Ljudska prava

GDE GOD SE OKRENEŠ - JMBG „NA DLANU“!

Freedom of Information RSS / 25.02.2011. u 16:30

Autor: Rodoljub Šabić

Kako biste se osećali kada bi i vi, kao nedavno jedan naš sugrađanin dobili od Poreske uprave poziv da objasnite utaju poreza od nekih 5 miliona dinara u vezi s prometom nekakvog cementa. Nimalo prijatno, izvesno. Niko, koliko god bio siguran da sve to nema nikakve veze sa istinom ne bi se osećao prijatno. A u našim medijima su sve češće vesti o ljudima na čije adrese stižu računi za razna dugovanja ili prijave za utaju poreza, u vezi sa poslovanjem preduzeća čiji su „vlasnici" iako za ta preduzeća prvi put čuju.
Krađa identiteta i u Srbiji postaje sve unosniji „posao".

Bilo bi, razume se sasvim logično očekivati da se društvo, država pre svega, tome energično i efikasno suprotstavi. Samo, koliko su takva očekivanja realna? U pogledu energičnosti, bar u ponekoj prilici, možda i jesu, ali u pogledu efikasnosti...

S tim u vezi indikativno je nešto što je Poverenik za (informacije od javnog značaja i) zaštitu podataka o ličnosti morao da uradi. Upravo gore pomenutoj Poreskoj upravi morao je uputiti upozorenje da dostavljanje poreskih rešenja i akata na način koji podrazumeva da je na pošiljci pored imena, prezimena i adrese poreskog obveznika vidljiv i jedinstveni matični broj građana (JMBG) postupanje koje je direktno protivno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Prethodno je, povodom obraćanja većeg broja građana, po službenoj dužnosti u Poreskoj upravi sproveden nadzor. Nadzor je pokazao da se rešenja Poreske uprave poreskim obveznicima dostavljaju u dve vrste koverata. Neke su potpuno zatvorene i na njima se vidi samo adresa i ime i prezime poreskog obveznika, ali neka rešenja idu u kovertama sa prozirnim prozorčetom i kroz koje se osim imena, prezimena i adrese vidi i JMBG poreskog obveznika. Uz to neki poreski akti, šalju se i tako što se presaviju na tri dela, pričvrste se i šalju, bez koverta i na njima se takođe vidi JMBG.

Nema sumnje da je ovakvo postupanje u suprotnosti sa jednim od osnovnih načela obrade podataka o ličnosti, koje proizilazi iz odredbi člana 8. tač. 6. i 7. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Reč je o načelu srazmernosti koje znači da je dozvoljeno koristiti, odnosno obrađivati samo one podatke koji su očigledno potrebni i primereni za postizanje svrhe obrade. Da bi poreski akt stigao na adresu poreskog obveznika očigledno je dovoljno napisati ime, prezime, naziv ulice, kućni broj, eventualno i broj stana. Podatak o JMBG za tu svrhu, više nego očigledno, potpuno je nepotreban. A valjda je istovremeno podjednako očigledno da nepotrebno vidno isticanje tog podatka (kao uostalom svakog drugog podatka o ličnosti) nije samo u apstraktnoj suprotnosti sa odredbama zakona već (što bi se u organu kakav je Poreska uprava moralo znati) podrazumeva nepotrebne a ozbiljne rizike povrede privatnosti i eventualnih zloupotreba.

Poreska uprava je od strane Poverenika za upozorenje izabrana kao veliki organ koji se bavi obradom ogromne količine podataka o ličnosti. Ona sasvim sigurno nije jedini državni organ koji postupa na gore opisan ili sličan način. Ima ih dosta, da o onim „nedržavnim" subjektima i ne govorim. Podaci o ličnosti se prosto „seju" na sve strane, JMBG pogotovo. A, i bez toga da im se lični podaci nude „na dlanu" kradljivci istih pokazuju da su sve „vredniji" i „uspešniji". Nešto se mora menjati bez odlaganja. Na svim nivoima treba menjati odnos prema pitanjima zaštite privatnosti. Bez toga preostaje da „verujemo" da se rastućem trendu krađe identiteta možemo efikasno suprotstaviti samo aktivnostima kriminalističke policije, tužilaštva i sudova. A to je, čak i kad bi te aktivnosti bile mnogo energičnije nego što stvarno jesu, - iluzija. I kao svaka iluzija, neefikasna, pa i opasna.



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vojislav948 vojislav948 16:56 25.02.2011

šta reći


I kao svaka iluzija, neefikasna, pa i opasna

Ovo ste lepo zapazili, ali nažalost svedoci smo da je situacija mnogo, mnogo ozbiljnija i po građane poražavajuća. Gde god da se okrenemo i bilo koji segment života da stavimo pod lupu videćemo neorganizovanost, neznanje, kriminal i nepoštovanje zakona i propisa, posebno od strane onih koji su ih doneli. Građanin je ostao usamljen i rekao bih potpuno nezeštićen.
Freedom of Information Freedom of Information 19:03 25.02.2011

Re: šta reći

vojislav948

Gde god da se okrenemo i bilo koji segment života da stavimo pod lupu videćemo neorganizovanost, neznanje, kriminal i nepoštovanje zakona i propisa, posebno od strane onih koji su ih doneli.
Građanin je ostao usamljen i rekao bih potpuno nezeštićen.

Milioni usamljenih !?
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 17:14 25.02.2011

JMBG na Web sajtovima

Da li je zakonito to što neki državni organi, agencije i institucije objavljuju JMBG brojnih građana na svojim Web sajtovima?
Freedom of Information Freedom of Information 18:50 25.02.2011

Re: JMBG na Web sajtovima

Dragan Pleskonjic
Da li je zakonito to što neki državni organi, agencije i institucije objavljuju JMBG brojnih građana na svojim Web sajtovima?

Imajući u vidu ustavna i zakonska rešenja svaka obrada podataka o ličnosti pa dakle i ova o kojoj govorite, je dopuštena samo ako za nju postoji izričit osnov u zakonu ili saglasnost lica o čijim podacima se radi.
apach92 apach92 18:03 25.02.2011

treba jos vremena

i skretanja paznje. Nazalost, nasi ljudi bas i ne razumeju sta znaci kradja identiteta i na koji nacin ukradeni identitet sve moze biti iskoriscen.

Sa druge strane institucije koje prikupljaju maticne podatke bas najbolje ne tumace zakonske odredbe koje uredjuju ovu materiju. Ima dosta nejasnoca, narocito u delu koji se odnosi na aut. obradu podataka i slicno. Ovo iz prve ruke.

Mislim da bi bilo pametno orgaznizovati seminare na kojima bi se razjasnila sporna pitanja i naznacile smernice za buduca postupanja.

ps. i jos nesto - sankcije, mi radimo na sankcije, ne umemo drugacije. Pa da se ne desava da mi svaki drugi dan zvoni telefon nudeci ovo ili ono a kad pitam odakle im moji podaci sa druge strane cujem cvrkutavi odgovor `pa, mi imamo bazu podataka!`

A ko ste vi i ko vam je ustupio bazu?
sahmatbg sahmatbg 18:27 25.02.2011

Re: treba jos vremena

apach92
i i jos nesto - sankcije, mi radimo na sankcije, ne umemo drugacije.

Definitivno,kad je evidentno da svest nije na odgovarajućem nivou,sankcije su jedini pravi pokretač.
Freedom of Information Freedom of Information 18:59 25.02.2011

Re: treba jos vremena

sahmatbg

sankcije su jedini pravi pokretač.

Sankcije su naravno nezaobilazne.I s tim u skladu poverenik je već podneo ne mali broj zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka i više krivičnih prijava.Nadležni pravosudni organi,reklo bi se, još uvek nisu ekspeditivni u postupanja po tim zahtevima i prijavama.Ali nezavisno od toga mislim da nikako ne bi bilo dobro ako bi sankcije bile glavni a pogotovo jedini pokretač.
AlexDunja AlexDunja 20:12 25.02.2011

Re: treba jos vremena

Ali nezavisno od toga mislim da nikako ne bi bilo dobro ako bi sankcije bile glavni a pogotovo jedini pokretač.

gradjani bi mallo
mogli da ppvedu računa
o tome gde ostavljaju podatke.
Freedom of Information Freedom of Information 20:27 25.02.2011

Re: treba jos vremena

AlexDunja
gradjani bi mallo mogli da ppvedu računao tome gde ostavljaju podatke.

Naravno, zaista je izuzetno važno da građani i sami vode računa o sopstvenim podacima,odnosno o mogućnosti da oni budu zloupotrebljeni. A i da država mnogo više radi na prevenciji.
AlexDunja AlexDunja 21:02 25.02.2011

Re: treba jos vremena

A i da država mnogo više radi na prevenciji.

eh,
milisav68 milisav68 20:10 25.02.2011

Primer

Kradje indetiteta

Beograđanin Branko Mijajlović: Kada sam izgubio indeks i vozačku dozvolu, neko je otvorio preduzeće „Komiks global" na moje ime i napravio dugove veće od 10.000 evra. Saznao sam da sam „vlasnik" firme kada su počeli da stižu računi za telefon, zakup prostorija, ručkove i pića

Press
apectator apectator 20:15 25.02.2011

Re: Primer

milisav68
Kradje indetitetaBeograđanin Branko Mijajlović: Kada sam izgubio indeks i vozačku dozvolu, neko je otvorio preduzeće „Komiks global" na moje ime i napravio dugove veće od 10.000 evra. Saznao sam da sam „vlasnik" firme kada su počeli da stižu računi za telefon, zakup prostorija, ručkove i pića Press

Da, on je stvarno odlićan primer. A nije jedini, bog zna koliko ima sličnih!
jedan.kub jedan.kub 21:22 25.02.2011

Na koji nacin

Kako biste se osećali kada bi i vi, kao nedavno jedan naš sugrađanin dobili od Poreske uprave poziv da objasnite utaju poreza od nekih 5 miliona dinara u vezi s prometom nekakvog cementa. Nimalo prijatno, izvesno. Niko, koliko god bio siguran da sve to nema nikakve veze sa istinom ne bi se osećao prijatno. A u našim medijima su sve češće vesti o ljudima na čije adrese stižu računi za razna dugovanja ili prijave za utaju poreza, u vezi sa poslovanjem preduzeća čiji su „vlasnici" iako za ta preduzeća prvi put čuju.
Krađa identiteta i u Srbiji postaje sve unosniji „posao".


Na koji nacin se prakticno resavaju ovakvi problemi?
Da li moze zamenom licne karte (koja sadrzi JMBG) koja ima svoj broj?
Desavalo mi se da sa nekim anketama uz adresu trazi i taj broj, i ako je bilo ocigledno da im je taj podatak suvisan.
U pitanju je bila prosecna potrosnja gasa od strane jp "grejanje"
Freedom of Information Freedom of Information 21:37 25.02.2011

Re: Na koji nacin

jedan.kub
Kako biste se osećali kada bi i vi, kao nedavno jedan naš sugrađanin dobili od Poreske uprave poziv da objasnite utaju poreza od nekih 5 miliona dinara u vezi s prometom nekakvog cementa. Nimalo prijatno, izvesno. Niko, koliko god bio siguran da sve to nema nikakve veze sa istinom ne bi se osećao prijatno. A u našim medijima su sve češće vesti o ljudima na čije adrese stižu računi za razna dugovanja ili prijave za utaju poreza, u vezi sa poslovanjem preduzeća čiji su „vlasnici" iako za ta preduzeća prvi put čuju.Krađa identiteta i u Srbiji postaje sve unosniji „posao". Na koji nacin se prakticno resavaju ovakvi problemi. Da li moze zamenom licne karte (koja sadrzi JMBG) koja ima svoj broj?

Najbolje je odgovarajučim odnosom prema zaštiti podataka o ličnosti otkloniti ili na minimum smanjiti mogućnost da do problema dođe.Jer, u protivnom, od poverilaca i države kojima "dugujete" možete se zaštititi samo tak što ćete u sudskom ili drugom odgovarajućem postupku dokazati da vam je ukraden identitet što najverovatnije može biti vrlo teško.
A i u novoj ličnoj karti imaćete isti JMBG. Glavni problem sa našim JMBG i jeste to što je on vezan za lična nepromenjljiva svojstva pa je i sam nepromenjljiv.
jedan.kub jedan.kub 22:20 25.02.2011

Re: Na koji nacin

Mozda bi trebalo zakonski precizirati u kojim slucajevima se koristi JMBG broj a u kojim broj licne karte?
4krofnica 4krofnica 22:33 25.02.2011

Re: Na koji nacin

i broj licne karte moze da se zloupotrebi, ...
(zanima me zbog cega zahtevaju broj licne karte kada se placa cekom, kada je l.k. data na uvid, proveren sadrzaj, ne razumem sta ce njima taj broj...ako postoji bilo kakav problem, banka-izdavalac ceka ima sve potrebne podatke)
mlekac mlekac 02:35 26.02.2011

Re: Na koji nacin

Freedom of Information

A i u novoj ličnoj karti imaćete isti JMBG. Glavni problem sa našim JMBG i jeste to što je on vezan za lična nepromenjljiva svojstva pa je i sam nepromenjljiv.


Ako mene pitate - najveci je problem sto ga nisu stampali samo na cenovniku u samoposluzi!

Ljudi nisu ni svesni na KOLIKO dokumenata im je stampana JMBG.

Pocev od zdravstvene knjizice.

A u svakom DZ gomila zaboravljenih zdravstvenih knjizica na salteru kod sestara.

I vecina ne smatra zdravstvenu ne znam kako bitnim dokumentom jer, zaboga, na njoj nema slike!

A svi ostali podaci su tu. Ime, prezime, ime oca, adresa, jmbg...
Hansel Hansel 22:44 25.02.2011

Birokratizam Poreske uprave

... da ne kažem licemerje...

Opisujete taj nehajan odnos prema ličnim podacima, a PU, zbog brige o podacima ne saopštava telefonom iznos dugovanja. OK, telefonom, mada bi i tu bila zamisliva neka lozinka, kontrolni broj ili slično, dostupno samo obvezniku (iovako podatke daju svakome ko donese poresko rešenje), ali - šta je s internetom? Kada sam pre tri godine pitao vrlo odgovornu osobu iz gradske PU zašto nije moguće dobiti podatke o dugovanju putem interneta, rekla mi je da je razlog - zaštita (u stavri: tajnost) podataka i da se to ne može dok se ne usvoji zakon o elektronskom potpisu. U međuvremenu je usvojen, a sve je i dalje isto. Osim toga, uopšte nije jasno u čemu je problem - ako osoba XY želi da ima elektronski uvid u zaduženje i dugovanja (čitamo ovih dana da PU kaže da je OBAVEZA građana da se informišu o svom poreskom dugu!), zašto joj to ne omogućiti dodelom PIN-a, lozinke... kao što to rade banke, Telekom, Infostan... Nikako da ustanovim čemu tolika konspirativnost kada je reč o informisanju o dugovanjima za porez!

Ima li neko ideju?
mnenadic mnenadic 00:15 26.02.2011

Umrežena budućnost - mali prilog

**Mušterija**: "Dobar dan! Hteo bih da naručim klopu."

*Operator*: "Mogu li prvo dobiti Vaš JMBG (OIB, LIB... ili kako ga već gde koriste) gospodine?"

Mušterija: "Moj JMBG...... ah da, pričekajte malo, eh ! Moj JMBG je 0512968910753!"

Operater: "Hvala Vam, gospodine Marko. Vidim da živite u Ulici jablana br. 13 i Vaš telefonski broj je 2332-971. Vaš broj na poslu je 2301-243 i
Vaš broj mobilnog je 064/221-... S kojeg broja zovete gospodine?"

Mušterija: "Uh? Kod kuće sam. Od kud Vam samo sve te informacije?"

Operator: "Pa umreženi smo gospodine."

Mušterija: (začuđeno): "Oh....... da, hteo bih da narucim dve velike kulen pizze i to extra ljute..."

Operater: "Mislim da Vam to nije dobra ideja gospodine."

Mušterija: "Kako to mislite?"

Operater: "Gospodine, Vaši zdravstveni podaci upućuju na to da imate visok krvni pritisak i veoma visok holesterol. Polisa dopunskog zdravstvenog osiguranja ne pokriva i taj rizik..."

Mušterija: "Pa šta onda preporučujete?"

Operater: "Mogli bi da probate našu bezmasnu soja-pizzu, koja je naravno od soje. Siguran sam da će Vam se svideti."

Mušterija: "Zašto to mislite?"

Operater: "Pa, prosle nedjelje ste u biblioteci i podigli knjigu 'Gurmanska jela od soje'. Zato sam Vam to predložio."

Mušterija: "U redu, U redu. Dajte mi onda dve maxi soja-pizze. I koliko to košta?"

Operater: "To bi trebalo biti puno za Vas, Vašu ženu i četvoro dece. Sve skupa, zajedno sa troskovima dostave je 550 din."

Mušterija: "Evo broj Vam broj moje kreditne kartice..."

Operater: "Oprostite gospodine, ali bojim se da ćete to morati platiti u gotovini. Prekoračili ste dopušteni iznos po kreditnim karticama."


Mušterija: "Skočiću do bankomata i uzeti keš pre nego vaš dostavljač stigne."

Operater: "Neće ni to ići gospodine! Imate prekoračenje i na tekućem računu."

Mušterija: "Nema veze. Samo pošaljite pizze. Spremiću novac. Koliko Vam treba za dostavu?"

Operater: "Malo smo zatrpani u ovom trenutku. Oko 45 minuta. Gospodine, ako Vam se žuri možete doći do nas, ali biće Vam nezgodno voziti pizze na motociklu."

Mušterija: "Kako znate da vozim motocikl?"

Operater: "Ovde stoji da kasnite s otplatom kredita za auto pa Vam ga je banka oduzela. Ali Vaš skuter je u potpunosti otplaćen pa sam samo pretpostavio da ćete voziti njega."

Mušterija: "@#%/$@&?#!"

Operater: "Preporučio bih Vam da pazite što govorite Gospodine! Već imate dve prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira na mitingu 2002. i vikanja na policajca 2008."

Mušterija: (Bez reči)

Operater: "Želite li još nešto Gospodine?"

Mušterija: "Ne, ništa više. Ali, nemojte zaboraviti dve gratis Coca Cole - piše u Vašem oglasu!"

Operater: "Oprostite gospodine, ali naš oglas je imao klauzulu da ne smemo nuditi besplatnu Coca-Colu dijabetičarima!"


** Pozdrav do surove buducnosti !!
Freedom of Information Freedom of Information 06:36 26.02.2011

Re: Umrežena budućnost - mali prilog


Pozdrav do surove buducnosti !!

Odličan, duhovit prilog. A ima puno smisla da pokušamo da promenimo tako "lepu" budućnost, zar ne?.
myredneckself myredneckself 09:02 26.02.2011

Re: Umrežena budućnost - mali prilog

mnenadic
**Mušterija**: "Dobar dan! Hteo bih da naručim klopu."

*Operator*: "Mogu li prvo dobiti Vaš JMBG (OIB, LIB... ili kako ga već gde koriste) gospodine?"

Mušterija: "Moj JMBG...... ah da, pričekajte malo, eh ! Moj JMBG je 0512968910753!"

Operater: "Hvala Vam, gospodine Marko. Vidim da živite u Ulici jablana br. 13 i Vaš telefonski broj je 2332-971. Vaš broj na poslu je 2301-243 i
Vaš broj mobilnog je 064/221-... S kojeg broja zovete gospodine?"

Mušterija: "Uh? Kod kuće sam. Od kud Vam samo sve te informacije?"

Operator: "Pa umreženi smo gospodine."

Mušterija: (začuđeno): "Oh....... da, hteo bih da narucim dve velike kulen pizze i to extra ljute..."

Operater: "Mislim da Vam to nije dobra ideja gospodine."

Mušterija: "Kako to mislite?"

Operater: "Gospodine, Vaši zdravstveni podaci upućuju na to da imate visok krvni pritisak i veoma visok holesterol. Polisa dopunskog zdravstvenog osiguranja ne pokriva i taj rizik..."

Mušterija: "Pa šta onda preporučujete?"

Operater: "Mogli bi da probate našu bezmasnu soja-pizzu, koja je naravno od soje. Siguran sam da će Vam se svideti."

Mušterija: "Zašto to mislite?"

Operater: "Pa, prosle nedjelje ste u biblioteci i podigli knjigu 'Gurmanska jela od soje'. Zato sam Vam to predložio."

Mušterija: "U redu, U redu. Dajte mi onda dve maxi soja-pizze. I koliko to košta?"

Operater: "To bi trebalo biti puno za Vas, Vašu ženu i četvoro dece. Sve skupa, zajedno sa troskovima dostave je 550 din."

Mušterija: "Evo broj Vam broj moje kreditne kartice..."

Operater: "Oprostite gospodine, ali bojim se da ćete to morati platiti u gotovini. Prekoračili ste dopušteni iznos po kreditnim karticama."


Mušterija: "Skočiću do bankomata i uzeti keš pre nego vaš dostavljač stigne."

Operater: "Neće ni to ići gospodine! Imate prekoračenje i na tekućem računu."

Mušterija: "Nema veze. Samo pošaljite pizze. Spremiću novac. Koliko Vam treba za dostavu?"

Operater: "Malo smo zatrpani u ovom trenutku. Oko 45 minuta. Gospodine, ako Vam se žuri možete doći do nas, ali biće Vam nezgodno voziti pizze na motociklu."

Mušterija: "Kako znate da vozim motocikl?"

Operater: "Ovde stoji da kasnite s otplatom kredita za auto pa Vam ga je banka oduzela. Ali Vaš skuter je u potpunosti otplaćen pa sam samo pretpostavio da ćete voziti njega."

Mušterija: "@#%/$@&?#!"

Operater: "Preporučio bih Vam da pazite što govorite Gospodine! Već imate dve prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira na mitingu 2002. i vikanja na policajca 2008."

Mušterija: (Bez reči)

Operater: "Želite li još nešto Gospodine?"

Mušterija: "Ne, ništa više. Ali, nemojte zaboraviti dve gratis Coca Cole - piše u Vašem oglasu!"

Operater: "Oprostite gospodine, ali naš oglas je imao klauzulu da ne smemo nuditi besplatnu Coca-Colu dijabetičarima!"


** Pozdrav do surove buducnosti !!

Orvel je beba
apectator apectator 09:29 26.02.2011

Re: Umrežena budućnost - mali prilog

myredneckself

Orvel je beba

Ma nije beba nego je čovek "pratio" stvari samo do 1984., a mi smo u 2011.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:51 26.02.2011

Re: Umrežena budućnost - mali prilog

Umrežena budućnost - mali prilog


strenum strenum 11:15 26.02.2011

Izvod iz MKR za promotivni program

Meni je vrhunac apsurda program za bebe DM drogerija, gde ljudi traze bebin izvod iz knjige rodjenih da biste stekli pravo na popuste i po neki pokloncic!!! Ne traze na uvid (sto bih jos i razumela), nego da ostane kod njih.
Osim toga pise da prijavom pristajete da se vasi podaci koriste i za druge promotivne kampanje (cije, koje?)!

Da li oni imaju zakonsko pravo da traze taj dokument?

Vise o programu
BABYBONUS
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:42 26.02.2011

Zemaljski dani teku plus nekolika pitanja

Zemaljski dan prekjuče:
Zvoni telefon, javljam se. "Dobar dan, ovde Alfa banka, hteli smo da vas upoznamo sa uslovima bla bla bla kreditne kartice Masterkard bla bla bla..." Prekinem logoreju, kažem: "A jel' vi znate da vi kršite odredbe Zakona o zaštiti potrošača, da vi mene ne smete nepozvani da zovete i da mi išta nudite, to se zove 'nasrtljivo poslovanje'?" Kaže teta: "Jaooo, izvinite!" Tup. Spusti mi slušalicu pre nego što sam stigla da joj kažem da me skine s liste na koju su me turili.

Zemaljski dan juče:
Stiže SMS od mstsPromo "U februaru dopuni kredit preko 200 din i dodatno dobijaš 10 puta veci bonus za pozive, SMS i internet u mts mrezi koji vazi 24h. Odjava od mtsPromo: SMS na 6560." (A ja se ne usuđujem da im ikakav SMS na bilo koji broj šaljem, da se ne ispostavi da sam time, u stvari, prihvatila nekakav paket, ili bogapitaj šta... A nigde telefona na koji bih mogla nekog da zovem i da im se nane nanine.)

Nekolika pitanja:
Malko sam nedavno čitala Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, pa mi se nešto čini da ga ja kršim left right and center. Stoga moram da priupitam:

Da li ja, kao astrolog koji skuplja lične podatke o osobama (datum, vreme, mesto rodjenja) i iste obradjujem (pravim natalne karte i koješta iz njih bajam) treba tu svoju bazu da prijavim u taj mnogopominjani Registar? Napominjem da neke podatke dobijam direktno od osoba, a neke skupljam po internetu (datum i mesto rodjenja; ps: uzgred, za vas gosn. Šabiću ni datum ne mogu da nađem, samo godinu, a to mi ič ne koristi; biće da vi pametno ne delite višak ličnih podataka, kako ono AlexDunja napominje i da treba da se radi). Jel' treba svaki put kad za neku poznatu ličnost sa interneta skinem podatak o rodjenju, istu obavestim da sam ga uzela i da ću taj podatak da obradjujem (tj. da pravim natal i bajam koješta iz njega)? Jel' treba od osoba koje mi lično usmeno daju svoje podatke, da tražim da mi potpišu da se slažu da ih obrađujem?
Freedom of Information Freedom of Information 12:29 26.02.2011

Re: Zemaljski dani teku plus nekolika pitanja

Krugolina Borup
Malko sam nedavno čitala Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, pa mi se nešto čini da ga ja kršim left right and center. Stoga moram da priupitama li ja, kao astrolog koji skuplja lične podatke o osobama (datum, vreme, mesto rodjenja) i iste obradjujem (pravim natalne karte i koješta iz njih bajam) treba tu svoju bazu da prijavim u taj mnogopominjani Registar? Napominjem da neke podatke dobijam direktno od osoba, a neke skupljam po internetu (datum i mesto rodjenja; ps: uzgred, za vas gosn. Šabiću ni datum ne mogu da nađem, samo godinu, a to mi ič ne koristi; biće da vi pametno ne delite višak ličnih podataka, kako ono AlexDunja napominje i da treba da se radi). Jel' treba svaki put kad za neku poznatu ličnost sa interneta skinem podatak o rodjenju, istu obavestim da sam ga uzela i da ću taj podatak da obradjujem (tj. da pravim natal i bajam koješta iz njega)? Jel' treba od osoba koje mi lično usmeno daju svoje podatke, da tražim da mi potpišu da se slažu da ih obrađujem?

Pa bogami Kru izgleda da preti opasnost da postanete jedan od vodećih prekršilaca Zakona o zaštiti podataka o ličnosti! Šalim se naravno. I obećavam da moji saradnici i ja nećemo kontrolisati da li ste svoje zbirke podataka o ličnosti prijavili u Registar pre nego što se potrudimo da na to nateramo organe vlasti,banke,zavode i sl. Što se drugih pitanja tiče stvari stoje ovako- zakon se ne odnosi na javno objavljene,široko dostupne podatke o ličnosti,pa ste se s tim u vezi eto "izvukli",moj datum rodjenja je 15.10.1955.i takodje je,iako ga niste našli, negde javno objavljen na internetu.A od osoba koje Vam lično daju podatke,po zakonu,treba da tražite predviđenu saglasnost za obradu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:00 26.02.2011

Re: Zemaljski dani teku plus nekolika pitanja

I obećavam da moji saradnici i ja nećemo kontrolisati da li ste svoje zbirke podataka o ličnosti prijavili u Registar pre nego što se potrudimo da na to nateramo organe vlasti,banke,zavode i sl.


Lepo je to da bar neko shvata da prvo treba država da poštuje zakone, e a da bi ih i građani poštovali. Ipak, ne osećam se prijatno znajući da kršim zakon, ne volim da kršim zakone, propisi su propisi, tako da ću u dogledno vreme detaljno da se upoznam sa svojim obavezama (zakon sam samo ovlaš čitala, tek treba da ga proučim), te ću gledati da svoju zakonsku obavezu ispunim.

Kad smislim obrazac za saglasnost, prvi primerak na potpis šaljem vama.
Hansel Hansel 13:57 26.02.2011

Re: Zemaljski dani teku plus nekolika pitanja

Skrenuo bih pažnju na sitnicu koja mi se čini bitnom, a možda i grešim u razumevanju - saglasnost se odnosi na pristanak osobe da se njeni podaci nađu u bazi, a potpuno je posebna priča, koja verovatno ne postoji u zakonu, da se ti podaci koriste/interpretiraju na bilo koji način, recimo da budu astrološki obrađeni. Osobe čiji se datumi rođenja nalaze slobodni na internetu, ili ih neko ko se bavi astrologijom sazna na drugi način, morale bi da se slože da ti podaci budu predmet bilo kakve analize. Ne samo astrološke, nego, recimo, i marketinške. Možda je to nemoguće definisati zakonom, ali moralo bi da se podrazumeva u poslovnoj etici "obrađivača", verovali mi u mogućnost tumačenja ili ne.

Dakle, g. Šabiću, da li ste davanjem Krugolini svog datuma rođenja istovremeno dali svoju saglasnost da Vam uradi horoskop?
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:16 26.02.2011

Re: Zemaljski dani teku plus nekolika pitanja

Osobe čiji se datumi rođenja nalaze slobodni na internetu, ili ih neko ko se bavi astrologijom sazna na drugi način, morale bi da se slože da ti podaci budu predmet bilo kakve analize.


U civilizovanom svetu postoje etički kodeksi profesije koji regulišu ovakve situacije. Na primer, ako obrađujem podatke za poznatu ličnost, i pišem članak o njenom horoskopu, koji objavljujem u astrolškom časopisu, onda ne smem u svojoj analizi da se bavim stvarima koje nisu već bile iznošene u javnost. Recimo, ako bih pisala članak o horoskopu gosn. Šabića, morala bih da se skoncentrišem na ono što je u javnosti poznato o njegovom javnom radu, ali ne bih smela da se bavim time kako se on slaže sa svojom ženom, da li mu dete pravi probleme ili ne, i tome slično.

To je tako u civilizovanom svetu, kažem. Kod nas je, naravno, opšte rasulo i nikakvih etičkih kodeksa nema. To jest postoje tek pokušaji da se oni uspostave, ali trenutno je totalni divlji zapad po tom pitanju.

E, sad... što se analize horoskopa (obrade podataka) tiče... iako o privatnim stvarima ne pišem, ja ih vidim pa ih vidim. Kako sebi da zabranim da gledam?

Mislim... uopšte nije jednostavno pitanje. Dragi mi kaže da, kad je kod njih u Danskoj stupio na snagu njihov zakon o zaštiti podataka o ličnosti, u astrološkim krugovima zavladala je totalna panika i rasulo. Na kraju, oni i dan danas rade, i to što rade nije totalno u skladu sa zakonom, ali se zato poštovanjem etičkih kodeksa osigurava da privatnost (koja je u korenu zaštite podataka o ličnosti) bude maksimalno ispoštovana.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:18 26.02.2011

Re: Zemaljski dani teku plus nekolika pitanja

Dakle, g. Šabiću, da li ste davanjem Krugolini svog datuma rođenja istovremeno dali svoju saglasnost da Vam uradi horoskop?


Pa, nije mi dao vreme i mesto rođenja, tako da ja ni ne mogu da uradim punu analizu, već eventualno tek nešto malo i ekstra neprecizno da bajam...
Freedom of Information Freedom of Information 15:12 26.02.2011

Re: Zemaljski dani teku plus nekolika pitanja

Hansel
Skrenuo bih pažnju na sitnicu koja mi se čini bitnom, a možda i grešim u razumevanju - saglasnost se odnosi na pristanak osobe da se njeni podaci nađu u bazi, a potpuno je posebna priča, koja verovatno ne postoji u zakonu, da se ti podaci koriste/interpretiraju na bilo koji način, recimo da budu astrološki obrađeni.

Ne grešite,u stvari, dobro razumete logiku Zakona o zaštiti podataka o lišnosti. Saglasnost se daje za tačno određenu odnosno određene vrste obrade i saglasnost data za jednu ne podrazumeva saglasnost i za neku drugu.
Freedom of Information Freedom of Information 15:55 26.02.2011

Re: Zemaljski dani teku plus nekolika pitanja

Krugolina Borup
Lepo je to da bar neko shvata da prvo treba država da poštuje zakone, e a da bi ih i građani poštovali. Ipak, ne osećam se prijatno znajući da kršim zakon, ne volim da kršim zakone, propisi su propisi, tako da ću u dogledno vreme detaljno da se upoznam sa svojim obavezama (zakon sam samo ovlaš čitala, tek treba da ga proučim), te ću gledati da svoju zakonsku obavezu ispunim. Kad smislim obrazac za saglasnost, prvi primerak na potpis šaljem vama.

Odgovorna,efikasna i stručna administracija je sigurno nešto što nam veoma nedostaje. Ali,nije kompliment Kru već istina,da bi nam i te kako dobro došlo i više građana sa takvim osećajem odgovornosti prema zakonu.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:15 26.02.2011

Na dlanu

To sa poreski rešenjima koji su otvoreni.
U moju zgradu stižu otvoreni, samo zaheftani papiri.
Jednom sam lepo uzeo iz komšijinog razvaljenog sandučeta i pročitao da je rešenje za porez na oružje, iznos toliki,... A komšija jedan od onih koji se ne trezne.

Znači, gospodine Šabiću, dobro je da su podaci na dlanu. Znaš sa kim imaš posla. I kloniš ga se u širokom luku.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:55 26.02.2011

Re: Na dlanu

QQlele kralju, pa ti si prekršio i zakon o privatnosti pošte...još ako te provali takav komšija da si mu brljao po pošti, moraćeš u još širem luku da se vraćaš kući...noću.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 18:02 26.02.2011

Re: Na dlanu

Jelica Greganović
QQlele kralju, pa ti si prekršio i zakon o privatnosti pošte...još ako te provali takav komšija da si mu brljao po pošti, moraćeš u još širem luku da se vraćaš kući...noću.

Sad neka ja padnem kao prva žrtva na oltar privatnosti. Što ti je život.
A ja sam samo bio iskren, a papir je stajao na izvolte, i ja da vidim da nije slučajno za mene,...
Tako mi treba kad piskaram o poštanskim sandučićima a prsti mi brži od pameti.
dolybell92 dolybell92 02:22 27.02.2011

JMBG

Nikad mi nije bilo jasno šta smo kao građani
dobili uvođenjem JMBG, pored broja LK ?
Samo još više pisanija; ne vidim ništa pametno od toga,
sem povećanog broja mogućnosti za zloupotrebu istog.
baroniknez baroniknez 02:56 27.02.2011

...

Da li je zakonito da Komunalno preduzeće objavljuje imena dužnika u lokalnom časopisu? I da li, ako je nezakonito, postoje neke sankcije za takvo postupanje?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana