Politika| Region

Staljinov brk

Željko Ivanović RSS / 23.12.2007. u 10:59

 

 

Šef crnogorske diplomatije dočekao je svojih pet minuta. Da poput uzoritih polaznika takozvane ruske škole (otud staljinov brk u naslovu) otpiše “staroj dami”. I sve to zbog Rezolucije Ervopskog pralemanta kojom se, između ostalog, traži saradnja crnogorskih vlasti s italijanskim pravosuđem u dovršavanju slučaja šverca cigareta. Kako se radi o istoj temi (hvatanju neprijatelja), ministar je iskoristio priliku da prozove i par nevaljalih EU ambasadora u Podgorici koji , svako malo, lupaju šamare našoj demokratiji. Parlamentarci su Roćena začudili “neprimjerenim ponašanjem” i pritiskom na italijansko pravosuđe a drugi miješanjem u naše unutrašnje stvari. Ovo je prepričano. U originalu poruke ministra inostranih djela su bile kao iz vremena sovjetskog sojuza. Ne baš džentlemnske, naravno ni diplomatske. Što su bar trebale biti s obzirom na mjesto koje on pokriva. Ali, zar iko misli da je Roćen u Vladi zbog diplomatije.

Osim mrskih Evropljana, ministar je, onako uzred, u to društvo sabotera mlade crnogroske države ubrojio i neke “domaće krugove”. Mislio je, pogađate, na izdajnike. “Bando izdajnička”, rekao bi jedan njegov ideološki i partijski predak. Možda Roćen ne bi imao ovako začuđujući nastup za jednog minsitra inostranih poslova, da pred njim nije stajao partijski šef. Osokoljen njegovim prisutvom i oran da mu pokaže lojalnost u odbrani od spoljnih i unutrašnjih pritisaka, Roćen je eto, osudio sva ta “neprimjerena”, “začuđujuća” i u “istoriji nezabilježena” ponašanja.

Odgovor mu je stigao veoma brzo. Istog dana, Jelko Kacin, evropski parlamentarac i koliko juče promoter crnogorskog prava na referendum i samostalnost. Zmajček je održao lekciju ministru iz diplomatije, zaključivši na kraju kako shvata Roćena – on se, obraćao svom puku a ne Evropljanima. Domaćim izdajnicima je laknulo. Društvo im se proširilo i za jednog zaslužnog (za našu stvar) Slovenca. Kako je krenula, crnogorska vlast će se zaista jednog jutra probuditi u starom društvu. A ministra Roćen će ponovo biti, blago rečeno začudjen, jer oko njega će biti, kao s početka 90-tih, radikali, narodnjaci, esenpeovci, esdeesovci, Dorbica Ćosić i Matija Bećković. Imaće jaku podršku iz Beograda - Toma Nikolić, Voja Koštunica, Velja Ilić – koji trasiraju put male Srbije ka velikoj Rusiji. Kakva Evropa i bakrači.

Ali, bez šale molim, jer – nema odmora dok traje obnova. Nakon dva-tri dana mirovanja imperija je uzvratila udarac. Kacinu je odgovorio Jakič. Pošteni Slovenac na mrskog Slovenca. Kao po komandi, baš na dan kad smo ugostili visoku delegaciju EP, s Doris Pak na čelu, “patriotski” mediji su zatrpali domaću javnost analizom Roman Jakiča, koja je, gle čuda, pokazala da je Rezolucija EP čisti promašaj a sam EP ne baš neka institucija od ugleda. Da bi Roman i njegova bajka dobili na značaju čovjek je krivo predstavljen – kao član pralamentarne skupštine Savjet Evrope iako je on, trenutno, samo član gradske vlade Ljubljane. Ova greška s predumišljajem naše diplomatije nije bila naivna. Namjera je bila očigledna, da se kod običnog puka stvori konfuzija, EP, SE, EU, tako da se na kraju zaključi kako je Jakič u stvari član istog tijela koje je donijelo “neprincipijelnu” Rezoluciju. Što znači da u tom Evropskom parlamentu ima i poštenih ljudi. Da ne misle svi isto, to jest crno o Crnoj Gori. Da tamo imamo prijatelja koji ne misli da su korupcija i kriminal “veći nego u zemljama u okruženju” i da mi patimo od dječjih bolesti, tako normalnih, čak poželjnih, “za jedno tranziciono društvo”. Sjajno. Hvala Romane za bajku, rekao bi ministar Roćen. Da je živ vjerovatno bi i Sejdo (Bajramović) imao šta da poruči Evropi.

Pitanje koje se dosad više shvatalo kao dio stranačkog vokabulara kojim je opozicija iritirala DPS nego kao realna i utemeljena kritika, sada dobija na mnogo većem značaju. Da li u vrhu crnogorske vlasti zaista postoji i takva kalkulacija!? Antievropska! U smislu da kad nam se džangrizavi Evropljani koji traže dlaku u jajetu (ili balvan u oku našem) popnu na glavu, okrenemo naš voz (Končalovski ga je zvao pomahnitali) ka Istoku. Rusija i Bjelorusija, to je jedna familija. Varšavski pakt, blokovi, Putin doživotni predsjednik, Deripaska premijer a Roćen, na istoj funkciji - ministar inostranih poslova. Ne zvuči loše. Ali, jedno su želje, drugo mogućnosti. Možda crnogorski vrh ne bi imao ništa protiv ni da se okrene i Zapadu, ali onom preko Atlantika. Ujka Semu, koji zabavljen svjetskim temama, nema vremena za nestašnu i korumpiranu crnogorsku mladež (mladi, lijepi, pametni). Nije ni to nezanimljivo – Crna Gora 52. američka država. Ali, i to ide teško jer geografija čini svoje. Crna Gora je jednostavno osuđena na Evropu. I to naš ministar dobro zna. Ali ne shvata da se u tu porodici ne ulazi burazerski. “Kume digni rampu”! Evropa ima pravila i ona se moraju poštovati. A kako reče Kacin, neka od tih pravila su nezavisno sudstvo, nekorumpirano društvo, iskorijenjeni kriminal.

Zaista je bilo blago rečeno začuđujuće da Roćen upozorava evropske parlamentarce na nemiješanje u ingerencije sudske vlasti. I to iz Crne Gore gdje šef parlamenta govori o trulim daskama sudstva i gdje se pred očima javnosti svaki iole ozbiljniji slučaj u istražnim ili sudskim radnjama pretvara u farsu. Zaista bi i za CG i za samog ministra bilo bolje da se pozabavio i nekim drugim paragrafima, liše ovog broj 7. Kojim se traži finalizovanje duvanske afere. Ali i ni taj paragraf nije nezanimljiv. Ali iz jednog drugog ugla. Naime, ispašće na kraju da su Đukanoviću o glavi najviše radili oni koji su mu se predstavljali kao najodaniji saradnici. i sljedbenici. Zato je Roćen ovako pogođen i spreman da brani Đukanovića. Iako svjestan da, po tom pitanju, nije ni od kakve koristi. Ni šefu, ni državi. Ali, to je već problem mentaliteta. Što kaže knjaz Danilo, Mirka Kovača:”Tek kad vide da ti se bliži kraj Crnogorci pokažu koliko su široke ruke”.

Željko Ivanović

Bulevar Milana i Romana (prošle sedmice bulevar sumraka, koliko juče Čede i Bebe, donedavno EK i OEBSA, ranije korupcije i kriminala, prije toga Ranka Krivokapića, a davno, veoma davno, Svetog Petra Cetinjskog)

Atačmenti



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

njegos njegos 13:22 23.12.2007

Izgleda da sam danas prvi

koji ostavlja komentar...
Rocko je ovoga puta bas pogodio u metu. Sefu je objasnio koliko ga voli, a obicnim ljudima da ga boli uvo za Evropu i onu toliko ponavljanu sintagmu od koje mi se povracalo "evroatlantske integracije"... I sire!
Budzet nam non stop raste, jesi li vidio sinocnji izvjestaj o stranim ulaganjima? Koliko smo samo u plusu!
A i nauka napreduje, a Zemlja postaje prenaseljena. Nadam se da ce ubrzo smisliti nacin kako da se dio populacije preseli na Mjesec.
Pa ako nasa inace ogromna primanja nastave da rastu, a Mjesec postane pogodan za zivot, taman bi mogli ovi nasi da ga kupe i onda se fino tamo preselimo i postanemo pioniri ne prevazidjenih evroatlantskih, nego kosmickih integracija. Onda nema niko nista da nam pisne! Koga briga za Evropu - ionako je prestara!
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:56 23.12.2007

Re: Izgleda da sam danas prvi

Nemam šta da dodam Njego. U stvari mogao bih komotno ovaj tvoj pasus da dodam tekstu. Vidiš ove tvoje kosmičke varijante, kao alternative za ocvalu Evropu, nijesam se sjetio. Dobra ideja, moja preporuka takođe za tvoj komentar.
niki m niki m 14:49 23.12.2007

Re: Izgleda da sam danas prvi

Nije mi bas najjasnije sta se zamera vlastodrscima u Podgorici? Citam, izvesni Hans Svoboda (zanimljivo ime) evropski parlamentarac tvrdi da se jedan gospodin moze kandidovati za predsednika CG tek kada se razjasne stvari oko sverca duvana. Kao do sada se ranije nije znalo za sve to. Da budem jasniji, kao i vi g. Ivanovicu niste znali za sve to? Kako zapad, tako i cela CG je znala za kriminalne aktivnosti cg vlasti i niko nije pravio problem jer je trebalo oslabiti Srbiju. Covek je izvrsio zadatak, razvalio zajednicu Srbije i CG, razvalio etnicko bice onih koji su se nazivali Crnogorcima, razvali sve sto je moglo u CG da se razvali, pa mislim da je sada red da ga ostavite na miru da izgrava berzanskog carobnjaka i gospodara CG. Uostalom, vecina u CG ga zeli i to iz sve snage. Zasto ometati tu ljubav.
Željko Ivanović Željko Ivanović 15:30 23.12.2007

Re: Izgleda da sam danas prvi

Mogao bih Niki da se složim sa većinom vaših stavova osim par nekih. Posebno se ne slažem s vašom tvrdnjom da je Đukanović razvaljivanjem zajednice SCG oslabio Srbiju! Ja mislim suprotno - da je ojačao Na žalost i to je kasno stiglo, kad je Srbija toliko bila oslabljena da se efekti tog čina nijesu odmah mogli prepoznati. Možete zamisliti gdje bi dans Srbija bila da je Đukanović to uradio 91., kad je izvjesni lord Karington to predlagao. Ili da je u Srbiji bilo pameti i snage da se 91. država okrene ka samostalnosti i ka Evropi. Ne treba mnogo mudrosti da se zaključi gdje bi danas bila Srbija. Jedna od značajnijih i uticajnijih zemalja EU. Samo je trebalo da je neko tada, 90-tih, "oslabi" i osamostali od svih ostalih yu republika (uključujući i CG). Srbija bi danas bila ucijelo, Kosovo niko ne bi pominjao, unutrašnja kohezija i toelrancija na visokom nivou, GDP najmanje 12.000 eura po glavi stanovnika, itd... A šta mi imamo umjesto toga. Zato kažem Đukanović je sada pomogao Srbiji, ali kasno. A odmogao joj je 91. kad se, zajedno sa Slobom i Dobricom, zalagao za zajedništvo i takozvanu SR Jugoslaviju.
niki m niki m 20:02 23.12.2007

Re: Izgleda da sam danas prvi

Možete zamisliti gdje bi dans Srbija bila da je Đukanović to uradio 91., kad je izvjesni lord Karington to predlagao. Ili da je u Srbiji bilo pameti i snage da se 91. država okrene ka samostalnosti i ka Evropi.


Kasniji dogadjaji nam pokazuju da od srpske pameti i snage nije mnogo zavisilo. Podsecam na dogovor koji su sva tri naroda u Bosni postigla pod pokroviteljstvom EU, pa je rat, na insistiranje USA, ipak, izbio. A, u tom ratu je poginulo skoro 100 000 ljudi. Kada je, kasnije, novinar LA Times pitao ambasadora Zimermana o tom slucaju, ovaj je odgovorio da su se "prevarili". Nije nego.

njegos njegos 03:20 24.12.2007

Re: Izgleda da sam danas prvi

Željko Ivanović
Nemam šta da dodam Njego. U stvari mogao bih komotno ovaj tvoj pasus da dodam tekstu. Vidiš ove tvoje kosmičke varijante, kao alternative za ocvalu Evropu, nijesam se sjetio. Dobra ideja, moja preporuka takođe za tvoj komentar.

E pa sad se jasno vidi da su nasi vlastodrsci u stvari kraljevi-filosofi iz Platonove price. Ko bi drugi mogao da hrli kosmickim integracijama osim ljudi koji shvataju velicinu kosmosa i znacaj postizanja harmonije s njim. Evropa je tu sasvim nebitna. E viva Rocko, Milo mi je sto vas vidim!
jinks jinks 16:32 23.12.2007

Sud partije

Nije stvar ni do sudova, bili oni italijanski, evropski, ili crnogorski ... pa verovatno ni do bilo kojih buducih izbora.

To su ljudi sa misijom, reformatori koji ne priznaju ni jedan sud, kao ni rezultate bilo kojih izbora, osim onih koji sluze visim ciljevima revolucije koja je u toku :) Oni priznaju samo sud svoje partije :)
niki m niki m 20:07 23.12.2007

Re: Sud partije

To su ljudi sa misijom, reformatori koji ne priznaju ni jedan sud, kao ni rezultate bilo kojih izbora, osim onih koji sluze visim ciljevima revolucije koja je u toku :) Oni priznaju samo sud svoje partije :)


Nece bas biti ovako. M Djukanovic priznaje rezultate izbora na kojima je ucestvovao jer i pobedjuje na njima. On je izbor naroda u CG i to ce ponovo da bude, dopalo se to nekome ili ne. Crnogorci jednostavno vole da im Djukanovic radi to sto im radi. Zato, valjda, i zele repete.
jinks jinks 21:16 23.12.2007

Re: Sud partije

Nisam mislio samo na MDj glede prakse nepriznavanja suda institucija, javnosti i birackog tela, vec i na neke njemu bliske bivse i sadasnje saradnike iz okruzenja.
Joe Black Joe Black 17:18 23.12.2007

"Nema odmora dok traje obnova"

Ali, zar iko misli da je Roćen u Vladi zbog diplomatije.


Naravno, Rocen je istureno krilo krupnog kapitala okupljenog oko porodice. Rocen je covjek koji je ponovo izronio iz svog polumraka one noci kad je Cetinje slavilo nezavisnu Crnu Goru, a Djukanovic se kezio zbunjen Lajcakovom cestitkom koja se dogodila nekoliko dana prije zvanicnih Lipkinih rezultata. To vece je EU pokazala koliko moze biti jaka, kad stane svim sredstvima iza odluke. Nakon toga je Djukanovic umjesto da prekrsti ulice i gradove svojim imenom, bio prisiljen da mirno sidje sa trona, kao sto je to Holbruk dogovorio sa Karadzicem. Naravno, visoko je institucionalizovao covjeka koji ga je bas to vece drzao za rucicu - zaboravljenog Rocena.

Osim mrskih Evropljana, ministar je, onako uzred, u to društvo sabotera mlade crnogroske države ubrojio i neke “domaće krugove”. Mislio je, pogađate, na izdajnike.

Da bi se neko osjecao izdajnikom, ili bio nazvan izdajnikom on bi prethodno, neminovno morao biti sa onim koji ga naziva izdajnikom u istom timu. Rezultati toga tima su poznati, tako da mi se svidja ovo zakasnjelo Zeljkovo priznanje u saucesnistvu onih za koje smatra da ih je Rocen etiketirao. Zanimljiv tekst o Rocenovoj biografiji pisala je porodicna novina Publika i taj tekst prilicno korespondira sa Zeljkovim. Iz ovih razloga zelio bih da pitam Zeljka sljedece, s obzirom da je rekao da "nema odmora dok traje obnova".

Ko su politicki predstavnici tima za obnovu?
Koji su mediji u logistici tima za obnovu?

Za sad toliko, nadam se da zbog ovoga necu ponovo biti banovan. I nadam se da cemo dobiti konkretne i precizne odgovore, a ne kao kad je rekao da Crnoj Gori treba "Sablja", a odcutao moje pitanje o tome ko treba da sprovede "Sablju" i ko treba da bude posjecen "Sabljom".
Željko Ivanović Željko Ivanović 19:09 23.12.2007

Re: "Nema odmora dok traje obnova"

Joe, nema razloga da se bojiš banovanja kad se držiš teme i nivoa. Da bih i ja opravdao te sosptvene zahtjeve s pram tebe, da odmah pređem na pitanja:

1. Duga je lista pol. predstavnika za obnovu ali recimo udarni trio Milo, Ranko, Milan (onda idu čelnici policije, ANB,sudova,tužilaštava, itd....)

2. I tu je duga lista, može mi se prebaciti subjektivnost, ali ja mimo Vijesti i Monitora ne vidim medij koji nije na tom patriotskom fonu. Na žalost. Većina njih svjesno, neki možda nesvjesno.

Evo i odgovora na ranije pitanja zbog kojih nijesi, kao što dobro znaš, banovan. Čak i da su pitanja bila teža ne bi bio.

1. "Sablju" u CG trebaju da sprovedu isti organi koji i u Srbiji - policija, tužilaštvo, sudstvo. Naravno, uz podršku Vlade i parlamenta, ako je moguće i većine pol. partija.

2. Treba da budu "posječene" iste strukture koje i u Srbiji - mafija i njeni pipci u strukturama države i vlasti.

Eto Joe, nadam se da sam bio precizan i da nijesam izbjegao tvoja pitanja.

pozdrav
Joe Black Joe Black 20:22 23.12.2007

Re: "Nema odmora dok traje obnova"

1. Duga je lista pol. predstavnika za obnovu ali recimo udarni trio Milo, Ranko, Milan (onda idu čelnici policije, ANB,sudova,tužilaštava, itd....)


Mislim da se nismo razumjeli, rekao si da je u toku obnova. Pretpostavljam da mislis na nove politicke snage - ako ne grijesim. Te politicke snage moraju imati medijsku, finansijsku itd logistiku. Zanima me ko su te nove politicke snage sposobne za obnovu i koje su njihove preporuke? Ali ako si mislio da je tim za obnovu Milo, Ranko, Milan uz medijsku logistiku Vijesti i Monitora, onda ne vidim da ce u Crnoj Gori doci do bilo cega novog. Takodje me zanima gdje je Antena M u svemu tome?
Joe Black Joe Black 20:40 23.12.2007

Re: "Nema odmora dok traje obnova"

2. I tu je duga lista, može mi se prebaciti subjektivnost, ali ja mimo Vijesti i Monitora ne vidim medij koji nije na tom patriotskom fonu. Na žalost. Većina njih svjesno, neki možda nesvjesno.


Kod ovog dijela takodje imam nekih nejasnoca. Ako je Monitor na istoj strani na kojoj su i Vijesti. Ti smatras da je Balsa najbolji ex Yu kolumnista sa cime se ja, naravno, ne slazem. Takodje, Miodrag Perovic stoji i iza Antene M i iza Monitora. Pretpostavljam da se u ovome slazemo. Zanima me kome preporucujes da vjeruje prosjecan crnogorski birac, ako Jevrem Brkovic, Balsin otac, za Miska Perovica kaze sljedece: "Ko je Miodragu Perovicu dao znak, mig, crveno svjetlo, ako nijesam ja, da moze krenuti u moralnu likvidaciju Jevrema Brkovica, po istom sistemu kako su to toliko puta radili: Novica Djuric, Momir Vojvodic, Ratko Deletic, Budimir Aleksic, Vaska Zdralevic, nekadasnja Pobjeda, Ekspres Politika, Politikina rubrika Odjeci i reagovanja, Glas Crnogoraca, Dan i Duga? Ovakvim cinom, Esad El Kocanik i akademik Miodrag Perovic, uveli su nekada slavni Monitor u red pomenutih novina, sto je i najveca tragedija Monitora, a tek Miodraga Perovica. I te su novine i njihovi novinari, putokazi bescasca i ratnohuskackog novinarstva, nastupali sa istim sloganima kao i Monitor, u ovom slucaju, odnosno kao Esad El Kocanik i Miodrag Perovic."

Dakle, kome vjerovati?
Joe Black Joe Black 20:50 23.12.2007

Re: "Nema odmora dok traje obnova"

1. "Sablju" u CG trebaju da sprovedu isti organi koji i u Srbiji - policija, tužilaštvo, sudstvo. Naravno, uz podršku Vlade i parlamenta, ako je moguće i većine pol. partija.


Prema CG zakonima mandati pripadaju poslanicima, a ne podnosiocima izbornih lista sa kojih su isti birani. Ovdje dolazim na pitanje vecine. Svi znamo koliko porodica ima novca. Zanima me sto ti vidis kao garanciju da porodica i u varijanti gubljenja parlamentarne vecine nece jeftino pazariti dovoljan broj poslanika? Ovim bi se srusila i potencijalna prilika za novu vladu, da ne kazem da bi sve ostalo na staro. Kad kazes policija, tuzilastvo, sudstvo? Zanima me sljedece, da li znas u liniji odlucivanja koliko novih ljudi treba u policiji, da bi ista krenula u reformu? Kolko je novih ljudi potrebno u tuzilastvu, da bi isto krenulo u reformu? Koliko je novih ljudi potrebno u sudstvu da bi isto krenulo u reformu.

Nadam se da cemo se sloziti u tome da Sablja u Srbiji i Sablja u CG ne mogu imati sustinske veze jedna sa drugom. Razlozi za ovo leze u tome da Srbija ima nekoliko desetina puta jacu ekonomiju od crnogorske i nekoliko desetina puta jace institucije od Crne Gore. Pretpostavljam da se i u ovome mozemo sloziti.

Postavio sam dosta pitanja. Ako zelis da mi odgovoris, molio bih te da to ne radis ovlas citajuci ista, nema trke. Meni se ne zuri.

Hvala na odgovorima.
Joe Black Joe Black 20:57 23.12.2007

Re: "Nema odmora dok traje obnova"

2. Treba da budu "posječene" iste strukture koje i u Srbiji - mafija i njeni pipci u strukturama države i vlasti.


Ovim odgovorom nisam zadovoljan - jer je knjiski, uopsten i neprecizan. Pretpostavljam da se sjecas da je ne tako davno, a za vrijeme Djukanoviceve vlade u analizi EU koja govori o sposobnosti CG da pregovara sa EU o stabilizaciji i asocijaciji precizno pisalo da je veliki broj vladinih funkcionera povezan sa organizovanim kriminalom, kao i da CG nema dovoljan broj ljudi koji su uopste sposobni da pregovaraju sa EU o istom. Da li smatras da su brat Mila Djukanovica i njihovi kumovi mafija ili pipci mafije? Da li smatras da oni treba da budu posjeceni sabljom? Na kraju, kako bi obicnom biracu, koji cita ovaj blog plasticno objasnio koje su to strukture?
Željko Ivanović Željko Ivanović 23:11 23.12.2007

Re: "Nema odmora dok traje obnova"

Joe, nije te bilo dvije nedjelje, što iz objektivnih što iz subjektivnih razloga i sada te ne mogu stići. Mislim da sam ti odgovorio na sva pitanja i da nema potrebe da detaljišemo, mislim da si me dobro razumio i što bi tvoj drug Slavko rekao, idemo dalje. Za razliku od njega, koji kad mu se ne svidja neko pitanje, ili kad smatra da je pitanje u stvari policijska provokacija, najčešće odgovarao sa "idemo dalje", misleći idemo na sljedeće pitanje, ja sam tebi odgovorio na svako. Da sad idemo na podpitanja to bi proizvelo nove krugove i tako opet na početak. Opet, kako bi Boško rekao, mlaćenje prazne slame.
Generalno, ne znam zašto misliš da je sve tako unificirano, da sin mora da misli kao otac, prijatelj kao njegov prijatelj, partner kao drugi partner, itd... To je Joe čisti komunizam što bi ti rekao. Svi misle kao vođa. Obrni malo na drugi način.
I drugo, složio bih se s tobom da je će CG teško ili dugo izlaziti na kraj s Đukanovićevim nasljedjem ali ne znam gdje si ti tu. Da li bi priskočio i pomogao u tom poslu ili bi, kako tvoji vole da kažu, s tribina u stvari podržavao Mila prebirajući po svakom ko se drzne da krene na njega jer nije dostojan tog posla. I onda opet upadaš u začarani krug - strašan si kritičar Đukanovića ali nećeš protiv njega, nije tvoj nivo, a s druge strane, nikom ne priznaješ da može protiv njega jer su svi, liše tebe i ostalih liberala, njegovi. Onda ispada da si ti u stvari, nesvjesno, potpuno na Milovoj strani. Kao ono, kažnjavamo CG zato što je u jednom momentu umjesto Slavka odbarala Mila - zato neka sada trpi i pati pod Milom. Sto godina, ako treba. Pa nije u redu. Pogotvo nije u redu ako nijesi ovdje nego ako sve to propovijedaš sa Ostrva. Iz debele ladovine, dakle.
Joe Black Joe Black 23:57 23.12.2007

Re: "Nema odmora dok traje obnova"

Željko Ivanović
Joe, nije te bilo dvije nedjelje, što iz objektivnih što iz subjektivnih razloga i sada te ne mogu stići. Mislim da sam ti odgovorio na sva pitanja i da nema potrebe da detaljišemo, mislim da si me dobro razumio i što bi tvoj drug Slavko rekao, idemo dalje. Za razliku od njega, koji kad mu se ne svidja neko pitanje, ili kad smatra da je pitanje u stvari policijska provokacija, najčešće odgovarao sa "idemo dalje", misleći idemo na sljedeće pitanje, ja sam tebi odgovorio na svako. Da sad idemo na podpitanja to bi proizvelo nove krugove i tako opet na početak. Opet, kako bi Boško rekao, mlaćenje prazne slame.
Generalno, ne znam zašto misliš da je sve tako unificirano, da sin mora da misli kao otac, prijatelj kao njegov prijatelj, partner kao drugi partner, itd... To je Joe čisti komunizam što bi ti rekao. Svi misle kao vođa. Obrni malo na drugi način.
I drugo, složio bih se s tobom da je će CG teško ili dugo izlaziti na kraj s Đukanovićevim nasljedjem ali ne znam gdje si ti tu. Da li bi priskočio i pomogao u tom poslu ili bi, kako tvoji vole da kažu, s tribina u stvari podržavao Mila prebirajući po svakom ko se drzne da krene na njega jer nije dostojan tog posla. I onda opet upadaš u začarani krug - strašan si kritičar Đukanovića ali nećeš protiv njega, nije tvoj nivo, a s druge strane, nikom ne priznaješ da može protiv njega jer su svi, liše tebe i ostalih liberala, njegovi. Onda ispada da si ti u stvari, nesvjesno, potpuno na Milovoj strani. Kao ono, kažnjavamo CG zato što je u jednom momentu umjesto Slavka odbarala Mila - zato neka sada trpi i pati pod Milom. Sto godina, ako treba. Pa nije u redu. Pogotvo nije u redu ako nijesi ovdje nego ako sve to propovijedaš sa Ostrva. Iz debele ladovine, dakle.


OK ne zelis da polemises. Ja sam se svaki put precizno pozvao na djelove tvog teksta. Uvazavao nivo kojim si zelio da govorim, postavio pitanja i ti mi na sve to odgovaras Slavkom Perovicem, mojim komunizmom i ko zna cime. Ja iskreno ne razumijem sto dobijas ako ti postavim neko pitanje, a ti mi odgovoris kako bi Slavko reagovao kada njemu neko postavi neko pitanje. Ne zelim da vjerujem da sebe zelis da uporedjujes sa bilo kim, pa ni sa njim. Kakve Slavko ima veze sa svim ovim. Ili mozda mislis da ni Slavko nije dovoljno podmetnuo svoju glavu onamo dje 99,9% gradjana Crne Gore ne bi podmetnula ni puvalicu. OK, to je tvoj izbor.

Ja smatram da izbjegavanjem otvaranja polemike na blogu, direktno obesmisljavas blog, cak mi izgleda da zelis da polemises samo sa onima koji su tvoji istomisljenici. Obicno odgovaras na pitanja koja u sebi ne sadrze nikakvu nadu za Crnu Goru, a posebno odbijas da odgovaras na najkonkretnije od svih - ko ce odraditi koji dio posla?! E toga Crna Gora nema, i to je sadrzano u EU dokumentima, od srednjoskolaca pa do starih komunistickih babaca. Jedini posao koji su svi zdusno prihvatili i u kome su uspjeli bilo je ubijanje LS-a. Moramo se sloziti da je za to svaki ucesnik u poslu bio debelo nagradjen. A Slavkova glava se najvise placala.

Na kraju cu protumaciti da tvoje odbijanje da odgovoris na postavljena pitanja ne znaci nista drugo nego da tim za obnovu u stvari i ne postoji, nego da se iza te price skriva nesto drugo.

Ponovo ti ponavljam, imena su potpuno nebitna. Bitan je proces i kako do njega doci, kao i materjal sa kojim ce se sve to odraditi. Tako je svuda na svijetu bilo, pa nece ni u CG biti drugacije, ako ga ikada bude.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:43 24.12.2007

Re: "Nema odmora dok traje obnova"

Joe Black
Ko su politicki predstavnici tima za obnovu?
Koji su mediji u logistici tima za obnovu?

Za sad toliko, nadam se da zbog ovoga necu ponovo biti banovan. I nadam se da cemo dobiti konkretne i precizne odgovore, a ne kao kad je rekao da Crnoj Gori treba "Sablja", a odcutao moje pitanje o tome ko treba da sprovede "Sablju" i ko treba da bude posjecen "Sabljom".


Mr. Black,

nisam u toku sa zbivanjima u CG pa mi ovo sto ovde pise g. Ivanovic predstavlja dobru i interesantnu informaciju. I iskreno receno, tesko mogu da mu nesto zamerim (vidim da mu prebacuju uglavnom neku "predistoriju" u koju ja nisam upucen). Doduse ne slazem se sa njim po pitanju smisla razdvajanja Srbije i Crne Gore. Ustvari mislim i da je rasturanje ex-Yu apsurd: insistiranje na suverenitetu, drzavi, granicma, vojsci, valuti ... i istovremeno teznja za ulaskom u EU gde se sve to (velikim delom) ponovo gubi. A razdvajanje Srbije i Crne gore je apsurd nad apsurdima. Pa ne postoji uzalud lepa engleska rec balkanize ... Ali o tome ne vredi vise pricati posto je to SVRSENA STVAR...

A ja se ustvari javljam da bih vam nesto predlozio: napisite vi vase odgovore na ova vasa pitanja. Pa cemo mi radoznali posmatraci sa strane saznati nesto vise o svemu. A mozda se i g. Ivanovic javi ako se ne slaze ... pa cemo onda imati polemiku. A ako se ne javi - znaci da se slaze. A mozda ga nazovemo i plasljivcem i kukavicom (i "mrchom":)))) ... a to jedan Crnogorac (a pogotovo jos ako je potomak Milosa Obilica i Vuka Madusica nikako ne sme da precuti :))))

pozz
Joe Black Joe Black 20:41 24.12.2007

Re: "Nema odmora dok traje obnova"

A ja se ustvari javljam da bih vam nesto predlozio: napisite vi vase odgovore na ova vasa pitanja. Pa cemo mi radoznali posmatraci sa strane saznati nesto vise o svemu. A mozda se i g. Ivanovic javi ako se ne slaze ... pa cemo onda imati polemiku.


Ja sam takodje iz radoznalosti postavio Zeljku ova pitanja. Moj odgovor i na prvo i na drugo pitanje glasi - NE POSTOJE! To je lako dokazivo, ali ja zelim cuti argumente na koje se Zeljko naslanja. Medije i politicke predstavnike koji tu tucu treba da biju.
s56a s56a 18:31 23.12.2007

Dezela

Slovenija i Crna Gora - 2,6M junaka - malo li je, bre?

Bice zanimljivo sledecih 6 meseci naseg predsedovanja EU. Dolazice Zapadni Balkanci masovno na Brdo. Kao u Titovo vreme. Prosao je 21. 12. za Stalina
Željko Ivanović Željko Ivanović 19:11 23.12.2007

Re: Dezela

Ima na Brdu jedan sjajan restoran, unutar zamka, i prekrasan kolač koji se zvao nešto kao "borvoničev zavitak". Kolač sa borovnicama. Mnogo dobro. I Staljinu bi se dopalo.
Joe Black Joe Black 20:17 23.12.2007

Re: Dezela

A onda se spustite do trga i do "Zvezde". Na fenomenalan Tiramisu, mada su i ostali kolaci genijalni.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 22:18 23.12.2007

Narodni svebranitelji ..!!


Eh, kako je za ljude - da li samo za ovdašnje, ili za ljude uopšte - karakteristična ta strast da pred svojom istomišljeničkom političkom svojtom glumataju advokate naroda i države, pa da zajedno sa tom istom svojtom klimaju glavama u znak međusobnog odobravanja - svakako nastojeći da iznude i priznanje šire publike jer su, eto, branili "opšti narodni interes" (a ne samo svoje lične interese, koji su, bože moj, prirodno ugrađeni u one opšte).
milovan vukov milovan vukov 02:21 24.12.2007

STARJU I LJEPSHU

Kad smo mogli srushit Dubrovnik,
i izgradit STARIJI I LJEPSHI,
zashto nebi i Jevropu, obnovili iz TEMELJA.
ig{n}or ig{n}or 09:54 24.12.2007

ulazak

Evropa ima pravila i ona se moraju poštovati. A kako reče Kacin, neka od tih pravila su nezavisno sudstvo, nekorumpirano društvo, iskorijenjeni kriminal.




...pa su nakon nestanka korpucije, odvajanja sudstva od vlade i policije i iskorenjenog kriminala odlucili da prime i bratsku nam Bugarsku.

Pravila za prijem u EU su poprilicno rastegljiva, a neke drzave je lakse pritiskati unutar EU nego van EU. Na to racunaju i Crna Gora i Srbija.

"Prodjoh pored jednog redara,
On samo svoju cigaru pali,
Kaze prodji sad i ne boj se nista,
Danas te niko nece dirati mali"

Zabranjeno Pusenje
godra07 godra07 14:40 24.12.2007

Britva...

I jos jednom smo dokazali,kako iako mali,ni EU ni Italijansko pravosuđe ne mogu nam ništa.U ovom junačkom govoru g-din Rocen zaboravio je da kaže kako nam ni Turci 500 godina nijesu mogli ništa.
Zar će Evropa dozvoliti da CG sa političarima kao što je Roćen postane dio njene zajednice?E ako tako bude...svejedno mi je čijem ćemo se jatu prikloniti.... A može i ova solucija,pošto ne znamo na koju ćemo stranu,da jednoga dana lijepo poručimo:
Sjever sklapa partnertsvo sa bratskom Rusijom,srednjišnji dio sa SAD,a jug sa EU.

.....vrijeme je za Sablju slozili smo se svi,ali ipak bi trebalo nasu akciju nazvati ˝BRITVA˝....pa riba od glave smrdi.Krenimo s vrha...od Britve.
Željko Ivanović Željko Ivanović 09:40 25.12.2007

Re: "Nema odmora dok traje obnova"

Joe, mislim da ti je uvaženi g.Vasilije dao pravi odgovor. Ne bih imao šta dodati. Iako ne bih rekao da smo istomišljenici. Pošto g.Vasilije nije pratio našu raniju polemiku od prvog bloga nadalje, samo da ga informišem da sam dosad odgovrio na jedno stotinjak tvojih pitanja koja su mnogo puta koja nijesu baš uvijek bila na korektnom nivou. Tako da ako sma se kome odužio tebi sam Joe. Ostajem naravno i dalje otvoren za polemike s tobom, jer to ej i smisao bloga a ne partisjka podrška i širenje jednoumlja. Danas odoh na sedmodnevni zasluženi odmor pa se vidimo tamo nakon svih ovih praznika. Srećno svima, Božić, Nova godina, pa opet Božić. Vama ostavljam otvoren ovaj blog da eventualno anstavite polemiku uz nadu da nećete kršiti pravila kako vas veliki brat moderator ne bi morao opominjati.

p.s. što se tiče poređenja sa Slavkom ili bilo kim drugim, već sam ti rekao Joe - nijesam ni za kakve medalje i prvoboračke penzije ali zaista se nikom ne bih pomjerio niti pred bilo kim ustuknuo glede onoga što se zbivalo i zbiva u lijepoj našoj. Slavku i ostalima koji su tih godina bili na pravom mjestu svaka čast ali ne vidim racionalnog razloga da se bilo ko proglašava za sveca i božanstvo pred kojim treba kleknuti.Što se zalaganja glave tiče, malo je neprirodno pričati iz inozemstva, sa pristojne distance, o tome ko je kada i više založio glavu.
Joe Black Joe Black 12:31 25.12.2007

Re: "Nema odmora dok traje obnova"

Tako da ako sam se kome odužio tebi sam Joe.


Zeljko ja ovdje ne polemisem ni zbog tebe ni zbog mene. Ti meni nista ne dugujes, kao sto ne dugujem ni ja tebi. Tako da se sa ovom tvojom konstatacijom od gore - ne slazem.

što se tiče poređenja sa Slavkom ili bilo kim drugim, već sam ti rekao Joe - nijesam ni za kakve medalje i prvoboračke penzije ali zaista se nikom ne bih pomjerio niti pred bilo kim ustuknuo glede onoga što se zbivalo i zbiva u lijepoj našoj. Slavku i ostalima koji su tih godina bili na pravom mjestu svaka čast ali ne vidim racionalnog razloga da se bilo ko proglašava za sveca i božanstvo pred kojim treba kleknuti.Što se zalaganja glave tiče, malo je neprirodno pričati iz inozemstva, sa pristojne distance, o tome ko je kada i više založio glavu.


Sto se tice Slavka, ja te po hiljaditi put molim da sa Slavkom polemises ako mislis da imas nesto da mu kazes, s tim sto nisam siguran da bi imao ovoliko razumijevanja za tebe, koliko ih imam ja. Ali u mojim godinama siguran sam da bi mu ovo bilo kolko toliko zanimljivo. I dalje ne kapiram zasto svaki post zelis sa njim da osmocis, zar je covjek toliko okupirao tvoju glavu. Ja cijelo vrijeme govorim o procesu, a ti uporno o floskulama i opstim pozicijama.

Što se zalaganja glave tiče, malo je neprirodno pričati iz inozemstva, sa pristojne distance, o tome ko je kada i više založio glavu.


Ovo je bilo nisko, zato sto znam da ti razumijes da boriti se za svoju egzistenciju ne znaci oduzimanje prava da se polemise o svojoj zemlji. Kapiram da bi najvise volio oduzeti to pravo svima koji su voljeli svoju zemlju prije mene. Ali slozices se da to nisi uradio ni kad je u pitanju Karic (ljetovanje u CG, a politicka borba u Srbiji), Cane (zivot na relaciji CG-Svajcarska, a politicka borba u Srbiji) ili na kraju Miodrag Perovic koji je iz Rima davao moralnu podrsku Djukanovicu (Toliko o miljenicima obavještajnih službi i borcima protiv ratnih režima, profesore Peroviću. Koliko nam je tih opasnih dana značilo saznanje da ste Vi na sigurnom i da će luča nezavisnosti gorjeti u Rimu, makar niko od nas ne pretekao u Crnoj Gori. Grijao je Vaš patriotizam, profesore Peroviću, tada i naše duše, a Vaša moralna podrška iz Rima bodrila je naša srca. No, šalu na stranu, ponavljam, a kazao sam to nebrojeno puta, svaka čast i moje poštovanje političkoj avangardi ideje nezavisnosti Crne Gore.) Tako da ti necu dozvoliti da uradis ni u mom slucaju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana