Film| Region| Život

O kravama, sreći i Evropskoj Uniji

Jelica Greganović RSS / 03.02.2011. u 13:35

funny-cow-vector.jpgNašla sam krave. Što nije bilo ni malo lako, posebno kad se uzme u obzir da ih nisam ni izgubila. To je bio korak do sreće i potvrda kako  čoveku zapravo malo treba da mu bude srce na mestu.

Cele prošle nedelje sam bila srećna k'o prase u blatu povodom pomenutih krava. One su mi, naime, bile najteži zadatak, jer ma koliko lako izgledalo na prvi pogled, krave nije tako jednostavno naći. U stvari, možete ih naći, ako obratite pažnju ima ih svuda oko nas. Različitih. Pasu u bočnom pogledu iz automobila, na pijacama su posredno preko svojih mlečnih proizvoda, aktivno nastupaju u poređenjima...ali je problem u vlasnicima, koji nisu baš oduševljeni kada njihovim sredstvima proizvodnje nenajavljeno prilazi horda naoružana kamerama, motkastim mikrofonima maskiranim u maltezere i nemerljivim količinama žica i gajtana. A ja sam dobila zadatak da baš to organizujem.

Naime, prošle nedelje su u Sloveniji boravile filmske ekipe iz matice. Snimale su film o Sloveniji u EU. Tim povodom sam pozvana da se stavim na raspoloženje kao savetnica, što baš predivno zvuči, jedino što se prebacivanjem te reči u stvarnost postiže dnevno ludilo na kub. Tako sam se ja kubirala i prihvatila da savetujem i organizujem snimanja po Sloveniji koja će u konačnoj filmskoj formi predstaviti život u Evropskoj Uniji. I nije mi bio problem da ostvarim sve predloge koje sam dala, da kao ilustracije na'vatam političare, direktore, vlasnike, umetnike na slobodi i ostale obične i neobične ljude. Problem je nastao kada je režiser poželeo – krave. Zato što krave daju sir i kajmak, a oni su nezanemarljiva srpska pitanja, koja se uz rakiju i svinjske daće, uz dodatak krivih krastavaca, postavljaju od strane Srbije kao veliki znak pitanja Evropskoj Uniji. I uskličnik.

Dakle, krave. Na prvi pogled se čini da krave vrve svuda oko nas. Al' zamalo. Nisu ni sve krave krave...trebalo je naći krave čiji vlasnici neće da izvade tandžaru kad ugledaju filmsku ekipu i organizuju nam neplaniranu jurnjavu po seoskoj idili. A ja nešto ovde ne poznajem poljoprivredne proizvođače. Bar ne one koji imaju krave...Uz to sam još zamislila da se dotične nađu u alpskom kadru, jer slikati krave u običnijoj sredini bi gostujuće filmske ekipe mogle i u Sremčici da urade. Obaška što bi bilo zgodno da te krave imaju nešto zajedničko sa Evropskom Unijom. Sem toga što žive i daju mleko u njoj.

Sa namerom ispunjenja tog cilja – krave, Alpi, Evropska Unija, danima sam tumarala naokolo kao puštena na produženi vikend i konspirativno pripitavala poznanike i prijatelje znaju li neke krave...ali prave, ne plišane. Naravno da se većina ispitanika koliko odmah zabrinula za moje mentalno zdravlje i razgovarala sa mnom strpljivim, tolerantnim tonom...doduše bez korisnog kraja. Svi su znali da ima okolo krava koliko hoćeš, ali gde su stacionirane i da li su spremne da nastupe u filmu, to nisam mogla da precizno saznam.

Kravlji problem se sa dana preselio i na noćne termine, nateravši me da se i podsvesno njime bavim, sanjajući sve dosadašnje krave koje sam srela. Od onih dvonožnih, do pravih krava koje su se kretale kroz moje detinjstvo. Posebno krava Cveta koja je nastanjivala, sa još par svojih koleginica, štalu moga dede. Na sred čela je nosila razlog svog imena, razdeljak u obliku cveta. Sa strane je imala uši kojima je uspešno terala muve i par rogova kojih se trebalo paziti uprkos njenoj dobroj naravi. Između rogova je posedovala par velikih očiju, obdanih metlastim trepavicama, koje su mirotvorno posmatrale svet oko nje. Centralna pojava na Cvetinom licu je bila velika, mokra njuška, sa dve nozdrve veličinom bliske auspusima, kroz koje je Cveta izbacivala nosne uzdahe i nema pitanja, prilikom svake moje posete štali. Tom velikom, reljefno tačkastom njuškom, Cveta je omirisavala svakog štalskog gosta, pokušavajući da mu poliže od znoja slane ruke, pojede dugmad ili bar požvaće pertle.

Pored  do sada nabrojanih delova, Cveta je imala i zavidno velike trbe, po pola sa svake strane tela, burastog stila, po kojima je naročito u letnje doba oplitala repom tvrdog kraja. Rep je takođe spadao u Cvetine delove kojih se trebalo čuvati, čak i onda kada je bila gandijevski raspoložena. Repni šamar, doduše namenjen dosadnim muvama, je bio nezaboravno životno iskustvo koje je bilo dobro izbegavati. Ispod trbe je Cveta imala simbol i svrhu svog postojanja – vime. Sa visećim sisicama, koje su nas decu zasmejavale i impresionirale bez zastarivanja. Iz tih sisica je deda Pera vešto muzao mleko, metalnog mlaznog zvuka u emajlirano tufnasto lonče. Toplo, mužom zapenjeno mleko je bilo pojam zdravlja u selu i njime su nas neštedimice pojili. Jedini konkurenti su nam bila Cvetina telad, jer tada se svo njeno mleko ostavljalo beskrajno zabavnom potomku koje se saplitalo o rođene krive noge i gladno muvalo Cvetino vime.

Cvetu sam sanjala noćima. I nju i njene potomke i partnerke u proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda. Pored nje su mi pred zatvorenim očima promicali kadrovi iz vremena kada smo otac i ja tumarali lepotama nekadašnje domovine. Tom prilikom smo u gudurama kičastih foto-tapeta pejzaža sretali autohtone kravice, buše koje su pasle pod ručnom. Ako mene pitate najlepše postojeće krave. Sivkasto mrke, pitomog tamnog pogleda i badem-očiju uokvirenih beličastom senkom. Mogla bih da se kladim da je upravo šarm njihovih očiju naveo starog Homera da Zevsovu zakonitu gospođu iskoplimentira rečima »kravooka Hera«.

Kravlji rebus sam rešila na shvativši da ankete javnog mnenja ne pomažu i da problemu treba pristupiti naizgled najamaterskije. Uzevši u obzir činjenicu da se u tom delu Slovenije dobro snalazim, kao i da isti predstavlja definiciju alpskog plakata, pozvala sam turističku organizaciju prirodne lepote zvane Bohinj. U početku iznenađene turističke radnice, spremne da vam nađu sve od sobe do vodenog tobogana, pokazale su se kao pravi pogodak. Nakon tri uvodna pasusa razgovora, kada su shvatile da ipak nemaju posla sa stanovnicom glavnog grada koja je postala nosilac dijagnoze duševno ometene sadržine, dobre bohinjske službenice su mi servirale ceo spisak posednika krava u njihovom kraju, sve zahvaljujući mi se što sam se uopšte setila da Bohinj postoji na geografskoj karti Slovenije. Našle su mi ne samo krave, nego i siraru evropskim sredstvima finansiranu. Usput su se izvinjavale što budući objekti snimanja neće biti dovoljno reprezentativni, jer je Bohinj u crno-sivom izdanju povodom pomanjkanja snega, a i krave bi mogle da budu blatnjave. Što se mene tiče mogle su da budu i brkate, samo da ih ima i da su spremne da nastupe u filmu.

Vlasnici budućih filmskih junakinja su u prvih nekoliko minuta razgovora bili zbunjeni, a onda su oduševljeno prihvatili da nastupe u snimanju zajedno sa svojim kravama. Odlično. Konačno je bilo sigurno da nas neće dočekati vilama i ostalim oruđima koja se koriste u seoskim bunama.

Tako su krave konačno ispunile rupu u planu petodnevnog snimanja filma, povodom čega su filmske ekipe u nedelju krenule ka objektima snimanje. Vođene mnome zalutale su samo jednom, da bi nakon vraćanja planinskim putem rezervisanim za mršave bicikliste, uspele da se probiju do seoskog imanja na obali Save Bohinjke stisnute među Julijskim Alpima. Dakle, sve po propisima: krave-Alpi-Evropska Unija.

Čim su se tri automobila parkirala na rub seoskog dvorišta, poštujući široka mahanja domaćina na osnovu kojih bi i avion mogao bezbedno da pristane, dugo tražene krave su koliko odmah pohrlile ka ogradi. I ne samo to, njihov društveni trk je pratilo i oduševljeno mukanje. Moram da priznam da ni jedan od dotadašnjih sagovornika nije pokazao takvo oduševljenje budućim nastupom kakav su demonstrirale bohinjske krave, koje su gratis ubrzano mahale ušima. I dok se ostatak filmske ekipe batrgao sa kablovima, kamerama i reflektorima, pokušavajući da izbegne trajno oštećivanje seoskih nam domaćina, ja sam prosto morala da se pozdravim sa kravama oduševljeno načičkanim uz ogradu. Isto kao Cveta su dobroćudno treptale, mlatile repovima i iz nosnih dubina izbacivale uzdahe koji su se na mrazu istog trenutka pretvarali u bele oblake.

Narednih sat vremena su opušteno i bez treme nastupale u snimanjima, dok smo se tonac i ja grejali u seoskoj kuhinji koja je mirisala na drva i hlebno, kiselkasto, kvascem naraslo testo. U dve vangle, kao što je to i red. A na stolu, umesto snega koji je bojkotovao snimanja, belilo se mleko. Pravo, pravcato mleko. Zaboravljene boje i mirisa. Onakvo kakvo nikada ne može da poteče ni iz jednog tetrapaka, kese ili kutije. Zato kada za koji mesec budete gledali film o Sloveniji i njenom životu u Evropskoj Uniji, nemojte da vam promaknu krave, one koje u lancu proizvodnje i prodaje mleka ostaju zaboravljene i neplaćene. Filmske zvezde.



Komentari (161)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dirtyharry dirtyharry 13:37 03.02.2011

Volim krave iz EU

Naročito ove:

A sad da pročitam
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:44 03.02.2011

Re: Volim krave iz EU

Te, al još su bolje ako umesto klepetuša imaju cele lešnike.
dirtyharry dirtyharry 13:52 03.02.2011

Re: Volim krave iz EU

Može ovako?

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:56 03.02.2011

Re: Volim krave iz EU

Može ovako?

Šta da ti kažem sem - njam
Bojan Budimac Bojan Budimac 13:49 03.02.2011

Evo ti jedna mala krava

filmska zvezda, koju je pronašao moj prijatelj Igor
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:55 03.02.2011

Re: Evo ti jedna mala krava

Uau! Kakva živahna krava, ova bi dušu dala za film...
Al što se tiče crtanih i krava, ja najviše volim mušku kravu, suFtilnog Ferdinanda.

ivana23 ivana23 13:57 03.02.2011

Re: Evo ti jedna mala krava

mnenadic mnenadic 15:31 03.02.2011

Re: Evo ti jedna mala krava

Čitajući gore osnovni tekst smeo sam da se kladim da će se negde pojaviti Ferdinand. I evo ti ga stavila. Nenadmašan je kao i ti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:34 03.02.2011

Re: Evo ti jedna mala krava

Kud bih ja bez svog znaka

myredneckself myredneckself 20:55 03.02.2011

Re: Evo ti jedna mala krava

ivana23

Ova ima neki čudan filozofski stav, jede edelvajs, ištatijaznam



nikvet pn nikvet pn 13:56 03.02.2011

jojoj

E kako bi se tek po Srbiji pomučila da pronađeš krave
A tek vlasnike za slikanje
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:20 03.02.2011

Re: jojoj

E kako bi se tek po Srbiji pomučila da pronađeš krave
A tek vlasnike za slikanje

Ne sumnjam...izgledalo je lako dok nisam počela da ih tražim...
dolybell92 dolybell92 19:39 03.02.2011

Re: jojoj

Varaš se ovde ima krava koliko hoćeš...
a i vlasnika .. ih !
Svaka druga komšinica je prava krava...
dirtyharry dirtyharry 13:59 03.02.2011

Pa nema tu ništa novo

One su mi, naime, bile najteži zadatak, jer ma koliko lako izgledalo na prvi pogled, krave nije tako lako naći.

Ovo bi ti bila nemoguća misija i u mom Ribnuku u sred Šumadije. Ljudi su polako rasprodavali stoku, pre svega krupnu jer nema računa da se čuva. Jeftinije je da odeš i kupiš mleko i ostalo šta ti treba nego da se mlatih oko dotičnih. Mi smo imali uvek dve a išlo je i do četiri. Danas nemamo nijednu. Nema ko da radi a još manje se isplati. Ovo je matora vest, ali još uvek iritira.
E, sad možda ćemo ako nas ikad prime u tu EU da zapatimo ponovo i tu ugroženu vrstu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:24 03.02.2011

Re: Pa nema tu ništa novo

Vidi, nije to ni ovde bilo lako...na Bohinju se tradicionalno održava kravlji bal, u jesen, kada krave silaze sa alpskih pašnika...i gomila seoskih turizama ima velike štale u kojima sam ja bila ubeđena da živi niko drugi no - krave. Kad ono međutim. Prvo sam tražila kontakte sa seoskim turizmima u kojima sam zapamtila postojanje štala, a onda mi je turistička radnica rekla da tamo odavno nema krava Kad sam se setila jednog komšije na Bohinju, čije kravice tumaraju naokolo, rekla mi je da ih ima samo 4 i da su škotske U tom trenutku sam bila spremna da se slomatam tamo makar i zbog samo jedne krave, taman bila i karirana. A, onda mi je priznala gde su ostale krave i koji seljaci nisu digli ruke od bavljenja mlekom i kravama.
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 15:58 03.02.2011

Re: Pa nema tu ništa novo

Centralna pojava na Cvetinom licu je bila velika, mokra njuška, sa dve nozdrve veličinom bliske auspusima, kroz koje je Cveta izbacivala nosne uzdahe i nema pitanja, prilikom svake moje posete štali.

g.radicevic g.radicevic 13:59 03.02.2011

samo o kravama...



a de su krave ????
pa u EU
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:28 03.02.2011

Re: samo o kravama...

Ovako izgleda kravlji bal na Bohinju, u jesen kada krave silaze u dolinu i zajedno sa njima čobani, majeri i majerice (mlekari i mlekarice, koji dok su krave u planinama, u kućicama-katunima, na licinom mestu prave proizvode od mleka, koje oni koji dolaze povremeno u planinu odnose da prodaju u dolinama).





mirelarado mirelarado 20:32 03.02.2011

Re: samo o kravama...

Њихова рођака са алпских обронака, из Предаца, у Трентину. Кравља журка, уз сир, маслац и друге млечне производе, одржава се у септембру.

AlexDunja AlexDunja 14:11 03.02.2011

:)

a i ovoga nam nedostaje:
zdrav papak naš je zadatak

pogledajte ceo sajt!
fenomenalan je:)
g.radicevic g.radicevic 14:21 03.02.2011

Re: :)

pogledajte ceo sajt!
fenomenalan je:)


Jelica Greganović Jelica Greganović 14:30 03.02.2011

Re: :)

Ja sam impresioniraTa

Izučeni sam njegovatelj papaka školovao sam se u Njemačkoj gdje sam izučio sistem njege papaka po Egebertu Tossaintu Ravenu ili funkcionalna rezidba. Član sam VKKD Udruge za njegu i higijenu papaka Njemačke. Redovito posjećujem seminare i skupove u svim dijelovima Europe.
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:45 03.02.2011

Re: :)

Ja sam impresioniraTa


Sta si se bre izimpresionirala toliko :)
Secam se, a bio sam sasvim mali, taj posao u mom selu je radio - Kajar.
Covek koji je nadimak dobio po zanatu kojim se bavio (potkivac=kajar).
Potkivao uglavnom volove a damama (govedjim) radio samo pedikiraj. U tezim slucajevima, kad je to bilo neophodno, i njih obuvao dok se stanje sa noktima ne sredi.

A busa, pa dobra je za egzotiku i mozda tek koji primerak za ocuvanje genetike.
Tu se mleka nes napiti.
Al ako je bas toliko volis evo ti je



Bre mnogo malo o selu znate, nebilovamreceno :)

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:22 03.02.2011

Re: :)

Sećam se da su to moji, stric i pradeda i ostali, sami radili...to sređivanje noktiju kravama. Nikada nisam čula reč kajar. Gde se koristi ta reč?
A buše su, bez obzira što malo mleka daju, lutke jedne. Inače, te obične, male, autohtone kravice se u Sloveniji zovu - cike.
Ova donja buša je pretamna, ali joj je telence potaman, sa sve okama svetlo osenčenim.



A tebe ovo ne fascinira?
sistem njege papaka po Egebertu Tossaintu Ravenu
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:41 03.02.2011

Re: :)

Gde se koristi ta reč?


U okolini Valjeva.
To je nesto slicno kao potkivac ali ipak se razlikuje. Kajarenje je prepotkivanje i rade ga zanatlije nesto nizeg ranga, uglavnom priuceni seljaci. Potkovati znaci staviti nove potkovice i to rade pravi majstori, potkivaci, a kajariti znaci prikrpiti. Skinu se potkovice, obradi papak, ili kopito kod konja, i vrate se stare potkovice.

Ova donja buša je pretamna


Boja dlake nije rasna osobina buse, tako da se ta rasa javlja u najrazlicirijim bojama. Kao npr kod konja, Arapski konj(rasa) moze biti u razlicitim bojama. Ili lipicaner (tkodje rasa) iako se za njega cesto ( a pogresno) veze bela boja.

A tebe ovo ne fascinira?


Marketing za ono sto je pokojni Kajar odavno radio :)
Ma naravno da je odrzavanje papaka dosta ozbiljniji posao kod sadasnjih odsetljivijih rasa nego sto je za tim imalo potrebe u vrene kad je preovladavala poludivlja busa i da i za to treba zbanje jer se ne radi samo o estetici papka vec i o zdravlju zivotinje.
Ali ne verujem da te bas ti detalji intersuju :)
nikvet pn nikvet pn 18:42 03.02.2011

Re: :)

potkivac=kajar

Nikad čuo. Znam za - albantin ( ili nalbantin ).
Cenjen zanat bio ali riknuo; sad su to - vulkanizeri ...
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:57 03.02.2011

Re: :)

Nikad čuo


Zna gugl :)

Sad proverih i videh da je turcizam

Kajariti, potkovati (konja ili vola). <tur.kayar etmek »potkovati »; tur. kayar znači: »potkovati sa kukastim šiljcima, zimski kov, koji je podesan zqa hod po poledici, zatim: »potkivanje starom potkovom sa drugim, novim čavlima; skresati kopito prema potkovici«
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:00 03.02.2011

Re: :)

Nikad tu reč čula nisam, a motala sam se po selima onoliko...hvala, svakog dana se može nešto naučiti i neka reč ne zaboraviti.

A ovo oko fasciniranja, ma meni je fascinantan taj metod, ispostavilo se holandski, a poludivlje buše očito sad ovako savatavaju za pedikir

Vlasta92 Vlasta92 15:13 03.02.2011

UIh,

najbolje obožavam kada moram da budem to - savetnica, ili "fikser", kako je to moderno reći. Jednom sam to činila za britanskog novinara i pisca Adama LeBora koji je pisao ( i napisao) biografiju o Miloševiću, nikad prevedenu.
Radimo mi tako diljem Srbije, kada će jedan dan meni Adam: "E, Vlasta, sada bi trebalo da intervjuišem svu rodbinu i prijatelje Slobe i Mire, pa ti dogovori".

Važi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:24 03.02.2011

Re: UIh,

Šeri, ovde su uloge savetnika i fiksera bile odvojene. Bar na početku, a onda sam se prihvatila obe. Ali da je zabavno - ura, ura! I sve je važi. Normalno.
jinks jinks 15:14 03.02.2011

...

Cele prošle nedelje sam bila srećna k'o prase u blatu


što bi rekao Branko Kockica "U snu i prasac raste k'o kvasac"
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:26 03.02.2011

Re: ...

Ovo će morati puno da spava

mlekac mlekac 15:35 03.02.2011

Taman htedoh

da te izribam sto nisi svratila na Love Story sa happy endom (uslovnim), kad ti jurila krave po Slo...

U to ime, ajd' u zdrvalje!
(Prevelika mi slika da je okacim ovde)
EDIT:
Moz' i 'vako:
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:55 03.02.2011

Re: Taman htedoh

mlekac, mogu ti reći da nismo bili daleko od hepienda...toliko materijala je nasnimljeno da me baš zanima kako će siroma' režiser sve to da pomuva u film ograničenog trajanja...baš smo nešto pričali kako bi bilo bolje da se napravi serija, što španskija, i da se na kraju svi povenčavaju.
mlekac mlekac 16:00 03.02.2011

Re: Taman htedoh

Jelica Greganović
mlekac, mogu ti reći da nismo bili daleko od hepienda...toliko materijala je nasnimljeno da me baš zanima kako će siroma' režiser sve to da pomuva u film ograničenog trajanja...baš smo nešto pričali kako bi bilo bolje da se napravi serija, što španskija, i da se na kraju svi povenčavaju.


Samo treba, usput, u maniru EU da uprilicite i nasnimite jedno gay vencanje, pa da i Pedjica bude sretan!
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:30 03.02.2011

Re: Taman htedoh

Samo treba, usput, u maniru EU da uprilicite i nasnimite jedno gay vencanje, pa da i Pedjica bude sretan!

To kad ovde uspeju da usvoje novi porodični zakon, mada mene će morati da isključe iz tog hepienda, ja sam već zauzeta
49 41 49 41 16:46 03.02.2011

Re: Taman htedoh

mlekac
da te izribam sto nisi svratila na Love Story sa happy endom (uslovnim), kad ti jurila krave po Slo...

U to ime, ajd' u zdrvalje!
(Prevelika mi slika da je okacim ovde)
EDIT:
Moz' i 'vako:


Obavezni pribor u skolskoj torbi - prvacica (sveske, pisanke, olovke, gumice) a na njoj zakaceno lonce za mleko.
Muka je bila, ako ga je neko zaboravio.
Cekao je kraj skolske uzine, da pozajmi od nekoga.
Dr M Dr M 17:22 03.02.2011

Re: Taman htedoh

.toliko materijala je nasnimljeno da me baš zanima kako će siroma' režiser sve to da pomuva u film ograničenog trajanja


Samo da ne propusti da na odjavnoj spici napise:

Kasting: Jelica Greganovic
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:28 03.02.2011

Re: Taman htedoh



Obavezni pribor u skolskoj torbi - prvacica (sveske, pisanke, olovke, gumice) a na njoj zakaceno lonce za mleko.
Muka je bila, ako ga je neko zaboravio.
Cekao je kraj skolske uzine, da pozajmi od nekoga.

Kad i gde to? Sipali vam mleko za užinu?


Kasting: Jelica Greganovic

jedan.kub jedan.kub 19:12 03.02.2011

Re: Taman htedoh

Kad i gde to? Sipali vam mleko za užinu?

Valjda negde posle rata, 5o-tih.
Strasan post preporuka ko kravlja kuca.
Moji baba i deda imali kravu. Najlepse tek pomuzeno mleko.
Nego, mi se cudimo sta je sa nasim kravama, kad ono i u Sloveniji ima manje uzgajivaca nego pre.
Ima li razloga za uzbunu?

hoochie coochie man hoochie coochie man 19:16 03.02.2011

Re: Taman htedoh

Nego, mi se cudimo sta je sa nasim kravama, kad ono i u Sloveniji ima manje uzgajivaca nego pre.
Ima li razloga za uzbunu?


Nema.
To je dobar znak, a lose u tome je sto drzava to ne pospesuje vec kmeci nad vrlo pozitivnim procesom koga tako pateticno zovu "odumiranje sela"
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:30 03.02.2011

Re: Taman htedoh

U Sloveniji je seljacima ipak bolje otkako je Slo ušla u EU, jer u njoj su poveliki fondovi za poljoprivrednike, tako da i oni sad mogu da dobijaju ta sredstva. Jeste da je birokratska gnjavaža i papirologija za medalju, ali ih ipak dobijaju. Tako su uspeli da ih dobiju i naši bohinjski domaćini, koji su za početak napravili malu siraru i vratili se tradicionalnom poslu svoje porodice, proizvodnji mleka i sireva. Za početak imaju 12 krava, ali se nadaju da će uspeti da ih steknu više i povećaju proizvodnju. A sve je ekološki i kravice, čak i zimi, šetaju napolju.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:40 03.02.2011

Re: Taman htedoh

U Sloveniji je seljacima ipak bolje otkako je Slo ušla u EU


Pa posto se blog malo i sela tice hajd da kazem

Tacno je da se smatra da ce seljaci biti najveci dobitnici ulaskom u EU jer se ti fondovi za koje oni mogu da konkurisu mnogostruko uvecavaju u odnosu na fondovce kojma sada imaju pristup. To multipliciranje potencijalno dostupnih para je najvece upravo u agraru.
Medjutim nije sve samo med, ima malo i zuci.
Liberalizacijom trzista svaka drzava koja pristupa gubi pravo da stiti svoju poljoprivredu carinama, pa ce tako recimo srpski mlekadzija biti izlozen npr madjarskom, a madjarski seljak ima neuporedivo vecu pomoc (vise para) od svoje drzave pa samim tim je konkurentniji na trzistu.
To su stvari o kojim drzava jos uvek moze da povede racuna jer jos ima vremena. Jos uvek moze da stiti poljoprivredu od konkurencije a na drugoj strani ima otvoreno trziste.
Mi ne placamo carine kod izvoza polj. proizvoda u EU a u suprotnom smeru se carine placaju i tu situaciju, koja nece vecnotrajati, drzava slabo koristi a postoje mehanizmi.
49 41 49 41 21:09 03.02.2011

Re: Taman htedoh

Jelica Greganović


Obavezni pribor u skolskoj torbi - prvacica (sveske, pisanke, olovke, gumice) a na njoj zakaceno lonce za mleko.
Muka je bila, ako ga je neko zaboravio.
Cekao je kraj skolske uzine, da pozajmi od nekoga.

Kad i gde to? Sipali vam mleko za užinu?


Kasting: Jelica Greganovic



Za vreme EMBARGA (onog PRVOG).
Zakaocio je i mene, iako sam bio mali.

Kazu, savremenici; brodovi sa tajnom americkom pomoci u hrani su stizali preko Rijeke.

Kartonska burad sa belim brasnom, mlekom u prahu, puter u velikim limenim kutijama, blokovi zutog sira, blokovi biljne masti (od koje ti se tri dana lepe nepce), mesane presovane vocne marmelade u drvenim gajbama, ...

Gladne-nerodne, embargsticne godine.

Gradovi su bili posebno pogodjeni, sela ne toliko.

U skolama je moralo da se ima hrane deci za uzinu -za vreme velikog odmora.

Kuci, ko je sta i kada imao da jede.

Tako sam odrastao sa kozom Belkom i njenim vimenom.

Prethodilo je Protojerejevo urlanje po kuci; da mu unuci trebaju svakog dana svezeg mleka, da mu je dosta svega i svih seljaka ovog sveta.

Nema ni tih 2 lit. dnevno - na tri velikijeh + tri polovicnijeh;
- krava stelna.
..., ne moze da donosi mleko na kucni prag,
- kravinom teletu treba mleko.



mlekac mlekac 21:21 03.02.2011

Re: Taman htedoh

Nego, da ne zaboravim - hvala sto si me podsetila koliko su nase krave mila i miroljubiva stvorenja. Zaboravi se to u Africi:

Dr M Dr M 21:38 03.02.2011

Re: Taman htedoh

Kartonska burad sa belim brasnom, mlekom u prahu, puter u velikim limenim kutijama, blokovi zutog sira, blokovi biljne masti (od koje ti se tri dana lepe nepce), mesane presovane vocne marmelade u drvenim gajbama, ...

Zaboravio si jednu stvar, jaja u prahu, takozvana "Trumanova jaja".

Zato je i bio vic- pitalica:

Ko je najveci covek na svetu?
Truman, on u Americi a jaja mu cak ovde!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:42 03.02.2011

Re: mlekac

UAU! Kakve krave, glatke i sjajne, aerodinamične...Izgledaju kao skulpture, a ne živa bića. Je l to od sunca, svetla ili su takve uvek?
Tek sad sam primetila koliko ti je nick usklađen sa ovim blogom
gedza.73 gedza.73 21:48 03.02.2011

Re: Taman htedoh

dirtyharry
Ovo bi ti bila nemoguća misija i u mom Ribnuku u sred Šumadije. Ljudi su polako rasprodavali stoku, pre svega krupnu jer nema računa da se čuva. Jeftinije je da odeš i kupiš mleko i ostalo šta ti treba nego da se mlatih oko dotičnih. Mi smo imali uvek dve a išlo je i do četiri. Danas nemamo nijednu. Nema ko da radi a još manje se isplati.

hoochie coochie man

To je dobar znak, a lose u tome je sto drzava to ne pospesuje vec kmeci nad vrlo pozitivnim procesom koga tako pateticno zovu "odumiranje sela"

Pola sela kod mene da pobiješ ne bi mogao da iskamčiš jednu kravu.
Pored obaveza, krava birka hranu, odnosno ne jede svakakvo seno za razliku od ovce.
dugotrajno mleko u nekim zemljama polazi od 55 centi. seljak dobija tkz. poljoprivrednu naftu, povoljno nabavlja mašine, niko ga ne vara kod otkupa oko masne jedinice.
Ne traže seljaci da ih neko tretira kao ugroženu vrstu, ne traže povećanje plate, ni skraćenje radnog vremena oni traže da se više ne postavljaju bitange i lopove za ministre poljoprivrede.
Ako su već toliko glupi da nešto urade sami neka prepišu zakone.

Znam da kupcu bitna samo cena i kvalitet mleka ali kad se uništi stočni fond gde će biti izlaz? U nestašici, u uvozu? Kad se nešto uvozi, onda se diktira cena. Novac ide ka inostranstvi, što dugoročno, pored opajdarske i lopovske politike, dovodi da srbija bude bliža armagedonu od ostatka sveta.


kako reče Milutin
Pusti me da kravu odranim, da mi da tele, pa ću da je prodam i porez državi da platim. A to jok, uzmeš je odma, pa posle nemamo ni ja ni ti.

Ja po sir idem kod komšinice, a mleko nekako više volim u tetrapaku. Ne znam što, ali nekako mi ono odsustvo ukusa prija.



Vlasta92 Vlasta92 21:49 03.02.2011

mlekac,

skroz ti se slaže nik uz ovu temu
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:55 03.02.2011

Re: I još

nekog ne treba zaboraviti u ovoj temi, najpoznatijeg slovenačkog pastira, čuvara krava u letnjem periodu - Kekeca



ali evo i modela po kom je Kekec napravljen, ruski pastir Kostja

G r o f G r o f 22:03 03.02.2011

Re: Taman htedoh

Tacno je da se smatra da ce seljaci biti najveci dobitnici ulaskom u EU jer se ti fondovi za koje oni mogu da konkurisu mnogostruko uvecavaju u odnosu na fondovce kojma sada imaju pristup.


Slovenci su oduvek znali iskoristiti fondove.
Sećam se, nekih tamo davnih osamdesetih, negde u Lici, otac je poželeo da nabavi sebi kućnog ljubimca. Izbor je pao na kravu montofonku, koju je trebalo nabaviti u Sloveniji. Zadruga je organizovala kupovinu i jedan drugar išao je šleperom po krave. Bio je naprosto fasciniran onim što je video. Kaže štala je bila toliko velika da se nije primetilo da nedostaje grla kad su natovarili šleper, a sve je to održavao jedan čovek sa ženom, pored redovnog posla u firmi. Svi poslovi bili su toliko mehanizovani i automatizovani da mu to nije predstavljalo problem.
Biznis je počeo kreditima Zelenog plana.
E sad, ja znam neke ljude i iz ostalih delova bivše Jugoslavije koji su uzimali pare iz toga fonda, ali ne znam ni jednog da ih je utrošio u razvoj poljoprivrede.
Tek Srbija je priča za sebe.
Npr. vozač Marije Rašete uzme kredit od 300 000 maraka za kupovinu ovaca i napravi diskoteku...i...
Pa naravo nikom ništa.
Apsolutno nikakve kontrole nema gde su potrošene pare.
I onda kažemo, ne možemo konkurisati madjarskom seljaku. Ne možemo mi konkurisati nikome.

Potseti me Jelica svojom pričom na tatinu "Slovenku". Uživao je da joj priprema razne specijalitete od repe, zobi, kukuruza...i na kraju je, otvorio štalu i otišao nošen Olujom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:14 03.02.2011

Re: Taman htedoh

Slovenci su oduvek znali iskoristiti fondove.

Ove još uvek uče da koriste i svi se žale da je teško i dugotrajno, ali je tu deo priče i da nisu dovoljno informisani, tako da popriličan deo fondova ne koriste.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:51 03.02.2011

Re: Taman htedoh

E sad, ja znam neke ljude i iz ostalih delova bivše Jugoslavije koji su uzimali pare iz toga fonda, ali ne znam ni jednog da ih je utrošio u razvoj poljoprivrede.


Jeste nesto ali zaista je ogroman deo tih (ko zna cijih, verovatno americkih para) zavrsio van poljoprivrede. Vikendice su u to vreme nicale ko pecurke a tada se uspehom smatralo -letovanje na moru-stan-kola i vikednica negde tu u selu okolo. Neko je tu pridodavao i svalerku al to je valjda bilo dzabe :)
Tom zelenom planu su pristup imali i pripadnici nize srednje klase i te pare su se bas razbacale.

I onda kažemo, ne možemo konkurisati madjarskom seljaku. Ne možemo mi konkurisati nikome.


U stanju kakvo je sad selo stvarno ne mozemo.
Ako se niko ne dozove pameti i prpremi selo za ulazak u EU od potencijalnih najvecih dobitnika seljaci ce postati zrtve tog ulaska.
A tu seljaci nista nisu krivi, oni niti mogu niti znaju kako treba da urede stanje u agraru da bi imali sansu na toj utakmici.
Poljoprivredom se bavi, a tako je i normalno i svud je tako, najneobrazovaniji sloj stanovnistva i od njega traziti da ponudi resenje je zapravo svaljivanje krivice na njega.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:07 03.02.2011

Re: Taman htedoh

Ako se niko ne dozove pameti i prpremi selo za ulazak u EU od potencijalnih najvecih dobitnika seljaci ce postati zrtve tog ulaska.
A tu seljaci nista nisu krivi, oni niti mogu niti znaju kako treba da urede stanje u agraru da bi imali sansu na toj utakmici.

Tačno tako.
mlekac mlekac 14:08 04.02.2011

Re: mlekac

Jelica Greganović
UAU! Kakve krave, glatke i sjajne, aerodinamične...Izgledaju kao skulpture, a ne živa bića. Je l to od sunca, svetla ili su takve uvek?
Tek sad sam primetila koliko ti je nick usklađen sa ovim blogom


Takve su uvek, a ni narav im nije ni prineti ovim nasim.

Ove su, ali stvarno, poludivlje.

Sto i nije cudo posto non-stop lutaju po bushu i pasu.

Ali stvarno fantasticno izgledaju!

A poreklo mog nicka je opaska jednog kolege kako me, zbog boje koze, treba staviti u reklamu za mleko!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:51 04.02.2011

Re: mlekac

A poreklo mog nicka je opaska jednog kolege kako me, zbog boje koze, treba staviti u reklamu za mleko!

Mora da je tvoja podobnost za reklamu posebno dolazila do izražaja u Africi
Inače, koliko ja znam, najopasnija životinja u Africi je bivo


Kakva mama!



A ako se sećate, Mogli u ofanzivu protiv Šir Kana kreće upravo na bivolima.

mlekac mlekac 17:07 04.02.2011

Re: mlekac

Jelica Greganović
A poreklo mog nicka je opaska jednog kolege kako me, zbog boje koze, treba staviti u reklamu za mleko!

Mora da je tvoja podobnost za reklamu posebno dolazila do izražaja u Africi
Inače, koliko ja znam, najopasnija životinja u Africi je bivo


Kakva mama!




U stvari, najsmrtonosniji za ljude je Buca,

ali bivo je, bar tako lovci kazu, najzeznutiji za hvatanje.

Da citiram jednog naseg prijatelja "Toliko je glup da ne zna kako je mrtav cak ni kad je vec mrtav, sa tri metka u srcu!"
nim_opet nim_opet 14:47 05.02.2011

Re: Taman htedoh

Hm...za to sto "nisu krivi niti mogu niti znaju" - roditelji moje prijateljice su farmeri u drzavi Njujork, ono sto ovde zovu upstate (iliti 2 sata voznje do bilo cega). Znam i njih i njihove komsije. Istina, vecina ima zavrsenu samo srednju skolu (ne znam nikoga ko nema barem srednju), i istina, ne tvrde za sebe da su najorganizovaniji.
Ali svi do jednog organizuju farme kao profitne jedinice - dakle svi znaju koliko ih sta kosta, vode knjige (!), obracunavaju dobit i porez. Zasto? Pa ne zato sto ih neko tera, nego da bi na kraju godine mogli da a) plate porez (na Sasinom blogu ljudi cesto naglasavju - neplacanje poreza je kriminalni akt ovde); b) uloze dobit u rast.
I da, svi ti poljoprivrednici znaju ime svog predstavnika u NY, znaju ime kongresmena i senatora koji ih predstavljaju. I okrecu telefon kad im nesto ne odgovara. Ubedljivo najglasniji lobiji u Vasingtonu su poljoprivredni - uzgajivaca kukuruza, secerne repe, stoke itd. Cisto da se razumemo - nije ni njima palo niotkuda, ali da mogu i da znaju i poljoprivrednici (i da smatraju to za svoju obavezu), mogu i znaju.
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 15:46 03.02.2011

:o)

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:59 03.02.2011

Re: :o)

O, zdravo Tamika da znaš samo kakav sir Bohinc i Mohant sam donela iz posete kravama, pravi pravcati, naročito ovaj drugi kog jedva i na Bohinju ima.

Tamara Ćetković Tamara Ćetković 16:12 03.02.2011

Re: :o)

Mmm, bohinjski sir je strašan.

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 16:00 03.02.2011

cveta


Ja obećao ženi da ćemo kad mladunci odrastu da se povučemo na selo i da ću da joj kupim jednu kravu i da će da se zove Cveta. I njeni baba i deda imali Cvetu isto tako.

(za mene jedno stado od 10-15 koza. i jarac naravno)
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:34 03.02.2011

Re: cveta


Ja obećao ženi da ćemo kad mladunci odrastu da se povučemo na selo i da ću da joj kupim jednu kravu i da će da se zove Cveta. I njeni baba i deda imali Cvetu isto tako.

Ja bih isto volela da se povučem. Meni bi i koza bila dosta. A što se Cveta tiče, tu sam se izvukla, malo je falilo da meni daju ime Cveta, jerbo sam se rodila na Cvete...
mikele9 mikele9 16:01 03.02.2011

Po nalogu

i kao pravni zastupnik Gospođe Krave (ime u dokumentaciji koja stiže), protestvujem što i pored urednog prijavljivanja za narečeno snimanje, nije bila pozvana. Vidimo se na sudu


Tamara Ćetković Tamara Ćetković 16:20 03.02.2011

Re: Po nalogu

Jbg, na audiciju se prijavilo i lepših krava


Jelica Greganović Jelica Greganović 16:36 03.02.2011

Re: Po nalogu

Majstore, to su te što liče na buše. I ovi seljaci na Bohinju su ih imali par, sivkastih, lepe k'o lutke, doduše bitno veće od buša i verovatno daju čabricu mleka dnevno, a ne kao one sirotice tufnasto lonče.
Jedino što mi stvarno izgleda žalosno je što sve sirote krave nose te žute etikete na ušima...
Ali neke su već postale zvezde
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:37 03.02.2011

Re: Po nalogu

Tamika, ove su ludilo, za neki avangardni film su dušu dale, ne zna se koja je lepša, gornja koja žvaće pertle ili donja sa crvenim pramenjem...el to nju neko farbao ili je prirodno šatiraTa?
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 16:39 03.02.2011

Re: Po nalogu

Majka priroda radi čuda
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:42 03.02.2011

Re: Po nalogu

Vala baš...

Tamara Ćetković Tamara Ćetković 16:49 03.02.2011

Re: Po nalogu

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:56 03.02.2011

Re: Po nalogu

A de su joj sisice?
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 16:59 03.02.2011

Re: Po nalogu

Možda nije "ona", a možda majka priroda zna gde su joj
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:30 03.02.2011

Re: Po nalogu

Možda nije "ona", a možda majka priroda zna gde su joj

Mislim da je fotomontažer prećerao i sakrio joj razvlačenjem glavni deo.
myredneckself myredneckself 20:40 03.02.2011

Re: Po nalogu

Tamara Ćetković
Jbg, na audiciju se prijavilo i lepših krava




Šta ćeš, kad ih ne voli kamera, ili ne znaju da poziraju
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:54 03.02.2011

Re: Po nalogu

Ove mora da daju nes kafu...
jasnaz jasnaz 17:24 03.02.2011

o junacima, i dijaloзima

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:31 03.02.2011

Re: o junacima, i dijaloзima

o junacima, i dijaloзima

, a 3 ti je
highshalfbooze highshalfbooze 17:25 03.02.2011

Kravlji rebus

Bilo bi interesantno pokušati da se sličan rebus reši uz pomoć turističkih organizacija u Srbiji.
Obožavam vaš stil pisanja, pa u to ime umesto cveća, evo jedna krava sa Kopaonika :)

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:40 03.02.2011

Re: Kravlji rebus

Hvala
Ti si vidim nov ovde, dobrodosao!
Za tebe Mohant (izgovara se Mohnt), sir koji se pravi samo na Bohinju, sve je ređi, a mnogi ga kupuju kao lek za želudačne probleme.

Milutin Milošević Milutin Milošević 17:38 03.02.2011

Atom Heart Mother



Jedna poznata krava iz mladosti rane
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:55 03.02.2011

Re: Atom Heart Mother

A vidi hipi femili

AlexDunja AlexDunja 23:06 03.02.2011

Re: Atom Heart Mother

A vidi hipi femili

to ovi vučkovi?
macicd macicd 19:28 03.02.2011

...

Kravice su zakon.

Srećom, živim u duuubokoj unutrašnjosti pa kravlje i kozje mleko (koje moje dete obožava) ne kupujem u prodavnici, već mi donose domaće.
Pozdrav Jelice i preporuka
ivana23 ivana23 20:16 03.02.2011

Re: ...

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:31 03.02.2011

Re: ...

st.jepan st.jepan 19:53 03.02.2011

"krava koja se smeje"

Baš lepo ledjerasto blogče.
Pasalo mi, klizlo...
Uživao!
Vsekakor preporočam!

Ništa ti ja ne znam o kravama, jel' stvarno umeju da se smeju?



Ovo je stari dizajn, jeste malo teskoban, al' je ipak bolji od novog - novi je odvratan:



A sir preporočam, enako kot tistega bloga!




Jelica Greganović Jelica Greganović 20:11 03.02.2011

Re: "krava koja se smeje"

Najlepša hvala st.jepan za priporočila in lepe besede, samo za te ena cika čisto navadna majhna.



st.jepan st.jepan 20:38 03.02.2011

Re: "krava koja se smeje"

ena cika čisto navadna majhna.

Ni čike, zginila čika.
Nič se ne vidi, zares.
Tudi moj "vache qui rit" je zginil.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:44 03.02.2011

Re: "krava koja se smeje"

Ni čike, zginila čika.

Res je ni...cike...muca papala.
Ćuti, dobro je da smo nas dvoje ostali.

Taman za ovaj post, Emotivno stanje mlade krave

dolybell92 dolybell92 20:06 03.02.2011

Biserje

Znam da znate... ajd' sad...

Sta je krava?

Ima razne krave.
Tako ima jedna krava sto uvek dodje kad imamo goste da trazi nesto od mame.
Krava je jedna domaca zivotinja od mesa.
Rodi se na selu od teleta, muze mleko, daje kajmak i sir, a posle opet pravi tele.

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:13 03.02.2011

Re: Biserje

Tako ima jedna krava sto uvek dodje kad imamo goste da trazi nesto od mame.

Jedan od najnezaboravnijih odgovora u Olovka piše srcem
Obrati pažnju, kakve elegantne trepke



Ali, šest strana krave i mleko koje visi ispod

dolybell92 dolybell92 22:04 03.02.2011

Re: Biserje




troll

Upravo slušam HRT gde govore o Egiptu,
i naravno, aktuelnom MUbaraku...
iliti u prevodu: štala (za krave)
Olga Medenica Olga Medenica 00:49 04.02.2011

Pa sta da ti kazem

super ti je posao.
Zvuci skroz "Hajdi".
U UK je zvanicno objavljeno da kravlji prdez pravi vise zagadjenja nego automobilski saobracaj.
Dakle, baci mleko a cuvaj vozilo i pasi travu.
Tako nesto. Tesko si ga i nama i kravama.

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:26 04.02.2011

Re: Pa sta da ti kazem

Ja sam ulogu Hajdi i bez tog posla odrađivala dugi niz godina, čuvajući čopor dece na samoj obali Bohinja, u Ukancu.
Vidiš kućicu levo, e u njoj...u medjuvremenu je renovirana u novu kućicu Ivice i Marice, ali i tada je bila super...

a ona leži na samoj obali jezera, dvorište od jezera deli samo staza za šetanje, zbog čega je na delu sledeći fototapetni pogled

Zato sam jednu filmsku ekipu ostavila sa kravama, a drugu odvela sakrivenim stazama do ovog pogleda, jer to je apsolutno moralo da se snimi, čak i sada kada je pogled crno-siv.

A što se tiče kravljeg prdenja, ja stvarno mislim da ako nas nešto uništi to će biti zle krave i njihovi metani, dok ove hemije i hemikalije su samo nepravedno optuženi otrovi.
draft.dodger draft.dodger 01:08 04.02.2011

Manj znana slovenska skupina...

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:27 04.02.2011

Re: Manj znana slovenska skupina...

drafte, znam za bend, ali nešto...ili je ova krava neuobičajeno ogromantnih razmera ili njen držač još uvek raste...
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:30 04.02.2011

komsijske krave

Ovo nije srpski jezik ? :)




krava ko civava




Minijaturna krava visoka 84 centimetra uvrštena je u Ginisovu knjigu rekorda kao najmanja krava na svetu.



Jelica Greganović Jelica Greganović 11:32 04.02.2011

Re: komsijske krave

Nije hooochie, i u Slo je rasprostranjena komšijska ljubav i nezavidljivost sve na račun zdravlja ubogih krava.
Zato je meni jedan od najlepših slogana ever, u kampanji za toleranciju, bio:
Da i komšijina krava bude živa i zdrava.

Ova mini krava mi sirota izgleda kao bonzai, invalidno, sirota...vidi kako su joj skratili nožice, de će im duša...
dolybell92 dolybell92 02:56 04.02.2011

zanimljivo

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana