Društvo| Život

Plitko i duboko lični razlozi

Nebojsa Krstic RSS / 21.02.2011. u 02:24

 

 

Intelektualna scena u Komiži, zaboravljenom gradu na izgubljenom ostrvu, bila je živa. Najistaknutiji i jedini predstavnici bili su: Dr Gordan Straka, zubar, Zoran Franičević, novinar, te jedan nastavnik hrvatsko-srpskog jezika iz lokalne srednje škole. Zubar je bio cinik, novinar melanholičan, a nastavnik – alkoholičar. Ne sećam se njegovog imena. Samo opaski koje mi je upućivao prilikom slučajnih susreta. Nekad su bile vezane za politiku, nekad za literaturu, najčešće za činjenicu da život nema smisla.

Ja inače nisam nešto sklon piću. Alkohol mi ne prija naročito. Vugava, lokalno vino sa poreklom, najvećma me je mimoišlo. Marihuana, koja se sadila u okolini, takođe me je ostavljala nezainteresovanim. Kocku sam prezirao. Da nije postojalo žensko pitanje kao konstantno otvorena tema bio bih apsolutno nezanimljiv potencijalni pokajnik u stadu za koje je bio zadužen lokalni pastir don Šime. On me je uočio kada sam se prvi put pojavio na misi, u crkvi Gospe gusarice, na plaži. Bila je jesen, seo sam u klupu i slušao propoved. Bilo je prisutno još 5-6 starijih žena, uglavnom mojih pacijentkinja. Okrenule su se ka meni i gledale me zainteresovano par sekundi, a onda su im misli ponovo odlutale.

Don Šime je za svojom govornicom, na mikrofon, unjkavim i pevajućim glasom objašnjavao zašto treba da ljubimo bližnjega svog kao sebe samoga.

Onda su žene još malo pevale. Glasovi su im bili zvonki i letargični. Kada se sve završilo kupio sam Glas koncila, prekrstio sam se s tri prsta, desno, pa levo rame, i otišao.

«Zdravi bili doktore!» rekao mi je don Šime kada me je posle par dana u večernjim satima sreo na rivi. Požalio se na skupoću. Pitao me je kud sve ovo ide. Rekao mi je da renovira krov crkvice na Biševu i da ga majstori mnogo sekiraju jer stalno podižu cenu i odlažu završetak posla.

Kada je Lenkova nona umirala ispostavilo se da smo don Šime i ja kolege, u neku ruku. Više od sata sam 93-ogodišnjoj starici davao injekcije intravenski, ali je i dalje bila u samrtnom hropcu. Onda me je sestra pozvala da odemo do kužine.

«Zašto sad!», pobunio sam se.

«Ala doktore, gremo ća!» rekla je i ja sam je zbunjen poslušao. Na izlasku iz sobe mimoišao sam se sa don Šimetom koji je tu bio zarad svog posla.  Dok smo mi pili hladnu kavu, svećenik je obavio ubrzanu varijantu polednje pomasti, potom otperjao. Nastavio sam naizmenično da merim pritisak, slušam srce i pluća i ordiniram potrebnu medicinu. Sestra je ulivala lekove kroz kanilu. Onda je hropac iznenada zamenilo ravnomerno disanje. Sestra mi je namignula: «Jedan nula za vas!», rekla je.

Od tri prominentna komiška intelektualca najviše sam opštio sa ciničnim zubarom. Svakoga dana u 10 nula nula, nas bi se dvojica spuštala na jednočasovnu pauzu kako bi ritualno ispili espreso na rivi.  Tom prilikom tranžirali bi aktuelne događaje. Ja bih ga pitao šta ima novoga u vezi Celestina Sardelića. On bi mi na to uzvratio pitanjima o Kaćuši Jašari. Onda bih ga ja pitao da li bi se učlanio u UJDI i zašto ne.

Kada je puhalo jugo pričali smo o jugu. On je prema broju pacijenata jugo mogao da predvidi par dana ranije. Tek kad sam se malo odomaćio shvatio sam da tegobe koje jugo donosi ljudskom organizmu nisu izmišljotina kao što sam mislio na početku. To je depresivni vetar koji hronične bolesnike pretvara u akutne, zato je on meni postao važan kao pouzdan znak da ću tih noći teško proći bez buđenja zbog hitnih slučajeva.

Dr Straka je tvrdio da su intelektualci kurbini sinovi.

No, to je bilo u vreme pozne faze samoupravnog socijalizma. Posle više nisu bili. Ako danas uvaženog pripadnika intelektualnog krema društva, i onog koji je vatreno aplaudirao drugu Titu, uočite kako javnosti zabrinuto otkriva da su svi političari lopovi, znajte, on to čini isključivo iz opravdanih razloga!  Da je političar-pokvarenjak obezbedio dobrom i nezavisnom intelektualcu traženi novac za «projekat», da je nekom njegovom našao posao preko veze, eh, onda ovaj nikada za njega ne bi rekao da je mafijaš. Ovako nezavisni intelektualac ima svoje «duboko lične razloge», jednostavno je primoran na to!

Dr Gordan Straka ove demokratske finese verovatno ne zna, niti bi mu one u poređenju sa silama ostrvske prirode mogle biti relevantne. Veština kojom su stari majstori zidali kuće od kamena, način na koji su uklapali komade stena sa tolikom preciznošću, za njega bila je tema uzbudljivija i od svake nacije i države. Lov na fazane u januaru, bio je jedini «projekat» kome je težio a zbog koga nikada nikoga nije morao da reketira (onako kako samo prisvitli i pripošni intelektualci i intelektualke reketirati znaju!), niti mu je to moglo pasti na um.

(nastavit će se)



Komentari (57)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

chitach chitach 02:38 21.02.2011

Plitko i duboko lični razlozi


Kao na strazi, cuvam noc od budnih
ja sam samo jedan od, sinova bludnih ...

Pozdrav
chitach chitach 03:11 21.02.2011

osakacen mi ovaj blog malo :)


Izmedju naslova bloga i pocetka teksta na mom monitoru je veliko prazno polje, uzrokovano blokadom odredjenih sajtova u mojoj firmi ( da, javljam se s posla, mora neko i da dezura ), pa bih zamolio nekoga budnog da mi kaze o cemu je rijec ? neki link ka youtube-u ili sta vec, da dobijem potupnu sliku bloga, duga je noc ... ( inace interesantna prica ovo oko blokade sajtova, naime nas IT tim koristi vjerovatno neki program koji skuplja sve posjecene sajtove, svrstava ih po broju posjeta, odredjuje koji su bitni za nas a koji nisu pa ih kasnije blokira. i tako jednog dana dodjem na posao , da otvorim b92 kad tamo trt, blokiran :)blam, znam da znaju ko je napravio toliki broj posjeta sajtu na jeziku " nepotrebnom za nas rad ", umirio sam se tih par dana, kad ono ponovo proradio :)!!! saznam da u IT timu radi BG - ski djak, pa konta ajde da pustim zemu da chita ... hvala mu ovom prilikom, znam da svrati

sory domacine, mao trolujem , ali nidje zive duse ...
sandmanski sandmanski 04:47 21.02.2011

Re: osakacen mi ovaj blog malo :)

hidemyass.com
pozdrav s posla
draft.dodger draft.dodger 03:27 21.02.2011

Opa!

Stig'o Alen Slavica!
margos margos 15:31 21.02.2011

Re: Opa!

Kad ga pomenu... Imao je koncert u Skoplju 12.februara i na plakatima pisalo:
''Во очи Сан Валентајн''
Hteli da naglase da je uoči Svetog Valentina, pa napisali U OČI.:)
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 03:32 21.02.2011

And so it goes

kako javnosti zabrinuto otkriva da su svi političari lopovi

Da je političar-pokvarenjak obezbedio dobrom i nezavisnom intelektualcu traženi novac za «projekat», da je nekom njegovom našao posao preko veze, eh, onda ovaj nikada za njega ne bi rekao da je mafijaš.


Dakle, poenta ove skaske bi bila da nije da nisu političari lopovi i mafijaši, nego da na to ukazuju samo oni koji im nisu rod (ima l' neki političar u Srbiji a da nije podebelo uhlebio i uprekolebaupogačuio i poslednje koleno - baš bi bilo ineteresantno saznati to jedno ime) ili nisu na neki drugi, ovde uobičajeni, način dobili Njihov Deo opšte pljačke?

                             

Što će reći, nije problem što se krade i mafijaši, nego što ima, eto, drugovi, licemera koji bi takođe da kradu i mafijaše, ali im ne dadu, a oni onda tužakaju! Sram da ih bidne!! Sve to treba poslati na prevaspitavanje!

                             

                           

Ribozom Ribozom 03:49 21.02.2011

Re: And so it goes


uočite kako javnosti zabrinuto otkriva da su svi političari lopovi


Mislim da autor raskrinkava jednu frazu iz doba komunizma koja je...hm, imala mozda neki visi cilj.
Politicari lopovi, doktori lopovi, radnici lopovi, lopovi lopovi ... svi bi mi bili lopovi da nije zakona.

st.jepan st.jepan 03:42 21.02.2011

LEPO

(nastavit će se)

Ako, ako, nek se nastavi, lepo je.

Btw, preporučujem HR film "Virujem u andjele"
Lep je na sličan način, a dešava se baš u Komiži.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 16:07 21.02.2011

Re: LEPO

Btw, preporučujem HR film "Virujem u andjele"

Gledao, ima i serija. Malo je dosadna! Nema humora, nema lokalnog jezika, nema karaktera, nema zapleta! Dakle, slično je.
st.jepan st.jepan 00:16 22.02.2011

Re: LEPO

Nebojsa Krstic
Btw, preporučujem HR film "Virujem u andjele"

Gledao, ima i serija. Malo je dosadna! Nema humora, nema lokalnog jezika, nema karaktera, nema zapleta! Dakle, slično je.

Za seriju sam samo čuo.
Film jeste dosadan ali je lep, i na lep način dosadan.
Kao i Komiža.
Nema humora, al' ima emocije. Ku'ćes više!
Kad bi govorili sasvim komiški, niko ne bi razumeo. A čujem, tamo ionako još samo stari govore komiški, mladje je blam, teže standardnom hrvatskom.
mlekac mlekac 04:19 21.02.2011

Da samo mahnem u prolazu

dok nije krenula rasprava...

A krenuce, vidim vec.

Krle, nemoj sad da cekamo nastavak do sledeceg juga. Pardon, kosave.

EDIT:
Bas mi se dopalo ovo igranje zmurki izmedju tebe i svecenika.

On tebe, kao, nije primecivao u crkvi, a ti njega, kao, nisi kod pacijenata...

BTW, koji je bio krajnji rezultat?
maksa83 maksa83 09:01 21.02.2011

Re: Da samo mahnem u prolazu

BTW, koji je bio krajnji rezultat?

Možeš da izvučeš neke produžetke, ali svijećenik uvek pobedi u finalu, takva je to igra.
antioksidant antioksidant 09:23 21.02.2011

Re: Da samo mahnem u prolazu

takva je to igra.

kда, замор материјала је гадна ствар. кажу да није тешко постати бесмртан, тешко је то остати...
mlekac mlekac 10:08 21.02.2011

Re: Da samo mahnem u prolazu

maksa83
BTW, koji je bio krajnji rezultat?

Možeš da izvučeš neke produžetke, ali svijećenik uvek pobedi u finalu, takva je to igra.

Tacno, ako se igra na produzetke, Makso.
Al' posto Krle zbrisao posle drugog poluvremena, mozda je i pobedio?
Valjda ce da naidje da nam razresi misteriju????
blekburn blekburn 08:51 21.02.2011

Ćutanje je zlato, ali nema zlata za svakog

Dr Straka je tvrdio da su intelektualci kurbini sinovi.


Sreća te danas to niko ne tvrdi nigde, a pogotovu u Srbiji.
A zašto bi, kad mi sinova više nemamo, a žena što i imamo su prešle u sinove svojim činjenjem i karakterom postojanja.
Danas nije intelektualac čovek koji stvara, upozorava, talasa, daje savete, jok, danas ste najveći mudrac ako ćutite, pravite se da niste tu, a za takovo ponašanje dobijate naknadu od prikupljenih PDV-poreza, naknada, taxi, doprinosa, akciza i još 235 vrsta globa i harača.
aleksanadar aleksanadar 09:46 21.02.2011

Сећања и размишљања

Питко штиво. Сентиментална сећања на времена која вратити се неће.

Такође, подсећање на околност да је једно од занимања г. Крстића - музичар.

Али, не разумем једну ствар.

Зашто г. Крстић користи ова сећања да би водио малу, приватну пропагандну кампању против оних који су, рекло би се, његови политички неистомишљеници? Чему то? Какве везе има Комижа и интелектуалци и демократија?

(У реду, схватам, све је у свемиру повезано.)

Само бих указао на ово.

Ako danas uvaženog pripadnika intelektualnog krema društva, i onog koji je vatreno aplaudirao drugu Titu, uočite kako javnosti zabrinuto otkriva da su svi političari lopovi, znajte, on to čini isključivo iz opravdanih razloga! Da je političar-pokvarenjak obezbedio dobrom i nezavisnom intelektualcu traženi novac za «projekat», da je nekom njegovom našao posao preko veze, eh, onda ovaj nikada za njega ne bi rekao da je mafijaš.


Данас је стасао један нови интелектуални слој нашег друштва, који никада није аплаудирао другу Титу, нити било којем другу... У време Титове смрти тај нараштај је био, још увек, у пеленама.

Већина припадника тог нараштаја никада није посетила неко далматинско острво.

О било каквом "пројекту" они могу само да сањају. Они знају да немају шансе.

И да, они мисле и говоре да су сви српски политичари...
princi princi 10:31 21.02.2011

Re: Сећања и размишљања

Зашто г. Крстић користи ова сећања да би водио малу, приватну пропагандну кампању против оних који су, рекло би се, његови политички неистомишљеници?

Jel moze neki clue, za one kojima ni najmanje ne smeta propagandna kampanja? Konkretnije, ko su to oni?
aleksanadar aleksanadar 10:50 21.02.2011

Re: Сећања и размишљања

ko su to oni?


Из текста се може закључити да је оштрица уперена против:

uvaženog pripadnika intelektualnog krema društva

koji je vatreno aplaudirao drugu Titu


и који сада

otkriva da su svi političari lopovi...



Сада, сви ми имамо слободу да даље погађамо на кога се конкретно мисли. Уколико већ није довољно конкретно.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 11:22 21.02.2011

Re: Сећања и размишљања

aleksanadar
ko su to oni?


Из текста се може закључити да је оштрица уперена против:

uvaženog pripadnika intelektualnog krema društva

koji je vatreno aplaudirao drugu Titu


и који сада

otkriva da su svi političari lopovi...



Сада, сви ми имамо слободу да даље погађамо на кога се конкретно мисли. Уколико већ није довољно конкретно.


Vala bas, fali samo slika...
princi princi 11:22 21.02.2011

Re: Сећања и размишљања

Da, ima i
Da je političar-pokvarenjak obezbedio dobrom i nezavisnom intelektualcu traženi novac za «projekat», da je nekom njegovom našao posao preko veze, eh, onda ovaj nikada za njega ne bi rekao da je mafijaš.

ali, avaj, nama s dioptrijama uvek fali jos taj jedan kljucni detalj kao sto je ime (moze i prezime!).

edit: Evo, sad videh i
Vala bas, fali samo slika...

Cekamo... unapred zahvalan.
livia68 livia68 11:12 21.02.2011

Plitko i duboko lični razlozi

U potrazi za izgubljenim vremenom.
Za izgubljenim smislom.
Za izgubljenim nadanjima.
Povratak iskonima.
Zagledaj se u sebe.
Duboko, doboko.
Ima li čega?
Ima li koga?
Pustinja.
Izgorjeh od pogleda.
Štedio sam da kupim.
Ubijao sam da uštedim.
A sad mi kažu da se ne prodaje.

K.Czoti

jinks jinks 13:39 21.02.2011

...

Zubar je bio cinik, novinar melanholičan, a nastavnik – alkoholičar.

Po Humorism teoriji :) podela između četiri osnovna tipa ličnosti vrši se pomoću četiri klasična elementa, odnosno pomoću njihovih osnovnih fizičkih svojstava. Novinar je melanholičan (znači cold & dry), te je i on imao predispozicije da kao i nastavnik završi na, na primer, alkoholu (onom koji je wet & hot) ... ili možda ipak samo na toplom čaju.

U koju li kategoriju spada cinik zubar (da li sangvinik, kolerik, ...).

Tek kad sam se malo odomaćio shvatio sam da tegobe koje jugo donosi ljudskom organizmu nisu izmišljotina kao što sam mislio na početku. To je depresivni vetar koji hronične bolesnike pretvara u akutne, zato je on meni postao važan kao pouzdan znak da ću tih noći teško proći bez buđenja zbog hitnih slučajeva.


Možda ista teorija može da objasni i dejstvo juga (koji je šta, ne znam, wet & cold) na hronične bolesnike koje pominjete.
psihocuda psihocuda 14:54 21.02.2011

posmatram i razmisljam

Ponekada, sasvim letimično,polu zainteresovano prelistavam sećanja gospodina Krstića.
Nisam razumela u čemu je poenta prošloga bloga, o đacima i profesorima.Sada, čekam nastavak novog pisanija i čitam Alexalambrosa, već nekoliko puta.Iako nisam više u Beogradu, na mom Vračaru-tiče me se.Sve osim nečijih sećenja koja se okreću oko njih samih.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 16:03 21.02.2011

Re: posmatram i razmisljam

Nisam razumela u čemu je poenta prošloga bloga

Biće da je zato što čitate letimično i poluzainteresovano.
legalizacijabg legalizacijabg 16:57 21.02.2011

Re: posmatram i razmisljam

Nebojsa Krstic
Nisam razumela u čemu je poenta prošloga bloga

Biće da je zato što čitate letimično i poluzainteresovano.

sumnjam u to.vecina cita ovaj blog sa lupom,rec po rec,trazeci skriveni smisao ili neku tajnu poruku.
eto ljudi,da vam majstor kaze.nema tu nista misteriozno.autor se vraca u mladost,i pokazuje kao slikoviti opisivac nekih proslih dogadja.pitko i s malo reci.evo,ja vec cujem kako talasi shume,dok jugo duva a smokve se povijaju.
takodje,pokazuje nam da nije tako smushen kao sto ga neki predstavljaju.
tvrdim,da je rec o izuzetno inteligentnom coveku i maheru









cult cult 17:11 21.02.2011

Re: posmatram i razmisljam

sumnjam u to.vecina cita ovaj blog sa lupom,rec po rec,trazeci skriveni smisao ili neku tajnu poruku.

buba_truba buba_truba 17:13 21.02.2011

Re: posmatram i razmisljam

legalizacijabg
vecina cita ovaj blog sa lupom,rec po rec,trazeci skriveni smisao ili neku tajnu poruku.......
pokazuje nam da nije tako smushen kao sto ga neki predstavljaju.tvrdim,da je rec o izuzetno inteligentnom coveku i maheru

Dočim ti deluješ neduhovito, iako si se baš kao trudio/la.
Ne ide ti, batali.

cult cult 17:16 21.02.2011

Re: posmatram i razmisljam

Dočim ti deluješ neduhovito, iako si se baš kao trudio/la.
Ne ide ti, batali.

Dočim ti nisi pratila žitije Legalizacijino.
Pojavio se onomad da svim srcem podrži Dulićevu (onaj što kupuje sajtove) legalizaciju kuća i nadgradnji za DŽ i od tada brani svakog člana DS-a na blogu čije ime prepozna u svakoj prilici. Dakle, ne pokušava da bude duhovit. On tako razmišlja.
bulatovic92 bulatovic92 17:18 21.02.2011

Re: posmatram i razmisljam

slikoviti opisivac nekih proslih dogadja.pitko i s malo reci.evo,ja vec cujem kako talasi shume,dok jugo duva a smokve se povijaju.


Pitko i plitko, a pokraj mora i Biševske špilje.
buba_truba buba_truba 17:32 21.02.2011

Re: posmatram i razmisljam

cult
Dočim ti nisi pratila žitije Legalizacijino.Pojavio se onomad da svim srcem podrži Dulićevu (onaj što kupuje sajtove) legalizaciju kuća i nadgradnji za DŽ i od tada brani svakog člana DS-a na blogu čije ime prepozna u svakoj prilici. Dakle, ne pokušava da bude duhovit. On tako razmišlja.

Sumnjam da je to. Pošto od legalizacije baš za DŽ nema ništa, rešio je da okrene ćurak.
I ja bih da su mi nadanja izneverena.
legalizacijabg legalizacijabg 18:14 21.02.2011

Re: posmatram i razmisljam

Vidim da svi osim Tadica,kapirate snagu besplatne/povoljne legalizacije.Narocito politicki protivnici DS strepe od iste.Samo u Beogradu i okolini,to je oko 400 000 glasova na sledecim izborima koji se neumitno priblizavaju.

Jasno je da je DS izgubio ove glasove odustajuci od besplatne/povoljne legalizacije.Vecinu.Ne zbog vas nekoliko sitnih dusha,sto ste organizovano zagraktali po internet forumima,da vam kanda komsija ne legalizuje sprat za male pare,dok ste vi 'legalno'zidali.Jeste mucak.Znamo ko je mogao da dobije dozvolu.I kako.

Sustina je,da su razni lobiji po opstinama,zatim arhitektonska mafija koja debelo zaradjuje na muci naroda,usput ne izdavajuci fiskalne za svoje usluge,pritegli blentavog Dulica,da odustane od prvobitne ideje o besplatnoj/povoljnoj legalizaciji.Ovo sad sto imamo kao predlog njegovog kabineta,je smejurija.I sa ovim popustima,potrebno je oko7000 evra za prosecnu kucu u Kaludjerici npr.

Ipak,nije sve izgubljeno.Potrebno je privuci armiju glasaca samo jednim potezom.

SMANJITI CENU PO KVADRATU,NA TERITORIJI BEOGRADA I OKOLINE
moderator05 moderator05 18:23 21.02.2011

Kraj trola o legalizaciji.

Molim vas da ovde bude kraj trola o legalizaciji. Ako se nastavi, sve (trol) će biti obrisano.

Hvala.
Domazet Domazet 19:32 21.02.2011

Bash tako...

autor se vraca u mladost,i pokazuje kao slikoviti opisivac nekih proslih dogadja.pitko i s malo reci.evo,ja vec cujem kako talasi shume,dok jugo duva a smokve se povijaju.

Ono dodushe, neki malo zlobniji, bi mogli da kazhu kako autor, kroz svoje autobiografske crtice, pishe i o prerastanju(?) iz intelektualca u politichara. Ja necu, em mi teshko da budem zloban prema Krletu em nikad nisam bio politichar (neki zlobniji bi mogli reci ni intelektualac)...I vezano sa tim, upravo sam ovaj weekend gledao King's Speech. Ko bi rekao da je tako teshko biti kralj?
antioksidant antioksidant 20:53 21.02.2011

Re: posmatram i razmisljam

.Samo u Beogradu i okolini,to je oko 400 000 glasova na sledecim izborima koji se neumitno priblizavaju.

nemoj samo da mi kazes da svi i navijate za zvezdu

bolje ti cekaj seselja. on ti je jedina nada
49 41 49 41 20:08 21.02.2011

Nisam bio na Visu, iako smo krenuli.

Nas dvoje smo se dovukli do Splita.
Plan i namera nam je bio, da provedemo robinzonsku nedelju dana odmora na Visu.
Praveci planove, smo razgovarali; Vis ili Lastovo.
-Daleko od vreve, civilizacije, buke, telefona. Golisavi celog dana, sa nuzno -neophodnim.

Trajekti su bili, tek za par sati; na koje su se nadovezala neverovatna kasnjenja.

Izmuceni, na vrelom zadahu asfalta, prasini i oblaku papirica i plastika splitske luke - koje je vetar vitlao; predlozila je:
-Idemo tamo, za gde prvi trajekt "naleti".
-Accept!

Natrcao je prvo Lastovski.
Tamo smo se i obreli.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:20 22.02.2011

Re: Nisam bio na Visu, iako smo krenuli.

Izmučeni, na vrelom zadahu asfalta, prašini i oblaku papirića i plastika splitske luke

Ovo mi pobuđuje setu!
tyson tyson 20:35 21.02.2011

jed

No, to je bilo u vreme pozne faze samoupravnog socijalizma. Posle više nisu bili. Ako danas uvaženog pripadnika intelektualnog krema društva, i onog koji je vatreno aplaudirao drugu Titu, uočite kako javnosti zabrinuto otkriva da su svi političari lopovi, znajte, on to čini isključivo iz opravdanih razloga! Da je političar-pokvarenjak obezbedio dobrom i nezavisnom intelektualcu traženi novac za «projekat», da je nekom njegovom našao posao preko veze, eh, onda ovaj nikada za njega ne bi rekao da je mafijaš. Ovako nezavisni intelektualac ima svoje «duboko lične razloge», jednostavno je primoran na to!

Da, rent-a-politički/ekonomski/vojni/kakavgod komentator je u Srbiji, uz malo početnog rada na sopstvenoj promociji i par poznanstava na pravim mestima, prilično lukrativno zanimanje. Zato im narod nešto i ne veruje, t.j. ne obraća pažnju na njihove umotvorine i nastupe.

Isto važi i za političare; toliko ima onih koji su tu samo zbog para, da su sada svi koji su u politici obeleženi.

Kolateralna šteta mangupa u sopstvenim redovima su oni koji pošteno rade svoj posao i imaju časne namere.



shumska shumska 22:52 21.02.2011

Re: jed

ne znam da li je u pitanju urbana legenda ili ne -- da se u krajevima gde "puše jugo" u danima kad mu vreme dodje -- nisu recimo održavala sudjenja jer se smatralo da vetar i na tu vrstu odluka može da utiče, pa su se sudjenja odlagala. ili pak, druga verzija urbane legende kaže -- kako je ljudima koji bi izvršili odredjeni zločin u vremee "jugovine" upravo činjenica da je duvao taj vetar bila "uzimana" kao olakšavajuća okolnost.
ovo su pričali stariji ljudi iz krajeva gde duva jugo i odnosi se na neka davna vremena.
za verodostojnost nisam sigurna.
st.jepan st.jepan 00:32 22.02.2011

Re: jed

ovo su pričali stariji ljudi iz krajeva gde duva jugo i odnosi se na neka davna vremena.
za verodostojnost nisam sigurna

Verovatno si čitala "Prokletu avliju"...
O jugu, niko bolje od Andrića.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:06 21.02.2011

kuca

"Veština kojom su stari majstori zidali kuće od kamena, način na koji su uklapali komade stena sa tolikom preciznošću, za njega bila je tema uzbudljivija i od svake nacije i države"

:)

ima neke totalne lepote u tim kamenim kućama. i zivotne ekonomicnosti, cak i kad je laik kao ja ne provali odmah. mislim na ono sto sve sobe furaju jedna iznad druge, sve ide u vis, na prvi pogled blesavo, al nije, skuvas supu u prizemlju, na drugom spratu toplo od ringle:)

kada sam isla da gledam kucu u istri, bilo je uzasno nevreme, putevi poplavljeni, maslinjaci pod vodom, mislila sam, pa u toj kuci mora da je poplava, jer je s kraja 18. veka.

kako sam se prevarila:)

kad sam usla, savrsen mir, tisina, ni kapi vode nigde. pitam, pa kako!? kaze mi drug, pa pogledaj, zidovi su 75 cm debeli.

:)


svjetlana10 svjetlana10 23:31 21.02.2011

Komiza

Cudno je to, gospodine Krsticu, kako se dva puta u zivotu srecemo. Jednom je to Klub studenata medicine, drugi put Komiza. Ne pripadam grupi zenskog svijeta koja je "otkidala" na muske drazi VIS Idoli, vec na muziku ovoga benda.

Sa velikim interesovanjem citam Vase price sa Visa, jer sam se i ja, poslije vise od trideset godina, opet vratila u Komizu. Nekako nam se podudarise vrijeme i price.

Vise na blogu moje drugarice www.mivioni.blogspot.com (listopad 2010).

Raduje me - to be continued
maksa83 maksa83 23:41 21.02.2011

Re: Komiza

. Ne pripadam grupi zenskog svijeta koja je "otkidala" na muske drazi VIS Idoli, vec na muziku ovoga benda.

Ma to kažu i svi koji su išli na koncerte Models.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 05:10 22.02.2011

Re: Komiza

Ma to kažu i svi koji su išli na koncerte Models.


Nije baš svi, evo ja sam išao isključivo zbog tekstova!

                       
maksa83 maksa83 07:54 22.02.2011

Re: Komiza

Nije baš svi, evo ja sam išao isključivo zbog tekstova!


To ti verujem, ima u njima more than meets the eye.

Uzmimo npr. njihov hit "Pusti Nas u Disko".

Jedne noći crne, u sred ciče zime,
Došao je u naš zivot, nije rek'o ime.
Rekao je tiho, na ulazu diska:
"Vama treba bilder da bude menadžer!"

Obeć'o je život na visokoj nozi,
Rekao je svašta, ajd Bože pomozi!
Obeć'o je prvo manekensku karijeru,
A ubrzo zatim filmsku premijeru.

Svaka sličnost sa predizbornim obećanjima je totalno neverovatna.

Disko je metafora za EU, "manekenska karijera" eufemizam za ... neštonešto već, a ovo "premijeru" može samo biti dativ (kome?/čemu?) reči Premijer.


Zatim dalje kaže u istoj pesmi:

Pusti nas u disko, pusti nas u disko!
Pusti nas u disko, pusti nas u disko!

We're groovin', we're movin', we're shakin', we're makin'!


Mada postoje i post-izborna tumačenja da je ovo "pusti nas u disko" zapravo "pusti nas u diskont", tj. tu imamo nepostojano "nt" karakteristično za ove krajeve (zapravo iskrivljeno nc-nc-nc-nc kao onomatopeju svadbarskih ritmova).


I tako...

Nego podseti me ti tim klipom da nikad nisam skinuo 2. sezonu. Neoprostivo, znam.
antioksidant antioksidant 07:59 22.02.2011

Re: Komiza

Ma to kažu i svi koji su išli na koncerte Models.

али то је истина. мушки део групе "моделс" је био сасвим незанимљив
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 10:08 22.02.2011

Re: Komiza

Cudno je to, gospodine Krsticu, kako se dva puta u zivotu srecemo

All pleasure is mine gospođo Svjetlana10, ko god bili.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 16:12 22.02.2011

Re: Komiza

He he he Ne samo što je analiza odlična, nego, hej, uočio si tekst! (podvig dodstojan onome da se uoči onaj čuveni Pikaso u Hefnerovoj vili )

Dakle pre izbora - Ja Sam Brana! a posle - nekome JP ostalima PM, a sve uz refren 'Oćemo u Cirkus! 'Oćemo u Cirkus! (pa onda - A š'o mi ne možemo u Vero! )

Nego podseti me ti tim klipom da nikad nisam skinuo 2. sezonu. Neoprostivo, znam


Nogekako! Nu, dobro, ne smem baš mnogo da kritikujem, jeste da posedujem (sezonu ) ali nikako da je odgledam do kraja - meračim, meračim, pa nikako da se odlučim, jer šta posle? Preostaje samo Eh, kako je nekad lepo bilo pa udri slušaj Ivu Robića i Morski žal

                           
shumska shumska 20:15 22.02.2011

Re: Komiza

Disko je metafora za EU, "manekenska karijera" eufemizam za ... neštonešto već, a ovo "premijeru" može samo biti dativ (kome?/čemu?) reči Premijer.

!!!!!!
pa onda
Mada postoje i post-izborna tumačenja da je ovo "pusti nas u disko" zapravo "pusti nas u diskont", tj. tu imamo nepostojano "nt" karakteristično za ove krajeve (zapravo iskrivljeno nc-nc-nc-nc kao onomatopeju svadbarskih ritmova).

Makso, ti znaš da te volim
elem,
zoja444 zoja444 21:27 22.02.2011

Re: Komiza

shumska
Makso, ti znaš da te volim elem,


Makso, za tebe:




maksa83 maksa83 23:03 22.02.2011

Re: Komiza

Makso, ti znaš da te volim

Sestro shumska, ti znaš da si jedina u kosmosu kojoj tolerišem naklonost Nikolaju V.
jasnaz jasnaz 10:43 22.02.2011

od 26:




18.



master.dragi master.dragi 13:33 22.02.2011

o

(nastavit će se)


sto bi kod nas rekli - nastavice se...
49 41 49 41 13:39 22.02.2011

Visko "razigravanje"

Projekti, planovi, "upunpavanje" miliona ( necijih ?1?) u bivsu Jugu.

Plan je bio, skidanje gornjeg zemljanog sloja sa viskog aerodroma (iz II sv. rata), tada zasadjen plitki (cca 40 cm) vinograd.

Izgradnja, terminala, hotela, kockarnice, marine, ... za bogatu medjunarodnu klijentelu.
Uhvatio sam se izrade inicijalnog projeta, iako od diplomskog na fakultetu; nisam se petljao takvim stvarima.

Zamnom je ostalo mesec dana krvavog rada, svaki minut, svaki vikend; do duboko u noc.
Letanje do Ljubljane, voznja vozaca od aerodroma do Grosuplja i nazad.

Njihovo "becenje" na izradjeni inicijalni-bazni projekat, nemo medjusobno pogledavanje preko stola, ...
&
Well!
Trebas nam!
Dobijes kucu na raspolaganju na Visu, auto; a, da bi nam dobro radio - ne smes da mislis o licnim finansijama i da ti one odvlace paznju od rada.

Da, tako je bilo planirano te 90.-te

Verovatno danas, stari vinograd je jos stariji, don Sime i Franicevic gegaju niz nemu ulicu i prolazu jedan-drugom Pomoz Bog il', Bok.



svjetlana10 svjetlana10 20:54 24.02.2011

Majin blog

Maja kaze...
Ja razmišljam da sutra objavimo nešto veselije, npr. jednu pjesmu Idola, šta misliš Svjetlana?
Kojoj bi se pjesmi Nebojša obradovao?
"Devojko mala...?" Baš je lijepo što nam se javio :)
Ipak je on naš idol bio i ostao :)
Da kažemo i ostalima: Nebojša Krstić iz Idola nam se obratio komentarom, potvrdio ono što nam je Svjetlana pisala, pogledajte 10. oktobar 2010. na MiViOni, naravno hehehe

22.2.11
Anonimno kaže...
Majo, meni su sve pjesme od Idola lijepe. Podsjecaju na lijepo doba i bude sjecanja na vrijeme kada su momci imali dusu.

Nebojsi hvala i velika pusa sto nam se javio.

Imas pravo, bio je i ostao nas idol.

:) Svjetlana

22.2.11
Maja kaže...
Ja, ovako neodlučna, predlažem da zajedno izaberemo pjesmu naših Idola :)

23.2.11
Anonimno kaže...
Onda , Majo, ako je po zeljama, moja je jedna pjesma iz filma "Sest dana juna".

Ti sama izaberi, sve je ok.

Slaze se sve: nas bosanski mentalitet i Idoli.

:) Svjetlana



zoja444 zoja444 23:14 24.02.2011

Re: Majin blog

da izaberemo pjesmu






mileker mileker 13:22 25.02.2011

Plitko i duboko licni razlozi



Koliko god razotkrivali sebe uvek ostaje ono precutno o nama i u nama.
Srboskeptik Srboskeptik 13:18 27.02.2011

Komiža je nešto više...

...od "istaknutih" intelektualaca plus lucidni pripovedač.

Komiža je uz Dubrovnik jedini grad "ovih prostora" (bljak) koji je u jednom periodu imao aktivnu prosvetiteljsku ulogu za druge "naprednije narode" u nekoj oblasti ljudske delatnosti. I danas ribari u dalekom Portugalu koriste komiške reči u navigaciji i ribolovu. A falkuša je bila proizvod kome bi ustvari morali pripasti svi patenti Lego sistema i Rubikove kocke. Savršenstvo jednostavnosti, svrsishodnosti i lepote. Naravno, nije bila delo "intelektualaca" tj. preteča ovih likova iz teksta.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana