Film| In memoriam| Umetnost

Boginje i robinje - Elizabeth Taylor

alexlambros RSS / 23.03.2011. u 18:09

Any prayers you happen to have lying around I would dearly appreciate. I'll let you know when it's all over. Love you, Elizabeth

Mnogo pre nego što joj je kraljica Elizabetha II krajem 1999. godine dodelila titulu baronice mnogi su joj kačili titulu razmažene i nemoguće dive. Elizabeth Taylor koju često nazivaju poslednjom velikom holivudskom zvezdom dugo je kontroverzna ličnost koja izaziva oprečne reakcije kad god se pomene njen dramatičan i raspustan život. Na primer, iako su je mnogi smatrali za najlepšu ženu na svetu, Richard Burton - jedan od njene sedmorice muževa i jedini za koga se udavala dvaputa - jednom prilkom je izjavio - Ima podvaljak, prevelike grudi i zdepaste noge. Teško da bih je opisao kao najlepše stvorenje koje sam ikada video. Koleginica Joan Crawford ocenila ju je ovim rečima - gospođica Taylor je razmaženo derište i uvreda za javnu pristojnost.

Crawfordova je kratku ocenu iznela 1962. godine kada je tridesetogodišnja Liz bila na vrhuncu slave, osvojivši svog prvog Oskara dve godine ranije za film Butterfield 8. U to vreme skandali koji su pratili snimanje filma Cleopatra (1963.) prodavali su novine širom sveta. Verovatno nikada ranije a i nikada posle sudbina jednog filmskog studija nije bila u rukama jedne glumice. Njeno razmaženo ponašanje bilo je presedan kada je reč o holivudskom tetošenju diva. Fantastični događaji koji su pratili snimanje ove sage bili su daleko živopisniji od samog glamuroznog filma. Da je prava, istorijska Kleopatra mogla kojim čudom da vidi ekstravaganciju Taylorove, egipatska kraljica bi se u znak priznanja verovatno poklonila ovoj divi dvadesetog veka.

Haos je počeo prilično naivno kada je producent Walter Wanger otkupio prava na ekranizaciju The Life and Times of Cleopatra od Charlesa Marie Franzeroa za 15.000 dolara 1957. Uskoro je sa Foxom sklopio ugovor da producira ovaj film i u spetembru 1958. predsedniku Foxa, Spyrosu Skourasu rekao da želi da snima Cleopatru. Skouras je bio dovoljno star da bi se prisetio kako je 1917. godine studio snimio nemi film o ovoj egipatskoj kraljici koju je tada glumila Theda Bara koji je na bioskopskim blagajnama odlično prošao. Dao je zeleno svetlo za ovaj projekat nadajući se da bi ova kostimirana drama mogla studio da povadi iz finansijskih teškoća koje su ga mučile već nekoliko godina zaredom.

Gotovo odmah je sve postalo besmisleno skupo. Skouras je nameravao da uposli neku od glumica koje su imale ugovor sa studiom (Joan Collins, Joanne Woodward ili Suzy Parker) ili pak, ako je potrebno uzeti glumicu sa strane onda možda Susan Hayward, Audrey Hepburn, Shirley MacLaine ili Sophiu Loren. Wangner je insistirao da to mora biti Elizabeth Taylor. Nije popustio čak ni onda kada je Elizabeth polušaljivo zatražila honorar od milion dolara. U to vreme nijedna holivudska zvezda nije zarađivala toliki novac. Iznenadila se kada je Wanger pristao na tu sumu.

Fox je bio zaprepašćen Elizabethinim zahtevom ali to njoj ni najmanje nije smetalo. Pošto je po ugovoru sa MGM imala da za njih snimi još jedan film bila je slobodna da prihvati bilo koju eventualnu primamljivu ponudu. Osim toga, pošto je bila novopečena udovica budući da joj je treći muž Mike Todd poginuo u avionskoj nesreći u martu 1958. bila je zaokupljena i svojom novom ljubavlju. Spetljala se sa najboljim prijateljem svog pokojnog supruga, pevačem Eddiem Fisherom koji je u to vreme bio oženjen glumicom Debbie Reynolds. Kada ju je jedan novinar upitao smatra li za prikladno to što se upustila u aferu tako brzo posle muževljeve smrti Elizabeth mu je svađalački odgovorila - Mike je mrtav a ja sam živa .... Šta hoćete od mene? Da spavam sama? Pošto su se pregovori oko Cleopatre otegli ona i Eddie su se u međuvremenu venčali u maju 1959. Zatim je u pratnji novog muža otišla u London da snimi film Suddenly, Last Summer (1959.)

Prvog septembra 1959. Elizabeth je pristala da glumi Kleopatru ali je isporučila spisak novih zahteva: film se mora snimati u Engleskoj, tražila je 4.500 dolara nedeljno na ime životnih troškova, njoj i njenom mužu mora se unajmiti penthaus u luksuznom londonskom Dorchester hotelu, rols-rojs na raspolaganju da je odvozi i dovozi na snimanja i ona mora imati konačnu reč kada je reč o kostimima i frizuri. Takođe, film se mora snimati posebnom Todd A-O tehnikom koju je razvio njen pokojni muž Todd u čijoj je kompaniji posedovala deonice. Konačno, zadržala je pravo da izostaje sa snimanja tokom prva dana menstualnog ciklusa.

Skouras je Wangeru izrazio strahovanja da bi "rad sa Taylorovom mogao prerasti u gadnu nevolju". Ipak, do sredine šezdesetih odlučeno je da će Elizabeth glumiti Kleopatru i da će se film većim delom snimati u Engleskoj. U daljim pregovorima dogovoreno je da će nakon prvih 16 nedelja nedeljno dobijati dodatnih 50.000 dolara kao i da će dobiti 10% od prihoda koji film bude ostvario. Takođe je zahtevala da njenom prijatelju glumcu Roddy McDowallu bude dodeljena uloga u filmu kao i da dobije primerak filma za ličnu upotrebu na 16-mm traci kada bude završen.

Liz i Eddie su u Englesku stigli 31. avgusta 1960. gde ih je na aerodromu dočekala gomila njenih obožavalaca. Odbila je da zastane da je fotografišu jer je još uvek bila ljuta zbog načina na koji je o njoj pisano u britanskoj štampi za vreme snimanja filma Suddenly, Last Summer. Snimanje je trebalo da počne 30. septembra. Rouben Mamoulian je angažovan za reditelja, Peter Finch za ulogu Julija Cezara a Stephen Boyd za ulogu Marka Antonija. Do tog trenutka troškovi produkcije već su narasli na sedam miliona dolara. Prvi dani snimanja bili su sa scenama u kojima se pojavljuje Liz. Najpre se prehladila a zatim je bila dekoncentrisana zbog poslovnog puta svog muža u Kaliforniju. Čak i sa tim odlaganjima produkciji je još uvek nedostajao zadovoljavajući scenario a kulise za masovne scene su još uvek bile u toku izgradnje (po paprenim cenama). Tokom nekoliko narednih meseci Elizabethino zdravlje se pogoršavalo. Njena uporna prehlada na kraju se pretvorila u virusnu infekciju i ona je uzela slobodne dane da ode na oporavak u toplije krajeve. U januaru 1961. Mamoulian daje otkaz i, uz Elizabethino odobrenje na njegovo mesto dolazi Jospeh L. Mankiewicz. Novi reditelj je odbacio većinu prethodnih skupih verzija scenarija i započeo da ovu epsku dramu samostalno prekraja snimajući istovremeno po više scena.

U martu 1961. Elizabeth je prebačena u bolnicu. Strahovalo se da umire od zapaljenja pluća. Kako bi joj olakšali disanje urađena joj je hitna traheotomija. Preživevši zahtev (tokom kojeg je umirala četiri puta), izjavila je - Osetila sam kako sam dodirnula Boga. Krajem marta leti nazad za Los Anđele zajedno sa Fisherom gde je trebalo da se oporavi. U aprilu zahvaljujući glasovima iz simpatija dobija Oskara za ulogu u filmu Butterfield 8. Kada se konačno vratila snimanju početkom septembra, lokacija snimanja je prebačena u u studio Cinecitta u Rimu a samo je deset minuta snimljenog materijala zadržano sa izuzetno skupog snimanja u Londonu. Zbog drugih obaveza Finch i Boyd su napustili snimanje a na njihova mesta došli su Rex Harrison i Richard Burton. Kako bi je namamil da dođe u Italiju studio je morao da joj ispuni niz novih zahteva. Pored brojne posluge (koja je uključivala i grčkog kuvara kog je upoznala na jednom krstarenju), tu su bili i članovi porodice i kućni ljubimci a Taylor i Fisher su zahtevali da im se na raspolaganje obezbedi prostrana vila. Zahtevala je da njen lični lekar bude sa njom u Rimu i u tu svrhu je za šest nedelja izdvojeno 25.000 dolara. Postavilo se i pitanje njene garderobe. Fox je morao da izdejstvuje da se u tu svrhu čitava jedna zgrada u Cinecitta preuredi tako da se u nju smeste njena garderoba, prostorija sa perikama, šminkernica kao i prostorije za njeno pomoćno osoblje.

Konačno, 25. septembra 1961. počinje se sa snimanjem Cleopatre u Rimu. Snimanje se neviđeno otezalo a Liz je izbezumljenom Skourasu (koji je sada još i strahovao da će ga akcionari smeniti s položaja direktora studija), u novembru ležerno upitala - A što se vi brinete koliko će Cleopatra da košta? Fox je do sada snimao bezvezne filmove. Makar će ovaj jedan biti sjajan, doduše skup, ali sjajan. Do tog trenutka budžet je premašio 17 miliona dolara. Osiguravajuća kompanija Lloyds iz Londona pristala je da nadoknadi samo dva miliona dolara od gubitaka pretrpljenih za vreme snimanja u Engleskoj što je bio tek deo ukupnih gubitaka koje je Fox pretrpeo.

Do kraja 1962. godine većina scena između Rexa Harrisona i Elizabeth Taylor bile su dovršene tako da su se 22. januara na snimanju po prvi put sreli Elizabeth i Burton koji je do tog trenutka dokoličario u Rimu. Kada je Liz prvi put srela oženjenog glumca 1952. godine u Holivudu on je radio na filmu The Robe. Ona je tada bila udata za glumca Michaela Wildinga a Burton je bio oženjen Sybil Williams. Niti je Burton ostavio neki utisak na Liz niti je Liz ostavila neki utisak na Burtona prilikom prvog susreta. Čak bi se moglo reći da su nesimpatije bile uzajamne. Ali, ubrzo je došlo do dramatičnog zaokreta. Burton koji je bio otac dvoje dece pojavio se na snimanju s takvim mamurlukom da su mu se rukle tresle. Ta ranjivost odjednom je Liz bila strašno privlačna. Samo nekoliko dana kasnije reditelj je čelnim ljudima studija poslao hitnu poruku da "Liz i Burton uopšte i ne glume ljubavnike Kleopatru i Antonija".

Uskoro je strastvena romansa postala goruća tema svetske žute štampe. Studio je pokušao da zataška čitavu stvar ali ne zadugo govorkanja su potvrđena a Eddie i Sybil postali su slučajne žrtve. Liz je sada jedino o Burtonu razmišljala. Kako se porodična drama Burtona rasplamsavala strahovala je da bi on mogao da se vrati svojoj ženi. "Moje srce krvari", izjavljivala je, izlažući se žestokoj osudi vatikanske štampe zbog skandaloznog ponašanja.

Krajem aprila dvoje ljubavnika koji su i dalje bili poslastica svetskih tabloida, izgubilo se na kraći odmor u Porti Santo Stefano, nekih osamdesetak kilometara severno od Rima. Kada se vratila u Rim Liz je imala modricu na nosu i oko oka. Insistirala je na tome da je povredu zadobila zbog naklog kočenja njenog vozača. Procenjeno je da će joj biti potrebno tri nedelje da se oporavi i vrati na snimanje. U međuvremenu, rastrojeni Eddie i Sybil dolazili su i odlazili iz Rima dajući oprečne izjave o tome da li se razvode ili ne. U maju Elizabeth počinje da dobija pretnje ubistvom nje i njene dece zbog čega joj je dodeljeno posebno policijsko obezbeđenje.

Između lošeg vremena, stomatoloških problema Elizabethe Taylor i svađa čelnih ljudi studiija, propali su planovi da se snimanje završi do prvog juna. Očajna situacija dodatno je pogoršana kada je u junu Fox odpustio Marilyn Monroe zbog njenog neprofesionalnog ponašanja za vreme snimanja filma Something's Got to Give.

"Nijedna kompanija ne bi mogla da priušti Monroe i Taylor", izjavio je tim povodom predstavnik Foxa. Snimanje Cleopatre oteglo se i u julu. Javili su se glasovi da se scene bitaka ponovo snime u Egiptu. Elizabeth je odjednom odlučila da i ona želi da se pridruži ostatku ekipe u Egiptu ali kako je zbog venčanja sa Fisherom prešla u judaizam, egipatske vlasti su je proglasile nepoželjnom. Konačno 23. jula 1962. Taylorova je snimila svoju poslednju scenu u filmu Cleopatra.

Narednih meseci Darryl F. Zanuck je zamenio Spyrosa Skourasa na mestu prvog čoveka Foxa. On je naredio ponovno snimanje izvesnih scena bitke, otpustio a zatim ponovo unajmio Mankiewicza koji je sate i sate snimljenog materijala pokušavao da svede na pet sati montiranog filma. Reditelj je preklinjao da se film pusti iz dva dela ali je Zanuck odbacio taj predlog želeći da u reklamne svrhe iskoristi aktuelnost afere Elizabeth Taylor i Richarda Burtona. U vreme puštanja Cleopatre u bioskope sredinom 1963. troškovi produkcije dostigli su cifru od 44 miliona dolara. Prvobitnih 243 minuta filma kasnije je skraćeno na 194. Film je zaradio 26 miliona dolara u Americi a sa zaradama u inostranstvu film je ostvario beznačajan prihod od svega nekih 5.5 miliona dolara. Film je imao devet nominacija za Oskara (uglavnom za sporedne kategorije). Osvojio je četiri (od kojih nijedan za glumačke kategorije).

Što se Elizabeth tiče kasnije je izjavljivala da joj je najveće poniženje vezano za ovaj ekstravagantni film koji gotovo da je upropastio studio bilo to što je morala da ga odgleda. Tvrdila je da se posle projekcije filma ispovraćala. (Vrlo je verovatno da su mnogi ljubitelji filma u potpunosti saosećali sa njenom reakcijom na ovu žalosnu celuloidnu sagu). Privatno, Liz se razvela od Eddiea u martu 1954. Burton se takođe razveo od svoje žene i njih dvoje su se samo devet dana kasnije venčali u Montrealu u Kanadi. Njihov prvi brak bio je vrlo buran, pun terevenki, razdvajanja, svađa i pomirenja sve do juna 1974. godine kada su se razveli u Švajcarskoj. Međutim, venčali su se ponovo u oktobru 1975. u jednom seocetu u afričkoj državi Bocvana. Njihov drugi brak trajao je samo nekoliko meseci - već krajem jula naredne godine njih dvoje bili su ponovo razvedeni. Prolazile su godine a njih dvoje su se u međuvremenu ponovo ženili i udavali i menjali ljubavnike da bi se ujedinili radi zajedničkog poslovnog projekta 1983. godine, pozorišnog komada Private Lives. Burton je umro od izliva krvi na mozak u avgustu 1984. u pedesetdevetoj godini života.

Neumorna glumica i majka troje dece kasnije se posvetila humanitarnim aktivnostima staviviši se na čelo jedne velike fondacije koja se bavi prikupljanjem sredstava za borbu protiv side. Udala se za običnog razbacanog radnika Larry Fortenskya i, naravno, razvela od njega. Preživela je još nekoliko opasnih operacija, lečila se od zavisnosti od tableta i održavala čudno prijateljstvo s pevačem Michaelom Jacksonom. U decembru 2002. uvrstila se među pet znamenitih ličnosti koji su dobili Kennedy Center Honors priznanje za životno delo u oblasti umetnosti.

Poslednjih godina Elizabeth se navodno strašno vezala za svog kućnog ljubimca, maltinezera Šećerka. U intervjuu za jedan američki magazin izjavila je da je najsrećnija bila u brakovima sa Toddom i Burtonom ali da sada mora da se zadovolji društvom Šećerka. Nikada u životu nisam tako volela nekog psa. To je potpuno neverovatno. Ponekad verujem da u njemu postoji prava osoba. Moja ljubav prema njemu je bezuslovna.

Šećerko je uginuo u junu 2005. Međutim, nekoliko meseci kasnije Liz je kupila Šećerkovog potomka koga je nazvala Daisy.

Krajem aprila 2006. pojavile su se glasine da je Elizabeth na samrti. Njen publicista Dick Guttman odlučno je odbacio ove glasine. Sama Liz lično se pojavila u emisiji Larry King Live 30. maja 2006. da opovrgne glasine da boluje od alchajmerove bolesti i da je na samrti.

                                                                *       *       *       *       *        *       *       *

Taylorova, prva holivudska zvezda koja je dobila honorar od milion dolara za film, imala je jedan veoma skup hobi - skupljanje pravih dragulja. Godine 2002. izdala je knjigu Elizabeth Taylor: moja ljubav prema nakitu. Što više to bolje, oduvek je bio moj moto - izjavila je povodom svoje opsednutosti nakitom. Takođe više voli da joj ga drugi kupuju nego da sama na njega troši novac.

Krajem četrdesetih godina prošlog veka sportista Glenn Davis, njen tadašnji momak, poklonio joj je ogrlicu od 69 bisera. Mike Todd, njen budući treć muž njenoj kolekciji doprineo je dijamantskim minđušama, bisernim prstenom i vereničkim prstenom od dvadesetokaratnog dijamanta. Nekoliko nedelja pre nego što su se venčali 1957. godine takođe joj je poklonio zlatnu ogrlicu. U braku ju je iznenadio ogrlicom od dijamanata i rubina sa odgovarajućim minđušama. Muž broj četiri, pevač Eddie Fisher, takođe ju je obaspao nakitom među kojim se ističe ogrman dijamantski prsten. Dok je bila u Rimu na snimanju Cleopatre poklonio joj je narukvicu od safira, dijamanata u zlatu i platini, dizajniranu kao najfinije isfiligranisana krunica.

Za vreme prvog braka sa Burtonom Elizabeth je dobila četrdesetokaratni broš od plavog safira vredan 65.000 dolara, Krupp dijamant od 33.19 krata vredan 305.000 dolara i Cartier dijamant od 69.42 karata vredan 1.5 miliona dolara. Nakon prvog razvoda od Burtona zabavljala se sa prodavcem automobila Henryem Wynbergom koji joj je poklonio skupocenu ogrlicu od korala. U čast drugog braka sa Liz Burton joj je poklonio dijamantski prsten od 72 karata. Njen sledeći muž John Warner, poklonio joj je verenički prsten sa dijamantima, rubinima i safirima. Kada su ga upitali da li je u stanju da finansijski isprat njen luksuzni način života on je odgovorio - Da jesam, možda bih je još uvek pratio. Izvesni meksički advokat Victor Gonzales Luna je 1982. bio privremeni Elizabethin pratilac. On joj je poklonio prsten s dijamantom i rubinom. Kasnije te godine vratila mu je prsten vredan 250.000 dolara pošto su raskinuli zaruke. Nekoliko godina kasnije častila je sebe brošem vrednim 623.000 dolara koji je nekada pripadao vojvotkinji od Vindzora.

Godine 2005. Liz se udružila sa Jackom i Montyem Abramovim iz Mirabelle Luxury Concepts iz Los Anđelesa radi otvaranja njene House of Taylor Jewelry. Iste godine House of Taylor Jewelry je oformio partnerstvo sa Kathy Ireland Worldwide, kompanijom za marketing i dizajn koja na godišnjem nivou u svetu ostvaruje prihod veći od milijardu dolara. Takođe je lansirala tri parfema - Passion, White Diamonds, i Black Pearls- koji svi zajedno na godišnjem nivou ostvare prodaju od oko 200 miliona dolara. Na jesen 2006. Liz je proslavila 15 godina od lansiranja White Diamonds parfema koji je jedan od deset najprodavanijih parfema u proteklih deset i više godina.

ZANIMLJIVOSTI:

* Kraljica Elizabetha II joj je 1999. godine dodelila titulu Dame Commander of the British Empire. Mada je bila uzbuđena zbog ove počasti, Liz je prokomentarisala - Uvek sam bila ženturača a sada sam odjednom dama.
* Američki predsednik Bill Clinton ju je 2001. godine odlikovao predsednčkom medaljom za njen filantropski angažman. To je drugo po značaju priznanje koje u SAD može dobiti neki od njenih građana "za izuzetna dela učinjena za zemlju ili njene građane". Liz je priznanje dobila uprkos činjenici da se odrekla američkog državljanstva u korist britanskog.
* Procenjuje se da je u raznim dobrotvornim akcijama pomogla da se prikupi 50 miliona dolara do 1999. godine za borbu protiv side.
* Do kraja života ostala je pripadnik judaizma. U svojoj knjizi Elizabeth Takes Off je napisala -Moje preobraćanje u judaizam nema ama baš nikakve veze s mojim brakom sa Mike Toddom i predstojećim brakom sa Eddie Fisherom, koji su obojica Jevreji. Prelazak u judaizam je nešto što sam odavno želela da uradim.

 
pogledati i
 
 
 
 
 
 

Atačmenti



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

veronika_kojen veronika_kojen 18:25 23.03.2011

1.

Procenjuje se da je u raznim dobrotvornim akcijama pomogla da se prikupi 50 miliona dolara do 1999. godine za borbu protiv side.


čula sam negde da je bila i aktivista za prava gej-zajednice, jel to tačno?
moderator05 moderator05 21:01 23.03.2011

Obaveštenje

veronika_kojen
Procenjuje se da je u raznim dobrotvornim akcijama pomogla da se prikupi 50 miliona dolara do 1999. godine za borbu protiv side.

čula sam negde da je bila i aktivista za prava gej-zajednice, jel to tačno?

Obrisani su komentari koji su replicirali ovom, a nisu imali veze ni sa pitanjem ni sa temom.
angie01 angie01 18:54 23.03.2011

jedina karaljica Elizabeta

nosi prezime Tejlor!

angie01 angie01 19:09 23.03.2011

,

Bili Piton Bili Piton 20:04 23.03.2011

RIP



Baš sam se potresao....ode još jedna legenda, strašno

Sleep tight baby....

JJ Beba JJ Beba 20:30 23.03.2011

Re: RIP

Sleep tight baby....

apacherosepeacock apacherosepeacock 21:03 23.03.2011

Re: RIP

R.I.P.

Raskosan talenat, raskosna lepota. Za aktivizam i dobrotvorne akcije - svaka cast.
Cini mi se da je Velsanka kao i Katrin Zeta Dzons?

Kao par u filmu macka na usijanom limenom krovu - Pol Njumen i Elizabet Tejlor, nenadmasan i po glumi i po lepoti..
Bili Piton Bili Piton 21:09 23.03.2011

Re: RIP

apacherosepeacock

Cini mi se da je Velsanka kao i Katrin Zeta Dzons?



Liz Tejlor je bila Amerikanka, rodjena u Hamstedu (jedan od elitnih londonskih kvartova).
apacherosepeacock apacherosepeacock 21:28 23.03.2011

Re: RIP

Bili Piton
apacherosepeacock

Cini mi se da je Velsanka kao i Katrin Zeta Dzons?



Liz Tejlor je bila Amerikanka, rodjena u Hamstedu (jedan od elitnih londonskih kvartova).


A tako, ne znam odakle mi to za Vels i pored google..Hvala.
Bili Piton Bili Piton 21:32 23.03.2011

Re: RIP

apacherosepeacock
Bili Piton
apacherosepeacock

Cini mi se da je Velsanka kao i Katrin Zeta Dzons?



Liz Tejlor je bila Amerikanka, rodjena u Hamstedu (jedan od elitnih londonskih kvartova).


A tako, ne znam odakle mi to za Vels i pored google..Hvala.


Nema na čemu, ljudi često greše da je bila Britanka, i meni je bilo čudno kad su mi skrenuli pažnju jer sam i sam grešio pre toga.
mlekac mlekac 22:08 23.03.2011

Re: RIP

apacherosepeacock


A tako, ne znam odakle mi to za Vels i pored google..Hvala.


Od Bartona

On je bio Velsanin i jedan od najzasluznijih sto velski jezik nije izumro.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:00 24.03.2011

Re: RIP

mlekac
apacherosepeacock


A tako, ne znam odakle mi to za Vels i pored google..Hvala.


Od Bartona

On je bio Velsanin i jedan od najzasluznijih sto velski jezik nije izumro.



Eto resena mi misterija Velsa u vezi Elizabet
djz77 djz77 21:11 23.03.2011

Parfemi

Objavila je nekih 10tak parfema, uz ova 3 tu su i Passion for Men, Violet Eyes, Gardenia, Diamonds and Rubies, Diamonds and Sapphires, Diamonds and Emeralds, Brilliant White Diamonds i još nekoliko
tsunade tsunade 22:27 23.03.2011

te oci

ima li jos neko ko misli da te apsolutno prekrasne oci nisu bile ljubicaste vech plave? nisam valjda jedina?

mene je nerviralo to sto su se svi kao sekli na njenu pojavu, tu lepotu, oci itd. cesto se zaboravljalo kakva je to velika, rasna, harizmaticna glumica na velikom platnu. bilijev klip bih i ja odabrala.

I ovaj:

veronika_kojen veronika_kojen 22:28 23.03.2011

Re: te oci

ima li jos neko ko misli da te apsolutno prekrasne oci nisu bile ljubicaste vech plave? nisam valjda jedina?


ditto, nisi sama.

al valjda svi tripuju da je ljubičasto neka egzotika...
arianna arianna 22:29 23.03.2011

Re: te oci

Bili Piton Bili Piton 22:31 23.03.2011

Re: te oci

tsunade
kakva je to velika, rasna, harizmaticna glumica na velikom platnu.



Ona i kad se zajebavala i kad je radila high camp (kao recimo u onoj vrlo šarmantnoj adaptaciji Agate Kristi, The Mirror Crack'd, 1980) je bila izmišljena. Da, bila je izvrsna glumica, pored toga što je bila praznik za oči.
veronika_kojen veronika_kojen 22:35 23.03.2011

Re: te oci

high camp




znam šta je kemp, ali šta je high camp?
Bili Piton Bili Piton 22:36 23.03.2011

Re: te oci

veronika_kojen
high camp




znam šta je kemp, ali šta je high camp?


Kemp kad ga rade vrhunski
tsunade tsunade 23:22 23.03.2011

Re: te oci

ditto, nisi sama.


huh, dobro je
tsunade tsunade 23:34 23.03.2011

Re: te oci

kad ga rade vrhunski


eto, mislim da nikada neche niti moze iko bolje igrati martu od elizabete. da sam glumica, ne bih ni pokusavala.
Bili Piton Bili Piton 23:41 23.03.2011

Re: te oci

tsunade
kad ga rade vrhunski


eto, mislim da nikada neche niti moze iko bolje igrati martu od elizabete. da sam glumica, ne bih ni pokusavala.


"Virdžinija" je filmovan komad sa Brodveja, u toj originalnoj podeli Martu je igrala Uta Hagen (koje se možda neki sećaju iz "Reversal of Fortune" sa Glenn Close) a Hani je igrala Melinda Dilon iz "Bliskih susreta treće vrste" i mnogo kasnije, "Magnolije".

Bilo je govora da se film snimi sa originalnom postavom, ali onda se neko setio da pozove Lizu i Ričarda, i the rest is history.
draft.dodger draft.dodger 23:53 23.03.2011

Re: te oci

Odličan trailer...

maca22 maca22 02:09 24.03.2011

Re: te oci

+1
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 09:17 24.03.2011

:(

RIP

jako mi je tužno. bila mi je omiljena oduvek.
culnocudo culnocudo 09:20 24.03.2011

E. Taylor

One thing we may learn from the psychologists and psychiatrists and their vast experience is one thing:
Learn what you want in your life and find out the right way to ask for it.
It both makes sense and sounds so easy but it is so hard to actually do it. Anyway, E.Taylor knew exactly what and how! We may judge it, we may say this person was childish and spoiled etc. It doesn’t matter. As L.Wittgenstein said:“ If people never did silly things , nothing intelligent would ever get done“.
At the end life is driven by the passion & love just makes it a safer place.
She set standards in Hollywood as they are today. RiP purple queen!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana