Gost autor| Život| Životni stil

Postcard from Serbia, 3 slike crno

Srđan Fuchs RSS / 21.01.2011. u 20:06

super je kako se nama iz pomešanih životnih priča, skrivenima iza starih imena,  zbilja ponekad razbija u lice sa svim svojim budalizmima. može se mnogo toga reći o upravi institucije koja dozvoljava mladima za ljudska prava da lepe plakate o dobrosusedskoj saradnji sa kosovom i o zločinačkoj vladi izraela koja sistematski ubija palestince dok srbija to podržava, već uvežbana u kršenju ljudskih prava. ali lako je pričati o skupini ljudi, a teže o konkretnim ljudima koji su temelj takvih institucija. .

 jew-stereotype.gif?w=500&h=583Slika 1

Kod neke opičene žene koja je, valjda, dozvolila ovima iz Mladih za ljudska prava da lepe plakate o dobrosusedskoj saradnji sa Kosovom i o zločinačkoj vladi Izraela koja sistematski ubija Palestince dok Srbija to podržava. Žena ima neku funkciju, ove nižerangirane šalteruše su me poslale kod nje jer sam se bunila što moram da se izjašnjavam po nacionalnosti (jer ne moram, to je Ustavom zabranjeno).

 

 

- Oprostite, je l’ ja moram da se izjasnim po ovom pitanju?
Zaustila je da kazni bezobrazlukom moju očiglednu smušenost kad je krajičkom oka opazila popunjenu rubriku na naličju papira. Lice joj se čudovišno menjalo crtu po crtu, osmeha bizarno nategnutog kao da je grizla obraze u zubima, i ponudila mi je da sednem klateći se na ivici stolice kao da se uzdržavala da me ne uhvati za čelo i pita da li sam bolesna. Pričala mi je polako kako pričaju strancima i maloumnima, a onda mi pojašnjavala da ih ti iz Zavoda teraju da daju upitnike svima, naglašavajući reč svima sa nekom slašću.
- Ali nikad ne bih pogodila.
Ćutala sam. Možda mi se učinilo da je to rekla. Mora da mi se učinilo, slabo sam spavala prošle noći. Nastavila je dalje, ponavljajući sve one što je već rekla. Ta prividno prijatna kurtoazija mi je postajala zamorna, ali ubrzo se zavalila u fotelju zaćutavši. Lomila je isprepletane prste koji su krckali pod pritiskom, razbijajući neprijatnu tišinu. Još jednom se osmehnula, široko i poverljivo kao da pravi zaključak svog uigranog izlaganja.
- Nije to nikakva diskriminacija.
Bila sam previše troma i smlavljena umorom da bih pokazala iznenadjenost time što je mislila da je razlog moje posete. Ah, u tom grmu je ležao zec; otuda je dolazila sva finoća gospodje. Od onog reda na papiru. Navukla sam kaput a ona mi se osmehnula spremno. Uzvratila sam joj osmehom.
-Do vidjenja.
Psovala sam u sebi. Činjenica da je ta šalterska kretenuša našla za shodno da bude snishodljiva prema meni isključivo zbog jednog pišljivog reda na papiru me je razbesnela jer sumnjam da bi bila pristojna prema meni koliko je bila da sam napisala nešto ovdašnje. Možda bih bila srećna da je bila podjednako reska i osorna prema meni koliko je prema drugima jer ova izveštačena ušećerenost mi je ostavila gorak osećaj u ustima.

 

Slika 2

Sa Sn-om (Sn=samoproklamovani nacista) u Studentskom parku.

Likovao je par trenutaka, a onda smo sedeli i ćutali pijuckajući pivo. Krenuli smo pripiti kroz knez i nagovarao me je da vučemo za nos nekog bubuljičavca što deli letke.
-Imam ispit.
-Jebeš ispit.
-Jebaće tebi mater ovi iz obraza kad te vide sa mnom. Kad ti prenesem jevrejštinu...
-Tiću, sedi.
Gurnuo me je na klupicu na žardinjeri i sedeli smo čekajući da nam pridje deran u prljavoj vind-jakni i raspalim najki patikama. Sn se pravio da pažljivo sluša njegovo izlaganje o čestitkama, a ja sam se pridržavala za klupu pripita (prilično sam osetljiva na alkohol).
-Dodjavola; rekao je Sn zabrinutog lica.
Deran se uplašio gledajući ga brižnog.
-Šta?
-To ide deci?
-Naravno.
-Beloj deci?
-Molim?
-Je l’ to ide beloj srpskoj deci? Neću da dajem pare ciganima.
Deran se malo zbunio, a onda je prešao preko toga kao da ništa nije čuo. Mleo je opet o tome koliko čestitke koštaju, ali ga je Sn presekao monologom o osnovama suprematizma i pričama o novcu kojeg Romi kradu od Belih ljudi preko socijalnih službi, optužbi za diskriminaciju, kao i čestitki za decu u Tiršovoj. Bilo mi je žao klinca koji ga je slušao nepodeljene pažnje i prekinula sam Sn-a.
-Ne slušaj ga, on je nacoš.
Deran nije ni trepnuo.
Sn mi je, pak, uvredjen jer sam ga sasekla u govorničkom zanosu, promrmljao par uvreda kroz zube.
-Ješovanko.
Deran je razrogačio oči kao da je upravo prisustvovao saobraćajki i obratio mi se smrtno ozbiljnim glasom.
-A ti si Jevrejka?

Slika 3

Vračarski plato, Karađorđev park

-Ej ti.
Gospode. Da ima Boga, postojao bi deseti krug pakla samo za ljude koji dele letke. Jedan od tih nesrećnika mi je preprečio put i uhvatio me za rame tupeći nešto crnogorskim/hercegovačkim akcentom, verovatno o božićnim čestitkama. Bila sam umorna, te sam smogla snage da podjednako revnosno i poletno odbrusim da žurim, ali teatralno je uzdahnuo ponovo mi preprečivši put.
-Zar je moguće da nemaš ni dinara?
-Nemam.
-A zaista? Zakuni se u majku.
-Nisam ponela novac, zaista.
Pokušala sam ga još jednom zaobići, ali je stao mlatarati čestitkama pred mojim nosem.
-Razumijem ja sve, ali da nemaš za djecu sa...
-Ja sam Jevrejka.
Malo se zbunio gledajući me od glave do pete. Isprva drska, sada sam se malo pokunjila, zbog neobičnog osećaja da sam ga prevarila. Previše sam bleda. Ridji izrastak mi štrči iz temena, zaboravila sam da ga ofarbam. Imam zelene oči, mada se čine plavim na večernjem svetlu. Da barem imam kriv nos, možda ne bih odskakala od onog reda na papiru. Ovako sam loš eksponat u muzeju predrasuda.
-A, šta ćeš pred Hramom, nesrećo.

Čudno. Podsetio me je na čoveka koga znam, samoproklamovanog nacistu, premda previše načitanog i znanjem potkovanog da bi se uklopio u kalup obrijanog, istetoviranog idiota kome je jedina svrha u životu da crta kukaste krstove i juri romsku decu polomljenim pivskim flašama. Sedela sam na klupi i slušala ga dok je lupetao nešto po običaju praveći meni nedokučivu poentu više pokretima ogromnih ruku nego rečima i suptilno sam skrenula temu na nešto što mene zanima. Pričala sam mu o šalteruši koja je bila lažno ljubazna prema meni jer je mislila na osnovu mog imena da sam Jevrejka, o Brakusovoj reakciji kad je otkrio da ga je organizacija 1389. svrstala na spisak Jevreja u Srbiji uz konstataciju da je to „onaj sa b92 što mnogo sere“, i mada Brakus nije imao primedbe na poslednju konstataciju, ljutio se jer se ni kriv ni dužan našao na spisku s obzirom da su njegovi Srbi iz Like.
-Prezime mu zvuči ješovansko; pojasnio mi je rasista. Nije se ustručavao da to kaže preda mnom. Uostalom, branio je svoj rasizam latentnim rasizmom drugih jer je mislio da ne samo da ti fini vide dobro razliku „naših“ i „njihovih“ i sublimiraju, već i da se pretvaraju da za razliku i ne znaju.
-Moraš imati klicu predrasuda u sebi da bi znao protiv čega se boriš.
-I da je tako, bore se. Zato i jesu bolji od tebe; rekla sam.
Pokvareno se iskezio, zadovoljan što sam nasela.
-A bore se? Kao ona tvoja šalteruša?

 Napisala: Veronika Kojen

 

 



Komentari (347)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kick68 kick68 20:27 21.01.2011

A zasto?

Evo zasto:





Mene, ovde gde zivim sada, pitaju da li sam Jevrejka. Oni koji ne pitaju oprezno me zagledaju. Nisam ridja i nos mi je manje-vise ok. Mediteran valjda...ko zna...
veronika_kojen veronika_kojen 20:49 21.01.2011

Re: A zasto?

Oprosti što tek sad odgovaram, ja na nekoj žurezi

za prvu

edit:

vratih se, evo replike

generalno me iritira odokativno presudjivanje ko je koje nacionalnosti na osnovu izgleda-za mene je nacionalnost intimno pitanje, kao visina plate, recimo, ali svejedno....

poenta te prve slike je da ne želim da me tretiraju ko belog medveda i debila, ako mi prezime nije na -ić i ništa više
dolybell92 dolybell92 22:05 21.01.2011

Re: A zasto?

poenta te prve slike je da ne želim da me tretiraju ko belog medveda i debila, ako mi prezime nije na -ić i ništa više


Nisu samo Srbi na - ić, nemoj da se nerviraš bez veze...
kukusigameni kukusigameni 22:13 21.01.2011

Re: A zasto?

ne želim da me tretiraju ko belog medveda i debila


veronika_kojen veronika_kojen 22:18 21.01.2011

Re: A zasto?

dolybell92


kukusigameni




dobro došli

odgovor dolly-ta žena me je prestravila, već sam imala par susreta sa njom-i nije me hebala tri posto, ali sada kada je pročitala taj red ( u kom sam trebala da unesem svoju nacionalnost), doživela je kopernikanski obrt. mislim...
kick68 kick68 22:35 21.01.2011

Re: A zasto?

Uvek i svuda postoje predrasude i stereotipi. Ne volim ni one "dobre", a oni "losi" mi uteruju strah u kosti.

Sto se izgleda tice ja sam cula izjave tipa: Grkinja a plava, zamisli! Ima tu dosta benignih komentara baziranih na neobavestenosti, ali desi se da one thing leads to another... i onda djavo odnese salu.

A u Srbiji je -ic varijanta prezimena najbezbednija, nazalost... :)
veronika_kojen veronika_kojen 22:39 21.01.2011

Re: A zasto?

kick68
one thing leads to another... i onda djavo odnese salu.


Upravo! Ote mi reč iz usta...

Stereotipi su "dobri" jer ne daju da se mnogo misli-samo da se svrstava. Postoje „naši“ i postoje „njihovi“, a izmedju samo duboka provalija.

edit: ovi moji će me ubiti jer se ne odvajam od laptopa, sad će da me odvuČu da igram...jes da izgledam ko da imam napad epilepsije, al ajde...
Inner Party Inner Party 01:46 22.01.2011

Re: A zasto?

veronika_kojen
... za mene je nacionalnost intimno pitanje ...




Come on!


Sepulturero Sepulturero 13:59 22.01.2011

Re: A zasto?

kick68
Uvek i svuda postoje predrasude i stereotipi. Ne volim ni one "dobre", a oni "losi" mi uteruju strah u kosti.

Sto se izgleda tice ja sam cula izjave tipa: Grkinja a plava, zamisli! Ima tu dosta benignih komentara baziranih na neobavestenosti, ali desi se da one thing leads to another... i onda djavo odnese salu.

A u Srbiji je -ic varijanta prezimena najbezbednija, nazalost... :)


Ово стварно претерујете. Па зар нема јако много Срба са презименом која се не завршавају са -ић? Значи ли то да ни они нису безбедни?
kick68 kick68 15:20 22.01.2011

Re: A zasto?

Ово стварно претерујете. Па зар нема јако много Срба са презименом која се не завршавају са -ић? Значи ли то да ни они нису безбедни?

Ne nikako, bila to je aluzija na ono kako Brakus zvuci (videli ste smajlic). A i cula sam par puta u zivotu glupost: ma preziva se na ic, mora da je nas. Mala sala, ne zamerite.
Pozdrav.
veronika_kojen veronika_kojen 09:56 23.01.2011

Re: A zasto?

Čak sam i ja bila nesigurna kako Brakus zvuči

Ali teško da će u Srbiji sa preko 30 procenata nacionalnih manjina u stanovništvu neko nekog proganjati jer se ne preziva na -ić.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:03 23.01.2011

Re: A zasto?

Значи ли то да ни они нису безбедни?

Sa takvim budalama niko nije bezbedan, samo je pitanje kad će sa "tuđih" preći na "svoje", ni oni sami (što je još najmanja šteta) nisu bezbedni, jer bi svakog trena mogli da izdaju i sami sebe, a i "njihovi" bi ih prodali za tri suva graška.
veronika_kojen veronika_kojen 11:08 23.01.2011

Re: A zasto?

Dobro došla, Jelice

I da iskoristim priliku da se još jednom izvinIm zbog Parsonsa
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:29 23.01.2011

Re: A zasto?

Dobro došla, Jelice

I da iskoristim priliku da se još jednom izvinIm zbog Parsonsa

Hvala

Kog Parsonsa, ja zaboravila?
Unfuckable Unfuckable 14:23 23.01.2011

Re: A zasto?

Ali teško da će u Srbiji sa preko 30 procenata nacionalnih manjina u stanovništvu neko nekog proganjati jer se ne preziva na -ić.

po cenu izazivanja lahke nervoze mnogobrojnih manjinskih - dakle - u - pravu drugosrbijanaca mogu da kažem da je sada situacija bitno lakša (mislim, i sav taj džez sa bojom kože može se zakamuflirati nekim blago kvarcovanim spinom) nego devedesetih kada je jako/vrlo/veoma bitno bilo prezivati se na - vić
Zanimljivo napisano, svakako
(komplimenti domaćinu na izboru gošće included)
veronika_kojen veronika_kojen 14:29 23.01.2011

Re: A zasto?

Unfuckable

Zanimljivo napisano, svakako
(komplimenti domaćinu na izboru gošće included)


Hvala

I dobro došao, unfuckable
blogovatelj blogovatelj 22:14 21.01.2011

Moj skromni doprinos - za pocetak

Da ja postavim umetnicko delo jednog sto je pricao o tome jer je shvatio sve sa dvadesetdve.
Reinkarnacija starozavetnog proroka, sto rece Cane u vezi njegovog koncerta u Beogradu. o kome je i Krle pisao.
Ne mogu da nadjem original, jer ovi na Tjubu u Kanadi ti daju da gledas sve, ali njega ne daju. Ne zbog jevrejstine, nego zato sto autorska prava imaju japanci zvani Soni.
Mada, ni Brajan Feri nije los.



I preporuka naravno.
mikimedic mikimedic 22:18 21.01.2011

Re: Moj skromni doprinos - za pocetak

preporuka i od mene... ali sta da radim kad me je blogovatelj preduhitrio



dobrodosla
veronika_kojen veronika_kojen 22:21 21.01.2011

Re: Moj skromni doprinos - za pocetak

blogovatelj


I preporuka naravno.




nego šta nego naravno.

dobro došao

sad, nemam pojma zašto sam upotrebila baš reč jevrejština, ali sam imala u glavi onu džonijevu obradu setisfekšn-a i nekako...njegov stil uopšte...

odoh ja, neko pokušava da pusti cecu, a nije ni dvanaest, hebiga (the horror)
veronika_kojen veronika_kojen 22:24 21.01.2011

Re: Moj skromni doprinos - za pocetak

mikimedic
preporuka i od mene... ali sta da radim kad me je blogovatelj preduhitrio

dobrodosla


miki!





p.s.dva cvetića za tebe, jer ti si, kahm, specijalan gost

al nemoj da kažeš drugima
blogovatelj blogovatelj 22:32 21.01.2011

Ko je jos na spisku....

I ovi su na spisku. Svi do jednog.



J.... li im sve po spisku
veronika_kojen veronika_kojen 22:36 21.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

Ovaj moj nazi o kojem sam pisala je na tu foru...mislim, znam da je čudno da se družim s nacistom, ali...ne mislim da je on zaista takav
freehand freehand 22:41 21.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

veronika_kojen
Ovaj moj nazi o kojem sam pisala je na tu foru...mislim, znam da je čudno da se družim s nacistom, ali...ne mislim da je on zaista takav

Čekaj - pa ti znaš Nikolića i privatno?!

Šalim se, lepe ti priče, al ja ne volim tu sumornu, suru varijantu.
Hebeš realizam, dosta mi i moj. Daj malo pčele, cveće, ptičice, pastorale...
blogovatelj blogovatelj 22:43 21.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

Ovaj moj nazi o kojem sam pisala je na tu foru


veronika_kojen veronika_kojen 22:47 21.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

freehand

Čekaj - pa ti znaš Nikolića i privatno?!



Prevela sam ga na mračnu stranu. Malim koracima. Krenuli smo sa press-om, nastavili sa dobricom, a sad čita preambulu ustava

Eno ga, sad piše novi blog na temu naših uspeha u miroljubivoj i diplomatskoj odbrani Kosova. Zovu ga sa NSPM-a, kažu da im se svidža njegov stil...

(šta moj avatar sa podvezicama uradi od čoveka, jad i čemer)

za tebe, fri
freehand freehand 22:56 21.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

Eno ga, sad piše novi blog na temu naših uspeha u miroljubivoj i diplomatskoj odbrani Kosova. Zovu ga sa NSPM-a, kažu da im se svidža njegov stil...

Pa taman, eno Wukadin i Miki Taćijev savetnički tim za webovsko ratovanje smaranjem...
veronika_kojen veronika_kojen 23:02 21.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

freehand
Eno ga, sad piše novi blog na temu naših uspeha u miroljubivoj i diplomatskoj odbrani Kosova. Zovu ga sa NSPM-a, kažu da im se svidža njegov stil...

Pa taman, eno Wukadin i Miki Taćijev savetnički tim za webovsko ratovanje smaranjem...





Srpska internet armija...


Naši web-ratnici bi bili neuništivi. How can you kill that which has no life?

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:38 22.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

Pa taman, eno Wukadin i Miki Taćijev savetnički tim za webovsko ratovanje smaranjem...

veronika_kojen veronika_kojen 01:22 22.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

Dobro došla, bebo
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:16 22.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

freehand
Šalim se, lepe ti priče, al ja ne volim tu sumornu, suru varijantu.


Cim sam poceo da citam i jos pre nego sto sam stigao do prvih reci zenskog roda, video sam da tekst nije pisao Srdjan odnosno da se radi o gostu-autoru. Ali nisam hteo da gledam na kraj "preko reda". I kad sam stigao do kraja - iznenadjenje. Ja mislio da ova mala zna samo da se zeza

A to sto su price sumorne ne znaci da ne zasluzuju preporuku. Naprotiv. I to k'o vrata


veronika_kojen veronika_kojen 10:43 22.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

Virtuelni Vasilije

A to sto su price sumorne ne znaci da ne zasluzuju preporuku. Naprotiv. I to k'o vrata



Hvala, Vaso

I dobro došao

p.s. zašto su priče sumorne (pitanje upućeno tebi i friju)? meni sumorna samo ova prva sa šalterušom, ove dve su relativno zabavne...ili ja nemam smisla za humor

ja sam se pokidala od smeha kad je bubuljičavi pre reagovao na moju jevrejštinu, nego na sn-ov nacizam
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:52 22.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

veronika_kojen
zašto su priče sumorne (pitanje upućeno tebi i friju)? meni sumorna samo ova prva sa šalterušom, ove dve su relativno zabavne...ili ja nemam smisla za humor

ja sam se pokidala od smeha kad je bubuljičavi pre reagovao na moju jevrejštinu, nego na sn-ov nacizam


Hm, pa nemam pojma, sama tematika po sebi je mracna ... a i naslov nekako pripremi coveka na takvo raspolozenje ...

ps. a ja se pitao kako li si dosla na ideju za nick
veronika_kojen veronika_kojen 11:00 22.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

Virtuelni Vasilije


ps. a ja se pitao kako li si dosla na ideju za nick




p.s. i ja isto za srdjana


edit na edit:srdjan ga je i krstio, naziv bloga....
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:52 23.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

veronika_kojen

edit na edit:srdjan ga je i krstio, naziv bloga....


A znaci Srdjanje kriv za crnu atmosferu? Zezam se naravno ... ovde se slazem njim. A ti si negde izmeju nas i tog klinca pa si u stanju da smejes tom crnohumornom delu ... Mene prodje svaka veselost kad procitam o tom "nacisti". Ne kapiram uopste kako moze da postoji neka budala u Srbiji koja sebe smatra/zove nacistom? Od toga mi je neverovatnije i apsurdnije zvucalo samo ono kad sam cuo da cak i u Izraelu postoje neke neonacisticke grupe... Ako je to ono sto zastupaju ti iz "1389" onda me cudi kako ih i do sada nisu zabranili? I sta cekaju ...


veronika_kojen veronika_kojen 13:55 23.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

Zaebava se.

Voli da zgrozi okolinu, a onda ostavi sve vilica do poda.

Divim mu se, malo
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:11 23.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

veronika_kojen
Zaebava se.

Voli da zgrozi okolinu, a onda ostavi sve vilica do poda.

Divim mu se, malo


Hm, pa ok to je onda nesto drugo ... ti znas kako je bilo u realnosti a mi samo iz onoga sto pise

Ja sam i dosad tvrdio da u Srbiji tesko moze biti stvarnih, ozbiljnih nacista (ok poneka budala se nadjee svuda) ... ali Ceda, Canak, Sonja & Co i od komarca naprave magarca i onda o tome trube po celom svetu. Nisu im bili dovoljni svi antifasisticki pokreti nego na kraju osnovase i jedan HITAN. Poceo sam izgleda i ja da podlezem njihovoj propaganci i da im verujem
veronika_kojen veronika_kojen 14:18 23.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

Virtuelni Vasilije

Ja sam i dosad tvrdio da u Srbiji tesko moze biti stvarnih, ozbiljnih nacista




Vaso, zaboga.

A fašisti sa mašinca?

Treba da otvorimo brzu anti-fa liniju za sve ugrožene...jel 99 zauzeto?

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:21 23.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

veronika_kojen

Treba da otvorimo brzu anti-fa liniju za sve ugrožene...jel 99 zauzeto?



mislis jos hitniju od one hitne
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:23 23.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

Virtuelni Vasilije
veronika_kojen

Treba da otvorimo brzu anti-fa liniju za sve ugrožene...jel 99 zauzeto?



mislis jos hitniju od one hitne


ps-edit. pa da, to je najbolje resenje: na svakog fasistu po jedna antifasisticka organizacija...
veronika_kojen veronika_kojen 18:42 24.01.2011

Re: Ko je jos na spisku....

Virtuelni Vasilije
Virtuelni Vasilije
veronika_kojen

Treba da otvorimo brzu anti-fa liniju za sve ugrožene...jel 99 zauzeto?



mislis jos hitniju od one hitne


ps-edit. pa da, to je najbolje resenje: na svakog fasistu po jedna antifasisticka organizacija...


Pade mi na pamet revolucionarna zamisao...na svakog čoveka nevladina organizacija...da mi ne kukaju više-gladan sam, nezaposlen i to...
blogovatelj blogovatelj 22:48 21.01.2011

Ovome se isto smuciloo - Maks Levenfeld

veronika_kojen veronika_kojen 22:53 21.01.2011

Re: Ovome se isto smuciloo - Maks Levenfeld

Malo sam popila, boli me glava, al čitam sutra zasigurno...
blogovatelj blogovatelj 23:01 22.01.2011

Re: Ovome se isto smuciloo - Maks Levenfeld

Malo sam popila, boli me glava, al čitam sutra zasigurno


Evo ga sutra.
Jesi procitala lektiru
veronika_kojen veronika_kojen 23:05 22.01.2011

Re: Ovome se isto smuciloo - Maks Levenfeld

Ne. Još završavam 1984...pretvaraj se da nisi čuo da sam rekla sutra, recimo da sam rekla prekosutra...
blogovatelj blogovatelj 00:01 23.01.2011

Re: Ovome se isto smuciloo - Maks Levenfeld

Ne. Još završavam 1984...pretvaraj se da nisi čuo da sam rekla sutra, recimo da sam rekla prekosutra...


Od sad te ne opominjem vise za lektiru. Ali od sutra pocinjem da upisujem keceve u dnevnik.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:34 23.01.2011

Re: Ovome se isto smuciloo - Maks Levenfeld

heh, rastuzila me pricica. moji su, ovi nesrbi nekrsteni da bi li nekrsteni , bili iz sl. broda. i onda je samo jedan mali deo njih poslusao jednog pametnog srbina, pa su uhvatili shturu, poslednjim vlakom za begish, mislim da je bio 22.4., a da je ante zatvorio granicu 24.4. siroma ovaj maks, da ga nije poklopilo u shpanjolskoj, vec bi adolf nasao nacin da mu ponisti krstenje. cudna vremena, i onda kada vidis ove male krelce danas da se pale na to, taman bih ih nashamarao.

i 1984. je tuzna prica, prica o nestajanju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:37 23.01.2011

Najbolja

Jesi procitala lektiru


Kad smo već kod lektire, Srbiji je najlepšu pesmu napisao Jevrejin, Oskar Davičo:



Ja znam sva tvoja lica, svako šta hoće, šta nosi,
gledao sam sve tvoje oči, razumem šta kažu, šta kriju.
Ja mislim tvoju misao za čelom ti u kosi,
ja znam tvoja usta šta ljube, šta piju.

Ej, piju od tuge, od znoja, od muke,
od noći, od sijerka koji se teško melje.
Ja sam u mlinu, sred buke
žrvnja, čuo sve tvoje želje

i brige tvoje, oj, Srbijo medju pesmama medju šljivama
oj, Srbijo medju ljudima
na njivama,
oj, Srbijo medju pesmama, medju stadima,
oj, Srbijo, pesmo medju narodima.

Pesmo tužna, meka si milošta
što plače kao krv groždja, kao suza mošta,
kao onaj poljubac, onaj miris perja sto utka
u gugutanje svoje gugutka.

Oj, milošto meka, klik si divlje plovke
nad jarom iz koje stasa
crveni ugalj sunca
u zrnu svakog klasa,

ali bosa pesmo gluve žalopojke,
kad prestaju pesme, kad počinju psovke?
Gladna ruke, slepe jadikovke,
kad će hajduk bune iz tebe da grune?

Psovke i psovke, ej, u čije zdravlje
zalud je oranje, zalud je letina?
Kletve i kletve, za čije je truplo kravlje
nabrekla Mačva od žita, oteklo Pomoravlje,

bure u bune, za čije se zube lavlje
dimi od mleka ovca i dimi planina,
kad Mačva nije sita, kad Mačva nije sita?

Kroz mukle lance dana koža suvonjavi.
Svu su je proderali duboki rovovi bora.
Od rovovskog rata od zemlje poplavi
i skori se lice preko gladi - kora;

to lice sto nije lice, ti dani sto nisu dani,
ti dani ranjenih lica, ta lica kao tabani;
trnje im ne moze ništa i ništa - udari...
A svako od tuge za dan
kao vek čitav ostari

i zbrčka se, oj, Srbijo medju bunama, medju šljivama,
oj, Srbijo medju ljudima
na njivama,
oj, Srbijo medju pesmama, medju brdima,
oj, Srbijo,
pesmo medju narodima.

Tužna pesmo, majko stara,
brat nam je u taljigama dovukao iz grada
kamenu ploču, kamenog dinara,
za med našeg znoja, vino našeg rada.

A djikaju deca u lažigaćama, pod kosom,
u blatu, medju svinjama, medju patkama,
hraniš ih, Srbijo, druže, vise prosom, vise postom,
više bajkama, uspavankama, više gatkama,

i pokrivaš ih mrakom što tako teško pada
da gnev po cele noći do oblaka pali
bunom iz koliba, polja, vinograda,
pevajući srcem sto sebe ne žali
niz sedmu rupu na krajnjoj svirali,

oj, Srbijo medju bunama, medju šljivama,
oj, Srbijo medju ljudima
na njivama,
oj, Srbijo medju pesmama u grudima,
oj, Srbijo,
buno medju narodima.
veronika_kojen veronika_kojen 11:49 23.01.2011

Re: Najbolja

Trol, ali sam se setila ove...

Srbija je velika tajna:
Ne zna dan šta noć kuva,
Niti noć šta zora rađa,
Ne zna grm šta susedni grm sanja
Niti ptica šta se događa
Između granja.
blogovatelj blogovatelj 14:26 23.01.2011

Re: Ovome se isto smuciloo - Maks Levenfeld

i onda kada vidis ove male krelce danas da se pale na to, taman bih ih nashamarao.


Ja bi im bio macole bez prestanka. Po predanju mojih prijatelja, kad smo kao srednjoskolci igrali poker u macole, imam macolu kao kad saksija pada sa drugog sprata.
veronika_kojen veronika_kojen 18:17 23.01.2011

Re: Ovome se isto smuciloo - Maks Levenfeld

blogovatelj


Kako glupa igra. Poker u skidanje je stotinu puta bolji
blogovatelj blogovatelj 07:27 24.01.2011

Re: Ovome se isto smuciloo - Maks Levenfeld

Kako glupa igra. Poker u skidanje je stotinu puta bolji


To sam igrao sa drugaricama. Nisam toliko lud da igram sa nedepiliranim ortacima to.
veronika_kojen veronika_kojen 10:59 24.01.2011

Re: Ovome se isto smuciloo - Maks Levenfeld

mislem, i ja sam igrala sa drugaricama, to se podrazumeva
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:07 21.01.2011

brakus

Brakus nije imao primedbe na poslednju konstataciju, ljutio se jer se ni kriv ni dužan našao na spisku s obzirom da su njegovi Srbi iz Like.

Hehe
A to je zbog toga?!
Slusam ga jednom, a on mrtav ladan u emisiji nicim izazvan prica da Brakus nije samo naziv emisije vec i njegovo prezime i to srpsko i to iz Like.
Ja se pitam sta bi coveku, kad vidi ti :)

Lepo ti ide pisanje, nema sta.
Bolje od komentarisanja :)
Salim se, cestitke.

veronika_kojen veronika_kojen 23:12 21.01.2011

Re: brakus

hoochie coochie man

Slusam ga jednom, a on mrtav ladan u emisiji nicim izazvan prica da Brakus nije samo naziv emisije vec i njegovo prezime i to srpsko i to iz Like.
Ja se pitam sta bi coveku, kad vidi ti :)



Da, baš se razbesneo, nikad ga nisam čula takvog...Ali najbolja je njegova reakcija.
-Moji su Srbi iz Like (smireno). Imbecili! (za tri oktave više)

Ispolivala sam se čajem.

Plus je ostalo nerazjašnjeno jel se to imbecili odnosilo na njegove iz Like ili na ove iz 1389

I tebi cvetić, hoochie (gospode, kako ti volim nick, drago mi je da je razjašnjeno odakle je)

p.s. i slažem se za ovo za komentarisanje
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:26 21.01.2011

Re: brakus

(gospode, kako ti volim nick

Hvala, nego...
Aj se menjamo.
Ja tebi nik ti meni prezime, uzivam u mukama salterusa dok ih gledam kako se pate pokusavajuci da budu prijatne :)
veronika_kojen veronika_kojen 23:32 21.01.2011

Re: brakus

hoochie coochie man
(gospode, kako ti volim nick

Hvala, nego...
Aj se menjamo.
Ja tebi nik ti meni prezime, uzivam u mukama salterusa dok ih gledam kako se pate pokusavajuci da budu prijatne :)


Upravo to. Pate. Ta žena-ona je genetski modifikovana da reži i breca se...I taj osmeh, najednom (prestravila sam se), izgledao je tako neprirodan na njenom licu, tako nepovezan...

sorry drago, sorry jurane, šala mala
caricamajka caricamajka 23:54 21.01.2011

Re: brakus

Preselite se u NS, ja imam dva prezimena bez ić, takva da uopšte ne možeš odrediti čija su i niko me nikada nije pogledao popreko (ni devedesetih, ni sada). Mi znamo živeti jedni s drugima a ne jedni pored drugih.
veronika_kojen veronika_kojen 23:58 21.01.2011

Re: brakus

caricamajka
Preselite se u NS, ja imam dva prezimena bez ić, takva da uopšte ne možeš odrediti čija su i niko me nikada nije pogledao popreko (ni devedesetih, ni sada). Mi znamo živeti jedni s drugima a ne jedni pored drugih.


Dobro došli, carice

Nije me niko dirao zbog prezimena. Da naglasim. Moja rezignacija potiče od toga što je ta žena inače bila užasno neprijatna (prema svima, ne samo prema meni) dok nije slučajno pročitala moju nacionalnost. Onda se pretvorila u med i mleko.

Čudila me je njena finoća-da li bi bila tako fina da sam napisala nešto drugo? da sam pripadnik većine? sumnjam...

Možda je to radila jer se bojala nekih tužbi, ne znam, ali znam da to jednostavno nije u redu. Prema većini.
caricamajka caricamajka 00:05 22.01.2011

Re: brakus

Možda sam se ja loše izrazila, shvatila sam iz teksta upravo ovako kako si sada objasnila.

Zapravo ja sam trebala biti preciznija, htela sam reći da nikada nisam bila "drugačije" tretirana (ni negativno, ni pozitivno u smislu izveštačene ljubaznosti) od onih čije se prezime završava na ić ili ov.
Želim ti uspešan januarski ispitni rok.
veronika_kojen veronika_kojen 00:07 22.01.2011

Re: brakus

caricamajka

Želim ti uspešan januarski ispitni rok.


Kako znate da studiram?

Hvala
kukusigameni kukusigameni 00:08 22.01.2011

Re: brakus

Kako znate da studiram?


Po avataru.
veronika_kojen veronika_kojen 00:10 22.01.2011

Re: brakus

kukusigameni
Kako znate da studiram?


Po avataru.


Pa da, zna se da podvezice odaju erudiciju i elokvenciju
freehand freehand 00:26 22.01.2011

Re: brakus

Čudila me je njena finoća-da li bi bila tako fina da sam napisala nešto drugo? da sam pripadnik većine? sumnjam...

A jel ti palo na pamet da može Nikolić na svom sledećem blogu da te dočeka sa cvećem, bombonjerom i "Dobro došla najmilija Veronikice sa najdivnijim prezimenom]?"
veronika_kojen veronika_kojen 00:30 22.01.2011

Re: brakus

veronika_kojen


Pa da, zna se da podvezice odaju erudiciju i elokvenciju



kukusigameni kukusigameni 00:36 22.01.2011

Re: brakus

elokvenciju


Podvezice govore vise nego 1000 reci!
freehand freehand 00:56 22.01.2011

Re: brakus

veronika_kojen
veronika_kojen


Pa da, zna se da podvezice odaju erudiciju i elokvenciju




Čekaj, varam li se ja ili su to Peđini rekviziti?!
veronika_kojen veronika_kojen 01:10 22.01.2011

Re: brakus

freehand
Čudila me je njena finoća-da li bi bila tako fina da sam napisala nešto drugo? da sam pripadnik većine? sumnjam...

A jel ti palo na pamet da može Nikolić na svom sledećem blogu da te dočeka sa cvećem, bombonjerom i "Dobro došla najmilija Veronikice sa najdivnijim prezimenom]?"


ne, ali očekujem pp sledeće sadržine:

Draga veronika,

zime su duge i hladne ovde u krugu dvojke,

pišem ti i drhtavom rukom priznajem da sam bio od onih koji nisu verovali, da sam bio od onih što su mislili da nikad neće voleti, a onda si došla na moj blog...tako krhka, nežna i neprimetna...

opirao sam se isprva, da, to ne može biti ljubav, samo par preporuka i vrcavih postova, ništa ozbiljno, prolazna avantura...

ali shvatio sam da...ja...ja...(mastilo razmazano krupnim, muškim suzama)

iskreno tvoj,

juran
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 02:08 22.01.2011

Re: brakus

caricamajka
Preselite se u NS, ja imam dva prezimena bez ić, takva da uopšte ne možeš odrediti čija su i niko me nikada nije pogledao popreko (ni devedesetih, ni sada). Mi znamo živeti jedni s drugima a ne jedni pored drugih.


nije to tako jednostavno. put do ns-a, kada jednom upadnete u vrtlog nesporazuma oko prezimena, porekla, i uopste, gonjeni neprijatnom atmosferom u prestonici, vodi preko 7 mora, 3 pustinje i vise gora, od kojih su neke tesko prohodne.


ivankagrump ivankagrump 02:14 22.01.2011

Re: brakus

Meni se cini da je lakse biti dodjos u Beogradu nego Novom Sadu, u NS te gledaju nekako... podozrivo I bez da ti znaju prezime
alselone alselone 08:34 22.01.2011

Re: brakus

veronika_kojen
erudiciju i elokvenciju


ako barem tri puta ne iskoristis termin "diskurs" blog je prazan.
veronika_kojen veronika_kojen 09:54 22.01.2011

Re: brakus

alselone


za tebe, alse

imam celu listu reči koje mrzim (a koje su vazda bile veoma in medju našim političarima)-simptomatično, paušalno, adamantno, kontinuitet, integritet i teritorijalni suverenitet...

Ljak.
alselone alselone 10:02 22.01.2011

Re: brakus

veronika_kojen




"Diskurs" obozava nas stovani blogokolega 777, spominjala si kako ce shvatiti da te je zapravo oduvek voleo, pa reko da ti skrenem paznju cime ga kupujes 100%.
freehand freehand 10:03 22.01.2011

Re: brakus

veronika_kojen
alselone


za tebe, alse

imam celu listu reči koje mrzim (a koje su vazda bile veoma in medju našim političarima)-simptomatično, paušalno, adamantno, kontinuitet, integritet i teritorijalni suverenitet...

Ljak.

Moj favorit, od Onog, preko Onog drugog pa do ovog sad je Nesumnjivo.
veronika_kojen veronika_kojen 10:10 22.01.2011

Re: brakus

alselone
veronika_kojen




"Diskurs" obozava nas stovani blogokolega 777, spominjala si kako ce shvatiti da te je zapravo oduvek voleo, pa reko da ti skrenem paznju cime ga kupujes 100%.


mislim da istetoviram čedu, to bi bilo brže, hebiga...
alselone alselone 10:14 22.01.2011

Re: brakus

veronika_kojen



freehand freehand 11:24 22.01.2011

Re: brakus

veronika_kojen
alselone
veronika_kojen




"Diskurs" obozava nas stovani blogokolega 777, spominjala si kako ce shvatiti da te je zapravo oduvek voleo, pa reko da ti skrenem paznju cime ga kupujes 100%.


mislim da istetoviram čedu, to bi bilo brže, hebiga...

blogovatelj blogovatelj 14:33 22.01.2011

Re: brakus

imam celu listu reči koje mrzim (a koje su vazda bile veoma in medju našim političarima)-simptomatično, paušalno, adamantno, kontinuitet, integritet i teritorijalni suverenitet...


Iznosenje neistina, relativizovati...
veronika_kojen veronika_kojen 10:01 23.01.2011

Re: brakus

freehand
veronika_kojen

mislim da istetoviram čedu, to bi bilo brže, hebiga...



A ja mislila na grudima...
freehand freehand 10:40 23.01.2011

Re: brakus

veronika_kojen
freehand
veronika_kojen

mislim da istetoviram čedu, to bi bilo brže, hebiga...



A ja mislila na grudima...

Tu ne može da se krije iza haltera.
veronika_kojen veronika_kojen 10:59 23.01.2011

Re: brakus



A zašto bih ga krila?

Šta fali držati čedu na grudima
freehand freehand 11:18 23.01.2011

Re: brakus

veronika_kojen


A zašto bih ga krila?

Šta fali držati čedu na grudima

Ne znam. Samo mislim da je put saznanja ovako intrigantniji, a žudnja za istinom dublja.
veronika_kojen veronika_kojen 11:21 23.01.2011

Re: brakus

žudnja za istinom dublja.




Fri, ti si jedan vrlo pokvaren čika...
docsumann docsumann 11:44 23.01.2011

Re: brakus

Fri, ti si jedan vrlo pokvaren čika...


do srži

freehand freehand 12:08 23.01.2011

Re: brakus

veronika_kojen
žudnja za istinom dublja.




Fri, ti si jedan vrlo pokvaren čika...

Ne, nego si ti brezobrazno derište.
Ja, jadan, o filozofskim kategorijama i dubini žudnje za istinom a oni...
Pfuj. Oh! Ah! Strašno!
Đe si, Nikoliću da mi došapneš neki izraz prenemaganja?
Sad te nema kad si najpotrebniji?!
veronika_kojen veronika_kojen 12:11 23.01.2011

Re: brakus

Zaista, čudo da ga nema da prokomentariše...

Mislem, mi se ovde zaebavamo sa mesijom nove politike, a on ćuti...
milisav68 milisav68 13:10 23.01.2011

Re: brakus

docsumann
Fri, ti si jedan vrlo pokvaren čika...


do srži


Pa kad je slušao Riblju Čorbu kad je bio mali.

veronika_kojen veronika_kojen 13:29 23.01.2011

Re: brakus

Dobro došao, milisave
blogovatelj blogovatelj 14:19 23.01.2011

Re: brakus

Đe si, Nikoliću da mi došapneš neki izraz prenemaganja?
Sad te nema kad si najpotrebniji?!


On komentarise samo tamo gde ima opciju da banuje. Mislim da se nece pojaviti.
blogovatelj blogovatelj 14:21 23.01.2011

Re: brakus

Tu ne može da se krije iza haltera.


Kako ne bi mogao?!
Postoji nesto sto se zove brushalter.
veronika_kojen veronika_kojen 14:25 23.01.2011

Re: brakus

blogovatelj
Tu ne može da se krije iza haltera.


Kako ne bi mogao?!
Postoji nesto sto se zove bruhalter.


Ti to insinuiraš da sve žene nose brushalter?
blogovatelj blogovatelj 14:37 23.01.2011

Re: brakus

Ti to insinuiraš da sve žene nose brushalter?


Nikako. Samo kazem da postoji.
veronika_kojen veronika_kojen 14:41 23.01.2011

Re: brakus

blogovatelj
Ti to insinuiraš da sve žene nose brushalter?


Nikako. Samo kazem da postoji.


Uf, nemo više da me plašiš, čoveče...
veronika_kojen veronika_kojen 14:48 23.01.2011

Re: brakus

btw, nemam pojma kako je ova rasprava stigla do haltera i brushaltera...
freehand freehand 14:57 23.01.2011

Re: brakus

veronika_kojen
btw, nemam pojma kako je ova rasprava stigla do haltera i brushaltera...

Kratak je put od podvezice do haltera.

Ali, prava je misterija - koji su to putevi koji od mlađanog naciste vode do zrelog Nikolića?!
veronika_kojen veronika_kojen 15:00 23.01.2011

Re: brakus

poremećen rad hipotalamusa i pituitarne žlezde?
kukusigameni kukusigameni 15:03 23.01.2011

Re: brakus

Put do brushaltera poplocan je najboljim halterima!
Unfuckable Unfuckable 18:54 23.01.2011

Re: brakus

halter, malter
brushalter
i Valter...
kao ego alter
blogovatelj blogovatelj 07:33 24.01.2011

Re: brakus

halter, malter
brushalter
i Valter...
kao ego alter


Da se vratimo na temu.
Sve sami Jevreji.
veronika_kojen veronika_kojen 18:38 24.01.2011

Re: brakus

blogovatelj
halter, malter
brushalter
i Valter...
kao ego alter


Da se vratimo na temu.
Sve sami Jevreji.


ššš, ne prekidaj ga u pesničkom zanosu...
draft.dodger draft.dodger 23:38 21.01.2011

Woody Allen...





Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana