Sve o seksu kreće iz mozga

MilutinM RSS / 21.12.2007. u 00:09

Proučavajući jednu vrstu mušica (one male, što se okupe oko voća čim odstoji koji sat i počne da odiše - kažu da na njima vrše genetska istraživanja već više od jednog veka), naučnici iz Lozane utvrdili su vezu izmedju ćelija njihovog nervnog sistema i seksualne skonosti. Istraživački tim je čak uspeo da promeni ponašanje mušica menjajući gene u njihovom nervnom sistemu.

Po studiji koja će biti objavljena u časopisu Nature Neuroscience u januaru, pojedine ćelije mozga odredjuju seksualni izbor ovih muva. Radeći u saradnji sa kolegama sa Ilinois univerziteta u Čikagu i onog u Dižonu, naučnici su vršili promene na genima u nervnom sistemu mušica muškog pola heteroseksualnog opredeljenja. Promena nivoa glutamata u pojedinim ćelijama, izmenila im je sklonost tako da su počeli da se zanimaju za druge muške muve. Rukovodilac projekta, Jael Grožan, planira da svoja istraživanja nastavi na sisarima, pa čak i na ljudima, jer želi da pokuša da razjasni homoseksualno ponašanje.

Sekretar fransuskog dela nacionalnog udruženja Homoseksualni Roze Krst Žan Pol Guisan ne buni se protiv ovog istraživanja, mada sumnja da je jedan od njegovih ciljeva upravo suprotan: pokušaj da se genetski promeni opredeljenje homoseksualaca.

Bez obzira na to, ova vest iz ženevskih novina, ozbiljno me je zabrinula. Od sada, Lozanu prolazim samo ekspresnim vozom, i to ne dišući. Ko zna šta mogu da mi uvale.



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 00:23 21.12.2007

istina

ovo je potpuno tacno. Posle jednog od takvih eksperimenata uhvacena je jedna muska zunzara (foto aparatom jednog clana udruzenja za zastitu zivotinja) sa dva muzijaka belog misa kako zanosno skakucu kroz čestar ljubicica. Slika je ubrzo dospela u medije ali je fotograf misteriozno nestao.
Nasli su ga posle par meseci potpuno golog na obali Zenevsog jezera kako strika.
MilutinM MilutinM 00:26 21.12.2007

Re: istina

Spiridone, samo se ti zezaj. Nemoj posle da nisam upozoravao ;-)
MightyNora MightyNora 01:22 21.12.2007

Ovo me podseti...

Na jednu SF pricu iz jednog Alefa koja se zove Biolosko resenje.

Preporuka za tekst.. .totalno je tacno :)

Pozz
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 01:55 21.12.2007

Sex? Kalendar-gen - i nema neizvesnosti..!


Mušice?! Uh!! Žestoko!!

A jeste li čuli da japanski naučnici rade na razvoju kalendar-gena? Već su izvršeni eksperimenti na majmunima. Naime, ljudski mozak će biti tempiran da samo određenim danima podstiče sexualnu želju, dok će ostalim danima biti posvećen drugim aktivnostima. Recimo, tokom vikenda će aktivnost biti veoma snažna, dok će radnim danima skoro nestati, pa će mentalna i fizička energija biti usmerena na obavljanje profesionalnih zadataka. Naravno, ovo je samo jedna od varijanti, koju će, kako se pretpostavlja, najviše koristiti sami Japanci. Stvara se i drugačiji kalendar-gen, koji će sexualnu želju pobuđivati ponedeljkom, sredom i petkom, a utorkom, četvrtkom, subotom i nedeljom će činiti da libido potpuno miruje.

Takođe, radi se i na usavršavanju gena koji će od osoba muškog pola načiniti raznovrsniji sexualni sklop. Skoro je sasvim dorađen gen koji će funkcionisati tako da određenim danima u sedmici svog domaćina navodi na homoseksualne odnose, a onim drugim danima na odnose sa ženama, tj. heteroseksualne odnose. Dakako, ovo isto, samo u obratnom smislu, biće postignuto i sa osobama ženskog pola. Radi se i na kombinovanim efektima (homo-biseks-hetero varijanta).

Dosadašnja ispitivanja su obavljena najpre na krticama, a zatim na majmunima. Sa krticama je istraživanje bilo vrlo uspešno. No, rezultati sa majmunima su bili zbilja impresivni. A kako neki kažu - i veoma živopisni. Šimpanze mužjaci (trpna varijanta) bili su veoma iznenadjeni kad su ih u ljubavnu igru uvlačile kolege mužjaci kojima je dodat kalendar-gen. Taman kad bi se trpnim mužjacima ta nova igra dopala, njihovi navalentni ljubavnici bi već narednog postajali totalno nezainteresovani...

Šta je još ovde zanimljivo za nas? Deo pomenutog japanskog tima naučnika je i genetičar srpskog porekla, Đorđe Jakura, koji je u našim naučnim krugovima važio za šarlatana. Danas, preko njega, našoj nauci stižu sve same hvale. Eto, nama obično odozdo dolazi u glavu. Sad je vreme da odamo priznanje i nekome kome je iz glave proizašlo nešto što će kontrolisati "ono dole".

Bitno je napomenuti da će kalendar-gen moći da bude "ugrađen" i aktiviran i kod zrelih osoba - što znači da nije ugroženo pravo na lični izbor, odnosno, ostavljeno je pravo na izbor (koje je nemoguće ostvariti u slučajevima kad se genetski interveniše pre rođenja).


Taska Dana Taska Dana 02:34 21.12.2007

Re: Sex? Kalendar-gen - i nema neizvesnost


Znaci Djura izmislio onu stvar na razno....
Kod koga ce biti pilule za lilule ...

Izmislili japanci kanister od 20 litara ....ali ovolicki...:))))


MilutinM MilutinM 09:32 21.12.2007

Re: Sex? Kalendar-gen - i nema neizvesnosti..!

JBT, ovo postaje sve ozbiljnije
Unfuckable Unfuckable 11:47 21.12.2007

Re: Sex? Kalendar-gen - i nema neizvesnosti..!

MilutinM
JBT, ovo postaje sve ozbiljnije


"...od ovoga može da se rikne" što reče exministar u jednom filmu
pa ybg - sex je ozbiljna stvar..
MilutinM MilutinM 12:08 21.12.2007

Re: Sex? Kalendar-gen - i nema neizvesnosti..!

Ma, ja sexu pristupam ozbiljno. Nema šta.

Nego, brinu me ove varijacije. Nekako mi ne prijaju.
dunjica dunjica 12:14 21.12.2007

Joj, Milutine,

zar i Vi o sexu?

Mada, tekst je originalan. I navodi na razmisljanje. Neke vjerojatno i na akciju (genetsku, mislim). A to ce tek da bude... rusvaj!
MilutinM MilutinM 12:24 21.12.2007

Re: Joj, Milutine,

Dunjice,

pa nisam ja toliko star

Šta više...
dunjica dunjica 12:42 21.12.2007

Re: Joj, Milutine,

Nisam mislila starost, ne daj Bože. Sorry ako sam izazvala pogrešan utisak! Nego, sex je trenutno na Blogu veoma konjunkturna tema, a ja sam mislila da Vi ne slijedite te kratkoročne trendove.
Unfuckable Unfuckable 12:47 21.12.2007

Re: Joj, Milutine,

kratkoročne trendove.


sex je dugoročni trend, pardoniram, dunjice...
dunjica dunjica 12:57 21.12.2007

Re: Joj, Milutine,

Unfuck,
slazem se sasvim. Veza je ocigledno izmedju "trenutno konjunkturna TEMA" i "kratkoročni trendovi". Ili da kažem drugim riječima, Hesseovim (po sjecanju):
"Vecina ljudi slicna je listu koji opada i u kovitlacu pada na zemlju. Oni drugi ali malobrojni, oni su kao zvijezde, oni imaju svoj zakon i svoj put."
A sad ti vidi kakve to veze ima s trendovima i isplativoscu. Poz!
Unfuckable Unfuckable 13:31 21.12.2007

Re: Joj, Milutine,

ma jasno bilo odmah, dunjice ...al ja sam na sex mislio kao na "svetski proces".... ; )))))
dunjica dunjica 13:44 21.12.2007

Re: Joj, Milutine,

meni sad ova diskusija nužno vuče na priču o orgonu, univerzalnoj vitalnoj energiji Wilhelm Reicha. (Spominjalo se već u postu S. Mitrovića o Makavejevu i "Misteriji org(ani)zma", ali površno.)
Unfuckable Unfuckable 13:51 21.12.2007

Re: Joj, Milutine,

nije diskusija, samo mali misund.... pozzz ; )))
dunjica dunjica 14:01 21.12.2007

Re: Joj, Milutine,

ma, jok! rekoh, baš bi sad dobro sjeo neki post o WR i orgonu. možda netko nešto i napiše?
MilutinM MilutinM 14:50 21.12.2007

Re: Joj, Milutine,

Nisam mislila starost, ne daj Bože. Sorry ako sam izazvala pogrešan utisak! Nego, sex je trenutno na Blogu veoma konjunkturna tema, a ja sam mislila da Vi ne slijedite te kratkoročne trendove.


Ma, znam ja, šalim se.

Pratim šta se po svetu dogadja, pa malo komentariše, Pogodilo se u isto vreme kad i drugi. Čak se pogodilo da Querria odmah posle mene postavi blog vezan, prirodno, za homoseksualnost.


Kratkoročan ili dugoročan, zavisi od inspiracije

Šalim se, opet
Spadalo Spadalo 10:20 22.12.2007

Re: Joj, Milutine,

dunjica
Nisam mislila starost, ne daj Bože. Sorry ako sam izazvala pogrešan utisak! Nego, sex je trenutno na Blogu veoma konjunkturna tema, a ja sam mislila da Vi ne slijedite te kratkoročne trendove.

Što se tiče seksa, ja se već izvesno vreme, uglavnom bavim savetodavnim radom. He...
MilutinM MilutinM 14:21 22.12.2007

Re: Joj, Milutine,

Da niste ušli u "memorijalnu fazu" = volim seks i rado ga se sećam
IvanO IvanO 18:11 21.12.2007

Au al je ovo bajato

Imate dva clanka u casopisu Cell vezane za gen zvani Fruitless kod vinske musice (Drosophila) koji ima svoju musku FruM i zensku FruF formu. Objavljeno je u Cell-u pre par godina. Istrazivanja je uradila grupa Barry Diksona iz Beca. Eksprimiranjem muske forme kod zenke mozete izazvati musko ponasanje i obratno. Takodje slicne studije su izvedene na misevima i ticu se prepoznavanja feromona. Uradila ih je grupa Cristin Dulak sa Harvarda. Ukoliko kod zenke misa uklonite deo cula mirisa (Vazo nazalni organ) one pocinju da se ponasaju kao muzjaci. Dosta je ovih studija na model organizmima i one imaju odredjeni znacaj ali pitanje je koliko se one mogu ekstrapolirati na coveka obzirom da mis recimo ima oko 400 receptora za feromone a covek za sada samo 1 aktivan. Osim toga covek ima mnogo mocnije oruzije u kontroli ponasanja a to je kultura tako da kada se razmatraju ove pojave mora se uvek imati u vidu i ta cinjenica... Pozdrav
MilutinM MilutinM 14:22 22.12.2007

Re: Au al je ovo bajato

Ivane,

hvala za obaveštenje. Mi, laici, nažalost vidimo mnoge stvari samo kao novinske članke koji nas upozore da se neke ozbiljne stvari dešavaju oko nas. Ponekad to izgleda zastrašujuće

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana