In memoriam| IT| Tehnologija

R.I.P: Kenneth Olsen

Vesna Knežević Ćosić RSS / 11.02.2011. u 23:44

san_franciscos_golden_gate_bridge_at_night.jpgKada sam prvi put videla Golden gejt u San Francisku, do pola je bio pod maglom, duvao je vetar i bilo je hladno iako je bio avgust mesec. U SF sam došla iz Njujorka, s malom torbom u kojoj su bile letnje stvari. "Najgora zima u mom zivotu je bilo jedno leto u San francisku", napisao je, otprilike tako, Mark Tven, a ja shvatila tog leta i zasto, pa sam na rivi, kod brodica koji vode do Alkatraza kupila podstavljenu platnenu jaknu s kapuljacom. 

 - Hoces da se vozimo po mostu? - pitao me je moj drug, Pol K. tada tehnicki direktor Digitala, kapirajuci moju fascinaciju mostom koji sam do tada vidjala samo u filmovima. 

- O, da! - spremno sam prihvatila i osecala kao na filmu Dzejmsa Bonda.

Onda smo se ravno sedam ili 10 puta vozili tamo vamo, dok me nije minula strast. Posle smo se pentrali na Marin brdo u magli koja je bila kao testo i slikali Golden gejt kako nestaje u toj maglustini. Slikala sam se i ja, al nemam digitalnu verziju da okacim. 

Tog leta sam prvi put igrala kosarku jedan na jedan na Rasn hilu, jer je moj drug Pol K. bio lud za kosarkom i uvek je nosio lopte u gepeku. Naravno, ja pojma nemam da igram kosarku, fora je bila da vidim i osetim teren u lokalu gde sam stanovala. Moj drug Pol K. mrzeo je golf i tenis, ali je uredno isao kad mora, a onda bi se odvezao juzno od rive i igrao kosarku s lokalcima. Na taj teren me nije vodio, ali mi je poklanjao neke rekete u elegantnim belim torbama na kojima je pisalo Digital.

Nocu smo se vozikali San Franciskom i gledali travestite, za koje sam ja u prvi mah mislila da su prelepe devojke, ili isli na klopu u Smrdljivu Ruzu, gde se sve pravilo s belim lukom, pa je smrdela cela ulica. Ja sam naivno ostavila odecu da je izluftiram na ogromnoj terasi stana na 27. spratu zgrade na Rasn hilu, pa sam tako naucila koliko duva tamo gore:) Na toj terasi sam i pusila, zamotana u cebe i zavaljena u ligestul, drzeci cvrsto casu u ruci da mi je vetar ne oduva. Nocu, nisam mogla odmah da zaspim, jer mi je preko cele sobe picilo svetlo Alkatraza kroz zid koji je bio ceo od stakla.

PaloAlto.jpg

Medjutim, kad god me je neko pitao sta mi se najvise dopalo u San Francisku, govorila sam - Palo Alto. Jer, danju sam isla u Palo Alto, meni tada kultno mesto. U Palo Altu je bila upravna zgrada Digitala. Na celu Digitala je bio Ken Olsen, pionir racunarstva. Ok, isla sam i na izlete u Santa Kruz i izgorela na plazi, ali Palo Alto je bio i ostao u mom srcu, sve do policajaca u sorcicima na bajsovima i mindjusom u uhu. Dobro, bila sam uzbudjena i kad sam prvi put dosla na Stenford. Ko zadnja ljakse slikala sam se ispod table, da se zna, jel.

Veliki deo mog zivota je bio na ovaj ili onaj nacin vezan za Digital. Za Digital su radili mnogi moji prijatelji, moje ljubavi, otac moje dece, pa i ja. I ne samo onaj americki, nego i onaj u SFRJ, koji se zvao Digit, prvo u Slovenji, i posle u Srbiji.

Kada sam radila kao glavna i odgovorna urednica americkog kompjuterskog casopisa BYTE za Jugoslaviju (bio je BYTE Nemacka, BYTE Brazil itd), najbolji prostor za kancelarije su mi obezbedili moji drugari u srpskom Digitu. Imala sam ofis tako veliki da sam mogla da vozim roshue, da sam imala vremena.

Bilo je to dobro vreme, puno radnih izazova. Kad god sam se zaglavila s necim, moji drugari iz Digita su mi pomagali, jer su bili zaista pametna ekipa. Cesto smo sedeli nocima do tri ili cetiri ujutro. Radno vreme ni za njih ni za mene nije postojalo. Radis dok ne zavrsis. A nikad ne zavrsis, uvek ima jos nesto, pa se zderes sto i to nisi stigao. Mislim da sam tada postala radoholicarka. 

Secam se, jedne godine, u Beogradu, moj drug Buca Knezevic sedi s ekipom i mozgaju kako da dovuku neku alfu od milion dolara na sajam u Beograd. Alfu o kojoj sam slusala i gledala Palo Altou. Problem je bio kokom i zabrana da u zemlju pod sankcijama dodje takvo cudoviste. Problem je bio i neka grdna garancija od par stotina hiljada dolara.

-A da pitam Pola K, mozda meni da? - kazem drugarima, koji me belo gledaju i s nevidjenom skepsom kazu, pa probaj, al ne moze to tako, kokom, zabrana bla bla.

Ja okrenem telefon i kazem nesto, ej, Pol, jel moze Alfa u BG?

I dodje te godine Alfa, s nekim nevidjenim obezbedjenjem, Pol K. garantovao svojom lovom i rekao da nikad nikad nikad nece da progovori sa mnom ni rec ako nestane u crnoj rupi na Balkanu, jer ju je skrenuo s turneje po zapadnoj Evropi i nesto smuvao grdno.

I naravno da nije nestala Alfa u crnoj rupi na Balkanu. 

.....

about_ken_2006_07_27_12_52_49.jpgDa je umro Ken Olsen javio mi je na PP kolega bloger zovitemegrunf. Ovaj blog posvecujem svim mojim prijateljima kompjuterasima, pre svega iz Digita, Buci, Milenku, Bosku... i naravno mojim drugarima s zapadne obale SAD.

dodatak, tekst iz casopisa Micro

KENET OLSEN, PIONIR RAČUNARSKE industrije i suosnivač čuvenog proizvođača miniračunara, kompanije Digital Equipment Corp, umro je u nedelju u 84. godini.

Olsen će ostati upamćen po ključnoj ulozi koju je odigrao u najmanje jednoj računarskoj revoluciji - prelasku sa velikih centralnih računara (mainframe) na mini računare.

Počeo je da se bavi elektronikom dok je služio u mornarici neposredno posle Drugog svetskog rata. Radeći kao tehničar sticao je sve više znanja i sve više se zanimao za elektroniku, zbog čega je posle vojnog roka otišao na MIT, završio elektrotehnički fakultet i 1950. zaposlio u univerzitetskoj laboratoriji za digitalne računare gde je radio narednih sedam godina. U tom periodu je magistrirao i dizajnirao prvi računar koji radi u realnom vremenu, Whirlwind (vazdušni vrtlog).

Sa 70.000 dolara koje je dobio od Džordža Dorioa, investitora i profesora poslovne škole na Harvardu, Olsen je sa svojim kolegom iz laboratorije, Harlanom Andersonom, 1957. godine osnovao kompaniju Digital Equipment Corp. (DEC) sa sedištem u jednom starom mlinu u Majnardu, predgrađu Bostona. Kompanija je počela da razvija prvi mali interaktivni računar i proizvodi module štampanih logičkih kola, koji su korišćeni za testiranje elektronske opreme. Anderson je ubrzo napustio kompaniju, a Olsen je nastavio da radi kao njen predsednik narednih 35 godina.

Već 1960. DEC je proizveo svoj prvi računar PDP-1, ali pravi procvat je doživeo s modelom PDP-8, prvim masovno proizvođenim mini računarom na svetu, koji se proizvodio od 1965. do 1984. Novi i jači model PDP-11 proizveden 1970, postao je najpopularnija serija mini računara koja je ikada proizvedena. Iako se prvi mini računari po današnjim merilima ne bi mogli smatrati malim, u ono vreme su brzo postali popularna alternativa gigantskim skupim skalamerijama koje je IBM prodavao velikim kompanijama. Najviše su se koristili u istraživačkim laboratorijama i u inženjerskim kompanijama i profesijama koje zahtevaju intenzivno korišćenje računara.

Vremenom je iz Digitala izraslo još nekoliko uspešnih kompanija, a zahvaljujući uspostavljenoj kulturi negovanja otvorene razmene ideja i veliki broj talentovanih stručnjaka. Jedan od ključnih stručnjaka zaslužan za mnoge Digitalove uspešne računare bio je potpredsednik kompanije Gordon Bel, koji je kasnije prešao u Mikrosoft i postao njegov vodeći istraživač.

Digital je na svom vrhuncu osamdesetih godina dostigao prodaju u visini od 14 milijardi dolara, zapošljavao preko 120.000 radnika i poslovao u 95 zemalja sveta, a ispred njega je bio samo IBM. Veoma jak ogranak imao je i u bivšoj Jugoslaviji gde ga je zastupala slovenačka Iskra Delta koja je i sklapala neke od njegovih računara serije PDP-11.

Olsen je Digital napustio 1992. odakle su ga praktično oterali mlađi rukovodioci, jer se ponašao autokratski i opirao se novim tendencijama. Mnogi su mislili da je za Digital sa njegovim fantastičnim kadrom bilo logično da postane predvodnik i u oblasti personalnaih računara, ali je ta prilika propuštena jer je Olsen prema njima bio otvoreno skeptičan. Govorio je da su to "igračke za video igrice" koji će u poslovnom okruženju "udariti nosom u zid". Šest godina kasnije Digital je kupila kompanija Compaq Computer Corp. za 9,6 milijardi dolara koju je potom kupio Hewlett-Packard.

Olson je po odlasku iz Digitala osnovao kompaniju Advanced Modular Solutions, koja je ubrzo propala. Kao penzioner je pomogao osnivanje naučnog centra koji nosi njegovo ime (Ken Olsen Science Center) i u kome se čuva njegova dokumentacija o istoriji kompanije Digital.

Da bi svoju veliku naklonjenost računarima podelio s javnošću, 1979. godine je učestvovao u osnivanju muzeja računara u Marlborou u Masačusetsu, koji je kasnije preseljen u Boston, ali je 1999. zatvoren. Većina izložaka iz tog muzeja danas se čuva u Bostonskom muzeju nauke (Boston Museum of Science).

Bil Gejts je 2006. u svom govoru u njegovu čast izjavio da je Olsen jedan od istinskih pionira računarstva koji je imao veliki uticaj na njegov život, jer se još kao 13-godišnjak prvi put sreo s Digitalovim računarom. Svoj prvi softver za personalni računar napisao je na računaru PDP-10 zajedno sa svojim kolegom Polom Alenom s kojim je kasnije osnovao Mikrosoft.

Olsen je bio dobitnik brojnih nagrada i priznanja među kojima su nagrada za inovacije u informacionim tehnologijama koju dodeljuje MCI Communications, medalja osnivača udruženja IEEE i nacionalna medalja za tehnologiju. Časopis Forčen (Fortune) proglasio ge je 1986. godine za najuspešnijeg američkog preduzetnika, a 1990. godine ušao je i u Hol slavnih nacionalnih pronalazača.




Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 03:42 12.02.2011

... :)


Prvi :)

A sad idem da čitam ..

...
....
Pročitao
Odlično, zaista.
Evo, sad gledam u svoj "pi-si" kao da što se gleda potomak nekakve stare, poznate loze
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:53 12.02.2011

PDP

Uh, sad sam se vratio u prošlost. PDP, PMF, Parezanović, Palo Alto, preporuka, ... Mnogo sam star.
foghorn foghorn 18:10 12.02.2011

Re: PDP

KRALJMAJMUNA
Uh, sad sam se vratio u prošlost. PDP, PMF, Parezanović, Palo Alto, preporuka, ... Mnogo sam star.

Konačno dočekasmo; Željko P. Krneta se najzad ovaplotio i u Ćosićkinom blogu :)
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 18:35 12.02.2011

Re: PDP

foghorn

KRALJMAJMUNAUh, sad sam se vratio u prošlost. PDP, PMF, Parezanović, Palo Alto, preporuka, ... Mnogo sam star. Konačno dočekasmo; Željko P. Krneta se najzad ovaplotio i u Ćosićkinom blogu :)

???
foghorn foghorn 21:21 12.02.2011

Re: PDP

KRALJMAJMUNA
foghorn

KRALJMAJMUNAUh, sad sam se vratio u prošlost. PDP, PMF, Parezanović, Palo Alto, preporuka, ... Mnogo sam star. Konačno dočekasmo; Željko P. Krneta se najzad ovaplotio i u Ćosićkinom blogu :)

???

Željko Krneta je izvorno ime Pola K. koga Vesna pominje u blogu, a Vesnini dugački intervjui sa njim su se, nekad mnogo davno (čitaj sredinom devedesetih), svake godine pojavljivali u rahmetli "Računarima".
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:55 13.02.2011

Re: PDP

foghorn (čitaj sredinom devedesetih),

Ja sam i tada bio mator
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:50 12.02.2011

The Color of Palo Alto: Project Trailer

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:52 12.02.2011

The Computer History Museum

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:56 12.02.2011

Legende

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:01 12.02.2011

The Genius of Ken Olsen

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:05 12.02.2011

The Legacy of Ken Olsen

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:11 12.02.2011

Digital

zovitemegrunf zovitemegrunf 20:58 12.02.2011

retrospektiva

Da kazem i ja nesto, da probam da ne smorim. Opet, DEC mi je odredio prakticno ceo zivot: gde sam radio, sta sam radio i sa kim sam radio. Ajmo redom
KRALJMAJMUNA
Uh, sad sam se vratio u prošlost. PDP, PMF, Parezanović, Palo Alto, preporuka, ... Mnogo sam star.

Ovo mi je pomoglo da se setim, sestra je bila na PMFu, pominjala je Parezanovica i PDP, za mene novu stvar. Ja sam bio na ETFu, IBM poladvanaest...
PDP video prvi put uzivo u Institutu Mihailo Pupin, Dejan Zivkovic ga je koristio za kontrolu...necega
Pa job interview za Deltu na stadionu, uz gledanje fudbala jednim okom. Organizovao ga je bloger cije postove nisam video vec neko vreme, ako cita, mogao bi da dopise nesto
Sledi dvanaest godina rada, ucenja, zezanja, uz maksimalnu kreativnu slobodu. Ono kad jedva cekas da odes na posao da nastavis tamo gde si juce stao. I sve bez danonocnog rada, osim, naravno, pred sajmove i slicne dogadjaje.
I onda, propast Delte, pa vesele devedesete.

I dodje te godine Alfa, s nekim nevidjenim obezbedjenjem


Imala je ta Alfa neki dodatak imenu, AlphaServer - TurboLaser, valjda. Stigla je u Bg istog dana kada se je meni rodila cerka, pa smo i Princezu, ljubi je tata, neko vreme zvali TurboLaser.

I tako, posle je i DEC postao istorija, ali ono sto sam naucio radeci u DEC svetu me je formiralo kao inzenjera i dalo dobru osnovu za drugu polovinu radnog veka. Zato, i ja zelim da kazem R.I.P. K.O.





zovitemegrunf zovitemegrunf 21:13 12.02.2011

trivia

-Tek danas, gledajuci jedan od videa koje je Vesna linkovala, sam shvatio da je ono sto smo svi sve vreme zvali 'mlin', ustvari bila vunovlacara? predionica? tkacnica? Pominje se proizvodnja tepiha. Nisam morao da cujem...
-Kada Foks Molder prvi put sretne svoje kasnije saradnike, Usamljene revolverase, jedan od njih se deklarise kao strucnjak za VMS 5.0 Nije moglo da mi promakne
Ivana Knežević Ivana Knežević 22:14 12.02.2011

Vrlo lepo

Dobro je kad nas ljudi koje srecemo obeleze na takav nacin.
Zekaan aan Oceaan Zekaan aan Oceaan 22:17 13.02.2011

DEC Alpha

Secam se tog sajma kada je dosla DEC Alpha. Rane devedesete. Bio sam klinac i secam se da smo se okupili i gledali verovatno kao sto su klinci pre sto godina gledali u slona ili neku tehnicku novotariju kada prvi put dodje u grad.
zovitemegrunf zovitemegrunf 01:01 15.02.2011

Re: DEC Alpha

Zekaan aan Oceaan
. DEC Alpha. Rane devedesete.

Alpha o ojoj je ovde rec je pristigla '96. Nesto ranije, bila je izlozena lepa kolekcija VAX-ova (tj. praznih kabineta), koja je delovala stvarno impozantno i trebalo da ilustruje razvoj te DECove serije racunara. A kad sam ja bio klinac, buljili smo...i tako dalje
Zekaan aan Oceaan Zekaan aan Oceaan 07:10 15.02.2011

Re: DEC Alpha

Vesna, reci nam koje je to godine bilo, please. Ja sam prilicno siguran da sam poslednji put bio na sajmu 1995.

Jos uvek imam u sebi sliku te Alphe. Bila je iza nekog stakla da ne moze da se pridje. Ogoljeni procesor sa radijatorom (ako se tako zovu rebra za hladjenje) na sebi, nikakvi kabineti.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 14:15 15.02.2011

Re: DEC Alpha

Vesna, reci nam koje je to godine bilo, please. Ja sam prilicno siguran da sam poslednji put bio na sajmu 1995.


i meni se cini, al nisam vise sigurna, moracu da pitam nekog da mi osvezi pamcenje:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana