crkva,pored vojske i institucije predsednika države, doslovno – NAJPOŠTENIJA OBLAST. Svaka čast, ali ja i dalje ne razumem. Odakle, crkva uopšte u ovom istraživanju? Šta je to od vitalne važnosti za društvo (fraza iz srpskog političkog diskursa) što ona čini za građane? I ponavljam – KOJOJ INSTITUCIJI NA CELOM BOŽJEM ŠARU POŠTENJE MORA BITI IMANENTNO (PODRAZUMEVANO, OČEKIVANO, NEDELJIVO) AKO NE – CRKVI?

Toliko o prvom mestu TOP TROJKE! Na drugom mestu je vojska, jer i dalje, ovde, „u nas“ živi stereotip o tome da neko mora da nam ČUVA NEBO, da miran san niko ne garantuje, da su ratovi uvek moguća alternativa! Na trećem je, da se izrazim onako kako istraživanje navodi –INSTITUCIJA PREDSEDNIKA DRŽAVE. OK, normalno je verovati onome koga si na regularnim izborima zaokružio. Ja se samo pitam da li je to verovanje podstaknuto konkretno likom i delom Borisa Tadića, i nemam ništa protiv ako jeste, ili je to „verovanje po sebi“. Slepo poštovanje i večna ljubav za INSTITUCIJU, ko god da je reprezentuje. Ni to nam nije strano. Bliska istorija pokazuje koliko se ložimo na diktatore. Međutim, kad se ovako poređaju: 1.POPOVI 2.VOJNICI 3.PREDSEDNIK – dobija se jedna poražavajuća slika.

I, zbog toga, gospodine Jeremiću, bez obzira na to što ste dobili najmanje glasova na Izbornoj skupštini - Beket, a ne Šekspir! Ne samo da smo se vratili ČEKANJU, već je naše najdominantnije verovanje da nas - BOG (ili Godo, ko god on bio) nije zaboravio!

Atačmenti



Komentari (100)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 13:36 19.12.2010

Bez adrenalina

e.ferrero e.ferrero 12:47 19.12.2010

Re: Drama

I meni je bilo čudno što nema nigde "zanimljivih" informacija o atmosferi tokom kongresa, intervjua sa pobednicima i "negubitnikom" (pošto gubitnika nema).

Ne očekujem da će Jeremić biti smenjen zato što nije potpredsednik - pa nije jedini ministar koji nema i visoku stranačku fotelju.
Priča se (znači krajnje nepouzdano) da je na crnoj listi kod Tadića i ostalih stranačnih velikodostojnika zbog svojih nepromišljenih izjava i odluka, a još gore je ako su promišljene. Zbog svega toga ne mislim da su ga pokrali - ako se računaju dva zagarantovana mesta, falilo mu je još 600 glasova da bi dobio fotelju, preko 20% od učesnika!
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:38 19.12.2010

Re: Drama

Doprinos dramaturgiji

Ja već kod Drage postavi pitanje tj. izrazi sumnju da li je sistem elektronskog glasanaja pao ili je pala odluka da padne.
Pa se pitam da li bi izabrani kandidati prošli da je bilo na listi recimo njih deset a bira se 5.
Ovde se prvo odredi ko će biti biran pa se onda bira. Može i tako ako se kroz proces kandidovanja propiše koliko odbora treba da podrže kandidata minimalno. Ipak, DS treba da se zapita kako to da skoro 50% delegata nisu podržali izbor potpredsednika.
Dakle, prema izbornim rezultatima Đilas ima poverenje 57,5% delegata, Petrović 53,43%,
Pajtić 51.16%, Šutanovac 47,36%, Trivan 39,43% i Jeremić 32,7%.
nikolic777 nikolic777 13:56 19.12.2010

Re: Drama

izrazi sumnju da li je sistem elektronskog glasanaja pao ili je pala odluka da padne.

...i ja, sumnjam podjednako,kao i vi, ali videcemo iz "prve ruke" veceras u Utisku...
e.ferrero e.ferrero 14:12 19.12.2010

Re: Drama

Sistem uglavnom funkcioniše ovako:
Prvo se izabere favorit ili favoriti. Onda se ostali zainteresovani kandidati za neko mesto obeshrabre da se uopšte kandiduju, tako da više nisu zainteresovani... Sugeriše im se da odustanu, da sačekaju sledeće izbore, da se ne blamiraju, itd. Tako se broj kandidata svede na broj mesta. Kaže meni prijatelj: "Mi imamo jednu izreku - najbolja konkurencija jeste kada imaš jedno mesto i jednog kandidata".
Ako već nisu uspeli da svedu broj kandidata na broj ponuđenih mesta, fora je da postoji prava konkurencija, tj. ljudi koji stvarno imaju ogromne šanse da prođu, i lažna konkurencija. tj. ljudi koji imaju jako male šanse da prođu.
Na kraju sve izgleda fer i pošteno (utisak koji nisu uspeli da ostave naši DS-ovci), a izabrani su oni kojima su mesta bila unapred namenjena! :)

PS: kao što sam gore napisao, ne verujem da je Jeremić prevaren, da je imao najviše glasova, pa su oborili sistem i zeznuli ga. Ali da je malo bezvezno bilo to biranje potpredsednika, u to sam siguran...
nikolic777 nikolic777 14:17 19.12.2010

Re: Drama

ne verujem da je Jeremić prevaren

da, ali, problem je što je njemu sugerisano da se povuče zbog raznih brljotina, nisam fan teorija zavere, ali...ma, videcemo veceras i po zvaničnim izjavama DS-ovaca i between lines...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:34 19.12.2010

Re: Drama

PS: kao što sam gore napisao, ne verujem da je Jeremić prevaren, da je imao najviše glasova, pa su oborili sistem i zeznuli ga. Ali da je malo bezvezno bilo to biranje potpredsednika, u to sam siguran...

Ni ja ne verujem da je "sistem pao" zbog Jeremića, ali se prilično ugruvalo to posvamašnje foliranje DS-a. Kad nisu imali šta novo ponuditi na skupštini, oni su posegli za tzv. elektronskim glasanjem kao zamenom za "bajatu robu". Ti izbori su provedeni na tako besmislen način da se čovek pita zašto su ih uopšte držali.Mogli su sve onako aklamacijom da "izviču". Za sve funkcije je postojao jedan kandidat, osim što je kod potpredsednika bilo na listi 6 a biralo se 5. Zapravo i među tih 6 bila su dva bez konkurencije. Pajtić i Trivanova koji bi bili izabrani pa taman da su dobili samo jedan glas..
O tome kako će eliminisati Jeremića, o izvedbi, pisao sam dva bloga i bilo je jasno da je Jeremić politički potrošen u ranoj mladosti. Potrošio ga je razredni starešina ulogom koju mu je dodelio, a on je prihvatio. I kad je postao potuno neprihvatljiv za spoljni faktor, jer je tu ulogu igrao zaista preozbiljno, spremljen mu je "katul ferman" u vidu kandidature za stranačku funkciju u kojoj mora izgubiti. On se našao u ulozi da mu u "kutiju stave dve crne kugle" a ni jednu belu...a bela dobija ako je izvuče.
Kroz stranku se to znalo i rezultat nije namešten, ali način njegove političke eliminacije jeste..
No, "pad sistema elektronskog glasanja" govori nenamerno jednu drugu stvar.
DS maši u organizaciji vlastite skupštine, a kako onda neće mašiti u vođenju države..
Evo, živo me zanimaju izgovori..
nikolic777 nikolic777 14:39 19.12.2010

Re: Drama

Mogli su sve onako aklamacijom da "izviču"

Nepogrešivo! I ja razmišljam o tome kako će izgledati vođenje države u periodu koji dolazi, posebno kada sve što najavljuju, najavljuju u rukavicama i sa nekim otklonom...Ne kažem da treba da lažu, pričaju bajke, ali imam utisak da DS nikada nije bio u ovakvoj konfuziji kao danas...
nikolic777 nikolic777 14:44 19.12.2010

Re: Drama

Drago, recite mi, kako vi vidite Đilasovu popularnost i broj glasova?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:05 19.12.2010

Re: Drama

nikolic777
Drago, recite mi, kako vi vidite Đilasovu popularnost i broj glasova?

Đilas je u stranci popularan..On zna profil tog DS mejnstrima i nepogrešivo gađa tamo gde treba. Recimo, dogodi se nešto na jugu Srbije, on uzme novac iz budžeta grada i pravac tamo uz pratnju kamera. Doveze tri šlepera robe u Trgovište za javnu kuhinju kao pomoć grada Beograda, a izjave daje kao stranačkih funkcioner..Isto je radio po Kosovu, po nekim udaljenim selima u planinskom delu Srbije gde u školu dotera 5-6 računara a lokalni DS funkcioneri onda to rabe kao vlastiti rezultat.Ume praviti zavisnost kod stranačkih ljudi.
U Beogradu drži stranku, mislim da on nabavlja novac za svoj odbor, čini razne usluge srednjem stranačkom ešalonu. Budžetom grada se služi sasvim slobodno, bez stega i ograničenja. Lako donese odluku gde poslati i potrošiti neki novac, mada toga nema u budžetskim linijama. Bilo bi jako zanimljivo pročitati neki revizorski izveštaj na tu temu, ali tamo revizija ne zalazi.Mada zna nekada da posegne za vlastitim novcem. Recimo, kad smo obnavljali spomenik ustanku u Srbu, lično je priložio svojih 5 hiljada evra i nije o tome reči rekao..
Drugi važan razlog jeste što njega članstvo prepoznaje kao odlučna čoveka. Mislim da je on dobro odabrao takvu poziciju jer na drugoj strani ima "šefa" koji baš tako ne deluje, a koji je još ikona. On nešto kaže i uradi, bez obzira da li je to skandal, poput seče bulevarskih platana, rušenje romskih naselja, nekih homofobičnih istupa. Zna da se ljudska prava u DS-u ne vrednuju preterano..pogotovo ako su smetnja nekom ćaru. Uspeo je da sebe napravi kao alternativu "šefu", a dokle će to ići, videćemo..
JJ Beba JJ Beba 15:30 19.12.2010

Re: Drama

Dr M
http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/43280-Jeremi-Monstruozno-pokrali.html

Doprinos dramaturgiji

čuj pokrali ga

čovek odavno ne živi u ovoj našoj realnosti. On o mnogo čemu pojma nema, a naročito veze nema kako stoji u glasačkom telu stranke. Dovedu pre dve godine odnekud sina Slobinog tajkuna, učlane ga u stranku, daju mu da bude glavni za inostranu politiku i onda taj sin očekuje da ga članovi starnke koji su svašta zajedno preko glave preturili u proteklih 20 godina bira da vlada i njima; da bude mudo ne samo u državi, nego i u stranci..
svašta


kako drsko, bahato
Tamo u toj stranci ima divnog sveta. Baš mi je drago da je poduvao, da su ga oduvali
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:47 19.12.2010

Re: Drama

kako drsko, bahato

glupo, pre bih rekla.
JJ Beba JJ Beba 15:53 19.12.2010

Re: Drama

BebaOdLonchara
kako drsko, bahato

glupo, pre bih rekla.

to pre svega
nikolic777 nikolic777 16:34 19.12.2010

Re: Drama

Uspeo je da sebe napravi kao alternativu "šefu", a dokle će to ići, videćemo..


...i deluje tako, meni je u prvi mah bila čudna njegova velika popularnost, ali, sada kad pročitam vaš komentar jasnije mu je,Đilas i deluje najagilnije u aktuelnom "prvom redu" DS-ovaca
koksy koksy 11:52 20.12.2010

jedan intervju, takorekuć

-Drago, recite mi, kako vi vidite Đilasovu popularnost i broj glasova?


-Pa, vidite,
Đilas je u stranci popularan..On zna profil tog DS mejnstrima i nepogrešivo gađa..."



-Mmmm, da,
i deluje tako, meni je u prvi mah bila čudna njegova velika popularnost, ali, sada kad pročitam vaš komentar jasnije mi je,Đilas i deluje najagilnije u aktuelnom "prvom redu" DS-ovaca."


-Vrlo ste lepo vodili ovaj interview. Budući sam ja uticajan, moram reći i sledeće:
Na ovom blogu je do sada objavljeno blizu 12.000 tekstova.
Ovaj je po mom mišljenju jedan od najkvalitetnijih..
Nikolić 777 bi morao imati VIP status..


nikolic777 nikolic777 12:00 20.12.2010

Re: jedan intervju, takorekuć


-Vrlo ste lepo vodili ovaj interview. Budući sam ja uticajan, moram reći i sledeće:

strašno, čime se vi bavite i koliko vremena imate....
koksy koksy 12:24 20.12.2010

Re: jedan intervju, takorekuć

strašno, čime se vi bavite i koliko vremena imate....


Ah, koliko ko vremena ima i čime se sve bavi dalo bi se poprilično raspravljati.
Dakle: ćao, žurim.
freehand freehand 12:30 20.12.2010

Re: jedan intervju, takorekuć

nikolic777

-Vrlo ste lepo vodili ovaj interview. Budući sam ja uticajan, moram reći i sledeće:

strašno, čime se vi bavite i koliko vremena imate....

O tempora, o mores!
Za ovoga nije ni Beket! Možda Ežen Jonesko "Blogerica nularica"? Ili Duško Kovačević? Branko Kockica?
Pa daj Nikoliću, nećeš ga valjda pustiti samo sa "Oh Bože" uzdahom?!
vishnja92 vishnja92 19:14 20.12.2010

Re: Drama

sada kad pročitam vaš komentar jasnije mu je,Đilas i deluje najagilnije u aktuelnom "prvom redu" DS-ovaca


a da ti шinko ipak upises neku dopisnu politicku skolicu ili tek pogledas malo oko sebe, mozda ti bude jos jasnije?
mslim - boy next door, u kom gradu?

a ako glumis blesavost, bar je glumi ubedljivo
nikolic777 nikolic777 19:41 20.12.2010

Re: Drama

a da ti шinko ipak upises neku dopisnu politicku skolicu ili tek pogledas malo oko sebe


...a da ti šinko malo preispitaš genealogiju svog gneva, možda bi svet bio malo lepše mesto, šta misliš...zbog tebe, čisto, meni je svejedno...:)
nikolic777 nikolic777 19:48 20.12.2010

Re: jedan intervju, takorekuć

Dakle: ćao, žurim.


što se mene tiče nisi ni morao da svraćaš i uopšte nisi u obavezi da se vratiš :)
vishnja92 vishnja92 20:15 20.12.2010

Re: Drama

genealogiju svog gneva

negativna reakcija na to sto izvodis ovde je - gnev?
jer je upucena bas tebi, ili zbog necega drugog? smeta ti pomanjkanje simpatija, ili sta?

pajz vamo decko: mogu da skapiram da neko brani/voli/stagod djilasa, mogu da skapiram i da neko ne zna puno o njemu, a najbolje mogu da razumem one koji bi ga rado videli na nekom toplom i suvom mestu iza kljuca -

ali ovaj tvoj performans sa sve dizanjem dva prsta iz prve klupe i sa "n'stavnice, mogu ja!" posle svega sto si napisao (?) na ovom blogu - sori, nemam strpljenja. niti ga imam za manje direktan komentar, niti ga imam za tvoj bezobrazluk.

netrazeni i sasvim besplatan savet: ovde su ljudi jako dobro izvezbani u citanju. ne onom za koje ti tvrdis da ti je svojstveno, vec Citanju sa velikim C. sto pre to shvatis, bice ti lakse.
što se mene tiče nisi ni morao da svraćaš i uopšte nisi u obavezi da se vratiš :)

upravo si se pozdravio sa jednim od duhovitijih ljudi na blogu, moja sucut.
nikolic777 nikolic777 20:17 20.12.2010

Re: Drama

negativna reakcija na to sto izvodis ovde je - gnev?


tvoje su sve negativne, jer je to tvoj stav, a ne rezultat promišljanja ili polemike...molim te, šta treba da učinim da i tebe zauvek izgubim?
vishnja92 vishnja92 20:21 20.12.2010

Re: Drama

šta treba da učinim da i tebe zauvek izgubim?

kako sta?
za pocetak moras da me zadobijes, sto ce se desiti otpr nikad
posle cemo vec videti.

srecno tihovanje
nikolic777 nikolic777 20:26 20.12.2010

Re: Drama

za pocetak moras da me zadobijes

...samo ti idi nek te zadobija neko ko ima postovanja za tvoj rad, ja se ne bih bavio ni tvojim likom ni delom, dovoljno sam video u ovim komentarima...ajde zbogom i srećno ti bilo sve što te čini srećnom
vishnja92 vishnja92 22:01 20.12.2010

Re: Drama

nek te zadobija neko ko ima postovanja za tvoj rad

ejbga... ja ovde ne radim.
(a tebi gadno radno vreme, satima si online)
nikolic777 nikolic777 22:17 20.12.2010

Re: Drama

ja ovde ne radim.

joj duhovitooooooooooo, bravo! crkoh od smeha...a ti glumiš špijuna, kad je ko online...vidi, mozes recimo mnogo toga da uradiš,a da držiš sajtove otvorene i dalje, priušti sebi neki priručnik...ili...prosto radi šta hoćes...veceras sam dobro raspoložen pa odgovaram inače...znaš već, ne obraćam pažnju...za mene je tvoje pisanje i celokupna virtuelna egzistencija samo još jedno "whatever"...a imas li LIK? posto sam pomenuo ne samo rad i delo, već i lik?
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:35 21.12.2010

Re: Drama

vishnja92

ovako to izgleda kad udjes na tudji blog, ali ti ovde ocito nisi zbog bloga - ni ti ni tvoja ekipica.

a sad čao - pristojnog sveta ovde valjda vise nema, svi odneli svoje pinkle.
i uzivajte, vas dvoje i po


Aha, sad mi je konačno jasno koji ti je djavo, kad sam video boje . Poludela ti glava, Višnjo, brinem se za tebe. Svrati, na skindžu, odmor i rekreaciju, hebeš blogovanje .
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:16 19.12.2010

Sjajan tekst..

Na ovom blogu je do sada objavljeno blizu 12.000 tekstova.
Ovaj je po mom mišljenju jedan od najkvalitetnijih..
Nikolić 777 bi morao imati VIP status..
nikolic777 nikolic777 14:18 19.12.2010

Re: Sjajan tekst..

Kada neko poput vas to kaže, ja mogu samo da budem presrećan. Hvala.
Unfuckable Unfuckable 18:39 19.12.2010

Re: Sjajan tekst..

...a i nama ostalima nekako bude jasnije
koksy koksy 11:43 20.12.2010

Re: Sjajan tekst..

Unfuckable
...a i nama ostalima nekako bude jasnije

vojislav948 vojislav948 15:05 19.12.2010

Vreme razlaza se bliži



наше најдоминантније веровање да нас - БОГ (или Годо, ко год он био) није заборавио!


Ukoliko mogu da naslutim ili da predviđam, pred nama je vreme promena, prestrojavanja i odlučivanja na osnovu svoje pameti, a ne stranačkog jednoumlja. Samo tako će mo izaći iz ovog lavirinta laži, prevara, neznanja, korupcije, kriminala, paralize svih institucija sistema. Počnimo diferencijaciju prvo na poštene i nepoštene, pa dalje na stručne i nestručne, pa kreativne i nekreativne, pa sposobne i nesposobne i.... Ko će i kako početi pitanje je za sve nas. Početi moramo inače smo propali. Što pre počnemo pre će se pokazati pravi rezultati. U svemu tome moramo biti jedinstveni. Ono što ne valja mora se nazvati pravim imenom. Krivac za to mora imati ime i prezime. Odgovornost u Srbiji mora postojati na svim nivoima i u svim institucijama. Zalažemo se za transparentnost, a sve je zakukuljeno i zamumuljeno.
nikolic777 nikolic777 16:36 19.12.2010

Re: Vreme razlaza se bliži

Zalažemo se za transparentnost, a sve je zakukuljeno i zamumuljeno.

upravo to i otežava rasplet i čitavu siruaciju
nikolic777 nikolic777 07:25 24.12.2010

Re: Vreme razlaza se bliži

Odgovornost u Srbiji mora postojati na svim nivoima i u svim institucijama


U pravu ste, ali bojim se da ćemo je jiš dugo, dugo čekati
polarno_prase polarno_prase 16:39 19.12.2010

Јеремијада

Jеремић може бити по вољи само национално искомплексираном популусу, који осећа ирационално узбуђење на вест како је министар Јеремић ''тамо негде'' ''тамо неком са запада'' одбрусио то-и-то. Просечан србенда нема апсолутно никакво познавање принципа дипломатије, а ни из 90-их није извукао никакве сувисле поуке. Волео бих да верујем да је бар у ДС-у већина још увек мало паметнија.
JJ Beba JJ Beba 16:45 19.12.2010

Re: Јеремијада

Волео бих да верујем да је бар у ДС-у већина још увек мало паметнија.

i ja se tome nadam. Iskreno. I kao što rekoh, tamo ima divnog sveta
polarno_prase polarno_prase 17:44 19.12.2010

Re: Јеремијада

Како било, готово је сигурно да Вук броји своје последње дане у ДС-у и да ће бити главна звезда наредног прелазног рока...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:01 19.12.2010

Re: Јеремијада

svako ima svog Vuksanovića...
nikolic777 nikolic777 07:11 24.12.2010

Re: Јеремијада

Jеремић може бити по вољи само национално искомплексираном популусу, који осећа ирационално узбуђење на вест како је министар Јеремић ''тамо негде'' ''тамо неком са запада'' одбрусио то-и-то.


Baš tako...
freehand freehand 00:46 20.12.2010

Blogoterarijum: Reket ili sekret?

U zemlji u kojoj je V. Ilić magistar i naučnik teško je bez sprdnje govoriti o ekspertstvu.
U zemlji u kojoj svi misle i uglas govore da sve znaju - kako prepoznati istinskog eruditu?
U zemlji do vrata ubljuzganoj živim blatom korupcije - kako prepoznati arhangela istinozborca?

Evo, ljudi, zaista vam kažem: dvojica su ovde!
Jedan mlađahni znalac koji naizust može da pobroji Šekspirova dela i da svako ponaosob dovede u neraskidivu vezu sa trabunjanjima Vuka Jeremića, neprijatelja teatra i laika za isti. Koji je u stanju da u svom intelektualnom nadahnuću obori sve rekorde u postavljanju tema, ni jednom ne klecnuvši u održavanju njihovog kvaliteta. Kome ne promakne ni izdajnička sklonost Predsednika da od naroda i države ukrade i po nekoliko sati nedeljno da bi se - pazi sad! - bavio sportom, usput se samopovređujući!
Što se može podvesti i pod atak na Institucije, ali to je tema za neki od sledećih blogova.
I koji, zgađen a nadahnut brukom na Kongresu neprijateljske ali morasepriznativladajuće stranke juriša u odbranu unutarpartijske demokratije, a sve braneći pomenutog Vuka, koga bi, nekako, najviše voleo da vidi horizontalnog, bivšeg, ali demokratski izabranog.

Drugi u najboljim godinama i multidisciplinarno vešt. Vlada materijom i konzumentima svojih transcendencija. Nesputan moralnim dilemama i skrupulama koje tako mogu da čoveku otežaju život a bez ikakvog razumnog razloga.
Manirom Neupitnog Autoriteta palacavim, britkim jezikom šiba uzduž i popreko srpske političke scene. Po leđima - gle čuda - istog onog Vuka Jeremića; i malo manje Predsednika koga, vragolasto, zove Razrednim hahaha Sta hahaha rešinom.
Međutim to oko Predsednika, to je više za njegovo i opšte dobro, da se ukaže na greške itakoto, da bi se nekako to ispravilo, a u smislu dobronamerno i da ne kvarimo međuljudske odnose, baš.

Neoprostivo je, doduše, što ne saopštava kakva je predizborna ponuda u smislu štaćetezapopiti bila kod Taćija; kao i što je ostavio svoje obožavatelje zabalavljene da užagrenih očiju i na kolenima sačekaju saopštenje iz koga mogu da saznaju njegovo arhiekspertsko viđenje ujdurme zvane "Dik Marti".
Dočekaće... Kad budemo utvrdili šta je najprobitačnije. Onda će da se upali vremeplov, pa ravno uoči Martijeve KZŠ da se najavi šta će biti rečeno.

No... Evo se ovde nađoše, razmeniše duboke misli i još dublje uvažavanje, te će se, uz božiju pomoć i na opšte oduševljenje i okumiti i/ili pobratimiti.
A daće Bog da se jednom konci smrse i Razre haha dnom hahahha Stahahrehahhašini i onom maleckom ministarčiću, i da se demokratski na ovom Blogu (dovoljno će biti za njih dvojicu, uz, možda, još par izuzetaka ali to je za naknadno razmišljanje) dozvoli višekratno davanje preporuka istom autoru i na istoj temi i za isti komentar.
Kako bi drugačije, zaboga, mogli jedan drugome da iskazuju poštovanje i naklonost?
nikolic777 nikolic777 08:14 20.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

Jedan mlađahni znalac koji naizust može da pobroji Šekspirova dela i da svako ponaosob dovede u neraskidivu vezu sa trabunjanjima Vuka Jeremića


pa problem je sto NE MOZE da se poveze...zato mu i predlažem Beketa...Opet niste ništa razumeli...OSTALO NIJE ZA KOMENTARISANJE...mnogo je...šta da kažem - nepotrebno
freehand freehand 09:02 20.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

nikolic777
Jedan mlađahni znalac koji naizust može da pobroji Šekspirova dela i da svako ponaosob dovede u neraskidivu vezu sa trabunjanjima Vuka Jeremića


pa problem je sto NE MOZE da se poveze...zato mu i predlažem Beketa...Opet niste ništa razumeli...OSTALO NIJE ZA KOMENTARISANJE...mnogo je...šta da kažem - nepotrebno

Ma da, i ničim izazvano. Moram da priznam da nije ni pisano na osnovu nekog dubokog misaonog procesa, već više onako, iz želuca.
ana_radmilovic ana_radmilovic 05:13 21.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

nikolic777
Jedan mlađahni znalac koji naizust može da pobroji Šekspirova dela i da svako ponaosob dovede u neraskidivu vezu sa trabunjanjima Vuka Jeremića


pa problem je sto NE MOZE da se poveze...zato mu i predlažem Beketa...Opet niste ništa razumeli...OSTALO NIJE ZA KOMENTARISANJE...mnogo je...šta da kažem - nepotrebno


kako to, nikoliću777, freehand NIJE NIŠTA RAZUMEO? šta tačno nije razumeo, da budem preiznija.
kažete
Što se Šekspira tiče, Jeremić očigledno ne zna da u njegov opus ulaze
i naravno, grešite.
pobrojaste nam nešto komada velikog šekspira a bojim se, ništa ne shvatiste osim da je poželjno da anm pokažete da prepoznajete naslove.
činjenica je (bez najvijanja, dakle, činjenica) da je jeremić kojem se ovde rugate verovatno najpopularniji ds-ovac u srba. to je za nekoga preporuka, za nekoga velika mana - svakako, čijenica jeste. pored njega stoji (po popularnosti u naroda) dragan đilas kojeg ste vi i slični vam tu i tamo nazivali rasistom te ostalim uvredljivim imenicama.
ali, vratimo se šekspiru.
"Vreme koje je pred nama neće biti vreme braće Grim, već vreme Šekspira!" - izjavio je Vuk Jeremić u svom obraćanju na Izbornoj skupštini DS-a. Ova besmislena izjava

srbija jeste (ne ulazi, odavno je tamo)u vremenu šekspira
nema braće grim ali bi anderson mogao da pomogne da i oni skloni bajkama shvate kakvo je to vreme
ako ste već hteli da (osim da demonstrirate svoje poznavanje nekih autora drama) nam kažete da živimo u vreme apsurda, pri tome se osvrćući na glupa tumačenja nepismenih profesorki po kojima je godo bog (a mogao bi biti, između ostalog, i bog mada i mnogo šta drugo) i tako nam saopštavate da ste neku čudnu školu pohađali kada se prisećate ovakvih luposti - naime ovo nije vreme godoa (sve je prošlo i više se ništa ne čeka, ne veruje se u dolazak i nema razrešenja, niko se ni ne nada raspletu i konačnom oslobođenju i okončanju statusa onoga koji večito nešto/nekoga čeka)
imate harmsa - više odgovara trenutku
imate i bulgakova, istina rus je to - ne valja da se čita, nikad ne znaš kad će da te indoktrinira
kao i tragiomičmni roman nečiste sile...
naime - to je apsurd
a šekspir, naši dani, nestanak srbije, vaše ruganje na pesme o markiu kraljeviću (a zamislite gete ih je poredio s antikom, to jeste antika, na kraju kao i taj šekspir) sve to čime pokušavate da pokažete vukovu pogrešnost a svoje (valjda) obrazovanje - greška je i govori o vašem površnom shvatanju i tog šekspira i te izjave i trenutka ukojem se nalazi država srbija
nikolic777 nikolic777 08:30 21.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

a šekspir, naši dani, nestanak srbije


Gospođo Radmilović,
ŠTETA...Delovali ste ozbiljno, obrazovano čak...Verovatno ste podjednako brzo hitali kroz svetsku književnost, kao što i pišete, bez velikih slova, bez razumevanja, iskrivljeno, maliciozno...
Vidite, ja nemam nameru da demonstriram bilo šta, jer blog ne doživljavam kao izlog, već kao poligon za izražavanje ideja, civilizovanu diskusiju, polemiku...Za čitanje kvalitetnih autora...Što se Godoa tiče, ukoliko želite, ja mogu da vam pošaljem neki dobar spisak literature, ali evo nešto za početak:"If by Godot I had meant God I would have said God, and not Godot." S. Beckett
...Dalje, Harms, Bulgakov, prvi svakako više nego drugi, vratite se na "Maestra i Margaritu" i pokušajte ponovo...Apsurd nečiste sile? O čemu vi pričate? To je roman o totalitarističkom društvu, idelogiji i determinaciji koju ona podrazumeva...Sami sebi uskačete u usta...

Ako zatreba pomoć, pri novom čitanju, tu sam, kao profesor filologije...A možemo i da se sretnemo i da polemišemo...Povedite nekoga iz kluba hejtera ili fanova, verovatno sličan postoji, da pravi beleške...
Ja sam se nadao kvalitetnijem razumevanju teksta, ali vi to niste čitali ili barem ne pažljivo, kako biste videli moj kratki prikaz opusa V.Šekspira kroz vrste drama koje je pisao i zatim poređenje istih sa našim vremenom, pozicijom gosin' Jeremića, aktuelnom politikom....

Apsurd? Svakako, čekanje - njegova najeksplicitnija pozicija. Zađite malo među građane, porazgovarajte sa njima, pitajte ih šta rade, kako vide budućnost?

Nazivanje Đilasa rasistom? Ovo je već ozbiljno NEGOVORENJE ISTINE I IZMIŠLJANJE...

Za kraj, sprdanje s Kraljevićem Markom, gde ste to našli? Ja sam govorio o površnosti srednjoškolskih profesorki, bez pretenzija da tvrdim da su sve profesorke u srednjim školama na celom svetu takve...
Toliko o površnosti, malicioznosti, nepotrebnom bacanju vremena sa vaše strane...
Preporučujem vam, za ove hladne dane, Tomasa Mana i ozbiljan novi zaron u Šekspira, uz teorijsku pomoć, makar vam je i ne pružio ja.
nikolic777 nikolic777 10:22 21.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?


imate i bulgakova, istina rus je to - ne valja da se čita,


Ovo je dopuna prethodnom mom komentaru, jer mi je promaklo ovo "Rus je to..."


Što se apsurda tiče, on se ne vezuje ni za jedan tip društvenog uređenja a priori...To je individualan osećaj pojedinca ili dela naroda, moguć i verovatan, i u najapsolutističkijim i u najsrećnijim društvima...Zaboga, govorimo o osnovnim stvarima...Uzmite Kamija, "Antropološke eseje" Nikole Miloševića (bio je sjajn teoretičar književnosti i, meni lično, neprihvatljiv ideolog DSS-a)...Pronađite nešto iz Istorije kulture...

U pogledu "nečastivih sila" sagledajte pozicije Stembrinija, Nafte, studenata i Hansa Kastorpa, među svima njima (Tomas Man, "Čarobni breg". U tretiranju tog motiva (nečastive sile), inače izvrsni Bulgakov je malo dete u odnosnu na Mana. Ja bih vam skrenuo pažnju i na Leverkina u "DR.Faustusu", takođe Manovo delo, ali ne znam da li ćete se snaći.

"Bulgakov, mada, Rus je to..."
šta vam ovo znači? Pa to je pečatskije od pečata, parvednije od pravde...Ja sam na Bulgakovu maturirao, čisto da vam skrenem pažnju. Nemojte ideologisati, tako...da ne uptrebim neku jaču reč - "u donjim lagama glasa, tj. etike".

Bilo kako bilo, ja zaista ne želim da držim nastavu putem bloga, ali, kada vidim u kakvom je stanju vaše poznavanje literature, osim ukoliko to nije produkt čiste manipulcije podacima, ne prejudiciram da jeste, ostaviću vam svoje kontakte na telefon Pečata ili Pravde, jer, fizički, ne bih tamo zalazio. Intelektualno još pre. Ali, tu radi intelektualno-ideološko-politički krem sa kojim se vi, očigledno, najbolje razumete...I za vas će sve biti "for free", ukoliko verujete u ovo što pišete...

I zato, dosta, ako Boga znate! Neko ko nije dovoljno upućen, može uzeti vaša razmišljanja zdravo za gotovo, kao teorijski ispravna i eto - štete...Izvnite, ali, za mene, lažni glasnici, prenosioci pogrešne poruke ili neistine, jednostavno čine ZLOČIN...Vi, razmislite, da li to važi i za vas...Ne mogu da verujem da vas jedna časna žena, Borka Pavićević, koja je dragulj na sve siromašnijoj i, ja bih rekao, nestajućoj, sceni intelektulne, liberarne, istinoljubive misli, tome nije naučila.

Obavestite se, pokušajte da odolite huškačkom, diskvalifikatorskom diskursu...Tako se stvari ne unapređuju! Time se učestvuje u destrukciji etike izgovorene /napisane reči!

Ukoliko vam je poznato značenje reči DOSTOJANSTVO, ja iskreno verujem da JESTE, nemojte se više baviti mojim pisanjem...Ponuda je široka, raznolika, osebujna...Ja sam na vaš profil išao samo da vam vidim fotografiju. Tad zvirnuh i u "something about yourself" i pravedno se pečatirah! Imam neku potrebu da vizuelizujem ko stoji iza površnosti, obilne kvote ničim izazvanog gneva, nekakve verzije nemuštog jezika, pogrešnih tumačenja, egzekucije drugog blogera bez trena promišljanja, bez odgovotnosti...

Ovo je, inače, moje poslednje obraćanje vama. Vidim da ponešto i znate o književnosti, sa akcentom na srpskoj narodnoj (Kraljević Marko)...te ću se ja poslužiti jednom, kasnije, u odnosu na doba narodnog, kolektivnog stvaralaštva, nastalu misao i primeniću je na sve što meni lično bude dolazilo sa vaše strane. U toj misli pominju se karavani koji prolaze.
freehand freehand 12:07 21.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?


Ne bih da te mnogo gnječim, ali...
Ova količina citata može da znači jednu od dve stvari: da numeš ništa svoje da kažeš, odnosno da u svoje misli nisi siguran; ili da si egzibicionista koji bi težinom citiranih autoriteta da bez glasa ostavi svakog ko bi mu se suprotstavio.
Koliko vidim - Draga si očarao. I poneko prase.
Syibile nema, i Milosssu je prošao produženi vikend.
Za dalje ne verujem da će biti aplauza.
Samo ćeš uludo sjebati tastaturu.
koksy koksy 13:29 21.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

Koliko vidim - Draga si očarao. I poneko prase.
Syibile nema, i Milosssu je prošao produženi vikend.
Za dalje ne verujem da će biti aplauza.
Samo ćeš uludo sjebati tastaturu.



E, idu bre u Q!
e.ferrero e.ferrero 14:49 21.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

freehand

Ova količina citata može da znači jednu od dve stvari: da numeš ništa svoje da kažeš, odnosno da u svoje misli nisi siguran; ili da si egzibicionista koji bi težinom citiranih autoriteta da bez glasa ostavi svakog ko bi mu se suprotstavio.


Baš naprotiv, Nikolić je pokazao da dobro vlada materijom i odgovara na neprijatan post (koji, posle odgovora, deluje potpuno nebulozno).
Za moj ukus odgovor je bio možda previše grub, ali naknadno ruganje pokazanom znanju, kao i prethodni komentari koji ništa novo ne nude u rasvetljavanju (bilo koje) teme, nego samo pokazuju netrpeljivost prema autoru, zaslužuje jedino grube odgovore.

Da li neko od vas ume da počne svoj post sa "Ja mislim da je situacija takva i takva, da je Jeremić dobar ministar inostranih postova zbog toga i toga, da Beket ne opisuje realnost Srbije zbog toga, nego bolje opisuje Dobrica Ćosić zbog toga..."?
Ovo pljuvanje stvarno nema svrhu.... Ja mislim... :)
freehand freehand 16:23 21.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

Za moj ukus odgovor je bio možda previše grub, ali naknadno ruganje pokazanom znanju, kao i prethodni komentari koji ništa novo ne nude u rasvetljavanju (bilo koje) teme, nego samo pokazuju netrpeljivost prema autoru, zaslužuje jedino grube odgovore.

Za moj ukus odgovor je potpuno promašio temu i služi jedino tome da autor pokaže svoje filološke mišiće
Ali neka to bude poslednje što ću reći na tu temu, nema razloga da to sad dalje elaboriram, jer ono što sam već napisao dovoljno dobro odslikava moj stav.
Ali mi ti nisi odgovorio ni na jedno pitanje koje sam ja tebi postavio, niti si komentarisao odgovore na tvoja pitanja. A to je šteta, obzirom da mi se čini da si potpuno korektan sagovornik, koji ima šta da kaže, makar se i ne složili uvek.
Da li neko od vas ume da počne svoj post sa "Ja mislim da je situacija takva i takva, da je Jeremić dobar ministar inostranih postova zbog toga i toga, da Beket ne opisuje realnost Srbije zbog toga, nego bolje opisuje Dobrica Ćosić zbog toga..."?

Ovako se počinje blog. Malo je blesavo svaki komentar tuđeg bloga počinjati sa "Ja mislim..." Ili ne?
e.ferrero e.ferrero 18:05 21.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

Što se tiče prvog dela, rekao sam svoje mišljenje - autor je prozvan na filološkoj osnovi i onda se u odgovoru filološki razmahao svojim nabildovanim filološkim mišićima. Da ima još nešto da kaže osim citiranja pokazao je ovim tekstom - meni se sviđa, ali to je moj ukus.

Što se tiče drugog dela, meni se čini da je blogovanje sa dozvoljenim komentarisanjem upravo poziv na diskusiju, ali ja tu diskusiju ne vidim nikako kao diskvalifikaciju sagovornika/autora bloga (jer onda tu nema prave diskusije), niti kao diskvalifikaciju napisanog (opet izaziva samo sukob, a nema prave razmene mišljenja). To je nekako kao Hajd park u Londonu - pričaj o čemu hoćeš, ali nemoj protiv kraljice. Tako mislim da treba da se komentarišu blogovi: analiziraj, daj svoje viđenje stvari - komentar, ali nemoj da pričaš kako nešto nije trebalo da bude napisano, kako je "glupo" (bez objašnjenja), itd...
Otkad je Nikolić došao na ovaj blog (pa sam se i ja registrovao), deluje mi da većina njegovih sagovornika ne komentariše ono što on piše, nego komentarišu njega, njegovu političku opredeljenost, i najviše komentarišu zašto je baš izabrao određenu temu. To je njegova stvar, a odluka je iskusnih blogera (kojih ovde ima mnogo, a ja sam samo žuto pile) da li će pročitati njegov novi tekst ili neće. Po meni su vredni čitanja, čak i kada se ne slažem sa njima ni 5%...

I konačno ono pitanje na koje nisam odgovorio, a preskočio sam celu tu raspravu jer mislim da ona predstavlja trol na ovoj temi - i počela je kao trol pa su moderatori ili autor uklonili onaj prvi post koji nema veze sa temom...
Pretpostavljam da ne misliš da na celu onu priču i par razmena komentara postoji jedan jednostavan odgovor - nešto što ukratko definiše moj stav o celoj temi. Nažalost ne postoji!
Ali sam probao kroz par "replika" da ti objasnim kako ja gledam na celu stvar.
Ukratko: trudim se da prihvatim trenutni položaj naše zemlje u svetu i značaj u svetskim političkim, ekonomskim, vojnim, itd... tokovima. Primećujem zaostalost našeg društva na mnogim nivoima, i ovo nije moje "političko" zapažanje (jer se ovde odmah javi neko da mi lupi etiketu neke stranke) nego realno zapažanje zbog svakodnevnog kontakta sa raznoraznim ljudima, kao i zbog čestog putovanja po inostranstvu.
Pominjali smo ljudska prava, mislim da nismo dovoljno radili na tome da ljudi shvate (možda još od ranog detinjstva) različitost i zašto je potrebno biti tolerantan. Mislim da čak nismo naučili da razlikujemo ono što nas ugrožava i ono što ne može nikako da nas ugrozi, pa je lako manipulisati našim nerealnim strahovima (cigani-romi, homoseksualci, psihijatrijski bolesnici, jake žene-ravnopravne po svemu sa muškarcima). Vidiš koliko sam široko otišao.
E sad ja ne kažem da je u Americi ili u EU super, ali kažem da oni imaju neke mehanizme koji još uvek kod nas ne postoje, da neke od tih nepravdi isprave, i uglavnom prihvataju to. Ima milion primera zloupotreba i kod njih, pa je sad aktuelna priča o porodici kojoj su oduzeta deca zbog (i ja verujem) kulturološke razlike između američkog i srpskog pogleda na golu decu. Da ne pričamo da se sve to dešava u jednoj zemlji gde je najpopularniji PORNO program "Girls Gone Wild" (nađite na google-u): TV ekipa ide po raznoraznim žurkama i ohrabruje devojke od 19-22 godine starosti da pokazuju grudi i ljube se... Kod nas je to npr. neprihvatljivo, a njima je ok - punoletne su (što se golotinje tiče), pa nek rade šta hoće!

Ono na šta ja uvek ciljam u mojim komentarima jeste: Amerika i EU ne smeju svojim manama da budu nama izgovori da mi ne uradimo ono što je NAJBOLJE ZA NAS! Šta je najbolje? Rećiće neko da je to individualno, a ja se (opet) u svojim komentarima i razmišljanju trudim da nađem ono zajedničko: tehnološki napredak (da ne bude porez na kompjutere 18%), jednake mogućnosti obrazovanja za sve (maksimalno koliko je moguće), poštovanje ljudskih prava (ne vidim zašto bi bilo koga ugrožavali homoseksualci, pa čak i da hoće da paradiraju - kakva strašna reč PARADA). I u tome nama EU može da pomogne. I Amerika može da nam pomogne. Na razne načine, a u ovom trenutku (po mom mišljenju) tako što će nas terati da usvajamo zakone koji ugrožene grupe štite, i tako što će proveravati primenu tih zakona...

I konačno pitanje kineskog disidenta koji je dobio Nobelovu nagradu:
Ja bih samo voleo da naša država, ako je već odlučila da ne ide na dodelu Nobelove nagrade, smisli neki bolji razlog od "Kina je protiv, a ona podržava Kosovo u Srbiji". Ahtisari je dobio tu nagradu - ne bih baš rekao da je postigao bilo šta što to zavređuje. Majka Tereza - opet primer potpunog promašaja po mom mišljenju. Pa sad i taj disident, koji nije dobio nagradu (po mom mišljenju) zato što je nešto epohalno uradio za mir, nego zato što je bio glasan u državi u kojoj je demokratija nepoznata stvar, pa je završio u zatvoru. To je u stvari podrška jednom čoveku koji je zbog svog legitimnog rada završio iza rešetaka, i to može da se podrži sa jedne strane (ja bih njega lično podržao), ali može i da se protumači da je to propaganda protiv Kine, pa da se ne podrži. Ja nisam protiv teških odluka, kao što je taj neodlazak na dodelu, ali sam PROTIV SMOTANIH ODLUKA!

Ako sam preskočio odgovor na još nešto, izvini. Moram da priznam da otkad sam došao na ovaj blog imam osećaj da se borim sa vetrenjačama, jer svaki put kad nešto napišem imam loš osećaj u želucu da će neko da promaši suštinu onoga što sam pisao, a da se uhvati za neku reč ili rečenicu pa da počne mene lično da napušava, pa ću ja morati da dodatno objašnjavam i odgovaram na napade, i tako u krug...

Ne mislim da je Amerika savršena.
Ne mislim da je EU savršena.
Ne mislim da je Srbija savršena, ali MISLIM da Srbiju MI možemo da unapredimo, a gorepomenutu zemlju i udruženje zemalja ne možemo...
koksy koksy 18:35 21.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

e.ferrero
Ne mislim da je Srbija savršena, ali MISLIM da Srbiju MI možemo da unapredimo, a gorepomenutu zemlju i udruženje zemalja ne možemo...

Ma dont sekirejšn: dobar si ti dečko. Iskren,naivan i duševan.
Ali ne stoji ti brate da budeš Nikolićev advokat.
Jer kao što neko gore vrlo mudro reče, većina je ovde naučila čitati i blog i komentare.
Nikolic777 ti je, ako te baš zanima, supstrat Draga Kovačevića i Rastka Poceste.
Hoću reći, ima Rastkove copy manire a na Kovačevića je, dabome, duhovit.
freehand freehand 19:05 21.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

Napisao si silu božiju opštih mesta sa kojima nema smisla ne složiti se. E sad dolazimo do tačke razilaska: ljudska prava su ili univerzalna ili ih nema. To kažem drugi put i besmisleno je ponavljati. Naravno da ne mislim da će se neko u USA mnogo češati ako se mi ovde na blogu budemo drali zbog njihovog postupanja. Ali mislim da bi svako ko nije moralna gnjida morao da, ako već podržava kineskog disidenta morao da podrži i američkog vojnika iz linka koji sam postavio. Jer je taj američki vojnik za svet i mir u njemu učinio kudikamo više od nesrećnog Kineza.
Takođe mislim da onaj ko zahteva kaznu za ratne zločince koji su harali po Kosovu i pljačkali, ubijali i masakrirali Albance, to isto mora da čini i kada su u pitanju Srbi. Jer ako ćuti - kakva je ljiga u pitanju? Kakav gmaz? Kakav stvor?!

A Nikolić... Čovek se pojavio odjednom, i krenuo da ruši sve rekorde u blogopisanu. I u svakom od blogova koje je napisao napravio je po nekoliko ozbiljnih faulova.
No, o svemu sam već rekao sve što sam na tu temu reći imao. Pa sad, ko razume - razumeo je. Ko ne razume - džaba mu više objašnjavati.

Sem što ovaj blog ne vidim kao filološko bildovanje, već pre kao filološku onaniju.
e.ferrero e.ferrero 19:41 21.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

Uf, sad mi je lakše da se "odredim", kad si nabrojao ta neopšta mesta...

Ljudska prava jesu univerzalna - pretpostavljam da to znači da SVAKO ima pravo na njih. Ne znam ko može da se ne složi sa tim. Misli globalno, deluj lokalno - to je ono što ja dodajem (cela ona priča da sredimo svoje dvorište).

Podržavam američkog vojnika i mislim da je uradio veliku stvar! E sad, on jeste izdajnik svoje države, ali čak i ako bude kažnjen zatvorom od 50 godina moraju se njegova ljudska prava poštovati. Ipak, mislim da bi ceo jedan blog, ili serija blogova, mogao da se posveti stvarnom značaju "cablegate"-a. Ja još uvek ne umem da definišem koliki je taj značaj. Veći značaj imaju npr. njihova otkrića u vezi sa Avganistanom, ubistvima novinara i civila tamo, nego ove "depeše". Za sada mi tako deluje...

Slažem se da SVI ratni zločinci treba da odgovaraju. Dodajem da je Hašim Tačim ratni zločinac (kao i pola "političara"/terorista sa Kosova. Ali to što Tači nama nije dostupan, a za sada ga ni "svetska pravda" nije baš dokačila, ne znači da treba mi naše zločince da ostavimo na miru... Ne verujem u neku jednakost/ravnopravnost što se tiče procesuiranja zločinaca. Hajde da mi sredimo SVE koji su nama dostupni i da nađemo one koji nam nisu dostupni trenutno. Njihovi ratni zločinci su njihova sramota (iako ne deluje da se sramote), a naši su naša (iako se ni mi baš ne sramotimo naših - većinski).

Nikolić se pojavio odjednom i napisao 7 blogova za 7 dana. Pa šta? Neki ljudi čekaju 2 godine da dobiju svoj blog (tako sam shvatio problem). Nikolić ima pozamašnu biografiju, novinar je već 10 godina, imao je emisije na TV-u, bio je urednik ozbiljnih časopisa i još uvek je. On je nešto kao VIP bloger, ali je dobio "neVIP" status. Što se tiče broja njegovih blogova, ja bih voleo da svi ljudi na B92 blogu pišu po jedan blog svakodnevno. Onda bi za svakoga bilo svaki dan ponešto da pročita. Čovek je produktivan, uživa u pisanju i meni ne smeta ni ako objavljuje 2 bloga dnevno. Isto bih rekao i za Azdejkovića, Karagaću, antioksidanta, Markova... Da se ja pitam, bilo bi zabranjeno da se proziva neko zato što je nešto napisao. Pročitaj, ako ti se čita, pa kritikuj ono što je napisano. Nemoj da kritikuješ onoga koji je pisao, i nemoj da kritikuješ činjenicu da je nešto napisano. Evo neka bude da Nikolić ne piše dobro. Neka bude da su mu teme suviše politički obojene. Neka bude da mu je tek svaki sedmi blog dobar. Moj je stav da je vredno da on napiše svojih 7 komada, zbog tog jednog koji je dobar. Naravno, ja ne mislim da mu je tek svaki 7 blog dobar (ne mislim ni da je svaki), ali kada biste ga svi vi malo manje kritikovali, onda bih ga ja malo više kritikovao! :)

Filološko bildovanje je meni sasvim OK. Bloger Nikolić je profesor filologije, i to je njegov teren. Kada ga neko bocne, on pokaže mišiće. Svako ima neku oblast koja je "njegova", gde stoji čvrsto na svoje dve noge, i gde je sposoban da nekoga iznapušava. Ja se sa Nikolićem ne bih kačio kada je u pitanju svetska književnost - lekcija koju je Ana Radmilović nadam se naučila. Ona je gost na njegovom blogu, a komentar je počela i završila đonom. Idrkavanje bi bilo kada bi Nikolić sada otišao na njene blogove (tekstove), koji su meni lično zanimljivi, i počeo za svaku reč da je proziva na lingističkoj osnovi. Možda bi ona to ignorisala, možda bi samo obrisala njegove komentare... A možda bi sledeći put kad poželi nešto da napiše i podeli sa nama, stala i razmislila da li da piše, pošto ima neki debil koji je napušava za svaku reč, pa će da se nervira. E ja sam protiv te atmosfere! Čitaj i uživaj u tekstovima, ako ti odgovaraju. Ako se ne slažeš, iznesi svoje mišljenje, učestvuj u raspravi, ponudi rešenje, napiši svoj pogled na celu stvar.

Smorio sam samog sebe! :)
vishnja92 vishnja92 20:29 21.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

Ona je gost na njegovom blogu

nije tacno, ona je na njegovom blogu komentator, a oboje su (kao i svi mi) gosti na blogu portala B92.
blog bez komentatora nije blog nego tek tekst koji visi negde na netu.

ps - to mahanje biografijom je na ovom mestu... pa, u najmanju ruku - neumesno, bar dok ne skapiras okruzenje i ostale biografije.
e.ferrero e.ferrero 20:47 21.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

Moram da se ne složim sa tobom, Višnja...
"wikipedia"
Блог или веблог (скраћено блог, од енгл. web log, blog) чини низ хронолошки организованих уноса текста, који се приказују на веб-страницама (углавном су уноси сортирани од најновијих ка старијим).

Komentari su poželjni i dobrodošli, ali nisu obavezni. Blog bez komentara nije samo tekst koji visi na netu.

Ne slažem se ni što se tiče tvog pogleda na to ko je kome gost. Jesmo mi svi gosti bloga sajta B92, ali i autor svakog pojedinačnog bloga (jer to jeste blog svakog pojedinačnog korisnika) je domaćin ljudima koji dolaze da komentarišu. On/ona računa da će se ljudi pristojno ponašati na njegovom blogu, u svom nastupu i u sadržaju svojih komentara.

Što se tiče biografije, ja nisam njom mahao, nego sam pokušao da objasnim i rešim veliku dilemu otkud da se neko tek registrovao (i zašao u vaše malo tajno udruženje) i već je dobio pravo blogovanja. Biografiju sam pomenuo kao kontekst zbog koga je Nikolić dobio pravo pisanja bloga. Da sam JA dobio taj nivo pristupa odmah po registraciji, razumeo bih da se neko ljuti. Ovako mi stvarno nije jasno...

Opet, ovo je samo moj pogled na celu stvar.
vishnja92 vishnja92 21:41 21.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

On/ona računa da će se ljudi pristojno ponašati na njegovom blogu, u svom nastupu i u sadržaju svojih komentara.

a ljudi, pa opet, racunaju da ce se on pristojno ponasati, sto ovde od pocetka (a posebno u par ekstremnih situacija) manje-vise nije bio slucaj.
otkud da se neko tek registrovao (i zašao u vaše malo tajno udruženje) i već je dobio pravo blogovanja.

ujebote



aj ovako (pliz, shvati da sam dobronamerna):
nije on ni prvi ni poslednji koji je upao ovde sa autorskom opcijom, to je sasvim uobicajena pojava. takvih kao sto je on je jos uvek mnogo vise nego onih koji su komentarisanjem dosli do sopstvenog bloga (a u ove druge, naprimer, spada i Goca Comic - verovao ili ne. a i Obren, Ao i ne znam koga si jos nabrojao)

ondaK
tajno udruzenje ne postoji, hamanzaman, ni copori ni klanovi (bar otkad je otisla BikiSrki i njena kapo-gerila). ovo je vrlo poseceno mesto, i veoma otvoreno za sve novodosle, ali svi su sami, pritom. uostalom, priupitaj ovog ovde ludog freehanda, cini mi se da on nije aktivan ni godinu dana (mada mislim da mu je u pocetku bilo... ajnijebitno).

problem tvog drugara je taj sto je ovde dosao sa FBa, pa ima obrnuti redosled u glavi. tamo on kreira svoje okruzenje, ovde je okruzenje kreirano, a on je deo - i tek deo njega. zato sam mu milostivo okacila slicku u komentaru koji je brisao: ti se, naprimer, setas kroz blog, a on - sta radi? sedi ovde i sere, soprostenjem i bez njega.

fb je divno mesto ali je blogb92 drugacije.

apropo onoga necega gore - o reakciji na stav autora: pa vidi, stav je unutar teksta a tekst je unutar bloga. autor je u blogu a komentatori reaguju onako kako im volja - i nema ljutis. itekako je licno, naravno, pa nije ovo Ilustrovana politika.
freehand freehand 22:16 21.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

pretpostavljam da to znači da SVAKO ima pravo na njih. Ne znam ko može da se ne složi sa tim. Misli globalno, deluj lokalno - to je ono što ja dodajem (cela ona priča da sredimo svoje dvorište).

Ok, jebo Dalaj lamu. Jebo globalno zagrevanje. Jebo Grinpis. Jebo antiglobalizam. to će svako pri svojoj hižici i u svom dvorištancetu.
Ili te ipak nisam dobro razumeo?
Podržavam američkog vojnika i mislim da je uradio veliku stvar! E sad, on jeste izdajnik svoje države, ali čak i ako bude kažnjen zatvorom od 50 godina moraju se njegova ljudska prava poštovat

A Nobelova nagrada?
Slažem se da SVI ratni zločinci treba da odgovaraju. Dodajem da je Hašim Tačim ratni zločinac (kao i pola "političara"/terorista sa Kosova.

Vidiš, ja ne znam da li je Tači zločinac (prezumpcija nevinosti itakoto), ali sam siguran u dve stvari: Tači je pod strahovitim optužbama, kao prvo. I da Drago Kovačević, nadriekspert za sve poslove oko Kosova i srpske politke a u smislu pljuvanja Tadića i Jeremića - na tu temu ni reč nije prozborio, kao drugo. Kušner jeste, Karla Del Ponte jeste Sybil jeste, Ti jesi... Samo on nije...
I kako da ja sad znam šta je tu ISTINA?!


Hajde da mi sredimo SVE koji su nama dostupni i da nađemo one koji nam nisu dostupni trenutno. Njihovi ratni zločinci su njihova sramota (iako ne deluje da se sramote), a naši su naša (iako se ni mi baš ne sramotimo naših - većinski).


E vidiš, ni tu nisi u pravu: nema njihovih i naših ratnih zločinaca. Svi su isti. Ratni zločini i zločini protiv čovečnosti nisu lokalna stvar.

Što se Nikolića tiče - i tu sam rekao šta sam imao. Nije poenta u broju blogova, nego u faulovima. Vidiš, meni smeta kad vidim da blog od prve rečenice namešta "žrtvu" na volej. I onda pauuuuu! - poenta, i to jebitačna!
Eto, recimo, priča o tome kako je građanin Boris Tadić izvršio atentat na Predsednika Srbije, neodgovorno igrajući basket, mož' misliti?! I onda proseravanje u dvaes' rečenica, kako ovaj čak i za sport ima vremena, a - sad dolazi ta poenta - pokojni Premijer to sebi nije mogao da dozvoli... Pri tome mu (Nikoliću) ne vredi objašnjavati ni da je dobro da imaš Predsednika koji se bavi i fizičkim aktivnostima i i koji ima sportski duh, i da je pokojni Zoran Đinđić na nozi, u trenutku atentata imao gips upravo zbog povrede na malom fudbalu!
E pa - to je faul za crveni, Ferrero, znadeš. Tu ti ne pomažu ni Šekspir ni Tolstoj. Eventualno doktorka Marković, ili doktor Šešelj da bi na tu temu mogli po neku da prozvore.

Nisam razumeo ni ono usputno o Nikoli Miloševiću kao ideologu DSS-a. Jel i to laka stilska figura illi teška materijalna greška?

No nema veze.
Što se tiče struke i nauke - svestan sam da sam bez imena i prezimena, pa time i bez kvalifikacije. Možda bi, sa imenom i prezimenom iskočila i neka kvalifikacija? A možda i ne bi.

Ali je svakako udobnije ovako, kao Pera Ložač
freehand freehand 22:42 21.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

priupitaj ovog ovde ludog freehanda

Hvala i kisdihand milostiva gospodžo, pamtipavrati... Dođemacanavratanca dođecicanakolica, pa kad zovnem čopor.... Jujujuju!
e.ferrero e.ferrero 00:20 22.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

Prvo Višnja...

Ja gledam sa strane, deluje mi da ste ga uzeli na nož odmah. Deluje mi da za to nema razloga. Možda sam imao pogrešan utisak, ali šta da radim.
Svaka čast gospođi Čomić što je krenula kao običan komentator, a dogurala do svog bloga, to nisam znao.

Slažem se da je na FB drugačije, svi su tvoji, svi te podržavaju. Meni ne predstavlja problem ni da ovde nekoga podržavam u pisanju. Mogu da imam nešto protiv nekoga ko širi mržnju, ko piše neistinu, ali za iznošenje svojih stavova - ne (dok ne krše ljudska prava ili zakon).

Obrisao ti je komentar - baš strašno... Sad ste vi krvni neprijatelji, i ništa što on napiše neće biti dobro. Što nisi komentarisala na njegovom tekstu "Okom lutalice"? Taj nema veze sa politikom, pa nema ništa da se pljuje... Ali taj ima za 10 dana čitanost 700, a ovaj ima za dva dana preko 1000. Udaljio sam se od teme... Ti si na ovom tekstu prvi komentar napisala da bi ga napušila. Nema veze sa temom bloga, nego sad ti prozivaš njegovu komunikaciju preko komentara sa Dragom. Po meni to nije pristojno, i tvoj doprinos njegovom blogu nije 0 (nula), nego je -10. Ja se trudim da, kad pričitam nečiji tekst, ili pohvalim (ako zaslužuje pohvalu) ili postavim pitanje, ili dam neki komentar/moje viđenje stvari. Ne razumem potrebu da se napušava autor bloga, i to još ne zbog teksta, nego zbog komunikacije sa drugim članom. Probaj da se resetuješ, da kreneš ispočetka, pa ćeš imati moje razumevanje (ne kažem da ti treba, da se sad ne razgoropadiš kako ga nisi tražila, nego je to po meni korektan odnos).

Ne slažem se da komentar mora da bude ličan. Sutra ćeš ti napisati neki blog, ili mislim da si već gostovala sa nekim tekstom o vegeterijancima... Ja se ne slažem sa nekim stvarima koje si ti tu iznela, neke stvari medicinski nisu ispravne, ali moj komentar ne bi nikada počeo sa "E ova Višnja samo sere nešto, a NEMA POJIMA o čemu priča", nego bih krenuo redom, naveo šta nije istina, pa još začinio nekim svojim pogledom na celu stvar. Neću da te učim kako se komentarišu tekstovi - svi vi imate mnogo više iskustva od mene i pre ću ja od vas da naučim nešto nego vi od mene, samo ti govorim kako može odgovor da bude itekako "neličan", a da bude suprotan sa onim što je autor izneo u svom tekstu.


Sad freehand...

Nisi me dobro razumeo. A ja ne razumem pominjanje Dalaj Lame i ostalih.
Ljudska prava su univerzalna stvar, borimo se za njih na svim nivoima i za sve! Ali ja REALNO ne mogu da se borim za npr. prava crnaca u Virdžiniji, bar ne mogu nikako konkretno, jer sam jako udaljen. Na to mislim kada kažem "misli globalno, deluj lokalno".

Ne znam koji su kriterijumi za Nobelovu nagradu, mislim da je ne zaslužuje ni taj vojnik. Kao što rekoh, cablegate mi za sada ne deluje kao da je nešto mnogo važno i strašno otkrio, ali podaci sa sajta wikileaks o Avganistanu jesu. To je po meni važnije, i pre taj zaslužuje neku nagradu. Kao što rekoh, moram prvo da znam kriterijume za nagradu da bih je bilo kome dodelio, ili bar poslednjih 20 ljudi koji su je primili... Npr. čitao sam članak o onom Indijcu koji je pokrenuo banku za siromašne, koja daje zajmove siromašnim ljudima BEZ KAMATE, da pokrenu neki jednostavan posao i osposobe se da se samostalno izdržavaju. On je dobio Nobelovu nagradu, i mislim da ju je zaslužio! Ali posvetio svoj život tom cilju i pokazao je ogroman stepen humanosti, i može se reći da je promenio svet na bolje (ili bar jedan njegov deo). To je možda kriterijum, a onda ni Majka Tereza, ni Ahtisari, ni Kinez, ni vojnik nisu zaslužili nagradu...

Nisam shvatio kako da odgovorim na ovo za Tačija. Ja VERUJEM (NE ZNAM, ali VERUJEM) da je on ratni zločinac i terorista. I to je tema za još jedan blog, da li je moguće pregovarati sa teroristom, ako je za dobro Srba na Kosovu...?
Ne znam oko čega se Drago izjašnjavao, i to mi nije mnogo bitno za sada. Nov sam, nemam još neki ličan odnos, pa ne vidim još ko izbegava koju temu, ko pljuje samo jednu stranu, itd...

Što se tiče ratnih zločinaca, ja sam pripadnik naroda koji veruje da su NAŠI manji zločinci od NJIHOVIH, tj. da su naši HEROJI... Ratko Mladić je Srbin, on je nažalost "moj". Hašim Tači je Kosovar, i moja država mu ne može ništa. Ja bih da procesuiram "mog", a voleo bih i da se procesuira "njihov", ali jedno nije uslov za drugo...

I konačno oko Nikolića... Uglavnom sam već rekao šta sam imao.
Što se tiče tog spornog teksta koji je morao da bude zatvoren za komentare, u komentarima su krenule neke priče koje JA u tekstu bloga nisam video. Evo gospođa Čomić je prva komentarisala - NEGATIVNO - ali nije videla to na šta su komentatori (opet svi napadači) počeli da kao ukazuju.
Što se tiče ostalih faulova, znam otprilike u svakom tekstu na šta ciljaš, ali to je za mene umetnička sloboda. Evo ja ću obratiti pažnju na nove blogove, pa ću videti da li i drugi prave te tzv. faulove.
Ja sam npr. njegov tekst o teniserima (šaljivo) komentarisao, u smislu šta se navodno desilo kada su odlučili da se ošišaju, pa mi se odmah javio neko sa ČLANKOM IZ NOVINA gde se vidi da nije bilo onako kako sam ja IZMISLIO. Ma nemoj! I tako sam proveo ceo dan prepucavajući se sa tom osobom da li je moglo da bude onako kako sam ja IZMISLIO, ili je bilo kako piše u novinama... I to je mogao da bude faul, jer ja (neka mi Amfilohije oprosti ovaj greh) nisam znao da su teniseri posle nekog meča izašli sa tom idejom da se ošišaju, a nisu se dogovorili u KAFANI (što je bila moja konstrukcija). Moj deda (koji je ceo život bio novinar) uvek kaže da je sve što čovek napiše literatura. I sada da ne skoče OPET zaštitnici reči "literatura", to nema samo značenje da je nešto zauzelo mesto u istoriji književnosti, nego je literatura na taj način da se svemu dodaje neki ličan pečat. Ja sam Višnjino ponašanje doživeo na jedan način, i ako budem nekome to prepričavao, ona će ispasti kučka (izvini Višnja), a ja sam dobrica koji je hteo lepo da sve razjasnimo. S druge strane, ti ćeš sutra nekom ortaku da kažeš kako se prepucavaš sa nekim retardom preko bloga, ti mu sve lepo objasniš, a on neće da shvati... Sve je to literatura, i ja kad bih pisao tekst o mojim početnim koracima na B92 blogu, vi biste bili negativci (iako počinjem da vas gotivim :) )... Tako ja shvatam ove lične blogove i iznošenje mišljenja.

Opet sam dosadio i sebi i narodu... Voleo bih, ako je nekako moguće, da zaključimo ovu raspravu, makar ja priznao poraz! :)
vishnja92 vishnja92 09:35 22.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

Obrisao ti je komentar - baš strašno... Sad ste vi krvni neprijatelji

au, potpuno pogresna percepcija. pa kad bih se potresala oko svakog obrisanog komentara, nicim se drugim u zivotu ne bih bavila osim blogom. to ti bre ide u rok sluzbe, to brisanje. mslm... jaka stvar.
Ti si na ovom tekstu prvi komentar napisala da bi ga napušila. Nema veze sa temom bloga, nego sad ti prozivaš njegovu komunikaciju preko komentara sa Dragom.

da, meni njegova komunikacija jako puno govori o njegovom stavu, i ima veze s temom bloga, i jesam ga napisala da bih napusila (ako ti se svidja ta rec. meni ne) i njega, i stav, i ono sto se cita iza. pritom se "njega" ne odnosi na nekakvog nikolica koji seta gradom i tvrdi da voli knjige nego na blogera-tog-i-tog.

a gle ovog
Dođemacanavratanca dođecicanakolica

mislim... otvoreno mi preti. i licno.
vishnja92 vishnja92 09:40 22.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

ps - isti nam je blogorodjendan :)
e.ferrero e.ferrero 10:06 22.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

vishnja92
ps - isti nam je blogorodjendan :)

Hahahaha! Sad sam video!
Sledeće godine u decembru (ako budem u zemlji), slavimo ga zajedno u nekoj kafanici! Naravno uz freehand-a, kad već tako otvoreno i lično preti! :)

PS: kad vidim otkad su neki ljudi članovi bloga, osećam se malo retardirano što sam tek sad došao...
freehand freehand 10:20 22.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

Pa nek smo se bar nešto razumeli.
Ako jesmo.
mikimedic mikimedic 10:39 22.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

ako je za dobro Srba na Kosovu...?


izvını ali zasto su srbı na kosovu vıse bıtnı od albanaca

freehand freehand 11:00 22.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

PS: kad vidim otkad su neki ljudi članovi bloga, osećam se malo retardirano što sam tek sad došao...

Mene ne računaj.
Registorvao sam se nkad davno, ne znam ni kad ni kako (zajedno smo bili Alchajmer i ja), ali sam aktivan par meseci.
Koliko da ne budeš u zabludi, kao neki.
Da guštera smatraš kukom.
e.ferrero e.ferrero 13:04 22.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?

mikimedic
ako je za dobro Srba na Kosovu...?


izvını ali zasto su srbı na kosovu vıse bıtnı od albanaca


Za sada ne mogu da zamislim da neko "naš" pregovara za dobro Albanaca na Kosovu... Ili grešim? Šta ti misliš?
nikolic777 nikolic777 07:13 24.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?


U zemlji u kojoj je V. Ilić magistar i naučnik teško je bez sprdnje govoriti o ekspertstvu.
U zemlji u kojoj svi misle i uglas govore da sve znaju - kako prepoznati istinskog eruditu?



Hahahaha, i zato, ajmo svi da lupetamo, koliko god je u našoj moći, imamo alibi...strašno
nikolic777 nikolic777 07:20 24.12.2010

Re: Blogoterarijum: Reket ili sekret?


Za moj ukus odgovor je potpuno promašio temu i služi jedino tome da autor pokaže svoje filološke mišiće


pa tvoja drugarica je baš na filologiji insistirala, vrati se par koraka, imaš li ti neki sled u mislima...ili samo daj da se diskvalifikuje po svaku cenu
wukadin wukadin 10:32 20.12.2010

Nema razmišljanja

ili se razmišlja o drugim stvarima, ne o ispunjavanju obećanja.

Uostalom, da li iko u Srbiji više razmišlja o bajkama, osim kada ih čita sebi ili drugima pred spavanje?


Posle svih bajki koje nam ispričaše i dalje smeta Jeremić
Već sam rekao da bi mnogo bilo da se "od početka" a.k.a. 5. oktobar nije krenulo sa nerealnim obećanjima "boljeg života". Bilo bi bolje u ekonomskoj i u sferi političkoj (tzv. nacionalnog interesa). Ne bismo uništili privredu zarad jeftinijih cena uvoznih proizvoda (ukidanje carina, visok kurs) i postavil privredu u zavisnost od sila koje nam ne misle dobro* (zaduživanje, neodgovorna privatizacija)... Naravno, trebalo je sprečiti i niz pojava koje neki zovu korupcija, a ja pljačka. No, sve je to bilo teže političarima.

*Naravno, legitimno je smatrati da je "Kosovo samo teret", i nešto slično za Srpsku. Postoji takva opcija, pre svega LDP, i ja im bar priznajem neku iskrenost. Međutim, parola "žutih" je bila "i Kosovo i Evropa". A biće ni Kosovo ni Evropa.

I onda je za sve kriv Jeremić
e.ferrero e.ferrero 10:49 20.12.2010

Re: Nema razmišljanja

Što se tiče LDP-a, u Srbiji te iskrenost dovodi samo do ivice cenzusa na izborima...

Ali možda tako mora!
wukadin wukadin 11:09 20.12.2010

Re: Nema razmišljanja

Budi jednom fleksibilan, otvorena uma sto bi se reklo, pa priznaj da nije samo LDP dosledan.
Primera radi, jedan premijer je mogao da nastavi ni tamo ni ovamo, imao je koaliciju, niko ga nije terao (osim vlastitih zamisli)...
e.ferrero e.ferrero 12:01 20.12.2010

Re: Nema razmišljanja

Pretpostavljam da se nisi meni obratio, i pretpostavljam da ciljaš na Koštunicu.
On jeste dosledan svojoj politici. Ja njegovu politiku ne podržavam, ali ako je neko pokazao šta se od njega može očekivati (kao i LDP) onda je to Koštunica.
I on je na ivici cenzusa... Očigledno u Srbiji vole da ih lažu! :)
wukadin wukadin 11:55 20.12.2010

Kad već pomenuh bajke

Srbija u EU 2007. (Zoran Živković)
Srbija u EU 2011. (Boža Đelić)
Srbija u EU 2015. (ali samo ako ja budem na vlasti - Boris Tadić)
Srbija u EU 2020. (najnovija)

Koji je sledeći datum priključivanja?
2008. su na izborima građani poverovali u bajke. Recimo onu Evropa znači nova radne mesta.
Spremam sam opkladiti se da ono "znači" ne označava uzročno-posledičnu vezu nego je tako uletelo iz slenga...
e.ferrero e.ferrero 12:09 20.12.2010

Re: Kad već pomenuh bajke

Ne opravdavam nabrojane prognozere (osim možda Živkovića - on je dao prognozu, ali je izgubio izbore, pa nije mogao da uradi posao - iako je i njegova prognoza bila nerealna), ali cela priča je malo komplikovanija od odvaljivanja brojeva.

Recimo da Tadić odluči da po svaku cenu uradi sve što se od Srbije očekuje u procesu pridruživanja tokom 2011. godine. Štednja, obračun sa bivšim kriminalcima, obračun sa sadašnjim kriminalcima, obračun sa korupcijom, ljudska prava,... Sve što moramo da uradimo (isključujem Kosovo iz jednačine da bi bilo jednostavnije)...
Onda bi u 2012 godini izgubio izbore 100%. Došao bi na vlast neko iz suprotnog tabora i ceo proces zaustavio ili usporio skoro do zaustavljanja! Kao što smo gore zaključili, oni koji su brutalno iskreni na političkoj sceni nemaju svetlu budućnost.

Ovako, malo po malo se kao nešto radi, trude se da što manje ljudi bude nezadovoljno, ali opet je puno ljudi nezadovoljno. Obračunavaju se samo sa onima koje baš niko ne štiti, hapse samo one koji baš nemaju jake veze u političkim strankama, ali malo po malo se to rašćišćava. Ako je Hrvatska došla do toga da hapsi bivšeg premijera, nije sigurno zato što su "našli religiju" pa postali pošteni, nego su došli u taj stadijum "razvoja" na putu ka EU...
wukadin wukadin 12:15 20.12.2010

Re: Kad već pomenuh bajke

Mislim da je do sada sasvim jasno, bar onome ko hoće da mu bude jasno, da članice EU određuju koga će primiti, ergo više zavisi od njih

Štednja, obračun sa bivšim kriminalcima, obračun sa sadašnjim kriminalcima, obračun sa korupcijom, ljudska prava


Bugarska i Rumunija se, pretpostavljam, razbiše po ovim pitanjima.
Osim prvog i poslednjeg možda bi se mogli složiti, kod prvog i poslednjeg treba videti na čemu bi se štedelo i na koja se ljudska prava misli. A kriminalci? Je li vam tu spada Stanko Subotić Cane?! Pitam da vidimo...

Ako je Hrvatska došla do toga da hapsi bivšeg premijera, nije sigurno zato što su "našli religiju" pa postali pošteni, nego su došli u taj stadijum "razvoja" na putu ka EU...


Ovako bi se mogao i kikiriki povezati sa EU...
A to nikako nema veze s tim što je Sanader sam odlazio iz njemu znanih razloga (koji bi mogli dosta toga objasniti), pa se vratio, ali ga u HDZ-u nešto više ne vole...

Inače sam na ivici da se nadovežem na dva dodatna uslova koja ne pomenuste, a dobro su nam poznati. Baš sam čitao nešto na sajtu Peščanika, no mogli bismo i bez toga... kako hoćeš...
e.ferrero e.ferrero 12:22 20.12.2010

Re: Kad već pomenuh bajke

Bugarska i Rumunija su primljene, i sad se oni kaju zbog toga. Kao neće više napraviti istu grešku...

Što se mene lično tiče, EU mi nije važna, ali se pokazalo da naši neće ništa da rade dok ih neko spolja ne pritiska, pa zbog toga prihvatam put u EU zbog ostvarenja ciljeva koje sam gore naveo.

Što se tiče kriminalaca, naravno da tu spada Cane. I svako za koga može da se dokaže da je nešto radio. I ako Cane ima nešto da podeli sa nama u vezi sa drugim ilegalnim i polu-legalnim kriminalcima u Srbiji, hajde da čujemo. Ako ima dokaze, JOŠ BOLJE! Isto važi i za onog Veljinog direktora železnice - ako hoće da podeli informacije i ima dokaze da je i neko iz DS-a, LDP-a, DSS-a, itd... učestvovao u tim stvarima ja ću mu prvi reći HVALA!
wukadin wukadin 12:32 20.12.2010

Re: Kad već pomenuh bajke

ali se pokazalo da naši neće ništa da rade dok ih neko spolja ne pritiska


Lično mi se neke odluke koje se donose pod pritiskom ne sviđaju. Neke su protiv mojih interesa.

Što se tiče kriminalaca, naravno da tu spada Cane.


Drago mi je da smo se složili.

I ako Cane ima nešto da podeli sa nama u vezi sa drugim ilegalnim i polu-legalnim kriminalcima u Srbiji, hajde da čujemo.


Kad bude govorio sa nadležnog mesta. U sudnici.
Uzgred, podsećam da se nije verovalo svemu što je pričao, recimo, Legija. Što bi Canetova verzija bila apriori ubedljivija. Možda zato što finansira E-novine?!

Isto važi i za onog Veljinog direktora železnice - ako hoće da podeli informacije ...


Da li je on u besktvu?! Stvarno ne znam, pa pitam...
e.ferrero e.ferrero 12:39 20.12.2010

Re: Kad već pomenuh bajke

Molim te mi kaži primer odluke protiv tvojih interesa... (stvarno me zanima primer, nikako ne tvrdim da su sve odluke u skladu sa svačijim interesima)

Što se tiče kriminalaca, moj stav je vrlo jednostavan:
Hajde da ih procesuiramo (dobra reč, mislim da je stekla popularnost ove godine) što više možemo!
Ako imaju šta da kažu, da "izdaju" nekog - SUPER! Ako su nam dostupni, hajde da uradimo dobar posao kod nas. Ako nam nisu dostupni (kao Cane), to ne znači da njegove informacije (i dokazi, a nadam se da ima stvarno dokaze) nisu validni. U nekom trenutku će biti dostupan i Cane...

Mislim da je bivši direktor železnice u pritvoru. Ali nisam čuo da je pričao nešto o svojim (korumpiranim) kolegama!
wukadin wukadin 13:43 20.12.2010

Re: Kad već pomenuh bajke

Nažalost ne mogu se izjasniti šta protivureči mojim ličnim interesima. Ne verujem da su svi ovde dobronamerni, možda 98% jeste, ali dovoljan je i jedan u pedeset.
Mogu samo reći da nije reč o kršenju zakona i da postoje različiti modeli vođenja ekonomije a ne samo onaj neoliberalni. Takođe i neko ko nije wannabe japi, energični preduzetnik, svršeni školarac koji se tripuje da samo njegovo znanje čekaju... može imati lične interese.

Za kriminalce se uglavnom slažemo, a za Caneta pitaj tužilaštvo. Ako misliš da je pod političkim uticajem... dobro pazi šta ćeš reći. Nije na vlasti Koštunica, nego Tadić. A malo pre si ga branio kakav je da je. Ako bi da rušiš Tadića zbog Caneta, možda nam se jopet izmakne EU.
srdjan.pajic srdjan.pajic 09:05 21.12.2010

Re: Kad već pomenuh bajke

Wuki
Takođe i neko ko nije wannabe japi, energični preduzetnik, svršeni školarac koji se tripuje da samo njegovo znanje čekaju... može imati lične interese.



Wuki, mogu samo jedno da te posavetujem - Srbija je pravo mesto za tebe. Ne bi ti u Kini preživeo ni nedelju dana. Niti bilo gde drugde. Mislim, da ne čekaš bezveze za pasoš i radnu vizu.



nikolic777 nikolic777 07:15 24.12.2010

Re: Kad već pomenuh bajke

Wuki, mogu samo jedno da te posavetujem - Srbija je pravo mesto za tebe


alselone alselone 15:49 20.12.2010

Re: Tutttuuurutututt! Uzbuna! Tuturututut!

Jebote, preznojao sam se dok sam citao. Gvantanamo u sred Amerike.
freehand freehand 20:27 20.12.2010

Re: Tutttuuurutututt! Uzbuna! Tuturututut!

e.ferrero
Koje vi gluposti pričate...
Vi mislite da Srbija ne treba da se bori protiv kršenja ljudskih prava na svojoj teritoriji zato što NE MOŽE da utiče na kršenje ljudskih prava negde drugde?

Ja se izvinjavam, ali mi je Srbija u nekim okolnostima preširoka kategorija.
Konkretno sam mislio na neke poslenike, aktiviste i filosofe.
Opet, ljudska prava su, beše, opšta i univerzalna stvar, te neretko i razlog za ukidanje suvereniteta privremeno ili trajno, mešanje u unutrašnje stvari država, a bogami i za macole, šamaranje pa i ozbiljne šorke?
Te ne bih razumeo primedbu, dizvineš. Naročito kad su u pitanju eksperti koji na istoj teritoriji ljudska prava tretiraju u zavisnosti od nacionalne pripadnosti žrtve i siledžije.
P
!a to više ni Jelko Kacin ne sme. .

Ups... Jel ovde prošla higijeničarka u međuvremenu?
e.ferrero e.ferrero 20:54 20.12.2010

Re: Tutttuuurutututt! Uzbuna! Tuturututut!

Da li Srbija (država, vlada, policija, poslanici, građani, itd...) može da se bave ljudskim pravima u Americi? NE MOŽE!
Da li Srbija (sve ono isto) može da se bavi ljudskim pravima u Srbiji? MOŽE!!!

Da li Amerika može da se bavi ljudskim pravima na teritoriji Srbije? MOŽE!

Iz ova 3 pitanja i 3 odgovora, ja izvlačim jedini POZITIVAN zaključak i kažem "Hajde da se bavimo ljudskim pravima na teritoriji Srbije", a tebi je onaj tekst gore izgovor, i dokaz kako je truo Zapad, pa onda hajde da se ne bavimo našim problemima...

I malo mi je jadno to pozivanje na "ljudska prava kao opštu i univerzalnu stvar", u kontekstu koji si ti naveo...
freehand freehand 21:53 20.12.2010

Re: Tutttuuurutututt! Uzbuna! Tuturututut!

I malo mi je jadno to pozivanje na "ljudska prava kao opštu i univerzalnu stvar", u kontekstu koji si ti naveo...


Mnogo je jadno pominjati ljudska prava u bilo kom kontekstu sem univerzalnog.
Te mi je stoga bilo kakva daljnja diskusija na tu temu besmislena sa nekim ko bi da raspravu ograniči teritorijalno, nacionalno ili kako mu već odgovara.
E to je ključ većine rapsrava i na ovom blogu i šire.
Te ekspertske specijalizacije za zločince i žrtve a po DNK principu. Taj moralni jad i čemer, i taj rad, što bi se popularno reklo.

Edit: samo da ne ostane nedorečeno - ima tu i putovanja , i parica, i nekakvih stipendija, školovanja i doškolovavanja, a sve u smislu - da se zna dokle se može.
Mis'im - di ćeš bos peške na nebo?!
e.ferrero e.ferrero 22:42 20.12.2010

Re: Tutttuuurutututt! Uzbuna! Tuturututut!

Čekaj, zbog čega si ti uopšte pominjao kršenje ljudskih prava u Americi?

Ja znam zašto sam pominjao ljudska prava u Srbiji - nisam zadovoljan kao građanin ove zemlje ljudskim pravima određenih grupa, i verujem da bi naša država mogla većinu tih problema da reši kada bi htela. Ameriku ne vidim tu... I da li se bar što se toga tiče slažeš???
freehand freehand 23:38 20.12.2010

Re: Tutttuuurutututt! Uzbuna! Tuturututut!

nisam zadovoljan kao građanin ove zemlje ljudskim pravima određenih grupa, i verujem da bi naša država mogla većinu tih problema da reši kada bi htela

Apsolutno i bespogovorno. I ništa ne menja na stvari što možda ne mislimo na iste grupe i na iste situacije.
Čekaj, zbog čega si ti uopšte pominjao kršenje ljudskih prava u Americi?

Ćekaj, a zašto ih ne bih pominjao? Nisam primetio da ti je smetalo dodeljivanje Nobelove nagrade kineskom disidentu?
Ja znam zašto sam pominjao ljudska prava u Srbiji

Znam i ja, ali da probam i tebi da objasnim:
postoje izvesni blogeri koji duže tu human rights oblast, takorekuć.
I to funkcioniše tako što se Kosovo može pominjati pod nekoliko uslova: kao nezavisna država u kojoj žive ostaci istrebljenog albanskog stavnoništva; žive i neki Srbi ali ih je moguće i dozvoljeno pominjati jedino u kontekstu Nebrige Bograda (to se tako zove). Dočim se Briga Beograda već zove agresijom, šovinizmom, mešanjem i tako dalje i tako dalje.

Pa se Cigani mogu pominjati jedino i isključivo kao Romi. Briga za njih se iskazuje ritualno i o određenim Danima. E sad, ja imam nekoliko prijatelja Cigana, od kojih se jedan zove (sam sebe, da) Pera Ciga. I bilo bi baš interesantno da mu neki od NVO skauta promeni nadimak.
Meni su moji prijatelji Cigani bili u kući, a i ja njima. Zajedno smo sedeli za stolom.
Za aktiviste nisam siguran da znaju išta sem da kad krenu da obilaze ugrožene romske porodice treba da se dezinfikuju i navuku osmeh no. 3 za kamere (i love this people! i love this children!), a kad se vrate da primene abh postupak sa skidanjem gornjeg sloja kože, pod obavezno.
I divno je pročitati kad jedan kolega bloger, humanista i aktivista, ode u selo u kome se zakrve Cigani i Makedonci, da izvidi situaciju. I ovde na blogu utvrdi da su sve skrivili - Srbi?!

E vidiš, ta dreka oko Mladića i ćutanje oko Taćija; to zgražavanje nad Putinom i blejanje nad Bušom, likovanje nad kineskim političkim zatvorenicima i muk nad američkim - e to mi je, da ti kažem, već malo izašlo uz nos.
Pa ako negde nisam bio jasan - pitaj slobodno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 08:31 21.12.2010

Re: Tutttuuurutututt! Uzbuna! Tuturututut!

freehand
nisam zadovoljan kao građanin ove zemlje ljudskim pravima određenih grupa, i verujem da bi naša država mogla većinu tih problema da reši kada bi htela

Apsolutno i bespogovorno. I ništa ne menja na stvari što možda ne mislimo na iste grupe i na iste situacije.
Čekaj, zbog čega si ti uopšte pominjao kršenje ljudskih prava u Americi?

Ćekaj, a zašto ih ne bih pominjao? Nisam primetio da ti je smetalo dodeljivanje Nobelove nagrade kineskom disidentu?
Ja znam zašto sam pominjao ljudska prava u Srbiji

Znam i ja, ali da probam i tebi da objasnim:
postoje izvesni blogeri koji duže tu human rights oblast, takorekuć.
I to funkcioniše tako što se Kosovo može pominjati pod nekoliko uslova: kao nezavisna država u kojoj žive ostaci istrebljenog albanskog stavnoništva; žive i neki Srbi ali ih je moguće i dozvoljeno pominjati jedino u kontekstu Nebrige Bograda (to se tako zove). Dočim se Briga Beograda već zove agresijom, šovinizmom, mešanjem i tako dalje i tako dalje.

Pa se Cigani mogu pominjati jedino i isključivo kao Romi. Briga za njih se iskazuje ritualno i o određenim Danima. E sad, ja imam nekoliko prijatelja Cigana, od kojih se jedan zove (sam sebe, da) Pera Ciga. I bilo bi baš interesantno da mu neki od NVO skauta promeni nadimak.
Meni su moji prijatelji Cigani bili u kući, a i ja njima. Zajedno smo sedeli za stolom.
Za aktiviste nisam siguran da znaju išta sem da kad krenu da obilaze ugrožene romske porodice treba da se dezinfikuju i navuku osmeh no. 3 za kamere (i love this people! i love this children!), a kad se vrate da primene abh postupak sa skidanjem gornjeg sloja kože, pod obavezno.
I divno je pročitati kad jedan kolega bloger, humanista i aktivista, ode u selo u kome se zakrve Cigani i Makedonci, da izvidi situaciju. I ovde na blogu utvrdi da su sve skrivili - Srbi?!

E vidiš, ta dreka oko Mladića i ćutanje oko Taćija; to zgražavanje nad Putinom i blejanje nad Bušom, likovanje nad kineskim političkim zatvorenicima i muk nad američkim - e to mi je, da ti kažem, već malo izašlo uz nos.
Pa ako negde nisam bio jasan - pitaj slobodno.


Jebote, šta bi mi radili da Ameri nemaju Gvantanamo ? Ili da ne vode ona dva rata? Mogli bi komotno da skočimo sa mosta. Uz malo sreće, možda nas i spasu, ako napadnu Iran.





antioksidant antioksidant 09:04 21.12.2010

Re: Tutttuuurutututt! Uzbuna! Tuturututut!

Pa se Cigani mogu pominjati jedino i isključivo kao Romi.

Делије, не Роми
antioksidant antioksidant 09:06 21.12.2010

Re: Tutttuuurutututt! Uzbuna! Tuturututut!

e to mi je, da ti kažem, već malo izašlo uz nos.

мало?
freehand freehand 09:27 21.12.2010

Re: Tutttuuurutututt! Uzbuna! Tuturututut!

Jebote, šta bi mi radili da Ameri nemaju Gvantanamo

Ne znam. Šta bi ti radio da nemaju Guantanamo?
Ili da ne vode ona dva rata?

Ni to ne znam. Kad oni nisu vodili dva rata?
Mogli bi komotno da skočimo sa mosta. Uz malo sreće, možda nas i spasu, ako napadnu Iran.

Mi da skačemo sa mosta zato što oni neće ratovati, maltretirati, mučiti ili masovno kršiti ljudska prava? I da se radujemo ako napadnu nezavisnu zemlju?

Pretpostavljam da u tom smislu treba gledati i na Taćija i Haradinaja, koje ne treba uzimati u obzir jer su samo kulise iza kojih se kriju srpski zločinci?

Ne razumem jedno, Pajiću: kako čovek može da se bavi elktornikom i informatikom a da ne zna osnovne računske operacije?
Još gore, kako može da spava čovek koji zna osnovne računske operacije ali ih ne primenjuje u ovakvim diskusijama?

srdjan.pajic srdjan.pajic 19:24 21.12.2010

Re: Tutttuuurutututt! Uzbuna! Tuturututut!

freehand
Jebote, šta bi mi radili da Ameri nemaju Gvantanamo

Ne znam.
Ili da ne vode ona dva rata?

Ni to ne znam.



Da znaš osnovne računske operacije, freehand-e, ovde bi se zaustavio i zamislio.


freehand

Mi da skačemo sa mosta zato što oni neće ratovati, maltretirati, mučiti ili masovno kršiti ljudska prava? I da se radujemo ako napadnu nezavisnu zemlju?


Opala ti koncentracija. Poenta je, čime bi se mi bavili da oni to NE rade? Vidi svoja prva dva odgovora.

freehand

Pretpostavljam da u tom smislu treba gledati i na Taćija i Haradinaja, koje ne treba uzimati u obzir jer su samo kulise iza kojih se kriju srpski zločinci?


Jel' ovo dozivaš čopor? U svakom slučaju, loše pretpostavljaš. Ne treba da gubiš vreme sa time šta ti misliš da ja mislim.


freehand

Ne razumem jedno, Pajiću: kako čovek može da se bavi elktornikom i informatikom a da ne zna osnovne računske operacije?
Još gore, kako može da spava čovek koji zna osnovne računske operacije ali ih ne primenjuje u ovakvim diskusijama?


Bla, bla, truć, truć, prodavanje magle, dostojno Wukadina. Razočarao si me, mislio sam da si pametniji od njega.
vishnja92 vishnja92 20:34 21.12.2010

Re: Tutttuuurutututt! Uzbuna! Tuturututut!

Jel' ovo dozivaš čopor?

angie, izadji iz ovog sabana i daltoniste Pajica i vrati nam ga, od-mah!
freehand freehand 21:45 21.12.2010

Re: Tutttuuurutututt! Uzbuna! Tuturututut!

Razočarao si me, mislio sam da si pametniji od njega.

I ja sam mislio. Zar nisam?! Jebi ga, vidiš kako utisak zna da bude varljiv.
freehandJebote, šta bi mi radili da Ameri nemaju Gvantanamo
Ne znam.
Ili da ne vode ona dva rata?
Ni to ne znam.



Da znaš osnovne računske operacije, freehand-e, ovde bi se zaustavio i zamislio.

Da znaš da seckanje rečenica i vađenje iz konteksta nije pristojno, u najmanju ruku, Srđane - ti ovo ne bi radio.
srdjan.pajic
freehand
Jebote, šta bi mi radili da Ameri nemaju Gvantanamo

Ne znam.
Ili da ne vode ona dva rata?

Ni to ne znam.



Da znaš osnovne računske operacije, freehand-e, ovde bi se zaustavio i zamislio.


freehand

Mi da skačemo sa mosta zato što oni neće ratovati, maltretirati, mučiti ili masovno kršiti ljudska prava? I da se radujemo ako napadnu nezavisnu zemlju?


Opala ti koncentracija. Poenta je, čime bi se mi bavili da oni to NE rade? Vidi svoja prva dva odgovora.


Pa ja bih se uredno bavio i domaćom bagrom, po potrebi i zasluzi. U smislu kritike, tužakanja, zahteva za slanje na robbiju i u retkim ali postojećim slučajevima - vraćanje smrtne kazne, zadovoljan što znam da postoji država -ideal na koju se treba ugledati i kakvoj treba težiti.
A šta bi ti radio? Pretpostavljam, isto kao i sada?
Jel' ovo dozivaš čopor? U svakom slučaju, loše pretpostavljaš. Ne treba da gubiš vreme sa time šta ti misliš da ja mislim.

Ma ne Srđane, samo izvodim logičan zaključak iz svega što si napisao.
No... nema razloga ponavljati se. Čini mi se da sam do sada već prilično precizno rekao sve što sam imao na tu temu.
A to za čopor...
Da ostavimo bez odgovora.
mikimedic mikimedic 22:32 21.12.2010

Re: Tutttuuurutututt! Uzbuna! Tuturututut!


Opala ti koncentracija. Poenta je, čime bi se mi bavili da oni to NE rade? Vidi svoja prva dva odgovora.


verovatno nasticima?
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:23 22.12.2010

Re: Tutttuuurutututt! Uzbuna! Tuturututut!

freehand
Razočarao si me, mislio sam da si pametniji od njega.

I ja sam mislio. Zar nisam?! Jebi ga, vidiš kako utisak zna da bude varljiv.
freehandJebote, šta bi mi radili da Ameri nemaju Gvantanamo
Ne znam.
Ili da ne vode ona dva rata?
Ni to ne znam.



Da znaš osnovne računske operacije, freehand-e, ovde bi se zaustavio i zamislio.

Da znaš da seckanje rečenica i vađenje iz konteksta nije pristojno, u najmanju ruku, Srđane - ti ovo ne bi radio.
srdjan.pajic
freehand
Jebote, šta bi mi radili da Ameri nemaju Gvantanamo

Ne znam.
Ili da ne vode ona dva rata?

Ni to ne znam.



Da znaš osnovne računske operacije, freehand-e, ovde bi se zaustavio i zamislio.


freehand

Mi da skačemo sa mosta zato što oni neće ratovati, maltretirati, mučiti ili masovno kršiti ljudska prava? I da se radujemo ako napadnu nezavisnu zemlju?


Opala ti koncentracija. Poenta je, čime bi se mi bavili da oni to NE rade? Vidi svoja prva dva odgovora.


Pa ja bih se uredno bavio i domaćom bagrom, po potrebi i zasluzi. U smislu kritike, tužakanja, zahteva za slanje na robbiju i u retkim ali postojećim slučajevima - vraćanje smrtne kazne, zadovoljan što znam da postoji država -ideal na koju se treba ugledati i kakvoj treba težiti.
A šta bi ti radio? Pretpostavljam, isto kao i sada?
Jel' ovo dozivaš čopor? U svakom slučaju, loše pretpostavljaš. Ne treba da gubiš vreme sa time šta ti misliš da ja mislim.

Ma ne Srđane, samo izvodim logičan zaključak iz svega što si napisao.
No... nema razloga ponavljati se. Čini mi se da sam do sada već prilično precizno rekao sve što sam imao na tu temu.
A to za čopor...
Da ostavimo bez odgovora.


Malo te zeza ovo quote-ovanje, ali ok, snašao sam se.

Prvo, tvoja kontrapitanja ilustruju ono što sam već rekao u komentaru, te su kao takva nepotrebna. Osim sa ciljem da me isprovociraš, da i ja krenem da pričam o Iraku, Afganistanu i Gvantanamo-u. Može, ali neki drugi put.

Drugo, ne izvlačiš logičan zaključak na osnovu onog što sam napisao, niti na osnovu toga što me poznaješ, nego na osnovu predrasude, inercije i novih trendova na blogu.

Tvoja predrasuda o meni je tu najmanje bitna, mada ume da natovari čopor na ledja . Eno stiže Miki, samo da još prokljuvim šta je to "nasticima", da znam da li da bežim, ili da stavim šlem na glavu i da se ukopavam.

freehand freehand 10:31 22.12.2010

Re: Tutttuuurutututt! Uzbuna! Tuturututut!

Malo te zeza ovo quote-ovanje, ali ok, snašao sam se.

Mnogo me zeza, ali hvala Bogu isplivasmo nekako.
Pajiću dilberu... Ja o tebi nemam ni mišljenje, kamoli predrasude. Time ne mislim ništa negativno ni uvredljivo.
Jednostavno - do sada sam pročitao 1 i po tvoj tekst i nekoliko komentara. Pola mi se dopalo, pola nije. Sa nečim se slažem, sa nečim ne.
Bože moj, to je normalno.
Hoću reći - ti si ovde prema meni nastupio lično, ja prema tebi nisam. E sad, više bi mi se dopalo da si bio malo ljubazniji, ali i ovako je ok. Nije bilo bezobrazluka i niskosti i sve potpada pod redovno stanje u ovoj vrsti komunikacije.
Što se teme tiče vidim da imaš selektivan pristup, selektivno rasuđuješ i to ti odgovara. Pa ok.
A "čopor" zaboravi. Jer kad kažeš čopor neko će reći krdo, treći jato ili stado, i tako, trakalica.
Sad - uzdravlje. Smorismo.

nikolic777 nikolic777 07:17 24.12.2010

Re: Tutttuuurutututt! Uzbuna! Tuturututut!

Ups... Jel ovde prošla higijeničarka u međuvremenu?


...naravno da očisti trolove sa kojima si pokušao, ali...bezuspešno

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana