Društvo| Ekonomija| Ljudska prava| Politika| Život

Biti građanin u Srbiji

Goran Miletic RSS / 09.02.2011. u 02:46
reforme ?
reforme ?
Ovo je jedna od priča koje smo svi makar jednom doživeli. Ko je pametan, shvatiće da ovakve priče najbolje pokazuju koliko Srbija stoji u mestu. Ovakve priče nemaju veze sa politikom niti sa vašim političkim opredeljenjem...
 
Bilo mi je potrebno da podnesem nekoliko dokumenta jednom od naših novih, modernih državnih organa. „Nov organ" ima sajt, sve lepo objašnjeno, dokumente lako prikupiš, ali jedna od stavki kaže: „overena fotokopija lične karte, a ako ona ne sadrži podatak o prebivalištu i adresi i potvrda o prebivalištu, odnosno overena fotokopija putne isprave i potvrda o boravištu.". Za one koji ne shvataju, najbolja opcija bi bila da sam imao staru ličnu kartu u kojoj piše adresa ili onu novu bez čipa koju svi od milošte zovu „pravoslavna lična karta" (zbog lobiranja SPC da se uzimaju LK bez čipova).

Na moju žalost, imam novu ličnu kartu sa čipom. Naivno, kao jagnje, uputio sam se narednog jutra u najbližu policijsku stanicu. Kad tamo mogu „izvaditi" ličnu kartu i pasoš, zašto ne bih mogao dobiti i parče papira na kome piše da živim ovde gde živim. Ali ne lezi vraže...

 

„Gospodine, to može u Ljermontovoj isključivo... Ne znam zašto, ali samo oni mogu to da vam izdaju... Imamo i mi čitač i svaka institucija je dužna da ga ima... Pa ti koji vam traže potvrdu nisu normalni, ali morate u Ljermontovu".
 
Zahvalim se ljubazno-nervoznoj sugrađanki, radnici MUP-a i da mi dan ne bi potpuno propao, odem prvo da overim fotokopiju lične karte. U zgradi moje Opštine poznata ljubazna službenica koja je očigledno iz buduće Srbije, ali kaže da za ovu overu moram da platim. Napomenem joj da mi je lično ona na šalteru 7 dana ranije objašnjavala kako svaka overa ako je samo JEDNA i ako sam stanovnik te opštine neće biti naplaćena, ali ona je neumoljiva (nije neodoljiva). Običnu fotokopiju plaćam 490 din plus fantastičnih 40 dinara bankarske provizije. Dobijam overenu fotokopiju lične karte.
 
Na internetu potražim poziv na broj i žiro račun kako bih pre odlaska u legendarnu stanicu policije u Ljermontovoj makar uplatio taksu i time prekratio muke. Odem u banku, uplatim i odlučim da je dosta za taj dan. Službenicu sam tri puta pitao jer mi je udarila pečat na uplatnicu i da li mi je dala oba preostala primerka. 

 

 „Ne brinite" rekla je.

„Brinem" - rekao sam - „već sam imao problema jer nisam imao taj vaš pečat".

„To nije pečat, gospodine, to je neki interni štambilj" - pojašnjava ona.

Večeras (dva dana kasnije) odem u Ljermontovu. Računam da je tokom večeri manja gužva a kažu da rade do 19.30. Može i busom, ali kad radiš ceo dan, onda ti u 19.00 nije baš do cimanja. Taksi RSD 500,00, bez takse.

 

Stižem u Ljermontovu, popunjavam obrazac koji stoji na šalteru („Zahtev za izdavanje uverenja o prebivalištu" - no comment), nervozno cupkam i guram mladoj službenici svoju novu modernu ličnu kartu, obrazac i potvrdu o uplaćenoj taksi. U trenutku predaje htedoh da prokomentarišem komunističku zaostavštinu tj. činjenicu da sam morao da navedem „razlog zbog koga se traži izdavanje uverenja", ali sam se suzdržao. Službenica gleda u dva mala predata papira (taksa i tzv „zahtev za izdavanje uverenja o prebivalištu" i jednu malu plastiku (moja lična karta) kao da je upravo dobila da rešava integrale, a ne nešto što radi po čitav dan.

 

 „Ne može" - kaže mlada službenica MUP-a

„A zašto ?" - pita građanin Goran Miletić, već brojeći do 10 u sebi.

„Nemate prvu stranu uplatnice" - kaže službenica.

„Uzela banka" - kažem ja.

„Ne može bez originalne prve stranice uplatnice, ne možete dobiti uverenje bez toga".

„Šta predlažete ?" naivno pitam ja

„Idite u banku gde ste ovo uplatili i tražite im prvu stranu, a neka zadrže jednu od ove dve" - kaže službenica kao da je izgovorila nešto posve normalno.

„Ali, to nije moja krivica, a ovo sam uplatio pre 2 dana. Banka inače radi do 15.30, a sada je 19.00, a i u gradu je". -pokušavam ja. Postavljam se kao građanin koji je uradio sve što je bilo do njega, ali to je očigledno pogrešan pristup.

„Ne može, kažem vam".

Ostavljam joj jednu plastiku (lična karta) i jedan papirić („Zahtev za izdavanje uverenja o prebivalištu") i vraćam se na niži nivo tj. u prizemlje. Brojim do 100 dok čekam da dođem na red ispred šaltera Komercijalne banke. Izbrojao sam mnogo više od 100...

„Treba mi da uradim istu ovakvu uplatu na isti račun" -kažem gospodinu koji još nije krenuo u tranziciju.

„Pa uplatili ste, zašto opet" - kaže gospodin službenik Komercijalne.

„Molim vas, bolje da vam ne objašnjavam" - kažem ja.

„Ali imate uplatu izvršenu, imate i pečat" - ponavlja gospodin

„Molim vas" - kažem i dignem desnu obrvu.

„Ne može" - kaže on i slegne ramenima.

„A zašto ?" - pita klijent Miletić

„Nemamo uplatnica" - kaže službenik Komercijalne, a njegova koleginica se ubacuje „Nemamo, nemamo stvarno"

Odlazim na šalter Auto Moto Saveza, oni imaju uplatnice. Tri dinara nije toliko bolelo, ali je naravno ponovna uplata od 420 dinara na šalteru Komercijalne banke bila praćena sa fantastičnih 35 dinara provizije. Ko ne plati AMS-u, platiće u Komercijalnoj, to vam je nova verzija stare one stare poslovice.

„Nemam 5 dinara da vam vratim" - kaže službenica.

„Molim !" - gotovo da sam viknuo.

„Da nemate 5 dinara sitno" - ispravlja se službenica.

„Imam". - kažem i grabim uplatnicu.

Ponovo idem na gornji nivo sa koga sam pao. Mlada službenica MUP-a sada dobija svoju prvu stranicu, koju hefta i upušta se u „duži, otvoreni i prijateljski razgovor" sa građaninom Miletićem tokom koga shvata da bi mogla da bude tema nekog bloga, članka ili nečeg većeg. Odjednom, umesto „NE !" pristupa, ona pokazuje neviđenu dozu empatije, kaže kako je propis nepravedan ali je takav, kako joj je žao itd. Kao test pitanje za procenu njenog iznenadnog prijateljskog ponašanja, pitam je:

„A zašto vam treba prva stranica uplatnice ?"

„Pa mogli ste već jednom da je iskoristite negde, pa da dođete kod mene sa duplikatom".

 

Toliko o reformama u Srbiji. Jedna od najvećih i najvažnijih institucija ne želi da koristi čitač, a druga opsednuto juri prve stranice uplatnice. Sve ovo nikome ne treba, a i košta građane. Država je ostvarila prihod na overi fotokopije i uverenju, ali i državna banka na uplati i proviziji. Ovde bi ona famozna „seča propisa" imala svašta da poseče, ali očigledno da neće skoro.

 

 A svega ovoga nema u Upitniku koji odneše u Brisel...

Atačmenti



Komentari (100)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 02:56 09.02.2011

Svaka ti cast na strpljenju

Ja bih, verovatno, pukla ko zvecka. Dzaba godine iskustva - kad naletim na 'ne moze' bez logicnog objasnjenja, postanem

Znam da je to bezveze, ali dzaba, to je jace od mene.
Goran Miletic Goran Miletic 03:01 09.02.2011

...

Moglo bi se nazvati i "trening strpljenja"...
mecabg mecabg 10:03 09.02.2011

Re: ...

He he he... a ni jedno nije pao kompjuterima sistem???
Nisi ti to još uvežbao
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 10:19 09.02.2011

Re: ...

Moglo bi se nazvati i "trening strpljenja"...

Možda su nam institucije takve zato što smo svi mi imali previše strpljenja...
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:20 09.02.2011

Re: ...

Moglo bi se nazvati i "trening strpljenja"...


Nije da mi je baš želja da ti stajem na muku i nije da sve ostalo nije tako kako je, ali nikad u životu mi se nije desilo da ne dobijem original uplatnice. Original je primerak za klijenta i samo greškom banka - pošta može da ga zadrži. A na klijentu je da proveri šta je dobio - original uplatnice, i ako je potrebna overa - overeni Drugi (tj Treći) primerak uplatnice. Ako ne proverava, sam snosi sve posledice

Hoću kasti - jeste, lepo je buniti se na birokraciju, ali nije uvek sva krivica na njima. Dobro, razumljivo je kada se čovek prvi put susreće sa birokratskom aždajom da im na megdan izađe nepripremljen i sa verom u pravdu ali svaki kasniji susret bez bremovske pripreme je čisto izazivanje sudbine
Bojana Maljević Bojana Maljević 03:25 09.02.2011

Čitač

Jedna od najvećih i najvažnijih institucija ne želi da koristi čitač, a druga opsednuto juri prve stranice uplatnice.

Čitače retko koristi (ili ima) i policija kad te zaustavi na ulici. Tako da ću ja prvom sledećom prilikom kad me budu zaustavili i pitali za adresu (koju ne mogu da skinu sa moje nove lične karte sa čipom, jer nemaju čitače) - sa naročitim zadovoljstvom izgovoriti recimo: Gorana Miletića 33.
Pa da vidim gde će da stigne kazna.

p.s.
Duhovito si to sve napisao, ali je, bre, jezivo.
gorran2 gorran2 03:28 09.02.2011

Re: Čitač

Tako da ću ja prvom sledećom prilikom kad me budu zaustavili i pitali za adresu - sa naročitim zadovoljstvom izgovoriti recimo: Gorana Miletića 33.

Jao, nemoj tu - tu ja stanujem...
Bojana Maljević Bojana Maljević 03:37 09.02.2011

Re: Čitač

Jao, nemoj tu - tu ja stanujem...


Onda recimo: "Evropske Unije bb"
antioksidant antioksidant 09:57 09.02.2011

Re: Čitač


Bojana Maljević
Jedna od najvećih i najvažnijih institucija ne želi da koristi čitač, a druga opsednuto juri prve stranice uplatnice.

Čitače retko koristi (ili ima) i policija kad te zaustavi na ulici. Tako da ću ja prvom sledećom prilikom kad me budu zaustavili i pitali za adresu (koju ne mogu da skinu sa moje nove lične karte sa čipom, jer nemaju čitače) - sa naročitim zadovoljstvom izgovoriti recimo: Gorana Miletića 33.
Pa da vidim gde će da stigne kazna.

p.s.
Duhovito si to sve napisao, ali je, bre, jezivo.
proveravaju radio vezom podatke (na osnovu broja licne karte) i veoma se cude zasto im zapisujem broj znacke
angie01 angie01 14:05 09.02.2011

Re: Čitač

i veoma se cude zasto im zapisujem broj znacke


he, he,ja to uvek radim!

sluzbenike u goreopisanim sluzbama pitam za ime i prezime i ko im je shef-manje/vishe, odem kod shefa-tamo imam trenirani pristup iz Kanade, pazi, ovde niko ziv nema neki nadzorni organ kome odgovara, al pristup uglavnom funkcionishe, valjda je zato tako i osmishljen!
Ako kod shefa ne prodjem- obavezno trazim pravnu sluzbu-i tamo da mi sve daju napismeno i da se odgovorni potpishe!


jao bre Mileticu brate/sestro- mogu roman da napishem, za ovo malo shto sam ovde, obishla sam vecinu drzavnih institucija i to je hel, sa povecanim brojem krugova! Dante bio chist Ivan Generalic!
alselone alselone 14:19 09.02.2011

Re: Čitač

angie01
i veoma se cude zasto im zapisujem broj znacke


he, he,ja to uvek radim!

sluzbenike u goreopisanim sluzbama pitam za ime i prezime i ko im je shef-manje/vishe, odem kod shefa-tamo imam trenirani pristup iz Kanade, pazi, ovde niko ziv nema neki nadzorni organ kome odgovara, al pristup uglavnom funkcionishe, valjda je zato tako i osmishljen!
Ako kod shefa ne prodjem- obavezno trazim pravnu sluzbu-i tamo da mi sve daju napismeno i da se odgovorni potpishe!


jao bre Mileticu brate/sestro- mogu roman da napishem, za ovo malo shto sam ovde, obishla sam vecinu drzavnih institucija i to je hel, sa povecanim brojem krugova! Dante bio chist Ivan Generalic!


jbt andjo, sve, sve, sto se mi volemo i ostalo, al' poradi malo na pravopisu, umorih se dok procitah.
angie01 angie01 15:30 09.02.2011

Re: Čitač

umorih se dok procitah.


ma, samo preskochi, sh'a te briga!
angie01 angie01 18:27 09.02.2011

Re: Čitač

Dante bio chist Ivan Generalic!


a zaboravila da prijavim,....proshle godine bio neki ostavinski spor u Skoplju,
ja angazovala advokata, uradila sva punomocaja i posle sedam gora i sedam mora-jer je tamo isto ivako , samo josh malo gore, dodjemo mi do kraja-do sudije i zove mene advokat, ja mislim, da javi kako je gotovo-kad on meni, pa vi imate dva razlichita matichna broja-jedan u pasoshu, a drugi u krshtenici, sve je otkazano, molim da poshaljete sve ispochetka sa dokazom da ste to vi-tj, koji je matichno broj ispravan, pa sva punomocja josh jednom,...aghhhhhh,...odem u sup da vidim sh;a je bilo-arogantna teta mrtva hladan kaze- pa niste vi jedini, deshava se!

ja kazem a koji mi je sad pa pravi- ona kaze, onaj u krshtenici, a ja kazem- pa chekaj sva su mi dokumenta sa ovim drugim, pri tome ti za sva lichna dokimenta prilazesh istu tu krshtenicu, ona- shta tu ja mogu, ja- pa nije moja greshka,..pazi, silni ugovori, lichna i imovinska dokumentacija,..elem, pozovem se ja na shefa, odem kod nachelnice, ona neshto da me otkachi, ja pozovem, (preko veze) glavnog tatu i smanji gospoDza intonaciju i sredi mi moj lichni broj kako je bilo i normalno, naravno ja platila sve fotokopije, takse i opetovanje svega shto je trebalo i nikom nishta!
blogovatelj blogovatelj 14:03 10.02.2011

Re: Čitač

ma, samo preskochi, sh'a te briga!


Ja bas tako i radim kad naletim na tvoj komentar duzi od dva reda.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:24 09.02.2011

U-žas!

Kakav proklet sistem za arčenje para, živaca i vremena.

Ja ne znam kako vi ljudi uspete to sve tako mirno da istrpite. I da brojite u sebi do 100 i nazad. Ja sam letos vadio pasoš, mislim briga mene, ne moram više da se bakćem ni sa kakvom srpskom administracijom, ikad, tako da sam malo posmatrao ljude u redu. Potpuno su svi smoždeni.

I samo sam kod jednog čekača u redu video taj ubilačli bljesak u očima kad mu je nadmena službenica, prostakuša, u pandurskoj stanici u Milana Rakića, iz magle duvanskog dima rekla da mu fali neki papir i da ne može da preda za pasoš i munula mu u ruke svežanj njegovih ispečatiranih artija. Nakon što je čekao jedno 4 sata i gotovo došao na red. I još mu kaže da mu eto čini uslugu, da mu kaže šta mu fali, da ne mora da čeka.

Ja stvarno ne znam kako ovaj čovek nije otišao kući po prangiju i vratio se da svima presudi.

EDIT: da ne bude zabune, čovek je predao sve papire toj istoj službenici, 4 sata ranije i čekao je da ga prozovu.




cult cult 07:52 09.02.2011

Re: U-žas!

Ja stvarno ne znam kako ovaj čovek nije otišao kući po prangiju i vratio se da svima presudi.


Znaju oni to po pogledu stranke. Ova se verovatno zjbla u proceni.
Ja sam jednog majmuna iz poreske službe na mojoj opštini pokušao da izvučem kroz šalter, pa kad nisam uspeo, jer je zalupio neka prljava vratanca, rekao sam mu da ću ga čekati posle radnog vremena ispred opštine. I, u principu, fizička pretnja u srpskoj administraciji i gvozdena vrata otvara. Žao mi je što me ponekad teraju da budem životinja, ali eto.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:31 09.02.2011

Re: U-žas!

cult Ja sam jednog majmuna iz poreske službe

Moj podanik se ponaša u skladu sa našim principima i normama. Građanine cult, dobrodošli u naše carstvo.
cult cult 08:55 09.02.2011

Re: U-žas!

hvala, jor medžasti. Šta da Vam kažem...živeti u Srbiji znači stalno se graničiti sa Vašim kraljevstvom. Često predješ granicu i pored najbolje volje da to ne radiš.
alselone alselone 09:07 09.02.2011

Re: U-žas!

cult

Znaju oni to po pogledu stranke. Ova se verovatno zjbla u proceni.
Ja sam jednog majmuna iz poreske službe na mojoj opštini pokušao da izvučem kroz šalter, pa kad nisam uspeo, jer je zalupio neka prljava vratanca, rekao sam mu da ću ga čekati posle radnog vremena ispred opštine. .





Situacija u kojoj moj poznanik radi istu stvar: dolazi u sud da overi nesto. Treba da uzme broj. Sluzbenik ga pita da li ima placenu taksu. On kaze da nema i da ce platiti posto uzme broj (koji je cekao pola sata). Sluzbenik kaze da ne moze da mu da broj ako nema placenu taksu. On odgovara da svejedno mora da plati taksu jer nece overiti dokument a da je to samo broj. Sluzbenik i dalje ne dozvoljava i upucuje ga na salter na spratu iznad da uplati. Poznanik odlazi gore i vraca se posle par minuta. Sluzbenik odgovara - zao mi je, nema vise brojeva, dodjite sutra.

Do kraja je obezbedjenje suda intervenisalo.
tsunade tsunade 11:19 09.02.2011

Re: U-žas!

cult

Ja sam jednog majmuna iz poreske službe na mojoj opštini pokušao da izvučem kroz šalter, pa kad nisam uspeo, jer je zalupio neka prljava vratanca, rekao sam mu da ću ga čekati posle radnog vremena ispred opštine.


hej imam sutra neke poslove u poreskoj. hoches samnom?
alarih alarih 12:39 09.02.2011

Re: U-žas!

srdjan.pajic
Ja stvarno ne znam kako ovaj čovek nije otišao kući po prangiju i vratio se da svima presudi.

Ja se već godinama naiskrenije čudim kako kod nas još nije došlo do nekog vrlo krvavog incidenta na šalteraju neke institucije.
cult cult 12:53 09.02.2011

Re: U-žas!

hej imam sutra neke poslove u poreskoj. hoches samnom?

to je predumišljaj.
ja delujem na mah : )
tsunade tsunade 17:13 09.02.2011

Re: U-žas!

cult

to je predumišljaj.


da, da... ja bih krenula sredom i tabala sve redom
fantomatsicna fantomatsicna 06:43 09.02.2011

Moze bit'

Da za uslov na prijem na neko od salterskih mesta postavljaju specificno da morate biti sadista.Posebna prica(cula sam ih dosta od nasih ljudi koji su se uselili ovde)
moze se napisati o Srbima koji rade kao pomocno osoblje po stranim ambasadama.Oni smatraju da su svojim radnim mestu dostigli neku vrhunsku poziciju u diplomatiji i da ce ih poslodavci vise ceniti sto bolje ,maltretiraju svoj narod.O moj Bogo...
expolicajac expolicajac 08:11 09.02.2011

Ma oteraj ih u pičku materinu

Tako inteligentan čovek a da ne reši problem na jednostavan način. Bilo koji čitač ličnih karat ima i opciju povezivanja preko računara sa štampačem. Ako ništa drugo odeš kod nekog prijatelja u MUP koji ima čitač. Otvori ti ličnu kartu i odštama ono što se vidi na ekranu. Za polupismene pripadnike MUP-a, kojih na moju veliku žalost ima mali milion, na tastaturi u desnom gornjem uglu se nalazi dugmence sa natpisom "Prt Scr". Pritiskom na to dugme ono što se vidi na ekranu biće odštanpano.
Nemoj više da si im dao žutu banku bez veze i od sada kad imaš problem bilo koje prirode pustu PP pa da te opravim. Na moju veliku žalost problem MUP-a nije što je narod loš nego što su policijski službenici u zadnjih sedam godina primani kao i svuda po partijskoj liniji, a o njihovoj edukaciji niko ne vodi računa. Edukacija za koju se dobijaju enormne pare koristi se za turistička putavanja vrhuške MUP-a, kojima sada ni nacrtanu ovcu ne bi bilo pametno dati jer ni to ne bi sačuvali.
dolybell92 dolybell92 08:39 09.02.2011

Srećan šalterski službenik

Svaki šalterski službenik je višekratno srećan.
(verovatno spadaju u najsrećnije ljude)

1. Nivo i vrsta školske spreme je nebitna,
važno je da ume da čita i piše i već zadovoljava osnovne uslove
(sve ostalo steći će praksom)

2. Ima radno mesto u državnoj službi

3. Neznanje svog posla i nerad niko ne proverava
Žrtve takvog nemara niko i ne pita, uostalom žrtve su uvek u krivu.

4. Službenik je uvek u pravu, njegov posao je nepogrešiv

5. Najveća sreća je kad vrate "pacijenta" (razlog nebitan)
i naprave ga pri tom budalom koja ne zna ŠTAMUSVETREBA od papira...

6. To se računa kao "obrađena" stranka, iako pri tome ništa nije radio,
ali mu je ostao broj - da je osoba prošla pored šaltera.

7. Nenadoknadiva sreća što SVI OD PREKOPUTA ŠALTERA zavise OD NJEGA.

To je sreća koja nema cene, jer je ON jedinstvena osoba KOJA ZNA a vi nemate pojma!
Uostalom TAMO sve piše... a o tome šta sve TAMO piše - ne bih
Pali ste na ispitu, molim dođite sledeći put,
sa svim dokumentima, i to ranije da biste dobili manji broj....

Sledeći put ne znači i da će te uspeti da položite ...

ps. ja sam jednom prilikom jedva uspela da mi prihvate kolor fotokopiju lične karte,
jer fotokopija mora da bude crno-bela !?



cult cult 08:58 09.02.2011

Re: Srećan šalterski službenik

kolor fotokopiju lične karte

Kakva ludost!
tom tom 12:54 09.02.2011

Re: Srećan šalterski službenik

ps. ja sam jednom prilikom jedva uspela da mi prihvate kolor fotokopiju lične karte,
jer fotokopija mora da bude crno-bela !?




slična tema na strongmanovom blogu....[url=http://blog.b92.net/text/17209/-i-u-druge-svrhe-se-ne-moze-koristiti/][/url]
jaksa scekic jaksa scekic 08:57 09.02.2011

Najteza stvar je

biti gradjanin u Srbiji. Sve je komplikovano, da Ti se na kraju ogadi da budes gradjanin u Srbiji.

J
dolybell92 dolybell92 09:33 09.02.2011

Re: Najteza stvar je

jaksa scekic
biti gradjanin u Srbiji. Sve je komplikovano, da Ti se na kraju ogadi da budes gradjanin u Srbiji.
J


Biti u Srbiji je svakako jedna od težih stvari koja može da vas zadesi...
što za stalno što u tranzitu... svaka normalnost je slučajna,
i uvek predstavlja iznenađenje.
JJ Beba JJ Beba 13:33 09.02.2011

Re: Najteza stvar je

Najteza stvar je
biti gradjanin u Srbiji. Sve je komplikovano,

razvaljuju nas
gle ovo
37 evra u Srbiji vredi kao 100 evra u EU, „po čemu je prosečna zarada u Srbiji jednaka 1.100 evra, što je tek nešto manje nego u Sloveniji“.
!!!!
nama je odlično, al mi to ne znamo

Inner Party Inner Party 14:49 09.02.2011

Re: Najteza stvar je

dolybell92

Biti u Srbiji


Biti-u-Srbiji
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 15:44 09.02.2011

Re: Najteza stvar je

razvaljuju nas
gle ovo
37 evra u Srbiji vredi kao 100 evra u EU, „po čemu je prosečna zarada u Srbiji jednaka 1.100 evra, što je tek nešto manje nego u Sloveniji“.
!!!!
nama je odlično, al mi to ne znamo


naravno, mi smo jedan bezobrazan narod
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 16:04 09.02.2011

Re: Najteza stvar je

dolybell92
jaksa scekic
biti gradjanin u Srbiji. Sve je komplikovano, da Ti se na kraju ogadi da budes gradjanin u Srbiji.
J


Biti u Srbiji je svakako jedna od težih stvari koja može da vas zadesi...
što za stalno što u tranzitu... svaka normalnost je slučajna,
i uvek predstavlja iznenađenje.


biti gradjanin srbije je čast, pravo i obaveza

i jakša, nemo' da opovrljavaš vlas'

Kraja Kraja 22:03 09.02.2011

...obrati paznju...

...lik se zove miladin kovacevic...no more no less....
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 09:43 09.02.2011

pasoš

izadje zakon da ja kao graždanin srbije mogu da svoj pasoš izvadim u bilo kojoj policijskoj stanici na teritoriji republike srbije. budući da me je mrzelo da idem u rodni čačak (gde sam u datom momentu bio prijavljen), odem u ljermontovljevu.

dobar dan - dobar dan, izvolte

ja došao da izvadim pasoš

dajem dokumente - ona gleda

aaaaaaaaaaaaaa, imamo problem - zašto

zato što ste iz čačka pa morate tamo - ali zakon kaže da mogu gde hoću

u suštini je tačno, ali ne može - kako bre ne može

odnosno, može, ali ne može - kako bre ne može

tako lepo, zakon kaže da može ali svaka policijska uprava ima internu uredbu da li oće ili neće, a u našem slučaju neće. i tako je za grad beograd. idite u mladenovac tamo može.

pošlajem sve do djavola, odem u rodni grad (gde sam u datom momentu bio prijavljen), obidjem roditelje, izadjem u lov, odem sutradan u stanicu, uzmem broj, dodjem narednog dana u tačno vreme sa plaćenim pristojbama i sve bude gotovo za pola sata.
antioksidant antioksidant 10:00 09.02.2011

Re: pasoš

pošlajem sve do djavola, odem u rodni grad (gde sam u datom momentu bio prijavljen), obidjem roditelje, izadjem u lov, odem sutradan u stanicu, uzmem broj, dodjem narednog dana u tačno vreme sa plaćenim pristojbama i sve bude gotovo za pola sata.

hajde lepo priznaj da si u stanicu dosao sa puskom
kukusigameni kukusigameni 10:16 09.02.2011

Re: pasoš

hajde lepo priznaj da si u stanicu dosao sa puskom


Ma jok, bio je naoruzan samo strpljenjem.

Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 10:46 09.02.2011

Re: pasoš

pošlajem sve do djavola, odem u rodni grad (gde sam u datom momentu bio prijavljen), obidjem roditelje, izadjem u lov, odem sutradan u stanicu, uzmem broj, dodjem narednog dana u tačno vreme sa plaćenim pristojbama i sve bude gotovo za pola sata.


hajde lepo priznaj da si u stanicu dosao sa puskom



nisam keve mi. sede tamo tri lica (iz naroda) i cekaju na pasoš. svako je ušao za oko 5 minuta, izašao nakon 5 minuta.

tamo gde sam ja bio sedelo je ljubazno mladje lice ženskog pola koje me je bezo i efikasno slikalo, uzelo elektronske one otiske i još me pitalo treba li mi pasoš hitno ili ako ne gori i ako nije problem da dodjem za 10 dana (nije bio problem).

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 11:29 09.02.2011

pod razno...

A svega ovoga nema u Upitniku koji odneše u Brisel...


hitno prevodi tekst + šalji (kao) amandman
edi-va edi-va 11:42 09.02.2011

Re: pasoš

svako je ušao za oko 5 minuta, izašao nakon 5 minuta.


Ma lepo reci da Čačak nije u Srbiji.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 12:51 09.02.2011

Re: pasoš

Ma lepo reci da Čačak nije u Srbiji.


čačak je suverena i nezavisna zemlja
antioksidant antioksidant 12:54 09.02.2011

Re: pasoš

Aleksandar Vasović
Ma lepo reci da Čačak nije u Srbiji.


čačak je suverena i nezavisna zemlja

мењали смо чачак за есен
mlekac mlekac 12:37 10.02.2011

Re: pasoš

Aleksandar Vasović
Ma lepo reci da Čačak nije u Srbiji.


čačak je suverena i nezavisna zemlja

Nego, izdaju li u Cacku LK za one koji su iz Beograda?
antioksidant antioksidant 13:29 10.02.2011

Re: pasoš

Nego, izdaju li u Cacku LK za one koji su iz Beograda?

ako dođeš s puškom, da
deki-the-boy deki-the-boy 09:56 09.02.2011

Kako se to na zapadu radi

Jedna od prvih stvari koja me je odusevila u nemaca je administracija. Prvih dana kada sam stigao u mesto prebivalista, morao sam da odem da se prijavim i dobijem boravisnu vizu.(Posto ona koja se u Srbiji dobije traje samo 3 meseca). I tako odem ja naoruzan sa mnogo strpljenja,spreman da cekam satima u dugackim redovima u zagusljivoj prostoriji u kojoj se svi svadjaju i duboko ubedjen da prvog dana necu sve to zavrasiti jer ce mi neki dokument faliti (tj, sto bi rekao autor ovog teksta, necu imati prvu stranu).
Udjem ja u Opstinu, moderno sve, mirise, sve pise gde se sta nalazi.Nadjem bez problema Ausländeramt (sluzba za strance) i pokucam na vrata. Nakon cekanja od par sekundi otvori ljubazni cikica i pozva me da udjem. Kratko sam mu objasnio sta mi treba, on uze one dokumente i rece mi dodjite za 5 dana. Ja u cudu, kako je sve to tako lako proslo i onako u neverici ga pitam da li je to sve?
Ne tu nije kraj price. Ipak falilo mi je nesto, a to je bila elektronska slika koja ide na vizu koju oni nalepe na pasos. Medjutim posto to nisam imao ocekivao sam da ce covek da mi "baci" one papire i kaze: "BEZ SLIKE NE MOZE". Naravno to se nije desilo i covek mi je rekao da ce pokusati da nekako prekopiraju sliku sa pasosa da se ja sad ne bih mucio i isao da se slikam. Hej, pa on brine da se ja ne mucim i da se slikam. Izlazeci iz opstine, pomislio sam: dome slatki dome. Svako na svetu ima dom, a to je tamo gde ga administracija ne maltretira.
edi-va edi-va 10:24 09.02.2011

Re: Kako se to na zapadu radi

Ausländeramt


Ako ikada budeš u prilici obiđi Asländeramt u Essenu. Niti miriše, niti lepo sređeno izgleda. Da bi rešio pitanje boravka moraš da poraniš kako bi izvukao manji broj, u nadi da ćeš doći na red kasno popodne. Zemlje zapadnog Balkana se svrstavaju međ' Aziju - treći, zagušljivi sprat sa puno male dečice koja pište jer majke nisu imale gde da ih ostave ... eh da, na ulazu security kao na aerodromima.


ja_zzy ja_zzy 11:00 09.02.2011

Re: Kako se to na zapadu radi

deki-the-boy

Ipak falilo mi je nesto, a to je bila elektronska slika koja ide na vizu koju oni nalepe na pasos. Medjutim posto to nisam imao ocekivao sam da ce covek da mi "baci" one papire i kaze: "BEZ SLIKE NE MOZE". Naravno to se nije desilo i covek mi je rekao da ce pokusati da nekako prekopiraju sliku sa pasosa da se ja sad ne bih mucio i isao da se slikam. Hej, pa on brine da se ja ne mucim i da se slikam. Izlazeci iz opstine, pomislio sam: dome slatki dome. Svako na svetu ima dom, a to je tamo gde ga administracija ne maltretira.


Ja sam istog dana dobila boravisnu vizu (valjda zavisi od opstine), i samo mi je trebao ugovor, koji su oni fino iskopirali i vratili mi original, a sve ostalo mu se pojavilo na monitoru kada je ubacio broj mog pasosa, i slika i sva dokumenta koja sam vec predala u nemackoj ambasadi u Beogradu...
Inace, u konzulatu Srbije u Frankfurtu i dalje koriste indigo papir (kada krenu da upisuju kada si dosao, zasto, koliko, kako...)
deki-the-boy deki-the-boy 11:02 09.02.2011

Re: Kako se to na zapadu radi

Hvala na pozivu, svraticu ako budem u prilici .
Ja sam u mnogo manjem mestu gde nije tolika guzva.
Kako god bilo, ovde nije poenta da te neko na salteru zeza dok mi se kod nas cini da to rade sa uzivanjem.
Da slazem se da je uvreda za azijske zemlje da su u istoj grupi kao i mi
deki-the-boy deki-the-boy 11:11 09.02.2011

Re: Kako se to na zapadu radi

Ja sam istog dana dobila boravisnu vizu

Da zavisi od opstine.Samo sam prvi put cekao 5 dana.Sada kada produzavam, sve zavrsim upravo uz ugovor i bude gotovo za 5 minuta.
edi-va edi-va 11:12 09.02.2011

Re: Kako se to na zapadu radi

deki-the-boy
Hvala na pozivu, svraticu ako budem u prilici .
Ja sam u mnogo manjem mestu gde nije tolika guzva.
Kako god bilo, ovde nije poenta da te neko na salteru zeza dok mi se kod nas cini da to rade sa uzivanjem.
Da slazem se da je uvreda za azijske zemlje da su u istoj grupi kao i mi


Azijske zemlje sam navela kako bih dočarala gužvu i okolnosti zbog kojih je isti Ausländeramt više puta bio na naslovnim stranama dnevne štampe što je doprinelo samo većem neraspoloženju zaposlenih prema strankama.

Ustvari, bolje ne svraćaj, poljuljaćeš idiličnu sliku o tvom novom administrativnom domu.
deki-the-boy deki-the-boy 11:24 09.02.2011

Re: Kako se to na zapadu radi

dečice koja pište

Bar su deca svuda ista, ako vec sluzbe nisu
deki-the-boy deki-the-boy 11:29 09.02.2011

Re: Kako se to na zapadu radi

Azijske zemlje sam navela kako bih dočarala gužvu i okolnosti zbog kojih je isti Ausländeramt više puta bio na naslovnim stranama dnevne štampe što je doprinelo samo većem neraspoloženju zaposlenih prema strankama

Da shvatio sam poentu ali sam eto pokusao da budem duhovit.Mada mi se ta "azijska" deca cine poslusnije. Ne znam.

Ustvari, bolje ne svraćaj, poljuljaćeš idiličnu sliku o tvom novom administrativnom domu

Necu obecavam
edi-va edi-va 11:31 09.02.2011

Re: Kako se to na zapadu radi

deki-the-boy
dečice koja pište

Bar su deca svuda ista, ako vec sluzbe nisu


Da, upravo zato bi roditelji sa decom trebali da ne čekaju sa brojevima već da imaju prednost, što nije slučaj.

alselone alselone 11:36 09.02.2011

Re: Kako se to na zapadu radi

edi-va

Da, upravo zato bi roditelji sa decom trebali da ne čekaju sa brojevima već da imaju prednost, što nije slučaj.


Vec vidim "agenciju" za "iznajmljivanje" dece pred odlazak na salter.
dunja73 dunja73 12:05 09.02.2011

Re: Kako se to na zapadu radi

Ako ikada budeš u prilici obiđi Asländeramt u Essenu. Niti miriše, niti lepo sređeno izgleda. Da bi rešio pitanje boravka moraš da poraniš kako bi izvukao manji broj, u nadi da ćeš doći na red kasno popodne. Zemlje zapadnog Balkana se svrstavaju međ' Aziju - treći, zagušljivi sprat sa puno male dečice koja pište jer majke nisu imale gde da ih ostave ... eh da, na ulazu security kao na aerodromima.


Niko ih nije "sib´ o po usima" da nadenu gradu ime Essen ..raja navalila....
jedan.kub jedan.kub 21:23 11.02.2011

Re: Kako se to na zapadu radi

A šalteruše su kod nas glavne jer smo mi sa druge strane. Takse su baš zbog toga potrebne jer treba platiti tolike administrativne radnike. Lično nisam imala problema, jer sam po pravilu uvek skupila sve što treba.
mecabg mecabg 10:00 09.02.2011

Biti građanin u Srbiji

Biti il ne biti??
Bilo bi lepo da sam pročitala članak i pomislila , auuu što se to dešava??
Nažalost, pomislila sam: šta ovaj piše, pa to je svaki put na šalteru...očito neko drugi mu vadi papiriće-dokumente
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:16 09.02.2011

sad mi je svanulo

bila ja na nekom salteru, pa iz pitaj boga kog razloga bila valjda simpa sluzbenici, te ona, nicim izazvana, kaze meni, sad cu ja da vam uradim nekoliko kopija licne karte, kad vam treba da vam se nadje, da imate (imala je citac)

nish mi nije bilo jasno, cak sam i te kopije zagubila, al sad kapiram:)
blekburn blekburn 10:17 09.02.2011

Kopija jača od orginala...

U životu sam uradio milion kopija mojih orginala, davao Kurti, Murti po šalterima, ministrastvima, upravama, i svuda.
Uvek sam se pitao, i pre 20, 30 godina, šta će njima bilo koja kopija, kad im pod nos, oči i glavu poturite orginal dokumenat?
I onda sam shvatio zašto ?
-Pa moraju da žive i proizvodjači foto-kopir mašina.
-Moraju da žive i drvoseče koje seku drva.
-Mora da živi fabrika parira.
-Mora da živi vlasnik fotokopirnice.
To je začarani krug, kad bi nekoga iz te igre izbacio, oni bi ostali bez posla, a to nije fer i humano je l' tako?
E tako se kod nas stvaraju i agencije, te agencija za agenciju, te agencijija za kontrolu agencija itd.
Eto zašto nije dovoljno da službenik ili nadležni vidi vaš orginal, i na vašem predmetu upiše, da ste dali na uvid orginal dokumenta tog i tog dana...ali suviše bi naš život bio jednostavan i dosadan da tako funkcionišu stvari kod nas.
miloradkakmar miloradkakmar 10:55 09.02.2011

NE

je u Srbiji popularno sredstvo komunikacije, kao da se uči u školi pa niko ne zna da kaže DA.
A, možda ono to i znači samo mi ne razumemo!?
sentinel26 sentinel26 10:55 09.02.2011

Doći će i to na red !

A svega ovoga nema u Upitniku koji odneše u Brisel...

Znaju oni koji su popunjavali Upitnik da će i to doći na red, ali znaju i to da će do tada mnogo mutne vode proteći Savom i Dunavom.
Dotle, dok dođe vrijeme za otvaranje pregovora po poglavljima, ovi vlastodršci će uživati zaslužene nacionalne penzije i biće članovi nekog novog PeUPeeS-a za 126-ti glas nekima.

Jedna informacija:

1) Banka je obavezna da vam uruči original uplatnice i prvu kopiju ako ste predali set od tri primjerka (posebna uplatnica), a sama da zadrži drugu kopiju (treći primjerak).

2) Tražilac dokaza o uplati ima pravo da vam traži na uvid originalnu uplatnicu ali istu da vam vrati pošto primi kopiju (drugi primjerak).
Ukoliko nemate kopiju svakako morate predati originalnu uplatnicu.

Posebna uplatnica ( i provizija ) je iste cijene kao i obična.

Prilikom vađenja lične karte i pasoša, kao i prilikom svake registracije automobila službenice MUP-a su mi uvijek vraćale originalne uplatnice a zadržale kopije.

Zloupotrebe sa uplatama su moguće ali ne bez znanja i učešća osoba s one strane šaltera i to se kontroliše i sprečava na drugačiji način.

Ovo gore opisano je obično maltretiranje sa elementima iživljavanja.

Hansel Hansel 22:35 09.02.2011

Re: Doći će i to na red !

„Pa mogli ste već jednom da je iskoristite negde, pa da dođete kod mene sa duplikatom".

Zloupotrebe sa uplatama su moguće ali ne bez znanja i učešća osoba s one strane šaltera i to se kontroliše i sprečava na drugačiji način.

Na svakoj uplatnici, pa i na kopijama, nalaze se broj žiro-računa, poziv na broj, svrha upalte, naziv primaoca, ime uplatioca. Tako da je praktično nemoguća zloupotreba, bar na taj način. Pa čak i da neko dopiše cifru preko indiga... ali to može i na originalu - zato postoji deo koji se štampa, gde se vide svi navedeni cifarski podaci, ali i on se vidi na kopiji. Tako da...

Pitam se sada da li je uopšte moguće te takse i sl. uplatiti elektronksi. Uplatiti - da, ali - priznaju li onda odštampanu uplatnicu?

A na račun državnih službi, tačnije MUP-a, još nešto - nikome nikad tamo nije palo na pamet da olakša građanima tako što bi im delili popunjene uplatnice (koje se lako štampaju) u koje bi oni upisivali samo svoje podatke. Ne. To radi ekskluziva AMSS, a u nekim stanicama čak i nema istaknutih brojeva računa, nego sve to "za vas" radi službenik AMSS-a i to vam naplati. (Inače su uplatnice u bankama i poštama poslednjih desetak godina besplatne.)
sentinel26 sentinel26 23:19 09.02.2011

Re: Doći će i to na red !

Hansel
„Pa mogli ste već jednom da je iskoristite negde, pa da dođete kod mene sa duplikatom".

Zloupotrebe sa uplatama su moguće ali ne bez znanja i učešća osoba s one strane šaltera i to se kontroliše i sprečava na drugačiji način.

Na svakoj uplatnici, pa i na kopijama, nalaze se broj žiro-računa, poziv na broj, svrha upalte, naziv primaoca, ime uplatioca. Tako da je praktično nemoguća zloupotreba, bar na taj način. Pa čak i da neko dopiše cifru preko indiga... ali to može i na originalu - zato postoji deo koji se štampa, gde se vide svi navedeni cifarski podaci, ali i on se vidi na kopiji. Tako da...

Pitam se sada da li je uopšte moguće te takse i sl. uplatiti elektronksi. Uplatiti - da, ali - priznaju li onda odštampanu uplatnicu?

A na račun državnih službi, tačnije MUP-a, još nešto - nikome nikad tamo nije palo na pamet da olakša građanima tako što bi im delili popunjene uplatnice (koje se lako štampaju) u koje bi oni upisivali samo svoje podatke. Ne. To radi ekskluziva AMSS, a u nekim stanicama čak i nema istaknutih brojeva računa, nego sve to "za vas" radi službenik AMSS-a i to vam naplati. (Inače su uplatnice u bankama i poštama poslednjih desetak godina besplatne.)

Poštovanje Hansel,
pošto ove blogove čitaju i mnogi koji ne poštuju zakone ove zemlje, ne bih iznosio detalje o varijantama mogućih zloupotreba uplatnica, jer bih tako "prešao na njihovu stranu" a to mi struka i posao ne dozvoljavaju.

AMSS meni ne naplaćuje uplatnice nikada, možda je to tako samo za članove AMSS, nijesam siguran...
Hansel Hansel 11:53 10.02.2011

Re: Doći će i to na red !

Ništa manje, Sentinel! :)

Verujem na reč da je ipak moguće, a i, obijajući pragove raznih šaltera minulih godina, video sam koliko je rupa u sistemu (a sigurno sam video tek manji deo) i koliko su razne birokratske navodne prepreke zloupotrebama ništavne, ako bi neko samo poželeo da ih "zaobiđe". Mogu samo da pretpostavim koliko je takvih "zaobilaženja"...
mlekac mlekac 12:45 10.02.2011

Re: Doći će i to na red !

sentinel26


AMSS meni ne naplaćuje uplatnice nikada, možda je to tako samo za članove AMSS, nijesam siguran...

Ne naplacuje ti AMSS same uplatnice, nego uslugu popunjavanja obrazaca.

U prevodu, ona teta iz AMSS sedne i na razdrndanoj pisacoj masini popuni ti uplatnice i ostale obrasce i to ti naplati.

Sve cisto i zakonito.

Ako, slucajno, smatras da nisi moron i da umes da pises rizikujes da te salterusa vrati s obrazlozenjem da ti je zahtev/obrazac necitko popunjen i da ga popunis ponovo, t.j. kod tete iz AMSS (videla svojim ocima!)
sentinel26 sentinel26 21:47 10.02.2011

Re: Doći će i to na red !

mlekac
sentinel26

AMSS meni ne naplaćuje uplatnice nikada, možda je to tako samo za članove AMSS, nijesam siguran...

Ne naplacuje ti AMSS same uplatnice, nego uslugu popunjavanja obrazaca.
U prevodu, ona teta iz AMSS sedne i na razdrndanoj pisacoj masini popuni ti uplatnice i ostale obrasce i to ti naplati.
Sve cisto i zakonito.
Ako, slucajno, smatras da nisi moron i da umes da pises rizikujes da te salterusa vrati s obrazlozenjem da ti je zahtev/obrazac necitko popunjen i da ga popunis ponovo, t.j. kod tete iz AMSS (videla svojim ocima!)

Mlekac, natjerali ste me da kontrolišem sopstvenu arhivu.
Ustanovio sam da meni "teta" iz AMSS (više nego dva puta mlađa od mene --> navodnik) meni nije naplatila popunjavanje uplatnica.
Uplatnice nijesu štampane na mašini već iz kompjutera na štampaču.
Da ima njihovih podružnica koje nemaju kompjutere, već stare mašine znam i ja ali ja kod takvih ne ulazim.

Inače ako je vama neka teta naplatila popunjavanje uplatnica, radi to za svoju ličnu korist, i to nije ni čisto ni zakonito.Zloupotreba položaja radi ličnog koristoljublja.

Treba da znate da je većina uplata taksi i "naknada" koje se plaćaju administraciji prilikom izrade raznih dokumenata izmišljena kako bi se od naroda na legalan način oduzele pare.

Taj novac većinom služi finansiranju lokalne samouprave, koja se grčevito bori da očuva svoje ogromne administrativne "kapacitete" radi očuvanja tetki, svastika i rođaka na izmišljenim radnim mjestima.

O brojniosti potpuno nepotrebnih dokumenata bi se moglo napisati desetak knjiga.
O ponašanju šalterskih namještenika takođe. Samo oni nijesu dovedeni sa strane. Oni su tu rođeni, tu su odrasli i vaspitavani i obrazovani do nivoa za preživljavanje.
Veliki broj je tu doveden uz pomoć partijskih direktiva. Oni se zbog nerada ili naopakog rada, ne plaše nikoga, ni svojih šefova jer su ih oni tu i doveli.
Oni su naši prijatelji, susjedi. Važi li još uvijek ono - s kim si onakav si ?

Koliko su oni čvrsto zavareni za fotelje govori i jedan skorašnji pokušaj otvorenog reketiranja poreskog obveznika od strane poreskog inspektora kancelarijske kontrole pred svjedocima (događaj snimljen skrivenom audio i video tehnikom ) i to u poreskoj upravi đe DS i DSS imaju "akcije" po 50%, (ostali nijesu uspjeli da se ubace - birači te opštine ih neće ).

antioksidant antioksidant 10:00 11.02.2011

Re: Doći će i to na red !

Inače ako je vama neka teta naplatila popunjavanje uplatnica, radi to za svoju ličnu korist, i to nije ni čisto ni zakonito.Zloupotreba položaja radi ličnog koristoljublja.

daju i fiskalne račune
nije u pitanju lična korist
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 10:58 09.02.2011

Čemu onda čipovana lična karta?

Slične stvari sam doživeo nekoliko puta.

Zašto su uvodili lične karte sa čipom, ako više od polovine državnih službi nema čitače? Kupio sam čitač koji košta oko 15 evra da ga imam u kući, pa da mogu da odštampam podatke iz lične karte uz pomoć programa Čelik (Čitač elektronske lične karte) sa sajta MUPa, ako za nešto treba. Ali šta vredi kad tako odštampane podatke skoro niko ne priznaje, a oni nemaju svoje čitače.

Moj motiv za uzimanje lične karte sa čipom je da mogu da koristim napredne usluge eUprave, ali...

Čemu svi ti gromoglasno najavljivani projekti eGov, eUprava, eOvo, eOno, ako ni najbanalnije stvari ne rade? Ej... država izdaje ličnu kartu koju više od polovine državnih organa ne može da očita i traži da platite dodatnu potvrdu u kojoj su podaci iz lične karte. Strašno!

Gde god odete i dalje je šifra FT1P (fali ti jedan papir) koliko god se marljivo i pedantno trudili da skupite sve potrebne papire.

Meni je ovo isto kao recimo devedesetih, kad skoro niko od građana Srbije, navodno, "nije umeo" da popuni nijedan formular. U mnogim službama su postojale privatne agencije koje su vam za "skromnu nadoknadu ispravno popunjavale formulare", jer ste vi, po mišljenju šalterskog službenika, nepismeni da isti popunite, makar imali i doktorat nauka. Posle mi je neko objasnio zašto je to tako funkcionisalo.

Kada treba da odem na neki državni šalter, naježim se od muke.
antioksidant antioksidant 11:33 09.02.2011

Re: Čemu onda čipovana lična karta?

Čemu onda čipovana lična karta?
то је жиг звери. купопородајни уговор са ђаволом је то захтевао (а бирократија је ту само да би се навикли на пакао)
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:38 09.02.2011

Re: Čemu onda čipovana lična karta?

antioksidant
то је жиг звери. купопородајни уговор са ђаволом је то захтевао (а бирократија је ту само да би се навикли на пакао)


Mora da zato nemaju elektronske čitače ličnih karata. U pitanju su đavolje sprave.
Inner Party Inner Party 14:59 09.02.2011

Re: Čemu onda čipovana lična karta?

Ja se secam 2008. kada sam sebi pravio ovu licnu kartu sa cipom, nije proslo dva dana od dobijanja nove LK - odem ti ja u NSZ kad ono tamo nemaju citac! Tada mi je odmah bilo jasno da sam se za*ebo sa prokletim cipom! Evo dve godine je od tada i taj cip je jos uvek problem ...
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 15:55 09.02.2011

Re: Čemu onda čipovana lična karta?

antioksidant
Čemu onda čipovana lična karta?
то је жиг звери. купопородајни уговор са ђаволом је то захтевао (а бирократија је ту само да би се навикли на пакао)


u majci ukrajini je 85 puta gore, ali barem postoji tarifa. za 100 grivni (oko $20 po ondašnjem kursu) sve traje 10 minuta. za 50 grivni više,vreme čekanja se skraćuje na 5. dakle, ako se uz tarifu uračunaju i pristojbe koje se plaćaju (koje stoje na uplatnicama), prosečna poseta šalteru košta oko 300 grivni.

u slovačkoj pak, su toliko ljubazni da prikupiti par papira ne smeta preterano, a dosta toga se rešava jednim jedinim dokumentom (ličnom kartom, u mom slučaju akreditacijom njihovog ministarstva inostranih dela, pasošem, popunjenim formularom sa odnosnu prigodu i pismom redakcije). šta god da sam tamo radio po nadleštvima, nisam uspeo da probijem 30 minuta.

u velikoj britaniji sam se jedno tri puta zakucao u šalter kao da sam kod mice ubice na vračaru. opet, u tri puta više prilika su bili efikasni, ljubazni pa su štaviše za mene uradili neke stvari koje sam zaboravio, itd...

mlekac mlekac 12:51 10.02.2011

Re: Čemu onda čipovana lična karta?

Pravo da vam kazem, u Bw postoje agencije koje mesto tebe cekaju u redu na imigracionom.

Obicno ih drze advokati.

I licno sam koristila istu.

Prvo, zato sto znaju sta ti sve od papira treba i znaju one obrasce napamet, a drugo (i vaznije) zbog ustede na vremenu posto su redovi u imigracionom na nivou onih za vadjenje novih licnih karti kod nas.

Ovako, lepo, ode devojka iz agencije i, samo ako je neophodno da se i ti pojavis, cimne te mobilnim i zavrsis sve ocas posla.

Nije bilo nesto preterano skupo, a verujte mi, vredelo je - pre svega zbog zivaca. (Mrzim da cekam u redovima)

Inace, sluzbenici su ljubazni, to nije bilo problematicno.
milomlad milomlad 11:01 09.02.2011

Fotokopija

Недавно сам морао да извадим неко уверење.
По тврдњама службенице у општини била је неопходна фотокопија ЛК. Кад сам рекао да имам нову ЛК са чипом. Љубазно је узела моју пластичну ЛК са чипом ставила у фотокопир апарат и фотокопирала прву страну, окренула ЛК, померила на имагинарно дно странице и преврнула страну на фотокопији. Готово!

Рече: Ето, сад још идите на 2. спрат...
Нисам смео да питам за читач и остала сокоћала.
Немам никакво објашњење зашто? Просто ми се десило!
ivankagrump ivankagrump 11:04 09.02.2011

E, zato se uzima licna karta bez cipa

Znala sam ja da nije Srbija spremna za licne karte na kojima se ne vidi adresa... nisam znala tacno koje maltretiranje bih mogla da ocekujem zbog nje ali sam znala da to glatko ne moze da prodje. Ne u Srbiji.
vojislav948 vojislav948 11:10 09.02.2011

tako je to


Prošao sam i prolazim sve to svakog dana i na sebi imam puno rana.

Tako je to u zemlji Srbiji na brdovitom Balkanu, gde na svim ovim poslovima rade podobni činovnici, zvani roboti. Njima ne zameram tako im je naloženo da rade bez mogućnosti da bilo šta promene. Čak imam razumevanja i za njihovu nervozu, koja se poput zarazne bolesti prenosi na sve nas. Njihovi šefovi su posebna sorta, nesposobna da bilo šta organizuje, pojednostavi i olakša proceduru građanima na šalterima. Zaista je tragično danas biti građanin Srbije jer nas sustiže poniženje za poniženjem na svakom šalteru. Poniženja dosežu do granice urušavanja ljudskog dostojanstva. Valjda će doći neki razumni ljudi, koji žive sa nama i dele našu sudbinu i istinski žele da nam je olakšaju i učine je podnošljivijom. Zašto i mi ne možemo na šalterima ili elektronskim putem da predamo zahtev za bilo šta i da nas pozovu da to preuzmemo bez maratonskih čekanja u redovima. Zašto i nas ne može na šalteru da dočeka službenik sa osmehom na licu i da mu mi zadovoljno i od srca to uzvratimo.
Sepulturero Sepulturero 12:03 09.02.2011

Према свецу и тропар

Добар текст (препорука) али са примедбом да ми овде чујемо само једну страну. И ја сам био у разним редовима пред шалтерима имао доста времена па сам, онако аматерски, пратио целу ствар.

Закључио сам да служнебици иза шалтера имају невероватно много стрпљења, бар тамо где сам ја био у полицијској станици у Мајке Јевросиме. Добар део "муштерија" покушава да некако з....е власт тиме што доносе некакве копије, затим документа која се уопште не траже или безнадежно застарела. Онда се дуго убеђују са шалтером који не може никако да прави изузетак јер стварно су такви прописи.

Ти прописи јесу претерано строги и комликовани али то је зато јер скоро свако покушава да нешто мува.

А да и не говоримо о онима који се убацују преко реда "Само да нешто питам".
Bili Piton Bili Piton 13:05 09.02.2011

Re: Према свецу и тропар

Sepulturero


Закључио сам да служнебици иза шалтера имају невероватно много стрпљења, бар тамо где сам ја био у полицијској станици у Мајке Јевросиме. Добар део "муштерија" покушава да некако з....е власт тиме што доносе некакве копије, затим документа која се уопште не траже или безнадежно застарела. Онда се дуго убеђују са шалтером који не може никако да прави изузетак јер стварно су такви прописи.



To jeste sve tačno ali je to posledica toga što nigde ne piše kratko, jasno i precizno šta tačno za šta treba i gde se i na koji način može dobaviti. Sve nešto moraš da nagadjaš i gledaš u bob. I naravno da onda dolazi do onog užasno iritantnog "izvinte samo nešto da pitam"....

A službenici ko službenici - ima ih i vrlo ljubaznih i predusretljivih, čak i strpljivih ali ima brate i gadova - natrčavao sam i na jedne i na druge.
Colin_bgd Colin_bgd 12:26 09.02.2011

A registarske tablice...

Jedno od prvih, konkretnih iskustava u engleskoj da administrativne stvari ne moraju uvek onako kako je kod kuce je bilo kad sam kupio prvi auto. Naravno, bila je neka sklopocija, raspadala se i slicno, i mislim da je bila zadnja registarska tablica skroz slomljena. Na prvom MOT-ju (tehnicki pregled) mi kazu mora da se zameni. Ja sad (mlad i naivan) mislim, jao pa moram sad u SUP/MUP zezanje, potvrde, formulari, i to, medjutim kaze majstor, nova kosta, recimo 10 funata, stavicu ti je za 5 minuta. Kako bre ti da mi stavis tablicu, zar nisu te tablice od drustveno-drzavnog interesa, bezbednost zemlje ugrozena i slicno i da to samo moze na specijalnim mestima??? Ma jok, ja ti napravim parce plastike i nalepim na kola, ovde potpisemo u fakturi da je to uradjeno, i to ti je to... Sredi on meni tablicu, ja sa kolima u raspadanju, ali sa novom novcatom tablicom se vozio jos dve godine, policiju nisam ni primirisao.

A da ne pricamo o tome da se pasos produzava postom i da je od "dokaza" da ste to vi dovoljno samo da vam neko od prijatelja potpise sliku i da svoje ime, adresu i broj sopstvenog pasosa...
antioksidant antioksidant 12:29 09.02.2011

Re: A registarske tablice...

pasos produzava postom
а сандучићи вам нестаднардизовани

класична анархија


Colin_bgd Colin_bgd 12:37 09.02.2011

Re: A registarske tablice...

а сандучићи вам нестаднардизовани

Ni nemamo sanducice, nego rupe u vratima, zamisli blama...
g.radicevic g.radicevic 12:45 09.02.2011

Re: A registarske tablice...

Ni nemamo sanducice, nego rupe u vratima,


mi imamo sanduchice
i rupe u glavi...
jbg rupe su znachi krive,
tj di su locirane
nikvet pn nikvet pn 12:28 09.02.2011

Taze

Noćašnji razgovor na 92 telefon :
- Dobro veče, dežurni ?
- Jeste izvolte.
- Ja sam taj-i-taj, imam trafiku, to je ona preko pruge; video sam lopova ušao u dvorište i otpozadi obija trafiku; probudim sina i on ga zaskoči i eno drži ga da ne pobegne; ajde dolazite pokupite ovo đubre ! Požurite, ja ću mu presudim !
- Polako gospodine. Jel vi znate da je policija u štrajku ? Gde živite aman ?
- Šta ?! Da mi pobiju familiju i popljačakaju a vi štrajkujete ?!
- A ne, za krvne delikte reko komandir izlazimo nije problem.
- Ao ljudi, pa šta sad da radim; ako ubijem ovu budalu onda dolazite jelda ?
- To moramo. Nego polako, kako si reko, ona trafika preko pruge ?
- Jeste.
- A ništak je jedan niži riđi rošav ?
- Taj.
- Pazi sad. Zovi me na mobilni evo ti broj; ne mog' ti pričam ovako.
Zvrrrr ...
- Slušaj dobro. Uzmeš štanglu, dooobru. Pa je umotaš. U ćebe, frotir, pantalone; bilo šta, pa ulepiš sa traku. Onu široku. Njemu ulepiš usta da ne rove i ruke odzadi pa ajde u kotlarnicu.
- Pa onda ?
- Onda udri stoku. Koske da mu polomiš ali ne sme ni modrica ni oguljotina da ostane da se vidi. U glavu nikako, u rebra svakako. Ajde sad, trgni jednu ljutu da se smiriš pa natenane ga zgovniš da zapamti. A nisam ti ništa reko, 'si čuo ?
tom tom 13:28 09.02.2011

često

se srećem sa ovakvim stvarima, zbog prirode posla. Najsvežiji primer je od pre par nedelja.
Poreska uprava traži overenu fotokopiju ugovora o privatizaciji (na sajtu Agencije inače postoji skenirani PDF dokument!). Odem u Agenciju, tražim na revers, daju. Odem u opštinu Stari Grad, neće da overe kopiju iz vrlo nerazumljivih razloga (ni sad mi nije jasno zašto). Vidim, nema "bože pomozi" Odem u opštinu Voždovac, oće da overe, ali košta 45.000 din.! Odem u sud preko puta, oće da overe i košta 25.000, ali je red, do bola. Čekao, 3 sata i završio.

Potrošio ceo dan, 25.000 din, i kilo živaca, a sve zbog toga što gospoda iz Poreske uprave neće, da podatak koji im treba, uzmu od državnog organa koji istim raspolaže, nego mi moramo da ih spajamo i povezujemo u njihovoj šizofrenoj matrici.

Rešenje problema - u zakon o upravnom postupku uneti jedan član, po kome je zabranjeno od stranke tražiti dokument o kome evidenciju vodi drugi državni organ. Rok za uskladjivanje 1 godina. Pa nek se umrežavaju! (može se umrežiti i telefonom, faxom, ne treba internet i ostala čuda).

Inače, ovo sam predložio i na sajtu "Giljotine propisa" ali nije bilo nikakvog feedback-a....

Ako neka partija ovo uvrsti u program, glasaću za njih do kraja života :)
Bili Piton Bili Piton 13:35 09.02.2011

Re: često

tom
45.000 din






no comment



tom tom 13:42 09.02.2011

Re: često

..ugovor ima oko 90 strana....
antioksidant antioksidant 13:46 09.02.2011

Re: često

tom
..ugovor ima oko 90 strana....

опет... 500 динара по страни
добар им посао
nestor92 nestor92 14:16 09.02.2011

Imena, drugovi ...

„Nov organ" ima sajt, sve lepo objašnjeno, dokumente lako prikupiš, ali jedna od stavki kaže: „overena fotokopija lične karte, a ako ona ne sadrži podatak o prebivalištu i adresi i potvrda o prebivalištu, odnosno overena fotokopija putne isprave i potvrda o boravištu.". Za one koji ne shvataju, najbolja opcija bi bila da sam imao staru ličnu kartu u kojoj piše adresa ...


Nov organ je pretpostavljam APR, a ovo se odnosi na osnivanje udruženja, odnosno preregistraciju istog.

Idiotski je da vam se više isplati da imate staru ličnu.

Idiotski je da uverenje o prebivališu ne možete uzeti u matičnoj policijskoj stanici. To je još jedan dokaz da je najgore vaditi dokumenta u BGD.





antioksidant antioksidant 14:53 09.02.2011

Re: Imena, drugovi ...

Idiotski je da uverenje o prebivališu ne možete uzeti u matičnoj policijskoj stanici.

idiotski je da je uverenje u prebivalistu neophodno pored lk
mlekac mlekac 13:16 10.02.2011

Re: Imena, drugovi ...

antioksidant
Idiotski je da uverenje o prebivališu ne možete uzeti u matičnoj policijskoj stanici.

idiotski je da je uverenje u prebivalistu neophodno pored lk

Vec sam pisala o tome ali nije naodmet da ponovim.

Prvi pokusaj upisivanja mog Biberceta u knjigu drzavljana preko ambasade u JAR. Mi smo, u tom trenutku, na severu BW, blizu delte Okavnga i udaljeni oko 1800km od narecene nam ambasade.

Pitam sluzbenicu sta mi je potrebno da bih upisala dete?

Da uplatim takse (oko 10 puta vece nego da se to radi u Srbiji)
Pasosi oba roditelja, t.j. overena fotokopija istih ako dokumenta saljem postom (logicno)
Krstenica sa apostilom (opet logicno)

I, taman ja odahnem misleci da je to sve, kad ona nastavlja.

Prevod krstenice overen pecatom sudskog prevodioca!

I sad sledi cuveni dijalog:
- Ali, krstenica je na engleskom?
- Zato i treba prevod, nasa drzava ne govori engleski!
- Pa zar vi nemate prevodioca u ambasadi?
- Nemamo.
- Kako, nemate? A ako neko, ne daj boze, zaglavi na sudu, pa mu treba prevodilac?
- Onda ga dovedemo. Nemamo stalnog prevodioca.
- Pa kako se sporazumevate?
- Pa prevodimo sami.
- Pa kad prevodite sami, sto ne prevedete i krstenicu?
- E, to ne moze, to mora zvanicno!
- A gde ja ovde, u Delti Okavanga, da ulovim sudskog prevodioca sa engleskog na srpski?

Trenutak pauze.

- Pa... Zar nema neka nasa zena koja je prevodilac u Gaboronu?
- A zar vi nemate kartu ovog dela sveta u ambasadi? Do Gaborona je 1200 km!

Opet pauza (Ovo je, inace, medjunarodni telefonski razgovor koji, naravno, placam ja!)

- U tom slucaju, moracete sami da prevedete i da se potpisete da garantujete da je prevod tacan!


- Dobro, i to je sve?

- A, ne, taman posla! Trebaju vam i fotokopije licnih karata kao i prijave stana ili potrvde o nastanjenju.

- Ovde, u Bw?

- Neee, one iz Beograda!

- Ali, saljemo vam pasose?

- Pasosi vaze za strance, ambasada je teritorija nase zemlje!


Kad sam se preracunala, bilo je jeftinije (i lakse) sesti na avion i doci u Beograd i prijaviti dete ovde, na opstini stanovanja...
NNN NNN 13:29 10.02.2011

Re: Imena, drugovi ...

U vezi ovoga što je Mlekac napisala,
a i u vezi Miletićevog bloga
i mnogih komentara,
dolazim do zaključka:
da su šalterski službenici iznenađujuće inteligentni,
imaju uvrnut smisao za humor,
i super se zezaju na poslu
smišljajući ad hoc nebulozna rešenja
(a Milan Tarot im je idol).


nim_opet nim_opet 14:30 09.02.2011

Ne moze bez papira nista

Dakle, na pitanje zasto im je potrebna prijava prebivalista ako ubacivanjem licne karte u citac vide prebivaliste, i sve to sto vide mogu da odstampaju, odgovori su:
1) Da, ali je to odstampano bez pecata, ko zna ko je to stampao
2) Vi ste mogli da promenite prebivaliste a da to ne pise u cipu (netacno naravno)
3) Pise u zakonu (niko ne zna u kome) da morate imati papir, elektronski podaci se ne vaze.

Slicno je situacija sa recimo elektronskim dnevnicima po skolama - svaka ocena se unosi u a) dnevnik, b) elektronski dnevnik, c)izvestaj roditelju. Prosek i sve druge statistike koje elektronski dnevnik izbacuje za mikrosekund se ne vaze ukoliko prosek nije upisan u svaku rubriku, za svakog ucenika, rukom, u dnevnik.

Elektronska uprava postoji, ali ne kao zamena papirne, nego kao njena nadogradnja. Uostalom, sta bi radilo 700,000 zaposlenih po drzavnim institucijama da nema papira?
tom tom 15:20 09.02.2011

Re: Ne moze bez papira nista

Ima važeći Zakon o elektronskom dokumentu, koji izjednačava el. i papirni dokument, al ovi još ne znaju za taj zakon...
radekokic radekokic 00:03 10.02.2011

..jogurt u glavu!...

Sve mi ovo lici na onaj vic:

- Ma zamisli bolan sta mi se desilo.
- Sta?
- Udjem ti ja u buregdzinicu i pitam: dajte mi burek sa mesom i jogurt. Prodavacica kaze: nemamo jugurt. A ja kazem: dajte mi onda burek sa sirom i jugurt. Ona meni: nemamo jugurt. A ja onda kazem: pa dajte mi onda prazan burek i jogurt. A ona meni opet: nemamo jogurt. Pa sta bi ti onda na mom mestu uradio?
- MA JA BI' UZEO ONAJ JOGURT I BACIO JOJ U GLAVU!

mrdax mrdax 00:04 10.02.2011

Nove LK

Ja sam zbog nove LK bio izvodjen iz kola , proveravan, odbijan itd... Niko nema citac a ja lepo u pasosu jedna adresa ,jedan grad a u LK druga adresa ALI samo ako imaju citac. I tako....
kjersti kjersti 09:07 10.02.2011

PP

Svojevremeno je mom deki u Francuskoj jedan sudija rekao, Je..š državu koja živi od birokratije... Mi smo stvarno jedan prostor sa koga se treba skloniti sto pre.
jasnaz jasnaz 09:50 10.02.2011

:

alje alje 12:36 10.02.2011

eUprava

Postoiji deo državne administracije koja želi da učini sve, da se ovakve stvari nikada više ne dešavaju građanima Srbije, zato podržite inicijativu za razvoj elektronske uprave Srbije. Portal eUprava je korak ka Srbiji u kojoj nema šaltera. Priključi se!

http://www.euprava.gov.rs/
assabah assabah 21:26 10.02.2011

?!

"To nije pečat, gospodine, to je neki interni štambilj"

Sa ovim "gospodine" još i zvuči, a... po gospođinom/cinom mišljenju štambilj nije pečat! hihihi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana