Kultura| Planeta| Porodica| Putovanja| Život

Predrasude naše drage

mlekac RSS / 30.01.2011. u 10:52

Otse.12680.JPG

Beleška koja sledi napisana je još dok sam živela u Bocvani, a odnosi se na najčešću predrasudu kad je Afrika u pitanju. Da je užasno prljava.

Ne sećam se više ko me je, i čime, izazvao da belešku napišem, al' eto, onaj Harijev blog o crnom zetu izazvao me je da je okačim. 

Jedan od uobičajenih dijaloga, kada nekome pomenem život u Africi, odvija se otprilike ovako:


- A kako ste preživeli u toj prljavštini?
- Kojoj prljavštini?
- Pa Afrika je užasno prljava!
- Od kud vam to?
- Kako odkud? Pa to se zna! Zar vi ne gledate televiziju?
- Ne! Mi živimo tamo, i verujte mi, televizija (po običaju) preteruje!
- Jeste li sigurni? Možda niste dobro videli?
- !?

Na časnu reč, što duže živim u Africi sve više počinjem da sumnajm kako je teorija jednog mog poznanika - koji najozbiljnije tvrdi da reporteri CNN-a i sličnih stanica nose po džepovima teglice sa muvama koje puštaju na lica dece, pre nego što počnu da ih snimaju - tačna. Kad god vidim reportažu iz bilo kog dela Afrike, to ne može da prođe bez musave dece, muva i prašine. Prosto se ponekad, posle takvih reportaža, zapitam da nisam zalutala u neku pogrešnu zemlju? Nešto kao Alisa u zemlji iza ogledala. Sve je skoro kao pravo, ali ipak nije. Jer, i posle sedam i po godina u Bocvani, a daleko od toga da sam se kretala samo po gradovima i većim mestima, još nisam srela tu prljavu Afriku o kojoj mi svi toliko pričaju!
U redu, prašina je tu, i istina je, u Bocvani još uvek ima mnogo tradicionalno građenih kuća koje se prave od naboja ili, na severu, od trske, ali to ne znači da su njihovi stanovnici prljavi! Naprotiv!
U Secvani postoji izreka koja glasi: „Prljav i smrdljiv kao Lekgoa! (Englez, belac)" i verujte, što sam više upoznavala higijenske navike Mocvana, izreka mi je postajala jasnija.
Za početak, Mocvane se, obavezno, kupaju dva puta na dan! Ujutro i uveče. Ne postoji ni jedan razlog na svetu koji bi mogao da ih odvrati od tog pravila! Ako kuća nema svoju vodu, voda će se doneti, bilo sa reke ili sa javne česme, ali kupanje mora da se obavi. Ako nemaju kupatilo, izneće korito u dvorište iza „lape" (ograde od trske) i tu će se kupati. Ako imaju kupatilo, koristiće, naravno, njega.
A to kupanje traje... Sipa se voda u kadicu, ponese se peškirče za kupanje i sapun, kao i bokal sa vodom za ispiranje (bokal, ako nema kupatila). Peškirče se nakvasi, nasapunja i onda se trlja dok svaki delić kože nije propisno izriban! (Oni revnosniji u celu tu proceduru obavezno uključuju i jedan rapavi kamen kojim isto tako istrljaju kožu.) Potom se ispira. Onda sledi brisanje i obavezno mazanje vazelinom ili nekom kremom da se koža ne bi osušila.
Gledala sam kako razne mejd (kućne pomoćnice) ribaju moju decu, dok su bila mlađa. Naravno, kupanje je bilo „Botswana style". Jadni klinci izlazili su iz kupatila crveni kao rakovi od tolikog ribanja i sijajući se od kreme kojom su ih mazale od glave do pete!
- E, sad su propisno čisti!, rekla mi je jedna od njih ponosno ih posmatrajući.
- A da ih, ipak, ja okupam sledeći put?
- Nya, Mma! To je moj posao! A i vi ih nikad ne izribate kako treba! Morate da koristite peškirić! To je dobro za kožu.
Srećom, deca su u međuvremenu porasla pa se sad kupaju sama.
Jednom sam, zbog posla, provela neko vreme u kampu usred buša, u zimskom periodu. Zima je, u pustinji, čudna. Preko dana, kad ima sunca, temperatura je prijatnih 20+ stepeni. Ali, čim sunce zađe, ili ujutro, dok još ne ogreje, hladno je. Temperatura zna da bude i ispod 5 stepeni.
Pošto smo bili u kampu, kupatilo je bilo „poljsko". Prostorija sa krovom i gasnim bojlerom, ali bez stakala na prozorčićima, tako da je vetar veselo vijorio kroz tuš kabinu u svako doba. Zato smo se moj šef (Amerikanac) i ja trudili da uhvatimo najtopliji deo dana, negde oko ručka, da se istuširamo.
Kolege Mocvane išle su da se kupaju ujutro, čim ustanu, a potom i uveče, pred odlazak u krevet. Kao da im uopšte nije smetalo što je temperatura bila jednocifrena, a pustinjski vetar sekao „do kosti"! Udobno ušuškani u perjane prsluke i sa kapama na glavi sedeli smo, šef i ja, pored logorske vatre i nismo mogli da im se ne divimo. Niko me ni puškom ne bi naterao da se po toj hladnoći tuširam u poljskom kupatilu, a Mocvane su to radile, bez izuzetka, svakog dana.
Naravno, tolika briga o čistoći nije samo na „ličnom" planu. U čemu je poenta da je neko čist ako mu je odeća, ne daj bože, prljava ili izgužvana? Taman posla! Ne pamtim da sam ikada videla ikog od kolega da dva dana za redom dođe u istoj odeći. Ne! Svako jutro se oblači sveže oprana i ispeglana odeća. Ako koleginica ima samo dve haljine - ona će menjati te dve. Ali svaki dan mora da se pojavi čista.
Isto važi i za cipele (čarape da i ne pominjem). Od početka sam bila zadivljena činjenicom da su im, i pored peska i prašine koji su svuda, cipele i patike uvek čiste i izglačane. A onda sam saznala da se patike, obavezno, peru bar jednom nedeljno, a skoro svaki Mocvana nosi u džepu papirne maramice ili krpicu da njome prebriše cipele čim se malo naprašnjave. To rade u kombiju, pre ulaska u kancelriju, pred radnjom, u učionici...
Kad pomenuh učionice, moram da naglasim da se i od đaka u školama očekuje da pokažu isti stepen odgovornosti prema odeći. Svaka škola ima propisane uniforme. Dva kompleta. Jedan za ponedeljak, sredu i petak, a drugi za utorak i četvrtak. (U nekim školama je i to još puta dva - za leto i za zimu) Sve je propisano - od tunika za devojčice, preko pantalona za dečake, pa do boja košulja i čarapa. Tačno se zna kakva je boja i šara školske kravate a kakva pojasa koji devojčice nose preko tunike. Propisani su i kroj i boja trenerki, kao i džempera za zimu. U srednjoj školi za dečake su obavezni i sakoi. Postoji i posebna vrsta cipela, takozvani školski model, koje su jedine dozvoljene u školama. One su uvek crne, a patike za fizičko su uvek i samo potpuno bele. Inače, svaka škola ima svoje boje tako da se odmah zna koju vam deca pohađaju.
A kad se, popodne, dete vrati iz škole - uniforma se odmah pere. U većini porodica to je dužnost samog đaka. Sećam se šoka moga najstarijeg sina kada je prvi put pravo iz škole otišao u kuću svoga druga.
- Mama, čim smo došli, Gabrijel se presvukao i onda je počeo da pere svoju uniformu! Sve! I čarape! Onda je glancao cipele i tek posle toga smo mogli da se igramo! Užas! (obojica su imali oko 12 godina)
Kasnije je saznao da to rade skoro svi njegovi školski drugovi, a na kraju je i sam počeo da se stara o sopstvenim uniformama. Ili barem većem delu istih (nikako nije voleo da pere čarape).
U toj brizi o odeći ima i preterivanja. Nije mi se jednom desilo da ujutro trknem do radnje pa se vratim kući, skinem odeću i odložim je na stolicu, jer hoću da se istuširam i spremim, pa da nastavim u grad... Ali, dok izađem iz kupatila, odeća je već nestala!
- Gde mi je haljina?
- Pa potopila sam je da se opere, odgovara mi mejd.
- Ali, nosila sam je nepunih 10 minuta!
Izraz potpune zbunjenosti.
- Zaboga, Mma, pa nećeš valjda sveže okupana da obučeš već nošenu haljinu? Nosila si je - mora da se opere!
Na kraju sam naučila da, ako želim da ponovo obučem istu odeću, moram da je ponesem sa sobom u kupatilo. A potom se pravim da ne vidim zapanjene prebacivačke poglede...
No, nisam ja prošla najgore. Jedna poznanica mi se žalila da je njena mejd bila toliko revnosna u pranju i peglanju da joj je odnosila patike na pranje svaki put kad ih izuje, a redovno joj je peglala i najlon čarape! (sokne da ni ne pominjemo...)
Jedina stvar, kada je odeća u pitanju, kojoj Mocvane ne pridaju ni najmanje pažnje je - krpljenje. U stvari, igla i konac im baš ne idu od ruke. Odšivenu dugmad ili rupe na odeći kao da niko ne primećuje... Iz meni nepoznatih razloga šivenje, pletenje i heklanje smatraju se nečim što rade Zimbabveanci. Mocvane - retko. Strašno retko. Niti znaju, niti vole to da rade (iako je predmet domaćinstva obavezan i u osnovnoj i u srednjoj školi).
Ali zato obožavaju da idu kod frizera!
- Pazi, ovo moraš da zapamtiš! - objašnjavao mi je naš sveznajući priljatelj, Bobi - Ako hoćeš da brzo i uspešno završiš posao, u bilo kojoj administraciji, moraš da ispoštuješ dva pravila: Prvo, obavezno moraš prva da pozdraviš i pitaš za zdravlje. Drugo, obavezno pohvali frizuru službenice pred kojom si! To je najsigurniji način da češ da završiš ono zbog čega si došla!
Dobro, Bobi voli i da preteruje, ali što se ovoga tiče, bio je u pravu.
Činjenica je da Afričke žene troše puno vremena (i novca) na sređivanje kose. Njihova kosa nije kao naša. Nekako je oštrija, žičasta i potpuno neukrotiva. Imala sam prilike da par meseci čuvam u svojoj kući jednu preslatku lepotica čija je mama bila u bolnici. Posle prvih nedelju dana mislila sam da ću da poludim. Trebalo mi je između dva i tri sata da posle kupanja raščešljam njenu četverogodišnju glavicu sa sasvim kratkom kosom! Raščešljavanje nije čak ni adekvatan izraz! Obično se sve završavalo tako što bi mi dete ležalo sa glavom u krilu a ja sam, najnežnije što mogu, prstima pokušavala da raspetljam pramen po pramen kosice.
Taj proces je obično toliko dugo trajao da bi mala na kraju zaspala, a ja sam sedela nervirajući se što ni posle dva sata mojih napora nema jasno vidljivih rezultata! To mučenje potrajalo je sve dok mi prijateljica, Mocvana, nije objasnila da se to tako ne radi. Do tog trenutka i sama sam shvatila da negde debelo grešim - samo nisam znala gde?
Kosa se jednom raščešlja, pa se napravi frizura. (U slučaju moje mazice - kratke kikice). Takva frizura se onda pere blagim šamponiranjem, bez trljanja, a suši tapkanjem peškirom. Jednom napravljena frizura se samo na svake dve do tri nedelje ponovo raščešljava.
Nije onda ni čudno da u Bocvani nema boljeg komplimenta nego da kažete nekoj dami da joj je lepa frizura! Taj izraz sreće i ponosa na licu vlasnice, teško je opisati. Isprave se, oči im zasijaju, usne se razvuku u širok osmeh... Prosto porastu od sreće i ponosa! Kad pomislim koliko vremena i truda im treba za te kreacije - potpuno ih razumem.
Odlazak kod frizera događaj je koji se planira bar nedelju dana unapred i obavezno se zakazuje. Friziranje je skupo i dugotrajno. Zato je potpuno uobičajeno videti devojke kako sede na plastičnim stolicama, ispod nekog ovećeg drveta pored puta, i jedna drugoj pletu kosu. To su „divlji" frizerski saloni. Oni pravi su mnogima nedostupni zbog previsokih cena. Ovako, donesu se dve plastične stolice, stave se u senku i posao može da počne! U takvim „salonima" mušterije same donose preparate potrebne za uspešnu kreaciju. Sve to može da se kupi u svakoj samoposluzi. Rafovi su prepuni krema i suspenzija za ispravljanje i raščešljavanje kose, pravljenje određenih frizura, raznih gelova i sprejeva, kao i veštačkih produžetaka za kosu svih boja i oblika.
Njihova kosa, inače, jako sporo raste, tako da je moja, koja mi je jedno vreme padala do struka, izazivala pravu senzaciju. A onda mi je „pukao film" i ja sam se ošišala na sasvim kratku, „mušku" frizuru. Kada sam se pojavila na poslu, koleginica sa kojom sam delila kancelariju samo što nije počela da plače! Nikakva objašnjavanja nisu pomagala - moje sečenje kose za nju je bilo čista katastrofa! Ona i inače nije mogla da shvati moj „nonšalantan" odnos prema frizuri, a ja sam imala muke da shvatim njihovu fasciniranost kosom koja je tolika da čak i one žene koje je tradicionalno prekrivaju kapama i maramama (što je znak da su udate), ulažu strašno mnogo para, vremena i napora u friziranje! Iako kosu ne pokazuju u javnosti.
Pored lične higijene i frizura, Mocvane su jako striktne i u održavanju kuće. U šali sam govorila da uvek mogu da pogodim ko stanuje u kojoj kući - dovoljno mi je da pogledam dvorište! Ako u kući žive belci, dvorište je ili dekorativno ili osrednje zapušteno. Ako su u kući Zimbabveanci - svaki slobodan metar iskorišćen je da se zasadi nešto jestivo! Kenijci vole da kombinuju - ukrasno bilje, jestivo bilje i skoro obavezno, živina. A dvorišta Mocvana se odmah prepoznaju jer u njima ima samo poneka životinja i, eventualno, jedno do dva drveta na suprotnim krajevima dvorišta. Nikako jedno pored drugog. Nijedna biljka tu ne raste! Dvorišta su ogoljena i savršeno čista. U selima, devojke se takmiče koja će lepše počistiti dvorište i metlom izvući interesantnije šare po pesku.
Naravno, takav izgled dvorišta ima logično objašnjenje. Prvo, Mocvane su tradicionalno, stočari. Gajenje bilja im nije jača strana, a uzimajući u obzir kvalitet zemlje, to i nije za čuđenje. Većina Bocvane je pesak ili glinuša. Nimalo pogodna zemlja za ratarstvo.
Drugo, staro pravilo glasi - ako nećeš zmije u kući, ne drži ništa u dvorištu. Zato se otpad zakopava daleko od kuće, a u tradicionalnim domaćinstvima kuhinja je na otvorenom, u dvorištu, što je više moguće odvojena od dela za spavanje. Razlog? Pa, hrana privlači glodare, a glodari su prirodni plen zmija. Ako tome dodamo činjenicu da najopasnija od njih, crna mamba, voli da se kreće s drveta na drvo, postaje jasno da je dvorište u kome ništa ne raste pitanje opstanka.
Naravno, ako živite na toploj klimi i pri tom tradicionalno kuvate napolju, onda morate da vodite računa da hrana i mesto na kome se sprema budu čisti. Zato je za kuhinju i kuvanje vezano mnogo verovanja i tabua. Prvo, u kuhinju (ili deo za kuvanje) niko ne sme da uđe ako nije izričito pozvan od domaćice. Drugo, hrana ne sme da se pomiriše. Smatraju da može nešto s nosa da vam upadne u lonac, a to će pokvariti hranu. Treće, pri kuvanju, hrana se proba tako što se uzme čista kašika, zahvati se malo, to se kapne na nadlanicu i onda se proba sa nje a kašika odmah ide na pranje!
Postoji još mnogo običaja i tabua vezanih za kuću i poslove u njoj. Recimo, u selima je uvrženo verovanje da će muškarac ostati impotentan ako mu se začisti metlom preko nogu! Što je divan izgovor većini muškog stanovništa da zaždi iz kuće čim počne čišćenje...
Ali tabu koji mi je nekoliko puta zadao mnogo muke odnosi se na vodu. Naime, 99% Mocvana, bez obzira na poreklo, obrazovanje ili društveni status, ni pod kojim uslovima neće popiti vodu koja je natočena iz česme u kupatilu! Ta voda se smatra nečistom! Nema veze što je to ista voda koja je i na česmi u kujni, nije pomagalo ni da pokazujem ljudima instalacije - voda iz kupatila se ne pije i ako, ne daj bože, nekome natočite vodu iz kupatila to je kao da ste pokušali da ga otrujete.
Recipročno tome - voda u kuhinji sme da se koristi samo za piće, pranje sudova i, eventualno, da se ruke isperu posle baratanja hranom. Jednom mi se desilo, na poslu, da sam koristeći čajnu kuhinju, nad sudoperom prešla vlažnim dlanom preko lica i vratila ruku pod česmu.
Joj!
Jedna od mlađih koleginica me je primetila i nastao je čitav haos. Ispalo je da sam zagadila kuhinju (ili tako nešto) i bez obzira što sam odmah, da se iskupim, izribala i sudoperu i česmu, mnoge koleginice mesecima nisu htele da koriste tu kuhinju jer je (po njihovom shvatanju) bila zagađena!
- Da! - podsetio me je najstariji sin - sve je to tačno, ali ti znaš da i pored svega toga oni nekako čudno mirišu!
I u pravu je. Postoji jedan, veoma specifićan miris koji je sveprisutan. Ali, on ne potiče od higijenskih navika, nego od navika u kuvanju. Naime, mnogi dan danji, kuvaju na rešoima koji koriste špiritus. A taj miris se onda uvuče i u kuću i u kosu i u odeću...
A prašnjava deca sa CNN-a? Pa pokušajte vi da se igrate u pesku a da se ne uprašnjavite! Većina klinaca se tako brzo prlja da komotno mogu da se peru ne dva, nego dvadeset i dva puta na dan! Što nema nikakve veze ni sa nacionalnom pripadnošću niti sa bojom kože.
 

Atačmenti



Komentari (110)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

yugaya yugaya 11:02 30.01.2011

the world according to CNN

preporuka za predivan tekst, ulepšala si mi jutarnje kafenisanje.

Postoji još mnogo običaja i tabua vezanih za kuću i poslove u njoj. Recimo, u selima je uvrženo verovanje da će muškarac ostati impotentan ako mu se začisti metlom preko nogu! Što je divan izgovor većini muškog stanovništa da zaždi iz kuće čim počne čišćenje..

gedza.73 gedza.73 12:33 30.01.2011

Re: the world according to CNN

i meni se najviše svideo ovaj deo.
Prelep ti je tekst.
Da pišeš i češće i više ovakve priče.

Baš malopre sam pokušavao da pronađem izvornu afričku muziku, kad onako svi pevaju u horu. Nisam uspeo.
mlekac mlekac 13:12 30.01.2011

Re: the world according to CNN

yugaya
preporuka za predivan tekst, ulepšala si mi jutarnje kafenisanje.

Postoji još mnogo običaja i tabua vezanih za kuću i poslove u njoj. Recimo, u selima je uvrženo verovanje da će muškarac ostati impotentan ako mu se začisti metlom preko nogu! Što je divan izgovor većini muškog stanovništa da zaždi iz kuće čim počne čišćenje..


Za prvu, moja Mazica:
mlekac mlekac 13:16 30.01.2011

Re: the world according to CNN

gedza.73
i meni se najviše svideo ovaj deo.
Prelep ti je tekst.
Da pišeš i češće i više ovakve priče.

Baš malopre sam pokušavao da pronađem izvornu afričku muziku, kad onako svi pevaju u horu. Nisam uspeo.


Tesko ces naci solo izvodjenja osim ako su poznati pevaci.

Evo jedne o komsiluku i komsijskim pricama...

dirtyharry dirtyharry 11:51 30.01.2011

Pravim Bešamel sos

za ribu sad, čitam malo kasnije .
cokamiki cokamiki 12:05 30.01.2011

Re: Pravim Bešamel sos

Požuri.. Predivan tekst !
mlekac mlekac 14:07 30.01.2011

Re: Pravim Bešamel sos

cokamiki
Požuri.. Predivan tekst !

Hvala za kompliment, coko.
G r o f G r o f 12:19 30.01.2011

Ej...

Ništa ti ovaj blog ne valja - nema se šta kritikovati...
mlekac mlekac 13:17 30.01.2011

Re: Ej...

G r o f
Ništa ti ovaj blog ne valja - nema se šta kritikovati...



Grofe, pa ti, kanda, ne gledas TV?

Ajde, malo kriticnije...

jecinaimisinamama jecinaimisinamama 21:43 30.01.2011

Re: Ej...

Ništa ti ovaj blog ne valja - nema se šta kritikovati...


Grofe, u potpunosti se slazem sa tobom. Ovaj tekst je nula. Nema sta za kritiku. Mozes samo da sednes, citas i...... UZIVAS!!!!!!!!
mlekac mlekac 21:49 30.01.2011

Re: Ej...

jecinaimisinamama
Ništa ti ovaj blog ne valja - nema se šta kritikovati...


Grofe, u potpunosti se slazem sa tobom. Ovaj tekst je nula. Nema sta za kritiku. Mozes samo da sednes, citas i...... UZIVAS!!!!!!!!


Ima li neki smajli koji se na vrhovima prstiju iskrada iz prostorije????
Nema?
Zamislite da je sad ovde, t.j. to sam ja, a vraticu se malo posle.
Kad prestanem da se crvenim od komplimenata...

Hvala sto si svratila
dirtyharry dirtyharry 22:43 30.01.2011

Re: Ej...

mlekac
Ima li neki smajli koji se na vrhovima prstiju iskrada iz prostorije????

Nađe se a može i ovako .
mlekac mlekac 22:53 30.01.2011

Re: Ej...

dirtyharry
mlekac
Ima li neki smajli koji se na vrhovima prstiju iskrada iz prostorije????

Nađe se a može i ovako .

Hvala Hari!
Onaj prvi je bas nekako mog gabarita!

Daklem:
seceranac seceranac 12:35 30.01.2011

predrasude

meni je najgora predrasuda o africi ona koja kaze da su oni siromasni, iako su u stvari osiromaseni!
mlekac mlekac 13:21 30.01.2011

Re: predrasude

seceranac
meni je najgora predrasuda o africi ona koja kaze da su oni siromasni, iako su u stvari osiromaseni!


Sve je relativno, seceranac, pa i to sta ko smatra bogatstvom...

Mada je cinjenica da su tokom istorije mnogo propatili zbog pohlepe drugih.
omega68 omega68 12:55 30.01.2011

savršeno

mnogo volim ovakve tekstove
mlekac mlekac 13:19 30.01.2011

Re: savršeno

omega68
mnogo volim ovakve tekstove

Hvala, omega.


I sta sad da kazem?

Hvala, omega!
maca22 maca22 13:39 30.01.2011

Napokon blog o Africi!

Uraaa! Ura!
mlekac mlekac 14:06 30.01.2011

Re: Napokon blog o Africi!

maca22
Uraaa! Ura!


dirtyharry dirtyharry 14:09 30.01.2011

Baš me lepo nasmeja

taman je leglo posle ove ribe za ručak. Posao kojim se bavim nije vezan za mesto, samo mi treba Internet i ništa više. Baš bih voleo da provedem da neko vreme u Africi.
Odličan je tekst samo kratak . Nemoj da štediš, samo tako nastavi .
mlekac mlekac 14:11 30.01.2011

Re: Baš me lepo nasmeja

dirtyharry

Odličan je tekst samo kratak . Nemoj da štediš, samo tako nastavi .


Zezaj ti, zezaj, a ja ga nisam okacila odavno bas zato sto mi se cinio predug...

Nego, kakvu si to ribu spremao?
dirtyharry dirtyharry 14:31 30.01.2011

Re: Baš me lepo nasmeja

mlekac
Zezaj ti, zezaj, a ja ga nisam okacila odavno bas zato sto mi se cinio predug...

Ma kači slobodno, super je tekst. Ja nisam završio svoja početna blogovska pisanija o Engleskoj iako imam sve završeno baš iz tog razloga što je predugačko iako su tekstovi odavno napisani a i pritiskaju me stari suborci da završim.

E, a riba je super ispala. Pazario sam neku svežu tunjevinu da isprobam. Nisam ranije pazario jer je bila skupa pa sad uzeo na popustu. Ne znam kako stoji Srbija sa tom vrstom sveže ribe, malo je egzotična inače imam super recept za lososa (uz malu asistenciju maestra Vokija Kostića) koji se dosta brzo sprema a odličan je .
Imam muku, mala je kuhinja a ja se razmahao na sve četiri ringle, nego kad ima onih koji vole da jedu moje je da kuvam .
cokamiki cokamiki 15:35 30.01.2011

Re: Baš me lepo nasmeja

Ma kači sve o Engleskoj, ne femkaj se! A mogao bi i taj "recepis" za lososa!
dirtyharry dirtyharry 19:17 30.01.2011

Re: Baš me lepo nasmeja

cokamiki
A mogao bi i taj "recepis" za lososa!

Ajde na brzinu, pošto nije predugačak a i nije komplikovan. Mlekac sigurno neće da se ljuti za mali trol . Jelo se zove "Losos u pivu". Potrebno je:
1. nekoliko odrezaka lososa (5-6 komada)
2. 0.5l vode
3. 1.5l piva
4. 0.1l vinskog sirćeta
5. 0.1l maslinovog ulja
6. 100g maslina
8. 1 struk ruzmarina
9. 1 veza peršuna
10. 1 kašika kapra
11. majčina dušica, pola kašičice ili manje
12. so
13. malo bibera

Riba se stavi u pivo i vodu da se kuva na umerenoj vatri 10-15 minuta. Dodaju se sirće i začini (peršun, ruzmarin, majčina dušica, so, biber.
Kada je losos skuvan, prespe se maslinovim uljem, maslinama, kaprom.

Od sorte piva zavisi i aroma lososa. Ja obično biram neko pivo umerenijeg ukusa (recimo ne crno). Nisam neki pivopija, ali sve po ukusu. Isto je i sa začinima. Može da se kombinuje po ukusu. Ne treba kuvati lososa na mnogo jakoj vatri da se ne bi meso raspadalo. Za početak je najbolje da se isproba originalni recept a posle može malo da se eksperimentiše .
mlekac mlekac 20:52 30.01.2011

Re: Baš me lepo nasmeja

cokamiki
Ma kači sve o Engleskoj, ne femkaj se!


OCU NASTAVAK!!!
gedza.73 gedza.73 21:05 30.01.2011

Re: Baš me lepo nasmeja

Crni hari, pa de uturi ovde bešamel?
Imaš solidno lep preliv za ribu (mada šumadinci više vole papkare, kad im pomeneš morsku ribu, ko da ih teraš da preplivaju more da bi je stavili na sto) u koji smešaš maslinovo ulje, limunov sok, gnječeni beli luk, ruzmarin.
Meni lepo ide preko morske ribe sa roštilja.

Hvala ti, mlekac, za pesmu, ali sam mislio na one folk stvari, etno, kako li se već zove.

Vidiš da veliki broj komentatora očekuje dalja pisanja po temi običnog života u africi, pa se smiluj povremeno i izbaci nešto slično.

Eto, mogla bi o hrani da pišeš.
dirtyharry dirtyharry 21:25 30.01.2011

Re: Baš me lepo nasmeja

gedza.73
Crni hari, pa de uturi ovde bešamel?

Ma ne bre. U ovom receptu što sam okačio nema sosa (recepat je za cokamiki) nego sam sos pravio sa tunjevinu. Nju sam krčkao na maslacu... Mnogo lepa riba, prava krmetina iz mora. Samo mora da se vodi računa da se ne preprži previše da bude sočna .
Inače to za moje zemljake si skroz u pravu. Ništa bez svinjskog mesa se ne računa.
mlekac
OCU NASTAVAK!!!

Ima 16-17 objavljenih. Još nekoliko treba da se objavi .
mlekac mlekac 21:28 30.01.2011

Re: Baš me lepo nasmeja

dirtyharry
gedza.73
Crni hari, pa de uturi ovde bešamel?

Ma ne bre. U ovom receptu što sam okačio nema sosa (recepat je za cokamiki) nego sam sos pravio sa tunjevinu. Nju sam krčkao na maslacu... Mnogo lepa riba, prava krmetina iz mora. Samo mora da se vodi računa da se ne preprži previše da bude sočna .
Inače to za moje zemljake si skroz u pravu. Ništa bez svinjskog mesa se ne računa.
mlekac
OCU NASTAVAK!!!

Ima 16-17 objavljenih. Još nekoliko treba da se objavi .

Do kraja, molicu lepo!
loader loader 17:07 30.01.2011

"Svi osim nas su ..."

Predrasude su ovde
jedan od najpopularnijih sportova.
mlekac mlekac 19:39 30.01.2011

Re: "Svi osim nas su ..."

loader
Predrasude su ovde
jedan od najpopularnijih sportova.

I ne samo ovde, loader.

Nazalost, ne samo ovde...

Ali mi smo, kao i uvek, skolni da govorimo samo o onome sto znamo.

Sto, kad su predrasude u pitanju, i nije tako lose.

Mislim, ako se bunis protiv predrasuda kod kuce - ti si samokritican. A ako pocnes da se bunis protiv tudjih predrasuda, mozes nenamerno da ispadnes zlonameran.

Hvala sto si svratio
loader loader 01:53 31.01.2011

Re: "Svi osim nas su ..."

Da, ta igra sa predrasudama, našim i tuđim, obično ustalasa duhove.
Hvala sto si svratio

I to nepozvan Nema na čemu. Pozz
mlekac mlekac 02:08 31.01.2011

Re: "Svi osim nas su ..."

loader
Da, ta igra sa predrasudama, našim i tuđim, obično ustalasa duhove.
Hvala sto si svratio

I to nepozvan Nema na čemu. Pozz

Nepozvan???

Kod mene nema nepozvanih, narocito na africkim pricama.

A ti si odavno i pozvan i dobrodosao, al' ajde da to opet potrvrdimo!
loader loader 11:24 01.02.2011

Re: "Svi osim nas su ..."

Celo jutro muvam po džepovima i torbama...!
Da, tek maločas nađoh ausvajs za stalno prisustvo na vašim postovima
Propusnica sa vašim potpisom se bila zavukla ispod tastature. Zamislite

U to ime, pesma jedna mala. Hm, sad vidim da ima i nešto afričkih boja

mlekac mlekac 14:02 01.02.2011

Re: "Svi osim nas su ..."

loader
Celo jutro muvam po džepovima i torbama...!
Da, tek maločas nađoh ausvajs za stalno prisustvo na vašim postovima
Propusnica sa vašim potpisom se bila zavukla ispod tastature. Zamislite



Pa zna propusnica gde je najbolje - ispod tastature, pa onda vidi sta sve kuckate po istoj, Mr Loader!
Malo muzike? Moze!

loader loader 21:33 01.02.2011

Re: "Svi osim nas su ..."

Pa zna propusnica gde je najbolje - ispod tastature, pa onda vidi sta sve kuckate po istoj, Mr Loader!

.. Dosetljivo, dosetljivo..

Za mjuzu koja uvek može
Evo i za vas ima ponečeg lepuškastog :)

kick68 kick68 17:44 30.01.2011

Hvala

Pravo zadovoljstvo i uzivanje...
mlekac mlekac 19:45 30.01.2011

Re: Hvala

kick68
Pravo zadovoljstvo i uzivanje...



Hvala na svracanju, kick, drago mi je ako je prijalo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:27 30.01.2011

Pročitala sam u

dahu i hvala i da pišeš priče o Africi češće, tako su lepe.
Obaška što naučimo svašta što ni sanjali nismo.
Daklem, moliću nastavi
A što se tiče dece i prašine, pa zar se vrapci ne kupaju upravo u paršini



Predrasude su ovde
jedan od najpopularnijih sportova.

Predrasude su, na žalost, suviše upražnjavan sport.
mlekac mlekac 19:44 30.01.2011

Re: Pročitala sam u

Jelica Greganović

Obaška što naučimo svašta što ni sanjali nismo.
Daklem, moliću nastavi
A što se tiče dece i prašine, pa zar se vrapci ne kupaju upravo u paršini


Zapamti ono o kupanju - prosto je neverovatno sa koliko malo vode moze da se okupa na taj nacin! Flasa od 2 litra bude dostatna za odraslog coveka - pa ti vidi!

A sto se prasine tice - kao stari kamper sigurna sam da znas cuveni fazon ribanja sudova peskom!

Ima jos tih pricica u spajzu - nego se ponekad ne setim, a ponekad ne pronadjem dovoljno vremena da ih pretresem i sredim.

Ali u pravu si, moracu.

Hvala sto si svratila!

EDIT:
Nego, evo za tebe nekoliko frizura - ako postoji kontinent gde te ne bi pogledali belo kad udjes kod frizera, to ti je Afrika!





Jelica Greganović Jelica Greganović 20:50 30.01.2011

Re: Pročitala sam u

Draga, ja sam letovala u Krašićima koji su po pitanju slatjke vode bili biži Africi no što bi iko slutio, tako da smo sestra i ja delile svojim gostima, drugovima dvometrašima plastičnu jogurt čašu vode da se komplet operu, kako god znaju i umeju. Kusur je bio poželjan.
mlekac mlekac 20:55 30.01.2011

Re: Pročitala sam u

Jelica Greganović
Draga, ja sam letovala u Krašićima koji su po pitanju slatjke vode bili biži Africi no što bi iko slutio, tako da smo sestra i ja delile svojim gostima, drugovima dvometrašima plastičnu jogurt čašu vode da se komplet operu, kako god znaju i umeju. Kusur je bio poželjan.


Da, da...
To je ta situacija...

Al' moze se sve - samo treba nauciti KAKO
freehand freehand 21:29 30.01.2011

Re: Pročitala sam u

Š'o su frizure...
El se ovo radi malim traktorom?
mlekac mlekac 21:35 30.01.2011

Re: Pročitala sam u

freehand
Š'o su frizure...
El se ovo radi malim traktorom?

To se, druze, radi podugo... Skoro ko oranje.

Ponekad ni celo popodne nije dovoljno da se napravi firzura.
U kom slucaju buduca ponosna vlasnica iste uvije maramu oko glave, pa sutra dodje na nastavak...

A da se upletu ove sitne pletenice potrebne su, cesto, najmanje dve devojke koje ce to satima da rade.

Sto sam vise upoznavala frizeraj u Africi, sve sam ubedjenija bila kako sam, u stvari, s ovom mojom ravnom kosom sjajno prosla!

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:33 31.01.2011

Re: Pročitala sam u

El se ovo radi malim traktorom?

Frezom, druže, frezom...
mlekac mlekac 22:11 31.01.2011

Re: Pročitala sam u

Jelica Greganović
El se ovo radi malim traktorom?

Frezom, druže, frezom...


Glas iskusne majke!
G.Cross G.Cross 20:36 30.01.2011

Hvala na uspomenama

Mlekac,
Ziveo sam u UK, Alziru, Jordanu, Saudijskoj Arabiji, Rumuniji, opet UK, US of A, Poljskoj i sada Francuskoj, ali moja zena je ljubomorna samo kad pricam o Africi. Ziveo sam u Gabonu 2 godine...secam se svakog minuta, bilo je verovatno najteze vreme u mom expat zivotu ali i neke od najlepsih uspomena su od tamo.

U stvari ne verujem da uopste treba porediti ko je "cistiji" ili ko "je blize pridrodi"... moje iskustvo sa Afrikom je da nista ne treba porediti , treba tamo otici, ziveti i imati subjektivni sud o svemu... ionako niko ko nije bio tamo ne moze da razume

EDIT: A da i u to vreme ( 1993, 1994) gledali smo u Gabonu Bocvana televiziju, bila super, i uopste gledali smo da Bocvanu kao super zemlju u poredjenju sa nama...
A za zmije ... imao sam dva coveka koji su po ceo dan macetama sekli travu, inace ne bi videli zmije...a jel imate one gustere po zidovima koji jedu komarce ??
mlekac mlekac 21:09 30.01.2011

Re: Hvala na uspomenama

G.Cross

A za zmije ... imao sam dva coveka koji su po ceo dan macetama sekli travu, inace ne bi videli zmije...a jel imate one gustere po zidovima koji jedu komarce ??


Prvo, hvala sto si svratio.

Sto se zene tice - pa odvedi je u Afriku, makar turisticki, da bar nazre sta je propustila.

A zmije su prica za sebe. No, vise o njima drugom prilikom.

Imali smo gustere, naravno, i cuvali smo ih ko oci u glavi!

Imali smo jedno vreme i kameleona, iz istih razloga.

I Mister Sticka.

I bogomoljke.

Generalno - sve sto je moglo da pomogne u borbi protiv komancerosa u nasoj je kuci bilo dobrodoslo!
G.Cross G.Cross 21:33 30.01.2011

Re: Hvala na uspomenama

Idemo zena i ja, (da budem fer , kad sam bio u Gabonu ona mi nije bila zena) u Keniju u Junu...da i ona vidi Nebo nad Afrikom...u stvari bili smo zajedno u Juznoj Africi u Kejptaunu , ali to se ne racuna , cisto turisticko iskustvo, no real life......
mlekac mlekac 21:40 30.01.2011

Re: Hvala na uspomenama

G.Cross
Idemo zena i ja, (da budem fer , kad sam bio u Gabonu ona mi nije bila zena) u Keniju u Junu...da i ona vidi Nebo nad Afrikom...u stvari bili smo zajedno u Juznoj Africi u Kejptaunu , ali to se ne racuna , cisto turisticko iskustvo, no real life......

Nebo nad Afrikom - i dalje moje najdraze secanje!

A za Keniju vam, moram priznati, zavidim.

Al' vrnucu se ja opet na omiljeni mi kontinent, kad-tad!
G.Cross G.Cross 21:56 30.01.2011

Re: Hvala na uspomenama

Sorry, propustio sam blog o Nebu...


Moja kcerka je bila 12-13 godina kad smo bili u Gabonu , Isla je u francusku skolu u Librevillu, sa zemljanim podom, i bez stakala na prozorima, i sad kad je pitam, njena zelja je da ode opet u Gabon.

Sretoh jednog coveka na aerodromu pre nekoliko nedelja i slucajno shvatimo da smo oboje ziveli u Gabonu, " Ah, Santa Clara" rece covek, nema bolje plaze na svetu, i bio je u pravu.

Postajem emotivan i ne bih da uzurpiram tvoj blog. Samo jos jedna stvar (zbog onih postova gore o ribama) , u vreme kisne sezone, kada je plima more se nekad izlije i poplavi ulice Librevilla, kada se povuce po ulicama ostane riba, rakovi...onda ljudi to kupe i na plazi prave "Seafood festu"...tz tz tz bez Besamel sosa ,ali sa przenim bananama i maniokom.
mlekac mlekac 22:46 30.01.2011

Re: Hvala na uspomenama

G.Cross


Postajem emotivan i ne bih da uzurpiram tvoj blog. Samo jos jedna stvar (zbog onih postova gore o ribama) , u vreme kisne sezone, kada je plima more se nekad izlije i poplavi ulice Librevilla, kada se povuce po ulicama ostane riba, rakovi...onda ljudi to kupe i na plazi prave "Seafood festu"...tz tz tz bez Besamel sosa ,ali sa przenim bananama i maniokom.

Ma kakvo crno uzurpiranje?
Pa blog je o Africi - sva secanja dobrodosla!

Meni je przene banane, moram priznati, prvi dao da probam Zak Roksan, bivsi basista Galije. U Beogradu, '87. Do tada nisam ni znala da se banane koriste i u kuvanju.

Nego, sta je manioka?

I kako se sprema?

lakipingvin lakipingvin 23:02 30.01.2011

Re: Hvala na uspomenama

Nego, sta je manioka?

ja znam za mandioku valjda na to mislite
G.Cross G.Cross 23:11 30.01.2011

Re: Hvala na uspomenama

Za mene je manioka uvek bila kasasta masa zavijena u list od banane za koju su Gabonci govorili da je jedino sto ti treba u dzungli da prezivis..
Ali evo sta gos'n Wiki kaze o tome:

"Cassava (Manihot esculenta), also called yuca or manioc, is a woody shrub of the Euphorbiaceae (spurge family) native to South America. Cassava is extensively cultivated as an annual crop in tropical and subtropical regions for its edible starchy tuberous root, a major source of carbohydrates. Nigeria is the world's largest producer of cassava.

Cassava is the third-largest source of carbohydrates for meals in the world.[1][2] Cassava is classified as sweet or bitter depending on the level of toxic cyanogenic glucosides; improper preparation of bitter cassava causes a disease called konzo. Nevertheless, farmers often prefer the bitter varieties because they deter pests, animals, and thieves.[3]......
Cassava heavy cake



[edit] Culinary

Cassava-based dishes are widely consumed wherever the plant is cultivated. Some of these dishes have regional, national, or ethnic importance.[14] Cassava must be cooked properly to detoxify it before it is eaten.

Cassava can be cooked in various ways. The soft-boiled root has a delicate flavor and can replace boiled potatoes in many uses: as an accompaniment for meat dishes, or made into purées, dumplings, soups, stews, gravies, etc. Deep fried (after boiling or steaming), it can replace fried potatoes, with a distinctive flavor. Foufou is made from the starchy cassava-root flour. Tapioca (or fecula) is an essentially flavourless starchy ingredient produced from treated and dried cassava (manioc) root and used in cooking. It is similar to sago and is commonly used to make a milky pudding similar to rice pudding. Boba tapioca pearls are made from cassava root. It is also used in cereals for which several tribes in South America have used it extensively. It is also used in making cassava cake, a popular pastry. Cassava is used in making eba a popular food in Nigeria. Gari soakings is a delicacy in Ghana that cost less than 1USD. You simply soak gari in cold water, add a bit of sugar and roasted groundnut to taste, a quantity of evaporated milk of your choice. Gari soakings when prepared with coconnut water with a cube of sugar with same ingredients tastes better.

The juice of the bitter cassava, boiled to the consistency of thick syrup and flavored with spices, is called cassareep. It is used as a basis for various sauces and as a culinary flavoring, principally in tropical countries. It is exported chiefly from Guyana.

The leaves can be pounded to a fine chaff and cooked as a palaver sauce in Sierra Leone, usually with palm oil but vegetable oil can also be used. Palaver sauces contain meat and fish as well. It is necessary to wash the leaf chaff several times to remove the bitterness.
Fried cassava in Indonesia

In DR Congo the leaves are used in a stew called Pondu in Lingala, Sombe in Swahili and Sakasaka in Kikongo. The cassava root flour is also used to make a cassava bread from boiling enough flour until it is a thick rubbery ball called Bukari in Swahili, and Luku in Kikongo. This cassava bread is often affectionately known as "La boule Nationale" (the national ball) in French. The flour is also made into a paste and fermented before boiling after wrapping in banana or other forest leaves. This fermented state is called chikwangue in French and kwanga or nkwanga in Lingala and Kikongo. This last form has a long shelf life and is a preferred food to take on long trips where refrigeration is not possible.

Cassava was also used to make alcoholic beverages. The English explorer and naturalist Charles Waterton reported in Wanderings in South America (1836) that the natives of Guyana used cassava to make liquor, which they abandoned when rum became available.[15] Hamilton Rice, in 1913, also remarked on liquor being made from cassava in the Brazilian rainforest.[16]

The Indian tribes in northern Brazil and Surinam – Tiriós and Erwarhoyanas – make a beverage called “sakurá” with the sweet manioc variety of cassava named Yuca. It is the same beverage made by the Jivaro in Ecuador and Peru (the Shuara, Achuara, Aguaruna and Mayna people); they call it “nijimanche”. As Michael Harner[17] describes it:

The sweet manioc beer (nihamanci or nijiamanchi), is prepared by first peeling and washing the tubers in the stream near the garden. Then the water and manioc are brought to the house, where the tubers are cut up and put in a pot to boil. … The manioc is then mashed and stirred to a soft consistency with the aid of a special wooden paddle. While the woman stirs the mash, she chews handfuls of and spits them back into the pot, a process that may take half an hour or longer.

After the mash has been prepared it is transferred to a beer storage jar and left to ferment. … The resultant liquid tastes somewhat like a pleasingly alcoholic buttermilk and is most refreshing. The Jivaros consider it to be far superior to plain water, which they drink only in emergencies.

lakipingvin 23:02 30.01.2011
Re: Hvala na uspomenama

Nego, sta je manioka?


ja znam za mandioku valjda na to mislite



Fotografije pokazuju Manioku, a sad oko imena , verujem da zavisi od zemlje, da li je bivska engleska ili francuska kolonija itd...
lakipingvin lakipingvin 23:44 30.01.2011

Re: Hvala na uspomenama

Fotografije pokazuju Manioku, a sad oko imena , verujem da zavisi od zemlje, da li je bivska engleska ili francuska kolonija itd...

ma da o cassavi govorimo,a razlika u spremanju isto zavisi od zemlje ja znam za jos ove dve poslastice
mlekac mlekac 00:01 31.01.2011

Re: Hvala na uspomenama

lakipingvin
Fotografije pokazuju Manioku, a sad oko imena , verujem da zavisi od zemlje, da li je bivska engleska ili francuska kolonija itd...

ma da o cassavi govorimo,a razlika u spremanju isto zavisi od zemlje ja znam za jos ove dve poslastice

Mmmm, ovo deluje zanimljivo...
Kakav je ukus?
lakipingvin lakipingvin 00:27 31.01.2011

Re: Hvala na uspomenama

Kakav je ukus?

Ovo na poslednjoj slici konzumiram najvise a najblize je tramezziniju sa piletinom i majonezom(kucni fast food)...a ovo prethodno ne znam,mozda bih mogao i da ti opisem ali kad vidim kako je gore Hari opisao njegov riblji rucak, moj opis bi izgledao kao kad bi crkvu opisao sa gomila cigli i krst na vrhu,ne bi bilo fer prema jelu
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 21:50 30.01.2011

Jos malo

Mlekac.... Imam jednu kritiku na ovaj blog!!! Obajvljus sve i svasta, ali nikako da se setis da nam lepo u kontinuitetu objavis SVE svoje dogodovstine, zapazanja i utiske o zivotu u Africi!!!
sonja.m sonja.m 22:12 30.01.2011

Re: Jos malo

jecinaimisinamama
Mlekac.... Imam jednu kritiku na ovaj blog!!! Obajvljus sve i svasta, ali nikako da se setis da nam lepo u kontinuitetu objavis SVE svoje dogodovstine, zapazanja i utiske o zivotu u Africi!!!


" Obajvljus sve i svasta"

juuuuuuuuuuuuuuuuu... svasta.

mlekac mlekac 22:49 30.01.2011

Re: Jos malo

jecinaimisinamama
Mlekac.... Imam jednu kritiku na ovaj blog!!! Obajvljus sve i svasta, ali nikako da se setis da nam lepo u kontinuitetu objavis SVE svoje dogodovstine, zapazanja i utiske o zivotu u Africi!!!


Smanji ribu - bice pokolj!

Prvo, kao sto je opste poznato, meni su, u pisanju, drage kratke forme. Ovaj blog spada u najduze stvari koje sam IKAD napisala. Sem toga, da bih zapisala SVA svoja secanja i utiske trebalo bi mi, brat-bratu, najmanje duplo vise vremena od onog koje sam, inace, provela u Africi.

A kao drugo - i torta je gorka kad se puno jede! Dobro, priznajem, malo sam preterala sa pauzom izmedju dva teksta o Africi. Evo, trudicu se da okacim ponesto bar jednom mesecno. Zadovoljna?
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 22:57 30.01.2011

Re: Jos malo

Zadovoljna?


`Nisam!!!!!!!!!!!!!!!!
Moze jedan, ali NEDELJNO!!!!!!!!!!!
maca22 maca22 00:34 31.01.2011

Re: Jos malo

mlekac
A kao drugo - i torta je gorka kad se puno jede! Dobro, priznajem, malo sam preterala sa pauzom izmedju dva teksta o Africi. Evo, trudicu se da okacim ponesto bar jednom mesecno. Zadovoljna?

Jednom nedeljeno kao standard.
mlekac mlekac 01:49 31.01.2011

Re: Jos malo

maca22
mlekac
A kao drugo - i torta je gorka kad se puno jede! Dobro, priznajem, malo sam preterala sa pauzom izmedju dva teksta o Africi. Evo, trudicu se da okacim ponesto bar jednom mesecno. Zadovoljna?

Jednom nedeljeno kao standard.

Kako ono bese?


Nisam tu, pa ne cujem najbolje...

Ne volim, maco, da dajem prazna obecanja. Jednom mesecno zasigurno mogu da ispostujem. A ako uspem cesce, to je cist +
sonja.m sonja.m 21:55 30.01.2011

jos jedna prigodna pesma

sonja.m sonja.m 22:02 30.01.2011

Re: jos jedna prigodna pesma

i jos jedna:
i jos jedna;

sonja.m sonja.m 22:33 30.01.2011

Re: jos jedna prigodna pesma



sonja.m sonja.m 22:35 30.01.2011

Re: jos jedna prigodna pesma

mlekac mlekac 22:51 30.01.2011

Re: jos jedna prigodna pesma

sonja.m

TO!
Slobodno kaci sto vise muzike - pogotvo Africke!


(A Mama Afrika mi je ljubimica - to je, valjda, vec opste poznato.)
jasnaz jasnaz 23:53 30.01.2011

: jos jedna prigodna pesma

mlekac

Slobodno kaci sto vise muzike - pogotvo Africke!






a -- aaa -- 95 godina!


mlekac mlekac 00:16 31.01.2011

Re: : jos jedna prigodna pesma

jasnaz
mlekac

Slobodno kaci sto vise muzike - pogotvo Africke!






a -- aaa -- 95 godina!




Svidja mi se ovaj deo o njoj sa Wikipedije:
Bi Kidude's exact date of birth is unknown, much of her life story is uncorroborated, giving her an almost mythical status.


Rodjena je negde pocetkom XX veka a ima izmedju 95 i 105
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 00:25 31.01.2011

Re: jos jedna prigodna pesma

(A Mama Afrika mi je ljubimica - to je, valjda, vec opste poznato.)



Naravno da je opste poznato. Kad god pricas o njoj, uvek imas osmeh na licu, sto se nemoze uvek reci i za ostale stvari. Pocinjem da se pitam: ZASTO SI SE UOPSTE VRATILA?
Ivana Knežević Ivana Knežević 23:50 30.01.2011

Puno srca

Zaista je tako, draga mlekac, ne poznajemo se a vecina odmah pozuri da osudi. Treba uvek udahnuti, odloziti bar koji sekund, minut, puno duze je jos bolje, i onda zaboraviti kompletno.
Ljudi su preziveli do sada ne da bi se pokazivali drugim ljudima, vec zato sto je bilo neophodno snaci se, olaksati, poboljsati, postici ciljeve koji ce mozda onim sledecim uciniti sve laksim i boljim... Zivot nije lak i dodatno se otezava uvek pogresnim stvarima.

Nikad bila u Africi, ali pricala sam sa ljudima koji su u njoj ziveli, i oni se prosto ozare, i kazu da su tamo bili srecni.

Mnogo si ovo lepo napisala.
mlekac mlekac 00:11 31.01.2011

Re: Puno srca

Ivana Knežević
Zaista je tako, draga mlekac, ne poznajemo se a vecina odmah pozuri da osudi. Treba uvek udahnuti, odloziti bar koji sekund, minut, puno duze je jos bolje, i onda zaboraviti kompletno.
Ljudi su preziveli do sada ne da bi se pokazivali drugim ljudima, vec zato sto je bilo neophodno snaci se, olaksati, poboljsati, postici ciljeve koji ce mozda onim sledecim uciniti sve laksim i boljim... Zivot nije lak i dodatno se otezava uvek pogresnim stvarima.

Nikad bila u Africi, ali pricala sam sa ljudima koji su u njoj ziveli, i oni se prosto ozare, i kazu da su tamo bili srecni.

Mnogo si ovo lepo napisala.


Polako, stici ces ti i do Afrike - ne sumnjam!

A kao stari globtroter, sigurna sam da znas koliko je istinita ona "When in Rome..."

Uvek sam se vodila time da specificni uslovi u nekoj zemlji uslovljavaju odredjene, specificne obicaje. A radoznalost je ucinila ostalo...

Mada, daleko sam ja od tvojih filigranskih putopisa, al' trudimo se.
Hansel Hansel 23:17 02.02.2011

Re: Puno srca

Nikad bila u Africi, ali pricala sam sa ljudima koji su u njoj ziveli, i oni se prosto ozare, i kazu da su tamo bili srecni.

Pomišljam da u tome ima nešto iskonsko, ako nam je Afrika zaista svima prapostojbina... ima čudo neko... arhetipsko! :)
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:05 31.01.2011

.....

ccccc

Sto ti je lenjost

I tebi je trebao harijev blog da bi ovo okacila?

onaj Harijev blog o crnom zetu izazvao me je da je okačim.


E kad bih znao da imas jos ovakvih a neces da okacis....






mlekac mlekac 01:14 31.01.2011

Re: .....

hoochie coochie man
ccccc

Sto ti je lenjost

I tebi je trebao harijev blog da bi ovo okacila?

onaj Harijev blog o crnom zetu izazvao me je da je okačim.


E kad bih znao da imas jos ovakvih a neces da okacis....





Ma nije lenjost, nego onaj Jaksin sto sakriva stvari po kuci...

Zamajem se drugim stvarima, pa zaboravim.

A onda naleti nesto sto me povuce da prokomentarisem, i eto.

razmisljam razmisljam 01:25 31.01.2011

И ја ћу

да те хвалим и да навијам за више и чешће Африке, али само ако и мени лепо и уљудно захвалиш што сам свратила до тебе. Уз цветић, наравно.

А сад, шалу на страну. Знаш ти и сама све, али те, изгледа, треба мало погурати у правом смеру.
mlekac mlekac 01:34 31.01.2011

Re: И ја ћу

razmisljam
да те хвалим и да навијам за више и чешће Африке, али само ако и мени лепо и уљудно захвалиш што сам свратила до тебе. Уз цветић, наравно.




Uz cvetic, jakako!

А сад, шалу на страну. Знаш ти и сама све, али те, изгледа, треба мало погурати у правом смеру.


Malo???
Nemo' se vredjamo, znas da je ponekad potreban bager da me pomeri!


Salimo se malo, naravno. Drago mi je da vam je, svima koji ste se javili, prijalo ovo africko caskanje.
razmisljam razmisljam 01:55 31.01.2011

Re: И ја ћу

Јеси ли приметила како у горецитираном мајсторски користим зарезе ( а богами и запете )?
mlekac mlekac 02:03 31.01.2011

Re: И ја ћу

razmisljam
Јеси ли приметила како у горецитираном мајсторски користим зарезе ( а богами и запете )?


Prosto isijavas!
fantomatsicna fantomatsicna 08:02 31.01.2011

Uzivah

Uvek jetako divno putovati kroz neciju pricu na mesta o kojima smo samo culi.Predivan tekst.
mlekac mlekac 10:10 31.01.2011

Re: Uzivah

fantomatsicna
Uvek jetako divno putovati kroz neciju pricu na mesta o kojima smo samo culi.Predivan tekst.

Uvek je lepo sresti nekog novog, pa makar i virtuelno.
Dobrodosla!
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:24 31.01.2011

Lepota crne žene

Senegalski pesnik Leopold Sedar Sengor napisao je pesmu:

CRNA ŽENA

Naga ženo, crna ženo,
Odevena u svoju boju koja je život, u svoj oblik koji je lepota!
Odrastao sam u tvojoj senci; nežne tvoje ruke povijale su mi oči.
I gle, u srcu Leta i Juga otkrivam te, Obećana zemljo, sa vrh visoko sprženog klanca,
I tvoja lepota me pogadja posred srca, kao munja orla.

Naga ženo, mrka ženo,
Zreli plode čvrstog mesa, tamni zanosu crnog vina, usta koja raspevaše moja usta.
Savano čistog obzora, savano što drhtiš od vatrenog milovanja Istočnog vetra,
Tam-tame izrezbareni, tam-tame zategnuti što grmiš pod prstima Pobednika,
Zvuk tvog dubokog alta je duhovna pesma Dragane.

Naga ženo, mrka ženo,
Ulje koje nijedan dašak ne nabira, mirno ulje na bedrima delija, na bedrima kneževa Malija,
Gazelo božanskih članaka, biseri su zvezde na noći tvoje kože,
Slasti igara duha, odblesci crvenog zlata na tvojoj koži što se presijava,
U senci tvoje kose, moju strepnju razgone bliska sunca tvojih očiju.

Naga ženo, crna ženo,
Opevam tvoju prolaznu lepotu, oblik koji ja utvrdjujem u Večnom,
Pre no što te ljubomorna Sudbina ne pretvori u pepeo da njime hrani korenje života.

(Preveo Slobodan Glumac)

P. S.
Nasmejao sam se kada sam primetio da si ti, govoreći o čistoći, otišla toliko daleko da si izbacila iz svog vokabulara reč "prljav" ili "prljavo". A to - da za tebe ta reč više ne postoji premećujem zato što jednog blogokolegu, koji sam sebe zove "prljavim", ti prekrštavaš:

onaj Harijev blog o crnom zetu izazvao me je da je okačim.


Hvala Hari!
Onaj prvi je bas nekako mog gabarita!


dok se on sam, bez ikakve prisile, potpusuje kao dirtyharry

Mlekac, bez preterivanja!
I prljavo je - ljudsko, he, he, he...
mlekac mlekac 10:04 31.01.2011

Re: Lepota crne žene

vladimir petrovic


P. S.
Nasmejao sam se kada sam primetio da si ti, govoreći o čistoći, otišla toliko daleko da si izbacila iz svog vokabulara reč "prljav" ili "prljavo". A to - da za tebe ta reč više ne postoji premećujem zato što jednog blogokolegu, koji sam sebe zove "prljavim", ti prekrštavaš:

onaj Harijev blog o crnom zetu izazvao me je da je okačim.


Hvala Hari!
Onaj prvi je bas nekako mog gabarita!


dok se on sam, bez ikakve prisile, potpusuje kao dirtyharry

Mlekac, bez preterivanja!
I prljavo je - ljudsko, he, he, he...



Ja se coveku obracam sa Hari, odvano, dragi moj druze...

Ne smeta mi ono Dirty u imenu, iliti prljavi po nasem, nego mi je Hari krace.

Al' ajd' nek ti bude!

BTW, Hvala puno za pesmu - predivna je!
Voja Radovanović Voja Radovanović 09:35 31.01.2011

blog

Uživao sam čitajući ovaj blog, i saznao mnogo toga o Africi...pozz mlekac...
mlekac mlekac 10:09 31.01.2011

Re: blog

Voja Radovanović
Uživao sam čitajući ovaj blog, i saznao mnogo toga o Africi...pozz mlekac...

Hvala sto si svratio, Vojo
Voja Radovanović Voja Radovanović 11:30 31.01.2011

Re: blog

mlekac
Voja Radovanović
Uživao sam čitajući ovaj blog, i saznao mnogo toga o Africi...pozz mlekac...

Hvala sto si svratio, Vojo


Molim...i drugi put...mislim to se podrazumeva...ali hajde da naglasim...
mecabg mecabg 09:58 31.01.2011

Predrasude

To je po onoj narodnoj:
vidi trn u tudjem oku,
u svom ne vidi ni brvno

mlekac mlekac 10:06 31.01.2011

Re: Predrasude

mecabg
To je po onoj narodnoj:
vidi trn u tudjem oku,
u svom ne vidi ni brvno


Secas se onog starog vica kad se tasta hvali zetom kako je divan i krasan, donosi joj cerki svako jutro kafu u krevet, tako je pazljiv, a onda ospe paljbu na snaju - da je lenja i nikakva, ni kafu sebi ne moze ujutro da skuva nego mora njen jadni sin da joj donosi!

E, to je to!

Biljana 77 Biljana 77 10:36 31.01.2011

Pula yana!

iliti po srpski - Nema te ko kiše...Nikad da dočekam neki od ovih afričkih tekstova...

Pogrešna slika o prljavoj Africi mislim da se stvorila iz dva razloga - reportaže iz Afrike mahom su iz izbegličkih kampova, sa ratnih područja i sl. gde ljudi žive u mizernim uslovima ili su iz velikih grdova čiji slamovi su zastrašujući. Opet niko ne obraća pažnju na činjenicu da i iz tih slamova deca idu u školu u belim opeglanim košuljicama.
mlekac mlekac 10:45 31.01.2011

Re: Pula yana!

Biljana 77


Pogrešna slika o prljavoj Africi mislim da se stvorila iz dva razloga - reportaže iz Afrike mahom su iz izbegličkih kampova, sa ratnih područja i sl. gde ljudi žive u mizernim uslovima ili su iz velikih grdova čiji slamovi su zastrašujući. Opet niko ne obraća pažnju na činjenicu da i iz tih slamova deca idu u školu u belim opeglanim košuljicama.


Tacno tako Biljo.

A ima tu i nekog laznog osecanja nadmoci, tipa - jadni oni, a vidi kako mi...!

Slamovi su slamovi - to nema veze sa kontinentom.

Ali, to je bila jos jedna od stvari koju sam zapazila, turisti prosto zude da snime nesto sto bi odslikalo tu predrasudu o ruznoj, prljavoj Africi.

Gotovo da se naljute ako toga nema.

Ponekad bih se, i nehotice, setila one karikature o selu koje normalno zivi, a onda neko drekne "Idu turisti" i na sledecoj slici vidis isto to selo odeveno u neke koze i sa drvenim orudjem...

Naravno, na trecoj slici oni opet normalno zive, samo jos broje lovu od naivnih turista!

I, da ne zaboravim.
Pula!
kakapo kakapo 11:02 31.01.2011

Čisto i opasno

Sjajan blog! Dopada mi se ono o kupatilskoj i kuhinjskoj vodi. To pokazuje da su pojmovi čistoće i prljavštine daleko od racionalnih procena i da su, kao i u svim kulturama oni osnova tabua. Tabui se i uspostavljaju po principu čisto-nečisto. A prljavština je najčešće, "u oku posmatrača", naročito kada procenjujemo druge kulture. Ideja egzotike ima tu presudnu ulogu, pošto se Evropljanima čini da su stvari iz egzotičnih krajeva po definiciji prljave, pune tropskih bacila, otrovnih pauka, stonoga i škorpija. Setimo se samo urbane legende o juki iz saksije iz koje izlazi smrtonosni tropski pauk. Ili slične priče o bananama, koja je razlog da ja, dan danas imam neki otpor da uzmem bananu u ruke (a recimo, neoprani krompir mi ne predstavlja nikakav problem).
mlekac mlekac 16:25 31.01.2011

Re: Čisto i opasno

kakapo
Sjajan blog! Dopada mi se ono o kupatilskoj i kuhinjskoj vodi. To pokazuje da su pojmovi čistoće i prljavštine daleko od racionalnih procena i da su, kao i u svim kulturama oni osnova tabua. Tabui se i uspostavljaju po principu čisto-nečisto. A prljavština je najčešće, "u oku posmatrača", naročito kada procenjujemo druge kulture.


E, sad, pokusaj da zamislis koliko je jednom prosecnom Balkanmanu, naviknutom na ideju da je voda iz kupatila UVEK hladnija (moj Zmu), ta podela kupatilo-kuhinja zadavala muke!

Potpuni sudar kultura!

Meni je, kao sto rekoh, u pocetku najzanimljivija bila izreka o smrdljivim belcima.

A onda sam shvatila da su tu u pitanju, verovatno, dve stvari.

Stvarna razlika u mirisu koze (koja, kao sto rekoh, uglavnom potice od razlicitih navika u jelu i kuvanju), ali i to sto su prvi belci sa kojima su dole dolazili u kontakt poticali iz krajeva u kojima se, tradicionalno, malo kupalo. Mislim, setimo se svi cuvenog Napoleonovog pisma Dzozefini i zasto su u Francuskoj usavrsili pravljenje parfema. A Buri su potomci Nemaca, Holandjana i Francuza...

Sama pomisao na kombinaciju - gomila parfema, gomila viktorijanske odece i kupanje, eventualno, jednom nedeljno, dovoljna je da mi izreka postane kristalno jasna!

EDIT:
A o stonogama i skoripajma malo vise drugi put...
kakapo kakapo 16:35 31.01.2011

Re: Čisto i opasno

I ne samo miris...Nerazumevanje i poimanje drugog i drugačijeg kao čudnog i monstruoznog postojalo je na obe strane, kako kod evropskih istraživača i kolonijalista, tako i kod autohtonog stanovništva. Interesanto je da su evropski mornari gotovo sve urođenike smatrali za kanibale, ali da su i crnci iz Zapadne Afrike (koji to nisu bili) i koji su živeli na područjima koje su vekovima pustošili trgovci robljem, takođe bili ubeđeni da su evropski moreplovci ljudožderi koji odvoze brodove prepune crnaca da bi ih pojeli. Doduše, sudbina koja im je bila namenjena teško da je bila mnogo bolja od te od koje su strahovali.
mlekac mlekac 16:46 31.01.2011

Re: Čisto i opasno

kakapo
I ne samo miris...Nerazumevanje i poimanje drugog i drugačijeg kao čudnog i monstruoznog postojalo je na obe strane, kako kod evropskih istraživača i kolonijalista, tako i kod autohtonog stanovništva. Interesanto je da su evropski mornari gotovo sve urođenike smatrali za kanibale, ali da su i crnci iz Zapadne Afrike (koji to nisu bili) i koji su živeli na područjima koje su vekovima pustošili trgovci robljem, takođe bili ubeđeni da su evropski moreplovci ljudožderi koji odvoze brodove prepune crnaca da bi ih pojeli. Doduše, sudbina koja im je bila namenjena teško da je bila mnogo bolja od te od koje su strahovali.


Slusaj, ovo drugo verovanje potpuno mi je logicno. Dodju, i umesto da im, kao svi normalni ljudi, otimaju stoku (za jelo) i siluju zene, oni dodju i otimaju im stanovnistvo!

E, sad, da me ubijes, ne mogu da se setim kako se zvala jedna divna antropoloska knjiga koju sam procitala dok smo bili dole. To su bile beleske sa terena antropologa koji su dole boravili u prvoj polovini XX veka.

Izmedju ostalog, bila je zabeleska jedne zene koja je boravila negde u centralnoj Africi (cini mi se zapadni deo), a koja je, krenuvsi na put, sa sobom ponela zbirku Sekspirovih komada.

I tako se dogodilo, u jednom trenutku, da radoznalim mestanima prepricava Hamleta. E, to, njihovo poimanje Hamleta, stvarno te natera da se duboko zamislis nad sopstvenim predrasudama koje nisi ni znao da posedujes.

kakapo kakapo 18:05 31.01.2011

Re: Čisto i opasno

zmedju ostalog, bila je zabeleska jedne zene koja je boravila negde u centralnoj Africi (cini mi se zapadni deo), a koja je, krenuvsi na put, sa sobom ponela zbirku Sekspirovih komada.

I tako se dogodilo, u jednom trenutku, da radoznalim mestanima prepricava Hamleta. E, to, njihovo poimanje Hamleta, stvarno te natera da se duboko zamislis nad sopstvenim predrasudama koje nisi ni znao da posedujes.


Evo, oma stiže:
Laura Bohannan, Shakespeare in the Bush
mlekac mlekac 18:34 31.01.2011

Re: Čisto i opasno

kakapo
zmedju ostalog, bila je zabeleska jedne zene koja je boravila negde u centralnoj Africi (cini mi se zapadni deo), a koja je, krenuvsi na put, sa sobom ponela zbirku Sekspirovih komada.

I tako se dogodilo, u jednom trenutku, da radoznalim mestanima prepricava Hamleta. E, to, njihovo poimanje Hamleta, stvarno te natera da se duboko zamislis nad sopstvenim predrasudama koje nisi ni znao da posedujes.


Evo, oma stiže:
Laura Bohannan, Shakespeare in the Bush




Jeste, to je to!

Hvala od sveg srca - nemas pojma koliko puta sam se nervirala sto nisam zapisala ime autorke!

EDIT:
Moj omiljeni deo:
“She called out in fear, and Polonius moved behind the cloth. Shouting, ‘A rat!’ Hamlet took his machete and slashed through the cloth.”
I paused for dramatic effect.
“He had killed Polonius.”
The old men looked at each other in supreme disgust. “That Polonius truly was a fool and a man who knew nothing! What child would not know enough to shout, ‘It's me!’”
With a pang, I remembered that these people are ardent hunters, always armed with bow, arrow, and machete; at the first rustle in the grass an arrow is aimed and ready, and the hunter shouts “Game!” If no human voice answers immediately, the arrow speeds on its way. Like a good hunter, Hamlet had shouted, “A rat!”
bocvena bocvena 11:43 31.01.2011

Uživala.

Još, molim.
mlekac mlekac 16:29 31.01.2011

Re: Uživala.

bocvena
Još, molim.

Bice, bice...
jedan.kub jedan.kub 22:58 31.01.2011

Fantastičan tekst.

Moram da priznam da su moja shvatanja o Africi bila samo na osnovu onih reportaža iz izbegličkih logora. Kako izlaze na kraj sa insektima? Malo je ovakvih tekstova.
Preporuka


Zaboravih da kažem kako su frizure fantastične. Za takve kreacije treba puno vremena.
mlekac mlekac 23:11 31.01.2011

Re: Fantastičan tekst.

jedan.kub
Moram da priznam da su moja shvatanja o Africi bila samo na osnovu onih reportaža iz izbegličkih logora. Kako izlaze na kraj sa insektima? Malo je ovakvih tekstova.
Preporuka


Zaboravih da kažem kako su frizure fantastične. Za takve kreacije treba puno vremena.


Insekata, bar koliko sam primetila, nema nesto preterano mnogo vise nego ovde.
Naravno, sve zavisi od okoline.

Ako si, recimo, blizu krava - sasvim sigurno ce biti rojeva muva, isto kao sto blizu vode ima komaraca, ali to nije neocekivano - zar ne?

Doduse, ja sam bila u Bocvani, koja ima pustinjsku klimu, pretpostavljam da ih je u centralnoj Africi mnogo vise, ali, kao sto rekoh, sve zavisi od okoline.

Hvala za preporuku.


EDIT:
Sto se frizura tice, moram priznati da sam svakodnevno bivala fascinirana mastovitoscu, ali i onim sto Afrikanke MOGU da urade sa svojom kosom. Pogledaj malo ovo - nema sanse da se nasa kosa tako pravilno razdeli!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana