Ekologija| Hobi| Nauka| Sport| Životinjski svet

Dvogled moj nasušni ili Ptičarenje za početnike 7.

albicilla RSS / 05.01.2011. u 18:04

I consider myself to have been the bridge between the shotgun and the binoculars in bird watching. Before I came along, the primary way to observe birds was to shoot them and stuff them. (Roger Tory Peterson)

163967_1798954415157_1278672467_2142319_5528031_n.jpg

Početkom XX veka, ornitologija je napravila iskorak čiji će značaj postati očigledan tek decenijama kasnije: sa dvocevke se prešlo na dvogled. I dok je u drugim sportovima dvogled tek pomoćno sredstvo, u ptičarenju je to ona esencijalna alatka koja definiše sam sport (ili nauku - stvar pristupa). Kakobilo, pre nego ga kupite, morate ponešto znati o tehničkim karakteristikama koje ga određuju, kako biste mogli da izaberete. Dvogledi su konstruisani sa “porro” prizmama, “roof” prizmama, ili preokrenutim, “riverse porro” prizmama. Šta to u stvari znači?

168764_1798954055148_1278672467_2142317_3670878_n.jpg

Porro prizme imaju tradicionalni dvogledi kod kojih su objektivi otišli u spoljnu stranu od okulara (manjih sočiva uz koja naslanjate oči). Dvogledi kod kojih su i okulari i objektivi u jednoj liniji imaju tzv. roof prizme. Roof prizme omogućuju da dvogled ima manje dimenzije i nešto manju težinu od modela sa porro prizmama. Svaka prednost ide na uštrb nečega – modeli sa roof prizmama su skuplji.

164696_1798954255153_1278672467_2142318_6939830_n.jpg

Otuda su proizvodjači počeli da kombinuju jeftiniju konstrukciju sa porro prizmama sa objektivima koji idu ka unutrašnjoj strani dvogleda (nasuprot klasičnoj konstrukciji) i stvorili male, kompakne dvoglede sa znatnim uštedama na veličini i težini. Takva konstrukcija se naziva preokrenutim - “riverse porro” prizmama.

Dvogled se uvek opisuje dvema ciframa, npr. 8x30 ili 10x40. Prvi broj označava uvećanje, a drugi prečnik prednjih sočiva (tzv. objektiva) izražen u milimetrima. Uvećanje od 10x znači da pticu koja je, recimo, udaljena 100 m od vas, u teoriji vidite kao da je na samo 10 metara.

U praksi, sa porastom uvećanja opada dubinska oštrina – zona između najbliže i najudaljenije tačke među kojima je slika dovoljno oštra (pa morate češće da okrećete točkić za uoštravanje, što je posebno nezgodno ako ptica kruži, pa vam je čas bliža, čas dalja), potom, opada i širina vidnog polja (što otežava lociranje ptica), a najčešće opada i najmanja blizina do koje se slika može uoštriti. Recimo, stojite pokraj žbuna sa čije suprotne strane skakuće ptica koju od granja ne vidite dobro. Ako dvogled može da uoštri na toj blizini, grane postaju neoštre i providne, a ptica ogoljena. Mnogi noviji modeli, namenjeni i za posmatranje leptirova, s lakoćom uoštravaju i na samo dva metra udaljenosti.

Kvalitet optike, izražen oštrinom i osvetljenošću slike, važniji je od uvećanja. Što je prečnik objektiva veći, dvogled prima više svetlosti, pa je slika sjajnija, oštrija i detalji su jasniji. Sa druge strane, što je prečnik objektiva veći, sam dvogled je i veći i teži.  Čak i lagan dvogled oko vrata će vam se nakon nekoliko sati činiti teškim poput cigle, velike ne treba niti komentarisati. Nasuprot tome, slabije uvećanje obično donosi jasniju sliku i šire vidno polje.

Vidno polje se može izraziti na dva načina: ili kao širina (izražena u metrima ili stopama) vidokruga na udaljenosti od 1000 m ili ft; ili kroz stepene ugla koji takav vidokrug zahvata. Jedan stepen na hiljadu metara udaljenosti iznosi oko 17,45 metara širine vidnog polja. Obično dvogledi imaju vidno polje od 5° ili 6°, tako da se vidokrug od 7° ili 8° smatra širokougaonim.  Kako bilo, dobitak na jednoj uvek donosi gubitak na drugoj strani: kod mnogih širokougaonih dvogleda je nemoguće odjednom uoštriti čitavo vidno polje – ili je oštar centar, a neoštri krajevi slike, ili obratno.

Svetlosna jačina se dobija kada se prečnik objektiva podeli sa uvećanjem, npr. kod dvogleda 8x40 to iznosi 40:8=5. Što je rezultat veći, više svetlosti stiže do oka posmatrača. Idealna razlika između uvećanja i prečnika objektiva treba da je 5, ali svakako ne bi trebala biti manja od 4. Ako želite uvećanje od 10x, a ne želite da žrtvujete svetlosnu jačinu, odlučite se za model sa prečnikom objektiva od 50 mm. Ponovo je rezultat isti, 10:50=5, i svetlosna jačina ova dva modela je ista.

Kada svetlost prolazi kroz staklo, uključujući i sočiva dvogleda, deo svetlosnih zraka se odbija i rasprši, ispirajući detalje i zamagljujući boje. Presvlačenje sočiva mikroskopski tankim slojem (najčešće) magnezijum fluorida snažno redukuje raspršivanje svetlosti, otuda više svetla stiže do oka posmatrača, te je i slika jasnija.  Kako da testirate presvlačenje? Uoštrite sliku na tankom i pravom objektu, npr. uglu svetlog zida/panoa spram tamne pozadine, ili strujnim vodovima, i proverite da li se oko ivice/žice javlja obojena aura. Ako se javlja, to je nepoželjna hromatska aberacija. Ukoliko postoji savijanje slike pri krajevima vidnog polja, to je sferna aberacija, podjednako nepoželjna, ali ipak lakša za tolerisanje. Prisustvo aberacije ukazuje na nekvalitetno presvlačenje sočiva.

Ptičari pretežno koriste uvećanja od 8 puta za šumska staništa, do 10 puta za otvorene terene. Modeli 8x32 ili 8x40 možda su najbolji izbor za manje ptice pevačice i one kojima možete donekle prići, te za obrasla i šumska staništa (posmatranja do 30 m udaljenosti). Takvi dvogledi su i manji i lakši od onih sa uvećanjem od 10x, a imaju i šire vidno polje. Za šumska staništa je bitna i minimalna blizina na kojoj dvogled može da uoštri sliku. Potrebno je da može da uoštri na makar 3 m, a poželjno i manje. Modeli 10x40 ili 10x50 su dobar izbor za krupnije ptice, barske ptice i grabljivice koje vam neće dozvoliti da im se približite, te otvorene, retko obrasle terene (posmatranja preko 30 m udaljenosti). Moja preporuka ide u pravcu slabijeg uvećanja, najvećeg prečnika objektiva koji ste spremni da satima nosite oko vrata – i najskupljeg modela koji možete sebi da priuštite.

(Još jedan) izvod iz albicilline knjige Ptičarenje za početnike, koja još traži izdavača.

Ptičarenje za početnike – prethodni izvodi:

Terenska beležnica za potpune početnike

Terenska beležnica za malo iskusnije

Izbor priručnika za identifikaciju, ali obavezno pogledajte i ovo

A kad već o dvogledima govorimo, pogledajte i ovo

Kada i kako ptičariti

O ptičarenju iz kola



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 18:13 05.01.2011

Blackbirds

Naisao sam na neverovatnu informaciju da je oko 5000 (pet hiljada) blackbirds (kosova?) u noci 31. decembra 2010, uginulo i palo sa neba u mestu Beb (Beebe), u Arkanzasu. Sve se ovo desilo u veoma kratkom vremenu - prosto, sa neba su padale mrtve ptice. Kao najstrasnija nocna mora.



Svi su izgledi da nije u pitanju bolest vec neka vrsta traume izazvane vatrometom i ostalim pirotehnikama koje se za tu noc koriste.
Znas li nesto vise o ovome?
albicilla albicilla 18:15 05.01.2011

Re: Blackbirds

ne, znam koliko i ti, video vest u blicu.
kakapo kakapo 18:32 05.01.2011

Re: Blackbirds

I silne čavke, negde u Skandinaviji ( u Švedskoj?). Grozno! Bio je i snimak na vestima danas poslepodne. A u Arkanzasu su uginule i ribe, ali, kažu, nema veze jedno s drugim (ma hajde?) Nisam sklon sujeverju, ali ovi omeni mi se ne sviđaju, možda baš zato što za njih postoji neko gadno racionalno objašnjenje.
albicilla albicilla 18:51 05.01.2011

Re: Blackbirds

saudijska arabija uhapsila supa sa satelitskim odasiljacem, pod sumnjom da radi za mosad:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/saudiarabia/8240213/Saudi-Arabia-captures-Israeli-spy-vulture.html
albicilla albicilla 19:13 05.01.2011

Re: Blackbirds

kakapo
I silne čavke, negde u Skandinaviji ( u Švedskoj?). Grozno! Bio je i snimak na vestima danas poslepodne. A u Arkanzasu su uginule i ribe, ali, kažu, nema veze jedno s drugim (ma hajde?) Nisam sklon sujeverju, ali ovi omeni mi se ne sviđaju, možda baš zato što za njih postoji neko gadno racionalno objašnjenje.


dodaj i ove u luizijani: Around 500 dead blackbirds and starlings have been found dead in the US state of Louisiana just days after 3,000 birds fell from the sky in Arkansas.


kakapo kakapo 19:28 05.01.2011

Re: Blackbirds


Priča o čvorcima u Americi uopšte je neobična, kao i ova slika Valtona Forda.
Jukie Jukie 01:10 06.01.2011

Re: Blackbirds

nsarski
blackbirds (kosova?)

U Amerikama postoji ta neka familija ptica koju zovu blackbirds, a ostatak sveta ih na engleskom zove American blackbirds. Lepe su i upadljive. Prilično su raznovrsne međusobno (jedna, koja je crna i narandžasta, recimo pravi viseće gnezdo na grani drveta, druga liči na neku dugokljunu čavku sa belim očima, a ova crvenokrila živi u trsci pored vode). Ja sam kao mali dobio "Riznicu prirode" i tamo su im posvetili pune dve stranice (od ukupno 16 u poglavlju Ptice).

Inače u Americi postoji ptica koju zovu robin, a ostatak sveta American robin. Ona je u stvari kos, samo prefarban pa nije crn.
albicilla albicilla 08:32 06.01.2011

Re: Blackbirds

ti crvenokrili kosovi spadaju u icteridae koje zive samo u novom svetu, a american robin je, ako se dobro secam, turdus migratorius, pa spada u isti rod kao nasi drozdovi (i nas kos). lici i drzanjem i gradjom, samo da je zift crn
Jukie Jukie 11:26 06.01.2011

Re: Blackbirds

nsarski
Naisao sam na neverovatnu informaciju da je oko 5000 (pet hiljada) blackbirds (kosova?) u noci 31. decembra 2010, uginulo i palo sa neba u mestu Beb (Beebe), u Arkanzasu. Sve se ovo desilo u veoma kratkom vremenu - prosto, sa neba su padale mrtve ptice. Kao najstrasnija nocna mora.Svi su izgledi da nije u pitanju bolest vec neka vrsta traume izazvane vatrometom i ostalim pirotehnikama koje se za tu noc koriste. Znas li nesto vise o ovome?

Evo sada čitam nešto u Blicu da je i u Švedskoj nađeno pedesetak mrtvih ptica. Na slici je valjda čavka.

E sad, pošto ja stalno na kanalu Minimax gledam Misterije ježa Alfreda, javlja mi se da su uzročnik pomora neki otrovni insekti koji su se narojili pa su ih ptice i ribe pojele. Kod Alfreda je UVEK tako neki zaplet.

albicilla albicilla 12:17 06.01.2011

Re: Blackbirds

Na slici je valjda čavka.


najcudnije cavke koje sam ikada video
Jukie Jukie 15:14 06.01.2011

Re: Blackbirds

albicilla
najcudnije cavke koje sam ikada video


ne znam, mislio sam da čavke ovako izgledaju...


albicilla albicilla 16:56 06.01.2011

Re: Blackbirds

ne znam, mislio sam da čavke ovako izgledaju...


i izgledaju, ali kako nisi stavio link do vesti u blicu, moj komentar se odnosio na sliku iz tvog prethodnog komentara
nsarski nsarski 18:51 06.01.2011

Re: Blackbirds

i izgledaju, ali kako nisi stavio link do vesti u blicu, moj komentar se odnosio na sliku iz tvog prethodnog komentara

Ja sam o ovome saznao iz NY Timesa
For Arkansas Blackbirds, the New Year Never Came
mlekac mlekac 06:43 07.01.2011

Re: Blackbirds

albicilla
ovih dana je to cesta pojava:

10,000s of Birds found dead in Manitoba

Mysterious bird deaths hit Sweden

Audubon experts monitor bird deaths in Arkansas

Hundreds more birds fall from the sky – this time in Louisiana


Evo i u Italiji, grlice


Ovo je vec isuvise blizu i isuvise poznata mi vrsta, sad me vec hvata strava.
albicilla albicilla 08:29 07.01.2011

Re: Blackbirds

Evo i u Italiji, grlice


vest je u stvari netacna, grlice su odavno u africi, a na slikama su gugitke, no srmrtnost zabrinjava

moje spekulacije idu ka meteorologiji i nekim naglim desavanjima u atmosferi, no, ne znam o cemu se radi
albicilla albicilla 08:58 07.01.2011

Re: Blackbirds

mlekac mlekac 22:07 07.01.2011

Re: Blackbirds

albicilla
Evo i u Italiji, grlice


vest je u stvari netacna, grlice su odavno u africi, a na slikama su gugitke, no srmrtnost zabrinjava

moje spekulacije idu ka meteorologiji i nekim naglim desavanjima u atmosferi, no, ne znam o cemu se radi


Izvinjavam se - mene baka ucila, ako je sivo i ima ogrlicu to je, onda grlica. Primam ispravku.

U svakom slucaju, ne svidja mi se ovo sto se dogadja.
Zekaan aan Oceaan Zekaan aan Oceaan 23:29 07.01.2011

Re: Blackbirds

nsarski
Naisao sam na neverovatnu informaciju da je oko 5000 (pet hiljada) blackbirds (kosova?)....


Sada ce neki patriota da ti prebaci da se ne kaze "kosova" nego Kosmet i Metohija.
albicilla albicilla 09:08 08.01.2011

Re: Blackbirds

mlekac

Izvinjavam se - mene baka ucila, ako je sivo i ima ogrlicu to je, onda grlica. Primam ispravku.


ma ne, ti si tacno prenela - netacna je originalna vest koja kaze turtle, umesto collared doves
kukusigameni kukusigameni 18:27 05.01.2011

Hvala...

...za dvoglede ali vidim da menjas pivo po fotkama, a ne preporucujes?!
Ili je to sredstvo za ciscenje optike?!
albicilla albicilla 18:32 05.01.2011

Re: Hvala...

kukusigameni
...za dvoglede ali vidim da menjas pivo po fotkama, a ne preporucujes?!
Ili je to sredstvo za ciscenje optike?!


na terenu prljavo socivo cistim - jezikom, a pivo sluzi za druge namene... inace, na sve tri slike je jelen, samo su brljali s casama
NNN NNN 10:01 06.01.2011

Re: Hvala...

A, je l' slikano negde blizu Ade?
albicilla albicilla 10:22 06.01.2011

Re: Hvala...

NNN
A, je l' slikano negde blizu Ade?


pa, relativno i rastegljivo blizu, vide se tu neki prepoznatljivi orijentiri...
zoja444 zoja444 15:31 06.01.2011

Re: Hvala...

albicilla
NNN A, je l' slikano negde blizu Ade?

pa, relativno i rastegljivo blizu, vide se tu neki prepoznatljivi orijentiri...



Pristaniste, zar ne?
albicilla albicilla 16:54 06.01.2011

Re: Hvala...

Pristaniste, zar ne?


jeste
zoja444 zoja444 18:31 05.01.2011

bird song

albicilla albicilla 19:24 05.01.2011

Re: bird song

zoja444


:))))

ovaj glas nisam odavno cuo
zoja444 zoja444 19:42 05.01.2011

Re: bird song

albicilla
:))))ovaj glas nisam odavno cuo


fenomenalan glas i super pesma. :)

nego, zaboravila sam da pitam.

pre nekoliko meseci, desilo mi se da je neka ptica (kos ili svraka... ne razumem se bas u ptice... da li svraka lici na kosa samo sto ima na sredini ledja sareno perje?), useta kroz hodnik u kuhinju.
da li se dogadja da ove ptice ulaze tako u kuce i sta to znaci? da li je ptica mozda bila bolesna?
pustila sam je da izseta... mada se jos neko vreme zadrzala na velikoj blizini (stolu, stolicama, ogradici u basti i sl.). morala sam portvisom iz daljine da je oteram, jer imam pse i da bi se izbeglo eventualno moguce krvoprolice.
albicilla albicilla 19:50 05.01.2011

Re: bird song

kos je crn (muzjak) ili smedj (zenka) i duzine oko 25 cm (da ne gledam sad u knjige...)

svraka je crno-bela, izrazito dugorepa (mislim da rep nosi dve trecine duzine ptice) i duga oko pola metra

obe ptice mozes pronaci u ovoj knjizi

za to sareno perje na sred ledja, baci pogled i na sojku, mozda?

ulazak u kucu.. moze biti i glad i radoznalost, a moze biti i posledica bolesti, kakobilo, nije razlog za uzbunu
zoja444 zoja444 20:07 05.01.2011

Re: bird song

pomenuta ptica mi najvise lici na svraku, mada mi se cini da joj je kljun bio duzi i ostriji. proizvode dosta neprijatne zvuke.
samo, u knjizi pise da je svraka ptica poljoprivrednih stanista. ja sam u centru grada, a cini mi se da su ove ptice napravile gnezdo po okolnom drvecu. kako ih sada ne vidim, da li su i to ptice selice... ustvari, po ovim danima ne vidim nikakve ptice po gradu... cak ni vrapce? gde ptice iz gradova zimuju?
albicilla albicilla 20:27 05.01.2011

Re: bird song

svrake stekcu rafalno, a zive i u gradovima, samo su malo diskretnije od vrana

gnezda su im povelika i loptasta

i ne sele se, tu su, obicno obidju kontejnere rano ujutru

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:54 05.01.2011

Amater sam tim se dičim

Hitno mi treba savet: treba da poklonim prijatelju koji je golubar (visokoletači) dvogled.
Red veličine 100 EVRA. Postoji li tako nešto u Beogradu ili sam bupnuo?
albicilla albicilla 08:06 06.01.2011

Re: Amater sam tim se dičim

hmmm.... olympus?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:19 06.01.2011

Re: Amater sam tim se dičim

albicilla
hmmm.... olympus?

Mnogo si mi pomogao Vidim da bi mi najradije rekao da je sve ispod 600 EVRA bacanje para Idem ovih dana po radnjama, mada po radnjama znaju manje od mene. Nisam bio u SNAJPERU. Nadam se da neću mnogo pogrešiti.

PS Kad sam nekada bio na vojnatajnaoruđima u JNA obožavali smo da gledamo i kroz dnevne i kroz noćne nišanske sprave "metalne ptice". Kolateralno smo lovili lepe scene u spavaćim i drugim sobama i u avionskim kabinama. Noćne slike su bile mnogo čistije i bolje. Veliko uvećanje, miran rad motora, čista slika, CARL ZEISS optika.
albicilla albicilla 08:38 06.01.2011

Re: Amater sam tim se dičim

olympus ima dve serije, jedna, "amaterska" se kretala oko 6-7000, druga, tzv. "profesionalna" oko 14-1500. mozes bilo sta, samo sto ja ne preporucujem zoomove, to je samo za utakmice.

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:29 06.01.2011

Re: Amater sam tim se dičim

albicilla
olympus ima dve serije, jedna, "amaterska" se kretala oko 6-7000, druga, tzv. "profesionalna" oko 14-1500. mozes bilo sta, samo sto ja ne preporucujem zoomove, to je samo za utakmice.

HVALA!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana