Društvo| Gastronauti| Kultura| Ljubav| Život

Maroko, izuzetnost i ja

vladimir petrovic RSS / 28.04.2011. u 16:46

Znam da je poezija neophodna, ali nije mi poznato čemu? (Žan Kokto)

Ja sam u Rabatu.  

Svi mi imamo, verujem, neku zemlju kojoj se rado vraćamo. Tako se meni, svaki put kada sam u Maroku, čini da je on umnogome „nešto drugo", ili, kako bi to Francuzi rekli, „pas comme les autres". A francuština je ovde prilično prisutna, kao komplementarnost koja obogaćuje (anglofili lamentiraju: Arabic is Morocco's official language, but French is widely taught and serves as the primary language of commerce and government), pa je valjda i to jedan od razloga više zašto se u Maroku tako prijatno osećam.

Poznato je da je, medju afričkim zemljama, Maroko (geografski) najbliži Evropi, jer je njegova najsevernija tačka udaljena od Španije - samo 14 kilometara! Toliko, naime, iznosi širina Gibraltarskog moreuza koji deli dva kontinenta (tako je Maroko više od dva puta bliži Evropi nego Velika Britanija, koju od Evrope razdvaja Lamanš u najužoj širini od - 34 km). Po vedrom vremenu, iz Tangera se vidi - obala Španije! (Svaki put kada mi se to dogodi, automatski podižem ruku visoko iznad glave i, mašući razdragano, uzviknem:¡Olé  España! -  mada ja nisam Španac).

Da je Evropa blizu znao je i isticao i kralj Hasan II (1929-1999), otac sadašnjeg kralja Muhameda VI i jedan od markantnih vladara Maroka, koji je jednom rekao: „Maroko je drvo čije se korenje rasprostire po tlu Afrike, a čije se lišće vijori na vetru Evrope". (Naravno, on je to izgovorio na francuskom, da bi ga Evropljani bolje shvatili: Le Maroc est un arbre dont les racines puisent dans le sol d'Afrique et dont le feuillage bruit au vent d'Europe).

Bez namere da pišem o socijalno-ekonomskom položaju Maroka, reću ću samo, namerno laički, da je sudbina tako htela da on bude jedna od retkih arapskih zemalja koja nema nalazišta nafte i/ili prirodnog gasa; ima samo nešto fosfata, koji se, pored ribe (jer zemlja izlazi na dve velike vode, Atlantik i Mediteran), smatra nacionalnim resursom. Stoga, budući veoma prostran i mnogoljudan (oko 35 miliona duša), teši se onim „da su njegovi ljudi njegov najveći potencijal". (Zaboravimo za trenutak  činjenicu da je medju gastarbajterima u Evropi skoro najviše Marokanaca /samo ih je oko 2 miliona u Španiji/; ima to i svojih dobrih strana, svakako).

Moj marokanski prijatelj Hamid, berberskog roda, pomaže mi da neke stvari bolje razumem.

Ovom prilikom ukazaću na nekoliko marokanskih osobenosti: jednu knjigu (Goli hleb), jedno jelo (tažin), jedno piće (čaj od mente), jedan gradić (Šefšauan), jednog kralja (Muhamed VI) i jedan narod (Berberi).

JEDNA KNJIGA. Autobiografski prvenac književnika Mohameda Šukrija, pod nazivom „Goli hleb", šokirao je Marokance, negde u drugoj polovini prošlog veka. Radilo se o mladom čoveku berberskog porekla, koji je kao dečak sišao sa padina planine Rif u primorski i kosmopolitanski Tanger; nije znao čitati ni pisati, te će se opismeniti tek u svojoj dvadesetoj godini, kada je, anima candida, poželeo da bude učitelj i druge uči pismenosti. A onda je seo i napisao podužu priču o sebi, priču o turbulentnim dogodovštinama kroz koje je prošao prilikom odrastanja, prepušten sam sebi, na ulicama Tangera, kada se borio sa svakojakim teškoćama da bi preživeo. Budući da se rado družio sa hipicima i drugim belosvetskim osobama koji su u to vreme posećivale očaravajući Tanger, rukopis je pokazao nekom Amerikancu, koji je tu živeo; nakon manjih doterivanja, Amerikanac je rukopis preveo na engleski i sredio da se objavi u Londonu, pod nazivom For Bread Alone (1973).

Sledio je francuski prevod (Le Pain nu, 1980), od strane jednog vrlo poznatog marokanskog književnika koji živi u Parizu, što je sve utrlo put romanu ka medjunarodnom uspehu. (Čovek koji je "otkrio" Šukrija bio je američki pisac, kompozitor, prevodilac i svetski putnik Pol Bouls, koji je bio istinski zaljubljenik u Tanger, proživevši u njemu preko 50 godina svog života). A kada je, potom, nakon mnogih odbijanja od strane marokanskih izdavača, knjiga objavljena na arapskom (Al-khoubz Al-hafi, الخبز الحافي, 1983), odmah je - zabranjena, i ta zabrana će trajati punih sedamnaest godina (1983-2000). Radi se o priči o odrastanju siromašnog mladića koji je došao trbuhom za kruhom" u Tanger, priči u kojoj ima mnogo eksplicitnih  opisa seksa i uzimanja droge (dečja prostitucija, pedofilija, silovanja, homoseksualnost, seksanje sa slučajnim prolaznicama, u svakom ćošku, u svako doba, uz pušenje hašiša/kifa  i  korišćenja alkohola). Pored toga, knjiga je posebno desakralizovala ulogu mladićevog oca, prikazujući ga kao parazita, barabu i kriminalca ("stvarao je decu da bi ih mrzeo, pa mu se čak dogadjalo i da im zavrće vratove"), što se smatra velikim prestupom u arapskom svetu. Ako se tome doda i da je knjiga pisana na plebejskom arapskom, sve su to bili razlozi da knjiga bude smatrana skandaloznom, ne samo u Maroku već i šire, u arapskom svetu. S druge strane, neki marokanski intelektualci dali su podršku Šukriju, smatrajući ga marokanskim Čarlsom Bukovskim". Po pomenutoj knjizi, koja se danas smatra klasikom marokanske književnosti, snimljen je film Il pane nudo  u italijansko-francusko-marokanskoj koprodukciji. (Uzgred, ova knjiga je prevedena na hrvatski kao Goli kruh, a kada će biti prevedena na srpski - to ne znam).

Da dodam još i to da je Šukri pisao, naravno, i druge knjige; družeći se, kao mlad i znatiželjan pisac, sa stranim umetnicima i piscima koji su posećivali  piktoreskni Tanger, napisao je i tri kraće anegdotske biografije iz razgovora sa nekima od njih (Tennessee Williams in Tangier, Jean Genet in Tangier, Paul Bowles in Tanger). Naročito je zapažena knjiga o Tenesiju Vilijamsu, za koju mnogi kažu da  predstavlja "a clear and incisive portrait of Tennessee" (pogovor je napisao sam Tenesi).

JEDNO JELO. Za razliku od Egipta, Tunisa i još nekih arapskih zemalja, koje se ne odlikuju naročito poznatim nacionalnim specijalitetima, marokanska kuhinja se smatra rafiniranom, odnosno najboljom u Severnoj Africi po svojoj maštovitosti, raznolikosti i aromatičnosti. (Ponosni Marokanci će vam reći da su libanska i sirijska kuhinja šampioni na Arapskom istoku, dok je marokanska kuhinja bez premca na Arapskom zapadu).

Obed najčešće počinje nekom vrstom slane torte nadevene piletinom ili guščijim mesom, da bi se potom, poput "voza", nizala različita jela začinjena raznim začinima  neverovatnih aroma, često uključiv i tažin, jelo koje se meni svidja. Kao desert služi se voće ili slatki kuskus, ili neki (često - za naš ukus preslatki) kolač.

„Tažin" (tajine/tagine) je jelo od mesa, povrća i još mnogo čega drugog, a može biti i samo od povrća, sa brojnim začinima; naziv je dobilo po okrugloj, plitkoj zemljanoj posudi, sa specifičnim poklopcem u obliku konusa, u kojoj se tradicionalno kuva i servira. Čovek biva impresioniran tom elegantnom i egzotičnom tažin-posudom kada se stavi na njegov sto i poklopac podigne sa odredjenom ceremonijom, kako bi se otkrilo, recimo,  mirišljavo jelo od piletine kuvane sa povrćem, limunom i maslinkama i mnogim začinima. Tažin se sprema od jagnjetine, govedine, živinskog mesa ili ribe, uz dodavanje raznog povrća (luk, kelj, boranija, grašak, artičoka, krompir, šargarepa, tikvica, repa, paradajz, pirinač i drugo, kao i tvrdo kuvana jaja i ne znam šta više). Pored svega toga dodaje se i voće (datule, limun, suve šljive, suvo groždje, jabuke, dunje, pečeni badem), a začinjava se alevom paprikom, peršunom, kuminom, šafranom, kimom, biberom, belim lukom, korijanderom i djumbirom. Naime, Maroko uživa glas zemlje "1001 začina", od kojih su mnogi egzotični i mogu stvoriti različite ukuse. (Neke začine uvozi, a mnoge sam proizvodi, kao što su cimet, kumin, djumbir, biber, paprika, sezam, korijander, peršun, šafran, menta i drugi). Uz jelo se služi domaći hleb od pšeničnog ili ječmenog brašna. Poslužuju se mineralna voda, limunada, mleko sa ukuvanim bademima i sveže iscedjeni sokovi, naročito od citrusa, nara i groždja, koji se aromatizuju vodicom od latica ruže ili cvetova pomorandže.

Ako imate čast da budete gost u kući nekog dobrostojećeg domaćina, to najčešće biva izuzetan doživljaj. Ambijent je umnogome istočnjački još od ulaza; u dvorište sa palmama i ukrasnim šibljem stiže se kroz bele hodnike sa lukovima, u kojima se širi miris jasmina i čuje žubor vode sa fontana. Ako je vreme kada pomorandže cvetaju mirisi su posebno prijatni. Unutra, zidovi salona su prekriveni mozaicima-arabeskama najrazličitijih boja (obično dominira plavo/zelena), a sedi se na svilenim jastucima i jede za niskim stolovima. Prvo posluženje se nudi iz povećih srebrnih poslužavnika, sa bareljefnim šarama. Naravno, gostoljubiva atmosfera se može osetiti i u mnogim hotelima.

(Evo četiri recepta za tažin-jela. Prvi je sa piletinom, drugi sa jagnjetinom i suvim šljivama, treći sa ribom, a četvrti  je berberski tažin sa povrćem).

JEDNO PIĆE. Japanci su poznati po svom ceremonijalu za čaj, a svojevrstan ceremonijal serviranja čaja imaju i - Marokanci. Dobro, taj ceremonijal je manje sofisticiran, ali ne i manje važan za one koji uživaju u pijenju čaja, jer je njegovo ispijanje sa porodicom i prijateljima jedan je od najvažnijih dnevnih rituala. Naime, svaki ručak završava se veoma jakim (i slatkim) čajem od nane (Le thé à la menthe,), koji se sprema od kineskog zelenog čaja i svežih listića nane; kažu i da pomaže varenju. Ko hoće, može dobiti preslatak čaj od badema, ili neki drugi. (Primetno je da se na severu zemlje pije veoma sladak čaj, dok je sve manje tako kada se ide prema jugu). Pored toga, čaj se nekoliko puta pretače iz fildžana u fildžan da se na kraju, kada se sipa u staklenu čašu, na površini čaja stvori bogata pena. Drugim rečima, Marokanci vole čaj sa mehurićima, pa ga zato sipaju (najmanje dva puta) držeći čajnik visoko iznad šolja/čaša kako bi se omogućilo spajanje tečnosti sa vazduhom. (Čest je običaj i da trgovci u prodavnicama služe svoje mušterije čajem).  

JEDAN GRADIĆ. Na predlog Hamida, posetio sam srednjovekovni Šefšauan (Chefchaouen), u području planine Rif, na stotinu kilometara od Tangera. Kažu da je taj  slikovit grad naseljen krajem petnaestog veka, kao planinsko utočište Mavra i Jevreja, koje su iz Španije proterali katolički monarsi. Medina tog grada je jedna od najlepših u Maroku, s tim što su kuće često obojene u plavo. Ima lepu džamiju iz 17. veka, sa četvrtastim minaretom (što izdvaja Maroko od drugih islamskih zemalja, u kojima su minareta - okrugla). A svuda ima mnogo dudova, u čijem hladu se kriju prijatni kafići, u kojima se može uživati u ispijanju osvežavajućeg čaja od mente.  

Šefšauan je poznat i kao jedan od glavnih marokanskih proizvodjača droge; hašiš/kif se može naći na pijacama, uz ostale trave, začine, voće i povrće, ili vam ga nude na ulici. Pušenje je formalno zabranjeno, ali se veoma praktikuje. (Napomena: pre nekoliko godina, ovde, na B92,  je bio objavljen jedan blog pod nazivom "Zeleni, zeleni Maroko", u kome je, pored ostalog, bilo navedeno: "...drevne gradske Medine, zidane na bregu, urbanizovane uskim sokacima, bazarima, arapskom muzikom i polumrakom ...Visoke planine na Istoku, plantaže konoplje, šverc, krijumčarski kanali i velike pogače masnog hašiša ...Hašiš je u Maroku tradicionalan, ali i zabranjen, kazne za strance su više meseci zatvora, uz folklorno batinanje tabana ...ali bilo je mesta, gde se duvanje toleriše". Taj opis bi se u priličnoj meri mogao odnositi i na gradić Šefšauan).

JEDAN KRALJ. Marokanski kralj Muhamed VI je apsolutni monarh - koji po ustavu vlada i upravlja zemljom. Tron se ovde smatra simbolom suvereniteta i jedinstva zemlje. (Hamid, uvek nasmejan,  sa dozom blage ironije, kaže mi da u Maroku "sve počinje i zvršava se kraljem", a pridev "nacionalni" je istovetan sa pridevom "kraljevski". Kada ga ja pogledam radoznalo, on odgovara, sa osmehom, da sebe ne smatra antimonarhistom, ali da Berberi imaju izreku: postoje četiri stvari kojima nikada ne treba verovati: kralju, moru, sreći i ljubavi). Marokanska monarhija se smatra jednom od najstarijih u arapskom svetu, a kralj važi za direktnog potomka proroka Muhameda. Muhamed VI došao je na presto 1999. godine, u svojoj 36. godini života. Pripada dinastiji Alauita, koja neprekidno vlada Marokom od 1640. godine. Pored toga što je vrhovni komandant vojske, on je u isto vreme i verski poglavar (amir al-muminin); veruje se da je ta kraljeva verska uloga krucijalna u borbi protiv religijskog ekstremizma. Iako je Maroko islamska zemlja (suniti), gradjanski život je regulisan prema hrišćanskom (gregorijanskom) kalendaru. Naime, za razliku od mnogih muslimanskih zemalja, vikend u Maroku se sastoji od subote i nedelje. Drugim rečima, petak nije praznik (mada državne službe imaju produženu pauzu za ručak, kako bi vernici, ako hoće, mogli obaviti svoju molitvu). Samo se striktno religiozni život odvija prema Hegiri, muslimaskom kalendaru. Pošto je ustavom islam proglašen državnom religijom, o sekularnosti države su uglavnom ne govori.

(Sa spoljnopolitičkog aspekta, kralj nastoji da Maroko bude umerena arapska zemlja; održava dobre odnose sa velikima, u prvom redu sa SAD i EU; priželjkuje da postane regionalna sila. Medjutim, Maroko je proglasio suverenost nad Zapadnom Saharom, koja je ranije bila španska kolonija, i drži najveći deo njene teritorije još od 1975. godine. S tim u vezi, ima kontinuelno rdjave odnose već više od trideset godina sa svojim velikim susedom Alžirom, koji podržava nezavisnost Zap. Sahare, a za Maroko je to njegova teritorija, te neprestano ističe "da neće nikada ustupiti ni jedan pedalj svoje Zapadne Sahare, neotudjive i nedeljive"). Naime, problem Zap. Sahare je alfa i omega marokanske spoljne politike.

Muhamed VI, koga popularno zovu M6, važi za mladog i ambicioznog vladara, koji želi modernizovati/ demokratizovati kraljevstvo, vodeći pritom računa, koliko se to može, da ne dira previše u tradicionalne običaje. Studirao je pravo i doktoririao u Francuskoj (Univerzitet u Nici), sa tezom "Odnosi EU i Arapskog Magreba" (La coopération entre la Communauté Économique Européenne et l'Union du Maghreb Arabe) . Oženjen je, ima sina i kćerku. (Hamid voli ponekad da mi setno kaže da se marokanski kralj tradicionalno uvek ženio sa Berberkom - tako je i majka kralja M6 Berberka, ali je baš on  napustio tu tradiciju - sudbina je tako htela - i oženio se punokrvnom Arapkom). Njegovo bogatstvo procenjuje se na oko 2 milijarde US dolara, što ga čini jednim od bogatijih svetskih monarha.  

Priča se (believe it or not) da je jedna Srpkinja, sa francuskom vrhunskom naobrazbom, bila guvernanta sadašnjem kralju i njegovom bratu Rašidu, za neko vreme, kada su bili mali. Priča ide dalje da je jednom prilikom, kada je pokušan atentat na njihovog oca, kralja Hasana II (bilo je dva pokušaja ubistva kralja Hasana II), srpska guvernanta telom svojom prekrila dva mala princa, kako ne bi bili povredjeni, kako od puščanih zrna tako i od lomljave stakla i pada plafona... A da li se kralj M6 danas seća svoje srpske guvernante, to ne znam.  

JEDAN NAROD. U dalekoj prošlosti veći deo teritorije današnjeg Maroka naseljavali su Berberi . Arapi su ih pokorili u VII veku i nametnuli im svoju veru i kulturu. Ipak, Berberi su u priličnoj meri zadržali neke svoje osobenosti, uključiv i jezik. Medjutim, imajući u vidu da su se vekovima mešali sa Arapima, danas se Berberi  identifikuju pre po osnovu jezika nego rase. S druge strane, berberski jezik (sa mnogim dijalektima) je prvenstveno govorni jezik, a njegova pisana forma je malo poznata i retko se koristi. (Hamid mi kaže da su Berberi pre nekoliko godina doneli tzv. "Deklaraciju iz Meknesa" s predlogom da se uvede - latinica, što je naišlo na velike otpore islamista i nacionalista. Čule su se izjave u smislu: "Da - arapskoj grafiji, ne i hiljadu puta ne latinskoj grafiji", "Latinska ruka u berberskoj rukavici", "Arapska grafija je autentična za berbersku kulturu, dok je latinica inostrana i besplatno služi projektu vesternizacije", kao i "Arapska grafija je povezujući faktor marokanstva". S tim u vezi, čak je optužena Francuska da podstiče Berbere da prihvate latinično pismo, kako bi time dalje širila uticaj frankofonije (sic). Tom zahtevu islamista "da bi uvodjenje latinice  oskrnavilo svetost arapskog pisma", te da bi čak vodilo dezintegraciji Maroka, prihvatili su i neke druge političke partije, te je za sada taj predlog rešavanja pisma ostavljen za kasnije: u medjuvremenu, kralj M6 je u Rabatu dekretom osnovao "Kraljevski institut za berbersku kulturu /Institut Royal de la Culture Amazighe/, jer slične institucije ranije nije bilo, koja treba da vodi brigu o berberskim kulturnim osobenostima. Takodje, Berberi povremeno traže da se promeni naziv "Arapski Magreb", koji se uobičajeno čuje i koristi, pošto smatraju da ne odgovara etničkoj strukturi Magreba, koji nije samo arapska, nego je i berberska).

Da dodam još i to da se generalno smatra da su Berberi manje ortodoksni od Arapa.

Računa se da su berberske zajednice najbrojnije u Maroku (40 posto od ukupnog stanovništva) i Alžiru (30 posto), dok ih je, recimo, u Tunisu samo oko 1 posto.

Ako ostavimo po strani Rabat (prestonica) i megalopolis Kazablanku (trgovina, industrija, luka) dva najlepša grada u Maroku jesu berberski Marakeš i arapski Fes (ovaj drugi mnogi smatraju kulturno- religijskim centrom). Ja sam, lično, veliki zaljubljenik u - Marakeš (Marrakech).

Marakeš je nekadašnja prestonica Maroka; nastao je u 11. veku, i od njegovog imena potiče i samo ime Maroka. Grad ovako duge istorije bio je stecište mnogih kultura, te predstavlja čudan spoj berbersko-arapskog mentaliteta i evropskog duha. Smešten je na obroncima Srednjih Atlaskih planina, te ima lepu okolinu. Danas privlači kako svojom arhitekturom (Crveni grad) tako i ekskluzivnošću njegovih stalnih žitelja, ali i onih povremenih, iz sveta džet-seta (tu dolaze i borave i veliki svetski glumci, modni dizajneri i druge poznate ličnosti koje imaju dosta para, kao i predstavnici mnogih monarhija, bivši kraljevi i svrgnuti prinčevi). Vila Iva Sen-Lorana služi kao muzej i botanička bašta, koju turisti rado posećuju. Tako je Marakeš glavni turistički grad u zemlji. Nudi zabavu i provod koji se retko gde mogu sresti. Naročito je zanimljiv glavni trg Džamaa El-Fna (Jamaâ El Fna), koji se smatra za najautentičniji marokanski trg, a svakako je i jedan od najlepših/najzanimljivijih u Sev. Africi.

Sticajem okolnosti, ja se mnogo družim sa Berberima u Maroku.  

P. S. Think Morocco!

Jer je Maroko izuzetan. Mene zaboravite.

                                                 

 

                     

Atačmenti



Komentari (73)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nurudin nurudin 16:54 28.04.2011

Први...

Ja sam u Rabatu


Благо теби...

Само да се јавим, а вечерас читам...

Поздрав!
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:21 28.04.2011

Re: Први...

Hvala što si se javio, mon ami.

Za prvog:




Anri Matis (Henri Matisse) je boravio u Maroku (bilo je to 1912-1913, dakle pre stotinu godina), kako bi dobio nove inspiracije za slikanje, pod vrelim suncem i živim bojama oko planine Rif. Otuda su ove dve slike Berbera i Berberke.
kukusigameni kukusigameni 17:44 28.04.2011

trol

Znam da nije u vezi teksta ali da li znas nesto vise o ovome?
bomba
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:58 28.04.2011

Re: trol

kukusigameni
... Znam da nije u vezi teksta ali da li znas nesto vise o ovome?
bomba


Strašno.

Nesreće i teroristički napadi se dogadjaju.

Sve se zbilo danas u podne, kada su kafići na trgu Djemaa el Fna puni.

U pitanju je poznati kafić Argana, rado ga posećuju stranci, kojih je ovde mnogo u ovo vreme.

Prema dosadašnjim informacijama poginulo 16 osoba, a dvadesetak ranjeno. Medju poginulima najviše je Francuza, ali ima i Holandjana, Švajcaraca, Engleza...

Nema informacija da medju nastradalima ima gradjana naše zemlje.

Nadležni marokanski organi izlaze sa saopštenjem da se u prvi mah verovalo da se radi o nesreći (eksplozija gasa), ali je istraga brzo pokazala da je u pitanju kriminalni akt. Nadaju se da će uskoro biti poznato na koji je način bomba bila podmetnuta, moguće je da je to delo bombaša-samoubice.

Ovo je najveći kriminalni napad u poslednjih osam godina u Maroku.
Za sada nema nagoveštaja da je taj čin na bilo koji način povezan s nemirima u ostatku arapskog sveta.

Edit, sutradan (29. aprila):
Sumnja se u El Kaidu koja operiše u Sev. Africi /Al-Qaeda in the Islamic Maghreb(AQIM)/. Francuska, čijih državljana najviše ima medju poginulima, poslala "policijske specijalce", kako bi pomogli Marokancima u daljim istraživanjima.

Ponavlja se da je ovo najgori teroristički napad u Maroku posle osam godina (u maju 2003. godine u Kazablanci je bila serija od 5 napada, kada je živote izgubilo oko 40 osoba, nakon čega je bilo na hiljade uhapšenih).

Smatra se da je izvodjenje napada baš na živopisnom trgu Djamaa el Fna (koji je na listi UNESCO-baštine) u Marakešu - simbolično, te vlada preduzima oštre mere da se otkriju nalogodavci zločina u Marakešu. Niko do sada nije preuzeo odgovornost za zločine. (Podseća se da ovde, u Maroku, nije bilo većih demonstracija, slično ostatku arapskog sveta, od februara o.g. kada "su tražene brže reforme društve", na šta se kralj M6 obavezao).
kukusigameni kukusigameni 20:02 28.04.2011

Re: trol

Hvala. Dobar ti je tekst, zaista. Naterao si me da preturim po knjigama i pronadjem:



docsumann docsumann 20:59 28.04.2011

Re: trol

Hvala. Dobar ti je tekst, zaista. Naterao si me da preturim po knjigama i pronadjem:


Maks Ernest na koricana, sjajno
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:23 28.04.2011

Re: trol

kukusigameni
... Naterao si me da preturim po knjigama i pronadjem:


Dobro si se setio Kanetija.

A evo jednog Rusa, o kome se manje zna nego o Kanetiju, koji voli "Pomorandže iz Maroka":



Evo dopunskih informacija o toj knjizi Vasilija Aksjonova:

Информация о книге:
Автор: Василий Аксенов
Название: Апельсины из Марокко
Жанр: Проза
Год издания: 2008
Издательство: Эксмо

Аннотация

Врач по образованию, «антисоветчик» по духу и самый яркий новатор в русской прозе XX века, Аксенов уже в самом начале своего пути наметил темы и проблемы, которые будут волновать его и в период зрелого творчества.
Первые повести Аксенова положили начало так называемой «молодежной прозе» СССР. Именно тогда впервые появилось выражение «шестидесятники», которое стало обозначением целого поколения и эпохи.
Проблема конформизма и лояльности режиму, готовность ради дружбы поступиться принципами и служебными перспективами – все это будет в прозе Аксенова и годы спустя. Но никто не напишет обо всем этом лучше, чем тот, кто столкнулся с этим впервые, был молод и отчаянно верил в справедливость.


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 02:14 29.04.2011

Re: trol

vladimir petrovic


Strašno.

Nadležni marokanski organi izlaze sa saopštenjem da se u prvi mah verovalo da se radi o nesreći (eksplozija gasa), ali je istraga brzo pokazala da je u pitanju kriminalni akt. Nadaju se da će uskoro biti poznato na koji je način bomba bila podmetnuta, moguće je da je to delo bombaša-samoubice.

Ovo je najveći kriminalni napad u poslednjih osam godina u Maroku.
Za sada nema nagoveštaja da je taj čin na bilo koji način povezan s nemirima u ostatku arapskog sveta.


povezan je utoliko sto postoji destruktivna sila unutar arapskog sveta kojoj ne odgovara posve mirna, slobodna, otvorena, ekonomski jacajuca i stabilna arabiya. kada ja govorim o tome, oteraju me sa bloga, mal'tene... i to ocigledno nema nikakve veze sa rezimom u izraelu - ko zeli da vidi to, vidi, ko ne, sta da se radi. romanticnije je biti anarhista i radovati se u potaji ovakvim tragedijama.

valjda je prosla stihija sada, obicno se zlocinac ne vraca vise na popriste zlocina, a namera da se povredi mozda najvitalnija zila zivota u maroku je i vise nego jasna - mirni i lepi, uneskoom zasticeni trgic na kojem stranci vole da pijuckaju arapsku kaficu.

ko su te snage, i sta stoji iza njihovih nastojanja, pretpostavljam da cemo otkriti narednih godina i decenija kada drustveni zivot i protok informacija u arapskom svetu postanu transparentniji.

ps. komplimenti za pisanije.
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:36 29.04.2011

Re: trol

Srđan Fuchs
... romanticnije je biti anarhista i radovati se u potaji ovakvim tragedijama.

I takvi, kad-tad, plate cenu, jer djavo ne zaboravi da dodje po svoje.
Terorizam se ne isplati.
Ljudi to znaju, oni koji hoće da znaju, ali neke vodi nešto što ne mogu kontrolisati.
ps. komplimenti za pisanije.

Hvala, Srdjane. /A što se dužine teksta tiče - ja kad pišem ja PIŠEM, ne umem se zaustaviti, he, he, he... Srećom, ne pišem previše često/.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:08 01.05.2011

Re: trolisticka mitologija

vladimir petrovic
I takvi, kad-tad, plate cenu, jer djavo ne zaboravi da dodje po svoje. Terorizam se ne isplati. Ljudi to znaju, oni koji hoće da znaju, ali neke vodi nešto što ne mogu kontrolisati.


video sam neki dan jako zanimljivu fresku u jednom grckom manastiru na obali galilejskog jezera, kao, neko stvorenje koje se zove ho bitis drakon, zanimljivo stvorenje, nisam ga sreo nikada ranije niti mi je poznato iz bilo kog spisa, osim mozda karakona morskog zmaja iz grcke mitologije. kako bilo freska ukazuje na to da je ho bitis drakon (the dragon from the depths) sila koja kontrolise satanu i njegovog sina antihrista... kako god, iako je diskutabilno iz koje sfere ljudskog straha od prirode potice ovaj sporni drakon, ja se nadam da je barem delic od njega istinit i da ce popapati nekada ove malene destruktivce.
niccolo niccolo 18:39 28.04.2011

Sviđa mi se tekst

došlo mi da posetim Maroko u jednoj od narednih rundi


Inače, ovo
čaj od mente
me podseti da italijani prave odličnu granitu od mente, jedino im je sladoled od kokosa bolja stvar od granite...Sad mi se jedu i granita i sladoled
vishnja92 vishnja92 18:43 28.04.2011

hola Pizone




srdjan.pajic srdjan.pajic 19:44 28.04.2011

:-)

vishnja92 vishnja92 19:56 28.04.2011

Re: :-)

dejs sabane
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:14 28.04.2011

Re: :-)

Hola, Višnja, dugo te nije bilo.

Marrakesh Express, u mnogo varijacija

srdjan.pajic srdjan.pajic 22:47 28.04.2011

Re: :-)

vishnja92
dejs sabane



Na poslu, očigledno Sad ako ne popijem bann od Vlade, nikad neću. Zasluženo.

Vratila mi se "tazbina" pre Nove godine iz Maroka, i to su lamzali po nekim teškim vukojebinama tamo, mislim ljudi su planinari. I doneli neke silne tepihe, jebote, puna mi kuća ćilima, a šta misliš ko kod nas usisava!?

Kažu da im je baš bilo fino, s tim šte se tašta otrovala na neki kuskus, ili na vodu, jedva je preživela. Ali da je čuješ, nema bre da kuka, ništa, kaže dešava se i penje dalje.
vishnja92 vishnja92 23:00 28.04.2011

Re: :-)

sve si to izmislio, niko ne moze da se otruje na kuskus

mislim, jel ima u toj tvojoj familiji iko stabilan - da ne landra non-stop tamo amo? a ako vec nema, jel mozes nekoga od njih da mi... poklonis, posto vec pustam zilice naokolo koliko nigde ne mrdam iz djilasvilidza?

hocu da kazem, ne da cu da usisavam cilime nego cu bre i da ih tkam, samo da me se pripusti u takve neke marokanske vukojebine :)

(ubice nas pizon)

vladimir petrovic vladimir petrovic 23:09 28.04.2011

Re: :-)

srdjan.pajic
... mislim ljudi su planinari.

... Vratila mi se "tazbina" pre Nove godine iz Maroka,


Uh, kad si pomenuo planinarenje, to me podseti da Maroko ima zgodnih čuka i planina.
Samo na šezdesetak km od Marakeša nalazi se najviši vrh Atlasa (Jbel Toubkal),
od 4.167 metara (dakle, više od Triglava iz naše bivše države).

Prvi Evropljani (Francukčići) tamo planinarili još 1923. godine (Wiki: The first ascent by Europeans was on 12 June 1923 by the Marquis de Segonzac, Vincent Berger and Hubert Dolbeau, but the mountain may have been climbed before that date).

A kad pomenu ćilimove, i to je tačno, stranci kupuju marokanske ćilimove:

Turisti vole da troše pare, he, he, he...
vishnja92 vishnja92 23:13 28.04.2011

Re: :-)

e Pizone, lep ovaj cilim, nema one nsarskijeve fraktale i izuvijotine po sebi, sav je taman-kako-treba sveden. jesu svi takvi?

:smajli koji razmatra saban-family, zaozbiljski:
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:40 29.04.2011

Re: :-)

vishnja92
e Pizone, lep ovaj cilim, nema one nsarskijeve fraktale i izuvijotine po sebi, sav je taman-kako-treba sveden. jesu svi takvi?

:smajli koji razmatra saban-family, zaozbiljski:


Ha, zabavna mi je ta ideja! Da usvojim nekog iz Veljka Vlahovića, da mi rešava difernecijalne jednačine i krati razlomke po kući.

Jeli Višnjo, zaboravio sam, koj' si ti ono fakultet završila? Moš' i na PP, ako te je blam javno da priznaš . Znam 100% da nisi FON.



vishnja92 vishnja92 21:13 30.04.2011

Re: :-)

eli Višnjo, zaboravio sam

prosla sam juce pored faksa, samdaznas. i tacno se vidi ko je sa kog sprata, i to da znas



@Pizon - ono o plavim kucama i ostalim "presadjenim" arhitekturama cu da ti napisem sutra, malo mi je guzva sad. inace, bilderka je takodje vrlo pozvana da prica o tome, a i ti si se sasvim lepo snasao :)

pozdrav i uzivaj tu gde si. jednoga dana ce neko od Pajica vec da me dovede u taj Maroko, mislim... imam i ja dusu.

srdjan.pajic srdjan.pajic 00:21 01.05.2011

Re: :-)

vishnja92
eli Višnjo, zaboravio sam

prosla sam juce pored faksa, samdaznas. i tacno se vidi ko je sa kog sprata, i to da znas



@Pizon - ono o plavim kucama i ostalim "presadjenim" arhitekturama cu da ti napisem sutra, malo mi je guzva sad. inace, bilderka je takodje vrlo pozvana da prica o tome, a i ti si se sasvim lepo snasao :)

pozdrav i uzivaj tu gde si. jednoga dana ce neko od Pajica vec da me dovede u taj Maroko, mislim... imam i ja dusu.



Tjah, pa pola mog fakulteta je pregurano u onim učionicama IZNAD tvog nazovifakulteta, u (ilegalno) dozidanom poslednjem spratu.


Nego, ja već 4. put pregledavam ovaj videoklip za neverovatnim oduševljenjem i razmišljam kako bih mogao OVO da zbudžim u dvorištu.


vishnja92 vishnja92 07:05 01.05.2011

Re: :-)

aaaaaa lepjoske!!! :)))

kakav fles, provela sam u Uzbekistanu (davno) dva meseca poslom i jedini put u zivotu imala problem sa kilazom :)
jel imas ti pojma koliko je ovo ukusno?

inace, slicnu pecku (ali loptastiju, bez ovog postolja, i sa okruglim otvorom gore. i vecu & spektakularniju) imam na nekoj fotki, u njoj je majstor na pijaci pekao somsu (zemicka sa ovcetinom i crnim lukom) na isti nacin - polepi somse po unutrasnjem zidu i onda ih zaboravi do daljnjeg.
kuhinja im je perfektna, a voce, povrce i sve one semenke... auuu. blagoslovena zemlja. i ljudi. ja imala ideju da se na duze odmetnem tamo ali im je vizni rezim bio zeznut a Energoprojekt imao monopol na trziste, pa mi se nije htelo u tom aranzmanu.

navijam da je zbudzis u dvoristu, ali posle se oprosti od pecinarenja, neces moci da prodjes kroz rupu :)

hvala ti pajicu na ovom poklonu, srecan i tebi rodjendan

vladimir petrovic vladimir petrovic 08:47 01.05.2011

Re: :-)

srdjan.pajic
...Uzbek bread


I mi u Maroku konja za trke imamo.
Marokanski hleb je daleko od - običnog.
Ima svakakvih, uključujući i "mirišljave", odnosno sa maslinovim uljem i začinima:



P. S. Verovatno i stranci koji dodju u Srbijicu nadju po nešto veoma zanimljivo, o čemu dugo razmišljaju kada se vrate doma. Samo, moja mašta je jutros uspavana, pa ne mogu da se setim šta je to, he, he, he..
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:00 01.05.2011

Re: :-)

vladimir petrovic
srdjan.pajic
...Uzbek bread


I mi u Maroku konja za trke imamo.
Marokanski hleb je daleko od - običnog.
Ima svakakvih, uključujući i "mirišljave", odnosno sa maslinovim uljem i začinima:



P. S. Verovatno i stranci koji dodju u Srbijicu nadju po nešto veoma zanimljivo, o čemu dugo razmišljaju kada se vrate doma. Samo, moja mašta je jutros uspavana, pa ne mogu da se setim šta je to, he, he, he..


Pazi, ja sam ovde jednom Javno Protestvovao, kad su mi u kafani, na zahtev za "još 'leba", doneli parčence, jedva dva inča u promeru. Od tada uvek dobijam celu košaricu za sebe, mislim, ko me zna.

Obožavam hleb, ali što reče Višnja, strašnim naporima suzbijam poriv, jer vrlo lako mogu da izgubim nadimak koji mi je dala neka pajtašica iz pećinarskog kluba, kad sam jednom prošao kroz neko provlačenje za koje su se kladili da ne mogu. Weasel.


srdjan.pajic srdjan.pajic 20:07 01.05.2011

Re: :-)

Višnja Krasnaja
kakav fles, provela sam u Uzbekistanu (davno) dva meseca poslom


Čoveče, zavidim ti!

Ja sam zimus na jedrenju upoznao neku gospodju, koja 30 godina tera pekaricu na Anagadi, nekom od boga zaboravljenom kamenu na Devičanskim ostrvima. Ispeče žena ujutro leba, i kolača, pa sedne na čamac i onda u toj pokretnoj radnjici raznosi Blago, od jedrilice do jedrilice. Kad sam je spazio, skoro da sam ko Captain Jack Saparrow preskočio sa našeg čamca na njen, da joj to sve tamo pojedem.

Morao sam da je posetim posle u njenoj pekarici na ostrvu, sjajan lik, Amerikanka, sa pomalo tužnom životnom pričom, ali da ne davim sad.
vishnja92 vishnja92 21:24 01.05.2011

Re: :-)

sa maslinovim uljem i začinima

to bi mene pretvorilo u nekretninu u roku od par meseci.
e, Pizone - ima onaj Trpkovic dole u Cvijicevoj - sva sreca sto je guzva pa nas sve mrzi da idemo tamo, inace bi pala potpuna pogibija zbog onih cabata s maslinkama iz kojih ulje temeljno i pouzdano curi.
ja ih pojedem dve za dorucak
(sa paradajzom und nekim sirom, naravski)


Čoveče, zavidim ti!

trol: mene fascinira njihovo poimanje higijene i nasa nenaviknutost na to, pajz vamo:

ovi likovi iz EP-jekta su u Uzbekistanu boravili vec mesecima kad sam stigla u Taskent. i dolazim jednog dana na posao sa pauze i grickam kurt (to je jaaaako tvrda i slana loptica od sira koji je potpuno dehidriran, oni rasire cist carsav po trotoaru i prodaju to. savrseno je. e - i ja ulazim a ovi energoprojektovci se krste, medju njima je pre toga (mesecima) vazila ponuda da ko prvi to proba, dobije od ostalih po sto marona jebote! a ono bre le-po, prste da polizes (i primereno klimi, dakako)

jela sam svasta sa ulice - hanume (palacinke od krompira, skroz gnjecave) - njih ti daju na parcetu novine i preliju paradajzom. i kojekakve zacinjene salate od sto raznih povrcki i dodataka, i svasta. i nikad mi nista nije bilo.

ali je zato gorespomenuta EP bratija resila da voda iz cesme moze da se pije - iako je tamo niko zivi ne pije - pa su je uvalili na kvarnjaka u menzi, i onda smo svi dobili tesko trovanje. morali smo po hitnom postupku da narucimo lincuru iz bgda za lecenje jebote, jedva smo ostali zivi.

tako. htela sam da kazem - kad si negde tamo u istocnim krajevima, radi sto ti kazu koliko god da ti zvuci glupavo i nelogicno. oni bolje znaju.
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:20 01.05.2011

Re: :-)

Višnja
... njihovo poimanje higijene i nasa nenaviknutost na to,

Dotakla se nešto što se neminovno nameće i u mom pričanju o marokanskoj kuhinji.

Situacija u Maroku je, naravno, slična kao u tvom pomenutom slučaju, pa se neki stranci ustručavaju i da kušaju neke marokanske specijalitete (osim u boljim hotelima), ukazujući da opšta higijena, pri spremanju i serviranju jela, nije baš na visini...
Da nije - nije. A opet...

Ja se ne ustručavam da jedem i u restorančićima koji ne deluju preterano čisto...
So far so good!

Sećam se da mi je otac govorio, kada sam bio mali, da ne smemo dozvoliti da, zbog bojazni od nečistoće, ne probamo, odnosno ne jedemo, tamo gde se nadjemo mnoge dobre stvari, ponekad prave delikatese.

Premda, s druge strane, nisam previše znatiželjan u smislu da volim da probam sve što vidim. Dakle, pokušavam da uspostavim neku ravnotežu, ako tako mogu reći, jer svakako da ima važnijih stvari od kušanja svega, odnosno od gurmanisanja.
Verovatno je to tako i zbog straha da bih se mogao ugojiti, jer postoje situacije kada ni vežbanja, odnosno teretane, ne pomažu, he, he, he...

A ovakvim stvarčicama je teško odoleti, zar ne?


citat

Znam da je poezija neophodna, ali nije mi poznato čemu? (Žan Kokto)
cemu?
mislim, zaitrigirala me tajnovitost veze bez objasnjenja. rekla bih da je to presedan u vladimirovom blogostvaralastvu.
JJ Beba JJ Beba 20:16 28.04.2011

mmmmmm

fali šafran




Whoopa, hey mesa, hooba huffa, hey meshy goosh goosh.

Looking at the world through the sunset in your eyes,
Traveling the train through clear Moroccan skies
Ducks and pigs and chickens call,
animal carpet wall to wall
American ladies five-foot tall in blue.
Sweeping cobwebs from the edges of my mind,
Had to get away to see what we could find.
Hope the days that lie ahead
bring us back to where they've led
listen not to what's been said to you.

Wouldn't you know we're riding on the Marrakesh Express.
Wouldn't you know we're riding on the Marrakesh Express,
they're taking me to Marrakesh.
All aboard the train.
All aboard the train.

I've been saving all my money just to take you there.
I smell the garden in your hair.
Take the train from Casablanca going south,
blowing smoke rings from the corners of my m m m m mouth.
Colored cottons hang in the air,
charming cobras in the square.
Striped djellebas we can wear at home.
Well, let me hear ya now.

Wouldn't you know we're riding on the Marrakesh Express.
Wouldn't you know we're riding on the Marrakesh Express,
they're taking me to Marrakesh.
Wouldn't you know we're riding on the Marrakesh Express.
Wouldn't you know we're riding on the Marrakesh Express,
they're taking me to Marrakesh.
All on board the train,
All on board the train,
All on board!




Malika Zarra; Marokanka berberskih korena
AlexDunja AlexDunja 20:53 28.04.2011

:)))

mene jednom, onaj moj pitao:

šta bi ti? stvaaarno? kad bi jednom imala takvu kuću?

ja mu rekoh:
istu takvu, alli u maroku:)
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:24 28.04.2011

Re: :)))

AlexDunja
... mene jednom, onaj moj pitao:

šta bi ti? stvaaarno? kad bi jednom imala takvu kuću?

ja mu rekoh:
istu takvu, alli u maroku:)


Marakeš je pun lepih kuća.

Pomenuo sam Iva Sen Lorana. On je bio veliki obožavalac Maroka, pa je kupio kuću koja je ranije pripadala nekom slikaru i koji je bio započeo da uzgaja vrt sa kaktusima i drugim sukulentnim biljkama, palmama itd.

Ta Plava kuća ovako izgleda /smela kombinacija, zar ne?/:


Danas postoji ulica YSL u Marakešu



Druga destinacija za kupovinu lepe kuće u Maroku (za one koji vole more) jeste - Tanger.

mirelarado mirelarado 21:28 28.04.2011

Re: :)))

Текст је занимљив и допао ми се... као ова мароканска арабеска:

AlexDunja AlexDunja 21:39 28.04.2011

Re: :)))

Tanger.

ja bih fes.
margos margos 23:08 28.04.2011

Re: :)))

Imala sam sreću, kao klinka, da obiđem Fes, Marakeš, Tanger, Kazablanku i Rabat. Danas kad čujem ili pročitam Maroko prva misao su mi čaj od mente i oči jednog Berberina u Kazablanci.

Hvala za lep tekst i jedno sentimentalno putovanje. :)
mirelarado mirelarado 23:18 28.04.2011

Re: :)))

oči jednog Berberina u Kazablanci


Казабланка!




vladimir petrovic vladimir petrovic 23:19 28.04.2011

Re: :)))

Margos
... Imala sam sreću, kao klinka, da obiđem Fes, Marakeš, Tanger, Kazablanku i Rabat.


Ja mislim da ko vidi Fes, Marakeš, Tanger, Kazablanku i Rabat, video je ceo Maroko!
Faktički, nedostaju još samo Agadir i Meknes, od većih i zanimljivijih gradova, ali nisu - nezaobilazni.

Medjutim, ovo mi pade u oči
... i oči jednog Berberina u Kazablanci


Vidiš, i Berberke imaju lepe oči, veruj mi:



yugaya yugaya 23:26 28.04.2011

Re: :)))

najbolji video.

sniman u Maroku.





margos margos 23:32 28.04.2011

Re: :)))

Vidim :)Mnogo su lepi... lep narod. Vitki, elegantni... a oči koje menjaju boju od čelično sive do toplo zelene.

U to vreme, gde god bismo prošli, bili smo fino primljeni. Čim bi čuli odakle smo, odmah bi spajali kažiprste, pomerajući ih napred-nazad, pokazujući koliko su Tito i Hasan bliski.
jedan.kub jedan.kub 23:44 28.04.2011

Re: :)))

Divan tekst da poželiš da lično vidiš Maroko. Koje je najbolje vreme u godini da se izbegne gužva, ako je to moguće?
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:52 28.04.2011

Re: :)))

yugaya
... najbolji video.

sniman u Maroku.


Dobra stvarčica!

By the way, u Maroku se snimaju mnogi filmovi sa pustinjskom ili istočnjačkom tematikom - kod grada Uarzazata (Ouarzazate) postoja "filmska" Keopsova piramida koja je služila za neki film i tako to...

Filmski studio u Uarzazatu:


Hteo bih da podsetim da devojke i dame u Maroku praktikuju Henu (tatu/slikanje koji se briše, prosto rečeno), kako na nogama tako i na rukama:




vladimir petrovic vladimir petrovic 23:59 28.04.2011

Re: :)))

jedan.kub
... Divan tekst da poželiš da lično vidiš Maroko

Koje je najbolje vreme u godini da se izbegne gužva, ako je to moguće?

Pa ne znam šta da kažem, kao i drugde, april-maj su mirniji i manje topli.
Medjutim, u Marakešu, na primer, turista ima non-stop. Drugo, to je i kongresni centar, pa se tamo održavaju sve veće medjunarodne konferencije.

Možda zvučim malo pristrasno (neka mi se oprosti), ali zanimljivo je Maroko posetiti - u svako vreme! (Statističari govore da ima preko 320 sunčanih dana godišnje u najboljim turističkim mestima).
jedan.kub jedan.kub 00:29 29.04.2011

Re: :)))

april-maj su mirniji i manje topli.

Hvala.
Takve tatuaže se postižu kanom (praktikuju ga i žene u Indiji), koja se kod nas koristi za farbanje kose.
bauer. bauer. 08:04 29.04.2011

Re: :)))

builderka builderka 13:15 29.04.2011

Re: :)))

Ta Plava kuća ovako izgleda /smela kombinacija, zar ne?/:

odlično izgleda.
ima jedna zgrada u n.sadu iste boje i mnogo je ružna.
to isto kao kad sagrade pagodu na fruškoj gori. vole ljudi da probaju.
mirelarado mirelarado 13:41 29.04.2011

Re: :)))

bauer.


Један од најлепших, ако не и најлепши, магловити завршетак филма у историји кинематографије.

Мислим да је овај филм много допринео стварању романтичне, чежњиве слике о Мароку. То нарочито важи за нас који нисмо имали среће да, као Владимир, непосредно упознамо ту земљу.
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:03 29.04.2011

Re: :)))

Vladimir Petrović...Ta Plava kuća ovako izgleda /smela kombinacija, zar ne?/:

Builderka
... odlično izgleda.
ima jedna zgrada u n.sadu iste boje i mnogo je ružna.


Zanimljiv mi je ovaj tvoj komentar. Prvo, kažeš da odlično izgleda, a potom navodiš da je zgrada u NS, iste boje, mnogo ružna.

Zašto je ova (lokalna, plave boje) ružna, a ona tamo nije?

Naravno, svestan sam ja da je ovo diskutabilno, pa se malo šalim i samim tim što ovo postavljam kao pitanje. Znam dobro da postoje dve iste haljine na dvema devojkama, pa na jednoj devojci lepo izgleda a na drugoj je ružno, ili nezapažljivo. Grešim li?

Kod kuće Iva Sen Lorana jeste činjenica da je u pitanju SMELA kombinacija plavog, i to skoro tamnog plavog, sa crvenim, i da sve to, slažem se, lepo izgleda. (To nije zasluga Iva Sen Lorana, on je kuću kupio od nekog slikara koji se, očigledno, dobro razumeo u boje, premda je moguće da je i YSL imao jako razvijen osećaj za skladnost boja kod ženskih haljina, što je bitno).

Bilo kako bilo, svaki put kada odem u Marakeš, a do sada sam bio desetak puta, ja vidim tu kuću YSL i najpre se malo trgnem, a onda ipak zaključim da je sve to lepa kombinacija - zajedno sa predivnim vrtom.

(Višnja bi svakako bila više kvalifikovana, po vokaciji, da kaže svoj sud o ovoj kući YSL).

... to isto kao kad sagrade pagodu na fruškoj gori. vole ljudi da probaju.


Sa ovim se slažem. Isto je i kada u ravnoj Šumadiji neko napravi Alpsku kuću (ili švajcarsku), sa fasadom u obliku trougla, odnosno krovom spuštenim do zemlje. Mislim na nešto ovako, ali usko a visoko, i da to bude u nizu kuća, a ne sama za sebe, sa šumom u poledjini.


Medjutim, možda ima nečeg dobrog i u svemu tome. Treba unositi novine, koje se ljudima svidjaju, ma koliko one štrčale - bar za jedno vreme. Ne valja imati uniformisana naselja, sa istim kućama, pa kad se čovek napije nadje se u situaciji da ne može da pogodi koja je - njegova kuća, he, he, he...
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:18 29.04.2011

Re: :)))

Mirelarado
... Мислим да је овај филм много допринео стварању романтичне, чежњиве слике о Мароку. То нарочито важи за нас који нисмо имали среће да, као Владимир, непосредно упознамо ту земљу.


Sa ovom prvom rečenicom se slažem. Oko ove druge imam "mixed feelings". Ja jesam, silom prilika, ili bolje - sticajem okolnosti, upoznao mnoge zemlje, živeći neko vreme u njima, počev od mog najranijeg detinjstva, jer je očeva služba bila takva - da smo menjali mnoga prebivališta, širom sveta.
To ima prednosti, ali ima i mana.
O prednostima neću govoriti, ali ću pomenuti ovu manu: Ja ne mogu da se pohvalim "da imam druga iz najranijeg detinjstva" i da se sa njim družim sve vreme, jer sam toliko škola promenio, toliko druge dece upoznavao i zaboravljao, da ja nisam više vezan ni za jednu čvrstu lokaciju, ni za koje ljude... Sve je nekako bilo "u prolazu", ili "na odredjeno vreme". A život prolazi.

Da se razumemo, ne žalim se na sudbinu, svako nosi svoj krst, te je važno ostati normalan, ako je to moguće.
builderka builderka 14:31 29.04.2011

Re: :)))

Zašto je ova (lokalna, plave boje) ružna, a ona tamo nije?

recimo - chicken shit and chicken salad.
ali vidim da ti je već sve jasno ; )
myredneckself myredneckself 19:09 29.04.2011

Re: :)))

i oči jednog Berberina u Kazablanci.

Vidiš, i Berberke imaju lepe oči, veruj mi:


Odlično je sve to, ali ja bih prvo probala ovaj bezmesni slano-slatko-kiselkasti tajine


vladimir petrovic vladimir petrovic 19:59 29.04.2011

Re: :)))

Margos
...oči jednog Berberina u Kazablanci.

Vladimir
...Vidiš, i Berberke imaju lepe oči, veruj mi:
----------------

MRNS
... Odlično je sve to,


Bolje se jede kada se gledaju lepe oči, he, he, he...

a što se ovoga tiče

ali ja bih prvo probala ovaj bezmesni slano-slatko-kiselkasti tajine


Izbor ti je EXCELLENT, svakako.

Ovaj slano-slatki-kiselkasti ukus postižu samo vrsni poznavaoci kulinarskog umeća.


Mene u marokanskoj kuhinji uzbudjuje mnoštvo začina, koji su lako dostupni:


Mrs Who Mrs Who 23:19 28.04.2011

Bisteeya, tagine, usoljeni limun ...




Kuvar za čitanje i kuvanje
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:30 28.04.2011

Re: Bisteeya, tagine, usoljeni limun ...

Mrs Who
... Kuvar za čitanje i kuvanje


Kus-kus je čudo od jela. Može biti sladak i kiseo i slan i ne znam već kakav, ali je uvek ukusan. Može biti i salata i desert!
Doduše, njega ima i drugde u Sev. Africi, ali Marokanci to umeju vešto da pripreme.

Evo sa usoljenim limunom:


Jukie Jukie 00:34 29.04.2011

Re: Bisteeya, tagine, usoljeni limun ...

vladimir petrovic
Kus-kus je čudo od jela. Može biti sladak i kiseo i slan i ne znam već kakav, ali je uvek ukusan. Može biti i salata i desert! Doduše, njega ima i drugde u Sev. Africi, ali Marokanci to umeju vešto da pripreme.Evo sa usoljenim limunom:

Baš bih voleo da je jeftin taj kuskus pa da ga nekad spremam
(ovaj koji sam video u hipermarketu mi je iznad gornje granice cene, isto kao i onaj puter od susama)
ili bar da sam bogat, jeo bih same skupocene đakonije
bio bih još veći nego sada
vladimir petrovic vladimir petrovic 07:34 29.04.2011

Re: Bisteeya, tagine, usoljeni limun ...

Jukie
... bar da sam bogat, jeo bih same skupocene đakonije
bio bih još veći nego sada

Fenomenalno!
Baš sam se nasmejao, valjda je to dobro - dobro se nasmejati ujutru.
Eh, ima mnogo tih "šta bi bilo kada bi bilo". Samo treba imati mašte, odnosno želje.

U jednom filmu sam čuo vremešnu damu kako kaže: Najviše prezirem one muškarce koji mogu a - neće.

Nažalost, ima i takvih. Treba hteti, probati, raditi.

Dobar je kus-kus, ali ja, kao zaljubljenik u TAŽIN preporučujem ćufte sa jajima, sa maslinama, lukom i paradajzom: dodaje se malo belog luka, paprike, nane, kumina, sinamona, džindžera, soli, bibera, sve na maslinovom ulju.
kick68 kick68 00:58 29.04.2011

Marock

Kazablanku sam "upoznala" kroz ovaj film. Film je kinda lame, ali je grad nestvarno lep. Tako ja zamisljam raj (sa sve plazama:))
svaki put kada sam u Maroku

svaki put, blago tebi...
Berberi su cini mi se poznati po izradi nakita.
Cekaj, gde bese Kazablanka?

vladimir petrovic vladimir petrovic 08:26 29.04.2011

Re: Marock

kick68
... Kazablanku sam "upoznala" kroz ovaj film. Film je kinda lame, ali je grad nestvarno lep. Tako ja zamisljam raj (sa sve plazama:))


Eh, ima mnogo onih koji pevaju:

Casablanca, mon amour!

Sve je, naravno, počelo sa onom nezaboravnom Kazablankom na koju nas je gore podsetila Mirela.

Dobro je da si nas ti podsetila na "Marock". Film jeste lame, ali vredi gledati i takve stvarčice.

Da kažem i ovo: Kralj Hasan II je želeo da za života napravi zadužbinu koja će ga ne samo nadživeti, nego i zaseniti sve ono slično što se gradi u susednm zemljama. Tako se odlučio da u Kazablanki sagradi - najveću (on je podrazumevao i najlepšu) džamiju na svetu (Mosquée Roi Hassan II, Casablanca). Gradili su je Francuzi, naravno, i jeste, sama po sebi, zanimljiv projekt, deluje veoma moćno, na samoj obali okeana. Postala je dragulj grada. /Srećom, dozvoljen je ulazak i nevernicima, tako da sam mogao ulaziti unutra, što nije slučaj sa mnogim džamijama u Rabatu, na kojima obično stoji tabla: "Nije dozvoljen ulaz nevernicima". To me uvek rastuži, he, he, he.../.



Biljana 77 Biljana 77 14:38 29.04.2011

Maroko..

... zemlja obećana.

Marakeš, Meknes, Fez, hiljadu i jedna asocijacija.

Vredi pomenuti Mulu Ismaila - čoveka koji je povukao prve paralele između Maroka i Francuske, na jedan neobičan način.

(Moji prijatelji bili su prošlog leta gotovo mesec dana u Maroku, od okeana do okeana, od Sahare do Atlasa. Utiske je gotovo nemoguće is/pre/pričati, ali slike... Posebno su ih fascinirali ljudi.)
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:41 29.04.2011

Re: Maroko..

Biljana 77
... zemlja obećana.


Dobar komentar. Hvala na linku za Muleja Ismaila, čija je prestonica bila u Meknesu.

To me podseti da je Maroko, tokom svoje duge istorije, imao više kraljevskih prestonica.

Stoga danas mnoge turističke agencije širom sveta (u Srbiji to radi Kon Tiki, čini mi se) prave ture pod nazivom "Marokanski carski gradovi" (Moroccan Imperial Cities), koje obuhvataju turu Rabat-Fes-Meknes i Marakeš, a obično se navrati i u Kazablanku. Takvu jednu turu propagira i londonski The Independent.



Posebno su ih fascinirali ljudi.)

Ovo je tačno. Ljudi su divni.
S tim u vezi, iz ovog linka iz londonskog "The Independent" meni je pala u oči ova opaska:

Is it safe?

Yes. On the whole, the people are extremely friendly, and are anxious to ensure visitors enjoy their stay. That said, women travelling alone are regarded with interest, since even in tourist centres this is considered unusual, but they are no more likely to come to harm in Morocco than anywhere else.


nurudin nurudin 16:41 29.04.2011

За писаније, за путпис...

...шта год - препорука ко врата...
Хвала што си са нама поделио чари и лепоте Марока...

Ја сам уживао, а надам се и остали блогери.
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:26 29.04.2011

Re: За писаније, за путпис...

Nurudin
... Хвала што си са нама поделио чари и лепоте Марока...


Zadovoljstvo je bilo moje!

A tamo gde se dobro jede, kao u Maroku, ima i trbušnog plesa...


nurudin nurudin 21:37 29.04.2011

Re: За писаније, за путпис...

A tamo gde se dobro jede, kao u Maroku, ima i trbušnog plesa...



Е, тек ти сад стварно завидим....
ivan.pet ivan.pet 11:38 30.04.2011

eh, morroco

Odlican, informisan blog, hvala. Imao sam srecu da radim u Maroku pre nekoliko godina, skoro dve godine smo svaki slobodan trenutak koristili za gastarbajt-turizam; divna zemlja. Onaj podatak o 320 vedrih dana - istina, proverio licno. Ne vredi ici u decembru, tad pada kisa (srednji "zeleni" Maroko, pogledajte kartu, "zelen" je severozapadni, poljoprivredni deo drzave). Prolece pada u februaru (januar je suncan ali hladan, bude i do 0 ujutru), tako da u sred februara sve cveta, stizu jagode... Dole juzno, u Uarzazetu (pomenuti marokanski Holivud) je jos toplije, Sahara je 400km odatle, tamo ne treba ici izmedju maja i septembra (bude 40-50C) ako moze da se bira - ali treba svakako otici. Ima drevni suk, cuvaju ga u skoro originalnom "izdanju", nekoliko filmskih studija, i ja sam imao srece da tamo vidim i Paris Dakar, dok je reli jos vozen po Africi. O Kazi (tako tepaju Kazablanki) i Marakeshu ste vec dosta rekli (osim recimo ovo: boje zgrada u Maroku menjaju se od severa (Kaza, bele) ka jugu (Settat, pola puta Kaza-Marakes, zute) do crvene, u Marakesu, tako da se slazu sa preovladjujucom bojom zemlje u tom kraju. Recju - neizbezno, i divno). Ja bih jos preporucio Essauiru, gradic na Atlantiku, mozda 15 hiljada stanovnika, portugalska tvrdjava iz mislim XVII veka, sjajan umetnicki centar, odlican izbor predmeta od drveta, keramike, i koze; ima i slika, strikanih stvari, cilima... Osim ovoga, Essaurira je mesto odrzavanja Gnawa festivala, pocetkom juna skupe se izvodjaci iz celog Maroka sa jos 300-400 000 ljudi (probajte da zamislite toliku masu u malenoj tvrdjavi i na ogromnoj plazi..ako nemate poznanike medju lokalcima, spavacete na plazi... mi smo imali poznanike). Meni guzva nije smetala, a Gnawa muzika je vrsta lokalnog etno-jazza, jedan zicani instrument, 15 udaraljki nalik na kastanjete, 1 glavni vokal, onaj sa "gitarom" i grupa od 10-15 pomocnih vokala(sa kastanjetama). I, prosto je, glavni otpeva nesto ko_zna_sta, prateci vokali ponove, ovaj opet nesto, i posle 15 sekundi SVI u publici pevaju&igraju sa njima. Nadavao sam se para za karte za koncerte dok sam studirao, ali takvo nesto nisam nikad doziveo. Kolicina energije razmenjene za 45 minuta takve svirke moze da ti drzi optimizam na visoookom nivou par godina. Sporedno je da Essauiru zovu Windy City Africa, jer je regionalni centar surfera, duva bas bas stalno, plaza ima nekoliko kilometara i gomile ljudi ali vrlo malo njih se tu kupa :)
A marokanci, divan svet, gde god da mrdnes ceka te Welcome to Morroco, ako izustis nesto na srpskom (ucili se mi tamo francuskom, al' nije svima dobro islo) odma' te spopadnu: a jeste li iz Ceske? ne.. Slovenije? ne.. rusi niste...nismo.. i tako redom, dok ne cuju Jugoslavija. Kad smo kod Jugoslavije, ima u Marakechu Rue De Yugoslavie, ili kako se vec pise, u strogom centru. Na kraju, anegdotica: smeste me u neki hotel u Settatu, recepcionar, rasta, govori malo engleski. Pitam cije su slike u holu, ima ih tri, matorac i dva mladica. Kaze: pogodi. Kazem matorac je valjda kralj, a ovo su mu sinovi. Kaze: ne, matorac je bivsi kralj, ziv je ali je abdicirao u korist ovog levo, taj je sad kralj. A ovaj desno? E, to je kraljev ortak!
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:42 30.04.2011

Re: eh, morroco

ivan.pet
... Imao sam srecu da radim u Maroku pre nekoliko godina, skoro dve godine smo svaki slobodan trenutak koristili za gastarbajt-turizam; divna zemlja


Hvala, Ivane, na ovom dugom komentaru. Ističem ovo "dugom", jer mi je baš milo da vidim ovakav komentar-dopunu, odličnu dopunu, mog sopstvenog dugog pisanija o Maroku. (Naime, pišući ovaj tekst ja sam se sve vreme obuzdavao, pošto su mi istovremeno kroz glavu prolazile mnoge ideje, pa sam jedva uspeo da sve to svedem na, po mom sudu, neku razumnu meru, te je ispalo tako kako je ispalo, mada mnoge važne stvari, kao muziku, nisam pomenuo).

Zato je baš dobro što si ti ovo napisao:

Ja bih jos preporucio Essauiru, gradic na Atlantiku, mozda 15 hiljada stanovnika, portugalska tvrdjava iz mislim XVII veka, sjajan umetnicki centar, odlican izbor predmeta od drveta, keramike, i koze; ima i slika, strikanih stvari, cilima... Osim ovoga, Essaurira je mesto odrzavanja Gnawa festivala, pocetkom juna skupe se izvodjaci iz celog Maroka sa jos 300-400 000 ljudi (probajte da zamislite toliku masu u malenoj tvrdjavi i na ogromnoj plazi..ako nemate poznanike medju lokalcima, spavacete na plazi... mi smo imali poznanike). Meni guzva nije smetala, a Gnawa muzika je vrsta lokalnog etno-jazza, jedan zicani instrument, 15 udaraljki nalik na kastanjete, 1 glavni vokal, onaj sa "gitarom" i grupa od 10-15 pomocnih vokala(sa kastanjetama). I, prosto je, glavni otpeva nesto ko_zna_sta, prateci vokali ponove, ovaj opet nesto, i posle 15 sekundi SVI u publici pevaju&igraju sa njima. Nadavao sam se para za karte za koncerte dok sam studirao, ali takvo nesto nisam nikad doziveo. Kolicina energije razmenjene za 45 minuta takve svirke moze da ti drzi optimizam na visoookom nivou par godina. Sporedno je da Essauiru zovu Windy City Africa, jer je regionalni centar surfera, duva bas bas stalno, plaza ima nekoliko kilometara i gomile ljudi ali vrlo malo njih se tu kupa :)


Esauira (Essaouira) je festivalski grad sa svojom Gnawa muzikom (negde se traskribuje kao gnaoua), svojevrstan marokanski Vudstok (The Moroccan Woodstock), pa evo jednog klipa



Naravno, gnawa se izvodi i u Marakešu i drugim gradovima Maroka.

O Kazi (tako tepaju Kazablanki)

Da, u lokalnim razgovorima u samom Maroku najčešće se za Kazablanku čuje ova skraćenica "Kaza".

A ovo pojašnjenje mi je baš leglo:
ste vec dosta rekli (osim recimo ovo: boje zgrada u Maroku menjaju se od severa (Kaza, bele) ka jugu (Settat, pola puta Kaza-Marakes, zute) do crvene, u Marakesu, tako da se slazu sa preovladjujucom bojom zemlje u tom kraju. Recju - neizbezno, i divno).

A što se ovoga tiče,
A ovaj desno? E, to je kraljev ortak!

čuo sam u potaji za priče o ortacima nekih članova kraljevske porodice, he, he, he...

Još jednom, hvala na dopunama.

Edit:
U vezi sa ovim

Kad smo kod Jugoslavije, ima u Marakechu Rue De Yugoslavie, ili kako se vec pise, u strogom centru.


hteo bih da dodam da je ranije to bila Ulica Aleksandra I od Jugoslavije. Dodeljena mu je, nesrećniku, nakon pogibije u Marselju, 1934. godine. Kasnije, kada je Tito nasilno preuzeo vlast u Jugoslaviji, brisano je kraljevo ime (poznato je da je Tito održavao dobre odnose sa marokanskim kraljem Hasanom II), te je ostalo samo "Ulica Jugoslavije":

LA RUE ALEXANDRE 1er de YOUGOSLAVIE
Cette rue du Guéliz a été rebaptisée "rue Alexandre 1er" après le 9 octobre 1934, date de l’assassinat à Marseille du roi de Yougoslavie. Depuis l'Indépendance du Maroc, elle est seulement connue sous le nom de "rue de YOUGOSLAVIE". Tué à 46 ans, Alexandre 1er était marié à la princesse de Roumanie depuis 1922 dont il avait trois jeunes enfants nés en 1923, 1928 et 1929.
Son exécution aurait été décidée par le mouvement terroriste croate Oustachis d’Ante Pavelic. Le tireur, Vlado Chermozenski fut battu à mort par la foule des marseillais. Le ministre des affaires étrangères Louis Barthou qui était venu l’accueillir fut tué accidentellement par un policier français.
Voir une vidéo sur cet événement qui fut catastrophique pour la paix en Europe et frappa beaucoup les esprits y compris jusqu’à Marrakech.
http://fr.youtube.com/watch?v=hFEjq8bNzyk&NR=1


xanadu92 xanadu92 13:17 30.04.2011

kalifova kuća

Nedavno sam pročitao "Kalifovu kuću" Tahira Šaha (www.alnari.rs/alnari/KALIFOVA%20KU%C4%86A.aspx), lep prikaz Maroka. Pozdrav autoru sa željom za što više ovakvih tekstova
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:51 30.04.2011

Re: kalifova kuća

xanadu92
... Nedavno sam pročitao "Kalifovu kuću" Tahira Šaha... lep prikaz Maroka

Nisam čitao tu knjigu, dobro je što si mi na nju ukazao. Potražiću je.

Pozdrav autoru sa željom za što više ovakvih tekstova

Uzvraćam pozdrav, sa jednim velikim Hvala. Čitajmo se.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:59 30.04.2011

Re: kalifova kuća

aleksanadar aleksanadar 03:37 02.05.2011

Само

да се јавим и пошаљем поздраве!

Пред овим чудима из Марока остајем задивљен и - нем! Све ми то изгледа као нека од Шехерезадиних прича.

Могу само да поновим ону стару мудрост: знам да ништа не знам.





П.С.
Нека ми буде опроштено што се (као и обично) појављујем на крају, када се друштво већ разишло.
vladimir petrovic vladimir petrovic 06:30 02.05.2011

Re: Само

Aleksanadar
... Све ми то изгледа као нека од Шехерезадиних прича.

Mada priče iz "1001 noći" nisu samo arapsko/berberske, one se u zemljama Magreba doživljavaju umnogome kao njihove, sa svim manama i vrlinama života koje opisuju.

A svakome od nas sa strane ostaje da ih doživljava i shvata na svoj način.

П.С.
Нека ми буде опроштено што се (као и обично) појављујем се на крају, када се друштво већ разишло.


Nisi zakasnio, ti si uvek dobrodošao.
dirtyharry dirtyharry 08:17 03.05.2011

Evo malo muzike za

onaj deo Maroka na Mediteranu



vishnja92 vishnja92 16:31 03.05.2011

pizone,

posto sam zakasnila na tvoj levoruki blog (a levoruka sam, levonoga, levouha i levooka) - evo mog zakasnelog priloga



covece... nismo samo kukavice nego i pometeni, auuu

:smajli viva Alchajmer:
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:45 03.05.2011

Re: pizone,

Višnja92
... posto sam zakasnila na tvoj levoruki blog

Hm. Vidiš da nije dobro ignorisati/preskakati/bagatelisati/previdjati, odnosno ne čitati moje postove četvrtkom (doduše, ne baš svakog četvrtka, kao što se neću javiti ni sledećeg, ali četvrtak ostaje moj dan). A zakašnjenje se oprašta, shodno onoj "bolje ikad nego nikad", he, he, he...

Šalim se, mada je tema bila veoma ozbiljna. A možda i nije, više ni sam ne znam, jer i levaci se medjusobno mogu mnogo razlikovati, o čemu je bilo reči i u komentarima.

A kada si ovo rekla
...a levoruka sam, levonoga, levouha i levooka...

nekako automatski mi je sinulo u glavi: znao sam. Videlo se da je Višnja jedna od nas.
A ne bih umeo (odmah) objasniti tu reakciju, osim što mi pada na pamet ono latinsko "Similis simili gaudet".

covece... nismo samo kukavice nego i pometeni, auuu

Ovo je preterana reakcija. Jok, oni (naučnici, antropolozi ili ne znam već koji istražitelji) ponekad greše. Ima nas, to znam sigurno, koji nismo ni kukavice ni uvrnuti.

A u vezi sa ovim iz navedenog linka: ... "Levoruki su pokazali značajno veću fragmentiranost sećanja i više su se ponavljali... levoruki subjekti su pravili i više grešaka u usmenom prisećanju". možda je tačno, a možda i nije baš potpuno.
Ja sebe hvatam kako često idem na fragmentisanje sećanja, što valjda i mnogi drugi rade kako bi se, manje ili više, instinktivno štitili i time što neke stvari namerno zaboravljaju, ili bar pokušavaju... (osim oni retki koji se nasladjuju time da pamte loše stvari, pa ih stalno vrte u glavi, da ih ne bi zaboravili). Svakakvih ima.
A što se ponavljanja tiče, i to mi je (hélas, što bi rekli Francuzi) poznato, hvatam ponekad sebe kako se ponavljam i onda kada, valjda, ne bi trebalo.
Ili možda nisam baš najbolje shvatio šta se u linku htelo reći.

Long live lefthandedness!


vladimir petrovic vladimir petrovic 08:57 05.05.2011

Get inspired!

Pre nego što ovaj blog bude zatvoren, želim napomenuti da moja namera nije bila da reklamiram Maroko kao - turističku zemlju. Svestan sam, naravno, da ima mnogo boljih turističkih destinacija.

Moja namera je bila da skromno ukažem, kao neko ko živi i radi u Maroku, na neke njegove izuzetnosti. S tim u vezi, smatram da Maroko, kada vam se ukaže prilika, vredi videti.

Soyez les bienvenus au Maroc. Welcome to Morocco.







Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana