Društvo| Nauka| Politika| Roditeljstvo| Satira

EINE KLEINE NACHTKLINIK

Dr M RSS / 11.03.2011. u 12:12

 

 

 

Dragi tata,

Kao dobra ćerka, održavam obećanje i šaljem Ti raport sa svog prvog dežurstva iz predmeta Osnovi kliničke prakse. Jedna grupa je otišla na hirurgiju i smorila se totalno, samo su se muvali okolo i ništa nisu videli, šetali ih po hodnicima a u salu su ih pustili samo do vrata, da ne smetaju.  Pssst, i svi puše u lekarskoj sobi, kažu...Tomici za dušu.  Izgleda da je tu, za dušu, bilo još nekih stvari sa ukusom dima ali nisam sigurna, da ne grešim dušu.

 

Moja grupa, nas četvoro, dobila je Prijemno na Neuropsihijatriji. Bili smo besni, ošekivali smo priliku da damo neku injekciju, možda neko sitno šivenje, makar zavoj, a ono lekarska soba sa deset kompjutera i dva bradata lika, jedan igra igrice, drugi se nešto dopisuje i svadja se sa ekranom, pomislila sam da bloguje, garant, tako me podsetio na Tebe, ha, ha..

 

A onda, kad su glave već počele da nam padaju u krilo, sirene! Ali ne one Auuu ...AuuuuA...Hitne pomoći nego one Ni-Na, Ni-na..policijske.

Dva micoša uvode nekog prosedog, kratko podšišanog,  osrednje gasiranog koji , prilično promuklim glasom, viče Neću imunitet, neću imunitet!

Onaj doca koji je igrao igrice, ne skrećući pogled sa ekrana, reži na pridošlice: “Šta ste doveli ovog, vodite ga na imunologiju, ako sad ima nekog tamo”!

“Nemoj doktore”, kaže stariji pajkan,“ za ovde je, znam takve, celo veče ponavlja  Lepo sam im rekao da samo malo kraduckaju, dajte mu nešto...”.

“ A ja Tebi da kažem, znam i ja takve, taj je za vas a ne za nas, takvi se samo prave da su ludi. Mi ih smirimo na par dana a oni posle po starom.  Jedino vi možete da ih smirite, bar na nekoliko godina, za takve ste vi bolji doktori od nas. Ajd zdravo, vidiš da imam posla”. 

“Pa šta ću sad sa njim, doktore, pobogu”?

“ Isto što i sto puta ranije, odvezi ga kući i zaboravi ga. A ako si, konačno, rešio da radiš svoj posao, odvedi ga u stanicu, veži ga za radijator kao što radiš sa običnim lopovima i baci ključ. Posle idi kući i spavaj mirno, kao neko ko je obavio svoje. U protivnom, jednog dana će Tebe da dovedu ovde, ako pre toga ne zaglaviš na kardiologiji”.

Ne znam gde su ga odveli, čuo se samo tihi zvuk motora na pola gasa, kao kad šofer ne zna na koju će stranu.

Sledeći slučaj mi je potpuno nejasan. Došla žena u najboljim godinama, taksijem,  kaže da nije htela sama da vozi, mnogo joj se tresu ruke, iznervirala se , al` pazi sad ovo,  celo popodne je proganja Ivo Andrić i viče Prokleta avlija, prokleta avlija..Onaj drugi doca, onaj što se svadjao sa kompom, pokušao malo da je smiri i da vidi u čemu je stvar, zbilja fina žena, vidi se da se maksimalno kontroliše, samo nekako tiho, kroz zube, ponavlja da joj je bilo bolje dok je bila fizička radnica ( snimi rodnu ravnopravnost) a ne izgleda tako, nekako mi više liči na nekog iz višeg društvenog sloja, ne znam šta radi, nije rekla, ili ja nisam čula jer je u sobu, bez kucanja, ušao tehničar iz Hitne pomoći i uveo, vodeći ga za ruku, ozbiljno, kao da je dete, jednog čoveka prostodušnog izraza lica, koji kao da nije baš znao gde se nalazi. Kad ga je ona fina žena ugledala, naglo je ustala i brzo otišla, kao da nije htela da se sretne sa njim, mora biti da se odnekud poznaju.

 

A ovaj novopridošli je bio baš fora. Prvo je pričao da je, kao, bio general,  pa ga penzionisali a on uvideo da nije za penziju, može on još da doprinese, pa otišao u politiku. Tamo doprinosio jedno vreme, nudio i život, valjda je mislio da će opet malo da generališe, pa više nije mogao da čeka i promenio klub( malo konfuzno deluje, kakav sad klub, nešto pomešao ) ali tamo Pravilo službe na engleskom, ne razume on to, iako je na ćirilici. Galimatijas! I sad se vratio u staro društvo ali umire od straha šta će da mu kaže bivši i ponovni šef kad se vrati sa službenog puta. Da mu ne traži onaj nudjeni život?  I tako ga doveli ovi iz Hitnjaka, da mu se da neki anksiolitik, da ne skoči kroz prozor, od straha.

 

I tu se doca iskida od smeha( potpuno neetički, mislim, kako da se podsmeva pacijentu)  I posla ga u Intervencije da mu daju Bensedin a nama reče: “Kakvo skakanje kroz prozor, taj bi do dole zalutao! Kakav general i političar, taj je prvo prodavao krompir na pijaci za nekog nakupca ali krompir bio jeftin pa mu bila mala zarada, on predje kod drugog gazde da prodaje banane, banane ako ne prodaš za tri dana ode cena dole, kome ovakav smušen nekom nešto da proda, nije zaradio ni za vodu, sad krompir poskupeo, bilo na televiziji, vi i tako ne idete na pijacu pa ne znate,  i čovek ponovo  promenio tezgu,  sad bi opet da prodaje krompir”.

Ja se bojim da je doktor malo prebrzo dao dijagnozu ali mi neprijatno da kažem.  Ani nije neprijatno, ona samo naivno zatrepće plavim okicama pa pravo u rebra (navikla na doktore, I mama I tata profani na našem faku): “ Izvin`te, je l` Vi poznajete pacijenta od ranije i na kojoj pijaci on radi, jes` da je malo smušen, ali šta ako ima u njegovoj priči i nešto tačno, možda, da smo stekli malo dublji uvid u njegovo stanje..”?

 

“ Ne znam njega lično ali znam takve. Ima ih koliko hoćete, a trguju na onoj pijaci preko puta Pionirskog parka, onoj sa kupolom. Na tezgama su krompiri i banane a ispod tezgi se trguje živim ljudima, na veliko. I nisu svi smušeni kao ovaj, ima tu pravih majstora, ugladjenih, slatkorečivih, ali samo mali broj prodaje svoju robu. Većina prodaje za nekog nakupca koga i ne znamo. Zato je krompir onoliko skup a život jeftin, zato što se na robu ispod tezge ne plaća nikakav porez”.

 

I tu nam doktor okrenu ledja I zabi nos u ekran. Za to vreme, onaj drugi nije ni prekidao svoje igrice.

 

I to Ti je to.

 



Komentari (34)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

draft.dodger draft.dodger 12:22 11.03.2011

LOVNI PARLAMENTARIZAM......

Hajka na budžet!
Dr M Dr M 12:30 11.03.2011

Re: LOVNI PARLAMENTARIZAM......


Bravo Prvi!!
master.dragi master.dragi 12:33 11.03.2011

Re: LOVNI PARLAMENTARIZAM......

Dva micoša uvode nekog prosedog, kratko podšišanog, osrednje gasiranog koji , prilično promuklim glasom, viče Neću imunitet, neću imunitet!

Dr M Dr M 12:42 11.03.2011

Re: LOVNI PARLAMENTARIZAM......

master.dragi
Dva micoša uvode nekog prosedog, kratko podšišanog, osrednje gasiranog koji , prilično promuklim glasom, viče Neću imunitet, neću imunitet!



Hvala za sliku, master.dragi, oba lika odgovaraju opisu. Onaj drugi ce da vice Koridor, Koridor, kol`ko kosta stiropor..
master.dragi master.dragi 12:49 11.03.2011

Re: LOVNI PARLAMENTARIZAM......

Hvala za sliku, master.dragi, oba lika odgovaraju opisu. Onaj drugi ce da vice Koridor, Koridor, kol`ko kosta stiropor..


a zatim dvoglasno - necu imunitet pre roka, necu imunitet pre roka...
Dr M Dr M 13:01 11.03.2011

Re: LOVNI PARLAMENTARIZAM......

a zatim dvoglasno - necu imunitet pre roka, necu imunitet pre roka..


...samo nek` se roka...
caricamajka caricamajka 12:41 11.03.2011

I to Ti je to.

ovom rečenicom doktore sve ste rekli.
Dr M Dr M 12:44 11.03.2011

Re: I to Ti je to.

caricamajka
ovom rečenicom doktore sve ste rekli.


Mene brine sto je to reklo moje dete, caricemajko..
jednatanja jednatanja 13:03 11.03.2011

Šta reći?

antioksidant antioksidant 13:07 11.03.2011

Re: Šta reći?

trenutak u kome bih bio zahvalan ukoliko bi se neko smilovao i dao mi anesteziju
Dr M Dr M 13:19 11.03.2011

Re: Šta reći?

jednatanja


Samo da se ne cuje ono ..uuupss..
fantomatsicna fantomatsicna 22:40 12.03.2011

Re: Šta reći?

antioksidant
trenutak u kome bih bio zahvalan ukoliko bi se neko smilovao i dao mi anesteziju

Ili da se sam roknes?
Dr M Dr M 22:55 12.03.2011

Re: Šta reći?

Ili da se sam roknes?


Nezgodno, isključuje radost budjenja...
angie01 angie01 14:16 11.03.2011

Srbiji ne manjkaju samo azili za pse!

Treba i povecati broj ekonomija za smeshtaj lica!
Dr M Dr M 16:51 11.03.2011

Re: Srbiji ne manjkaju samo azili za pse!

angie01
Treba i povecati broj ekonomija za smeshtaj lica!


Zato sto ima previse lica koja zive kao psi..
ljubicastioblacic ljubicastioblacic 14:20 11.03.2011

ccc ...

(Ivo Andrić) i viče Prokleta avlija, prokleta avlija..


"Sarajevo. Orijentalska, gandijevska golotinja i zapuštenost. Raskoš u neočekivanim stvarima koje inače nigde i nikom nisu predmet raskoši. Najhladnija i najzdravija voda na svetu. Najčudnije kuće, koje otkako su postale izgledaju ruševne i sklone padu, koje izgledaju nezdrave, a kojima se živi dugo i prijatno kao malo gde.
U govoru ljudi i žena karakteristični samoglasnici bez boje i jasne granice, od kojih govor dečaka i devojčica izgleda kao nehatno gukanje.

Sve to zatrpano tišinom."
Dr M Dr M 16:49 11.03.2011

Re: ccc ...

(Ivo Andrić) i viče Prokleta avlija, prokleta avlija.


...a Ivan Andric vice clan 27, clan 27.

Nije mala razlika...

Taman da se nekom tresu ruke..
ljubicastioblacic ljubicastioblacic 17:13 11.03.2011

Eh ...

... "kiša spere, vetar raznese" ... (narodna)
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:33 11.03.2011

Patriotizam nema cenu

Prvo je pričao da je, kao, bio general, pa ga penzionisali a on uvideo da nije za penziju, može on još da doprinese, pa otišao u politiku. Tamo doprinosio jedno vreme, nudio i život, valjda je mislio da će opet malo da generališe, pa više nije mogao da čeka i promenio klub( malo konfuzno deluje, kakav sad klub, nešto pomešao ) ali tamo Pravilo službe na engleskom, ne razume on to, iako je na ćirilici. Galimatijas! I sad se vratio u staro društvo ali umire od straha šta će da mu kaže bivši i ponovni šef kad se vrati sa službenog puta. Da mu ne traži onaj nudjeni život?

Liči na jednoga ili nekoliko njih.
ali tamo Pravilo službe na engleskom, ne razume on to, iako je na ćirilici.

zbunilo ga otkud ćirilica u engleskom, a još više što onaj bivši ambasador zna i ćirilicu.
Dr M Dr M 19:56 11.03.2011

Re: Patriotizam nema cenu

Liči na jednoga ili nekoliko njih.


Ne da liči, k`o pljunut..
bocvena bocvena 19:48 11.03.2011

Dr M,

što vi dobro pišete.
Nažalost.
Dr M Dr M 19:59 11.03.2011

Re: Dr M,

bocvena
što vi dobro pišete.
Nažalost.


Raduje me pohvala a ne raduje me što pisanije nije fikcija nego čista(prljava) realnost..
mirelarado mirelarado 21:25 11.03.2011

Re: Dr M,

Dr M
bocvena
što vi dobro pišete.
Nažalost.


Raduje me pohvala a ne raduje me što pisanije nije fikcija nego čista(prljava) realnost..


А у малој клиници овдашњој ствари су се потпуно отеле контроли...


Dr M Dr M 23:00 11.03.2011

Re: Dr M,

ствари су се потпуно отеле контроли..


Quis quistodiet ipsos...controlers..

U nasem taunu, u svakom cosku duh, u svakom ormanu kostur

razmisljam razmisljam 00:25 12.03.2011

Оглас

Тражим заинтересованог пословног партнера који би ми пружио материјалну подршку за отварање специјализоване текстилне мануфактуре за израду ефектних комада одеће за сваку нашу (не)прилику. Подробно испитивање овдашњег тржишта обећава велику потражњу, јер је тренутна понуда недовољна. У изгледу велика, лака и брза зарада.
Шифра:

Dr M Dr M 00:59 12.03.2011

Re: Оглас

razmisljam
Тражим заинтересованог пословног партнера који би ми пружио материјалну подршку за отварање специјализоване текстилне мануфактуре за израду ефектних комада одеће за сваку нашу (не)прилику. Подробно испитивање овдашњег тржишта обећава велику потражњу, јер је тренутна понуда недовољна. У изгледу велика, лака и брза зарада.
Шифра:



Draga šifro:,

uvidjam trenutni trend tražnje predloženog modela. Procenjujem potencijalnu potrebu za nekoliko miliona primeraka. Ipak, treba razmotriti i mogucnost pojave nezavisnih dizajnera koji bi mogli da pokvare posao uvodjenjem, za vrlo probranu publiku, modela svedenog kroja u sivoj boji, sa crnim uzdužnim prugama i, kao modnim detaljem, parom čeličnih narukvica. U tom slučaju, potreba za modelom koji ste predložili bi znatno opala. Kad bolje razmislim, ova ideja mi se više dopada.

Šifra Pusti snovi

nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 16:41 12.03.2011

olgica?

Dr M Dr M 17:55 12.03.2011

Re: olgica?


drm via milica
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 00:22 13.03.2011

Re: olgica?

pa da ocigledno sam zaboravio da racunam.
Dr M Dr M 01:00 13.03.2011

Re: olgica?

nekad-bio-kuki
pa da ocigledno sam zaboravio da racunam.


Eh, davno bilo...
Ivana Knežević Ivana Knežević 17:43 12.03.2011

Svet i mi u njemu

Videti svet kao sveze odrasla osoba je prilicno traumaticno iskustvo.
A ovi koji su ga gledali neko duze vreme... oni dolaze u klinike, odlaze, imaju svoje kuce, ili ih nemaju... svet i mi u njemu.
Dr M Dr M 18:07 12.03.2011

Re: Svet i mi u njemu

Videti svet kao sveze odrasla osoba je prilicno traumaticno iskustvo.
A ovi koji su ga gledali neko duze vreme... oni


...pišu blogove, da ne bi odlazili u klinike...
4krofnica 4krofnica 19:46 12.03.2011

Re: Svet i mi u njemu

pišu blogove, da ne bi odlazili u klinike


:) dr.eM, samo nastavite. radujem se tome (tiho), razlog vise da ne odem i ja:)
pozdrav.
Dr M Dr M 20:21 12.03.2011

Re: Svet i mi u njemu

dr.eM, samo nastavite.


Trudiću se 4krofnice, to nam dodje kao antistres terapija.

Toliko nas stresa da nam miran dan dodje kao stres..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana