Ljudska prava

SEKSUALNO NASILJE U ŠKOLSKOM KONTEKSTU - PRIJAVITE!

Dusica Popadic RSS / 28.01.2011. u 14:04

UVOD
Institucije u kojima su deca i adolescentna populacija poverene na brigu i staranje u Srbiji podsećaju na porodice u Srbiji. Čim nastane loša tajna, počne proces zatvaranja u sebe. I pri najmanjoj mogućnosti obelodanjivanja loše tajne, aktiviraju se sve prepreke u saznavanju iste - jer u patrijarhalnim društvima, uvreženo je da lošu tajnu treba duboko zakopati i čuvati. Obelodanjivanje loše tajne o zloupotrebi deteta na mestu koje je i formalno-zakonski ustanovljeno kao utočište za dete, označava, kako narod kaže „bruku i sramotu", narušava „ugled kuće". Jer, ko je zapravo počinilac zloupotrebe deteta? Pomagač, odnosno zaposlena osoba u instituciji. Opet, „glava porodice".
Statistički podaci Incest Trauma Centra - Beograd, ženske nevladine organizacije i specijalizovane službe za problem seksualnog nasilja, zvanično registrovane 1994. godine, koja u periodu 1994.-2009. god. beleži prosečno 9 prijavljenih slučajeva seksualnog nasilja nedeljno na teritoriji Srbije - od 2003. godine pokazuju konstantu od 10-11% prijavljenih slučajeva emocionalne, fizičke i seksualne zloupotrebe deteta od strane pomagač(ic)a zaposlenih u različitim ustanovama gde su deca i adolescentna populacija povereni na brigu i staranje. Reč je o sledećim ustanovama (prema redosledu učestalosti prijavljenih slučajeva): 1. domovima za decu bez roditeljskog staranja 2. tzv. specijalnim školama koje pohađaju deca sa umanjenim intelektualnim sposobnostima 3. ustanove u kojima borave deca sa invaliditetom na trajnom smeštaju 4. škole (opšta populacija dece)*. Kategorije od 1 do 3 upućuju na decu koja su već pod višestrukim rizikom i koja su ranjiva.
U Srbiji je seksualno zlostavljanje dece i žena još uvek nepoželjna tema na javnoj agendi. Dok pitanja emocionalnog i fizičkog zlostavljanja žena postepeno krče svoj put u svesti opšte i stručne javnosti, i građanstvo i država ciljano se drže na margini seksualno nasilje. Zbog toga, i ovi redovi, u svojoj sadržajnoj koncepciji i obraćanju, stavljaju prioritet delovanja na promenu stava čitalaštva. Podtabu je, svakako, seksualno zlostavljanje dece i adolescent(kinj)a u školskom kontekstu (kao i ustanovama socijalne zaštite). Tabu se brižljivo krije prvenstveno unutar „stručne" javnosti. To je prva ljuska koju treba ukloniiti i narušiti nepisani zakon poricanja. Kao i u porodici gde postoji seksualno nasilje, ovaj zatvoreni sistem poricanja i minimiziranja deca zovu „zaverom odraslih". Odrasli čuvaju sebe. Zatim se maglovito, teorijski, nazire koncept interesa deteta. Kroz ove redove se ukazuje na različite pozicije iz kojih pomagači, i kao građani i kao službena lica, uporno izvršavaju delo nečinjenja (kako obaveze prijavljivanja tako i učešća u pravnom postupku) i na taj način ukazuje i na spektar okolnosti u kojima se seksualno nasilje odvija u Srbiji.
Na kraju uvodne reči, skrećem Vam posebnu pažnju na činjenicu da pravilnost u poricanju i minimiziranju rasprostranjenosti i obaveze postupanja kod seksualnog nasilja u porodici (a time i u ustanovama, počinjenog od strane pomagač(ic)a) - predstavlja trend otvaranja teme tzv. „vršnjačkog nasilja" kao trend zamene teza i izbegavanja rada na korenu problema. Nasilje među vršnjacima je samo jedan od rezultata celovitog narušavanja vrednosti u porodici i društvu u Srbiji i, posledica, zapravo „rep događaja" u odnosu na emocionalno, fizičko i seksualno nasilje koje se odvija unutar naših porodica. Zapravo ga je neophodno i tretirati kao deo takvog uzročno-posledičnog odnosa.
Podvlačim da je za školski kontekst - nedvosmisleno priznat koncept rada u uređenim zemljama sa dugom istorijom rada u oblasti rodno zasnovanog nasilja - predviđeno izvođenje preventivnih programa koji aktivno uključuju (NEOPHODNIM REDOSLEDOM): nastavno osoblje, roditelje i decu. Dakle, deca su poslednja u tom nizu.
Međutim, u Srbiji je i dalje lakše pribeći modalitetima rada na pojedinačnim aspektima, čak i ukoliko to nosi izvestan rizik od poruke opštoj javnosti „da su deca problem". Ili po cenu da kroz ponuđene modalitete podignemo svest kod dece, a onda ih „dočekaju" nespremni odrasli, jer je redosled ciljnih grupa koje uče o problemu nasilja poremećen. I onda su opet deca, „zato što se bune i traže svoja prava", potencijalni problem! A zapravo, u porodicu (ili, u državu), Pandorinu kutiju - ne diramo. Nastojimo da ne diramo što je duže moguće. Stav Incest Trauma Centra - Beograd jeste da „bavljenje" temom vršnjačkog nasilja u Srbiji, pored pojedinih dobrih efekata, povremeno poprima i primese čistog pomodarstva. Navodi kojI su izneti, ovde su isključivo u cilju izbegavanja zamki, odnosno „crvenih zastavica".

SUTRA: Uobičajeno reagovanje unutar ustanova na obelodanjivanje zlostavljanja deteta od strane pomagač(ic)a

English version (pls. see below)

* U pomenuti niz prijava Incest Trauma Centru - Beograd, ulazi i izvestan broj slučajeva koji se tiču seksualne zloupotrebe: a) žena sa invaliditetom koje borave u ustanovama za trajni smeštaj odraslih osoba sa invaliditetom i  b) pacijentkinja od strane profesionalnog osoblja u psihijatrijskim ustanovama. Iako je broj ovih prijava ograničen, radi se o temama koje zahtevaju posebno ulaganje i javnost problema. Detaljan pregled statističkih podataka Incest Trauma Centra - Beograd u periodu 1994-2009. može se naći u različitim nacionalnim dokumentima/strategijama koje se tiču prevencije i intervencije u slučajevima zlostavljanja dece. Statistički podaci ITC-a su 2005. prepoznati i integrisani u Nacionalnu strategiju za borbu protiv nasilja nad ženama koju je izradilo Ministarstvo za socijalnu politiku, rad i zapošljavanje, i prezentovani 2007. godine od strane Vladinog tela, Saveta za prava deteta kao jedini zvanični podaci u zemlji (na bazi statističkih rezultata od osnivanja ITC-a, 1994.), kao i 2010. preuzeti za potrebe Nacrta nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Republike Srbije. Detaljno o delatnosti i rezultatima Incest Trauma Centra - Beograd na http://www.incesttraumacentar.org.rs/ .


 



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

arianna arianna 14:48 28.01.2011

uvod, uvod, pa zaključak


Ja sam lično, po službenoj dužnosti svojevremeno prijavila slučaj zlostavljanja maloletne devojčice ometene u razvoju i za uzvrat dobila pretnje od strane počinioca, koji je u sudskom sporu oslobodjen odgovornosti

Sud je doneo odluku da dela seksualnog uznemiravanja i nasilnog odnosa u konkretnom slučaju nad maloletnicom nije bilo, da je devojčica sve to izmislila da bi ugrozila ugled i čast počinioca, te da se njena izjava uzima sa rezervom jer zbog mentalne ometenosti nije svesna iznetih optužbi; da ukoliko i postoje indicije na odnos, devojčica ga je sama izazvala i svojim ponašanjem prihvatala i na isti dobrovoljno pristala .... itd,itd a to što je postojao nalaz lekara specijaliste i snimci povreda, nikom ništa.

Devojčica je u medjuvremenu stekla punoletstvo i jednostavno nestala sa svojom životnom traumom a meni kao licu koje je prijavilo slučaj je ostala pretnja od strane osobe kojoj je navodno naneta "porodična ljaga" usled krivične prijave za seksualno nasilje, podnete po službenoj dužnosti.


I...? Šta dalje? Ko koga ovde štiti?




English version -mrzimedaprevodim,sorry

grafit.fit grafit.fit 19:44 28.01.2011

Kako jako, kako strašno ...

uvod, uvod, pa zaključak


... zvuči priča, kad se napiše jezikom života i stvarnog događaja. Kao dokumentarni film


Jukie Jukie 14:52 28.01.2011

Naslov nije precizan

Po naslovu sam mislio da se u tekstu radi o situacijama kada učenici seksualno zlostavljaju nastavnike u školama.
veronika_kojen veronika_kojen 15:07 28.01.2011

Mislim...

...da treba govoriti i o seksualnom zlostavljanju medju vršnjacima. Mislim da se previše olako shvata ono "ma, samo te je uvatio za dupe" i da se olako prihvata odbrana "hormoni im udarili u glavu", a onda kad se desi nešto gore (kao pokušaj silovanja), roditelji dodju da urgiraju kod direktora "kako to njihovo dete nikad ne bi uradilo" i kako "ta devojčica laže, svi znaju kakvi su joj roditelji". Volela bih kad bi se pokrenule radionice na tu temu u osnovnim školama.

grafit.fit grafit.fit 17:47 28.01.2011

...

lošu tajnu treba duboko zakopati i čuvati.


... i onda staviš masku ...da od sebe se kriješ ...




podržavam i pozdravljam
fantomatsicna fantomatsicna 10:02 29.01.2011

Nesto najgnusnije



I nazalost u mnogim sredinama jos tabu ne samo medju zrtvama nasilja ..nego i onima koji bi trebalo to da sprece i da osude.Uvek je lakse okrenuti glavu u stranu i praviti se d ane primecujes...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana