Gost autor| Kultura| Literatura| Planeta| Životinjski svet

Kako je nastao slon

mlekac RSS / 26.12.2010. u 03:05

Ovaj se blog, moglo bi se reči, odavno krčkao, ali, eto, trebao mi je šlagvort. A onda Albicila napisa svoj blog o slonovima (http://blog.b92.net/text/16847/OTKRIVENA-NOVA-VRSTA-SLONA/) i podseti me. A Jelica zatraži da čuje priču. I htela sam, prvo, da vam legendu o postanku slona prepričam svojim rečima ali, onda sam se setila da postoji neko ko je to već uradio mnogo bolje i izvornije.

CAC1CXO7.jpgVelika mi je čast i zadovoljstvo da vam predstavim jednu od mojih najdražih prijateljica iz Mauna - Bontekanje Botumile, za prijatelje, Bonti.

Bonti je višestruko nagrađivana dečija spisateljica iz Bocvane koja piše priče na osnovu legendi i predanja koje je slušala od svojih starijih. Priča pred vama je legenda plemena Jei (Bayei), koje živi na severu zemlje u oblasti oko Mauna i delte Okavanga.

Reč ima Bonti: 

Tlou, priča o slonovima

Mma Pelo se trgla iz sna. Sanjala je nešto vrlo čudno. U snu su joj se pojavili preci, da bi joj rekli kako će njihovo selo, Tubu, toga dana imati jednog posebnog posetioca. U njenom snu oni su pažljivo pregledali dno korpe za prosejavanje brašna. Možda će se nešto veličanstveno desiti nekome iz sela? Mma Pelo nije znala šta taj san znači. Niko, nikada nije znao koga će preci posetiti niti šta su naumili da urade.

Prestala je da se čudi i požurila je da ustane. Ako će već imati posetioce u svojoj kolibi, onda ih neće dočekati nespremna. Pomela je patos, prikupila drva za vatru, oprala je glinene lonce koje je potom okačila da se osuše. Sve vreme se pitala ko li će biti ti posetioci i zbog čega li dolaze u Tubu?

Dok se tako užurbano muvala uokolo, čula je mladu Tlou koja je pevala uspavanku svojoj uplakanoj bebi. Kao i sve batsetsi, mlada majka morala je da ostane zatvorena u svojoj kolibi dok joj beba ne bude dovoljno ojačala. Beba je plakala jer je bila gladna. Ta majka i njena beba stalno su bile gladne.

Mma Pelo je znala da ih Tlouin muž svakog jutra napušta kako bi otišao u selo i napio se. Nije ga bilo briga za njih, niti imaju li dovoljno da jedu.

Mma Pelo je delila sve što je imala sa svojom susetkom. Znala je da bi majka i dete bez njene pomoći umrli od gladi. Mma Pelo se za trenutak zaustavila. Treba li da napravi kašu i da im je odnese, sada? Ili bi trebalo da se pripremi za nepoznate posetioce? Odlučila je da nastavi sa radom. Nije bilo vremena.

Tlou i njeno dete moraće da pričekaju dok tajanstveni gosti ne budu otišli.

Jadna, izgladnela Tlou, jadno, izgladnelo dete. Šta da radi? Hoće li toga dana moći išta da jedu? Tlou je počela da plače. Mrzela je što je stalno bila gladna. Nije više želela da ostane u toj kolibi. Više nije mogla da podnese taj život gladi i iznurenosti, niti da svakoga dana sluša gladno jaukanje svoje bebe. Bila je umorna od toga što je stalno bila sama, ljuta na svog muža koji se opijao, dan za danom. Provirila je preko lape. Mora da postoji neki način da se išunja iz ograđenog prostora a da je niko ne vidi. Odmahnula je glavom kada je shvatila kako nikuda ne može da ode. Morala je da bude zatvorena u svojoj kolibi sve dok se ne završi tradicionalni period izolacije.

Kako je samo želela da su joj majka i otac još uvek živi. Kada bi imala roditelje, život bi joj bio drugačiji. Mogla bi da napusti ovaj nedostojan život i da pređe kod njih. Ona i njena beba onda bi bile zdrave. Mnogo su joj nedostajali roditelji.

A tada se neočekivano ukočila. Osećala je kako je prožima čudan osećaj. Čula je neko šuškanje. Njena beba smesta prestade da plače. Neko je ušao u njenu lapu. Panično je gledala po ograđenom prostoru. Osećala je oči koje je posmatraju. A opet, nikoga nije videla. Nije bilo nikoga.

Krajem oka primetila je neki pokret. Bila je to leselo. Ravna korpa za prosejavanje brašna okretala se poput točka. Kao da ju je neko pomerao. Nežno se dokotrljala do nje i spustila joj se pred noge. Tlou polako priđe korpi. Zbunjena, podiže je i obrnu. Brzo pogleda ka mestu sa kog se dokotrljala. Tamo još uvek nije bilo nikoga. Još je osećala oči koje je posmatraju. Ponovo pogleda leselo. Šta to korpa pokušava da joj kaže? Ko se nalazio s njom u lapi? Šta li želi?

Stresla se od straha. Zatvorila je oči, pokušavajući da se smiri i pribere. Promrmljala je bezglasnu molitvu precima, za zaštitu sebe i svoje bebe. Dok se molila, začula je vrlo tih glas. Činilo se da dopire sa nekog jako udaljenog mesta. Taj glas joj je pomoga da se smiri. Glas ju je nagovarao da upotrebi leselo kako bi pobegla. Sada je počela da shvata šta se događa. Oči i glas pripadali su njenim precima! Došli su da joj pomognu. Ta će joj korpa pomoći da pobegne iz ovog života, punog gladi i bede.

Bacila je korpu. Onda je brzo prikupila svoje najdragocenije stvari. Uzela je dve meseme na kojima su ona i njen sin spavali, i spustila je te prostirke za spavanje pored leselo. Onda je uzela kiku i motshe i spustila je stupu i tučak blizu mesema. Nije bilo vremena da prikupi ostale stvari iz kuće. Morala je sve da uradi vrlo brzo, pre nego što joj se vrati muž, pre nego što Mma Pelo dođe u posetu, pre nego što se predomisli. Morala je da ode, bila je spremna da ode. Život će biti drugačiji. Bilo je vreme da otpočne novi život. Sada je sve bilo spremno.

Tlou spusti stopalo u leselo i ponovo poče da plače. Plakala je, ne zato što je bila gladna, ne zato što je bila uplašena, niti zato što je bila sama. Plakala je, jer je došlo vreme da ostavi stari život za sobom. Nedostajaće joj zvuk večernjih pesama. Više nikada neće sedeti pored vatre u noći, osećajući na licu njenu toplotu. A iznad svega će joj nedostajati njena prijateljica, Mma Pelo. Još jednom pogleda po svojoj lapi. Ovo će biti njen poslednji dan u ovom domu.

Ona podiže motshe i poče da udara. Gore, dole, gore, dole, grmelo je. Zvuk je kratko odjekivao pre nego što Tlou poče da peva čistim glasom. Njen je zov prodirao duboko u srca predaka. Klikatala je da spasu nju i njenu bebu, da ih osobode života u siromaštvu i bedi. Molila ih je da joj podare moći pomoću kojih će im leselo omogućiti da pobegnu. Gore, dole, gore, dole, pevala je.

Čujte moj zov, preci,
Sažalite se na nas, veliki!
Mi smo potpuno sami.
Nemamo nikog kome bi smo se obratili.
Molimo za vašu beskrajnu milost!
Nemamo hrane, nemamo ljubavi.
Samo nade, samo želje.
Kakav prazan život!
Vodite nas svojom ljubavlju.

Lagano, njeno telo poče da se menja, deo po deo. Noge počeše da joj se rastu, raširiše se do veličine debla drveta i postadoše zadnje noge. Onda joj se kosti leđa izdužiše ka njenoj pognutoj glavi. Ona i beba, koju je nosila na leđima, sjediniše se u džinovsko telo.

Dve meseme lagano su se pretvarale u ogromne uši.

Ruke joj se postepeno stopiše sa kikom i pretvoriše u prednje noge. Lice poče da joj se menja. Nadimalo se postajući ogromna glava. Njene predivne, duge trepavice postaše još duže i još gušće. Konačno, motshe se pretvori u dugu, snažnu, sivu surlu.

Prestala je da peva. Tlou je, zapanjena, proučavala svoje novo telo. Potpuno je promenila oblik. Njen muž je nikada neće prepoznati. Sada je mogla da napusti selo. Niko neće moći da je zaustavi. Nikada više neće biti gladna! Obradovala se zbog te pomisli. Puna zahvalnosti, zatoptala je nogama pokušavajući da uputi još jednu bezglasnu molitvu svojim precima. Stresla se i stupila napolje iz lape. Kada je izronila na sunčevu svetlost, odjednom se zaustavila, zaprepašćena.

Napolju je bilo okupljeno celo selo. Muškarci su čekali, s oružjem na gotovs, spremni da je ubiju. Ovo je bila najčudnija životinja koju su ikada videli. Primetilu su kako ova džinovska životinja neuobičajeno tiho korača. Jedini zvuk koji se čuo od tih ogromnih stopala bilo je krckanje trske polomljene lape. Tlou, u tišini, pogleda gomilu ljudi koji su piljili u nju. Osetila se vrlo nesigurno i zato je stajala veoma mirno. Iako je sada bila slon od pet tona, duboko u sebi ona je još uvek bila isto biće. Oduvek je bila tiha i nežna. Sva ova buka i pažnja su je zbunjivali. Poče da plače.  

Ovo ispoljavanje osećajnosti uzbunilo je seljane. To je bio najveći sisar koga su ikada videli. Lako je mogao da ubije bilo koga od njih. Ako je suditi po veličini, trebalo bi da može da ide kud god mu se prohte. Međutim, stajao je tu i plakao. Seljani su stajali, piljeći u neverici. Ovo je, sasvim sigurno, neka vrlo posebna životinja. Gomila poče glasno da žamori, raspravljajući šta da učini sa Tlou.

Onda, jedan jasan glas nadjača tu buku.

Nitishire Kando!"

Svi okrenuše glave.

Ponovo se začu pozdrav na Sejei jeziku.

Nitishire Kando!"

Mma Pelo se pojavi iz gomile i krenu ka životinji. Svi spustiše oružje i razmakoše se da je propuste. Ona je polako napredovala ka slonu, nežno pljeskajući polusavijenim dlanovima, u znak poštovanja. Kada je stigla do Tlou, klekla je, mrmljajući reči zahvalnosti i divljenja na Sejei jeziku. Ni ona nije bila sigurna šta je ovo ogromno stvorenje. Je li ovo, možda, posebni posetilac o kome su joj preci govorili u snu? Ili je to neko od predaka u životinjskom obliku? Naravno, ona uopšte nije prepoznala Tlou. Tlou nežno podiže Mma Pelo na noge, pokušavajući da joj objasni šta se dogodilo. Zaprepastila se kad je shvatila da ispušta samo meku riku i mumlanje. Izgubila je svoj ljudski glas.

Mma Pelo pogleda lice čudne životinje koja je nešto pokušavala da joj kaže. Tužne oči i duge trepavice delovale su joj poznato. Ona pogleda malo bolje i prepoznade crte lica Tlou. Iznenada joj je bilo sasvim jasno šta se dogodilo. Ova životinja bila je posetilac o kome su joj preci govorili. To nije bio niko drugi do mlada, izgladnela majka, Tlou. Preci su došli u Tubu i nije bilo sumnje da su je bili posetili.

Mma Pelo požuri do svoje kolibe i iznese štap za kopanje i koplje. Uhvati Tlou za jedno od njenih velikih ušiju i nežno je povede iz sela. Seljani pustiše da se njih dve udalje. Sada su svi shvatali da je ta životinja delo predaka. Međutim, još uvek nisu znali da su to, nekada, bili majka i dete. 

Dok su njih dve koračale prema kraju sela, Tlou je bacala poslednji pogled na sve oko sebe. Koračala je polako, izvlačeći utehu iz prisustva Mma Pelo. Znala je da će uskoro ostati sasvim sama. Kada su stigle do ivice šume, zaustavile su se. Bilo je vreme za rastanak. Nežno su dodirnule jedna drugu. Mma Pelo izvuče svoje poklone. Tlou nije mogla da ih nosi, pa joj Mma Pelo uglavi štap za kopanje sa jedne, a koplje sa druge strane usta. Tlou će moći da ih upotrebi kako bi iskopavala hranu, ili ako bude u opasnosti, za odbranu. Još važnije je bilo što će je oni podsećati da je nekada bila ljudsko biće. A najvažnije je bilo što će je pokloni podsećati na Mma Pelo, njenu jedinu pravu prijateljicu.

Potom njih dve zapevaše precima. Zahvaljivale su se što su spasili Tlou. Molile su pretke da vode Tlou u njenom novom životu, da je štite i podare joj dug i miran vek. Dok su pevale, štap za kopanje i koplje polako su se pretvorili u duge kljove. Sada nikada više nije bilo opasnosti da ih Tlou zagubi. Mma Pelo ih pažljivo pregleda. Bila se čvrste i oštre.

Ona se okrete ka Tlou i reče: „Ti ćeš biti kraljica svoje vrste. Preko tebe će se preneti svo znanje i mudrost o ljudima i životinjskom svetu. Reci ovo svima koji budu došli za tobom. Neka znaju da ste ti i tvoja vrsta najbliži rođaci ljudi. Prema svim ljudskim bićima koje budeš sretala odnosi se sa istim tihim dostojanstvom koje si oduvek imala. Uvek pamti da smo bili, i da smo još uvek, jedno isto. Konačno, poštuj divljinu i sve u njoj. Pazi na prirodu i ona će paziti na tebe. Neka ti preci nikada ne okrenu leđa. Neka bi te vodili tokom mnogih dana u divljini." Tada nežno poprska pljuvačkom lice Tlou, zarad blagoslova i dobre sreće.

Mma Pelo baci poslednji pogled na Tlou, pa krenu nazad u selo. Tlou je tužno zatrubi. Nije želela da njena jedina prijateljica ode. Međutim, Mma Pelo nastavi da hoda, spuštene glave. Tada, u pesku, primeti nešto veoma neobično. Otisci koje je Tlou ostavila izgledali su baš kao dno lesele. Mma Pelo je konačno shvatila zašto su preci, u njenom snu, tako pomno ispitivali leselo. Konačno joj je sinulo da je Tlou stala na leselo i da se tako pretvorila u slona. Kada je stigla do svoje kolibe, čvrsto je zatvorila vrata i rasplakala se.

Pozadi, u šumi, ptice ponovo počeše da pevaju. Izvijale su pesmu dobrodošlice za Tlou. Vetar joj do surle doduva miris plodova morule. Od njega joj zakrča stomak. Njen novi dom dočekivao ju je dobrodošlicom. Poče da korača u ritmu ptičje pesme. Bila je spremna za novi život. Više neće biti suze, neće biti gladi, neće biti tuge - samo novi život, pun uzbuđenja i avantura.

 

Rečnik pojmova iz Secvane: 

 

Motsetsi (množ. Batsetsi)- Žena koja ima novorođenče i koja mora da ostane u kući tri meseca ili duže kako bi beba bila zaštićena od uroka ili bolesti. Može da izađe tek kad beba može sama da sedi.

Lapa - deo dvorišta isped ulaza u kolibu, ograđen trskom ili ogradom od čerpiča koji služi kao kuhinja ili dnevni boravak.

Leselo - pljosnata korpa za prosejavanje istucanog zrnevlja.

Moseme (množ. Meseme) - prostirka za spavanje, napravljena od trske ili životinjskih koža.

Motshe - dugačak drveni štap, oblikovan kao tučak, koji se koristi za drobljenje zrnevlja u stupi.

Kika - drvena stupa za drobljenje zrnevlja.

Morula - slatko divlje voće koje slonovi veoma vole da jedu.

 

Uobičajena verovanja o slonovima u plemenu Jei (Bayei)

 

* Prvi slon nastao je kada je mlada izgladnela majka stala na leselo (plitku pletenu korpu)

* Slonovi su najbliži rođaci ljudi.

* Stanovnici Bocvane ne jedu slonove. Jedenje tog mesa smatra se kanibalizmom.

* Krdo slonova uvek predvodi matrijarh - to je zato što je prvi slon postao od žene.

* Prva žena koja je postala slon prenela je svoje znanje slonovima koji su nastali posle nje.

* Tradicionalno, matrijarh prenosi znanje koje je ona nasledila od svoje prethodnice, matrijarha.

* Slonovi većinu vremena provode jedući zato što je prvi slon bila mlada majka kojoj je trebalo puno hrane da bi mogla da daje mleko.

* Slonovi puno jedu i zato što su kao ljudska bića prošli kroz težak život pun nemaštine i gladi. Stalno hranjenje nadoknada je za tu glad.

* Slonovi vaspitavaju svoje sloniće, baš kao što ljudi vaspitavaju svoju decu.

* Slonovi instiktivno ne vole žene koje ih podsećaju na stanje u kome su bili dok su još bili ljudska bića. (Trudnice, udovice, mlade majke i žene koje imaju menstruaciju)

* Slonovski izmet najbolji je lek za sve ženske bolesti i tegobe kao što su neplodnost, bolne menstruacije, problemi sa matericom... Tako Tlou pazi na svoje ljudske sestre.

* Ako slon ubije čoveka u divljini, zakopaće njegovo telo. Onda će određeni period vremena oplakivati njegovu smrt.

* Slon, koji je ubio čoveka, ne sme da se pridruži ostatku svog krda dok ne odsluži „pokajanje". U suprotnom, krdo će ga rastrgnuti jer je ubio jednog od svojih.

* Ako slon ubije čoveka, stražariće nad telom i neće dopustiti strvinarima da ga opogane i raskomadaju.

* Slonovi imaju vrlo slične društvene norme kao i ljudi. Oni se međusobno prepoznaju i pozdravljaju, pokatuju poštovanje prema starijima i odavanje počasti svojim mrtvima.

* Leđa slona imaju isti oblik kao i leđa žene.

 

EDIT:
Prevod - Ja 



Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 03:17 26.12.2010

1.

mlekac mlekac 03:22 26.12.2010

Re: 1.

maca22

Za tebe, prvonagradjena ilustracija sa takmicenja za omladinu Bw u povodu ove legende:
maca22 maca22 03:53 26.12.2010

Re: 1.

Divna je!
mlekac mlekac 04:09 26.12.2010

Re: 1.

maca22
Divna je!

Prica ili ilustracija?
Oljacat Oljacat 08:34 26.12.2010

Divna priča

Hvla , Mlekac, za fenomenalne opise Afričke kulture, ljudi i običaja. Zbog tvojih priča sam mnogo bogatija kao čovek.
mlekac mlekac 13:50 26.12.2010

Re: Divna priča

Oljacat
Hvla , Mlekac, za fenomenalne opise Afričke kulture, ljudi i običaja. Zbog tvojih priča sam mnogo bogatija kao čovek.

Drago mi je da ti prija, Olja. Za tebe, jedna leselo:
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:43 26.12.2010

Re: Divna priča

niccolo niccolo 09:22 26.12.2010

Super priča!

A još više mi se sviđaju ova objašnjenja
Uobičajena verovanja o slonovima u plemenu Jei (Bayei)
zašto je priča baš takva kakva jeste
mlekac mlekac 13:56 26.12.2010

Re: Super priča!

niccolo
A još više mi se sviđaju ova objašnjenja
Uobičajena verovanja o slonovima u plemenu Jei (Bayei)
zašto je priča baš takva kakva jeste

Posto sam, donekle, imala prste u nastajanju te knjige, znam da je sve, u stvari, i pocelo od toga sto je Bonti zelela da ta verovanja prenese siroj publici. Potom je, na nagovor prijatelja, sela i prenela pripovedacku tradiciju svoje porodice na papir.
E, ali to joj nije bilo dovoljno, pa je, pocela, uz predstavljanje svake nove knjige, da organizuje ceo perfomans, sa sve predstavom i muzikom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:46 26.12.2010

Re: Super priča!

Kazezoze Kazezoze 12:18 26.12.2010

divna priča mlekac...

kažu da slonovi imaju odlično pamćenje, pa se setih jedne fantastične reklame koju je napravio jedan moj poznanik, ustvari dečko moje koleginice sa kojom sam svojevremeno radio neke projekte...


mlekac mlekac 14:04 26.12.2010

Re: divna priča mlekac...

Kazezoze
kažu da slonovi imaju odlično pamćenje, pa se setih jedne fantastične reklame koju je napravio jedan moj poznanik, ustvari dečko moje koleginice sa kojom sam svojevremeno radio neke projekte...



Svidja mi se!

Uvek treba pazljivo pratiti kuda su slonovi prosli.


EDIT:
A posto ti je ta reklama vezana za decu, evo jedne slike klinaca iz plemena Jei, sa sve rekvizitima pomenutim u ovoj prici:
niccolo niccolo 15:10 26.12.2010

Re: divna priča mlekac...

pa se setih jedne fantastične reklame

he,he,he...ta je zaista jedna od boljih...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:48 26.12.2010

Re: divna priča mlekac...

albicilla albicilla 12:45 26.12.2010

e vala, preporuka

za ideju i trud, dopisacu kad stignem i da procitam :)
mlekac mlekac 14:07 26.12.2010

Re: e vala, preporuka

albicilla
za ideju i trud, dopisacu kad stignem i da procitam :)


Ne znam jesi li se sreo sa pricom dok si bio u tim delovima sveta.
A ako negde naletis na knjigu, preporucujem je zbog ilustracija:
draft.dodger draft.dodger 14:56 26.12.2010

...

Slonovi su ljudine!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:50 26.12.2010

Re: ...

mlekac mlekac 00:06 27.12.2010

Re: ...

draft.dodger
Slonovi su ljudine!

U svakom slucaju imaju vrlo izrazenu licnost! Svaki je prica za sebe.
trener92 trener92 15:28 26.12.2010

Volim slonove

Hvala mlekac, odlična priča .
lakipingvin lakipingvin 16:28 26.12.2010

paprika i mir...

Sjajna prica mlekac i ja sam slonove obozavao dok jednom motorima slucajno ne uletesmo na njihovu teritoriju...reci cu samo da je bilo (kukulele moze li ovo cudo da leti) od tada samo u slikovnicama i pricama...
U nekim drugim delovima Afrike slonovi su pravili veliku stetu lokalnim seljacima unistavajuci polja i palhote(kuce od trske bas kao na slici gore)dok legenda kaze nije dosao on Paprikar-koji je oko sela poceo da seje papriku i zamisli cuda slonovi su poceli da zaobilaze sela,tako da legenda kaze jelte da su paprika i paprikari najzasluzniji za skoro uspostavljeni mir izmedju ljudi i slonova ...

Srecni praznici i sto vise prica o Africi u novoj godini
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:55 26.12.2010

Čovek i slon

mlekac mlekac 22:33 26.12.2010

Re: paprika i mir...

lakipingvin
Sjajna prica mlekac i ja sam slonove obozavao dok jednom motorima slucajno ne uletesmo na njihovu teritoriju...reci cu samo da je bilo (kukulele moze li ovo cudo da leti) od tada samo u slikovnicama i pricama...
U nekim drugim delovima Afrike slonovi su pravili veliku stetu lokalnim seljacima unistavajuci polja i palhote(kuce od trske bas kao na slici gore)dok legenda kaze nije dosao on Paprikar-koji je oko sela poceo da seje papriku i zamisli cuda slonovi su poceli da zaobilaze sela,tako da legenda kaze jelte da su paprika i paprikari najzasluzniji za skoro uspostavljeni mir izmedju ljudi i slonova ...

Srecni praznici i sto vise prica o Africi u novoj godini


Znaju da budu zastrasujuci izbliza, pogotovo ovi Afrikaneri, ali ja ih i dalje jako volim. Iako znam da nije nimalo lako ziveti blizu njih. No, to je prica za neko drugo vreme i neki drugi blog.

A prica o Africi ce biti jos - to je sigurno. Samo da doteram neke detalje

i za tebe!
Jukie Jukie 10:45 27.12.2010

Re: paprika i mir...

lakipingvin
dok legenda kaze nije dosao on Paprikar-koji je oko sela poceo da seje papriku i zamisli cuda slonovi su poceli da zaobilaze sela,tako da legenda kaze jelte da su paprika i paprikari najzasluzniji za skoro uspostavljeni mir izmedju ljudi i slonova ...

Ništa nisu slutili
pa su se oljutili
Sad kuka pola Afrike
zbog banatske paprike
crvene i žute
fine ali ljute
kakapo kakapo 19:38 26.12.2010

A indijski?

Lepa priča! I baš je neobično što se i majka i dete spajaju u slonicu. Ne pamtim da sam nešto slično pročitao, u mitovima je češće obrnuto: iz neke životinje nastaju ljudi ili deca! Ali, možda su tako nastali samo afrički slonovi (obe vrste, kako nas je podučio Albicilla), pošto Kipling priča da su indijski slonovi postali drugačije.
mlekac mlekac 22:27 26.12.2010

Re: A indijski?

kakapo
Lepa priča! I baš je neobično što se i majka i dete spajaju u slonicu. Ne pamtim da sam nešto slično pročitao, u mitovima je češće obrnuto: iz neke životinje nastaju ljudi ili deca! Ali, možda su tako nastali samo afrički slonovi (obe vrste, kako nas je podučio Albicilla), pošto Kipling priča da su indijski slonovi postali drugačije.

Ima u tom podrucju bas zanimljivih legendi, kakapo. Zato i obozavam ovo sto Bonti radi - prikuplja ih i oblikuje u knjige za decu. A sto se podatka o postanju zivotinje od coveka tice, tek sad kad si to pomenuo prisetila sam se da, stvarno, u skoro svim drugim legendama koje znam biva obrnuto. Tacnije, ako se covek i pojavi u obliku zivotinje, to je zato sto je zacaran i pokusava da povrati svoj ljudski oblik.

Hvala i za Kiplinga, njega i inace mnogo volim. Mada, moja omiljena prica je Riki Tiki Tavi.

Jukie Jukie 11:04 27.12.2010

Re: A indijski?

mlekac

Hvala i za Kiplinga, njega i inace mnogo volim. Mada, moja omiljena prica je Riki Tiki Tavi.

Au, ja ne bih mogao da se odlučim. Neke su mi milije od drugih, ali u svakom slučaju imao bih bar pet-šest koje bih izdvojio, i to iz različitih razloga. Nekada mi se dopada igra reči, nekada poruka, nekada likovi.

Recimo poruka mi se sviđa kod Malog Tumaja (ne veruj kada ti kažu da nešto ne može) i kod krokodila sa Krokodilovog gata (ko se mača laća od mača i strada). Kod Puruna Bagata i Kotika bele foke mi se poruka ne sviđa (za nešto si predodređen i šta god da uradiš vraćaš se na to), ali mi se sviđaju opisi pejzaža. Kvikvern je jednostavno avanturistička priča i sa njom ne mogu da se poistovetim ali je čitam kao avanturističku priču, Sluge njenog visočanstva su filozofska rasprava, Kako je nastao strah je pripovedanje narodne tradicije.

Riki Tiki je nekako prijatno neprijatna priča, kao kad jedeš ljutkasti pinđur. Svi likovi sasvim normalno žive ceo dan i onda se pobiju sa zmijama par minuta i onda opet normalno žive i mungos jaše na ramenu i jede bananu i kuvano jaje i gura nos u mastilo, i onda se opet pobije sa zmijama, i onda imaš taj neobični osećaj da postoji sigurnost u svakodnevnom životu a da opet ne postoji. Tako da mi se malo kostreši dlaka kada čitam tu priču (što je verovatno poistovećivanje sa glavnim likom ).

Mislim da nas Riki Tiki uči i da se ne rugamo ljudima koji drugačije gledaju na svet oko sebe (i delaju), jer nisu oni krivi što su im takve osobine ličnosti (i Darzi i Čučundra. Kako možeš da se ljutiš na Čučundru kad je jednostavno svestan da on ne može da se bori sa zmijama i da je jedino što može da uradi da im se skloni sa puta. Ne znam ni ja fiziku, šta sad, treba neko da mi se ruga.)
mlekac mlekac 12:48 27.12.2010

Re: A indijski?

Jukie

Riki Tiki je nekako prijatno neprijatna priča, kao kad jedeš ljutkasti pinđur. Svi likovi sasvim normalno žive ceo dan i onda se pobiju sa zmijama par minuta i onda opet normalno žive i mungos jaše na ramenu i jede bananu i kuvano jaje i gura nos u mastilo, i onda se opet pobije sa zmijama, i onda imaš taj neobični osećaj da postoji sigurnost u svakodnevnom životu a da opet ne postoji. Tako da mi se malo kostreši dlaka kada čitam tu priču (što je verovatno poistovećivanje sa glavnim likom ).

Mislim da nas Riki Tiki uči i da se ne rugamo ljudima koji drugačije gledaju na svet oko sebe (i delaju), jer nisu oni krivi što su im takve osobine ličnosti (i Darzi i Čučundra. Kako možeš da se ljutiš na Čučundru kad je jednostavno svestan da on ne može da se bori sa zmijama i da je jedino što može da uradi da im se skloni sa puta. Ne znam ni ja fiziku, šta sad, treba neko da mi se ruga.)


Riki Tiki je zivotan. Jednostavno zivotan. Nema tu mnogo fantazije (izuzimajuci deo u kom zivotinje govore) i to je ono sto mi se svidja. Kao sto moj Zmu ima obicaj da kaze - ja sam surovi realista bez maste. Valjda mi je zato Riki Tiki i leg'o.

Isto kao sto je i ova Bontina prica puna realnosti. I to je jedna od osobina Afrike koja me fascinira i zbog koje je obozavam. Da fantazija moze da postoji i pored surove realnosti. U stvari, 'surova realnost' je, jednostavno, stanje stvari ali niposto nije prepreka za dogadjanje fantazije.

Za razliku od evropskih prica i bajki gde su neophodni secerni ukrasi u obliku dvoraca, princeva i ostalih "happy end" dodataka, ove africke bajke imaju uslovan "happy end". Tlou je uspela da pobegne od gladi. Za sada. Sve ostalo se zvizdi
kakapo kakapo 15:45 27.12.2010

Re: A indijski?

Tako da mi se malo kostreši dlaka kada čitam tu priču

Šta tek ja da kažem? Jer ja znam da se sve to događalo u mom dvorištu na Neimaru, u mom kupatilu i na mojoj verandi. I tačno znam kod kog zida (ka Južnom bulevaru) je bila Nagainina rupa. Drugačije ni danas ne mogu da vizualizujem Riki Tiki Tavija. A dragi Čučundra nije smeo da pretrči dijagonalno baš preko onog ćilima Sarajevske ćilimare, koji je moj deda kupio još pre rata...
Iz "Knjige o džungli" i danas mi je najvažnija lozinka (svih bića) džungle: "ti i ja smo od iste krvi".
mlekac mlekac 14:21 28.12.2010

Re: A indijski?



kakapo

Iz "Knjige o džungli" i danas mi je najvažnija lozinka (svih bića) džungle: "ti i ja smo od iste krvi".


Kao sto lepo rece Mma Pelo:
Uvek pamti da smo bili, i da smo još uvek, jedno isto.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:41 26.12.2010

Mlekac,

HVALA za trud i divnu, prevedenu priču!

mlekac mlekac 22:23 26.12.2010

Re: Mlekac,

Jelica Greganović
HVALA za trud i divnu, prevedenu priču!


Ovo je bilo po principu - trazili ste, gledajte! Hvala tebi za divne slike!
jedan.kub jedan.kub 23:31 26.12.2010

Jako lepa prica.

Kao dete prve strane bajke koje sam procitala bile su crnacke bajke iz kasnih 50-tih.
I naravno preporuka Evo jedna vesela pesmica iz djungle.
mlekac mlekac 23:59 26.12.2010

Re: Jako lepa prica.

jedan.kub
Kao dete prve strane bajke koje sam procitala bile su crnacke bajke iz kasnih 50-tih.
I naravno preporuka Evo jedna vesela pesmica iz djungle.


Jedna od mojih omiljatih!
Drago mi je da ti se dopala.
zilikaka zilikaka 23:34 26.12.2010

..

Bez preterivanja, ulepšala si mi veče.
Radi ovakve stvari što češće!
mlekac mlekac 23:59 26.12.2010

Re: ..

zilikaka
Bez preterivanja, ulepšala si mi veče.
Radi ovakve stvari što češće!

Hocem draga, kad god uspem da postizavam!
razmisljam razmisljam 01:29 28.12.2010

Re: ..

kad god uspem da postizavam


Када смо већ код постизавања, ето и мене коначно са мало времена да се посветим Бонтиној и твојој прелепој причи онако како и заслужује - на тенане и са уживањем.
У поверењу, слонови су ми једне од омиљенијих живуљки на овој шареној планети. Са великим поштовањем прихватам начин њиховог живота, ту потребу да се испомажу и воле међусобно, и некако су ми баш блиски.

Или, у две реченице, овако:


Slonovi su najbliži rođaci ljudi.

bocvena
Uopšte mi nije teško u ovo da poverujem. Fasciniraju me.





mlekac mlekac 12:52 28.12.2010

Re: ..

razmisljam
kad god uspem da postizavam


Када смо већ код постизавања, ето и мене коначно са мало времена да се посветим Бонтиној и твојој прелепој причи онако како и заслужује - на тенане и са уживањем.
У поверењу, слонови су ми једне од омиљенијих живуљки на овој шареној планети. Са великим поштовањем прихватам начин њиховог живота, ту потребу да се испомажу и воле међусобно, и некако су ми баш блиски.

Или, у две реченице, овако:


Slonovi su najbliži rođaci ljudi.

bocvena
Uopšte mi nije teško u ovo da poverujem. Fasciniraju me.








Drago mi je da ti se dopalo, draga.
bocvena bocvena 13:00 27.12.2010

Divno!

Slonovi su najbliži rođaci ljudi.

Uopšte mi nije teško u ovo da poverujem. Fasciniraju me.
mlekac mlekac 15:17 28.12.2010

Re: Divno!

bocvena
Slonovi su najbliži rođaci ljudi.

Uopšte mi nije teško u ovo da poverujem. Fasciniraju me.

Da ne zaboravim - jedna slonovska za tebe:
yugaya yugaya 15:45 27.12.2010

Prelepa priča

Bjutifulno (kako to voli da kaže jedan moj drugar).

Kod nas u kući se čitala puno (mislim da je OUP izdavač) jako stara knjiga za decu sa četiri-pet legendi iz Bocvane prelepo ilustrovana, kupila sam je iz offa u nekoj starinarnici pre par godina , kada je ukebam u post-između-pred-prazničnom haosu skeniram i kačim.
Jukie Jukie 16:24 27.12.2010

Re: Prelepa priča

yugaya
Bjutifulno (kako to voli da kaže jedan moj drugar).Kod nas u kući se čitala puno (mislim da je OUP izdavač) jako stara knjiga za decu sa četiri-pet legendi iz Bocvane prelepo ilustrovana, kupila sam je iz offa u nekoj starinarnici pre par godina , kada je ukebam u post-između-pred-prazničnom haosu skeniram i kačim.

Inače ja sam čitao i neku knjigu "Afričke bajke za decu belaca koje odrasli crnci pričaju oko logorske vatre" ili tako nekako. To je sasvim drugačiji način pripovedanja priče, kao da te pripovedač vodi u šetnju i kada god zastanete nešto ti ispriča i onda krenete u drugom pravcu. Npr. detaljno se opisuje pored čega su sve junaci prolazili dok su došli iz tačke a u tačku b (umesto da samo kažu da su otišli tamo gde se odvija nastavak priče).
mlekac mlekac 12:51 28.12.2010

Re: Prelepa priča

yugaya
Bjutifulno (kako to voli da kaže jedan moj drugar).

Kod nas u kući se čitala puno (mislim da je OUP izdavač) jako stara knjiga za decu sa četiri-pet legendi iz Bocvane prelepo ilustrovana, kupila sam je iz offa u nekoj starinarnici pre par godina , kada je ukebam u post-između-pred-prazničnom haosu skeniram i kačim.

Ajde, skeniraj pa kaci - da malo uzivamo oko Nove godine. :)
Jukie Jukie 16:28 27.12.2010

Kad smo već kod slonova

Mislim da je vrlo moguće da su naši preci praljudi u Africi posmatrali društvo slonova i tako dolazili do ideja kako se društvo organizuje, znajući kako Bušmani stalno za decu organizuju predstave gde glume i opisuju ponašanje raznih životinja. Kada nešto puno gledaš počinješ to da internalizuješ u svojoj psihi. A čuo sam i da su možda imitiranjem oglašavanja ptica dobili ideju da počnu da govore.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:22 28.12.2010

Lepo, Mlekac

Usput, da javim da je moja Tumaren prebačena u rezervat, na narednu fazu prilagođavanja prirodi. Očekuje se da za godinu dana bude dovoljno samostalna da je vrate u prirodu
mlekac mlekac 12:49 28.12.2010

Re: Lepo, Mlekac

Milutin Milošević
Usput, da javim da je moja Tumaren prebačena u rezervat, na narednu fazu prilagođavanja prirodi. Očekuje se da za godinu dana bude dovoljno samostalna da je vrate u prirodu

Cestitke Milutine! Sas je vec porasla, jel' da? Imas li koju novu sliku? Okaci, pls.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:59 28.12.2010

Re: Lepo, Mlekac

Evo



I cela galerija, a i priča o preseljenju u Itumba odeljenje Tsavo nacionalnog parka
mlekac mlekac 14:04 28.12.2010

Re: Lepo, Mlekac

Milutin Milošević
Evo



I cela galerija, a i priča o preseljenju u Itumba odeljenje Tsavo nacionalnog parka

Jooj, meni je ova najsladja!


Mozda zbog potpisa?
Wendi gives Tumaren a hug
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:51 28.12.2010

Re: Lepo, Mlekac

Wendi gives Tumaren a hug

Svakako. Od životne je važnosti za Tumaren, kao i za druge mladunce koji su odgojeni u veštačkom okruženju, da ih prirodna sredine prihvati. Drago mi je da je moja curica u dobrom društvu
mlekac mlekac 15:16 28.12.2010

Re: Lepo, Mlekac

Milutin Milošević
Wendi gives Tumaren a hug

Svakako. Od životne je važnosti za Tumaren, kao i za druge mladunce koji su odgojeni u veštačkom okruženju, da ih prirodna sredine prihvati. Drago mi je da je moja curica u dobrom društvu

Nedostaje ti, priznaj
Ma, pravi je secer!
Biljana 77 Biljana 77 13:14 28.12.2010

Kako je lepa

i kako me suštinski ne začuđuje ova priča o izgladneloj majci koja se sjedinjuje sa svojim detetom i postaje moćna, a tako osećajna životinja. U prvom trenutku mi se legenda učinila tako dalekom, a onda ipak, ne, nimalo..

mlekac mlekac 14:06 28.12.2010

Re: Kako je lepa

Biljana 77
i kako me suštinski ne začuđuje ova priča o izgladneloj majci koja se sjedinjuje sa svojim detetom i postaje moćna, a tako osećajna životinja. U prvom trenutku mi se legenda učinila tako dalekom, a onda ipak, ne, nimalo..


Znam sta hoces da kazes, Biljo. Nekako je najnormalnije da ta najmocnija veza rezultira jednom tako mocnom zivotinjom.

EDIT:
Moram da dodam i ovo - jedna od mojih prvih asocijacija, kada sam prvi put cula ovu pricu, bila je da je zlostavljanoj zeni, okovanoj lancima tradicije, zaista potrebna slonovska snaga da se iscupa iz tog pakla! A nekako mi se cini da su i oni, koji su tu pricu smislili, bili svesni toga:
Morala je sve da uradi vrlo brzo, pre nego što joj se vrati muž, pre nego što Mma Pelo dođe u posetu, pre nego što se predomisli.
I mislim da je veza sa detetom upravo i bila to sto joj je dalo snage za taj korak.
Biljana 77 Biljana 77 14:09 29.12.2010

Re: Kako je lepa

zlostavljanoj zeni, okovanoj lancima tradicije, zaista potrebna slonovska snaga da se iscupa iz tog pakla!

I mislim da je veza sa detetom upravo i bila to sto joj je dalo snage za taj korak.



Savršeno poređenje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana