Istorija| Ljubav| Sex

Kratka istorija ljubavi

Vojislav Stojković RSS / 20.12.2010. u 14:55

Jedne noći stigao je u neuobičajeno uzbuđenom stanju. Doneo je neki mali kasetofon i odmah pustio traku, Šubertov kvintet za gudače. Ne bih to nazvala seksi muzikom, a nisam ni bila u takvom raspoloženju, ali on je želeo da vodimo ljubav, tražio je, tačnije rečeno – izvinite što sam ovako eksplicitna – da usaglašavamo kretnje s muzikom, sa sporim stavom.

Pa sad, možda je dotični spori stav izuzetno lep, ali na mene nije delovao nadražujuće, daleko od toga. Da stvar bude još gora, nije mi izbijala iz glave slika sa kasete: Franc Šubert, ne u liku boga muzike već nekog izmoždenog, kijavičavog bečkog činovnika.

Ne znam koliko vam je poznat taj spori stav, ali ima u njemu jedna duga violinska melodija koju prati duboko pulsiranje viole, i osetila sam kako on pokušava da prati njen ritam. Sve mi je to delovalo usiljeno, neopisivo smešno. Ko zna kako, ta moja distanca probila se i do njega.
»Isključi misli», zašištao je na mene. «Uživljavaj se u muziku!»

I šta da vam kažem, nema boljeg načina da nekog izbacite iz takta nego da ga učite šta bi trebao da oseća. Okrenula sam mu leđa i njegov mali erotski ogled se odmah srušio.

Pokušao je kasnije da se opravda. Samo je hteo, navodno, da mi ukaže na istoriju osećanja. Osećanja koja su cvetala u u Šubertovo doba do danas su, uglavnom, izumrla. Jedini način da ih ponovo oživimo vodi preko muzike iz tog vremena. Jer muzika je trag, zapis o osećanjima. Spori stav Šubertovog gudačkog kvinteta govori baš o tucanju. Da se nisam operila, da sam pustila da se muzika  ulije u mene i da me celu prožme, doživela bi titraje nečeg potpuno nesvakidašnjeg: kako je bilo voditi ljubav u Austriji posle Bonaparte.

Bez sumnje, interesantno pitanje - menjaju li se ljubavna osećanja kroz istoriju? Ako se menjaju, onda se i  razlikuju od epohe do epohe. Rađaju  se u nekom vremenu, doživljavaju svoj procvat, zatim naprasno umiru ili lagano odumiru.

Da li je navedena hipoteza tačna i kako je dokazati?

Istorija, kao  društvena i humanistička nauka, koja se bavi proučavanjem ljudske prošlosti, od Herodota do danas, malo ili nimalo govori o tome kako su se ljudi u prošlosti voleli. Ona je puna  ratova, prevrata i nasilja svih vrsta, pa ako sudimo prema toj humanističkoj nauci, u ljudskoj prošlosti  dominirale su emocije mržnje, gneva i straha. Ljubavi gotovo da nije ni bilo.

U istoriji filozofije možemo saznati kako su epikurejci ili stoici tumačili emocije, a kako Spinoza ili Niče. Istorija religije nudi odgovore kako je na emocije gledao budizam, judeizam, hrišćanstvo ili islam.

Kada proučimo opštu istoriju, istoriju filozofije i religije, neće nam biti teško da zaključimo da se pod uticajima različitih istorijiskih ideja, društvenih i religijskih pokreta, zajedno sa moralom i kulturom, menjali načini ispoljavanja, kontrole i samokontrole emocija. Međutim, to još uvek ne znači da su se i erotska osećanja menjala, odnosno, da su se žena i muškarac u postelji osećali  različito pre nove ere, u srednjem veku i danas.

Ni savremena psihologija ne poklanja naročitu pažnju istoriji emocija, mada je istini za volju bilo sporadičnih napora.  Do sada je psihologija pokazala i dokazala da se  naše emocije  razvijaju i menjaju tokom života. Nisu iste u ranom detinjstvu i kasnije. Naravno, tu nam i nisu  bili potrebni naročito uverljivi naučni dokazi. Sasvim je dovoljan kratak introspektivni uvid u vlastitu prošlost, ovlašno evociranje uspomena.

Kada filozofija i nauka ne daju odgovore, moramo se osloniti na književnost. Jer, istorija književnosti, a i umetnosti uopšte, nije ništa drugo nego istorija ljudskih emocija. Pogledajmo nakratko nekoliko, gotovo ad hock, odabranih stihova.

1.

    Kako su lepe noge tvoje u obući,
    kćeri kneževska;
    sastavci su bedara tvojih kao grivne,
    delo ruku umetničkih.

    Pupak ti je kao čaša okrugla,
    koja nije nikad bez pića;
    trbuh ti je kao stog pšenice
    ograđen ljiljanima.

    Dve dojke tvoje
    kao blizanca srnčeta.                       

2.                                                                                                                                                              

    Blažen bio dan, mesec i doba,
    godina i mesto predeo i vreme,
    kad su moje usne zadrhtale neme,
    a njene me oči svezale ko roba.

    I blažena nek je moja prva patnja,
    s kojom me bjese ljubav izmučila,
    i luk i strela što me oborila,
    i rane što srcu mome postaše pratnja.

3.
    I odvedoh je na reku
   misleći da je devojka,
   a imala je muža.

   Bilo je to u noći svetoga Jaga
   i kao po dogovoru -
   pogasili su se fenjeri
   i zapalili svici.

    Na poslednjem uglu ulice
    dodirnuh njene zaspale dojke
    i odjednom mi se otvoriše
    kao grane zumbula.

Prva dva stiha su napisana pre gotovo trideset vekova ( Pesma nad pesmama,  Stari zavet), druga dva stiha u srednjem veku (6. aprila 1327.g. kada je nesrećni Petrarka u Avinjonu sreo madonu Lauru), a poslednji stihovi nedavno, u dvadesetom veku (Lorka, Neverna žena). Bez naročitih poteškoća i bez obzira na vreme nastajanja, čitalac prepoznaje da je reč o ljubavnim, erotskim osećanjima.

Potpunija analiza književnih dela nastalih u različitim epohama mogla bi pokazati da se ljubavna, pa ni erotska, osećanja HeleneTrojanske i Parisa,  Ane Karenjine i grofa Vronskog, ledi Četerli i šumara Parkina, bez obzira na vekove koji ih dele, nisu bitno razlikovala.

Nema ideje koja već nije bila u nečijoj glavi, nema priče koja nije ispričana, rekao bi Borhes,  pa ni emocija koje već nisu doživljene, usudio bih se da dodam, mi smo samo bore na licu večnosti.

Ko nije sklon da poveruje ovoj kratkoj analizi, može da ponovi erotski ogled iz citiranog dela sa Šuberovim kvintetom za gudače.

Inače, reč je o pasusu iz najnovije knjige “Letnje doba” nobelovca Džona M. Kucija, za koju kritičari tvrde da je najbolje Kucijevo delo u protekloj deceniji.

U skaldu sa temom bloga ostaje mi još samo da svima zaželim da u  Novoj 2011, novoj dekadi i ostatku 21. veka dominira ljubav, a ne mržnja,  gnev i strahovi.

Atačmenti

Tagovi



Komentari (101)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 15:24 20.12.2010

Kad već pričamo o ljubavi

.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:18 20.12.2010

Re: Kad već pričamo o ljubavi

Da se nisi javio prvi, ne bih odgovarao na pitanju o intimnom životu kolega nam blogera, ali pošto si prvi dobićeš odgovor umesto medalje:
Ne znam.
jedan.kub jedan.kub 16:31 20.12.2010

Divan tekst

prava poezija za razliku od prvog komentara koji je gruba proza. Lepa i pozitivna osećanja su uvek išla uz lepu poeziju, prozu pa i muziku. Ima puno primera:

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:20 20.12.2010

Re: Divan tekst

Ako misliš na komentar komentatora niccola mora mu se oprostiti.
On je, naime, advokat.
A za advokate nema ljubavi dok se ne potpiše kontrakt pred državnim službenikom i dva svedoka.

Drago mi je da ti se tekst dopao. Hvala.
niccolo niccolo 18:00 20.12.2010

Re: Divan tekst

Ok, pošto vidim da vam se ne sviđa brišem komentar...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:54 20.12.2010

Re: Divan tekst

Idi begaj, niccolo, pa valjda znaš da sam se šalio, vraćaj komentar i bolduj, ako ti je volja.
niccolo niccolo 20:10 20.12.2010

Re: Divan tekst

Tja, sad gotovo. Naime, postoji razlog zašto to pitam baš ja i zašto baš krajem ove godine. Zanimalo me da li će se i Vladimir (koji će svakako svratiti pre ili kasnije na tvoj blog) setiti na šta ciljam . Međutim, ti i kub ste toliko ozbiljno shvatili da sam se zabrinuo da će i on tako shvatiti, a onda ništa od šale...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:45 20.12.2010

Re: Divan tekst

Koliko znam vladimir je najavio putovanje pred NG, ali nije rekao da je bračno.

niccolo, ja sam se zaista šalio.
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:43 21.12.2010

Čemu?

Niccolo
... Zanimalo me da li će se i Vladimir (koji će svakako svratiti pre ili kasnije na tvoj blog) setiti na šta ciljam .

Vojislav Stojkovic
...Koliko znam vladimir je najavio putovanje pred NG, ali nije rekao da je bračno.


nsarski nsarski 16:43 20.12.2010

Antonije i Cleopatra

Potpunija analiza književnih dela nastalih u različitim epohama mogla bi pokazati da se ljubavna, pa ni erotska, osećanja HeleneTrojanske i Parisa, Ane Karenjine i grofa Vronskog, ledi Četerli i šumara Parkina, bez obzira na vekove koji ih dele, nisu bitno razlikovala.


Kleopatra: "Blago konju koga Antonije zajase." (Antonije i Kleopatra - Sekspir)

(O happy horse, to bear the weight of Antony! - A&C, cin I, scena 5) - kad pomislim da je ona ocajnica tuzila Asanza jer je primorao svojom tezinom...Hesus, times have changed!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:25 20.12.2010

Re: Antonije i Cleopatra

Mislio sam da umesto Jelene Trojanske i Parisa, navedem taj ljubavni par. Međutim, zbog hronologije nastajanja više mi se uklopio Homer od Šekspira.

Nego, interesantno je da su u velikim ljubavnim delima po pravilu junaci preljubnice/ci.
Čak i naš Crnjanski negde kaže da su ljubavnici uvek uspešniji od muževa.
nsarski nsarski 17:29 20.12.2010

Re: Antonije i Cleopatra

Nego, interesantno je da su u velikim ljubavnim delima po pravilu junaci preljubnice/ci.
Čak i naš Crnjanski negde kaže da su ljubavnici uvek uspešniji od muževa.


Pa, Ko te ima taj te nema.
Unfuckable Unfuckable 16:58 20.12.2010

ugao gledanja & nacija

Okrenula sam mu leđa i njegov mali erotski ogled se odmah srušio.

Pa da, bez gledanja zaključujem da baya nije Srbin, heh:
tamo gde ostali vide problem (ili "rušenje erotskog ogleda", Srbenda bi video priliku
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:30 20.12.2010

Re: ugao gledanja & nacija

U pravu si nije Srbenda.

On je Afrikaner holandskog porekla, školovan u Engleskoj, predavao u Kejptaunu i na Harvardu, sada živi u Sidneju.
kick68 kick68 23:25 20.12.2010

Re: ugao gledanja & nacija


tamo gde ostali vide problem (ili "rušenje erotskog ogleda", Srbenda bi video priliku


When God closes a door, he opens a window.
fixxerus fixxerus 16:58 20.12.2010

xistoria de un amor:.







bio ja ono visokplavipreplanuo
tero kosu na kakoizraste
jebo samo po potrebi a iz ljubavi
ali
kad bi se isposvršavali
nije mi se nešto zadržavalo
već sam fatao neki noćni jutarnji
i bežo kući knjigama i bajaderama
i svojoj zajebanoj muzici
koje su me čekale pored kreveta i cvilele zamnom

e
bila neka snežana il slađana
slagaćute
misim znam ko je tačno bio
al se sad pravim malo
volela me ko izborni predmet
i stalno pokušavala
da me zadrži u zaključku
onokao

ma daj ostani molim te imam knedle sa šljivama
a šljive sa orasima

spakuj mi žurim

ma daj ostani dok su još tople

drugi put

ux drugiput drugiput
aj ostani jednom baš ovaj put
da malo popričamo
da se pogledamo

el nešto nije bilo kako treba

ma jokbre sačuvajbože
nego baš zato što je sve tu super
daj ostani malo
prespavaj
ovoono
pa da ujutru vidimo

maa gledo sam taj film u debelim knjigama
nikad ne izađe na dobro
aj zdravo

i taaakoooo

no, jednom u sred nekog januara
obavili mi sve što smo imali
i ja ustajem oblačim gaće košulju džemper čarape

di su mi pantalone

eno tamo u kupatilu

koj će q u kupatilu

smeška se …… ćuti

ja u kupatilo
kad pantalone mi u lavabou>>potopljene
aumajkuliti
provirim ja kad ona se tamo upišala od smexa
i maše mi rukom da dođem a pritom mi otvorila vrata od jorgana
lepa, primamljiva slika
sreća na doxvat ruuuke
miriše mamina gibanica iz rerne

ja ti uletim u kupatilo
iscedim ti one moje krupnisomotzelene pantalone
navučem ix onako mokre
jakna
i pali brate

ux kako je duvalo dok sam čeko 16e
onaj u 2.10
jaja mi se smrzla

i ja spontano počex da trčim do kuće

eto: otrčax
optrčax..

imalo se još morala, reči i muda
a sreća bila tek u izgledu

...
a ?sadaa
dotrčan
i snađen oVOolikom srećom
sve mi se više gleda u nečiju milost
šapuće u zagrljaju
smeje u računu

jebanje nije ni nužno…. nešto

mislim: mooože
ali

>>de nagni se da ti kažnem nešto:
ranije je bilo pokaži sise
a sad
pokaži reč
pošećeri mi dušu
uključi fip radio<<




i debelo nam pokri ovo malo zajedno
nsarski nsarski 17:28 20.12.2010

Re: xistoria de un amor:.

i debelo nam pokri ovo malo zajedno

Ne mogu da odolim - jeste ljiga - ali nije trol:

Una Historia de un Amor:

4krofnica 4krofnica 17:33 20.12.2010

Re: xistoria de un amor:.

jeste ljiga - ali nije trol


auh...onda cu ja da trolujem sa stilom

mozda ljubavi i nisu iste ali na kraju ..sve umru.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:45 20.12.2010

Re: xistoria de un amor:.

fixxerus

bio ja ono visokplavipreplanuo

Uvek se ponovo pitam fixxerus, jel ti ova svoja mala remek dela vadiš iz neke stare zbirke ili ih sastavljaš onako ad hock?

Kako bilo da bilo, skidam kapu.
docsumann docsumann 17:54 20.12.2010

Re: xistoria de un amor:.

Uvek se ponovo pitam fixxerus, jel ti ova svoja mala remek dela vadiš iz neke stare zbirke ili ih sastavljaš onako ad hock?

Kako bilo da bilo, skidam kapu


Ako ti odgovori pjesmom znači da je u pitanju ovo prvo
mirelarado mirelarado 18:04 20.12.2010

Re: xistoria de un amor:.

mozda ljubavi i nisu iste ali na kraju ..sve umru.


Понекад су и чудне:


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:01 20.12.2010

Re: xistoria de un amor:.

mirelarado


Понекад су и чудне:



a ponekad i stare, kao i stari prijatelji.
Черевићан Черевићан 22:09 20.12.2010

стихохвал

песма богме вредна
тапшастог алала
fixxerusе, Гсподине
још многа Вам дала
kick68 kick68 22:23 20.12.2010

Re: xistoria de un amor:.

Понекад су и чудне:

a ponekad i stare, kao i stari prijatelji.


Ponekad i smesne:

Obren Markov Obren Markov 07:58 21.12.2010

Re: xistoria de un amor:.

Ama Fix jako je ovo lepo
al sve po nekim blogovima se može naći

nego deder, ako ima šta toga štampanog, il kaniš da će da bude, aj podeli sa nama...
gorran2 gorran2 17:02 20.12.2010

O ljubavi sve najlepše

Bez sumnje, interesantno pitanje - menjaju li se ljubavna osećanja kroz istoriju? Ako se menjaju, onda se i razlikuju od epohe do epohe. Rađaju se u nekom vremenu, doživljavaju svoj procvat, zatim naprasno umiru ili lagano odumiru.

Da li je navedena hipoteza tačna i kako je dokazati?

Čini mi se da izbor Coetzea govori više od pukog postavljanja pitanja. Doživljaj ljubavi koji on prenosi, uglavnom je doživljaj sporadičnih strasti koje se samoobmanjuju, i u svom pokušaju uzletanja prljaju i sudaraju sa stvarnošću, i skončavaju u vlastitoj lažnosti i nemogućnosti.

Uostalom, ne samo ljubavi, života uopšte.

Ovu njegovu poziciju, koju možemo nazvati staračkom - po kojoj je sve prošlo, i ništa nije moguće - teško se može nazvati lepom, ali se može razumeti.

Dakle pitanje je ne samo da li se ljubav menjala tokom istorije, nego, da li je ona, u istorijskom smislu, konačno umrla.

Rađaju se u nekom vremenu, doživljavaju svoj procvat, zatim naprasno umiru ili lagano odumiru.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:14 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

Čekaj malo gorane2, pusti ti Kucija, nego reci ti nama zašto vi istoričari od Herodota, pa do tebe, beležite samo istoriju ratova, prevrata i nasilja. Krv teče potocima, a ljubavi i seksa nigde.

Odgovori prvo na ta pitanja, a onda možemo o Kuciju i njegovom poimanju ljubavi i života.
gorran2 gorran2 17:24 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

beležite samo istoriju ratova, prevrata i nasilja. Krv teče potocima, a ljubavi i seksa nigde.

Pa, nije baš tako - eto ti ljubavne priče (produžene trojke) o Juliju Cezaru, Kleopatri i Marku Antoniju, pa o Miri i Slobi, Mari i Anti Paveliću

Šalu na stranu, razumem pitanje. Ali, razlog je očigledan: kad neko nekoga zvekne toljagom, ili ga nareže mačem, ili ga natakne na kolac, to predstavlja jednu objektivnu činjenicu, za razliku od ljubavi koja to nije.



O ljubavi su, kao što si primetio, pisali pesnici, koji su uvek i svuda, i s razlogom, bili kudikamo više cenjeni od istoričara.

Nego, reci ti meni da li sam pogrešio kad mi se učinilo da si na pitanje "da li je ljubav i dalje moguća" blago sugerisao negativan odgovor?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:36 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

Jasno je to meni, nego te povociram.

Ipak, lepo je zamisliti kako bi nam sadašnjost izgledala da su u našoj istoriji dominirale pozitivne emocije, a pre svih ljubav. Onda bi poglavlja istorijskih udžebinaka nosila naslove:

Ljubav u prvobitnoj zajednici, ljubav u antičkoj Grčkoj, Starom Rimu, srednjem veku i, naravno, ljubav u NOR-u.

Na pitanje "da li je ljubav i dalje moguća" nisam ni odgovarao.
nsarski nsarski 17:40 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

Ljubav u prvobitnoj zajednici, ljubav u antičkoj Grčkoj, Starom Rimu, srednjem veku i, naravno, ljubav u NOR-u.

Vec neko vreme se pitam: kakav je bio odnos u NOR-u prema LGBT partizanima (partizankama)? Zna li neko da mi kaze? Drago, Karagaca...anybody?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:48 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

Ja sam načuo za neke slučajeve, ali u španskom građanskom ratu:

gorran2 gorran2 17:51 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

ljubav u NOR-u

Inače, čini mi se da sam na tom mestu naišao na jednu zanimljivu karakteristiku ljubavi. Nasuprot popularnim seks-skandalima u visokom društvu, ratne ljubavi izgleda karakteriše neobična stabilnost i trajnost. Znam veliki broj parova koji, ne samo što su ostali zajedno po 50-60 godina, nego i dalje obožavaju jedno drugo. Jedan čiča od 90 godina kome je posle 57 godina umrla njegova ljubav, danas pokušava da napiše knjigu o njoj

Možda se ratne od civilnih ljubavi razlikuju po tome što nisu teorijske, nego sasvim praktične - zasnovane na iskustvima o tome koliko je neko vredan, spreman da pomogne, kako se ponaša pod pritiskom.
Na pitanje "da li je ljubav i dalje moguća" nisam ni odgovarao.

Mudro. Ali ipak ti prija Kuci?
nsarski nsarski 18:11 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

Ja sam načuo za neke slučajeve, ali u španskom građanskom ratu:

Uuuu, jbt, ovo je "ljubav" kao u Abu Ghraib-u, da izvinis! Ja sam pitao nesto sasvim drugo...

A kad ti vec postavljas VELIKA pitanja o ljubavi i knjizevnosti, da i ja tebe pitam jedno: Ovde si naveo tvog idola Kucija (nista lose ne mislim, naprotiv) koji je tek sada napisao najvece delo, i to o ljubavi. Mnogi misle da je Markes najzad napisao svoje najvece delo kad je iznedrio "Ljubav u vreme kolere". Pitanje: da li se veliki pisci najzad vrate osnovnoj i najvaznijoj temi - ljubav (s veeelikim primesama erotike), ili je u pitanju samo slucajnost. Eto, to je moje veliko pitanje za tebe, Vojislave Stojkovicu.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:11 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

gorane2, šta si navro, Kuci, pa Kuci, čekaj da završimo poglavlje "Ljubav u NOR-u":

O Titu kao muškarcu, odnosno, seksualnoj osobi, čuo sam nekoliko interesantnih stvari od Spasenije - Cane Babović i od Stane Tomašević. Davorjanka Paunović je Stani jednom prilikom rekla:

- Moj pisaći i polni stroj moraju biti stalno u stanju pripravnosti. Ni za jedan ni za drugi Tito nema određeno vreme. Nekada sam neke naredbe kucala izašavši iz kolone i držeći mašinu na krilu. Jednom prilikom za vreme našeg odnosa neprijatelj je bio veoma blizu mesta gde smo se mi nalazili. Čula se jaka paljba koja se približavala. Ja sam bila jako uplašeno i Tita upozoravala, međutim, on je i dalje radio svoj posao. Njega to nije nimalo ometalo u njegovoj pohoti niti je hteo da prekine, sve dok nije doživeo vrhunac.

Franc Leskošek je Cani Babović ispričao sledeći doživljaj:

- Na čelu slovenačke delegacije jednog popodneva došao sam na zakazani sastanak kod Tita. Stražar ispred Titovih vrata rekao mi je: "Možete da uđete, Tito vas očekuje". Kad smo
ušli u sobu u njoj nije bilo nikoga. Iz susedne prostorije čuli su se uzdasi i krici praćeni jakom škripom kreveta. Krici su postajali sve glasniji, a škripa kreveta sve jača. Izgledalo je da će se krevet raspasti, a osoba u jaucima izdahnuti. Rekao sam drugovima da izađemo napolje da se malo prošetamo, jer ko zna kad će se ovo završiti. Posle jednočasovne šetnje, kad smo ušli u sobu, Tita smo zatekli za radnim stolom, krepkog i dobrog raspoloženja. Pogledao je u časovnik i rekao: "Ne smeta što ste zakasnili, ja sam završio neke važne i neodložne poslove"
(izvor)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:14 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše


nsarski


A kad ti vec postavljas VELIKA pitanja o ljubavi i knjizevnosti, da i ja tebe pitam jedno: Ovde si naveo tvog idola Kucija (nista lose ne mislim, naprotiv) koji je tek sada napisao najvece delo, i to o ljubavi. Mnogi misle da je Markes najzad napisao svoje najvece delo kad je iznedrio "Ljubav u vreme kolere". Pitanje: da li se veliki pisci najzad vrate osnovnoj i najvaznijoj temi - ljubav (s veeelikim primesama erotike), ili je u pitanju samo slucajnost. Eto, to je moje veliko pitanje za tebe, Vojislave Stojkovicu.


U prethodnoj knjizi "Dnevnik loše godine" već na početku Kuci piše:

"Prvi put su je moje oči ugledale u perionici. Ima crnu, crnu kosu, kosti lica kao izvajane. Neki zlatast odsjaj na koži, plamsav, to bi mogla biti umesna reč. Crveni haljetak i tange. Dok sam je posmatrao, polako me je obuzimao sve jači bol, metafizički bol, kojem nisam ni pokušaavao da se oduprem."

Dakle, odgovor bi bio: kada pisci u poznim godinama ugledaju lepu i mladu ženu u tangama, spopadne ih jak metafizička bol, sedaju za radni stol i pišu književno delo o ljubavi.

U mlađim godinama u sličnoj situaciji, umesto da pišu, odlaze sa lepim ženama u krevet.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:24 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

gorran2

Na pitanje "da li je ljubav i dalje moguća" nisam ni odgovarao.

Mudro. Ali ipak ti prija Kuci?


Po mom skromnom laičkočitalačkom mišljenju, Kuci je jedan od najboljih živih pisaca.

A što se tiče pitanja koje stalno postavljaš, hajde da ti odgovorim:

Za gospodu u "najboljim" godinama ljubav je moguća samo uz Šubertov gudački kvintet i Štrausov "Marš Radecki", ali pod uslovom da imaju dovoljno para za vijagru.
JJ Beba JJ Beba 20:34 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

Vec neko vreme se pitam: kakav je bio odnos u NOR-u prema LGBT partizanima (partizankama)? Zna li neko da mi kaze? Drago, Karagaca...anybody?


mora da i o partizanima i sexu ima negde neka studija, Baš ću da potražim
međutim poznato je da je oktobarska revolucija 1917 god učinila neviđen uticaj na seksualne slobode, pogled na brak, mesto žene i na gender uopšte.
tako je i pogled na LGBT populaciju bio veoma liberalan
a sobzirom koliki je Rusija imala uticj kod nas....


Russia’s sexual revolution after 1917



“Women workers take up your rifles” - a Bolshevik poster calling women to arms in defence of the revolution in 1917. Sexual liberation was a central goal of the revolutionary movement
nsarski nsarski 20:43 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

Sexual liberation was a central goal of the revolutionary movement

There is sexual liberation, and there is sexual liberation. Ovo sto si stavila nije ono sto sam ja imao na umu...:))) (mislim, da zene voze traktor! - no, that's not what I had in mind.)
Filip2412 Filip2412 20:48 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

“Women workers take up your rifles” - a Bolshevik poster calling women to arms in defence of the revolution in 1917. Sexual liberation was a central goal of the revolutionary movement
A meni odmah palo na pamet ono: posle rata, zamenio zenu za drugaricu
JJ Beba JJ Beba 21:01 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

nsarski
Sexual liberation was a central goal of the revolutionary movement

There is sexual liberation, and there is sexual liberation. Ovo sto si stavila nije ono sto sam ja imao na umu...:))) (mislim, da zene voze traktor! - no, that's not what I had in mind.)

ne stavila sam samo kao islustraciju da je tu sve počlo

Aleksnadr ranković- on mi je rekao kako je, kad je on postao sekretar Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Srbije, među studentima preovladavala naklonost ka slobodnoj ljubavi, prema učenju psihologa Vilhelma Rajha. Kad je Ranković pitao Milovana Đilasa šta se to dešava u redovima Partije na Univerzitetu u Beogradu, ovaj mu je odgovorio “eto tako, sve na gomili”.

Je li Ranković odobravao to orgijanje među predratnim članstvom komunističke partije?

- Ranković i Đilas su bili zagovornici asketskog načina života za vreme Drugog svetskog rata. Tu slobodnu ljubav nisu tolerisali u partizanskim pokretima, i tokom rata su većina komunista bili zatočnici gotovo monaškog života. Svaki član Partije, mogao je da ima samo jednu “drugaricu”, i da njeno ime prijavi Partiji.


Rankoviću ipak nije uspelo da dekret o asketizmu i monogamiji zadrži i u posleratnoj Jugoslaviji?

- Nažalost. Pričao mi je da upravo zbog takvog ponašanja nije voleo Petra Stambolića. Bio je prinuđen da formira i komisiju za utvrđivanje nemorala u kojoj su bili Spasenija Cana Babović i Krcun. Jedan od prvih slučajava kojim se Komisija bavila bio je pomenuti slučaj Stambolića i Milke, Đurićeve žene. Raspitivao sam se o njemu i kod Stambolića ali on mi je samo rekao: “Pa Komisija je utvrdila da ja nisam”. Ipak nikada nije zaboravio tu aferu i potvrdio je Krcunovu slutnju poverenu Rankoviću: “Taj ti vlah, (mislio je na Petra Stambolića) to nikada neće zaboraviti”.

JJ Beba JJ Beba 21:08 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

Spasenije - Cane Babović


Pominje se u javnosti i neka seks afera sa Dražom Markovićem u glavnoj ulozi?

- Ratna priča Momčilovog brata, poznatog Dragoslava Draže Markovića, čija je poslednja funkcija bila predsednik predsedništva SKJ, desila se 1942. u selu Granice kod Mladenovca. Četnici su u seoskoj školi opkolili partijsko rukovodstvo Kosmaja koje su vodili Andrija Habuš, Draža i Kika Damjanović. Andrija i Kika zadužili su Dražu da baci bombu među četnike koji su ih opkolili, on to nije uradio ali su se oni ipak u toku noći probili iz škole. Pošto su svi preživeli, organizovali su partijsko suđenje zbog Dražinog kukavičluka. Draža se branio, da se nije samo on uplašio već i Kika, i da je rekla: “Andro voljeni, šta ćemo sad”. Draža i njegov brat poslali su kasnije Andriju u zapadnu Srbiju gde su ga ubili četnici, a Draža se posle rata oženio Kikom.
- Kad sam razgovarao sa Canom Babović, pitao sam je zašto Milan Mijalković Čiča iz Jagodine, instruktor Pokrajinskog komiteta KP Srbije, nije prisustvovao Petoj zemaljskoj konferenciji KPJ 1940. u Zagrebu. Ispostavilo se da je bio partijski kažnjen pošto je istovremeno živeo sa Canom Babović i sa majkom Ljubinke Milosavljević sekretara PK SKOJ-a u Srbiji. Posle mi je Stambolić ispričao da je Čiča inače imao običaj da muža pošalje na partijski zadatak, a da ostane sa njegovom ženom.
nsarski nsarski 21:49 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

kada pisci u poznim godinama ugledaju lepu i mladu ženu u tangama, spopadne ih jak metafizička bol

Lolita, light of my life, fire of my loins...ne znam tacno gde je metafizika u toj zeravici donjeg dela stomaka.
nsarski nsarski 21:52 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

@JJ

Ma, bre, pitam kako su se u NOR-u odnosili prema pederima i lezbejkama, pobogu! (A da su se ovako zaskakivali k'o zecevi, to i ja znam).
JJ Beba JJ Beba 22:14 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

Ma, bre, pitam kako su se u NOR-u odnosili prema pederima i lezbejkama, pobogu! (A da su se ovako zaskakivali k'o zecevi, to i ja znam).

nisam tebi okačila zečeve, već Voji koji je spominjao Canu Babović.

LGBT populacija je svugde u svetu boravila po apsanama do 60tih godina.
Kod nas, 70tih godina prošlog veka Jovan Ćirilov je od Centralnog komiteja, ili tako nekog organa, zatražio da se pederstija izbaci iz kaznenog zakona.
Dakle revolucinarna deca su do autovanja Jovana Ćirilova pedere mučili i streljali ne bi li prikrili tragove.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:51 20.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

JJ Beba
Posle mi je Stambolić ispričao da je Čiča inače imao običaj da muža pošalje na partijski zadatak, a da ostane sa njegovom ženom.
[/i]


Tako je bilo do rata, a posle rata muževe su slali na Goli Otok.

miloradkakmar miloradkakmar 00:11 21.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

Šalu na stranu, razumem pitanje. Ali, razlog je očigledan: kad neko nekoga zvekne toljagom, ili ga nareže mačem, ili ga natakne na kolac, to predstavlja jednu objektivnu činjenicu, za razliku od ljubavi koja to nije.

Ako ljubav nije činjenica, ne znam šta je.
Eto, pamtim datum kad sam ženu prvi put video, kad smo počeli da se zabavljamo ,odmah potom smo počeli da živimo zajedno, imamo dvoje dece, unuku... a danas nam je , zvanično , 31. godina braka. Čak pamtim i okolnosti pod kojima se sve to dogadjalo, mesto, ostale aktere, kakvo je bilo vreme...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:58 21.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

miloradkakmar

Ako ljubav nije činjenica, ne znam šta je.


Činjenice su i dvoje dece, unuče i 31 godina zajedničkog života.

Čestitam, milorade, na činjenicama.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:03 21.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

JJ Beba



JJ vidim da poznaješ materiju vezanu za taj deo naše istorije, pa me interesuje tvoje mišljenje da li je na fotografiji iz Španije (koju sam već okačio gore) zaista drug Broz ili je to još jedna kleveta reakcionarnih elemenata:


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:30 21.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

nsarski
kada pisci u poznim godinama ugledaju lepu i mladu ženu u tangama, spopadne ih jak metafizička bol

Lolita, light of my life, fire of my loins...ne znam tacno gde je metafizika u toj zeravici donjeg dela stomaka.


Kada već spominješ taj oganj kod pisaca i njegov uticaj na izbor teme i kvalitet književnih im dela, interesantan je slučaj aktuelnog nobelovca Maria Vargasa Ljose.

Sudeći po temama njegovih književnih dela on ima dve velike strasti politiku (Grad i psi, Zelena kuća, Razgovor u katedrali, Jarčeva proslava, Raj na drugom ćošku) i erotiku ( Pohvala pomajci, Don Rigobertove beležnice, Avanture nevaljale devojčice).

Pohvala pomajci je najbolji roman iz njegove intimističko-erotskog opusa. Po mom skromnom mišljenju to je jedan od najerotističnijih romana, (ako takav kriterijum vrednovanja uopšte postoji), napisanih u poslednje vreme.

Obrađuje izuzetno osetljivu temu. Da nije reč o zaista velikom piscu i umešnisti pisanja Ljosa bi verovatno bio optužen za pedofiliju.
Reč je, naime, o odnosu dvanaestogodišnjeg dečaka i maćehe.
U toj knizi Ljosa pokazuje, na uverljiv način, kako je tanka linija između anđela i palog anđela.

Međutim, u poslednjoj knjizi iz intimističko-erotskog opusa, Avanture nevaljale devojčice , Ljosa pokazuje vidne znake umora.
Ničim ne potseća na Pohvalu pomajci.

Čini se da u njegovom slučaju sa godinama života onaj oganj sve salbije žeže.
JJ Beba JJ Beba 13:59 21.12.2010

Re: O ljubavi sve najlepše

Vojislav Stojković
JJ Beba



JJ vidim da poznaješ materiju vezanu za taj deo naše istorije, pa me interesuje tvoje mišljenje da li je na fotografiji iz Španije (koju sam već okačio gore) zaista drug Broz ili je to još jedna kleveta reakcionarnih elemenata:




ne znam da li je Tita na slici. Mislim, senka pokriva figuru da bi se rekonstruisao stav.

Možda je Rodoljub Čolakovič, revolucionar i književnik, španski borac, učesnik NORa, narodni heroj? Našla sam negde da je taj istaknuti društveno-politički radnik nameravao da napiše knjigu "Kako je vlast kvarila komuniste" al' ga je smrt onemugućila u realizaciji. Da je uspeo ko zna kako bi gledali na našu istoriju.
Čitala sam negde da je Sreten Žujović pričao o Titinoj ratnoj i poratnoj ljubavi prema Davorjanki Paunović, koja se žalila Žujoviću da želi da pobegne od Tita. Kao rekla mu je "Vi ne znate šta on meni radi".
tztz Tita funcute jedan

Inače ona se svađala s svima i sa Đilasom i Rankovićem. kao mrzeli su je jer je imala jak uticaj na Tita, kao poistovetila sa njim, izdavala direktive. No Tito je Davorjanku jako voleo, pa su i Đilas i Ranković morali da je tolerišu mada su je ogovarali iza leđa da kao da posle rata nije bila ažurna čak ni kao sekretarica. Tvrdili su da je više volela da zavodi muškarce nego da zakazuje sastanke.

Kada je Davorjanka 1946. god umrla, pričalo se da je Tito često bio nervozan i da su mu savetovali da se oženi a on im je govorio "Kako da se oženim kad su na Dvoru sve muškarci". Tako je usledila akcija da se na dvor dovede neka zgodna partizanka koja bi bila domaćica. Pronašli su mlađanu Jovanku Budisavljević, koja je bila od Tita mlađa 32 godine.
rest is hitory
Kraja Kraja 14:34 21.12.2010

...zapravo...

...fotka je trebalo da posluzi kao dolaz da je tito ipak bio u spaniji, jer iz neutvrdjenih razloga (bar meni) on nikada nije pominjao taj deo zivota...
...fotka je neprikriveno retusirana, cak besmisleno, ali.....
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:41 21.12.2010

Re: ...zapravo...

Avgusta 1943. to je potvrdio njegov najbliži saradnik Edvard Kardelj. On je svojim partijskim drugovima u Sloveniji, pitajući ih kako se na dužnosti komandanta njihovog štaba snalazi tek ustoličeni Franc Rozman, tada poručio:
- Tito kaže da ga se seća iz Španije i da je tamo bio jako dobar. Zbog toga je naš predlog da se Rozman postavi na ovu dužnost (Tito) potvrdio bez prigovora.
Njegovo učešće u ovom ratu nije bila tajna ni za neke zapadne obaveštajne službe, pa je londonski "Observer" 19. decembra 1943. pisao da je "rat u Španiji bio velika škola za Tita".
Ni za njegovog višedecenijskog prijatelja Miroslava Krležu, Titova misija u Španiji nije bila tajna. Zato je ovaj pisac, opisujući Titov dolazak u Kumrovec 1937, zabeležio da se tim povratkom u zavičaj život njegovog velikog prijatelja "preko Španije zatvara danas u ogroman krug bitaka i borbe - od Madrida do Kumrovca".
Za vreme jedne posete Beogradu, Titov boravak u Španiji je potvrdila i španska revolucionarka Dolores Ibaruri, alias La Pasionarija, koja se nekolicini Jugoslovena krajem avgusta 1976. pohvalila kako "druga Tita poznaje iz Španije".


Ali, zašto je to krio?
zoja444 zoja444 17:27 20.12.2010

ljubav... ah, (ta) ljubav

najlepsi je sex iz zaljubljenosti.

da mi je da to dozivim i osetim (opet) jos jedan, jedini put. makar.

(ostalo se ne racuna, jel da? )

hm, valjda ce mi se misli materijalizovati.

p.s. blog o ljubavi, sex-u, poeziji, istoriji... a, ja totalno bez inspiracije... i bez texta... koji uzas!... jedan
nadam se da je privremeno
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:39 20.12.2010

Re: ljubav... ah, (ta) ljubav

zoja444


p.s. blog o ljubavi, sex-u, poeziji, istoriji... a, ja totalno bez inspiracije... i bez texta... koji uzas!... jedan
nadam se da je privremeno


sačekaćemo da se zaljubiš.
komentare je moguće postavljati sedam dana.
zoja444 zoja444 17:44 20.12.2010

Re: ljubav... ah, (ta) ljubav

Vojislav Stojković
sačekaćemo da se zaljubiš.komentare je moguće postavljati sedam dana.


kratak mi je rok.
moze li ovakav blog da se ponavlja s vremena na vreme?
ja to onako, iz visih razloga.

a, jel se tu racunaju i neuzvracene ljubavi?
docsumann docsumann 17:57 20.12.2010

Re: ljubav... ah, (ta) ljubav

a, jel se tu racunaju i neuzvracene ljubavi?


sex iz neuzvraćene ljubavi ?!?
nsarski nsarski 17:59 20.12.2010

Re: ljubav... ah, (ta) ljubav

sex iz neuzvraćene ljubavi ?!?

se zove sex neukaljan ljubavlju...
zoja444 zoja444 18:01 20.12.2010

Re: ljubav... ah, (ta) ljubav

docsumann
sex iz neuzvraćene ljubavi ?!?


zasto kazes ljubav a mislis na sex?

alselone alselone 18:04 20.12.2010

Re: ljubav... ah, (ta) ljubav

docsumann

sex iz neuzvraćene ljubavi ?!?


monofazni sex?
mnenadic mnenadic 22:53 20.12.2010

Re: ljubav... ah, (ta) ljubav

"sex iz neuzvraćene ljubavi ?!?"

Sex iz osvete ljute!

bocvena bocvena 18:01 20.12.2010

Imaju one divne

Cliove knjige - Istorija privatnog života (I,II,III, IV, V,VI:)
Nema ratova, samo ljudi.
Mada nema ni ljubavi, samo društvene konvencije.

Ljubav se prosto otima iz istorijskih udžbenika.
A u književnosti je sklona kojekakvim preterivanjima i zamagljivanjima.
Najbolje je prosto biti praktičar.
I tehničar.

P.S. Ko uspe da uz ovog Šuberta doživi orgazam, svaka mu čast:))))
gorran2 gorran2 18:04 20.12.2010

Re: Imaju one divne

P.S. Ko uspe da uz ovog Šuberta doživi orgazam, svaka mu čast:))))

Čiča je sadista
bocvena bocvena 18:17 20.12.2010

Re: Imaju one divne


Rođeni komplikator:)
Imam ja jednu teoriju da ne postoje nesrećne ljubavi...ali ne mogu sad da objašnjavam, žurim. Moraću da napišem roman od 300 strana:))))
4krofnica 4krofnica 18:51 20.12.2010

Re: Imaju one divne

ne postoje nesrećne ljubavi


naravno, postoji samo nesrecan sex.
(ova desna strana, a pomalo i od leve..:))
Filip2412 Filip2412 19:07 20.12.2010

Re: Imaju one divne

P.S. Ko uspe da uz ovog Šuberta doživi orgazam, svaka mu čast:))))
Nemam sad zvucnike ali siguran sam da bi shubert posluzio.

Ja mislim - sto sporija muzika to bolje i nikako ne otkrivati plan, upravo narucih knjigu mada me je ovo sablaznulo:ali on je želeo da vodimo ljubav, tražio je, tačnije rečeno – izvinite što sam ovako eksplicitna – da usaglašavamo kretnje s muzikom, sa sporim stavom.

Pa ko bre jos objasnjava te stvari, pa to je bre takav spoiler!!!!!!!!!!!!!! Nikako nikako!!! Ako provali sta zelis onda nije zanimljivo. Abijent, muzika, light... onako lezerno pa kako bude, ali nikakvo objasnjavanje i diskusija, uh, nikako.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:32 20.12.2010

Re: Imaju one divne

gorran2
P.S. Ko uspe da uz ovog Šuberta doživi orgazam, svaka mu čast:))))

Čiča je sadista


docsumann docsumann 19:47 20.12.2010

Re: ljubav... ah, (ta) ljubav

monofazni sex?


misliš ovako nešto ...


ONA NI JA

jednom od obje ruke
s pažnjom
u prazno nategnut kurac
određuje i krči svoj put
kroz nepreglednu jasnoću svijeta

k’o kormilo, kompas, fenjer i mač
sve sadržano u istoj spravi


docsumann docsumann 20:00 20.12.2010

Re: Imaju one divne

Imam ja jednu teoriju da ne postoje nesrećne ljubavi...ali ne mogu sad da objašnjavam, žurim


ima u tome nešto ...


bocvena bocvena 20:33 20.12.2010

Re: Imaju one divne

Dok, odlična muzika!

Čini se da se kroz ljubavne mistifikacije stereotipi najlakše i najbrže prenose. Npr. Zoja je gore navela jedan koji od malena devojčicama pokušavaju da prodaju, a one ostatak života pokušavaju da ga se otresu:)

najlepsi je sex iz zaljubljenosti.

Tako je i sa sudbinskim i nesrećnim ljubavima. Ili moj omiljeni stereotip - samo jednom se ljubi!
Heh, kako da ne.

Jedna od najlepših ljubavnih scena u jugo filmu - To-mi-slav! (ne mogu da je nadjem na tjubu)

JJ Beba JJ Beba 20:38 20.12.2010

Re: Imaju one divne

P.S. Ko uspe da uz ovog Šuberta doživi orgazam, svaka mu čast:))))


pazi kad sam pomislila na to
zoja444 zoja444 20:41 20.12.2010

Re: Imaju one divne

bocvena
Čini se da se kroz ljubavne mistifikacije stereotipi najlakše i najbrže prenose. Npr. Zoja je gore navela jedan koji od malena devojčicama pokušavaju da prodaju, a one ostatak života pokušavaju da ga se otresu:)
najlepsi je sex iz zaljubljenosti.


nije to stereotip, to je iskustvo.

(znam valjda... nisam mala )

p.s. meni jeste najlepsi... da se ogradim... jel to onda vise nije stereotip?
p.p.s. volim kada je sve idealizovano, nestvarno, bez upliva stvarnosti, kada je jos sve zucker wasser... sex kao bekstvo od realnosti... sustinsko... moze?
alselone alselone 21:02 20.12.2010

Re: ljubav... ah, (ta) ljubav

docsumann

ONA NI JA

jednom od obje ruke
s pažnjom
u prazno nategnut kurac
određuje i krči svoj put
kroz nepreglednu jasnoću svijeta

k’o kormilo, kompas, fenjer i mač
sve sadržano u istoj spravi



tako nekako ...
docsumann docsumann 21:19 20.12.2010

Re: Imaju one divne

Dok, odlična muzika!


evo još jedna njihova (uživo)

bocvena bocvena 21:34 20.12.2010

Re: Imaju one divne

volim kada je sve idealizovano, nestvarno, bez upliva stvarnosti, kada je jos sve zucker wasser... sex kao bekstvo od realnosti... sustinsko... moze?

Meni je to priča o komplikovanoj ljubavnoj igri...i seksualna katastrofa u najavi.

Ali u pravu si - nema univerzalnih istina u ljubavi i sexu, samo ličnih.
zoja444 zoja444 21:50 20.12.2010

Re: Imaju one divne

bocvena
Meni je to priča o komplikovanoj ljubavnoj igri...i seksualna katastrofa u najavi.


zasto katastrofa? svacija je zivotna dinamika razlicita.

Ali u pravu si - nema univerzalnih istina u ljubavi i sexu, samo ličnih.


da, dodala bih i - izbora.




Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:35 20.12.2010

Re: Imaju one divne

bocvena
Cliove knjige - Istorija privatnog života (I,II,III, IV, V,VI:)


Ima i Istorija celibata, ama nema Istorije sexa.
yugaya yugaya 01:36 21.12.2010

Re: Imaju one divne

samo jednom se ljubi! Heh, kako da ne.


... naglas brojim "...Đole u vrtiću pa ti, dragi", a ono između - zadržim za sebe.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:56 21.12.2010

Re: Imaju one divne

bocvena


P.S. Ko uspe da uz ovog Šuberta doživi orgazam, svaka mu čast:))))


Pokušala si sa ogledom in vivo ili gedankenexperimentom?
natasavb natasavb 11:19 21.12.2010

Re: Imaju one divne

Vojislav Stojković
bocvena
Cliove knjige - Istorija privatnog života (I,II,III, IV, V,VI:)


Ima i Istorija celibata, ama nema Istorije sexa.

Ima i to u tri dela.








Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:12 21.12.2010

Re: Imaju one divne


Mogao bih da se vadim da je Fuko nije završio, ali ne vredi mi.:)
bocvena bocvena 19:52 21.12.2010

Re: Imaju one divne

Pokušala si sa ogledom in vivo ili gedankenexperimentom?

Ovo drugo ne znam ni šta je. Moram da izguglam:)

Odgovor na pitanje: Da. (Čaj ili kafu? Da.)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:01 21.12.2010

Re: Imaju one divne

Čika Albert je vršio posebne vrste eksperimenata,
tzv. misaone eksperimente, otud nemačko ime.
alselone alselone 19:18 20.12.2010

Secam se svoje impresije

Sa kraja srednje skole, kada sam prvi put procitao Kamasutru i mog cudjenja da nismo mi (dvadeseti vek, eventualno koja godina ranije) izmislili kreativnije stvari od poza iz Opstanka, nego da postoje najmanje dve hiljade godina unazad, dok su u nekim detaljima bili i napredniji.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:30 20.12.2010

Re: Secam se svoje impresije

Mnogi i danas misle da je seksualna revolucija šezdesetih otkrila grupni seks, zamenu parova etc.
Ako je to tako pitam se kako su nepismeni srpski seljaci i seljanke još pre dva tri-veka uspeli da spevaju ove stihove:

"Sve ptičice lepo poju,
ali kos, ali kos.
I domaćin dobro jebe,
ali gost, ali gost."

(V. Karadžić, Crven ban)
Dr M Dr M 22:50 20.12.2010

Re: Secam se svoje impresije

kako su nepismeni srpski seljaci i seljanke još pre dva tri-veka uspeli da spevaju ove stihove:

"Sve ptičice lepo poju,
ali kos, ali kos.
I domaćin dobro jebe,
ali gost, ali gost."


Nepismeni srpski seljaci? Ma kakvi!

Ornitoloski pristup propagandi seoskog turizma.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:52 21.12.2010

Re: Secam se svoje impresije

Dr M


Ornitoloski pristup propagandi seoskog turizma.


Ako ti, doktore, misliš da je to pesma o kosu, onda si ti veći ornitolog od onog nam kolege koji stalno piše o ticama.
jasnaz jasnaz 19:31 20.12.2010

do:kazi

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:51 20.12.2010

Re: do:kazi

Opasne veze su uvek bile opasne:

kick68 kick68 05:34 21.12.2010

Re: do:kazi

Kada proučimo opštu istoriju, istoriju filozofije i religije, neće nam biti teško da zaključimo da se pod uticajima različitih istorijiskih ideja, društvenih i religijskih pokreta, zajedno sa moralom i kulturom, menjali načini ispoljavanja, kontrole i samokontrole emocija.

I ne samo emocija...kad smo vec u epohi "Opasnih veza" (jedan od najboljih romana ikad napisanih) i razvrata, red bi bio da pomenemo i jednog engleskog libertena:
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:46 21.12.2010

Re: do:kazi

kick68



The Libertine ili: život i djelo Johna Wilmota, drugog Earla od Rochestera, jedna od ozloglašenih, kontroverznih, ali i cijenjenih ličnosti 17. stoljeća. Buntovnik koji živi za užitak i strast, poznat po drskom i sramotnom ponašanju, nije izbjegavao izazove već je živio u potjeri za njima.
kick68 kick68 22:00 21.12.2010

Re: do:kazi

Slowness

Bez sumnje, interesantno pitanje - menjaju li se ljubavna osećanja kroz istoriju? Ako se menjaju, onda se i razlikuju od epohe do epohe.


Kundera u Usporavanju opisuje istovremeno dve scene zavodjenja; jedna se odvija u moderno doba a druga je u stvari sadrzaj erotske ``libertenske`` price Point de lendemain`. Interesantna je ta ``nekad i sad`` paralela kao i razlicita poimanja ljubavi i seksualnosti (od epohe do epohe).
Черевићан Черевићан 22:02 20.12.2010

беше једном

сам је кресо
трнули ми зуби
јоој каква би
мозак ми залуди

ма шта мозак
слудила ме целог
те остави
једног дана врелог

у августу . . .
прошле су године
ал прц присет
никако да мине



Obren Markov Obren Markov 08:35 21.12.2010

Re: беше једном

у августу . . .
прошле су године
ал прц присет
никако да мине


to nekako dugo traje, k'o da je božemeprosti bilo nešto ozbiljno
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:47 21.12.2010

Re: беше једном

Черевићан




Eto dokaza da seksualna istorija postoji, ako ne opšta, ono lična.
razmisljam razmisljam 15:15 21.12.2010

Re: беше једном

Eto dokaza da seksualna istorija postoji, ako ne opšta, ono lična.


Зар је у то икада могло бити сумње?
loader loader 00:05 21.12.2010

1000 godina nežnosti


Nezavisno od stavova o ljubavi koji su se možda menjali kroz razne epohe, oni koji su se voleli uvek su se voleli, iskazujući spontano neku vrstu nežnosti, naklonosti, potrebe za dodirom, zagrljajem...

Mislim, da ne idemo sad baš do u detalje..
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:59 21.12.2010

Re: 1000 godina nežnosti

Samo mala ispravka glede godina: Nije 1.000, već 200.000 godina kada je nastao homo sapiens, a verovatno još i pre. Naime:

Kada je čovek evoluirao do dvonožnosti, karlica mu se pomerila napred, a time i polni organi. Glavna promena je bila kod ženske vagine, ona je postala skrivena i nepristupačna za muškarce.

U takvoj konstelaciji za seksualni čin je bio neophodan pristanak žene, a da bi ona pristala potrebno je uticati na njeno raspoloženje, dakle razviti emocije. U tome se nije moglo uspeti samo busanjem u grudi ili pokazivanjem velikog uda, pa su muškarci bili prisiljeni da nauče da govore, čak da pevaju ljubavne pesme. Sve je to, naravno, uticalo i na razvoj čovekovog mozga.

Da evolucija nije išla u tom pravcu, tj. da smo ostali na četiri noge, vagina žene bi ostala pozadi, dostupna svakom, mužjaci bi sledili njen miris, seks bi bio kratak i nezanimljiv.

I naravno, pesnici i umetnici uopšte bi ostali bez svoje najveće inspiracije i glavne teme.
loader loader 16:15 21.12.2010

Re: 1000 godina nežnosti

Nije 1.000, već 200.000 godina kada je nastao homo sapiens, a verovatno još i pre

Naravno.. Tih 1000 godina, koje sam pomenuo, predstavljaju samo simbol, odnosno asocijaciju za neko veoma dugo vreme. Teško je sameriti početak, ali je proces evidentan. Lepo ste, inače, zašli u temu :)
.. skrivena ...

Nevertovatan izum konspirativne, erotske stvarnosti koja nas odasvud obujmljuje.
To skriveno je, baš zato što je skriveno, oko sebe je privuklo i formiralo čitavu jednu scensku igru, složenu, prefinjenu.., a sve da bi se, malo po malo, izokola, neki od glumaca domogao narečenog detalja




Inner Party Inner Party 13:09 21.12.2010

Ljubav je ljubav je ljubav



Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:53 21.12.2010

Re: Ljubav je ljubav je ljubav

Nije ni dolar, što je nekad bio.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana