Imenjakinja

Jelica Greganović RSS / 26.12.2007. u 12:35

Ovo je moje vreme. Vreme jelki. Kojim god povodom, sasvim mi je svejedno. Rođendan tesarovog sina, rođenog u krajnje nehigijenskim uslovima, falsifikovanog i zloupotrebljavanog po potrebi. Može. Nova godina, čija god, kojim god brojanjem. Može. Samo da je, meni najdraži izum Germana, jelka u kući.

 

U kući mojih roditelja jelka se pojavila samo par puta. Zašto, ne znam. Znam da je moj Otac seckao, od žutih kancelarijskih fascikli, zvezde i mesec, kada sam bila mala. Onda ih je kačio na plavu, krpenu roletnu, a pozadi je, uživajući u Teslinim izumima, vezivao i prevezivao neku struju i lampice, domaće izrade. Zvezde su kartonski svetlile, dok je moja Roditeljica svako jutro ustajala sve umornija, od straha da se trepetava deca fascikli, noću, ne pretvore u iluminaciju širih razmera. Jelka je bila mala, a na njoj vrhunac tadašnje mašte, plastični, nakaradno žuti, providni lampioni sa komadićima srebrne girlande unutra. Ostatak ukrasa smo, Otac i ja, seckali od već iseckanih fascikli, pa preko lepili staniol. Od tada i pamtim ukus Karbofiks lepka sa belom lopaticom. Ne podnosim marcipan.

 

Uvek sam sanjala veliku jelku. Doduše, kad smo Žmu i ja počeli da živimo zajedno, nisam se usuđivala da ga isprepadam dovlačenjem sna svakog drvoseče u kuću. Kompromisno sam pazarila, na Zelenjaku, omanju imenjakinju. Ista je stajala na pisaćem stolu i svetlucala glanc novim lampionima, kupljenim u obližnjoj knjižari. Doduše, ubrzo su sa nje počele da, direkt u krevet padaju iglice (to je bilo vreme života u garsonjeri, gde je sve bilo u jednoj sobi, sa sve nama). Preko dana smo se češkali, k'o šugavi, iz gaća su nam padale iglice. Mala cena za zadovoljenu svraku u meni. Sve dok jedne noći, imenjakinjanije poželela da se zbliži sa nama i pandrknula, sa stola na naš krevet. Em smo se sastravili, em se poviše ukrasa polupalo. Dobar deo preživelih lampiona je Žmu pokrcao sakupljajući ih, a ostatak nam je ispadao, u prahu, iz odeće, nekoliko narednih dana. Svetleli smo kao dobre vile u crtanom filmu.

 

Već naredne Nove godine, upregla sam Žmua da dovučemo sa Zelenjaka lepo izrasli hrast, koji se za tu priliku maskirao u jelku. Ista je zauzela najveći deo garsonjere, tako da smo kroz grane gledali televizor i spavali kao hajduci, podno rasne imenjakinje. Za potrebe njenog krašenja orobila sam dve robne kuće, a kada je ista zasvetlila novogodišnjim kičem, pozvali smo prijatelje u našu kućnu idilu. Ko zna zbog čega, ali i ta jelka je pala, upravo dok smo sa gostima pričali ispod donjih grana. Stradali su skoro svi lampioni, TA peć, kojoj je od tada, istraumirano štucala crvena lampica. Maloletni mačak Dobrica je dobio tikove i ubuduće frčao na sve zeleno, jedan od gostiju keks u dušnik, ja sam pokušavala da dignem jelku, a Žmu je ostatak gostiju ispraćao u sanatorijum.

 

Za vreme »Georgina« faze imala sam problem sa prednjim delom. Nije lako kada izgledaš kao otekla cisterna, a pokušavaš da priđeš jelci. Žmu je morao da drži imenjakinju, dok sam ja, kao gigantski plik, nasrtala na istu lampionima. Mnogi lampioni i zvezdice su tom prilikom završili svoju svetleću karijeru. Ipak, upravo zbog drastično uvećanog broja članova ciljne grupe, kojoj su jelke i praznični doživljaj i namenjeni, dobila sam izgovor da, konačno, iživim svu svoju sklonost zimi, jelkama, svećicama i ukrasima. Da bi deci bilo lepo, naravno. Zbog toga se, u našu kuću, svake godine dovlačila najveća moguća jelka (»Jelka, jelka, a ne baobab«, cvilio je Žmu, vukući dežurno deblo sa pijace).

 

Onda smo jelku kitili po visini. Ja sam se besila na gornje grane, Žmu je držao stolicu, a deca su ukrašavala svako svoj visinski sektor. Tada smo i shvatili da stakleni ukrasi nisu najbolje rešenje, jeste da blješte, ali se vrlo brzo pretvaraju u prah, koji do naredne Nove godine ne možemo da speremo ni sa papuča, ni sa zuba.

 

Uvedeni su trajniji ukrasi. Patuljci, Deda Mrazovi i zvezde. Crveni drveni. Bilo je tu i jabuka, tako dobro napravljenih, da smo morali da ih ukinemo, jer Finli, mali Škot gost, pokušao da ih pojede. Sa svojih pet-šest zuba uspeo je da oglođe dobar deo drvene jabuke, pre no što smo ga provalili sakrivenog ispod jelke. Iduće godine smo uveli papirne jabuke, kao mekše i lakše za varenje. I slamene, metalne i krpene ukrase.

 

Na našoj jelci ima svega: patuljaka, kućica, zvezdi, Deda Mrazova u svim varijacijama, anđela, voća raznog, lizalica, lampiona, kolačića, ledenica, igračaka... Uostalom jelka i služi tome da je deca čitaju bar pola sata. Zbog čega naša jelka izgleda kao da se sudarila sa kiperom, koji je prevozio ukrase za potrebe lanca robnih kuća. Tu i tamo se nasluti koja grana, jer smo za ovolike godine nakupili ukrasa za izvoz. Za to sam, pre svega, priznajem, kriva ja. Kako počnu da se prodaju novogodišnji ukrasi, tako ja krenem da se šunjam oko svetlećih polica, naravno bez namere da kupujem, jer i tako ih imamo previše. Priča se završava time da me Žmu odvlači od polica, dok mi iz naručja ispadaju nove jabuke, zvezde i lampioni. Zato se u novogodišnjem periodu, u takve radnje ušunjavam sama. Plen sakrivam na balkonu, a onda ga, prilikom kićenja, samo utopim u postojeći, neprebrojivi fond ukrasa. Retko me provale.

 

Obaška volim i ostali novogodišnji kič. Obožavam one obore u tržnim centrima, koji doslikavaju bajkastu idilu. Veštački sneg i patuljke, njihove stambene objekte i zečeve, srne i ostali živalj. Tu je, obično i Deda Mraz, već umoran od klimanja glavom i ljuljanja napred-nazad. Gomila dečurlije i ja stojimo uz veštačku tarabicu veštačkog sveta naseljenog veštačkim stanovnicima, ne trepćemo i divimo se. Dok nas ne odvuku. Njih roditelji, mene Žmu. A u poslednje vreme i moja rođena deca.I volim lampice, sitne, treperave, kada iskre. Volim sve što vole svrake.

 

A deca...prosto ne mogu da verujem. Da bi im bilo što lepše, svake Nove godine sam pretvarala kuću u priču, u kojoj bi Deda Mraz samo mogao da poželi da živi. Od velike jelke do zelenih grana svuda po prozorima, u kojima se sakrivaju vuneni patuljci i crveni, slameni irvasi. Preko svećica i lampica, do pečenja medenjaka i jabučnih kolača, od kojih cela kuća miriše na voljeni cimet. Na policama šumarci jelki sa sakrivenim kućicama, kojima prozori svetlucaju kao u bajci. Kao kruna medena kućica iz priče, sa slatkim snegom, posuta bombonama i žiteljima od slatkiša. Sa malo sreće, sneg je zatrpavao pogled kroz prozore i pravio potrebnu pozadinu za celu bajku. Deca su kod nas dovlačila horde vršnjaka iz obdaništa i škole, kao u slikovnicu uživo.

 

A sada...malo su porasli. Jeste da i dalje uživaju u priči, ne bi mogli bez nje, ali me pokroviteljski maze po glavi i smeškaju se previše nežno i kao sa razumevanjem, dok se ja, još uvek kačim po plafonima sa zelenim granama, bauljam po jelci i cela ulepljena u beli, šećerni sneg, pravim medenu kućicu. »Mama pravi jelku« je šifra-obaveštenje za Oca porodice da će, kada se vrati kući, pred praznike, zateći mene, kako se, cela uvaljana u srebrno, šljašteće, pentram po merdevinama, dok mi iz kose viri crvena rafija, kombinovana sa vunicom, iz džepova ispadaju patuljci i svećice, a iz usta vise lampioni.

 

Mada, ne ometaju me u zabavi. Srdačno se smeškaju dok ja uživam u vremenu, koje čekam cele godine. U praznicima, kada moja imenjakinja i ja, konačno dolazimo na red. A sa nama i patuljci, irvasi, jabuke, cimet, zvezde i meseci, sneg i Deda Mraz.

 

Sinoć je vejao sneg, suv i fini. Pošećerio je drvo u našem prozoru i zabelio pogled za jelkom. Kao u bajci.

Vreme Poljubaca i moje omiljene božićno-novogodišnje pesme. Na poklon svima.


 

Atačmenti



Komentari (178)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Lord Greystock Lord Greystock 12:59 26.12.2007

Mislim da...

... prija ovo Jelice. Šta god da kažem - suvišno je.
Imaš preporuku od mene :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:46 26.12.2007

Hvala Lorde,

za preporuku i što si uživao. Ovo je pravo vreme za uživanje :)
ivana23 ivana23 13:34 31.12.2007

Maca za Jelicu

Vlasta Vlasta 12:59 26.12.2007

Jelkice,

napisala sam duuug koment koji nije prošao i sad me mrzi opet. Ja sam za velike prave jelke, što šarenije. Rekoh i da je ove godine kod nas aktuelan neka narandžasto-ljubičasta kombinacija se istobojnim svilenim ešarpama, ali naša ipak liči na ovu na slici.
Pravile smo i ukrase od testa: koliko brašna toliko soli plus vode da se umesi i ond ase vaja, ili vadi modlom. Suši se u rerni jedno tri sata na stodvaes', a onda maže temperom plus lakom (za nokte, recimo). Izgleda kao da mi sa jelke vise sitni kolači.
I ovde je pao sneg! Urraa!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:45 26.12.2007

Vlasto, sestro draga,

pa de si mi ti, kako nam je srećna treća, imenjakinja moja?
A ovo sa testom, taj rad je bio kod nas kad su deca bila mala, pravili smo čuda od brašna i vode, pa od gipsa, išli smo beli kao aveti danima od proizvodnje ukrasa...obaška smo sprejisali u zlatno orahe i šišarke, pa su nam ruke i noću svetlile.
Kod nas sad opet počinje da provejava, horizontalno, vrti se pola sata pre no što padne, pahuljica. Mnogo je lepo, a Žmu da obraduje mene i decu, rezervisao u Logarskoj odmah posle Nove godine, četiri dana...zimskog raja na zemlji. E to ima da nafotografišem i da nakačim ovde...da vidite kakve ukrase zna da napravi Mama Priroda, lepota jedna, vodopadi u kristalima, po svim okolnim planinama i odmah uz hotel...ukras od 80 metara...jedva čekam.
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 13:08 26.12.2007

umetni sneg

Draga Jelice,
Osecam se 'bolje' posle tvog teksta. Mozda bi mogle da osnujemo grupu X-mas Decoration Junkies? Nesto kao AA.
Mi smo doduse jos uvek u garsonjera fazi i nemamo decu za izgovor (sto je otezavajuca okolnost), ali i ove godine u nasoj dnevnoj sobi tzv. kutiji sibica, uredno stoji Jelka, sve sa crvenim svetlecim i treptecim ukrasima. Goste ne zovemo, nemamo mesta.
A da li si cula da se u Engleskoj moze kupiti umetni sneg koji je kao pravi. Ako je informacija ispravna to je neki prah za 7 funti, koji polijes vodom i sledecih 14 dana imas "pravi" sneg u kuci. A i re-upotrebljiv je.
Sretan tebi i tvojima Bozic i Nova.
Hvala na tekstu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:17 26.12.2007

Daniela, poznajem

garsonjerski problem...mi smo zbog moje ljubavi prema jelkama živeli, u vreme Nove godine, kao veverice u granju. Pola gajbe jelka, ulaziš direkt u lampione. Potpuno sam za osnivanje grupe, imam još jednu frenetičnu članicu na lageru.
A vidi kad se raširiš, pa kad mu ga daš po ukrašavanju...paj' sad...naša dnevna privremeno pretvorena u ljubljanski apartman za Deda Mraza:

saphira saphira 13:22 26.12.2007

Re: umetni sneg

Daniela Stojkovic
sve sa crvenim svetlecim i treptecim ukrasima.

Kako? Otkrijte mi tajnu, kako samo jedna boja? ))
Ja, ma koliko se trudila, uvek napravim sareni i svetleci cirkus... Imam omiljene ukrase koji moraju da se stave, i uvek otkrijem neki zaboravljeni koji bas davno nije stavljan, i kupim jos neke, pa nije red da ne stavim te novokupljene, i na kraju bude cirkus u sto boja... ))

A ove godine, konacno, ukrasi i kicenje jelke, u pravom zimskom (citaj sneznom) ambijentu!

Jelice, dugo smo cekali na tekst, ali vredelo je! )
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:28 26.12.2007

Tajna

je u samokontroli. Postoje letnje vežbe na Tibetu, u trajanju od pola godine, kako ne kupiti ukrase svih boja...ja sam par godina ponavljala gradivo...držim se crvene, a na nju zlatne malo + bele za kap (snegili) i slameno, prirodno, drveno.
Paj' sad, ovo mi je bio završni ispit na Tibetu:

Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 13:38 26.12.2007

Re: Tajna

Kazem ja - potrebna je grupa! Pa da do iznemoglosti izmenjujemo tajne i ideje ... eto npr. gde kupiti sve crveno ili ... gde ici na kurs 'ukrasavanja', kako obmaniti porodicu oko kupovine novih ukrasa, gde naci mesto za NjKV Jelku ... teme su neiscrpne!!

A samokontrola ... to je vrhunac. Moj naklon Master Jelice!
Nune Popović Nune Popović 13:39 26.12.2007

inicijacija

dodje tako Jelica pre neki dan, uz prethodnu najavu u stilu - ajd Nune da ucestvuješ u jednoj radionici, nešto da mi pomogneš, nešto ću donesem kod tebe pa ćemo da zidamo i tako, videćeš...

I eto ti nje, ništa mi nije bilo jasno dok to ne poče da se zida... a ono kućica od keksa i bombona



netom shvatih da je to bila inicijacija pa sam dobio i lampiončiće da se okiti najmanja novogodišnja jelka


Lord Greystock Lord Greystock 13:40 26.12.2007

Re: Tajna

Jelica Greganović
je u samokontroli. Postoje letnje vežbe na Tibetu, u trajanju od pola godine, kako ne kupiti ukrase svih boja...ja sam par godina ponavljala gradivo...držim se crvene, a na nju zlatne malo + bele za kap (snegili) i slameno, prirodno, drveno. Paj' sad, ovo mi je bio završni ispit na Tibetu:


Jbt pa ona naša jelka je sitan doživljaj za ovo što vi pravite. Pa kol'ko vam vremena treba da je okitite...?!?
saphira saphira 13:46 26.12.2007

Re: Tajna

Jelica Greganović

Paj' sad, ovo mi je bio završni ispit na Tibetu:



Lepa jelka, a lepa je i dekoracija na stolu - nema sta njam!
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:57 26.12.2007

Paaa...

jedno par sati...gamižem naokolo, verem se, odmičem, odokativno proveravam, pa nazad, a deca se valjaju od smeha i gvire u sobu...razumevajući pogled "Mama kiti jelku" ("Mama na tretmanu"...al' kad je okitim ima da stoji...tu negde do 1. maja ili bar poslednjeg snega
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:59 26.12.2007

Ljudi, ja moram

da se pohvalim, radila sam na projektu sa velikim umetnikom!!! Malo li je! The Nune i moja malenkost smo pravili umetnički doživljaj, zvani medena kućica. Još medeniji je bio Nune, koji se tako uživeo i uživao, da je to neopisivo zadovoljstvo bilo.
antioksidant antioksidant 14:18 26.12.2007

Re: Paaa...

al' kad je okitim ima da stoji...tu negde do 1. maja ili bar poslednjeg snega

ovo podrzavam. ako vec ulozis toliko emocija u nesto, red je da uzivas malo duze od sredine januara. ja sam do sad popustao pod navalom savesti oko 8-og marta, ali sad idem do pocetka aprila
jasnaz jasnaz 13:08 26.12.2007

s v r a k a s t o


BIBIKA BIBIKA 13:09 26.12.2007

imenjakinja

...o da...to je to.Očekivala sam ovih dana jednu ovakvu priču na tvom blogu.bravo,preporuka naravno!
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:03 26.12.2007

Hvala Bibiko!

Za lepe reči za peto doba godine. Doba Jelki.
Nune Popović Nune Popović 13:09 26.12.2007

imenjakinje

jelka & jelka, čista simbioza




i starija sestra iz moskve



Jelica Greganović Jelica Greganović 14:05 26.12.2007

Nuneeeee...

ja bih isto imala 'voliku jelku...a i vidi im zvezdu, cela, za razliku od moje, kojoj je kvrcnuo jedan ćoškić, al' ja prosto ne mogu da se od nje odvojim...
Kazezoze Kazezoze 14:14 26.12.2007

imenjakinja sa Dama

oh la la oh la la 14:16 26.12.2007

imenjakinja iz pariza

imenjakinja iz centra:


Imenjakinja sa periferije:


je l' radi sad?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:38 26.12.2007

Re: imenjakinja iz Pariza

nema je...ne vidim, u čemu je opet finta?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:39 26.12.2007

Re: imenjakinja sa Dama

prekrasna je, kod nas je na plavo, u centru Ljubljane, ogroooomna jelka...ali moram da kažem da je moj favorit gradske jelke, ove godine, budimpeštanska jelka...obična, ukrašena krpenim ukrasima, na crveno, lutkama i srcima od čojice...sa'ću da navatam Žmua da nađe slike, da je okačimo, lepa je kao lutka.
ivana23 ivana23 13:10 26.12.2007

Veje,

suv, krupan, praznicni, bas k'o sto treba.

A jelke, kicenje, kolace, kuvano vino i ostalo sto ide uz praznike - obozavam

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:32 26.12.2007

Ivana,

je l' ovo tvoja jelka? Divna je, prava dama.
A miris cannele koja dođe na red zajedno sa vremenom imenjakinje prosto obožavam. Danas popodne se sprema projekat pečenja medenjaka, po receptu moje bake...očekuje se učešće dizajnerke i konceptualnog umetnika u tom projektu...ima da miriše cimet do prizemlja.
ivana23 ivana23 15:35 26.12.2007

Re: Veje,







Mi smo tek "zastranili"...Kod nas svaka prostorija u skladu sa velicinom ima svoju prikladnu jelku. Grane vise i na garnisama.
Ovo su slike od prosle godine, klikom se mogu uvecati.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:39 26.12.2007

Ivana,

ja nisam smela odmah to da priznam...mi imamo jelke i po drugim prostorijama...Prestolonaslednik ima svoju jelku, deca manja svoju..u hodniku je jelka za dobrodšlicu, a u malom hodniku je šumarak jelki, u kome je kućica kojoj svetlucaju prozori od svećice u njoj. A pored telefona imamo žičanu jelčicu sa veselim, razbacanim grančicama, žicama, na vrhu kojih trepću lampice...samo moram da smislim nešto za kupatila...Manja jelka, za put (kada idemo pred novu godinu ili božić na Bohinj i sl.) je u podrumu, čekam da se Žmu navikne na ovu bajku, pa da neopaženo dovučem i nju u stan, da nije sama i ostavljena u podrumu...
oh la la oh la la 15:47 26.12.2007

Re: jelka za put

evo, nešto za tebe jelice, idealna, takoreći portabl, možeš i na press konferencije da je nosiš ;-)

USB jelka
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:51 26.12.2007

Re: jelka za put

Iju, što je medenjak od jelke, em svetli...želim...daj dve...idem da 'vatim Žmua...
margos margos 18:00 26.12.2007

USB jelka...

... imam, uta-ta!!!

PS Da nije bilo Ivane, ne bismo dobili priznanje za ove ostale jelke po kući - Hvala Ivana:)))
Strongman Strongman 20:19 26.12.2007

Re: Ivana,

Jelica Greganović
ja nisam smela odmah to da priznam...mi imamo jelke i po drugim prostorijama...Prestolonaslednik ima svoju jelku, deca manja svoju..u hodniku je jelka za dobrodšlicu, a u malom hodniku je šumarak jelki, u kome je kućica kojoj svetlucaju prozori od svećice u njoj. A pored telefona imamo žičanu jelčicu sa veselim, razbacanim grančicama, žicama, na vrhu kojih trepću lampice...samo moram da smislim nešto za kupatila...Manja jelka, za put (kada idemo pred novu godinu ili božić na Bohinj i sl.) je u podrumu, čekam da se Žmu navikne na ovu bajku, pa da neopaženo dovučem i nju u stan, da nije sama i ostavljena u podrumu...


Ja sam dosao do zakljucka da ste ti i Jovana sijamske bliznakinje razdvojene medicinskim putom. Pa to je cudo koliko se ona navukal na jelke. Pa jedna na vratima visi, pa velika u dnevnoj sobi, dve manje u spavacoj (nemamo vise prostorija)... Jos uvek kupuje ukrase a vec smo podelili visak ukrasa po komsiluku. Pa ukljucuje lampicu u srruju, pa ih broji da neka slucajno ne posustane. Mi smo zakitili jelku poodavno a ona jos uvek premesta ukrase. Cak smo je zaticalu samu u sobi bez svetla i TV-a kako gleda u osvetljenu jelku, kao samo nesto da pogleda.

i sve naravno zbog dece, koji su se poigrali s jelkom dok su je kitili i ende.

nagovara me da predizajniramo jelku. Da kupimo nove ukrase a da stare sklonimo. Ponudio sam joj da pocne da peca, isto je zabavno.
zoricag zoricag 13:18 26.12.2007

Imenjakinja

Lepa prica, koja kao mnoge vase, tako ume da prizove secanja i da podstakne gledanja.

Kroz moj beogradski prozor, ukrasen, takodje jutros bajkovit prizor. Od vremena kad sam kao mala sa jednom imenjakinjom koja na zalost nije vise medju zivima, pravila ukrase od ter papira u raznim bojama i ucila da nezno postupam sa onim krhkim kuglicama i zirovima malo toga se promenilo kad je potreba za kreiranjem bajke u pitanju.

Borovi i jelke iz detinjstva moje cerke nadvisili su malenu vikend kucu moga tate gde su godinama sadjene. Moje dete zivi daleko, pravi bajku svojoj za sada malenoj porodici. Jedna drugoj usetamo u bajku (hvala skype-u) jer ja ne odustajem od kicenja i stalne kupovine novih ukrasa ni sada kada se oko njih ne motaju decica. Moja opsesivna potraga za onim krhkim, sto se tako lako lome i sa kojima se tako nezno mora postupati (kojih je sve manje u prodaji) neprestana je, opsesivna. Verovatno to nesto znaci, ali ne marim.

Bitno je sto pevajuci sa mojom malenom unucicom, smejuci se izvrnutom izgovoru dvogodisnjakinje, ispred monitora u sred bajkovitog ambijenta skoro da mogu osetiti miris njene kosice, nezne decije puti i miris ljubavi i radosti u kome raste. Meni dovoljno za srecu.

"Meji kismos" kaze mala Sara u moju slusalicu, a ja se topim od najlepse praznicne pesme za moj svet.
margos margos 13:29 26.12.2007

Re: Imenjakinja

"Meji kismos" kaze mala Sara u moju slusalicu

Pre desetak godina čujem od mame priču o unuku njene koleginice...
Mališa je dugo, na pitanje 'Šta ćeš ti biti kad porasteš?' odgovarao ' Biću kitić.'
Svima je to bilo smešno, i na ponovljeno pitanje 'ŠTA?', hladno odgovarao 'Kitić.'
Kada bi ispitivanje potrajalo, dete bi se proderalo 'KIIIIIIITIIIIIIIIĆ!!!!!!!!!!!!' i ljutito odlazilo u svoju sobu.
Sve dok nije došla baka i nežno ga upitala 'Dobro, a šta ćeš da radiš kad budeš kitić?'
'Kitiću jelke.'

Drage kitićke i kitići, srećni vam Praznici!
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:33 26.12.2007

Medena kućica

za unučicu :)



A levo, iza kućice su Mojca i Kekec, ja i Žmu, poklonila nam ih moja Najbolja drugarica, imena im dao Draganče, po nama, tako nas zove...imaju praporce i šiljate uši :)
zoricag zoricag 13:55 26.12.2007

Re: Medena kućica

Hvala
sara je malo jela, malo pravila:



pa uspela
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:29 26.12.2007

Margos,

pa dete je genije, čisti genije! Ja bih isto volela da budem Kitić-ka sa njim, da profesionalno kitim jelke. To bi bilo super...napravim firmu, natovarim ukrase i jelke i krasim po kućama...koga mrzi il' ne voli...ne moraju ni da mi plate, meni lepo...Poljubi Kitića za odličnu ideju i još lepšu želju.
margos margos 15:22 26.12.2007

Re: Margos,

Jelica Greganović
pa dete je genije, čisti genije! Ja bih isto volela da budem Kitić-ka sa njim, da profesionalno kitim jelke. To bi bilo super...napravim firmu, natovarim ukrase i jelke i krasim po kućama...koga mrzi il' ne voli...ne moraju ni da mi plate, meni lepo...Poljubi Kitića za odličnu ideju i još lepšu želju.

Jelico,
Kitić je sad sigurno pubertetlija koji se ove priče i ne seća, ali sam je ja upamtila, pa smo koleginica i ja, kada smo kitile kancelarije bile Kitićke... Ja Majstorica Kitićka (jer sam se pentrala po stolicama), a ona Šegrtica za Kitićku.

Inače, kako ti reče, jekla mora da se čita najmanje pola sata... tvoju bismo čitali mnooooogo duže:)))
i neka...
Kazezoze Kazezoze 13:21 26.12.2007

Volim sve što vole svrake:-))))

imam jednu lindu takvu... kad smo joj preseljavali stvari ove godine bilo je 23 (i slovima D V A D E S E T T R I) kutije novogodishnjih ukrasa za jelku.
ona pochne polako da transformishe stan josh u oktobru, da bi pun sjaj, (sve sa malim jelkama i bozhicnim poklonima za kuce, mace i pakite), dostigao pred bozhic. tragovi ukrasa se zadrzhavaju i do sredine marta
Vlasta Vlasta 13:24 26.12.2007

Re: Volim sve što vole svrake:-))))

Mislim, ovo je već patologija druže. Izvini, Jelice, ti nisi "patološkinja", mada na ovoj slici što Nune okači ne izgleda tako...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:37 26.12.2007

Kz

pazi dekuraciju na pijaninu, a!?



...slabo mi se na slici vidi par irvasa sa sankama punim malečkih poklona...c,c,c...a ledeno cveće, a!?
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 13:41 26.12.2007

Re: Volim sve što vole svrake:-))))

Bozicnih ukrasa i cipela - NIKAD DOVOLJNO!
Kazezoze Kazezoze 13:44 26.12.2007

jelice

ovo ledeno cvece i mozhe proci kod linde. ove godine cela kuca se pretvorila u led... ukrasi su joj ove godine srebreno - beli, kad hodam po kuci sve gledam da se negde ne okliznem i nogu ne slomijem))
saphira saphira 13:50 26.12.2007

Re: Volim sve što vole svrake:-))))

Daniela Stojkovic
Bozicnih ukrasa i cipela - NIKAD DOVOLJNO!


Ovo usvajam kao moju novu mantru..... )))
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:08 26.12.2007

Kz, ja ženu

potpuno razumem...mi iz dva puta dovlačimo dekuraciju...i to onim manjim grosističkim kolicima, iz podruma. Prvo jelku i grane, a onda u drugoj turi ukrasi...normalno, ne vidim šta je tu čudno, dvadeset kutija...ja ih imam manje, ali su veće
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:26 26.12.2007

Kz, to ledeno

je prosto čarobno, em svetluca...a ja otkrila, u likovnoj ovdašnjoj radnji, sprej za inje. Pa, ne možeš da veruješ kako je to čarobno. Kao kad poprskaš na prozor onaj veštački sprej sneg, e tako i ovaj, ali umesto snega se na prozoru formira inje, ledeni kristalni cvetovi, čarobno nešto!
Kazezoze Kazezoze 14:35 26.12.2007

Re: Kz, to ledeno

Jelica Greganović
je prosto čarobno, em svetluca...a ja otkrila, u likovnoj ovdašnjoj radnji, sprej za inje. Pa, ne možeš da veruješ kako je to čarobno. Kao kad poprskaš na prozor onaj veštački sprej sneg, e tako i ovaj, ali umesto snega se na prozoru formira inje, ledeni kristalni cvetovi, čarobno nešto!

znam ima to i linda, sva joj kuca u inju))
MuadDib MuadDib 22:51 26.12.2007

Re: Kz, to ledeno

...а тек што чаробно замасти прозор, па када сам то скидао у фегруару, 'тела женетина да ме ликвидира! QQ али и благо мени, нађох ко ће ме разумети...
sabi sabi 13:25 26.12.2007

Jelka od kleke

Kada sam ja bila mala, jelke su bile jako skupe, tako da sam prilicno godina cekala na svoju prvu. Ali zato bi moj deda otisao na imanje van grada, posekao omanji zbun kleke i doneo bi. Onda bi uzeli neki sareni papir za pakovanje sa motivom ukrasa za jelku, pa bi isecali ukrase i onda te papire kacili na jelku. A ponekad bi stric iz inostranstva donosio neke cokoladne ukrase, samo sto bi oni obicno volsebno nestali pre ponoci....
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:35 26.12.2007

Jelka

uzbrdo
dracena dracena 13:35 26.12.2007

Jednostsavno rečeno...

obožavam tebe i tvoje divne tekstove. :)))))
Srećni ti tvoji voljeni praznici, oba Božića i, verovatno na tvoju žalost, samo jedna Nova godina!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:10 26.12.2007

Draceno draga,

hvala sestro po biljci :))))))
A mi praznike praznujemo sve...pre neku godinu na katolički Božić pao i Bajram, pa smo i njega proslavili sa komšijom iz Sarajeva...sve slavimo, ne pitamo čije je...izgovor za razgovor :)
A i tebi, sve najbolje i ovoooooliko ljubavi!
Taska Dana Taska Dana 13:45 26.12.2007

Jelka!

Ti si prava jelka Jelice...:)
Blago tvojima sto te imaju, bas si jedno veselo bice i to je mnogo lepo!
Srecna ti Nova Godina!
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:11 26.12.2007

Re: Jelka!

Hvala draga Dano!
Srećno i tebi i tvojima i svima veeeliki ljub!
Taska Dana Taska Dana 14:16 26.12.2007

Re: Jelka!

U jelki mora da bude Jelica il od jelke nista...:)
Ljub i tebi i tvojima!!!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:51 26.12.2007

evo za tebe

jedna jelkica od rubina i dijamanata koju je nosila Grejs Keli>
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:12 26.12.2007

Srđane, maco,

pa samo ti znaš da ovako obraduješ veliku svraku! Božeee, što je lepa jelčica, ja je ne bih skidala ni leti!
bronx bronx 14:30 26.12.2007

Re: jelka u metropolitenu














Annual Christmas Tree and Neapolitan Baroque Crèche
Twenty-foot blue spruce with a collection of 18th-century Neapolitan angels and cherubs among its boughs and groups of realistic crèche figures flanking the Nativity scene at its base, displayed in the Museum's Medieval Sculpture Hall. Gift of Loretta Hines Howard.

Choir Screen from the Cathedral of Valladolid (behind the tree), 1763; Spanish
The Metropolitan Museum of Art, New York
Gift of The William Randolph Hearst Foundation, 1956 (56.234.1)
Taska Dana Taska Dana 14:09 26.12.2007

Kad sam bila mala

bilo neko srecno doba...volela sam jelke i uvek smo ja i moja sestra imale jednu ....Ukrasi su bili mnogo lepi a najvise sam volela Deda Mraza koji je virio iz crvene cizmice....i vilinu kosicu srebrnaste boje....Sneg smo pravile od vate ....
Svecice sa stipaljkama su bile najvaznije nesto...prave svecice koje smo palile sibicama pred ponoc, uz tatino i mamino nadgledanje. I prskalice!!!Morale smo da obecamo da to ne radimo kad smo same. jednom nismo odrzale obecanje a da nas ne otkriju, otvorile smo prozor ... Dunuo je vetar sa sve pravim pahuljama i usao u sobu... pa pravo na jelku... zvoncici i staklici zatreperise a svecice se razbuktale...sve je mirisalo na pravu caroliju....I puf...dok mi ocarane gledasmo zabezeknuto.....buknu jelka , upalise se prskalice na njoj....pravi vatromet....mi presrecne....i srecne stvarno...jer je tata stigao bas kad je goruca radost zakacila zavesu koja se lelujala okolo...
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:14 26.12.2007

Dano, precepi me...

ja se sva raznežila, svećice, cakli, vilina kosica i Deda Mraz...kad odjednom vatrogasci! Auuu...
grofisneki grofisneki 14:17 26.12.2007

Re: Kad sam bila mala

eh da (pazi htedoh isti naslov staviti na svoj odgovor ) meni su prskalice nezaobilazan detalj i njih smo kacili na bor i palili u ponoc

ma bez prskalica ne priznajem Novu godinu! :)
Taska Dana Taska Dana 14:18 26.12.2007

Re: Dano, precepi me...

Ne pasi se...:) moj tata je jedan pravi vatrogasac...uvek dodje pre pozara....
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:23 26.12.2007

A je l' se

sećate onog mirisa upaljenih prskalica i kako peckaju kad padnu na ruku...i onih malih, crnih rupica na tepihu...
MuadDib MuadDib 23:06 26.12.2007

Re: Kad sam bila mala

....i vilinu kosicu srebrnaste boje....Sneg smo pravile od vate ....
Svecice sa stipaljkama su bile najvaznije nesto...prave svecice koje smo palile sibicama pred ponoc

Вилина косица! Обожавао сам је, а умела је и дообро да те посече по прстима, али ко мари... Вилина косица у већим количинама је од лелке правила најлепшу бајку, пошто се испод ње светло свећа преламало у чудесним формама. Свећице са штипаљкама, праве, су биле и остале конза. Прскалице (некадашње) такође, сада ми женетина забранила, избаци ме маторог на терасу међу петарде комшијске (а 90-тих, богме, и оне што праскају а нису петарде).
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:11 26.12.2007

dete dobilo jelku

I mi najzad (prekjucce) okitismo jelku... dete je vec danima postavljalo pitanje kad cemo da postavimo jelku, jedva je ccekao da ode u vrtic jer tamo na svakom spratu ima pojedna jelka... nasha je visoka, velika, lepo ukrashene, bljeshti i sljashti...plasticcna je... dete je voli, mama i tata su sreccni... inacce, zena i ja smo pre nekoliko godina uobiccavali da kupujemo zivu jelku sa busenom pa da je kasnije zasadimo, tako da sada ponosno dve jelke ukrashavaju nashe dvorishte i svaki put se iznenadimo koliko su porasle i kako lepo chuche u dvorishtu.
Jelka, uvek imate lepe zivotne pricce, recommendation!
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:21 26.12.2007

Moj manji sin se

jelke setio čim je pao prvi sneg. Prosto je falila u prvom planu, pred prozorom. Veliki sin i ja smo jelku dovukli još pre 10 dana, namontirali je i tako je ostavili. Nisam imala vremena, morala sam da pišem danima, a nisam htela da jelku krasim na brzinu, prosto to ne ide...Tako je jelka stajala zelena i prazna svih ovih dana, a kada sam odradila sve izveštaje i članke, šengene i predsedavanja, udahnula duboko i tutanj u podrum...kad su me klinci videli zamotanu u zvezdane girlande i natovarenu ukrasima, znali su da počinju praznici :)
Mi smo do pre sedam godina imali prave jelke, veeelike, a onda je Žmu bio u Londonu godinu dana i tamo smo za Božić pazarili veštačku jelku (sve prirodne su još avgusta, kanda, rasprodali). Jelka je bila prosto gadna u radnji. Jedva smo je našli...druge nije bilo i mi je pazarimo. A kada smo je doneli kući i namestili, ispostavilo se da je prava lepotica. Iz Londona smo je docimali u Ljubljanu i dan danas nas služi. Svaki put kada je razmotamo i namontiramo, prvo joj se divimo, pa tek onda ukrašavamo. Bila nam je kanda suđena :)
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:45 26.12.2007

Re: Moj manji sin se

sad kada je sve uradjeno, fali samo jedan film o bozicu iz americke produkcije, da se ugasi svetlo kako bi sijala jelka i da se scucurimo s zenama/muzevima, decom i da grickamo kokice i pijemo kokishku...
MuadDib MuadDib 23:29 26.12.2007

Re: Moj manji sin se

Еее, да. Теглио сам годинама 2-метарске сечене са нбгд пијаце, мучио се са балансирањем украса и могућом падавином окићене лелке + подразумевајућом ломљавом припадајућих украса... пре 3 год подлегао упорним настојањима женетине, код кинеза купили вештачку овећу 3-делну, такође близу 2м, па добро, деца охо пунолетна те се сам забављам.
А украси - некада давно чоколадна животињка и дугуљасте бомбоне са оним фронцлама на оба краја, па тек потом предивне и крхке кугле и остало. Највреднији ми је мали деда мразић, сачуван ево пола века+, и једно звонце боје старог злата.
Хвала Лелице, тема по обичају за читање и уживање препоручљива итекако. И срећни Вам празници!
grofisneki grofisneki 14:13 26.12.2007

Tata, ja i bor

kod nas u Dalmaciji smo kitili borove, jelki je malo, ali je za mene to uvek bio nov dozivljaj i ushicenje, pa i danas, mada sada samo stavim koji ukras po sobi jer zivim u jako malom prostoru, mada tata i mama okite kucu kao da su deca tamo u Kninu, i to nam obicno stoji sve do Slave (Sv. Jovan). Glavni dekorater smo bili tata i ja. Mama, sestra i brat su nam tu i tamo pomagali. Stavljali smo kuglice, one sarene cokoladne bombone koje smo dobijali u paketicima 80-tih, trake (a posle je tata iz Italije doneo jos neke srebrne trake koje su padale skroz preko jelke. Vata nam je bila sneg po granama, znali smo da potrosimo i celo pakovanje. Balone svih boja i oblika smo stavljali ispod borica kao i pristigle cestitke i paketice. I jos nesto me uvek asocira na Novu godinu, a to je Novogodisnji muzicki tobogan, koga vise nema :(
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:50 26.12.2007

grofi,

a naša jelka ima tri vrste grana, obične, srebrne jelke i borove grane, pogledaj gore kako štrče iz nje :)
grofisneki grofisneki 15:14 26.12.2007

Re: grofi,

Jelica Greganović
a naša jelka ima tri vrste grana, obične, srebrne jelke i borove grane, pogledaj gore kako štrče iz nje :)

Da primetila sam, i bas sam analizirala jesi li to bojila ili si dodavala grancice :)
grofisneki grofisneki 15:14 26.12.2007

Re: grofi,

Jelica Greganović
a naša jelka ima tri vrste grana, obične, srebrne jelke i borove grane, pogledaj gore kako štrče iz nje :)

Da primetila sam, i bas sam analizirala jesi li to bojila ili si dodavala grancice :)
grofisneki grofisneki 15:14 26.12.2007

Re: grofi,

Jelica Greganović
a naša jelka ima tri vrste grana, obične, srebrne jelke i borove grane, pogledaj gore kako štrče iz nje :)

Da primetila sam, i bas sam analizirala jesi li to bojila ili si dodavala grancice :)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:24 26.12.2007

Aoj Jelo, Jelo, Jelice...

bas si ti mucenica....a sve zarad dece kao kitis jelku...hehehehe..Kao i ja...samo sto sada imam veliku jelku u dvoristu, pa ne postizavam...Jadne ste ti i Vlasta/.//velikomucenice....!!!Moreeee!
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:51 26.12.2007

Re: Aoj Jelo, Jelo, Jelice...

Znaš ti mene bata Cole, sve za decu
Što ne postizavaš, vidi kako je lepo belo snežno, da okitiš tu jelku, bez izvlačenja...a ja sve ukrasila, danas počinjem da pečem kolače, dolazi nam u subotu delegacija rođačka iz Kg, da se obraduju i uživaju.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:03 26.12.2007

Re: Aoj Jelo, Jelo, Jelice...

Jelica Greganović
Znaš ti mene bata Cole, sve za decu
Što ne postizavaš, vidi kako je lepo belo snežno, da okitiš tu jelku, bez izvlačenja...a ja sve ukrasila, danas počinjem da pečem kolače, dolazi nam u subotu delegacija rođačka iz Kg, da se obraduju i uživaju.



Auuuuuuuuu da sam znap da se i ja prisljamcim negde sa strane da gledam i uzivam....heheheheh, nadam se da ce ostati duzze/// gde da biju tolki put za par dana!!!
Hihihi....
A za ovu jelku napolju mi trebaju lotre (merdevine) pa ako me nema par dana na Blogu...onda je bilo klizavo...pa dodjite..malo sa pomorandzama i sl...
Ajd!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:20 26.12.2007

Re: Aoj Jelo, Jelo, Jelice...

Nemoj dva puta da pozoveš, početkom februara me eto, da proverim jesi li stvarno okitio jelku...jer ako uspeš da je uparadiš, nećeš je valjda brzo raskićivati...a familija stiže do posle novaka...uživancija, deca se već onoliko raduju...jedva čekamo i mi i oni...a napolju belo, po propisima :)
A ti bi i mogao baš da se prišljamčiš mojima, ne bi ni primetili jednog više, a mi bi se obradovali onoliko :)
Kazezoze Kazezoze 14:52 26.12.2007

imenjakinja u fabrici piva - Heineken

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:52 26.12.2007

Re: imenjakinja u fabrici piva - Heineken

I Jaki je kačio sličnu, samo veću :)
ceda_urosevic ceda_urosevic 14:52 26.12.2007

D(e)oba jelki

U nas jos uvek prazan stan, onako k'o i preko godine, cekamo subotu, pa da onda nadujemo zidove pravom euforijom. Nego, strucnjaci, Jelice na prvom mestu (zbog ove diplome sa Tibeta)
'el ce da nam se upali zavesa ako okacimo one svetlece zute svecice na prozor, one - sto pritisnes dugme, pa brzo svitkaju, pa posle 3 min, jako svetle, pa se polako sasvim polako gase na zavesi iza koje pada sneg...

Mozda je malo ciganski, al' Nova godina je!
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:54 26.12.2007

Re: D(e)oba jelki

Vidi, stručno gledano, zavisi...nisu sve lampice iste, neke se brže greju, pipni ih...mada ne bi smelo...okači ih, ali ih ugasi kada niste u kući ili tokom noći. A da mora da svetluca, normalno da mora, ovo je doba godine kada je kič legalan i poželjan. Normalno da mora da bude puno veselja i živine.
ceda_urosevic ceda_urosevic 14:57 26.12.2007

Re: D(e)oba jelki

E, pa tokom noci je fora!
Pa kad se probudis onako bezveze, da pijes vodu ili da jos jednom sklonis taj lakat sa lica i uzmes svoj nelegitimno i nelegalno oduzeti deo jorgana, a ono - svetli zuto kroz celu sobu, a napolju sneg veje.... lepseg spavanja nema.....
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:04 26.12.2007

Re: D(e)oba jelki

Ma možeš, ja mislim da su sada mahom one dobre lampice...a jeste čarobno, naročito onaj program kada lampice iskre, kada ih se polovina lagano pali, dok se druga polovina tiho gasi, to obožavam...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:04 26.12.2007

Re: D(e)oba jelki

a decija peta u vasim ustima, sve dok hrcete?
ps mislim u vezi ovog o laktovima i jorganima...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:05 26.12.2007

Re: D(e)oba jelki

A zvek dečijom glavom, usred noći, kad ugledaš sve zvezde i bez novogodišnjih lampica...
ceda_urosevic ceda_urosevic 15:08 26.12.2007

Re: D(e)oba jelki

Aleksandre, slusam mnogo o tome, to je kod nas plan za buducnost, ovo je sada studentski dom, doduse mnogo lepsi od "tipicnic studentskih gajbi" sa skroz drugom vrstom romantike...
A Jelice, o tim lampicama i pricam, ono na pola svetli na pola se gasi, mmm, obozavam vreme praznika... Jednom sam, doduse, okitio stan, u sred proleca, onako za jedno vece, i mogu ti kasti da lampioni po kuci skroz kul izgledaju i u aprilu...
Srecni praznici svaki dan!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:22 26.12.2007

Re: D(e)oba jelki

Tačno tako, živi bili praznici, koji god, čiji god, nema veze povodom čega...samo da su ljudi nasmejani, da uživaju i druže se...da razveseljavaju druge i raduju se malim stvarima, maleckim, poput lampica koje iskre na prozoru.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:09 26.12.2007

Re: D(e)oba jelki

Aleksandre, slusam mnogo o tome, to je kod nas plan za buducnost, ovo je sada studentski dom, doduse mnogo lepsi od "tipicnic studentskih gajbi" sa skroz drugom vrstom romantike...

Cedo, izvini... ili sam ja u vec pukao od "ALT+TAB" udaranja po kompu na poslu, pa vise ne znam kome sam sta napisao i rekao i s kim pricam, da li s blogom ili sa ljudima na poslu... ili si ti pukao od "ALT+TAB" udaranja po kompu na poslu, ali ja nisam uspeo da te uhvatim, sto bi rekli Englezi. )))))
skener skener 15:21 26.12.2007

draga jelice,

predivno je citati ovaj tekst, koliko ti radosti donosis tvojoj porodici!!!

srecni vam praznici, provedite ih najlepse moguce i zelim vam sve ono sto sami mozete da pozelite!

mi smo prosle godine kupili vestacku jelku srednje velicine, sve moguce vrste kuglica, ukrasa, visecih i onih sto se obmotavaju oko jelke, bila je (jeste) prelepa. naravno, uz dodatak svega onoga sto visi po sobi, svetlecih svecica (ja u to mogu da piljim beskrajno, gledam kako se svetla menjaju, kao urodjenik sam), svetlece kugle koje se razmestaju po sobi, ukrasne lance. i, kada je proslo slavlje, ja jednostavno nisam mogla da je 'demontiram', ostala je s nama celu godinu. sa sve ukrasima u sobi, tik pored glave mi je jedna od onih girlandi u svim bojama, od staniola.
u maju sam kupovala sebi kompjuter (ne moze ta sprava da se deli), i, na moje zaprepascenje, radnja je bila potpuno predivno novogodisnje ukrasena. vlasnik mi je rekao da nije imao srca da skine tu lepotu. doslo mi je da ga izljubim, moj covek.

najveca moguca preporuka!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:28 26.12.2007

Re: draga jelice,

Lepo mi lepo da pročitam da nisam jedina svraka koja otkida na šareno svetlucavo, na lampice i zvezdice...da svraka živi i u drugima...jer ja prosto ne mogu da odolim svetlucanju...
A za lepe reči i mala tajna za ledeno, injasto ukrašavanje:
Jedno belance malo ubućkati viljuškom (ne treba da se napravi sneg, nego samo malo da je tečnije). U tanjir sipati kristal šećer. Voće, grančice, lišće, naročito crveni šipak na golim granama (a super izgledaju i drugi bobičasti plodovi i grožđe) uvaljati u belance, celo ili delom koji treba da se "oinji", a onda u onaj kristal šećer i ostaviti da se osuši. Kristal šećer se zacementira za belance, ne rastopi se i izgleda kao kristalisano injem...divno nešto.
skener skener 19:39 26.12.2007

Re: draga jelice,

hvala za 'recepis', obavezno budemo probali!



jos jednom najlepse zelje celoj porodici!


svima na blogu cestitam prazinike!











grofisneki grofisneki 15:30 26.12.2007

ukrasi na poslu

evo se dogovaram sa koleginicama da pravimo ukrase od apira i stravimo na prozor u kancu :)
ima jedan kolega koji pravi neke mnogo lepe 3D pa cemo da ga iskoristimo
grofisneki grofisneki 15:30 26.12.2007

ukrasi na poslu

evo se dogovaram sa koleginicama da pravimo ukrase od apira i stravimo na prozor u kancu :)
ima jedan kolega koji pravi neke mnogo lepe 3D pa cemo da ga iskoristimo
grofisneki grofisneki 15:46 26.12.2007

moj imenjak

... ceo dan veje Beogradom i stvarno ga boji u belo :)
bas novogodisnji prizor, jos samo kad ne bih morala na posao ovih dana :(
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:50 26.12.2007

Ako, tako treba!

Vidim fotke na naslovnoj sajta B92 i sve merkam kroz prozor hoće li i kod nas zagustiti tvoj imenjak...
A, evo je praznična Ljubljana



Let It Snow

Sammy Cahn, Jule Styne (c) 1945

Oh, the weather outside is frightful,
But the fire is so delightful,
And since we've no place to go,
Let it snow, let it snow, let it snow.

It doesn't show signs of stopping,
And I brought some corn for popping;
The lights are turned way down low,
Let it snow, let it snow, let it snow.

When we finally say good night,
How I'll hate going out in the storm;
But if you really hold me tight,
All the way home I'll be warm.

The fire is slowly dying,
And, my dear, we're still good-bye-ing,
But as long as you love me so.
Let it snow, let it snow, let it snow.
grofisneki grofisneki 15:54 26.12.2007

Jingle Bells

ceo dan to pevusim u sebi
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:57 26.12.2007

Re: Jingle Bells

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:57 26.12.2007

imenjakinja...

...u backstage.u bele kuce ;-)


Jelica Greganović Jelica Greganović 16:02 26.12.2007

Re: imenjakinja...

Bebe, al' su je stisli, ko da su zaboravili da je izvade iz one mrežice...a da je na radost i veselje, jeste...em velika...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana