Prag

Aleksandar T RSS / 27.12.2007. u 22:55

Obavezan ritual prije odlaska na neku od plaža nekada zajedničke jadranske obale predstavljala je kupovina dušeka od turista koji su nam stizali iz daleke Čehoslovačke.

Sa tugaljivim pogledima su nas pratili dok su ostajali naslonjeni na svoje škode, lade i trabante sa neprodatim primjercima plastičnog softvera za plažu i more. Po izlasku iz zemlje su morali carinicima svoje zemlje na uvid dati dokaz, u vidu spakovanih konzervi-jaja-salama i sireva, da su hranu ponijeli od kuće i da na odmoru neće biti potrošen ni jedan nepotrebni komad novca.

Priče lokalnih mangupa o Čehinjama koje su počašćene Coca-Colom svoja tijela i ljubav bezrezervno predavale po kampovima i iznajmljenim sobičcima potkrepljivali su tinejdžersku maštu sočnim detaljima. Bilo nam je mnogo bolje nego njima, radovali smo se, a i Staljin nam onomad nije mogao ništa.

Da vam je neko tih godina rekao da će situacija za nekih petnaest godina izgledati značajno drugačija razum vam ne bi dao da povjerujete. A morate, jer danas...
Česi koji su nam nekada prodavali dušeke sada u većini ljetuju po Španiji, Italiji ili Francuskoj i Jadran im ne predstavlja prioritet na ljestvici interesovanja. Ćerke pod Biokovom ljubljenih Čehinja svoja tijela ponosno pokazuju po svjetskim modnim pistama i ne trude se pretjerano da razumiju majke koje im prepričavaju ljetovanja i tamo neku Jugoslaviju koje više nema.
Direktna strana ulaganja u češku privredu iznose oko 6 milijardi dolara godišnje a u samom Pragu nezaposlenosti gotovo i da nema. Stanovi u Pragu su, s obzirom na uslove, jeftiniji nego u Banjaluci i nov dvosoban stan možete kupiti već sa 80 000 km uz mnogobrojne i jako povoljne stambene kredite. Mladim Česima se ne ide nikud iz svoje zemlje i vrlo su ponosni na nju.

U ovom trenutku prosječna plata u Češkoj iznosi oko 800 Eura (:)) a četvoročlana porodica za potrošačku korpu mjesečno treba da izdvoji oko 200 km. Reklame pokraj puteva i u gradovima uglavnom ne popularišu češke proizvode i najčešće se reklamiraju proizvodi svjetskih i evropskih giganata. Ali, ako se uzme u obzir da je Volkswagen kupio gotovo cijelu češku auto industriju, a da je Philips nedavno pokrenuo proizvodnju televizora primjeti se da Česi nemaju razloga za strah od globalizacije jer od nje za sada imaju samo koristi i mnogo novih radnih mjesta. Mladi amerikanci po završetku školovanja dolaze na specijalizaciju u Prag a za život često dodatno zarađuju kao učitelji engleskog koga priča oko 40% Čeha. Nostalgiju za kućom im umanjuju radnje McDonaldsa doslovno na svakih sto metara u centru Praga. Naravno sa tranzicijom su se stvarali i kriminalni klanovi evropske, balkanske i kineske mafije koji su uz porast prostitucije i korupciju javnih službi najveći problem društva ali to nije ni blizu problemima društva u nas.
Neposredno po padu komunističkog režima Evropom i svjetom pročulo se da su Prag i Češka izuzetno privlačni i jeftini te je samo prošle godine Češku posjetilo preko sto miliona stranaca koji su ostavili za sobom oko tri milijarde dolara.

Nemate vodiča i ne znate kuda bi krenuli sa metro stanice na kojoj ste izašli. Približavate se prodavnici suvenira da bi kupovinom turističke karte umanjili vaš hendikep a dočeka vas psovka: "...šta me gledaš jebote patak...", upućena od omalenog prodavca dvoma japanskih turista koji ga zbunjeno gledaju ne razazanajući nepoznatu psovku. Na pitanje odakle je, odgovara sa, "..bio sam iz Zenice..", obasipajući Vas podatcima o Kraljevskoj ruti na kojoj se nalazi najveći ali ne i jedini broj znamenitih objekata u Pragu. Ljude koji pričaju jezikom koji razumiješ imaćeš priliku sresti na svakom koraku jer dosta ex-YUovaca za svoje stanište odabralo je Prag.
Stari i turistički najinteresntniji dio Praga smješen je podijeljen na obalama Vltave koje povezuje osamnaest mostova od kojih je najpoznatiji i najljepši Karlov most. Napravljen je 1357. godine u gotskom stilu, dugačak je 520 metara i do danas je restauiran više puta. Krasi ga tridesetak skulptura iz 17. i 19. vijeka koje su, najvećim dijelom, zbog svoje vrijednosti premještene u muzej a na njihovo mjesto su postavljene vjerodostojne kopije. Kule na krajevima mosta napravljene neposredno po njegovoj izgradnji svoj sadašnji izgled su dobile u 19.v i među najljepšim su te vrste u Evropi. Staromestska mostecka vez, vas uvodi u Staromesto. U neposrednoj blizini kule se nalazi ambasada Jugoslavije ili onog što je od nje ostalo. U ovom dijelu grada nalazi se i najveći broj restorana i picerija i cijene se ne razlikuju u mnogome od cijena kod nas. Najbolja piva na svijetu, okruženi građevinama iz 15.vijeka i ljubaznom poslugom, možete popiti za dvje konvertibilne marke što je, složićete se, kod nas gotovo pa neizvodljivo. Knedle, valjušci od krompira i svinjetina sa sosom od luka su specijaliteti za čiju degustaciju takođe nećete morati izdvojiti veću količinu novca mada se Česi ne mogu pohvaliti dobrom kuhinjom. Varenje možete poboljšati jednosatnom vožnjom brodićem dijelom Vltave u kojoj ćete proći kraj najvećeg broja mostova i građevina koje vrijedi eksportovati kako u sjećanje tako i u foto albume. Ovim dijelom grada dominira Praški dvorac u kom se nalazi i sjedište Vlade i Predsjednika države. Za turiste je u samom dvorcu najinteresantnija katedrala Sv.Vita čijom se ljepotom ponosi cijela Češka. Izgradnja ovog velelepnog zdanja počela je 1344. godine a fasade, mozaici i dekoracije dorađivane su sve do početka prošlog vijeka te danas ova katedrala predstavlja jednu od najljepših gotskih građevina u svijetu. Od tvrđave prema Vltavi se u terasama spuštaju prelijepi vrtovi koji datiraju iz vremena Renensanse.
Na obalama Vltave se nalazi i Nacionalno pozorište koje ima posebno mjesto u emancipaciji češke nacije. Naime, u 18. vijeku u Pragu nije bilo pozorišta u kom se igralo na češkom jeziku. Uglavnom je bio zastupljen njemački jezik i zbog toga se pristupilo izgradnji Nacionalnog pozorišta . Godine 1883 završena je prelijepa zgrada u renesansnom stilu koja je otvorena operom Lubiše ne Češkom jeziku. Kada pređete nanovo Karlov most dolazite u Stari grad za čiji detaljan obilazak vam treba duži boravak u Pragu a koji najčešće nemate.
Nezaobilazan za pogledati je Josefov, dio Starog grada koji predstavlja bivši Jevrejski grad u kom je nekada živio najveći broj jevrejske populacije u Pragu. Ono što je ostalo od Jevrejskog grada do danas su sinagoge, od kojih je najvažnija Staronova sinagoga iz 13.vijeka, i Staro Jevrejsko groblje koji su preživjeli drugi svjetski rat iz perfidnog razloga što je Hitler htio da Prag pretvori u muzej bivše jevrejske nacije. Do groblja se nalazi Pinkasova sinagoga sagrađena u 15. vijeku, unutar koje su zapisana imena 77 000 čeških jevreja stradalih za vrijeme Holokausta. Najstarije nadgrobne ploče podignute su 1439. godine a samo groblje ima više naslaga u kom se 12 000 nadgrobnih ploča naslanjaju jedne na druge.
Staromestske namesti ili Stari gradski trg je najvažniji dio Starog grada i krcat je istorijskim događajima iz prošlog perioda, od kraljevskih vjenčanja, izbora kraljeva do tragičnih egzekucija. Old Town hall je središnja i najvažnija zgrada na trgu. Na njoj se nalazi astronomski sat iz 14. vijeka a iznad kojeg se na svaki puni sat iza prozora pojavljuju figure dvanaest apostola. Oko same zgrade nalaze se restorani sa najskupljim cijenama u gradu a prospekti, tih restorana, vas stimulišu da baš tu potrošite svoj novac jer prije vas to su uradili Tom Kruz, Kit Ričards, Bouvi, Vesli Snajps i mnogi drugi likovi koji, složićete se, imaju mnogo veći džeparac od vašeg.
Vaclavske namesti je glavni i najvažniji gradski trg. Proteže se dužinom od jednog kilometra i vodi do Narodnog muzeja koji je izgrađen krajem 19. vijeka. Na trgu je smješten veliki broj butika i prodavnica svjetski poznatih proizvođača, sa isto tako svjetskim cjenama. Nedaleko od narodnog muzeja je memorijal Jan Palaha i Jan Zajica dvojice mladih ljudi koji su se spalili u znak protesta zbog sovjetske okupacije 1969.
Ono što je najvažnije u Pragu su naravno ljudi. Srećni što mogu da vam pomognu i upute vas u pravcu u kom ste krenuli, ne skidaju osmjeh sa svog lica. U metrou ne rijetko možete vidjeti parove šezdesetogodišnjaka koji se drže zaljubljeno za ruke poput tinejdžera. Uopšte, radost Čeha što žive u svojoj zemlji je vidljiva na svakom koraku.

Vaspitanje će iz svake preljepe čehinje s kojom vam se sretne pogled izmamiti osmjeh, ali vjerujte, nijedna Coca-Cola ovog svijeta vam više neće prestavljati adut za dodatnu naklonost, kao što je to možda bilo prije petnaest godina.

I ako slučajno sledeće godine naletiš na Jadranu na neku od ovih ljepotica izbacujući, uz osmjeh pun nade, u prvi plan flašicu najprodavanije bezalkoholne pijače na svijetu izgledaćeš kao kompletan idiot i ništa više.
I to je ustvari najteže, kada vidiš dokle je stiglo društvo, kome smo mi donedavno bili "Zapad" shvatiš da su nam godine nepovratno pojeli skakavci a ovo malo što nam je ostalo jedemo mi sami nespremni da se predstavimo bolje nego isključivo kao kuvari i konzumenti instantšovinizam obroka.

 

p.s.

Par slika umjesto razglednice za NG, neka vam je sa srećom u 2008-oj!!!

 

main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=696&g2_serialNumber=2

main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=726&g2_serialNumber=2main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=717&g2_serialNumber=2

 

main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=711&g2_serialNumber=2



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

citycall citycall 23:01 27.12.2007

hvala i

preporuka!
Strongman Strongman 23:14 27.12.2007

Volim prag

Imam i neka maglovita secanja kada sam za 7 dana potrosio skoro 3 000 maraka na provod. Kazu da sam se odlicno proveo.

Tekst je super i pogadja me u zicu za zabavu i razonodu. Naravno Karlov most je osmo svetsko cudo.

Evo moj doprinos islustraciji stanja od pre 15 godina:

angie angie 23:30 27.12.2007

Zlatna Praha

Grad iz bajke, samo fale odgovarajuci likovi, npr u zlatnoj ulici-patuljci.
fantastichno je to koliko je on za vreme gvozdene zavese sachuvan, pa sada kada je ulozen kapital u obnovu fasada izgleda bozanstveno. tamo izgleda nisu partizanski predsednici opshtine rushili arhitektonske dragulje mrskih vremena koja ne razumeju, kako bi se gradile socijalistichke robne kuce.

Obavezna poseta kod Bore bosanca u kafic na glavnim trgu, nedaleko od sata a ispod arkada na hladnu beherovku.

bash lep tekst.
Aleksandar T Aleksandar T 00:11 28.12.2007

Re: Zlatna Praha

Hvala angie,
meni se bas dopao grad, pohodio sam ga dva puta. Jedan put sam bio u najudaljenijem hotelu od centra grada a drugi put sam imao gotovo VIP tretman u samom centru. Prosao sam ga uzduz i porijeko, ipak je centar to s cim se odusevis najvise.
angie angie 00:25 28.12.2007

Re: Zlatna Praha

meni se u Pragu sve dopalo, arhitektura, muzeji, Alfonso Muha:))), Hrachani, karlov most, restorani, taverne, klopa, pivo, vino, prodavnice nakita, atmosfera, picerije sa bosanskim konobarima, vec pomenuti Borin kafic, beherovka, i neki stari maher ozenjen srpkinjom, koga sam upoznala preko ambasade, koji em shto nam je pokazao i objasnio uobichajene stvari, em shto nam je prichao i o neuobichajenim, pa proslava Nove Godine na ulici, pa srcha od 20 cm kojom je bio pokriven ceo plato na trgu i prilazi, koja je nestala u trenutku, ma fantazija od grada.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:51 28.12.2007

Re: Zlatna Praha i Beli grad

tamo izgleda nisu partizanski predsednici opshtine rushili arhitektonske dragulje mrskih vremena koja ne razumeju, kako bi se gradile socijalistichke robne kuce.

Ima i toga što kažete. Kultura? Ali ima i toga da Prag, kao ni Beč i slični gradovi, iz meni nepoznatih razloga, nisu za vreme WWII bombardovani (ili nisu mnogo bombardovani). A "zaslužili" su, ne možete kasti da nisu.
A preko njih su prošli i jedni i drugi i treći vojnici.
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:58 28.12.2007

Re: Zlatna Praha i Beli grad

ma i toga što kažete. Kultura? Ali ima i toga da Prag, kao ni Beč i slični gradovi, iz meni nepoznatih razloga, nisu za vreme WWII bombardovani (ili nisu mnogo bombardovani). A "zaslužili" su, ne možete kasti da nisu.
A preko njih su prošli i jedni i drugi i treći vojnici.


zaslužili?
zašto je prag zaslužio?
da li je zaslužio i ruse 40 godina?

i pored toga što su im bili u "kući" braća rusi, sačuvali su dušu, kulturu. gajili su dubolki prezir prema rusima.
smatrali su ih okupatorima.

grad je pod rusima i marionestkim češkim režimom, kao i cela u to vreme čehoslovačka, propao ko havana.
fasade ofucane, terase padaju. sve sivo i mračno.

važio je vic u to vreme - menjam petosoban stan sa pogledom na ruski dom kultutre za bilo kakav bilo gde!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:20 28.12.2007

Re: Zlatna Praha i Beli grad

zaslužili?

Nisam napisa zaslužili nego "zaslužili". Ne mogu da crtam baš svaku stvar.
Ako hoćete da vam objasnim šta sam tu gore napisao - mogu. Ako vam to nije ponižavajuće.
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:47 28.12.2007

Re: Zlatna Praha i Beli grad

KRALJMAJMUNA
zaslužili?

Nisam napisa zaslužili nego "zaslužili". Ne mogu da crtam baš svaku stvar.
Ako hoćete da vam objasnim šta sam tu gore napisao - mogu. Ako vam to nije ponižavajuće.


nemoj da mi crtaš, izvinjavam se:)
pozz
el
MilutinM MilutinM 23:36 27.12.2007

Hvala...

... za lep tekst. Fin opis grada, sa puno ličnih komentara.

Moj komentar Praga je da je on pravi primer grada koji treba videti. Ali, u njemu je teško živeti. Teško mi je da objasnim zašto. Lep na prvi pogled, Prag nema originalnog duha. Nekako je izduvan, bez ideje, bez žara.
Aleksandar T Aleksandar T 00:13 28.12.2007

Re: Hvala...



Niste prvi koji ima ovakakav komentar ali cu si dozvoliti romanticarski pristu jer ipak sam bio kratko u Pragu, i rado bih opet kada god mi se pruzi prilika
Hvala
mcvetkovic mcvetkovic 00:04 28.12.2007

Odlicno pivo, ali nije kao belgijsko :)

U Pragu sam prvi i jedini put bio pre 10 godina i grad me je potpuno odusevio. Ono sto je na mene ostavilo najjaci utisak je fenomenalna atmosfera grada koja se oseca od prvog minuta boravka u njemu. To je veoma tesko objasniti, ali zaista je tako. To nigde vise nisam osetio tako jako kao u Pragu.
Pored toga dobri su i pivo i hrana, nocni zivot je izuzetan, a sto se Cehinja tice ... iako ne padaju vise na Koka-kolu (ako su ikada), i dalje su pristupacne ;-) Ono zbog cega je Prag veoma privlacan mladim ljudima iz EU su niske cene u restoranima i jeftin nocni provod u poredjenju sa vecim delom ostatka EU.

Nego meni nije bas jasan sledeci podatak:

U ovom trenutku prosječna plata u Češkoj iznosi 800 km a četvoročlana porodica za potrošačku korpu mjesečno treba da izdvoji oko 200 km.


Da nisu u pitanju evri? Tesko da potrosacka korpa moze da iznosi 100 evra! Cak je i 200 evra malo verovatno. A ni prosecna plata sigurno nije 400 evra.

Sve u svemu, mogli bismo od Ceha dosta da naucimo. Mada ce to biti tesko, kad nismo vec do sada. Oni su jos 1989. shvatili da je Berlinski zid pao, a ovima u Srbiji to nije jasno ni posle skoro 20 godina.
Aleksandar T Aleksandar T 00:15 28.12.2007

Re: Odlicno pivo, ali nije kao belgijsko :

Prag se mnogo razlikuje od ostatka Ceske, nije bas tako sjajno sa platama ali je moguce da ovaj podatak o visini primanja nije bas precizan, ali ne vjerujem da su odstupanja za duplo
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:25 28.12.2007

Re: Odlicno pivo, ali nije kao belgijsko :

Aleksandar T
Prag se mnogo razlikuje od ostatka Ceske, nije bas tako sjajno sa platama ali je moguce da ovaj podatak o visini primanja nije bas precizan, ali ne vjerujem da su odstupanja za duplo


u pragu sam prvi put bila 84. taj užas i pomrčina ne može se opisati rečima.
sovjetska vojna vozila, neke kampanjole, šta li, kao najnormalnije.

zatim sam od 92. redovno odlazila svake godine, pa i ove, na mesec do tri meseca.
92. bile su dve benzinske pumpe - jedna na ulazu, druga na izlazu grada.

kada tako redovno odlaziš, vidiš kako grad raste i menja se i svake godine je sve svetliji i lepši.
sređuju se fasade, ulice, parkovi.
sređuju se i takozvana panelska naselja (brežnjevke). to ne može da se prepozna, nije u pitanju samo fasada, krečenje i to.
menjaju se prozori, radi izolacija spolja zgrada, menjaju se liftovi, skidaju pvc podovi iz haustora i sa stepenica po zgradam, uređuje okolina.
skalka, strašnjicka (prag 10) jedva se prepoznaju.
gradski prevoz je čudo svetsko.
čim god da se vozite (autobus, metro, tramvaj) dolazi u sekund po istaknutom redu vožnje ispred stanice.
metro ima tri linije. ma mnogo (brojala sam al sam zaboravila) stanica postoje platforme za invalide, za kolica za bebe, za teže pokretne).
standard raste iz godine u godinu.
prosečna plata u češkoj je 800 eura a u pragu 1.000.
a život je jeftiniji nego ovde.
svaka porodica ima jedan ili dva automobila.
nema nepismenih.
karte za koncerte treba uzeti u pretplati, jer se odmah rasprodaju.
za poslednjih sedam godina, prvi put je ove godine poskupeo prevoz (karta je bila 12 kruna sada je 20). ali tada je prosečna plata bila 600 eura.
nisam sigurna da prag nije mesto za život.
moji žive tamo 15 godina, svi imaju državljanstva, rade na fakultetu, ili imaju svoje lekarske ordinacije ili neki drugi dobar posao.
da ne davim. prag je arhitektonsko čudo.
sva mesta na pragi 1, 2, 3, 4, 5 su prelepa.
grad je prijateljski prema svima.
turistička atrakcija 12 meseci godišnje.
prag je čudo.
ljudi isto.






i ovde
Emir Halilovic Emir Halilovic 00:17 15.01.2008

Re: Odlicno pivo, ali nije kao belgijsko :

Dragi mcvetkovicu, u pivo mi ne diraj! Prvo, ne mesaju se babe i zabe, belgijska piva (neka) nisu losa, ali to je druga disciplina (zitno, mutno itd., Hoegaarden, Leffe itd.) Prvo svetlo pivo na svetu tipa pils napravljeno je u Plzenu 1842 godine--i jos se tamo pravi, to je poznati Pilsner Urquell (ili Plzenski Prazdroj). To je ceska nacionalna disciplina. Bio sam i u nekoliko pivara i moram reci, iako nisam neki megapivopija... nema im premca. U disciplini svetlog piva Cesi su broj jedan, tacka . Volj ti Pilsner, ili Budweiser (pravi Budvar, ne americko smece) ili Staropramen ili neki lokalni dragulj (na primer Bernard ili Policka, neko voli i Svijane ili (pazi sad) Cernu Horu (=Crnu Goru)) Bas zato ovi ostali i izvode neke kerefeke, te meksicko, te maline u pivo... mis'im stvarno... Ne sporim vas ukus ali ako sledeci put dodjete, zadjite malo u neku pravu pivnicu (tj.-ne u ove turisticke jazbine) pa probajte kakvo je pivo tamo. Onda cemo videti da li ste revidirali stav :).

Prosecna plata je sad nesto krajem godine bila oko 22,000 Kc, u Pragu oko 10% vise. To dodje oko 750-800 tih eurona, mada to se nas ne tice, euro stalno pada. Ali--plata je bruto, treba od toga odbiti oko jedne trecine. A potrosacka korpa--niko to ne gleda ovde, prva stavka je kirija ili hipoteka, pa lizing za auto, a za hranu mislim da je normalna cifra za "prosecnu porodicu" (tata, mama+ dece kom. 2) negde oko 100 eura nedeljno, recimo. Ja ne znam, ja nisam dobar primer "prosecne porodice", ovde samo nagadjam. Znaci nije sve tako ruzicasto. Ali--nije lose, daleko od toga...

Ima tu u blogu podosta faktickih gresaka. Kao najopasnija mi se cini ona o "dobrim restoranima oko Staromjestskih namjesti". Jok more, moja preporuka svim turistima je malo da se razbiju u strelce pa malo da potraze van turisticke slonovske staze sta ima od ugostiteljskih objekata... mnogo ce vam bolje biti nego da sedite u nekom od fake restorana na Staromjestskim namjestima i jedete u mikrotalasnoj podgrejana gotova jela, ili nedajboze gulas i knedlike...
Nevenana Nevenana 09:02 28.12.2007

predivan grad

predivan grad u kome smo, suprug i ja, sa drustvom docekali novu 2007. godinu.

nakon posete pragu, imala sam problem, jer gde god da odem, iznenadim se tipa:"sta? ovo je sve?". svaki grad posle toga mi je bio "nedovoljno lep".

prelep, prelep grad.
sabi sabi 09:49 28.12.2007

Re: predivan grad

Jako lep grad, ali sto rece neko gore, nekako mi nema dusu. Nekako imas osecaj da kad bi otisli svi turisti, niko ne bi ostao. A i hrana je prilicno losa. Cesi bas nemaju dara za kuvanje.
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:32 28.12.2007

Re: predivan grad

sabi
Jako lep grad, ali sto rece neko gore, nekako mi nema dusu. Nekako imas osecaj da kad bi otisli svi turisti, niko ne bi ostao. A i hrana je prilicno losa. Cesi bas nemaju dara za kuvanje.


kako nema dušu?
nema možda balkansku.
al ima svoju.

prelistaj malo šta su ostavili u nasleđe svetu, od muzike do književnosti.

hrana je odlična.
perfektna. mislim na češku.
da ne pričamo da sada ima milion restorana svih svetskih kuhinja: pakistanski, japanski, grčki, naši, kineski, francuski.
suši jedan od najboljih koji sam jela.
izbor nezamisliv.
ponuda svetska.
usluga svetska.
ima i žitan - sarma, pasulj, podvarak, gibanice, pite, baklave :))))
Strongman Strongman 19:57 28.12.2007

Re: predivan grad

Jako lep grad, ali sto rece neko gore, nekako mi nema dusu. Nekako imas osecaj da kad bi otisli svi turisti, niko ne bi ostao. A i hrana je prilicno losa. Cesi bas nemaju dara za kuvanje.


Neverovatna izjava.

Ja sam posle svakog povratka iz Praga pricao mesecima kao navijen
-da je prag grad sa fantasticnim duhom
- sve sto sam pojeo u Pragu je bilo super

... i jos neke stvari koje nisu za javnost.
asterix asterix 03:27 30.12.2007

Re: predivan grad

Ubio bih za gulash iz Praga:) Prazani su malo kruti ljudi, mnogo se razlikuju od ostatka Evrope (ne rachunam Austrijance i Shvajcarce:)) po mom skromnom mishljenju. Imao sam osecaj da su postali veci Nemci od samih Nemaca a to mislim da rade samo da ne bi bili Rusi, kod nas obrnuto. Na drugoj strani Nemci se opustili i ne mozesh da ih prepoznash. Zakljuchak -Divan grad, neizbezan turistichki i kulturni centar Evrope, ali drushtveno je ostavio siromashno pozitivan utisak na mene. Nema te neke starosedelachke euforije tamo.
oldtajmer oldtajmer 16:00 28.12.2007

Valuta

Govoris cene u 'km', mislis na marke? Obzirom da je Ceska jednom nogom u EU, mislim da bi imalo vise smisla dati cene u EU, da se ljudi lakse orijentisu.

Inace preporuka! :)
angie angie 16:51 28.12.2007

e da,

ono shto je karakteristichno za obnovljeni gradski deo, a meni se mnogo dopalo, shto su sachovani i grbovi porodica na fasadama koje sada osvezene daju poseban tach i onako prelepoj arhitekturi.

I bozanstvene manufakture olovnih vojnika sa svakim detaljchicem, u zlatnoj ulici mene su bash vratile u neke davno prochitane priche i atmosferu.

Pa keramichke male autentichne zgrade, pa ako imate da ulozite:)))- a vi kupite sve gradjevine koje vam se dopadnu, pa napravite svoju ulicu.
Brooklyn Brooklyn 18:01 28.12.2007

dva pitanja,

koliko je 80,000 km u eurima ili dolarima?

jel pod dvosoban stan podrazumevas 2 spavace sobe i dnevnu, ili 2 sobe ukupno?
Brooklyn Brooklyn 21:40 28.12.2007

Re: dva pitanja,

nasla sam da je 80,000 km 30K funti. ako se za to moze kupiti 2-bedroom to je odlicno.

odoh sada da pogledam za koliko mesecno se moze iznajmiti takav stan i kako su se kretale cene istih u poslednjih 15 g, i koliko se gradi novih godisnje i kakve su demografske projekcije za prag.
Brooklyn Brooklyn 22:08 28.12.2007

.

nije tacno, kostaju od 150K evra do vise miliona.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:16 29.12.2007

Re: dva pitanja,

Brooklyn
koliko je 80,000 km u eurima ili dolarima?

jel pod dvosoban stan podrazumevas 2 spavace sobe i dnevnu, ili 2 sobe ukupno?


moja sestrična ima trosoban stan (tri spavaće sobe) oko 100 kvadrata, procenjen sada na 120.000 eura.
zavisi u kom delu praga. ovo je na pragu 10, što opet zavisi od mnogo stvari, koliko si udaljen od metroa ili neke stanice busa ili tramvaja, na primer.
čak ni prag 10 ne znači da si negde bogu iza leđa, jer je od tog mesta do muzeja 7 minuta metroom. koji je džaba u odnosu na london. 20 čkr, što je recimo 60 dinara, manje od eura.
osim toga, prag deset se jednim delom graniči sa pragom 2, koji je ekskluziva, stare zgrade, uopšte fensi.
tu je opet moj sestrić pazario dvosobana, znatno manji ali stara gradnja za istu cenu.
u izgradnji ko kod nas, jeftijije i čekaš da se završi ali se u tim centralnim delovima praga ne zidaju stambeni objekti više.
Aleksandar T Aleksandar T 09:00 29.12.2007

Re: .

Prije par godina sam pisao ovaj tekst, sto znaci da su stvari sa cjenama uznapredovale na gore
Emir Halilovic Emir Halilovic 00:37 15.01.2008

Re: .

Aleksandar T
Prije par godina sam pisao ovaj tekst, sto znaci da su stvari sa cjenama uznapredovale na gore


O da... ove cene gore su realne.
dunjica dunjica 18:18 28.12.2007

Kamikaze

U Hrvatskoj češke vozače zovu kamikazama. Kažu da u vrijeme ljetnih odmora na Jadranu, kada dolaze amo, ginu kao muhe; voze prebrzo, precijene se.

Inače, 90tih je Prag bio Meka za mlade sjevero-Amerikance željne provoda u staroj Evropi. Bilo ih je mnogo, izdržavajući se uglavnom davanjem kurseva engleskog, konobarenjem, kao DJevi. Zadnjih godina, kažu, malo popustila navala.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:08 29.12.2007

Re: Kamikaze

dunjica
U Hrvatskoj češke vozače zovu kamikazama. Kažu da u vrijeme ljetnih odmora na Jadranu, kada dolaze amo, ginu kao muhe; voze prebrzo, precijene se.

Inače, 90tih je Prag bio Meka za mlade sjevero-Amerikance željne provoda u staroj Evropi. Bilo ih je mnogo, izdržavajući se uglavnom davanjem kurseva engleskog, konobarenjem, kao DJevi. Zadnjih godina, kažu, malo popustila navala.


ginu zato što ne mogu da ukapiraju naš način vožnje. tamo ako ne staneš na pešačkom prelazu rizikuješ da ti oduzmu dozvolu zauvek, makar nijedan pešak da ne čeka da pređe.

poštuju se saobraćajni propisi samo tako. znam. vozim pragom.
dunjica dunjica 11:41 29.12.2007

Re: Kamikaze

U Hrvatskoj se također rizikuje oduzimanje dozvole ako ne staneš na prijelazu. Ne znam da li voziš po Hr nekada, ali ponašanje u prometu nema mnogo zajedničkog s ponašanjem u prometu u Srbiji. Baš zbog žestokih kazni, koje se i SPROVODE.

A ginu zato što voze kao manijaci, što ne kapiraju da se u Hrvatskoj moraju poštovati saobraćajni propisi. I zbog serpentina uz obalu i po brdima. Nisu navikli.
Exitus Letalis Exitus Letalis 13:39 29.12.2007

Re: Kamikaze

dunjica
U Hrvatskoj se također rizikuje oduzimanje dozvole ako ne staneš na prijelazu. Ne znam da li voziš po Hr nekada, ali ponašanje u prometu nema mnogo zajedničkog s ponašanjem u prometu u Srbiji. Baš zbog žestokih kazni, koje se i SPROVODE.

A ginu zato što voze kao manijaci, što ne kapiraju da se u Hrvatskoj moraju poštovati saobraćajni propisi. I zbog serpentina uz obalu i po brdima. Nisu navikli.


svugde vozim po propisima. čak i u srbiji.

a ti ovo to iz iskustva ili iz štampe?
da samo česi voze ko manijaci?
misliš došli u slobodu pa mogu da rade šta hoće?
ko naši kad dođu iz nemačke pa čim pređu granu isprazne pepeljaru.

ako iko galami i dovikuje se ulicom, ide preko reda u radnji, ubacuje se u saobraćaju nepropisno, to su "naši". svi bivši naši.
LiRa LiRa 14:47 29.12.2007

Re: Kamikaze


Dunjice, nije tema, ali - u Hrvatskoj ne voze vozaci, vec samoubojice. Moji njemacki prijatelji s velikim olaksanjem meni prepustaju volan kad god mogu, ne zato sto sam ja bolja vozacica od njih, jer i nisam, vec zato sto znam napamet na kom mjestu me i kako neka budala moze iznanenaditi. U medjuvremenu, pricaju mi, a nemam referenci, mozda se nadje nesto na netu, ovim fenomenom se ozbiljno bave hrvatski psiholozi.

Mene je, pored arhitekture, u Pragu ugodno iznenadila obazrivost vozaca. Ne znam doduse kako je kroz Cesku, nisam isla autom. Slazem se sa Exitus Letalis, mislim da Cesi ginu po Hrvatskoj, jer im nije jasno s kim su u saobracaju, da ne govorimo o hrvatskim cestama, koje su jednako katastrofalne kao i u Srbiji, izuzimajuci novoizgradjeni autoput.

Inače, 90tih je Prag bio Meka za mlade sjevero-Amerikance željne provoda u staroj Evropi.


Da, zaista ih je puno, meni rekose da ih u Pragu zivi oko 8 000. Jedan ceski parlamentarac me uvjeravao kako je Prag centar tajnih sluzbi.

dunjica dunjica 18:18 29.12.2007

Re: Kamikaze

Iz iskustva, EL.

misliš došli u slobodu pa mogu da rade šta hoće?

Nevjerojatne su mogućnosti interpretacije kada se hoće izvrnuti značenje ili smisao nečemu. Tko je govorio o dolasku u slobodu? Probaj pročitati još jednom:
A ginu zato što voze kao manijaci, što ne kapiraju da se u Hrvatskoj moraju poštovati saobraćajni propisi. I zbog serpentina uz obalu i po brdima. Nisu navikli.


I ne bih rekli da su "naši", koga god pod tim podrazumijevala, takvi divljaci kakvima ih opisuješ. Način na koji govorimo o drugima najviše govori o nama samima. Ili: usta govore čega je srce puno.
dunjica dunjica 18:41 29.12.2007

Re: Kamikaze

LiRa,
Jedan ceski parlamentarac me uvjeravao kako je Prag centar tajnih sluzbi.

hahaha, svaka sličnost s južno-slavenskom braćom je slučajna... Urote svuda oko nas...

Moja iskustva iz Hrvatske su doista drugačija, ali i stranaca s kojima sam razgovarala. Možda se nismo kretale u istim krajevima?

Smatraš li doista hrvatske ceste jednakima kao u Srbiji?! Poznaješ li ceste u obje zemlje? Po mom mišljenju, a i ljudi s kojima sam razgovarala, ulaganja u infrastrukturu i održavanje iste smatraju značajno različitima u ove dvije zemlje i rekla bih, jedna je od najvidljivijih razlika po pitanju standarda. Moguće je da su ceste u Lici i Krajini u stanju kakvo pominješ. U ostalim krajevima sam bila iznenađena relativno redovnim održavanjem i prilično dobrim stanjem prometnica.

A što se tiče Čeha koji ginu po hrvatskim cestama, statistike prijašnjih godina su pokazivale da u odnosu na broj stranih posjetilaca u Hrvatskoj, Česi brojno nadprosječno stradaju na cestama. Kao što rekoh, razlozi su mogli biti različiti: da ne očekuju da su saobraćajni propisi na snazi, nego imaju u sjećanju nekadašnji javašluk po cestama; da su nenavikli na prometnice s mnogobrojnim i oštrim zavojima, pa prekoračuju dozvoljene brzine. Vidim da se prošle i ove godine stanje znatno popravilo, zato se ispričavam zbog starih informacija.

"Slobodna Dalmacija", 24.06.2006. :
Najnovija pogibija neizbježno je podsjetnik na tužnu bilancu prošlogodišnje turističke sezone kada je za ljetovanja na hrvatskoj obali na različite načine smrtno stradalo 20 čeških turista
APEL Nema nam druge nego stalno upozoravati na opasnosti, na činjenicu da turisti moraju shvatiti kako nisu doma, kaže češka konzulica Veronika Honcova... Jer, ističe, neinformiranost je ponajveći uzrok nesrećama.
- Činimo sve što je u našoj moći. Čitava jadranska obala je pokrivena posebnim radioemisijama na češkom jeziku, dijelimo letke s uputama, stalna je suradnja s novinarima u Češkoj, a i sama sam uoči sezone dala niz intervjua kako bi naši turisti bili pravodobno informirani.
Posebno je važno da je Ministarstvo vanjskih poslova Češke održalo u svibnju konferenciju za novinare posvećenu Hrvatskoj na kojoj je sam ministar pred pedesetak novinara pozvao na nužan oprez - kazala nam je Honcova, koja svake godine u lipnju preseli svoj ured u Split ne bi li čim više bila na dispoziciji sunarodnjacima.
LiRa LiRa 22:38 29.12.2007

Re: Kamikaze


hahaha, svaka sličnost s južno-slavenskom braćom je slučajna... Urote svuda oko nas...



Ne znam, o urotama nije govorio, vec o mjestu susreta za tajne agente, sto uopce nije nelogicno, s obzirom na toliki broj turista a i na to sto NATO sprema u Ceskoj. Sto je tu smijesno?

A što se tiče Čeha koji ginu po hrvatskim cestama, statistike prijašnjih godina su pokazivale da u odnosu na broj stranih posjetilaca u Hrvatskoj, Česi brojno nadprosječno stradaju na cestama. Kao što rekoh, razlozi su mogli biti različiti: da ne očekuju da su saobraćajni propisi na snazi, nego imaju u sjećanju nekadašnji javašluk po cestama; da su nenavikli na prometnice s mnogobrojnim i oštrim zavojima, pa prekoračuju dozvoljene brzine.


Ova o nekadasnjem javasluku ti je dobra. Ono sto se posljednjih godina dogadja na hrvatskim cestama ne moze se doista usporediti s onim kako je bilo u "tamnici naroda". Na stetu sadasnje drzave. Zakon se uglavom ne postuje, forumi, blogovi i usenet su prepuni diskusija na tu temu. Ako vozim kroz naselje 50 km/h, a budale me pretjecu i jos pritom trube, ja to smatram nepostivanjem zakona. Ogranicenje brzine se rijetko postuje, rijetko tko domaci staje pred zebrom. Ako je tebi draze vjerovati kako je u Hrvatskoj po tom pitanju bitno bolje, nek ti je na radost.

Smatraš li doista hrvatske ceste jednakima kao u Srbiji?! Poznaješ li ceste u obje zemlje? Po mom mišljenju, a i ljudi s kojima sam razgovarala, ulaganja u infrastrukturu i održavanje iste smatraju značajno različitima u ove dvije zemlje i rekla bih, jedna je od najvidljivijih razlika po pitanju standarda. Moguće je da su ceste u Lici i Krajini u stanju kakvo pominješ.


Da, smatram ih otprilike jednako zalosno losima. I da, poznam dobro obje zemlje, izuzimajuci Slavoniju.
Kroz Liku prodjem iz Zagreba prema Splitu, a imam i to zadovoljstvo da barem jednom godisnje odradim rutu Split - Opatija. Magistralom. Ludilo od ceste, zar ne?
Krajiske ceste ne poznajem, osim kad skrecem, pa presjecem Benkovac - Drnis - Split. Jesi vozila kod Obrovca? Sto kazes na novi Maslenicki most, koji je vjecno zatvoren?
Ne znam ni zasto spominjes standard, kad su u pitanju ogromna zaduzenja i nista vise. Ein Hypoland halt, weiter nichts.


Exitus Letalis Exitus Letalis 23:53 29.12.2007

Re: Kamikaze

I ne bih rekli da su "naši", koga god pod tim podrazumijevala, takvi divljaci kakvima ih opisuješ. Način na koji govorimo o drugima najviše govori o nama samima. Ili: usta govore čega je srce puno.



izvini ako sam te uvredila. vidim da umeš da vratiš. toliko sam se o česima od naših (svih naših iz ex-yu) naslušala bljuvotina da mi je muka od toga (ne govorim o komentarima na ovom blogu).

došli su u česku iz ove balkanske ludnice, otvorili lance prodavnica, butika, restorana, imaju banke, bave se građevinarsvom, hotelijerstvom, sve što nisu mi mogli da zamisle da budu u ovoj vukojebini odkale su došli. i još ljubazne domaćine otrcavaju najstrašnije: nemaju dušu (valjda fali topla duša balkanska), loša hrana, nemaju ukusa, loše obučeni, digneš govono - nađeh čeha (to je nešto na račun hrabrosti, kao nisu ko mi, ne kolju se). a česi misliš da to ne znaju. neko su svetlosnim miljama daleko od nas a o kulturi da ne pričamo. recimo, nema nepismenih.
iako im je jezik vrlo komplikovan za pisanje.

dakle, sve koji su se tamo naselili i obogatili a laju protiv čeha, ja bih lepo u stočni vagon pa tamo odakle su došli. nek se vesele s tomom, tomsonom i sličnim likovima., šta god to govorilo o meni.
ako imaš nesreću da živiš ovde, neminovno ogrubiš.
ako pričaš kakvi smo (bahati, nevaspitani, smrde na znoj, gušiš se u svakom busu), onda to opet govori o onom ko priča. ma nemoj.

nije isto svratiti, obići par dobrih lokala koje svaka od ovih bantustan država ima, i reći - ma ne, mi nismo divljaci. baš smo kul.
što ograđujemo rome žicom, to je incident, što turamo hitlera u kafić i to je incident. što tomsonov koncert prenosi hrt u udarnom terminu, takođe. al nešto mnogo incidenata.

Emir Halilovic Emir Halilovic 00:38 15.01.2008

Re: Kamikaze

U pravu je dunjica. Cesi voze bezobzirno, to kazu i statistike. Zato su i uvodili sistem bodovanja prosle godine, ali nije uspelo. Mislim radilo je jedno vreme dok vozaci nisu shvatili da policije jednostavno nema dovoljno da ih kontrolise. Onda sve jovo nanovo.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:08 29.12.2007

...

Exitus Letalis Exitus Letalis 13:41 29.12.2007

Re: ...

snezana mihajlovic
ginger and fred


divna je ta građevina. i kako se samo uklapa u stari deo grada.
ma česi su bez duha i kreativnosti, što neko gore reče
LiRa LiRa 14:17 29.12.2007

Re: ...

Projektirali Frank O. Gehry i Vlado Milunic
LiRa LiRa 16:07 29.12.2007

I mene je Prag odusevio

vratila sam se jucer i otici cu, nadam se, uskoro opet. Nisam stigla obici tvrdjavu, a nisam "(pr)ovjerila" ni sve jazz-clubove
Za mene, koja o arhitekturi nema bas puno pojma, iznenadjenje je bila zgrada u kubistickom stilu u cerne matky Bozi.
Dio grada koji me fascinirao je Josefov, za muzej i sinagoge sam uzela najvise vremena, steta sto je fotografiranje posvuda zabranjeno. Ipak, vratila sam se sa nekoliko stotina fotografija, jos nisam stigla sortirati ih pa da okacim koju.

Stanovala sam na Namesti Rebubliky, pa nisam imala potrebu koristiti javni prijevoz, osim za odlazak na Kafkin grob, napokon, sto je meni bio jedan od glavnih motiva odlaska u Prag.
Metro je tocan, ugodan kao prijevozno sredstvo, po cijeni svima pristupacan, miran i mreza je pregledna, sve je jasno oznaceno, ali mi se stanice nimalo ne svidjaju, djeluju ogoljeno i pomalo sablasno. Zanima me da li je uvijek bilo tako ili se samo nisu sasvim obnovile nakon onih silnih poplava prije nekoliko godina, pa ako netko zna... Silazak u metro je pomalo zastrasujuci, nikad kraja

U ovo doba, meni je vrlo odgovaralo sto Cesi od Bozica ne prave spektakl. A i inace, velika vecina nije religiozna, sto nema veze sa socijalistickom fazom. Kao agnostik, jako sam se ugodno osjecala u takvom okruzenju.

Meni Cesi nisu djelovati osobito komunikativni i puno lakse sam ulazila u razgovor s Rusima koji vode neke radnje i koji su bili skloni snizavanju cijene

Rasprava o hrani je pak rasprava o ukusima. Ima, naravno, restorana s raznim kuhinjama i internacionalnim jelima, izbor postoji, kao i u svim velikim gradovima. Ja sam htjela, u skladu sa "treba piti na izvoru" jesti iskljucivo ceska nacionalna jela. Odraslu na mediteranskoj kuhinji, meni su njihova jela bila neprobavljiva. Kao sto su mi teska kontinentalna hrvatska jela, srpska, njemacka... ono...nije to za mene. Dakle, stvar navike. Razumljivo mi je, naravno, da se ta jela nekome svidjaju. Smetalo me sto servis nije uracunat u cijenu.

Za one koji nisu bili: grad je doista prelijep, otidjite sto prije mozete i uzmite si vremena. Ne propustiti izlozbu Dali + Mucha, ne znam do kada je.
Emir Halilovic Emir Halilovic 00:47 15.01.2008

Re: I mene je Prag odusevio

Metro je bio takav i jos gori. Vecina stanica je izgradjena od 60-ih do 80-ih, uz bratsku sovjetsku pomoc i socijalisticko planiranje. Neke nove stanice su, medjutim, vrlo lepe. Na primer:



ili



ili

Aleksandar T Aleksandar T 16:31 29.12.2007

Disidenti

U ovoj gostionici su se okupljali disidenti, zaboravio sam kako se zove, nije je bas lako naci, ali nikada necu zaboraviti svinjska rebarca koja sam pojeo u njoj, nesto nevjerovatno.



A ovo je kuca Franca Kafke, tako kazu



Jos slika na
http://gallery.6yka.com/main.php?g2_view=core.ShowItem&g2_itemId=626&g2_page=1

Brooklyn Brooklyn 16:40 29.12.2007

Re: Disidenti

U ovoj gostionici su se okupljali disidenti



tezak je zivot nas disidentata :)
asterix asterix 03:33 30.12.2007

Nema piva

bez Zlatnoga Tigra.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana