Gost autor| Politika| Religija

Tehničko pitanje

dali76 RSS / 09.01.2011. u 19:51

 

Ideja mi je bila da na mom blogu ugostim i one ljude i njihove tekstove  sa kojima sse mozda i ne slazem uvijek. Zato sam  ponudio  Wukadinu da bude moj gost. Drago mi je sto je gostovanje prihvatio  iako sam ostao uskracen za tekst  sa kojim se necu sloziti.

 O tome da li je pitanje kalendara  tehnicko pitanje ili  da li bi ga kao takvog trebali posmatrati za vas pise moj gost:

Wukadin

 Evo jedne prigodne teme, a to je kalendar. U ovo doba godine se poneko u „javnosti" (čitaj medijima, jer oni su na sebe prisvojili da su javnost) još pojavi dilema zašto ili dokle ćemo da slavimo Božić po julijanskom kalendaru. Onda bude obrnutih reakcija, jer se u takvim „dilemama" vide neka druga značenja, a odakle dolaze bilo bi veće čudo da nema „učitavanja".
Da iznesem svoj stav, koji možda neke iznenadi. Ja to pre svega smatram tehničkim, a ne teološkim pitanjem, kako bi neki rekli. Bar mi nije poznata razlika u dogmi rumunske i gruzijske, ili grčke i srpske pravoslavna crkve, iako koriste različite kalendare. U tom tehničkom smislu kada bi to bilo SAMO tehničko pitanje (a videćemo zašto nije), uz neke modifikacije bio bih za promenu kalendara.
Prvo da kažem šta bi se time dobilo. Uzgred, pročitaćete bar dva puta da me nešto lično ne dotiče, ali (osim dokonosti) tu je i meni drago pitanje identiteta, koje ne propuštam. Zato ovaj blog. Ergo, mislim da bi dobra stvar bila što onaj ko posti pred Božić ne bi morao da se uzdržava od novogodišnje trpeze. Kažem, to me lično ne dotiče, u principu postim samo dva dana godišnje, ni tada ne postim „na vodi". Kad me lično ne dotiče, ne znam ni kakav je osećaj, možda je poseban podvig ostati dosledan postu kad je Nova godina. Mada i bez zvaničnog posta se može ignorisati komercijalno-hedonistička koncepcija godišnjeg praznika.
Drugo je što mislim da bi Božić dobio na značaju premeštanjem pre Nove godine. Mogao bi se ustaliti običaj poklanjanja za Božić. Mada, zanimljivo je da u katoličkoj Španiji pokloni se dele deci posle Nove godine, i ima veze sa malim Isusom - na praznik Tri kralja. Opet, pitanje je koliko bi to u praksi bilo dobro, a koliko bi vodilo komercijalizaciji Božića. Ali da ne ulazim u široko pitanje kako se sve slavi...
Dobro je i što bi u tom slučaju časna dijaspora mogla da doputuje kod nas baš na „naš" Božić, pošto ih puštaju na „njihov". Mislim da je ovo dobra stvar, bez ikakve ograde.

Šta bi trebalo „modifikovati". Ne znam da li je to moguće, mada kad je reč o konvencijama, a kalendar to jeste, moguće je praktično sve. LM, Srbi jedini slave Slavu, i to je značajni datum. Kako se tu ne moramo „uklapati" ni sa kim, što ne bi Slava (odnosno sveci) ostala po starom kalendaru. Prosečan čovek ne voli da menja navike, to je valjda jasno. Posebno ako nema potrebe. Što se tiče Vaskrsa, čini mi se da ga i pravoslavne crkve koje su usvojile promenu kalendara različito slave od katoličkih.
Osim toga, pravoslavne crkve su zvanično prešle na Milankovićev, a ne gregorijanski kalendar, što bi trebalo da nam služi na čast. I taj kalendar je precizniji. I SPC ga je usvojila, pa je primenu odložila. Dakle, to možemo zvati prelazak na Milankovićev kalendar.
Šta bi još trebalo ostaviti? Srpsku Novu godinu, čak i ako izgubi formalni smisao. Uostalom, da li se za sve što se slavi zna formalni razlog!? Ja nisam turistički radnik, pa ne znam tačne cifre, no prosta logika mi govori da tog dana Beograd (i drugi gradovi u Srbiji) nemaju konkurenciju na turističkoj mapi, a 31.12. je imaju. Mada famozni Slovenci i tad dolaze, a što Beograd a ne Rim, pitajte njih. Osim toga zašto sprečavati provod (ovo je u stvari pitanje za gradske vlasti ako je istina da žele provod uopšte da ograniče do 10 uveče). Ako vam baš treba povod za provod - pa recimo da obeležavamo sećanje na ogromni protestni koncert 13. januara 1997. A i nije loše da Nova godina padne na petak 13. Inače, ni ovo mi lično ne znači, od kad sutradan radim ovaj datum mi je izgubio dosta na značaju. A ni za „oficijelnom" Novom godinom (tako smo je nekad zvali) nisam preterano lud.

Međutim, nije to (samo) tehničko pitanje. Kad „Blic" pokreće tu temu, jasan je podtekst (a nekima se čak omakne da to iskreno kažu): „ako želimo u Evropu". Rekao bih da je to totalni bulšit i podaništvo. Ne samo što takav formalni uslov ne postoji, nego što „u Evropi" (za one koji nisu „druga Srbija" pa se čude o čemu pričam jer je Srbija već u Evropi, mislim naravno na EU) ima nacija sa različitim „navikama", da se tako odrazim. Uzmimo, na primer, metrički sistem koji se koristi u Engleskoj, meni inače simpatičan - jardi, milje, inči... Ili vožnju levom stranom. Dakle, različitosti nisu zabranjene!
Sa druge strane, neki bliski ovima „ako želimo u Evropu" će od ne-teološkog pitanja praviti teološko, pa to gurati kao neku afirmaciju ekumenizma, o čemu ne bih posebno pisao. Tako će videti potrebu za većim uticajem „Grka", nasuprot „Rusima", i slično. Rekoh, ne bih o tim temama, samo ću reći da mi se ne sviđa ništa što ide „na mala vrata". Ako nešto želite, sa tim zahtevom otvoreno istupite.
Sa suprotne strane čućemo dosta preterivanja. Tako profesor Antonić pre godinu dana, ni manje ni više, nego reče kako su Srbi u Jasenovcu ubijani „između ostalog" i zato što nisu promenili kalendar, odnosno kad slave Božić. Tu ima malo istine, sasvim je moguće da je kalendarska razlika bila povod nekima za božićne masakre, kojih je bilo u endehaziji. No, pitajmo se iskreno, da je SPC primenila Milankovićev kalendar, da li bi ipak bilo genocida nad Srbima u NDH?!

Dakle, da se ne bi takve stvari mešale, ili možda ponešto svesno podvaljivalo, ugledajmo se na pravoslavnu braću Grke, koji su promenili kalendar. Na šta tačno mislim? Na papinu posetu Grčkoj. Kažu naši wannabe reformisti crkve, ekumenisti i slični, da bi mnogo voleli papinu posetu Srbiji. Treba SPC da da „zeleno svetlo". Pominje se 2013. kad slavimo 1700 godina od edikta Konstantina Niškog. Pa profesor Antonić je lepo rekao - put pape u Srbiju vodi preko Jasenovca. Tu se sasvim slažem.

Znali su oni drugosrbijanci reći „pa nećemo se vraćati u praistoriju". Nećemo, Grci nateraše papu da se izvini za rušenje Konstantinopolja pre samo 800 i kusur godina. Dakle, voleo bih da vidim po tom pitanju jedinstven stav crkve, vernika, najzad cele nacije, bez obzira na mišljenje po drugim stvarima. U tom slučaju neće biti toliki problem promena kalendara, ne mora se na taj način dokazivati svoja posebnost i integritet. Kao što, verujem, ni gej parada ne bi bila toliki problem da je Srbija branila nacionalni interes kako je to radio Izrael.



Komentari (197)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

1odnas 1odnas 20:05 09.01.2011

%

eh Wukadine, bas si Wukadin
fantomatsicna fantomatsicna 20:11 09.01.2011

Tehnicko pitanje

Pozdrav piscu bloga:) Slazem se apsolutno sa onim delomogma..pa je svaki drugi komentar suvisan
dali76 dali76 20:50 10.01.2011

Re: Tehnicko pitanje

evo umesto pisca da odpozdravim i pozelim ti dobrodoslicu:)))
wukadin wukadin 09:19 11.01.2011

Re: Tehnicko pitanje

Ajd da i ja budem dobar domaćin
Navikao na fajt, nema vremena za dobrodošlicu
niccolo niccolo 20:20 09.01.2011

Da, to jeste

„ako želimo u Evropu". Rekao bih da je to totalni bulšit i podaništvo

totalni bulšit, naravno da "odlazak" u Evropu nema veze s kalendarom. Takva mišljenja samo pokazuju potpunu nesposobnost onih koji ih izražavaju da nađu neki stvaran razlog (a evo ti si naveo par dobrih) za promenu (slično kao što ovi za poštanske sandučiće ne mogu da kažu da se neko dosetio kako da uzme lovu, pa izmišljaju evropske standarde za sandučiće...).
freeconstantinople freeconstantinople 22:15 09.01.2011

Re: Da, to jeste

„ako želimo u Evropu".

mislim da bi korisnije za ulazak u Europu bila slična statistička raspodijela glasača na socijaldemokrate i demokrščane/konzervativce kao u Njemačkoj,Engleskoj....
u Srbiji i ljevi i desni imaju iste socijaldemokratske fiks ideje o velikoj i sposobnoj vladi koja če alkemijom uzimala/davala doprinjet boljitku nacije.i naravno jedni sanjaju bespovratne pare iz fondova a drugi sinekure u Briselu.
to je problem . kalendar je nebitan
wukadin wukadin 08:58 10.01.2011

Re: Da, to jeste

Bila bi korisnija za odlazak bilo gde.
Raspodela glasača i još više ono što je njena posledica - povremena promena vlasti na izborima.
babmilos babmilos 20:21 09.01.2011

.

značaj koji bi božić dobio "premeštanjem" pre nove godine je jedini razlog zbog čega glasam za ostajanje pogrešnog kalendara. koja je svrha veličanja praznika koji je vezan za tzv bogočoveka (čuj to!), nejasno je.
dali76 dali76 20:33 09.01.2011

Re: .

cekaj ti si za "pogresan kalendar" kako bi anyway pogresan praznik imao sto manji znacaj?
znaci ateisti brane stari kalendar?
prilicno nejasno ali opet makavijelanski :))
babmilos babmilos 23:27 09.01.2011

Re: .

kad je nešto sumanuto po definiciji (religija), onda nema mesta zdravom razumu - sve je monti pajton...
dali76 dali76 00:09 10.01.2011

Re: .

to sto je tebi sumanuto nekome nije pa ne znaci taj neko da je bez zdravog razuma.
naravno svako ima pravo glumiti boga pa ljepiti etiket sta je zdravorazumno, sta je sumanuto, sta je tkzv, il tkz.
ljudi smo na kraju krajeva a ljudski je gresiti :)))
wukadin wukadin 09:00 10.01.2011

Re: .

babmilos
kad je nešto sumanuto po definiciji (religija), onda nema mesta zdravom razumu - sve je monti pajton...


Cenim sposobnost ironije, pa i ovaj komentar.
Inače nisam ni ja neki vernik, a nisam (uopšte) ateista. Tako da stvarno ne znam šta bi nekom doslednom verniku bilo bolje. Dao sam dva razloga za pretpostavku zašto bi odgovarao gregorijanski.
kick68 kick68 20:31 09.01.2011

pop-expert

Objasnjenje pocinje na 2:27

mlekac mlekac 07:59 10.01.2011

Re: pop-expert

kick68
Objasnjenje pocinje na 2:27


Ista stvar mi pala na pamet!
kick68 kick68 20:44 10.01.2011

Re: pop-expert

Ja se uvek setim ove scene kad dodju praznici.
angie01 angie01 21:04 09.01.2011

,

Kako se tu ne moramo „uklapati" ni sa kim, što ne bi Slava (odnosno sveci) ostala po starom kalendaru.

nsarski nsarski 21:05 09.01.2011

Ovo jeste tehnicko pitanje

Pre nekoliko godina sam bio u Tokiju, u japanskoj pravoslavnoj crkvi, i tu sam imao priliku da razgovaram sa ocem Dimitrijem koji je tamo jedan od svestenika.



Kad sam video natpis na ulaznoj kapiji, na Ruskom, pitao sam ga da li je to ruska pravoslavna crkva. On se malo iznenadio da ne znam za japansku pravoslavnu crkvu, i da oni imaju autokefalnost duze od jednog veka.
Posto je to bilo u vreme katolickog Bozica, a u crkvi su svi radili i spremali se za slavlje, pitao sam ga bas o kalendaru koji oni koriste. Rekao mi je da su koristili Julijanski kalendar kad su osnovani, ali da su kasnije promenili. Kaze otac Dimitrije: "Znate, nas ima malo u Japanu. Pa kad Japanci vide krst na crkvi znaju da smo hriscani, ali im je cudno da ne slavimo Bozic kad i drugi. Pa nam je bilo suvise komplikovano da im objasnjavamo razliku u kalendarima - i presli smo na Gregorijanski. Iz cisto tehnickih razloga."

Ja mislim da se slican argument moze napraviti i za nas. Uzgred, za oko sto godina ce "nas" Bozic da se slavi 8, januara - razlika medju kalendarima se povecava. Ne brzo, ali se povecava.
dali76 dali76 21:17 09.01.2011

Re: Ovo jeste tehnicko pitanje

mora da je "katolicki bozic" bio samo lapsus jer to je tacno koliko je tacan naziv za srpsku novu godinu.
Slazem se da je to tehnicko pitanje ili jos bolje pitanje pragmatizma.
kad se naravno upotrebi rijec pragmatizam onda je to problematicno za crkvu .
nsarski nsarski 21:21 09.01.2011

Re: Ovo jeste tehnicko pitanje

mora da je "katolicki bozic" bio samo lapsus jer to je tacno koliko je tacan naziv za srpsku novu godinu.

Da, lapsus. U Japanu taj datum zovu "americki Bozic".
Dakle, tamo sam bio, recimo, 20. decembra.
dali76 dali76 22:02 09.01.2011

Re: Ovo jeste tehnicko pitanje

Da ne bude zabune I sam sebe uhvatim cesto da kazem “katolicki bozic”ali zanimljivo nikad ne kazem katolicka nova godina )
Pretpostavljam da iz japanske perspective nije cudno sto bozic nazivaju americkim posto, opet moja pretpostavka, najvecu populaciju ljudi u Japanu koja slavi bozic cine upravo americki vojnici.
Ali taj termin katolicki bozic sigurno ima objasnjenje jer kad povezes blo sto sa koatolickom crkvomto ima jasnu konotaciju.
Tako kad ljudi govore o grckoj crkvi ce oni cesto reci kako grci slave katolicki bozic.
freeconstantinople freeconstantinople 22:09 09.01.2011

Re: Ovo jeste tehnicko pitanje

da oni imaju autokefalnost duze od jednog veka.

imaju autokefalnost ali su u okviru Moskovske patrijaršije
wukadin wukadin 09:06 10.01.2011

Re: Ovo jeste tehnicko pitanje

Ja mislim da se slican argument moze napraviti i za nas.


Možda za naše u svetu. Ovde bi "morao da objašjnavaš" zašto promeniti.
A možda da čekamo sto godina, pa onda kad već "moramo" da menjamo
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:16 09.01.2011

Tradicija nesto znači, zar ne?

wukadin
... ugledajmo se na pravoslavnu braću Grke, koji su promenili kalendar


Zašto?

Uvek kada mogu, izmedju Grka i Rusa, biram Ruse, jer su nam bliži, odnosno mi smo njima bliži nego Grcima (ovo kažem ja koji imam jednu tetku Grkinju). Prema tome radije bih bio zato da ostanemo tamo gde su pravoslavna braća Rusi, a i još neki pravoslavci.

Krijući se iza one izreke "neka bude hiljadu cvetova", ja sam za to da se stvari ne menjaju, neka SPC i dalje koristi svoj kalendar. Ne smeta što se razlikujemo od mnogih drugih, neka žive različitosti. (Svi znamo da, po mišljenju nas laika, ima tu još nekih značajnih stvari koje bi SPC trebalo da menja, pored ostalog i način vršenja samog čina pričešća, ali neka to rešava sama Crkva).

I sam si, izmedju ostalog, Vukadine, pomenuo da su Britanci zadržali neke svoje specificnosti (neće metrički sistem, neće vožnju desnom stranom), pa im se to ne uzima za zlo.

Prema tome, žao mi je, ali u slučaju glasanja, ne bih podržao predlog za promenu.
(Neka se Srbija menja u drugim, mnogo životnijim stvarima kako bi bolje uhvatila korak sa drugima u Evropi).


Filip2412 Filip2412 21:57 09.01.2011

Re: Tradicija nesto znači, zar ne?

Uvek kada mogu, izmedju Grka i Rusa, biram Ruse, jer su nam bliži, odnosno mi smo njima bliži nego Grcima
Vladimire ti bas kuburis s geografijom
freeconstantinople freeconstantinople 22:07 09.01.2011

Re: Tradicija nesto znači, zar ne?

Uvek kada mogu, izmedju Grka i Rusa, biram Ruse,

nema u crkvi ni židova ni grka , pa valjda ni rusa.
ne podcijenjuj Grčke "vilozofe" jer je samo u balkanaca "filozof" pogrdna riječ.
Osim toga Grci slave po oba kalendara a imaju i nekoliko patrijaršija al niti jednu Grčku
dali76 dali76 22:16 09.01.2011

Re: Tradicija nesto znači, zar ne?

to je dobro pitanje da li je srpska pravoslavna crkva prvo srpska pa tek onda pravoslavna pa tek onda hriscanska?
Puritanci, od kojih ne znam nikog vise da je ,ajde kazem "nevolio" Rim, presli su na novi kalendar jos prije dvesto godina, ako se ne varam.
nije to pitanje ko ti je blizi nacionalno vec da li promjenom kalendara diras sustinu vjere.
sem ako ne mislimo da je SPC iskljucivo folklorna kategorija pa eto ondak je mozda prigodnije biti blize slavenskom braci nego Grcima pravoslavcima.
freeconstantinople freeconstantinople 22:57 09.01.2011

Re: Tradicija nesto znači, zar ne?

A ko je bar jednom bio na liturgiji i razumio je
valjda je govorio
"...verujem u JEDNU svetu SABORNU (katoličansku od gr.katolikos) i Apostolsku crkvu.." sad nemoj gledat na one koji mašu nabodenim komadom prasetine na viljušci na svetonikoljskoj slavi pričaju o "našoj srBskoj veri"
wukadin wukadin 09:17 10.01.2011

Re: Grci, zašto :)

Grke sam pomenuo u kontekstu da se ne ponižavaju (povodom posete pape) iako prate "tokove". Ako već porediš sa Rusima primećujem da su oni isuviše često kroz istoriju imali "nultu opciju" (kad istorija počinje od nekog datuma). Donekle slični su pokušaji "rekonstrukcije", kada se samo briše jedan interval. To je nažalost mana i u Srbiji. Naravno, treba reći da vlast od kako je Putina stvarno uspeva da izvrši sintezu istorijskog razvoja, dakle i sovjetsko nasleđe i pravoslavlje, što je naravno dobro.
Istorijski gledano ruski uticaj u crkvi je bio pozitivniji, jer grčki se vezivao za fanariote i velikodržavne ambicije preko vere (zato mi je baš zanimljivo koliko su protiv Turaka, a do početka XIX veka su bili zapravo privilegovani). Jezička sličnost je takođe bitna. Međutim, kad gledamo veličinu i položaj naroda, Grci su bolji uzor.

I još nešto. Grci kad se predstavljaju svetu vole da ističu antiku, drevne bogove i junake. To je izvorište evropske kulture. Turistička ponuda ima taj akcenat, mada će se pohvaliti i Svetom Gorom i Meteorima. Recimo da imam mLogo bRezobraznu majicu love in ancient Greece. Međutim, među sobom, Grci se najviše diče Vizantijom. Treba razlikovati spoljašnju od unutrašnje "upotrebe".
freeconstantinople freeconstantinople 22:02 09.01.2011

astronomsko pitanje

kao ep.Niški g.g Irinej je nekoliko puta naglašavao da je pitanje kalendara astronomsko pitanje a ne teološko.
1) Niti jedan od svetih i vaseljenskih sabora nije se posebno bavio kalendarom
2) crkva u liturgiskom smislu ima dva kalendara ,jedan je pashalni i vezan je za pashu odnosno slavljenje uskrsa.Taj kalendar je u tehničkom smislu lunarni i vezan je za "periodičnost" mijeseca a ne sunca ( strogo "fizikalno" gledano perioda mijeseca nije cijelobrojni harmonik solarne periode) zbog toga uskrs "šeta " po solarnoj godini.Uskrs je zajednički za sve crkve i njegov je trenutak određen kanonima sabora,
drugi kalendar je solarni i vezan je za liturgiski ciklus kroz koji se tokom godine prođe kroz cijelo sveto pismo.Liturgiska nova godina pada između Velike Gospojine (upokojenje Presvete Bogorodice) koji je kraj tog ciklusa i Male Gospojine (rođenja Presvete Bogorodice) koji jeste početak liturgijskog ciklusa .Julijanski i Gregogorijanski ( a što ne i Gligorijanski jer se apostolska i papska imena prevode) su građanski i državni kalendari.
Rođenje Bogočovjeka palo je na kratkodnevicu ( da se ispuni proročanstvo iz Danila o stjeni koja će razbiti svetkovinu idolopokloničku) no nama danas i nije bitan "astronomski" položaj .oni koji slave razumiju danas šta slave ,a onaj ko se slavi je Logosan i izvan svakog ograničenja pa i astronomskog.
jedina prednost "premještanja" Božića je zbog onih koji poste da ne fulaju Novogodišnje bakanalije,ipak se radi o astronomskim količinama sarme i francuske salate.
postoji jedna bitna razlika u kvaliteti vremena prije i poslje rođenje Spasiteljevog.prije je vrijeme bilo ciklično, uvijek se jedno te isto ponavljalo pod kapom nebeskom , Rođenjem je vrijeme postalo linearno a kraj mu je u Drugom dolasku Gospodnjem
Jukie Jukie 22:36 09.01.2011

Re: astronomsko pitanje

freeconstantinople
jedina prednost "premještanja" Božića je zbog onih koji poste da ne fulaju Novogodišnje bakanalije,ipak se radi o astronomskim količinama sarme i francuske salate.

To jest u reklami za majonez na srpskoj televiziji je zovu "ruska salata" a u istoj toj reklami na hrvatskoj televiziji "francuska salata". A razlika je verovatno u jednom dodatku od 5% ukupne salate.
freeconstantinople freeconstantinople 22:58 09.01.2011

Re: astronomsko pitanje

ižinjo francuski kuvar na ruskom dvoru ,odtud različite atribucije radi se o istom proizvodu tvornice ulja zvijezda u Todorićevom vlasništvu kao i Dijamant
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:19 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

Uskrs je zajednički za sve crkve i njegov je trenutak određen kanonima sabora,


Zajednicka simbolika (Hristovo uskrsnuce) jeste, ali termini se cesto ne poklapaju i to upravo iz razloga nepoklapanja kalendara. Ravnodnevica po jednom i drugom kalendaru ne pada u isti dan, a od toga krece odredjivanje dana Uskrsa uz jos neke razlike izmedju jednog i drugog. (pravoslavni bez obzira na ravnodnevicu i pun mesec ne moze biti pre jevrejske pashe)

Rođenje Bogočovjeka palo je na kratkodnevicu

Nije palo tada niti se zna kada je uopste palo, vec je dobrih par vekova posle toga dogovoreno da se bas taj dan uzme da za proslavljanje rodjenja.

A sto se za i protiv usvajanja novog kalendara tice posto se radi o odluci crkve a one se uvek donose bez "referenduma" dakle bez proveravanja misljenja vernika (crkva po definiciji vernicima odredjuje kako da se ponasaju, a ne pita ih nista) i ovo pitanje je iskljucivo u domenu onih koji odlucuju u crkvi a na ostralima je samo da zele ili ne zele nesto i da se nadaju da ce im se zelja ispuniti bez mogucnosti da na to ikako uticu.
dali76 dali76 00:29 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

mislim da je i te kako bitno sta vecina misli. jedan od razloga zasto je ovo pitanje tako problematicno jeste sto bi izazvalo nove podjele. da ,kako kazes crkva tj vrh crkve ne obraca paznju na sta ljudi misle bilo bi utoliko lakse.
freeconstantinople freeconstantinople 00:50 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje


ajednicka simbolika (Hristovo uskrsnuce) jeste, ali termini se cesto ne poklapaju i to upravo iz

ovdje sam mislio striktno na sve pomijesne crkve koje su u pravovijerju . Nisam raspravljo o vijerskim zajednicama koje su u heretičkom nauku ,dok ne bude održan opšti Sabor pa oni ne odbrane svoje učenje ili ono ne bude osuđeno.
dakle pod pojmom crkve podrazumijevao sam pomijesne crkve jedne svete saborne i apostolske crkve bez obzira na različit kalendar vezan za fiksne praznike
Nije palo tada niti se zna kada je uopste palo, vec je dobrih par vekova posle toga dogovoreno da se bas taj dan uzme da za proslavljanje rodjenja.

na blogu gordanac stavio sam tumačenje sv.Jovana bogoslova o danu/vremenu rođenja
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:52 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

jedan od razloga zasto je ovo pitanje tako problematicno jeste sto bi izazvalo nove podjele




Podele medju onima koji o tome odlucuju verovatno a onda bi oni naravno podelili i vernike i svako bi na svoju stranu pokusao da privuce sto veci broj i tako spreci onog drugog da sprovede zamisao koji oni, a ne vernici, ne odobravaju. Vernici tu dodju kao sredstvo, alat, oruzje a ne kao neko cije se misljenje uvazava. U crkvi nema demokratije, to nije ni dobra ni losa cinjenica vec naprosto cinjenica.
Oni se zapravo boje frakcija medju sobom a ne strahuju od eventualnog nezadovoljstva vernika.
Slicna sitacija se nedavno desila oko Artemija.
Kada bi se vrh SPC dogovorio oko prelaska na gregorijanski kalendar, pod uslovom da zagovornici julijanskog prihvate takvu odluku kao legitimnu u slucaju da budu u manjini, da se odluka saopsti kao odluka koju su svi prihvatili ne verujem bi bilo ikakvih podela. Prosto nema mehanizma da vernici mimo vrha SPC naprave podele.

Moje licno misljenje je da je pogresno insistiranje na prihvatanju gregorijanskog kalendara jer ne vidim razloga za to osim da nekom beznacajnom nivou "ne budemo mimo sveta". Jedna benigna osobenost, ma kako astronomski bila pogresna, nikome ne smeta. Od toga sto postoji "srpska nova godina" recimo ako i nema velike koristi stete sigurno niko nema.
gorran2 gorran2 00:56 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

Od toga sto postoji "srpska nova godina" recimo ako i nema velike koristi stete sigurno niko nema.

Problem sa "srpskom novom godinom" je po meni u tome što se na drugim mestima stvarno krene u novu, dok nama izgleda stalno vrte jednu te istu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:56 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

ovdje sam mislio striktno na sve pomijesne crkve koje su u pravovijerju .


Ok ok
Nisam razumeo (a i nisam mislio da si tako iskljuciv :))
Postujem naravno.
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:00 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

Problem sa "srpskom novom godinom" je po meni u tome što se na drugim mestima stvarno krene u novu, dok nama izgleda stalno vrte jednu te istu.

Nestalo im novih izgleda.
Dosadi vise ova, daj novu pa nek je i srpska :)
gorran2 gorran2 01:07 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

Dosadi vise ova, daj novu pa nek je i srpska :)

Srpska nova godina, to mu izgleda dođe u istoj kategoriji sa "kukovim letom" i "limburgom mesecom".
Nego, kad smo već tu, da te pozdravim, poželim sve najbolje, srećne praznike, i sve što priliči.
I da pohvalim još jednom onu tvoju rakiju - kratko je opstala, ali je ostala u dugom sećanju
Bog joj dao u stomaku naselje, a nama braćo, zdravlje i veselje.
A evo ti i (pažnja, trolll!) nešto materijala o onom što si me pitao za Kraljevo.
dali76 dali76 01:09 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

Ali HCM ajde da hipoteticki zamislimo da frakcija za novi calendar shvati da frakcija koja tvrdokorno brani stari calendar vise nema toliku podrsku kako medju svestenstvom tako medju narodom, ne bi lakes presla na novi calendar?
Ja uopste ne imputiram da je crkva demokratska ali kao svaka organizacija sastavljenna od ljudskih bica jeste politicka koliko god to zvucalo protivno duhovnom poimanju crkve.
Na kraju krajeva crkva ne mora preci na gregorijanski calendar da bi slavila bozic 25 decembra. To je Wukadin sasvim dobro objasnio kao I razloge zasto bi to bilo korisno.
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:12 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

E hvala ti za cestitke i naravno uzvracam
Hvala ti i za pohvalu rakije (javno jbt, malolije:))a ima jos toga, svakako.
Resicemo pitanje dotura, kurirom :)
Hvla i za trol, odoh da citam.
mlekac mlekac 08:04 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

Jukie
freeconstantinople
jedina prednost "premještanja" Božića je zbog onih koji poste da ne fulaju Novogodišnje bakanalije,ipak se radi o astronomskim količinama sarme i francuske salate.

To jest u reklami za majonez na srpskoj televiziji je zovu "ruska salata" a u istoj toj reklami na hrvatskoj televiziji "francuska salata". A razlika je verovatno u jednom dodatku od 5% ukupne salate.

Ahm, Ruska salata pravi se sa piletinom, Francuska salata pravi se sa sunkom. To ti je osnovna razlika. Zato i postoje dva naziva.
dali76 dali76 08:17 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

eto hvala Mlekac. razresmo i tu misteriju
freeconstantinople freeconstantinople 08:29 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

Nisam razumeo (a i nisam mislio da si tako iskljuciv :))

nisam isključiv, terminološki i pravoslavci i katolici uvijek smatraju jednu (...Et unam, sanctam,..)čisto ekleziološki crkva se uvijek pomatra kao jedna, nema veze sa PC niti sa poštovanjem bilo koga
antioksidant antioksidant 09:20 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

A razlika je verovatno u jednom dodatku od 5% ukupne salate.

месу
wukadin wukadin 09:24 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

freeconstantinople,
hvala na objašnjenju pojmova

postoji jedna bitna razlika u kvaliteti vremena prije i poslje rođenje Spasiteljevog.prije je vrijeme bilo ciklično, uvijek se jedno te isto ponavljalo pod kapom nebeskom , Rođenjem je vrijeme postalo linearno a kraj mu je u Drugom dolasku Gospodnjem


Lično sam veliki pristalica cikličnog posmatranja vremena, što reče Niče večno vraćanje istog. Naravno, onda sam protiv linearnog posmatranja vremena, što će reći verovanja zasnovanih na verskoj ili racionalističkoj dogmi da će baš određeni pojam "spasiti svet" - zvao se taj pojam hrišćanstvo, islam, liberalizam, komunizam, nacizam... Što reče Niče - metode svih popravljača čovečanstva bile su duboko nemoralne.
Naravno, ne verujem ni u neki "spontani" neograničenu napredak, jer baš mu prirodni zakoni kontriraju. U prirodi se jedino kancer razvija neograničeno - do smrti tela koje je pogodio.
wukadin wukadin 11:44 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

U crkvi nema demokratije


Sabornost?
freeconstantinople freeconstantinople 18:06 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

mlekac

Ahm, Ruska salata pravi se sa piletinom, Francuska salata pravi se sa sunkom. To ti je osnovna razlika. Zato i postoje dva naziva.

Todorić istu prodaje
freeconstantinople freeconstantinople 18:09 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

wukadin
U crkvi nema demokratije


Sabornost?

Sabornost nije demokratija
slika crkve je episkopija i episkop je Apsolutni vladar crkve
on je "arhetip" Hrista kao glave crkve.Sabornost se odnosi samo na zajednicu episkopa i određuje neke bitne stvari.Sabor se ne miješa Episkopu u vlast dok ne ruši kanon/dogmu crkve
jesen92 jesen92 22:48 10.01.2011

Re: astronomsko pitanje

..ja mislim da mlekac nije u pravu...ruska salata moze i sa sunkom i sa piletinom a francuska u sebi ne sadrzi meso vec samo povrce...pogledajte sastav i po samoposlugama u kojima se obe salate prodaju kao gotovi proizvodi...
wukadin wukadin 09:18 11.01.2011

Re: astronomsko pitanje

Sabornost se odnosi samo na zajednicu episkopa i određuje neke bitne stvari.Sabor se ne miješa Episkopu u vlast dok ne ruši kanon/dogmu crkve


Znači nešto kao predsednički sistem u RF ili USA, s tim što predsednika nije birao "narod" (a i tamo koliko narod pita je diskutabilno). Dobro de šalim se, ukapirao sam poJentu.

A ja mislio da je razlika francuske i ruske salate u kukuruzu.
jesen92 jesen92 22:12 09.01.2011

kalendari

Osim toga, pravoslavne crkve su zvanično prešle na Milankovićev, a ne gregorijanski kalendar, što bi trebalo da nam služi na čast. I taj kalendar je precizniji. I SPC ga je usvojila, pa je primenu odložila. Dakle, to možemo zvati prelazak na Milankovićev kalendar.
..Ne bitno je koji je kalendar precizniji, bitan je kalendar po kome zivimo i radimo...Crkve mogu same za sebe da racunaju vreme kako hoce ali i oni navijaju sat i obavljaju svoje obaveze prema opste vazecem kalendaru...sutra je ponedeljak i za svestenike i za vernike svih postojecih vera i za nevernike.....Slusala sam pre par godina nekog svestenika koji je objasnjavao da se radi o teoloskom pitanju a ne tehnickom ali sam zaboravila zasto je vazno da SPC ostane na Julijanskom kalendaru.......Mislim da Bozic treba da promeni termin zato sto je logicno da bude pre Nove Godine a ceo svet "slavi" ng u isto vreme...Posebnosti kao sto je kineska ili ova ili ona pa i julijanska moogu da ostanu kao neka zabava za turisste ili kao vazan datum za svestenstvo neke crkve koja drugacije racuna vreme...Obican narod bi trebalo da se uklapa sa ostatkom sveta pre svega zbog zahteva posla ..nema to veze za primanjem ili neprimanjem u EU....ali ima veze sa tim da je evropa pocela da radi 3.01 a mi cemo da se zabavljamo do 13...dobro, i ovde su neki radili od 3.01 ali posle nisu radili 7.01 pa neki opet nece da rade 14.01...itd.... fakulteti ne mogu normalno da zavrse semestar zbog velikog broja praznika sa sve slavama u januaru...mislim, nastavnici mogu ali studenti nisu prisutni....
gedza.73 gedza.73 22:36 09.01.2011

Re: kalendari

Oj, jeseni, tugo moja
.Obican narod bi trebalo da se uklapa sa ostatkom sveta pre svega zbog zahteva posla ..nema to veze za primanjem ili neprimanjem u EU

Običan narod bi trebao da se uklopi sa ostatkom sveta u radnim navikama.
Jer naš radni narod, poštena ineteligencija i milo nam rukovodstvo je obožavalo praznike.
1.maj, 29. novembar, 8.mart, ovaj i onaj juli i silesija nekih podizanja ustanaka i početaka ofanziva.
Svi bi voleli istovetan broj neradnih dana nebtno po kom šablonu bili raspoređeni.
ali ima veze sa tim da je evropa pocela da radi 3.01 a mi cemo da se zabavljamo do 13...dobro, i ovde su neki radili od 3.01 ali posle nisu radili 7.01 pa neki opet nece da rade 14.01...itd.

Ako se ne varam, evropa ne haje preterano za proslavu nove godine, osim proslave na trgovima i par petardi. Zato je 24. neradan dan, opet kažem ako se ne varam.
Nekada je, valjda, i kod njih pravljen taj most od 24. do 10.og.

Mislim da deo evrope nije radio ni u četvrtak jer je bio neki verski praznik.
Jukie Jukie 22:49 09.01.2011

Re: kalendari

jesen92
fakulteti ne mogu normalno da zavrse semestar zbog velikog broja praznika sa sve slavama u januaru...mislim, nastavnici mogu ali studenti nisu prisutni....

Pa na to je trebalo da misle kada su pravili godišnji kalendar... U moje vreme nastava se završavala krajem decembra i posle smo sedeli kući i štrebali za januarsko-februarski ispitni rok. Ako im je kratak semestar, mogli su da ga počnu nedelju dana ranije.
jesen92 jesen92 22:57 09.01.2011

Re: kalendari

..sta ima veze sto Evropa ne slavi ng na nas nacin...ne rade prvog i drugog januara a vecina ima neki "raspust" od 24.12 do 3.01....ma imaju i oni svoje praznike nije bas da izgaraju...ali meni je zaista nekako logicno da Bozic bude pre NG....ipak, nisam tvrdoglava po tom pitanju...licno mi je svejedno...

jesen92 jesen92 23:00 09.01.2011

Re: kalendari

Ako im je kratak semestar, mogli su da ga počnu nedelju dana ranije.

...pa nisu mogli...po bolonji mora da prolaznost bude zadovoljavaajuca a to moze da se postigne samo sa vise ispitnih rokova...tako da se kod vecine ceo oktobar izgubi...
gedza.73 gedza.73 23:15 09.01.2011

Re: kalendari

ipak, nisam tvrdoglava po tom pitanju...licno mi je svejedno...

I meni. Mada ne vidim neku značajniju promenu. Teološki nisam toliko potkovan da bih to i potvrdio.

Ali je taj novinar na nivou mojih četvoronožnih vunenih domaćih životinja sa tvrdnjom da nam nije dozvoljen ulaz u eu dok ne promenimo datum svetkovanja Božića.
Aj da je rekao da nam ne daju zbog korumpiranosti politišara, vlasti, javnog sektora, zbog javašluka i neodgovornosti, zbog onog pajsera iz ministarstva koji je ustvrdio da nam je cena el.energije najniža u eu a da nam nije dao uporednu analizu broja zaposlenih u elektrodistribucijama diljem Evrope i njihvom paritetu prema broju korisnika, da li i tamo pucaju dalekovodi prilikom iole jače kiše i tako dalje i tako cetera.

A on se dovatio Božića. E, ako je to jedini problem da prebacimo Božić tamo negde u jul. Ili da ga ukinemo. Ne bi nam bilo prvi put.
Bravo, novinare, ruka ti se pozlatila. Sa takvim junacima od pera sve smo bliži Evropi.
gorran2 gorran2 23:39 09.01.2011

Re: kalendari

ako je to jedini problem da prebacimo Božić tamo negde u jul

I meni bi odgovaralo da Božić pada na leto. Ali, ispostavilo se da za to ne treba ništa da menjamo - samo se držimo julijanskog kalendara, i sačekamo jedno 20-30.000 godina...
jesen92 jesen92 23:40 09.01.2011

Re: kalendari

Ali je taj novinar na nivou mojih četvoronožnih vunenih domaćih životinja sa tvrdnjom da nam nije dozvoljen ulaz u eu dok ne promenimo datum svetkovanja Božića.

..a ti si izgleda mislio da ja podrzavam tog novinara kada si mi se onako "sa tugom" obratio...ma jok bre...ja ovde piskaram samo sta ja mislim a mislim da bi nam premesteni Bozic vise odgovarao iz prakticnih razloga mada je meni licno, kao sto rekoh, svejedno...Sto rece neko, to je kao sa sanducicima...kad nemas alibi za nesto ti poturas to kao zahtev EU...a njih briga i za nase sanducice i kada slavimo Bozic..
freehand freehand 00:03 10.01.2011

Re: kalendari

I meni bi odgovaralo da Božić pada na leto.

Jebi ga, vidiš da dvaesdeveti šetamo tamo ovamo, pa ni od toga sreće nemamo. A ovi popovi zadrti nedajbože!
dali76 dali76 00:16 10.01.2011

Re: kalendari

zadrti popovi??? Nisu oni jedini:)))
gorran2 gorran2 00:23 10.01.2011

Re: kalendari

A ovi popovi zadrti nedajbože!

Treba da iznesemo taj slučaj pred CK (crkveni komitej).
Nego, ti se ovde smucaš, a tamo dole fixerrus plače i traži bonu ?!?
Goran Vučković Goran Vučković 00:31 10.01.2011

Re: kalendari


I meni bi odgovaralo da Božić pada na leto. Ali, ispostavilo se da za to ne treba ništa da menjamo - samo se držimo julijanskog kalendara, i sačekamo jedno 20-30.000 godina...

Ne mora toliko da se čeka - preseliš se u Australiju ili Južnu Ameriku - i eto Božića u sred leta za manje od godinu dana
dali76 dali76 00:34 10.01.2011

Re: kalendari

nedobog da su svi ko Japanci pa da bozic zovu americkim pa freehand bi slavio 29 vise od drugova sa bloga :))
freehand freehand 00:35 10.01.2011

Re: kalendari

Treba da iznesemo taj slučaj pred CK (crkveni komitej).

Pred druga vladiku Karagaćentija?
Nikako, ne bih da ga uzbuđavamo sitnicama.
nego, di ti je to "dole"?
gorran2 gorran2 00:35 10.01.2011

Re: kalendari

Ne mora toliko da se čeka - preseliš se u Australiju ili Južnu Ameriku - i eto Božića u sred leta za manje od godinu dana

Jes, pa da moram da stojim naopačke, i da se voda u šolji vrti u kontra smeru!?
Mene si našao da zezaš
gorran2 gorran2 00:38 10.01.2011

Re: kalendari

nego, di ti je to "dole"?

Pa kod ove Snežane (ne mogu da kucam prezime, koče mi se prsti)
Goran Vučković Goran Vučković 00:39 10.01.2011

Re: kalendari

i da se voda u šolji vrti u kontra smeru!

Da stvarno, to je zaista nepodnošljivo. Pitam se kako oni dole uopšte opstaju
freehand freehand 00:40 10.01.2011

Re: kalendari

gorran2
nego, di ti je to "dole"?

Pa kod ove Snežane (ne mogu da kucam prezime, koče mi se prsti)

Pa kaži lepo - kod Dražine prezimenjakinje!
Ne znaš da li ti se milina više razliva ždrelom ili dušom!
gorran2 gorran2 00:41 10.01.2011

Re: kalendari

Goran Vučković
i da se voda u šolji vrti u kontra smeru!
Da stvarno, to je zaista nepodnošljivo. Pitam se kako oni dole uopšte opstaju

Kažu da troše ogromne pare na super lepak, da ne odlete dole u svemir
freehand freehand 00:42 10.01.2011

Re: kalendari

Pitam se kako oni dole uopšte opstaju

Pa ne opstaju. To samo lažu ove scijentističke televizije.
mlekac mlekac 08:07 10.01.2011

Re: kalendari

gorran2
ako je to jedini problem da prebacimo Božić tamo negde u jul

I meni bi odgovaralo da Božić pada na leto. Ali, ispostavilo se da za to ne treba ništa da menjamo - samo se držimo julijanskog kalendara, i sačekamo jedno 20-30.000 godina...

Ima brzi nacin, Gorane. Samo predjes na juznu poluloptu i imas i Bozic i novu godinu u sred leta! Mada, iskreno, zabavno je prva dva-tri puta. Posle vec pocinje da ti se prividja sneg i slicna ikonografija. A i malo je nezgodno da se nadje hrast za Badnjak...
gedza.73 gedza.73 08:07 10.01.2011

Re: kalendari

jesen92
a ti si izgleda mislio da ja podrzavam tog novinara kada si mi se onako "sa tugom" obratio.

Nije tuga zbog novinara, nego zbog početka jedne sevdalinke

oj, jeseni tugo moja,
kišna i oblačna,
i danas je moja draga
od zalosti plačna

posle su ubrljali pesmu ali taj početak nije loš.


wukadin wukadin 11:48 10.01.2011

Re: kalendari

mislim, nastavnici mogu ali studenti nisu prisutni


To je dobra stvar (a ja davno završio pa ne znam da l' je tako) ako studente neko uopšte pita za nešto.
freeconstantinople freeconstantinople 18:11 10.01.2011

Re: kalendari

I meni bi odgovaralo da Božić pada na leto.

početkom leta
25.maja
taman bi ti legla proslava rođenja "boga"
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:54 09.01.2011

Da pitam

jel SPC prešla na DST to jest letnje-zimsko računanje vremena?
freeconstantinople freeconstantinople 23:01 09.01.2011

Re: Da pitam

jel SPC prešla na DST to jest letnje-zimsko računanje vremena?

Većina manastira "časove" odnosno molitveni raspored tokom računa po vizantiskom kalendaru
dali76 dali76 00:05 10.01.2011

za sve je kriv taj rim

Hm, vidis zapravo teorija da u Evropu ne mozemo pre nego sto promjenimo calendar je dobrodosla rukovodstvu.
Mislim umjesto da bude da je rukovodstvo nesposobno bez pritiska se pomjeriti milimetra napred, onda za sve mozemo optuziti Gaja Julija Cezara.
freehand freehand 00:29 10.01.2011

Promene neće biti!

Pa da vam odmah kažem da se ne batrgate u živome blatu slutnji, smutnji i lažnijeh nada - od promene kalendara nema ništa.
Od kada sam se rodio, dakle evo već dvadesetak godina, rođendan proslavljam na Bogojavljenje.
Pomeranje kalendara uzrokovalo bi ka-ta-stro-fa-lne posledice po verski život i opštu kulturu diljem ovih prostora i šire!
Ergo, da vam ne crtam.
dali76 dali76 00:42 10.01.2011

Re: Promene neće biti!

pa ako je Wukadin sasvim dobro mmogao da "crta" razloge zasto bi trebalo biti promjene pa onda valjda mozes i ti "nacrtati" zasto promjene biti nece.
inace sad kad si otkrio prije koliko si decenija rodjen , vise ti ne eprsiram :)))
freehand freehand 00:45 10.01.2011

Re: Promene neće biti!

valjda mozes i ti "nacrtati" zasto promjene biti nece.

A'e ti na popravni. Čitaj ponovo.
inace sad kad si otkrio prije koliko si decenija rodjen , vise ti ne eprsiram :)))

Jebi ga, malo se brže živelo, prostorvreme, zakrivljenja i ta radnja...
dali76 dali76 00:56 10.01.2011

Re: Promene neće biti!

sta katastrofalne posledice na verski kuturni kulturni i ini zivot a da vam ne crtam je argument ?
sedi , jedan.
gorran2 gorran2 01:02 10.01.2011

Re: Promene neće biti!

dali76
sta katastrofalne posledice na verski kuturni kulturni i ini zivot a da vam ne crtam je argument ?
sedi , jedan.

Eto, freehande, prođe i tvoje vreme slave. Keca u dnevnik, i da ti dođe roditelj!
Nego, kad smo već tu, da te pitam: vidim da ti je jedna ruka slobodna. A gde ti je daklem ona druga, i šta radiš sa istom? Da te bude sram da te bude! Još tri roditelja da dođu!
freehand freehand 01:06 10.01.2011

Re: Promene neće biti!

Od kada sam se rodio, dakle evo već dvadesetak godina, rođendan proslavljam na Bogojavljenje.

Te su dve stvari neo-dvo-ji-ve!
Dali, sinko, sad sam imao neka neodložna posla kod Unfa na blogu, moram ponovo da skoknem - a ti... Nemoj da me razočaraš. Poslaću te u magareću sa Nikolićem, nijedna devojčica neće da ti da je štipaš, jebote!
Skoncentriši se, bre, malo!
gorran2 gorran2 01:13 10.01.2011

Re: Promene neće biti!

freehand
Od kada sam se rodio, dakle evo već dvadesetak godina, rođendan proslavljam na Bogojavljenje.

Te su dve stvari neo-dvo-ji-ve!

I couldn't help noticing da si se ti rodio isto kad i ja - kad si izašao iz JNA. (Samo sam ja stariji 5 godina).
Ali ja sam se rodio još jednom, kad sam se razveo. Pa sam otuda još tinejdžer.
mg011 mg011 02:00 10.01.2011

Re: Promene neće biti!

gorran2
Ali ja sam se rodio još jednom, kad sam se razveo. Pa sam otuda još tinejdžer.




Ulepša mi dan!

(Pa šta ako je noć?!)
freehand freehand 02:19 10.01.2011

Re: Promene neće biti!

I couldn't help noticing da si se ti rodio isto kad i ja - kad si izašao iz JNA. (Samo sam ja stariji 5 godina).

Služio si šes' godina?!
Sunce ti kalajisano, mene da je pitalo, ja bih rek'o bez razmišljanja - Primeran vojnik!
Ali ja sam se rodio još jednom, kad sam se razveo.

Dobro. I ja sam dva puta srećno oženjen, jednom srećno razveden. Vi'š da imam inkarnaciju više.
Pa sam otuda još tinejdžer.

Svi su tinejdžeri koji se druže sa mlađanim Karagaćom.
On unosi taj mladalački nemir u ljude.
Nove misli, nove ideje, svežina promene...
gorran2 gorran2 02:29 10.01.2011

Re: Promene neće biti!

Sunce ti kalajisano, mene da je pitalo, ja bih rek'o bez razmišljanja - Primeran vojnik!

E, moj druže, muke su ti to. Moli, kumi, makar još jednom da prenoćim u smrdljivoj spavaoni sa 40 bilmeza - ne pomaže. Čitav moj svet se rušio dok sam razduživao M-70, uprtače, visak za nož, i sve ostale preko potrebne pi*darije.
Tri dana sam bio pijan od da bih se adaptirao na taj šok.
Dobro. I ja sam dva puta srećno oženjen, jednom srećno razveden. Vi'š da imam inkarnaciju više.

He-he, ti si od onih koji uvek dođu po još . Inkarnacija, tojest.
gorran2 gorran2 02:35 10.01.2011

Re: Promene neće biti!

Nego, nešto sam se zabrinuo: šta li nam je sa moderatorom 005 - mi se ovde raspištoljili i otkopčali dugme na košlji M-75, a nje(ga) ni od korova, da nas svojom sabljom krvavom pošalje da zaplovimo u noćne valove...
dali76 dali76 04:18 10.01.2011

Re: Promene neće biti!

Auu bre freehand ti ko neki profit bozemeprosti.
Ja vam reko a ko ima usi neka cuje, ko ima oci neka gleda, …
Sad ko ne razume taj ce u pakao tj u magarecu klupu gdje djevojcice ne stipaju ))
freeconstantinople freeconstantinople 01:08 10.01.2011

lokalno "unikulti" globalno "multikulti"

Baš me zanima dali oni koji se zalažu za "standardizaciju i unifikaciju" vijerskih praznika kao uslova ulaska u EU misle o ulasku Turske u EU dal su bliže "austrijanci" koji su protiv ili "poljaci" koji su za i dali bi turci trebali vijerski lunarni kalendar unificirat sa gregorijanskim i naštelit da kurbla bajlag ili kako se već zove praznik bude 25.XII zbog "radne efikasnosti"
freehand freehand 01:13 10.01.2011

Re: lokalno "unikulti" globalno "multikulti"

freeconstantinople
Baš me zanima dali oni koji se zalažu za "standardizaciju i unifikaciju" vijerskih praznika kao uslova ulaska u EU misle o ulasku Turske u EU dal su bliže "austrijanci" koji su protiv ili "poljaci" koji su za i dali bi turci trebali vijerski lunarni kalendar unificirat sa gregorijanskim i naštelit da kurbla bajlag ili kako se već zove praznik bude 25.XII zbog "radne efikasnosti"

Wukadine, šta ti je? Pomeš'o si naloge?!
dali76 dali76 02:14 10.01.2011

Re: lokalno "unikulti" globalno "multikulti"

ali "slobodni konstantinopolju ako u cjelu pricu uvlacis bajram i Tursku ne pravis li ti od svega ovog teolosko a ne tehnick pitanje.
da li je kalendar , novi ili stari, gregorijanski ili julijnanski ili na kraju Milankovicev sustinski obrana vjere ili ipak samo tehnicko pitanje ?
prvo sam milslio da se slazes sa tim, sad vise nisam siguran.
freeconstantinople freeconstantinople 08:35 10.01.2011

Re: lokalno "unikulti" globalno "multikulti"

dali76
ali "slobodni konstantinopolju ako u cjelu pricu uvlacis bajram i Tursku ne pravis li ti od svega ovog teolosko a ne tehnick pitanje.
da li je kalendar , novi ili stari, gregorijanski ili julijnanski ili na kraju Milankovicev sustinski obrana vjere ili ipak samo tehnicko pitanje ?
prvo sam milslio da se slazes sa tim, sad vise nisam siguran.

ovdje sam mislio na jednu drugu šizu . kladio bi se da većina koja je za unificiranje prema EU kao nužnosti , uopšte nema taj problem sa percepcijom turske kao drugačije.
Još jednom.
Kalendar nije dogmat crkve ( osim pashe) niti "kvaliteta" svetkovine ovisi o astronomskoj ili astrološkoj konsatlaciji
freeconstantinople freeconstantinople 08:51 10.01.2011

Re: lokalno "unikulti" globalno "multikulti"

"slobodni konstantinopolju

pa jel 500 godina okupacije nije dosta i previše

srdjan.pajic srdjan.pajic 01:21 10.01.2011

Merni sistem

Ako smem, onako iz svog drugosrbijanskog ugla, da primetim:


Wukadin:
"Uzmimo, na primer, metrički sistem koji se koristi u Engleskoj, meni inače simpatičan - jardi, milje, inči..."


Sistem u UK nije metrički, nego je imperijalni. Metričkim se sistemom, kao većina sveta, i mi koristimo. Ali to se valjda na FON-u ne uči.

Ostatak teksta je prilično besmislena muljavina, površna i konfuzna "analiza" nečega za šta autor, čini se, nema dovoljno znanja da bi se uhvatio u koštac na nivou višem od pijačne tezge. Niti stila da bi o tome pisao na zanimljiv način. Kao što izostaje i neka smislena ideja o kojoj bi, makar i u granicama sopstvenih mogućnosti moglo da se piše. Jedino u čemu se ne oskudeva je arogancija.

Potpuno je nejasan tok misli koji je autora doveo od "ideje" o polupodršci tzv. Milankovićevom kalendaru do briljantnog zaključka da "...ni gej parada ne bi bila toliki problem da je Srbija branila nacionalni interes kako je to radio Izrael".

Verujem da ima dobrih razloga zašto svaki slučajni prolaznik na blogu B92 nema autorsku opciju. Ustupanje mesta na blogu ljudima bez autorske opcije je sasvim ok, ali mislim da ipak treba držati neki nivo.

dali76 dali76 02:01 10.01.2011

Re: Merni sistem

Ja se trudim da svoj blog drzim na nivou te sam zbog toga I pozvao wukadina kao nekog sa kim se cesto ne slazem ali nekog ciji tekstovi , nisu ispod nivoa bloga.
Dozvolices da imamo pravo ne samo na razlicita misljenja vec razlicite percepcije sta znaci nivo.
Nisam sasvim siguran da li si ti za promjenu kalendara ili se samo neslazes sa razlozima koje je ovdje iznio Wukadin?
Ili je mozda nacin pogresan?
Zao mi je sto zbog mojih obaveza I vremenske razlike nismo bas najbolje rasporedili vreme ali nadam se da ce sam autor teksta uskoro moci odgovarati na komentare .
Meni kao domacinu je ipak obaveza odgovoriti na ocjene da li je ovo ispod nivoa ili nije.
gorran2 gorran2 02:11 10.01.2011

Re: Merni sistem

Priznajem da me se najviše dojmila ona ideja da kalendarom zbunimo hr... ovaj, ustaše, kad sledeći put dođu da nas kolju. I da oni, ne sluteći ništa, upadnu u onu rupu od 13 nepostojećih dana i izgube se u nekoj drugoj dimenziji.
dali76 dali76 02:20 10.01.2011

Re: Merni sistem

ja ne mislim da bi kalendar promjenio mnogo dogadjanja u drugom sv. ratu ali koliko sam shvatio niti moj gost ne misli to.
Tamanda smo i mi i Hrvati katolici ili svi pravoslavci , nasli bi neki drugi razlog odnosno razliku.
freehand freehand 02:30 10.01.2011

Re: Merni sistem

upadnu u onu rupu od 13 nepostojećih dana

i nalete na srpsku delgaciju koja je krenula na AVNOJ?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana