Čišćenje

MilutinM RSS / 25.12.2007. u 01:24

Već petnaestak godina, dva puta godišnje, sam sebi zacrtam period čišćenja. Jednom u proleće (nikada precizno odredjeno) i jednom u kasnu jesen (posle kćerkinog rodjendana - od oko 10. novembra pa negde do Nove godine), postavim sebi poseban režim sa namerom da svoje raznim masnoćama i štetnim materijama opterećeno telo vratim u zdraviji status.

Otkud ovo?

Imam prijatelja, bolje reći poznanika (prolazili smo razne faze poznanstva), koga sam sreo 1984. godine. Bili smo prilično slične gradje - visina nešto preko 190cm, težina oko 93 kilograma. Već krajem devedesetih, on je prešišao stotku. Uveliko. Danas, mislim da ima preko 140 kilograma. Deca po busevima zovu ga "dete od kita".

Videvši ga toliko velikog, razmislio sam i shvatio da se nije ugojio 20 kilograma za mesec dana. Dobijao je 3 - 4 svake godine. Malo po malo, nikada drastično, ali krajnji rezultat je strašan.

Šta da ja onda radim? Da prestanem da jedem i pijem nije rešenje. Ko će, bre da se odrekne svih divnih djakonija, zalivenih domaćom rakijicom, hladnim pivcem ili rujnim vinom? Rešenje se nametnulo samo: živeću normalno, ali ću s vremena na vreme napraviti pauzu i pročistiti se.

Ne samo da mi je zdrav razum ukazivao na ovakvu odluku, nego se jednog jutra probudih, posle iscrpljujućeg perioda ždranja i odgovarajućeg zalivanja, dahćući kao ker na letnjem suncu, i rekoh sebi: E, sada je dosta.

Od onda, kao što rekoh, dva puta godišnje, pravim pauzu od po oko mesec i po dana. Preciznije rečeno: tri meseca godišnje. Ili, još jasnije: četvrtina života, poslednjih petnaestak godina.

Kako ja to radim?

Ništa naučno. Mislim da svako zna šta ga goji, ili šta smeta njegovom/njenom zdravlju. U mom slučaju, to znači rakijica ili dve pred ručak, mezence za razradu teme, onda jaka i masna hrana, kao što priliči našem podneblju, pojačana ljutim papričicama, posoljena i pobiberena, pa pivo ili dva uz jelo, i dobra, velika, jaka kafa na kraju (srećom, ne volim slatkiše, inače bi bila potpuna propast). I tako nekoliko puta na dan.

Dakle, rešenje je jednostavno. Izbacim alkohol (od pre neku godinu po savetu prijatelja dozvolim sebi kašu crnog vina dnevno - ono razbija mast), slano, ljuto i začinjeno (ko će da jede hranu ako je bljutava), kafu (kada je popijem posle jela kao da sam otvorio kavernu u stomaku), ne doručkujem (to i ovako vrlo retko radim - što kasnije mašina počne da radi to manje traži), i prilično pazim šta jedem.

Kako ide?

Moram da priznam, nemam nikakvih problema. Sve je ipak u glavi. Kada rešim, sve je jednostavno. Nemam nikakvu želju. Preda mnom (koji mnogo voli pivo), mogu se polivati hmeljnom tekućinom - ništa me ne dotiče. Kako manje jedem i opterećujem se, osećam se veoma lako. Ne spava mi se, radim do kasno u noć a ustajem rano, osećam kao da ću da poletim.

A hrane ima takve da se ima od čega živeti. Uživam u salatama, supicama, voću. Pogine i neka sarma, ali sve umereno.

Razmišljao sam da promenim ritam, da postim dan-dva nedeljno ili jednu nedelju mesečno. Izgleda lakše nego celih 40-tak dana u cugu. Medjutim, ne ide. Slaba je ta odluka. Ili - ili. Nije mi problem da se rešim i da se pridržavam odluke. Mnogo je teže malo po malo se kontrolisati.

Rezultat?

Prve dve nedelje, ne vidi se razlika. Valjda trošim one baš nagomilane zalihe. Kaže moj drug Raša da organizam ima generacijama stečeno sećanje na glad i instiktivno negde u razne ćoškove sakriva masnoće "zlu ne trebalo". E, to polako nestane, a da se i ne vidi. Onda počne stvarno topljenje. Svako jutro osećam kako sam lakši i lakši, tanji i tanji.

Dok sam bio mladji, gubio sam i po 14 kilograma za mesec i po dana. Tura koju sam u petak završio odnela je 8 - 9 kilograma. Od sreće sam ljubio ženu, brata i snaju koji su mi bili najbliži kada se izmerih.

Samo jednom, prošle godine kada sam propustio prolećnu turu, prešao sam 100 kilograma. Dakle, sjajno se održavam!

I dalje?

Ostajem kod ovog ritma. Sada ću da se upropastim božićima, novim godinama, slavom svojom i susretima sa prijateljima, ali već u martu eto mene na novom čišćenju.



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie angie 01:35 25.12.2007

samo da pitam,

a shta je tu chishcenje?
MilutinM MilutinM 01:47 25.12.2007

Re: samo da pitam,

Organizma. Ne činim ovo pre svega da smršam nego da isčistim organizam.
angie angie 01:54 25.12.2007

Re: samo da pitam,

razumem da je organizma- zato i pitam, mislim - nisam skapirala shta je tu tretman?
MilutinM MilutinM 02:04 25.12.2007

Re: samo da pitam,

shta je tu tretman?

Pa ono: svako zna šta ga goji. Ja:


Izbacim alkohol (od pre neku godinu po savetu prijatelja dozvolim sebi kašu crnog vina dnevno - ono razbija mast), slano, ljuto i začinjeno (ko će da jede hranu ako je bljutava), kafu (kada je popijem posle jela kao da sam otvorio kavernu u stomaku), ne doručkujem (to i ovako vrlo retko radim - što kasnije mašina počne da radi to manje traži), i prilično pazim šta jedem

angie angie 02:12 25.12.2007

Re: samo da pitam,

pa to nije chishcenje, nego neka vrsta apstinencije od onoga shto je shtetno.
Chishcenje podrazumeva bukvalno to- da se holesterol i ostale materije- da ne nabrajam, koje su natalozene od usne duplje do debelog cereva rastvore i izbace iz organizma i tu je najvaznija jetra, kao zbirnig najveceg djubtreta i debelo crevo , koje je puno natalozenog otpada, koje njegovoj sluznici ne omugucava pravilan rad a i toksini se na taj nachin emituju na unutra- (reshava se kolonoterapijom), kao i chishcenje naslaga na krvnim sudovima, kako bi se celile normalno hranile i tako se odrzavala njihova funkcija. ima toga josh, ja samo da skratim- pun je internet dobrih linkova, ceo svet to radi- u aziji tradicionalno , josh od davnina, na zapadu u neko novije vreme.
MilutinM MilutinM 02:20 25.12.2007

Re: samo da pitam,

Prihvatam da sam možda bio neprecizan - uzdržavanje (apscinencija) je valjda bolja reč. Medjutim, za mene laika, ovo je već dobar posao.

Da, zaboravio sam da dodam i da pijem jabukovo sirće. Kažu, i ono pomaže.

Inače, istina je da ima puno načina da se čovek dotera. Bila to dijeta, čišćenje ili jednostavno uzdržavanje. Mene su baš uvek bunile te različite teorije i pristupi - (pre)pun je Internet dobrih linkova. Zato i postupam ovako: znam šta mi smeta, pa to jednostavno izbacim. Nije naučno, ali mi prija i daje rezultat.
eli eli 02:03 25.12.2007

Bas sam

htela da pitam isto,sta je tu ciscenje?Post mi je najbolji za odrzavanje ravnoteze u organizmu,ali imam prijatelja koji se bavi jogom,i za njega ciscenje organizma znaci kada pije dva dana iskljucivo cajeve i prazni creva,a posle toga polako krece sa hranom.To ponavlja svaki mesec.
MilutinM MilutinM 02:05 25.12.2007

Re: Bas sam

pije dva dana iskljucivo cajeve i prazni creva,a posle toga polako krece sa hranom.To ponavlja svaki mesec


E, to je ono šta ja ne mogu da postignem, nažalost. Ali, dobro je i ovako
angie angie 02:14 25.12.2007

Re: Bas sam

Da je autor napisao, bruka je sto jedan Bokan radi takvu kampanju, a nije u zatvoru, onda bi drugacije reagovao.




pa nije, jer se tako samo oslobodite vishka kiograma, a svo dhubre je tu i dalje, a ono je opasnije od pojasa za spasavanje.
eli eli 02:21 25.12.2007

Re: Bas sam

E, to je ono šta ja ne mogu da postignem, nažalost. Ali, dobro je i ovako

Zapravo nije,jer ovaj moj drug ne jede meso i jaja,pa njemu je to i dovoljno.Ali Angie je vec sve super objasnila,pa nema potrebe da ponavljam.
MilutinM MilutinM 02:30 25.12.2007

Re: Bas sam

Mislio sam na ovo: dva dana u mesecu. To mi je kratko. Mnogo mi više odgovara duži period, dva puta godišnje.
eli eli 02:43 25.12.2007

Re: Bas sam

: dva dana u mesecu. To mi je kratko

Ja sam ciscenje organizma odmah povezala sa tim covekom koji je cak i mrsav po mojoj proceni,on to radi samo da izbaci toksine,mada sigurno izgubi makar kilogram.Inace,normalno da je potreban duzi period ili bar kontinuitet koji ste pomenuli, dva dana nedeljno,kada je u pitanju gubitak kilograma.Pozdrav.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 09:48 25.12.2007

Ko laže taj mršavi

Lažljivče! Zaboravio si da kažeš javnosti da su tu važnu ulogu odigrale tvoja žena i tvoja ćerka. Obe ne liče na tebe, lepe su i vitke i bilo ti je neprijatno da se izdvajaš u porodici) Bez motivacije ne ide. Ne verujem da si samo tako odlučio)
Drži ritam i dalje! Svaka takva akcija je bolja od neakcije.
MilutinM MilutinM 10:04 25.12.2007

Re: Ko laže taj mršavi

Lažljivče! Zaboravio si da kažeš javnosti da su tu važnu ulogu odigrale tvoja žena i tvoja ćerka. Obe ne liče na tebe, lepe su i vitke i bilo ti je neprijatno da se izdvajaš u porodici)


Uvek sam govorio da je sreća da deca imaju i majke - da na nekoga budu lepi ;-)

Hvala na podršci.
Kazezoze Kazezoze 11:30 25.12.2007

samo napred milutine,

imash moju punu podrshku... preporuchio bih ti (ako to vec ne radish) vishe aktivnosti tipa dzoging, gimnastika, vozhnju bajkom... veruj mi chovek se puno bolje oseca kad izbaci sve otrove iz sebe.
pozz
MilutinM MilutinM 12:25 25.12.2007

Re: samo napred milutine,

Znam, znam. Kupio sam u februaru čak i patike za trčanje. No, samo sam ih 3 - 4 puta koristio. Šta ću kada sam neprekidno na putu i ne mogu da ustalim mnoge uobičajene životne funkcije.

Hvala za podršku
Kazezoze Kazezoze 13:05 25.12.2007

Re: samo napred milutine,

MilutinM
Znam, znam. Kupio sam u februaru čak i patike za trčanje. No, samo sam ih 3 - 4 puta koristio. Šta ću kada sam neprekidno na putu i ne mogu da ustalim mnoge uobičajene životne funkcije.Hvala za podršku

hehe, je li ova isprika namenjena meni ili samom sebi?
MilutinM MilutinM 13:12 25.12.2007

Re: samo napred milutine,

He, he, sebi najpre.
Belius Belius 01:43 26.12.2007

Jovo nanovo

S' obzirom da je tura "čišćenja" gotova, predlažem za početak jedno dvoglavo prase:



Uzgred: piše čišćenje, čitaj predah...

Pozdrav
MilutinM MilutinM 10:57 26.12.2007

Re: Jovo nanovo

Beli,

šta da ti kažem? Juče smo bili u "Hercegovini" = škembići na žaru i teleća glava u saftu. Danas ću probati da pauziram. A onda ponovo... Za Novaka, očekivano pragnje.

Još sam dobio kuvar sa receptima od svinjskih iznutrica. Propast!
Unfuckable Unfuckable 10:28 26.12.2007

Divljenje

za samodisciplinu i svojevrsno "samokažnjavanje" za grehe počinjene kašikom,. viljuškom & kriglom. Samo dokaz da sve dolazi iz glave - tj da je stvar odluke
Ja imam par kg "viška" - sve se tešim - "proći će samo", al malo si me trgnuo sa onim "detetom od kita" (malo, po malo....)..a sa druge strane - gde sad da apstiniram kad je najzanimljivije.... ali - moraću uskoro da proverim koliko mi je jak karakter.
Preporuka
Kazezoze Kazezoze 13:29 26.12.2007

Re: Divljenje

....)..a sa druge strane - gde sad da apstiniram kad je najzanimljivije.... ali - moraću uskoro da proverim koliko mi je jak karakter.

pa karakter se i proverava kad je najsladje! ))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana