Nostalgija| Porodica| Život| Životni stil

Dugme

mlekac RSS / 22.12.2010. u 00:13

il_fullxfull.72367606.jpgOvo je jedan krajnje nostalgičan i sentimentalan blog u kome, sem u ovom pasusu, nema ni pomena od rajfešlusa, nitni, ni čičak traka.

Ali, zato ima puno dugmića. Onih sa dve ili četiri rupice, najrazličitijih veličina, boja i oblika.

I puno setnih osmeha.

Nemo' posle da mi se neko žali kako ga/je nisam upozorila!

Meni ne bi bilo ni na kraj pameti da pišem ovaj tekst da slučajno, jutros, ne naleteh na njega.

Okruglo, crno dugme sa četiri rupice koje se, ničim izazvano, iskotrljalo i palo na patos kada sam otvorila srednju fioku. Veliko skoro kao pola dlana, nalik onima kakve je moja baka zašivala na grombi kaput...

Podigoh ga i pogledah, onako crno i sjajno, a kadeiloskop sećanja zavrte mi se u mislima...

Na baku. Dostojanstvenu sedu gospođu rođenu u pretprošlom veku, sa večito istom frizurom - pletenicom skupljenom u čvrst šinjon na potiljku. Njena kosa toliko je bila naviknuta na tu frizuru da ju je rasplitala i raščešljavala samo jednom nedeljno. Uveče bi, jednostavno, povadila harnadle i spustila kiku preko ramena, a ujutro bi ponovo bila sa svojom standardnom frizurom, naočarima na nosu i iglom zadenutom ispod revera šlafroka - za slučaj da nešto mora odmah da se zašije. Recimo, dugme na tatin grombi kaput.

Koji je, kako je ponosno isticala, bio bez „prevrnute" kragne. (Prevtanje kragni. Još jedna od navika potpuno nepoznata današnjim generacijama. Seća li se iko osim nas nekoliko dinosaorusa o čemu se tu radilo?)

To dugme vratilo mi je, dugo zaboravljenu maminu priču kako je, baš u oči moje prve hodajuće zime tata dobio nešto „na lozu", pa je otišao sa taštom, mojom gorepomenutom legendarnom bakom, i kupio najlepši crveni štof da mi sašiju zimski kaput. I kako su išli kod pravog krojača i sašili mi kaput i još je ostalo dovoljno materijala pa je nana (tatina mama) odnela taj restl kapadžiji u Balkansku da mi napravi i šeširić. A baka je stajala kao zmaj nad onom tetom u Višnjićevoj, onom što je imala lokal za presvlačenje dugmadi i krpanje čarapa, gore, blizu šustera, dok je ova presvlačila dugmiće za to kaputsko umetničko delo. I to ne one obične, klot presvučene, nego one sa zlatnim cvetićem u centru...

I kako me je ponosni tata izveo, tako uparađenu, u šetnju Knezom i Kališom i kako sam, (baš čudno za bebu koja je tek prohodala) uspela da upadnem u neku kaljugu i da upropastim sav njihov trud... I da izgubim dugme. Prvo za koje se zvanično zna da sam ga lično izgubila! Crveno sa zlatnim u sredini!

Sreća te je moja dalekovida baka unapred tražila da se napravi i set viška, pa to, sve zajedno i nije ispala baš potpuna katastrofa.

Da, bilo je to jedno drugo vreme u kome je, kanda, bilo mnogo više dugmadi. Onih, što se ušivaju na odeću.

Sećam se onih sitnih, belih, nestašnih, za tatine košulje, koja su večito otpadala i gubila se svud po kući. Pošto baka nije mogla dobro da vidi mi, klinci, bili smo zaduženi da ih skupljamo i stavljamo u posebnu, za to određenu kutijicu, da baka zna gde su, da može posle da ih ušije.

I onih plavih, dosadnih, za školske kecelje - mrzela sam ih, čini mi se, više od tog zloglasnog pokrivala svih mojih „modnih" kreacija toga doba. Najdosadnija na svetu. Šerpa plava, srednje veličine, sa dve rupice. Prosto ti se prispava od dosade čim ih vidiš! I džaba smo ih vrteli u besvest ne bi li se otkinula i zagubila... Sutradan ujutro novi omrženi pripadnik iste vrste već bi zauzeo mesto svog istovetnog prethodnika. Toliko isti da i pored sve propagande protiv praznoverja poveruješ u vaskrsenje i reinkarnaciju!

Nikad nisam otkrila gde ih baka nabavlja u tolikim količinama. Jedno vreme sumnjala sam na gorepomenutu tetu iz Višnjičeve, onu što je imala lokal od par kvadrata, zgodno smešten da se svrati na brzinu, a u lokalu dve čudne mašine - jedna za presvlačenje dugmića i druga za „hvatanje žice" i popravku najlon čarapa. Ta je radnja, iako cela u izlogu, delovala nekako ušuškano i uvek je mirisala onako, ženski. Na puder i ljubičice i naftalin. To je bilo neprikosloveno carstvo u koje pripadnici muškog roda nisu imali pristupa, deo čuvenog trougla koji su, uz nju, činile i tetka Macina frizernica u Jovanovoj i bakina šnajderka sa nepoznate adrese koja je dolazila kod nas kući...

No, da se vratim dugmadi. Sećam se i onih strogih, zlatastih, ili presvučenih, za kostime - posebno pravljenih da tačno odgovaraju određenoj rupici, koje mama pažljivo vadi iz džepića na tašni, odmah pošto se vratila s posla, i smesta ušiva nazad na mesto - da se slučajno ne zagubi. Vidim i baku kako je grdi jer joj je sto puta rekla da uvek treba imati u tašni iglu i konac. „Ah, te moderne žene!"

Uvek imati iglu i konac...

Početak osamdesetih, odlazak na zakletvu tadašnjoj velikoj ljubavi i on, koji ponosno skida titovku i pokazuje ocu, inače oficiru, kako, po PS-u, ima kod sebe iglu i konac, kao i izraz lica njegove zapanjene mame koja prosto ne može da poveruje kako je njen potomak savladao visoko umeće korišćenja dotičnih!

sidebar-dugmici.jpg

A onda, opet unazad, u rano detinjstvo i primamljivo šarenilo skrivenog blaga leve fioke na mašini Singerici u kojoj su završavala karijeru sva ona rasparena, prekobrojna i trenutno nepotrebna dugmad kojima smo mi, klinci, mogli satima da se igramo prevrćući ih i sortirajući, zamišljajući neverovatne avanture kroz koje su prošla.

Pa kako stojim, sad već đak starijih razreda, ovog puta sa nanom, u prizmelju NAME na početku Kneza, pred beskrajnim redovima devičanski netknutih, još nigde ušivanih, najrazličitijih boja i oblika, (pošto je plastika uveliko zavladala), i kako joj uprono dokazujem da su ona, u obliku ljubičastih delfina kao stvorena za novu školsku kecelju! Nažalost, nana je, ipak, bila konzervativna. Ali dobila sam tri ljubičasta delfina - da ih ušijem na školsku torbu, za ukras.

Ah ta dugmad pre strahovlade plastike! Pravljena od najrazličitijih materijala - sećam se kako je baka, jako pažljivo, skidala sitna, loptasta, biserna, sa neke njene predratne bluze objašnjavajući mi, usput, da su ta dugmad nešto najvrednije na njoj, a mi, klinci, nismo joj verovali. Čuj, dugmad, pa da su vredna???

Pa čuvenog „modnog" saveta iz novina - promenom dugmadi promenite izgled svoje haljine!

Zgražanje moje bake kada sam, buntovnički, ušila crveno dugme na crni sako belim koncem! Zihernadlu na reveru je još i progutala - ali za ovu drugu jeres morala sam da odslušam višesatno predavanje o tome kako se prava dama prepoznaje po usklađenosti boja.

I tu se negde moja nit asocijacija prekida...

Poslednji put sam kupovala dugmiće kad je Prestolonaslednik bio hodajuća beba a novopečena mama pokušavala da napravi gomilu šorcića sa tregerima po šnitovima iz Burde... I da ih ukrasi svim mogućim i nemogućim potpuno nepraktičnim plastičnim dugmićima u obliku životinjama koje nije mogla da kači na sopstvenu odeću.

Posle su zavladali oni iz prvog pasusa koje rekoh da više neću pominjati. Skoro potpuno istisnuše dugmad. Izuzev onih malih, belih, nestašnih, za košulje...

I skrivenog blaga koje još uvek leži u levoj fioci Singerice. Ne usuđujem se ni da pomišljam čega ću se sve setiti ako tu budem zavirila.

Atačmenti

Tagovi



Komentari (62)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 00:19 22.12.2010

1.

blogovatelj blogovatelj 00:28 22.12.2010

Re: 1.

1.


2.

mlekac mlekac 00:28 22.12.2010

Re: 1.

maca22

Za prvu:
mlekac mlekac 00:30 22.12.2010

Re: 1.

blogovatelj
1.


2.


Iskreno, ja sam vise volela Smak, al' klasika je klasika...
maca22 maca22 00:55 22.12.2010

Re: 1.

mlekac
Za prvu:

Milutin Milošević Milutin Milošević 12:24 22.12.2010

Re: 1.

ja sam vise volela Smak

Smak se, jednostavno, ne može ni u kom kontekstu porediti sa ovim imitatorima
mlekac mlekac 12:25 22.12.2010

Re: 1.

Milutin Milošević
ja sam vise volela Smak

Smak se, jednostavno, ne može ni u kom kontekstu porediti sa ovim imitatorima


Ma pricamo o jednom vremenu, Milutine. Naravno da ne moze - osim sto smo mi koji smo tada preferirali Smak bili manjina...
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:40 22.12.2010

Re: 1.

Da, pričamo o vremenu. Tada se po tome prepoznavalo ko zna muziku. Jedna od prvih "lekcija" kćerki, u periodu kad se formirala kao ličnost, je bila ta.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:39 22.12.2010

Re: 1.

Sad pročitah komentar Pece Popovića u jučerašnjem Blicu. Priča o ovome.
mlekac mlekac 16:44 22.12.2010

Re: 1.

Milutin Milošević
Sad pročitah komentar Pece Popovića u jučerašnjem Blicu. Priča o ovome.


Moram malo da citiram Pecu:

Sa džuboksom prepunim starih stvari na mestu gde bi trebalo da bude srce, pod naletom uspomena mora da smo mlađima u njihovoj radoznalosti izgledali baš kao meni prvoborci kada se sastanu oko evociranja neke od svojih Ofanziva.

Zvučim kao stari prdonja, ali mi nedostaju vremena kada se kosmos tako snimljene muzike nije krio ispod tastature kompjutera već smo ga morali čeznuti, loviti ili nabavljati na najčudesnije načine što je pojedine ploče činilo svetim. U mojoj glavi i dalje svaki jezik počinje u pesmi, dok je čar najboljih priča da me vrate u pesmu. Kada jezik krene u lepo, to nije samo pesma već molitva sposobna da otvori prostore vere, nade i ljubavi. Zbog toga smo dobrovoljno emigrirali u fenomene koje je takva muzika obezbedila. Mi smo se zaljubljivali u albume jednom nedeljno, a u pesme jednom dnevno, pravdajući se Ničeom: Život bez muzike je samo greška!



Lepa vremena i lepa muzika.
Hvala za linak, Milutine.

razmisljam razmisljam 00:45 22.12.2010

Мала седефна дугмад

по мало искрзана, несавршена, али светлуцава и блистава на јорганима који су се закопчавали уз навлаку ( Ко се још тога сећа? ) и великим јастучницама од дамаста...



I onih plavih, dosadnih, za školske kecelje


Ја сам се изборила за велика, румено жута и исте такве штепове...И волела сам да је носим такву - ведру.

Много ти лепо округласта и шарена и рупичаста тема.
mlekac mlekac 00:50 22.12.2010

Re: Мала седефна дугмад

razmisljam
по мало искрзана, несавршена, али светлуцава и блистава на јорганима који су се закопчавали уз навлаку ( Ко се још тога сећа? ) и великим јастучницама од дамаста...



I onih plavih, dosadnih, za školske kecelje


Ја сам се изборила за велика, румено жута и исте такве штепове...И волела сам да је носим такву - ведру.

Много ти лепо округласта и шарена и рупичаста тема.


Pa rekoh ti da mi igraju boje pred ocima...

A vidis, tih za posteljinu se, moram priznati, nisam setila.

A to je, ako me secanje sluzi, bio ovaj rad:


EDIT:

Eto sta mi radis - sad sam se setila kako sam isla s nanom u Balkansku, donja polovina, da se dogovori sa jorgandzijom da donese jorgane na pretresanje (ili vec tako nekako). I kako mi nije bilo jasno sta ce da rade sa istima - sve to mi je isuvise licilo na izraz istresanje, ili kako je moja baka govorila "klofanje", tepiha. Pa mi bilo zao jadnih jorgana, zasto hoce da ih biju?

Tek sam mnogo kasnije u nekoj emisiji Branka Kockice videla kako to stvarno rade

loader loader 02:58 22.12.2010

Četiri deteline i dve rupice

Dugme je zbilja neverovatan izum
Plus boje, oblici, veličine... Stvarno, kad se bolje sagleda, dugmad su poprilično obeležila naše živote..

Ona dugmad sa dve rupe liče na smajlije. Ste primetili?
mlekac mlekac 03:53 22.12.2010

Re: Četiri deteline i dve rupice

loader
Dugme je zbilja neverovatan izum
Plus boje, oblici, veličine... Stvarno, kad se bolje sagleda, dugmad su poprilično obeležila naše živote..

Ona dugmad sa dve rupe liče na smajlije. Ste primetili?

Stvarno lice!


Nego, da cujem tvoje asocijacije - na sta tebe podsecaju?
mariopan mariopan 08:45 22.12.2010

Re: Četiri deteline i dve rupice

Kako si to lepo napisala

Sad mogu da priznam da sam tek skoro, možda pre dve tri godine, bacila gomilu dugmadi koju je moja svakrva ne zna se koliko godina skupljala, pa možda i celog života.. Nije ona bila kolekcionar, to je isto kao tvoja baka - treba da se ima svakakvih dugmadi ne zna se kada će da zatreba.

Sve to u lepoj kutiji koju sam nasledila od nje, naravno punu - i čuvala iz nekih sentimentalnih razloga. Ne znam kada sam sve to pobacala, posle jednog krečenja, ali i ja sam to dugo imala- valja se.
mlekac mlekac 09:33 22.12.2010

Re: Četiri deteline i dve rupice

mariopan
Kako si to lepo napisala

Sad mogu da priznam da sam tek skoro, možda pre dve tri godine, bacila gomilu dugmadi koju je moja svakrva ne zna se koliko godina skupljala, pa možda i celog života.. Nije ona bila kolekcionar, to je isto kao tvoja baka - treba da se ima svakakvih dugmadi ne zna se kada će da zatreba.

Sve to u lepoj kutiji koju sam nasledila od nje, naravno punu - i čuvala iz nekih sentimentalnih razloga. Ne znam kada sam sve to pobacala, posle jednog krečenja, ali i ja sam to dugo imala- valja se.


Joj, Mariopan, gde nadje snage?
Ja sam krenula nekoliko puta da ispraznim onu magicnu levu od Singerice, a onda, uvek, naletim na neko koje prepoznam i nemam srca da ga bacim.

Poslednji put je, koliko se secam, bilo jedno sitno, nezno plavo, neobicnog oblika - nikada upotrebljeno, koje je, u nekoj varijanti trebalo da krasi moju matursku haljinu ali je, u medjuvremenu, kroj bio promenjen.

Za tebe, jedna svetloplava zbirkica:
loader loader 11:25 22.12.2010

Re: Četiri deteline i dve rupice

Mlekac:

Nego, da cujem tvoje asocijacije - na sta tebe podsecaju?

Znači domaći zadatak?
Hm... Da vidimo... .. Ovi vaši yellou dugmići sa malim dodatnim krugom oko rupica podsećaju me na neodoljivu Mis Pigi iz Mapetovaca, jedino što boja nije baš ta, a ove sa malom senkom između rupica me podsećaju na smajlije sa lenonkama.
Moš tako?
mlekac mlekac 11:28 22.12.2010

Re: Četiri deteline i dve rupice

loader
Mlekac:

Nego, da cujem tvoje asocijacije - na sta tebe podsecaju?

Znači domaći zadatak?
Hm... Da vidimo... .. Ovi vaši yellou dugmići sa malim dodatnim krugom oko rupica podsećaju me na neodoljivu Mis Pigi iz Mapetovaca, jedino što boja nije baš ta, a ove sa malom senkom između rupica me podsećaju na smajlije sa lenonkama.
Moš tako?


Moze i tako, mada ne moras da se ogranicavas bas ne ove zute
mariopan mariopan 13:11 22.12.2010

Re: Četiri deteline i dve rupice

Poslednji put je, koliko se secam, bilo jedno sitno, nezno plavo, neobicnog oblika - nikada upotrebljeno, koje je, u nekoj varijanti trebalo da krasi moju matursku haljinu ali je, u medjuvremenu, kroj bio promenjen.

Aaa. pa i ja sam sve takve sačuvala, sa staklićima, od sedefa, zelene "smaragde" poskidane sa jedne svilene košulje, srcasta, okruglasta i ona veelika što su ih nekada samo 1 kom ušivali pod grlom na kaputu, ispod "neprevrnute" kragne, takvi se više ne prave.

A gde nađoh snage?
Pa krenem ja tako od ćerkine sobe, istresem fioku da bacam svašta nešto i onda vidim njene uspomene od drugarica, rukom crtane čestitke za rođendane, sapunčiće mirišljave dobijene ko zna kada a svaki je kao neka biljka ili životninja, tu su mede. zeke, cvetići, ukrasne sveće,šnalice, rajfove, bižuteriju, pramen nečije kosice - sve to lepo složim nazad i zatvorim fioku...ali sam zato pobacala sve iz drugih, nešto mora i da se baci?
Biljana 77 Biljana 77 14:18 22.12.2010

Re: Četiri deteline i dve rupice

tvoje asocijacije - na sta tebe podsecaju?

Na babu. I neizbežni naprstak.

loader loader 15:41 22.12.2010

Re: Četiri deteline i dve rupice

Mlekac


Stekao sam utisak da pitate za moje asocijacije povodom slike dugmića koju ste u tom komentaru ponudili. A izabrali ste žute. Pa, ionako sam izašao van tog, bojnog okvira, jer - Mis Pigi je rumena, koliko se sećam :) .. Svejedno, u kojoj god da su boji, digmići su slatki
baš

A vite ovo..
mlekac mlekac 16:46 22.12.2010

Re: Četiri deteline i dve rupice

Biljana 77
tvoje asocijacije - na sta tebe podsecaju?

Na babu. I neizbežni naprstak.


Jesi i ti bila zaduzena da ga pronalazis?
Prosto neverovatno kako je to nestasna stvarcica, taj naprstak. Sakrije se dok si rekao keks! Skoro da je nestasniji od onih dugmica sa tatine kosulje.

mlekac mlekac 16:49 22.12.2010

Re: Četiri deteline i dve rupice

mariopan
Poslednji put je, koliko se secam, bilo jedno sitno, nezno plavo, neobicnog oblika - nikada upotrebljeno, koje je, u nekoj varijanti trebalo da krasi moju matursku haljinu ali je, u medjuvremenu, kroj bio promenjen.

Aaa. pa i ja sam sve takve sačuvala, sa staklićima, od sedefa, zelene "smaragde" poskidane sa jedne svilene košulje, srcasta, okruglasta i ona veelika što su ih nekada samo 1 kom ušivali pod grlom na kaputu, ispod "neprevrnute" kragne, takvi se više ne prave.

A gde nađoh snage?
Pa krenem ja tako od ćerkine sobe, istresem fioku da bacam svašta nešto i onda vidim njene uspomene od drugarica, rukom crtane čestitke za rođendane, sapunčiće mirišljave dobijene ko zna kada a svaki je kao neka biljka ili životninja, tu su mede. zeke, cvetići, ukrasne sveće,šnalice, rajfove, bižuteriju, pramen nečije kosice - sve to lepo složim nazad i zatvorim fioku...ali sam zato pobacala sve iz drugih, nešto mora i da se baci?


Pa mora, nije da ne mora, ali ponekad je to taakoo tesko.

Eno, videla moja Princeza o cemu mama piskara, pa brze bolje zagnjurila u levu fiocicu Singerice i vratila se sa jednim tamnozelenim primerkom koji joj se BAAAS dopao.

Naravno da sam prepoznala dugme koje je krasilo svekrvin omiljeni slafrok, pa je onda morala da usledi prica, i na kraju je izjavila da NIPOSTO ne dolazi u obzir da joj preturam po fioci u kojoj ima "toliko zanimljivih stvarcica". Mislim da cu se okrenuti praznjenju spajza, ili terase. To mi, nekako, lakse ide.
mariopan mariopan 19:51 23.12.2010

Re: Četiri deteline i dve rupice

Mislim da cu se okrenuti praznjenju spajza, ili terase. To mi, nekako, lakse ide.

bocvena bocvena 10:10 22.12.2010

I fala im...:)

Posle su zavladali oni iz prvog pasusa koje rekoh da više neću pominjati. Skoro potpuno istisnuše dugmad. Izuzev onih malih, belih, nestašnih, za košulje...

Čičak rules! Ne može da se ručicama otkine, strpa u usta, proguta i onda ide u Tiršovu!

Mnogo mi se dopala ova sličica iz detinjsta, u kaputiću sa fensi dugmićima. Imam sličan fetišistički odnos prema dugmićima. Nema lepšeg i maštovitijeg modnog detalja od njih!

A sad jeres...puštam BD...ko me na to bude podsećao, praviću se da me uhvatila amnezija:))))
mlekac mlekac 11:15 22.12.2010

Re: I fala im...:)

bocvena
Posle su zavladali oni iz prvog pasusa koje rekoh da više neću pominjati. Skoro potpuno istisnuše dugmad. Izuzev onih malih, belih, nestašnih, za košulje...

Čičak rules! Ne može da se ručicama otkine, strpa u usta, proguta i onda ide u Tiršovu!



Ma sve je to lepo i krasno, al' ne moze ni da se postavi na medu kad mu se izgube oci:


A sto se muzike tice
Dr M Dr M 10:21 22.12.2010

Multitasking


Dugmad ne služi samo za zakopčavanje, bar ne kad si klinac izmedju 8 i 12, i kad još nije izmišljena nikakva igračka na struju, i kad su roditelji na poslu.

Prvo se odnese u ćošak veliki trpezarijski sto i na njega poslažu pripadajuće stolice. Tako je veliki zelenkasti tepih 4 x 2,5 potpuno slobodan. Na kraće naspramne strane postave se polovine kutije za cipele. Liči na stadion?

A dugmići su igrači, poređani po dublve sistemu, svi različiti i imenovani po standardnim prvotimcima preferiranih klubova; sećam se jednog Palfija, svetlobraon, veličine omanje tacne, transfer sa maminog prolećnog mantila. Lopta je bila sitno sedefasto dugme sa desne manžetne očeve bele košulje.

Dečaci retko dugmad traže u levim fiokama Singerica. Zato moraju da traže na drugim mestima.

Crvena zvezda nikad nije imala tako ujednačenu halfliniju kao kad je V... izveo na teren Mitića, Spajića i Tasića direktno sa kaputa svoje mame.
bocvena bocvena 10:23 22.12.2010

Re: Multitasking

Dr M, vas zbog ovakvih komentara treba u čitanke!
mlekac mlekac 11:12 22.12.2010

Re: Multitasking

Dr M


Crvena zvezda nikad nije imala tako ujednačenu halfliniju kao kad je V... izveo na teren Mitića, Spajića i Tasića direktno sa kaputa svoje mame.


A kad je mama otkrila transfer...

Evo, mozda ovde moze da se nadje neki od fudbalskih favorita...
Dr M Dr M 11:13 22.12.2010

Re: Multitasking




Dr M Dr M 11:19 22.12.2010

Re: Multitasking

A kad je mama otkrila transfer


V...otiš`o u aut..
mlekac mlekac 11:23 22.12.2010

Re: Multitasking

Dr M
A kad je mama otkrila transfer


V...otiš` u aut..


A mama po iglu i konac.

Nego, podsetiste me ovom pricom, bese li to kod Nusica ili u nekoj drugoj knjizi, kad su decaci zbog neceg skidali dugmad sa kaputa svojih ukucana, pa time izazvali ceo niz komicnih situacija...
Dr M Dr M 11:34 22.12.2010

Re: Multitasking

A kad je mama otkrila transfer



V...otiš` u aut..



A mama po iglu i konac.


I praher( ono cime se tresu tepisii i od cega su se tresla deca).

A za tu knjigu ne znam. Al` znam da mi sve vise ljudi persira, i pitam se, da li sam dvostruka licnost? Mozda i jesam, 2 x 50 kg..
mlekac mlekac 11:41 22.12.2010

Re: Multitasking

Dr M
A kad je mama otkrila transfer



V...otiš` u aut..



A mama po iglu i konac.


I praher( ono cime se tresu tepisii i od cega su se tresla deca).


Nesto ovako, samo ne od plastike, naravno


EDIT:
Ups, omaklo mi se persiranje - valjda uticaj secanja na baku? Kod nje se pozdravljalo sa "Ljubimruke" a u mladosti je persirala cak i sopstvenim roditeljima.
Dr M Dr M 12:31 22.12.2010

Re: Multitasking

Ljubimruke"


I ja sam morao tako, dok nisam posao u skolu..
mlekac mlekac 12:33 22.12.2010

Re: Multitasking

Dr M
Ljubimruke"


I ja sam morao tako, dok nisam posao u skolu..


A kad se ide nekome u goste, obavezno se nose kafa, pomorandze ili napolitanke i secer u kocke - da se pokaze kako se zna red, je li tako?
antioksidant antioksidant 13:18 22.12.2010

Re: Multitasking

doktore,
hvala
Dr M Dr M 17:12 22.12.2010

Re: Multitasking

da se pokaze kako se zna red, je li tako?


Dabome!

A kad si vec u gostima, bar dva puta moras da odbijes vanilice( i oni znaju za red)* pre nego sto se posluzis. Uveka sam mrzeo domacice koje nisu znale da broje do tri.

* Onda su vanilice bile srpski five o` clock, popodne se dobiju vanile grancle i sluss!
mlekac mlekac 17:22 22.12.2010

Re: Multitasking

Dr M
da se pokaze kako se zna red, je li tako?


Dabome!

A kad si vec u gostima, bar dva puta moras da odbijes vanilice( i oni znaju za red)* pre nego sto se posluzis. Uveka sam mrzeo domacice koje nisu znale da broje do tri.

* Onda su vanilice bile srpski five o` clock, popodne se dobiju vanile grancle i sluss!


A i kad uzmes, uzme se samo jedna - da neko slucajno ne pomisli da si izasao iz kuce gladan! (Ovaj deo nikad nisam uspela da savladam kako treba - sta cu kad imam dobar apetit!)
Dr M Dr M 17:34 22.12.2010

Re: Multitasking

(Ovaj deo nikad nisam uspela da savladam kako treba


Ja savladao, zato sad lecim traume iz mladosti.
mlekac mlekac 17:43 22.12.2010

Re: Multitasking

Dr M
(Ovaj deo nikad nisam uspela da savladam kako treba


Ja savladao, zato sad lecim traume iz mladosti.


Ja sam uvek, na uzas moje bake, iz taka popustala pred onim: "Pa uzmi jos, duso..."
mikele9 mikele9 17:43 22.12.2010

Re: Multitasking

A kad si vec u gostima, bar dva puta moras da odbijes vanilice( i oni znaju za red)* pre nego sto se posluzis. Uveka sam mrzeo domacice koje nisu znale da broje do tri.

Ne ljuti se Mlekac, nije o dugmadima ali me Dr M podseti na jedan događaj iz detinjstva. Pre nego smo krenuli majka, brat i ja u posetu jednoj njenoj tetki (pedesete su u pitanju), majka nam je nekoliko puta ponovila da kad budemo ponuđeni kolačima, tortom...odbijemo prvi put uz ljubazno:Hvala. Tetka stara usedelica zaista iznese tortu (u to vreme smo mogli samo da je sanjamo!), ponudi nas a brat i ja pod budnim okom majčinim, ljubazno odbismo uz hvala. Dobro, reče tetka i odnese tortu! I danas mi je žao što sam poslušao majku iako je i danas razumem.
mlekac mlekac 17:48 22.12.2010

Re: Multitasking

mikele9
A kad si vec u gostima, bar dva puta moras da odbijes vanilice( i oni znaju za red)* pre nego sto se posluzis. Uveka sam mrzeo domacice koje nisu znale da broje do tri.

Ne ljuti se Mlekac, nije o dugmadima ali me Dr M podseti na jedan događaj iz detinjstva. Pre nego smo krenuli majka, brat i ja u posetu jednoj njenoj tetki (pedesete su u pitanju), majka nam je nekoliko puta ponovila da kad budemo ponuđeni kolačima, tortom...odbijemo prvi put uz ljubazno:Hvala. Tetka stara usedelica zaista iznese tortu (u to vreme smo mogli samo da je sanjamo!), ponudi nas a brat i ja pod budnim okom majčinim, ljubazno odbismo uz hvala. Dobro, reče tetka i odnese tortu! I danas mi je žao što sam poslušao majku iako je i danas razumem.


Ma samo napred s pricama, Mikele. Ne moraju uopste da budu o dugmicima, ona su samo zavrtela moj kaledioskop uspomena. I ne samo moj, kako vidim.

Kao sto rekoh gore, ovo je jedan krajnje nostalgican i sentimentalan blog...

Nego, od cega je bila torta?

Moja je mama pricala kako je omrzla Londoner stangle zbog porodjaja sa mojom sestrom. Taman bilo pred praznik i mama napravila neka dva pleha tih stangli kad moja seka resi da se rodi i mama ode u bolnicu ne probavsi ih.

"Ma da su mi jednu ostavili! Samo da probam! Ali, ne - sve su pojeli! Dva pleha!"

Od tada je odbijala da ih ikada vise napravi.

I, da ne zaboravim, cvetic za tebe:
natasavb natasavb 09:40 23.12.2010

Re: Multitasking

A kad si vec u gostima, bar dva puta moras da odbijes vanilice( i oni znaju za red)* pre nego sto se posluzis. Uveka sam mrzeo domacice koje nisu znale da broje do tri.

Ne ljuti se Mlekac, nije o dugmadima ali me Dr M podseti na jedan događaj iz detinjstva.

A ti Mikele na maminu pricu zbog koje nas valjda nikad nije terala da odbijamo ponudjeno, vec da je uzeti i reci hvala sasvim ok. :)

Pricu je ispricala toliko puta, da pocinjem da se osecam kao da se meni desilo.
Cak mi i grasak zamirise bas kao taj iz price, onaj prvi, mladi. :)
Otisli su kod njene teket na rucak i ona je u sred rucka ustala da pije vodu, na sta je tetka rekla : " Dete moje sto neces vise da jedes? " Mama se postidela i rekla da vise nije gladna, a grask nastavila ocima da jede. Kaze da joj nikad ni jedan u zivotu nije bio ukusan kao taj.

P.S. Mlekac svaka cast. Nikada ne bih pomislila da moze da se napise super blog o dugmicima.
mlekac mlekac 13:15 23.12.2010

Re: Multitasking

natasavb


Pricu je ispricala toliko puta, da pocinjem da se osecam kao da se meni desilo.
Cak mi i grasak zamirise bas kao taj iz price, onaj prvi, mladi. :)
-------------------------------------------------------------------------------

P.S. Mlekac svaka cast. Nikada ne bih pomislila da moze da se napise super blog o dugmicima.


Pazi, kad sam nasla sliku koja objedinjuje grasak i dugmice!



Hvala za pohvalu
miloradkakmar miloradkakmar 10:32 22.12.2010

Kum nije dugme



Ta je to?
Dugme.
Dume.
mlekac mlekac 11:18 22.12.2010

Re: Kum nije dugme

miloradkakmar


Ta je to?
Dugme.
Dume.


Kao sto svojevremeno rece Ljubomir Rsumovic:

DUGME SLUŽI KAPUTU

Dugme služi kaputu
Asfalt služi na putu
Drug da se druži
Sunce da kruži
Sve nečemu služi

Čamac da se rekom plovi
Mamac da se riba lovi
Pesma da se lepo peva
Munja da kroz oblak seva
Molba da se nešto moli
A majka je da se voli


aleksandarz92 aleksandarz92 11:40 22.12.2010

...

Mene je ovo vratilo u detinjstvo, u period koga se baš i ne prisećam često.
Moj deda je bio krojač, a ja obožavao da se igram po radionici i da šijem "kobajagi". Bilo i milion kutija sa dugmićima, ali je isključivo baba birala koje dugme ide za koje odelo. Deda je bio daltonista.
mlekac mlekac 11:50 22.12.2010

Re: ...

aleksandarz92
Mene je ovo vratilo u detinjstvo, u period koga se baš i ne prisećam često.
Moj deda je bio krojač, a ja obožavao da se igram po radionici i da šijem "kobajagi". Bilo i milion kutija sa dugmićima, ali je isključivo baba birala koje dugme ide za koje odelo. Deda je bio daltonista.


Drago mi je ako si se makar malo vratio unazad. U to ime:



I, naravno, ono bez cega nema krojenja:

aleksandarz92 aleksandarz92 11:55 22.12.2010

Re: ...

U bre! Ovakvih metrova je bilo kol'ko oćeš. Mislim da i sad keva ima par komada. Sa' ću da odem do nje i da probam da joj popravim šivaću mašinu. Ionako je sveža penzionerka, pa da ima da se zanima.
miloradkakmar miloradkakmar 11:56 22.12.2010

Re: ...

aleksandarz92
Mene je ovo vratilo u detinjstvo, u period koga se baš i ne prisećam često.

Ček kad stignu godine.
aleksandarz92 aleksandarz92 12:04 22.12.2010

Re: ...

miloradkakmar
aleksandarz92
Mene je ovo vratilo u detinjstvo, u period koga se baš i ne prisećam često.

Ček kad stignu godine.

Ja sam malo nejasan, kao i obično. Mislio sam na jedan period svog detinjstva, kada smo živeli u istom dvorištu sa babom i dedom, pa sam se redovno igrao u dedinoj radionici. Taj period je okončan razvodom, pa sam ga nekako i potisnuo iz sećanja. Kad stignu godine sećaću se nečeg drugog.
mlekac mlekac 12:04 22.12.2010

Re: ...

aleksandarz92
U bre! Ovakvih metrova je bilo kol'ko oćeš. Mislim da i sad keva ima par komada. Sa' ću da odem do nje i da probam da joj popravim šivaću mašinu. Ionako je sveža penzionerka, pa da ima da se zanima.

Ma nema lepse zanimacije!
Ja u poslednje vreme ne postizavam, ali cim se priblizi lepo vreme prosto me zasvrbi da je otvorim, i dohvatim se prvog zgodong laganog materijala...

Mozda cu ove godine i da je vratim u akciju - Princeza je dovoljno porasla da pokazuje interesovanje za istu.
pnbb pnbb 16:22 22.12.2010

Re: ...

naravno, ono bez cega nema krojenja:

dzaba ti to ako nemas sapun..
mlekac mlekac 16:34 22.12.2010

Re: ...

pnbb
naravno, ono bez cega nema krojenja:

dzaba ti to ako nemas sapun..

Moze to i ovako:
nikvet pn nikvet pn 14:44 22.12.2010

Čarolija

Ima radnja baš se i zove "Dugme". U njoj metraža, šljokice-trakice, koještarije i mnoooogo dugmadi. Ne ulazim, samo dovedem lepšu polovinu i još lepšu četvrtinu. Već na vratima izgledaju ko moja seterka pred fazanom. Onda odem pozadi u dvorište kod drugara koji je unuk predratnog trgovca. Uvek se žali kako je teško održavati ovoliku staru kuću i stari biznis. Eto krasnu dedinu kovanu ogradu oplela i pokrivila puzavica ko ruka ... Pa šta, kažem, evo ovaj ljakse prekoputa može da stavi srebrnu pa pozlaćenu ali ne može da ima puzavicu od osamdeset godina. To nema za pare. A znam jednog čikicu da je skocka samo tako. Drugar se ovedri, ali to je ništa prema mome ženskom delu koji upravo izlazi iz čarolije. A čarolija iz njih zadugo ne izlazi.
mariopan mariopan 14:57 22.12.2010

Re: Čarolija

A čarolija iz njih zadugo ne izlazi.

mlekac mlekac 16:54 22.12.2010

Re: Čarolija

nikvet pn
Ima radnja baš se i zove "Dugme". U njoj metraža, šljokice-trakice, koještarije i mnoooogo dugmadi. Ne ulazim, samo dovedem lepšu polovinu i još lepšu četvrtinu. Već na vratima izgledaju ko moja seterka pred fazanom.


Poznajem taj pogled - Princezi je dovoljno da vidi ovakvu sliku:


A tek kad se uzivo nadjemo u takvom prostoru - ne ginu mi vene. Princeza ne mrda dok ne proveri SVAKU stvarcicu i sitnicu koja se u takvim radnjama moze naci.

I, da, naravno, muski deo familije doticni objekt zaobilazi u sirokom luku.

Pozdravi drugara i hvala za caroliju.
yugaya yugaya 11:54 23.12.2010

joooj...:)

..ima jedan veliki crveni meda, sav je od dugmića, baba-tetke koje su me čuvale svu odeću deci šile, štrikale i vezle, meni uvek davale višak da se igram ispod stola u kujni

Lep ti blog, mlekac,da znaš !!!
mlekac mlekac 13:18 23.12.2010

Re: joooj...:)

yugaya
..ima jedan veliki crveni meda, sav je od dugmića, baba-tetke koje su me čuvale svu odeću deci šile, štrikale i vezle, meni uvek davale višak da se igram ispod stola u kujni

Lep ti blog, mlekac,da znaš !!!


Nisam nasla crvenog, ali evo jednog crno-belog, samo za tebe, draga.

Sa puno podsetnika na bake, tetke, baba-tetke, ujne, strine, kume i ostale koje su nas pustale da razvlacimo krpice, vunice i, naravno, dugmice!

macicd macicd 21:31 23.12.2010

Kako

je svet mali.
Mislila sam da samo ja imam uspomene na dugmiće i Singericu.
Lepa priča Mlekac, nego jel ste se ti, Mariopan i Razmišljalica dogovorile da
nas u jednom danu bacite u nostalgiju?
mlekac mlekac 00:14 24.12.2010

Re: Kako

macicd
je svet mali.
Mislila sam da samo ja imam uspomene na dugmiće i Singericu.
Lepa priča Mlekac, nego jel ste se ti, Mariopan i Razmišljalica dogovorile da
nas u jednom danu bacite u nostalgiju?

Pa tako nekako ispalo...
Mada je, u mom slucaju, stvarno bilo slucajno. Dugme se iskotrljalo...
Evo za tebe jedna vesela raznobojna gomilica, da budi jos malo uspomena:

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana