Društvo| Gost autor| IT

Eskalira kretenizam

uros_vozdovac RSS / 04.03.2011. u 11:36

Ponovo imam gosta, ovaj put u pitanju je Đorđe Krivokapić, pravnik beogradski i bloger.  Ima reč:

 

U http://www.kvalifikuj.me/?p=67  tekstu (ukoliko već niste savetujem da ga pročitate pre nego što nastavite ovaj post: )  na osnovu šturih medijskih saopštenja i nekoliko pretpostavki pokušao sam ustanovim razloge za Goranovo hapšenje. Policija se u toku 3. marta oglasila saopštenjem čiji tekst prenosim u celosti:

 

 

Pripadnici SBPOK – Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, lišili su slobode i zadržali Gorana Čujaka (1960) iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela i predmeta srodnog prava.

Osumnjičeni na jednom od najpopularnijih internet foruma, bez ovlašćenja nosilaca autorskih prava pravnog lica ”INTERMEDIA NETWORK”iz Beograda, objavio i postavio link za preuzimanje neovlašćeno umnožene kopije domaćeg filma „Montevideo, Bog te video“. Tako je omogućio neograničenom broju korisnika interneta da u elektronskom obliku preuzimaju navedeni film. Na isti način je omogućio preuzimanje drugih filmskih, muzičkih i softverskih materijala, domaćih i stranih autora, bez njihovog znanja i odobrenja, nanoseći im na taj način ogromnu materijalnu štetu.

Prilikom pretresa stana i drugih prostorija kod Gorana Čujaka zaplenjena je veća količina informatičke i druge opreme, koja je služila u navedene svrhe, kao i veći broj softverskih i audio-vizuelnih materijala, čije je veštačenje u toku.

Osumnjičeni Goran Čujak priveden je istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu, koji mu je nakon saslušanja odredio pritvor u trajanju do 30 dana.

MUP Republike Srbije upozorava građane da je preuzimanje ovakvih materijala veoma rizično i opasno, pošto putem interneta izvršioci krivičnih dela vrlo često šire i računarske viruse koje objavljuju pod nazivom najpopularnijih filmova, softvera, muzičkih i drugih numera, te da je na navedeni način u poslednje vreme širom sveta zaražen veliki broj računara.

 

U daljem tesktu možete pročitati nastavak pravne analize potencijalne Goranove odgovornosti (ograničene na krivičnu odgovornost i u skladu sa pretpostkama postavljenim u prvom postu).

Neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela i predmeta srodnog prava

Dakle, kvalifikacija krivičnog dela (odnosno pravnog osnova po kome je Goran uhapšen) pretpostavljena u prethodnom blogu (krivično delo neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela i predmeta srodnog prava iz člana 199 Krivičnog Zakonika) se pokazalo tačno. Ipak, van ove informacije saopštenje nam ne pomaže mnogo da razumemo šta se zapravo desilo (odnosno šta je zapravo Goran učinio). Naime na osnovu iznetog:

Osumnjičeni na jednom od najpopularnijih internet foruma… objavio i postavio link za preuzimanje …Montevidea….i omogućio korisnicima da preuzimaju navedeni film”

ne možemo utvrditi da li je Goran postavio torrent ili ceo film što je neophodno za precizniju pravnu analizu (mi ćemo nadalje nastaviti da pretpostavljamo da je u pitanju postavljanje torrenta na ThePirateBay). Dodatno, postavljanje linka i omogućavanje preuzimanja ne predstavljaju radnju iz navedenog krivičnog dela (što je objašnjeno u prethodnom postu). Ipak, čini se da se može naslutiti na koji način će tužilaštvo pokušati da pomenute radnje podvede pod navedeno krivično delo.

Ukoliko se podsetimo radnje krivičnog dela iz člana 199 Krivičnog Zakonika (dalje “KZ”):

Ko neovlašćeno objavi, snimi, umnoži, ili na drugi način javno saopšti u celini ili delimično autorsko delo…”

uvidećemo da se ovo krivično delo može izvršiti i javnim saopštavanjem na drugi način. A kako član 30 Zakona o autorskom i srodnim pravima (dalje “ZASP”) pod naslovom “Pravo na javno saopštavanje, uključujući interaktivno činjenje dela dostupnim javnosti” predviđa sledeće:

Autor ima isključivo pravo da drugome zabrani ili dozvoli javno saopštavanje dela, uključujući činjenje dela dostupnim javnosti žičnim ili bežičnim putem na način koji omogućuje pojedincu individualni pristup delu sa mesta i u vreme koje on odabere.

tužilaštvo se može odlučiti da na osnovu prethodnog člana Goranovu radnju kvalifikuje kao javno saopštavanje autorskog dela. Naime, tužilaštvo bi u tom slučaju tvrdilo da je prilikom razumevanja radnje “na drugi način javno saopšti” iz člana199 KZ neophodno uzeti u obzir i navedeni član 30 ZASP te ovu radnju proširiti od uobičajenog značenja (prikazivanje putem sredstava javnog informisanja ili na drugi način npr. u bioskopu) i na interaktivno činjenje dela dostupnim javnosti.

Čini se da bi ovakva pravna argumentacija vrlo ozbiljno zapretila Goranu jer je definicija interaktivnog činjenja dela dostupnim javnosti iz člana 30 dosta široka i uzimajući u obzir da ne posedujemo nikakvu sudsku praksu po ovom pitanju, može obuhvatiti postavljanje torrenta Montevidea. Ipak, i u ovom scenariju Goran će moći da pokuša nekoliko strategija odbrane.

Najpre, moguće je potegnuti sufisticiran tehnički argument da torrent sistem ne omogućava “činjenje dela dostupnim javnosti žičnim ili bežičnim putem na način koji omogućuje pojedincu individualni pristup delu sa mesta i u vreme koje on odabere” usled činjenice da Montevideo nije dostupan na javnoj otvorenoj mreži već samo u okviru mreže koju su zasnovali učesnici u sistemu uz neposredan, direktni kontakt (moguće je takođe tvrditi i da pojedinac ne može da odabere mesto i vreme pristupa jer torrent sistem ne garantuje izvesnost / dovoljan broj seeds&leechers). Dodatno, može se argumentovati da pojedinac nema “individualni pristup delu” jermu uistinu ne može pristupiti ipogledati ga već jedino može izvršiti njegovo umnožavanje i kopiranje na svoje skladište. Na kraju ali ne najmanje važno, opravdano je tvrditi da ovako ekstenzivno sistemsko tumačenje i proširivanje obima radnje “na drugi način javno saopšti” iz člana199 KZ i na “interaktivno činjenje dela dostupnim javnosti” iz člana 30 ZASP nije u skladu sa principima tumačenja u okviru krivičnog prava odnosno da je ovako široko tumačenje javnog saopštavanja ustanovljeno samo u pogledu autorovog prava da zabrani/dozvoli javno saopštavanje dela isključivo u vezi sa članom 30. ZASP a nikako prošireno na krivično zakonodavstvo.

Pritvor

U saopštenju se takođe navodi da je Goranu određen pritvor od 30 dana. U nastavku bi vas upoznao sa relevantnim odredbama Zakonika o krivičnom postupku (dalje “ZKP”) kako bi bili u mogućnosti da procenite opravdanost ovakve mere.

Član 141 ZKP-a predviđa:

“Pritvor se može odrediti samo odlukom suda pod uslovima propisanim u ovom zakoniku, ako je pritvaranje neophodno radi vođenja krivičnog postupka i ako se ista svrha ne može ostvariti drugom merom.”

Razlozi za određivanje pritvora su izneti u sledećem članu (član 146. ZKP-a)i onu uključuju (izneđu samo relevantne):

  • Postojanje okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog dela ili ako osobite okolnosti ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, veštake, saučesnike ili prikrivače
  • Postojanje osobitih okolnosti ukazuju da će ponoviti krivično delo, ili dovršiti pokušano krivično delo, ili da će učiniti krivično delo kojim preti;

Ukoliko imamo u vidu informaciju koju su preneli mediji  http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/238463/Uhapsen-zbog-kopije-filma-Montevideo “U stanu je nađen računar, koji je zaplenjen, a osumnjičeni je priznao delo” koja je takođe donekle potvrđena i samim MUP-ovim saopštenjem nije jasno zašto bi Goranu sud određivao pritvor umesto da ga pusti da se brani sa slobode. Odluka o pritvoru je naročito problematićna imajući u vidu da član 146 ZKP-a predviđa da će se u pogledu prvog razloga “pritvor ukinuti čim se obezbede dokazi zbog kojih je određen” a kako nam je MUP saopštio “Prilikom pretresa stana i drugih prostorija kod Gorana Čujaka zaplenjena je veća količina informatičke i druge opreme, koja je služila u navedene svrhe, kao i veći broj softverskih i audio-vizuelnih materijala, čije je veštačenje u toku”. Drugi osnov (bojazan za ponavljanje krivičnog dela) takođe može biti osporavan iz više razloga a između ostalog i usled činjenice da mu je oprema da izvrši delo oduzeta od strane MUP-a. Naravno postoji i mogućnost da postoje posebne okolnosti za određivanje pritvora sa kojima nismo upoznati (ozbiljan kriminalni dosije, istorija izbegavanja krivičnog gonjenja etc.) ali su oni malo verovatni.

Zaključak

U pogledu krivične odgovornosti čini se da će tužilaštvo imati pravnog osnova da pokuša da Goranovo ponašanje podvede pod krivično delo neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela i predmeta srodnog prava iz člana 199 Krivičnog Zakonika. Ipak ukoliko bi sud prihvatio ovakvo tumačenje zakona otvorio bi pandorinu kutiju usled činjenice da svi koji su ikada učestvovali u peer to peer razmeni bilo kog autorskog dela treba da krivično odgovaraju po istom osnovu. Nešto uže ali i dalje vrlo problematično tumačenje bi bilo ono koje bi krivičnu odgovornost po ovom osnovu prihvatilo isključivo za lice koje je prvo postavilo torrent (vrlo diskutabilno ali ne i nemoguće). Kako god, osuđujuća presuda u ovom postupku će sigurno ići do najviših sudskih instanci i determinisati budućnost autorskih i digitalnih prava u Srbiji.

Što se tiče pritvora, stvarno je teško pronaći jake argumente za njegovo odrećivanje. Čovek je priznao, odneli su mu iz kuće sve što su mogli, niti je deo organizovane grupe niti je imao nameru da nekom nanese ozbiljnu štetu već samo da film podeli sa svojim prijateljima koji su solidarni u razmeni daleko boljih filmova.

Na kraju, teško je ne osvrnuti se na poslednji deo saopštenja koji sadrži i upozorenje i iskreno izraženu brigu da se ne zarazimo virusima. Hvala vam milicijo naša!

 

Napomena:

 

Nadam se da će Đorđe imati vremena da se pojavi i u raspravi ovde, njegovo prisustvo biće dobrodošlo. Takođe,  Piratska partija je zakazala za danas u 14 časova protest na platou ispred Filozofskog fakulteta . Vidimo se.



Komentari (86)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

livia68 livia68 12:04 04.03.2011

Eskalira kretenizam

Očigledno je da se informatika daleko brže razvija od pravne nauke i zakonodavstva. Ono uvijek kaska. Na kraju presude faktično pišu vještaci. Jadni suci (sudije), nije im lako.
livia68 livia68 13:14 04.03.2011

Re: Eskalira kretenizam

Upravo je radio Studio B preneo vest da je Goran Č. dobio kaznu od 30 dana zatvora zbog “omogućavanja neograničene distribucije filma Montevideo na internetu, i time prekršio zakon o autorkom pravu”. Ovakav zakon o autorskom pravu nije u skladu sa realnošću! Oni koji naložili hapšenje rade isto, oni koji su ga uhapsili i osudili rade isto! Svi “razmenjujemo fajlove na Internetu bez ograničenja” zato što je to komunikacija isto kao i razgovor! Sledeći korak je zabrana razgovora na javnom i privatnom mestu koji pozivaju na lični integritet! IZAĐI I PROTESTUJ! SAČUVAJ SVOJU KOMUNIKACIJU! SAČUVAJ SVOJU SLOBODU!


Kad prije izrečena zatvorska kazna? Dakle, stvar je presuđena? Nevjerojatno. Da ipak nije riječ o zadržavanju u pritvoru? Čini mi se da ste još mnogo toga pobrkali. Ako je neko djelo zaštićeno autorskim pravom, onda to nije običan "fajl" ili razmjena vlastitih misli, ma koliko to nekome apsurdno izgledalo. S pravne je strane diskutabilno i, primjerice, fotokopiranje knjiga. Bez obzira što to "svi čine", pogotovo kada se radi o npr. rasprodanim izdanjima koja su istovremeno obvezna ispitna literatura. Autorsko pravo je čitava grana prava. Možda je bolje sve preciznije definirati i iznači neka bolja/suvremenija rješenja?
joseywales joseywales 14:59 04.03.2011

Re: Eskalira kretenizam

Možda je bolje sve preciznije definirati


Čovek je dobio na poklon i poklonio dalje. Nije kupio pa preprodao.
Nije emitovao javno. Nije zaradio.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 15:35 04.03.2011

Re: Eskalira kretenizam

Kad prije izrečena zatvorska kazna?

Pogrešno je preneto: okrivljenom je određeno 30 dana pritvora, a ne zatvorske kazne. Tek treba da vidimo kako će se stvar odvijati na sudu...
livia68 livia68 15:55 04.03.2011

Re: Eskalira kretenizam

Pravo ima drugačiju logiku.U ovom slučaju štiti prava autora.
Nije stvar toliko banalna. Već sam spomenula da je autorsko pravo cijela jedna grana prava.
Krajnje pojednostavljeno dijeli se na autorska imovinska prava (pravo umnožavanja, pravo stavljanja u promet, pravo javnog prikazivanja, pravo javne izvedbe, pravo javnog recitiranja, radiodifuzijska autorska prava, kinematografska autorska prava, pravo izlaganja, pravo prijevoda, pravo prilagodbe, obrade i druge prerade, pravo slijeđenja tj. neotuđivo pravo autora djela likovne umjetnosti, osim djela arhitekture, na udio u cijeni koja se postigne prodajom izvornog primjerka djela nakon što ga je autor otuđio).
Postoje, zatim, i autorska moralna prava (pravo objave djela, pravo na povlačenje djela iz prometa, pravo na priznanje autorstva, pravo na priznanje cjelovitosti djela, pravo na čast i ugled autora).
Dakle, ako je neko djelo zaštićeno autorskim pravom, stvar nije baš tako jednostavna.
S druge pak strane, mogućnosti povrede autorskog prava su beskrajne. Međutim, uvijek nastaju povredom zakona ili povredom autorskopravnog ugovora.
Noviji načini korištenja autorskih djela kao što su umnožavanje (reproduciranja) djela, uključujući i snimanje zvuka i slike, te stavljanje u promet umnoženih primjeraka djela, javno prikazivanje i javna izvedba, radiodifuzijsko emitiranje i druga priopćavanja djela javnosti omogućili su još više povreda autorskog prava.
Mislim da sam nabrojala i previše.
Tema je nadasve interesantna i sigurno je da neka zakonska rješenja treba uskladiti s vremenom.
Pri tome ne treba zaboraviti na autora tj. osobu koja je, kao tvorevinu svoga intelekta, stvorila neko autorsko djelo. On je prvi (izvorni) nositelj autorskog prava (kasnije to mogu biti i nasljednici i sl.) u pogledu djela koje je stvorio.
Povrednom autorskog prava vrijeđate, dakle, autora ili osobu koja ga slijedi u njegovim pravima.
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:56 04.03.2011

Re: Eskalira kretenizam

livia68
Pravo ima drugačiju logiku.U ovom slučaju štiti prava autora.
Nije stvar toliko banalna. Već sam spomenula da je autorsko pravo cijela jedna grana prava.
Krajnje pojednostavljeno dijeli se na autorska imovinska prava (pravo umnožavanja, pravo stavljanja u promet, pravo javnog prikazivanja, pravo javne izvedbe, pravo javnog recitiranja, radiodifuzijska autorska prava, kinematografska autorska prava, pravo izlaganja, pravo prijevoda, pravo prilagodbe, obrade i druge prerade, pravo slijeđenja tj. neotuđivo pravo autora djela likovne umjetnosti, osim djela arhitekture, na udio u cijeni koja se postigne prodajom izvornog primjerka djela nakon što ga je autor otuđio).


Potpuno se slažem da izvesna prava postoje i da moraju da se štite. I da ta zaštita mora da bude jasna, transparentna i pre svega jednaka za sve.
Hajde da zamislimo ovaj primer, ja kupim taj film - legano. Dođem kući i pogledam ga sa porodicom i sve je ok, zar ne? Ali pazi ovo, zovem kuma Saleta on dođe kod mene odgleda moj film i ne plati ništa... Jel i dalje sve ok? Jeste? Idemo dalje...

Došao, dakle Sale kod mene, mi se zapričali, nismo odgledali film, kad je on krenuo kući ja mu narežem disk da ga pogleda kući. Mislim, da se nismo zapričali ionako bi ga pogledao za dž jel i dalje sve ok? Jeste? Ako jeste onda ozbiljno liči na ono šta naš pritvorenik priznaje da je uradio... I gde je granica? Pri tom ne toliko zakonska granica - u pitanju je etička granica.
AlexDunja AlexDunja 22:06 04.03.2011

Re: Eskalira kretenizam

Pri tom ne toliko zakonska granica - u pitanju je etička granica.

ko ovo ne vidi, meni izgleda da je slep.

pritom, vlada, ministarstva,
javna preduzeća, svakodnevno krše
mnogo apdejtiranije zakone.
i nikom ništa.

objasni ti njima šta je p2p
AlexDunja AlexDunja 12:48 04.03.2011

tnx,

šerujem blog.
nevencho nevencho 15:36 04.03.2011

Neka umetnici nesto zarade..

Sta ste se pobunili svi? Kako bre posten svet da zaradi? Stalno kukate, nema se para, svi kradu!! Pa kradete i vi.. Prestanite da kradete, barem vi koji ste normalni, kad sve tako lepo razumete i pravac u bioskop...

Barem da se zastite domaci umetnici ako nista i niko drugi..

Dosadni ste...samo ste nesto protiv...
JJ Beba JJ Beba 15:48 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

Barem da se zastite domaci umetnici ako nista i niko drugi..

Dosadni ste...samo ste nesto protiv...


meni je zanimljivo kako hapse samo one ljude koji "piraterizuju" rad filmadžija koji su povezani sa vlašću. Niko nije uhapšen zbog piraterije nekog muzičara ili pisca i sli.

edit
bio je uhapšen momak koji je optužen da je piraterizovao film Turneja Gorama Markovića, savetnika ministra za kulturu Nebojše Bradića i sada ovaj momak za Montevideo, glumca, producenta i odskoro reditelja Dragana Bjelogrlića koji je još od vremena Slobodana Miloševića u spezi sa vlašću.
AlexDunja AlexDunja 15:52 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

Niko nije uhapšen zbog piraterije nekog muzičara ili pisca i sli.


pa kad nisu pošteni ljudi, umetnici ko bjela.
JJ Beba JJ Beba 15:53 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

pa kad nisu pošteni ljudi, umetnici ko bjela.

jes' vala
gospodin_ne gospodin_ne 16:14 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

Niko nije uhapšen zbog piraterije nekog muzičara ili pisca i sli.

Znaci, problem je selektivna primena zakona, ne?
antioksidant antioksidant 16:15 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

Znaci, problem je selektivna primena zakona, ne?

selektivna primena zakona samo naglašava nedostatke istog
livia68 livia68 16:23 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

selektivna primena zakona samo naglašava nedostatke istog


Ne. Zakon se ne primjenjuje sam od sebe. Ako nema volje da se zakon primjeni, to je nešto drugo. Druga stvar je ako u zakonu tako piše (na koga se odnosi, a na koga ne).
antioksidant antioksidant 16:24 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

Zakon se ne primjenjuje sam od sebe

hvala na pojašnjenju
nikad ne bih rekao
livia68 livia68 16:31 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

hvala na pojašnjenju
nikad ne bih rekao


Gle, ja vidim samo ono što jesi rekao.
ecce-florian ecce-florian 17:51 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:59 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

Znaci, problem je selektivna primena zakona, ne?

da.
antioksidant antioksidant 18:14 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

Gle, ja vidim samo ono što jesi rekao.

ne vidiš
bookbinder bookbinder 19:31 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

nevencho
Sta ste se pobunili svi? Kako bre posten svet da zaradi? Stalno kukate, nema se para, svi kradu!! Pa kradete i vi.. Prestanite da kradete, barem vi koji ste normalni, kad sve tako lepo razumete i pravac u bioskop...


Slazem se da krasti nije lepo. A uz to je i pogubno. Mislim, ko ce sutra praviti film/muziku/etc. ako od toga ne moze da zivi.

E pa, upravo je ovo kljucno pitanje: ko ce se sutra baviti umetnoscu ako od toga ne moze da zivi?

Dobro, u ovom konkretnom slucaju filma Montevideo i selektivne primene zakona, i u svakom slucaju sulude primene zakona i prava uopste u Srbiji, se itekako ima sta bitnog reci, ali to su vidim mnogi i ovde i ranije diskutovali. Medjutim, postoji sustinski problem sa losim shvacanjem prava autora (ili kako se to vec formalno naziva), o kome bih napisao par reci (mada je i o tome pisano, pa i na ovom blogu).

Dakle, teza koju pretpostavljam zastupaju "branioci autorskih prava" je ta da, ako dozvolimo besplatno deljenje filmova/muzike/etc. preko neta, ljudi koji se bave istom nece moci da zive od toga i imacemo sve losije filmove/bendove/...

Ovo je pogresna logika. Navescu kontraprimer: nauka. Jel ikoji naucnik dobija pare svaki put kada neko skine njegov rad sa interneta (ili fotokopira iz casopisa)? Ne, naravno!!! Istina, casopisi dobijaju pare od pretplatnika, ali te pare ne idu, barem ne direktno, naucnicima (zapravo, samo minorno - nauka se finansira iz drugih izvora, ali da ne sirim temu). A kako vreme prolazi, i casopisima pare idu sve manje - recimo, iz fizike se, ako ne iz svih, ono barem iz mnogo oblasti, maltene svi radovi u poslednjih petnaestak godina mogui naci za dzabe na arxiv.org

O ovome se moze nadugo i nasiroko pricati, ali nemam vremena, a i ne bih da davim. Bitan je zakljucak: onog trenutka kada je naucno znanje pocelo da postaje slobodno, nauka je pocela da napreduje, i sto je informacija slobodnije dostupna, to nauka vise napreduje. Dok su postojala, "naucna autorska prava", shvacena na nacin modernih "umetnickih autorskih prava", istu su samo gusila, i sluzila tada retkim poznavaocima resenja kubne jednacine da tokom srednjeg veka zgrcu lovu po vasarima, na primer.

S druge strane, sta bi se desilo kada bi free deljenje umetnosti preko interneta zamrlo? Pa, klinci bi, kada bi od svojih dzeparaca uspeli da ustede 25 Evra, zapalili pravac u prodavnicu i kupili novi CD Metalike. Jer, za Metaliku znaju, tipovi su usli u masinu, reklamiraju se na svim medijima, solidno zvuce (a i kako ne bi - pa cela industrija je iza njih!), i ko ce sad da cunja po prodavnici i gleda sta sve novoga ima - sibni 25 Evra za parce plastike koja ne kosta ni Evro (OK, treba zaraditi, ali zar bas toliko?! - da, bas toliko, da klinci nemaju para ni za koga drugog, vec samo za nas iz masine!).

Kad sam ja bio klinac, bilo je para od skromnog dzeparca da se cunja ispred SKC-a, razgledaju ploce do besvesti, svakog drugog dana, i kupuju i opskurni bendovi koji bi me zainteresovali samo po omotu ili nekim slicnim sitnicama. Gresilo se, ali mnogo cesce ne. Da sam samo kupovao "Bitlse i Stonse", zivot bi mi, cini mi se, postao znacajnije dosadniji

Sumnjam da bi iko, sa danas solidnom platom, radio isto uz sadasnje cene diskova (barem "na Zapadu", gde su diskovi oko 20-25 Evra; dobro, mogu se naci i jeftijini, pa cak i za 5-10 Evra, ali sumnjam da bi i do toga doslo bez "piraterije"...
gospodin_ne gospodin_ne 19:39 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

Jel ikoji naucnik dobija pare svaki put kada neko skine njegov rad sa interneta (ili fotokopira iz casopisa)? Ne, naravno!!!

Pa od cega zivi?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:08 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

Jel ikoji naucnik dobija pare svaki put kada neko skine njegov rad sa interneta (ili fotokopira iz casopisa)? Ne, naravno!!!

fotokopiranje je vrsta protivzakonitog umnožavanja dela. ako ga naučnik ne stavi sam na neki server i napomene da je free za download i korišćenje, onda to skidanje nije krivično delo. to su u muzici uradili Radiohead, NIN i još neki. ako se knjiga fotokopira i kao takva, prodaje, bez znanja izdavača i autora, to je krivično delo. knjige se kupuju, iznajmljuju, pozajmljuju. ne znam kako zakon stoji sa fotokopiranjem knjiga za ličnu potrebu a koje nema u prodaji (niti će je biti), a treba nam?

ovde je problem u selektivnom zakonu. u zapadnoj evropi, ako vas uhvate da kačite fajl preko torrenta, ili skidate iste, plaćate velike kazne ili idete u zatvor. to ne znači da to niko ne radi. zakon na tu temu treba da se promeni tako što će ljudi moći među sobom da DELE muziku, filmove, knjige...ali ne i da ih prodaju i ostvaruju "lični interes". u tome je velika razlika. a sad, što bioskopi ostaju sve prazniji, možda treba pitati one koji proizvode one ogromne ekrane za kućni bioskop, projektore i home-surround-system-e? that is a joke! treba da tužimo svakog ko se nađe na putu opstanka bioskopa?? pa da li se sećamo stare vinilke, pa kasete, pa stare filmske trake? pobedili ih digitalni uređaji. da li smo čuli za iPad, Kindle?! ko voli da sedi u bijonji, taj će da sedi i dalje. koga mrzi da se tzima, a i ima ekran preko celog zida gajbi, što bi trpeo da mu neko sedi iznad glave i cepa semenke? c'mon.
to su priče za malu decu. bjeli i ekipi je zasmetalo, kao što je onomad zasmetalo drugu savetniku i zato klinja sedi u zatvoru, a ne zato što po zakonu (ne)treba da sedi u zatvoru.






uros_vozdovac uros_vozdovac 20:10 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

gospodin_ne
Jel ikoji naucnik dobija pare svaki put kada neko skine njegov rad sa interneta (ili fotokopira iz casopisa)? Ne, naravno!!!

Pa od cega zivi?


Pa zavisi, od plate?
gospodin_ne gospodin_ne 21:09 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

od plate

Znaci da je placen za taj rad.

Od tog istog rada nastane knjiga. Uglavnom kosta par desetina €€.
I koju autor ne bi voleo da vidi na nekom p2p sajtu.
A autor je taj isti naucnik koji je prethodno primio platu...
bookbinder bookbinder 23:51 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..


bookbinder
Jel ikoji naucnik dobija pare svaki put kada neko skine njegov rad sa interneta (ili fotokopira iz casopisa)? Ne, naravno!!!


gospodin_ne
Pa od cega zivi?


uros_vozdovac
Pa zavisi, od plate?


gospodin_ne
Znaci da je placen za taj rad.

Od tog istog rada nastane knjiga. Uglavnom kosta par desetina €€.
I koju autor ne bi voleo da vidi na nekom p2p sajtu.
A autor je taj isti naucnik koji je prethodno primio platu...



Ne bi voleo da vidi svoju knjigu na p2p iz istih razloga iz kojih ni Bjela ne voli kada se slicno desi sa njegovim filmom. Ali, to nista ne menja ono sto sam rekao. Zapravo, ako se samo malo detaljnije i iskrenije analizira situacija, moze se lako uociti potvrda onoga sto sam napisao.

Naime, iako su naucnici mozda nekada i dobijali znacajna sredstva od prodaje svojih naucnih knjiga, sada to svakako nije slucaj: ne postoji naucnik koji zivi od prodaje svojih naucnih knjiga. Stavise, skoro svi naucnici koji objavljuju knjige sa sadrzajem svoga naucnog rada, od prodaje istih dobijaju tek beznacajni deo od ukupnih primanja. A ogromna velicina skoro nista. Pa je tako, kako vreme prolazi, sve teze i teze naci naucnika koji bi se zaista potreso sto je neko postavio njegovu knjigu na net.

Dakle, ovo je bas lep primer kako shvatanje "autorskih prava" na nacin kako se ona trenutno smatraju, recimo u umetnosti, uopste ne mora biti jedino, i kako u nauci sve vise odumire i biva zamenjeno drugacijim - autori naucnih radova se nagradjuju na drugi nacin, ne od procenta prodaje primeraka svog rada. A kao sto sam vec napisao iznad, ovakvo shvatanje autorskih prava uopste ne mora biti lose po samu oblast u kojoj se primenjuje, naprotiv.

(Da ne bude zabune, mnogi itekako zaradjuju od prodaje naucno-popularnih knjiga, ali to je druga oblast bavljenja. U kojoj ce se, kao i u umetnosti i mnogim drugim oblastima, sa razvojem interneta i slobode pristupa informacijama, vremenom sve manje zaradjivati direktno od prodaje knjiga ponaosob. I da, mnogi od autora naucno-popularnih dela jesu naucnici, ali to ne znaci da su naucno-popularni rad i bavljenje naukom dve iste oblasti; mada jesu bliske.)
JJ Beba JJ Beba 23:59 04.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

Prestanite da kradete, barem vi koji ste normalni, kad sve tako lepo razumete i pravac u bioskop...

mi i idemo u bioskop, ko kaže da ne idemo?
Kad idemo u bioskop kardemo bogu dane a kad ne idemo krademo autorska prava.

bookbinder bookbinder 00:26 05.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

BebaOdLonchara
fotokopiranje je vrsta protivzakonitog umnožavanja dela. ako ga naučnik ne stavi sam na neki server i napomene da je free za download i korišćenje, onda to skidanje nije krivično delo. to su u muzici uradili Radiohead, NIN i još neki. ako se knjiga fotokopira i kao takva, prodaje, bez znanja izdavača i autora, to je krivično delo. knjige se kupuju, iznajmljuju, pozajmljuju.


Ma da, tako je po zakonu, a zakon je takav jer je zastareo i oslanja se na zastarelo shvatanje pojma "autorska prava". Sa promenom tehnologije, pojam "autorska prava" ce se sve vise menjati, kako u opstem shvatanju, tako i u zakonodavstvu.

Opiranja ce biti, naravno, ali pre svega od onih koji i inace najvise mlate pare. A najvise mlate pare jer su u mainstream masini i ovakvo shvatanje autorskih prava im cak i odgovara - objasnio sam gore na primeru Metalike. Uostalom, zasto su oni, ili Oasis svojevremeno, toliko glasni, a ne recimo Wilco? Ili, u nasim okvirima, zasto "skacu" autori Montevidea i Turneje, a ne recimo autori Tilva Ros ili Zivot i smrt porno bande?

Eto, u nauci smo vec dosli do tog stadijuma: mislim, moze naucnik da stavi svoj rad na net i zabrani skidanje, ali niko normalan to vise ne radi. Pa i casopisi, iako je potrebna pretplata za skidanje radova, niposto ne jure autore koji te iste radove, jos i pre objavljivanja u oficijelnim zurnalima, kace na net (barem u slucaju fizike - pomenuti arxiv.org).

Uostalom, slicno je, i to jos odavno, pocelo da se desava i u umetnosti: mislim, zasto bi pijanista dobijao procenat od svake prodate izvedbe neke kompozicije, a ne i njen autor? Zasto je prepisivanje i javno objavljivanje notnih zapisa kompozicija dozvoljeno, a objavljivanje izvedbi istih nije? Zbogradi tehnologije - prepisivanje nota je postalo trivijalno.

Ali naravno, do gorepomenute promene shvatanja pojma "autorskih prava" ce doci prirodno, sa razvojem tehnologije, interneta i generalno slobodnijem pristupu informacijama.

(Ja zapravo ne znam kako tacno stoji stvar u muzici, ali jedno je sigurno: kompozitori danas, pa i ne samo danas vec vrlo dugo, nemaju glavni izvor prihoda od prodaje kopija notnih zapisa svojih kompozicija (a to i jeste prevashodni produkt jednog kompozitora, moglo bi se reci kompozicija per se), kao recimo sto je slucaj sa autorima knjiga ili CD-ova. A nekada jesu - mnogim kompozitorima tokom Baroka, recimo, je prodaja kopija sopstvenih kompozicija bila znacajan izvor prihoda.)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:54 05.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

Zasto je prepisivanje i javno objavljivanje notnih zapisa kompozicija dozvoljeno, a objavljivanje izvedbi istih nije?

ko je rekao da je dozvoljeno? ako kompozitor ima izdavača, samo i jedino izdavač može da ih prepiše, izda i proda.
kad smo kod pijaniste i kompozitora, postoje i izvođačka prava. ako želiš da koristiš (u filmu, npr) muziku živog autora, plaćaš korišćenje autoru i izvođačima, ako puštaš sa zvanično izdatog CD-a. ako puštaš betovena (čija je muzika opšte dobro i oslobođena je prava), plaćaš izvođačima takozvana izvođačka prava.

kompozitori danas ne žive od prodaja nota, a p2p je (pored krize ) doveo do toga da se mnogi bandovi ponovo okupljaju i prave velike turneje, jer je to postao praktično jedini izvor prihoda, pored porudžbina i primenjene muzike (koju je najisplativije raditi). madonna je raskinula ugovor sa izdavačkom kućom a potpisala sa koncertnom agencijom. postoji razlog za to.

mislim da je poređenje naučnog rada i CD izdanja/nota, nemoguće. takođe, muzika nisu samo note! ako neko izvede tu muziku i objavi CD, onda te note+CD čine neku celinu. na puštanju muzike u kafani, gazda kafane može da zaradi više nego da je ne pušta. mnoga mesta za izlaske podrazumevanju muziku.

za sve je kriv ovaj majmun:

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:10 05.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

A autor je taj isti naucnik koji je prethodno primio platu...

naučnik ne prima platu da bi pisao knjigu. prima platu jer radi najčešće na fakultetu. tamo predaje, drži ispite, pregleda radove - za platu. knjigu piše u slobodno vreme i ima autorsko pravo na svoju knjigu. ista stvar je i sa piscima beletristike i slično. najčešće rade po obrazovnim ustanovama, bibliotekama, prevode tuđe knjige...a u slobodno vreme pišu svoje knjige.
JJ Beba JJ Beba 01:32 05.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

naučnik ne prima platu da bi pisao knjigu

zavisi gde radi
ako je zaposlen u nekom institutu do sada nije morao da radi skoro ništa, neki su doktorirali posle 50 godina!!! jedva da su napisali koji rad.
naučnici starog kova nikako da shvate da je nauka biznis, kao sve drugo.

sada se stvari malo menjau, počinje da se radi kao na zapadu.
naučni saradnici koji rade pri nekom instutu treba da dobiju (zarade) izvezne bodove pošto obajve radove, održe predavanja is. tačno se zna koliko bodova treba da skupe da bi se posle nekog vremena (recimo dve godine) nakon evaluacije videlo dokle je dotični saradnik stigao. pošto uglavnom dobijju grantove za neke projekte tačno se zna koliko se radova mora objaviti u okviru tog projekta da bi projekat ponovo dobio sredstva a saradnici zadržali poziciju.

na zapadu profesori na fakultetu se vrednuju po broju studenata koji pohađaju njihove kurseve, koliko su im kursevi aktuelni, povezani sa temama koje su aktuelne isl

neki upsešni i poznati naučnici/ profesori drže predavanja kao gostujući profesori po svetu, imaju honorare i uslove dostojne rok zvezvda
bookbinder bookbinder 01:34 05.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

BebaOdLonchara
ko je rekao da je dozvoljeno? ako kompozitor ima izdavača, samo i jedino izdavač može da ih prepiše, izda i proda.
kad smo kod pijaniste i kompozitora, postoje i izvođačka prava. ako želiš da koristiš (u filmu, npr) muziku živog autora, plaćaš korišćenje autoru i izvođačima, ako puštaš sa zvanično izdatog CD-a. ako puštaš betovena (čija je muzika opšte dobro i oslobođena je prava), plaćaš izvođačima takozvana izvođačka prava.


Ma da, jeste. Ali, kao sto i sama kazes, "kompozitori danas ne žive od prodaja nota". A nekad jesu. Kada je stampa bila manje razvijena, a notni zapisi bili skupi za umnozavanje, pa shodno tome i partiture manje dostupne.

Pa su ploce/kasete, kasnije CD-ovi bili manje dostupni i imali smo prava na distribuciju istih. Sada to polako odumire. I ostaju prava izvodjaca, recimo. Ali sustinski, sta je notni zapis manje produkt necijeg rada od recimo izvedbe; ili napisanog romana? Isto tako i u nauci: sta je neciji naucni rad manje "autorsko pravo" pa da ovaj ne zaradjuje od prodaje istog? Drugaciji odnos prema autorskim pravima u ovim slucajevima je uslovljen tehnologijom i pristupom informacijama, a ne nekim dubljim razlozima. Zapravo, postoji jos jedan razlog - kvalitet je veci sa povecanom slobodom. U nauci, gde manja lova ide pojedincu, to su davno uvideli. U umetnosti, zvezde su uvek mlatile veliku lovu i zato se i tako grcevito bore za svoja "prava".

Ali, nista manje ne zaradjuju zvezde mainstream-a time sto im ljudi skidaju muziku s neta, umesto sto kupuju besmisleno preplacene diskove. Dobro, mozda milion-dva manje. Ali snalaze se oni itekako dobro i s drugih strana (koncerti, reklame, itd.), itekako navlace sebi podosta miliona. A ovi drugi, koji nisu mainstream, i pre su isto tako malo zaradjivali. Ali ih zato, dostupnoscu informacijama, ima sve vise, i prave sve bolju umetnost. I rade to mnogo vise zbog umetnosti, nego zbog para.

Zato je i slucaj nauke ovde itekako primenjiv, isti efekat se i u nauci moze videti: sa slobodnom distribucijom znanja kvalitet je samo porastao. Isto tako je i u umetnosti. A to sto zvezde malo manje zaradjuju, koga briga. Uostalom, zasto profesor sa Nobelovom nagradom da zaradjuje 200 000 dolara godisnje, a jedna Madonna to isto zaradjuje mesecno?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:48 05.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

da, znam, ali zamisli sad mene koja dobijem kintu da bih komponovala neki gudački kvartet i posle se zbog toga, šta, odreknem autorskog prava na tu kompoziciju i nadoknade za korišćenje? zato i kažem da se te stvari ne mogu porediti, muzika i naučni rad.

mislim da smo otišli predaleko. zakon bi morao da se promeni u segmentu besplatnog šerovanja filma, knjige, muzike...ako niko nije zaradio na toj akciji, ona bi trebala da je legalna. kupim knjigu i dam ti je na čitanje je isto što i kupim DVD i okačim ga na torrent da ga i drugi vide. bjeli smeta što mu niko neće doći u bioskop. bjela boy izgleda da ne zna situaciju u bioskopima širom sveta. bjela boy ne zna da se ne može protiv budućnosti.
bookbinder bookbinder 01:54 05.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

JJ Beba


Upravo je to sto si napisala potvrda mog stava.

U nauci naucnici pare ne dobijaju na osnovu broja prodatih naucnih radova, vec na osnovu impact faktora istih, predavanja etc.

U umetnosti se nesto slicno sada desava. U muzici recimo, sve manje se zaradjuje na osnovu broja prodatih diskova, a vise na izvodjenjima, kroz reklame i slicno (na osnovu necije popularnosti - "impact factor" itd.

Sustina je sledeca. Pojam "autorskih prava" se menja, kako u nauci, tako sve vise i drugde. I to je pozitivno, jer rezultat slobode u pristupu informacijama je povecani kvalitet.

A sto se tice:

neki upsešni i poznati naučnici/ profesori drže predavanja kao gostujući profesori po svetu, imaju honorare i uslove dostojne rok zvezvda


Tacno je da neki vrhunski naucnici sjajno zaradjuju, ali ipak, primanja jednog Hokinga i jedne Madone se ipak razlikuju za par redova velicina. A tek je procenat (u odnosu na broj ljudi koji se bave odredjenom oblascu) tih "zvezda nauke" znacajnije manji nego procenat zvezda show business-a...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:06 05.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

Uostalom, zasto profesor sa Nobelovom nagradom da zaradjuje 200 000 dolara godisnje, a jedna Madonna to isto zaradjuje mesecno?

a zašto da ne? ne možeš naći zajednički imentelj, nema tu uravnilovke. madonnina muzika je čiz, prija velikom broju ljudi, slušaju je uz kuvanje ručka, dok voze, čitaju, skakuću na aerobiku, đuskaju u diskoteci...upotrebna vrednost njene muzike je bar na prvi pogled mnogo veća. naučni rad o razvoju sonatne forme u klasicizmu ne može da se poredi sa madoninim cd-om. prakično je, nažalost - bezvredan. madonnin cd zarađuje mnogo više i na njemu ne zarađuje samo madonna i izdavač, već i mnogo drugih ljudi koji koriste njenu muziku u svojim lokalima. (madonna je samo primer da se ne pomisli da sam fan )

opet, veliki naučni radovi, eksperimenti, troše mnogo više novca nego što madonna može za ceo svoj život da zaradi. ako od tih naučnih istraživanja zavisi planeta u bilo kom smislu, tu se troši kinta za koju još nisu izmislili broj.

zato i kažem da je glupo porediti te dve stvari.
bookbinder bookbinder 02:07 05.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

BebaOdLonchara
da, znam, ali zamisli sad mene koja dobijem kintu da bih komponovala neki gudački kvartet i posle se zbog toga, šta, odreknem autorskog prava na tu kompoziciju i nadoknade za korišćenje?


Pa cekaj, a zasto ja, koji sam placen da napisem rad, da dam prava nekom drugom da se koristi rezultatima mog naucnog rada? Mislim, objavim rad jer sam za to placen, i to je to. Koja je, dakle, sustinska razlika?

Mislim da ne postoji. Ali postoji tehnicka razlika. U svetu umetnosti, zato sto je trenutni sistem takav kakav jeste, ti ne bi mogla da zivis bez prodaje svojih autorskih prava na izvodjenje kompozicije. Ali to je zato sto je sistem los, neprilagodjen vec ovom trenutku, a sve vise ce biti neprilagodjeniji u buducnosti. No, zato ce se sistem promeniti, sto se vec polako desava, i autorska prava u muzici biti drugacije tretirana.

Kako tacno ne znam, sigurno u nekoj meri na slican nacin kao u nauci, ali bi nas dalja diskusija daleko odvela, ako ni zbog cega drugog, onda zbog moje nekompetentnosti, a i neosporne slozenosti problema.

Ali sustina ostaje: do promena shvatanja pojma autorskih prava ce doci, pristup informaciji ce biti slobodniji i to je nesto pozitivno - kvalitet ce se povecati.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:32 05.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

Pa cekaj, a zasto ja, koji sam placen da napisem rad, da dam prava nekom drugom da se koristi rezultatima mog naucnog rada? Mislim, objavim rad jer sam za to placen, i to je to. Koja je, dakle, sustinska razlika?

razlika je u tome što će na moju (npr) muziku da đuskaju hiljade ljudi, plaćaće pića i ulazinice za diskoteke, đuskaće na aerobiku na istu tu muziku a neko će da ubira kintu od članarina, itd. bez muzike mnoge delatnosti ne bi bile iste, a bez citiranja i objavljivanja naučnih radova bi jako mali broj časopisa ostao na cedilu. na muzici zarađuju ljudi koji nikakve veze nemaju ni sa komponovanjem te muzike, ni sa njenim izvođenjem, ni sa izdavanjem ili izvođenjem - jako mnogo ljudi na planeti će zaraditi puštajući samo jedan jedini CD. u tome je razlika.

niko neće zaraditi čitajući tvoj naučni rad u punoj sali, jer to niko sem tebe neće ni čitati. ti ćeš jedini zaraditi na tome. na madoninoj muzici će zaraditi milioni ljudi samo je puštajući. da li se sad razumemo?

mislim da bi trebalo menjati samo segment izdavačkih prava a ne i autorskih. ako ja potrošim mesece ili godine praveći album i za to mi niko ne plati ništa (dok isti radim!), i posle se na tom albumu bogate drugi ljudi samo ga puštajuči, zašto ja ne treba da dobijem nadoknadu za korišćenje moje muzike u svrhu zarade pojedinaca, vlasnika kafana npr? to pravo niko ne može da mi oduzme.

(valjda se sad razumemo? )
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:38 05.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

Ali sustina ostaje: do promena shvatanja pojma autorskih prava ce doci, pristup informaciji ce biti slobodniji i to je nesto pozitivno - kvalitet ce se povecati.

ni u to nisam sigurna. digitalizacijom i napsterizacijom smo došli do toga da svaki klinja može da napravi song u svojoj sobi i da ga pušta gde god, da ga kači na youtube, soundcloud...svako je mala rok-zvezda. dobili smo masprodukciju i totalni haos u muzičkoj industriji. tako je bar za sada. to se ne dešava samo u muzici, naravno. blogeri su u neku ruku ugrozili profesionalne novinare, novinske kuće, web je ugrozio TV...nadam se da će to dovesti do povećanja kvaliteta negde u budućnosti. iskreno, ja vidim još samo veći haos.
bookbinder bookbinder 02:38 05.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

BebaOdLonchara
upotrebna vrednost njene muzike je bar na prvi pogled mnogo veća.


Samo na ovlasni pogled. Mislim, kada se poredi sa rezultatima necijeg rada (u pitanju su Nobelovci) na superprovodljivosti, grafeinu, razvoju silikonskog cipa... upotrebna vrednost je ipak dominantno na drugoj strani. Ali opet, to nije ovde kljucno. Zaradjivace Madona (i neka zaradjue, to nije ovde pod pitanjem) i ako joj se ne placa za svaki, bezobrazno skupi, CD koji ljudi kupuju u prodavnicama.

Mnogi naucni eksperimenti su jako skupi, ali te pare ne idu u toliko ogromnoj meri naucnicima. Vec na aparaturu, i razvoj iste. Pa kao sto industrija iza Madone zaposljava silne ljude, tako na primer, industrija iza razvoja, recimo CERN-a zaposljava jos veci broj ljudi i zapravo predstavlja jedan od snaznijih motora svetskog razvoja. To je i glavni razlog otkud tolike pare za CERN (konkretno, ali i druge skupe eksperimente): sve je to lepo, otkrivanje sustinskih pitanja Univerzuma itkoto, ali glavni razlog zbog koga firme iz industrije ulazu pare u CERN je zbog razvoja iste - industrije.

Nauka i umetnost se razlikuju u mnogo pitanja (mada su slicne u isto tako puno), ali u ovom konkretnom slucaju, pitanju autorskih prava, mogu se itekako porediti. Ono sto se u velikoj meri desilo u nauci, sada se desava i u muzici/filmu/etc. Iz istih razloga (slobodan pristup informaciji usled tehnoloskoh razloga) i sa istim rezultatom - pozitivnim

Ali vec pocinjem da se ponavljam i smaram, pa cu malo oladiti

Fala, za sada, na zanimljivoj konverzaciji! Mada, ako se ista nastavi, tu sam ja
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:47 05.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

Samo na ovlasni pogled. Mislim, kada se poredi sa rezultatima necijeg rada (u pitanju su Nobelovci) na superprovodljivosti, grafeinu, razvoju silikonskog cipa... upotrebna vrednost je ipak dominantno na drugoj strani.

zar ti nobelovci ne dobijaju kintu za neke patente i za korišćenje njihovih otkrića? za patente sigurno dobijaju.
razlika je velika u tom početnom momentu stvaranja: naučnik je plaćen da radi na nekom istraživanju, a kompozitor, najčešće, nije. i ja mislim da se muzika više neće kupovati u toj meri (mada fanovi kupuju CD-ove i dalje i to je ok) ali plaćanje prava na korišćenje je nešto gde ne sme biti promene. u protivnom, svi bismo otišli u bankarski sistem i živeli od naplate kamata.

Fala, za sada, na zanimljivoj konverzaciji!


JJ Beba JJ Beba 12:39 05.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

Tacno je da neki vrhunski naucnici sjajno zaradjuju, ali ipak, primanja jednog Hokinga i jedne Madone se ipak razlikuju za par redova velicina. A tek je procenat (u odnosu na broj ljudi koji se bave odredjenom oblascu) tih "zvezda nauke" znacajnije manji nego procenat zvezda show business-a...

naravno, honorari ne mogu dostići Madonin, ali tretman, pomama, gužva etc je slična
kad se čuje da neka naučna zvezda dolazi da održi neko predavanje ili kurs dolaze studenti iz drugih zemlaja, plačaju taj kurs, pune hotele i hostele u okolini, ma ludilo. Neki od tih svetskih naučnih zvezda imaju svoje agende bukirane po dve godine unapred

zato je važno biti aktuelan, zato je važan način na koji se ta predavanja prezentuju....vrlo mali broj naših profesora (starije i srednje generacije) bi mogao da se meri sa inostranim svetkim naučnim zvezdama a bogami i retko koji održava vezu sa nekim stranim univerzitetom. A i kaki bi? Ne znaju jezike, teme kojima se bave se su staromodne, naučno dosdne, ne angažovane, van svesnosti trenutka, van savremneih naučnih tokova, metodološki zaglavljene....Nadu ulivaju mladi naučnici, inostrani đaci, koji uspeju nekako da se uposle negde u neku naučnu ustanovu, možda oni povuku..ali to j druga tema

ko bi još pirateriozavo knjigu nekog našeg profesora fakulteta hahahahhah
možda neku alj globalno..hahahhahaa
a da im fotokopiraju knjige to je fakat. a i treba da im fotokopiraju kad su skupe i uglavnom dosadne i kad mogu da prođu jedino kao podmetač za vruću supu na stolu
JJ Beba JJ Beba 12:54 05.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

đuskaće na aerobiku na istu tu muziku

a kamo muzika po liftovima?
AlexDunja AlexDunja 14:22 05.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

a kamo muzika po liftovima?


evo
gospodin_ne gospodin_ne 12:55 06.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

naučnik ne prima platu da bi pisao knjigu.

Pa i ne kazem suprotno. Evo jedan konkretan primer:


Jean Pierre Bibring je astrofizicar. Naucnik, prima platu za to od drzave (CNRS).
Mars Reconnaissance Orbiter, Mars Express (i da ne nabrajam) su delo njegovog (on kao deo ekipe) uma. (jedan mali deo prikupljenih podataka iz ovih misija su dostupni publici.)
I to znanje o planeti Mars, koje je nakupio u svim svojim misijama, zavrsilo je u njegovoj knjizi (Mars plava planeta)
Knjiga kosta 24€ i prodao je par hiljada primeraka.
Eto, na to sam mislio...
nevencho nevencho 10:01 07.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

Upravo o ovome govorim. Vi ste zadrti, i zaista ne vidite dalje od svog nosa, i nerazlikujete se od ostalih.

Trenutno je u pitanju ovaj slucaj, ali apsolutno nisam aludirala na Bjelu kao na umetnika. I ja sam protiv da se reaguje samo kada su ovakve licnosti u pitanju, ali morace VALJDA da reaguju i kada su u pitanju pravi umetnici.

Ja sam ZA da se hapse svi koji se bave piraterijom, i koji potpomazu da se piraterija siri, samo i iskljucivo zato sto jesam u filmskom krugu i znam koliko je tesko pravim umetnicima da zarade.

Do juce sam isla po Knezu sama da jurim prodavce odredjenog filma, i da im govorim da nije u redu to sto rade, barem kad je u pitanju domaci film. Kada smo policiju obavestili, nisu imali pojma o cemu se radi..sad vidim imaju pojma..

Ok. Ja cu preziveti reakciju na Montevideo..ali cu da se borim i za druge.

dragoljub92 dragoljub92 13:16 07.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

. Naucnik, prima platu za to od drzave (CNRS).
Mars Reconnaissance Orbiter, Mars Express (i da ne nabrajam) su delo njegovog (on kao deo ekipe) uma. (jedan mali deo prikupljenih podataka iz ovih misija su dostupni publici.)
I to znanje o planeti Mars, koje je nakupio u svim svojim misijama,

sad oni mogu da ga tuže za autorska prava
bookbinder bookbinder 01:08 08.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

BebaOdLonchara


Pod "autorskim pravima", ja smatram prava autora da bude nagradjen za svoj rad. Jedan nacin je kroz nagradu (pare) za svako prodato delo koje je rezultat tog rada. Moja teza je da ovo ne mora biti jedini, pa cak ni najbolji vid nagradjivanja. Primer je nauka, koji sam potkrepio nekim, nadam se koliko-toliko validnim, argumentima.

Ti zastupas misljenje da deljenje fajlova treba dopustiti, ali da "autorska prava" treba stititi kroz prava na izvedbu. Sto sam ja s druge strane relativizovao: kao sto je i pravo na prodaju rezultata svog rada relativno, tako je i pravo na izvedbu relativno, zavisi od tehnologije, drustva, konteksta i mnogih drugih stvari.

Opet sam tu poredio nauku i umetnost. Pustanjem necije pesme u kaficu vlasnik ostvaruje prihod, pa stoga treba nagraditi i autora pesme. Ali, da bi uopste imao na cemu da pusta (danas obicno CD), nauka je morala da dodje do odredjenih rezultata. Dakle, i naucnici bi shodno tome trebalo da na metodoloski slican nacin, nekakvom zastitom svojih "izvedbenih prava", budu zasticeni.

Pomenuti su patenti, i to je zaista to - vrsta "izvedbenih prava". Ali ova vrsta se primenjuje na tehnologiju i industriju, ne i na nauku. Naravno, nauka i industrija su toliko povezane da je cesto tesko napraviti razliku. I zaista, vrlo cesto snalazljivi naucnici uspevaju da vide direkne primene svojih rezultata, smisle konkretnu realizaciju, patentuju to i od toga dodatno (mnogo bolje, btw) zaradjuju. Ali, u vecini slucajeva to nije tako. Prosto, naucnici nisu inzenjeri. Ali, bez fundamentalnog rada na laserima ne bi bilo ni CD-ova. Bez otkrica i kasnije objasnjenja (nekih tipova) superprovodljivoisti, za sta se ne dobija automatski patent, svet bi danas prilicno drugacije izgledao.

Mislim da je primer patenata upravo potvrda da su "autorska prava" relativna stvar i da ne treba unapred zastupati samo jedan koncept istih: u pitanju su dve jako bliske oblasti (nauka i industrija), ali se u jednoj "autorska prava" stite kroz patente ("prava na izvodjenje" ), a u drugoj ne.

No, slazem se da su nauka i umetnost razliciti, i da to ipak u izvesnoj meri uslovljava razliku u gledanju na "autorska prava". Naime, u nauci je kriterijum necije uspesnosti daleko egzaktniji nego u umetnosti. To i daje mogucnost da se naucni rad ocenjuje na nacin kako je to opisala JJBeba, putem nekakvog "indeksa uspesnosti" (koliko puta i u kojim casopisima je neciji rad citiran, itd.). Zato je i lakse odrediti koliko neciji rad vredi i koliko ga nagraditi (mada je i ovde to skopcano s mnogim problemima, naravno). S druge strane, upravo bi broj pustanja necije muzike, recimo, bio neka vrsta donekle objektivne ocene (ali samo donekle!; no, kao sto rekoh, i u nauci nije to ocenjivanje potpuno egzaktno).

U vezi sa ovim, rekao bih da samo postojanje "obrada" upravo relativizuje pitanje koje smo diskutovali. Recimo, da li su Stonsi platili Dilanu autorska prava na pesmu "Like a rolling stone", kada su je onomad snimili "u obradi", stavili na MTV, izvodili na certima, a mislim i objavili na ploci? Ili kada je to isto uradio (obradio je), sa istom pesmom 30 godina ranije Hendriks? Sumnjam, a u pitanju je pesma koju je napisao i snimio Dilan. Gde je, sustinski, razlika izmedju "izvedbe" i "obrade" kompozicije?

(Stonse sam ovde pomenuo zato sto su me zesce iznervirali kada sam cuo sta su uradili bendu The Verve: dakle uzeli su im svu kintu od zarade s prvog albuma jer su, u najpopularnijem hitu s tog prvog albuma, ovi kao upotrebili deo neke pesme Stonsa kao motiv...)

Dakle, autore treba nagraditi, ali nacini zavise od konteksta. Kako se kontekst (tehnologija, drustvo, ...) menja, tako se menjaju i ti nacini - ni brze ni sporije. Hocu da kazem, iako je mozda odredjeni nacin nagrade zastareo, treba ga menjati onom brzinom kojom se i drustvo menja: niko ne trazi da se prestanu isplacivati honorari od prodaje diskova/knjiga... momentalno (niti u potpunosti), to bi tek bilo nepravedno. Sa druge strane, promena i slobodnije trziste informacijama moze doneti puno toga pozitivnog.
bookbinder bookbinder 01:09 08.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

gospodin_ne
Jean Pierre Bibring je astrofizicar. Naucnik, prima platu za to od drzave (CNRS).
Mars Reconnaissance Orbiter, Mars Express (i da ne nabrajam) su delo njegovog (on kao deo ekipe) uma. (jedan mali deo prikupljenih podataka iz ovih misija su dostupni publici.)
I to znanje o planeti Mars, koje je nakupio u svim svojim misijama, zavrsilo je u njegovoj knjizi (Mars plava planeta)
Knjiga kosta 24€ i prodao je par hiljada primeraka.
Eto, na to sam mislio...



Ma, znam ja da se i danas pisu naucne knjige i da se iste prodaju i procenat ide autoru. Ali, to niposto ne znaci da je u nauci ovo dominantni nacin naplate "autorskih prava" (nagradjivanja autora za njegov rad). Kao sto cinjenica da Radiohead (ili neko drugi, ima ih) daje svoj album za dzabe preko interneta ne bi bio argument u prilog (ocigledno pogresne) tvrdnje da muzicari danas ne zaradjuju u velikoj meri od prodaje diskova.

Pisanje naucnih knjiga je nesto sto radi ipak manji procenat naucnika, i to mahom tek kada su malo stariji i iskusniji, kada za sobom imaju dosta materijala - licnih, a i tudjih, rezultata - da pokriju neku vecu oblast i izloze na zaokruzen nacin. Ali, obicno je vecina tog materijala vec ranije objavljena u nekom casopisu u vidu naucnog rada. Za koje je, radove, taj naucnik vec bio placen (dobio je platu), i od kojih para je i ziveo dok nije dosao do stadijuma da moze da napise knjigu. Dakle, dominantni nacin nagradjivanja u nauci je drugacijeg tipa, i pored toga sto se i dalje pisu i prodaju knjige i od te prodaje ubira procenat.

I da, nije ovo "duplo nagradjivanje" za istu stvar (isto otkrice): prvo za objavljeni rad, po jednom principu (plata), onda za knjigu (kroz procenat od prodaje), koja sadrzi iste rezultate. U pitanju je zasluzena nagrada za starije i eminentnije naucnike, neka vrsta priznanja za delo, koje (priznanje) jeste finansijsko, ali je pre svega u pitanju prestiz. Uostalom, i u umetnosti postoje odredjene nagrade koje su i novcane, pa niko ne kaze da su umetnici dvostruko placeni za istu stvat, svoje umetnicko delo (kroz prodaju i kroz nagradu).
bookbinder bookbinder 01:10 08.03.2011

Re: Neka umetnici nesto zarade..

nevencho
Ja sam ZA da se hapse svi koji se bave piraterijom, i koji potpomazu da se piraterija siri, samo i iskljucivo zato sto jesam u filmskom krugu i znam koliko je tesko pravim umetnicima da zarade.


Niko nije ni rekao da umetnicima nije tesko da zarade. Polemika je bila o necemu drugom. Evo, gore sam ponovo objasnio o cemu je polemika - o tome kako najpravednije nagraditi autora. Izneo sam tezu, uz neke, ja se nadam donekle validne argumente, da je nacin nagradjivanja relativan, i da "piraterija" ne mora neizostavno biti zlo.

Cak sam i spekulisao (opet uz koriscenje nekakve argumentacije) da u danasnjem drustvu, sa razvojem masmedija, nagradjivati umetnike uglavnom kroz prodaju kopija svog dela (kroz diskove, filmske karte, itd.) moze imati i negativne efekte po "lakocu zarade". Naime, mainstream umetnici zaradjuju ogromne pare, kroz besmisleno preskupe cene diskova, a nezavisni, koji nisu u medijima i stoga ne mogu "naterati" siroku publiku da izdvoji pare i za njih, zaradjuju sve manje.
Kazezoze Kazezoze 16:18 04.03.2011

nisu svi reditelji isti,

kusturicinu knjigu "smrt je neprovjerena glasina" možete skinuti na internetu.



klikni na sliku!
AlexDunja AlexDunja 20:36 04.03.2011

Re: nisu svi reditelji isti,

klikni na sliku!

nisam blesava
ecce-florian ecce-florian 22:14 04.03.2011

Re: nisu svi reditelji isti,

Kazezoze
kusturicinu knjigu "smrt je neprovjerena glasina" možete skinuti na internetu.



klikni na sliku!

Vukovu nagradu za širenje pismenosti Nemanji.


100.000 primeraka.

Pazi 100.000. ljudi koji u nekoj meri poznaju ovaj jezik trebalo bi da pročita 382 strane.

Krajnje pretenciozno, ali za poštovanje.

Zato Nemanji Vukovu nagradu za šienje pismenosti.

JJ Beba JJ Beba 00:41 05.03.2011

Re: nisu svi reditelji isti,

klikni na sliku!

neću, pa taman da mi život zavisi od toga.
dragoljub92 dragoljub92 13:19 07.03.2011

Re: nisu svi reditelji isti,

ja kliko
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:45 04.03.2011

Status jedog mog FB prijatelja

kome filmska industrija nije strana:

Montevideo su finansirali: Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo za kulturu, Grad Beograd (2 sekretarijata), Sportski savez Srbije, JAT !!!!!!!!, Zeleznice Srbije!!!!!!!, Srbija Gas, Telekom Srbija, Galenika ... koliko puta građani ove zemlje terba da palte gledanje ovog filma? Trebao bi Bjela svakom po dve karte za dž da pošalje!

Naravno, lajkovao sam status.

Ovo je daleko veći kretenizam nego onaj koji sam imao na umu kada sam reagovao na blicovu vest. Jednostavno, stvar je
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:14 04.03.2011

Re: Status jedog mog FB prijatelja

preduhitrio si me
Montevideo su finansirali: Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo za kulturu, Grad Beograd (2 sekretarijata), Sportski savez Srbije, JAT !!!!!!!!, Zeleznice Srbije!!!!!!!, Srbija Gas, Telekom Srbija, Galenika

to je skandalozno.
zibr zibr 22:14 04.03.2011

Re: Status jedog mog FB prijatelja

Zameni
Bojan Budimac

Montevideo su finansirali:

sa "U Montevideo su investirali, ocekujuci zaradu, ..."
Kako da ... povrate ulozeni novac i, sto da ne, zarade ako neki "klinac" (51 godina!) deli tudju svojinu besplatno.
AlexDunja AlexDunja 22:17 04.03.2011

Re: Status jedog mog FB prijatelja

, zarade

ko da zaradi?
gradjani srbije koji su platili?
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:20 04.03.2011

Re: Status jedog mog FB prijatelja

AlexDunja
, zarade

ko da zaradi?
gradjani srbije koji su platili?

ecce-florian ecce-florian 22:35 04.03.2011

Re: Status jedog mog FB prijatelja

Montevideo su finansirali: Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo za kulturu, Grad Beograd (2 sekretarijata), Sportski savez Srbije, JAT !!!!!!!!, Zeleznice Srbije!!!!!!!, Srbija Gas, Telekom Srbija, Galenika ..



zibr zibr 23:58 04.03.2011

Re: Status jedog mog FB prijatelja

AlexDunja
, zarade

ko da zaradi?
gradjani srbije koji su platili?

Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo za kulturu, Grad Beograd (2 sekretarijata), Sportski savez Srbije, JAT !!!!!!!!, Zeleznice Srbije!!!!!!!, Srbija Gas, Telekom Srbija, Galenika...
Sta su gradjani Srbioje platili Galenici?
JJ Beba JJ Beba 00:55 05.03.2011

Re: Status jedog mog FB prijatelja

Montevideo su finansirali: Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo za kulturu, Grad Beograd (2 sekretarijata), Sportski savez Srbije, JAT !!!!!!!!, Zeleznice Srbije!!!!!!!, Srbija Gas, Telekom Srbija, Galenika ... koliko puta građani ove zemlje terba da palte gledanje ovog filma? Trebao bi Bjela svakom po dve karte za dž da pošalje!

Ministrastvo je dalo malo crkavice (na konkrsu) i filmu Tilva Roš, ali rekoh ranije, ta kinta je bila onolika koliko je ekipa filma Montevideo trošila na ketering.
nagradu je dobio film koji još nije skinut na filmsku trku...nagrada će ubrzati postprodukciju.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:59 05.03.2011

Re: Status jedog mog FB prijatelja

Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo za kulturu, Grad Beograd (2 sekretarijata), Sportski savez Srbije, JAT !!!!!!!!, Zeleznice Srbije!!!!!!!, Srbija Gas, Telekom Srbija, Galenika...
Sta su gradjani Srbioje platili Galenici?

ausine, ti mora da imaš hebeno mnogo interesa da braniš bjelu&co, a? od 9 pomenutih državnih institucija si se zakačio baš za Galeniku?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:06 05.03.2011

Re: Status jedog mog FB prijatelja

Ministrastvo je dalo malo crkavice (na konkrsu) i filmu Tilva Roš, ali rekoh ranije, ta kinta je bila onolika koliko je ekipa filma Montevideo trošila na ketering.

bitno je da ima za "filmove" privatnih producentskih prćija, ali za BEMUS i pozorišta nema dovoljno, mmmjbm lopovsku.
JJ Beba JJ Beba 01:36 05.03.2011

Re: Status jedog mog FB prijatelja

ali za BEMUS i pozorišta nema dovoljno, mmmjbm lopovsku.

istina
antioksidant antioksidant 10:59 05.03.2011

Re: Status jedog mog FB prijatelja

Sta su gradjani Srbioje platili Galenici?

Puno poslovno ime: AKCIONARSKO DRUŠTVO GALENIKA ZA PROIZVODNJU LEKOVA, DENTALA, ANTIBIOTIKA, FARMACEUTSKIH SIROVINA, PARAFARMACEUTIKE, VETERINARSKIH PROIZVODA I ADITIVA BEOGRAD, BATAJNIČKI DRUM BB

Podaci o akcionarima društva

1 . Акционар
Opšti podaci
Registarski/Matični broj: 07020171
Naziv: REPUBLIKА SRBIJА
Adresa
Ulica: Немањина
Broj: 11
Mesto: Београд (град)
Poštanski broj:
Država: Србија

..............
mozda ces sam doci do odgovora
dragoljub92 dragoljub92 13:21 07.03.2011

Re: Status jedog mog FB prijatelja

aha
1 . Акционар

znači tajkun,utata
stecajac stecajac 14:38 05.03.2011

Primeri

U pravosuđu uvek postoji opasnost. Ako to nije Zakon onda su sudije
Na žalost sudska praksa kod nas još uvek nije izvor prava, tako da se može očekivati svašta. Zapitao sam se da nije to reklamni trik. Za pristojnu lovu bi i ja napravio Goranovu glupost.
Čujem da spremaju na nacionalnoj televiziji(naše pravo da ne znamo ništa) emisiju o autorskim pravima - možda Bjela bude gos'
highshalfbooze highshalfbooze 15:38 05.03.2011

Kretenizam?

Gospodine Uroše, šta je ovde za vas kretenizam? Moram vas da pitam, pošto Đorđa nema, a verovatno ga neće ni biti. Kako ste preneli njegov tekst, pretpostavljam da ga razumete i da ste saglasni sa njim. Dakle šta je u ovoj priči kretenizam?

Evo, reći ću vam šta je za mene kretenizam u ovom slučaju.

1. Pravljenje sajtova krpelja koji se kače za sve ono što pretpostavljana ciljna grupa želi da vidi.
2. Krađa sadržaja tuđih sajtova predstavljajući iste kao svoj.
3. Napraviti sajt koji sadrži isključivo kradene materijale i predstaviti to kao svojih ruku delo. A sve u cilju sticanja materijalne dobiti.
Prosto je neverovatno da je počev od ilustracije u zaglavlju, pa na dole, sve kradeno.
4. Predstavljati se poput Robina Huda " Delimo ideje slobodno. Copyright je sranje." A u dnu stranice staviti "Copyright © 2011 All Rights Reserved"
5. Da ćemo zbog množenja takvih sajtova širom planete uskoro početi da guglamo otpozadi.
6. Ako su čoveka već lepo zamolili da ukloni link, da se taj čovek bahato i nekulturno ponaša.
7. Da pravnicima koji se profesionalno (žive od toga) bave tim pozivom kaže da ne poznaju zakone, a da on nije pročitao niti jedan, a nije se ni raspitao da li je ono što radi legalno ili nije.
8. Da kaže da mogu da se žale hosting servisu u Holandiji ako autor sajta radi protivzakonito.
9. Nagovarati druge da podrže nekoga ko se bavi krađom u cilju sticanja materijalne dobiti.



BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:21 05.03.2011

Re: Kretenizam?

3. Napraviti sajt koji sadrži isključivo kradene materijale i predstaviti to kao svojih ruku delo. A sve u cilju sticanja materijalne dobiti.

??

kada neko okači torrent na thepiratebay.org, ne dobija nikakvu materijalnu nadoknadu. ne razumem o čemu govorite? link i dalje stoji i ne vidim da je goran išta ukrao sa tuđeg web site-a niti da je tuđe predstavio kao svoje. da li je Goran ukrao DVD iz radnje pa ga kao kradenog okačio na torrent? gospodine, da li znate šta je torrent?
5. Da ćemo zbog množenja takvih sajtova širom planete uskoro početi da guglamo otpozadi.

takvi sajtovi su se namnožili, nema nazad, get use to it. muzička i filmska industrija su promenjene zauvek. bioskop postaje mesto za gala premijere i pasionirane ljubitelje. film više ne živi od prodatih ulaznica jer se prikazuje po kućnim bioskopima. dvd je prošlost!

kretenizam je ne prihvatanje sadašnjosti i budućnosti, a Goran nije ništa ukrao i nije ništa zaradio na tome što je film pozajmio drugima. to je isto kao kada kupiš DVD pa ga pozajmiš meni da ga pogledam. nema tu nikakve krađe i zakon će se menjati u tom pravcu. živi bili pa videli.
highshalfbooze highshalfbooze 17:28 05.03.2011

Re: Kretenizam?

kada neko okači torrent na thepiratebay.org


:) Ne, nije to u pitanju.

Nije on napravio torrent. On je stavio link ka tom torent fajlu (koji je neko drugi napravio) koji se nalazi na tom sajtu koji ste naveli.
A sigurno ga nije stavio na thepiratebay.org, već je link bio na drugom sajtu.
A taj sajt na kome se nalazio link čini čudna smeša kradenog sadržaja, linkova, afiliate, referral...

A može da se desi da mi govorimo o dva sasvim različita slučaja. Koliko sam razumeo, Goran nije čovek koji je napravio torrent i stavio na "thepiratebay", već stavio link ka tom torentu na "thepiratebay".

Ne stiče on materijalnu korist prodajući film drugima.

takvi sajtovi su se namnožili, nema nazad, get use to it


Hvala što ste mi dali šlagvort.

Da, naviknite se na to. Naviknite se da ne klikćete na reklame i linkove koje vidite na parazitskim sajtovima. Zaobiđite ih. Tamo je ionako sadržano sve što već ima na originalnim sajtovima.

Edit: @BebaOdLonchara - ovo poslednje nije namenjeno vama. Imam osećaj da vi znate, već, o svemu tome i mnogo više od mene :)
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:38 05.03.2011

Re: Kretenizam?

highshalfbooze

Gospodine Uroše, šta je ovde za vas kretenizam? Moram vas da pitam, pošto Đorđa nema, a verovatno ga neće ni biti. Kako ste preneli njegov tekst, pretpostavljam da ga razumete i da ste saglasni sa njim. Dakle šta je u ovoj priči kretenizam?


Izvinjavam se što me nema ceo dan, bilo puno posla, a izvinjavam se i što nema Đorđa, rekao je da će biti ovde.

Da odgovaram, makar zakasnelo

Evo, reći ću vam šta je za mene kretenizam u ovom slučaju.

1. Pravljenje sajtova krpelja koji se kače za sve ono što pretpostavljana ciljna grupa želi da vidi.


Verovatno jesto glupavo. Ali ne postoji dobar način da se reguliše pravljenje sajtova a da ne strada sloboda. Ako je cena slobode da postoji šuma idiotskih sadržaja, neka bude. Naćićemo način za inteligentnu navigaciju.
2. Krađa sadržaja tuđih sajtova predstavljajući iste kao svoj.
3. Napraviti sajt koji sadrži isključivo kradene materijale i predstaviti to kao svojih ruku delo. A sve u cilju sticanja materijalne dobiti.

Jeste...
Prosto je neverovatno da je počev od ilustracije u zaglavlju, pa na dole, sve kradeno.
4. Predstavljati se poput Robina Huda " Delimo ideje slobodno. Copyright je sranje." A u dnu stranice staviti "Copyright © 2011 All Rights Reserved"
5. Da ćemo zbog množenja takvih sajtova širom planete uskoro početi da guglamo otpozadi.

Nisam razumeo na koji se sajt ovo konkretno odnosi. Jeste glupavo je, ja sam lično protivnik svakog Copyright-a.
6. Ako su čoveka već lepo zamolili da ukloni link, da se taj čovek bahato i nekulturno ponaša.

Tačno. Trebao je lepo i kulturno da odbije.

Ovo pod 7.8.i 9. mi se čini da ide na račun Piratske partije. Ja nisam ni član ni simpatizer iste i nisam voljan da ih branim, po ovom pitanju, a nisam ni upoznat sa celom prepiskom.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 02:05 06.03.2011

Re: Kretenizam?

uros_vozdovac

Jeste glupavo je, ja sam lično protivnik svakog Copyright-a.


Zato ima copyleft
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 02:10 06.03.2011

Re: Kretenizam?

Dakle šta je u ovoj priči kretenizam?

Kretenizam se ocitava u necem drugom. Kada ja otvorim prozor pa svaki prolaznik moze da stane i gleda program na mom TV-u, samo neki kreten moze da me optuzi zbog toga sto omogucavam drugom da vidi sadrzaj za koji JA placam obaveznu pretplatu (naknadu za gledanje).

Kretni su oni kojima nikako da dodje iz dupeta u glavu da internet donosi neka nova pravila u prodaji audio-vizuelnih-stampanih medija. Pa da shvate da je proslo vreme monopolskih ekstra profita i da im je jedini nacin da opstanu to da svoje proizvode brzo i po razumnim cenama puste u prodaju preko mreze. Ko po razumnoj ceni bude mogao da kupi na mrezi sigurno je da nece skidati lose kopije pa ni originale besplatno. Pokazuje se vec sa muzikom. Nece vise biti bioskopa? Verovatno. Nestace i videoteka? To je sledece. Nestace stampanih novina? Kao i sve sto je pregazilo vreme. Na kraju ce se svesti na to da ce novac za svoj rad dobijati samo oni koji su delo stvarali a ne posrednici koji sada uzimaju najveci deo kolaca na racun autora.
highshalfbooze highshalfbooze 08:27 06.03.2011

Re: Kretenizam?

JA placam obaveznu pretplatu (naknadu za gledanje)


Plašim se da ste odabrali pogrešan primer, obzirom da svi plaćamo pretplatu.
Takođe sam siguran da vam niko ne bi zamerio kada bi pozvali komšinicu da odgledate film koji ste vi kupili. Osim, eventualno komšije.

highshalfbooze highshalfbooze 09:44 06.03.2011

Re: Kretenizam?

Izvinjavam se što me nema ceo dan, bilo puno posla, a izvinjavam se i što nema Đorđa, rekao je da će biti ovde.

Ništa, ništa. Mislio sam da ćemo dobiti neke preciznije informacije oko cele ove srtvari. Mnogo je pretpostavki ovde, pa je zbog toga i nesporazuma dosta.
Koliko sam ja razumeo, Goran je stavio link na ovom ili nekom vrlo sličnom sajtu ka torrentu uz pomoć koga se skida pomenuti film.

Kao što rekoh, ne znam da li je to tačno, pa više hipotetički govorim. Ne zna se konkretno ni delo za koje će biti optužen, ali će još dosta vremena proći (najverovatnije mesec dana) dok ne saznamo šta mu se stavlja na teret. Možda nije dobro da o nečemu pričamo ako ne znamo relevantne činjenice, ali mislim da se stalno ponavljaju neke zablude, pa sam zbog toga hteo da kažem neku reč.
Lično nisam pravnik, ali mi se čini da su u zabludi svi oni koji misle da u zakon treba ugraditi reči kao pto su torrent, link... i slične. I da, ukoliko to u zakonu ne postoji, onda nema ni dela koje bi moglo da se tereti ukoliko su primenjena neka najnovija tehnička dostignuća koja nisu zakonom egzaktno obuhvaćena.
Mislim da je Đorđe u zabludi kada pogrešno tumači odredbu kojom je dozvoljeno praviti kopije za ličnu upotrebu. Lična upotreba nije kada kopiju damo Peri, Lazi... može biti da neko želi da napravi kopiju ukoliko mu se jedan medij ošteti ili izgubi da opet ima proizvod koji je kupio.
Takođe mislim da je velika zabluda u vezi linkovanja, jer je krajnji rezultat uvek u svakom slučaju da neko neovlašćeno dođe u posed nečijeg autorskog dela. Glupo je reći da neko nije dao ništa konkretno,već samo spisak linkova ka šerovanim fajlovima uz pomoć kojih se može doći do krajnjeg proizvoda. Glupo je reći da nije dao te linkove da bi neko došao u posed toga. Pa zbog čega je onda to stavio?

Takođe mislim da je zabluda da neko kaže da nema materijalne koristi od svega toga ako nije prodao tu stvar. Ona mu je poslužila da posredno dođe do materijalne dobiti.
Interesantno je da je onaj ko je stavio torrent napravio samo prekršaj, jer nije ostvario materijalnu dobit. A da je ovaj ko je stavio link ka tom istom napravio krivično delo (ili u svakom slučaju teži oblik) jer je iz toga izvukao materijalnu korist

ja sam lično protivnik svakog Copyright-a


Ovakav stav obično imaju programeri koji se bave programima otvorenog koda.

Treba da naprave proizvod za klijenta, uzmu program pod GNU licencom, prilagode potrebama klijenta, ono što su oni napravili, daju na slobodno korišćenje svima kojima tako nešto treba - projekat se razvija... svi zadovoljni.

Plašim se da je to malo usko gledanje. Na primer znam slučaj da su dva ljubitelja biologije napravili sajt koji su punili naravno svojim sadržajem. Da bi došli do tog sadržaja morali su da provedu neko vreme - godine rada. Morali su da utroše neke novce iz ličnog fonda naravno. Kako je projekat rastao, tako su rasle i krađe. Malo, malo pa vide da im je neko nešto ukrao. Vrhunac je bio kada su listajući jednu knjigu renomiranog izdavača prepoznali svoje radove u njoj. Znači autor knjige je takođe bio ljubitelj parole "copyright sucks" i pokupio sa interneta sve šta mu treba da bi napravio svoje čedo - Frankeštajna.
Vrlo je interesantno da je i izdavač ljubitelj iste parole i nije tražio garanciju autora pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da je to njegov autorski rad. Pošto je to puka tehnička formalnost za izdavača, a radi se o zaista renomiranom izdavaču koji bi morao da zna tehničke detalje, pada mi na pamet da je dotičnom "autoru" maksimalno spustio cenu njegovog Frankeštajna. No u svakom slučaju nije propustio da u knjizi naglasi ©.
Mislim da se u ovoj zemlji svako ko pretražuje internet iz razloga ličnog usavršavanja bar jednom iznervirao na institucije ove zemlje koje na svoje skupe sajtove ne stavljaju nikakve korisne informacije i da se do relevantnih informacija može doći pre na privatnim stranicama ljudi koji se bave tim temama iz ličnog zadovoljstva, trošeći svoje lične resurse.
Eto svežeg primera Ministarstva za ekologiju. Dati džak para za nešto na čemu će stajati spisak deponija. Zar je ekologija samo to?
Da ne tupim više... elem autorska dela nisu samo muzika i filmovi. I nije samo Dragan Bjelogrlić u pitanju.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 10:30 06.03.2011

Re: Kretenizam?

"Plašim se da ste odabrali pogrešan primer"

Slazem se. Malo je onih koji nemaju struju

"niko ne bi zamerio kada bi pozvali komšinicu da odgledate film"

E, to je ono o cemu sam pricao. Kad komsinica i ja ne bi gubili vreme na gledanje filma nego kad se ona vrati kuci ja pustim film na mom PC a njoj dozvolim da se prikaci i odgleda istovremeno, e onda mozemo i ona i ja da ocekujemo da nam specijalci upadnu u kuce. I puce bruka samo zbog toga sto sam sa komsinicom delio kompjuter
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:00 06.03.2011

Re: Kretenizam?

highshalfbooze


ja sam lično protivnik svakog Copyright-a


Ovakav stav obično imaju programeri koji se bave programima otvorenog koda.

Treba da naprave proizvod za klijenta, uzmu program pod GNU licencom, prilagode potrebama klijenta, ono što su oni napravili, daju na slobodno korišćenje svima kojima tako nešto treba - projekat se razvija... svi zadovoljni.

Plašim se da je to malo usko gledanje.


A meni se čini da je put u napredak. Stalmanove ideje rođene u zoru kompjuterske pismenosti pale su na plodno tlo - Open source softver se razvija srećno i veselo. Još važnije u jednom dobrom duhu. Pišem večeras opširnije...
AlexDunja AlexDunja 12:39 06.03.2011

Re: Kretenizam?

- Open source softver se razvija srećno i veselo.

may the source be with you!

highshalfbooze highshalfbooze 12:43 06.03.2011

Re: Kretenizam?

@zadnjapetoletka
E, bravo. Vaša komšinica će nam pomoći da se bolje razumemo

Šta se desilo posle, dok se komšinica vraćala u svoj stan. Na hodniku se srela sa baba Savetom koja pomno prati šta se dešava u zgradi i svima pomaže i savetuje.

Slušaj, kaže njoj baba, ja sam odveć stara za te stvari. Ali poslušaj moj savet. Neće biti dobro ako ti ne znaš da prepričaš taj film koji upravo nisi odgledala. Nego znaš šta, ja znam gde ti možeš besplatno da snimiš taj film i da ga odgledaš. Tako ćeš lepo znati o čemu se radi u filmu, i nema problema. To je sve besplatno, ja ne naplaćujem filmove i savete, nego jel vidiš ti ovu kutiju ovde - nije ni kubik velika. E, tu meni svi stanari, koje ja lepo savetujem i kažem im gde šta ima za dž. ostave po neki šušteći vid zahvalnosti. I tako i bi.

Sutradan, sasvim iznenada pojavi se na babinim vratima Bjela. Slušaj baba, kaže on. Čuo sam da pričaš okolo gde ima moj film za džabaka da se uzme. Nemoj mnogo da sereš nego gledaj svoja posla, mrak mi pao na oči jer treba svim onim direktorima firmi da dam po 10% od njihovih donacija za moj film. Šta misliš odakle meni ta kinta.
Na to se baba razgoropadi, slušaj ti prdavče mali. Nisam ja nikom ništa prodala, ako imaš nešto - idi lepo u Infostan, pa se njima žali.
I tako ode Bjela sav popišan.

No ne lezi vraže, sutra upadoše specijalci u babin stan, razbucaše sve živo, a kutiju u koju su stanari ostavljali šuštave znake zahvalnosti zapleniše.
Kuka baba, nisam ja nikome ništa prodavala. Sve sam ja to što je tuđe samo rekla gde ima za džabe da se uzme. Ništa više. Al džaba, skleptaše baba Savetu, a babe iz drugih solitera proglasiše protestni miting protiv zlotvora koji ne daju komšinicama i komšijama da gledaju filmove zajedno.
Sramota.
highshalfbooze highshalfbooze 12:58 06.03.2011

Re: Kretenizam?

A meni se čini da je put u napredak.


Eh, ja sam samo rekao da ne možete sve na ovom svetu gledati kroz istu prizmu.
Ja protiv takvih programa nemam ništa. Štaviše, delim vaše mišljenje

Ali vaš stav bi bio identičan vašem klijentu od koga želite da naplatite svojih ruku delo, a on kaže - zašto da ti platim kada je ovo sve besplatno Baš lepo od tebe, ajd zdravo.

Sad ja znam da se vi smejete i da možete da doskočite ovakvom načinu razmišljanja. Ali, samo pretpostavimo da ste i vi, vašem klijentu dali sve to otvorenog koda
A na kraju, zašto i ne bi ako ste protivnik zaštite
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:35 06.03.2011

Re: Kretenizam?

highshalfbooze


Ali vaš stav bi bio identičan vašem klijentu od koga želite da naplatite svojih ruku delo, a on kaže - zašto da ti platim kada je ovo sve besplatno Baš lepo od tebe, ajd zdravo.


Pa nije baš tako jednostavno u stvari priča jeste složenija. Hajde da uzmemo banalan primer izrada jednostavnog sajta za klijenta.

Pokupiš neki od besplatnih endžina, npr popularnu Joomla, napraviš template po zahtevima i potrebama klijenta, prilagodiš njegovom brendingu, itd, itd, optimizuješ stvar i naplatiš klijentu custom rešenje. Naplatio si svoj rad i svoje znanje. Pretpostavimo da je klijent zadovoljan - dobija dobar sajt i ti si zadovoljan, tvojih ruku delo je u upotrebi a naplatio si honorar.

Taj optimizovan template staviš, na primer, na sopstvenu stranicu za download i ponudiš svoj rad zajednici, kome odgovara uzme, prilagodi, napuni sadržejam i koristi. Tebi ne plati ništa.

Šta je tu dobro? Dobro je što svi ljudi koji prave sajtove imaju dobru bazu templejta za prvi korak, ako je moj templejt dobar, mnogo ga ljudi koristi i ja imam dobro, časno i popularno ime, sa mojim imenom dobijam bolje poslove, itd...

Ni jednog trentku niko u procesu ne doživljava softver korišćen u celokupnom procesu kao autorsko delo podložno nekakvim pravima. Softver je alat koji se koristi i odloži, naplaćuje se rad i znanje.

Ono jeste dobar primer, i dalje nije objašnjeno na koji način i koji tačno zakon kršim kad pozovem prijetalje da odgleda moju kopiju Montevidea? Ili na koji način kršim zakon ako se zapričamo pa mu ja narežem film koji smo oinako nameravali da pogledamo? Ili ako mu nekim zgodnim programom omogućim da u svojoj kući pogleda film?

Torent koji je Goran napravio je definitivno na Pirate bay, mislim da sa onim sajtom nema neke veze, ali možda grešim. Onaj Swarovski sam sad pogledao, pogotovo sekciju softver. Malčice mi bilo muka.
highshalfbooze highshalfbooze 21:59 06.03.2011

Re: Kretenizam?

i dalje nije objašnjeno na koji način i koji tačno zakon kršim kad pozovem prijetalje da odgleda moju kopiju Montevidea?


Uroše, pa zar zaista još uvek verujete da javno tužilaštvo zbog toga hapsi ljude?
Ja više ne znam kako da vas razuverim. Evo, živi bili pa videli.

Ps. uzgred se izvinjavam zbog prvog posta. Bio sam pod uticajem onog sajta i hohštaplera koji prave takve stvari i pozivaju poštene ljude da stanu iza njih.
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:22 06.03.2011

Re: Kretenizam?

Ukoliko ima neka priča koju ja ne znam, a stoji iza ovoga, onda to baca potpuno novo svetlo na celu priču.

U načelu govoreći - sve što sam napisao i stavove koje zastupam imaju izvor isključivo u javno objavljenim informacijama.


Lep pozdrav
livia68 livia68 13:51 07.03.2011

Re: Kretenizam?

highshalfbooze
12:43 06.03.2011 Re: Kretenizam?
@zadnjapetoletka
E, bravo. Vaša komšinica će nam pomoći da se bolje razumemo

Šta se desilo posle, dok se komšinica vraćala u svoj stan. Na hodniku se srela sa baba Savetom koja pomno prati šta se dešava u zgradi i svima pomaže i savetuje.

Slušaj, kaže njoj baba, ja sam odveć stara za te stvari. Ali poslušaj moj savet. Neće biti dobro ako ti ne znaš da prepričaš taj film koji upravo nisi odgledala. Nego znaš šta, ja znam gde ti možeš besplatno da snimiš taj film i da ga odgledaš. Tako ćeš lepo znati o čemu se radi u filmu, i nema problema. To je sve besplatno, ja ne naplaćujem filmove i savete, nego jel vidiš ti ovu kutiju ovde - nije ni kubik velika. E, tu meni svi stanari, koje ja lepo savetujem i kažem im gde šta ima za dž. ostave po neki šušteći vid zahvalnosti. I tako i bi.

Sutradan, sasvim iznenada pojavi se na babinim vratima Bjela. Slušaj baba, kaže on. Čuo sam da pričaš okolo gde ima moj film za džabaka da se uzme. Nemoj mnogo da sereš nego gledaj svoja posla, mrak mi pao na oči jer treba svim onim direktorima firmi da dam po 10% od njihovih donacija za moj film. Šta misliš odakle meni ta kinta.
Na to se baba razgoropadi, slušaj ti prdavče mali. Nisam ja nikom ništa prodala, ako imaš nešto - idi lepo u Infostan, pa se njima žali.
I tako ode Bjela sav popišan.

No ne lezi vraže, sutra upadoše specijalci u babin stan, razbucaše sve živo, a kutiju u koju su stanari ostavljali šuštave znake zahvalnosti zapleniše.
Kuka baba, nisam ja nikome ništa prodavala. Sve sam ja to što je tuđe samo rekla gde ima za džabe da se uzme. Ništa više. Al džaba, skleptaše baba Savetu, a babe iz drugih solitera proglasiše protestni miting protiv zlotvora koji ne daju komšinicama i komšijama da gledaju filmove zajedno.
Sramota.



Već dugo nisam naišla na nešto ovako lucidno i duhovito! Svaka čast! Bilježim se sa štovanjem. Preporuka!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana