Ljubav| Putovanja| Život

Jedna (ne)obična ljubavna priča

mlekac RSS / 02.02.2011. u 15:45

41mRDXgi8UL._SL500_AA300_.jpg

Pošto se bliži onaj čuveni Trivundan (da ne kažem Valentinovo), vreme je za ljubavne priče.

A i odavno sam obećala Gordancu da ću ispričati ovu: 


Ovo je jedna ljubavna priča koja je uzdrmala dva kontinenta.

Što se njih dvoje ticalo, tu nije bilo ničeg čudnog ni neobičnog, još manje zemljotresnog. Za njih je to bila jedna obična priča o dvoje mladih koji su se sreli na jednoj sedeljci, zapričali o džezu koji su oboje voleli, zaljubili se i odlučili da se venčaju...

On je bio visok, lep, sa brčićima ala Klerk Gebl. Šarmantan, vispren, duhovit, osećajan, vizionar i sanjar. Ona - sitna, krhka, plava, sa kovrdžama, isto tako šarmantna, ali realista i odlučna.

Njemu je 26, njoj 24.

Godina je 1947.

Rat se tek završio.

On ga nije ni osetio - iz njegove zemlje u tom ratu učestvovalo je tek nekoliko desetina ljudi. Ona ga je proživela i odslužila je svoj „dug otadžbini" - vozila je sanitet.

On je bio iz kraljevske porodice. Princ. Stric-regent vladao je u njegovo ime još od kako mu je otac umro. Kada je naš princ imao 4 godine. Čekalo se da princ završi školovanje pa da preuzme vlast. Ona je bila činovnica, dete penzionisanog oficira. 

Sir+Seretse+Khama+and+wife.jpg

E, ali...

Problem je bio u jednoj jedinoj sitnici.

On je bio crn. Afrikanac. Mocvana. Ona je bila bela. Engleskinja.

I ta činjenica bila je dovoljna da izazove zemljotres.

U njegovom plemenu. U vladi Velike Britanije. U Anglikanskoj crkvi. U celom južnom delu Afrike.

On se zvao Serece Kama. Ona se zvala Rut Vilijams.

Da je ikako mogla, vlada Velike Britanije i BUKVALNO bi im zabranila da se venčaju. Međutim, to nije mogla.

Ali crkva jeste. Po naređenju londonskog biskupa, anglikanski pastor odbio je da ih venča. Biskup se vadio da to ne sme da učini bez dozvole vlade! Rut je uzvratila otvorenim pismom koje je počinjalo istorijskim rečima:

„Zašto me moja sopstvena crkva primorava da živim u grehu?"

Ipak su se venčali. U opštini. Mlada je, iz protesta, na venčanju nosila crno.

No, to nije okončalo zemljotrese.

Kada je pismo sa obaveštenjem o planovima za venčanje stiglo do plemena Bamangvao, nastao je haos. Sereceov stric ga je otvoreno zabranio, što je tvrdoglave mladence samo navelo da se venčaju dve nedelje ranije od predviđenog! Posle toga, Serece je dobio naređenje da se smesta SAM vrati kući i objasni svoj postupak pred Khotlom. Khotla je, u tradiciji Bocvane, nešto kao seoski savet. Okupljanje celog sela, ili bar njegovih najznačajnijih predstavnika i ima i savetodavnu, zakonodavnu i sudsku vlast. Khotla donosi važne odluke vezane za selo ili pleme, razrešava nesporazume, a po potrebi, izriče i kazne...

Serece je otišao da se suoči sa Khotlom. I ljutitim stricem. Ta, prva u nizu Khotli trajala je četiri dana, novembra 1948. Zaključak je bio jednoglasan - Serece mora da poništi svoj brak, i njegova žena ne sme ni da kroči na zemlju njihovog plemena! On je to odbio. Posle nepunih mesec dana, Khotla je ponovo sazvana. Ovog puta pojavile su se sumnje da njegov stric pokušava da ga istisne sa prestola. Mnogi iz plemena tražili su garancije da Serece neće biti svrgnut i da će moći mirno da se vrati kada završi studije u Britaniji. Ni ta Khotla nije uspela da pokoleba Serecea. Otišao je u Britaniju, ali vratio se juna 1949, kada je sazvana je i treća Khotla. Ovog puta, Sereceu je svega bilo dosta. Jasno je saopštio - Ili Rut, ili ništa! Na to je njegov stric otvoreno zapretio da će napustiti pleme ako pojedinci i dalje nastave da podržavaju Sereceovu „ludost".

Međutim, ta je pretnja, uz prinčevu nepokolebljivost, samo učvrstila simpatije za mladi par. Khotla je odlučila da princ ima pravo. Stric je napustio pleme a Rut je došla u Bocvanu. (Tadašnji Bečulend).


margaret-bourke-white-bamangwato-tribal-chief-seretse-khama-with-wife-ruth-tribal-capital-of-bechuanaland.jpgOd kako sam prvi put čula za ovu njihovu priču, pokušavala sam da zamislim kako li se Rut osećala kada je prvi put stigla u Serove... To je i dan-danji malo mesto, među brdima, u sred Bocvane. U to doba to nije bilo ništa više od sela sa tradicionalnim kućama i nekoliko zgrada (od kojih je jedna bila misionarska). Sa strujom u pokušaju, bez vodovoda i kanalizacije...

Susret sa potpuno stranim ljudima, nepoznatim običajima, novom kulturom... Uz to je kod kuće ostavila ljutitog oca koji je odbio da razgovara sa njom jer se udala za crnca, majku i sestru za koju je posebno bila vezana. I još je, povrh svega ostala trudna. I ponovo sama.

Serece je bio pozvan u London gde je trebalo da se potvrdi njegovo pravo da vlada svojim narodom. (U to vreme Bečulend je bio britanski protektorat). Umesto toga, pod izgovorom da je njegova vladavina nemoguća, (Južnoafrička Unija upravo je bila uvela aparthejd, a tadašnja prestonica Bečulenda, Mafeking, nalazi se u njoj, a Britaniji je tada zbog svojih ekonomskih potreba podržavala JU), Sereceu ne samo da titula nije potvrđena, nego mu je stavljena zabrana povratka u Bečulend!

Dakle, Rut se nalazila sama u potpuno stranoj zemlji, sa potpuno stranim narodom, iščekujući svoju prvu bebu! Nisam sigurna da ćemo se zvanična istorija i ja složiti, ali, po onome što sam slušala od starijih žena u Bocvani, upravo to je bio presudan momenat kada je „Lejdi Kej" kako su je iz milošte zvali, zauvek ušla u srca Mocvana. Jer je ostala tu, u tom seocetu u brdima da sačeka muža a potom je „kao prava Afrikanka" rodila ćerku, Žaklinu Teboho. Ponovo jedna zanimljivost - iako se vladavina prenosi po muškoj liniji, Mocvane rođenje ćerke smatraju posebnim blagoslovom. Drugi put ću pisati zašto je to tako.

Međutim, još nije bilo vreme za Happy End. Sereceu je dopušteno da se vrati u zemlju za porođaj, ali samo da bi poveo ženu i novorođenu ćerku sa sobom, nazad u Britaniju. Njihovo izgnanstvo potrajaće sve do 1956. U Britaniji dobijaju prvog sina, Jana, (punim imenom Serece Kama Jan Kama), sadašnjeg predsednika Bocvane. Konačno, kada im je dopušteno da se vrate, to je bilo pod uslovom da se Serece odrekne svog prava na presto i da se vrati kao običan građanin. I tako se Serece, koji je, inače bio advokat, oksfordski đak, pretvorio u uzgajivača stoke...

Ali, ne zadugo.

Duvali su neki novi vetrovi, stvari su se menjale, a Serece nije mogao da se drži podalje od politike. Sa grupom istomišljenika 1962. osnovao je BDP (Betchuland Democratic Party) a 1965. uspeo je da dobije na izborima i postne premijer Bečulenda. To je bio uvod u priznavanje nezavisnosti Bocvane naredne godine.

Po dobijanju nezavisnosti, Serece je postao prvi predsednik. On i Rut prešli su u novosagrađenu prestonicu, Gaboron zajedno sa svoje četvoro dece. Po povratku su dobili i blizance, Tshekedija Stanforda (poznatijeg kao Ti Kej) i Antonija Goitsebenga. (Njihova Secvana imena izgovaraju se kao Cekedi i Hoicebenh).

Te, 1966. kada je Bocvana dobila nezavisnost, Sereceu je engleska kraljica dala titulu „Ser". Po mišljenju mnogih, da bi se iskupila za prethodno ponašanje britanskih vlada...

Serece je ostao predsednik do 1980, kada je umro u naručju svoje Rut.

Iako su mnogi predviđali da će se po njegovoj smrti vratiti u Britaniju, Rut je ostala u Bocvani i sve do svoje smrti, 2002. bila je predsednica Crvenog krsta.

To bi bila istorija.

A sad, malo lične priče.

AB004397.jpg?AUBLzopTQvZlvLk1Y6wxIyyT%2FuWkTRl2r0tFq75tUnoxIeL3jcr9OXU3%2FavbqMpzYu8ZXuaObds56Gz5puzVCS351X3rc7Kh6YfTyJBxsnEYjajMijQMckB9K6yHOOn4IRVkBAhbaHHSCLNm9kZSEucbQ6fllCft2FpaYGdnhSOH108dljCGOQqjsLd2iehBMWeRl6bqui04%2F7%2FcFpDY7x%2Fte7VNEv7CFcdFb7QeXAvNe7McP71r3RPlyGOBRAQRkOw6n0LpQ64QO%2B2GF28rTosiBp9hjSYEk7hgoDIRJygnb%2B2pnFpM4toR9rmW%2FQbpuClFcEkQGszO9YOCnW2aXH5dwL854886WvESM4eW9%2FGZngL7FBHTIeuizVkELWiStJvuFUEWxr8Q5x9el3ovy4i1Q%2FasHESRzrH7I6OTy9cw54rZ3lJSKOnn%2FtLJxPokslBf3k7V7vsEC%2FSsl9Ibkc7WjPZxmU3rdSGD584sJ80yVGjRrY7lKPgcKUVw3SpU5YydJVoK3mh703EfTxjJlsXgHxtxUUJlX9C1sPuri2JNfJuYgodJ5loL%2FTt3mVyY54D6%2FfYmwa5r2VAm292174qAi8VDAHkjDVoZ7EkcrOXGrWLR2I2T2A6SKWM%2B5im0yLOcQLR64CvfcN31r8dj0pnOaR6QGlJAAK2UL9bmyKv5YwTi2ElTQ0pHmGrwbLNM7u1G8fdnI91BbOQSYvwEyYxSg18BQkNws%2F%2BGGtVzoZkknt%2BcJH7E24Jak28l8VIdHBZz%2FHU21i0ajQaf3H1nk2Wf6TpLmapuWEhl5fU5aQOCzeDFbZzoEud06%2FMWQ9mthyiT2viCqmIcdAT7OuAiDLx5EP2nqw55RgMXgYhcDJ28AAnA33yFvw1IyN57P7KwHPfFGXAAiKQRHb%2Fupr0q%2BovhQ2jk4S2IkAjxsBCpb%2Bs%3D

Igrom slučaja imala sam priliku da se nekoliko puta sretnem sa protagonistkinjom ove priče, lejdi Rut. Kao i sa ljudima koji su bili bliski sa njima (i privatno, i profesionalno).

Moj prvi susret sa Lejdi Kej bio je vrlo spontan, ali, za mene, pravi „otvarač za oči". Daklem, igrom slučaja, firma za koju sam tada radila imala je kancelariju u istoj zgradi u kojoj se nalazio i Crveni krst Bocvane. Pošto je, u celoj zgradi, pušenje bilo najstrožije zabranjeno, ja sam morala da silazim pred ulaz i da se tu, u jednom ćošku dvorišta, bavim svojim porokom...

I tako, jednog dana, sedim ja na zidiću, u mom ćošku, kada se pred zgradu uparkirava crni mercedes. Iz njega istrčava zadihan postariji vozač, ali, nije ni stigao do vrata kad je iz auta već iskočila jedna sitna plava bakica i odlučno odmarširala u pravcu zgrade. Dobro. Nije prošlo ni pet minuta, kad, eto ti bakice nazad. Kaže vozaču da uđe i donese nešto iz zgrade.

Samo što je zamakao kroz vrata, a ona hitro stiže do mene, pita me za cigaretu, pali i žurno odbija dim.

- Ako vidiš da se vraća, uzimaj to, a ako te neko pita, to je tvoja cigareta! - kaže mi. Iako zbunjena, klimam glavom da se slažem, a ona nastavlja monolog. - Onaj doktor mi ne dopušta da pušim! Kao da je to sada bitno! Kao da će to nešto da promeni! Nego, odakle si ti? -

Konačno došavši do reči, predstavljam se i objašnjavam ko sam, odakle sam, kad i kako sam stigla u Bocvanu... Bakica je izuzetno radoznala. Sve je interesuje. Od toga koliko dece imam i kolika su, do toga kako je bilo tokom bombardovanja. Otvoreno je besna zbog istog.

- To je bombardovanje bilo čista glupost! Ratovi su glupost. Uvek nevini stradaju! Ja sam preživela bombardovanje Londona, - kaže mi. - To je užasno iskustvo. Pogotovo za decu! -

U to primetih da se šofer pojavljuje na vratima. Bakica mi vešto dodade cigaretu, a onda, da je on čuje, poče sa vakelom.

- I da se maneš tog pušenja, znaš! To ti nikako ne valja! To je loša navika! Tako je i moj muž pušio, ništa to ne valja! - a pri tom mi, konspirativno, namiguje.

Zbunjena, i dalje samo klimam glavom. Šta mi je drugo preostalo?

Bakica prilazi autu i počinje, očigledno uobičajenu, raspravu sa vozačem.

- Daj ključeve, ja vozim nazad! -

- Ali, mma, znate da je rra Jan naredio da moram ja da vozim! Vama je lekar zabranio! -

- Ne zanima me. Nije on meni roditelj, nego sin. Daj te ključeve, ja vozim! -

- Ali, mma... -

- Ja vozim. Ti si isuviše umoran! -

Treba li da kažem da je odlučna bakica odnela pobedu?

Naravno, kada sam ušla u zgradu, dočekala me je gomila radoznalaca koja me je pitala o čemu sam pričala sa lejdi Kej? S kim? Pa sa lejdi Kamom! Tek tu sam shvatila ko je dotična „bakica"! (Jan je, inače, u to vreme bio potpredsednik i glavnokomandujući oružanih snaga Bocvane)

Srela sam je još dvaput. Nažalost, oba puta na vrlo formalnim prigodama u Crvenom krstu za koji je Žmu tada radio. Svaki put bi mi se obešenjački osmehnula i zaverenički me upitala da li još uvek pušim. Žao mi je što su te druge dve prigode bile toliko zvanične, imala sam toliko pitanja za nju...

Umrla je otprilike godinu dana posle našeg prvog viđenja. Od raka grla.

Inače, iz razgovora sa porodicom moje prijateljice koja je bila vrlo bliska sa njom i pokojnim predsednikom (porodica, prijateljica je mnogo mlađa), saznala sam da je bila neverovatno požrtvovana i odana tokom njegove bolesti. Serece je bio dijabetičar, ali bolest mu je kasno dijagnostikovana. Prijatelji su se kleli da je samo Rutina nega, njeno insistiranje ne strogom pridržavanju dijete i redovnom uzimanju lekova i insulina, (pričali su mi da je znala da prekine sednicu vlade kako bi Serece dobio svoju dozu tačno u minut), produžilo njegov život za najmanje deset godina. Opšte je poznato da ga je pratila na svim putovanjima i da se ni za trenutak nije odvajala od njega kad je konačno posustao. Do poslednjeg trenutka.

Kao i da se uvek, od dobijanja nezavisnosti izjašnjavala samo i jedino kao Mocvana.

Žmuove kolege iz Crvenog krsta smatrale su je strogom ali pravednom. Međusobno su je zvali „Oko sokolovo", jer joj nikada ništa nije promaklo.

Obične žene pričale su mi cele legende o njenoj požrtvovanosti, o njenoj brizi za narod, pogotovo decu, o njenim posetama najudaljenijim selima i dobru koje je iz toga proisteklo...

Jednostvno, Lejdi Kej bila je, što se Mocvana ticalo, dobri anđeo koja je, eto, na njihovu sreću, postala jedna od njih..

Ne znam kako je bilo u drugim zemljama čiji su se predsednici oženili strankinjama, ali što se Bocvane i lejdi Kama tiče - ona je bila Mocvana. Od glave do pete. Još od onog dana kada je poslala ono pismo Anglikanskoj crkvi...

 

EDIT:
Dok sam tražila fotke da ubacim u tekst, naleteh i na ovo - očigledno, čaršija je smatrala da se itekako pita za mišljenje, pa pošto Rut i Serece nisu mogli da se pokolebaju, onda je paljba osuta na Rutinu majku i sestru.

2593707211_6da150a339.jpg 

 



Komentari (64)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 16:07 02.02.2011

aplauz

zoja444 zoja444 16:48 02.02.2011

Re: aplauz

lepa prica.
maca22 maca22 17:14 02.02.2011

Re: aplauz


milisav68 milisav68 17:34 02.02.2011

Re: aplauz


mlekac mlekac 18:00 02.02.2011

Re: aplauz

Hvala, hvala, Docs, Zoja, Maco, Milisave...
NNN NNN 09:14 03.02.2011

Re: aplauz


mlekac mlekac 11:45 03.02.2011

Re: aplauz

NNN




I posle nek mi neko kaze da sportska redakcija nije romanticna...
Oljacat Oljacat 19:19 04.02.2011

Re: aplauz

jedan.kub jedan.kub 16:49 02.02.2011

Divna istinita prica

kao i sve prethodne africke, koje sam juce procitala.
mlekac mlekac 18:00 02.02.2011

Re: Divna istinita prica

jedan.kub
kao i sve prethodne africke, koje sam juce procitala.

Drago nam je...
Biljana 77 Biljana 77 17:08 02.02.2011

Savršeno

mlekac mlekac 18:01 02.02.2011

Re: Savršeno

Biljana 77

A ti pronasla savrsenu sliku za ilustraciju!
bocvena bocvena 17:33 02.02.2011

Kakva priča!

O ljubavi i drugim demonima:)
maca22 maca22 17:44 02.02.2011

Re: Kakva priča!

Naravno, mladi princ nema pojma niti ukusa, ako mene pitate
(malo da kvarim:))

mlekac mlekac 17:58 02.02.2011

Re: Kakva priča!

maca22
Naravno, mladi princ nema pojma niti ukusa, ako mene pitate
(malo da kvarim:))



Slusaj, ukusi su individualna stvar.
Iskreno, smatram da nema te belkinje koja moze da se meri sa Afrikankama, al' ja nisam musko, zato bolje da cutim.
mlekac mlekac 18:06 02.02.2011

Re: Kakva priča!

bocvena
O ljubavi i drugim demonima:)

Zivot, povremeno, stvarno pise romane. Zao mi je sto ona jedna knjiga, koja je o toj njihovoj prici napisana, nije prevedena kod nas. (Michael Dutfield, A Marriage of Inconvenience). Po toj knjizi je snimljen i film, ali nisam ga odgledala.
natasavb natasavb 17:47 02.02.2011

Predivno !

Jos samo muzika. :)




mlekac mlekac 18:07 02.02.2011

Re: Predivno !

natasavb
Jos samo muzika. :)







Znas da Abazavam Elu! Bas je legla!
st.jepan st.jepan 18:00 02.02.2011

KVALITET

Da, to je ono što ja zovem kvalitetnom ženom.
Prave li ih, zaboga, još?
Malo me posetila na mog dedu.
Kad se oženio bakom, rekao je "io sono Croato".

A ovo baš lepo napisaTo, kliktavo preporučam!
mlekac mlekac 19:21 02.02.2011

Re: KVALITET

st.jepan
Da, to je ono što ja zovem kvalitetnom ženom.
Prave li ih, zaboga, još?
Malo me posetila na mog dedu.
Kad se oženio bakom, rekao je "io sono Croato".

A ovo baš lepo napisaTo, kliktavo preporučam!

Hvala za kliktanje, St.jepane, a na tvoje pitanje odgovor, zaista, ne bih znala. To je bila stara skola, manufakturni rad i tako to.
Nije industrijska proizvodnja s pokretne trake kao danas...
Al' mora da ih jos ima ponegde.
Samo treba potraziti
jasnaz jasnaz 18:19 02.02.2011

HVALA za priču, Mл!

docsumann docsumann 18:25 02.02.2011

Re: HVALA za priču, Mл!

mlekac mlekac 19:20 02.02.2011

Re: HVALA za priču, Mл!

Jasna, Docs,


loader loader 19:13 02.02.2011

Afrički beli cvet na blogu

Mis Ml,
Divna priča. Da, sama se ispričala, ali i vi imate neku zaslugu, jer, da nije vašeg spisateljskog angažovanja, ja je ne bih, na primer, ni znao

El ste vidli kako i onaj najotmeniji, beli, britanski, i onaj crni afroplemenski čovek reaguju isto kad su u pitanju kanoni, predrasude, geografska uštogljenost..!
mlekac mlekac 19:19 02.02.2011

Re: Afrički beli cvet na blogu

loader
Mis Ml,
Divna priča. Da, sama se ispričala, ali i vi imate neku zaslugu, jer, da nije vašeg spisateljskog angažovanja, ja je ne bih, na primer, ni znao

El ste vidli kako i onaj najotmeniji, beli, britanski, i onaj crni afroplemenski čovek reaguju isto kad su u pitanju kanoni, predrasude, geografska uštogljenost..!


Nema razlike kad su predrasude u pitanju, mr Loader!
One su stvarno univerzalne. Pogotovo ove oko zenidbe/udaje.

A sto se price tice - svo moje angazovanje je bilo da vas ne pretrpam cinjenicama i anegdotama, posto je lejdi Kej bila neka vrsta hodajuce legende i prosto je neverovatno koliko je prica vezano za nju u samoj Bocvani.

Izmedju ostalog, iako je zena sama, vise desetina puta objasnjavala kako je tokom WWII bila u sanitetu, i danas postoje ljudi koji ce vam, s punim ubedjenjem, pricati kako je ona bila pilot RAF-a! I da je u daljem srodstvu sa britanskom kraljicom. I jos puno toga...
maca22 maca22 19:21 02.02.2011

Re: Afrički beli cvet na blogu

Moj je utisak (stecen iz mlekacinih prica) da su crni normalniji.
loader loader 01:26 03.02.2011

Re: Afrički beli cvet na blogu

Maca24:

Moj je utisak (stecen iz mlekacinih prica) da su crni normalniji.

Crni? .. Hm.. da ..
A crne ?
loader loader 01:42 03.02.2011

Re: Afrički beli cvet na blogu

mlekac

Nema razlike kad su predrasude u pitanju, mr Loader!One su stvarno univerzalne. Pogotovo ove oko zenidbe/udaje.A sto se price tice - svo moje angazovanje je bilo da vas ne pretrpam cinjenicama i anegdotama, posto je lejdi Kej bila neka vrsta hodajuce legende i prosto je neverovatno koliko je prica vezano za nju u samoj Bocvani.Izmedju ostalog, iako je zena sama, vise desetina puta objasnjavala kako je tokom WWII bila u sanitetu, i danas postoje ljudi koji ce vam, s punim ubedjenjem, pricati kako je ona bila pilot RAF-a! I da je u daljem srodstvu sa britanskom kraljicom. I jos puno toga...

Naravno, nema razlike kad su predrasude u pitanju. U to, da nema razlike, sasvim sam uveren, odavno. Samo sam hteo da narečenu činjenicu konstatujemo istoglasno, u duetu :) .. Čisto radi poigravanja njom. Da bismo joj, samim tim poigravanjem, dali značenje rutine, odnosno nečega što se već toliko podrazumeva, da ga ne treba specijalno naglašavati.

Osim zanimljivih stvari iz biografije lejdi Kej, ima još nešto, što mi je privuklo pažnju isto koliko i ono iz prvog komentara (o univerzalnosti predrasuda, grupnog sebičluka, grabeži i bojazni koja sužava svemir), a to je geneza odnosa društva prema našem raznobojnom ljubavnom paru, geneza društva u širem smislu. Naime, i kroz tu priču se vidi kako svet neprestano evoluira, "mekša" i širi svoje vrednosti, biva sve plemenitiji (ili, aj da upotrebimo izraz koji manje vređa populo-pesimiste, biva sve manje neplemenit).

Stoga, vaša priča (post) ima značenje dubokosežnije od sentimentalne biografije dvoje ljubavnika. To je čitav niz sličica, fotografija pomeranja sunca preko svoda.
mlekac mlekac 11:36 03.02.2011

Re: Afrički beli cvet na blogu

loader

Stoga, vaša priča (post) ima značenje dubokosežnije od sentimentalne biografije dvoje ljubavnika. To je čitav niz sličica, fotografija pomeranja sunca preko svoda.


To je kao sa decom - na sopstveoj ni ne primecujemo da rastu, jer su stalno pored nas, a kad vidimo decu nasih prijatelja, prosto se zapanjimo koliko su izdzikljali!

Kad pre?

Tako je, cini mi se i sa ovim stvarima.
Meni je, licno, bilo jako zanimljivo da citam one originalne potpise ispod fotografija u LIFE-u. Izrazi koji su upotrebljavani! Priceless!
Koliko je daleko ono narodsko, savremeno "Lejdi Kej" od pompeznog "Bela kraljica", kako ju je nazivala stampa pedesetih...
jinks jinks 19:49 02.02.2011

...

zapričali o džezu koji su oboje voleli, zaljubili se i odlučili da se venčaju


Koja li je dzez melodija tu umesala svoje prste.

Nesto od C. Portera, mozda.
mlekac mlekac 20:13 02.02.2011

Re: ...

jinks
zapričali o džezu koji su oboje voleli, zaljubili se i odlučili da se venčaju


Koja li je dzez melodija tu umesala svoje prste.

Nesto od C. Portera, mozda.


Iskreno da ti kazem, naletela sam negde, u nekoj knjizi i na taj podatak, ali nisam ga pribelezila...

Ako uspem ponovo da ga iskopam, javicu.

Hvala za C.Portera.
Kazezoze Kazezoze 20:20 02.02.2011

divna priča mlekac...

to već postaje predvidljivo kad pričaš o africi.

tenks.



mlekac mlekac 20:35 02.02.2011

Re: divna priča mlekac...

Kazezoze
to već postaje predvidljivo kad pričaš o africi.

tenks.




Iju!
Ja se toliko zanela slusanjem muzike da zaboravih da ti odgovorim.

Hvala za lepu muziku, kaz!
zilikaka zilikaka 20:29 02.02.2011

..

Ti stvarno umeš da odabereš priču i ulepšaš veče.
Preporuka!
mlekac mlekac 20:33 02.02.2011

Re: ..

zilikaka
Ti stvarno umeš da odabereš priču i ulepšaš veče.
Preporuka!


Hvala, zika.
Ko velim, daj da malo o'ladimo od politike...
Ne valja tolika napetost za zivce.
kakapo kakapo 20:35 02.02.2011

slika

Eee! Baš divna priča! Sada razumem zašto Mma Ramocve drži sliku Serece Kame na zidu.
mlekac mlekac 20:38 02.02.2011

Re: slika

kakapo
Eee! Baš divna priča! Sada razumem zašto Mma Ramocve drži sliku Serece Kame na zidu.

I ne samo ona!
Mnogi jos uvek drze i njegovu, i sliku njegovog naslednika, Kveta Mosirea. Ali, o ovom drugom cu nekom drugom prilikom.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:48 02.02.2011

Mekol Smit

O Bocvani znam samo ono što je o njoj pisao Aleksandar Mekol Smit. A ovo se uklapa. Zeznute su te engleskinje karakteri, jel da?
maca22 maca22 21:03 02.02.2011

Re: Mekol Smit

Koliko vidim i on je bio karakter.
mlekac mlekac 21:07 02.02.2011

Re: Mekol Smit

Nebojsa Krstic
O Bocvani znam samo ono što je o njoj pisao Aleksandar Mekol Smit. A ovo se uklapa. Zeznute su te engleskinje karakteri, jel da?



Lejdi Kej je bila karakter i po!

Kad je ono, januara 2000. doslo do poplava u celoj zemlji, (mora se priznati izuzetno neuobicajena nepogoda za jednu pustinjsku zemlju), licno je presedela gotovo dve nedelje u Crvenom krstu koordinirajuci akciju pomoci! To jest, kad nije bila na terenu, da proveri sta jos treba...

Iskreno da ti kazem, nikad nisam videla da nekog toliko postuju i obozavaju, a da se, istovremeno, toliko pribojavaju njenog suda, kao sto je bio slucaj sa onima koji su radili za nju.

EDIT:
Pogledaj joj izraz lica na ovoj fotki.
Ako je verovati natpisu, upravo je preko BBC-a bila cula kako muz nece moci da joj se vrati iz Londona.
mlekac mlekac 21:11 02.02.2011

Re: Mekol Smit

maca22
Koliko vidim i on je bio karakter.

On je bio i idealsita, maco.
Izmedju ostalog, kada je dobila nezavisnost, Bocvana nije imala vojsku. Cak nekoliko godina. Serece je smatrao da mu je vojska nepotrebna, posto vodi miroljubivu politiku i nema nameru da ratuje. Tek posle problema sa komsilukom (dal' bese Rodezija ili JAR - nisam sigurna) osnovana je BDF (Botswana Defence Force).
maca22 maca22 21:21 02.02.2011

Re: Mekol Smit

Hoću reći da ne verujem ni da bi se karaterna dama trošila oko nekog ko to ne zaslužuje.
mlekac mlekac 21:29 02.02.2011

Re: Mekol Smit

maca22
Hoću reći da ne verujem ni da bi se karaterna dama trošila oko nekog ko to ne zaslužuje.


Pa naravno!
Mislim, samo one tri khotle dovoljne su da pokazu njegovu postojanost.
Ima na LIFE-u predivnih fotki o njih dvoje, bas iz tog perioda, al' ne mogu da ih kacim zbog autorskih prava.
Pogledaj ovu - Kama stoji pred Khotlom. Pazi, to je celo pleme, i svi imaju pravo da mu se obrate i da ga izribaju ako smatraju da to tako treba! Tacno, to ide po staresinstvu, al' ipak, svako ima to pravo! Trebalo je to izdrzati. Tri puta!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 09:22 03.02.2011

Re: Mekol Smit

Lejdi Kej je bila karakter i po!

Mada, mma Rut je više literarni karakter, takvi se ne sreću u realnom životu. Ili grešim?
mlekac mlekac 11:17 03.02.2011

Re: Mekol Smit

Nebojsa Krstic
Lejdi Kej je bila karakter i po!

Mada, mma Rut je više literarni karakter, takvi se ne sreću u realnom životu. Ili grešim?

Gresis, na odredjeni nacin.
Jedino sto je fikcija, u njenom slucaju, jeste ono cime se bavi.
Po svemu ostalom, Mekol Smit je vrlo verno preneo osobine tipicnih Mocvana.
I to vrlo uspesno, ako mene pitas.
To i jeste jedan od razloga sto su mu knjige toliko uspesne.
Jesi li gledao seriju na HBO?
Imas je na NET-u.
Snimana je u Bw, a meni su, od svega, najzanimljiviji oni dokumentarni prilozi koji je prate sa reakcijama glavnih glumaca (Amera) kad su se UZIVO sreli sa ljudima kao sto je Mma Ramotswe.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 21:53 02.02.2011

Ista stvar

Kao i uvek kad citam tvoje blogove, ma o cemu da su, i ovaj je procitan sa uzivanjem. I opet mogu reci samo jedno: blog nista ne valja!!!Nema sta da se kritikuje, vec samo da se uziva, kao, recimo, kad se gleda neki lepi ljubavi film. Onako, zavaljen u fotelju, kao da si tamo. Preporuka za sve.
mlekac mlekac 23:34 02.02.2011

Re: Ista stvar

jecinaimisinamama
Kao i uvek kad citam tvoje blogove, ma o cemu da su, i ovaj je procitan sa uzivanjem. I opet mogu reci samo jedno: blog nista ne valja!!!Nema sta da se kritikuje, vec samo da se uziva, kao, recimo, kad se gleda neki lepi ljubavi film. Onako, zavaljen u fotelju, kao da si tamo. Preporuka za sve.


Drago mi je ako si uzivala.
fantomatsicna fantomatsicna 23:10 02.02.2011

Tuzno i lepo

Kao i sve ljubavne price..Lep tekst.I svakako kako nas ima malo u Africi cesto ne mozemo nesto detaljnije komentarisati ili dodati..ali je divno za citanje
myredneckself myredneckself 23:31 02.02.2011

Re: Tuzno i lepo

mlekac, lepa priča, pravi Botswana dijamant
Obogatila si moje jako šturo znanje o afričkim liderima iz tog kraja
mlekac mlekac 23:36 02.02.2011

Re: Tuzno i lepo

myredneckself
mlekac, lepa priča, pravi Botswana dijamant
Obogatila si moje jako šturo znanje o afričkim liderima iz tog kraja

Prvo,

Ja sam se, iskreno da ti kazem, osecala ko potpuna neznalica kad sam pocela da otrkivam delice istorije BW.

Valjda zato sto su oni prilicno mirno dosli do svoje nezavisnosti, pa nam ih u skoli nisu isticali kao neke druge iz tog regiona...
mlekac mlekac 23:37 02.02.2011

Re: Tuzno i lepo

fantomatsicna
Kao i sve ljubavne price..Lep tekst.I svakako kako nas ima malo u Africi cesto ne mozemo nesto detaljnije komentarisati ili dodati..ali je divno za citanje

Nekad mi je krivo sto nema vise nasih u Africi, a onda, opet, mozda je tako i bolje (za Afriku)

Pozz!
Hemičarka Hemičarka 00:23 03.02.2011

Re

Baš lepa priča, hvala što si je podelila sa nama. Ja inače sa zadovoljstvom čitam sve tvoje priče o Africi, ali uglavnom ne stižem da komentarišem nego samo klikćem preporuke.
mlekac mlekac 00:42 03.02.2011

Re: Re

Hemičarka
Baš lepa priča, hvala što si je podelila sa nama. Ja inače sa zadovoljstvom čitam sve tvoje priče o Africi, ali uglavnom ne stižem da komentarišem nego samo klikćem preporuke.

E bas lepo da si se konacno javila!

i
Ivana Knežević Ivana Knežević 04:21 03.02.2011

Lepe su sve price o Africi

ali kako ih od srca pripovedas... hvala

Treba imati srca, to Lady K pokazuje u svakom izdanju, pa i toj maloj pauzi koju si dobila sa njom.

I ja jedva da sam cula za Bocvanu pre njihovog cuvenog zenskog detektiva, ali vredelo je otkriti je na takav nacin. Pa ima jos, kakva blaga se tu kriju a mala zemlja usred Afrike
mlekac mlekac 11:39 03.02.2011

Re: Lepe su sve price o Africi

Ivana Knežević
ali kako ih od srca pripovedas... hvala

Treba imati srca, to Lady K pokazuje u svakom izdanju, pa i toj maloj pauzi koju si dobila sa njom.

I ja jedva da sam cula za Bocvanu pre njihovog cuvenog zenskog detektiva, ali vredelo je otkriti je na takav nacin. Pa ima jos, kakva blaga se tu kriju a mala zemlja usred Afrike


Slusaj, ako cemo pravo, ja sam sedela pola sata nad atlasom pre nego sto sam precizno locirala kuda idem i kako cu, pobogu, tamo da stignem!



Nisam imala blagog pojma o Bw, znala sam samo dve cinjenice - da NIKAD nisu ratovali i da imaju stabilnu ekonomiju.

Ostatak je dosao posle.

cult cult 09:22 03.02.2011

: )

lepo.
baš lepa priča.
Vidiš ti kako se društvo i njegove tvrde palanačke norme uvek daju pobediti...samo treba da se ne osvrćeš i ideš svojim putem...i da imaš veliko
mlekac mlekac 11:41 03.02.2011

Re: : )

cult
lepo.
baš lepa priča.
Vidiš ti kako se društvo i njegove tvrde palanačke norme uvek daju pobediti...samo treba da se ne osvrćeš i ideš svojim putem...i da imaš veliko

Kako ide ona decija pesmica?
Treba hteti,
Treba smeti,
Pa da vidis kako se leti...


To je to.

Vlasta92 Vlasta92 10:22 03.02.2011

Lepa priča



vjeruj u ljubav, u dobru i zlu...
mlekac mlekac 11:42 03.02.2011

Re: Lepa priča

Vlasta92


vjeruj u ljubav, u dobru i zlu...

Uvek, Vlasto, uvek!
klurt3 klurt3 14:57 03.02.2011

eh

maca22 maca22 00:57 04.02.2011

Re: eh

Samo da prijavim da sam postavila jedno pitanjce,
http://blog.b92.net/text/17125/Dabogda-ti-zet-crnac-bio/?page=1#k1017443
i da se nadam odgovoru.
mlekac mlekac 12:38 04.02.2011

Re: eh

maca22
Samo da prijavim da sam postavila jedno pitanjce,
http://blog.b92.net/text/17125/Dabogda-ti-zet-crnac-bio/?page=1#k1017443
i da se nadam odgovoru.

Primeceno, odgovoreno.
Napisacu blog na tu temu, posto kratkog odgovora nema.
mlekac mlekac 12:39 04.02.2011

Re: eh

klurt3

maca22 maca22 15:10 04.02.2011

Re: eh

mlekac
maca22
Samo da prijavim da sam postavila jedno pitanjce,
http://blog.b92.net/text/17125/Dabogda-ti-zet-crnac-bio/?page=1#k1017443
i da se nadam odgovoru.

Primeceno, odgovoreno.
Napisacu blog na tu temu, posto kratkog odgovora nema.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana