Ljudska prava

„GUŠENJE“ PRIVATNE INICIJATIVE

Freedom of Information RSS / 28.04.2011. u 12:26

Autor: Rodoljub Šabić

Pre tri dana Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo je rešenje kojim je zabranio dalju obradu podataka o ličnosti u okviru tzv. „Centralizovane školske baze podataka i sistema za obaveštavanje roditelja o uspehu učenika" i naložio Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje AP Vojvodine i preduzeću WDV Soft d.o.o. da odmah po prijemu rešenja zatvore sve pristupe bazi podataka iz lokalnih i spoljnih mreža a da u roku od 10 dana od prijema rešenja brišu iz navedene baze podataka podatke o ličnosti za ukupno 200.271 lice (učenika, roditelja, nastavnog i vannastavnog osoblja).
Оsnovni razlog za donošenje ovakvog rešenja bio je to što je čl. 42. Ustava Srbije utvrđeno da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje zakonom, a nijednom odredbom ni jednog zakona nije predviđen osnov za uspostavljanje i funkcionisanje ovakve zbirke podataka.
Juče je Pokrajinski sekretarijat nadležan za obrazovanje saopštio da su školama upućena obaveštenja o gašenju projekta, te da će u roku postupiti po nalogu iz rešenja Poverenika.
Prateći reakcije javnosti, uključujući i komentare građana na elektronskim medijima, rekao bih da je velika većina razumela i da podržava potez Poverenika. Ne svi, što je sasvim prirodno. Ali ipak, da budem iskren, imajući u vidu sve okolnosti, prilično me je iritiralo da su neki u tom potezu prepoznali „gušenje privatne inicijative".
Povod za to su verovatno reči iz javnog saopštenja Poverenika „zbirka podataka funkcioniše na način koji nije moguće dovesti u sklad da zahtevima svrsishodnosti i bezbednosti. Zbirka koja je veoma velika i na prvi pogled delikatna i od rekao bih nacionalnog značaja, nalazi se pod punom administrativnom kontrolom privatne firme koja je u većinskom vlasništvu jednog stranog preduzeća i manjinskom vlasništvu četvorice stranih državljana i u značajnoj meri je stavljena u funkciju realizacije njihovih komercijalnih interesa."
Šta je u tim rečima problematično? Pola radnog veka proveo sam kao privatnik, nemam apsolutno ništa protiv slobodne privatne inicijative. Naprotiv, vidim je kao bitan uslov funkcionisanja i prosperiteta društva. Ali i ona, kao i uostalom sve drugo, mora imati neke limite. Naravno da smatram sasvim prihvatljivim da privatna firma učestvuje na konkursu za izradu softvera i da pobedi, razume se. Ali, koliko je zemalja u kojima, sa stanovišta i svrsishodnosti i bezbednosti smatra normalnim se ovakve zbirke stave pod isključivu, punu administrativnu kontrolu privatnih subjekata? Ako je to dobro rešenje da li bi to mogli da učine npr. MUP ili BIA? I da li bi, i u njihovom slučaju, odbijanje takve mogućnosti bilo „gušenje privatne inicijative"?
Ali, šalu na stranu, ako se već bavimo „gušenjem privatne inicijative" valjalo bi potražiti odgovore na bar nekoliko otvorenih pitanja.
Kako je uopšte moguće da poziv za učešće na javnom konkursu radi realizacije ma kog javnog projekta dobije preduzeće koje u tom trenutku i ne postoji? (Poziv je upućen 25. 06. 2010., a WDV Soft je u registar APR-a upisano 30. 06. 2010.)
Kako je uopšte moguće da to par dana staro „novorođenče" da dokaže da poseduje odgovarajuće reference i čak da pobedi na konkursu? (Učesnici konkursa su morali dostaviti uredne reference realizovane u 2007., 2008. i 2009.)
Kako i zašto je moguće da se zbirka podataka čuva na iznajmljenom, plaćenom serveru trećeg subjekta, (WDV Soft nema svoj), iako Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa poseduje odgovarajuće, čak kvalitetnije servere? (već plaćene novcem poreskih obveznika)
Mogućnost da se u odsustvu pravih odgovora na ova i slična pitanja „završavaju poslovi", je sama po sebi gušenje prave, Ustavom zajamčene, slobode preduzetništva. To je najdirektnije gušenje privatne inicijative. Treba učiniti sve da ta mogućnost bude kompromitovana i eliminisana. Zato se nadam da je rešenje Poverenika sa početka teksta, iako je naravno za svoj glavni cilj imalo nešto drugo, tome bar malo doprinelo.



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 12:44 28.04.2011

више одвојених тема

1. да ли уопште треба имати такву базу података?

2. да ли је ок дозволити приватном сектору да учествује у том подухвату?

3. да ли је било неправилности у поступку избора?


и једно питање преко свега - да ли ви сматрате да би се подаци чували без накнаде на серверу управе за заједничке послове покрајинских органа? ако је тако, зар то не би била злоупотреба поверених ресурса?
Freedom of Information Freedom of Information 13:21 28.04.2011

Re: више одвојених тема

antioksidant
1. да ли уопште треба имати такву базу података?2. да ли је ок дозволити приватном сектору да учествује у том подухвату?3. да ли је било неправилности у поступку избора?

1.Slične zbirke podataka o školama postoje u svakoj organizovanoj državi.Naravno mogu biti organizovane na različite načine.Mogu da budu jedinstvene na nivou države,ili decentralizovane ili kombinovane.Ali u našem slučaju,imajući u vidu Ustav bilo koje od mogućih rešenja moralo bi imati osnov u zakonu.
2.Načelno da.Uz odgovarajuće limite pre svega sa stanovišta svrsishodnosti,potom i bezbednosti.
3.Na osnovu tri pitanja koja sam u postu naveo,i odgovora na njih koji se prosto nameću, to možete zaključiti i sami.
и једно питање преко свега - да ли ви сматрате да би се подаци чували без накнаде на серверу управе за заједничке послове покрајинских органа? ако је тако, зар то не би била злоупотреба поверених ресурса?

Ta naknada je već plaćena.Taj server je nabavljen novcem iz budžeta,dakle novcem poreskih obveznika.I to valjda sa idejom da služi za to da bi se na njemu "skladištili" podaci odnosno zbirke za koje je sama država odnosno pokrajina utvrdila da su joj potrebni za izvršavanje funkcija. Jel mislite da je opravdano i racionalno da ti isti poreski obveznici za to plaćaju još jednom?
antioksidant antioksidant 13:30 28.04.2011

Re: више одвојених тема

нисам мислио да је потребно да ми одговарате на питања, јер су ваши ставови по њима сасвим јасни и из уводног текста. сматрао сам да је пожељно раздвојити теме које се у уводном тексту надовезују једна на другу као да су повезане (а свака је потпуно невезана за остале 2)

што се тиче овог сервера - да ли са сигурношћу знате да је сервер "sa idejom da služi za to da bi se na njemu "skladištili" podaci odnosno zbirke za koje je sama država odnosno pokrajina utvrdila da su joj potrebni za izvršavanje funkcija"?

дакле - није битно што је набављен новцем пореских обвезника (теоретски могао је бити набављен и из донације) већ са којом сврхом (идејом) је набављен.
ви горе кажете "valjda sa idejom da služi za to da bi se na njemu "skladištili" podaci odnosno zbirke za koje je sama država odnosno pokrajina utvrdila da su joj potrebni za izvršavanje funkcija" али то не знате са сигурношћу. Ипак у уводном тексту износите питање:

"Kako i zašto je moguće da se zbirka podataka čuva na iznajmljenom, plaćenom serveru trećeg subjekta, (WDV Soft nema svoj), iako Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa poseduje odgovarajuće, čak kvalitetnije servere? (već plaćene novcem poreskih obveznika)"

дакле да се вратимо на питање рационалности - ако је сервер купљен са идејом да покрајина све своје базе података држи на њему онда ок али такав приступ могао би бити поприлично нерационалан (у зависности од обима и броја предвиђених база као и начина коришћења и броја корисника).
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:40 28.04.2011

Re: више одвојених тема

antioksidant
1. да ли уопште треба имати такву базу података?

Чему служи, колико кошта, која је корист? Да ли родитељи умају могућност одбијања? Зашто није било расправе по овом питању и на крају, можда чак и непосредног одлучивања?
petar_p petar_p 17:17 28.04.2011

Re: више одвојених тема

Freedom of Information
antioksidant
1. да ли уопште треба имати такву базу података?

1.Slične birke podataka o školama postoji u svakoj organizovanoj državi.Naravno mogu biti organizovane na različite načine.


Ne znam za detalje kako je u "organizovanim drzavama", ali zdravorazumski gledano, jedini smisao ovakve baze bio bi arhiviranje podataka i statisticka obrada, ali nikako ne bi smelo da se dozvoli da baza sluzi kao orvelovski Veliki Brat! Pogotovu na tamo necijim racunarima i sa tamo necijim softverom. Zvuci mi vise nego logicno da uvid u dnevnik moze da ima samo ucenik, roditelji, predmetni nastavnik i neke strucne sluzbe skole, i ama bas niko vise (bez nekog specijalnog zahteva i dozvole).
Freedom of Information Freedom of Information 17:54 28.04.2011

Re: више одвојених тема

antioksidant
нисам мислио да је потребно да ми одговарате на питања, јер су ваши ставови по њима сасвим јасни и из уводног текста. сматрао сам да је пожељно раздвојити теме које се у уводном тексту надовезују једна на другу као да су повезане (а свака је потпуно невезана за остале

Vi i ja možemo, u pogledu (ne)povezanosti tih tema imati različita subjektivna mišljenja ali u konkretnom slučaju te teme su objektivno nerazdvojne.
ако је сервер купљен са идејом да покрајина све своје базе података држи на њему онда ок али такав приступ могао би бити поприлично нерационалан

Možda ali samo hipotetički.U stvarnosti serveri kojima raspolaže služba za zajedničke poslove pokrajinskih ogana mogu bez ikakvih problema da odgovore i ovom i složenijim zadacima što je uostalom i bilo predviđeno.
Freedom of Information Freedom of Information 20:25 28.04.2011

Re: више одвојених тема

petar_p

jedini smisao ovakve baze bio bi arhiviranje podataka i statisticka obrada, ali nikako ne bi smelo da se dozvoli da baza sluzi kao orvelovski Veliki Brat! Pogotovu na tamo necijim racunarima i sa tamo necijim softverom.

Baza osim podataka o učenicima sadrži i podatke o nastavnom i van nastavnom osoblju,direktorima i članovima upravnih odbora.Može dakle da se koristi u različite svrhe.Ali u svakom slučaju ste u pravu,za svakog od njih treba da sadrži samo podatke nužne za ostvrenje svrhe.I ti podaci treba da budu zaštićeni i dostupni samo unapred definisanom krugu ljudi koji je neophodan za ostvarenje svrhe.
antioksidant antioksidant 07:38 29.04.2011

Re: више одвојених тема

Vi i ja možemo, u pogledu (ne)povezanosti tih tema imati različita subjektivna mišljenja

narocito o "svrsishodnosti" učestvovanja privatnog sektora

ali u konkretnom slučaju te teme su objektivno nerazdvojne.
sasvim verovatno ali vi reagujete samo ako baza nije kreirana u skladu sa zakonom (to da li učestvuju privatnici u njenom kreiranju i da li je javna nabavka bila namestena moze biti samo deo novinarskog teksta i predmet istrage drugih organa (sto se iskreno nadam da ce se i desiti))
U stvarnosti serveri kojima raspolaže služba za zajedničke poslove pokrajinskih ogana mogu bez ikakvih problema da odgovore i ovom i složenijim zadacima što je uostalom i bilo predviđeno.

ako je tako bilo predviđeno onda ste u pravu. ako...
arthur_dent arthur_dent 13:31 29.04.2011

Re: више одвојених тема

antioksidant

narocito o "svrsishodnosti" učestvovanja privatnog sektora


petar_p
Ne znam za detalje kako je u "organizovanim drzavama", ali zdravorazumski gledano, jedini smisao ovakve baze bio bi arhiviranje podataka i statisticka obrada, ali nikako ne bi smelo da se dozvoli da baza sluzi kao orvelovski Veliki Brat! Pogotovu na tamo necijim racunarima i sa tamo necijim softverom. ...


Ne razumem ovaj progon "privatnog sektora" i "tamo necijeg softvera", jer u svemu ovome to je najmanji problem. Pretpostavljam de je i postojeci elektronski dnevnik upravo proiyvod neke privatne firme, jer mi nemamo drzavnu isntituciju koja se bavi razvojem komercijalnih programa.
Pojedine institucije poseduju IT centre koji se bave razvojem nekih specijalizovanih programa za licnu upotrebu, ali takca situacija nije u skolstvu.

Uostalom, cak i da postoji takva institucija, bilo bi nerealno da se ovakvi poslovi dodeljuju njoj bez organizovanja tendera sa par konkurentskih firmi.

Dakle, dosta programa koje drzavne institucije koriste su upravo kreirale privatne firme sto je samo po sebi sasvim ispravno i ekonomski gledano isplativo (naravno ovo funkcioise u situacijama kad tenederi nisu namesteni)


Dva realna problema u ovom slucaju leze u cinjenici sto je tender namesten na veoma los nacin
i sto je baza podataka ostavljena nezasticena.

Prvi problem je posledica izrazite korupcije i nevoljnosti drzave da se izbori sa tim problemom.
Drugi problem lezi u tome sto su upravni kadrovi u vecini nasih firmi jako lose upoznati se informatickim tehnologijama, a kad i zaposle nekog u IT sektroru to se uglavnom svodi na rodbinske veze.
Ovo nije prva provala u servere drzavnih institucija, a cak i da posmatramo samo 2011. god, ovo predstavlja 3-4 provalu.

Dokle god ne resimo problem korupcije i namestenih tendera, ovakve stvari nece ni nestati, jer te firme sa "vezom" u pravilu imaju losije aplikacije od konkurencije, jer ne moraju da se trude oko njih kad vec imaju osiguranu prodaju.



sahmatbg sahmatbg 12:50 28.04.2011

pravna država

Ova zaista ohrabrujuće efektna i uspešna akcija poverenika je pokazala da se ,uz dovoljno energije i principijelnosti, može dokazati da čak i danas u Srbiji nije nemoguće funkcionisanje onog što se u normalnom svetu zove PRAVNA DRŽAVA.
apectator apectator 19:45 28.04.2011

Re: pravna država

da se ,uz dovoljno energije i principijelnosti, može dokazati da čak i danas u Srbiji nije nemoguće funkcionisanje onog što se u normalnom svetu zove PRAVNA DRŽAVA.

jedan.kub jedan.kub 22:02 28.04.2011

Re: pravna država

sahmatbg
Ova zaista ohrabrujuće efektna i uspešna akcija poverenika je pokazala da se ,uz dovoljno energije i principijelnosti, može dokazati da čak i danas u Srbiji nije nemoguće funkcionisanje onog što se u normalnom svetu zove PRAVNA DRŽAVA.

Da li je šteta već učinjena?
Da li se zna koja su to lica učestvovala u sakupljanju podataka i na koji način je moguće od njh tražiti da unište iste?
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 13:23 28.04.2011

Security Standard

Za čuvanje i obradu podataka osetljivih po pitanju bezbednosti, postoje određeni standardi. Jedan od njih je ISO 27001, koji bi verovatno bio standard primenjiv (rekao bih obavezan) za ovaj slučaj. Baš bi bilo interesantno saznati da li ta firma zadovoljava ovaj standard i da li je on bio zahtevan u konkursu (tenderu) za ovu uslugu? U većini zapadnih zemalja ne možete dobiti posao na tenderu, koji podrazumeva čuvanje i obradu osetljivih podataka, a pogotovu za državne institucije, organe i slično, kao ni za mnoge PLC (Public Listed Companies, firme izlistane na berzi), ako nemate implementiran i sertifikovan ISO 27001.

Naravno, nije to jedina stvar koja je bitna za ovaj slučaj, ali je jedan od elemenata o kojima, verujem, treba voditi računa.
antioksidant antioksidant 13:31 28.04.2011

Re: Security Standard

Naravno, nije to jedina stvar koja je bitna za ovaj slučaj,

мени би била најбитнија а очекивао бих и поверенику
Atomski mrav Atomski mrav 14:12 28.04.2011

Re: Security Standard

ISO 27001 standard dakako nije obavezan na nameštenom tenderu...
Freedom of Information Freedom of Information 18:09 28.04.2011

Re: Security Standard

Dragan Pleskonjic
Za čuvanje i obradu podataka osetljivih po pitanju bezbednosti, postoje određeni standardi. Jedan od njih je ISO 27001, koji bi verovatno bio standard primenjiv (rekao bih obavezan) za ovaj slučaj. Baš bi bilo interesantno saznati da li ta firma zadovoljava ovaj standard i da li je on bio zahtevan u konkursu (tenderu) za ovu uslugu? U većini zapadnih zemalja ne možete dobiti posao na tenderu, koji podrazumeva čuvanje i obradu osetljivih podataka, a pogotovu za državne institucije, organe i slično, kao ni za mnoge PLC (Public Listed Companies, firme izlistane na berzi), ako nemate implementiran i sertifikovan ISO 27001.Naravno, nije to jedina stvar koja je bitna za ovaj slučaj, ali je jedan od elemenata o kojima, verujem, treba voditi računa.

Jel ozbiljno pitate Dragane? Govorimo o preduzeću koje u trenutku otvaranja pozivnog konkursa nije ni postojalo.
antioksidant
Naravno, nije to jedina stvar koja je bitna za ovaj slučaj,мени би била најбитнија а очекивао бих и поверенику

I ja,razume se, mislim da je to u načelu veoma bitna stvar. Ali nepostojanje bilo kakvog zakonskog osnova za uspostavljanje ovakve zbirke u konkretnom slučaju je čini irelevantnom. Usput,kad već spominjemo ISO 27001 koliko znate firmi u Srbiji koje ga imaju?
maksa83 maksa83 14:03 28.04.2011

podrška

Gos'n Šabić, ponovo u sridu.

Podrška!
apectator apectator 19:48 28.04.2011

Re: podška

ponovo u sridu.

Podrška!

Hansel Hansel 14:28 29.04.2011

Re: podrška

Svaka čast, gospodine Šabiću, još jednom, i hvala na svemu što radite - za sve nas!
petar_p petar_p 16:58 28.04.2011

brisanje baze je sjajna vest

Osim sto nije u skladu sa Ustavom, na sta je reagovao Poverenik, cini mi se da bi ovakva 'baza' podataka i ovakav nacin 'obavestavanja' roditelja, kada bi se implementirali, imali katastrofalne posledice na srednji i duzi rok!

Iz perspektive ucenika, to bi bila potpuna elektronska nadziranost dnevnih aktivnosti (izostanaka, ocena, komentara o uspehu, ponasanju...) sto bi dovelo u krajnjoj instanci do potpune degeneracije porodicnih odnosa. Stvar je u tome sto medjuljudski i porodicni odnosi pocivaju na komunikaciji, koju elektronska nadziranost ponistava. Znaci nema komunikacije roditelja sa decom ni roditelja sa nastavnicima, obavestenja dobijate na sms ili mailom. Time se ujedno gubi i mehanizam koji omogucava da se negativne stvari poprave, a stvari se svode na brutalan 'crno-beli' tj. 'digitalni' sistem nagrade i kazne. U krajnjoj instanci to bi brzo dovelo do otudjenja izmedju roditelja, dece i profesora. Sistem dubinski podriva instituciju poverenja, koja je cini mi se kljucna u skolskom periodu u kome se licnost formira!
Freedom of Information Freedom of Information 20:00 28.04.2011

Re: brisanje baze je sjajna vest

S pravom ukazujete na nešto što se u vezi sa realizacijom ovakvih projekata ne sme zanemarivati. Sigurno da su pored pravnih i bezbednosnih aspekata relevantni i drugi, pedagoški, psihološki, etički...
Jukie Jukie 00:17 29.04.2011

Re: brisanje baze je sjajna vest

petar_p

Iz perspektive ucenika, to bi bila potpuna elektronska nadziranost dnevnih aktivnosti (izostanaka, ocena, komentara o uspehu, ponasanju...) sto bi dovelo u krajnjoj instanci do potpune degeneracije porodicnih odnosa. Stvar je u tome sto medjuljudski i porodicni odnosi pocivaju na komunikaciji, koju elektronska nadziranost ponistava. Znaci nema komunikacije roditelja sa decom ni roditelja sa nastavnicima, obavestenja dobijate na sms ili mailom. Time se ujedno gubi i mehanizam koji omogucava da se negativne stvari poprave, a stvari se svode na brutalan 'crno-beli' tj. 'digitalni' sistem nagrade i kazne. U krajnjoj instanci to bi brzo dovelo do otudjenja izmedju roditelja, dece i profesora. Sistem dubinski podriva instituciju poverenja, koja je cini mi se kljucna u skolskom periodu u kome se licnost formira!

Ja sam nekako uvek bio uveren da roditelji koji se interesuju za ponašanje i uspeh svoje dece u školi već dobijaju te informacije direktno od predmetnog nastavnika ili bar od razrednog starešine kao posrednika (kojim bi se olakšavala komunikacija), a da roditelji koji detetu kažu "tvoj život, gledaj šta ćeš" tu bazu podataka nikad neće ni otvoriti.

Po meni bi elektronski dnevnik trebalo da ima oblik dvodelnog teksta na stranici:
- prvi bi bio kao poruka poslata na mejling listu i čitali bi je svi učenici i roditelji datog odeljenja, gde bi nastavnik objavljivao datume predstojećih testova, opšte utiske o rezultatima testova (bez onoga "Petar Petrović nije znao četvrto pitanje" nego u smislu "veliki broj vas je napisao da planarije imaju usta napred na telu a analni otvor pozadi; to nije tačno; pročitajte tekst još jednom" ), najave važnih događaja (opštinsko takmičenje u sledeću subotu; prijavite se za odlazak u pozorište do srede; ne zaboravite da do četvrtka donesete dozvolu od roditelja da idemo na izlet na Avalu itd.), podsetnike do kada treba da pročitaju lektiru ili donesu rezultate projekta na pregled itd.
- drugi deo bi bile ocene datog učenika, što bi čitali samo taj učenik i njegov roditelj. Pošto postoje ishodi za svaki predmet (ili bi nastavnik trebalo sam da ih napravi u svakom slučaju, da zna šta ocenjuje), samo bi trebalo upisati brojku ili komentar za svaki ishod u odgovarajuću kockicu.

Naravno postojeći elektronski dnevnici imaju svoje probleme, pre svega nisu dobro napravljeni pa se mučiš da ukucaš ocenu, drugo nema prostora za komentare, treće jedna koleginica mi je skrenula pažnju da samo jedan nastavnik sme da bude ulogovan istovremeno; tako da bih ja te e.d. pobacao i sve napravio od početka kako valja.

Evo male slikice da se razonodite:
vojislav948 vojislav948 17:15 28.04.2011

ima li ga


Da li će se u Srbiji konačno naći neko da sve stavi na pravo mesto, da premeri, izmeri meru u svemu za državu Srbiju, da ukine sve što treba ukinuti, da konačno građani Srbije više ne budu zakinuti, povređeni, uvređeni i obespravljeni. Ima li takvog, ako nema da ga napravimo, ako ima pronađimo ga, dok nas još ima. Ako sve to uradi predložićemo ga za Nobelovu nagradu, za zaštitu ljudskog dostojanstva.Moje poštovanje za vas gospodine Šabiću.
jedan.kub jedan.kub 22:11 28.04.2011

Re: ima li ga

vojislav948

Da li će se u Srbiji konačno naći neko da sve stavi na pravo mesto, da premeri, izmeri meru u svemu za državu Srbiju, da ukine sve što treba ukinuti, da konačno građani Srbije više ne budu zakinuti, povređeni, uvređeni i obespravljeni. Ima li takvog, ako nema da ga napravimo, ako ima pronađimo ga, dok nas još ima. Ako sve to uradi predložićemo ga za Nobelovu nagradu, za zaštitu ljudskog dostojanstva.Moje poštovanje za vas gospodine Šabiću.


Mislim da svako mora da da svoj doprinos u ostvarivanju sopstvenih prava u komunikaciji sa javnim i državnim sektorom.
Kad god smo u nečemu od tih prava zakinuti, postoje mogućnosti (inspekcije, komisije, ministarstva) da se sami izborimo.
vojislav948 vojislav948 08:03 29.04.2011

Re: ima li ga


Kad god smo u nečemu od tih prava zakinuti, postoje mogućnosti (inspekcije, komisije, ministarstva) da se sami izborimo.


Da li vi to zaista ozbiljno mislite i da li vi u to zaista verujete i da li ste probali na taj način da rešavate problem. Ja sam juče zvao Ministarstvo pravde samo da mi daju informaciju o predmetu, satima se niko ne javlja na telefone koje su sami istakli na sajtu. U sekretarijatu Ministarstva pravde službenica mi je na najgrublji mogući način saopštila da ona nikoga ne može da posavetuje i pitala me ko mi je uopšte dao taj broj. Hoću da vam kažem da to nije način da vi rešavate vaše probleme, zašto onda postoje institucije države ako vi to morate rešavati po proceduri koju ste vi naveli i koju sam ja nažalost pokušao.
jedan.kub jedan.kub 16:43 29.04.2011

Re: ima li ga

Pisala sam dva pisma ministarstvima i Narodnoj kancelariji predsednika, i naravno da su mi odgovorili i resili u moju korist sto je bilo ispravno. Naravno da sam zbog toga dobijala i pretnje.
Ali ako svi budu ovako uradili i kad drzavne sluzbe zatrpas zalbama na rad njihovih sluzbenika, morace nesto vise da urade.
vojislav948 vojislav948 18:19 29.04.2011

Re: ima li ga


Nemojte me pogrešno shvatiti, ja potpuno razumem šta vi hoćete da kažete i to podržavam u potpunosti, ali smatram da to ne sme i ne može biti put i način rešavanja problema građana u Srbiji. To govori u prilog da u Srbiji vlada potpuna paraliza svih institucija sistema, koje su tu zarad građana i skupo koštaju te iste građane za ovoliki nerad i arogantan odnos i postale su unosan izvor prihoda-korupcije. Treba se boriti i tu ste potpuno u pravu, ali je to zaista teško u obespravljenoj Srbiji.
sahmatbg sahmatbg 18:37 29.04.2011

Re: ima li ga

u Srbiji vlada potpuna paraliza svih institucija sistema

Da li baš svih? I Poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnik gradjana su instituciuje sistema,zar ne?
jedan.kub jedan.kub 18:42 29.04.2011

Re: ima li ga

ali smatram da to ne sme i ne može biti put i način rešavanja problema građana

Ako naidjete na odbijanje od strane drzavnih i javnih sluzbenika da odrade ono za sta su placeni (uvek ce naci nacina da vam zakinu na vasim pravima jer na taj nacin zaradjuju za sebe) ne ostaje vam neka druga mogucnost.
Primetila sam da mnogi odustaju da se bore za svoja prava i ako ih to kosta.
jedan.kub jedan.kub 18:52 29.04.2011

Re: ima li ga

zašto onda postoje institucije države ako vi to morate rešavati po proceduri koju ste vi naveli i koju sam ja nažalost pokušao.


Moras pismeno da im se obratis jer ti je, ako naidjes na odbijanje, to dobar argument da se obratis visoj instanci.
Neradi se nista usmeno, jer je to najlaksi nacin da te odbiju.
vojislav948 vojislav948 08:21 30.04.2011

Re: ima li ga


Da li baš svih?

U pravu ste, ne baš svih, ja sam preterao verovatno i isključivo u želji da se ovo stanje menja, jer očito svedoci smo da je zaista teško rešavati običan problem građana bez šalterskih gužvi, nervoznih šalterskih službenika, verovatno i sa razlogom, ponekad.Zaista nam trebaju promene posebno iz razloga što imamo sposobnih mladih ljudi, a dozvolili smo nesposobnima da rešavaju naše probleme kojima nisu dorasli, čast izuzecima kojih na svu sreću ipak ima.
anastasija.p anastasija.p 20:53 28.04.2011

Podaci

Izvinjavam se za trol. Nije direktno vezano za temu, ali jeste vezano za prikupljanje podataka.

U jednoj banci sam dobila papir za produzenje dozvoljenog minusa i UPITNIK ZA KLIJENTA sa sledecim pitanjima:

Ime i prezime
Datum
1)Strucna sprema
2)Bracno stanje
3)Broj clanova domacinstva
4)Broj dece
5)Datum od kada boravi na sadasnjoj adresi
6)Pod kojim uslovima boravi na sadasnjoj adresi
7)Nepokretnosti u vlasnistvu
8)Vrsta zaposlenja
9)Mesecni prihod domacinstva
10)Ukupne mesecne obaveze po svim kreditima clanova domacinstva
11)Ukupan radni staz
12)Fiksni broj telefona
13)Mobilni broj telefona
14)Devojacko prezime
15)Devojacko prezime majke

Imaju li banke pravo na ovo?
Freedom of Information Freedom of Information 21:10 28.04.2011

Re: Podaci

U načelu bilo koja obrada podataka je dozvoljena samo pod jednim od dva uslova - ako je predviđena zakonom ili ako se vrši uz saglasnost lica o čijim se podacima radi. Česte su situacije u kojima ljudi "daju saglasnost", odnosno daju tražene podatke nevoljko ali ih ipak daju jer je to uslov za realizaciju nečeg što žele. Takva je oprilike ova vaša situacija. A nezavisno od toga, generalno mislim da naše banke od klijenata traže preveliki broj podataka, uključujući i neke čiji smisao obrade je teško i pretpostaviti.
anastasija.p anastasija.p 22:01 28.04.2011

Re: Podaci

Hvala na odgovoru.

To onda dodje kao neka ucena, ako klijent mora da da saglasnost.
Najmanje razumem sta ce im devojacko prezime majke.
niko_kao.ja niko_kao.ja 16:02 29.04.2011

Re: Podaci

Najmanje razumem sta ce im devojacko prezime majke.


Devojačko prezime majke je podatak koga nema ni u jednom od Vaših dokumenata (lk, krštenica itd) i služi banci da proveri identitet klijenta (naročito telefonom). Tako mi objasniše i ima logike. Ali ako se podaci nekontrolisano koriste i (ne)čuvaju, i taj podatak postaje dostupan svakome. Iz vlastitog iskustva tvrdim da su pre otprilike tri godine podaci (konkretno broj telefona i ime, i ko zna šta još) migrirali iz jedne u bar tri druge banke. Nadam se da je danas stanje bar malo bolje.
Hansel Hansel 17:57 29.04.2011

Re: Podaci

U te svrhe, može se dogovoriti neko drugo kontrolno pitanje. Kada mi je umrla majka, mene su u bolnici, tog jutra pitali za imena i prezime njenih roditelja i devojačko prezime majke. Tada nisam bio u stanju da ih pitam šta će im to, ali verovatno će to pitanje stići na red...
anastasija.p anastasija.p 10:10 01.05.2011

Re: Podaci

Znam da traze devojacko prezime majke za proveru identiteta kada su u pitanju kartice.
Ovo je upitnik za klijenta za produzenje dozvoljenog minusa.
To me zbunjuje.
A devojacko prezime moje majke zna cela moja familija i mamini skolski drugovi... Tako da ne vidim ni kako je taj podatak "zgodan" za indentifikaciju.


niko_kao.ja niko_kao.ja 21:53 28.04.2011

Re: Podaci

Šta se podrazumeva pod davanjem saglasnosti. Da li samim činom davanja podataka dajemo saglasnost da se podaci (lični) mogu dalje koristiti pod nama nepoznatim uslovima. Ili je potrebna izručita saglasnost sa navedenim ciljem i uslovima ko i kako može koristiti podatke.

Kada su mi fotokopirali pasoš u jednoj banci (ali ne u Srbiji), na fotokopiji sam dao saglasnost da se ista može koristiti samo u naznašene svrhe i SAMO u banci, i SAMO u gore navedene svrhe.

Moje veliko poštovanje za vas gospodine Šabiću
anastasija.p anastasija.p 22:05 28.04.2011

Re: Podaci

Na ovom papiru ne pise nista drugo osim ovog sto sam napisala i vidi se logo banke.
Ne pise cemu sluzi, niti da sam saglasna da podatke koriste.
apectator apectator 05:19 29.04.2011

Re: Podaci

anastasija.p
Na ovom papiru ne pise nista drugo osim ovog sto sam napisala i vidi se logo banke.Ne pise cemu sluzi, niti da sam saglasna da podatke koriste.

A možda neka "sitna slova"? Na tom ili na nekom ranije potpisanom papiru"?
Freedom of Information Freedom of Information 08:31 29.04.2011

Re: Podaci

niko_kao.ja
Da li samim činom davanja podataka dajemo saglasnost da se podaci (lični) mogu dalje koristiti pod nama nepoznatim uslovima. Ili je potrebna izručita saglasnost sa navedenim ciljem i uslovima ko i kako može koristiti podatke. Kada su mi fotokopirali pasoš u jednoj banci (ali ne u Srbiji), na fotokopiji sam dao saglasnost da se ista može koristiti samo u naznašene svrhe i SAMO u banci, i SAMO u gore navedene svrhe.Moje veliko poštovanje za vas gospodine Šabiću

Pristanak se ne može pretpostavljati.Pristanak i po našem Zakonu ozaštiti podataka o ličnosti, osim u izuzetnim prilikama, mora biti pismen i precizno se odnositi na određenu svrhu,način i obim obrade podataka.
anastasija.p anastasija.p 10:17 01.05.2011

Re: Podaci

Nema sitnih slova. Ne pise cak ni da sam obavezna da dam tacne podatke.
Uopste se ne zna cemu tak Upitnik sluzi, jer postoji drugi papir koji treba da se overi na poslu i koje je vezan za dozvoljeni minus.
Imam nameru da ih pitam cemu to, i ako ne moram, necu ga ni popuniti.

Jos jednom se izvinjavam gospodinu Sabicu na trolu.
niko_kao.ja niko_kao.ja 22:28 28.04.2011

Gušenje

Ali ipak, da budem iskren, imajući u vidu sve okolnosti, prilično me je iritiralo da su neki u tom potezu prepoznali „gušenje privatne inicijative".


Biće da su se neki u tome prepoznali.

Gušenje privatne inicijative državnog službenika.
sahmatbg sahmatbg 09:03 29.04.2011

Re: Gušenje

niko_kao.ja
Biće da su se neki u tome prepoznali. Gušenje privatne inicijative državnog službenika.

Tačno,jedan od glavnih problema ove zemlje je manjak privatne inicijative tamo gde joj je mesto a istovremeno višak "privatne inicijative" državnih službenika. Ovu drugu svakako treba gušiti ali to je jako teško.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana