Život

Pesme s juga: Multikulturalizam crnih očiju

Ivana Knežević RSS / 09.04.2011. u 14:48

Jedan od argumenata za uvrštenje V. u Panteon magičnog nadrealizma je i osobenost da su tamo živeli najlepši Cigani na svetu. Ne znam da li se neko ikada pozabavio naučnim objašnjenjem tog fenomena. Možda se desio tako što su u nekom davnom vremenu neznane sile dovukle kopnene mase svih kontinenata u jednu dodirnu tačku, pa se izmešalo sve baš kako treba. Analize seizmičkih i tektonskih pokreta bi potvrdile ovakvu teoriju, a možda i ne, međutim u prilog čudnom i neobjašnjivom prisustvu tolike lepote na jednom mestu išle su i četiri ćerke moje babe, kao i niz drugih lokalnih lepotica. Te v-ske je trebalo videti.

Imam jednu crno-belu fotografiju iz prve godine života sa Cigankom koja me je čuvala. Drži me u rukama i gleda u aparat, ja imam kapicu nakrivljenu na glavi i polu-kmečim. Ona je prava lepotica. Podseća istovremeno na Dionne Warwick i Ritu Heyworth. Mozda je ona odgovorna za moju naklonost ka Ciganima, ili je u pitanju urođen osećaj za lepotu, a sasvim verovatno je kombinacija to dvoje, uz izvesnu naklonost ka ugnjetavanim i obespravljenim, sve osobenosti koje me prate celog života.

U V-u su se Cigani bavili raznim zanatima, i naravno držali monopol na svadbe, koje su tradicionalno trajale po tri dana. Kad razmislim sada, za tako malo mesto bilo je jako puno svadbi; svakog vikenda preko leta se neko ženio i udavao. Udaljeni potmuli odjeci velikog bubnja bi se čuli po ceo dan, a kako su svadbe po tradiciji bile mobilne (uvek se po nekog išlo, uz pratnju muzike obavezno), često bi se na njih naišlo na ulici. I tu bi se razne tetke, ujaci i svi drugi okupljeni iz različith kolena srodstva spontano uhvatili za ruke (maramče je uvek bilo spremno) i zaigrali na sred ulice.

Cigani su živeli u Cigan-mali, i pošto se tamo znao red, ciganski i ne-ciganski V-i su bili vrlo prijateljski i sarađivali dobro jedni sa drugima, ali se nisu mešali. Bar ne u onom smislu mešanja koje rezultira brakom. To je bio tabu, a zašto - to se nije mnogo objašnjavalo, bar ne deci. Oni su bili Oni i mi smo bili Mi.

U vreme kad sam ja provodila leta u V. neke tradicije su se nepovratno drmale iz temelja, samo što je bilo teško prosuditi da li su one zbog toga puštale još dublje i jače korene ili su se predavale, sa uzdahom olakšanja. Povremeno, jako retko, ali svaki put pribeleženo i dobro prepričano, bilo je mešovitih brakova. Među tom nekolicinom, svi su od reda bili slučajevi kad se ne-Ciganka udala za Ciganina.  Tu se zaista nije imalo šta komentarisati, za slab karakter žena treba zahvaliti onome koji je prvi pribeležio priču o Evi, srećom, pa je nama danas sve jasno. I onda se desilo i nečuveno: jedan momak se oženio Cigankom. Nije bio V-in, naravno, već vojnik iz P., kasarne usred plodne kotline, locirane pored istoimenog sela, koja je od pogleda sa puta bila sakrivena alejom topola. Čak i u danima kad sam bila baš malo dete, ja sam svaki put prolazeći u autu pored kasarne, ispred koje je obavezno stražario po jedan vojnik, osećala sažaljenje prema momcima koji su tamo umirali od dvostruke doze dosade i vrućine. E pa taj što se oženio Cigankom je bio neki plavušan sa severa Slovenije, koji se svom kraju nikada nije vratio. Tih dana je ljubav bila zadužena za bratstvo i jedinstvo. A oženio se devojkom koja je bila takva lepotica da bi joj teško bilo naći ravne. Bukvalno je ličila, crtu po crtu, uključujući i bradu, na Elizabeth Taylor, iz onih dana kad su joj svi muškarci stariji od deset godina padali pod noge. Umesto ljubičastih očiju, njene su bile sjajne, crne, misteriozne kako to samo ciganske oči umeju da budu. Da je Hollywood ikada čuo za V., ovaj svet, a naročito Balkan, bi bio sasvim drugačiji.

Žene su lepše od muškaraca, toj istini se nema šta analizirati. Ali bio je u V. jedan dečak, baš u vreme kad sam ja počela da se jako interesujem za njih, koji je imao nešto, ne znam kako bih to opisala ni danas i ličio je na tamnoputog Alain Delona pre nego što su ga dohvatili slava i korupcija. I gledao me je kao da je umirao da mi kaže nešto od čega mu je život zavisio. A i da nije bilo tako kritično, prosto je morao, pa šta bude. I ja sam njega gledala na otprilike isti način, samo što nikada nisam imala baš ništa da mu kažem. Nije mi padalo na pamet da možda ni iza njegovog pogleda nisu gorele reči, već jednostavno vatra koja se hrani unutrašnjom željom bez oblika i cilja. Kako smo svi mi osuđeni na večito traganje za rečima, a toliko načina za govor posedujemo.

Uopšte ne pamtim kad sam se prvi put zaljubila, ali imam osećaj da je to bilo vrlo rano. I jako mi je žao što nemam u sebi sačuvan lik tog prvog dečaka, na slajdu koji bih vadila kad god putujem u prošlost. Znam samo da sam se jednog dana probudila zaljubljena u više njih. Ponekad je moja zaljubljenost trajala ne duže od par sati, ma nekad je magičnost uhvaćenog osećaja bila sa mnom samo par minuta, ali zar se visovi i dubina mere trajanjem?

Taj lepi ciganski dečak iz V. i ja smo se gledali više leta. Ne pamtim više kad smo prestali, ni da li smo - ja sam prestala da odlazim, ili smo odrasli. Vreme i V. su skupa zatvoreni u providnu staklenu vitrinu u meni i svaki put kad ih izvučem obojeni su drugačijim nijansama toplih boja. Ipak, pouzdano znam da se tamo nikada nisam tako gledala ni sa jednim drugim. Kod kuće jesam, ali je to bio drugi svet. Jednom je on pokušao da mi nešto kaže, na ulici, sasvim nesuvislo, ili ga nisam čula od zvonjenja u ušima. Zastala sam, oklevala na trenutak, osmehnula se i nastavila dalje. Kako samo devojčicama prirodno leži smeša patnje i surovosti. Da li mi je on mogao reći nešto što ja već nisam zamislila i pripisala mu? Osnovano sam sumnjala već tada. Osim toga, naše su bile uloge iz nemog filma.

U V-u je meni bilo dozvoljeno mnogo više nego što su moji roditelji i pretpostavljali. Naravno, čak i da niko nije obraćao pažnju na decu, stara dobra tradicija je pazila budnim okom. Ali tamo sam imala starije i mlađe sestre, braću, bilo je puno smeha i galame, kuvalo se na veliko, pričalo do kasnih sati, i opet smejalo, izlazilo svako veče na korzo, u diskać, išlo na žurke i piknike, i ja sam se osećala i većom i važnijom od svojih godina. Starije sestre su bile zadužene da paze na mene, ne samo zato što sam bila klinka, već i zato što nisam sasvim pouzdano znala v-ske načine. Svi mi koji smo živeli daleko odatle smo imali dobar izgovor da budemo drugačiji, po potrebi. Tu naučenu mudrost ću ja celog života koristiti i primenjivati, gde god bih se našla. Biti autsajder ima svojih dobrih strana.

Na jednoj igranci, na terasi bioskopa "Pobeda", u kasne sate kad smo i ja i moj lepi ciganski dečak već bili sasvim obnevideli od uzajamnog gledanja i bolele su nas oči, najavili su sa bine da "dame biraju". Istog trenutka zgazila sam oklevanje i tradicije starog juga lakim korakom, prešla preko cele terase, uhvatila ga za ruku i povukla u centar kruga. Bio je podjednako šokiran kao i svi oko nas, ali mu se u uglu usana nazirao osmeh, jedan od onih zbog kojih ga je vredelo zapamtiti. Plesali smo bez reči. U meni su se zbunjeno saplitala čula, naletala na njegova i povlačila se, jedva. Videla sam prekorni pogled moje velike sestre, preteći prst druge, kao i sve druge oči koje su nas držale u snopu interesovanja, dok nisam spustila pogled i iz takve blizine, pomalo nejasno i zamagljeno, kao i uvek kad bi mi nešto bilo odviše blizu, više osećala liniju njegovog vrata i ramena, na koje su padali pramenovi valovite kose. Blistala sam, konačno u blizini tih očiju, od čijeg se bezdanog crnila mogla napisati jedna lepa ljubavna priča.

R.I.P., Ms. Taylor. And don't forget to raise some hell.



Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

draft.dodger draft.dodger 15:19 09.04.2011

Růžové Sny / Rose Tinted Dreams

Režirao Dušan Hanak 1977. godine.
Poštar Jakub se zaljubljuje u crnooku Jolanku.
Jolanku glumi Iva Bittova...



Ivana Knežević Ivana Knežević 15:39 09.04.2011

Re: Růžové Sny / Rose Tinted Dreams

Kakvi prilozi!
Hvala najlepse, dd.
gospodin_ne gospodin_ne 15:55 09.04.2011

Latcho Drom

Sto u prevodu znaci "Sretan put".
Samo da vam preporucim ovaj "dokumentarni" film Tony Gatlif-a.
Putovanje od Radzastana do Andaluzije kroz muziku i ples.
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:25 09.04.2011

Re: Latcho Drom

Hvala na preporuci, gospodin_ne.
Ovaj poster izgleda magicno, a i na linku se mogu pogledati svi delovi filma, ili mi se tako cini. Pogledacu sve kasnije.
Ribozom Ribozom 16:03 09.04.2011

kostana

Citam ovih dana sve o pravima Roma.
I nista nisam procitao znacajno.
Sve neki dusebriznici i moralisti posmatraju sa distancom.
...I sad si me O-DU-SE-VI-LA.
Prica je od onih koje se citaju vise puta.



Ivana Knežević Ivana Knežević 16:29 09.04.2011

Re: kostana

Ribozom
Prica je od onih koje se citaju vise puta.


Drago mi je
Leta mog detinjstva su bila magicna. Za mene.

Vazno je sve, svaki akt dobre volje, ali najvazniji su dobri primeri, u svemu.
Svima nam treba vise toga.
jasnaz jasnaz 16:03 09.04.2011

o

Ivana Knežević Ivana Knežević 16:37 09.04.2011

Re: o

Ovaj nas je svet boja, draga jasna.
Neverovatnog sarenila.
Zbog svetlosti.
Koja nam daje zivot.
I od tog zivota smo svi sareni.
jinks jinks 16:11 09.04.2011

...

Podseća istovremeno na Dionne Warwick i Ritu Heyworth.




Whitney Houston was born in what was then a middle income neighborhood of Newark, New Jersey, the third and youngest child of John and gospel singer Cissy Houston.

Her mother, along with cousins Dionne Warwick and the late Dee Dee Warwick and godmother Aretha Franklin were all notable figures in the gospel, rhythm and blues, pop, and soul genres.
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:46 09.04.2011

Re: ...

Da, velika familija puna lepih zena.
kukusigameni kukusigameni 17:31 09.04.2011

V.

A oženio se devojkom koja je bila takva lepotica da bi joj teško bilo naći ravne.


Kazezoze Kazezoze 17:48 09.04.2011

divan blog

zaslužuje džimija...

Ivana Knežević Ivana Knežević 18:06 09.04.2011

Re: V.

Ovo nikad ne ostavlja ravnodusnom, ksgm - hvala.
Ivana Knežević Ivana Knežević 18:25 09.04.2011

Re: divan blog

Kazezoze
zaslužuje džimija...


Pa, hvala
Kazezoze Kazezoze 17:46 10.04.2011

Re: divan blog

samo da dodam još ovu sjajnu pesmicu...

Ivana Knežević Ivana Knežević 22:07 10.04.2011

Re: divan blog

Kazezoze
samo da dodam još ovu sjajnu pesmicu...


Sjajna je, stvarno.

Osim toga bas je fino docarana atmosfera live nastupa, a to je stvarno najbolji dozivljaj.

Hvala i ovog puta
zoja444 zoja444 19:10 09.04.2011

zaljubljena (u operu)

Uopšte ne pamtim kad sam se prvi put zaljubila, ali imam osećaj da je to bilo vrlo rano.


Znam samo da sam se jednog dana probudila zaljubljena u više njih.






Ivana Knežević Ivana Knežević 20:38 09.04.2011

Re: zaljubljena (u operu)

Vrlo lepi izbori, zoya. Hvala. Uvek ponese.
Moja mama je volela operu, pa sam uz nju slusala i sa ploca i gledala na TV-u, i neke od ovih arija su prosto vanvremenske.
kick68 kick68 23:17 09.04.2011

Taj lepi ciganski dečak

Nesto slicno:

Ako to nije dovoljno evo i fotke

Žene su lepše od muškaraca, toj istini se nema šta analizirati.

Reci mog mladjeg sina posle par dana u predskolskom: Mmmmmm, devojcice su lepe. Lepse su od nas! :))))
Ivana Knežević Ivana Knežević 01:55 10.04.2011

Re: Taj lepi ciganski dečak

Fotka je bila bas pravi dodatak - da zaokruzi pa poentira

Lep je i ovaj decak, mora se priznati.

Mnogo je slatko ovo za malecnog. Nasao se u krugu toliko devojcica i fino je uocio. Bas fino
fantomatsicna fantomatsicna 00:13 10.04.2011

Divna priča

Ivana Knežević Ivana Knežević 01:57 10.04.2011

Re: Divna priča

Hvala na citanju, fantomatsicna.
fixxerus fixxerus 01:52 10.04.2011

lepo xvala:.






odemo ti kum i ja
juče popodne
odnesemo ćala
onako na blef
u boolllnniiicccuuu
ono kao: treba krvi kiseonika bilošta
samo da prođemo ovaj pakleni dan
tamo nas već svi znaju
malo nas zezaju
malo ponešto daju
malo mi kukamo
malo čuvena sestraruža umoljiva
malo neumoljiva
malo smo mi dosadni
malo oni viču
i taaaaakoooo
klasika:
kad:
u pola svega
eto ti porodice egipćana
materi im
od oka bi reko
kreno neki kamen
da se kotrlja po zaglavljenju
iskolačila jadna oči
ne kuka
da ne poplaši decu
pati u sebi
al svi vidimo
frrrrkkkaaa
administracija nešto neumoljiva
šalju ih negde drugde
ova ubledela
počela da se gubi
ja izvadio spazmex forte
lek ljubljana
gurnuo joj dva u usta
ii
popustiše joj oni jaki kolici
i sad:
najstariji sin joj 11 god:
srećan što mu mami bolje
poče da izvodi besne gliste
zaboravio se i došo do mene:
kumee el može neki bakšiš
može baky:
al da odeš tamo kod sestraruže
i da joj otpevaš na uhogrlonos
jutros mi je ruža procvetala
može
el znaš tu pesmu
ma znam, all kako ide

ux, kako ide: kxkx: slušaj:
i zapevax posle 30 godina i to u bolnici na bežanijskoj kosi
jutros mi je ruuuža procvetaaalaa
ružu gledam pa sam zaplakalaaa

ruužo mooja, mladoost sam ti daaala

svojom sam te suzom zalivala

kol’ko sam te puta poljubila
jos pupoljak mali dok si bila
ispijala rosu s tvojih grana
mesto usne mojega dragana

moj je dragi otišo odavno
ja ga cekam vec godinu ravno
ružu gledam, na te mislim dragi
na tvoj osmeh, na tvoj pogled blagi

pogledam ja
kad ono
..

pomor:

kum mi ovlažio
ćale mi se zarumeneo
ciganka se pridigla na laktove
klinci zanemeli

kad eto ti sestraruže:
aj majku li vam manipulantsku
kome šta treba
aj trebal krvi ćalle
majko el vas boli
saće doktor
ja sam mu rekla da smo komšije

a ti kanarinac
rasplaka me
de se seti te pesme
neeegooo jesil za kaficu

nepijem kafu al moj kum crče zanj
ajde okasnella piletino
vidga ne pije kafu
da mu ne izrastu brkovi
aj bre naći ću ti neku viršlu

ostala od doručka

mora da je rikno neki dijabetičar
bogdamudušuprosti

eeexxxxeeeej brateeee bojane
pozdravi mi lasu

toliko joj lepo xvala









Ivana Knežević Ivana Knežević 02:07 10.04.2011

Re: lepo xvala:.

Citala uz ovaj Vas muzicki prilog, fixxeru, pa sam kao i Vas kum, ali bas.
Kakav ugodjaj. Tako ste i Vi tamo u bolnici, ubedjena sam. Soulful, u tome je sve.

I zamislite samo - zasto ne dolaze ljudi u bolnicu svakog dana da zapevaju malo bolesnima. Pa svi bi se brze oporavili, manje bi i drzavu kostalo.
skener92 skener92 03:10 10.04.2011

Re: lepo xvala:.

Ivana Knežević Ivana Knežević 05:01 10.04.2011

Re: lepo xvala:.

I ovo je lepo, jako lepo.
Imam pravu zelju da usetam u neku finu riznicu sa filmovima starim, novim, sa svih strana, i provedem koji dan, nedelju samo u biranju.
Ovdasnje videoteke nude sve uzi izbor, a one koje se specijalizuju sve redje prezivljavaju.
Izgleda da jedino ostaje jos krenuti sa onim mail-order narudzbinama.
dolybell92 dolybell92 10:06 10.04.2011

Onako - baš lepooo !

Nalepše je kad dan počne nekom lepom vešću ili
događajem...nečim ovako sličnim ovoj pričici,
a što se upravo meni dogodilo čitajući je.

Podsetila me je na mog bivšeg drugara iz komšiluka.
Nakon što je diplomirao on se oženio. Divno, naravno.
Međutim, kompletna porodica, roditelji, dva brata i dve sestre
su mu okrenuli leđa i nikada ga više nisu pustili u kuću,
jer se oženio cigankom. To za njih nije bilo prihvatljivo.
Koliko se sećam, čini mi se da su ih tajno, da roditelji
ne znaju, posećivali jedan brat i jedna od sestara.
Tako je ostalo zauvek. Roditelji su mu davno umrli,
bez ikakvog kontakta sa njima, kao da ne postoje.

Moj bivši drug ima dva sjajna, već odrasla sina sa
tom cigankom, koja je jedna izuzetna žena. Bila je prelepa
i kao devojka a i sada u svojim ozbiljnijim godinama,
vanredno lepo građena i uvek nenametljivo elegantna.
Mnogo dece je prošlo kojima je bila učiteljica,
svi su je obožavali, pa i dan danas mnoga deca plaču
kada završavaju četvrti razred i kada se od nje rastaju.

Moj bivši drug je prestao da me poznaje kada se
oženio, verovatno misleći da ni ja neću prihvatiti
njegovu odluku, jer sam se družila sa ostatkom njegove familije.
Nema pojma koliko se obradujem kada ih vidim zajedno,
što se vrlo često dešava. Baš lepo.



Ivana Knežević Ivana Knežević 14:17 10.04.2011

Re: Onako - baš lepooo !

Kakve price oko nas, dollybell. Ljudi sa njihovim malim i velikim zivotima, malim i velikim ljubavima...
Ovo je jako lepo i podjednako tuzno. Izgleda da ta pakovanja nisu retka. Iza najvecih tragedija ispostavi se da najcesce stoje coveculjci od besmislica. Kakva neverovatna steta.

Verujem da je videti ih zajedno zaista izvor velike radosti i inspiracije.

Hvala za pricu.

francuski cigani

Ivana Knežević Ivana Knežević 14:26 10.04.2011

Re: francuski cigani

Hvala na prilogu, Ana. Imam ovu stvar negde, na nekom kompilacionom CD-u, bas cu malo da prekopam.
Jako volim kad obrade daju dah modernih vremena starim, neprolaznim stvarima. Za neke nove klince. I sve nas.

Re: francuski cigani

ima i mx od massive attack. skroz dobar
Ivana Knežević Ivana Knežević 00:48 13.04.2011

Re: francuski cigani

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
ima i mx od massive attack. skroz dobar


Hvala, potrazicu.
muaddib92 muaddib92 14:49 10.04.2011

Ljubofff..

Младост младост , младост..слатка птица



Ivana Knežević Ivana Knežević 16:02 10.04.2011

Re: Ljubofff..

Slatka ptica.
muaddib92 muaddib92 18:02 11.04.2011

Re: Ljubofff..

Драга Ивана, сматрам да овде дугујем појашњење за shortcut:
Знао сам у старту да је Лорка писао о зеленим а не црним очима, као и да је Т.Виљемс заслужан за слатку птицу младости.
А између очи ћорније па рускии, у брзини је изостало да се убаци једна од, мени најлепших, песама: Los Gitanos, па нека нас и она у домаћој интерпретацији доведе уназад до црних очију Радмиле Караклајић:
Велика, наша неостварена Ела Фицџералд:

zoja444 zoja444 20:47 11.04.2011

Re: Ljubofff..

Ivana Knežević Ivana Knežević 00:50 13.04.2011

Re: Ljubofff..

muaddib92
..сматрам да овде дугујем појашњење за shortcut:


Prvi komentar je bio bas lep, a sada i pojasnjenje. Komplikovano, zamuceno, i sto je lepo... Kad se fino smesaju srce i inspiracija, trenutak, svasta nastane. Ne mora uvek da bude dobro,ali bice dobro dovoljno puta, sigurno.

Hvala
Ivana Knežević Ivana Knežević 00:52 13.04.2011

Re: Ljubofff..

Nada Knezevic je stvarno jedno blago prirode dato nama da uzivamo. Pa ko nije cuo, izgubio je puno.
muaddib92 muaddib92 18:17 13.04.2011

Re: Ljubofff..

Nada Knezevic je stvarno jedno blago prirode dato nama da uzivamo. Pa ko nije cuo, izgubio je puno.

Ту си сасвим у праву, Ивана.
Ја нисам изгубио, пошто сам као клинац са 6 година оЖобавао њену песму о Дејви Крокету тамо почетком '60-тих, безрезервно
Потом сам имао прилику да је упознам у Баошићу, ЦГ, као студент: уместо жељеног аутограма, дала ми је тел.број са жељом да јој доставим сачувани албум, који и данас имам, а са кога је и ова доле песма..
Нисам отишао, било ми је непријатно да одем код такве звезде, али и данас мислим како сам горе навео - а то могу потврдити и наши џезери: она је могла бити европска Ела, да је хтела


Ivana Knežević Ivana Knežević 02:21 15.04.2011

Re: Ljubofff..

Bas je lepo kako se prisecas ovakvih stvari. Jos je lepse da i dalje imas tu strast prema lepoj muzici, talentu... kako je slatka na ovoj fotografiji. Stvarno su ta crno-bela vremena bila lepa.

Hvala puno.

neces mi zameriti...

na jednom komplementarnom linku?
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:10 10.04.2011

Re: neces mi zameriti...

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
na jednom komplementarnom linku?


Naprotiv, hvala na konekciji.

Rastuzila me je bila jako vest tada. U pravu si, prosto se on u njegovom belom odelu usred sivila urezao u svest, stvorio tu sebi mesto. Posebno mesto.

Citala sam nedavno intervju sa njegovim sinom, iako ne mogu da se setim sada gde, i dirnuo me je. Bilo je nekog bas fino destilovanog sentimenta u njemu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana