Društvo

Laku noć Srbijo

Krugolina Borup RSS / 13.02.2011. u 21:28

full+moon+window.jpgKrajem oktobra 2010. godine stigne u Kabinet gradonačelnika Beograda prijava protiv javne ustanove, s veoma ozbiljnim optužbama za finansijske malverzacije, i sa sve fotokopijama dokaza za tvrdnje iznete u prijavi. (Delovodni broj 6705 od 22.10.2010, copy in hand.)

Pet dana kasnije, Kabinet gradonačelnika prosledi prijavu Gradskoj inspekciji, sa zahtevom da ga izvesti šta je uradila. (Delovodni broj 6705/2010-G od 27.10.2010, copy in hand.)

Gradska inspekcija ondak otpiše Kabinetu gradonačelnika da nije za to nadležna i obavesti ga da je prijavu prosledila nadležnoj Budžetskoj inspekciji. (Delovodni broj 614-248-2/2010 od 10.11.2010, copy in hand.)

Dve nedelje kasnije Budžetska inspekcija otpisuje Gradskoj inspekciji da ona nema ni vremena ni inspektora koji bi izvršili nadzor. (Delovodni broj 401-00-1622/2010-09 od 22.11.2010, copy in hand.)

Naravoučenije: u budžetu nema para zato što budžetska inspekcija nema dovoljno inspektora koji bi ga nabudžili.

Čiča-miča i gotova priča.



Komentari (49)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:45 13.02.2011

KRADE SE

U Srbiji se krade
odozgo i odozdo,
s leva i s desna,
unapred i unazad -
u svakom trenutku i na sve strane.
Mnogo. Jedina delatnost uporediva krađi je prevara.

Razmere lopovluka su toliko velike da um, stomak i duša jednog ne mogu da podnesu veličinu krađe, čak i ako sam u tome učestvuje!
babmilos babmilos 21:50 13.02.2011

teško je odlučiti...

...šta je bolje: što kabinet ne zna za šta mu je ko u rođenom gradu nadležan, što nenadležan organ drži 10 radnih dana papir kod sebe, što gradska inspekcija ničim izazvano šalje papire budžetskoj inspekciji, ili što budžetska inspekcija odgovara gradskoj inspekciji na prijavu koju je poslao kabinet.
ipak glasam za ovo poslednje. nekako je najmontipajtonskije.
aramon aramon 23:37 13.02.2011

Sta da radimo...

... kad MTV nema emisiju Pimp my country?
radekokic radekokic 23:47 13.02.2011

Re: Sta da radimo...

... kad ne znamo sta da radimo...
aramon aramon 00:48 14.02.2011

Re: Sta da radimo...

Da predamo zemlju Japancima? Napravili bi chudo!
itsallchemistry itsallchemistry 14:25 14.02.2011

Re: Sta da radimo...

aramon
Da predamo zemlju Japancima? Napravili bi chudo!


Mi smo zemlja bogata rudnim blagom, a Japan siroma' nema nikakvih sirovina. Taman da izvezemo ove silne sirovine (u svakom smislu te reci :))
dolybell92 dolybell92 19:48 14.02.2011

Re: Sta da radimo...

Da predamo zemlju Japancima? Napravili bi chudo!


Napravili bi se japanci u čudo... mi ga već imamo
fantomatsicna fantomatsicna 02:45 14.02.2011

Ali

pre toga ..brigo moja predji na drugoga..trecega..


www.svratiste.info
radekokic radekokic 08:34 14.02.2011

Re: Ali

... a sta da radimo kad je ova briga neprelazna?.... dzabe nam Japanci, i drugi, i treci, i svi onamooni belosvetski... kad smo mi takvi, nicim izazvani... eh...
vojislav948 vojislav948 09:04 14.02.2011

naravoučenije


u budžetu nema para zato što budžetska inspekcija nema dovoljno inspektora koji bi ga nabudžili.

Nije trebalo ni počinjati ovu papirijadu, jer teško je pobediti našu mudrijadu.
milisav68 milisav68 09:49 14.02.2011

Laku noć Srbijo

Gde god da si.
dragannalovic dragannalovic 09:58 14.02.2011

Nepodnošljivo

Nije problem ni u kabinetu Gradonačelnika, ni u budžetskoj i gradskoj inspekciji, problem je u sistemu koji nije ni uspostavljen, ako ne računamo sitnu boraniju.Ovde se vlast zasniva na zloupotrebama i izvrdavanju zakona, na sticanju lične i partijske koristi a štiti je reformisano sudstvo. I to je tako,nažalost unazad dugi niz godina, pogotovo kada je u pitanju gradska vlast. Bilo je retkih slučajeva i da su sami razočarani pripadnici te vlasti,koji nisu želeli da učestvuju u raznim mahinacijama, podnosili i krivične prijave, koje su sve listom završavale u nekim fiokama. Isto se desilo i sa prijavama koje su podnosili gradjani a takodje su se odnosile na zloupotrebe u radu gradske i lokalne samouprave. Sve dok na vlasti bude jedna ista politička elita ne treba gajiti bilo kakave nade da će nešto biti bolje a još manje traćiti vreme na podnošenje bilo kakvih prijava. Osim ako ne želite da sebi priuštite dodatno nerviranje.
Hansel Hansel 10:01 14.02.2011

NIje gotova (priča)!

Tj. ja bih da se nadam. Ko je nadležan za budžetsku inspekciju? Ministarstvo finansija? Pa bi mogao da se angažuje i zaštitnik građana... To su prve ideje... E, sad, treab iamti vremean i energije za preganjanje...
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:26 14.02.2011

Re: NIje gotova (priča)!

Ko je nadležan za budžetsku inspekciju?


Budžetska inspekcija se u svojoj odluci, nakon što objasni da za vanredne kontrole nema vremena i inspektora, izuzev ako ministar finansija direktno ne odredi, poziva na određene članove zakona i podzakonskih akata, tačnije:

Član 90, stav 2 Zakona o budžetskom sistemu:
"Ministar utvrđuje metodologiju i bliže uređuje način rada budžetske inspekcije."

Član 4 Uredbe o radu, ovlašćenjima i obeležjima budžetske inspekcije:
"Poslovi kontrole u skladu sa ovom uredbom, obavljaju se po programu koji donosi ministar nadležan za poslove finansija (u daljem tekstu: ministar), odnosno nadležni izvršni organ lokalne vlasti.
Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana po zahtevu ministra, odnosno nadležnog izvršnog organa lokalne vlasti, vrši se vanredna kontrola."

Ajde, brate Hansele, sad ti meni pomozi s pitanjem: šta mu dođe Gradska uprava, u smislu vlasti? Jel' to nije "lokalna izvršna vlast"? Ako nije izvršna, a kakva je - jel' dekorativna?

I šta sad treba onaj ko je podneo prijavu da radi? Da obara ruke s onim koji je navatao vezu u ministarstvu finansija da ovo zaustavi tako što će i sam da vata vezu u ministarstvom finansija da bi se ovo isteralo do kraja, a ne bi li se videlo ko ima jaču vezu?

Kako ova vlast očekuje da građani poštuju zakone, ako ih ona sama prva ne poštuje?
Hansel Hansel 11:54 14.02.2011

Re: NIje gotova (priča)!

Moralo bi to "kroz institucije sistema" (sekretarijati, koji su deo GU bi trebalo da su ekvivalenti ministarstava, koja su praktično izvršna vlast - delovi su Vlade), bez veze, ali da ne smaram sada s tom fantastikom (nemam vremena, danas se tučem sa "svojom " birokratijom), evo za sada ovo (javiću se večeras ako budem imao još nešto korisno):

Градска управа Града Београда, као јединствен орган Града, обавља управне послове у оквиру права и дужности Града Београда и одређене стручне послове за потребе Скупштине града, Градоначелника и Градског већа.

- Весна Ивић, начелник Градске управе
- Радиша Миловановић, заменик начелника Градске управе

Надлежности Градске управе:
- припрема нацрте прописа и других аката које доносе Скупштина града, Градоначеник и Градско веће;
- извршава одлуке и друге акте Скупштине града, Градоначелника и Градског већа;
- решава у управном поступку у првом степену о правима и дужностима грађана, предузећа, установа и других организација у управним стварима из надлежности Града;
- обавља послове управног надзора над извршавањем прописа и других општих аката Скупштине града;
- извршава законе и друге прописе чије је извршавање поверено Граду;
- обавља стручне и друге послове које утврде Скупштина града, Градоначелник и Градско веће.
(ima još u nastavku, link je gore)

Od linkova s te strane, za sada izdvajam :

Aгенција за буџетску инспекцију
Агенција за буџетску инспекцију обавља послове који се односе на:
- контролу примене закона и пратећих прописа у области финансијско-материјалног пословања и наменског и законитог коришћења средстава код директних и индиректних корисника буџета Града и јавних предузећа основаних од стране Града, односно правних лица над којима Град има директну или индиректну контролу над више од половине (50%) гласова у управном одбору, и другим правним лицима у којима локална јавна средства чине више од половине (50%) укупног прихода наведених у Закону о буџетском систему;
- контролу обрачунавања, евидентирања и наплаћивања прихода које вршењем своје делатности остварују органи, организације, фондови и предузећа наведена у закону, као и коришћење тих средстава;
- предузимање законом прописаних мера у свим случајевима када се контролом утврди постојање незаконитости;
- израда програма и оперативних планова који су основа за реализацију функције буџетске инспекције, као и праћење реализације истих;
- сарадњу са другим органима;
- израду извештаја о извршеним инспекцијама и друге послове у складу са законом, Статутом града и другим прописима.

Служба за интерну ревизију
Служба за интерну ревизију обавља послове интерне ревизије свих процеса, процедура, програма и активности свих директних и индиректних корисника средстава буџета града Београда и општина на територији града, јавних предузећа чији је оснивач град, правних лица чији су оснивачи јавна предузећа, односно правних лица над којима град има директну контролу над више од 50 одсто капитала или више од 50 одсто гласова у управном одбору, код других правних лица у којима јавна средства чине више од 50 одсто укупних прихода.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:58 14.02.2011

Re: NIje gotova (priča)!

Čitala ja to već.

Ova Agencija za budzetsku inspekciju je na lokalnom nivou, za lokalni budžet.

Za ono što je u ovoj prijavi navedeno nije nadlezna lokalna, već republička (ova što je pri ministarstvu finansija i što nema vremena i inspektora).
Hansel Hansel 12:07 14.02.2011

Re: NIje gotova (priča)!

Onda treba pisati Ministarstvu finansija, ministru(arki), pod njenom je ingerencijom Budžetska inspekcija, to sam najpre napisao, pa me ti vratila na lokalni nivo... Mislim da nema druge osim onoga što sam napisao u prvom postu. Ako i to može da pomogne. Pa ako ne, Transpanca Serbia, šta još sve ima... 'Aj' čitamo se uveče!
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:17 14.02.2011

Re: NIje gotova (priča)!

Onda treba pisati Ministarstvu finansija, ministru(arki), pod njenom je ingerencijom Budžetska inspekcija,


To je jasno.
Ama nije jasno (bar meni) zašto?
Podzakonski akt lepo kaže da vanrednu kontrolu može da naredi ministar(ka) ili organ izvršne lokalne vlasti.
A organ izvršne lokalne vlasti to i jeste naredio.
Budzetska inspekcija ladno ignoriše i krši propise o sopstvenom načinu rada.
I posle se čude što građani krše propise o plaćanju poreza.
A što bi građani poštovali propise, kad ih budzetska inspekcija ne poštuje?
antioksidant antioksidant 12:20 14.02.2011

Re: NIje gotova (priča)!

A organ izvršne lokalne vlasti to i jeste naredio.

naredio ili tražio?
možda je pitanje za šta se kontrola traži (tj da li bi grad bio korisnik "utajenih" sredstava)?
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:40 14.02.2011

Re: NIje gotova (priča)!

možda je pitanje za šta se kontrola traži (tj da li bi grad bio korisnik "utajenih" sredstava)?


Bogapitaj.
Prijava ne specificira otkud pare za koje se tvrdi da se troše kako ne treba.
Ama, iz nekog budzeta jesu.
gorstak92 gorstak92 10:32 14.02.2011

Problemi

Citiraću nekog, a zaboravio sam kog, da je problem naše države uvek u ljudstvu.
Uglavnom imamo previše svega: mnogo penzionera, mnogo nezaposlenih, mnogo studenata, mnogo neobrazovanih, mnogo nezadovoljnih, previše političara, mnogo dece predškolskog uzrasta...

Priznajem, prvi put čujem za problem manjka inspektora.

U potpisu - gradski miš.
lady_d lady_d 12:13 14.02.2011

Re: Problemi

kad god se sretnem sa bilo cim sto je srpska birokratija... digne mi se kosa na glavi. Svuda u svetu kad se otvara neka birokratska ispostava prvo se definisu nadleznosti i kome snosi odgovornost, a onda shodno obavezama se planira budzet date ispostave (kroz budzet se planira broj ljudi koji ce da odrade nadlesnosti!). Zato uvek kazem da nije problem sto mi nemamo obrazovanih ljudi, vec ljudi obucenih da obave planiranje (menadzment) drzavnih institucija. Tako da nama treba patronat naprednih (uredjenih) drzava. U tom smislu ne moramo po Japance da idemo, mozemo i nekog Svedu da pazarimo, jer je Svedska verovatno po tom pitanju najorganizovanija zemlja (imaju cak osobu zaduzenu za boju zavesa u odredjenim birokratskim ispostavama )
radekokic radekokic 12:53 14.02.2011

Re: Problemi

...problemi. problemi... A najgore nam se pise kad se problemi samo gurnu pod tepih - i to je sistem! Pa ko nam je onda kriv sto na ovom ionako previse brdovitom Balkanu pravimo sopstvene brdovite balankcice (svoje dvoriste - svoj brdoviti balkancic!). Zar vas ovo ne podseca na ono iz knjhige "Nacionalni park Stbija"? Mene neodoljivo.. samo sto su sada dobro naucili lekcije pa sve u rukavicama, drugaciji pristup...

MA, SVE JE ISTO SAMO NJEGA VISE NEMA!... Hvala bogu da ga nema, ali je ostavio kosku oko koje mnogi misle da je vredno rezati i glodjati je... a sprema nam se i novi "on"... zivi bili pa videli - ko prezivi pricace, ako bude imao kome...

Eh, Srbijo mati, laku noc... odose i moja deca da ne bi zadnja gasila svetlo...
veronika_kojen veronika_kojen 14:27 14.02.2011

Re: Problemi

radekokic
...problemi. problemi... A najgore nam se pise kad se problemi samo gurnu pod tepih - i to je sistem! Pa ko nam je onda kriv sto na ovom ionako previse brdovitom Balkanu pravimo sopstvene brdovite balankcice (svoje dvoriste - svoj brdoviti balkancic!). Zar vas ovo ne podseca na ono iz knjhige "Nacionalni park Stbija"? Mene neodoljivo.. samo sto su sada dobro naucili lekcije pa sve u rukavicama, drugaciji pristup...

MA, SVE JE ISTO SAMO NJEGA VISE NEMA!... Hvala bogu da ga nema, ali je ostavio kosku oko koje mnogi misle da je vredno rezati i glodjati je... a sprema nam se i novi "on"... zivi bili pa videli - ko prezivi pricace, ako bude imao kome...

Eh, Srbijo mati, laku noc... odose i moja deca da ne bi zadnja gasila svetlo...


Jer ako svi odemo, Srbija će biti bolja . A ako ostanemo i pokušamo da promenimo nešto kao Krugolina, onda smo luzeri. Ili još bolje, sve je isto, menjali, ne menjali.
radekokic radekokic 00:44 15.02.2011

Re: Problemi

Pa ostajemo mi, koji nemamo izbora drugoga.. Ne verujem da ce Sbiti bolja, ikada, savim mi otisla sva moja nada i sav moj razum, sa mojom decom...
veronika_kojen veronika_kojen 00:53 15.02.2011

Re: Problemi

radekokic
Pa ostajemo mi, koji nemamo izbora drugoga..


ja imam drugih izbora, pa ipak ostajem.

radekokic
Ne verujem da ce Sbiti bolja, ikada, savim mi otisla sva moja nada i sav moj razum, sa mojom decom...


Onda je problem u pesimizmu. Nije Srbija mrtva, sve dok ima ljudi koji je žele menjati i koji bi u njoj živeli. Opet, ja se divim krugolini zbog toga što želi da promeni stvari umesto što radi što većina srba rade-gundja, psuje i sl.
maca22 maca22 01:04 15.02.2011

Re: Problemi

veronika_kojen
Opet, ja se divim krugolini zbog toga što želi da promeni stvari umesto što radi što većina srba rade-gundja, psuje i sl.

Me two. :)
apach92 apach92 02:49 15.02.2011

Re: Problemi

tranzicija je cudo. Nismo bas napravili skroz privatnu drzavu ali smo izdeljeni na pojedinacna mini carstva i osudjeni na pravila pojedinaca. Od gundjanja i #%#$#^#&^!! nema vajde - jedini nacin jeste menjanje svesti ljudi kroz bilo koji vid komunikacije i sirenja misljenja.

Trenutno smo u sah mat poziciji gde gradjani mole drzavu da radi svoj posao, da bude drzava po procedurama, pravilima i kontrolnim efektom.

Svest ce morati da migrira jos izvesno vreme kroz dugozapaceni obicaj kolektivne odgovornosti i krivice na koje smo svi navikli. Vremenom cemo doci do prelomne tacke u kojoj se pojedinci pozivaju na odgovornost i sankcionisu za postupke koje su sproveli ili nisu na stetu svih nas. I to na nacin koji formira javno mnjenje, daje mu primer i uslovljava ga ka prosperitetnoj buducnosti.

radekokic radekokic 10:03 15.02.2011

Re: Problemi

Ja ne psujem i ne gundjam... samo sam sasvim splasnuo.. Od one oktobarske revolucije u kojoj smo porodicno aktivno ucestvovali, gde mi je sin cak i povredjen, a narocito kad su nam ubili dusu sa nasim premijerom, pa sve do danas - razocarenje za razocarenjem.. svadje oko vlasti i prvlasti, i oko "patika za Kosovo"... Jeste da se lakse dise, ali ne zivi se bolje.... Eto, zato sam spalsnuo sasvim, a deca otisla tbuhom za kruhom....

I opet bih, ali nemam sa kim... I zato, nemam drugog izbora nego da rezignirano kazem: LAKU NOC SRBIJO... sretan sto moja deca nece biti ta koja ce ugasiti svetlo...
veronika_kojen veronika_kojen 10:11 15.02.2011

Re: Problemi

Ti i ne voliš ovu zemlju, zar ne?

Slušaj, ako su tvoja deca otišla, to jeste tužno, ali nije kraj sveta. Ima dece koja neće otići i njihova je budućnost ove zemlje.

Inače, i moji su odlazili trbuhom za kruhom, pa su se vraćali u Srbiju. Voleli su ovu zemlju i verovali u nju. Što ti očigledno ne osećaš kad govoriš Laku noć i štatijaznam.
veronika_kojen veronika_kojen 10:15 15.02.2011

Re: Problemi

apach92




Ogromna preporuka.

Žao mi je što ranije nisam primetila tvoje komentare, od sad ću na njih sigurno obraćati pažnju.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:39 15.02.2011

Re: Problemi

Ne verujem da ce Sbiti bolja, ikada, savim mi otisla sva moja nada i sav moj razum, sa mojom decom...


Tako razumem ovaj očaj. I neizmerno ga se plašim. Zato i žurim, žurim da sve od sebe dam da se nešto promeni pre nego što mi dete poraste. Jer, ako se ništa ne promeni dok on poraste, ja ću prva da mu kažem "Beži sine glavom bez obzira, imam direktno iskustvo i dokaz da se ovde nikad ništa neće promeniti." I živeću nekako s tim, znajući da sam sve od sebe dala - što sam uopšte mogla dati - da se nešto promeni.

S druge strane, ako ćutim, gledam i čekam da mi neko drugi servira promene, bila to vlada, nova vlast, stara vlast, neki tamo ministar, državni službenik itd, pa se ništa ne promeni i dete mi opet ode... živeću sa stalnim znakom pitanja u glavi: da li je baš morao da ode, možda bi se nešto promenilo da je ostao?

Naravno, najbolji scenario bi bio da što više na s teramo vlast da radi svoj posao, pa da se nešto ipak promeni, te da ničija deca ne moraju nigde da odu...
apach92 apach92 10:59 15.02.2011

Re: Problemi

upravo tako, Krugolina - mene mnogo ne zanima ko je na vlasti sve dok radi svoj posao i ono za sta je ustolicen. I mislim da je bez obzira na smene i previranja u nasem politickom zivotu neophodno pri svakoj smeni i obecanjima za bolje sutra pokucati na njihov pendzer iznova i iznova i podsetiti ih da smo jos uvek tu, da deca rastu pored nas i da smo zainteresovani da proaktivno ucestvujemo u kreiranju njihove buducnosti.

Nema gore stvari po nesto sto sebe usudi da nazove demokratija nego ljudi koji su zaokruzivsi broj na listicu umislili da su zavrsili posao. Ovakav stav, sada cisto empirijski, dovodi do neverovatnih problema koji nam se upravo desavaju. Kao i svaka druga licna pasivnost, uostalom.
maca22 maca22 12:29 15.02.2011

Re: Problemi

apach92
Trenutno smo u sah mat poziciji gde gradjani mole drzavu da radi svoj posao, da bude drzava po procedurama, pravilima i kontrolnim efektom.

Tako tacno...
radekokic radekokic 13:32 15.02.2011

Re: Problemi

Hvala na razumevnju. Bespredmetno je govoriti o ljubavi za svojom zemljom, kada ti sva tvoja ljubav, za koju zivis i kojoj dajes sve sto mozes, pa cak i vise, bude oterana javaslukom daleko od tebe.. jedno moje dete cak na drugi kontinent...

Moja otupljenost na dogadjaje oko mene raste sa godinama mojim, moj zivot je na duboko silaznoj liniji... I jedina radost moja je sto mi deca zive normalno, ko sav normalan svet... kad vec nisu mogli kraj mene... a previse su uspeli u svemu sto nisu mogli ovde, tamo gde se ceni rad i strucnost, talenat, gde nije "i po babu i po stricevima"...

Ne, nisam sasvim odustao od borbe za bolju Srbiju, umivenog lica i cistog pogleda. I pored svojih godina, nasao bih ja snage da opet, samo sto nemam vise sa kim, pa mi je bolje ovako, da se ne nadam previse...

Tebi i svim maldim roditeljima od sveg srca zelim da uspete u svojoj plemenitoj nakani i da ne moras, kao ja da kazes:

...bas zato sto neupitno volim moju zemlju, zato joj tako tuzan i kazem - LAKU NOC MOJA SRBIJO...

A ako cujem razuman glas poziva - eto me opet!..
Hansel Hansel 18:20 15.02.2011

Re: Problemi

Krugolina Borup
Tako razumem ovaj očaj. I neizmerno ga se plašim. Zato i žurim, žurim da sve od sebe dam da se nešto promeni pre nego što mi dete poraste. Jer, ako se ništa ne promeni dok on poraste, ja ću prva da mu kažem "Beži sine glavom bez obzira, imam direktno iskustvo i dokaz da se ovde nikad ništa neće promeniti." I živeću nekako s tim, znajući da sam sve od sebe dala - što sam uopšte mogla dati - da se nešto promeni.S druge strane, ako ćutim, gledam i čekam da mi neko drugi servira promene, bila to vlada, nova vlast, stara vlast, neki tamo ministar, državni službenik itd, pa se ništa ne promeni i dete mi opet ode... živeću sa stalnim znakom pitanja u glavi: da li je baš morao da ode, možda bi se nešto promenilo da je ostao?Naravno, najbolji scenario bi bio da što više na s teramo vlast da radi svoj posao, pa da se nešto ipak promeni, te da ničija deca ne moraju nigde da odu...

Kru, OK, ali tvoja je energija velika, nešto si isterala i pokrenula, ali mislim da i sama znaš da taj početni impuls mora da se održava, a da ne govorimo da bi morao da bude, uz to, mnogo jači da bi zaista nešto značajano promenio. Hoću da kažem da jedinka može nešto da pokrene, ali u našem društvu, gde su otpori brojni i veliki, to mora da se radi organizovano i sistematski. Ovako, bojim se, pojedninačne inicijative ostaju usamljena svetla u maglovitoj noći. Mislim, to gledam kao neko ko bi hteo da doživi vidljive promene na bolje, pa mi zato apach-ov optimizam ne deluje ubedljivo i realno - pre svega - dostižno. Mislim, bez tog nekog organizovanog "fronta" za promene. To o čemu apach priča trebalo je da doživimo pre 10 godina (kad smo se već našli bili u onakvim devedesetima), da jesmo - danas bismo bili mnogo normalniji, pa nema veze i ako ne bismo bili bogatiji (a bili bismo, makar za sve ono što je u međuvrmeenu pokradeno). Ovako, imamo duplirane godine pored svakog drugog i - moralnog propadanja, tako da nam mnooogo treba. Opet, dešavali su se prevrati u istoriji, ali i ako su vodili nečem boljem, za to bolje trebalo je - još vremena. Drugim rečima, hajde da osnujemo neku ozbiljnu koaliciju koja će organizovano da tera vlast da poštuje sopstvene zakone!
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:53 15.02.2011

Re: Problemi

Drugim rečima, hajde da osnujemo neku ozbiljnu koaliciju koja će organizovano da tera vlast da poštuje sopstvene zakone!


Pravo da ti kažem - ne verujem u to.
U zemlji Srbiji, čim se nešto kao organizuješ, odmah ti prišiju da imaš neki lični interes od toga, prozovu te za političara, za izdajnika, i koješta još svašta nešto.
Been there, done that.
Ne pada mi više na pamet.

Ja sam shvatila da s ovim svojim neopakim mozgom, s kakvim me majka rodila, ne mogu da ne lajem, pa sam se pomirila s tim da moram da lajem. Nekad padnem, deprimiram se, prespavam, pa me prođe, i opet sam spremna da lajem. Međutim, u svojoj odluci da se fiksiram na jednu instituciju sistema, i ja jedna probam da nešto poboljšam u njoj jednoj, ne očekujem ničiju podršku. Iz više razloga. Pre svega, svojeglava sam i isterujem šta sam sama namislila da je najpametnije, a s čim drugi ne moraju neophodno da se slože, što nije dobro za bilo kakvu organizovanu akciju. Drugo, verujem u bajke, pa sam istripovala da David može protiv Golijata. I treće: muka mi je više da slušam oko sebe od svih živih, i od onih meni najbližih, da POJEDINAC NIŠTA NE MOŽE PROTIV SISTEMA.

E, ima da dokažem da može!
Ako dokažem, ostaje mi nada da to može da bude pokazna vežba za minimum još dva ludaka da i oni srede po instituciju, pa da onda ta dva ludaka budu pokazna vežba za još po dva ludaka, i tako dalje i tako dalje...
Ako ne dokažem, neka mi epitaf bude "umrla naivna" (što već rekoh pre koju godinu).
I svi vuci siti, i sve ovce na broju.
radekokic radekokic 20:46 15.02.2011

Re: I svi vuci siti i sve ovce na broju...

.. pa nisam bas ubedjen da to moze tako, sem u narodnim poslovicama... a ovo i nije bas neko vreme narodnih poslovica - naprotiv!

Eto, tebi za utehu i podstrek, Krugolina, ja sam (jedva ali ipak) uspeo u nekim mojim licnim stvarima da se izborim sa stoglavom azdajom sistema, da je ko pravi David Golijata sateram u misju rupu - pa sta sam od toga dobio?.. nista!... dobio sam nebrojene izgubljene dane, nekoliko kertridza potrosenih na mom stampacu, malo vise potrosenih zivaca, malo stidljivih nota u medijima - i nista vise, ako ne racunam da sam svoje pravo isterao do kraja. Ali nista konkretno se nije desilo sto bi bilo vredno paznje drugih - niko nije posao mojim stopama, svi su odustajali na prvim stepenistima, niko nije ima toliko snage niti vremena, ni zivaca... eto...

Svet (revouciju) pokrecu ne hrabri, nego verujuci! Voleo bih da nas ima vise, pa onda bih se sa pravom pitao da li reci: LAKU NOC MOJA SRBIJO.... eto, ja iscrpljen, povukao se, a moja deca dobro naucila lekciju... i otisla...
Hansel Hansel 20:55 15.02.2011

Re: Problemi

Ma, OK, razumem te, i ja sam kao pojedinac bio, pa čak i uspevao protiv sistema, ali svaki taj mali uspeh je priličnoo usamljen događaj i ništa promenio nije. Možda nešto malo u nečijoj glavi, ali...

Ne znam, ja mislim da ljudi moraju da sarađuju, verujem da pojedinac može da promeni stvari, ali - čini mi se teško. Znam za taj epitaf, ali - pomisli (ne ubeđujem te, zaista!) - da si možda malo oslušnula naaas koji smo ti prijateljski govorili ne bi se možda razočaravala a možda (dakle: možda) bi epilog bio malo drukčiji... Ma, ne znam!
veronika_kojen veronika_kojen 20:56 15.02.2011

Re: I svi vuci siti i sve ovce na broju...

radekokic
Voleo bih da nas ima vise,
pa onda bih se sa pravom pitao da li reci: LAKU NOC MOJA SRBIJO.... eto, ja iscrpljen, povukao se, a moja deca dobro naucila lekciju... i otisla...


to nije rešenje, daleko od toga da je dobro. čak i ja se pitam da li da ostanem u srbiji kad čujem pesimističke poruke poput vaših, ali mi ljudi poput apacha92 i krugoline vraćaju nadu. boriti se i ne odustajati, to je jedino rešenje.
Krugolina Borup Krugolina Borup 07:58 16.02.2011

Re: Problemi

Ma, OK, razumem te, i ja sam kao pojedinac bio, pa čak i uspevao protiv sistema, ali svaki taj mali uspeh je priličnoo usamljen događaj


Pojedinac po pojedinac - pogača.
Kad bi se svi pravili pojedinci, gde bi nam kraj bio!
Nego, svi oko mene, ali SVI su u fazonu: nemam ja vremena i energije za to, a i ne verujem da može da upali.
Plus strah. Strah, strah neopevani. Plaše se ljudi da talasaju, e a da im se ne bi desilo ovo ili ono ("izgubiću posao", "maltretiraće mi dete", itd, itsl.), ne shvatajući da ništa gore ne može da im se desi do ovog što nam se svima trenutno dešava.
mikimedic mikimedic 08:11 16.02.2011

Re: Problemi

kao na strazi



ko razume (ko je bio ovde nocas), shvatice

Hansel Hansel 10:52 16.02.2011

Re: Problemi

Nego, svi oko mene, ali SVI su u fazonu: nemam ja vremena i energije za to, a i ne verujem da može da upali.
Plus strah. Strah, strah neopevani. Plaše se ljudi da talasaju, e a da im se ne bi desilo ovo ili ono ("izgubiću posao", "maltretiraće mi dete", itd, itsl.), ne shvatajući da ništa gore ne može da im se desi do ovog što nam se svima trenutno dešava.

Jeste, to si potpuno u pravu, taj robovski mentalitet će nas ubiti.

Da ne širim sada, možda ćemo imati prilike da još razgovaramo!
radekokic radekokic 20:32 16.02.2011

Re:.jedan od sinova bludnih.. (mikimedicu)

...i sta sad kad "odgovore znam kad ostanem sam"?...
mikimedic mikimedic 23:12 16.02.2011

Re: Re:.jedan od sinova bludnih.. (mikimedicu)

...i sta sad kad "odgovore znam kad ostanem sam"?...


ne znam. to pitaj one cuvare sto su bili budni nocas.
radekokic radekokic 09:20 17.02.2011

Re: Re:.jedan od sinova bludnih.. (mikimedicu)

mikimedic
...i sta sad kad "odgovore znam kad ostanem sam"?...


ne znam. to pitaj one cuvare sto su bili budni nocas.

martonka martonka 16:35 14.02.2011

Krađa

Da se krade...KRADE SE!!!
Ne kradu samo naši nas, već i tuđi kradu nas!!!
Evo primera...
Naši dragi nam kinezi došli kod nas da nam prodaju njihovu robicu, garderobicu itd.
Odeš kod nas u Suboticu u centar grada gde kinezi drže svoje radnjice između kojih je i ona poznata nam Azijska Robna Kuća, kupiš štogod, pošteno platiš a fiskalni račun ćeš da dobiješ samo ako bezobrazno zamoliš. Prijaviš ih inspekciji, inspekcija kao dođe da izvidi, uđe kulturno sa gazdom u kancelariju istih, kulturno izađe i ...POJEO VUK MAGARE! Kinezi verovatno dobro platili pa opet mogu da nastavljaju istim poslom. A naš čovek koji ima butik može samo kulturno da propadne jer mora da izda fiskalni račun - inače će da mu zatvore radnju zbog prevare i utaje. Ako pošteno izdaš račun onda plaćaš porez i posle ideš da burlaš po kontejneru jer si propao!
Evo slučaja i sa Buvljaka opet nam naše drage Subotice i dragih nam kineza:
Žena se zaposlila kod kineza na Buvljaku i radila sirota za tričavih 8.000.din-naravno, ne prijavljena. Ali je ona poštenog gazdu kineza prijavila inspekciji, inspekcija došla, ušla u kancelariju, razgovarala sa gazdom iza zatvorenih vrata, pokupila se i otišla i opet... POJEO VUK MAGARE!!! Žena ostala i dalje ne prijavljena!
Eto, o čemu mi pričamo? Kradu svi redom pa i oni koji dođoše kod nas čak sa drugog kraja sveta da nas pokradu i unište nam i ono malo tekstilne industrije što smo imali!
A o inspekciji... OSTALA SAM BEZ TEXTA!!! PARE LJUDE KVARE!!!
Kome se treba obratiti da bi se nešto uradilo?
scabies scabies 17:35 14.02.2011

Re: Krađa

kineza
Pa da, Kinezi su krivi za sve!
Naši inspektori bi bili divni, čestiti ljudi, koji čestito rade svoj posao da nema tih zlih Kineza.

dolybell92 dolybell92 19:54 14.02.2011

Re: Krađa

Kome se treba obratiti da bi se nešto uradilo?


Nikome se nemaš obratiti... jer za samo jednu stvar,
mora (hijerarhijski) da se obraćaš na najmanje tri mesta...
samo što ne znaš odakle da počneš... a ako počneš
do rešenja na kraju nećeš doći.
Ja probala i odmah odustala... kad sam dobila prvi odgovor.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana