Život

Kako je namučila Deda Mraza

Biljana 77 RSS / 04.01.2011. u 19:18

 

Priča jedne devojčice.

Bez šibica.

Sa plavim očima.

Koju je možda sanjala.

A možda nije izmislila.

-Da li si bila dobra ove godine?

-Uh.. da li sam.. Prevrće po sećanju.. da li je bila dobra? Dobra šta? Devojčica? Odavno već nije devojčica.. Majka? Žena? Sestra?  Prijatelj? Koleginica? Ćerka? Hm.. Ne znam. Zaista ne znam. To drugi bolje znaju.

 

Ćuti.

 

-Možda bi bila bolja da sam bila strpljivija, da sam manje sumnjala, manje škrgutala zubima,  manje gubila živce, vikala.. Da sam više spavala? Da sam dala pravi savet prijatelju u velikoj nevolji?

 

Ne zna. Ćuti.

 

Deda Mraz se nervozno meškolji.

 

-Pa jesi li? Bila dobra?

Klima glavom u nadi da će je "navući"da kaže -da, pa da tera dalje. -Naporne li su ove što se premišljaju.

 

-Bila si dobra, je l’ da?

-Ne znam.

-Uradila si nešto lepo ove godine sigurno?

 

-Hm... Jesam li? Nešto baš i ne mogu da se setim nekog posebno dobog dela.. I šta su dobra dela uopšte? Nisam nikoga spasla iz požara.. Malo sam se bunila ne nepravdu, nisam bacala hranu i trudila se da štedim vodu. Odnela neke stvarčice iznošene Jasmini za decu.

-Nisam. Nisam uradila ništa posebno.

 

"Deda" već nervozno raščešljava bradu prstima. Vruće je u ovom čudu. -Mrzim ove kostimirane uloge..

-Pa dobro, ajde, ove godine.. a inače, inače si dobra devojčica?

-Inače.. gde me nađe. Ne znam. Ne verujem. Nemam razumevanja  za ljudske slabosti.. puno vičem.. sudim na prečac .. Nema kod mene žutih kartona. Osim onih koji su davno dobili neograničeni kredit. Ne kajem se. Sve u svemu, preka.. A to nije dobro. Ne, nisam nešto posebno ni dobra. Znam ljude koji su mnogo bolji.

-Nisam dobra.

 

-Kako nisi? Sad već gubi živce. Oboje su nervozni. Ona ni ne zna što je došla. Ništa ne traži. Nije mu pisala. Ne očekuje poklon. Šta će uopšte u njegovom ..uh, dobro je, nije u krilu.. Okreće burmu, to radi kada nešto hoće, a ne zna kako da započne.

 

-I šta sad? Niko mi nije rekao koja je procedura. Ja pitam, ona kaže jesam, ja joj dam poklon i gotovo. I šta sad? O jebem ti život. Nikad nisam voleo ovo što razmišljaju. Pitaću je još jednom, pa ..

 

-Ma mora da si bila dobra, sigurno ima nešto lepo što si uradila, je l 'da? 

-Jesam, mislim da jesam. Ali me sramota. I ne može tako lako da se objasni. On je mali, majušan, kao moj sin, samo starije mu je lice, kao da ima .. četri godine. Zaređao je sa pruženom rukom među ljudima, pa se skrasio na stepeništu i nekako su nam se sreli pogledi. Može biti da je neka fleka od rođenja, a možda i izbledela masnica...  velike crne oči, prugasta, prljava kapuljača koju pomalo navlači na oči. Ne znam zašto, pokrila sam oči rukama, pa otkrila: Bu! I on isto. Pa opet. I smejali smo se.  I opet. I smejali smo se.  I opet. Na izlasku se okrenuo još jednom – Ćao! Velike, blistave oči.. I posle, još jednom, kroz staklo ugledala sam kako se okreće – Ćao! Veliki blistavi osmeh..

 Knedla joj se pela u grlo. Opet je počela da plače. Sad zaista. Na glas.

 

-O jebem ti.. I šta sad da radim? Ko me vuk’o za jezik? Trebalo je lepo – Nisi bila dobra ove godine, nema veze, bićeš sledeće, evo ti poklon.. A ja navr’o ... Vidi je još plače.. ček da vidim, šta je za nju....

Rukavice neke, narandžaste od prevrnute kože  sa šarenim pletenim delovima. Krajičkom oka ih je spazila. Lepe su. Dubokim disanjem smirila je plač. Uzela je rukavice bez hvala i otišla.

 

-Rukavice? Šta će mi? Imam već.. Nisam ih tražila..

Doduše ništa ni nije tražila.



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Biljana 77 Biljana 77 19:18 04.01.2011

Epilog

(ili svako zašto, ima svoje zato)
Svoje stare rukavice danas je dala jednoj ženi. Podsetila je jako na njenu majku. To su te godine, slična frizura, i pogled isti takav kad je tužna, najtužnija.
mikele9 mikele9 20:00 04.01.2011

Osmeh

I smejali smo se. I opet. I smejali smo se. I opet. Na izlasku se okrenuo još jednom – Ćao! Velike, blistave oči.. I posle, još jednom, kroz staklo ugledala sam kako se okreće – Ćao! Veliki blistavi osmeh..

Uradila mnoooooogo i bila dooooobra i najboooolja
Biljana 77 Biljana 77 20:04 04.01.2011

Re: Osmeh

Poražavajuće je to.. malo treba da se nekome izmami osmeh. Deci posebno. I onda staneš i razmisliš koliko nekome nedostaje samo to, osmeh, nežnost, pogled, zagrljaj, sve ono što uzimamo zdravo za gotovo u svojim ušuškanim životima.
mirelarado mirelarado 20:36 04.01.2011

Re: Osmeh

Само кад је девојчица без шибица! Она Андерсенова ме увек убије у појам.
Biljana 77 Biljana 77 21:02 04.01.2011

Re: Osmeh

Само кад је девојчица без шибица

Devojčica.. kao...
mirelarado mirelarado 21:23 04.01.2011

Re: Osmeh

Biljana 77
Само кад је девојчица без шибица

Devojčica.. kao...


Девојчица није појам одређен узрастом, девојчица јесте девојчица докле год брине о људима око себе и свет посматра широм отворених очију, баш као плавоока у твојој причи.
jedan.kub jedan.kub 22:04 04.01.2011

Re: Osmeh

Lepa priča sa srećnim završetkom i sa malo truda.
kick68 kick68 16:13 05.01.2011

Re: Osmeh

Она Андерсенова ме увек убије у појам.


Secam se odlicno kako nam je uciteljica u prvom razredu citala tu pricu. Imala je valjda hrvatsko izdanje Djevojcica sa zigicama, pa je prvo objasnila zigice=sibice. Kad je zavrsila ja sam bila u stanju blazeg soka. Dete a gladno? Dete a prozeblo? (za mene tada-oksimoron: ako je dete mora da je mazeno i pazeno). Dete napolju bez igde ikoga usred cice zime za Novu godinu?

Nisam bila jedina. Kada je videla reakcije, a da bi izbegla neprijatna pitanja i komentare, odmah je izjavila da toga nema kod nas, u nasem samoupravno-socijalistickom drustvu (tako nesto). I mnogi su bili srecni zbog toga...
Biljana 77 Biljana 77 16:27 05.01.2011

Re: Osmeh

Dete a gladno? Dete a prozeblo? (za mene tada-oksimoron: ako je dete mora da je mazeno i pazeno). Dete napolju bez igde ikoga usred cice zime za Novu godinu?


Ničija deca - pisao Milutin
mg011 mg011 23:32 04.01.2011

a on, jadan...

izgibe od vrućine u crvenom, sintetičkom, kineskom...
yugaya yugaya 01:59 05.01.2011

majušan

Osmeh je najviše što je iko mogao da mu pokloni.

A tebi su zaslužene i rukavice koje sada greju ozeble ruke i preporuka za priču koja greje srce .

Biljana 77 Biljana 77 13:50 05.01.2011

Re: majušan

Osmeh je najviše što je iko mogao da mu pokloni.

Da, to je ono što me iznova rastuži. Prijatelj je radio neko vreme u Domu za nezbrinutu decu... Kaže da je ono što toj deci najviše nedostaje - kontakt, toplina, zagrljaj, neko da ih pomazi... I da se često samopvređuju zato što onda dobijaju više pažnje i nežnosti.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:55 05.01.2011

neke stvari

nikada ne mogu da se potroše
Biljana 77 Biljana 77 13:38 05.01.2011

Re: neke stvari

nikada ne mogu da se potroše

Bila je sad 1. januara u Ulici otvorenog srca akcija besplatnih zagrljaja...
sjajni, mladi, nasmejani, ljudi..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana