Hitler na Štajgi!

Srđan Mitrović RSS / 23.12.2007. u 15:10

hit-v.jpg

U ovoj zemlji ne može ni jedan dan da prođe bez skandala. Da li je moguće da ovo nikom ne smeta i da je sve u redu?
 
tekst je iz jučerašnjih novina.
 
 
Portret Adolfa Hitlera u poznatoj uniformi iz perioda nacističke Nemačke našao je svoje mesto u nedavno otvorenom hotelu „Mr President“ u centru Beograda, preko puta Beogradske autobuske stanice. Gosta koji odsedne u apartmanu 501 dočekaće najpoznatiji diktator i najveći ratni zločinac svih vremena. 
Politika hotela je da svaki gost u skladu sa svojim željama i interesovanjima može da izabere u čiji apartman želi da se smesti. Iako je hotel otvoren tek pre mesec dana, Hitlerova soba izazvala je veliko interesovanje, a trenutno je u njoj odsela gošća iz Nemačke. 

- Gostima se svidela ideja. Nemica koja je uzela ovaj apartman rekla je da se ne slaže sa politikom koju je Hitler vodio, ali da će moći poznanicima da se pohvali da je prespavala sa Firerom u sobi. Onaj kome se to ne sviđa, može da izabere apartman sa portretom predsednika koji mu se više dopada. Kakav god da je Hitler bio, neosporno je deo istorije i čovek koji je obeležio jednu epohu, a jedan naš pisac je rekao da ne postoje ni dobre ni loše stvari, već samo način na koji na njih gledamo - kaže za „Blic“ Dušan Zabunović, vlasnik hotela „Mr President“, koji posluje u sklopu lanca „Dizajn hotela“. 

Umesto da ih zaplaši i sama mogućnost da provedu noć uz sliku čoveka koga istorija pamti po najvećim i najmonstruoznijim zločinima protiv čovečnosti, sve više gostiju, po rečima vlasnika, želi da odsedne baš u toj sobi. Gosti kojima nije prijatno da vide Hitlera čak ni na slici, mogu da izaberu i nekog drugog svetskog diktatora. Tako postoje i Čaušeskuov, Kastrov i Staljinov apartman.
 
Posebno mesto posvećeno je Josipu Brozu Titu. Njegov portret smešten je u penthausu, na sedmom, ujedno i najluksuznijem spratu.
 
- U većini hotela na zidovima se nalaze slike mrtve prirode, što je prilično monotono. Portretima smo razbili taj koncept, tako da klijent ima utisak da ga je neko dočekao. Može sa slikom i da se posvađa, da mu kaže šta mu se kod njega sviđalo, a šta ne. Jednostavno drugačije je. Marketing je bio zadužen za izbor političara koje ćemo ovekovečiti. Svaka slika je original i 90 odsto njih su iz esnafske škole iz Sremske Mitrovice - kaže vlasnik hotela i priznaje da se pomalo plaši reakcije javnosti, ali da je spreman da u slučaju izuzetno negativnih komentara razmisli o uklanjaju pojedinih portreta. 

Međutim, reakcije gostiju hotela su uglavnom ravnodušne, jer unapred očekuju dekoraciju sa likovima bivših i sadašnjih predsednika, pa i najvećih diktatora i ratnih zločinaca. Pošto hotel još uvek ne radi punim kapacitetom, vlasnik kaže da sprema još neka iznenađenja, a među njima je i apartman Slobodana Miloševića koji još uvek nije u ponudi.
 
Autor: Jelena Ilić 
BLIC
 
 
 
 
 
 

Atačmenti



Komentari (169)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

garcon garcon 15:35 23.12.2007

Kpaitalizam u velikom stilu

Ja mislim da je ovo samo jedna trgovina i da nema nekog posebnog provokativnog znacaja.

Reklame negativnog karaktera nekada mnogo bolje deluju i donose veci prohod.

Oni jesu deo istorije ali licno ne bih zeleo da spavam u sobi sa Hitlerom, Milosevicem ili Titom...

U velikom stilu kapitalizam u Srbiji... nista nije zabranjeno ako je u korist potrosnje i proizvodnje, zarada, obrt, obrt...mada od ovakvih stvari nam se moze i zavrteti, ne samo obrnuti...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:40 23.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

To nije "reklama negativnog karaktera" već stvar elementarne pristojnosti i civilizacijskog nivoa.
garcon garcon 15:44 23.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

Ja bih rekao da ovaj hotel bas puca na to... smisljeno kroz marketing...

Kao sto rekoh meni ne bi bilo svejedno da spavam pored Hitlera i ostalih ubica...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:47 23.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

u normalnim zemljama ovakvi direktori hotela bi išli u zatvor.
a i taj zabunović je posebna priča.
garcon garcon 15:52 23.12.2007

Re: Kapitalizam u velikom stilu

Rekoh da nam se moze zavrteti, ne samo obrnuti...

Kraja Kraja 16:35 23.12.2007

Legalizam, sta li je.........

Ako me ne vara secanje, ni jedan od navedenih nije pravosnazno osudjen....a ova zemlja je poznata po legalizmu.
Juce je neko na blogu vec pomenuo sliku hitlera (namerno malo slovo), ali nije izazvao uzbudjenje.......Opet, ne smem da pomislim sta bi se dogodilo da u je hotelu okacena slika mladica, karadzica.............
Cini mi se da postoji neki trend gasenja ljudskosti u nama, negiranja svega sto smo ikada bili, izbijanja svih argumenata koji bi mogli da se pojave kao epitaf na nasim spomenicima...........Batrgamo se izmedju istoka i zapada, severa i juga, proslosti i buducnosti i u svakoj pauzi shvatimo da nam je neko odgrizao deo bica.........

je l' sam malo promasio temu........izvinjavam se Srdjane.......
bord bord 20:02 23.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

garcon
Ja mislim da je ovo samo jedna trgovina i da nema nekog posebnog provokativnog znacaja.Reklame negativnog karaktera nekada mnogo bolje deluju i donose veci prohod. Oni jesu deo istorije ali licno ne bih zeleo da spavam u sobi sa Hitlerom, Milosevicem ili Titom... U velikom stilu kapitalizam u Srbiji... nista nije zabranjeno ako je u korist potrosnje i proizvodnje, zarada, obrt, obrt...mada od ovakvih stvari nam se moze i zavrteti, ne samo obrnuti...

Hitlerom, Milosevicem ili Titom...

tito ? sine ?pobrkao si nesto ..
Misa Kostic Misa Kostic 21:10 23.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

Partizanski Srdjane, ‘Narodna Vlast’ to nam treba! Sve sto nam se nesvidja, uvedi ‘drakonski’ zakon; A sta ako neko stvarno zeli da potrosi kintu na sobu sa ‘idolom’? Ja bih, na primer, sobu sa Velikim vodjom I Ocem nacije Fidelom. On bar ima stila, tompusi, kubalibre, pinjakolada, rum,… Koju bi ti sobu? ...(daleko smo mi od demokratije)
Misa Kostic
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:15 23.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

kakve ja veze imam sa partizanima? kakva narodna vlast?
vi slobodno provedite vreme u sobi sa kastorm, možda bi bilo zaniljivo napraviti i hotele sa motivima aušvica i jasenovca?

što se mene tiče, može i soba marlene ditrih.
a što se premijera i predsednika tiče, ako baš moram da biram onda neka bude vili brant
Misa Kostic Misa Kostic 21:22 23.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

Nista licno, vise akademski, 'demokratski'; malo mi se cini nepristojno komentarisati ukus drugih, a u tom slucaju ova rasprava moze da se vodi na pijaci, stajgi, po stadionima- cinimi se da mi to ne zelimo, ovde?
Misa Kostic
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:24 23.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

hitler nema veze sa ukusom ili neukusom, zar ne?
da li se vi slažete sa "ukusom" direktora hotela?

Misa Kostic Misa Kostic 21:36 23.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

Nemam nikakvo misljenje ni o kakvim direktorima hotela, jer to samo jedan od poslova o kome neznam nista. Cela stvar je u domenu biznisa a ne Public Affair zato nekapiram cemu tolka panika? Drugo, molim da unesete malo duha u vase komentare, i tako izbegnete opsti utisak da se radi o agitaciji i progonu upravo onome u cemu su nacisti bili cuveni. Trece vase pitanje licno meni upuceno, je samo nepristojno i totalno neodmereno.
Misa Kostic
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:41 23.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

ako vi mislite da je kačenje slike hitlera u sobi beograskog hotela "biznis" onda zaista nemam sa vama šta da raspravljam.
stvarno ne mogu da "unesem malo duha u komentare" kada se govori o hitleru.
ukucate u google reč Holokaust, pa možda i shvatite zašto.

treće, ja sam pitao, nisam vređao.

Misa Kostic Misa Kostic 21:48 23.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

Eto, samo kroz jedan razgovor, naucili smo sta je 'demokratija', znaci da ponovim: Sloboda misljenja, privatnost, i malo kulture. Hvala!
Misa Kostic
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:51 23.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

Sloboda misljenja, privatnost, i malo kulture

nemaju veze sa hitlerom. hvala vama.
pufna pufna 23:32 23.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

Nista licno, vise akademski, 'demokratski'; malo mi se cini nepristojno komentarisati ukus drugih, a u tom slucaju ova rasprava moze da se vodi na pijaci, stajgi, po stadionima- cinimi se da mi to ne zelimo, ovde?
Misa Kostic

jedino sto je neukusno, je tvoja glupost, neobrazovanje i ponos u vezi s tim.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:37 24.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

Misa Kostic
Eto, samo kroz jedan razgovor, naucili smo sta je 'demokratija', znaci da ponovim: Sloboda misljenja, privatnost, i malo kulture. Hvala!
Misa Kostic



Nedavno je sa Sajma knjiga u Varšavi izbačen kao persona non grata kontroverzni britanski istoričar Dejvid Irving, osuđen u Austriji za poricanje holakusta, a poznat i kao neskriveni simpatizer Trećeg rajha. Direktor Muzeja bivšeg koncentracionog logora Aušvic intervenisao je i tražio da poljski izdavači ne dopuste da se istoričar sretne sa poljskim čitaocima i, eventualno, ponovi sramotni i kažnjivi čin negiranja holokausta. Novi Zeland je, pre tri godine, odbio da ga pusti na svoju teritoriju, a nepoželjan je u Nemačkoj, Italiji, Kanadi i Australiji. Austrija je 1989. godine za njim raspisala poternicu, a kada je 2005. godine doputovao u tu zemlju, uhapšen je i osuđen za izrečene laži o Aušvicu.


neke zemlje ovako reaguju a neke nikako. kao naša, na primer.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:43 24.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

za mišu aušvica, takođe:

EDIT: naravno, dok je ovakvih kao ti i koji kao ti shvataju demokratiju i slobodu mišljenja.
jel si čuo nekad glas žrtava?
šta misliš, ako misliš, kako bi se osećali logoraši bilo kojeg logora na svetu da im se u kafiću, hotelu, iz izloga smeši dželat?
al kome pričam.
a privatno? pa u svojoj kuhinji možeš al da paziš da te žrtve ne čuju.

p.s. jel bi ti se svidela fotografija zvezdana jovanovića u kafiću il bi ipak pomislio da je malo bljak?
m.agrippa m.agrippa 06:37 25.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

E, vidis, u takvim 'normalnim' zemljama ja nikad ne bih ziveo. Pravo na slobodan izbor uz potpunu odgovornost za posledice. To je princip kojim se drustvo treba voditi, svejedno da li se govori o medjuljudskim odnosima, umetnosti, biznisu... Nece meni drzava odredjivati cije slike smem ili ne smem da kacim u svojoj kuci, svom stanu, lokalu...
apatrid apatrid 10:37 25.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

Ja bih, na primer, sobu sa Velikim vodjom I Ocem nacije Fidelom.


Fidel se nikada nije predstavljao, niti su to drugi radili, kao otac nacije i veliki vođa. Što bi loši đaci rekli: "Sve ti se pomešalo"
Exitus Letalis Exitus Letalis 12:20 25.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu


Pravo na slobodan izbor uz potpunu odgovornost za posledice


sloboda izbora?
misliš da je pravo vređanje žrtava?

Nece meni drzava odredjivati cije slike smem ili ne smem da kacim u svojoj kuci, svom stanu, lokalu.


bas je dekorativno

braca

Nece meni drzava odredjivati cije slike smem ili ne smem da kacim u lokalu

misliš li ti kad pišeš?
u kojoj zemlji se to sme?
možda urugvaju ili onim što skrivaju ratne zločince?
vidiš, ja u takvoj državi ne bih živela.
ne bih da mi se smeše hitler, pavelić, mladić... dok ispijam kafu.
m.agrippa m.agrippa 19:09 25.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

Ponavljam, niko mi ne moze braniti da kacim sta hocu po sopstvenim zidovima - pogotovu ne drzava. Posto sam svesno i odgovorno bice, Hitlerove portrete sigurno ne bih kacio (sopstvena odgovornost i licni izbor) - ali ovo uopste nije poenta rasprave. Poenta je da niko nema pravo da odlucuje sta je podobno, a sta ne i da ja imam pravo da odlucim da li cu -- ili ne -- neku sliku okaciti na svoj zid.

Sto se tice 'vredjanja osecanja' - i to je prica bez kraja. Mnogo stvari nam u zivotu moze povrediti osecanja, ne samo slike zlocinaca i njihovih zrtava. Hajde da sve te stvari zabranimo zakonom. Pa da... resena stvar.

Kao npr. "Slucaj Pescanik" u Arandjelovcu. Posto je ta tribina 'povredila osecanja' odredjene grupe ljudi, oni su je sprecili. I to je, po Tebi, ok? (Na stranu moje licno misljenje o Pescaniku)
JJ Beba JJ Beba 20:14 25.12.2007

Re: Kpaitalizam u velikom stilu

Poenta je da niko nema pravo da odlucuje sta je podobno, a sta ne i da ja imam pravo da odlucim da li cu -- ili ne -- neku sliku okaciti na svoj zid.

To uopšte nije tačno. U modernim i razvijenim zapadnim demokratijama upotreba sika, simbola, zastava, parola iz vremena Hiterove Nemačke su zakonom zabranjene, a zemlje EU su anitifažizam ugrdaile u svoja društva kao najveći stnadard i najveću tekovinu..
To ti je kao sa slobodom govora.
U demokratijama ne postoji apsolutna sloboda govora. Neki oblici govora su ustavno zaštićeni i zabranjeni kao govor mržnje. To je onaj govor koji potstiče versku, rasnu, nacionalnu sexualnu mržnju.

Sumnjam da i ti svom tati kažeš sve šta misliš o njemu. To se prosto ne radi, cenzurišeš se. Neke stvari se jednostvano ne mogu govoriti i raditi.
garcon garcon 15:42 23.12.2007

Hitler je g...

Nesto mi je palo na pamet... Evropljanka, Nemica... koja je izabrala da spava u apartmanu sa Hitlerom je dobar primer kako nacija prolazi katarzu. Njoj to ne moze da smeta njen narod je prosao kroz period prihvatanja, priznavanja i oprastanja, tako da je za nju Hitler jedno obicno g... koje moze da smrdi pored njenog kreveta i da joj to ni najmanje ne smeta...

Bilo bi dobro kad meni Mladic, Milosevic i ostala banda ne bi smetali... kada cemo mi njih postlati u istoriju???
Misa Kostic Misa Kostic 21:16 23.12.2007

Re: Hitler je g...

Vrlo dobro, radi na tome- nedaj se zbuniti!
Misa Kostic
ivana23 ivana23 16:25 23.12.2007

Penthaus

jinks jinks 22:45 23.12.2007

Re: Penthaus



Liče, nije da ne liče :)
jinks jinks 16:41 23.12.2007

To bi,

Umesto da ih zaplaši i sama mogućnost da provedu noć uz sliku čoveka koga istorija pamti po najvećim i najmonstruoznijim zločinima protiv čovečnosti, sve više gostiju, po rečima vlasnika, želi da odsedne baš u toj sobi. Gosti kojima nije prijatno da vide Hitlera čak ni na slici, mogu da izaberu i nekog drugog svetskog diktatora. Tako postoje i Čaušeskuov, Kastrov i Staljinov apartman.Posebno mesto posvećeno je Josipu Brozu Titu.
takodje, ponesto moglo da govori i o mentalnom sklopu ljudi koji imaju dovoljno novca za boravak u hotelima takve kategorije ... a ponesto i o tome sta su uopste radili da bi dosli do tog novca, kada ga sad tako trose.
AlexDunja AlexDunja 17:38 23.12.2007

Re: Kapitalizam vulgaris...



People -- what have you done --
locked Him in His golden cage.
Made Him bend to your religion --
Him resurrected from the grave.
He is the god of nothing --
if that's all that you can see.
You are the god of everything --
He's inside you and me.
So lean upon Him gently
and don't call on Him to save you
from your social graces
and the sins you used to waive.
The bloody Church of England --
in chains of history --
requests your earthly presence at
the vicarage for tea.
And the graven image you-know-who --
with His plastic crucifix --
he's got him fixed --
confuses me as to who and where and why --
as to how he gets his kicks.
Confessing to the endless sin --
the endless whining sounds.
You'll be praying till next Thursday to
all the gods that you can count.

expert expert 23:51 23.12.2007

Re: Kapitalizam vulgaris...

Jethro Tull, My God, album Aqualung :)
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 15:42 25.12.2007

Re: Kapitalizam vulgaris...

Preporuka AD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pufna pufna 17:54 23.12.2007

!

E bas mi je drago sto je neko to postavio!
eto ''divnog'' dokaza i sa kojom li se samo brzinom nagomilavaju svi ti dokazi kao posledica JAVNOG GOVORA koji umanjuje i ne osudjuje fasizam. Postalo je sve dozvoljeno. Glupost vlasnika od koje se najezis!
dovidjenja civilizovana Srbijo...
Kazezoze Kazezoze 18:01 23.12.2007

Re: !

a jel' imaju apartmane sa ovom dvojicom?



...za bogate arapske goste))
KafaJeGotova KafaJeGotova 18:37 23.12.2007

Re: !

a jedan naš pisac je rekao da ne postoje ni dobre ni loše stvari, već samo način na koji na njih gledamo

pufna
eto ''divnog'' dokaza i sa kojom li se samo brzinom nagomilavaju svi ti dokazi kao posledica JAVNOG GOVORA koji umanjuje i ne osudjuje fasizam.

upravo tako! lakoca relativizacije uzasnih zlodela u srbiji je fascinantna.
pufna pufna 17:56 23.12.2007

...

e da,
i kad dodjem u Srbiju umazacu mu sliku jajima.
Pa ako ikada i treba da pisem postove, bice o tome.
%^$&#(@) im njihovu.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:21 23.12.2007

Re: ...

direktor Dušan Zabunović
deo teksta je iz Vremena broj 520, 20. decembar 2000.

Posebna su priča bescarinske prodavnice, "fri-šopovi". Jedan primer: u jednom trenutku Mihalj Kertes izdaje naredbu da se u roku od 24 sata sravni sa zemljom (doslovno tako!) najluksuzniji "fri-šop" na graničnom prelazu Preševo (jedan od najprometnijih prelaza, gde padaju najveće pare); radnja je imala sve dozvole. Niko nije verovao da će to biti učinjeno, ali došli su buldožeri i uništili objekat i svu robu u njemu: televizori su pucali, a viski je tekao potocima... Kertes je lično helikopterom došao da proveri je li njegova naredba izvršena. Na istom mestu je u rekordnom roku izgrađen novi "fri-šop" – u vlasništvu firme "Interspeed" Vlade Kovačevića Trefa i, kažu, Marka Miloševića (od oca Slobodana i majke Mire). Vlasnik prethodno srušenog objekta bio je Dušan Zabunović, koji je 6. oktobra sa naoružanim ljudima upao i preuzeo Saveznu upravu carina od zgranutog Mihalja Kertesa; ko bi mu zamerio... Monopol na "fri-šopove" bio je slatka lova i bio je bratski podeljen između funkcionerske dece i zaslužnih građana. Neki su kupovali robu, a neke je Bracika Kertes snabdevao zaplenjenom robom.
Vlasta Vlasta 17:57 23.12.2007

Ne mogu...

Ne razumem. Upalu mozga ću dobiti od gluposti. Full disc, nema više mesta...Preporučujem tekst, a dekoraterima preporučujem da bunjika nije jestiva i da je u tom smislu ne treba spremati kao varivo, da glupost nije uvek za oprostiti kao i da ima na ovom svetu još bivših i sadašnjih predsednika koji bi se sa zidova mogli smejati, ima ih više nego soba, sigurno. Ja sad pokušavam da zamislim dijalog na sastanku na kojem je ovo odlučeno...Gde mi je žuta osa, ne mogu na suvo...
Super Stupid Super Stupid 18:01 23.12.2007

Bas divno...

i to nekih kilometar od koncentracionog logora "Staro sajmiste"
... i u zemlji gde su nacisti streljali 100 za jednoga...
ma genijalno, kreativno, originalno, fenomenalno!
Taska Dana Taska Dana 18:08 23.12.2007

Jel

oni stvarno misle da je to originalno, duhovito i kreativno?!

Mozda da odstampaju toalet papir sa svoji likom?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:10 23.12.2007

Re: Jel


Priznaje da se plaši reakcije javnosti: Vlasnik hotela Dušan Zabunović sa novinarkom „Blica“


JJ Beba JJ Beba 18:26 23.12.2007

Re: Jel

iskreno se nadam da znate ko je Dušan Zabunović.

Pošto je u mom ataru bila sam u kafiću još onda kada je otvoren i iz istog izašla zbog slike. Odvratno je. Kao možeš mirno da sediš i srkućeš kapućino a da te sa slike posmatra Hića sa kriglom piva ispred sebe!
Ceo taj deo u Ličkoj ulici je nekda bila Arkanova prćija; tu je bila Košava a u vazduh je non-stop dizana poslastičarnica jednog Albanca koji neće da prepusti svoj lokal i Zabunoviću & comp.
Atomski mrav Atomski mrav 18:28 23.12.2007

Re: Jel

Možda postoje i Mladićev i Karadžićev apartman? I Pavelićev za susjede...
Setio sam se epizode Mućki u kojoj Delboj kupuje satelitski tanjir misleći da je antena a ispostavi se da je u pitanju transponder sa aerodroma - i pokušava da nađe lika koji mu je to prodao; zna da je u hotelu koji nosi naziv po nekom slikaru - pa idu redom: Rembrant, Rubens, Van Gog, Mane, Mone... Albert ubacuje "Hitler" (he was a painter, too), a Rodni mu kaže "Pa ko bi pri zdravoj pameti nazvao hotel 'Hitler'?"

Eto, ima ko će...
Taska Dana Taska Dana 18:30 23.12.2007

Re: Jel

Nikad cula. A sad vidim iz prilozenih tekstova...
jasmina lekic jasmina lekic 18:37 23.12.2007

Re: Jel

sta li je NJOJ smessno ?!
Misa Kostic Misa Kostic 22:08 23.12.2007

Re: Jel

A, gotcha! Pa, cekaj mozda je autoportret- onda vredi! Cekaj dok ovaj dasa privuce goste... kod nas je sve moguce.
Misa Kostic
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:28 24.12.2007

Re: Jel

JJ Beba
iskreno se nadam da znate ko je Dušan Zabunović.

Pošto je u mom ataru bila sam u kafiću još onda kada je otvoren i iz istog izašla zbog slike. Odvratno je. Kao možeš mirno da sediš i srkućeš kapućino a da te sa slike posmatra Hića sa kriglom piva ispred sebe!
Ceo taj deo u Ličkoj ulici je nekda bila Arkanova prćija; tu je bila Košava a u vazduh je non-stop dizana poslastičarnica jednog Albanca koji neće da prepusti svoj lokal i Zabunoviću & comp.


zabunović i njegovi stručnjaci za unutrašnju dekoraciju valjda nisu svesni da je holokaust zločin nad zločinima i da ima još preživelih logoaša holokausta.

možda da pored radosnih nemaca gostiju u narečenom hotelu stave i neku fotografiju iz aušvica, onako da ne bude dosadno



na primer jednu ovakvu.

u stvari, nije uopšte za zezanje. treba pokrenuti akciju da se kazni vlasnik hotela.
i već jednom doneti zakon koji zabranjuje negiranje genocida i vređanje žrtava.

ako je hteo da bude duhovit, mogao je svoju fotku da turi po sobama.
meni ovo uopšte nije zabavno.
ja sam zgađena.
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:26 25.12.2007

Re: Jel

jasmina lekic
sta li je NJOJ smessno ?!


pa misli da uvek mora sa se smeška kad je slikaju.
jasmina lekic jasmina lekic 22:21 25.12.2007

Re: Jel

Tek sad sam videla vaš odgovor...Ne postizavam...
Ama, jasno je meni zašto se ona smeje, zbog čega i tako to...Fotka u novinama je fotka u novinama.Dokaz da si novinarka, recimo.
U suštini sam tu malu opasku napisala više na račun novina u kojima je ta vesela slika izašla, novina koje su, makar meni, najodbojnije od sveukupne dnevne ponude KOJA JE GROZNA i to upravo zbog svoje neodredjene pozicije, pozicije ni riba ni devojka, ni previše smo ozbiljni ali jesmo, ali ni sasvim tabloidni ali jesmo.Plus kolumnisti, obaška oni!
Treger Treger 18:35 23.12.2007

Zabuna

Meni onaj lik više liči na na našeg premijera. To je soba koju će najviše koristiti Mladić. To je patriotski apartman. Sobu sa staljinom će koristiti guverner koji nam dođe iz bratske Rusije koji ći nam diktirati šta da mislimo.
apatrid apatrid 10:42 25.12.2007

Re: Zabuna

Sobu sa staljinom će koristiti guverner koji nam dođe iz bratske Rusije koji ći nam diktirati šta da mislimo.


tebi, Tregeru, treba neko ko će da ti govori šta da misliš. Izgleda da je tebi jedini problem - odakle je taj.
KafaJeGotova KafaJeGotova 18:35 23.12.2007

moj predlog

za ovo kretensko delo je da u svakom apartmanu kao motive za tepih isprintaju leseve zrtava rezima tih "mr. presidenta" tako da po njima moze i da se gazi. daj da perverzija bude potpuna. i, obavezno da, ako bude nekog sexa u apartmanima, da ljudi imaju gde da ejakuliraju. mogu i intervencije na porttretima u vidu rupa ili dodataka da opstenje bude potpuno. naravno, sve da se debelo naplati.
money making is a wonderful thing
oh la la oh la la 19:50 23.12.2007

počne sa slikama....

... a kraj je ko zna gde!

Evo primer hotela napravljenog od ruskog zatvora. Konfor je "kao nekad", a ima i dodatni program.
[url=http://www.karostascietums.lv/1/EN/night_in_prison/][/url]
G r o f G r o f 19:54 23.12.2007

ccc

Suviše strog post.
Sa prošlošću smo rasčistili tek kad možemo bez straha da koketiramo sa njom.
Već i samo pisanje o hotelu govori da je reklamni potez bio dobar.
Naravno, razmišljanje vredi za normalnu zemlju.....A za nas? Nisam siguran.
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:04 24.12.2007

Re: ccc

G r o f
Suviše strog post.
Sa prošlošću smo rasčistili tek kad možemo bez straha da koketiramo sa njom.
Već i samo pisanje o hotelu govori da je reklamni potez bio dobar.
Naravno, razmišljanje vredi za normalnu zemlju.....A za nas? Nisam siguran.


ne, nije strog. naprotiv, trebalo je tražiti zabranu rada hotela. i vlasnika pod istragu.
u normalnim zemljama takvog "koketiranja" nema.
JJ Beba JJ Beba 15:54 25.12.2007

Re: ccc

trebalo je tražiti zabranu rada hotela. i vlasnika pod istragu.

Pa Zabunović je bio pod istragom. Muljao pljuge sa Trefom, Markom & Mirom The Jul Marković.
Ili mislite da se obogatio nošenjem gajbica?
Atomski mrav Atomski mrav 20:08 23.12.2007

Zabunović

Zabunović, kažeš... čovek se malo zabunio, ili...?
Jelena Jelena 20:34 23.12.2007

hm

Shit happens.
Misa Kostic Misa Kostic 22:47 23.12.2007

Re: hm

Shit does not happen.
irvas irvas 05:05 24.12.2007

Re: hm

Misa Kostic
Shit does not happen.

u pravu si kosticu.
zato si se desio ti sa svojim kretenskim komentarima.

tebi ovaj incident sa hitlerovim portretom u kaficu predstavlja neku salu, marketing, sta li?
ili mislis da je hitler zrtvovao svoj zivot zarad dobrobiti cele evrope, bez jevreja naravno.
pa sad treba da ga rehabilitujemo i da zanemariomo genocid kao politicku realnost fasisticke nemacke?
o kakvoj ti demokratiji pricas? pa ne moze se fasisticka propaganda opravdati slobodom govora covece!

i sta ti znaci ovaj komentar?

Vrlo dobro, radi na tome- nedaj se zbuniti!
Misa Kostic


prozivas garcona za izjavu da treba jedan put resiti sa mladicem i smestiti ga u istoriju, da sluzi srbima za nauk da se NIKAD VISE NE PONOVI!
ja stvarno ne mogu da verujem kako moderatori ne reaguju na ovakve bljuvotine.
Badenac Badenac 22:04 23.12.2007

Sramota za Beograd

Os stanice,uzbrdo,penjemo se na Terazijski plato,a sa njega,tacnije Studentskog trka,hitro se spustamo ka delu Dorcola koji se nekada zvao Jevrejska mahala.U njoj danas gotovo da nema naroda po cijem imenu je ovak kraj nosio ime.Tu je da svedoci o proslosti Muzej jevrejskog naroda koga,nazalost,i ove 2007-e godine cuva policija.Dakle,od hotela do kraja gde su ziveli je negde 15 minuta hoda,a od njega do konc logora samo reka.Na tom potezu se desilo istrebljenje beogradskih Jevreja(ali i Roma,ali i Srba).Mozda zato se kreator uzasnog zlocina "vratio" da nadgleda da se slucajno ne obnovi secanje na ovaj uzasni deo istorije Beograda,jer se neko najzad setio da Staro Sajmiste postane muzej uspomene i opomene a ne zapusteno mesto sa zabavnim sadrzajima.
Reci " Kakav god da je Hitler bio, neosporno je deo istorije i čovek koji je obeležio jednu epohu, a jedan naš pisac je rekao da ne postoje ni dobre ni loše stvari, već samo način na koji na njih gledamo" svedoce da se nacizam ne nalazi samo iza zida u Dunavskoj ulici u Novom Sadu 09. oktobra,vec da on ima brojnije sledbenika i to naj nenobicnijim mestima u drustvu.Srdjane,da vas podsetim da se pre nekoliko Gebels "kocoperio" sa bilborda u Beogradu,a da se nasi marketisnski gurui smejulje dok govore da im je ova zver uzor.
Moj predlog je da se hotel odmah zatvori zbog deratizacije i dezinfikacije.Od olosa kome pripada i vlasnik.
Branislav J. Ciric
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:10 23.12.2007

Re: Sramota za Beograd

očigledno da istoriju nismo dobro naučili. očigledno da svi ovi što imaju pare da otvaraju hotele su bili ponavljači.
prošle godine sam pisao o kampanji za jednu banku koja je imala slogan "konačno rešenje". sasvim je bilo logično da dođemo i do samog firera.
skandal. još veći mi je skandal da tako nešto bilo ko može da opravdava. na bilo koji način. tu nema pozivanja na demokratuju i slobodu govora. za veličanje hitlera i negiranje Holokausta se ide u zatvor.
strava strava 22:16 23.12.2007

Nove ideje srpskih biznismena

Uskoro treba očekivati i druge ideje srpskih biznismena kao naprimer otvaranje javnih klozeta na krovovima zgrada srpskih institucija... To će donositi veliki novac... Dali postoji nešto što vređa ovaj narod ?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:19 23.12.2007

Re: Nove ideje srpskih biznismena

pa već je od skupštine napravljen cirkus, da ne upotrebim jaču reč.
a tek javni servis...

Red Devil Red Devil 22:49 23.12.2007

A jel' ima soba sa Cedinim portretom?

Jes' da nije jos preCednik ali' bice....makar kad' na vrbi rodi grozdje.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:59 23.12.2007

Re: A jel' ima soba sa Cedinim portretom?

soba sa wannabe predsednicima.
bronx bronx 00:18 24.12.2007

Re: A jel' ima soba sa Cedinim portretom?

Red Devil
Jes' da nije jos preCednik ali' bice....makar kad' na vrbi rodi grozdje.

ti nikad a on cak i mozda
mixmasterche mixmasterche 00:12 24.12.2007

Rim

Moj prijatelj iz Rima doneo pivo na kome je na etiketi bio Firer. Legalno kupljen u radnji.

I ovo je pricica za turiste. U ovom hotelu nece spavati Beogradjani, verovatno ni gosti iz Srbije vec samo strani turisti.
A vi nastavite da trazite fasizam tamo gde ga nema. Ponesite lupu da ga pronadjete i pincetu da ga uzmete i iglom konacno proburazite tako da se konacno oslobodimo fasizma u Srbiji.

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 00:17 24.12.2007

Re: Rim

nadam se da vam je pivo prijalo.
JJ Beba JJ Beba 00:23 24.12.2007

Re: Rim

A vi nastavite da trazite fasizam tamo gde ga nema

Izvini a našta tebe asocira slika Hitlera?
Koji simbol on za tebe pretstavlja?
Zar stvari bez njihovog značenja čine tvoju stvarnost?
Atomski mrav Atomski mrav 00:26 24.12.2007

Re: Rim

U najmanju ruku je u pitanju tolerisanje fašizma i korišćenje njegovih simbola u cilju zarade... ljudi imaju pravo da reaguju na nemoralne pojave.
mixmasterche mixmasterche 00:37 24.12.2007

Re: Rim

Za mene je Hitler jos jedan monstrum u istoriji. A bilo ih je puno.

Ali, lepo je neko pomenuo da ljudima u Evropi to mnogo ne smeta, ne osvrcu se mnogo na to da li je neko zalepio etiketu na pivo ili stavio sliku na zid. Zato je glupo da ovde postoji orkestar koji mora bez prestanka da trubi:

Srbija je fasisticka zemlja,

Srbija je fasisticka zemlja,

Srbija je fasisticka zemlja,

Srbija je fasisticka zemlja,

Srbija je fasisticka zemlja
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 00:42 24.12.2007

Re: Rim

moram da te zamolim da ne lupaš.
ja ne trvdim da je srbija fašistička zemlja, niti sam to ikada tvrdio.

ja ne znam da li si ti ikada bio u nekoj evropskoj zemlji, ali tamo su ovakve stvari regulisane zakonom. nema propagiranja hitlera, nema negiranja Holokausta. za takve stvari se ide na robiju.

.
mixmasterche mixmasterche 00:54 24.12.2007

Re: Rim

Najlepse bih te molio da biras reci!

Ja ne propagiram Hitlera.

Ja ne negiram holokaust.

Ja ne tvrdim da ti kazes da je Srbija fasisticka zemlja, ali tvrdim da ovde postoji orkestar koji to trubi. Kao oni orkestri na Stajgi. Bacis im malo sice i oni trube sta im kazes. Najcesce sviraju lose. Na stetu muzicke umetnosti. Ako razumes ovu alegoriju.

Kako objasnjavas pivo u Italiji ako je sve regulisano zakonom.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 00:58 24.12.2007

Re: Rim

kao što rekoh, u italiji se godinama sude oko toga.

da li ti misliš ako u italiji dve budale prodaju pivo i vino sa hitlerom da je to u redu?


za orkestar me baš briga, i trudim se da ne svira po mom blogu.
reči se trudim da biram, ali kada je u pitanju nacizam onda malo mi popuste kočnice.


JJ Beba JJ Beba 00:59 24.12.2007

Re: Rim

Ali, lepo je neko pomenuo da ljudima u Evropi to mnogo ne smeta

Jel ti misliš da je u Nemačkoj moguća Hitlerova slika u enterijeru bilo kog hotela ili kafića
Nije istina da ljudima u Evropi ne smeta slika Hitlera i da se na istu ne osvrću. Čime tu tvrdnju potkrepljuješ?
mixmasterche mixmasterche 01:12 24.12.2007

Re: Rim

Pomenuo sam vec ono pivo koje je kupljeno u Rimu. Neko je pomenuo vino. Isto tako gledam i sliku u hotelu. Druga je stvar kako mi ovde zelimo da vidimo stvari. Kaze se: ko o cemu - baba o ustipcima!

Vrlo sam protiv velicanja monstruma iz proslosti, sadasnjosti ili buducnosti
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:13 24.12.2007

Re: Rim

mixmasterche
Moj prijatelj iz Rima doneo pivo na kome je na etiketi bio Firer. Legalno kupljen u radnji.

I ovo je pricica za turiste. U ovom hotelu nece spavati Beogradjani, verovatno ni gosti iz Srbije vec samo strani turisti.
A vi nastavite da trazite fasizam tamo gde ga nema. Ponesite lupu da ga pronadjete i pincetu da ga uzmete i iglom konacno proburazite tako da se konacno oslobodimo fasizma u Srbiji.



zamisli kako si pametan? pa ti si neki baš jak tip.
možda navrne neki turista jevrejin, šta misliš?
nije nemoguće.

inače taman da niko nikada ne uđe u tu sobu i taj hotel, to se ne radi. razumeš li?
fašizam uvek kreće sa margine. uvek.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 01:15 24.12.2007

Re: Rim

prodaja piva i vina su izolovani incidenti u italiji i to nije pravilo. kao i kod nas, zbog sudova koje ne rade svoj posao u italiji, ovi procesi traju nedopustivo dugo.

znači to nije pravilo.

mixmasterche mixmasterche 01:20 24.12.2007

Re: Rim

Neki ce turisti kupovati pivo. Neki ce turista doci u hotel. Sobe i apartmani se biraju.

Ja ne bih izabrao Pol Pota, na primer. Mozda ni Tita. Mozda bih izabrao Bizmarka. Ili Sarl de Gola.

Razumes li?
JJ Beba JJ Beba 01:23 24.12.2007

Re: Rim

. Druga je stvar kako mi ovde zelimo da vidimo stvari

kako ih vidimo? Svaki noramalan čovek Hitlerovu sliku i nacistička obeležja doživlajva onako kako treba - sa gnušanjem. akcenat je na normalan
Da li se sećaš kako su Englezi reagovali kada se pric Hari pojavio na žurci sa svastikom na rukavu?
U mnogim evropskim zemljama upotreba nacističkih simbola i slika je zakonom zabranjena.
Evropska unija je antifašizam uzela za jedan od njenih standarda.
Vrlo sam protiv velicanja monstruma iz proslosti, sadasnjosti ili buducnosti

I to demonstriraš tako što odobravaš pojavu Hitlerovih sika u hotelu i kafiću u Ličkoj ulici?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 01:28 24.12.2007

Re: Rim

Neki ce turisti kupovati pivo. Neki ce turista doci u hotel. Sobe i apartmani se biraju.


ako su italijani idioti, jer treba da se takmičimo sa njima pa da budemo još veći.
moram priznati da sam veoma zabrinut za ljude koji kupiju pivo ili vino sa hitlerom. mora da su bili ponavljači u školi i bežali sa časa istorije.
mixmasterche mixmasterche 01:30 24.12.2007

Re: Rim

Samo u kontekstu ostalih predsednika i premijera. Ne kao vodje nacisticke Nemacke. Akcenat je na kontekst.
JJ Beba JJ Beba 01:32 24.12.2007

Re: Rim

Nešto mnogo nije u redu sa ljudima koji bi voleli da spavaju u sobi sa tmonstrumima. Pogotovo sa takvim kakav je bio Hitler.
U svojoj knjizi "Anatomija ljudske destruktivnosti" Erih From je Hitleru posvetio mnoga poglavlja.Pročitaj sa kim nemaš ništa protiv da ti ili drugi spavate u sobi.
mixmasterche mixmasterche 01:39 24.12.2007

Re: Rim

Prijatelj je kupio to pivo jer mu je bilo zanimljivo sta se prodaje kao suvenir u Rimu. Italija je za razliku od Srbije zemlja sa fasistickom prosloscu. Oni su ga i izmislili. Zamislite sada koliko je tamo vazno da se jure fasisti koji vise ne postoje, koji su samo u necijim glavama? Toliko je vazno da procesi traju godinama. Ja mislim isto da oni nemaju vaznija posla. Kao i ovde. To je goruce pitanje
JJ Beba JJ Beba 01:47 24.12.2007

Re: Rim

se jure fasisti koji vise ne postoje, koji su samo u necijim glavama?

ma čoveče to uopšte nije tačno. neofašistički pokreti svugde postoje, ali su u zabranjeni.
mixmasterche mixmasterche 02:14 24.12.2007

Re: Rim

Pa i ovde su zabranjeni. Spadaju u odrednice o raspirivanju verske, nacionalne i rasne netrpeljivosti krivicnog zakona Srbije. Ima i dosta osudjenih. Ali to su pojedinacni slucajevi, a ne organizovana drustvena pojava, kako bi to neko voleo da predstavi jer bi se odlicno uklopilo u sliku danasnje Srbije, prokuzene i napustene od svih. Mnoge NVO zive od toga da nadju nepronadjeno i rese neresivo. Ovaj blog je i onako pun aktivista raznih organizacija. I zestoko jedni drugima tapsu, i zgrazavaju se nad jadnim, glupim i bezubim Srbima koji samo guslaju o istoriji, pravu i pravdi, i kao narod nisu ni zasta drugo nego da se uniste. Takvi aktivisti izigravaju intelektualnu elitu jer su za razliku od nas dokucili nedokucivo. Pa to je jadno. Smara me mnogo ta prica. Zato nastavite vi sa svojim, mene necete ubediti.

A sad, izvinite me, idem da spavam. Nisam ni video koliko je sati.
JJ Beba JJ Beba 02:28 24.12.2007

Re: Rim

Ima i dosta osudjenih.

Dosta? Koji su to?
Ali to su pojedinacni slucajevi, a ne organizovana društvena pojava

kako to misliš?Vrlo su organizovani. Možda hoćeš da kažeš da nisu masovna pojava ali da nisu organizovana pojava to prosto nije tačno.
Za tebe jeste kasno. Laku noć
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:40 24.12.2007

Re: Rim

Ali to su pojedinacni slucajevi, a ne organizovana drustvena pojava, kako bi to neko voleo da predstavi jer bi se odlicno uklopilo u sliku danasnje Srbije, prokuzene i napustene od svih. Mnoge NVO zive od toga da nadju nepronadjeno i rese neresivo.


u nedostatku argumenata dohvatio si se nevladinih organizacija. samo sam čekala kad ćeš da ih pomeneš.
bravo.
irvas irvas 05:13 24.12.2007

Re: Rim

mixmasterche
Kao oni orkestri na Stajgi. Bacis im malo sice i oni trube sta im kazes. Najcesce sviraju lose. Na stetu muzicke umetnosti. Ako razumes ovu alegoriju.


e, ja ne razumem alegoriju.
ustvari to mi vise lici na cinizam nego na alegoriju.

po tebi su borci za suocavanje sa zlocinackom prosloscu isto sto i nekakvi muzikanti sa stajge?
srbija nije fasisticka zemlja ali zato budno cuva zlocince koji su izvrsili genocid u ime nekakvog srpstva.
u tvoje i moje ime.

razmisli o tome.
Exitus Letalis Exitus Letalis 12:48 25.12.2007

Re: Rim


JJ Beba
A vi nastavite da trazite fasizam tamo gde ga nema

Izvini a našta tebe asocira slika Hitlera?
Koji simbol on za tebe pretstavlja?
Zar stvari bez njihovog značenja čine tvoju stvarnost?


pa ni na šta.
ni na kakav simbol.
šta ti je jj.
zar ne vidiš da je on je za slobodu bez granica.
za evropsku srbiju.

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 00:53 24.12.2007

ivana23

budala će uvek biti. u italiji se već godinamapo sudovima razvlače parnice da li mogu da se prodaju vina sa hitlerovim likom. to nije nikakav dokaz da je ok okačiti sliku hitlera u hotelu.
izvini što sam obrisao komentar, jedna slika hitlera na postu je dovoljna.
ivana23 ivana23 11:07 24.12.2007

Re: ivana23

Srđan Mitrović
budala će uvek biti. u italiji se već godinamapo sudovima razvlače parnice da li mogu da se prodaju vina sa hitlerovim likom. to nije nikakav dokaz da je ok okačiti sliku hitlera u hotelu.izvini što sam obrisao komentar, jedna slika hitlera na postu je dovoljna.

Pa i predlozila sam da obrises.
ceda_urosevic ceda_urosevic 02:33 24.12.2007

Da li se jos neko na planeti dosetio ovoga

?

Ja sam cuo za Elvisov apartman, posecujem Merlin Monro bioskopsku salu, hodam ulicama koje nose nekakava imena, ali da li se iko na planeti Zemlji sem nas, setio da napravi ovakav hotel?

Nemam komentara
nsarski nsarski 03:15 24.12.2007

Re: Da li se jos neko na planeti dosetio o

ceda_urosevic
?

Ja sam cuo za Elvisov apartman, posecujem Merlin Monro bioskopsku salu, hodam ulicama koje nose nekakava imena, ali da li se iko na planeti Zemlji sem nas, setio da napravi ovakav hotel?

Nemam komentara

Pre nekoliko godina je u Juznoj Koreji napravljen disko/bar sa celokupnom nacistickom simbolikom i slikama. Nismo se mi prvi toga setili.

Evo ovde . Bar se zvao "Treci Rajh".

Ima i ovde "Hitler Techno Bar and Cocktail Show" o Gestapo pool u istom gradu.
irvas irvas 04:33 24.12.2007

Re: Da li se jos neko na planeti dosetio o

nsarski

Pre nekoliko godina je u Juznoj Koreji napravljen disko/bar sa celokupnom nacistickom simbolikom i slikama. Nismo se mi prvi toga setili.Evo ovde . Bar se zvao "Treci Rajh".Ima i ovde "Hitler Techno Bar and Cocktail Show" o Gestapo pool u istom gradu.


nsarski, ne radi se o tome ko se prvi setio. linkovi koje si postavio govore o protestu stranih ambasadora i ljudi iz vizentalovog centra povodom otvaranja disco bara sa cinicnim nazivom "treci rajh."

da li bar jos uvek radi?

pitanje je ko ce protestvovati u srbiji povodom onog idiotskog portreta u beogradskom kaficu?
nsarski nsarski 05:51 24.12.2007

Re: Da li se jos neko na planeti dosetio o

pitanje je ko ce protestvovati u srbiji povodom onog idiotskog portreta u beogradskom kaficu?

Ne znam kad ce (i da li ce) u Srbiji neko protestovati, ali to nije bila poenta.
Ja sam samo ukazao da ni u ovoj svinjariji nismo bas originalni. A to je, cini mi se, bilo pitanje koje je Ceda pokrenuo ("Da li se iko dosetio..."
ceda_urosevic ceda_urosevic 06:59 24.12.2007

Re: Da li se jos neko na planeti dosetio o

Hvala nsarski, bas me je to zanimalo, bilo bi jos vise bizarno (ako je to uopste moguce) da smo u ovome prvi...
pozdrav
JJ Beba JJ Beba 16:24 24.12.2007

Re: Da li se jos neko na planeti dosetio o

Ja sam samo ukazao da ni u ovoj svinjariji nismo bas originalni. A to je, cini mi se, bilo pitanje koje je Ceda pokrenuo ("Da li se iko dosetio..."

Uopšte nije pitanje ko se prvi setio.
Svastika je stari sanskrtiski simbol i u Indiji ima sasvim drugačije značenje. U Indiji postoje hoteli i kafići koji u svojojim enterijereima imaju taj siblol i oni ga doživljavaju drugačije nego ostatak sveta zato što je Hitler taj veliki simbol iskompromitovao.
poenta je u značenju siblola iz vremena Hitlerove Nemačke i nacistiških simblola pod kojim su učinjenji najstrašniji zločini.
Uopšte nije bitno da li neko nalazi opravdanje za Hitlerovu politiku ili ne, već da normalni ljudi mogu sa shvate da relativizacija značenja tih simbola vređa žrtve. U ovom gradu u kome se otvara hotel i kafić sa slikom Hitlera počinjeni su mnogi zločini baš u ime tog lika koji nas posmtra sa slike. U ovom gradu žrtve i potomci žrtava te politike još uvek su žive, kao i sećanja na te zčočine.
Svaka relativizacija tih zločina je odvratna.

Hitlerova slika na zidovima tog objekta mnogo govori o vlasniku objekta, kao što i relativizacija tog čina mnogo govori o onima koji to relativizuju.
strava strava 21:03 24.12.2007

Re: Da li se jos neko na planeti dosetio o

Pre nekoliko godina je u Juznoj Koreji napravljen disko/bar sa celokupnom nacistickom simbolikom i slikama. Nismo se mi prvi toga setili.

Ali Hitlerovi podanici nisu ubijali Korejce nego Srbe.
nsarski nsarski 01:19 25.12.2007

Re: Da li se jos neko na planeti dosetio o

Ali Hitlerovi podanici nisu ubijali Korejce nego Srbe

Touche!
Sto bi rekli stari rabini: da li su tvoje usi cule to sto su tvoja usta rekla?

Moralni princip valjda vazi za sve bez razlike.

A, potom, Hitlerovi japanski ortaci su radile veoma ruzne stvari u Mongoliji, Kini, Koreji, Filipinima...iz istog ideoloskog razloga.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana