Film| Gost autor

Još jedna godina

natasavb RSS / 30.03.2011. u 08:04

 

Gost autor: Rejlem

 

Došao je i skoro prošao još jedan mart, konačno je i sinulo sunce napolju. Ne znam kako vama, ali meni u proseku zima ne prija. Vezan sam vikendom pretežno za ovaj prokleti grad. Zabavimo se ponekad klizanjem i kuglanjem sa klincima, za neki izlazak u pozorište opet teško nalazimo vremena, o redovnom obilasku bioskopa i da ne pričam – šta kog vraga i da obilazim, 2 šoping mola sa multipleksima...I da je sve drugo bilo u ovoj zemlji fenomenalno u poslednjih 10 godina, ubistvo bioskopa u Beogradu nikad ne bih mogao da svarim i oprostim. A kad na to dodamo sve drugo iz vlastodržačkog repertoara, pa još zimu koja nikako da se završi, pa rad za platu koja debelo kasni i pitanje je kada i da li će doći, umlaćenost svake večeri po povratku sa posla, i tako svaki prokleti radni dan, sve isto, nepromenjeno, perspektive nigde...

Čini mi se da je zbog toga FEST u poslednjih par godina počeo više da mi znači. Kao neko prisećanje da u mraku bioskopske sale može da se pogleda i nešto smisleno, a ne samo holivudsko djubre, ali i kao najava kraja te yebene zime. Na nekoliko večeri svake godine nam se pruža prilika da budemo negde drugde, i da se setimo nekih drugačijih vremena, kada je sve oko nas imalo mnogo više smisla.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada nismo mnogo šarali sa izborom filmova koje ćemo pogledati, već smo se opredelili za proverene autore i stvari koje su nam se učinile zanimljivim, i za FEST 2011 smo izabrali pretežno mejnstrim, ziherašku varijantu. Nije bilo toliko uspešno kao prošle godine, ali je surova stvarnost koju smo videli u subotu, 5. marta popodne na platnu velike sale SC potrla sve eventualne manjkavosti prethodna tri filma. Hajmo redom.

 

Proračunato

 

O filmu „Kraljev govor“ (King’s speech), koji je kao režiser potpisao potpuno nepoznati Tom Huper, skoro da je sve već rečeno.

 

Kako je krenuo cunami da se valja od festivalske premijere filma u septembru 2010, pa preko dolaska u americke i britanske bioskope krajem 2010/pocetkom 2011, pa preko dodele BAFTA nagrada u Londonu početkom godine, te Zlatnih globusa, sve je vuklo ka tome da smo dobili skoro sigurnog dobitnika Oskara. Jednostavno se sklopilo sve. Psihofizički nedostatak glavnog junaka (idealno, provereno dobija maltene svaki put, ako ne za najbolji film, a ono bar glavni glumac), pa još smešteno u milje dinastije Vindzor, pa još kad se zna da je Džordž VI uspešno bez obzira na svoje probleme proveo zemlju sa Čerčilom kroz rat...šta ćete bolje? Kako je bilo zacrtano, tako se i obistinilo, film je odneo par glavnih Oskara, medju njima za film, režiju i glavnu mušku ulogu (Kolin Firt).

To je zapravo i moja glavna zamerka filmu. Kroz svaki kadar se vidi i oseća da je cela ta stvar bila jedan krajnje proračunat projekat. Film napravljen namenski da pokupi nagrade. Ako na to zažmurimo, „Kraljev govor“ je, pošto je namenski pravljen, zapravo vrlo precizno urađen film, i rediteljski i scenaristički, i gledaoce vodi vrlo odmereno ka onome što i očekuju na kraju filma, ka trijumfu glavnog junaka. Pošto film valjda pre svega treba da zabavi, a i da zaradi neku kintu pride, to je valjda u redu.

Neću dalje da razglabam o ovome. Vredi pogledati, ima ga još u tržnim centrima, zbog Firta i Džefrija Raša u ulozi kraljevog logopeda. Obojica briljiraju. Raš se umešao delimično i u produkciju filma, ali nije medju glavno troje koji su poneli Oskare za najbolji film kućama.

 

Previše čemera

Glavna preporuka za film „Biutiful“ je bilo ime ovog cara.

javierb.jpg?w=604

 

 

Nije bilo ni trenutke dileme da li ćemo uzeti karte za Biutiful. Iz ove perspektive, 2011, potpuno je neverovatno kako je Bardem zapravo počeo karijeru sa nekim krajnje praznjikavim filmovima (Šunka, šunka). Tad nam nije bilo ni na kraj pameti koliko snage ima ovaj čovek. On je u stanju da se nosi sa bilo kakvim likom, i čini mi se da ima jednu fanatičnost koju je imao De Niro 70ih. Za razliku od De Nira, siguran sam da Bardem neće potonuti u karikaturu kad uđe u zrele godine.

 

Prvi put je zablistao kod Almodovara u filmu „Živo meso“ (1997).

 

 

Ređao se film za filmom, a novi vek mu je konačno doneo i zaslužena priznanja. Da se podsetimo filma Mar adentro Alehandra Amenabara iz 2004:

 

 

Ili sulude frizure, kojoj je on podario još luđu suštinu.

 

 

O filmu Biutiful ništa nismo znali, a tek na samoj projekciji, kad je krenula špica, postali smo svesni da je u pitanju rad Alehandra Gonsalesa Injaritua, koji je za sobom već ostavio Amores Perros (nismo ga još gledali), 21 gram

 

 

u kome je na originalan, vremenski isčašen način (skokove napred-nazad u različite trenutke i živote više junaka), ispričao nekoliko teških ljudskih priča, koje su međusobno povezane; kao i Vavilon, koji je bio preveliki zalogaj, i ne baš najbolje nakalemljen potpuri svega i svačega. Gael Garcia Bernal je ovde malo izvadio stvar, inače je film bio zaboravljiv.

Pošto se Injaritu pojavio na špici, odmah je bilo jasno da će neka tegoba da nas obori.

Bardem je Usbal, lik iz nekog polusvet-miljea, valja svakakvu robu, švercuje kineske radnike u Španiju, sa vezama u policiji da bi sve to mogao da radi. Sve se odvija u nekim slamovima prepunim paralelnih ulica i poluraspadnutih zgrada. Još od prvog kadra sam ukapirao da ovo ne može biti Madrid, nemoguće je da tamo ima tako nečeg...Slamove u Valensiji sam video, nisu izgledali ovako. I odjednom negde u pola filma neki kadar iz koga se provaljuje da je grad na moru, i usred svega toga se ukazuje na vrhu brda Sagrada Familia. Jbt, Barsa!!! Onakva kakvu nikad kao turisti nećemo videti, deo grada Eixample, kvart Fort Pienc, prepun kosookih useljenika, siromaštva i tužnih sudbina.

Usbal je proklet, nema za šta da se uhvati, živi u tom kvartu sa svoje dvoje dece (on im je staratelj, jer je žena neko vreme bila u ludari), ima dar ili prokletstvo da može da komunicira sa mrtvima, oboleva od raka...Ceo film je zapravo njegov pokušaj da za dva meseca koja su mu ostala uradi neki završni račun, da ne ostane ništa nerešeno iza njega, da obezbedi decu koliko može...A taj završni račun mu je ispostavljen na najteži mogući način.

Ovde ću stati. Odavno toliko čemera i nesreće oko glavnog junaka filma nisam video. Pri tome, on to ne zaslužuje, jer bez obzira na to čime se bavi i kako zarađuje za život, on je dobar čovek, najpozitivniji nod svih koji ga okružuju. Sav taj jad čini gledanje ovog filma izuzetno teškim. Injaritu je sve ovo veoma inventivno, uz odličnu primenu boja, priveo kraju, i sa te strane samo pohvale mogu da se daju, ali zašto toliko jada? Početak i kraj filma su potpuno zaokruženi, i daju trunku optimizma, koja je premalo za preko 2 sata.

Bardem je izvanredan, potresan. Injaritu ponovo na nivou 21 grama. Medjutim, film je pretežak, pa se naoružajte dobrim raspoloženjem pre gledanja, jer će vas ovo oboriti. Ja ga u svakom slučaju neću gledati drugi put.

 

 

 Uspavljujuće

 

 

Džon Vejn je davne 1969. dobio jedinog Oskara za film True Grit, za dopadljivu rolu Rustera Kogberna.

 

600full-rooster-cogburn-screenshot.jpg

 

 

 

Davno sam to gledao, još 80ih. Tada je već vestern uveliko prestajao da me zanima kao žanr. Danas mi se u glavi vrti svega nekoliko naslova kojima vreme nije učinilo svoje. Vejn je igrao u jednom od njih, a to nije bio True Grit.

 

Kako pratim braću Koen stabilno sve ove godine, i kako su za naslednika Džona Vejna izabrali kralja nad kraljevima

 jeff-bridges.jpg

 

nije mi bio problem da nagovorim Dragu da pogledamo novu verziju priče o Rusteru Kogbernu. Krenuo je film onako lagano, pad dopadljivih dosetki još pre nego što se Dude pojavio prvi put u kadru, i...praznina u memoriji. Zaspao sam na par minuta.

 

Borba sa snom se nastavila celu prvu polovinu filma. Mislio sam da sam smoren svakidašnjim sranyem, ali kako je film tekao dalje, pojmio sam da me nije smorila svakidašnjica, već Koeni. Bridžis je odradio svoj deo čini mi se vrlo verno originalu, odnosno Vejnu. Sve u svemu, nadam se da će sledeći poduhvat braće biti suvisliji. Koliko sam ih do sad pratio, oni uglavnom svaki drugi put pogode u centar (jedan film odličan, sledeći za zaborav, pa opet...) Sledeći dakle mora biti bolji od ovoga, čisto statistički gledano, inače ću se zabrinuti za Koene. Nemojte trošiti pare na ovo u šoping molu, bolje kupite neke potrepštine za kuću.

 

 

Another year

 

Najbolje je došlo na kraju.

 

Majk Li je već u solidnim godinama (rođen je 1943), ali ostaje veran sebi, istražujući sudbine malih, nesrećnih ljudi. Čini mi se da ne znam nikog ko je pogledao „Tajne i laži“, a da mu film nije ostao negde visoko na internoj top listi. Ja mu tu čak nisam ni zamerio što je u jednom trenutku uleteo mikrofon u vrh kadra. Ljudskost sa kojom Majk Li priča životne priče svojih junaka obara sa nogu.

 

Potresna priča o Veri Drejk, sa Imeldom Staunton u naslovnoj ulozi, nikog nije ostavila ravnodušnim.

 

„Još jedna godina“ prati bračni par Toma i Džeri smiley-smile.gif (odlični Džim Broudbent, Slejter iz Mućki, i Rut Šin) i njihovo okruženje, sina i prijatelje, tokom jedne godine. Film je i podeljen u 4 priče, koje nose nazive godišnjih doba. U centru su naizgled njih dvoje, ona psihijatar, on geolog, koji žive neki svoj srećan život, od godine do godine...Maltene u prvim kadrovima filma, počinje proleće, on pakuje neki rasad u gepek, i očito će da zapuca na plac, tj. do bašte, koja im je oboma zanimacija. U tom trenutku Draga i ja smo se značajno pogledali uz smešak...Looks familiar?

 

Majk Li nas pažljivo, i potpuno neprimetno, diskretno, uvodi u svakoj priči u okruženje ovo dvoje. Film zapravo počinje time što Imelda Staunton dolazi kod psihijatra pogađate koga zbog nesanice i depresije. Ta mala priča je zapravo bila samo kratka vinjeta, da nas upozna sa Džeri i onim što ona radi. I sa Tomovim poslom, uzimanjem uzoraka zemljišta na gradilištu, nakon čega će samo konstatovati „To je dobra stara londonska ilovača“, režiser nas upoznaje na isti način, kao i sa onim čime se ostali junaci filma bave.

 Tom i Džeri su srećni, na neki isti način sve ove godine. Nisu postavili sebi visoke ciljeve i zadovoljni su onim što imaju, makar život bio jednoličan. Uz to, nekako su previše Englezi u načinu ophođenja sa ljudima oko sebe, i čini se da to Li i potencira, prikazujući ih kao korektne i ljubazne, ali ne baš ljude sa kojima možete biti bliski. A ljudi oko njih nisu ni približno njihove sreće. Li svakom od njih posvećuje dovoljno pažnje, i svaki lik je potpuno zaokružen, a njegova nesreća jedinstvena, a prepoznatljiva, jer takve ljude svako od nas može da pronađe u sopstvenom okruženju.

Kako prolaze leto, pa jesen, postaje jasno da je Meri, sekretarica na poslu kod Džeri, žena u svojim kasnim 40im, sama i nesrećna, zapravo glavni junak filma. U ulozi Meri blista Lesli Menvil, koja je često glumila u Lijevim filmovima.

 article-1018766-012E233300000578-711_233x310.jpg

 

Na trenutke neurotična, na trenutke potpuno ranjiva i u raspadu, na trenutke puna entuzijazma koji zatim brzo splasne pritisnut svakodnevicom...Kraj filma, sa Meri za stolom kod Toma i Džeri, uz tišinu koja samo nju obavija, ostavlja knedlu u grlu. Prošla je još jedna godina, a nade da će biti bolje nema.

Nadam se da će se „Još jedna godina“ pojaviti na DVDu, da biste je svi videli. Nemam iluzije da će ovo završiti u nekoj od domaćih bioskopskih sala. Ovaj film ne prodaje robu.

I nadam se da će još jedna godina u životima svih nas biti sadržajnija, srećnija i smislenija nego prethodna.

 

 

Tagovi



Komentari (61)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 08:40 30.03.2011

.

Ovaj film ne prodaje robu.

šteta
ako ništa biće na tv-u za par godina
Rejlem Rejlem 08:59 30.03.2011

Re: .

Dobro jutro.

antioksidant
Ovaj film ne prodaje robu.šteta ako ništa biće na tv-u za par godina


To sigurno. Verovatno u sitne sate na RTSu 2, kad niko ne bude mogao ni da ga vidi...

Ozbiljno, na RTSu 2 i HRTu 2 cesto bude dobrih novih filmova. Jedan je skoro bio na RTSu, ljudska prica koja mi je bas legla. Zavrsni racun jednog glumca, koji ipak nije toliko tezak kao zavrsni racun Usbala iz Biutiful.

angie01 angie01 09:17 30.03.2011

preporuka!

Kako pratim braću Koen stabilno sve ove godine, i kako su za naslednika Džona Vejna izabrali kralja nad kraljevima



4krofnica 4krofnica 09:27 30.03.2011

*****

gdejsi Rejlem

nisam stigla sve da iscitam, malko kasnije..
nego 'no country for old man': mislim da je to jedini film koji je nadmasio knjigu. odlicno!
moze mjuz?:))nevezano, svakako..
da ga smanjim...bice ovde cupavo sa klipovima:)
4krofnica 4krofnica 09:48 30.03.2011

Re: *****

moja preporuka:
Rejlem Rejlem 09:52 30.03.2011

Re: *****

4krofnica
gdejsi Rejlemnisam stigla sve da iscitam, malko kasnije..nego 'no country for old man': mislim da je to jedini film koji je nadmasio knjigu. odlicno!moze mjuz?:))nevezano, svakako..da ga smanjim...bice ovde cupavo sa klipovima:)

Dejs krofnice
Odlicna obrada Rejdza, hahaha
Pre neki dan mi Zikica otkrio u Dole na uglu da original Hanging on the telephone nije od Blondi. U kakvoj sam zabludi ziveo sve ove godine

E ne moras da ga smanjujes, nek se vide klipovi, sta fali
Rejlem Rejlem 10:19 30.03.2011

Re: *****

4krofnica
moja preporuka:

Izgleda zanimljivo. Dosta dobrih nemackih filmova je bilo u poslednjih par godina, recimo onaj o oficiru DDRove DB odnosno Stazija, koji celu karijeru prati pisca-disidenta, ali mu i pomaze. Zivot drugih

draft.dodger draft.dodger 10:29 30.03.2011

Re: *****

Prijatno su me iznenadili,
ovaj Nemac;

i ovaj Austrijanac;

draft.dodger draft.dodger 09:28 30.03.2011

Da dodam...

INCENDIES


Confessions


We Are What We Are


In A Better World (Hævnen)


Certified Copy


On tour


Mother


Enter The Void


Odličan blog, ko zna čega se sve nisam setio...
Pozdrav!
angie01 angie01 09:35 30.03.2011

Re: Da dodam...

Rejlem Rejlem 09:38 30.03.2011

Re: Da dodam...

draft.dodger
INCENDIES
Confessions
We Are What We Are
In A Better World (Hævnen)
Certified Copy
On tour
Mother
Enter The Void
Odličan blog, ko zna čega se sve nisam setio...Pozdrav!

Bravo majstore!!! i hvala na lepim recima.
Certified copy i danski Haevnen su mi bili u spisku kandidata za gledanje...al budzet ogranicen, a i preklapali su se sa drugim stvarima...
Odoh malo da isklikcem ove ostale sto si postavio
Rejlem Rejlem 09:41 30.03.2011

Re: Da dodam...

angie01

Jesi li ga gledala? Ja ga nesto zaobisao, jer mi je izgledalo da je nesto prerezirano, a i malo me Natali Portman iritira, hm...
angie01 angie01 09:47 30.03.2011

Re: Da dodam...

Jesi li ga gledala?


gladala!

Natali obozavam jos od Profesionalca!

film je tezak, ona savrsena, jos joj majku igra Barbara Hersi:))),...jedino sto su efekti njene unutrsnje borbe tako dramaticno prikazani da sam ja zmurila svaki put,..recimo, kida kozu i sl....al toliko slojeva ima, da ti iz jednog gledanja ne mozes na sve da obratis paznju-izadjes sa sabijenim utiskom, treba barem jos jednom-da rasclanis!

sto recimo ne vazi za Kraljev govor, koji zbog smirene radnje upijes u celosti, sa sve glumom pogledom Dzefrija Rasa!:)))
draft.dodger draft.dodger 09:50 30.03.2011

Re: Da dodam...

Rejlem
angie01

Jesi li ga gledala? Ja ga nesto zaobisao, jer mi je izgledalo da je nesto prerezirano, a i malo me Natali Portman iritira, hm...


Džinovski spot u službi Natali Portman.
Malo je seksi, malo je podvojena, malo igra...

Smršala sam tolikoitoliko, učila sam balet, pipkala sam se sa curom...
Oskara preuzimam trudna.
PERAD!

EDIT
Molim da se angie01 ne naljuti na mene, zato što je
Rejlem Rejlem 10:10 30.03.2011

Re: Da dodam...

Barbara Hersi:))),...


Dugo je nije bilo, bar je ja nisam video nigde. Ali ovo uvek rado gledam.


Dzefrija Rasa


Sjajan je, recimo ovde


Rejlem Rejlem 10:12 30.03.2011

Re: Da dodam...

Smršala sam tolikoitoliko, učila sam balet, pipkala sam se sa curom...
Oskara preuzimam trudna.


i udala se za ucitelja baleta...
draft.dodger draft.dodger 10:18 30.03.2011

Re: Da dodam...

Sada pokušavam da se setim u kom filmu, lik koga glumi Vudi Alen, na pitanje:

Da li si ljubomoran?

Odgovara sa:

Malo, kao Medeja...

4krofnica 4krofnica 10:47 30.03.2011

Re: Da dodam...

u kom filmu

Annie Hall?

iz istog filma:
'covece, na ovom mestu hrana je ocajna'
'aha, i tako male porcije..'
:)
angie01 angie01 10:56 30.03.2011

Re: Da dodam...

Molim da se angie01 ne naljuti na mene,


halo bre dd, sto bih se naljutila-meni je veoma drago da razmenimo razlicita misljenja, to uvek unese neki novi valer u svacije ponaosob!

ako je onaj emotikon za mene- hvala obaska!:)
fedor18 fedor18 11:22 30.03.2011

Re: Da dodam...

Rejlem
draft.dodger
INCENDIES
Confessions
We Are What We Are
In A Better World (Hævnen)
Certified Copy
On tour
Mother
Enter The Void
Odličan blog, ko zna čega se sve nisam setio...Pozdrav!

Bravo majstore!!! i hvala na lepim recima.
Certified copy i danski Haevnen su mi bili u spisku kandidata za gledanje...al budzet ogranicen, a i preklapali su se sa drugim stvarima...
Odoh malo da isklikcem ove ostale sto si postavio

In A Better World je priča koja se često sreće u savremenim dansko-švedskim filmovima,borba dobra i zla,osvete i trpljenja,svađe i pomirenja...Ali sve prilično predvidivo,umiveno.Za školski program.Namenski kao i Kraljev govor.Certified Copy je dosadnjikav .Kriza srednjih godina:Svako piše,svako galeriše.
On Tour sam gledao kao završni na Paliću i umalo zaspao na kraju.Erotski kabare.Odnosi unutar grupe putujućih umetnika.Može i da se ne pogleda
Za Biutiful se slažem da je dobar film,a Bardema i ekipu volim pogledati u
jasnaz jasnaz 11:28 30.03.2011

: Da dodam...


!!! In A Better World (Hævnen) !!!

! Certified Copy !


HVALA:
- Domaćici na prostoru za ovu temu
- Autoru, za podelu - Bjutiful jedva čekam, a Another year je !!!

& - D.D na ovakvom izboru Filmova!!

dodajem:

!! OF GODS AND MEN !!!




i skroz simpatične - nasmejane:
WA



i CD


Rejlem Rejlem 11:43 30.03.2011

Re: : Da dodam...

jasnaz
!!! In A Better World (Hævnen) !!!! Certified Copy !HVALA: - Domaćici na prostoru za ovu temu- Autoru, za podelu - Bjutiful jedva čekam, a Another year je !!!& - D.D na ovakvom izboru Filmova!!dodajem: !! OF GODS AND MEN !!!
i skroz simpatične - nasmejane:WA
i CD

O bogovima i ljudima je skoro bio nekoliko dana u Domu Omladine, i kao za inat nisam stigao da odem da ga vidim. Ubi me svakodnevica, nista se ne stize.

Vudi Alena i Strangera sam isto bio nameracio da vidim na Festu, al kad smo Draga i ja precesljali ceo spisak, na kraju ispade sa liste. Sigurno cu ga pogledati kad mi dopadne saka.

Malo da se setimo Barselone. Pretpostavljam da je i Stranger isto tako lagan i zabavan


Rejlem Rejlem 11:47 30.03.2011

Re: Da dodam...

fedor18

Za Biutiful se slažem da je dobar film,a Bardema i ekipu volim pogledati u

Gojinim utvarama izmedju ostalog

natasavb natasavb 12:52 30.03.2011

Re: : Da dodam...

HVALA:
- Domaćici na prostoru za ovu temu
- Autoru, za podelu - Bjutiful jedva čekam, a Another year je !!!


Grozna sam domacica, ali autor zna da me nema ovde iz opravdanih razloga, pa se nadam da ne zamera. :)

Tema je divna, a Rejlem ume da pise o filmu, tako da bi stvarno sebicno bilo ne podeliti ovo sa vama.


Na FEST-u ove godine nisam bila. Ne pamtim ustvari kad sam uopste bila u bioskopu, jer kad nadjem slobodnog vremena uglavnom odem u pozriste. Cak i kuci retko gledam filmove i citajuci ovaj post sam shvatila da sam ih se uzelela, i filmova i bioskopske atmosfere. Mislim na prave bioskope, a ne ove po trznim centrima. Znam da su oni odlicni sto se tice zvuka i slicnih stvari, ali ubij me meni se to ni malo ne svidja. Nije to to. Kad ti je prva asocijacija na bioskop kinoteka, onda valjda drugacije i ne moze biti.:)

Nista od ovoga nisam gledala, pa sad spisak u ruke i lagano. :)
Prvi ce sigurno biti „Biutiful“. Zbog Bardema, naravno.

Rejlem Rejlem 13:14 30.03.2011

Re: : Da dodam...

natasavb
Grozna sam domacica, ali autor zna da me nema ovde iz opravdanih razloga, pa se nadam da ne zamera. :)

za tebe
Nije to to. Kad ti je prva asocijacija na bioskop kinoteka, onda valjda drugacije i ne moze biti

Ja sam zesce uzeleo kinoteke. Silne sate sam proveo tamo u srednjoj skoli, pa jos malo zatim tokom faksa. I posle je nekako doslo do prekida, posao, porodica, nemam pojma, a bilo je vremena mnogo vise nego sad.
Epizoda iz jeseni 1993, mislim da sam ovo vec negde pisao: Draga i ja smo jurcali ko nenormalni da nadjemo negde dugotrajno mleko, jer mleka nije bilo nigde. Nasli smo ga u Admirala Geprata, a onda trci sa torbom u kojoj su bila 2 kartona mleka gore do Kosovske u Kinoteku. Kinoteka je te proklete 1993. svako vece bila prepuna, narod je bio zeljan nekog sadrzaja u zivotu. A i Kinoteka je primala cekove te jeseni
angie01 angie01 14:49 30.03.2011

Re: Da dodam...

i udala se za ucitelja baleta...



pa kad je to onoliko sexy umetnos'!
fantomatsicna fantomatsicna 09:33 30.03.2011

Kad pogledam

Nista od ovoga nisam gledala iako mi je Dude vrlo simpatican.Ali vidim tebe u bioskopu kako spavas a mozda te Draga i gurka nogama da ne hrces U svakom slucaju hvala na svom vidjenju.Ovaj Bjutiful me je zaintrigirao.Potrazicu.
Rejlem Rejlem 09:45 30.03.2011

Re: Kad pogledam

fantomatsicna
Nista od ovoga nisam gledala iako mi je Dude vrlo simpatican.Ali vidim tebe u bioskopu kako spavas a mozda te Draga i gurka nogama da ne hrces U svakom slucaju hvala na svom vidjenju.Ovaj Bjutiful me je zaintrigirao.Potrazicu.

Posto tebe ima na 2 mesta, ajde i ja da odgovorim na oba
fantomatsicna fantomatsicna 09:34 30.03.2011

Kad pogledam

Nista od ovoga nisam gledala iako mi je Dude vrlo simpatican.Ali vidim tebe u bioskopu kako spavas a mozda te Draga i gurka nogama da ne hrces U svakom slucaju hvala na svom vidjenju.Ovaj Bjutiful me je zaintrigirao.Potrazicu.
Rejlem Rejlem 09:44 30.03.2011

Re: Kad pogledam

fantomatsicna
Nista od ovoga nisam gledala iako mi je Dude vrlo simpatican.Ali vidim tebe u bioskopu kako spavas a mozda te Draga i gurka nogama da ne hrces U svakom slucaju hvala na svom vidjenju.Ovaj Bjutiful me je zaintrigirao.Potrazicu.

Cuvaj se samo da te Biutiful ne baci u bedak. Inace, film je zanatski perfektan. Ima nesto bas creepy pred kraj, svaka cast Injarituu, al ajde da ne otkrivam...
mariopan mariopan 09:48 30.03.2011

Re: Kad pogledam

Za razliku od De Nira, siguran sam da Bardem neće potonuti u karikaturu kad uđe u zrele godine.

Ajd se dogovorimo?
Nemoj da mi diraš De Nira pa ću dalje da čitam tvoj blog?
Volim filmove ali ništa nisam stigla da pogledam...čekam da mi sinak sve to presnimi pa ću ondak natenane...i baš lepo što pišeš o njima, bar ću znati šta da gledam a šta da preskočim, ionako nemam previše vremena da sve vidim.
Rejlem Rejlem 10:05 30.03.2011

Re: Kad pogledam

mariopan
Za razliku od De Nira, siguran sam da Bardem neće potonuti u karikaturu kad uđe u zrele godine.Ajd se dogovorimo?Nemoj da mi diraš De Nira pa ću dalje da čitam tvoj blog?Volim filmove ali ništa nisam stigla da pogledam...čekam da mi sinak sve to presnimi pa ću ondak natenane...i baš lepo što pišeš o njima, bar ću znati šta da gledam a šta da preskočim, ionako nemam previše vremena da sve vidim.

Hehe, vazi za De Nira. Ako nista i mene je svojski nasmejao u
Alava Alava 10:32 30.03.2011

:)))

Bardem je takva glumčina da ja nemam reči. Koliko god da je bilo teško posle filma Mar Adentro ponoviti onakvu glumu, već je u Nema zemlje za starce pokazao da može ne samo da ponovi, nego da zablista na potpuno drugačiji način. Obožavam ga :)))

Obožavam i Bernala, mislim da je izuzetno talentovan i da će tek pružiti najbolje, evo ja se spremam da pogledam ovo, a Amores Perros nikako nemoj da propustiš
Rejlem Rejlem 10:48 30.03.2011

Re: :)))

Alava
Bardem je takva glumčina da ja nemam reči. Koliko god da je bilo teško posle filma Mar Adentro ponoviti onakvu glumu, već je u Nema zemlje za starce pokazao da može ne samo da ponovi, nego da zablista na potpuno drugačiji način. Obožavam ga :)))Obožavam i Bernala, mislim da je izuzetno talentovan i da će tek pružiti najbolje, evo ja se spremam da pogledam ovo, a Amores Perros nikako nemoj da propustiš

U Biutiful je jos bolji. Neverovatan je.

Ovde moram da dodam jos nesto sto sam skoro procitao, sto govori o Bardemu kao liku u privatnom zivotu. U Spaniji su medju prvim zemljama uvedeni gej brakovi, a Bardem je ateista. Crkva je naravno bila protiv gej brakova, a Bardem je na to izjavio: 'Nisam gej, ali da jesam sutra bih stupio u gej brak, samo da bih zay...... crkvu'.

Gael je bio odlican gde god se pojavio, npr. ovde




Rejlem Rejlem 14:24 30.03.2011

Zan Pol Belmondo

Malocas vest da ce Belmondo ove godine dobiti pocasnu Zlatnu palmu. A pri tom ce i doci da je primi








Rejlem Rejlem 14:34 30.03.2011

Djivanovic, Beogradfilm, hapsenje

Nakon sto sam napisao tekst pre nekoliko dana, pojavila se vest da je Nikola Djivanovic, covek kome je prodat Beogradfilm jer vlast nije htela da ulozi ni mrvicu truda da bioskope sacuva i obnovi, uhapsen zbog malverzacija sa Beogradfilmom.
Sta reci...osim da ce mi biti drago da se osim na Djivanovica i njegove saradnike neko osvrne i na one koji su mu Beogradfilm prodali.
Elem, blog je o filmu a ne o malverzacijama, pa da se vratim na temu
lidiaz lidiaz 15:04 30.03.2011

Zima...

pa još zimu koja nikako da se završi,..., umlaćenost svake večeri po povratku sa posla, i tako svaki prokleti radni dan, sve isto, nepromenjeno, perspektive nigde


Ti ko da si u Chikagu :).
Ovde doduse nisu zatvorili bioskope
Rejlem Rejlem 15:21 30.03.2011

Re: Zima...

Ti ko da si u Chikagu :).
Ovde doduse nisu zatvorili bioskope




Al verovatno imate i soping molove i bioskope... Ovde ostadose samo soping molovi.

Prosle godine sam prvi put u zivotu bio u Parizu. Na stranu sto je to najlepsi grad na kugli, ali mi je poseban smek i to sto tamo bioskopi i dalje rade punom parom.
fedor18 fedor18 15:21 30.03.2011

preporuka za

one koji vole evropsku kinematografiju...




Rejlem Rejlem 15:29 30.03.2011

Re: preporuka za

Hvala fedore, pribelezio vec nekoliko kandidata za gledanje od dodgera i tebe
fedor18 fedor18 15:43 30.03.2011

Re: preporuka za

Rejlem
Hvala fedore, pribelezio vec nekoliko kandidata za gledanje od dodgera i tebe

Nema na čemu,filmova koliko hoćes...
Kome ne smeta Ricardo Darin u svakom argentinskom filmu,a voli latinoamerički temperament može pogledati

Eto toliko od mene...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 16:42 30.03.2011

cetrdeset druga




natasavb Rejlem

natasavb natasavb 07:48 31.03.2011

Re: cetrdeset druga

diim
natasavb


Za dobro jutro

Rejlem Rejlem 11:59 31.03.2011

Re: cetrdeset druga

dusanovaiivanovamama
Rejlem

Meni je vala bas cetrdesetdruga u toku
Za tebe film iz 1942

E, nekad je ta Marseljeza znacila nesto...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 16:29 31.03.2011

Re: cetrdeset druga

ma nisam mislila da se vredjamo

bocvena bocvena 09:12 31.03.2011

Da ja sad ne bih

opet prepričavala film o slepom konju i plavuši, odoh da torentišem:)

Do tada, kabuki rok!
Rejlem Rejlem 12:04 31.03.2011

Re: Da ja sad ne bih

bocvena
opet prepričavala film o slepom konju i plavuši, odoh da torentišem:)Do tada, kabuki rok!

E jel to ovaj?
Nevezano za temu, je l ide neko 18. juna na koncert Ejmi Vajnhaus i Mobija?

natasavb natasavb 12:09 31.03.2011

Re: Da ja sad ne bih

Nevezano za temu, je l ide neko 18. juna na koncert Ejmi Vajnhaus i Mobija?


A gde je koncert?

Pazi kad sam tek pre dva dana saznala da Manu Chao svira u Novom Sadu, a verovatno su vec sve ulaznice rasprodate. :(
Rejlem Rejlem 12:15 31.03.2011

Re: Da ja sad ne bih

natasavb
A gde je koncert?Pazi kad sam tek pre dva dana saznala da Manu Chao svira u Novom Sadu, a verovatno su vec sve ulaznice rasprodate. :(

Donji grad, Kalemegdan. Karta vazi za ceo program, cena prava sitnica min. 3300 din, a ko hoce u fan pit moze to za svega 4500 din. Al vredi otici, da stegnemo kais malo, ne moramo da jedemo

bocvena bocvena 18:00 31.03.2011

Re: Da ja sad ne bih

E jel to ovaj?

Ma taj je. Nisu valjda tako smešan film dvaput snimali:))))
Nije problem u filmovima...mene, bre, i ovi trejleri teraju u plač. Ja i Natali Portman, pravac psihijatrija.

Idem na koncert samo ako je za dž. Možda me drugarica uvede na Cult.
natasavb natasavb 22:21 31.03.2011

Re: Da ja sad ne bih

Idem na koncert samo ako je za dž. Možda me drugarica uvede na Cult.

Ako uvede i mene, vozim te u Zagreb na The Cure.
natasavb natasavb 22:27 31.03.2011

Re: Da ja sad ne bih

Donji grad, Kalemegdan. Karta vazi za ceo program, cena prava sitnica min. 3300 din, a ko hoce u fan pit moze to za svega 4500 din. Al vredi otici, da stegnemo kais malo, ne moramo da jedemo


Ih ti bi i da jedes i na FEST i na koncert, pa stvarno preterujes.
Uostalom ide leto, a meni i 20 godina mature, tako da ovaj tvoj predlog sa stezanjem kaisa uopste nije los.
Rejlem Rejlem 08:31 01.04.2011

Re: Da ja sad ne bih

Možda me drugarica uvede na Cult

?
Otkud te odrtavele d'izvines seronye opet kod nas? Videh ih 2006 na exit-u, stvarno mi je bilo vise nego dovoljno
Rejlem Rejlem 08:37 01.04.2011

Re: Da ja sad ne bih

natasavb
Donji grad, Kalemegdan. Karta vazi za ceo program, cena prava sitnica min. 3300 din, a ko hoce u fan pit moze to za svega 4500 din. Al vredi otici, da stegnemo kais malo, ne moramo da jedemoIh ti bi i da jedes i na FEST i na koncert, pa stvarno preterujes. Uostalom ide leto, a meni i 20 godina mature, tako da ovaj tvoj predlog sa stezanjem kaisa uopste nije los.

Meni vec prohujalo 20 godina mature, nismo ni slavili, tako da sam se opustio po pitanju kaisa, bolje reci sve manje mi treba, pantalone gde je nekad bio potreban kais same stoje bez ikakvih problema
bocvena bocvena 09:24 01.04.2011

Re: Da ja sad ne bih

Otkud te odrtavele d'izvines seronye opet kod nas?

Pa moraju i oni da plate račune za struju i komunalije:)))

Natali, dogovoreno. (mada, već mi je obećavala Faithless, pa ništa)
monamia monamia 11:04 31.03.2011

da citiram delić sopstvenog teksta..

"Mom ukusu najviše je godio film Sofije Kopole „Negde“, pobednik poslednje Venecije.

Odličan jeste i „Kraljev govor“ Toma Hupera, apsolutnog oskarovca ove sezone.

Izuzetno je dobar film Majka Lija „Još jedna godina“.
Takodje i „Biutiful“ Alehandra Gonzalesa Injaritua.

Oduševio me je i poslednji film „Drugi život“ starog već a tako još mladog (u srcu i umu) Klinta Istvuda.

Onda i „Put u nepoznato“ Džona Kamerona („Rabbit Hole“) sa sjajnom Nikol Kidman, zatim „U boljem svetu“ Suzane Bir, savršeno je uradjen „O bogovima i ljudima“ Havijera Buvoa.

A "Crni labud" ? Thank you but no.."
Rejlem Rejlem 12:10 31.03.2011

Re: da citiram delić sopstvenog teksta..

"Mom ukusu naviše je godio film Sofije Kopole „Negde“, pobednik poslednje Venecije.

Nisam ga gledao, ali sam ovaj gledao vec nekoliko puta sa zadovoljstvom


Oduševio me je i poslednji film „Drugi život“ starog već a tako još mladog (u srcu i umu) Klinta Istvuda.


Klint osciluje, nekad i omasi, ali je napravio nekoliko remek-dela.



pa mozda i
monamia monamia 14:21 31.03.2011

Re: da citiram delić sopstvenog teksta..

Mislim da smo svi gledali (i voleli) Lost in Translation !!
SOMEWHERE je radjen slično, veoma tanano !

Što se Klinta tiče, ne bih primenila sitnu meru,
čovek je living legend.

Što se De Nira tiče, molim Vas !!

p.s.

Moje razočaranje je ( isprazna) "Overena kopija".
Jer pripadam apsolutnim poštovaocima Abasa Kjarostamija.
pnbb pnbb 17:10 31.03.2011

depra

Medjutim, film je pretežak, pa se naoružajte dobrim raspoloženjem pre gledanja, jer će vas ovo oboriti

valjda nije tezi od incendies...
a sto se tice barse, ima jos zanimljivih delova... dole u zapadnom delu starog grada, gde su marokanci, alzirci i kurave... haos
Rejlem Rejlem 08:43 01.04.2011

Re: depra

pnbb
a sto se tice barse, ima jos zanimljivih delova...

Barsa ostaje na spisku zelja za neka bolja vremena.
Kolege iz sestrinske firme koja je u goroj dubiozi nego moja se sale 'Danas dajemo sestomesecni pomen.' Pokojnik je plata.
Rejlem Rejlem 12:01 01.04.2011

jedan kratak film

Glavni junaci su genijalni

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana