Budućnost| Društvo| Mediji| Politika| Region

Lajanje sve skuplje

Dragan Jakovljević. RSS / 02.02.2011. u 00:55


Znam da vas, dragi moji, ni dan danas ne zanima to što Mađarska nema more, ali pomišljam da ce vas možda zanimati koja o tome da se nešto od onog već viđenog na Balkanu polako ali sve jasnije ukazuje nešto severnije.

Elem, zakonodavac u Madjarskoj od nedavno nalaže da ne smete više ni da zinete, a da se prethodno ne upitate da li će i koliko to vaše zevanje biti „izbalansirano". Ako me pitate sa čime treba da bude izbalansirano, ne bih vam znao kas'ti. Tako je rečeno u slovu novog mađarskog zakona o informisanju, a vi sad razmišljajte.


Kakav li bi to balans mogao da bude u vestima koje se krčkaju u istom narandžastom kazanu (za neupućene: provladina agencija koja je jedina ovlascena za produkciju i distribuciju vesti elektronskim medijima) i serviraju svima podjednako - po jedna kutlača svakome, ni manje ni više od toga. Šta treba učiniti da se taj balans, čiji je način uspostavljanja potpuna misterija, ne bi poremetio, pitamo se moje kolege i ja dok strogo merimo težinu svake svoje napisane reči, zlu ne trebalo.


Kada je reč o lajanju i mudrovanju, o čemu se takođe mislilo prilikom pokušaja da se ukućani zakonom dovedu u red, u našim budimpeštanskim novinama je sve na strani mudrovanja, ili barem pokušaja, taman kako je i propisano. Lane se ponekad iz nekog ćoška, tek da nam lakne, ali ozbiljniji lavež nikada nismo praktikovali. Kažu da pas za koga svi znaju da ne može da ujede ne treba ni da laje. Em time sam sebi skraćuje ionako kratak pasji život, em rizikuje da ga usred čela pogodi neka komšijska cipela. A može i da se izbruka ako mu se posle laveža ukaže prilika da ujede onog na koga se namerio, a onda se ispostavi da on za to nema srca ili jednostavno ne zna kako se to radi.


Uz sve to, postoji mogućnost da mu, po novom zakonu, zbog lajanja ukinu i onaj jedini obrok, a onda mu je stvarno odzvonilo. Dok se forumi sete da zaštite njegovo pravo opstanka - voz natovaren njegovim malim životom ubrzano zalazi za krivinu. Lajanje ovde postaje nepodnošljivo skupa razonoda.

Atačmenti



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dolybell92 dolybell92 04:11 02.02.2011

balans

Ja to razumem ovako, nije svejedno reći da nešto
vredi petsto hiljada ili pola miliona.
Pola miliona je mnogo veće, zar ne ?
jedan.kub jedan.kub 19:11 02.02.2011

Znači

odriču se saznanja šta o njima(vladi) misle protivnici, odriču se pozitivne kritike-
rizikuju neprijatna iznenađenja.
Preporuka.
fantomatsicna fantomatsicna 00:34 03.02.2011

Sve su to

Lajosi.Kad se kerovi udruze ..pa pobesne..
klurt3 klurt3 15:13 03.02.2011

comment

bio je jedan komentar juče ovde, žao mi je što su ga moderatori uklonili. nije sve kao što se prikazuje na tv, veliki je problem bila tv - kako će i šta... u svim istočnoevropskim zemljama, ali tako stihijski kao u Beogradu, pa to je van svake pameti i kulture, bez uvrede molim.
moderator05 moderator05 15:34 03.02.2011

Obaveštenje

klurt3
bio je jedan komentar juče ovde, žao mi je što su ga moderatori uklonili.

Jeste, bio je. A Vi ste juče bili klodkau66er, prekjuče mcred92y, nakjuče markod.1970, a danas biste da budete klurt3. E pa ne može jer nije po Pravilima korišćenja bloga koja ste prihvatili kada ste se registrovali. Kao znak dobre volje, ostavljen Vam je otvoren nalog (mcred92y), ali ako nastavite da se klonirate i taj će biti ukinut.
yugaya yugaya 17:14 03.02.2011

Re: Obaveštenje

Prvi na udaru novog medijskog zakona se našao Ice -T i slobodni radio Tilos (čija je uloga u mađarskoj popularnoj kulturi nešto poput b92, i sam naziv u prevodu znači "zabranjeni" )

ICE-T: Tiloš radio, Medjiski savet - prepiska na engleskom

...obaška što je predsednica medijskog saveta za zaštitu morala u CV ubeležila i mesto urednika porno magazina

from-porn-magazine-to-the-defence-of-family-values

...i što su se na meti duha vremena našao i direktor Nacionalnog pozorišta Robert Alföldi zato što pravi nepatriotske predstave i otvoreno je gej:

Letter From the Hungarian Theatre Critics’ Association

Najsvežije što sam saznala je da je koristeći odredbe ovog zakona, medicinska sestra iz jedne privatne bolnice podnela tužbu protiv jedne nove majke koja ju je na blogu nazvala nekulturnom i krivcem za zarađeni mastitis, nakon što na zvaničnu pritužbu bolnici nije dobila ni odgovor.

I ovo - za rubriku vesti iz nesvesti:

Read the large print

...a zbog ovog komentara mogu i ja nadrljati, jer se više ni po internetu van zemlje ne sme protiv dvotrećinske vecine nekažnjeno lajati .
fantomatsicna fantomatsicna 21:48 03.02.2011

Re: Obaveštenje

Hahhaha et i malko humora od moderatora nam i otkrismo sumljivo lice.Pa jeset ne moze to tako gosn klurt
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 13:02 04.02.2011

Re: Obaveštenje

Hvala moderatoru na pomoci. Protekla dva dana nisam imao pristup interntetu pa ne znam o cemu se tacno radilo, ali zaista nije lepo da pojedinci razivjaju polemiku sa samima sobom, preko vise registrovanih nickova.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:13 03.02.2011

PREDLOG!

Dobar tekst, koji je koristan opis zbivanja u susednoj nam Mađarskoj. No moram reći da iako ne postoji sličan zakon u Srbiji (ili se varam?), ovde je slična ako ne i gora situacija.

Toliko je sve pod kontrolom, pre svega novčanim putem, da niko baš i ne zeva na vlasti. A kad poneko zevne (što je unapred dogovoreno, kako mi deluje), tada se ništa i ne dešava.

Farsa u informisanju Srbije je potpuna.

Šta je, dakle, moj predlog?

Da Vi odatle, iz Mađarske, pišete o Srbiji, a mi odavde o Mađarskoj.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana