Budućnost| Društvo

Zvučna tastatura i zvučni PC asistent

Siniša Boljanović RSS / 20.01.2011. u 19:58

Da li će slepi i slabovidi mališani u Srbiji početi da pohađaju redovne, a ne, kao do sada, specijalizovane škole, što bi, pored finansijskih ušteda, konačno značilo realizovanje ideje inkluzivnog školstva, zavisiće isključivo od nadležnih državnih institucija, pre svih Ministarstva prosvete.

Nakon jednog slučajnog susreta koje je preraslo u prijateljstvo između Aleksandre Vukovojac, profesorke razredne nastave iz Zrenjanina, i Slavoljuba Epifanića, njenog slepog sugrađanina, informatičara i edukatora, stekli su se praktični uslovi da deca sa oštećenim vidom idu u školu sa svojim drugarima kojima čulo vida nije oštećeno.

Aleksandrino iskustvo u radu sa decom i Slavoljubovo informatičko znanje, sticano pre svega u radu sa svojim kolegama iz tima, takođe slepim programerima, Draganom Miljojičićem iz Niša i Hamdom Kentrom iz Sarajeva, rezultirali su idejom da započnu zajednički projekat uključivanja slepe i slabovide dece u redovnu školsku nastavu.

Kada se kod Slavoljuba upoznala sa softverskim proizvodima koje su on i njegovi prijatelji napravili, Aleksandri je postalo jasno da je njena želja da po istom školskom programu uči i decu sa posebnim potrebama postala vrlo realna.

Jedan od ključnih proizvoda za korišćenje računara za slepu i slabovidu decu koji su osmislili Dragan, Hamdo i Slavoljub jeste tzv. zvučna tastatura koja ima 14 radnih modova.  Za svaki taster je obezbeđena odgovarajuća glasovna podrška, što praktično znači da se pritiskom na bilo koji taster čuje upravo ono slovo ili znak koji mu pripada. Korisnici ove tastature lako i jednostavno mogu da nauče kucanje sa svih deset prstiju zato što je jedan od radnih modova takav da se pritiskom na određeni taster čuje izgovor za onaj prst kojim bi taster po pravilu trebalo da bude pritisnut.

Prezentaciju zvučne tastature možete pogledati ovde:

http://www.tastatura.page.tl/

Drugi softverski proizvod koji bi slepoj i slabovidoj deci olakšao ne samo školovanje nego i svakodnevno korišćenje kompjutera jeste tzv. PC asistent.

O zvučnom PC asistentu, slavoljub mi je rekao sledeće:

"Analizirajući probleme koji se javljaju u toku obuke slepih za rad na računaru, došli smo na ideju kako da uspešno rešimo problem samostalne informatičke edukacije ne samo za slepe korisnike računara, nego i za sve ostale osobe koje imaju želju da koriste računar. Zvučni PC Asistent funkcioniše na sasvim novom principu koji do sada nije upotrebljen ni u jednom programu za edukaciju. Nakon pokretanja programa i izbora zadatka, PC Asistent će vam davati instrukcije za svaki sledeći korak koji treba da uradite, i pratiće vas do samog završetka zadatka. Prirodnim glasom biće vam saopštena svaka naredna instrukcija. Zvučni PC Asistent je zamišljen kao vaš lični instruktor informatike sa kojim ćete moći vežbati, ponavljajući radnje koliko god želite. Zvučni PC Asistent je adekvatna zamena za skupe imformatičke kurseve. Potrebno je da samo pažljivo slušate instrukcije koje dobijate od asistenta i svaki put ćete moći uspešno uraditi odabrani zadatak."

Kako funkcioniše Zvučni PC Asistent možete videti i poslušati na linku:

http://www.youtube.com/watch?v=alCGbn_6kpk

Aleksandra, Slavoljub, Dragan i Hamdo se nadaju da će njihove ideje i proizvodi, od kojih su ovde pomenuta samo dva, naići na potrebnu podršku nadležnih organa, a sve u cilju da se jednoj socijalnoj grupi pomogne da što lakše i uspešnije bude uključena u društveni život.

Sa svoje strane, mogu samo da izrazim divljenje za sve što su, svako na svoj način, učiteljica Aleksandra i slepi programeri do sada uradili i što će, siguran sam, raditi i u buduće, a u planu su, pre svega, zvučne knjige za školsku nastavu. Zato i na ovom mestu apelujem na sve koji mogu da im pomognu i koji su u prilici da odlučuju o budućnosti naše zemlje i njenih građana da, makar u ovom slučaju, ne prave političke ili stranačke kalkulacije već da zajedno ispune jedno od obećanja koje su dali u raznim predizbornim kampanjama, a to je socijalna ravnopravnost koja podrazumeva i školovanje dece sa posebnim potrebama u redovnim školama, zajedno sa svojim vršnjacima.

* Vise o svim softverskim proizvodima koje su napravili slepi programeri mozete pronaci ovde:

http://www.agencija-insert.page.tl/

 

Azurirano 21. 01. 2011 u 10:33  



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Goran Vučković Goran Vučković 20:21 20.01.2011

Zvučna tastatura

Siniša, izgleda da je trenutno sajt zvučne tastature nešto pokvaren (ne radi ni prilaz sa google) - evo ovde može da se sluša na youtube priča o zvučnoj tastaturi (to je prvi od dva dela).
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 20:26 20.01.2011

Re: Zvučna tastatura

Provericu sa Slavoljubom sta je u pitanju pa cu u toku veceri ili jutra, u zavisnosti kada obavim razgovor sa njim, obezbediti pristup ili makar informaciju.
Goran Vučković Goran Vučković 20:30 20.01.2011

Re: Zvučna tastatura

Provericu sa Slavoljubom sta je u pitanju pa cu u toku veceri ili jutra, u zavisnosti kada obavim razgovor sa njim, obezbediti pristup ili makar informaciju.

Super - inače ovaj youtube klip je ok za početak, čini mi se, da se stekne ideja o čemu se radi - moguće je, do duše, da trenutno ažuriraju sajt, pa će se sve vratiti brzo.
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 10:39 21.01.2011

Re: Zvučna tastatura

Slavoljub mi je poslao link koji sam prilozio na kraju teksta. Mozda se sa te stranice moze proveriti kako radi tastatura.
Goran Vučković Goran Vučković 10:53 21.01.2011

Re: Zvučna tastatura

Slavoljub mi je poslao link koji sam prilozio na kraju teksta. Mozda se sa te stranice moze proveriti kako radi tastatura.

Postoji opis funkcija programa i onda link koji vodi na onu stranicu gore (koja je i dalje nedostupna). Tu su i opisi drugih programa koje radi ova Hamdova agencija, a pominje se i Radio Insert (Hamdova agencija se zove Insert) - internet radio za slepe koji izgleda Hamdo organizuje.
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:58 21.01.2011

Re: Zvučna tastatura

Vučko, ali i dalje zahteva JAWS, a JAWS košta itekako, nema ga ni u krekavanoj verziji, ima JAWS 7 našao sam, ali najnoviji je već 10. Adobe flash traljavo radi sa JAWS 7 java štuca strašno zbog verzije, HTML 5 zaboravi...
Goran Vučković Goran Vučković 11:13 21.01.2011

Re: Zvučna tastatura

Vučko, ali i dalje zahteva JAWS, a JAWS košta itekako, nema ga ni u krekavanoj verziji, ima JAWS 7 našao sam, ali najnoviji je već 10. Adobe flash traljavo radi sa JAWS 7 java štuca strašno zbog verzije, HTML 5 zaboravi...

Da, vidim ovde, čitači koštaju koliko još jedan računar.

Par pitanja za tebe:

(1) kako se poredi Orca sa JAWS? Šta nema što ima JAWS od bitnih stvari, šta ima u oba, a šta ima samo u Orca?

(2) Koliko je lako nekome ko je slep da pređe na to rešenje koje ste Dali i ti radili (plus ostatak Ubuntu priče)? Tj. ako recimo kupi PC računar, da li može na neki praktičan način da butuje obe stvari, ili možda postoje klase korisnika koji bi prosto mogli da dobiju sve upakovano tako da neko od prijatelja/komšija ko zna vrlo malo o priči može da im postavi celu stvar u taku? Da li ima smisla napraviti neku kastomizovanu instalaciju koja bi "upakovala" sve što treba?

(3) Ovde se pominju neke specijalizovane škole za slepe i slabovide - jeste li pokušali da kontaktirate nekog od njih? Možda bi bili zainteresovani da to uključe u svoj redovni program?
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:28 21.01.2011

Re: Zvučna tastatura

Promptni odgovori:

1. Dali koristi JAWS odavno, ja mislim da ga zna napamet. Pre par dana je instalirao Ubuntu i uključio ORCA, čekam odgovor od njega kako se u njegovom rukama ponaša, šta je naišao od problema. Koliko znam prečice i funkcionalnosti su slični, ako ne i potpuno isti, a kao duboko integrisana u GNOME siguran sam da je potpuno podesiva kroz gconf.editor. U svakom slučaju javiće se Dali pa će da ispriča. Meni je problem da testiram ORCA jer nikad video nisam JAWS.

2.Ne znam ni ovaj odgovor, opet Dali. Mora da nam ispriča kako se snašao, u drugom okruženju. Ukoliko bude puno problema, a verovatno će ih biti, napravićemo GTK temu i iskopiraćemo XP 100%.
Moja ideja i jeste da automatizujem ovu specijalnu distribuciju na srpski, da se i u Live režimu i u instaliranom režimu maksimalno moguće sve podesi out of the box. Tu je najveći problem, ali ne nerešiv da ORCA radi i tokom procesa instalacije. Zbog toga bi instalacija morala da ide iz podignutog Live režima, ali to nije veliki problem osim što gotovo duplira vreme instalacije. I ideja jeste da ta distribucija bude potpuno lokalizovana na srpski.

Pogledaj onaj Vinux, ljudi u Velikoj Britaniji su izgleda postigli ono što mi hoćemo tako da imamo odakle da prepisujemo.

U suštini ovo bi bio običan Linuks, dakle dual boot je rešenje za korisnika koji bi zadržao Windows na kompjuteru.

3. I da i ne, interes postoji, imamo člana zajednice koji ima izvesne kontakte sa jednom školom i ideja je odlično prihvaćena. I za zvaničan kontakt čekamo Dalija, i rezultat testiranja, ako ima dobre nade na uspeh naravno, kontaktiraćemo sve.

I na kraju sledi testiranje, volontera po gradovima ima za pomoć oko instalacije, ako sve bude u redu i kako se nadamo slepi i slabovidi u Srbiji dobiće alat na svom jeziku. Naravno, znaš i sam, besplatno.
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 11:38 21.01.2011

Re: Zvučna tastatura

"tastatura.

Postoji opis funkcija programa i onda link koji vodi na onu stranicu gore (koja je i dalje nedostupna). Tu su i opisi drugih programa koje radi ova Hamdova agencija, a pominje se i Radio Insert (Hamdova agencija se zove Insert) - internet radio za sl

Ne znam sta je u pitanju. Uradio sam sve sto je bilo do mene. Sto se tice strukture partnerskih odnosa i njihove institucializacije, stvarno nisam upucen.
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 11:45 21.01.2011

Re: Zvučna tastatura

"li i dalje zahteva JAWS..."

Ovo sto su momci uradili ne zahteva Jaws. No, Jaws ili neki drugi screen reader je zaista potreban slepim osobama za ozbiljno koriscenje kompjutera. Za ucenje kucanja i rasporeda tastera nije neophodan. Inace, ovi proizvodi o kojima ovde govorimo su portabilni i jednostavno se prenose i mogu se koristiti na bilo kom racunaru.

Mislim da je Jaws 11 najnovija verzija, mada vec postoji i upgrade.
Goran Vučković Goran Vučković 11:46 21.01.2011

Re: Zvučna tastatura

Ne znam sta je u pitanju. Uradio sam sve sto je bilo do mene. Sto se tice strukture partnerskih odnosa i njihove institucializacije, stvarno nisam upucen.

To je ok, nemoj da shvataš ovo kao neki napad na tebe ili Hamda ili bilo koga. Nadam se da Slavoljub ovo čita - ako ne, možda ne bi bilo loše skrenuti pažnju njemu i Hamdu na ovu Uroševu i Dalijevu akciju - ako im je ovo komercijalna šema, da budu svesni da neke oblasti tržišta mogu da nestanu uskoro, pa da planiraju restruktuiranje ponude, da tako kažem.
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 11:58 21.01.2011

Re: Zvučna tastatura

"rtnerskih odnosa i njihove institucializacije, stvarno nisam upucen.

To je ok, nemoj da shvataš ovo kao neki napad na tebe ili Hamda ili bilo koga. Nadam se da Slavoljub ovo čita - ako ne, možda ne bi bilo loše skrenuti pažnju njemu i Hamdu na ovu Uroševu i Dalijevu akciju - ako im je ovo komercijalna šema, da budu svesni da neke ob

No problem, nisam to tako ni shvatio.

Pretpostavljam da momci ovo citaju ali cu ih za svaki slucaj uputiti.
mlekac mlekac 21:06 20.01.2011

Ako sam dobro shvatila

Ovo moze biti od ogromne pomoci i deci sa disleksijom?
Jukie Jukie 22:33 20.01.2011

Re: Ako sam dobro shvatila

mlekac
Ovo moze biti od ogromne pomoci i deci sa disleksijom?

Taman sam krenuo da kucam "da, svima kojima u iop-u piše da treba da koriste audiobooks" pa sam se osvestio da to verovatno nikome ne piše.

Interesuje me praktičnost korišćenja tog hardvera i softvera... ako se koristi za vreme redovnih časova treba ugraditi neke slušalice da zvuci ne ometaju ostalu decu (naročito onu sa add).

p.s. kad smo već kod iop-a, pošto je već prošlo jedno polugodište, da li je napravljen neki pomak u pravljenju i korišćenju istih?
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:24 20.01.2011

Re: Ako sam dobro shvatila

lako i jednostavno rešenje su bežične slušalice.
anakcosa anakcosa 23:46 20.01.2011

Re: Ako sam dobro shvatila

Hihihihihi! Evo ga Jukie opet sa IOP-om! Moje je dete dobilo IOP u specijalnoj skoli, predskolska grupa. Odlicno je napisan, radile ga dve defektologice (Andrine uciteljice), logopedica, reedukator psihomotorike i nastavnik fizickog. Imali smo dva sastanka vezano za to, i zbog formalnosti i papirologije pocinjemo sa primenom sada od ponedeljka! A i zbog ,verovatno, najbolje evaluacije postignuca!

Sto se tice ove nase teme ovde, odlicna je! Postoje gomile pomagala koji su nacelno predvidjeni za slepe, ili za decu sa autizmom, a mogu se (po meni) primenjivati na svu drugu decu sa raznim ometenostima. Moje dete npr. ne govori, a sve razume i ovo bi mu bio odlican nacin komunikacije- naravno prilagodjeno!

Preporuka za temu!

Jukie Jukie 00:34 21.01.2011

Re: Ako sam dobro shvatila

anakcosa
Hihihihihi! Evo ga Jukie opet sa IOP-om!

Iz nekog razloga se ove nedelje osećam neobično pozitivno u vezi sa školstvom i radom u školama, pa ko velim da malo konstruktivno doprinosim diskusijama
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:32 20.01.2011

Sjajno!

Dali i ja radimo na Orca screen readeru za Linuxe, tj za GNOME okruženje. To je, koliko je meni poznato jedini funkcionalan screen reader osim JAWS-a za windowse koji je debelo preskup.

Valjala bi nam pomoć u testiranju, pa ako ima dobrovoljaca nek se jave bilo meni bilo Daliju.

http://live.gnome.org/Orca
i još ako neko može da pomogne i isproba ovaj Vinux, ideja nam je da napravimo nešto takvo ali na srpskom
http://vinux.org.uk/

Ako je neko od ljudi koji rade na ovom u Beogradu mogu da dotrčim i instaliram, isto važi i za volontere za testiranje.
dotakni_sahbaza dotakni_sahbaza 21:46 20.01.2011

alfanum

da ne ispadne da reklamiram bivse kolege,
ja sam na ovome malo radio dok je jos projekat bio na pocetku, davno to bese, ali ovi momci su dobro poodmakli sa ASR (automatic speech recognition) i TTS (text to speech synthesis) na nasem jeziku : ALFANUM

na sajtu ima i demonstracija, a jedna od prvih primena oko kojih se tada pricalo je bila saradnja sa savezom slepih i pravljenja nekih varijanti screen readera, ako se dobro secam...

dotakni_sahbaza dotakni_sahbaza 21:49 20.01.2011

Re: alfanum

evo sta nadjoh sada na sajtu projekta na faxu:

AUDIO-BIBLIOTEKA ZA SLEPE I SLABOVIDE
Projekat je započet 2003. i u okviru njega realizovan je informacioni sistem koji omogućuje pristup informacijama koje su uskladištene u tekstualnom obliku, ali se korisniku predstavljaju u vidu sintetizovanog govora. Prva audio-biblioteka instalirana je u Školi za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović" u Zemunu (www.skolaveljkoramadanovic.edu.rs), a inicijalni sistem u međuvremenu je u nekoliko navrata proširivan novim funkcionalnostima kao što su pristup preko Interneta, podrška većem broju jezika te efikasnija administracija. Sistem ima brojne prednosti u odnosu na klasičnu biblioteku Brailleovih knjiga i zvučnih zapisa - daleko je jednostavniji i jeftiniji za održavanje, omogućava simultan pristup većeg broja korisnika istoj knjizi, kao i udaljeni pristup i mogućnost kopiranja knjige u vidu zvučnog zapisa.
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:58 20.01.2011

Re: alfanum

Ideja je da bude besplatan i da radi pod Linuxom da bi bio besplatan i OS i Office paket.

EDIT: Našao sam, ovo je sintetizator govora, ne treba nam to, od ovog doba dosta se izmenilo na Linuxu imam drugo rešenje za sintetizaciju.

Hvala svakako
dotakni_sahbaza dotakni_sahbaza 22:03 20.01.2011

Re: alfanum

naravno, u ovo je ulozeno jako puno rada mimo fakulteta, fax je bio teoretska osnova za to...

e sada, kako stvari stoje kada je u pitanju pomoc ljudima, ne znam, ja sam sa faxa otisao 2003.godine, od tada se mnogo toga promenilo

da li bi i pod kojim uslovima ustupili biblioteke za sintezu govora ovakvim projektima o kakvima ti pricas, ne znam, ima kontakt na sajtu, pa ko pita, ne skita... :)
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 13:02 21.01.2011

Ništa ne razumem

Ne razumem i ne znam ni šta je JAWS ni šta je Orca, ali shvatam da je ovo o čemu pričate jako važno i korisno za decu sa ozbiljnim oštećenjima vida, ili slepu decu. Čini mi se da može da bude od velike koristi i za drugu decu - konkretno znam da ima dece sa autizmom koja pišu, a ne govore, i verujem da bi zvučna tastatura jako doprinela podsticanju komunikacije i razvoja govora.
Znam školu koja je uključila slepu devojčicu u redovnu nastavu, koliko se sećam, devojčica je prvo pohađala specijalnu školu, ali, kako nije iz Beograda, roditeljima je bilo teško da organizuju vođenje i dovođenje, tako da su se opredelili da pokušaju sa redovnim obrazovanjem. Nisam sigurna koja pomagala koriste i kako su se sa tim snašli, možda bi bilo korisno da pokušamo da se nekako povežete?
Jukie Jukie 15:10 21.01.2011

Orca

sneza.lazarevic
Ne razumem i ne znam ni šta je JAWS ni šta je Orca,


Izgleda neki programi komplikovaniji od onoga što inače većina ljudi koristi u svakodnevnom životu.

Inače, to su ti morske životinjke koje se hrane fokama:
http://fc09.deviantart.net/fs40/f/2009/010/c/a/Orca_vs_Jaws_by_Tai91.jpg
a google nešto pokazuje da ljudi diskutuju poredeći nastavke filmova o njima.

* * *
Za nas sa jeftinijim ulaznicama, Orca je takođe i domaće udruženje koje se između ostalog zalaže da živi kutak u školama uključuje samo životinje za koje to nije preveliki stres.
Koliko sam shvatio: gupi ribice u školi , kornjačice , ptice .
Za sisare nisam siguran (jedna škola ima kuniće) ali environmental print u vidu fotografija je po meni sasvim dobar ukras za učionicu (sisare ionako i u prirodi uglavnom određujemo po tragovima a ne posmatrajući ih, jer su mahom noćni).
Pravili su zanimljive seminare za nastavnike koji ulaze u poene za licencu.
natasavb natasavb 15:55 21.01.2011

Re: Ništa ne razumem

Ne razumem i ne znam ni šta je JAWS ni šta je Orca,


Za Orcu ne znam sta je ,pretpostavljam linuxova verzija Jaws-a, a Jaws je program koji pomaze slepim i slabovidim. On procita sve sto je napisano na ekranu.

Dali je pisao o tome.
Svaka cast ljudi. Nadam se da cemo ovo sto radite uskoro videti u svim skolama.
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 16:56 21.01.2011

Re: Ništa ne razumem

Vise o Jaws-u mozete procitati ovde:

http://www.freedomscientific.com/
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:52 21.01.2011

Re: Ništa ne razumem

Pa da Nataša, ORCA jeste zamišljena da radi na Linuksima ono što Jaws radi na Windowsu, dakle da bude sveobuhvatni alat za slepe. Duboko integrisan u sistem ne samo puki čitač ekrana. Kroz sistem jedinstvenih prečica na tastaturi, preko čitača ekrana, generatora brajevog pisma i magnifikatora za slabovide.

Posebno je bitna integracija u office alate i skeniranje paprnih dokumenata i prikazivanje sadržaja u računaru prepoznatljivoj formi.

To bi da poteram, na srpskom.
bocvena bocvena 14:16 21.01.2011

Samo napred!

I hvala svima za trud!
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 12:33 22.01.2011

Podrška Ministarstva prosvete

Da li će slepi i slabovidi mališani u Srbiji početi da pohađaju redovne, a ne, kao do sada, specijalizovane škole, što bi, pored finansijskih ušteda, konačno značilo realizovanje ideje inkluzivnog školstva, zavisiće isključivo od nadležnih državnih institucija, pre svih Ministarstva prosvete.


Možete li ovo da mi pojasnite: jesu li se ovi ljudi već obraćali Ministarstvu, jesu li dobili odgovor, i koja tačno podrška im je potrebna da bi se ideja realizovala?
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 19:20 22.01.2011

Re: Podrška Ministarstva prosvete

Koliko mi je poznato, Ministarstvo prosvete tek treba da bude upoznato sa ovim projektom, a od njihove odluke ce zavisiti hoce li slepa deca zapocinjati svoje skolovanje u redovnim skolama i sa ostalom decom. U skoro svim skolama vec postoje kompjuteri i uz softversku podrsku, odnosno zvucnu tastaturu, slepa deca bi po redovnom programu mogla da uce slova, a kasnije i da pisu, odnosno da ucestvuju u nastavi kao ona deca koja vide i koja lekcije zapisuju u sveske. Tako bi se prakticno poceo realizovati program inkluzije. Sa druge strane, mislim da bi Ministarstvo moglo i trebalo da finansijski pomogne ljude koji stvaraju ovako korisna pomagala i da ih stimulisu kako bi razvijali nova resenja i nove proizvode. To je moje misljenje. Mozda je ovaj drugi deo podrske pre u nadleznosti Ministarstva za nauku, ali, to je vec formalna stvar, svejedno ko bi ovaj proizvod "otkupio".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana