Ljudska prava

SEKSUALNO NASILJE U ŠKOLSKOM KONTEKSTU - PRIJAVITE! (5)

Dusica Popadic RSS / 05.02.2011. u 10:52

Izvinjenje čitateljkama i čitaocima zbog tehničkih smetnji koje su u periodu 01.-04. februar 2011. onemogućile ostavljanje komentara. Rešavanje tehničkih smetnji je bilo van moći autorke.

ZAKLJUČAK
Isključivo pogled u porodicu i dekonstrukcija dela patrijarhalnih vrednosti koji omogućava odvijanje nasilja nad decom i ženama - predstavlja prioritet uticaja na svest građanki i građana u Srbiji. Postoje tri nivoa od kojih zavisi uspešna intervencija u oblasti rodno zasnovanog nasilja: 1. Internalizovani stavovi o deci, ženama i problemu nasilja 2. Ekspertiza i prethodno iskustvo u radu u vezi sa rodno zasnovanim nasiljem i 3. Prethodna kultura saradnje i komunikacije relevantnih donosilaca odluka u vezi sa postupanjem kod rodno zasnovanog nasilja (uključujući građanstvo). Oslanjajući se na 17-ogodišnje iskustvo u radu kao specijalizovane službe za problem seksualnog nasilja nad decom i ženama, profesionalno osoblje Incest Trauma Centra - Beograd dosledno stoji iza uverenja da je prvi nivo, internalizovani stavovi o deci, ženama i problemu nasilja - kako na strani građanstva, a još snažnije na strani institucija koje svojim postupanjem održavaju „lošu tajnu" o seksualnom nasilju - ključan i osnovni u razumevanju i određenju prema seksualnoj traumi u dece i žena. Samo autentična promena stavova (umesto političke korektnosti ili potpunog izostanka promene) donosi napredak.

English version pls. see below

Atačmenti



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:28 05.02.2011

Sumnja=krivica?!?

U prethodnom (za komentare zaključanom) postu, obrazlažući predlog za formiranje Centalnog registra počinilaca seksualanog nasilja, napisali ste:

"Svaka prijava sumnje ili saznanja o krivičnim delima koja se tiče emocionalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja, počinjenog u ma kom privatnom ili javnom prostoru, mora biti evidentirana, zavedena - žargonski rečeno - „kao krivica, a ne kao prekršaj" i time automatski biti unešena u Centralni registar, u ovom slučaju izvršilaca seksualnih delikata." (boldovanje moje).

Moram da Vas pitam, iako znam da neću dobiti odgovor, jer Vi do sada niste dali ni jedan odgovor na niz postavljenih Vam pitanja:

- Da li zaista mislite da baš svaka prijava sumnje seksualnog zlostavljanja treba da nađe mesto u Centralnom registru i da bude tretirana "kao krivica, a ne prekršaj"?
- Šta ako je reč o dečjem "nestašluku" ili namernom laganju kako bi učenica/k opravdao slabe ocene, osvetio se nastavniku/ci ili samo o pogrešnoj proceni ponašanja nastavnika/ce?
- Da li ste razmišljali o posledicama po nevine ljude koji bi se u takvim slučajevima našli u Vašem Centralnom registru počinilaca seksualnog nasilja?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:40 05.02.2011

Re: Sumnja=krivica?!?

Vojislav Stojković - Da li zaista mislite da baš svaka prijava sumnje seksualnog zlostavljanja treba da nađe mesto u Centralnom registru i da bude tretirana "kao krivica, a ne prekršaj"?
- Šta ako je reč o dečjem "nestašluku" ili namernom laganju kako bi učenica/k opravdao slabe ocene, osvetio se nastavniku/ci ili samo o pogrešnoj proceni ponašanje nastavnika/ce?
- Da li ste razmišljali o posledicama po nevine ljude koji bi se u takvim slučajevima našli u Vašem Centralnom registru počinilaca seksualnog nasilja?

Do sada je bilo raznih budalastih tekstova od strane DP i ITC. Ovo što ste citirali spada u vrh.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:38 05.02.2011

Tehničke smetnje????

Obaveštavam čitaoce da je neko, pretpostavljam vlasnik prethodnog bloga (4), brutalno obrisao komentare koji su postavljeni a baš su se lepo videli. I ukinuo mogućnost komentarisanja. Naravno, da su komentari bili vrlo kritički intonirani u odnosu na ponašanje DP i ITC.
Kakve crne tehničke smetnje!

Obaveštavam sve da ću vrlo uskoro napisati poseban blog o moralu, Dušici Popadić, ITC-u, njihovim tekstovima i tragikomičnim postupcima.
vhedrih2 vhedrih2 17:41 05.02.2011

Pobij ih sve,pa nek ih bog posle razvrsta?

Od nasilnika svih vrsta koji tu i tamo postoje i zaista napadnu po nekog, mnogo su gori oni koji bi sve strpali u zatvor (kaznili, registrovali, ucinili im nesto drugo nazao) zato da im slucajno neki nasilnik ne bi izmako.

To je kao kad bi se policija protiv saobracajnih nezgoda borila zabranom saobracaja.

Tuzno je kada covek boreci se protiv nekog zla i sam pocne da se zalaze za zlodela.

Savetujem da procitate nesto o vikarijskoj traumatizaciji i razmislite da li taj problem resavate na adekvatan nacin.

Jer u realnosti i u odnosu na opstu populaciju i zrtve seksualnog nasilja i nasilnici su retkost, izrazita manjina populacije. Iako iz perspektive ITC to mozda ne izgleda tako buduci da se ta manjina koncentrise kod vas. Sta ako je razlog sto institucije decje prijave o seksualnom nasilju ne uzimaju dovoljno ozbiljno upravo to sto je veliki deo takvih prijava koje cirkulisu u okviru institucija lazan ili deo igre?
topcat topcat 21:35 05.02.2011

?

Kad gej pomaže žrtvama incesta:

Ne mogu gej aktivisti da vode takvu službu. Pogotovo ako nemaju pravo obrazovanje: ako nisu psihijatri ili psiholozi. To se čak bliži nadrilekarstvu. Pomagati nekom ko je preživeo incest znači pružati psihoterapiju. Ako to radi homoseksualac postoji problem: on postaje objekat za identifikovanje - kaže profesor Marić.

sa foruma:

BEOGRAD - "Labris", nevladina organizacija za lezbijska ljudska prava, održaće danas konferenciju za novinare na kojoj će apelovati na sve elektronske i druge medije da ne emituju govor mržnje po bilo kom osnovu!
Predstavnici "Labrisa" najverovatnije su odlučili da sazovu konferenciju, između ostalog, i zbog pisma koje je medijima uputila izvesna M. Radenković.

U tom pismu "M. Radenković" tvrdi da je njena šesnaestogodišnja ćerka doživela seksualno nasilje od komšije, posle čega je počela da odlazi na psihološke tretmane u Incest trauma centar. Tamo joj je, navodno, terapeut bila psiholog Dušica Popadić. Kako se u pismu dalje navodi, Popadićeva je njenoj ćerki rekla "da treba voleti samo devojke, bežati od muškaraca, jer oni siluju, tuku devojke i žene".
vhedrih2 vhedrih2 22:01 05.02.2011

Re: ?

U tom pismu "M. Radenković" tvrdi da je njena šesnaestogodišnja ćerka doživela seksualno nasilje od komšije, posle čega je počela da odlazi na psihološke tretmane u Incest trauma centar. Tamo joj je, navodno, terapeut bila psiholog Dušica Popadić. Kako se u pismu dalje navodi, Popadićeva je njenoj ćerki rekla "da treba voleti samo devojke, bežati od muškaraca, jer oni siluju, tuku devojke i žene".


I ja se odmah setih Crne Reke i kako oni odvikavaju od droge....
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 23:06 05.02.2011

Gore!

Ovde nema dijaloga. Ovi su skroz bolesni.
Idite na mesto gde ima dijaloga. I obaveštavajte ITC donatore kako im se ponašaju oni kojima se daju naši i njihovi novci.
buba_truba buba_truba 18:39 08.02.2011

Re: Gore!

KRALJMAJMUNA
Ovde nema dijaloga. Ovi su skroz bolesni.

Ne znam da li su bolesni (ne volim takve kvalifikacije) ali su dobili tretman kakav su nastupom ovde i zaslužili (koliko mi se čini) - ignore. Meni je, moram da kažem, žao zbog toga. Kad se gospođa Popadić ovde pojavila učinilo mi se da će to biti sjajna stvar.
Ali avaj! Totalni fijasko.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana