Umetnost| Zabava

Grb u tranziciji- mnogo babica grbavi grbovi

Milan Karagaća RSS / 13.03.2011. u 14:37

Već smo se navikli na novu zastavu, novu himnu ali za grbove ne znamo jer nismo sigurni koji je važeći i hoće li se odmah po usvajanju menjati. Naravno, državni simboli imaju izetan značaj i zaslužuju poštovanje u međunarodnim odnosima.Upravo zbog toga, čini se da se mora mnogo ozbiljnije odnositi prilikom idejnog rešenja i njihovog usvajanja, jer ako se često menjaju to znači da nisu na pravi način odabrani.Kada su u pitanju državna znamenja kao što su zastava, grb i himna onda ekonomski razlozi ne smeju niti mogu biti  izgovor već samo da li to jeste ili nije državni simbol koji će biti poštovan.

 Eto sada  ministarstvo pravde traži vraćanje starog grba  " iz ekonomskih razloga", četiri meseca pošto ja srpski grb konačno postao standardan.

v199933p0.jpg

 ovo  levo je novi a desno stari? Jedni kao hoće da menjaju a drugi kao ne daju.

Pa pošto se inače menja možda je pravo vreme i da se razmisli o novom grbu koji neće biti opterećen nikakvim mitološko-mitomanskim ni ideološkim simbolima.

Pošto nisam stručnjak za heraldiku i ne pretendujem da ponudim rešenje, ali je kompletna situacija oko državnih simbola malo komična i  neozbiljna , sve više u stilu «dokon pop jariće krsti» pa eto u tom stilu je i ovo što pišem više zabava nego ozbilja.

Nije ni prvi ni poslednji put da je javnost podeljena na one za i one antiprotivne.

S obzirom na predominantan uticaj tradicionalno-konzervativnog ne bih se iznenadio da novom grbu dodaju još dve krune i dva krsta. Možda je nekima malo što postojeći ima dve krune i dva krsta i još bogatije nabrane zavese zlatom optočene.

Dakle,  mogla bi da se napravi dobra kombinacija i kompilacija  pa da se konačno okanemo tih ptičurina grabljivica koje i nisu bile uvek na srpskim grbovima kroz istoriju.

Evo recimo grb. Mrnjavčevića

161950_69699911_7.jpg

pa Obilića

161950_69699911_8.jpg

pa Kneževine Srbije iz 1835.godine

yu_srsre.gif

 i, konačno

150px-SR_Srbija.jpg

Grb Socijalističke republike Srbije.

 

Kako bi moglo?

Recimo uzeti za osnovu socijalistički grb bez petokrake i dobijemo sledeći opis:

“Пшеница је представљала сељаке, а зупчаник на дну је представљао раднике., сунце са зрацима је представљао ново јутро. Храст је традиционално свето дрво за Србе, па отуда храстово лишће и жиреви. Године 1804. и 1941. на црвеној траци славе Први српски устанак и почетак Народноослободилачке борбе против Силаосовине у Другом светском рату. На грбу се налазио штит са традиционалним српским симболом, али пошто је социјалистичка влада била секуларна, крст, који је представљао хришћанство, је уклоњен.”

Sve navedeno ni danas niko ne može da ospori niti da pripiše lošu nameru .

Dakle, Srbija se deklariše kao sekularna država  kao i ona socijalistička, a i vlada Srbije danas ne priznaje da je klerikalna.

Umesto petokrake ili krune, jer niti je Srbija više ideološka komunistička niti je monarhija, može da se ostavi rešenje kao na grbu iz 1935.godine ili da se uzme iz grba Mrnjavčevića ona devojka sa zastavama ili sa grba Obilića onaj konj. U Srbiji su inače konji mnogo brojniji nego orlovi.Drugo, i konj i devojka izgledaju mnogo lepše nego orlovi lešinari onako nakostrešeni.Uostalom, devojka može da bude simbol Boginje pravde a Srbiji to upravoi treba.

Imajući u vidu ukupnu situaciju i tendencije, prognoze i sumorna predviđanja a i optimističke izglede ispada da Srbiji preostaje da se vrati samoj sebi a to je radnicima , seljacima, radu i proizvodnji, što je sve predstavljeno na onom socijalističkom grbu. (Dobro sad može negde da se diskretno doda i mobilni i knjiga ali bi bilo pretrpano.)

Što se srpske tradicije tiče ona je zastupljena kroz hrastovo lišće i žir koji podsećaju na tradicionalne badnjake koji su bili i pre krsta i kruna.

Nije ni problem da se pored 1804. i 1941. doda i 2006. kada je Srbija ponovo postala samostalna država , što je činjenica a o zaslugama ne bih ovom prilikom.

U svakom slučaju  u traženju rešenja treba uključiti ljude iz različitih oblasti i različitih  opredelenja a ne samo monarhiste i sveštenstvo.

Malo zabave , a možda i pomognemo onima koji su plaćeni da to urade.

U svakom slučaju , narodu je data još jednatema o kojoj, dakako, sve zna svako.



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

draft.dodger draft.dodger 15:32 13.03.2011

Redom...

Najpre da makar zaličimo na državu, pa da se onda bavimo tim državnim đinđuvama.

Trenutno stanje nam dozvoljava da za nijansu modifikujemo sledeće rešenje...

kakapo kakapo 16:15 13.03.2011

Nema problema s grbom

Evo mi smo nešto onomad o tome diskutovali. Verovatno ću se još javiti i kasnije s komentarima, ali za sada ovoliko.
kakapo kakapo 16:32 13.03.2011

Krune

Citiram svoj komentar s navedenog bloga o grbu:
Da, krune. To pitanje se često postavlja. Kruna nije samo simbol monarhije nego i suvereniteta. Mnoge zemlje koje nisu monarhije (čak i neke koje nisu nikad bile) imaju krunu i krune u grbu. Primera u Evropi ima na pretek i sve te zemlje se mogu pozvati na dugu tradiciju državnosti. To je bilo i osnovno načelo prilikom usvajanja grba 2004, (posle neuspelog pokušaja iz 2001, kada članovi Vlade nisu usvojili predlog Ministarstva pravde). Srbija, naime, nije usvajla, niti imala potrebe da izmišlja neki novi grb, već se vratila prethodnom grbu suverene države Srbije (od 1882 do 1919). Grb se posle toga, s promenama države, menjao (Kraljevina SHS, Kraljevina Jugoslavija, FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG). Poslednji grb samostalne države Srbije bio je onaj iz 1882, i on je 2004 (odnosno zvanično 2009.) sadržajno preuzet bez izmena. Otud i krune. Dve su na velikom grbu, jer ako grb ima porfiru (a takav je bio grb iz 1882), po heraldičkim pravilima na nju mora da dođe kruna, kao i na sam štit. Dakle, usvojen je sadržaj grba države Srbije iz 1882. bez ikakvih izmena. I takav je grb i dan danas, uprkos promeni etalona.
kakapo kakapo 16:45 13.03.2011

Pšenica

“Пшеница је представљала сељаке, а зупчаник на дну је представљао раднике., сунце са зрацима је представљао ново јутро. Храст је традиционално свето дрво за Србе, па отуда храстово лишће и жиреви. Године 1804. и 1941. на црвеној траци славе Први српски устанак и почетак Народноослободилачке борбе против Силаосовине у Другом светском рату. На грбу се налазио штит са традиционалним српским симболом, али пошто је социјалистичка влада била секуларна, крст, који је представљао хришћанство, је уклоњен.”
Zanimljivo, ali venci od poljoprivrednih plodova, u ovom slučaju od pšenice, tipični su za socijalističku heraldiku. Ali, začudo, oni su bili karakteristični za grbove ruskih žitorodnih gubernija u XVIII i XIX veku. Otud su u vreme Oktobarske revolucije ušli u grb SSSR (sve sa zemaljskom kuglom i srpom i čekićem), pa i u druge socijalističke grbove, od Srbije do Laosa.
Naravno, zupčanici i ostalo su, takođ, tipični za socijalistički heraldiku, koja je, opet sovjetski proizvod. Svakako, nekima se to dopada, a mnogima ne.
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:48 13.03.2011

Ma ovo je

sprdačina najstrašnija! Sve hrleći ka imaginarnoj tradiciji ispada karikatura. Nit neefikasnije države nit kitnjastijeg grba.

Podseća me na ono zezanje sa logotipima "velikih" i "moćnih" državnih kompanija koje su u vizuelnoj tranziciji godinama, NIS npr, koji je dobio novi logo, pa se par godina vukao i stari i novi, i kad je novi prešao u vođstvo po prrocentima iskorišćenosti, onda su uradili redizajn novog...
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:28 13.03.2011

Re: Ma ovo je

Pa da, a onda i grb Karića
jinks jinks 16:49 13.03.2011

...

1. Nije ni problem da se pored 1804. i 1941. doda i 2006. kada je Srbija ponovo postala samostalna država

2. onako nakostrešeni.

3. simbol Boginje pravde a Srbiji to upravoi treba

Ne bih da vas ispravljam g. Karagaća, ali koliko sam razumeo objašnjenje dato u javnosti, pomalo ste ipak, što se kaže kolokvijalno, skočili sami sebi u usta.

1. Kruna na grbu sa 5 kraka upravo i simboliše ono što ste prokomentarisali pod 1. Odnosno, svaki krak krune označava po jedan od trenutaka u istoriji u kojima je stečen oblik državnosti ... prvovenčana kruna 1217., 1878., 1918., 1945. i 2006.

2. Koliko sam razumeo, promena grba upravo i teži tome da ne izgledaju nakostrešeni

3. Hermelinski plašt u kome je se nalazi grb upravo i simboliše pravdu, odnosno čistotu pravde (hermelini su poznati po tome da su jedne od najčistijih životinja), nepotkupljivost.
kakapo kakapo 16:55 13.03.2011

Mrnjavčevići i Obilići

Grbovi Mrnjavčevića i Obilića koje autor navodi, nisu autentični. Pripadaju repertoaru tzv. "ilirske heraldike" s kraja XVI i početka XVII veka (koja je priča za sebe). U svakom slučaju Mrnjavčevići su imali grb za koji se, na osnovu autentičnog Vukašinovog pečata, zna da je u čelenci (ono gore na šlemu) imao žensku glavu s vizantijskom krunom, a za štit nema podataka. Što se tiče Obilića, taj grb je, prema raspoloživom stanju podataka, potpuno fiktivan. Nije primereno porediti ih sa grbovima i heraldičkim elementima koji su istorijski dokumentovani u srpskom srednjemem veku, kao što su krst s ocilima i dvoglavi orao.
kakapo kakapo 17:00 13.03.2011

Klerikalizam

"Dakle, Srbija se deklariše kao sekularna država kao i ona socijalistička, a i vlada Srbije danas ne priznaje da je klerikalna."
I sekularne države imaju krst u grbu i zastavi jer je to deo njihove vekovne heraldičke i državne tradicije ( da ne nabrajam primere, samo u Evropi ih je onoliko). U Srbiji je isti slučaj.
dragan7557 dragan7557 19:13 13.03.2011

Re: Klerikalizam

I sekularne države imaju krst u grbu i zastavi jer je to deo njihove vekovne heraldičke i državne tradicije ( da ne nabrajam primere, samo u Evropi ih je onoliko). U Srbiji je isti slučaj.

Pa lakše je nabrojati kraljevine koje u svojoj zastavi nemaju krunu, nego one koje vape za monarhijom. Orlove koji su skoro istrebljeni trpaju kao simbol oni koji su ih istrebili itd.

Toliko proklinjana petokraka (Pentagram - simbol ?) je na zastavama kako E.U tako i USA. Jedino izgleda nama treba "naučna" Heraldika, despotizam feudalizma i ostali mešnja koja uz ovu restauraciju ide. Najveći deo sveta danas nema pojma kako nacionalna zastava izgleda, dok je ne vide kako se negde leprša. O simbolici neki drugi put.

Nasuprot tome svak zaposlen u nekoj od korporacija zna kako izgleda korporativna zastava jer je viđa svaki dan.

cerski
automatic automatic 19:48 13.03.2011

Re: Klerikalizam

Toliko proklinjana petokraka (Pentagram - simbol ?) je na zastavama kako E.U tako i USA. Jedino izgleda nama treba "naučna" Heraldika, despotizam feudalizma i ostali mešnja koja uz ovu restauraciju ide. Najveći deo sveta danas nema pojma kako nacionalna zastava izgleda, dok je ne vide kako se negde leprša. O simbolici neki drugi put.


Na slici je jedan od najstarijih sačuvanih srpskih grbova. Stvar je čuvanja tradicije i poštovanja predaka uvrstiti iste takve simbole u moderni grb Srbije.
Samo neuki i zlonamerni ljudi mogu da pominju petokrake i ostale simbole koji simbolišu vreme vladavine skorojevića i neznalica.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:22 13.03.2011

Re: Klerikalizam

Nije da Francuska nema dugu tradiciju i istoriju pa evo kako izgleda njen grb, naravno nema krune jer je republika, a ni verskih oznaka jer je sekularna država.

seceranac seceranac 08:39 14.03.2011

Re: Krune

Da, krune. To pitanje se često postavlja. Kruna nije samo simbol monarhije nego i suvereniteta. Mnoge zemlje koje nisu monarhije (čak i neke koje nisu nikad bile) imaju krunu i krune u grbu. Primera u Evropi ima na pretek i sve te zemlje se mogu pozvati na dugu tradiciju državnosti.


ajd nabroj neke republike sa krunom na zastavi, al da nisu skorojevicke tek izletele iz komunizma
seceranac seceranac 09:05 14.03.2011

Re: Klerikalizam

automatic
Toliko proklinjana petokraka (Pentagram - simbol ?) je na zastavama kako E.U tako i USA. Jedino izgleda nama treba "naučna" Heraldika, despotizam feudalizma i ostali mešnja koja uz ovu restauraciju ide. Najveći deo sveta danas nema pojma kako nacionalna zastava izgleda, dok je ne vide kako se negde leprša. O simbolici neki drugi put.


Na slici je jedan od najstarijih sačuvanih srpskih grbova. Stvar je čuvanja tradicije i poštovanja predaka uvrstiti iste takve simbole u moderni grb Srbije.
Samo neuki i zlonamerni ljudi mogu da pominju petokrake i ostale simbole koji simbolišu vreme vladavine skorojevića i neznalica.


Al taj nas grb je cist plagijat
cetri ocila ili slova C smo maznuli od vizantijaca



To je u stvari cetiri β-beta, βασιλεύς βασιλέων, βασιλεύων βασιλευόντων - Basileus Basileōn, Basileuōn Basileuontōn

Dvoglavog rla smo takodja maznuli od vizantijaca


i austrijanaca



ljiljane smo maznuli od francuza verovatno


ovu krpu i krunu od zapadnih evropljana evo par starijih primera:

Luksemburg

Lihtenstajn

Svedska


jel moguce da u ovoj zemlji nema nikoga ko mi mogao da napravi jedan lep moderan grb bez kicerice iz srednjeg veka i baroka

mogli bi da se ugledamo na druge:
svajcarsku

Sloveniju

Ukrajinu

Irsku

Grcku

Etiopiju

Hrvatsku
kakapo kakapo 09:10 14.03.2011

Re: Krune

seceranac
Da, krune. To pitanje se često postavlja. Kruna nije samo simbol monarhije nego i suvereniteta. Mnoge zemlje koje nisu monarhije (čak i neke koje nisu nikad bile) imaju krunu i krune u grbu. Primera u Evropi ima na pretek i sve te zemlje se mogu pozvati na dugu tradiciju državnosti.


ajd nabroj neke republike sa krunom na zastavi, al da nisu skorojevicke tek izletele iz komunizma

Govorio sam o krunama u grbu, a ne na zastavi. Što se tiče zastave tu treba imati u vidu da se prema usvojenom Zakonu o državnim simbolima grb (pa tako i kruna koja je, kako sam objasnio, njegov integralni deo) prikazuje samo na državnoj zastavi za koju je propisana vrlo stroga i ograničena upotreba (na našim ambasadama, na zgradama državnih organa, na Skupštini - samo kada zaseda - inače je bez grba itd.) U svim dugim prilikama (na zgradama, utakmicama, svadbma itd.) koristi se narodna zastava tj. srpska trobojka bez grba. To je takođe veksilološki standard u brojnim evropskim i drugim zemljama (recimo u Španiji, ali i drugde). U praksi kod nas, nažalost, nije tako pa državnu zastavu ističu i oni koji na to formalno ne bi imali pravo jer im se sviđa to što ima grb i krunu.
A inače, ja ne bih zemlje s dugom državnom tradicijom proglašavao skorojevićkim zato što su "tek izletele iz komunizma".
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:14 14.03.2011

Re: Klerikalizam

pa Italije
seceranac seceranac 09:17 14.03.2011

Re: Klerikalizam

Milan Karagaća
pa Italije


Austrija ima srp i cekic
kakapo kakapo 09:18 14.03.2011

Re: Klerikalizam

Al taj nas grb je cist plagijat

Milsim da ovde više nema mesta ozbiljnoj raspravi.
seceranac seceranac 09:23 14.03.2011

Re: Klerikalizam

kakapo
Al taj nas grb je cist plagijat

Milsim da ovde više nema mesta ozbiljnoj raspravi.


a pod ozbiljnom mislis na heraldickom - srednjevekovnoj aristokratskoj kvazinauci koja je vec 200 godina trebala biti zaboravljena

ajd da se ipak upustimo u estecku raspravu, bez fora to je lepo jer je bilo lepo pre 1000 godina

ne znam kako to ide zakonski kada su grbovi u pitanju ali kada bi neka firma napravila znak ovako plagijajuci druge znakove popila bi tuzbu za cirka sat vremena
kakapo kakapo 09:36 14.03.2011

Re: Klerikalizam

seceranac
kakapo
Al taj nas grb je cist plagijat

Milsim da ovde više nema mesta ozbiljnoj raspravi.


a pod ozbiljnom mislis na heraldickom - srednjevekovnoj aristokratskoj kvazinauci koja je vec 200 godina trebala biti zaboravljena

ajd da se ipak upustimo u estecku raspravu, bez fora to je lepo jer je bilo lepo pre 1000 godina

ne znam kako to ide zakonski kada su grbovi u pitanju ali kada bi neka firma napravila znak ovako plagijajuci druge znakove popila bi tuzbu za cirka sat vremena

Ako su u pitanju grbovi merodavna je heraldika, kakva je takva je. A u "estecke" rasprave, šta je kome lepo, a šta nije, ne upuštam se pošto kriterijumi mogu biti lični i dijametralno suprotni.
kakapo kakapo 17:33 13.03.2011

levi i desni

"ovo levo je novi a desno stari? Jedni kao hoće da menjaju a drugi kao ne daju."
Važno je razumeti da između levog i desnog nema nikave razlike u heraldičkom smislu. Ovde je (namerno?) izbabrana jedna trodimenzionalna stilizacija sa senkama ("novi" i jedna linearna("stari",) što je donekle poređenje "baba i žaba". Ali u pogledu heraldičkog sadržaja (a ne stilizacije koja je efemerna) ovo su identični grbovi. Da navedem jedan primer: to je kao kada biste rekli da je tekst neke knjige promenjen, pošto je ona odštamapna drugačijim fontom!
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:59 13.03.2011

Re: levi i desni

ništa ja vama ne sporim i zahvalan sam Vam na stručnim objašnjenjima. Ono što sam ja hteo da problematizujem je kako to da samo nekoliko meseci nakon usvajanja uredbe nađoše da novi grb nije dobar, nije u duhu tradicije pa još da sve to košta.
Evo:
"Inicijativa je podneta iz više razloga pre svega zbog poštovanja tradicije, ali i iz materijalnih razloga, radi sprečavanja velikih troškova jer bi sa promenom grba trebalo menjati sve", ukazao je Homen.

Menjalo bi se od ličnih dokumenata, pasoša, registarskih tablica, zastava, do obeležja na državnim zgradama, diplomatskim predstavništvima, ordenja i odlikovanja, sportskih i vatrogasnih obeležja, vojnih i policijskih uniformi, pečata, memoranduma, napomenuo je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, samo jedna medalja košta 100 evra, a jedna tabla s grbom nekoliko stotina evra, što je sve to bespotreban trošak.
Sa inicijativom Ministarstva pravde složila su se i ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova.

Vlada Srbije usvojila je 11. novembra uredbu o utvrđivanju Velikog i Malog grba, izvornika zastave, notnog zapisa himne Republike Srbije.

Tom Uredbom pored ostalog utvrđeni su izvornik Velikog i Malog grba, izvornik zastave Državne zastave, standarta predsednika Republike i standarta predsednika Narodne skupštine."
Dakle, sve se to i ranije znalo ili moralo znati, a ako se radi o tome da država ima svoje pravo obeležje, koje, kao što sam u uvodu napisao, predstavlja vrednost koja se poštuje, štiti i ne sme skrnaviti, zašto onda pominjati koliko to košta. Pa košta manje od onoga što je država platila, a nije joj vraćeno,umesto onog Miladina što se tukao u Americi.
Sve ostalo sam, kao što rekoh, napisao više u zabavnom tonu jer vidim da se inače sa državom i njenim obeležjima zabavlja kako ko stigne, kako kome volja određuje koje su tradicije vredne koje ne.
Dačić reče da bi promena grbova na registarskim tablicama koštalo 4,5 miliona evra. A moje pitanje je da li na sve baš treba turati grb, da nismo malo preterali pa ako svagde nema krsta i krunene smatramo se dovoljno nacionalno svesnim.Zar nije dovoljno na automobilima da se stave nalepnice sa oznakom zemlje, pa može da se nalepnice štampaju sa grbom umesto da se menjaju registarske tablice.
Da navedem jedan primer: to je kao kada biste rekli da je tekst neke knjige promenjen, pošto je ona odštamapna drugačijim fontom!

u ovom slučaju Homen postavlja pitanje koliko to košta.
dragan7557 dragan7557 19:38 13.03.2011

Re: tablice

Dačić reče da bi promena grbova na registarskim tablicama koštalo 4,5 miliona evra.

Državni grb nema nikakvog posla na tablicama prevoznih sredstava, ili jednostavno rečeno nije potrebno menjati tablice, zbog eventualne promene grba. I ovo bi ministar morao da zna. Tablica nije dokument koji izdaje država pa samim tim nema ni potrebe povlačenja državnog grba po tablicama.

Ministar Dačič bi mogao da još jednom pročita međunarodne konvencije o tablicama, pre nego što priča o novom nametu na vilajet.

cerski
kakapo kakapo 19:42 13.03.2011

Re: levi i desni

ovom slučaju Homen postavlja pitanje koliko to košta.

Homen nije u pravu. Usvajanje etalona, tj. izvornika grba ne podrazumeva retroaktivno menjanje zastava, dokumenata, tabli na ambasadama itd. pošto - da ponovim - grb nije promenjen! Ono što je uobičajena heraldička i administrativna praksa u drugim državama je da se ubuduće u službenoj upotrebi primenjuije ona stilizacija (izvornik) koja je usvojena podzakonskim aktom. Dakle, kada se istroše zalihe zastava u "Radnoj ženi" one štampaju nove sa konačno usvojenom stilizacijom grba (izvornik naime nije ni postojao do sada, a zakonska je obaveza da postoji, dakle nema "starog" izvornika sa "starim" grafičkim standardima). Kada nam istekne lična karta dobićemo novu sa usvojenom stilizacijom grba itd. Uostalom , tako su to i zvanično to protumačili iz Vlade (za divno čudo, sasvim ispravno!) Registarske tablice u to ne treba mešati. Na njima nije državni grb, već samo jedan njegov deo (krst sa ocilima) i nema razloga da se one usklađuju sa etalonom. Niti je zakonska obaveza da na njima bude državni grb. Da budem sasvim jasan: nema heraldičkih razloga da se menjanju tablice, niti retroaktivno dokumenta niti bilo šta drugo. A ako neko izmišlja da postoje razlozi za promenu, onda ne treba da se zaklanja iza heraldike.
sentinel26 sentinel26 12:11 14.03.2011

Re: levi i desni

Milan Karagaća
... Homen postavlja pitanje koliko to košta.


Ha-ha-ha!
Homen, ministar za Dražu brine o novcima poreskih obveznika.

Pa oni o štednji novca i ne sanjaju.

Srbija, prijatelju neće očuvati tradiciju grbovima nego ponašanjem, ali se bojim da je u tom ponašanju bilo svega i svačega.

Srbija je jedina država koja je zvanično republika ali ima i monarhe i to dvojicu, dvije nekrunisane glave.
Jedna zemlja a dva gospodara,
ponajprije ostala bez para.

Milan Karagaća Milan Karagaća 12:26 14.03.2011

Re: levi i desni

ali se bojim da je u tom ponašanju bilo svega i svačega.

i još ima.
Pozdrav prijatelju i ugodan boravak u tuđini.
sentinel26 sentinel26 15:36 14.03.2011

Re: levi i desni

Milan Karagaća
ali se bojim da je u tom ponašanju bilo svega i svačega.
i još ima.
Pozdrav prijatelju i ugodan boravak u tuđini.


Zahvaljujem i ne žalim se. Zadovoljan sam.
Meni ovo već duže vrijeme nije tuđina.
kakapo kakapo 18:07 13.03.2011

Grb Kneževine Srbije

Grb Kneževine Srbije koji autor navodi je zapravo jedna rekonstrukcija zastave sa grbom koji je opisan u Sretenjskom ustavu. Grb u Ustavu nije imao krunu (mada se prikazivao s krunom, recimo u zaglavlju Srpskih novina), baš zbog toga što je tada Turska sporila pitanje srpskog suvereniteta (kruna = suverenitet, vidi gore). Međutim, nije ni to pomoglo, Ustav je brzo suspendovan na zahtev Turske, Rusije i Austrije. Kasnije (posle 1839) je grb Kneževine Srbije u praksi uvek predstavljan s kneževskom krunom i porfirom (onaj plašt s hermelinskom postavom), sve do 1882. kada je proglašena Kraljevina i grb promenjen.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:41 13.03.2011

UK


a britanci su ga nakitili
bene_geserit bene_geserit 06:21 15.03.2011

Re: UK

.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana