Društvo| Mediji| Roditeljstvo

Deca u reklamnim kampanjama: Jel i ti imaš svoj stan?

udruzenje_roditelj RSS / 26.04.2011. u 02:43

U današnje vreme gledamo mnogo neinventivnih reklama. I glupih. Pa i ponižavajućih. Učimo sebe da ne reagujemo, jer svi verujemo da odluke ne donosimo na osnovu njih. Manje više, lično se na sličan način ponašam, odbijem im na glupost i olako potrošen novac za oglašavanje. Osim... osim ako su u pitanju deca. Poslednja u nizu kampanja koje su mi „naišle na živac" je kampanja Erste banke za stambene kredite, čiji je teaser na bilbordu , izazvao lavinu loših komentara i (opravdanog gneva) mnogih, a uglavnom roditelja. Zašto?

jel-ti-imas-svoj-stan-300.jpg 
izvor: www.srbijanet.rs

Devojčica Maja, predškolac, srčući valjda tursku kafu iz šoljice za igračke, gleda pravo u vas (ciljnu grupu) i pita: A ti, nemaš stan? Svi oni koji ga zaista i nemaju, verovatno se osete k'o poslednji nesrećnici, jer im se eto i deca s bilborda rugaju. A većina roditelja, dakle mladih ljudi koji su tek oformili porodice - i samim tim su top ciljna grupa ove kampanje - se pita - da li je u redu da moje dete smatra drugo dete manje vrednim zato što nema stan?

Tek su se iščuđavanja zahuktala, kad je Erste banka reagovala, i u pokušaju da se „opere" (a u stilu, niste shvatili šta je pisac hteo da kaže) na Internetu „obnarodovala" reklamu, čiji je deo poruka na bilbordu. U reklami je tek jasno da je kampanja, osim što je potpuno neprilagođena sredini u kojoj se plasira, izveštačena, neinventivna i šalje dve potpuno neprimerene poruke - nemoj slučajno da rađaš decu dok ne kupiš stan (na kredit naravno) i tvoje dete će onda moći da se „ruga" drugoj deci koja nemaju stan.

Ma koliko prve dve karakteristike nekog iritirale, pravo je banke da novac na reklamu troši kako hoće. Ali, ako u svoju kampanju stavlja decu i (zlo) upotrebljava ih u markentiške svrhe - onda bi, valjda neko trebalo da se zapita da li je to etički, i zakonski u redu. Jer, ni deca kao učesnici nemaju sposobnost da procene da li su i na koji način (zlo) upotrebljena, a još manje deca konzumenti nemaju mehanizme da se odbrane od loših poruka koje im se šalju.

Problem je što, kod nas, nema ko da se zapita. Udruženje Roditelj je reagovalo, saopštenjem i javnim apelom nadležnim institucijama. Samo, u magli je pitanje: Ko, zaista ima pravo da prati da li se i u kojoj meri  krši Zakon o oglašavanju i šta se dešava ako ga neko krši? Gde je granica stvarne (jer je Zakon, uprkos tome što čitavo poglavlje posvećuje zaštiti najmlađih, ostao nedorečen) i prikrivene manipulacije decom, kako onom koja učestvuju u reklamama i reklamnim kampanjama, tako onom koja su konzumenti poruka koje im se šalju?

Da ne bude da smo se kao kobci ustremili samo na jedan primer (ali se nikome ni ne pravdamo) , pre nekoliko meseci imali smo još jedno nedopustivo reklamiranje, koje je prošlo potpuno neprimećeno i bez javne reakcije. Kompanija Extreme intimo je, verujemo nenamerno, ali potpuno nepromišljeno i neukusno, kao glavni moto kampanje za promociju jesenje kolekcije koristila slogan " Ništa ispod toga" - potpuno neprimeren za dečiju kolekciju i bilborde i reklame na kojima se pojavljuju deca. Iako je verovatno većini potpuno jasno na šta se u poruci misli, dvosmislene i poruke koje mogu da se protumače u seksualnom kontekstu a vezane su za decu, nedopustiva su stvar u oglašavanju i izgledaju kao „pokretna reklama za pedofile".

Mnogi će reći - a i već jesu - čemu tolika frka? Zašto napadate ljude, jedna reklama manje više, zašto pravite dramu? Odgovor verovatno čuči u definiciji pojma dete. Šta god mi pomislili, uradili ili napravili, sama činjenica da smo odrasli nosi težinu i odgovornost za sopstvene postupke (pa u tom smislu i odurnu reklamu koje se verovatno svi sećate a čiji moto staje u beskrajno šovinističku i seksističku poruku „prilagodljiva svakoj podlozi" možemo samo delimično strpati u isti koš sa ovim spomenutim). Deca tu odgovornost nemaju, jer po prirodi stvari, drugi za njih odgovaraju. A ko? Roditelji, društvo, ko?

Koji su to mehanizmi koji će obezbediti da se ta zaštita zaista i dešava sve dok oni ne mogu da odlučuju u svoje ime? Naša zemlja potpisala je silne Konvencije o pravima dece, poziva se na brojna dečija prava, apeluje se na njihovu sigurnost i bezbednost. Ali, kada treba da se upre prstom u telo, organ, pojedinca čiji je posao da ta prava štiti, nadgleda i reaguje, ispostavlja se da nema nikog.

Udruženje Roditelj smatra da bi bilo krajnje vreme da se na nacionalnom nivou formira telo koje bi se bavilo baš nadgledanjem primene Zakona o oglašavanju i mnogih drugih čija je uloga da decu zaštite od pogrešnih poruka, da reaguju u slučaju kršenja pravila igre koje je propisala država. Treba uvesti nezavisno telo koje bi imalo diskreciono pravo da zabrani emitovanje svakog oblika reklame (ne samo onih u elektronskim i štampanim medijima) koji nije u skladu sa utvrđenim načelima zaštite dece u oblasti oglašavanja.

U tom slučaju, ne bi mogli da nam sa tih istih bilborda poručuju - Spreči da ne zakmeči - kao da su deca lepra ili kuga, koju treba po svaku cenu izbeći, dok istovremeno se propagira roditeljstvo i podizanje nataliteta na sva zvona. I ne bi, kao svojevremeno u Kraljevu, na plakat za „školu manekenstva" stavljali slike devojčica obučenih kao Plejbojeve zečice.

Ako već nemamo mehanizme da sebe zaštitimo od glupih i loših, neefikasnih i promašenih reklama, dajte da bar našu decu koliko možemo zaštitimo od poruka skrojenih da ih oni bezrezervno prime.



Komentari (182)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 06:07 26.04.2011

USA mustra

Jedan link i mnogo komentara. Ima veze sa zloupotrebom dece. Posebno je karakteristična naslovna fotografija.

http://blog.b92.net/text/16836/I-ja-sam-Nastic/
sesili sesili 06:54 26.04.2011

Reklame

Obično "odem" sa kanala, kada počnu reklame. Mada su se organizovali, ili im je to naredio RRA - dešava mi se da promenim tri-četiri kanala, na svima reklame! Ovu devojčicu sam videla i pomislila da je tužno i ružno to što pita. Začudim se roditeljima koji na taj način eksponiraju dete. A ovo u Americi, ja bih TE roditelje u zatvor! I posle ONI nešto zameraju Nastićima. Bože, na šta su napravili tu decu? Zaista, zloupotrebe na sve strane, a niko da se aktivira da cene proizvoda za decu, bebe, budu manje.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 09:30 26.04.2011

Re: Reklame

Deca "glumci" su posebna priča, ali čini se da je tu najveća odgovornost roditelja koji sami biraju da li na taj način žele da eksponiraju dete. PO nama, mnogo je veća odgovornost prema konzumentima, kako odraslima, tako i deci - potpuno je neprirodno i neprimereno da dete tog uzrasta razmišlja na taj način i poruka koja se tako šalje svoj deci, ali i ciljnoj grupi kampanje jer loša.
jasnaz jasnaz 07:55 26.04.2011

zaštita


od ovakvih Provokacija potrebna je svima! makar se zvalo cenzura! zloupotreba slike i reči mora da ima cenu!

u pomenutoj reklami za stambeni kredit mnogo toga je izvrnuto na ružno! žao mi je što pričom o njoj potvrđujemo da je postigla primarni cilj.

udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 09:33 26.04.2011

Re: zaštita

Poštovana Jasna, ne verujem da je postigla cilj, tj. znaće se da li je postigla tek kad vide koliko im je skočila prodaja kredita. Ovo je verovatno loša procena menadžmenta, pritom ovo nije lokalna kampanja, već je kampanja za više zemalja, a tim pre, treba dobro da razmisle da li će neka kampanja da se primi u određenom kulturnom miljeu.
No, da se ne držimo samo ovog poslednjeg primera, ovakvih stvari ima mnogo i mi u Udruženju smo primetili da se GOTOVO NIKO ne uzbuđuje, postali smo nekako imuni, a to nije dobro. Ni po nas, ni po našu decu.
Na kraju krajeva, čemu silne konvencije o zašštiti dece, čemu silni zakonski i podzakonski akti, ako se oni ne primenjuju??
jasnaz jasnaz 10:14 26.04.2011

: zaštita

udruzenje_roditelj

Na kraju krajeva, čemu silne konvencije o zašštiti dece, čemu silni zakonski i podzakonski akti, ako se oni ne primenjuju??


sinoć u Nivou 23 Velje Pavlovića gost Zoran Mojsilov, vajar, konstatuje: U Americi baciš papir, platiš 1000$, ovde bacaš kol'ko oćeš - ne platiš ništa -- naravno da se baca!


primena podrazumeva kazne.

cthulhu_overdrive cthulhu_overdrive 14:32 26.04.2011

Re: zaštita

Obaska sto je za "Ulogu" komsije doveden francuski glumac...a onda banke kukaju kako su im kod nas zarade male
Jukie Jukie 19:05 26.04.2011

Re: zaštita

cthulhu_overdrive
Obaska sto je za "Ulogu" komsije doveden francuski glumac...a onda banke kukaju kako su im kod nas zarade male

Pa komšija je američka (Diznijeva) verzija Vini Pu mede. Nije Francuz.
niccolo niccolo 08:22 26.04.2011

A mogli bi malo

Treba uvesti nezavisno telo koje bi imalo diskreciono pravo da zabrani emitovanje svakog oblika reklame (ne samo onih u elektronskim i štampanim medijima) koji nije u skladu sa utvrđenim načelima zaštite dece u oblasti oglašavanja.

i postojeći organi nadležni za nadzor Zakona o oglašavanju da se bave nadzorom. Možda nije loše da im uputite dopise povodom navedenih slučajeva, za slučaj da su možda propustili ove reklame...

udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 09:34 26.04.2011

Re: A mogli bi malo

Dobar predlog, razmišljaćemo u tom pravcu. Ali, verujte da ni nama koji smo relativno upućeni nije jasno ko bi trebalo da se bavi ovakvim stvarima, jer je Zakon prilično nedorečen.

niccolo niccolo 19:15 26.04.2011

Re: A mogli bi malo

Ali, verujte da ni nama koji smo relativno upućeni nije jasno ko bi trebalo da se bavi ovakvim stvarima, jer je Zakon prilično nedorečen.

Uvek možete da pošaljete svima koji su navedeni u onom članu, valjda će da ispadne da neki od njih jeste
sanja9015 sanja9015 08:44 26.04.2011

Podstanarske muke...

Moja deca, kad ide ova reklama, trkaju se ko će prvi da kaže: "Mrš!", čuli od nas jadnih roditelja, pa im smešno...ccc
Hansel Hansel 09:02 26.04.2011

Bravo

I ja sam primetio bilbord, a pre neki dan i TV reklamu i delim užasnutost, i to ne pre svega zbog pojavljivanja dece u reklami, nego zbog toga što ona sugeriše i zbog toga što to sugeriše previše perfidno (to bi valjda bila varijanta "anonimnog autoriteta" ). Da se razumemo, neko je mogao da napravi crtani film pa formalno da ne bude zloupotrebljeno dete u reklami, a da perfidnost onda manje bode oči, ali - to je to.

U ovu kategoriju, smao an malo izmenjen način, po meni spadaju i sve one kampanje tipa "Kupovinom našeg proizvoda pomažete..." Mislim da je to kod nas prva uradila "Milka" pre 12-13 godina, sada se ne zan ko ne radi - od "Pampersa" do "Maksija", pritom se zalepi, kao kod Pampersa, logo Unicefa... Možda je to neka nužnost vremena, ali svejedno je odvratno...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:19 26.04.2011

(zlo)upotreba

Ja sam devojcicu s soljicom kafe primetila u najavama TV B92 i priznajem, nisam je dozivela kao zloupotrebu deteta, ali kao tupu reklamu jesam, tj nisam kapirala poruku. Ovaj blog me potakao da razmislim i ako reklama atakuje na "zavidljivost", onda oni koji su je smislili imaju zaista nisko misljenje o domacoj publici i igraju na kartu niskih strasti, sto nije nista neobicno.

Deca od kad je medija zaradjuju pare svojim roditeljima (i komadic slave) igrajuci u reklamama, filmovima itd. Roditelji cesto nemaju mere i zanesu se, pa neko telo koje regulise bar kontekst i nacin na koji se deca koriste, svakako ima smisla. Podrzavam.





udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 09:37 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

Hvala na podršci!
S tim što, kažemo nama više "bode oči" slanje pogrešnih poruka ogromnom broju dece, nego angažovanje samog deteta u reklami, jer smo svesni da roditelji nemaju uticaj na sadržaj reklame, i da samim potpisivanjem ugovora pristaju na određeni aranžman... A to je onda samo njihova odgovornost.
Ali, u zemlji u kojoj imamo totalnu degradaciju svih vrednosti, slati poruke koje se svode ISKLJUČIVO na materijalno i podstiču negativne osobine, je, ipak... mnogo.
Opet, nama je možda najgori čuveni slogan "Spreči da ne zakmeči..." kojim su reklamirani kondomi...
yugaya yugaya 11:19 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

Spreči da ne zakmeči..



Mada, ubedljivo najbolji način da tinejdžerima objasnite zašto nije korisno zatrudneti sa 15,16 jeste direktna terapija davanjem prilike da malo čuvaju bebe koje kmeče.

Najefikasniji propagatori kontracepcije u mojoj generaciji bile su drugarice koje su u pubertetu dobile batu ili seku i imale priliku da se upute u konkretne posledice trudnoće
ivankagrump ivankagrump 11:55 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

Opet, nama je možda najgori čuveni slogan "Spreči da ne zakmeči..." kojim su reklamirani kondomi...




Procitala sam vase saopstenje i stvarno je konfuzno, kontradiktorno i brljavo (nadam se da vam ne smeta kritika).

ovaj naslov predstavlja trudnoću i rođenje deteta kao nešto nepoželjno, nešto što svakako treba sprečiti. U zemlji u kojoj već dugo vlada bela kuga, to je za svaku osudu.


Aman, pa naravno da je nepozeljno, inace ne bismo imali 0.88 dece po zeni i ko zna koliko stotina hiljada abortusa godisnje. Nemojte da grdite ogledalo sto pokazuje pravu sliku umesto iskrivljene (= vreme je za bebe). Ne, nije vreme za bebe, ili je bar u Srbiji danas malo kome vreme za bebe. Takodje ono insistiranje na adaptaciji slogana za tinejdzere je deplasirano, posto koliko se secam vecinu abortusa obavljaju udate zene koje vec imaju odredjen broj dece i vise im ne treba / nemaju finansijske mogucnosti da ih gaje. Manje od 10% abortusa se vrsi kod tinejdzerki.
ivankagrump ivankagrump 14:03 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

Miki, vidim da imas dobru nameru, ali abortus nije drustveno pozeljna pojava, ne zbog religijskih i slicnih mantri nego zbog efekta na fizicko i psihicko zdravlje zene, ako nista drugo to je ogroman stres koji bi najbolje bilo izbeci. Abortus je bolji od radjanja nezeljenog deteta ali je gori od sprecavanja da do nezeljene trudnoce uopste dodje. Idealno bi bilo da ne dodje ni do jedne nezeljene trudnoce i da su svi zeljeni fetusi zdravi pa da se nikada ne izvrsi nijedan abortus - verujem da se i ti slazes sa ovim, i to te ne stavlja u kategoriju Poljske, Irske, Malte i sl.
cthulhu_overdrive cthulhu_overdrive 14:38 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

A zasto nije resenje ponuditi decu na usvajanje parovima koji muku muce i potucaju se po lekarima kako bi MOZDA nekad dobili ZELJENO dete. Neko ko zeli i hoce decu a ne da mu se, moze da preuzme "muku" od ovih koje dete ne zele ali i ne umeju da paze (naravno ne govorim o slucajevima kriminalno nastalih trudnoca). Mislim da smo mi na planeti jedna od vodecih zemalja koje abortus smatraju vidom kontracepcije...Zasto ne pruziti priliku ljudima koji zele decu?
ivankagrump ivankagrump 14:58 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

Pa meni ne smeta, smeta Udruzenju Roditelj.

Broj abortusa je jedini indikator broja nezeljenih trudnoca kojim raspolazemo, pa onda mahinalno izjednacavamo to dvoje i koristimo ih kao sinonime (bar ja, a pretpostavljam i dosta drugih ljudi). Nezeljena trudnoca jeste drustveno nepozeljna pojava, pa mi je onda tesko da abortus smatram drustveno neutralnom pojavom, posto mi sve to cini jednu logicku celinu.
ivankagrump ivankagrump 15:05 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

A zasto nije resenje ponuditi decu na usvajanje parovima koji muku muce i potucaju se po lekarima kako bi MOZDA nekad dobili ZELJENO dete.


A zasto ne otici na VMA i ponuditi svoj bubreg nekome ko muku muci na dijalizi tri puta nedeljno. Ko hoce to da uradi, svaka cast, divan gest. A ko nece, sta cemo sa njim, da ga razapnemo na stub srama?
zilikaka zilikaka 19:07 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

cthulhu_overdrive
A zasto nije resenje ponuditi decu na usvajanje parovima koji muku muce i potucaju se po lekarima kako bi MOZDA nekad dobili ZELJENO dete. Neko ko zeli i hoce decu a ne da mu se, moze da preuzme "muku" od ovih koje dete ne zele ali i ne umeju da paze (naravno ne govorim o slucajevima kriminalno nastalih trudnoca). Mislim da smo mi na planeti jedna od vodecih zemalja koje abortus smatraju vidom kontracepcije...Zasto ne pruziti priliku ljudima koji zele decu?

Ako pretpostavimo da je tačno, da najveći procenat abortusa bude obavljen na udatim ženama koje već imaju decu, malo mi je čudno tvoje pitanje.
Da li misliš da je psihički, emotivno, socijalno prihvatjivo i moguće ladno izneti trudnoću i onda kada se dete rodi dati ga na usvajanje?
Iz tvog posta jedino mogu da zaključim da si jaaako daleko (verovatno po godinama) od roditeljstva.
EDIT: Pogledala profil i povlačim reč za godine. Sad mi TEK nisi jasan.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 19:40 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba


yugaya
Spreči da ne zakmeči..



Mada, ubedljivo najbolji način da tinejdžerima objasnite zašto nije korisno zatrudneti sa 15,16 jeste direktna terapija davanjem prilike da malo čuvaju bebe koje kmeče.

Najefikasniji propagatori kontracepcije u mojoj generaciji bile su drugarice koje su u pubertetu dobile batu ili seku i imale priliku da se upute u konkretne posledice trudnoće



He. he nije loša taktika.
I ovde se ne radi o tome da kondom TREBA da štiti od trudnoće (između ostalog). Ali je slogan nerecan, uvredljiv i vrlo needukativan...
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 19:54 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

Prihvatamo kritiku, naravno, naša saopštenja pišemo sami, nemamo agenciju koja bi to radila umesto nas. Tako smo se i mi učili i na svojim greškama, jer kada smo 2006. godine osnovali Udruženje, niko od nas nije imao iskustvo u NVO...

Da, znamo da vecinu abortusa obavljaju udate žene u tridesetim godinama, ali stvar je u tome što je naš fokus bio na poruci kao takvoj, i na protestu što se promoviše roditeljstvo kao nešto loše po sebi, a ne na broju abortusa i natalitetu. Pošto smo Udruženje koje se primarno bavi roditeljima, a onda i decom, od samog početka naš stav je da nije SVE u natalitetu ako mi kao roditelji nemamo uslove da tu decu odgajamo sa makar osnovnim uslovima za život. Dakle, niti smo za to da se abortus zabrani, a još manje za to da propagiramo neplanirano rađanje.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 20:31 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

mikimedic
Aman, pa naravno da je nepozeljno, inace ne bismo imali 0.88 dece po zeni i ko zna koliko stotina hiljada abortusa godisnje. Nemojte da grdite ogledalo sto pokazuje pravu sliku umesto iskrivljene (= vreme je za bebe). Ne, nije vreme za bebe, ili je bar u Srbiji danas malo kome vreme za bebe. Takodje ono insistiranje na adaptaciji slogana za tinejdzere je deplasirano, posto koliko se secam vecinu abortusa obavljaju udate zene koje vec imaju odredjen broj dece i vise im ne treba / nemaju finansijske mogucnosti da ih gaje. Manje od 10% abortusa se vrsi kod tinejdzerki.


pa stvarno ne mogu da verujem - sada cemo na blogu doci do zakljucka da je abortus drustveno nepozeljna pojava?

da smo u italiji ili irskoj pa da razumem, ali u srbiji...




Ne znam odakle vam taj zakljucak? Svako ima pravo na svoje licno misljenje, a sto se tice stava Udruzenja, mi smo za metode planiranja porodice i stvaranja uslova u drustvu da parovi imaju onoliko dece koliko zele (ukljucujuci nijedno, jedno, dva itd...). O abortusu kao pojavi i metodi kontracepcije mozemo diskutovati, ali na drugom mestu i drugom prilikom, jer to ovde uopste nije tema.

Edit: valjda je sad jasnije...
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 20:32 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

Nije to tema. Ubuduće ćemo offtopic komentare brisati.
vishnja92 vishnja92 20:33 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

mi smo za metode planiranja porodice i stvaranja uslova u drustvu da parovi imaju onoliko dece koliko zele (ukljucujuci nijedno, jedno, dva itd...)

i mi smo svi za to, a kakav je vas plan?
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 21:04 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

mikimedic
Ne znam odakle vam taj zakljucak?


koji zakljucak? ja sam postavljao pitanja, ne vidim nikakav zakljucak koji se odnosi na udruzenje - ako je ovaj komentar uopste meni upucen. bilo bi jednostavnije da citiras pre nego sto komentarises.

a sto se tice stava Udruzenja, mi smo za metode planiranja porodice i stvaranja uslova u drustvu da parovi imaju onoliko dece koliko zele (ukljucujuci nijedno, jedno, dva itd...).


i sto onda smeta bilboard koji upravo propagira jedan od metoda planiranja porodice?



Smeta to što je neprimeren i upućuje da su deca nešto samo po sebi loše, i nepoželjno - opet je reč o neprimereno izabranoj reklamnoj poruci (pritom ako su im ciljna grupa oni koji su već roditelji, omašili su, ako su ciljna grupa oni koji nisu roditelji - dakle tinejdžeri i mladi, onda je poruka neetička i neprimerena).

Ne razumem zašto svi imaju potrebu da seciraju pojedine rečenice, i tumače ih, onako istrgnute iz konteksta, kako žele. Ko hoće da shvati šta je poenta ovog teksta, shvatiće, ko neće, njegov problem.
Možemo i da raspredamo da li je o.k. da u SAD zbog po meni sasvim pristojno obučene Keti Peri koja je gostovala u Elmo šou (crtacu za decu), ta epizoda ZABRANJENA?

p.s. rekosmo da će se brisati samo offtopic komentari, ne znam da li je za postojanja ovog bloga ikada neki bio obrisan ili nedajbože neko banovan.
antioksidant antioksidant 21:07 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

rekosmo
smo?
koliko vas je?
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 21:11 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

Nalogu na blogu ima pristup više osoba, jer niko od nas ovde ne propagira svoje lične stavove, već stavove organizacije. Ne vidim zašto bi to bio problem?
antioksidant antioksidant 21:13 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

udruzenje_roditelj
Nalogu na blogu ima pristup više osoba, jer niko od nas ovde ne propagira svoje lične stavove, već stavove organizacije. Ne vidim zašto bi to bio problem?

ne kazem da je problem ali me interesovalo da li kada komentarisete imate svoje licne stavove ili zajednicku svest kao borgovi?
znam da je nalog dat udruzenju ali bi lakse za komunikaciju bilo da se vasi komentari potpisuju (kako bi smo vas mi s ove strane komunikacionog procesa razlikovali)
mada - vi odredjujete pravila kod vas
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 21:21 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

antioksidant
udruzenje_roditelj
Nalogu na blogu ima pristup više osoba, jer niko od nas ovde ne propagira svoje lične stavove, već stavove organizacije. Ne vidim zašto bi to bio problem?

ne kazem da je problem ali me interesovalo da li kada komentarisete imate svoje licne stavove ili zajednicku svest kao borgovi?
znam da je nalog dat udruzenju ali bi lakse za komunikaciju bilo da se vasi komentari potpisuju (kako bi smo vas mi s ove strane komunikacionog procesa razlikovali)
mada - vi odredjujete pravila kod vas


Pa, nisam baš sigurna kako bi to izgledalo :)
Što se tiče kolektivne svesti, ne nemamo je :) već oko pitanja kojima se bavimo formiramo većinski stav Udruženja (bez obzira na naše lične stavove koji nisu uvek identični, naravno). Missim, ne znam kako Vi to zamišljate, ali za neke stvari postoji Skupština Udruženja, za neke druge UO i tako.
mikimedic mikimedic 21:27 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

zajednicku svest kao borgovi?


ao, you shall be assimilated. resistance is futile.



edit:

jel pocelo brisanje kad se ostane bez odgovora? da se odjavim na vreme?
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 21:47 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

Držite se teme.
Na sva druga pitanja koja Vam izviru, rado cemo odgovoriti, na e mail na primer - info@roditelj.org
Pozdrav!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:00 26.04.2011

Re: (zlo)upotreba

Ali, u zemlji u kojoj imamo totalnu degradaciju svih vrednosti, slati poruke koje se svode ISKLJUČIVO na materijalno i podstiču negativne osobine,


mislim da malo preterujete. banka igra na materijalno i to je to. meni je mnogo gore kad mi u materijalnu pricu kaleme fore kojekakve, a znam da su nakalemljene da mi zamazu oci i da mi vredjaju inteligenciju.

nije materijalno i duhovno damoklovim macem razdvojeno i ne mora bas negativne osobine da podstice. to je malo prevazidjena skola misljenja.

druga je prica da li je reklama tupava ili nije.



fantomatsicna fantomatsicna 09:37 26.04.2011

Protiv sam!

Ovo je jos vidljivo a sta mislite za 'subliminal'(skrivenim) porukama koje nasa deca gledaju...
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:44 26.04.2011

PREPORUKA

za tekst. I sam sam se zgrozio kada sam video tu reklamu i kako se zloupotrebljavaju deca.
Ne treba se iznenaditi ako sledeća bude "A jel tebe tata dovozi džipom u školu" ili "je tvoja mama ima silikone".
Kompletno moralno posrnuće u malograđanštinu na dnu.
NNN NNN 11:00 26.04.2011

Re: PREPORUKA

Milan Karagaća
za tekst. I sam sam se zgrozio kada sam video tu reklamu i kako se zloupotrebljavaju deca.
Ne treba se iznenaditi ako sledeća bude "A jel tebe tata dovozi džipom u školu" ili "je tvoja mama ima silikone".
Kompletno moralno posrnuće u malograđanštinu na dnu.

A posle sleduje "je l' tvoj tata ima silikome?"
seceranac seceranac 09:52 26.04.2011

ima stanova na pretek

neka se ne brinu mladi roditelji stanova ce biti uskoro po cenama koje ce biti bar za polovinu nize od trnutnih

srbija se smanjuje stopom od 50000 ljudi godisnje, stanovnistvo nam je staro i zivi samo; godisnje umre oko 100000 starih ljudi koji isprazne oko 75000 stanova i kuca (sve vise tih stanova u velikim gradovima narocito beogradu), zemlja nam pada u sve vecu ekonomsku krizu a proteklih godina se gradilo kao ludo.

veliki gradovi poput BG-a i NS-a imaju sve starije stanovnistvo i za pet do 10 godina ce se isprazniti oko 250000 stanova i kuca samo u beogradu i vise od 50000 u NS-u. Te stanove bi trebalo do popune mlade porodice kojih nazalost nema - ni priblizno u broju starih koji ce da ih isprazne. generacije rodjene 90-tih koje trebaju da popune ova mesta su malobrojne jer se deca 90-tih nisu radjala. Na svakog 40-50 godinjaka koji su cini okosnicu demografije nasih velikih gradova tokom devedesetih radjalo se samo 0.4 dece koja ce u sledecih 10 godina napuniti 20-30 godina.

ne brinite se ljudi za stanove, strpite se jos malo. Plasite se predatorskih banaka koje hoce da vas bace u visedecenijsko duznicko ropstvo. Ko sada kupi stan za 1500 evra po kvadratu bice srecan ako bude mogao da proda za polovinu toga za 10 godina iako ce inflacija u medjuvremenu pojesti jos cetvrtinu ili vise
ivankagrump ivankagrump 11:58 26.04.2011

Re: ima stanova na pretek

To moze da se desi ali tek kada se dovrsi seljenje cele Srbije u Beograd.
filantrop filantrop 22:40 26.04.2011

Re: ima stanova na pretek

srbija se smanjuje stopom od 50000 ljudi godisnje,


kako ovaj seceranac voli da se gadja ciframa, cudo jedno

U prethodnih 17 godina zbog negativnog prirodnog priraštaja Srbija izgubila 377.000 stanovnika, odnosno oko 30.000 svake godine, pokazuje istraživanje Centra za demografska istraživanja.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/2491/Svake-godine-30000-Srba-manje

populizmu nikad kraja.
da li je bolje biti u bankarskom duznickom rosptvu 30 godina i iz njega izaci posle 30 godina sa stanom u vlasnistvu
ili
biti ceo zivot u rentijerskom ropstvu i umreti bez icega?
sanja9015 sanja9015 07:34 27.04.2011

Re: ima stanova na pretek

I šta biva kad se probudiš? Po tvojoj logici svi ti ispražnjeni stanovi nemaju pravne naslednike (što je nemoguće) ili nasledno pravo zastareva (što takođe nije slučaj), pa divnim spletom okolnosti dospevaju u posed mile nam i pravedne države (bez komentara, hehe) koja ih deli šakom i kapom, nama roditeljima podstanarima sa sitnom dečicom koji ne pripadamo nijednoj "ugroženoj" sorti...Joj, što je tebi dobro!!!
antioksidant antioksidant 07:47 27.04.2011

Re: ima stanova na pretek

malo logike nije na odmet - svi ti "ispraznjeni stanovi" imaju pravne naslednike - a po neki put su u pitanju "roditelji podstanari sa sitnom decicom"
posto smo se ispricali, da li je indiskretno da pitam za broj clanske karte?
seceranac seceranac 11:26 27.04.2011

Re: ima stanova na pretek

filantrop
srbija se smanjuje stopom od 50000 ljudi godisnje,


kako ovaj seceranac voli da se gadja ciframa, cudo jedno

U prethodnih 17 godina zbog negativnog prirodnog priraštaja Srbija izgubila 377.000 stanovnika, odnosno oko 30.000 svake godine, pokazuje istraživanje Centra za demografska istraživanja.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/2491/Svake-godine-30000-Srba-manje

populizmu nikad kraja.



30000 gubimo zbog prirodnog prirastaja i jos 20000 iseljavanjem. Njih si zaboravio zato sto su jos uvek na birackim spiskovima?

da li je bolje biti u bankarskom duznickom rosptvu 30 godina i iz njega izaci posle 30 godina sa stanom u vlasnistvu
ili
biti ceo zivot u rentijerskom ropstvu i umreti bez icega?


ko kupi sada stan po ovim astronomskim cenama bice veliki duznik sledecih 30 godina (rata samo moze da mu ide gore)
ko ne kupi nego resi da rentira par godina, renta ce mu se smanjivati kao sto se vec smanjuje a za 5 ili 10 godina moci ce da kupi za upola manje para tako da mu rata bude manja i da stan otplati za upola krace vreme - pre onih sto sada kupe po nenormalnim cenama.

finansije nisu populizam vec cista racunica, ako su cene mogle da se prepolove u zemljama gde ekonomija raste, stanovnistvo se uvecava stopama od skoro 2% godisnje (Irska, USA) i gde su cene bile samo "samo" 10 godisnjih prosecnih plata za 100m2 stana u glavnom gradu - kako to da u srbiji gde stanovnistvo opada za skoro 1% i trenutne cene iznose 47 prosecnih godisnjih plata za 100m2 stana cene nece pasti?
seceranac seceranac 11:28 27.04.2011

Re: ima stanova na pretek

sanja9015
I šta biva kad se probudiš? Po tvojoj logici svi ti ispražnjeni stanovi nemaju pravne naslednike (što je nemoguće) ili nasledno pravo zastareva (što takođe nije slučaj), pa divnim spletom okolnosti dospevaju u posed mile nam i pravedne države (bez komentara, hehe) koja ih deli šakom i kapom, nama roditeljima podstanarima sa sitnom dečicom koji ne pripadamo nijednoj "ugroženoj" sorti...Joj, što je tebi dobro!!!


vlasnistvo je nebitno, stanova ima sve vise ali domacinstava koji bi mogli ziveti u njima sve manje


sanja9015 sanja9015 09:30 28.04.2011

Re: ima stanova na pretek

Ma može da ih ima na tone, seceranac, ja i dalje moram da plaćam stanarinu na crno!
seceranac seceranac 11:14 28.04.2011

Re: ima stanova na pretek

sanja9015
Ma može da ih ima na tone, seceranac, ja i dalje moram da plaćam stanarinu na crno!


znam da nije lako ali ces vremenom placati sve manje jer ce biti sve veca ponuda i sve manja potraznja

alternativa je da sada udjes u dug u vrednosti 30 ili 50 tvojih godisnjih plata i placas taj dug do kraja zivota i na kraju imas stancic koji ne vredi skoro nista jer ih ima na stotine hiljada praznih u okolini.

Ako smo nesto trebali da naucimo iz ove poslednje velike svetske krize to je da se u dugove (narocito one neproduktivne za nekretnine) ne uskace bez razmisljanja.

Ako vec hoces da se zaduzujes uzmi kredit i otvori firmicu koja bar ima neke sanse da postane vredna a i ako ne postane microsoft bar ces imati gde da radis i zaradis i nece te gazda maltretirati

stanovi su mrtav kapital od kojih nema koristi ni drustvo ni ti i koji u srbiji koja se smanjuje stopom od 50000 godisnje nece nista vredeti za 20 godina
Jukie Jukie 09:57 26.04.2011

Jao-j !

Tako me PODBADATE ovim tekstom da se raspišem i da kažem šta ZAISTA mislim pa da mi i ovde daju žuti karton, kao na jednom drugom forumu gde sam osuo paljbu na Gavriloviće, ili ne daj bože crveni!

E pa nećete me preći.
Vi se međusobno trvite oko nekakve dece i šta je dobro ili loše za njih, a ja niti sam roditelj niti radim sa decom, i baaš me briga.


Ja ću danas lepo malo da gledam Nature i Animal Planet, pa ću malo da odem da se šetam u prirodi, pa ću da masakriram preostala ofarbana jaja.
Više ne bijem tuđe bitke
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 09:59 26.04.2011

Re: Jao-j !

Dok jednom ne postaneš roditelj onda će to biti i tvoja bitka, za sada uživaj :)

yugaya yugaya 10:33 26.04.2011

Re: Jao-j !

E pa nećete me preći.
Vi se međusobno trvite oko nekakve dece i šta je dobro ili loše za njih, a ja niti sam roditelj niti radim sa decom, i baaš me briga.


Wrong, jukie, niko ti ne spori pravo da drviš na teme dece zajedno sa onima koji ih imaju - ako je to problem, evo nahvataću tu po kući jedno da ti se nađe


Imao si negativno iskustvo u jednom jako lošem sistemu i čini mi se da se tvoji stavovi baziraju na njemu (previše). Ja ću te opet uputiti da pokušaš da stvari sagledaš i malo šire - zato što oni koji recimo imaju suprotno mišljenje o toj istoj deci i sa njima dolaze u kontakt u okviru nastavničke profesije možda su imali mogućnosti da pokušaju da rade sa takvom decom drugačije. I uverili se da može.

EDIT: Sebe smatram krajnje nesposobnom da radim sa decom bilo kog uzrasta. Moji učenici su odrasli - striktno 18+, ali nemoj misliti da se ne susrećem sa istim problemima - nezainteresovanost, odbijanje, sabotiranje časa, ponekad i downright vređanje, naopak sistem moralnih vrednosti etc. Ti moraš naći oruđa za rad koje će ti omogućiti da takve stvari dovedeš u red (i ne, toljage nisu dozvoljene )
Jukie Jukie 10:41 26.04.2011

Re: Jao-j !

udruzenje_roditelj
Dok jednom ne postaneš roditelj onda će to biti i tvoja bitka, za sada uživaj :)

O! Ne brinite za to!
Radio sam u osam škola i ne nameravam da IKADA imam dete u kući.
Ako neka nadležna institucija greškom utvrdi da sam po zakonu staratelj nekog deteta, pojavljujem vam se na vratima u roku od odmah da vam dotično dete predam na ruke.
Sa druge strane, ako treba neko da udomi bebu jazavca, tu sam.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:00 26.04.2011

Re: Jao-j !

a ja niti sam roditelj niti radim sa decom, i baaš me briga.


Jukie, ja jesam roditelj i imam dete, pa se s ovom malom s reklame svakodnevno svađam na krajnje odraslom nivou. Mis'im, zloupotreba dece u stranu - ona, bre MENE ZAHEBAVA! Jel' imaš stan, pa jel' imaš stan, pa jel' imaš stan... Tek se ispililo i ima stan, bre, a ja četres'tri sprcala u dupe i još ga nemam.

Ona, bre, MENE direktno ZAHEBAVA!
Mnogo me sekira.
Počela sam ko moja pokojna baba da se svađam s televizorom.
ivankagrump ivankagrump 12:12 26.04.2011

Re: Jao-j !

bebu jazavca


Ili ovu bandu

margos margos 13:22 26.04.2011

Re: Jao-j !

Ona, bre, MENE direktno ZAHEBAVA!

[url=http://www.facebook.com/?sk=lf#!/photo.php?fbid=204988619533955&set=a.204841816215302.52335.128005310565620&type=1&theater][/url]

ps kao i mene ovaj link :(
milisav68 milisav68 15:41 26.04.2011

Re: Jao-j !

margos
ps kao i mene ovaj link :(


link
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:44 26.04.2011

Re: Jao-j !

ovaj link :(


E, baš vala!
mili92 mili92 20:55 26.04.2011

Re: Jao-j !

Ista muka, zateknem sebe đe se kastigam sa televizorom. Dobro je te ne može tražiti repliku kad ga zalijem.
mladen.mladen mladen.mladen 10:27 26.04.2011

nevezano..

Otišao sam na vaš sajt i video jednu drugu stvar.. Ostavio sam vam i komentar koji čeka moderaciju..

"Poster kojim se promoviše akcija “Lift nije igračka” još kada se pojavio u liftovima u Beogradu privukao mi je pažnju zbog, malo je reći nelogičnosti..

Valjda zato što su ga lepili odrasli ljudi, posteri su uvek lepljeni na visinu koja odgovara odraslim ljudima a ne deci..

Međutim, sve i da neko zaista počne da RAZMIŠLJA kada nešto radi, i da počne da lepi postere na visinu koja odgovara onima kojima su namenjeni, na posteru ostaje još jedna stvar koja mi veoma smeta:

Jasno, kroz celu priču postera, insistira se na tome da su devojčice fine a da su dečaci ti koji divljaju u liftu. Ovo je pojačano, ne samo položajima tela, već i izrazom lica i “pogledom u oku”..

Prvi put sam na ovom sajtu (Udruženje roditelj), doveden pričom o reklami Erste banke sa devojčicom.. i onda vidim da je čak i vama ovaj poster i sve vezano za njega u redu..

Nije u redu."
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 10:34 26.04.2011

Re: nevezano..

Poštovani, objavljen je komentar, kao i odgovor, a ovde, hajde da se držimo teme.
Svaki komentar , sugestija, akcija dobrodošli.
Tu smo, ako želite i da aktivno doprinesete, eto nas u TC Zemunikumu, predsednica rado pije kafu sa zainteresovanim volonterima i članovima :))
mladen.mladen mladen.mladen 10:41 26.04.2011

Re: nevezano..

ok.. prvom prilikom prolaska tuda!
NNN NNN 11:08 26.04.2011

Re: nevezano..

"Poster kojim se promoviše akcija “Lift nije igračka”
...je u mnogim liftovima pocepan (ko ima koristi od cepanja!?)!
Jukie Jukie 12:07 26.04.2011

Re: nevezano..

NNN
"Poster kojim se promoviše akcija “Lift nije igračka”...je u mnogim liftovima pocepan (ko ima koristi od cepanja!?)!

Naprimer u našem. Vozim se jednom sa dve devojčice (koje idu na neki 18? 21? sprat?) i vrata na mom spratu ne mogu da se otvore. Pokušavam da ih guram i drmam i ništa (vidi avatar, dakle one takođe ne bi mogle da otvore vrata svojom snagom). Onda stanem. Devojčice pitaju "A šta sad?" Ja kažem "ništa" i pritisnem dugme za sprat iznad mog. Vrata na spratu iznad se otvore tako da mogu da izađem. Ja kažem njima dvema da je bolje da izađu i idu peške da im se ne bi desilo da se i one zaglave. Onda gledam okolo da nađem poster i da im kažem da pozovu taj broj ako se zaglave, i od postera su naravno ostale samo froncle.
seceranac seceranac 11:23 26.04.2011

Anketa

mene razmisljanje naroda po ovom pitanju jako zanima pa bih hteo da proverim nesto. Najljubaznije molim citaoce da glasaju

nadam se da autor bloga nece zameriti posto i on/ona mogu od ovoga imati korist:

postavicu tri posta sa tri razlicita odgovora na isto pitanje a citaoci neka glasaju udarajuci preporuke


Ova reklama je:

ukoliko smatrate da su oba odgovora tacna molim vas odlucite se za jedan odgovor i glasajte samo za jedan
seceranac seceranac 11:24 26.04.2011

Re: Anketa

A) je losa jer zloupotrebljava decu za propagandne svrhe
seceranac seceranac 11:26 26.04.2011

Re: Anketa

B) je losa jer je deo predatorskog plana banaka da ljude zaduzi do guse
seceranac seceranac 11:26 26.04.2011

Re: Anketa

C) nije losa ni u kom pogledu
mikimedic mikimedic 11:27 26.04.2011

Re: Anketa

.
seceranac seceranac 11:29 26.04.2011

Re: Anketa

mikimedic
a jel moze i a) i b)



nazalost ne, moras se odluciti zbog cega je losija
NNN NNN 11:30 26.04.2011

Re: Anketa

mikimedic
a jel moze i a) i b)

Samo ako otpočneš štrajk glađu i žeđu... možda
Jukie Jukie 12:16 26.04.2011

Re: Anketa

seceranac
C) nije losa ni u kom pogledu

Ja sam glasao za C u vezi sa TV reklamom (iako mi se ne dopada GLUMA u reklami, pošto bebisiterka definitivno glumata kao one služavke u latinoameričkim telenovelama - da nije nosila hranu krenula bi da lamata rukama unaokolo; Marko preterano naglašava da je medonja kul - smanji doživljaj Marko, danas ćeš sresti još desetak medonja kada budete obišli ostalu decu koja su dobila svoju sobu; na gospođu bankarku smo se do sada privikli, a devojčica začudo jako lepo glumi za razliku od većine dece koju vidimo na našoj TV i koja su na nivou gorenavedene bebisiterke); tekst, poruka i izgled glumaca i enterijera mi se sviđaju.

Za bilbord mislim da je nejasan i zbunljiv, ali nije ni A ni B.
draft.dodger draft.dodger 11:27 26.04.2011

VASPITALA JE BANKA...

Pije kafu i postavlja totalno neprimereno pitanje!


EDIT...
Podsećanje na OOZINATOR!

arianna arianna 13:37 26.04.2011

Re: VASPITALA JE BANKA...

po meni ova reklama je klasična manipulacija decom i slanje dvosmislenih poruka

zašto se recimo u kampanjama za obezbedjivanje krova nad glavom ne krene od pomoći starim i bolesnim roditeljima koje treba dočuvati kako bi došli do stana i krova nad glavom, jer nisu baš svi u Srbiji samonikle tikve bez korena...a ne izvolite po kredit, pa samim tim i u dužničko ropstvo?

Jadne su nam reklamne poruke, u kojima devojčice liče na sponzoruše, koje umesto da se igraju sa lutkama, i da žive svoje bezbrižno detinjstvo, pozivaju mame i tate da ulaze u dužničko ropstvo tražeći svoju sobu, stan, a i brata?! i u kojima se forsiraju materijalne vrednosti pri tom zazire od činjenice u kome se nalazi naša država a to je siromaštvo,beda, nemogućnost zaposlenja,ostavljeni sami i bolesni stari roditelji, pad nataliteta

Gospodo marketing menadzeri: šaljete pogrešne, nakaradne i perfidne propagandne poruke, koje su za oštru osudu !!!-za zdravo i pravilno odrastanje dece, a i za brata (samim tim veći broj dece) nije potreban kredit!!
Jukie Jukie 14:08 26.04.2011

Re: VASPITALA JE BANKA...

A zamalo da napišem komentar na ovaj komentar
Yes! ne dam se zbuniti!
obradovic_m obradovic_m 13:53 26.04.2011

Reklamna najava je povučena

Izvinjavamo se svima koje je najava oglasne kampanje za novu ponudu naših stambenih kredita uznemirila. Kada smo videli reakciju javnosti, najava je povučena brzo koliko je to moglo biti u vreme praznika. I TV oglas kojem je najava prethodila je skraćen, pa će nova verzija biti bez sporne rečenice „A je l’ i ti imaš novi stan“ kojom se devojčica na kraju reklame obraća savetniku banke.

Namera kampanje je bila da ukaže na pogodnosti povoljnijih stambenih kredita (npr. nema naknade za kredit) koje mogu i ljudima koji do sada nisu razmišljali o kreditu za stan da učini kupovinu stana pristupačnijom.

Milan Obradović iz Sektora komunikacija Erste banke
Marko Jevtic Marko Jevtic 14:25 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

Čitajući komentar iz Erste banke, mislim da ipak treba malo smiriti strasti jer ne verujem da su imali nameru nekoga da povrede, omalovaže ili promovišu pogrešne vrednosti, pa ta ista banka je sponzorisala Edit i ja, BG Jazz festival, Exit i sl..

Bilbord koji sam i ja video - stvarno izgleda glupo, ali vidim i normalnu reakciju sa njihove strane, tako da je moje mišljenje da ih ne treba linčovati
ivankagrump ivankagrump 14:38 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

Ma odmah je bilo jasno da im to nije bila namera naravno, ali napravili su gresku jer im je promaklo na koje sve nacine ta reklama moze biti protumacena. (Kao Ceda i kanibali, etc)

Meni ta reklama deluje kao pritisak na roditelje da ucine nesto dobro za svoje dete (devojcica je ocito jako srecna i ponosna sto ima svoju sobu, dakle ako ste dobri roditelji usrecicete i svoje dete na taj nacin) ali to je model po kome se prave milioni reklama koje nikom ne smetaju (recimo sve reklame za Pampers pelene). Ovde je bio problem sto osim ovog znacenja moze da se lako ucita jos dosta drugih znacenja (recimo, siromasno dete koje nema stan vidi bilbord i oseca se ponizenim i ismejanim), sto je greska za koju je kriva Erste banka (tj. ko god je odobrio ovu kampanju).
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 14:52 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

Namera kampanje je bila da ukaže na pogodnosti povoljnijih stambenih kredita

lepo je kad usledi odgovor nakon reakcije javnosti, ali me stvarno zanima kako je došlo do procene da će maja u svojoj novoj sobi ukazati na pogodnosti povoljnijih stambenih kredita, te da će kupovina stana biti pristupačnija?

meni je nekako bliže ovo razmišljanje:

recimo, siromasno dete koje nema stan vidi bilbord i oseca se ponizenim i ismejanim


a možda i grešim.
cthulhu_overdrive cthulhu_overdrive 14:59 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

Marko Jevtic
Čitajući komentar iz Erste banke, mislim da ipak treba malo smiriti strasti jer ne verujem da su imali nameru nekoga da povrede, omalovaže ili promovišu pogrešne vrednosti, pa ta ista banka je sponzorisala Edit i ja, BG Jazz festival, Exit i sl..

Bilbord koji sam i ja video - stvarno izgleda glupo, ali vidim i normalnu reakciju sa njihove strane, tako da je moje mišljenje da ih ne treba linčovati

Ovde nije pitanje odgovornosti Banke za reklamu, jer garantujem da banka reklamu nije ni skriptovala ni snimala vec reklamna agencija (McCann Ericsson ili neka slicna...a tome kome te agencije pripadaju je ze off topic raspravu). reska banke je sto je reklamu morala da proveri pre objavljivanja, a ona a) jeste, ali im je bilo skupo da je menjaju, b) nije videla nikakav problem u ovalvoj reklami. S'obzirom da danas banke zaposlavaju 1 saradnika za kucanje, kuvanje kafe, nosenje bureka, obradu sitnih kredita... pitanje da li je isti(a) bio dovoljno kvalifikovan da shvati da li je ova reklama uvredljiva ili ne. Ja bih ipak tipovao na opciju a) - iliti kao i sve u Srbiji po principu APP (Ako prodje - prodje) cisto da niko ne ispadne kriv za dodatno trosenje novca na 5-10 minuta dosnimavanja/montaze
antioksidant antioksidant 15:11 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

ali me stvarno zanima kako je došlo do procene da će maja u svojoj novoj sobi ukazati na pogodnosti povoljnijih stambenih kredita

ne povoljnosti stambenih kredita vec povoljnosti stana (sa sve njenom sobom) - to bi trebalo da definise potrebu/problem
stambeni kredit se nudi kao resenje problema (drugi nacin je smrt bliskog, stambeno situiranog rodjaka - i to onog koji nema blize naslednike od majinih roditelja)
ono sto je greska u ovoj reklami je to sto deci tog uzrasta ne treba njihova soba - to je potrebno pubertetlijama - njima treba veeeelika spavaca roditeljska soba (i krevet odgovarajucih dimenzija) pa da svi spavaju zajedno...
druga stvar je sto kredite ne podizu maje vec roditelji pa je pitanje da li ovakvo "resenje" korespondira sa njihovim zeljama...
u svakom slucaju - zanimljiv nacin skretanja paznje na sebe
koksy koksy 16:02 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

Re: Reklamna najava je povučena

ali me stvarno zanima kako je došlo do procene da će maja u svojoj novoj sobi ukazati na pogodnosti povoljnijih stambenih kredita


ne povoljnosti stambenih kredita vec povoljnosti stana (sa sve njenom sobom) - to bi trebalo da definise potrebu/problem
stambeni kredit se nudi kao resenje problema (drugi nacin je smrt bliskog, stambeno situiranog rodjaka - i to onog koji nema blize naslednike od majinih roditelja)
ono sto je greska u ovoj reklami je to sto deci tog uzrasta ne treba njihova soba - to je potrebno pubertetlijama - njima treba veeeelika spavaca roditeljska soba (i krevet odgovarajucih dimenzija) pa da svi spavaju zajedno...
druga stvar je sto kredite ne podizu maje vec roditelji pa je pitanje da li ovakvo "resenje" korespondira sa njihovim zeljama...
u svakom slucaju - zanimljiv nacin skretanja paznje na sebe



obrni-okreni, meni ovaj blog - uključivo 90% postova, deluje kao prekomerno granatiranje .
ili kao nikolićev štrajk žeđu zbog izbora koji su petnaestog a ne osamnaestog.
jedan.kub jedan.kub 16:05 26.04.2011

Imali su i oni bisere


milioni reklama koje nikom ne smetaju (recimo sve reklame za Pampers pelene).

Ona reklama u kojoj se govori da su deca koja su nosila pampers pelene pametnija.
Bila je još jedna reklama banke? na tv-u (skinuta je posle nekoliko nedelja emitovanja), ne sećam se da se iko bunio a reč je o tekućem računu za kupovinu za tatu, za mamu i za ženu svog života sladoled a reč je o ćerki.

Trebalo bi da se neka komisija pozabavi kontrolom tih reklamnih poruka.
ivankagrump ivankagrump 16:24 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

deci tog uzrasta ne treba njihova soba - to je potrebno pubertetlijama - njima treba veeeelika spavaca roditeljska soba (i krevet odgovarajucih dimenzija) pa da svi spavaju zajedno


Pa vidis da je u planu i bata, a nije u redu da beba budi dete nocu na svakih par sati... Uzivi se malo u njihovu situaciju
vishnja92 vishnja92 16:53 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

recimo, siromasno dete koje nema stan vidi bilbord i oseca se ponizenim i ismejanim

ok, ovo cu protumaciti kao slobodu u tumacenju siromastva, mada je malo cudno.

siromasno dete koje nema stan vidi bilbord i oseca se ponizenim i ismejanim

ovo necu
deca koja zive kao podstanari (bi trebalo da) dobijaju uputstva od roditelja a ne od bilborda o tome kako mogu/zele/treba/ne treba da se osecaju.
o upotrebi siromastva kao uvrede - da ne pricam.

zašto se recimo u kampanjama za obezbedjivanje krova nad glavom ne krene od pomoći starim i bolesnim roditeljima koje treba dočuvati kako bi došli do stana i krova nad glavom, jer nisu baš svi u Srbiji samonikle tikve bez korena




sad, da li sam ja samonikla tikva zato sto sam podstanar, zato sto moji roditelji nisu stari&bolesni ili zato sto nemam ideju o tome da treba da umru da bi meni konacno poceo "nesiromasan" zivot?
ili mozda zato sto ne ocekujem da mi neko drugi kreira poteze, pa sam eto podstanar u svom gradu vec godinama - a postala sam to dobrovoljno, tako sto sam jednog dana rekla "ok, sad sam velika, odoh ja" - i nijednu kiriju od tada nikad niko drugi, sem mene, nije platio?

ljudi nisu podstanari zato sto su siromasni, nego zato sto im je to izmedju mogucih ponudjenih (roditelji, lopurde od banaka i kredita, udaja/zenidba za imucne kretene) resenja - neko raspolaze normalnim opcijama, neko ne, ali svako pravi izbor - elem, zato sto je biti podstanar u necijem slucaju tek najmanje zlo od ponudjenih.

obecala sam sebi da se ovde vise necu javljati jer je tzv Udruzenje tzv Roditelj sklono brisanju svega sto mu se ne svidja, ali eto.

inace, ne vidim veliku razliku izmedju rada banaka i ovakvih udruzenja - zasnivaju se na magli i senkama i jedni i drugi. ali to je vec problem moje percepcije :)
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 17:01 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena


Zahvaljujemo se Sektoru za komunikacije Erste banke na obavestenju o izmenama u kampanji.

Takodje, iskreno se nadamo da ce nas predlog o pojacanim i sistemskim merama nadzora od strane zakonski utemeljenih tela, naici i na podrsku kompanija-velikih oglasivaca, ali i medija i marketinskih agencija.

Zaista verujemo da ce svima biti lakse da kreiraju i sprovode svoje reklamne kampanje u uslovima koji podrazumevaju jasna i precizna pravila, narocito, kada je u pitanju odnos dece i marketinga, jer ce biti prinudjeni da ozbilno koriste i nesto sto se zove samo-evaluacija pre publikovanja nekog reklamnog sadrzaja. Tu i jeste koren problema i ove, ali i svih ostalih reklama koje su pomenute u ovom blogu i u komentarima.

A sve to ce uticati, barem na smanjenje broja ovakvih reakcija i dodatnih komplikacije koje oni koji se oglasavaju mogu imati u slucaju nepovoljne reakcije javnosti.
arianna arianna 17:27 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

ljudi nisu podstanari zato sto su siromasni, nego zato sto im je to izmedju mogucih ponudjenih (roditelji, lopurde od banaka i kredita, udaja/zenidba za imucne kretene) resenja - neko raspolaze normalnim opcijama, neko ne, ali svako pravi izbor - elem, zato sto je biti podstanar u necijem slucaju tek najmanje zlo od ponudjenih.


Bila sam i ja dugo podstanar pa mi nije problem da razumem to što pišeš
Naravno da izbor uvek postoji i da je biti podstanar nekada najprihvatljivije rešenje za sve, naročito za mladu porodicu koja ima ili tek planira potomstvo i roditelje koji logično žele svoj mir,
ali imam prilike da vidim i situaciju u kome sin jedinac neće ni da čuje za starog i iznemoglog roditelja koji nudi svoj dvosoban stan u centru Bg -a u zamenu za plaćen smeštaj u staračkom domu, koji sin odbija pod izgovorom da mora da plaća stambeni kredit, a sporan iznos skoro identičan

ono "tikva" odnosi se na sina koji zanemaruje brigu o ocu.

tebi višnja

ivankagrump ivankagrump 17:56 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

vishnja92
recimo, siromasno dete koje nema stan vidi bilbord i oseca se ponizenim i ismejanim

ok, ovo cu protumaciti kao slobodu u tumacenju siromastva, mada je malo cudno.


Deca verovatno i ne prave razliku izmedju imanja stana u posedu tj. placanja kredita i placanja stanarine, ali ako si videla bilbord, Maja je u svojoj sobi (naglaseno na bilbordu) i pita ostalu decu da li i ona imaju nesto svoje. Cak i deca (ili narocito deca, sebicni narcisoidni egocentrici kakvi jesu ) shvataju pozeljnost tog koncepta. Dete koje zivi u garsonjeri od 25 kvadrata sa roditeljima i bratom verovatno pri pogledu na bilbord pocinje da se oseca lose.

vishnja92
siromasno dete koje nema stan vidi bilbord i oseca se ponizenim i ismejanim


deca koja zive kao podstanari (bi trebalo da) dobijaju uputstva od roditelja a ne od bilborda o tome kako mogu/zele/treba/ne treba da se osecaju.
o upotrebi siromastva kao uvrede - da ne pricam.


Pa deca bi trebalo da dobijaju uputstva kako da se osecaju na raznim pametnim mestima, ali zelje i realnost su dve razlicite stvari. U realnosti socijalizacija dece podrazumeva komunikaciju sa vrsnjacima, uspostavljanje hijerarhije u vrsnjackoj grupi, konsenzus o vrednostima unutar te grupe, ismevanje clanova grupe koji nemaju ono sto se smatra vrednim i vodeca pozicija one dece koja to imaju i razne ostale divne stvari.
antioksidant antioksidant 18:46 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

obrni-okreni, meni ovaj blog - uključivo 90% postova, deluje kao prekomerno granatiranje .
ili kao nikolićev štrajk žeđu zbog izbora koji su petnaestog a ne osamnaestog.

upravo to
u svakom slucaju - zanimljiv nacin skretanja paznje na sebe

nisam mislio na banku
Jukie Jukie 18:55 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

antioksidant

ono sto je greska u ovoj reklami je to sto deci tog uzrasta ne treba njihova soba

Meni se ta soba jako sviđa jer liči na ovu moju, samo je kod mene sve fizički veće - krevet, police za knjige, same knjige, sama soba, ja .

Ta njena soba nije uopšte velika, nego je dete malo pa izgleda da ima puno prostora - možete da je zamislite kao pregrađeni deo veće sobe.

Dete će za par godina porasti dovoljno da neće više moći da sedi za tim stolićem za predškolce i mede, i kada se ubace veći krevet i veći sto sa računarom (i veće police sa većim knjigama ), soba će odjednom biti malecka i tesna.

Inače u tom uzrastu sam se igrao iza kauča koji je efikasno delio sobu na veći zajednički i manji moj deo koji može da se zamisli kao soba za igranje.

udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 19:45 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

Marko Jevtic, nije nam namera da bilo čiji rad omalovažavamo, naprotiv, uloga Udruženja je da ukaže na neke stvari koje očigledno niko ne kontroliše (a verujemo da ni banka nije bila samostalna u odlučivanju da li i kako da plasira kampanju snimljenu za šire tržište od našeg, dakle ne lokalizovanu kampanju samo za naše područje).
Verujemo da bi i kompanijama bilo lakše kada bi imali jasno omeđene kriterijume i pravila u okviru kojih mogu da rade a da ne naruše ni Zakon, ni konvencije koje smo kao zemlja potpisali.

udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 20:00 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

Pa možda zato što blog služi da se na njemu javno iznesu neka mišljenja koja zanimaju širu populaciju. Blog post o "tekućim aktivnostima" Udruženja ne bi niko hteo ni da čita, zato za to koristimo druge online kanale poput FB, sajta i slično.
Dakle, ko hoće da ima sliku o onome što UG RODITELJ radi, neće je formirati na osnovu bloga, ovde postujemo (kao što i sami vidite, retko) neke teme koje su, smatramo primerene za ovakav medij, ništa više.
Dakle, toplo preporučujem: http://roditelj.org ili http://www.facebook.com/#!/roditelj a može i da lepo dođete kod nas u kancelariju, ako vam zanima NVO aktivizam u ovoj oblasti.
Nismo hejteri, to htedoh reći :)))
vishnja92 vishnja92 20:17 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

Bila sam i ja dugo podstanar pa mi nije problem da razumem to što pišeš

ja to nisam pisala sa pozicije frustracije vec iskustveno.
kao neko ko sa decom zivi u vec petom stanu (na ne divljem, nego divljackom trzistu rentijerske bahatosti), tvrdim da je svako dete-podstanar tokom svog kratkog zivota dozivelo xy mnogo neprijatnijih i upecatljivijih (ali takodje i dragocenih + lepih, za cudjenje) scena nego sto je uvid u neki tupsonski bilbord neke tupsonske banke.

zato mi je ultrasmesna najpre citava carlama koja se digla oko tek lose smisljenog i neduhovitog bilborda (i jako mi je zao sto ne uspevam da primetim gde je tu mesto zloupotrebe, osim sto neko hoce nekome da uzme novac. cemu bilbordi i sluze)
Dete koje zivi u garsonjeri od 25 kvadrata sa roditeljima i bratom verovatno pri pogledu na bilbord pocinje da se oseca lose.

ne razumem.
dete koje zivi u garsonjeri od 25 kvadrata vec ima niz sasvim specificnih gubitaka i dobiti, svojih licnih, zbog tih 25 kvadrata (jako me zanima samo kako vidis razvoj deteta koje zivi u svojih, spram onog koje zivi u tudjih 25 kvadrata), da bi jedan bilbord mogao da mu utice na bilo sta.

jel vi bre ljudi zivite u reklamama ili gde?!?!?
jel prica neko nesto ikad ever u zivotu sa tom svojom decom, kada ih tako lako potezete i kukumavcite u njihovo ime? i to zbog gluposti, posto se za zaista bitne stvari nema, je li, vremena?

U realnosti socijalizacija dece podrazumeva komunikaciju sa vrsnjacima, uspostavljanje hijerarhije u vrsnjackoj grupi, konsenzus o vrednostima unutar te grupe, ismevanje clanova grupe koji nemaju ono sto se smatra vrednim i vodeca pozicija one dece koja to imaju i razne ostale divne stvari.

ti pricas o klincima u pubertetskom periodu a ne o deci-deci.
(molim admine da mi poprave onog odustajuce-rezigniranog smajlija)
Jukie Jukie 20:37 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

Jako mi se sviđaju ova prva dva dela komentara

a za ovaj treći sam dva puta krenuo da pišem odgovor pa sam izbrisao.
Bolje da se koncentrišem samo na pozitivno komentarisanje.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 20:39 26.04.2011

Re: Imali su i oni bisere

E, konacno neko prica o poenti
Dakle, nama kao privatnim licima reklama ili bilo koje drugo marketinsko cedo moze da se dopada ili ne da nam bude dosadna, glupa, kakva god, ali mora da postoji neko ko kontrolise zakonitost (kao sto na primer treba da se radi kada je u pitanju uadaptirano mleko i sve zamene za majcino mleko, a to regulistu 3 zakona, i NIKO ne kontrolise), i eticke norme na kraju krajeva.
vishnja92 vishnja92 20:54 26.04.2011

Re: Imali su i oni bisere

mozda sam propustila poentu, ali Vas molim da svojim recima objasnite gde se u svemu ovome krije zloupotreba deteta. ja je zaista ne vidim.

manipulacija decom se svakodnevno odvija na svim nivoima - u porodici i skoli, prvenstveno - i naspram toga je ova reklama potpuno nebitna. ali ovo nije prica o manipulaciji nego o krsenju zakona, kako razumem.

bankarsko obmanjivanje se odvija vec par tisuca godina, i ako je poenta u tome sto su stigli i do dece - opet ne razumem. posle igara sa porodicama, drzavama, hlebom miliona, zgrtanjem, besramnim reklamiranjem na svim nivoima - ovo vise spada u (nepostojecu) bankarsku etiku nego u vas delokrug.

ako stitite siromasne isl (kako se gore moglo procitati) - siromasni ne gledaju bilborde, verujte. pogledajte malo oko sebe i probajte da im uhvatite pogled.

ako su tema deca konzumenti, tek onda ne razumem. imate 485374948 tema pre ove da ih zastitite. svako dete u uzrastu od 10 godina je korisnik fba a vi se ovde glupirate sa... vec necim.


ok, da svedem i ponovim - sta je tacno Vasa optuzba?
mili92 mili92 21:09 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

Ispeci pa reci. Kome se žurilo te je dozvolio da se dogodi ovakav propust, valjda postoji neka interna kontrola. Ovako tres, pa ako prođe, dobro je!
ivankagrump ivankagrump 21:19 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena


ne razumem.
dete koje zivi u garsonjeri od 25 kvadrata vec ima niz sasvim specificnih gubitaka i dobiti, svojih licnih, zbog tih 25 kvadrata (jako me zanima samo kako vidis razvoj deteta koje zivi u svojih, spram onog koje zivi u tudjih 25 kvadrata), da bi jedan bilbord mogao da mu utice na bilo sta.


Ne vidim neku znacajnu razliku, kao sto sam i napisala sumnjam da deca prave razliku izmedju placanja rate kredita i placanja stanarine (novac ide ili nezajazljivim bankama ili bahatim rentijerima, da budem iskrena ne vidim zasto je ovo drugo bolje). A specificni dobici deteta koje odraste u 25 kvadrata su kao specificni dobici deteta koje je pravilo svoje igracke zajedno sa roditeljima u domacoj radinosti - kada poraste, postane svesno sta je time dobilo, ali dok raste, oseca se / tretirano je kao autsajder i zavidi ostaloj deci koja imaju action man-ove i barbike. (Da, pricam o deci deci, kod pubertetlija se samo sve ono lose sto u vrsnjackim grupama vec postoji naduvava do gigantskih razmera, pa odraslima postaje ociglednije i dovodi ih u zabludu da se to tek tada pojavilo.)

Bilbord nije samo slika sa recima, nego vrsnjakinja Maja. A vrsnjaci jako uticu na svasta.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 21:25 26.04.2011

Re: Imali su i oni bisere

vishnja92
mozda sam propustila poentu, ali Vas molim da svojim recima objasnite gde se u svemu ovome krije zloupotreba deteta. ja je zaista ne vidim.

manipulacija decom se svakodnevno odvija na svim nivoima - u porodici i skoli, prvenstveno - i naspram toga je ova reklama potpuno nebitna. ali ovo nije prica o manipulaciji nego o krsenju zakona, kako razumem.

bankarsko obmanjivanje se odvija vec par tisuca godina, i ako je poenta u tome sto su stigli i do dece - opet ne razumem. posle igara sa porodicama, drzavama, hlebom miliona, zgrtanjem, besramnim reklamiranjem na svim nivoima - ovo vise spada u (nepostojecu) bankarsku etiku nego u vas delokrug.

ako stitite siromasne isl (kako se gore moglo procitati) - siromasni ne gledaju bilborde, verujte. pogledajte malo oko sebe i probajte da im uhvatite pogled.

ako su tema deca konzumenti, tek onda ne razumem. imate 485374948 tema pre ove da ih zastitite. svako dete u uzrastu od 10 godina je korisnik fba a vi se ovde glupirate sa... vec necim.


ok, da svedem i ponovim - sta je tacno Vasa optuzba?



Ono što nam smeta smo napisali u tekstu.
Ako Vas zanima čime se još bavimo (a tu između ostalog spadaju i razne zloupotrebe dece) možete pogledati naš sajt http://roditelj.org, javiti se emalom ili doći u prostorije Udruženja u TC Zemunikum, lokal 44.



vishnja92 vishnja92 21:37 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

dok raste, oseca se / tretirano je kao autsajder i zavidi ostaloj deci koja imaju action man-ove i barbike

izvinjavam se opet.
kakve veze u zemlji Srbiji ima stambeni status (zivot u zajednici; podstanarstvo - dobro/lose stojece; sopstveni skuceni prostor; sopstveni nekako-vec-stecen solidan stan) sa Kenovima i Barbikama? upravo o tome pricam - te stvari nisu ni na koji nacin povezane. dete moze imati sve, ali ne i svoj stan. moze imati svoj stan, i nista drugo. moze imati i stan i sve, a biti nesrecno. moze biti srecno i imati puno toga, a da zivi u tudjoj nekretnini... kombinacija je bezbroj.

ali ceo ovaj blog je jedan bedan klise koji sve to zanemaruje, i to pokusavam da kazem.
i sto vise opstih mesta, tim je ludji.



ps
arianna
ivankagrump ivankagrump 22:02 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

kombinacija je bezbroj.


A komsija Meda koji pije kafu u Majinoj sobi je dobitna kombinacija. (Rekoh vec, svojina je za decu apstraktan pojam - mozda ne razumeju finu razliku izmedju kredita i podstanarskog statusa, ali razumeju razliku izmedju zivota u zajednickoj prostoriji i imanja svoje sopstvene sobe). Da li stvarno mislis da prosecno dete ne bi volelo da ima sopstvenu sobu*? Da bi se upustalo u intelektualna razmatranja o vezi materijalnih dobara i srece?

*uzeti u obzir da ta zelja raste kako raste vrednost imanja svoje sobe u vrsnjackoj grupi, a reklame su tu da povecaju tu vrednost - reklame deluju i na decu na isti nacin kao i na odrasle
vishnja92 vishnja92 22:09 26.04.2011

Re: Reklamna najava je povučena

ja mislim da je tebi poslednji trenutak da se uclanis u Udruzenje Roditelj.
ne znam sta drugo da ti kazem.

kada procitas taj udzbenik koji trenutno konsultujes, probaj malo da za promenu zveras okolo. pomaze :)
(ponekad)

e da - priznanje za spin doktorat, naravski :)))))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana