Astronomija| Mediji

ASTRONOMSKI MAGAZIN - Eksperiment broj 2

Saša Zorkić RSS / 14.02.2011. u 00:26

Astronomski magazin
Astronomski magazin
Prvi eksperiment je počeo pre osam godina, a zvali smo ga Astronomija, časopis za popularizaciju nauke. Između ostalog on je trebalo da pokaže da li je Srbija spremna i sposobna da izdržava jedan takav časopis, da li u Srbiji postoji dovoljan broj onih koje naučne teme popularno predstavljene toliko interesuju da će izdvojiti dva evra da kupe časopis. Ekspreriment je pokazao da skoro postoji. Časopis je mogao da izlazi pod uslovom da svi, izuzev štamparije, rade besplatno. Da redakcija radi besplatno, da autori članaka rade besplatno itd. Kada je takav volonterski rad u tolikom intenzitetu (u proseku osam sati dnevno, sedam dana u nedelji, cele godine, bukvalno) prešao granicu zdravog razuma, časopis se 2009-te godine ugasio. Bila je to Međunarodna godina astronomije i negde će već ostati zabeleženo da je Srbija ostala bez dobrog časopisa baš onda kada je bilo logično da smogne snage i pomogne ga.

astronautika u AM
astronautika u AM
Ove godine, nakon višemesečnih dogovora, ocena i procena, 31. januara iz štampe je izašao novi časopis za popularizaciju astronomije i drugih, srodnih nauka. Dobio je ime Astronomski magazin. Tako je počeo eksperiment broj 2. On će, pre ili kasnije pokazati da li se u svesti naših građana i u stavovima državnih organa nešto promenilo. Država govori o jasnoj i čvrstoj nameri da budući razvoj društva zasniva na nauci, pa da će i u popularizaciju nauke uložiti desetine miliona evra. Samo zgrada na N. Beogradu koja se planira u tu svrhu košta će 20 miliona evra. Za ISP se izdvaja sedam miliona evra, a gde je ostalo.

Dakle, nešto se menja (pa ne bi valda država lagala, je li). Ali da ostavimo sad državu, jer, na kraju krajeva u demokratskom društvu ipak sve konačno zavisi od naroda.

Koliko je našem narodu stalo do nauke? Pa, budimo realni, malo. Gotovo pa ni malo. Ali, opet, svake godine iz tog naroda izađe generacija potencijalnih naučnika od kojih neki to i postanu. A ima i onih kojima je obrazovanja uvek malo pa idu po prestižnim univerzitetima sveta i skupljaju ga. Takvi zaista zaslužuju divljenje.

Evo jednog članka iz novog časopisa. Pisala ga je naša mlada naučnica dr Ivana Gađanski koja se trenutno nalazi u SAD na stručnom usavršavanju.

GFAJ-1 menja shvatanje života!

Otkriće bakterije koja koristi arsen umesto fosfora menja ceo koncept o biohemijskim kriterijumima za razvoj živih bića

Naučnici iz NASA-inog instituta za astrobiologiju otkrili su bakteriju koja raste i razmnožava se koristeći toksični arsen. Ovaj nesvakidašnji mikroorganizam, označen kao soj GFAJ-1, pronađen je u jezeru Mono u Kaliforniji i pripada grupi Gamaproteobakterija. Ovoj klasi gram-negativnih bakterija pripadaju i poznati sojevi Escherichia coli, Salmonella, Pseudomonas, kao i bakterije izazivači kuge i kolere. Međutim, ovaj specifični soj GFAJ-1 se, po svojim biohemijskim karakteristikama, razlikuje od svih do sada poznatih živih bića na Zemlji.

Naime, ugljenik, azot, kiseonik, fosfor i sumpor su osnovni elementi koji učestvuju u strukturi apsolutno svih, do sada poznatih, živih bića. Fosfor je deo molekula DNK i RNK, preko kojih se prenose genetičke informacije. Fosfor takođe ulazi u sastav ATP-a (adenozin-trifosfata), jednog od najvažnijih molekula u energetskom metabolizmu ćelije. Fosfor se nalazi i u fosfolipidima koji učestvuju u gradji ćelijske membrane. Na osnovu ovih činjenica, do sada su naučnici smatrali da bi tek otkriće svih ovih elemenata, bilo gde drugde u solarnom sistemu, moglo da ukaže na postojanje ekstraterestrijalnog života.

Međutim, posle otkrića bakterije GFAJ-1 nema više osnove za za ovakvu hipotezu da treba tragati samo i isključivo za ovim elementima. Ova bakterija pokazuje da i drugi elementi, u ovom slucaju arsen, mogu učestvovati u izgradnji osnovnih biomolekula. Otkriće alternativnog biohemijskog puta koji ova bakterija koristi ne samo što će promeniti stav prema potencijalnom otkriću živih bića van Zemlje, već menja i fundamentalno shvatanje života na planeti Zemlji.

Bakterija GFAJ-1 iz kalifornijskog jezera Mono, koristi arsen u svim procesima u kojima kod drugih živih bića učestvuje fosfor! To znači da je kod ove bakterije arsen inkorporiran u genetičku strukturu, kao i u proteine i ćelijsku membranu, što se do sada smatralo za nemoguće.

Postavlja se logično pitanje: Ako nešto tako neočekivano može da postoji na Zemlji, ko zna šta sve možemo očekivati u ekstraterestrijalnim uslovima? Ovo otkriće daje novu dimenziju svim potragama za životom van Zemlje, dimenziju koja je do sada postojala samo u naučno-fantastičnim romanima. Mogućnost da živa bića mogu da postoje i nezavisno od elemenata koji su dosada smatrani neophodnim, kao što je fosfor.

Međutim, ne treba zaboraviti da postoje i mnogi drugi neophodni uslovi za postojanje života. Potrebna je voda, potreban je ugljenik, azot, potrebno je da se formiraju makromolekuli koji mogu da se samo-replikuju, kao što su RNK i zatim DNK, da se formiraju membrane, da se formiraju mehanizmi za oslobađanje i skladištenje energije, da nabrojimo samo neke od najvažnijih.

Moje lično mišljenje je da otkriće NASA-inih astrobiologa treba uzeti pre svega kao jedan od koraka ka boljem razumevanju života na Zemlji, a tek onda kao razlog za oduševljavanje nad možda povećanom verovatnoćom pronalaženja živih bića van Zemlje. U svakom slučaju, ovo otkriće nesvakidašnje bakterije u jednom jezeru na Zemlji, ne može se nikako uzimati kao dokaz za postojanje života van Zemlje, ma koliko da se biohemija ove bakterije razlikuje od svih drugih, do sada poznatih, živih bića.

*********

Inače, ukoliko nekog interesuju i drugi članci časopisa moraće da skokne do sajta www.astronomija.co.rs jer se časopis neće prodavati na kioscima.

Atačmenti



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jukie Jukie 00:56 14.02.2011

Astronomija

Kad sam bio mali, tata je hteo da ode kod nekog čoveka koji se zvao Milivoje Jugin da ga pita da mi da neke knjige iz astronomije (ili tako nešto o zvezdama i svemiru) da čitam. Ja sam pitao da li ima nešto o životinjama. Ispostavilo se da nema, tako da sam odskakutao dalje.
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:28 14.02.2011

Re: Astronomija

Dalje gde? Dalje u astronomiju ili dalje od astronomije?
trener92 trener92 02:28 14.02.2011

GFAJ-1

Moje lično mišljenje je da otkriće NASA-inih astrobiologa treba uzeti pre svega kao jedan od koraka ka boljem razumevanju života na Zemlji, a tek onda kao razlog za oduševljavanje nad možda povećanom verovatnoćom pronalaženja živih bića van Zemlje.


Dopada mi se razmišljanje.

eksperimetn broj 2

Država govori o jasnoj i čvrstoj nameri da budući razvoj društva zasniva na nauci, pa da će i u popularizaciju nauke uložiti desetine miliona evra. Samo zgrada na N. Beogradu koja se planira u tu svrhu košta će 20 miliona evra. Za ISP se izdvaja sedam miliona evra, a gde je ostalo.


Nadamo se da će "čvrsta rešenost " biti i sprovedena u delo ( da budemo iskreni , ako pola od toga bude obezbeđeno biće dobro ,ne znamo da li postoje neki rokovi da se ovo uradi )

Saša ne otvara se link

www.astronomija.co.rs

(zanimljiv tekst :

Planetni lovac Kepler

)Takva planetna gužva, kaže dr Lissauer, pokazuje koliko astronomi još moraju da promene svoje teorije o tome kako planetni sistemi nastaju i evoluiraju.

„To će me ponovo vratiti za crtačku tablu,“ izjavio je ovaj naučnik.


Ima puno zanimljivih tekstova.

i odličnih fotografija

Hvala .
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:33 14.02.2011

Re: GFAJ-1

Eh, sajt nije radio nekoliko sati. Problemi sa serverom, nadamo se najboljem.
mirelarado mirelarado 10:41 14.02.2011

Re: GFAJ-1

Saša Zorkić
Eh, sajt nije radio nekoliko sati. Problemi sa serverom, nadamo se najboljem.


Мислим да линк у тексту не ради. Тренеров линк је исправан.
Saša Zorkić Saša Zorkić 12:23 14.02.2011

Re: GFAJ-1

Da, u tekstu je bio pogrešan link. Sad bi trebalo da je ok, hvala.
trener92 trener92 20:58 14.02.2011

Re: GFAJ-1

mirelarado
Saša Zorkić
Eh, sajt nije radio nekoliko sati. Problemi sa serverom, nadamo se najboljem.


Мислим да линк у тексту не ради. Тренеров линк је исправан.


Da , link u tekstu ,hvala Mirela , nisam precizno naznačio, jer sam u isto pokušao da postavim sliku iz jednog od tekstova , ali je velika rezolucija, pa je prilično komplikovano. Sada je u redu.
mirelarado mirelarado 21:06 14.02.2011

Re: GFAJ-1

trener92
Da , link u tekstu ,hvala Mirela , nisam precizno naznačio, jer sam u isto pokušao da postavim sliku iz jednog od tekstova , ali je velika rezolucija, pa je prilično komplikovano. Sada je u redu.


Битно је да се сада виде и текстови и предивне фотографије.
loader loader 02:51 14.02.2011

Da, da... Prava stvar ! :)

Ovo je blog kakav ja najiskrenije podržavam
Ne brinite zbog toga što je, kako kažete, ovdašnjem narodu malo stalo do nauke. Popraviće se to stanje. I kad je Dositej počinjao situacija po pitanju pismenosti i prosvećenosti nije bila baš najsjajnija.
Da ne duljim... Preporuka
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:40 14.02.2011

Re: Da, da... Prava stvar ! :)

loader
Ovo je blog kakav ja najiskrenije podržavam
Ne brinite zbog toga što je, kako kažete, ovdašnjem narodu malo stalo do nauke. Popraviće se to stanje. I kad je Dositej počinjao situacija po pitanju pismenosti i prosvećenosti nije bila baš najsjajnija.
Da ne duljim... Preporuka

Hvala.
Neke promene se uočavaju, mada su one još uvek sitne i nepostojane. Pre neki dan čujem u autobusu neku decu koja su se hvalila dobrim ocenama. Pre nekoliko godina bilo je obrnuto.
loader loader 11:07 14.02.2011

Re: Da, da... Prava stvar ! :)

Pre neki dan čujem u autobusu neku decu koja su se hvalila dobrim ocenama. Pre nekoliko godina bilo je obrnuto.


Ništa vam ne može promaći

Još samo kad klinci na žurkama ne bi slušali
islamo-stupido-tehno-folk !

Uticaj muzike na formiranje vrednosnih sudova i ličnog stila je neslućeno veliki, mada se to uglavnom zaobilazi kao nekakva ipak bezopasna usputnost.
Saša Zorkić Saša Zorkić 12:05 14.02.2011

Re: Da, da... Prava stvar ! :)

Uticaj muzike na formiranje vrednosnih sudova i ličnog stila je neslućeno veliki, mada se to uglavnom zaobilazi kao nekakva ipak bezopasna usputnost.

Hm, interesantno. Ja sam polazio od toga da je ta muzika posledica tih i takvih sudova.
loader loader 13:59 14.02.2011

Re: Da, da... Prava stvar ! :)

U izvesnom smislu, to je i posledica, i uzrok.
Zapravo, interakcija dve vibracione ravni. Jedna na drugu utiču. I svakog trenutka ha delić milimetra se pomere, zajedno.
Saša Zorkić Saša Zorkić 15:15 14.02.2011

Re: Da, da... Prava stvar ! :)

loader
U izvesnom smislu, to je i posledica, i uzrok.
Zapravo, interakcija dve vibracione ravni. Jedna na drugu utiču. I svakog trenutka ha delić milimetra se pomere, zajedno.

Eh pa to je prava teorija struna društvenih odnosa
gejsocijalista gejsocijalista 08:56 14.02.2011

lol

U 2011. godini oni se još zavitlavaju za časopisima. Napravite kvalitetan sajt po uzoru na ScienceBlogs. Časopisima je odzvonilo. Osim Kurira i Blic Žene ništa se ne prodaje.
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:43 14.02.2011

Re: lol

gejsocijalista
U 2011. godini oni se još zavitlavaju za časopisima. Napravite kvalitetan sajt po uzoru na ScienceBlogs. Časopisima je odzvonilo. Osim Kurira i Blic Žene ništa se ne prodaje.


1. Imamo kvalitetan sajt.
2. Nemamo para kao ScienceBlogs.
3. U Srbiji se još uvek više ceni papirni od elektronskog časopisa.
gejsocijalista gejsocijalista 11:08 14.02.2011

Re: lol

1. Pa.. bolji je od većine. SB je nekako lepši.
2. Prodajte reklame. Uzmite Blicov sajt za primer. Alternativno, tražite pare od ministarstava.
3. Gde se više ceni? U finom društvu beogradske elite ili u običnom narodu? U svakom slučaju, onaj koga zanima astronomija zna kako da koristi računar i internet.
Saša Zorkić Saša Zorkić 12:28 14.02.2011

Re: lol

Evo očekujem da naš Miloš (bavi se marketingom) ovo pročita i odgovori
jedan.kub jedan.kub 19:06 15.02.2011

Re: lol

1. Imamo kvalitetan sajt.

Ovo je lepa vest. Svojevremeno, moj sin je bio zaduzen da mi skida vesti iz astronomije, koje su mi bas nedostajale u proteklom periodu.
Preporuka.
Saša Zorkić Saša Zorkić 09:16 16.02.2011

Re: lol

Eh, pa sajt postoji više od 10 godina i on nije novost. Novost je štampani časopis koji, moram da naglasim, po sadržini neće biti kopija sajta. Ono što je u časopisu to nije na sajtu - i obrnuto.

Ali i sajt i časopis će se dopunjavati.
jedan.kub jedan.kub 19:30 16.02.2011

Re: lol

Vec sam videla i citala. Casopis mi se dopada. Puno uspeha u radu!
Saša Zorkić Saša Zorkić 14:32 17.02.2011

Re: lol

Faaalaaa. Planovi su mnogo dobri. Proveravajte
zarbor-b zarbor-b 09:05 14.02.2011

Link

Link www.astronomija.co.rs "apears to be broken". Šteta....
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:44 14.02.2011

Re: Link

zarbor-b
Link www.astronomija.co.rs "apears to be broken". Šteta....

Probajte ponovo. Bio neki zastoj, nadam se da je sada OK
gejsocijalista gejsocijalista 11:05 14.02.2011

Re: Link

Niste linkovali pravilno. http://www.astronomija.co.rs/

Vas link http://blog.b92.net/www.astronomija.co.rs

Uočavate grešku?
Saša Zorkić Saša Zorkić 11:27 14.02.2011

Re: Link

gejsocijalista
Niste linkovali pravilno. http://www.astronomija.co.rs/

Vas link http://blog.b92.net/www.astronomija.co.rs

Uočavate grešku?

Ah, ja sam mislio da je problem što sajt nije radio jedno vreme. Hvala, evo popravljam
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 13:33 14.02.2011

Čestitam

Odlična ideja. Preporuka i držim palčeve da potraje dugoooo.

Odmah stavljam u bookmarks.

Koliko je našem narodu stalo do nauke? Pa, budimo realni, malo. Gotovo pa ni malo. Ali, opet, svake godine iz tog naroda izađe generacija potencijalnih naučnika od kojih neki to i postanu. A ima i onih kojima je obrazovanja uvek malo pa idu po prestižnim univerzitetima sveta i skupljaju ga. Takvi zaista zaslužuju divljenje.


Nažalost, to je tužna istina sa malo šanse da se nešto promeni u dogledno vreme. To je jedan od glavnih razloga što smo tu gde smo.
Saša Zorkić Saša Zorkić 13:51 14.02.2011

Re: Čestitam

Hvala. Ljudi zapravo vole nauku, samo to još ne znaju. Naš cilj je da im to otkrijemo.
shure shure 21:30 14.02.2011

preporuke ..

za tekst,za casopis,za trud ...
Siguran sam da cete imati citaoce koji ce i koji vec sada,jedva cekaju,svaki vas naredni broj.Secam se svoje radosti,koje mi je izazivalo citanje Galaksije ...Voleo bih da mi vas casopis,bar za malo,vrati tu radost
Saša Zorkić Saša Zorkić 09:11 16.02.2011

Re: preporuke ..

Časopis Galaksija je napravio dubok trag u svesti ljudi iz cele bivše YU. Iz tog časopisa za Astronomski magazin piše Grujica Ivanović. Svojim sugestijama iz sve snage pomaže i prof. Vladimir Ajdačić koji je takođe bio saradnik Galaksije.
shure shure 21:47 17.02.2011

Re: preporuke ..

Saša Zorkić
Časopis Galaksija je napravio dubok trag u svesti ljudi iz cele bivše YU. Iz tog časopisa za Astronomski magazin piše Grujica Ivanović. Svojim sugestijama iz sve snage pomaže i prof. Vladimir Ajdačić koji je takođe bio saradnik Galaksije.

Najmanje sto mogu da uradim za pocetak,a u znak podrske,je da se pretplatim na vas casopis
Pozdrav
Saša Zorkić Saša Zorkić 22:08 18.02.2011

Re: preporuke ..

Svaka čast. Za početak Zapravo, to nije pretplata već članstvo. A članovi Kluba ljubitelja AM imaće razne pogodnosti u svemu što radimo. Između ostalog dobjaće i naš časopis.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana