Društvo| Ljudska prava

Jedan sramotan tekst, ili kako je zena opet kriva

lidiaz RSS / 11.01.2011. u 09:59

Verovatno neke tekstove treba u startu prekociti, ali ponekad zaintrigiraju naslovom, tematikom, ... Tako ja procitah tekst izvesnog D. Pavkova koji postavlja pitanje o sigurnim zenskim kucama tekst

Mozda je rezon i ok, da problemima nasilja u porodici treba da se bavi drzava, ali nacin na koji autor prilazi problemu, i kako pritom opisuje zene je, u najmanju ruku, sramotan.

Pocinje prozivanjem Vesne Stanojevic:

"Ono jes', postoje "sigurne kuće" i na drugim mestima, nije to izmišljotina Vesne Stanojević, koja je sebi našla zaposlenje i smisao života. To da joj dobro ide, shavtio sam iz priče jednog prijatelja koga nedavno umalo nije zbrisala na pešačkom prelazu, kako reče, najvećim džipom koga je u životu video. A zna se šta u Srba predstavlja džip." 

Potom zakon o nasilju u porodici. Koji je specifican jer se to nasilje redje prijavljuje, a cesce zataskava.

"Našem zakonodavcu nije bilo dovoljno što je, prema važećem Krivičnom zakoniku zabranjeno vršenje nasilja u bilo kom obliku, potrudio se da donese i zakon protiv nasilja u porodici. Zakon je toliko restriktivan i diskriminatorski prema muškarcima da ga se ne bi postidele ni najradikalnije feministkinje. Prema tom zakonu, na primer, kada žena prijavi da je muž (ili partner) zlostavlja, policija ima pravo da ga fizički razdvoji od nje (uhapsi) i tako ga spreči da nastavi sa vršenjem krivičnog dela. Sud ima pravo da mu izrekne privremenu meru zabrane prilaska i ulaska u stan, čak i ako je on vlasnik. Sam pojam "zlostavljanja" toliko je relativizovan da se zlostavljanjem može smatrati čak i ignorisanje bračne drugarice (zanemarivanje), pretnja upotrebom fizičke sile (nemoj da ti opalim šamar...), uskraćivanje novca (za šminku na primer), zlostavljanje dece (zbog bežanja sa časova,recimo) itd. Sve u svemu, reklo bi se da postoje svi preduslovi da žene uživaju u zaštiti države koju plaćaju. Međutim, očigledno je da i dalje postoje razlozi za izgradnju sigurnih kuća, pa se pitam ko je ovde lud a ko zbunjen. Jer osnovni razlog koji navode zagovornici tog vida pomoći ženama je: "Država nije sposobna da žene zaštiti od nasilnika."

A onda kako do svadje dolazi:

"Muž dolazi s posla ili kafane ljut i nervozan (pošto ovde samo čovek pod uticajem neke hemikalije može biti miran i opušten), a žena mu napravi predstavu sa plakanjem, vrištanjem i lupanjem tanjira. On kao pravi patrijarhalni alfa-mužjak pljune u šake i pripali joj jednu "vaspitnu". To nju još više razbesni, zaključava se u kupatilo i mobilnim zove policiju. Dolazak patrole potraje izvesno vreme, pola sata-sat, za to vreme žena se (pod uticajem šamara ili samoće u kupatilu) malo smiri i, kada policija pozvoni na vrata, zajedno san mužem i osmehom "br. 16", objasni organima da je bila ljuta, da to nije bilo strašno, da su njih dvoje razjasnili nesporazum i da su eto svi ponovo srećni, a srećna je i policija jer ne mora pisati zabeleške."

I za kraj:

"Treće su žene kojima nikad dosta prava, koje više i ne kriju da bi najradije, poput mitskih Amazonki, muškarce koristile za potrebe razmnožavanja i zadovoljenja pohote, a kad postanu neupotrebljivi - zna se." 

Pritom autor tvrdi kako je svuda u civilizovanom svetu sve uredjeno, kako sud resava, da u sigurne zenske kuce idu samo zene iz imigrantskih porodica iz treceg sveta. 

 



Komentari (111)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

lidiaz lidiaz 10:03 11.01.2011

Link za tekst

bocvena bocvena 10:05 11.01.2011

Mrzi me i da komentarišem.

i pripali joj jednu "vaspitnu".


mlekac mlekac 10:17 11.01.2011

Iscitala sam tekst

i covek definitivno ima problem.

On bi, kao, da policija malo bolje radi, al' ne bi njih da proziva, pa bi i da drzava bolje funkcionise, al' kanda, ne bi ni nju da proziva, a ne bi, ako moze ni bilo koga ko bi, mozda, mogao negde da ga sretne i da bude jaci od njega...

Zakljucak - onda je najlakse isprozivati zene i sigurne kuce. I jedne i druge garant nece da mu zalepe neku "vaspitnu" ako se sretnu.

lidiaz lidiaz 10:27 11.01.2011

Re: Iscitala sam tekst

A sve kao uvija u kritiku drzave, jer eto, da je drzava bolja ne bi bilo slobodnih nasilnika, pa ni potrebe za sigurnim zenskim kucama.
A nadjoh podatak da ih je u Engleskoj 7500 za zene i oko 60 za muskarce. Nekako mi je tesko da zamislim da su tamo samo imigranti.
mlekac mlekac 10:54 11.01.2011

Re: Iscitala sam tekst

lidiaz
A sve kao uvija u kritiku drzave, jer eto, da je drzava bolja ne bi bilo slobodnih nasilnika, pa ni potrebe za sigurnim zenskim kucama.
A nadjoh podatak da ih je u Engleskoj 7500 za zene i oko 60 za muskarce. Nekako mi je tesko da zamislim da su tamo samo imigranti.

Pokusavam da ne uletim previse u raspredanje oko ove teme jer sam imala prilike tokom rad u NVO u Africi da radim i sa sigurnim kucama, i sa WAR (Women Against Rape) i sa organizcijama za legalnu pomoc zenama i znam koliko je problem nasilja komplikovan...

Svuda u svetu.
sedma sedma 10:18 11.01.2011

Zar je moguce...?!?

Da neko tako razmislja? Strasno ... tuzno za sve nas!
AlexDunja AlexDunja 10:26 11.01.2011

...

Mozda je rezon i ok, da problemima nasilja u porodici treba da se bavi drzava, ali nacin na koji autor prilazi problemu, i kako pritom opisuje zene je, u najmanju ruku, sramotan.


država svakako treba da se bavi
problemom nasilja,
alli to nije dovoljno.

to je najteži problam svakog društva,
i ono u celini treba da radi na njegovom suzbijanju.

ovaj tekst, takodje smatram nasiljem,
a autora nasilnikom.
automatic automatic 10:28 11.01.2011

Parking

Treće su žene kojima nikad dosta prava, koje više i ne kriju da bi najradije, poput mitskih Amazonki, muškarce koristile za potrebe razmnožavanja i zadovoljenja pohote, a kad postanu neupotrebljivi - zna se.

... zna se, parkiranje u rikverc
lidiaz lidiaz 10:36 11.01.2011

Re: Parking

Nemoj mi o parkiranju i zasto mi sirote zene imamo problem sa tim :p
Biljana 77 Biljana 77 10:31 11.01.2011

Kakve gnusne relativizacije

Zakon je toliko restriktivan i diskriminatorski prema muškarcima da ga se ne bi postidele ni najradikalnije feministkinje. Prema tom zakonu, na primer, kada žena prijavi da je muž (ili partner) zlostavlja, policija ima pravo da ga fizički razdvoji od nje (uhapsi) i tako ga spreči da nastavi sa vršenjem krivičnog dela. Sud ima pravo da mu izrekne privremenu meru zabrane prilaska i ulaska u stan, čak i ako je on vlasnik. Sam pojam "zlostavljanja" toliko je relativizovan da se zlostavljanjem može smatrati čak i ignorisanje bračne drugarice (zanemarivanje), pretnja upotrebom fizičke sile (nemoj da ti opalim šamar...), uskraćivanje novca (za šminku na primer), zlostavljanje dece (zbog bežanja sa časova,recimo) itd.

Da nije ovog mislioca ne bih znala da se novac ženama daje (i uskračuje isključivo za šminku) i da se problem bežanja iz škole rešava zlostavljanjem. + Ne znam da li mu je ikad iko pojsanio šta znači zanemarivanje.. npr. da se ne brine o bolesnom detetu ili supružniku... Kad sam ukucala zakon protiv nasilja u porodici odvelo me na "zanimljivu" diskusiju na site-u nekih nacoša.. sačuvaj Bože šta sve živi oko nas..
Jukie Jukie 13:46 11.01.2011

Re: Kakve gnusne relativizacije

zlostavljanje dece (zbog bežanja sa časova,recimo)

Otkako je uveden novi zakon po kome deci ne može biti smanjena ocena iz vladanja zbog bežanja sa časova, ovaj deo rečenice je demode...

Sa druge strane, nasilje se uči kod kuće, pa se onda prenosi u školu, gde pomahnitala deca vežbaju za budući brak tukući nastavnike:

Полиција још није открила нападаче, који су крајем прошле године претукли Вилму Гребенаровић, професорку у Дванаестој београдској гимназији на Вождовцу у Београду. Како сазнајемо, инспектори београдске полиције су до сада саслушали више од 30 ученика ове гимназије. Сумње полиције усмерене су на то да су у бруталном нападу на професорку учествовали управо ђаци Дванаесте гимназије. Мотив напада је највероватније незадовољство добијеном оценом из географије.– Круг осумњичених за напад на професорку сужавамо. За сада, све указује на то да су напад починили управо ученици те гимназије. Због специфичности случаја, будући да је реч о малолетницима, не можемо да износимо више детаља у вези са истрагом овог догађаја – наводи саговорник из београдске полиције.
u-r-talking-2-me u-r-talking-2-me 10:38 11.01.2011

samo mu ime kaze ;)

psycho
avetinja
vucibatina
kreten
ovan
vepar
zilikaka zilikaka 10:48 11.01.2011

DruKčije

Nema ljutite, ali posle čitanja bloga pročitam tekst, i shvatim da su citati izvučeni iz konteksta, pa zvuče jezivo.
Ako treba da dajemo mišljenje o potrebi postojanja sigurnih kuća, ja sam ZA. Uvek i apsolutno. Međutim, ima istine i u tome što Pavkov govori. Mislim pre svega na nefunkcionalnost države. Tipično za Srbiju. Donesemo strog zakon o saobraćaju, pa ga ne primenjujemo, ili to radimo krajnje selektivo. Isto i za porodično nasilje.
...i još nešto. Ponavljam, jesam za sigurnu kuću, jer znam da mnoge žene ne mogu ili ne umeju da se izbore sa nasilnikom.
Ipak poučna priča na tu temu je od jedne današnje bake. U prvoj godini braka, posle prvog šamara ona zgrabila najveći nož u kući, zabila u sto pred nasilnikom i svečano mu obećala da će ga posle sledećeg šamara zaklati na spavanju.
Pričala posle žena: umeo je i dalje da popije, al se sklanjao od mene da ne napravi neku glupost.
PS Samo molim vas, nemojte da se vezujete za priču, pretresate kako takvi načini nisu dopustivi i teorije o nasilju. Priču sam navela samo kao ilustraciju da neke osobe mogu da obuzdaju nasilnika, a da onim drugima treba pomoći na svaki način.
lidiaz lidiaz 11:00 11.01.2011

Re: DruKčije

Kao sto sam napisala na pocetku, mozda je rezonovanje u redu, ali da tekst nije zacinjen delovima "izvucenim iz konteksta" imao bi vecu tezinu.
Ima zemalja gde se zakoni primenjuju vise nego u Srbiji, pa opet postoje sigurne kuce.

PS Vecina zena u srpskim, a i ostalim zatvorima, je tamo jer noz nisu potegle posle prvog samara, vec kad im je puko film.
zilikaka zilikaka 11:48 11.01.2011

Re: DruKčije

Kao sto sam napisala na pocetku, mozda je rezonovanje u redu, ali da tekst nije zacinjen delovima "izvucenim iz konteksta" imao bi vecu tezinu.

U pravu si. Moram priznati da sam preko uvoda preletela, povukli me citati.
Ima zemalja gde se zakoni primenjuju vise nego u Srbiji, pa opet postoje sigurne kuce.
Mislim da sam i ja bila jasna da, po mom mišljenju, i sigurne kuće treba da postoje.
Vecina zena u srpskim, a i ostalim zatvorima, je tamo jer noz nisu potegle posle prvog samara, vec kad im je puko film.

Sva sreća, pa o pravom nasilju malo znam, ali svakako su stvari mnogo ozbiljnije kad uzmu maha.
MarkoPustolov MarkoPustolov 20:27 12.01.2011

Re: DruKčije

U uređenim državama žena koja trpi zlostavljanje nazove 911 i dispečeru objasni svoj problem, a on odluči koga će poslati na lice mesta, najčešće policijsku patrolu. Policajci iz razgovora sa učesnicima sukoba saznaju o prirodi sukoba i na licu mesta odlučuju o merama koje će preduzeti. Ako procene da će se nasilničko ponašanje nastaviti ili čak eskalirati, privode nasilnika, o tome prave zabelešku, a u roku od 24 sata, tj. najbrže moguće izvode ga pred sudiju koji na osnovu službene zabeleške policije i izvoda iz kaznene evidencije odlučuje o njegovoj sudbini. Najčešće mu se izriče mera iseljenja iz zajedničkog stana i zabrana prilaska do određene udaljenosti žrtvi. I za čudo - to se tamo mora poštovati. Toliko da, ako je zabrana prilaska do 100 metara, okrivljeni ne sme ući u isti supermarket kad je oštećena u njemu. Ne sme ući u isti gradski autobus s njom. Toliko da, ako mu padne na pamet da prekrši zabranu, policija po prijavi oštećene urgentno postupa, privodi okrivljenog, a njemu se onda loše piše u postojećem krivičnom postupku - pošto tamošnje sudije ozbiljno shvataju svoje funkcije i po pravilu ne trpe da neko ignoriše njihove odluke.



Takvi odnosi često budu praćeni nasilništvom, najčešće sa ženske strane verbalno/psihičkim, a sa muške onim prepoznatljivim - fizičkim. Zbog čega zakonodavac nije inkriminisao i pomenuto verbalno/psihičko nasilništvo, nemam pojma, verovatno jer za to niko nije lobirao.



Muž dolazi s posla ili kafane ljut i nervozan (pošto ovde samo čovek pod uticajem neke hemikalije može biti miran i opušten), a žena mu napravi predstavu sa plakanjem, vrištanjem i lupanjem tanjira. On kao pravi patrijarhalni alfa-mužjak pljune u šake i pripali joj jednu "vaspitnu". To nju još više razbesni, zaključava se u kupatilo i mobilnim zove policiju. Dolazak patrole potraje izvesno vreme, pola sata-sat, za to vreme žena se (pod uticajem šamara ili samoće u kupatilu) malo smiri i, kada policija pozvoni na vrata, zajedno san mužem i osmehom "br. 16", objasni organima da je bila ljuta, da to nije bilo strašno, da su njih dvoje razjasnili nesporazum i da su eto svi ponovo srećni, a srećna je i policija jer ne mora pisati zabeleške.

Kada se ista situacija ponovi posle mesec dana, samo ovaj put sa upotrebom pesnice umesto šamara, alfa-mužjak mora da se isprsi i obeća neki vredan poklon kao dokaz ljubavi da bi njegova lepša polovina razbijenu arkadu policiji objasnila kao posledicu sudara sa vratima, a ne sa pesnicom.

Posle prvog i drugog, po nekom pravilu, uvek dođe i treći put, sada već sa ozbiljnim šutiranjem na podu i lomljenjem kostiju. Policija ne reaguje jer već znaju da se radi o onih "dvoje ludaka koji se tuku i mire pre nego što stignemo.". Jer naša policija je puna psihologa bihejviorista i stručnjaka za odnose u porodici koji nemaju nikakav problem da na osnovu "znam čoveka" procenjuju treba li intervenisati ili ne. Doduše, bio bih nepravedan ako bih svu krivicu prebacio na njih, pa to i ne činim


Pravilno bi bilo da postupe kao oni policajci sa početka teksta i slučaj prepuste sudiji koji je stručan, pozvan i plaćen da presuđuje. Da svako radi svoj posao.
veronika_kojen veronika_kojen 11:30 11.01.2011

Ovakvi...

...tekstovi me samo podsete u kakvom patološko mizoginom društvu živimo. Isti ti koji bi lupali "vaspitne", će posle govoriti strancima kako MI imamo najlepše žene na svetu, a svoju ženu tući i maltretirati dok joj jednom ne presedne. I posle će biti brdo komentara "dušebrižnika" koji će govoriti kako žene "treba dovesti u red" i "naučiti pameti"

Ako ništa drugo, hvala autoru na ovome:

"Treće su žene kojima nikad dosta prava, koje više i ne kriju da bi najradije, poput mitskih Amazonki, muškarce koristile za potrebe razmnožavanja i zadovoljenja pohote, a kad postanu neupotrebljivi - zna se."


To kad žena želi seks, to je pohota, aha...A ono kad muškarac želi, to je potreba...A, glupa ja, zaboravila razliku...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:34 11.01.2011

Demanti

A šta ako je ta osoba zaista dobila veliki džip na račun donacija?
Hoću odmah demanti iz pera Vesne Stanojević!
Da odmah izjavi da nikada nije vozila džip!
Da nikada nije imala džip!
Da džip nije najveći mogući i da u Beogradu ima i većih!
Hoću bilo kakav demanti!
Inače će mi moj majmunski rep porasti za još par santimetara.

Da li je moguće da se kod nas svaka humanitarna aktivnost zloupotrebi?

PS Ako se pokaže da je bilo zloupotreba oko sigurnih kuća tražiću nazad svaki dinar koji sam dao.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 11:41 11.01.2011

Re: Demanti

zar pitanje džipa i poruke koju ovaj tekst nosi nisu dva različita?

ili:
da li sigurne kuće ne bi trebalo da postoje, jer je neko iskoristio poziciju, itditditd.

znam da je (tvoj) odgovor negativan,
ali ovo je najgmizaviji oblik podmetanja:
ukoliko treba nešto kritikovati, pogotovo zbog zakulisnih radnji - to je, ne samo ok, već preko potrebno.a ne, kroz jedan neznamkakodadefinišem tekst, provučeš džipčinu koja umal' ne ubi frenda i onda kreneš sa obesmišljavanjem nečega za šta su bile potrebne godine.

i-ha! obožavam ovakve tipove.

edit:
ovo se ne odnosi na kraljamajmuna, čisto da dodam, da ne bude zbun.
lidiaz lidiaz 11:43 11.01.2011

Re: Demanti

E ko da sam znala da ce neko i za to da se uhvati

Elem, u svim tim mahinacijama oko humanitarnih stvari, jel' stradao jos neko pored Katarine Rebrace?
zilikaka zilikaka 11:56 11.01.2011

Re: Demanti

lidiaz
E ko da sam znala da ce neko i za to da se uhvati Elem, u svim tim mahinacijama oko humanitarnih stvari, jel' stradao jos neko pored Katarine Rebrace?

Pre neki dan, kupila čestitku kao prilog sigurnoj kući. Zautavila nas žena ispred Ušća. Muž odmah počeo da proverava kome i kako idu pare, ali ja nisam imala živaca. Bolje da dam i zeznem se, nego da se ogrešim.
Ipak, činjenica da smo mnogo puta nasamareni.
Ja recimo putem SMS - jedan obrok na Kosovu. Lepe sam im pare dala.
antioksidant antioksidant 12:40 11.01.2011

Re: Demanti

obožavam ovakve tipove.

ovo se ne odnosi na kraljamajmuna,

e jebiga (ovo ja u ime kralja)

snezana

problem kompleksan
pristup mozda nedovoljan
ali bice bolje
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:39 11.01.2011

Re: Demanti

zar pitanje džipa i poruke koju ovaj tekst nosi nisu dva različita?

Nisam siguran kakva je poruka teksta. Ova dva pitanja jesu različita ali su vrlo povezana.
U stvari, često se iza, na prvi pogled, sjajnih ideja sakriju mnogi veći problemi. Baš bih mogao da pišem ali me neki majmunski grip uhvatio pa jedva sedim i nemam snage ni da kucam.
automatic automatic 19:20 11.01.2011

Re: Demanti

zar pitanje džipa i poruke koju ovaj tekst nosi nisu dva različita?

ili:
da li sigurne kuće ne bi trebalo da postoje, jer je neko iskoristio poziciju, itditditd.

Interesantna teorija, kao Tadićev poziv tajkunima da kapnu parice bar za neki mostić, ako nađu za shodno...

DakleM, gospodžo Mihajlovič, ako ja opljačkam banku i odmah zatim uplatim deo opljačkanog novca narodnim kuhinjama u Srbiji onda sam ja:

1) Pljačkaš koga treba uhapsiti i osuditi?

2) Dobrotvor od koristi za širu zajednicu koji se pomalo grebucka za džipove, vile i gotovinu?
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 19:54 11.01.2011

Re: Demanti

DakleM

automatic,
ovo (što si ti napisao sa sve Dž. a kad smo kod dž - el znaš za onu: where the sun don't shine?) je autentičan primer funkcionalne nepismenosti
i
koliko je tužno kada neko treba da objasni da nešto nije napisao.

nice try, though.

drugi put, kad navedžbaš, biće još bolje.

:)
automatic automatic 20:10 11.01.2011

Re: Demanti

snezana mihajlovic
DakleMautomatic,ovo (što si ti napisao sa sve Dž. a kad smo kod dž - el znaš za onu: where the sun don't shine?) je autentičan primer funkcionalne nepismenostii koliko je tužno kada neko treba da objasni da nešto nije napisao.nice try, though.drugi put, kad navedžbaš, biće još bolje.:)

duhovito

Jedan ili dva?

Da li će i meni biti dozvoljeno da "zaradim" džip i još neke "sitnice" ako organizujem izgradnju još jedne sigurne kuće?
Da li ću ja mirne savesti sesti za volan tog džipa imajući stalno u vidu činjenicu da sam organizovao zbrinjavanje nekih ljudi kojima je pomoć bila neophodna?
Imam li pravo da tako razmišljam?
Da li je to moralno?
Može li čovek biti istovremeno human i nemoralan?

Zadovoljite moju znatiželju i odgovorite na bar jedno postavljeno pitanje?
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 20:26 11.01.2011

Re: Demanti

Zadovoljite moju znatiželju

ne znam zašto meni postavljaš ta pitanja?
(i sad taaaaako finnno, bez dž)
:)

da li sam ja rekla da sigurna kuća opravdava nečiji džip?
javlja mi se da nisam.

da li sam rekla da je, ukoliko postoje zakulisne radnje to neophodno ispitati?
čini mi se da da.

dakle,
gospodja koja vozi džipa nema u posedu sigurne kuće, tako da su:
da li sigurna kuća treba da postoji?
i
da li je neko od sigurne kuće ukro pare?

dva različita pitanja.

ako sad nisam jasna,
ja ću opet da pojasnim. samo bojim se da ukoliko ovo nije dovoljno, sve dalje što bih pisala, bilo bi suvišno.

daklem,
još jednom: nije zgoreg lepo pročitati šta neko piše,
onda pogrešnih zaključaka ne bi ni bilo. a samim tim ni suvišnih pitanja.
maca22 maca22 01:12 12.01.2011

Re: Demanti

To Sneška.
lidiaz lidiaz 14:03 12.01.2011

Re: Demanti

KRALJMAJMUNA
A šta ako je ta osoba zaista dobila veliki džip na račun donacija?
Hoću odmah demanti iz pera Vesne Stanojević!
.

Apsolutno je nebitno za pricu da li VS ima dzip ili ne. Autor tvrdi kako ne bi bilo potrebe za sigurnim kucama da je drzava sredjenija, sto je netacno. Ali cak ni to nije razlog mog teksta. Nacin na koji on opisuje zene zrtve je sramotan. I to sa dzipom nema veze. VS se moze promeniti, uhapsiti i slicno, to ne znaci da je ideja sigurnih kuca pogresna i nepotrebna. Opaska o prijatelju koga doticna umalo nije zgazila je da malo podlije ulje na vatru o bezobzirnim NVO.

Povodom NVO generalno, ja nemam dobro misljenje o vecini. Potpuno razocarenje dozivela sam (i vec pominjala, izvinjavam se zbog ponavljanja) kada sam pisala Biljani Kovacevic Vuco i YUCOM-u povodom slucaja moje kume, zrtve zlostavljanja. Trazila sam neku pravnu pomoc i za nju, od onih kojima su puna usta ljudskih prava, pa su stitili ista jednog Bebe Popovica. Na moje pismo niko nije ni odgovorio.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:00 12.01.2011

Re: Demanti

lidiaz Apsolutno je nebitno za pricu da li VS ima dzip ili ne. Autor tvrdi kako ne bi bilo potrebe za sigurnim kucama da je drzava sredjenija, sto je netacno.


Strašno je bitno za priču da li VS ima DŽIP. Ako ima.
Kao što je bitno za narod i poverenje koje treba da ima u političare da li ČJ (ili SS ili NN) ima džipove i ogromno bogatstvo od nošenja gajbica. Ako ima.

Autor teksta, nije baš napisao sasvim crno ženama. Ne kažem da bih potisao svaki njegov red.
A da je država dvolična i ne radi svoj posao i kad su u pitanju ponižene i maltretirane žene i sigurne kuće - tačno je.
looping looping 12:08 11.01.2011

Kako uzeti pare.

Mislim da tekst uopste nije tako los kakvim se predstavlja.
Poenta teksta je da sigurne kuce kao takve nisu potrebne. To su kuce i projekti koji sluze za uzimanje para a sve ostalo je sporedno. Niko ne zeli da resi problem zena sa tim "kucama". Drzavu i sudove ne interesuje da primenjuje zakon i da kaznjava pocinioce za koje je dokazano da su izvrsili zlostavljanje, samim tim milicija nema volje da ih juri (samo kad mora) a na drugoj strani imamo "projekte" kako zastititi one koje zlostavljaju.
Naravno "sigurne kuce" ce sve da rese, samo bih savetovao zenama da ne izlaze iz tih "kuca". Jer napolju nije bas bezbedno.
Kad god u ovoj drzavi vidim neki humanitarni rad ili zastitu ljudskih prava sve me asocira na neke propalitete koji hoce da se obogate (cast retkim izuzecima kao sto su Vlade Divac itd).


Covek je lepo napisao i svrstao sebe u petu grupu:

"Znači, takozvane "sigurne ženske kuće" ne rešavaju ni jedan problem već ga komplikuju. Država i njeni predstavnici su oduševljeni jer je njihov posao preuzeo neko drugi. Sudovi su pretrpani predmetima, za njih nije važno ko je kriv ako nema mrtvih glava, a stranke će za 10-15 godina u redovnoj parnici isterati pravdu. Policija ionako ne zna kud će s glavom od posla, samo im fali da prdekane po SUP-ovima pune komšijama koji su "malo" išamarali žene.

Javnost je nezainteresovana iz više razloga. Jedni ne vide ništa loše u tome da se zna "ko je gazda u kući", ali su politički korektni, pa mudro ćute.

Drugi su oni koji misle da nasilje u porodici jeste veliki problem, ali nećemo valjda fine, uzorne ljude trpati u zatvor jer im se ponekad omakne da ženi "pripale" vaspitnu, a deci roditeljsku šamarčinu!?

Treće su žene kojima nikad dosta prava, koje više i ne kriju da bi najradije, poput mitskih Amazonki, muškarce koristile za potrebe razmnožavanja i zadovoljenja pohote, a kad postanu neupotrebljivi - zna se.

Četvrti su oni koji se mudro uklapaju u trendove i za svoju "prosvećenost" bivaju odgovarajuće nagrađeni.

Postoji i peta grupa, grupa nas koji smo zainteresovani da nam društvo i država počnu ličiti na zajednice normalnih ljudi, koji legitimno postavljaju pitanja i na njih očekuju odgovore nadležnih. Kojima nije Sveto pismo sve što neko čuje na nekoj "radionici", napravi "projekt" i za njega očekuje naš novac. Država je dužna da povede račun o našim interesima i nadam se da će nas u budućnosti biti sve više "
zilikaka zilikaka 12:24 11.01.2011

Re: Kako uzeti pare.

Uzgred, nedavno sam čula da žena u sigurnoj kući može da provede maksimalno dve nedelje, a zatim mora da je napusti i snadje se kako zna i ume.
Ako je tako, onda je stvar obesmišljena.
Da li neko više zna o ovome?
lidiaz lidiaz 12:25 11.01.2011

Re: Kako uzeti pare.

looping
Mislim da tekst uopste nije tako los kakvim se predstavlja.
Poenta teksta je da sigurne kuce kao takve nisu potrebne. To su kuce i projekti koji sluze za uzimanje para a sve ostalo je sporedno.

I ta poenta je potpuno pogresna. Ni u jednom drustvu nasilje u porodici nije reseno pitanje, a sigurna kuca sluzi da se zrtva skloni iz nasilniskog okruzenja. Ako slucajno poznajes neku zrtvu porodicnog nasilja, pitaj je(ga) da li treba sigurna kuca.

Ako ne procitaj pismo moje kume, zrtve nasilja (italika) u jednom mom starom blogu (tekst.
Pa joj kazi kako je sve to oko sigurnih kuca uzimanje para.

Niko ne zeli da resi problem zena sa tim "kucama". Drzavu i sudove ne interesuje da primenjuje zakon i da kaznjava pocinioce za koje je dokazano da su izvrsili zlostavljanje, samim tim milicija nema volje da ih juri (samo kad mora) a na drugoj strani imamo "projekte" kako zastititi one koje zlostavljaju.

I kad drzava kaznjava, to nece uvek resiti problem. Nije tako jednostavno i nece se svako obratiti policiji.

Naravno "sigurne kuce" ce sve da rese, samo bih savetovao zenama da ne izlaze iz tih "kuca". Jer napolju nije bas bezbedno.
Kad god u ovoj drzavi vidim neki humanitarni rad ili zastitu ljudskih prava sve me asocira na neke propalitete koji hoce da se obogate (cast retkim izuzecima kao sto su Vlade Divac itd).

Ima ih mnogo koji tvrde da i Divac uzima pare koje navodno skuplja za humanitarne svrhe, tako da bih se ja uzdrzala pre no sto nekog proglasim casnim izuzetkom.

Covek je lepo napisao i svrstao sebe u petu grupu:

"Znači, takozvane "sigurne ženske kuće" ne rešavaju ni jedan problem već ga komplikuju. Država i njeni predstavnici su oduševljeni jer je njihov posao preuzeo neko drugi. Sudovi su pretrpani predmetima, za njih nije važno ko je kriv ako nema mrtvih glava, a stranke će za 10-15 godina u redovnoj parnici isterati pravdu. Policija ionako ne zna kud će s glavom od posla, samo im fali da prdekane po SUP-ovima pune komšijama koji su "malo" išamarali žene.

Javnost je nezainteresovana iz više razloga. Jedni ne vide ništa loše u tome da se zna "ko je gazda u kući", ali su politički korektni, pa mudro ćute.

Drugi su oni koji misle da nasilje u porodici jeste veliki problem, ali nećemo valjda fine, uzorne ljude trpati u zatvor jer im se ponekad omakne da ženi "pripale" vaspitnu, a deci roditeljsku šamarčinu!?

Treće su žene kojima nikad dosta prava, koje više i ne kriju da bi najradije, poput mitskih Amazonki, muškarce koristile za potrebe razmnožavanja i zadovoljenja pohote, a kad postanu neupotrebljivi - zna se.

Četvrti su oni koji se mudro uklapaju u trendove i za svoju "prosvećenost" bivaju odgovarajuće nagrađeni.

Postoji i peta grupa, grupa nas koji smo zainteresovani da nam društvo i država počnu ličiti na zajednice normalnih ljudi, koji legitimno postavljaju pitanja i na njih očekuju odgovore nadležnih. Kojima nije Sveto pismo sve što neko čuje na nekoj "radionici", napravi "projekt" i za njega očekuje naš novac. Država je dužna da povede račun o našim interesima i nadam se da će nas u budućnosti biti sve više "

Ja bih ga, po njegovom pisanju pre svrstala u drugu grupu, lepo je biti politicki korektan.
Da je stvarno peta grupa, izbegao bi da napise sve ono sto sam izvukla iz konteksta.
looping looping 12:28 11.01.2011

Re: Kako uzeti pare.

zilikaka
Uzgred, nedavno sam čula da žena u sigurnoj kući može da provede maksimalno dve nedelje, a zatim mora da je napusti i snadje se kako zna i ume.
Ako je tako, onda je stvar obesmišljena.
Da li neko više zna o ovome?

Sumnjam da je tako.

Ali u Srbiji ce morati dozivotno tamo da boravi ako se plasi zlostavljanja.
looping looping 12:31 11.01.2011

Re: Kako uzeti pare.

I ta poenta je potpuno pogresna. Ni u jednom drustvu nasilje u porodici nije reseno pitanje, a sigurna kuca sluzi da se zrtva skloni iz nasilniskog okruzenja. Ako slucajno poznajes neku zrtvu porodicnog nasilja, pitaj je(ga) da li treba sigurna kuca.

Slazem se da je bolje ista nego nista. Ali to mi lici kao sto je u vreme turaka bilo jataka koji su krili hajduke.
mlekac mlekac 12:40 11.01.2011

Re: Kako uzeti pare.

looping
Mislim da tekst uopste nije tako los kakvim se predstavlja.
Poenta teksta je da sigurne kuce kao takve nisu potrebne.

E upravo ta poenta je pogresna.

Ocigledno, nisi imao mnogo kontakta sa zrtvama nasilja, pa ne znas kroz sta sve prolaze i koliko im je potrebna podrska i strucna pomoc.

Ne znam za sigurne kuce kod nas, ali one sa kojima sam radila imale su ceo tim (psiholog, socijalni radnik, i jos par njih), koji su radili sa tim zrtvama.

Jer, da bi se krug nasilja prekinuo, treba mnogo vremena, zivaca i rada...

Sama zelja, nazalost, nije dovoljna.
Dr M Dr M 13:20 11.01.2011

Re: Kako uzeti pare.

zilikaka
Uzgred, nedavno sam čula da žena u sigurnoj kući može da provede maksimalno dve nedelje, a zatim mora da je napusti i snadje se kako zna i ume.
Ako je tako, onda je stvar obesmišljena


Mislim da nije.

Smisao sigurne kuće je, ja mislim, u tome da se zlostavljana osoba skloni sa strašnog mesta makar za prvu noć. Vidjao sam situacije u kojima muž izbaci ženu na ulicu, u sred noći, u spavaćici. Policija može da joj sačuva glavu, ako se pojavi, ali ne može da joj da prenoćište.
bocvena bocvena 13:26 11.01.2011

Re: Kako uzeti pare.

Jedino što autor teksta nije pogrešio to je slika kako porodično nasilje funkcioniše u nas i koliko se neefikasno detektuje, kažnjava i rešava. Sve ostalo su čiste političke floskule - NVO su mamipare i sve je to zavera brkatih feministkinja.

Pravi problem je kada moja poznanica koju muž vaspitava šamarima kaže - Šta hoće te žene sa sigunim kućama? Samo ih (muškarce) još više nerviraju!
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 13:40 11.01.2011

Re: Kako uzeti pare.

Šta hoće te žene sa sigunim kućama? Samo ih (muškarce) još više nerviraju!


ja sigurnu kuću vidim kao mogućnost trenutne zaštite, a kasnije osposobljavanje žrtve nasilja (ko god to bio) da se sam(a) o sebi stara. mogućnost da se na tu osobu obrati pažnja, da udje u nekakvu evidenciju, da, primenom (sad će neko da me proguta, al' šta ću kad je tako) pozitivno-diskriminatorskih poluga dobiju zaposlenje, jer mnoge materijalno zavise od zlostavljača. (da upoznaju druge žrtve, uvide da nisu same na svetu, da sa njima porazgovara neko stručno lice, pomogne, itditd)

za mene je to i mogućnost da oni kojima sigurna kuća nikada neće trebati, imaju uvid u to koliko je njih kojima je preko potrebna.

samo onaj ko oseti šta znači bezizlaznost situacije u kojoj zavisiš od onog ko te psiho-fizički zlostavlja, zna o čemu pričam.

mislim da smo, kada se o porodičnom nasilju govori, otvorili vrata, kao društvo i počeli da prepoznajemo i reagujemo.
da li je to na onom nivou koji bi ja volela da vidim?
naravno da nije.
da li promene u zakonu, daklem: činjenje države može da bude podstrek za ove (ajd pošto se u tekstu govori o ženama) žene?
zasigurno.
zato autor nije dobronameran.
on ne kritikuje nečinjenje države,
on kritikuje i ovo malo što je učinjeno, a da ne nudi nikakvu alternativu.

i još nešto,
ne mislite da je sitnica kada vam u kuću ulete dva milicionera i za promenu vaspitno porazgovaraju sada sa nasilnikom.
još, ukoliko jedan od njih poželi da malo ostane ispred zgrade, pa navrati još neki put, pa gospodinu uljudno kaže - gospodine, hoćete li ovde da me saslušate, ili ćete me primorati da vas odvedem do stanice...

odužih ja baš,
al valjda i rekoh nešto pametno.
praštajte.

edit
. milicionera .
namerno neću da menjam.
:)
zilikaka zilikaka 13:46 11.01.2011

Re: Kako uzeti pare.

Sumnjam da je tako.

Mislim da nije.

I ja sam do skoro mislila tako, a onda čula (istina, iz druge ruke) ovu informaciju.
Ima li ikog ko pouzdano zna?


looping looping 13:47 11.01.2011

Re: Kako uzeti pare.

mlekac
looping
Mislim da tekst uopste nije tako los kakvim se predstavlja.
Poenta teksta je da sigurne kuce kao takve nisu potrebne.


Ne znam za sigurne kuce kod nas, ali one sa kojima sam radila imale su ceo tim (psiholog, socijalni radnik, i jos par njih), koji su radili sa tim zrtvama.

Jer, da bi se krug nasilja prekinuo, treba mnogo vremena, zivaca i rada...

Sama zelja, nazalost, nije dovoljna.

Upravo sam mislio na sigurne kuce kod nas. Ali kao sto vec rekoh mozda je bolje ista nego nista. Pa makar i niko ne razmisljao o tim zenama( mislim ljudi koji to organizuju).
zilikaka zilikaka 13:53 11.01.2011

Re: Kako uzeti pare.

mogućnost da se na tu osobu obrati pažnja, da udje u nekakvu evidenciju, da, primenom (sad će neko da me proguta, al' šta ću kad je tako) pozitivno-diskriminatorskih poluga dobiju zaposlenje, jer mnoge materijalno zavise od zlostavljača

Upravo ovo je možda najznačajnija pomoć koja se može pružiti. Sećam se da je prilikom osnivanja prve sigurne kuće Soko Štark zaposlio žene iz nje. Posle su pisali da su one stekle nezavisnost, i imale osnovu da planiraju drugačiji, bolji život.
Ne znam da li još iko zapošljava (sa prioritetom, naravno) žene iz sigurnih kuća širom Srbije.
NNN NNN 14:37 11.01.2011

Re: Kako uzeti pare.

moja poznanica koju muž vaspitava šamarima kaže - Šta hoće te žene sa sigunim kućama? Samo ih (muškarce) još više nerviraju!
Zna žena - naučila

(ovako nešto obično dobaci Re, samo u primerenijim situacijama )


Pitanje za autorku:
Kako si našla ovu budalu?
lidiaz lidiaz 14:47 11.01.2011

Re: Kako uzeti pare.

Novi Standard, Cvijanoviceva novina kao alternativni izvor informacija :).
Da je lik ostao usamljen u nekom kutku neta, pa ajde, da ga ne reklamiram. Ovako se pojavljuje na sajtu koji zeli da bude neka alternativa vecini medija, a onda, u svojoj osednutosti napadom na vlast po svaku cenu, pusti i ovako nesto.
Bice da i JJ Beba viri, ili je samo otisla na link :).
mlekac mlekac 17:28 11.01.2011

Re: Kako uzeti pare.

looping
mlekac
looping
Mislim da tekst uopste nije tako los kakvim se predstavlja.
Poenta teksta je da sigurne kuce kao takve nisu potrebne.


Ne znam za sigurne kuce kod nas, ali one sa kojima sam radila imale su ceo tim (psiholog, socijalni radnik, i jos par njih), koji su radili sa tim zrtvama.

Jer, da bi se krug nasilja prekinuo, treba mnogo vremena, zivaca i rada...

Sama zelja, nazalost, nije dovoljna.

Upravo sam mislio na sigurne kuce kod nas. Ali kao sto vec rekoh mozda je bolje ista nego nista. Pa makar i niko ne razmisljao o tim zenama( mislim ljudi koji to organizuju).


Ono sto stalno mora da se ima na umu, a pogotovo kod porodicnog nasilja, jeste cinjenica da mnoge od tih zena, na prvi pogled, deluju kao da ne zele da pobegnu iz toga. Da li je tu u pitanju Stokholmski sindrom, neodlucnost, ono nase - bolje poznato zlo od nepoznate buducnosti, nesigurnost ili nesto sasvim peto, to je sada manje bitno.
Ono sto jeste bitno to je da im sama cinjenica da postoji tamo neka sigurna kuca i da bi, ako bi, ipak pokusala, mogla da se neko vreme skloni u nju, dovoljno je da bar neke od njih potakne na taj korak izlaska iz kruga nasilja.

Ali, kao sto rekoh, to je samo pocetak. Jer, da bi se zena stvarno otrgla iz toga potrebna joj je ne samo materijalna nezavisnost nego i dugotrajna psiholoska i svaka druga podrska.

A, iskreno, nisam bas sigurna da je nasa drzava uopste predvidela ikakvu podrsku.

Stoga, uvek cu glasati za sigurne kuce - jednostvno, neophodne su.
blogovatelj blogovatelj 21:51 11.01.2011

Re: Kako uzeti pare.

Pitanje za autorku:
Kako si našla ovu budalu?


I meni je to pitanje prvo palo na pamet...

Novi Standard, Cvijanoviceva novina kao alternativni izvor informacija :).
Da je lik ostao usamljen u nekom kutku neta, pa ajde, da ga ne reklamiram. Ovako se pojavljuje na sajtu koji zeli da bude neka alternativa vecini medija, a onda, u svojoj osednutosti napadom na vlast po svaku cenu, pusti i ovako nesto.


A sta si trazila na tom Standardu?
Ja npr znam da na sajtu e-novina necu procitati nista pametno, pa i ne idem tamo.
Ovako, napravila mu ipak jesi reklamu, jer koliko vidim, mi ovde do sada nismo znali za njega, a sada znamo.
lidiaz lidiaz 14:18 12.01.2011

Re: Kako uzeti pare.

blogovatelj
Pitanje za autorku:
Kako si našla ovu budalu?


I meni je to pitanje prvo palo na pamet...

Novi Standard, Cvijanoviceva novina kao alternativni izvor informacija :).
Da je lik ostao usamljen u nekom kutku neta, pa ajde, da ga ne reklamiram. Ovako se pojavljuje na sajtu koji zeli da bude neka alternativa vecini medija, a onda, u svojoj osednutosti napadom na vlast po svaku cenu, pusti i ovako nesto.


A sta si trazila na tom Standardu?
Ja npr znam da na sajtu e-novina necu procitati nista pametno, pa i ne idem tamo.
Ovako, napravila mu ipak jesi reklamu, jer koliko vidim, mi ovde do sada nismo znali za njega, a sada znamo.

Pa citala :). Tamo ima raznih tekstova i manje pamfleta nego na e-novinama.
Oni se predstavljaju kao umerena alternativa i sigurno imaju dosta citalaca koji nisu ekstermni desnicari. I autora.
Ja sam mozda "izreklamirala" autora na nekom drugacijem mestu, ali nisam ga izvukla iz nekog mracnog kutka interneta, za razliku od urednika Novog Standarda.
blogovatelj blogovatelj 14:50 12.01.2011

Re: Kako uzeti pare.

Ja sam mozda "izreklamirala" autora na nekom drugacijem mestu, ali nisam ga izvukla iz nekog mracnog kutka interneta, za razliku od urednika Novog Standarda.


Sa ovim moram da se slozim.
JJ Beba JJ Beba 13:38 11.01.2011

jel ovo lik?





za sebe kaže da je револуционар аматер.

da je amater to je fakat a da da je bruka za revolucionare takođe je fakat

evo ga i ovde

pun net ludaka,
ovo samnašla o njemu dragoslav pavkov - About me: Rođen pre više godina u vinogradu.Završio srednju školu i par kurseva iz oblasti uništavanja neprijatelja. Slično ministru Šutanovcu,samo ne u SAD već u SFRJ.Do početka ratova u SFRJ radio na železnici,a od otpočinjanja sukoba JNA sa separatističkim paravojskama-kao


možda je Milutin M. dobio konkurenciju?
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 13:45 11.01.2011

Re: jel ovo lik?

pun net ludaka,

pih,
kad bismo mogli da im pustimo virus i zarobimo u mrežama...ihaaaj!

mora slička za bebu detektiva:

JJ Beba JJ Beba 13:55 11.01.2011

Re: jel ovo lik?

mora slička za bebu detektiva:

hvala,
JJ Skali/Molder Beba

Talkin bout a revolution
lidiaz lidiaz 14:48 11.01.2011

Re: jel ovo lik?

Jes' taj je.
JJ Beba JJ Beba 16:14 11.01.2011

Re: jel ovo lik?

lidiaz
Jes' taj je.

veliki je to stručnjak, analitičar
expolicajac expolicajac 18:47 11.01.2011

Re: jel ovo lik?

veliki je to stručnjak, analitičar

Bebo znam da si ovo napisala sarkastično, ali prema ono što sam pročitao o njemu, tekst koji je napisao i konstrukcije rečenica koje pravi, tip je pre bi se reklo ozbiljno seksualno frustriran a ne lud. Nema ga drugar "DR M" da razmenimo mišljenja.
JJ Beba JJ Beba 20:53 11.01.2011

Re: jel ovo lik?

expolicajac
veliki je to stručnjak, analitičar

Bebo znam da si ovo napisala sarkastično, ali prema ono što sam pročitao o njemu, tekst koji je napisao i konstrukcije rečenica koje pravi, tip je pre bi se reklo ozbiljno seksualno frustriran a ne lud. Nema ga drugar "DR M" da razmenimo mišljenja.

Ovakav tekst, mislim takvo shvatanje problema koje "analizira" može da ima samo osoba sa ozbiljnom džidžom.
poglej fotku ispod artiljriskog oruđa, viš da mu falus stoji na ramenu
a frustacija, fakat. viš da se pali na tenka
Dr M Dr M 23:09 11.01.2011

Re: jel ovo lik?

Nema ga drugar "DR M" da razmenimo mišljenja.


DRugar M se javlja na razmenu mišljenja..

Mislim da je tekst o kome se ovde raspravlja pisao neko sa malim Q i osrednjim IQ.
AlexDunja AlexDunja 23:19 11.01.2011

Re: jel ovo lik?

Mislim da je tekst o kome se ovde raspravlja pisao neko sa malim Q i osrednjim IQ.


predsedniče,
ave.
Dr M Dr M 23:37 11.01.2011

Re: jel ovo lik?

AD..
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:43 11.01.2011

,,,,

Zakon je toliko restriktivan i diskriminatorski prema muškarcima da ga se ne bi postidele ni najradikalnije feministkinje. Prema tom zakonu, na primer, kada žena prijavi da je muž (ili partner) zlostavlja, policija ima pravo da ga fizički razdvoji od nje (uhapsi) i tako ga spreči da nastavi sa vršenjem krivičnog dela.


A zar nije restriktivan?

Zena pozove policiju, kaze da je muz maltretira i policija ima pravo da ga uhapsi.
A sta ako zena laze? Kako to policija proverava, i ima li obavezu d anekako proverava, jer nije bas bezazleno nekoga uhapsiti na osnovu necijeg iskaza.
Ili je to u Srbiji nemoguce?
U Srbiji su muskarci kabadahije koji biju sve oko sebe a zenice skromne, fine dusice koje paze da mu na senku ne stanu?
Cini mi se da od tog stereotipa vrlo cesto polazi i Vesna Stanojevic posto nikada nisam cuo da prica o zloupotrebi zakona od strane neke zene, a nije mi bas logicno da nikada na takav slucaj nije naisla.

Ili
uskraćivanje novca (za šminku na primer)

Ili za bilo sta drugo. Po kom zakonu je muskarac duzan da daje novac ( a sta ako ga nema?) i zasto je uskracivanje novca zlostavljanje?

Dzipovi i sigurne kuce ne bi trebali da imaju nista zajednicko ali sta ako ipak imaju?
shumska shumska 20:03 11.01.2011

Re: ,,,,

jedna žena je sad, u vreme ovih praznika - imala iskustvo da se obratila savetovalištu za pomoć ženama - žrtavama nasilja i koliko sam razumela - ona bukvalno nije imala kuda....
e sad - ljubazna gospodja joj je prvo rekla kako "ne može da veruje da baš nikako nema kuda" a zatim joj preporučila da je kontaktira posle praznika...
eee, a nakon praznika - ko živ - ko mrtav.
i ko zna da li će i kada će ta žena opet skupiti hrabrosti da se opet obrati.
nisam pametna
veronika_kojen veronika_kojen 20:28 11.01.2011

Re: ,,,,

shumska


Upravo to.

U malim mestima uglavnom, žene nemaju gde da odu sa decom. Njihove porodice je sramota da im se vrati u kuću, muž joj preti da joj neće dati decu i onda ostaju, ćute i trpe. Zamisli to da TEBE treba da bude sramota jer te tuku i maltretiraju.

A posle neka neko pita za šta nam trebaju sigurne kuće.


A zar nije restriktivan?


Bio bi. Da se uvek primenjuje. Daću opet primer sa malim mestom gde se svi znaju.

Udata si za "kabadahiju" kako kažeš, koji zna sve lokalne budže, ili, još gore, on sam je policajac. Gde ćeš ti da ga prijaviš? Šta bi učinio na njenom mestu?

U Srbiji su muskarci kabadahije koji biju sve oko sebe a zenice skromne, fine dusice koje paze da mu na senku ne stanu?
Cini mi se da od tog stereotipa vrlo cesto polazi i Vesna Stanojevic posto nikada nisam cuo da prica o zloupotrebi zakona od strane neke zene, a nije mi bas logicno da nikada na takav slucaj nije naisla.


Ne. Vesna polazi od činjenice da 95 posto svih zlostavljanja u porodici čine muškarci (taj sam podatak čula, neka me neko ispravi ako se izmenio). Što, naravno, ne znači da nema slučajeva zlostavljanja muškaraca.

hoochie coochie man hoochie coochie man 20:45 11.01.2011

Re: ,,,,

jedna žena je sad, u vreme ovih praznika - imala iskustvo da se obratila savetovalištu za pomoć ženama - žrtavama nasilja i koliko sam razumela - ona bukvalno nije imala kuda....
e sad - ljubazna gospodja joj je prvo rekla kako "ne može da veruje da baš nikako nema kuda" a zatim joj preporučila da je kontaktira posle praznika...


Sto govori da su sigurne kuce neophodne.
A ko to spori?
I zasto se na primedbu jedne vreste odgovara primerima koji pokazuju da postoji nasilje i potreba za sigurnim kucama.
Ne tvrdim da su sigurne kuce nepotrebne, ne tvrdim da ne postoji nasilje nad zenama ali se pitam da li je zakon previse restiktivan i da li se precesto unapred polazi od pretpostavke da su zene uvek u pravu kad tvrde da su maltretirane.
Da li je neprecizno u zakonu formulisano sta se smatra psihickim maltretiranjem a i to je kaznjivo? Da li je psihicko maltretiranje zene npr kada muskarac ne zeli sa njom da komunicira, kada joj se ni na koji nacin ne obraca, kada joj ne govori gde i sa kim ide? Kada ne ostavlja dovoljno ( a sta je dovoljno?) ili uopste ne ostavlja novac? A sve ovo se moze podvesti pod psihicko maltretiranje dakle zbog svega ovoga muskarac moze biti kaznjen.
Ima li muskarac pravo na to ili nema?
Da li je maltretiranje i kada sve ovo radi zena?

Evo i u naslovu ovog bloga pise " ili kako je zena opet kriva" sto ce sugerise da zene nikad nije kriva vec joj se ta krivica namece.
Cini mi se da u celoj stvari ima isuvise stereotipa o balkanskim muzjacima a to onda stvara okvir u kome oni koji nisu "balkanski muzjaci" mogu da postanu zrtve takvog zakona.
Ili su oni samo kolateralna steta kojima je dovoljno i ono - ups! jebiga, sta da ti radim.


Što, naravno, ne znači da nema slučajeva zlostavljanja muškaraca.


Ne radi se o tome.
Radi se o sasvim mogucoj i ja verujem prisutnoj zloupotrebi zakona od starne zena, a o kojoj se uopste ne govori, jer je zakon takav da se moze lako zloupotrebiti.
veronika_kojen veronika_kojen 20:58 11.01.2011

Re: ,,,,

Ne radi se o tome.
Radi se o sasvim mogucoj i ja verujem prisutnoj zloupotrebi zakona od starne zena, a o kojoj se uopste ne govori, jer je zakon takav da se moze lako zloupotrebiti.


Znam, gledala sam jedan slučaj psihički zlostavljanog muškarca, čija je žena zloupotrebila zakon na taj način. Postoji zloupotreba, ali nije tačno da niko o tome ne priča. Bila je neka predstavnica (ne znam koje organizacije za zaštitu zlostavljanih, mislim da nije Vesna) na RTS-u prošle ili pretprošle godine, govorila je upravo o tome i načinu na koji se s tim bore.

Stoga, ne može se reći da niko o tome ne priča. A manje se priča jer je zanemarljiv broj takvih zloupotreba u odnosu na broj žena koje zaista doživljavaju strahovita zlostavljanja.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:02 11.01.2011

Re: ,,,,

ne znam koje organizacije za zaštitu zlostavljanih, mislim da nije Vesna)

Prosle ili pretprosle godine!
O tome i pricam.
Ja nisam to gledao ali sam siguran da nije Vesna Stanojevic.
Ta zena mi deluje mnogo, mnogo pristrasno.
E sad, koji su razlozi njene pristrasnosti ne znam, ali kada neko pomene i dzip sve dobija neku logicniju dimenziju.
veronika_kojen veronika_kojen 21:09 11.01.2011

Re: ,,,,

hoochie coochie man

Prosle ili pretprosle godine!
O tome i pricam.
Ja nisam to gledao ali sam siguran da nije Vesna Stanojevic.
Ta zena mi deluje mnogo, mnogo pristrasno.
E sad, koji su razlozi njene pristrasnosti ne znam, ali kada neko pomene i dzip sve dobija neku logicniju dimenziju.


Moja dalja rodjaka je imala muža (alkoholičara) koji ju je tako užasno zlostavljao da danima nije smela da priviri iz kuće (zbog modrica i ožiljaka). Žene i deca fizički jesu slabije od muškaraca. I kad muškarac tu svoju očiglednu fizičku prednost zloupotrebi, to je užasan zločin jer žena ne može uzvratiti istom merom.

On tebe može da uvredi, ti možeš da uvrediš njega. On tebe može da prebije, ali da li i ti njega možeš?

Nisam sigurna da ni ja ne bih bila pristrasna na Vesninom mestu, iskrena da budem, hoochie.

aleksandarz92 aleksandarz92 21:33 11.01.2011

Re: ,,,,

Muž pozove policiju, kaze da ga žena maltretira i policija ima pravo da je uhapsi.
A sta ako muž laze? Kako to policija proverava, i ima li obavezu d anekako proverava, jer nije bas bezazleno nekoga uhapsiti na osnovu necijeg iskaza.

blogovatelj blogovatelj 21:55 11.01.2011

Re: ,,,,

Bio bi. Da se uvek primenjuje. Daću opet primer sa malim mestom gde se svi znaju.

Udata si za "kabadahiju" kako kažeš, koji zna sve lokalne budže, ili, još gore, on sam je policajac. Gde ćeš ti da ga prijaviš? Šta bi učinio na njenom mestu?


Otisao bih u beli svet...
I sam sam to uradio kada sam postao zrtva nasilja u drzavi.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:00 11.01.2011

Re: ,,,,

veronika_kojen

Ne. Vesna polazi od činjenice da 95 posto svih zlostavljanja u porodici čine muškarci


Odakle ti ovo?
U 70% jednostranog nasilja (dakle kada je samo jedna strana nasilna), nasilje vrse zene.
veronika_kojen veronika_kojen 22:02 11.01.2011

Re: ,,,,


vrabac_u_steni


Odakle ti ovo?
U 70% jednostranog nasilja (dakle kada je samo jedna strana nasilna), nasilje vrse zene.


Molim? U 70 posto slučajeva nasilje vrše žene?

edit:

Pretpostavljam da si se zbunio. To su bili podaci za fizičko nasilje u porodici koje sam čula. Napisala sam gore da me isprave ako sam pogrešila (u sećanju se informacije krive), ali sumnjam zdravorazumski u to što si napisao. Možda si mislio na verbalno nasilje.
zilikaka zilikaka 22:03 11.01.2011

Re: ,,,,

Po kom zakonu je muskarac duzan da daje novac ( a sta ako ga nema?) i zasto je uskracivanje novca zlostavljanje?

Pre svega treba naći tekst zakona, da bi se iole ozbiljno pričalo. Ja nešto nemam vremena za to, ali sam gotovo sigurna da u zakonu nigde ne piše muškarac, odnosno žena.
Sećam se da se po Zakonu o braku i porodici (ne zamerite ako se ne zove baš tako) definisano da su bračni drugovi dužni da izdržavaju jedno drugog, ako partner nije u mogućnosti da radi, ili već tako nekako.
Znači, i žena mora da izdržava muža.
veronika_kojen veronika_kojen 22:07 11.01.2011

Re: ,,,,

zilikaka

Znači, i žena mora da izdržava muža.


Ah, tužna su vremena došla
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:14 11.01.2011

Re: ,,,,

veronika_kojen

vrabac_u_steni


Odakle ti ovo?
U 70% jednostranog nasilja (dakle kada je samo jedna strana nasilna), nasilje vrse zene.


Molim? U 70 posto slučajeva nasilje vrše žene?

edit:

Pretpostavljam da si se zbunio. To su bili podaci za fizičko nasilje u porodici što sam ja dala. Napisala sam gore da me isprave ako sam pogrešila (u sećanju se informacije krive), ali sumnjam zdravorazumski u to što si napisao. Barem dok ne daš neki link.


http://ajph.aphapublications.org/cgi/content/abstract/97/5/941

Ok, u pitanju je Amerika ali cisto sumnjam da je u Srbiji mnogo bolje.
veronika_kojen veronika_kojen 22:15 11.01.2011

Re: ,,,,

Ok, u pitanju je Amerika


Dovoljno rečeno.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:21 11.01.2011

Re: ,,,,

veronika_kojen
Ok, u pitanju je Amerika


Dovoljno rečeno.


Kao sto rekoh, sumnjam da se bi se podaci mnogo razlikovali u Srbiji. Kada je u pitanju prosecno stanovnistvo ne mislim da su Ameri mnogo "emancipovaniji".
No dobro, ostani ubedjena, sta ja tu mogu.
veronika_kojen veronika_kojen 22:23 11.01.2011

Re: ,,,,

Ma, nisam ubedjena, ali sumnjam da je taj podatak isti u Srbiji. Ne znam zašto mi se ovo urezalo u pamćenje (bila je neka emisija na tu temu, možda zato).

Možda je razlika u tome što su se ovi prvi podaci odnosili samo na fizičko zlostavljanje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:23 11.01.2011

Re: ,,,,

Žene i deca fizički jesu slabije od muškaraca.


Pa sta?

I kad muškarac tu svoju očiglednu fizičku prednost zloupotrebi


Treba da ide u zatvor.

Nisam sigurna da ni ja ne bih bila pristrasna na Vesninom mestu, iskrena da budem, hoochie.


Pristrasna izmedju nasilnika i zrtve ili izmedju zena i muskaraca?
Vesan Stanojevic je cini mi se uvek na strani zena a ne na starni zrtvi i neretko te dve stvari poistovecuje i to stvara nesporazum.

Biti na strani zene jer je zena, ili na strani muskarca jer je muskarac ,je generalizacija i priklanjanje jednom taboru tj prihvatanje da postoje dva suprotstavljena tabora, muskarci i zene.
Takav pristup pre generise nego sto umanjuje antagonizme.
Ako nekoga smatras protivnikom, ako osecas potrebu da se protiv njega nekako boris, logicno je da ocekujes da ti se taj suprotstavi a ne da kaze u pravu si, ja sam los i ti si u dobra, i ja cu od sad da slusam sve sto mi budes rekla.

Muž pozove policiju, kaze da ga žena maltretira i policija ima pravo da je uhapsi.
A sta ako muž laze? Kako to policija proverava, i ima li obavezu d anekako proverava, jer nije bas bezazleno nekoga uhapsiti na osnovu necijeg iskaza.


Da. I?

Po kom zakonu je muskarac duzan da daje novac ( a sta ako ga nema?) i zasto je uskracivanje novca zlostavljanje?


Pre svega treba naći tekst zakona, da bi se iole ozbiljno pričalo. Ja nešto nemam vremena za to, ali sam gotovo sigurna da u zakonu nigde ne piše muškarac, odnosno žena.


U tekstu je navedeno to kao jedan od oblika "zlostavljanja" a sto je uzeto kao drastican primer bahatosti.
veronika_kojen veronika_kojen 22:30 11.01.2011

Re: ,,,,

Rečenica je izgubila smisao sasečena

hoochie coochie man
Žene i deca fizički jesu slabije od muškaraca.


Pa sta?


veronika_kojen

Žene i deca fizički jesu slabije od muškaraca. I kad muškarac tu svoju očiglednu fizičku prednost zloupotrebi, to je užasan zločin jer žena ne može uzvratiti istom merom.



Ne delim nikoga u tabore time što kažem da su žene slabije od muškaraca i ne mogu im uzvratiti. Treba biti osetljiv na tu razliku, to je sve što ja kažem.
zilikaka zilikaka 22:40 11.01.2011

Re: ,,,,

U tekstu je navedeno to kao jedan od oblika "zlostavljanja" a sto je uzeto kao drastican primer bahatosti.

Hajde ja da začinim diskusiju primerom.
U jednoj od ranijih firmi spremala (honorarno) žena kojoj je to bio dodatni posao. I osnovni joj je bio spremačica. Imala osnovnu školu, dvoje dece, i muža... Poreklom bila iz Crne Gore, seoska sredina, udala se došla u okolinu N. Sada.
Kada spremi nije uzimala odmah pare, nego molila da joj sačuvamo, pa kad bude prilika ona će uzeti. To je značilo da ne sme da ima pare kod sebe jer će joj muž oteti i proćerdati.
Pričala jadna i kako je maltretira, ali nije imala izlaza jer je živela u kući sa njegovima, a kod svojih nije mogla jer je ne bi primili od sramote.
Sad, ako slediš logiku da je svako uskraćivanje novca zlostavljanje, to mu dođe da je ona njega zlostavljala
Mislim da ipak niko nije toliko lud da pod zlostavljanjem podrazumeva baš sve.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:40 11.01.2011

Re: ,,,,

to je užasan zločin jer žena ne može uzvratiti istom merom.

A da moze bilo bi u redu da se pokolju pa ko pobedi? :)

Slicno mi mislimo s tom razlikom da ti zene kao takve uzimas u zastitu ( a to je i neki opsti trend, ja mislim negativan) a ja ih smatram apsolutno ravnopravnim i da im to sto su zene niti oduzima niti daje neka prava.

I da, izostavila si ovo :

I kad muškarac tu svoju očiglednu fizičku prednost zloupotrebi




Treba da ide u zatvor.


:)

veronika_kojen veronika_kojen 22:46 11.01.2011

Re: ,,,,

A da moze bilo bi u redu da se pokolju pa ko pobedi? :)


Opet ti s tim iNputacijama:) Kad kažem osetljiv, mislim da razume da žena ne može da prebije muža na mrtvo ime. Da skonta da joj masnice na oku nisu od pada na stepenicama.

a ja ih smatram apsolutno ravnopravnim


Apsolutno? Što se onda žene i muškarci ne takmiče u istim disciplina zajedno, recimo?

Ja ih smatram ravnopravnim, ali ne smatram ih istim.

Evo i tebi smajli, hoochie:)))

(ali moj ima tri osmeha)
aleksandarz92 aleksandarz92 22:58 11.01.2011

Re: ,,,,


Muž pozove policiju, kaze da ga žena maltretira i policija ima pravo da je uhapsi.
A sta ako muž laze? Kako to policija proverava, i ima li obavezu d anekako proverava, jer nije bas bezazleno nekoga uhapsiti na osnovu necijeg iskaza.


Da. I?

Ti napišeš nešto, ja to citiram i na kraju ti napišeš "da, I?"?
Jel' ti to mene pitaš šta si ti hteo da kažeš?
kick68 kick68 23:03 11.01.2011

zloupotreba


duplikat, sorry
kick68 kick68 23:11 11.01.2011

Re: zloupotreba



Ne radi se o tome.
Radi se o sasvim mogucoj i ja verujem prisutnoj zloupotrebi zakona od starne zena, a o kojoj se uopste ne govori, jer je zakon takav da se moze lako zloupotrebiti.

Kako to izgleda kad zena zloupotrebi zakon?

Prica o jednom paru iz mog rodnog kraja: ziveli zajedno u Svedskoj ili Svajcarskoj, u vanbracnoj zajednici, bez dece. Njemu se razboli otac (ili majka) i on ode u posetu. Pri povratku, zadrze ga na granici i objasne mu da vise nikad nece moci da udje u zemlju jer ga je nevencana zena optuzila za zlostavljanje. Njoj je ostao opremljen stan, zavrseni kursevi (koje je on platio) i posao koji joj je on nasao. Ah da i papiri (radna i boravisna dozvola) koje je sredila zahvaljujuci njemu.

Neki su govorili za nju da je djubre pokvareno, drugi da je majstor i pametna zena. Opcija da je ona zaista bila zlostavljana nikako nije dolazila u obzir. A svi su znali da je on "momak sa asfalta", dobro poznat "organima reda i gonjenja" kako u zemlji tako i u inostranstvu...Ne verujem da je bilo dovoljno "samo da tvrdi da je maltretirana" pa da eliminise muza. Verujem da se to na njoj itekako videlo.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:16 11.01.2011

Re: ,,,,

Ti napišeš nešto, ja to citiram


Nisi citirao.
Ja citam pazljivo.

Sad, ako slediš logiku da je svako uskraćivanje novca zlostavljanje, to mu dođe da je ona njega zlostavljala


Eto lepog primera.
Posto ja ne sledim logiku da je uskracivanje novca zlostavljanje znaci da ona njega nije zlostavljala. :)
Kompleksna tema,prekompleksna a prilazi joj se prilicno navijacki.
Recimo, muz ne daje pare, dolazi kasno, ne prica gde odlazi ni kada ce da se vrati....
Tipicna slika muskarca koji makar psihicki maltretira zenu a verovatno je i fiziki nasilnik.....po obrascu nasiroko prihvacenom
A sta je iz toga retko se ko zapita.
Da li je takvo njegovo ponasanje mozda posledica sto je godinama davao novac koji je razbacivan, da li odlazi da bi izbegao provociranja i omalovazavanja.
Zato mislim da se na osnovu par nekih detalja ne sme zauzimati definitivan stav kad se radi o odnosu izmedju musklarca i zene i olako tvrditi da zena je zrtva.
maca22 maca22 01:22 12.01.2011

Re: ,,,,

hoochie coochie man
Evo i u naslovu ovog bloga pise " ili kako je zena opet kriva" sto ce sugerise da zene nikad nije kriva vec joj se ta krivica namece.

To sugeriše (kao što je svakom jasno) na staru priču da su žene uvek dežurni krivici, bilo da nasilnici prebacuju odgovornost za svoje nasilje na njih, bilo da im mizogonična sredina prebacuje odgovornost za to što su dobile batine.
veronika_kojen veronika_kojen 20:52 11.01.2011

Da zaključim...

...ako Vesna Stanojević ima džipove i zgrće ogromne pare preko sigurnih kuća-biće joj sudjeno. Ako se moglo suditi Rebrači, može i njoj. Ali ja vidim u ovakvim tekstovima tu malicioznu nit kojom želi sve da se poveže-i sigurne kuće sa džipovima, i zlostavljanje žena sa nepravednim hapšenjima, i feministkinje sa Amazonkama koje bi iskorišćavale jadne, nevine muškarce za seks i ubijale (škk?).


Ne krivim samo muškarce za ovo. Deo krivice prebacujem i na žene koje povladjuju ovakvom mizoginom mentalitetu time što same osudjuju druge žene koje su "raspuštenice" ako su odlučile da se razvedu, "kurve" ako su bile sa više od dva muškarca i "jadnice" ako smognu snage da potraže utočište u sigurnim kućama. Te žene same sebe mrze. Mizoginija na kvadrat.
Jukie Jukie 20:57 11.01.2011

Re: Da zaključim...

veronika_kojen
...ako Vesna Stanojević ima džipove i zgrće ogromne pare preko sigurnih kuća-biće joj sudjeno. Ako se moglo suditi Rebrači, može i njoj. Ali ja vidim u ovakvim tekstovima tu malicioznu nit kojom želi sve da se poveže-i sigurne kuće sa džipovima, i zlostavljanje žena sa nepravednim hapšenjima, i feministkinje sa Amazonkama koje bi iskorišćavale jadne, nevine muškarce za seks i ubijale (škk?).Ne krivim samo muškarce za ovo. Deo krivice prebacujem i na žene koje povladjuju ovakvom mizoginom mentalitetu time što same osudjuju druge žene koje su "raspuštenice" ako su odlučile da se razvedu, "kurve" ako su bile sa više od dva muškarca i "jadnice" ako smognu snage da potraže utočište u sigurnim kućama. Te žene same sebe mrze. Mizoginija na kvadrat.

Ups, Veronika, dadoh ti preporuku
sad će sneg da padne
pa dosta je i trajao ovaj topli talas
veronika_kojen veronika_kojen 21:00 11.01.2011

Re: Da zaključim...

Jukie

Ups, Veronika, dadoh ti preporuku
sad će sneg da padne
pa dosta je i trajao ovaj topli talas


Što?

Mislim, zašto mi inače ne bi dao preporuku?

Jesmo li se pokačili negde?(ne pamtim dobro imena i lica ni u RW, a kamoli na blogu)
scabies scabies 21:56 11.01.2011

Re: Da zaključim...

Ne krivim samo muškarce za ovo. Deo krivice prebacujem i na žene koje povladjuju ovakvom mizoginom mentalitetu time što same osudjuju druge žene koje su "raspuštenice" ako su odlučile da se razvedu, "kurve" ako su bile sa više od dva muškarca i "jadnice" ako smognu snage da potraže utočište u sigurnim kućama. Te žene same sebe mrze. Mizoginija na kvadrat.
Svaka čast!
blogovatelj blogovatelj 21:31 11.01.2011

Stigao

Da procitam prvo sa linka, pa onda da i ja prozborim
veronika_kojen veronika_kojen 21:38 11.01.2011

Re: Stigao

A link je extra...

Standard, a sa strane reklame Dveri i Vidovdana
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:37 11.01.2011

Re: Stigao


Za taj isti Standard manje vise redovno pise i Ana Radmilovic sa kojom se ti sasvim lepo slazes ovde po blogu, ako sam dobro primetio.
automatic automatic 22:39 11.01.2011

Re: Stigao

Četvrti su oni koji se mudro uklapaju u trendove i za svoju "prosvećenost" bivaju odgovarajuće nagrađeni.

Postoji i peta grupa, grupa nas koji smo zainteresovani da nam društvo i država počnu ličiti na zajednice normalnih ljudi, koji legitimno postavljaju pitanja i na njih očekuju odgovore nadležnih. Kojima nije Sveto pismo sve što neko čuje na nekoj "radionici", napravi "projekt" i za njega očekuje naš novac. Država je dužna da povede račun o našim interesima i nadam se da će nas u budućnosti biti sve više
D. Pavkov


D. Pavkov završava tekst sasvim dobrim zaključkom. Nije lepo što su neke džangrizave NVO gospodže ovde namerno izvukle samo delove ovog teksta i podmuklo pokušale da se obračunaju sa autorom koji, ruku na srce, jeste malo mizogin, ali svakako je dobro upućen u rad NVO sektora kod nas, koji je postao dovoljan sam sebi i suvišan društvu koje želi da se razvija a ne želi više da se oslanja na bangave NVO projekte i radionice.
veronika_kojen veronika_kojen 22:39 11.01.2011

Re: Stigao

vrabac_u_steni

Za taj isti Standard manje vise redovno pise i Ana Radmilovic sa kojom se ti sasvim lepo slazes ovde po blogu, ako sam dobro primetio.


Oprosti, da li ja moram deliti njene političke stavove ako se "slažem na blogu s njom"?

Da si bolje čitao, primetio bi da se Ana i ja ne slažemo po mnogim pitanjima. Ali nemamo potrebu da se pljujemo zbog toga. Oprosti što kršim blogovski kodeks.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:44 11.01.2011

Re: Stigao

O ne, ne radi se o slaganju/neslaganju ili blogovskom kodeksu vec o diskreditaciji nekog clanka ili sajta na osnovu banera sa strane. Mislim, to bas i nije neki argument. Kazi sta imas da zameris clanku ili uredjivackoj politici Standarda a pusti banere .
veronika_kojen veronika_kojen 22:50 11.01.2011

Re: Stigao

Imam zamerke na ovakve i slične tekstove u Standardu. Tekstove ljudi koji govore o "vaspitnim" šamarima ženama i slično.

Ali ako te grize nešto drugo, kao to da zapravo hoćeš da ti dokazujem svoje srBstvo i patriJotizam, reci slobodno. Ne moraš ovako izokola.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:00 11.01.2011

Re: Stigao

Da si malo pazljivije procitala taj clanak videla bi da je to "vaspitno" stavljeno pod navodnike. U daljem opisu razvoja situacije vidi se da autor ne opravdava nasilje. Ne slazem se sa njim da su sigurne kuce nepotrebne ali se slazem da je drzava prepustila posao koji treba sama da obavlja jednoj krajnje sumnjivoj ekipi.

Reci srBstvo i patriJotizam ne znam sta znace.
veronika_kojen veronika_kojen 23:07 11.01.2011

Re: Stigao

Je li i ono histerične žene što prave scene, lupaju tanjire stavljeno pod navodnike?


Btw, navodnike sam stavila i ja. Ako nisi primetio.


A za ovo poslednje...Nemam pojma ni ja. Nemam pojma šta je srBstvo, ni šta je patriJotizam. Upravo to daje pravo nekim ljudima da me napadaju, zbog neznanja.

(jel će pomoći da tri puta kažem Kosovo je Srbija...evo i da okadim...čisto da se zna koliki sam ja Srbin i to...)
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:15 11.01.2011

Re: Stigao

Histericnih zena koje lupaju tanjire ima kao i nasilnih muskaraca koji mlate celu porodicu. Da mogu, verovatno bi i one mlatile, medjutim svesne da su fizicki slabije to zamenjuju upravo takvim ponasanjem.

Ne vidim zasto ti se prividja Kosovo u ovaj kasni sat kada ga do sada niko nije spomenuo. No dobro, cudesni su putevi Gospodnji...
veronika_kojen veronika_kojen 23:21 11.01.2011

Re: Stigao

Da mogu, verovatno bi i one mlatile, medjutim svesne da su fizicki slabije to zamenjuju upravo takvim ponasanjem.


Upravo. Podmukla stvorenja. I da ti kažem u poverenju, još se pretvaraju da ih boli glava kad im nije do seksa. Samo ne širi dalje

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana