Muzika| Nostalgija

Mungo Jerry juga Srbije

Ivan Blagojevic RSS / 23.02.2011. u 15:07

Ray Dorset & Mungo Jerry
Ray Dorset & Mungo Jerry
Celo detinsjtvo sanjao sam pariski san, odnosno, da posetim strica koji je 1965. godine trbuhom za kruhom otišao u Pariz. Kada sam diplomirao, otišao sam da neko vreme radim u njegovoj firmi. U slobodno vreme pešačio sam duž obale Sene fasciniram pariskim klošarima. Oni su mi bili podjednako zanimljivi kao i Monmartr ili Ajfelova kula. Bezbrižnost kojom su zračili naterala me je da se zamislim nad vrednostima života. Neopterećeni poslovnim ni porodičnim problemima ravnodušno su dozvoljavali turistima da ih fotografišu - dostojanstveno prelazeći preko izliva njihove darežljivosti. Nisu morali da brinu o stanarini, računima za struju, školarini za decu, kaznama za parkiranje ili reprogramu kredita. Razbarušen i sa popriličnom bradom, ulivao sam im poverenje pa se nisu bunili ma koliko delio klupu sa njima. Tada sam poželeo da jednog dana i ja budem klošar i da se mrštim sa pariskih razglednica u rafovima prodavnica suvenira - kako je činio jedan od meni najzanimljivijih. Čim bi se turisti razišli, vadio je, i onako za sebe, svirao usnu harmoniku. Po šeširu me je podsetio na nezaobilaznog uličnog svirača juga Srbije, često prisutnog i u Knez Mihailovoj.Niko mu nije znao pravo ime, a najčešće su korišćena Tomi Stil ili Mungo Jerry. „Minimalistički" je svirao gitaru koja često nije imala sve žice. Znao je uglavnom početne reči ili refrene nekoliko svetskih hitova među kojima je prednjačio „In the summertime" grupe Mungo Jerry - pa smo ga mi najčešće tako i zvali. U pauzi predavanja uvodili smo ga u amfiteatar i on se tu drao do dolaska profesora. U zanosu bi okrenuo gitaru i lupao po njoj kao po kongama, pokušavajući da se oduži publici i neočekivianom prihodu. Niški muzičari su ga obožavali. Galija ga je dovela kao specijalnog gostale gendarne serije koncerata - ig
Pločnici Pariza
Pločnici Pariza
ranki u Muzičkom klubu. Tadašnji glavnokomandujući Muzičkog kluba Mika Tambura (Lutajuće srce) uredno mu je svake večeri isplaćivao dogovoreni honorar, tj. dva sendviča i pivo. Jedna od mnogih fotografija Tomija Stila ili Mango Džerija  koje je snimio D.M. Car, nimalo slučajno našla se na naslovnoj strani „Enciklopedije niškog rokenrola" (autora Vanje Stanojevića). Na vrhuncu slave glumio je u jednom dugometražnom filmu Želimira Žilnika, i na neko vreme popravio materijalni položaj. Rokenrol je ubrzano umirao tokom devedesetih pa i interesovanje publike za njegovu svirku. Gitaru bi sve češće ostavljao bez žica i prodavao štapove močvarnih bambusa, ne želeći da otvoreno prosi. Umro je zaboravljen i daleko od velegradskih pločnika.
"Eeevo bambusiii"
"Eeevo bambusiii"
Velike zvezde rokenrola tonule su takođe u zaborav. Oni spretniji registrovali su pravo na korišćenje imena benda i tezgarili širom istočnog bloka kojem je to bilo svetli trag ka zapadu.
Na ulicama Amsterdama mogli ste da čujete uživo Status Quo. Nekoliko varijanti postava od Animalsa, pa do Uriah Heep zadovoljavali su se klupskim svirkama. Često dobijam ponude tipa Earth Wind and Fire Expirience ft. Al McKay, Blood Sweat and Tears, Jr. Walker All Stars (bez Jr. Walkera, naravno)...
Ove godine sam prihvatio ponudu Mungo Jerry Blues Band u želji da uživo čujem „In the summertime" koju je niški Mungo Jerry najčešće svirao. Nije ni čudo jer to jeste bio planetarni hit njegove generacije i jedan od najprodavanijih singlova svih vremena. Zabeleženo je da je samo tokom jednog majskog prepodneva 1970. godine u Londonu prodato 75.000 primeraka. Ukupna prodaja u tom prvom naletu dostigla je 6 miliona prodatih ploča, da bi ukupan tiraž do današnjih dana dostigao cifru od 30 miliona prodatih primeraka. Niški Mungo Jerry, ili Tomi Stil bio je fasciniran zulufima i pevanjem frontmena Ray Dorseta i on ga je motivisao da ne krene putem klasike romskih muzičara bras
Ray Dorset: i sada u punoj snazi
Ray Dorset: i sada u punoj snazi
bendova. Nije mogao ni da sanja da će rok muzičari njegovog vremena biti danas manje cenjeni od njegovih komšija iz Vladičinog Hana - orkestra Bobana Markovića, koje su doživele da sviraju u glavnim utočištima roka (Njujork, London) ali i u skoro svim ostalim važnim svetskim prestonicama.
Ja sam davno napustio svoj pariski san. Čvrsto uklješten problemima egzistencije stvarao sam i rešavao probleme, plaćao račune, trgovao, organizovao svakakva dešavanja - sve u poslednjem trenutku, strahovao, brinuo, pa i radovao. Od mog sna da pod mostovima Sene uživam u životu neopterećenom vlasništvom nad materijalnim stvarima, prihvatio sam samo taj deo da ni danas ne posedujem ni nekretnine ni automobile na svoje ime - bar delić odgovornosti manje.
Legenda sa niškog pločnika
Legenda sa niškog pločnika

Pevač grupe Ray Dorset je preživeo strašan pad nad provalijom zvanom zaborav i mostom zvanim blues zadržao smisao postojanja . Tim mostom ušetaće 13. avgusta na glavni stejdž Nišville festivala. Tokom dana povešćemo gai da prorošeta istim onim pločnikom Pobedine ulice gde je godinama niški Mungo Jerry sketovao melodiju „In the summertime". Kada zastanemo preko pita „Kalče" na njegovom omiljenom uglu - stejdžu (gde će do tada zablistati najnoviji šoping mol) osetiću s neba zahvalan pogled nekoga ko je bio deo pariskog duha juga Srbije.

Atačmenti



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivan.nbg ivan.nbg 15:52 23.02.2011

Prvi klošar!

background noise background noise 16:45 23.02.2011

Evo i klosarim

Znam coveka, negde '87-e, '88-e i '89-e da namaknem neku kintu prodavao sam bizuteriju na montaznoj tezgi ( ja, moja sadasnja supruga i jedan drugar, imali tri tezge bre, gazde . . . ) uglavnom na Zelenjaku i na Slaviji. Uglavnom pred novu godinu je Niški Mungo Jerry gostovao u Bgd, i sa štajge dolazio do Zelenjaka, peo se sve do Kneza ali se ipak zadrzavao na ovoj strani brda prema štajgi.

Njegova interpretacija "In the Summertime" je bila izvanredna, na gitari sa dve srednje zice na koje nije obraćao pažnju jer je gitaru koristio kao neku vrstu tarabuke ili konge, a zice su zvonile same od udaraca u rezonator.

Eeee, kako si me odusevio sto si me na njega podsetio, da samo znas, uzivao sam u svakom njegovom nailasku, kao da se barjak slobode vijorio nad gradom.

mirelarado mirelarado 17:21 23.02.2011

Re: Evo i klosarim

kao da se barjak slobode vijorio nad gradom.



background noise background noise 09:04 24.02.2011

Re: Evo i klosarim

sima2000 sima2000 16:47 23.02.2011

Mango Džeri

Mogao bih se zakleti da je Mango Džeri Leskovčanin. Barem 1000 puta sam ga video ispred Robne kuće u centru Leskovca. I danas mi nakon 25 godina u glavi odzvanja njegov raspukli glas koji se više dere nego što peva "When the Saints Go Marching In". Gitara mu nikada nije imala žice, koliko ja znam. Bio je kul lik. Slava mu.
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 13:45 24.02.2011

Re: Mango Džeri

Mogao bih se zakleti da je Mango Džeri Leskovčanin.


Čuo sam i ja priču da je rodom iz Leskovca. A baš ta činjenica što se tako malo zna o njemu - još više ide u prilog tvrdnje da je LEGENDA!
expolicajac expolicajac 17:19 23.02.2011

Bio je "car"

Gimnazija Bora Stankovič. Za pet cigareta "Marlbora" dolazio je svaki put kad sam ga zvao i u zakazano vreme počinjao da svira ispod prozora učionice. Tako sam preživljavao Macu Biologičarku i Kiselinku iz Hemije. Jedino od pokojnog Vučka iz fizike nije bilo efikasne zaštite. Mango bio si car
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 23:10 23.02.2011

Gde ga se seti?

Jel smem? Ovaj spot je samo muzika al bolje zvuci od onih gde ima i slika



A ne smem da postavim i onaj izvanredni deo sa Mungo Jerry iz Rode u magli. Ocas posla bi me pronasli zbog postavljanja piraterije
gorkav gorkav 02:39 24.02.2011

Tomi Stil

Ivane hvala za podsećanje na legendu.
U Nišu sam živeo od 1974. do 1990. Tomi Stil je tih godina bio baš aktivan.
Dolazio je i kod nas na fakultet (ja sam elektronac).
Šta drugo reći, lepa, prelepa sećanja...
Pozdrav!
Grk
drmomir drmomir 10:44 24.02.2011

Eh,Tomi...

Lepo je što ste se setili ovog čoveka. Jedinstven lik. Gitara bez i jedne žice mu je sasvim dobro služila kao doboš, a on je strašno pevao. Mogao je da bude opasan džezer, bio je ,što kažu Ameri, natural born. Ovako... Živeo je sam i otišo je sam. Ipak, mnogi ljudi ga pamte.
vilanderus vilanderus 23:39 24.02.2011

Kiselinka, Mungo Jerry i Pivce

Secam se i ja casova biologije, hemije kod baba Mace i Kiselinke.. ali i casova muzike Tomija Stila. Ali.. Nish ima itekakvog predstavnika na plocnicima Pariza, obali Sene itd . Moj drug Ivan Jelenkovic Pivce ! izuzetno nadareni multi-instrumentalista.. koji je i odlican ulicni muzicar... evo npr jednog linka na youtube-u..

http://www.youtube.com/watch?v=lBvfE7gJBro&feature=related

Imao sam srecu da saradjujem sa njim dok smo obojica bili jos uvek u Nishu... kolko se secam gostovao sam u nekoj sprdacina emisiji na Nisvil radiju... ciji je vlasnik valjda autor ovog bloga .. Ali kratko je trajala Pivcetova karijera voditelja radio programa (delom valjda zbog toga sto ga je gazda slabo ili uopste nije placao.. a delom zbog toga sto je dovodio u svoju emisiju goste kao sto sam ja ...ali sta ces..oduvek je tamo bila oskudacija). Cesto uhvatim sebe kako mu zavidim na slobodi ... Na neki nacin to je i moj san... svirati na ulici...radnim danom...zajedno sa vrapcima itd ...za svoju dusu...
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 16:32 25.02.2011

Re: Kiselinka, Mungo Jerry i Pivce

... kolko se secam gostovao sam u nekoj sprdacina emisiji na Nisvil radiju... ciji je vlasnik valjda autor ovog bloga ..


Tačno. Autor ovog bloga jeste i vlasnik zabranjenog (od strane RRA) neprofitabilnog Nišville radija i često je igrao basket sa Pivcetom. Tako je Pivce stekao poverenje i postao tonac na slabohonorisanom poslu. Doduše, plate nikada nisu kasnile više od mesec dana. Nesporazum je nastao kada je jednu platu potrošio na telefonske razgovore sa sa svojom suprugom koja je tada bila u Moskvi (naravno sa radijskog broja), a drugu (platu) nije imao strpljenja da sačeka, pa je kući poneo miksetu, reverb i mikrofon - višestruko veće vrednosti. Uprkos pritisku ostalih zapošljenih u radiju nisam ga prijavio policiji jer sam poštovao njegovu posvećenost muzici, pa i omogućavao da nastupi sa Miles Groffitom, Ratkom Zjačom (...). Prekršaj radne discipline mu je, naravno, odavno oprošten, tako da nije nemoguće da na nekom od narednih izdanja Nišvila nastupi, recimo, sa bendom uličnih svirača.
expolicajac expolicajac 19:51 25.02.2011

Re: Kiselinka, Mungo Jerry i Pivce

Uprkos pritisku ostalih zapošljenih u radiju nisam ga prijavio policiji jer sam poštovao njegovu posvećenost muzici

Žalio si se ali smo te opravili da je to krivično delo "samovlašća" i da se goni po privatnoj tužbi
Naravno ti si kao svaki ekonomista izračunao da bi te skuplje koštala tužba, i onda si odustao od toga.
Nisam mogao da izdržim bilo je to jače od mene
rackoni rackoni 20:22 25.02.2011

Mungo Jerry juga Srbije

Ne bi bilo lepo da skrenete s teme bloga ka lokalnim prepucavanjima
Inace, Tomija svojata svaki grad na jugu Srbije. Tako i moji vranjanci govore da je odatle

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana