Ljudska prava

PRIVATNOST NA RADNOM MESTU – ZAR TO POSTOJI?

Freedom of Information RSS / 10.05.2011. u 13:16

Autor: Rodoljub Šabić

Moj poslodavac zahteva da ima uvid u moju elektronsku poštu. Kaže da na to, kao vlasnik kompjutera ima pravo i da to važi za kompletnu prepisku, dakle da se odnosi i na mejlove privatne prirode koje ponekad primam na poslu. Da li je on u pravu?

Ovo pitanje koje mi je e-mailom (sa privatne adrese) uputila NN podsetilo me je na jednu kontraverznu činjenicu.

Statistički podaci kod nas, za razliku od drugih zemalja, ne potvrđuju da je oblast radnih odnosa oblast u kojoj postoji mnoštvo problema u vezi sa ostvarivanjem prava na privatnost odnosno na zaštitu podataka o ličnosti. Ali, veoma skroman broj evidentiranih „slučajeva" ni slučajno ne govore da problema nema, već samo da za njih „ne znamo". Kontrola elektronske pošte, telefonskih poziva, nadzor nad Internetom, praćenje zaposlenih preko GPS uređaja ili mobilnih telefona, obrada zdravstvenih podataka o zaposlenim, video nadzor, neadekvatno čuvanje i obezbeđivanje zbirki podataka o zaposlenima neminovno izazivaju takve probleme. Uvek i svuda, pa razume se i kod nas, bili toga svesni ili ne.

Zato je uputno podsetiti se na bar neka, u demokratskom svetu, nezaobilazna pravila.
Za početak na najnačelnije pravilo o dopuštenosti obrade podataka o ličnosti utvrđeno i u ZZPL (čl. 8.). Obrada podataka dozvoljena je samo pod jednim od dva uslova - ili ako je predviđena zakonom ili uz pristanak lica o čijim podacima se radi.

Kad je obrada podataka predviđena zakonom stvari su (ili bi bar trebale da budu) manje više jasne pa zato „pristanak" zaposlenog zaslužuje posebnu pažnju.

Prvo, s obzirom na formu. Pogrešna je pretpostavka da on može da se podrazumeva ili da se daje konkludentnim radnjama ili prećutno. Osim izuzetno, pristanak se daje pismeno ili usmeno na zapisnik (čl. 10. ZZPL). Drugo, odnos poslodavca i zaposlenog je odnos subjekata bitno različite snage. Prvi je u prilici da obezbedi „pristanak" drugog i onda kada ga (ako bi potpuno slobodno odlučivao) ne bi dao. O mogućnosti takve „iznude" mora se voditi računa. Zato se pristanak može odnositi samo na obradu podataka o ličnosti koja je zaista potrebna, neophodna za ostvarivanje ciljeva iz ugovora o radu. Npr. iako poslodavac ima pravo na obradu podataka o npr. zdravstvenom stanju zaposlenog (npr. obaveštenje lekara o privremenoj sprečenosti za rad zaposlenog odnosno o bolovanju), to ne znači da ima pravo na uvid u dijagnozu, u labaratorijske i slične nalaze itd.

I u vezi sa nadzorom elektronske pošte važi isto to. Poslodavac može od zaposlenog tražiti uvid u e-mailove u okviru službe korespondencije ali Inbox i Outbox su zbirke podataka o ličnosti i poslodavac nema pravo uvida u privatnu elektronsku poštu zaposlenog (nalozi otvoreni na yahoo, g-mail i sl.). Kao što poslodavac (nosilac pretplate službenih telefona) može dobiti izvod telefonskih poziva, ali to ne znači da je dopušteno da vrši obradu podataka trećih lica utvrđujući kome telefonski brojevi iz izvoda pripadaju.
Za nadzor, odnosno kontrolu poslodavca nad zaposlenim bitan je što veći stepen izvesnosti - unapred utvrđena, poznata i prihvaćena pravila.

A zaposleni i na radnom mestu zadržavaju pravo na privatnost, razume se, srazmerno svrsi i cilju posla koji obavljaju odnosno poslodavca za koga rade. U tu privatnost se zadire samo kad je neophodno i u meri koja je neophodna za ostvarivanje legitimnih ciljeva.

Možemo li učiniti da i kod nas to postane nesporo?

U zemlji u kojoj smo bili suočeni čak i s tim da je ginekološka ordinacija gradske bolnice u jednom ovećem gradu bila pod konstantnim tajnim video nadzorom, (uz neverovatno objašnjenje da je to „način da se zaposleni lekari spreče da kvare skupu medicinsku opremu i pacijente preusmeravaju u privatne klinike u kojima rade"!!), to sigurno neće ići lako. Ali još sigurnije - mora ići.



Komentari (109)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sahmatbg sahmatbg 14:06 10.05.2011

jesu li zaposleni vlasništvo?

Velika većina poslodavaca kod nas,pogotovo privatnih poslodavaca,i same zaposlene doživljava i ponaša se prema njima kao da su vlasništvo. Misle da zaposlenima mogu da postavljaju kakve hoće zahteve a da ovi moraju da im udovolje.A kad je u pitanju elektronska pošta ili listing telefonskih razgovora zaposlenih nemaju baš nikakvu dilemu da je to njihovo vlasništvo.To i "objašnjavaju" vlasništvom nad kompjuterima i tim da plaćaju pretplate.Oni će jako teško prihvatiti ovakva shvatanja i pomiriti se s tim da pravo na privatnost postoji i na poslu.
Freedom of Information Freedom of Information 14:19 10.05.2011

Re: jesu li zaposleni vlasništvo?

sahmatbg
Oni će jako teško prihvatiti ovakva shvatanja i pomiriti se s tim da pravo na privatnost postoji i na poslu.

Teško ili lako ali moraju prihvatiti. Ako to ne žele onda ih država i javnost moraju prinuditi. Jer, nije reč o bilo kakvin maksimalističkim zahtevima već o elementarnim demokratskim, da ne kažem civilizacijskim standardima.
Domazet Domazet 14:21 10.05.2011

Ovo je...

I u vezi sa nadzorom elektronske pošte važi isto to. Poslodavac može od zaposlenog tražiti uvid u e-mailove u okviru službe korespondencije ali Inbox i Outbox su zbirke podataka o ličnosti i poslodavac nema pravo uvida u privatnu elektronsku poštu zaposlenog (nalozi otvoreni na yahoo, g-mail i sl.). Kao što poslodavac (nosilac pretplate službenih telefona) može dobiti izvod telefonskih poziva, ali to ne znači da je dopušteno da vrši obradu podataka trećih lica utvrđujući kome telefonski brojevi iz izvoda pripadaju.

...izuzetno liberalan zakon. Mene (i ostalih par hiljada zaposlenih), kad god re-startujem kompjuter uredno docheka prozorche sa obaveshtenjem da ne mogu da ochekujem nikakvu privatnost. A radim u semi-drzhavnoj firmi.

Da se razumemo, ako je zakon takav onda ga se mora poshtovati. Samo komentarishem da je izuzetno liberalan (u ne bash liberalnom okruzhenju)...
Freedom of Information Freedom of Information 14:38 10.05.2011

Re: Ovo je...

Domazet
....izuzetno liberalan zakon. Mene (i ostalih par hiljada zaposlenih), kad god re-startujem kompjuter uredno docheka prozorche sa obaveshtenjem da ne mogu da ochekujem nikakvu privatnost. A radim u semi-drzhavnoj firmi.

Prvatnost na koju čovek ima pravo na poslu,po logici stvari, bitno je manja nego kod kuće. Ali to "nikakvu privatnost" je apsolutno neprihvatljivo!
Da se razumemo, ako je zakon takav onda ga se mora poshtovati. Samo komentarishem da je izuzetno liberalan (u ne bash liberalnom okruzhenju)...

Naravno,zakon se mora poštovati.Zakon jeste liberalan ali ne mislim da je izuzetno liberalan.A slažem se da okruženje baš njie liberalno.Ali nadam se da se slažemo da ga utoliko pre treba menjati.
Goran Vučković Goran Vučković 14:45 10.05.2011

Re: Ovo je...

Da se razumemo, ako je zakon takav onda ga se mora poshtovati. Samo komentarishem da je izuzetno liberalan (u ne bash liberalnom okruzhenju)...

To je posledica EU regulative o privatnosti podataka o ličnosti, čija striktnost u zaštiti je, opet, za razliku od US regulative, verovao ili ne, posledica iskustava sa totalitarnim režimima (nacizam, fašizam i te fore) - bar tako sam čuo na jednom savetovanju iz ove oblasti, gde sam možda bio jedini ne-pravnik od svih prisutnih.

Inače ova tema (poslovni email) je donekle različito regulisana u raznim državama EU - negde poslodavac nema skoro nikakva prava da pristupi pošti na službenoj elektronskoj adresi, a na nekim mestima je nešto labavije, pa poslodavac može da traži da radnik potpiše da neće koristiti službenu elektronsku poštu za privatne svrhe - i time dobije pravo da vidi poštu. To je bar ono što je u zakonu.
Freedom of Information Freedom of Information 15:51 10.05.2011

Re: Ovo je...

Goran Vučković
..ova tema (poslovni email) je donekle različito regulisana u raznim državama EU - negde poslodavac nema skoro nikakva prava da pristupi pošti na službenoj elektronskoj adresi, a na nekim mestima je nešto labavije, pa poslodavac može da traži da radnik potpiše da neće koristiti službenu elektronsku poštu za privatne svrhe - i time dobije pravo da vidi poštu. To je bar ono što je u zakonu.

Tačno Gorane ima razlika. Ipak zajednički standard je da su situacije u kojima ne postoji "nikakva privatnost", čak i uz "pristanak zaposlenog, isključene.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:05 10.05.2011

Re: Ovo je...

Freedom of Information
Privatnost na koju čovek ima pravo na poslu,po logici stvari, bitno je manja nego kod kuće. Ali to "nikakvu privatnost" je apsolutno neprihvatljivo!


Hm, zavisi sta se pod tom privatnoscu podrazumeva. Koriscenje sluzbenih resursa (firmin racunar, internet konekcija) u privatne svrhe moze od strane firme da bude potpuno zabranjeno. Drugim recima, zaposlena osoba ne moze zahtevati pravo da koristi firmine resurse (i pogotovo ne u vreme kad je placena da radi nesto drugo) da gleda/cita/pise privatne mejlove ili se bavi bilo kakvim oblikom privatnih komunikacija.

Moja (ugledna nemacka) firma nam je svima predocila to i stavila nas pred izbor: ako hocemo da koristimo resurse firme za takve stvari onda je to moguce samo pod uslovom da se prethodno saglasimo da ce firma imati pravo da vrsi odredjenu kontrolu i pracenje te vrste "saobracaja". U suprotnom nista od toga nije dozvoljeno. Ja sam se naravno saglasio (pretpostavljam da su to i druge kolege uradile ali nisam nikad sa nekim o tome razgovarao) ...

Naravno da ljudi masovno koriste firmine racunare i za privatne komunikacije i "surfovanje" ali mi se cini da je neozbiljno zahtevati da firma ne sme/moze da kontrolise/ogranicava upotrebu sopstvenih resursa.

ps. Kontorla/suzbijanje industrijske spijunaze je posebna tema i bila bi mnogo otezana u odredjenim situacijama...
Freedom of Information Freedom of Information 17:51 10.05.2011

Re: Ovo je...

Virtuelni Vasilije


Privatnost na koju čovek ima pravo na poslu,po logici stvari, bitno je manja nego kod kuće. Ali to "nikakvu privatnost" je apsolutno neprihvatljivo!

Hm, zavisi sta se pod tom privatnoscu podrazumeva.

Zašto hm? Mislio sam da sam dovoljno jasan kad sam rekao "zaposleni i na radnom mestu zadržavaju pravo na privatnost, razume se, srazmerno svrsi i cilju posla koji obavljaju odnosno poslodavca za koga rade".
Koriscenje sluzbenih resursa (firmin racunar, internet konekcija) u privatne svrhe moze od strane firme da bude potpuno zabranjeno

Sad ja moram da kažem hm!Jer niko Vam npr.ne može, a bilo bi i apsurdno da Vmože zabraniti, da primite privatan meil. I ne sme Vas zbog toga izložiti bilo kakvim neprijatnim konsekvencama.
Drugim recima, zaposlena osoba ne moze zahtevati pravo da koristi firmine resurse (i pogotovo ne u vreme kad je placena da radi nesto drugo) da gleda/cita privatne mejlove ili se bavi bilo kakvim oblikom privatnih komunikacija.

Naravno da je tako.Niste valjda razumeli da pod takvim ponašanjem podrazumevam privatnost koju treba štititi?
Ja sam se naravno saglasio (pretpostavljam da su to i druge kolege uradile ali nisam nikad sa nekim o tome razgovarao) ...

U tome i jeste stvar,Vi ste se saglasili. Ali to ne znači da ste se potpuno odrekli privatnosti.Dakle i pored toga bi pod određenim okolnostima,imali pravo da se suprotstavite zahtevu vašeg poslodavca da čita npr. intimnu poruku koju Vam je uputila neka bliska osoba.I ako bi zbog toga došlo do spora Vi bi ga dobili ako ne pre onda na Evropskom sudu za ljudska prava.
ps. Kontorla/suzbijanje industrijske spijunaze je posebna tema i bila bi mnogo otezana u odredjenim situacijama...

Nema sumnje da u vezi sa mogućnošću da se sredstva elektronskih komunikacija zloupotrebljavaju za vršenje krivičnih dela firme treba da preduzimaju sve raspoložive tehničke i organizacione i druge mere zaštite. Ali nije ni malo preporučljivo da se one upuštaju u preduzimanje kvazi kriminalističkih, istražnih i njima sličnih radnji. Treba da se obrate nadležnim, policiji i tužilaštvu jer bi svojim aktivnostima na "obezbeđenju dokaza" lako mogli da ih učine nevalidnim a uz to i da povrede zakonom zaštićena prava zaposlenih ili trećih lica.
antioksidant antioksidant 18:12 10.05.2011

Re: Ovo je...

a bilo bi i apsurdno da Vmože zabraniti, da primite privatan meil.

da, ali ga citajte od kuce
Domazet Domazet 18:23 10.05.2011

Re: Ovo je...

Freedom of Information

Prvatnost na koju čovek ima pravo na poslu,po logici stvari, bitno je manja nego kod kuće. Ali to "nikakvu privatnost" je apsolutno neprihvatljivo!

Pa shta sad ja da radim? Da dajem otkaz inache cu ispasti necivilizovan??

Virtuelni Vasilije
ali mi se cini da je neozbiljno zahtevati da firma ne sme/moze da kontrolise/ogranicava upotrebu sopstvenih resursa.

Ovo je sushtina problema, kruti i maksimistichki zahtevi mogu samo da odmognu suzbijanju samovolje poslodavaca koja je sasvim sigurno prisutna u sredinama poput one u Srbiji.

Freedom of Information
A slažem se da okruženje baš njie liberalno.Ali nadam se da se slažemo da ga utoliko pre treba menjati.

Mi se slazhemo ali smo sasvim lepo moigli i da se ne slozhimo. I da pri tome, nadam se, ne prekrshimo zakon. Pretpostavljam (izmedju ostalog i na osnovu mog ogranichenog uvida u situaciju u Srbiji) da tamo josh uvek nije nezakonito biti konzervativan...

Freedom of Information
Teško ili lako ali moraju prihvatiti. Ako to ne žele onda ih država i javnost moraju prinuditi. Jer, nije reč o bilo kakvin maksimalističkim zahtevima već o elementarnim demokratskim, da ne kažem civilizacijskim standardima.

Vec na osnovu vrlo kratke razmene iskustava na ovom blogu pokazalo se da ovo jednostavno nije tachno. I tu se vracamo na onu Vasilijevu primedbu o neozbiljnosti. Ovako gromopucatelan rechnik meni ukazuje prvenstveno na naivnost, delom neobaveshtenost a mozda i na ideologizovanost. Kojoj sam ja donekle spreman da progledam kroz prste zbog dobre namere. Medjutim, ne moraju svi da gledaju kao ja. I sasvim sam siguran da u Srbiji ima podosta onih koji ce, sasvim nedobronamerno, da se zakache za, recimo, ideologizovanost. I shta onda?

Freedom of Information Freedom of Information 19:29 10.05.2011

Re: Ovo je...

Pa shta sad ja da radim? Da dajem otkaz inache cu ispasti necivilizovan??

Vidim da ste ljuti ali iskreno ne znam zašto.Mislim da je u pitanju nekakav nesporazum i zaista ne razumem u čemu je problem. Zašto bi Vi davali otkaz a još manje zašto bi,ako ga ne date, ispali necivilizovani?
Mi se slazhemo ali smo sasvim lepo moigli i da se ne slozhimo. I da pri tome, nadam se, ne prekrshimo zakon. Pretpostavljam (izmedju ostalog i na osnovu mog ogranichenog uvida u situaciju u Srbiji) da tamo josh uvek nije nezakonito biti konzervativan...

Drago mi je da se oko nečeg slažemo a naravno da smo mogli i da se ne složimo. I naravno da time što mislimo(šta god mislili) nikako ne bi mogli povrediti zakon,pa shodno tome naravno nije ni zabranjeno biti konzervativan.
Vec na osnovu vrlo kratke razmene iskustava na ovom blogu pokazalo se da ovo jednostavno nije tachno. I tu se vracamo na onu Vasilijevu primedbu o neozbiljnosti

Šta nije tačno? Jel to da Evropski sud za ljudska prava i nacionalni sudovi država članica stoje na stanovištu da poslodavac nema pravo da čita poštu svojih zaposlenih? Uveravam Vas da je to tačno.Mogu se pored sentenci iz presude francuskog suda navesti još moge ali je to zaista suvišno.

Ako pod Vasilijevom primedbm o neozbiljnosti podrazumevate ono
ali mi se cini da je neozbiljno zahtevati da firma ne sme/moze da kontrolise/ogranicava upotrebu sopstvenih resursa.

ona nije uopšte predmet polemike.Naravno da svako može da ograniči upotrebu sopstvenih resursa,uključujući,nezavisno od smisla, i potpunu zabranu.To jeste legitimno,kršenje tih ograničenja ili zabrana može da podrazumeva i primenu odgovarajućih radno pravnih sankcija uključujući i najoštrije, ali ipak nikako ne podrazumeva pravo na čitanje privatne e-pošte.
Ovako gromopucatelan rechnik meni ukazuje prvenstveno na naivnost, delom neobaveshtenost a mozda i na ideologizovanost. Kojoj sam ja donekle spreman da progledam kroz prste

Zabrana čitanja tuđe pošte,elektronske ili obične,svejedno,osim na osnovu odluke suda,u ogromnom broju država zaista se smatra elementarnim demokratskim, civilizacijskim standardom.Zato ne razumem kako ste u mojoj tvrdnji da to jeste tako prepoznali gromopucatelan rečnik,naivnost, neobaveštenost,ideologiziranost ...pa se i ne zahbvaljujem na velikodušnoj spremnosti da "progledate kroz prste".Ali Vas,u svakom slučaju,pozdravljam.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:18 10.05.2011

Re: Ovo je...

Freedom of Information
Sad ja moram da kažem hm!Jer niko Vam npr.ne može, a bilo bi i apsurdno da Vmože zabraniti, da primite privatan meil. I ne sme Vas zbog toga izložiti bilo kakvim neprijatnim konsekvencama.


Ja smatram da firma moze da zabrani zaposlenima da svoju sluzbenu email adresu koriste za privatnu korespondenciju. I moze da im zabrani da za vreme radnog vremena posecuju sajtove koji nemaju veze sa poslom (to ste i sami negde dole rekli) - u te spadaju i yahoo, googlemail etc. Prema tome ako je to sve zabranjeno onda ne postoji ni mogucnost da zaposleni cita (ili odgovara) na svoje privatne mejlove pa ni firma nema nikakvih mogucnosti da takvu njegovu korespondenciju procita.

Znaci da bismo dosli u situaciju o kojoj diskutujemo PRVO mora zaposleni da prekrsi neka pravila odnosno uradi nesto nedozvoljeno (koristi firmine resurse u privatne svrhe). Firma ima pravo da kontrolise da li se zaposleni pridrzavaju njenih pravila i prema tome i da vidi da li oni posecuju sajtove koji nisu dozvoljeni i/ili trose svoje radno vreme na aktivnosti za koje nisu placeni. Verovatno iz tih razloga nisam imao nikad prilike ni da procitam da se neko zalio sudu (ili javnosti) da mu firma cita privatnu korespondenciju posto je takva njegova aktivnost na radnom mestu sama po sebi "problematicna" ili "nelegalna". U uobicajenim situacijama ljudi i izbegavaju da se takvim aktivnostima bave ... ili ako vec rade onda im je jasno da im ta vrsta privatnosti na radnom mestu ne moze biti garantovana ...

ps. Ovde u Nemackoj je bilo nekih afera u kojima su firme tajno snimale svoje radnike (cak i WC-u) ali za ovakav primer sa mejlovima nisam imao prilike da cujem/procitam...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:35 10.05.2011

Re: Ovo je...

Freedom of Information
Zabrana čitanja tuđe pošte,elektronske ili obične,svejedno,osim na osnovu odluke suda,u ogromnom broju država zaista se smatra elementarnim demokratskim, civilizacijskim standardom


Ovo je nesporno kad se radi o PRIVATNOJ koresponednicji prilikom koje se ne koriste resursi firme kao sto su: racunari, fax-masine, firmine prostorije i od firme placeno radno vreme. Kad to nije slucaj onda se stvari komplikuju...

Evo kad pomenuste obicnu postu: svako pismo koje ja dobijam na moj radni sto je prethodno otvoreno nozem za otvaranje pisama. I tu NEMA izuzetaka - uostalom pre otvaranja i provere se ne moze ni znati da li je privatno ili ne. Meni nije ni padalo na pamet da se bunim i informisem po kom je to propisu/pravilu i iz kojih razloga (nisam siguran da li sam ikad i dobijao privatna pisma na firmu, ali i ako jesam onda su i ona sigurno bila otvorena). Ali sam siguran da je to po nekom propisu a pretpostavljam da onaj ko to radi i ne cita sam sadrzaj te poste (mozda samo proverava da nije u pitanju neki problematican sadrzaj ... bomba ... ili sta ti ja znam vec)
Domazet Domazet 01:55 11.05.2011

Ljut?

Freedom of Information
Vidim da ste ljuti ali iskreno ne znam zašto.

Ma to ja omatorio pa malo...Shalim se, ne ljutim se uopshte nego pokushavam da pokazhem apsurdnost iznete tvrdnje. Ja zhivim u zemlji za koju se ne mozhe reci da je nedemokratska i necivilizovana a svakodnevno sam upozoravan da ne mogu ochekivati ono za shta se decidirano tvrdi da predstavlja osnovnu demokratsku (i civilizacijsku) tekovinu.

Freedom of Information
Šta nije tačno? Jel to da Evropski sud za ljudska prava i nacionalni sudovi država članica stoje na stanovištu da poslodavac nema pravo da čita poštu svojih zaposlenih? Uveravam Vas da je to tačno.Mogu se pored sentenci iz presude francuskog suda navesti još moge ali je to zaista suvišno.

Ne, ja sam tachno naveo shta mislim da se pokazalo kao netachno. Da ponovim, ne mozhe biti tachno da se radi o
Teško ili lako ali moraju prihvatiti. Ako to ne žele onda ih država i javnost moraju prinuditi. Jer, nije reč o bilo kakvin maksimalističkim zahtevima već o elementarnim demokratskim, da ne kažem civilizacijskim standardima

osnovnim demokratskim i civilizacijskim tekovinama ako se navode primeri svakodnevnog krshenja privatnosti (sa ili bez navodnika, po volji) u drzhavama koje vazhe za demokratske i civilizovane. Ono o primoravanju od strane drzhave nisam hteo ni da komentarishe, da ne zatezhem previshe. Kako vi to mislite da drzhava natera recimo jedan Intel ili Simens da ne chine sve shto mogu u kontroli protoka informacija (ukljuchujuci i privatne e-mailove) poslatih sa firminih rachunar). Ne direktno vezano, ali da vas podsetim da je Motorola zabranila (bar ovde u Chicagu) svojim radnicima da pushe u sopstvenim kolima ako su ta kola bilo gde na povrshini koja je u Motorolinom vlasnishtu (ukljuchujuci i kompanijski parking).
Stvarno bih voleo da vidim reakciju na eventualno Obamino (pushachko) meshanje u ovu (pushachku) prepirku....

Freedom of Information
Ako pod Vasilijevom primedbm o neozbiljnosti podrazumevate ono
ali mi se cini da je neozbiljno zahtevati da firma ne sme/moze da kontrolise/ogranicava upotrebu sopstvenih resursa.

ona nije uopšte predmet polemike.Naravno da svako može da ograniči upotrebu sopstvenih resursa,uključujući,nezavisno od smisla, i potpunu zabranu.To jeste legitimno,kršenje tih ograničenja ili zabrana može da podrazumeva i primenu odgovarajućih radno pravnih sankcija uključujući i najoštrije, ali ipak nikako ne podrazumeva pravo na čitanje privatne e-pošte.

Pa sad, ako neshto citiram i onda pochnem sa 'Ovo je sushtina problema...' onda su sve shanse da sam bash na to mislio. Objasnite mi molim vas kako to da kompanija kontrolishe korishcenje sopstvene imovine ako se apriori odrekne mogucnosti da chita privatnu poshtu poslatu sa kompanijinog rachunara. Kako, pre svega, da nepogreshivo utvrdi da li je poshta privatna ili ne??

Freedom of Information
Zabrana čitanja tuđe pošte,elektronske ili obične,svejedno,osim na osnovu odluke suda,u ogromnom broju država zaista se smatra elementarnim demokratskim, civilizacijskim standardom.Zato ne razumem kako ste u mojoj tvrdnji da to jeste tako prepoznali gromopucatelan rečnik,naivnost, neobaveštenost,ideologiziranost ...pa se i ne zahbvaljujem na velikodušnoj spremnosti da "progledate kroz prste".Ali Vas,u svakom slučaju,pozdravljam.

U koliko njih tachno? U pet? U deset, petnaest? Od njih dvestotinak? Da li sam sada jasniji?

Inache, moja spremnost nije bila ni velikodushna ni pokroviteljska. Bila je dobronamerna.
Freedom of Information Freedom of Information 05:22 11.05.2011

Re: Ovo je...

Virtuelni Vasilije

Ovo je nesporno kad se radi o PRIVATNOJ koresponednicji prilikom koje se ne koriste resursi firme kao sto su: racunari, fax-masine, firmine prostorije i od firme placeno radno vreme. Kad to nije slucaj onda se stvari komplikuju...

To je nesporno bez obzira koji se resursi koriste za privatnu korespodenciju. Naravno,korišćenje službenih resursa može da otvari neka druga pitanja i može povući za sobom konsekvence kao što su naknada troškova ili mere radno pravne,disciplinske prirode,u krajnjoj liniji i otkaz sa posla ali ne daje pravo poslodavcu da,osim uz Vaš prostanak, čita Vašu poštu.
Freedom of Information Freedom of Information 06:43 11.05.2011

Re: Ljut?

Domazet
ne ljutim se uopshte nego pokushavam da pokazhem apsurdnost iznete tvrdnje. Ja zhivim u zemlji za koju se ne mozhe reci da je nedemokratska i necivilizovana a svakodnevno sam upozoravan da ne mogu ochekivati ono za shta se decidirano tvrdi da predstavlja osnovnu demokratsku (i civilizacijsku) tekovinu.

Drago mi je da se ne ljutite ali i dalje ne razumem zašto smatrate apsurdnom tvrdnju da je čitanje tuđe privatne pošte nešto protivpravno. Sasvim obrnuto,meni je apsurdno dovoditi u pitanje da nepovredivost pisma i drugih sredstava komuniciranja jeste jedna od osnovnih civilizacijskih tekovina. Vi,pretpostavljam živite u SAD. Naravno da neću reći da je to necivilizovana i nedemokratska zemlja. Ali iako je reč o zemlji koja je dugo prednjačila u promociji i žaštiti ljudskih prava danas ona u tom pogledu sigurno nije ideal. Nakon terorističkog napada na Svetski trgovinski centar mnogo toga se s tim u vezi promenilo na gore na što ukazuju i mnogi njihovi ugledni intelektualci.
Da ponovim, ne mozhe biti tachno da se radi o osnovnim demokratskim i civilizacijskim tekovinama ako se navode primeri svakodnevnog krshenja privatnosti (sa ili bez navodnika, po volji) u drzhavama koje vazhe za demokratske i civilizovane.

Mogu Vam navesti bezbroj primera trgovine ljudima u zemljama koje se smatraju demokratskim. Ali da li to žnači da zabrana ropstva nije nesporna civilizacijska tekovina? Zar nije,u istim tim zemljama, svakodnevo moguće pronaći primere nedozvoljenog kršenja ravnopravnosti ljudi?Ali da li to znači da zabrana rasne,verske,polne,seksualne, svake diskriminacije nije princip koji pretstavlja civilizacijsko dostignuće?
Objasnite mi molim vas kako to da kompanija kontrolishe korishcenje sopstvene imovine ako se apriori odrekne mogucnosti da chita privatnu poshtu poslatu sa kompanijinog rachunara. Kako, pre svega, da nepogreshivo utvrdi da li je poshta privatna ili ne??

Kontrolu korišćenja svoje imovine svako ima pravo da organizuje na sve moguče dopuštene načine.Dakle,u vezi sa konkretnim problemom može limitirati iznose potrošnje uz obavezu naknade prekoračenja,ograničavati pristup Internetu..
U vezi "mogućnosti da čita privatnu poštu" on i nema čega da se odrekne jer se niko ne može odreći prava koga nema. Prosto,zabranjeno je,(osim uz nalog suda,nadležnog državnog organa)čitati tuđu privatnu poštu. Da simplifikujem, npr. i svaki supermarket,ima pravo da svoju imovinu štiti od lopova, pa shodno tome može organizovati mere kao što su fizičko obezbeđenje,video nadzor,zvučno alarmiranje...,ali bi ideja da organizuje pretres svih koji napuštaju prodavnicu bila i apsurdna i protivpravna.

U koliko njih tachno? U pet? U deset, petnaest? Od njih dvestotinak? Da li sam sada jasniji?

U članicama EU. I u Norveškoj,Švajcarskoj,..I u mnogim van Evrope,nisam baš brojao.A sasvim sigurno nije u Severnoj Koreji,Kini,Etiopiji, Kubi,.., nadam se da sam jasan.
Inache, moja spremnost nije bila ni velikodushna ni pokroviteljska. Bila je dobronamerna.

Iako nisam razumeo i dalje ne razumem šta bi to trebalo da mi "progledate kroz prste" Vašu dobronamernost nisam dovodio u pitanje.
Sve najbolje,
sahmatbg sahmatbg 09:49 11.05.2011

Re: Ovo je...

antioksidant
a bilo bi i apsurdno da Vmože zabraniti, da primite privatan meil.da, ali ga citajte od kuce

Ma nije toliko bitno gde ćemo mi da ga čitamo. Bitno je to da niko drugi bez našeg pristanka ne sme da čita našu privatnu poštu.
antioksidant antioksidant 09:53 11.05.2011

Re: Ovo je...

ajde!
nikad ne bih rekao

poenta je u ovome

Znaci da bismo dosli u situaciju o kojoj diskutujemo PRVO mora zaposleni da prekrsi neka pravila odnosno uradi nesto nedozvoljeno (koristi firmine resurse u privatne svrhe). Firma ima pravo da kontrolise da li se zaposleni pridrzavaju njenih pravila i prema tome i da vidi da li oni posecuju sajtove koji nisu dozvoljeni i/ili trose svoje radno vreme na aktivnosti za koje nisu placeni.


inace, citirao sam vasilija pa sad odoh da iskljucim racunar i skocim sa gazele
sahmatbg sahmatbg 10:06 11.05.2011

Re: Ovo je...

Virtuelni Vasilije

Ovde u Nemackoj je bilo nekih afera u kojima su firme tajno snimale svoje radnike (cak i WC-u) ali...

Pa pod istom firmom "kontrola korišćenja resursa"(da li se tamo vrši nužda ili se radi nešto drugo,da li se zloupotrebljava plaćeno radno vreme,da li se racionalno koriste toalet papir i higijenska sredstava...) moglo bi se tražiti "opravdanje" i za snimanje ili video nadzor dešavanja u WC-u.
Domazet Domazet 18:58 11.05.2011

Re: Ljut?

Freedom of Information
Drago mi je da se ne ljutite ali i dalje ne razumem zašto smatrate apsurdnom tvrdnju da je čitanje tuđe privatne pošte nešto protivpravno. Sasvim obrnuto,meni je apsurdno dovoditi u pitanje da nepovredivost pisma i drugih sredstava komuniciranja jeste jedna od osnovnih civilizacijskih tekovina. Vi,pretpostavljam živite u SAD. Naravno da neću reći da je to necivilizovana i nedemokratska zemlja. Ali iako je reč o zemlji koja je dugo prednjačila u promociji i žaštiti ljudskih prava danas ona u tom pogledu sigurno nije ideal. Nakon terorističkog napada na Svetski trgovinski centar mnogo toga se s tim u vezi promenilo na gore na što ukazuju i mnogi njihovi ugledni intelektualci.

Mi se i dalje uspeshno ne razumemo. Mogao bi chovek da posumnja da mi to namerno. Uopshte ne smatram da je tvrdnja da je chitanje tudje privatne poshte neshto protivpravno. Shto mozhete proveriti chitanjem posta kojim sam otpocheo ovo caskanje. Smatram apsurdnom tvrdnju da je neogranicheno pravo na privatnost e-mailova poslatih sa sluzhbenih rachunara osnovno demokratsko pravo i civilizacijska tekovina. A smatram je apsurdnom zato shto je svakodnevno demantovana praksom koja nije sistematski sankcionisana u drzhavama chija se demokratichnost i civilizovanost ne mozhe (tako lako) dovoditi u pitanje.
Uzgred, iako je tachno da se mnogo toga u Americi promenilo od 11 septembra 2001, ne mislim da su problemi o kojima prichamo posledica samo tog dogadjaja. Chak ne mislim ni da su dominantno posledica tog dogadjaja. Mislim da je vazhniji uzrok zaostajanje socijalnih pravila i normi za tehnologijom. Tako da, ukoliko reshite da menjate nick to nece biti zbog jedanaestog septembra, pre cete ga menjati zbog paranoika sa Aspergerovim sindromom poput Marka Zuckerberga...

Freedom of Information
Mogu Vam navesti bezbroj primera trgovine ljudima u zemljama koje se smatraju demokratskim. Ali da li to žnači da zabrana ropstva nije nesporna civilizacijska tekovina? Zar nije,u istim tim zemljama, svakodnevo moguće pronaći primere nedozvoljenog kršenja ravnopravnosti ljudi?Ali da li to znači da zabrana rasne,verske,polne,seksualne, svake diskriminacije nije princip koji pretstavlja civilizacijsko dostignuće?

Ovo je vec vickasto. Da probam i ja: da li to znachi da vi mislite da bi zabrana kompanijama da otvaraju gepeke sluzhbenih automobila koje njihovi sluzhbenici, u radno vreme, koriste za krijumcharenje ljudi u cilju trgovine sa istima bila takodje osnovno demokratsko i civilizacijsko dostignuce? Kako mi ide?

Freedom of Information
Kontrolu korišćenja svoje imovine svako ima pravo da organizuje na sve moguče dopuštene načine.Dakle,u vezi sa konkretnim problemom može limitirati iznose potrošnje uz obavezu naknade prekoračenja,ograničavati pristup Internetu.

Pretpostavljam da je tih mogucih dopushtenih nachina ogroman broj. Medju njima svakako i poveliki broj onih koji su na raspolaganju vrhunskim tehnoloshkim kompanijama u zashtiti od industrijske shpijunazhe. Pa da li bi vam bilo teshko da navedete barem pet nachina pomocu kjoji se sa velikom verovatnocom mozhe sprechiti curenje informacija, uz jasno naznachenu nedodirljivost privatnih e-mailova. Naravno, nisam ozbiljan. Ono shto pokushavam da kazhem je da zakoni koji su ili neprimenljivi ili im primena nije dovoljno definisana mogu doneti vishe shtete nego koristi. Pogotovo u sredinama koje nemaju bash neku egzemplarnu legalistichku tradiciju.

Freedom of information
U članicama EU. I u Norveškoj,Švajcarskoj,..I u mnogim van Evrope,nisam baš brojao.A sasvim sigurno nije u Severnoj Koreji,Kini,Etiopiji, Kubi,.., nadam se da sam jasan.

'Ajmo malo rachunicu.

(1) 27+2=29
(2) 29*100/192(195?)=15.1(14.9?)%

Ako hocemo da ono 'ogroman broj' shvatimo ozbiljno onda stvarno nemamo pravo da se chudimo vashem odustajanju od brojanja. Ko josh ima vremena da nabraja imena sto i kusur drazhava i drzhavica.

Sada ozbiljno. U sasvim hvale vrednom pokushaju da shtitite privatnost gradjana Srbije izashli ste sa nastupom u koji je i neodmeren i naivan i ideologizovan. Shto samo po sebi ne bi bilo preveliki problem da se ne naslucuje korelacija izmedju neodmerenosti (da dalje ne nabrajam) koju ste sebi dozvolili i uspeshnosti primene zakona za koji se zalazhete. I shto je najgore, ta korelacija koja se naslucuje nekako mi deluje sistemska u Srbiji (i prvoj i drugoj i onoj nesretnoj i najmnogobrojnijoj trecoj koju ove prve dve izludjuju o-ruk pristupima).

PS Primeri vam stvarno jesu vickasti. Pa da vam ponudim varijantu jednog od vickastijih. Jeste li ikada razmotrili situaciju u kojoj kupac izlazi iz samoposluge sa korpom koju je prekrio/la sopstvenim mantilom pri tome plativshi samo paket zhvaka. Zar ne mislite da bi se svaki civilizovani i demokratski nastrojeni vlasnik/ca samoposluge ponudio da kupcu pomogne da obuche mantil dok je josh tu u radnji? I da bi u protivnom bio/la ubrzo prinudjen/a da zatvori radnju. Zbog necivilizovanosti, naravno!

PSS U vezi diskusije koja se vodi neshto nizhe:

Jel Vi mislite da je bolje da se poverenik ne bavi ničim dok se ne ne "porešavaju" ti "najvažniji" problemi?

Zar ne mislite da je binarni sistem 'ne bash najbolje odredjeni prioriteti VS apsolutna indolencija' nekako previshe uopshten i da bi dodavanje trece opcie 'pokushaj boljeg odredjivanja prioriteta' bio sasvim prihvatljiv.


Freedom of Information Freedom of Information 22:40 11.05.2011

Re: Ljut?

Mi se i dalje uspeshno ne razumemo. Mogao bi chovek da posumnja da mi to namerno

Eto jedne stvari oko koje se slažemo.
Smatram apsurdnom tvrdnju da je neogranicheno pravo na privatnost e-mailova poslatih sa sluzhbenih rachunara osnovno demokratsko pravo i civilizacijska tekovina.

Jeste li bili dekoncentrisani pri čitanju mog posta? Ili imputirate? Ko je govorio o neograničenoj privatnosti? Ja sam naprotiv rekao
zaposleni i na radnom mestu zadržavaju pravo na privatnost, razume se, srazmerno svrsi i cilju posla koji obavljaju odnosno poslodavca za koga rade
Tipično je američko viđenje stvari
ukoliko reshite da menjate nick to nece biti zbog jedanaestog septembra, pre cete ga menjati zbog paranoika sa Aspergerovim sindromom poput Marka Zuckerberga...

Naravno viđenje podjednako legitimno kao i svako drugo. Ali bar meni kad je reč o paranojama kao izvoru problema sa ljudskim pravima pre pada na pamet npr. Džordž Buš.
da li bi vam bilo teshko da navedete barem pet nachina pomocu kjoji se sa velikom verovatnocom mozhe sprechiti curenje informacija, uz jasno naznachenu nedodirljivost privatnih e-mailova.
Trudim se da izbegavam kvalifikacije koje vi očito volite, tipa neobavešten, gromopucatelan, naivan....Izvinjavam se što ću u ovoj prilici od toga odustati ali stvarno mislim da se ideja da se industrijska ili neka druga ozbiljna špijunža odvija tako da se informacije šalju privatnim meilovima sa službenih kompjutera može okvalifikovati samo kao - naivna.
U sasvim hvale vrednom pokushaju da shtitite privatnost gradjana Srbije izashli ste sa nastupom u koji je i neodmeren i naivan i ideologizovan

Hipokrizija u vidu fraza o"hvale vrednom pokušaju"nam zaista ne treba,ostanimo kod činjenica. Izašao sam, da to ponovim, sa tezom
zaposleni i na radnom mestu zadržavaju pravo na privatnost, razume se, srazmerno svrsi i cilju posla koji obavljaju odnosno poslodavca za koga rade
i propratio je stavom da insistiranje na tome nije nikakav maksimalistički zahtev već demokratska tekovina.U istom kontekstu sam rekao da je koncepcija "nikakva privatnost" neprihvatljiva.Vaše je pravo da u tome prepoznate što god hoćete ali ja zaista ne razumem u čemu ste videli naivnost a pogotovo neodmerenost,da ideologiziranost i ne pominjem.Usput,o kojoj se ideologiji radi?

'Ajmo malo rachunicu.

(1) 27+2=29
(2) 29*100/192(195?)=15.1(14.9?)%

Očito je da preferiramo različite stvari.Vi više cenite kvantitet ja više kvalitet. Zato je meni i onih 27+2 više nego dovoljno.I zato odmah priznajem da stavovi za koje se zalažem osim u Severnoj Koreji i drugim pomenutim, nisu prihvatljivi i u još nekim zemljama. A inače,i u vezi sa kvantitetom, verujte mi da ustavi većine država sveta sadrže tvrde garancije nepovredivosti ne samo pisma nego i drugih sredstava komuniciranja. Ako nećete,nemojte da mi verujete ali stvarno mi ne pada na pamet da ih nabrajam, besmisleno je.
Zar ne mislite da je binarni sistem 'ne bash najbolje odredjeni prioriteti VS apsolutna indolencija' nekako previshe uopshten i da bi dodavanje trece opcie 'pokushaj boljeg odredjivanja prioriteta' bio sasvim prihvatljiv.

Logicirate u okviru pogrešnog koordinatnog sistema.Poverenik je državni organ,ne funkcioniše po svojojoj slobodnoj volji već u skladu sa zakonom utvrđenim obavezama. Posledica toga je da dobar deo njegovih prioriteta određuju građani koji mu se obraćaju. Shodno tome kad neko zatraži zaštitu protiv pretenzija poslodavca da čita njegove privatne e-mailove on mora da ima i iznese stav o tome.Vaše je pravo da takav stav ne delite.I sigurno u tome niste usamljeni. Nisam zbog toga srećan ali me u mnogome teši to što znam da mnogo i sve više ljudi razume da se odnos prema privatnosti u Srbiji mora radikalno menjati.

I na kraju,s obzirom na "domaće" doba, želim Vam laku noć!
Domazet Domazet 23:07 11.05.2011

Ovaj put nema...

...primera!? Shteta. No dobro.

Jeste li bili dekoncentrisani pri čitanju mog posta? Ili imputirate? Ko je govorio o neograničenoj privatnosti? Ja sam naprotiv rekao
zaposleni i na radnom mestu zadržavaju pravo na privatnost, razume se, srazmerno svrsi i cilju posla koji obavljaju odnosno poslodavca za koga rade

Pa kako drugachije da razumem vash stav da poslodavac nema pravo da chita privatnu poshtu zaposlenih nego kao neogranichenu privatnost, u odnosu na poslodavca i na e-mailove. I na kraju, shta je vash stav, da posloodavac nema pravo da chita e-majlove, da ima pravo da ihchita u odredjenim sluchajevima (u kojima to onda i kako da utvrdi da se radi upravo o tim sluchajevima) ili da ima pravo? Moguce da sam ja tu neshto pobrkao pa bih vas molio da mi ponovite koji od ova tri ponudjena stava najblizhi vashem. Ili da mi kazhete (sasvim moguce josh jednom) ako se radi o nechemu chetvrtom...

Izvinjavam se što ću u ovoj prilici od toga odustati ali stvarno mislim da se ideja da se industrijska ili neka druga ozbiljna špijunža odvija tako da se informacije šalju privatnim meilovima sa službenih kompjutera može okvalifikovati samo kao - naivna.

Mislim da ovim pokazujete nerazumevanje modernog industrijskog drushtva. Odavno je proshlo vreme kristalnih chasha, porcelanskih tanjira i srebrnog escajga. Danas se koriste papirnati tanjiri i chashe i plastichne viljushke. Zashto bi neko koristio bilo shta drugo do lako dostupnog, potpuno besplatnog i vashim shvatanjem privatnosti potpuno kriptografisanog e-maila. Aston Martini sa ugradjenim mitraljezima postoje samo u Holivudu (zapravo u holivudskim studijima razbacanim diljem one 192-(27+3) planete.

Hipokrizija u vidu fraza o"hvale vrednom pokušaju"nam zaista ne treba,ostanimo kod činjenica.

Hipokrizija? Vashe pravo da to tako chitate. Ja se stvarno obradujem kada vidim da se neko zalazhe za neke nachelne stvari. Shto me ne sprechava da reagujem ako mislim da to radi na pogreshan nachin. Naprotiv.

i propratio je stavom da insistiranje na tome nije nikakav maksimalistički zahtev već demokratska tekovina.

Shta da vam kazhem, ja mogu ili da vam poverujem poshto vec po treci(?) put ponavljate istu stvar ili da poverujem realnosti oko mene (i ne samo oko mene) koja kroz svakodnevna nesankcionisana krshenja pomenutih demokratskih (da ovaj put zaboravimo ono 'osnovna' i 'civilizacijska') tekovina ne ide u prilog vashoj tvrdnji.

Usput,o kojoj se ideologiji radi?

Ja to zovem Gradjanistas. Sasvim privatan naziv, priznajem. Shto mi daje nadu da ga vi necete sankcionisati i da cete morati da se pomirite sa njim.

Očito je da preferiramo različite stvari.Vi više cenite kvantitet ja više kvalitet. Zato je meni i onih 27+2 više nego dovoljno.I zato odmah priznajem da stavovi za koje se zalažem osim u Severnoj Koreji i drugim pomenutim, nisu prihvatljivi i u još nekim zemljama.

Ene de, nisam znao da je 'ogroman' naznaka za kvalitet a ne kvantitet. Ono, jeste, bio sasm svesan da se u odredjenim situacijama 'ogroman' mozhe koristiti kao naznaka kvaliteta ali to nisam ochekivao na vashem blogu. Nekako vishe odgovara Pedjicinim (a u poslednje vreme i Aleksovim) blogovima.
I usput, ovakav vash odgovor se sasvim lako mozhe okarakterisati kao pribegavanje ordinarnom bezobrazluku kada se nema kud. Shto je sasvim legitiman postupak, jedino mi je malo chudno da niste vec primetili da takav pristup caskanju nije daleko odveo bata Drageca. A, po mom skromnom mishljenju, razume se, daleko je po tom pitanju opremljeniji ode vas.

Logicirate u okviru pogrešnog koordinatnog sistema.Poverenik je državni organ,ne funkcioniše po svojojoj slobodnoj volji već u skladu sa zakonom utvrđenim obavezama.

Sasvim moguce. Ali ste taj kordinatni sistem sami nametnuli kada ste na primedbu o pogreshnim prioritetima izneli samo alternativu da nishta ne radite.

Sve u svemu, ovo nashe caskanje ide u pravcu eskalacije mojeg, sasvim moguce potpuno neopravdanog, etiketiranja. Pochecu da dodajem i sujetu kao jedan od razloga iza ovakvog vasheg nastupa. A stvarno (evo josh malo hipokrizije) to do sada nisam primecivao.

I na kraju neshto shto mislim da je zaista vazhno.

Naravno viđenje podjednako legitimno kao i svako drugo. Ali bar meni kad je reč o paranojama kao izvoru problema sa ljudskim pravima pre pada na pamet npr. Džordž Buš.

Evo josh jedne kvalifikacije. Krajnje vam je politocentrichno gledanje na svet. Nije Bush najvece zlo ovoga sveta. Pominjanje eventualne paranoichnosti Marka Zuckerberga je bilo sasvim usputno. Mislim da njegovo prelamanje stvarnosti, za koje mi se chini da je karakteristichno za osobe sa blagim Aspergerovim sindromom daleko veca opasnost po koncept privatnosti od opasnosti koja proistiche iz balkanskog zabadanja nosa u tudje poslove o kojem ovde prichamo. Narochito sada kada je potpomognuto sasvim specifichnom zainteresovanoshcu Goldman Sachsa. Zuckerberg je, gonjen svojim ciljem i (potpunom?) nezainteresovanoshcu za posledice koje ostvarenje tog cilja mozhe da ima po druge, stvorio virtuelnu imperiju baziranu (neki ce reci) na strahu od direktnog kontakta. A Goldman Sachs je dodeljivanjem sasvim realne vrednosti od par desetina milijardi dolara toj virtuelnoj imperiji pokazao da je prepoznao njen potencijal u trgovini privatnoshcu. Shta mislite u kom pravcu ce to da se razvija? I da li znate da je FaceBook postao must have tool HR odeljenja velikog broja kompanija koje drzhe do sebe. Tako da se nadam da na vashem wallu nemate slike u donjem veshu iz studentskih dana. Ovo pod uslovom da imate nameru da trazhite posao u nekoj od vidjenijih kompanija (ili bar kompanija sa visprenijim shefom HRa)...


Freedom of Information Freedom of Information 10:18 12.05.2011

Re: Ovaj put nema...

Pa kako drugachije da razumem vash stav da poslodavac nema pravo da chita privatnu poshtu zaposlenih nego kao neogranichenu privatnost, u odnosu na poslodavca i na e-mailove.

Za razliku od privatnosti u npr. domu,ćovekova privatnost na poslu je ograničena sa neuporedivo više pravila. U vezi sa komunikacijama ta pravila podrazumevaju da ih,u najvećoj mogućoj meri, ostvaruje u interesu posla.Takav odnos nalaže već i sama elementarana pristojnost ali ga i poslodavac obezbedjuje na različite načine. Može to činiti preventivno,npr. utvrdjivanjeen limita za telefonske troškove,ograničavanjem ili potpunom isključivanjem pristupa internetu,normativno ili faktički...Može i post festum,zahtevom za naknadu troškova,raznim sankcijma za kršenje zabrane uključujući i otkaz...Može u tu svrhu tražiti od zaposlenog statističke podatke o razmenjenim porukama,može jer na to ima pravo, tražiti uvid u sve službene poruke,polazeći od pretpostavke da su baš sve takve,pa u zavisnosti od stepena ostvarivanja te pretpostavke izvlačiti odgovarajuće zaključke i preduzimati odgovarajuće mere. Ali nema pravo da čita privatne poruke.
Zashto bi neko koristio bilo shta drugo do lako dostupnog, potpuno besplatnog i vashim shvatanjem privatnosti potpuno kriptografisanog e-maila.

Zato što se špijunažom bave ljudi koji znaju šta rade.Znaju da komunikacija o kojoj govorite ostavlja tragove kod operatora i provajdera,I znaju i da to što poslodavac nema pravo da čita privatne poruke i prisluškuje telefonske razgovore ne znači da neko drugi nema pravo.Nadležni državni organi,pod uslovima utvrđenim zakonom ga svakako imaju.
Hipokrizija? Vashe pravo da to tako chitate. Ja se stvarno obradujem kada vidim da se neko zalazhe za neke nachelne stvari. Shto me ne sprechava da reagujem ako mislim da to radi na pogreshan nachin.

Moguće je. Samo radujete se na prilično neobičan način. A Vaše pravo da reagujete je,razume se,nesporno.A moj je "problem" što "argumente" tipa nobavešten,naivan, gromopucatelan,bezobrazan...ne doživljavam kao ozbiljne.
ja mogu ili da vam poverujem poshto vec po treci(?) put ponavljate istu stvar ili da poverujem realnosti oko mene (i ne samo oko mene) koja kroz svakodnevna nesankcionisana krshenja pomenutih demokratskih (da ovaj put zaboravimo ono 'osnovna' i 'civilizacijska') tekovina ne ide u prilog vashoj tvrdnji.

To u šta ćete da verujete je stvar vašeg izbora. Ako zbog (nesporne) činjenice da se veliki broj osnovnih ljudskih prava širom sveta,uključujući i države koje pretenduju na status "najdemokratskijih",svakodneo grubo krši dolazite do zaključka da ta prava ne pretstavljaju civilizacijske tekovine ,to je vaša stvar i vaše pravo.Ja mislim drugačije.
Ja to zovem Gradjanistas. Sasvim privatan naziv, priznajem. Shto mi daje nadu da ga vi necete sankcionisati i da cete morati da se pomirite sa njim.

Pogotovo imajući u vidu Vašu spremnost da mi "progledate kroz prste".
Očito je da preferiramo različite stvari.Vi više cenite kvantitet ja više kvalitet. Zato je meni i onih 27+2 više nego dovoljno.I zato odmah priznajem da stavovi za koje se zalažem osim u Severnoj Koreji i drugim pomenutim, nisu prihvatljivi i u još nekim zemljama.

Ene de, nisam znao da je 'ogroman' naznaka za kvalitet a ne kvantitet.
I usput, ovakav vash odgovor se sasvim lako mozhe okarakterisati kao pribegavanje ordinarnom bezobrazluku kada se nema kud

Pa kad neko pročita ovo što ste izabrali da citirate stvarno bi mogao,naravno pogrešno, pomisliti da tu,sa kkvantitetom,imamo nekakav problem.A kao sa kvalitetom ni sa kvantitetom zaista nema problema pa se shodno tome na ono "bezobrazluk" i "nema kud" ne vredi ni osvrtati..Evo,potsetiću šta sam još rekao
A inače,i u vezi sa kvantitetom, verujte mi da ustavi većine država sveta sadrže tvrde garancije nepovredivosti ne samo pisma nego i drugih sredstava komuniciranja. Ako nećete,nemojte da mi verujete ali stvarno mi ne pada na pamet da ih nabrajam, besmisleno je.
Zaista je besmisleno.
Ali ste taj kordinatni sistem sami nametnuli kada ste na primedbu o pogreshnim prioritetima izneli samo alternativu da nishta ne radite.

Ni sa ovim u vezi ja neću pominjati nikakav bezobrazluk ali moram konstatovati da se,svesno ili ne,koristite neistinama.
Bio sam savršeno jasan naglasivši da poverenik mora da radi ono što mu je posao po zakonu,i da će to u svakom slučaju raditi.Dalke opciju "ne raditi ništa" sam apsolutno isključio.A na primedbu da se bavim stvarima koje nisu "najvažnije" ilustrovanu problemom za čikje rešavanje nisam nadležan odgovorio sam da mislim da ni jedna od stvari iz moje nadležnosti možda ne spada u "najvažnije".I pitao kritičara - da li on misli da treba da ne radim ništa čekajući da neko "reši" te najvažnije" probleme?
ovo nashe caskanje ide u pravcu eskalacije mojeg, sasvim moguce potpuno neopravdanog, etiketiranja. Pochecu da dodajem i sujetu kao jedan od razloga iza ovakvog vasheg nastupa. A stvarno (evo josh malo hipokrizije) to do sada nisam primecivao

Lepo je da i to primećujete.A logično je da je pošto ste već konstatovali da sam naivan,neobavešten, bezobrazan...konstatujete i sujetu kao jednu od mojih osobina.
Evo josh jedne kvalifikacije. Krajnje vam je politocentrichno gledanje na svet. Nije Bush najvece zlo ovoga sveta. Pominjanje eventualne paranoichnosti Marka Zuckerberga je bilo sasvim usputno.

Vaše pojmanje "korektne" polemike se zaista retko sreče.
Dakle Vi ste ,u kontekstu problema oko privatnosti,uveli u priču Cukerberga i kvalifikovali ga kao paranoika.Ja sam odgovorio samo to da mene isti kontekst pre asocira na neke druge ljude,izabravši kao primer Džordža Buša,bez bilo kakvih kvalifikacija na njegov račun. I rezultat je po Vama sledeći - ja sam taj koji se služi kvalifikovanjem ljudi a moj pogled ne svet je "krajnje" politocentričan jer "Džordž Buš nije najveće zlo na svetu"! A sa Vama je sve OK,Vi ste Cukerberga i paranoju samo "usput" pominjali!
Zbog toga mislim da je vreme da završimo sa ovom polemikom.Ako ništa drugo,bez obzira na sve,ja Vašu dobronamernost nisam dovodio u pitanje. Nastavimo li,lako bih mogao zaključiti da grešim.A to ne bih voleo.
Pozdrav,
Domazet Domazet 16:15 12.05.2011

Da sam ja na kraj srca...

Zbog toga mislim da je vreme da završimo sa ovom polemikom.Ako ništa drugo,bez obzira na sve,ja Vašu dobronamernost nisam dovodio u pitanje. Nastavimo li,lako bih mogao zaključiti da grešim.A to ne bih voleo.

...poput onog Poverenika, ja bih mrtav 'ladan mogao da zakljuchim kako vi ovo meni podvikujete da sednem i zacutim. Da znate da sam pod iskushenjem, to bi bio krunski dokaz onog moga o vashoj naivnosti...

Dakle Vi ste ,u kontekstu problema oko privatnosti,uveli u priču Cukerberga i kvalifikovali ga kao paranoika.Ja sam odgovorio samo to da mene isti kontekst pre asocira na neke druge ljude,izabravši kao primer Džordža Buša,bez bilo kakvih kvalifikacija na njegov račun. I rezultat je po Vama sledeći - ja sam taj koji se služi kvalifikovanjem ljudi a moj pogled ne svet je "krajnje" politocentričan jer "Džordž Buš nije najveće zlo na svetu"! A sa Vama je sve OK,Vi ste Cukerberga i paranoju samo "usput" pominjali!

Pa sad, ovo je ochigledan nesporazum. Za koji je neko kriv. Ili ja zato shto nerazumljivo pishem ili vi zato shto ste, da kazhem, malo 'jumpy'. Zuckerberga sam sasvim namerno pominjao, kao i moju sumnju da ima blagi Aspergerov sindrom. A njegovu paranoju, kao shto vec rekoh, sasvim usputno spomenuo. Kombinacija njegove nezainteresovanosti (neopreznosti?) za posledice koje njegova posvecenost odredjenoj zamisli mozhe imati po druge, sa jedne strane, i spremnost organizavcija poput Goldman Sachsa da njegovu konkretnu ideju iskoriste za finalizaciju proicesa u kojoj je informacija (ukljucujuci i one vrlo lichne) nishta drugo do commodity koja treba da posluzhi za ostvarivanje najveceg moguceg profita, sa druge, je ono shto me brine. Mislim, sasvim moguce potpuno pogreshno, da je to pozamashan deo ledenog brega na koji savremena civilizacija nema oodgovor. George Bush je (bio) samo (vrlo uochljivi) vrh tog ledenog brega. Dakle ponovo ste promashili po pitanju mog neosnovanog etiketiranja. Nisam vas optuzhio za politichko(politikantsko) (dis)kvalifikovanje, optuzhio sam vas za kratkovidost uslovljenu gledanjem na svet iz isuvishe politichkog ugla.

Ni sa ovim u vezi ja neću pominjati nikakav bezobrazluk ali moram konstatovati da se,svesno ili ne,koristite neistinama.

U vezi sa ovim gore, ne znam da li ste primetili u onom dole da u boldovanom delu teksta ima jedna gramatichka greshka...
Grof
Ko prstom u sos paradajz...
Rodoljube ovo je bilo pucanje u prazno.
Kompjuter je smo mašina i naravno da se, kao i ostale mašine u firmi, ne može koristiti u privatne svrhe.
Neko uloži milione u firmu i onda treba da mu neko sve zezne virusima sa prvatnih mailova.
Naravno da čitanje tudje pošte nije dozvoljeno ali kako to poslodavac može doći do nje
ako se radnik pridržava pravila o nekorišćenju kompjutera u privatne svrhe.
Tema je do j...
Zapravo mi smo sretan narod jer nam je pregledanje našeg inboksa najveći problem...

Freedom of Information
Mislim da je za ovu zemlju veći problem što u ovome trenutku hiljade državnih službenika traći novac poreskih obveznika surfujući za vreme posla internetom, od onog koji ste vi naveli
.

A zar je neko rekao da nam je to najveći problem? Razume se da nije,kamo sreće da nam je to najveći problem. Ali to jeste jedan iz grupe problema sa kojim je poverenik za zaštitu podataka o ličnosti dužan da se bavi jer je to njegov posao. Ja misim da da ni jedan od problema iz te grupe ne spada u te "najveće". Jel Vi mislite da je bolje da se poverenik ne bavi ničim dok se ne ne "porešavaju" ti "najvažniji" problemi?

...ispravno je Je l'. Mada, ovo sam ja verovatno samo sitnichav i ovako iz tudjine solim pamet gramatikom kada nemam sushtinskih primjedbi.

Ako zbog (nesporne) činjenice da se veliki broj osnovnih ljudskih prava širom sveta,uključujući i države koje pretenduju na status "najdemokratskijih",svakodneo grubo krši dolazite do zaključka da ta prava ne pretstavljaju civilizacijske tekovine ,to je vaša stvar i vaše pravo.Ja mislim drugačije.

Ja, na osnovu ovoga citiranog, mogu samo da zakljuzhim da vi ne razumete znachenje pojma 'tekovina'. Plus, ne razumete ni znahenje pojma 'cilj'. Prava koja u praksi ne postoje ne mogu biti tekovina. Mogu biti samo cilj kome se tezhi. I u vezi sa tim...
A inače,i u vezi sa kvantitetom, verujte mi da ustavi većine država sveta sadrže tvrde garancije nepovredivosti ne samo pisma nego i drugih sredstava komuniciranja. Ako nećete,nemojte da mi verujete ali stvarno mi ne pada na pamet da ih nabrajam, besmisleno je.

Grof ce vas rado podsetiti da Ustavi nekih drzhava sadrzhe tvrde garancije da je Kosovo integralni deo Srbije. Ja cu se zadrzhati na tome da, za sada, nekako odolevam iskushenju da svoju listu neosnovanih optuzhbi proshirim sumnjom da ste vi jedan od drzhavnih birokrata koji misli da je dovoljno doneti 'seksi' zakon i onda sve njegove nedorechenosti i neprimenjivosti pravdati 'da je tako u svim 'kvalitetnijim' drzhavama'. A kada dogori do nokata i izjavama da je tih 'kvalitetnih' drzhava ogroman (u kvalitetnom ili kvantitetnom smislu?) broj i shta sad tu ima dalje da se izmishlja topla voda...

Zato što se špijunažom bave ljudi koji znaju šta rade.Znaju da komunikacija o kojoj govorite ostavlja tragove kod operatora i provajdera,I znaju i da to što poslodavac nema pravo da čita privatne poruke i prisluškuje telefonske razgovore ne znači da neko drugi nema pravo.Nadležni državni organi,pod uslovima utvrđenim zakonom ga svakako imaju.

Samo da podsetim, razgovaralo se o industrijskoj shpijunazhi. Pa u vezi sa tim jedan primerchic, znam da to volite samo se sada neshto, izgleda neckate. Google javno izjavljuje da pokushava da svojim Chrome operativnim sistemom eliminishe iz shiroke upotrebe sve ostale, ukljuchujuci i Windows. I pri tome je mrtav ladan po pitanju moguceg 'curenja' detalja svog 'paklenog' plana kroz privatne e-mailove sopstvenih sluzhbenika jer zna da ima u drzhavnim sluzhbama neko ko sve to chita i ko ce da reaguje. A Microsoft ni ne pomishlja da vrbuje nikoga ko bi mogao poneshto da zucne privatnim e-mailom. Prvo zato shto zna da ima drzhavna sluzhba koja sve to chita i kontrolishe a drugo zato shto im je ispod chati da se, kao jedna od vodecih hi-tech kompanija, bave tako primitivnim sredstvima shpijunazhe. Ne znam shta da kazhem . U stvari, znam. Dve stvari. Prvo, zanimljiv primer. Drugo prilichno zastrashujuce deluje ovakvo shvatanje nadlezhnosti drzhavnih sluzhbi, narochito kada dolazi od jednog drzhavnog sluzhbenika...

Nego, oduzhi sa ovaj moj post. Pa da rezimiram. Evo liste mojih neosnovanih optuzhbi:

1. naivnost, ceo ovaj vash nastup mi jako lichi na apsolutno mehanicistichko, da ne kazhem Goran-Milieticevsko, prihvatanje trenutno 'seksi' recepata bez provere u kakvom je stanju rerna. Pa kada rezultat recepta ispadne nedopechen, onda osipanje drvlja i kamenja na zastarelu rernu (Bozhe, kakav budi bog s nama primer, ali nisam ja kriv prvi je pocheo onaj Poverenik)

2. intelektualna lenjost (kao vishi stepen neobaveshtenosti), na primedbe o nedopechenost odgovarate sa 'Ma tako je u celom 'kvalitetnom' svetu'

3. ideologizovanost, odbijate da prihvatite konzervativni princip po kome postotak ne mozhe preci 100. Koji, u svojoj krutoj konzervativnosti, sasvim neopravdano namece zakljuchak da, kada se odbije postotak zemalja u kojima privatnost e-mailova ne postoji ni kao mrtvo slovo na papiru, onih u kojima je samo mrtvo slovo na papiru i onih u kojima je skoro mrtvo slovo na papiru, teshko da postotak zemalja u kojima postoji smislena zashtita privatnosti e-mailova prevazilazi dvadesetak posto.

4. sujetu, lepo je sanjati i nadati se, lepo i neophodno. Ali je ipak malo previshe svoje snove i nadanja promovisati u tekovine, civilizacijske i demokratske.

I na kraju lep pozdrav, bez podvikivanja a uz odjavu iz ovog nasheg, kako ga ja vidim, caskanja. Ako nastavim da (pokushavam?) da trebim trunje iz vaseg oka mozhe da mi promakne neki moj balvan...
vishnja92 vishnja92 16:28 12.05.2011

Re: Da sam ja na kraj srca...

au bre Dozi, ala si se uskopistio.

(da ne ulazim u licne & neumesne delove tvojih komentara - ako pratis blogove gosn Sabica, ne razumem kako mozes da stojis iza svega sto tvrdis)

ali
stvar se ovde, u zemlji Srbiji (posto ocito vise nemas ni nerv ni uvid u postojece stanje), svodi na sledece:
postoji razlika izmedju "nije lepo" i "nije po zakonu", i to ogromna - pa sve i da se taj zakon ne postuje i ne sprovodi nikad: bitno je kreirati bar svest o tome, bilivmi.

a da si se ogresio, i to debelo - jesi.

Domazet Domazet 16:42 12.05.2011

Odavno...

vishnja92
au bre Dozi, ala si se uskopistio.

(da ne ulazim u licne & neumesne delove tvojih komentara - ako pratis blogove gosn Sabica, ne razumem kako mozes da stojis iza svega sto tvrdis)

ali
stvar se ovde, u zemlji Srbiji (posto ocito vise nemas ni nerv ni uvid u postojece stanje), svodi na sledece:
postoji razlika izmedju "nije lepo" i "nije po zakonu", i to ogromna - pa sve i da se taj zakon ne postuje i ne sprovodi nikad: bitno je kreirati bar svest o tome, bilivmi.

a da si se ogresio, i to debelo - jesi.

...sam se uskopistio. U uverenju da se zakonima koji se ne poshtuju/ne mogu isposhtovati kreira samo svest o tome da se zakoni ne moraju poshtovati. I u tome da je intelektualna lenjost i sklonost da se reshenja za sopstvene nedorechenosti trazhe ne u sebi vec u zlonamernosti drugih globalna boljka tek neshto malo endemskija u Srbiji.

Plus, neki nivoi svesti se mogu kreirati samo upornim ponavljanjem da nije lepo kada vec nema nachina da se 'nije po zakonu' sprovede konzistentno...
vishnja92 vishnja92 17:56 12.05.2011

Re: Odavno...

a ja ti tvrdim da je gustina verovatnoce da je poslodavac neodlucan (ili neopredeljen, ili lak za ubediti) najveca upravo u toj granicnoj zoni gde se klacka sme-ne sme, tj zakonito-nije zakonito. tj - da ce mnoge koji lako zaboravljaju pristojnost, informacija o krivicnosti dela ipak odvuci na bolju stranu

koliko god se ovde (na blogu i drugde) zakukavalo, devedesete su zaista prosle - bar utoliko sto ljudi vecinom shvataju da bi im dobar zakonski okvir bio pre olaksica nego smetnja da zarade. oni su ovde pre svega pometeni i dezorijentisani, u najvecem broju slucajeva (i poslodavci i zaposleni), i neretko se dogadja da su im - posto su, je li, zaista ljudi - potrebna tek uputstva.

ok, mozda sam prevelik optimista, mada je ovo slika koju vidim oko sebe.

(i da ne potezemo Djilas-Dulic bagru kao argument, ni Amfilohija ni Hitlera, pliz. ni hokej na ledu)
Domazet Domazet 18:28 12.05.2011

Josh jedan primerchic ali...

vishnja92
a ja ti tvrdim da je gustina verovatnoce da je poslodavac neodlucan (ili neopredeljen, ili lak za ubediti) najveca upravo u toj granicnoj zoni gde se klacka sme-ne sme, tj zakonito-nije zakonito. tj - da ce mnoge koji lako zaboravljaju pristojnost, informacija o krivicnosti dela ipak odvuci na bolju stranu

koliko god se ovde (na blogu i drugde) zakukavalo, devedesete su zaista prosle - bar utoliko sto ljudi vecinom shvataju da bi im dobar zakonski okvir bio pre olaksica nego smetnja da zarade. oni su ovde pre svega pometeni i dezorijentisani, u najvecem broju slucajeva (i poslodavci i zaposleni), i neretko se dogadja da su im - posto su, je li, zaista ljudi - potrebna tek uputstva.

ok, mozda sam prevelik optimista, mada je ovo slika koju vidim oko sebe.

(i da ne potezemo Djilas-Dulic bagru kao argument, ni Amfilohija ni Hitlera, pliz. ni hokej na ledu)

...kao shto rekoh, sve je to krivica onog neopreznog Poverenika:

Jedna vlast uvede zakon koji em ima nejasno definisanu oblast primene, em ga je veoma teshko (do nemoguce) neselektivno primeniti, em ostavlja deo populacije u uverenju da su stavljeni u neravnopravan i, shto je mnogo vazhnije, potencijalno 'skup' polozhaj, em ga se lako mozhe proglasiti za najobichniji pokushaj podizanja (ideoloshke) noge zarad (ideoloshkog) potkivanja. I onda dodje druga vlast, sa suprotnim ideoloshkim predznakom. I taj isti zakon:

1. ukine (balkkanski) iz inata ili,
2. ladno (balkanskije) ignorishe, ili
3. promeni nazive svim ulicama koje su ime dobile po tvorcu zakona (josh balkanskije) a zakon ukune proglashavajuci ga nasledjem iz jednoumne i diktatorske proshlosti (najbalkanskije)

I shta smo onda imali, nishta? Nikako, imali smo da sludjeni narod josh chvrshce pochne da veruje da su zakoni 'nishta'...

Ovako gledano sa strane imam utisak da su misleci ljudi U Srbiji u stanju potpune panike i da vichu na sav glas 'More, daj shta dash!' Zaboravljajuci pri tome da je u tome 'daj shta dash' najveca gustina verovatnoce da nece dobiti nishta ili josh manje...

PS Onaj zakonchic iz primerchica nikako nije zakon o zashtiti privatnosti e-mailova. Samo mnogo lichi...
vishnja92 vishnja92 20:03 12.05.2011

Re: Josh jedan primerchic ali...

Jedna vlast uvede zakon koji em ima nejasno definisanu oblast primene, em ga je veoma teshko (do nemoguce) neselektivno primeniti, em ostavlja deo populacije u uverenju da su stavljeni u neravnopravan i, shto je mnogo vazhnije, potencijalno 'skup' polozhaj, em ga se lako mozhe proglasiti za najobichniji pokushaj podizanja (ideoloshke) noge zarad (ideoloshkog) potkivanja. I onda dodje druga vlast, sa suprotnim ideoloshkim predznakom. I taj isti zakon:




ti opet pricas o hokeju na ledu, i o Hitleru i Amfilohiju, gle:

promeni nazive svim ulicama koje su ime dobile po tvorcu zakona (josh balkanskije) a zakon ukune proglashavajuci ga nasledjem iz jednoumne i diktatorske proshlosti (najbalkanskije)


sta me briga za Svetlanu Velmar Jankovic i to sto je bila u Komisiji dok nije dala ulicu svom tati, ili za ostala carsijsko-politikantska ogorcenja. ako smo vec krenuli da teramo po besmislu?

vidi, ti mislis da imas distancu, i to distancu s nadvisenjem (postoje kruzne kupole sa nadvisenjima koja se zovu tamburi - potpuno nepotrebna konstrukcija, inace)
a ustvari samo ne mozes da vidis iznutra jer dugo nisi ovde - i sa time moras da se pomiris, jbga. izgubio si sinapsu.


ljudi po prirodi nisu kriminalci, i ako gledas savtajsvet koji ima mala i srednja preduzeca (velika vise ne postoje, prodalo rusima ili palo u ruke ds bratiji - pisi propalo, kakogod), tom svetu bi bilo najlakse kada bi im neko uredio i zivot i poslovanje do poslednjeg detalja, pa da ne moraju da misle nikad nista do kraja svog vremena.
linija manjeg otpora je otpr prosecna brzina kretanja civilizacije.
zasto bi se neko glupirao sa citanjem tudje poste i narusavanjem privatnosti ako u rukama ima daleko delotvornije zakonske alate? da li ce firma mozda da mu napreduje ako se on upozna s privatnim detaljima zaposlenih?
da li ce bilo ko time bilo sta da dobije?

greska. nece :))

a onda - zasto?
Domazet Domazet 20:42 12.05.2011

Jesi li sigurna da nije na travi...

vishnja92
Jedna vlast uvede zakon koji em ima nejasno definisanu oblast primene, em ga je veoma teshko (do nemoguce) neselektivno primeniti, em ostavlja deo populacije u uverenju da su stavljeni u neravnopravan i, shto je mnogo vazhnije, potencijalno 'skup' polozhaj, em ga se lako mozhe proglasiti za najobichniji pokushaj podizanja (ideoloshke) noge zarad (ideoloshkog) potkivanja. I onda dodje druga vlast, sa suprotnim ideoloshkim predznakom. I taj isti zakon:

ti opet pricas o hokeju na ledu, i o Hitleru i Amfilohiju, gle:

promeni nazive svim ulicama koje su ime dobile po tvorcu zakona (josh balkanskije) a zakon ukune proglashavajuci ga nasledjem iz jednoumne i diktatorske proshlosti (najbalkanskije)


sta me briga za Svetlanu Velmar Jankovic i to sto je bila u Komisiji dok nije dala ulicu svom tati, ili za ostala carsijsko-politikantska ogorcenja. ako smo vec krenuli da teramo po besmislu?

...hokej, mislim. Ja se sprdam kroz hiperbolisane primere. Shto se tebi, rekao bih, ne dopada. Shto je sasvim u redu. Ko sam ja pa da ti zabranim da ti se vishe dopadaju hiperbole sa trgovinom robljem i pretresanjem domacica u samoposlugama...

vishnja92
vidi, ti mislis da imas distancu, i to distancu s nadvisenjem (postoje kruzne kupole sa nadvisenjima koja se zovu tamburi - potpuno nepotrebna konstrukcija, inace)
a ustvari samo ne mozes da vidis iznutra jer dugo nisi ovde - i sa time moras da se pomiris, jbga. izgubio si sinapsu.

Ja ne mislim da imam distancu, ja distancu imam, samom chinjenicom da ne zhivim u Srbiji. Sad kakva je distanca to je druga stvar, sasvim si slobodna da ti mislish da je sa visine i time nepotrebna ili da se zapravo radi o mom potpunom diskonektu. Medjutim tvrdnja da ja misli da je distanca sa visine je vec malo problematichnija i lako se mozhe okvalifikovati kao imputiranje. A objasniti kao tvoj strah da sam ja ovamo u nechemu bolji od vas tamo. A shto se tiche diskonekta, tachno, putovanja kojekuda, a ja to jesam pomalo radio, mogu da dovedu do diskonekta izazvanog posmatranjem spolja. A mogu, ukoliko je posmatrach iole pazhljiviji, i da pomognu da se otkriju neke zajednichke (globalne takorekuc) stvarchice koje onaj shto posmnatra iz svog specifichnog iznutra mozda i ne vidi.

vishnja92
ljudi po prirodi nisu kriminalci, i ako gledas savtajsvet koji ima mala i srednja preduzeca (velika vise ne postoje, prodalo rusima ili palo u ruke ds bratiji - pisi propalo, kakogod), tom svetu bi bilo najlakse kada bi im neko uredio i zivot i poslovanje do poslednjeg detalja, pa da ne moraju da misle nikad nista do kraja svog vremena.
linija manjeg otpora je otpr prosecna brzina kretanja civilizacije.
zasto bi se neko glupirao sa citanjem tudje poste i narusavanjem privatnosti ako u rukama ima daleko delotvornije zakonske alate? da li ce firma mozda da mu napreduje ako se on upozna s privatnim detaljima zaposlenih?
da li ce bilo ko time bilo sta da dobije?

greska. nece :))

a onda - zasto?

O ovome smo vec prodiskutovali, ja sam jasno i glasno rekao da sam za poshtovanje zakonske regulative, a time i za regulativu, ali sam nachelno protiv ofrlje definisanih zakona i, u ovom konkretnom sluchaju, protiv ofrlje definisanih stavova kojima se pokushava izbeci rasprava o svrsishodnosti u najmanju ruku teshko primenljivih zakona. Ja pretpostavljam da si ti dovoljno inteligenta osoba da to (moj stav) shvatish, ako hoces. Ako sam u pravu onda je svaka dalja rasprava po tom pitanju nepotrebnaa. A ako nisam, tada je svaka dalja rasprava besmislena.

BTW, nemam pojma shta si htela sa onim o Svetlani Velmar Jankovic. Ako ima veze sa tachkom 3 moga sprdanja onda je to potpuno nenamerno i samo dokaz da zhivot ponekad oponnasha umetnost. Dobro, u ovom konkretnom sluchaju oponasha spprdnju...
vishnja92 vishnja92 20:58 12.05.2011

Re: Jesi li sigurna da nije na travi...

pa ne, samo sprdnju podizem na visi nivo :)

ok, kapiram sta pricas ali sam trenutno u guzvi, a malo se ne slazem. treba mi vremena za odgovor. imam posla. potrudicu se sutra.

haug
Atomski mrav Atomski mrav 14:44 10.05.2011

Privatni podaci

poslodavac nema pravo uvida u privatnu elektronsku poštu zaposlenog (nalozi otvoreni na yahoo, g-mail i sl.)

A šta je sa elektronskom poštom koja se nalazi na firminom serveru ili na disku firminog računara? Kako se uopšte definiše šta je to privatni podatak, dokument ili e-mail?
apectator apectator 15:40 10.05.2011

Re: Privatni podaci

A šta je sa elektronskom poštom koja se nalazi na firminom serveru

Ma nije u pitanju da li firma može nego da li sme da čita privatnu poštu zaposlenih bez obzira što je stigla na firminu "adresu".
Freedom of Information Freedom of Information 16:16 10.05.2011

Re: Privatni podaci

Atomski mrav
poslodavac nema pravo uvida u privatnu elektronsku poštu zaposlenog (nalozi otvoreni na yahoo, g-mail i sl.)A šta je sa elektronskom poštom koja se nalazi na firminom serveru ili na disku firminog računara?

Zaista nije problem u tome da li poslodavac faktički može da obrađuje sve podatke koji se nalaze na njegovom serveru. Znamo da može, pitanje je - da li je to njegovo pravo?
Kako se uopšte definiše šta je to privatni podatak, dokument ili e-mail?

Nema i ne može biti preciznog, generalnog pravila,zavisi od konkretnih okolnosti. Ilustracije radi,e-mail koji Vam na službenu adresu uputi vaša supruga ili vaše dete o rezultatima lekarskog pregleda ili školskog ispita u svakom slučaju je privatna poruka. I to je bez obzira na to što je upućen na službenu adresu a vi ste potpisali "pristanak" da privatnu poštu nećete primati.
aleksandarz92 aleksandarz92 17:58 10.05.2011

Re: Privatni podaci

Ilustracije radi,e-mail koji Vam na službenu adresu uputi vaša supruga ili vaše dete o rezultatima lekarskog pregleda ili školskog ispita u svakom slučaju je privatna poruka. I to je bez obzira na to što je upućen na službenu adresu a vi ste potpisali "pristanak" da privatnu poštu nećete primati.

To je takođe privatna poruka i ako uzme megafon i počne da viče. Meni je nekako logično da privatne poruke treba slati na privatne mail adrese, a ne na službene. Jedini problem je ako poslodavac proverava i privatne mejlove zaposlenih. U tom slučaju bi morao da ima saglasnost zaposlenog, dok zaposleni ako je u situaciji da to mora da potpiše, tada zna da nema ništa od privatnosti i neće ni koristiti privatni mejl na poslu.
Malo je nelogično zloupotrebljavati tuđe resurse i onda još insistirati na privatnosti.
Freedom of Information Freedom of Information 18:34 10.05.2011

Re: Privatni podaci

aleksandarz92
Malo je nelogično zloupotrebljavati tuđe resurse i onda još insistirati na privatnosti.

Zašto mislite da je to što Vam neko na adresu na poslu pošalje poruku,recimo i delikatnu i važnu i hitnu, zloupotreba resursa vašeg poslodavca?

I zašto bi on ima pravo da je pročita?

Ima dosta odluka Evropskog suda za ljudska prava i nacionalnih sudova raznih država koje to "pravo" isključuju. U jednoj od najmarkantnijih,presudi Vrhovnog suda Francuske pored ostalog stoji:

"Poslodavac koji čita poruke koje zaposleni prima i šalje preko službenog računara krši osnovna prav utvrđena u čl.8.Evropsle konvencije o ljudskim pravima...

To važi bez obzira da li jr zaposleni bio upoznat da službeni računar ne sme koristiti u privatne svrhe...

Preduzeća ili ustanove ne smeju biti mesta gde će poslodavci bez ograničenja sprovoditi svoja diskreciona prava....

Sud napominje da je potpuna zabrana upotrebe e-pošte u neslužbene svrhe nerealna i da krši pravno načelo srazmernosti."
Hansel Hansel 18:48 10.05.2011

Re: Privatni podaci

Zanimljiva presuda i bliska mi je. Ali, kada razmišljam o nekom problemu, pokušavam da se stavim u poziviju onog drugog, pa ako ni onda nemam dilemu, budem prilično siguran u svoj stav. A ovde, kad se stavim u poziciju poslodavca, pomislim da je moguće da zaposleni šalje neovlašćeno podatke o radu moje firme konkurenciji na primer. Kako da ja to sprečim ako zaposleni ima pravo da šalje bilo šta iz firme? Da li imam pravo da kontrolišem makar kome šalje koju vrstu podataka? Da li treba da čekam da se desi šteta po firmu da bi istinu tek tada utvrđivali istražni organi? Ili je pak ova zabrana više psihološka jer neko zna da su njegove aktivnosti ovakve prirode podložni kontroli? Ko bi, na kraju krajeva, mogao da češlja svu prepisku svih (manja preduzeća su u tom smislu lakši zalogaj)?
sahmatbg sahmatbg 21:18 10.05.2011

Re: Privatni podaci

"Poslodavac koji čita poruke koje zaposleni prima i šalje preko službenog računara krši osnovna prav utvrđena u čl.8.Evropsle konvencije o ljudskim pravima...

To važi bez obzira da li jr zaposleni bio upoznat da službeni računar ne sme koristiti u privatne svrhe...

Preduzeća ili ustanove ne smeju biti mesta gde će poslodavci bez ograničenja sprovoditi svoja diskreciona prava....

Sud napominje da je potpuna zabrana upotrebe e-pošte u neslužbene svrhe nerealna i da krši pravno načelo srazmernosti."Preporuči

Vredi ponoviti!
Atomski mrav Atomski mrav 23:26 10.05.2011

Re: Privatni podaci

Zaista nije problem u tome da li poslodavac faktički može da obrađuje sve podatke koji se nalaze na njegovom serveru. Znamo da može, pitanje je - da li je to njegovo pravo?


Zavisi od toga šta se pod "obradom podataka" podrazumeva. Poslodavac u svakom slučaju ima pravo a i obavezu da skladišti podatke koji se nalaze na njegovim serverima, da ih bekapuje, itd. No, kad je sadržaj dokumenata, baza podataka itd. u pitanju, stvari su drugačije - verovatno ne bismo voleli da neko iz Gmail-a čita naše mailove samo zato što su na njihovim serverima ili da neko ko radi u provajderu mobilne telefonije čita naše sms-ove.

Mislim da kompanije uvode određena ograničenja po pitanju korišćenja računarskih resursa imajući u vidu dve stvari - bezbednost i troškove održavanja. Mislim da je prva stvar jasna (pisao je Dragan Pleskonjić o skorašjnem problemu u RSA) a troškovi svakako rastu ako raste količina podataka koja se čuva na serverima ako se među tim podacima bespotrebno nalaze i privatni podaci (ako korisnici mogu da bekapuju svoje podatke na neki fajl server pa jednostavno prekopiraju svoj My Documents i onda se na serveru čuvaju slike sa letovanja i mp3 kolekcija zajedno sa poslovnim dokumentima) a raste i broj čovek-sati utrošenih na rešavanje problema nastalih zbog upotrebe poslovne računarske infrastrukture u privatne svrhe ("čišćenje" računara od raznih malware programa, npr.)...

Evo jednog konkretnog primera... radio sam kao sistem administrator u jednoj velikoj firmi i jednog dana sam potrošio dosta vremena da odblokiram mailboxove velikom broju korisnika a problem je nastao tako što su korisnici pokušavali jedni drugima da pošalju Severinin pornić putem e-maila!
Ispada da, kad bih poštovao svetu privatnost podataka, ne bih smeo da se mešam u svoj posao a korisnicima bih morao da kažem da se snalaze kako znaju i umeju, jer privatni podaci ne ulaze u domen mog posla... ali cvrc, pošto su im mailboxovi bili prepunjeni, nisu mogli da koriste korporativni e-mail u poslovne svrhe i onda bih, teoretski, bio u Kvaka 22 situaciji. Naravno, ja sam mailove sa Severinom u attachmentu brisao i brisao... prilikom te intervencije sam mogao i da rekonstruišem ko je kome slao dotični video klip - šta više, bilo je tu i zapanjujućih otkrića al' o tome ne bih smeo ovde jer bih imao problema sa Poverenikom...
mlekac mlekac 00:02 11.05.2011

Re: Privatni podaci

Hansel
Zanimljiva presuda i bliska mi je. Ali, kada razmišljam o nekom problemu, pokušavam da se stavim u poziviju onog drugog, pa ako ni onda nemam dilemu, budem prilično siguran u svoj stav. A ovde, kad se stavim u poziciju poslodavca, pomislim da je moguće da zaposleni šalje neovlašćeno podatke o radu moje firme konkurenciji na primer. Kako da ja to sprečim ako zaposleni ima pravo da šalje bilo šta iz firme? Da li imam pravo da kontrolišem makar kome šalje koju vrstu podataka? Da li treba da čekam da se desi šteta po firmu da bi istinu tek tada utvrđivali istražni organi? Ili je pak ova zabrana više psihološka jer neko zna da su njegove aktivnosti ovakve prirode podložni kontroli? Ko bi, na kraju krajeva, mogao da češlja svu prepisku svih (manja preduzeća su u tom smislu lakši zalogaj)?


A kako si mogao da kontrolises dok je koriscen snail mail?
Kad su pisma slata iz firme, apriori se podrazumevalo da je u pitanju poslovna prepiska. Nesto se ne secam da je iko sedeo i otvarao sve koverte redom da pogleda sta je napisano???

Pisma bi bila napisana, adresirana pisacom masinom, zatvorena u koverat i isporucena sekretarici da polepi markice i prosledi na postu.

Po cemu je ovo sad drugacije (osim po brzini)?

Meni je OK da se blokira pristup FB ili tako necem s posla, ako se ti sajtovi ne koriste za poslovanje, ali da se cita tudja posta???
Hansel Hansel 07:41 11.05.2011

Re: Privatni podaci

Mlekac, nisam se ja za to zalagao, samo kažem da priča ima drugu stranu (logičnu za početak, čini mi se), a porediti današnje vreme s nekim drugim po tome šta nekad nije bilo moguće (ili nije bilo lako) a danas je moguće ne vidim kao opravdano, samo po sebi.

Iskreno, ja ne znam šta je gore, ugraditi kamere za nadzor u svakom kutku firme, ili nadgledati poštu. Najgore je i jedno i drugo, normalno. Ali, neko će reći - ni kamera nema zadatak da špijunira, ona je više psihološka "alatka". U tom smislu sam pomenuo obaveštenje da se može skenirati pošta. Naravno, podaci se mogu izneti na USB memoriji, prebaciti bežično, štampani dokumenti poslati faksom... varijanata je mnogo, a pitanje je "samo" gde se završava pravo poslodavca da brani svoj interes, a gde sloboda zaposlenog (ograničavamo se sada samo na ovaj problem).
antioksidant antioksidant 07:54 11.05.2011

Re: Privatni podaci

svako pismo (hard copy) koji dodje do mene je vec otvoreno u pisarnici gde je prijem poste (obavezno se zavodi)
mlekac mlekac 12:32 11.05.2011

Re: Privatni podaci

antioksidant
svako pismo (hard copy) koji dodje do mene je vec otvoreno u pisarnici gde je prijem poste (obavezno se zavodi)

Tacno, ali nije otvoreno ono koje posaljes
Mislim, ako saljes na privatnu adresu, a ko jos cita SVE adrese snail mailu.
antioksidant antioksidant 12:51 11.05.2011

Re: Privatni podaci

Tacno, ali nije otvoreno ono koje posaljes

jeste i isto se zavodi i salje preko pisarnice
a ako saljem privatno sam cu platiti postarinu
to bi otprilike bila analogija
sahmatbg sahmatbg 16:46 10.05.2011

A troškovi?

Fakt je da poslodavac a ne zaposleni plaćaju ne samo kompjutere nego i pretplate za Internet i korišćenje telefona. Koliko to opravdava fakt da oni misle da je logično da znaju sve u vezi sa njihovim korišćenjem?
Goran Vučković Goran Vučković 16:52 10.05.2011

Re: A troškovi?

Koliko to opravdava fakt da oni misle da je logično da znaju sve u vezi sa njihovim korišćenjem?

Ignorantia juris non excusat
apectator apectator 17:01 10.05.2011

Re: A troškovi?

Goran Vučković
Koliko to opravdava fakt da oni misle da je logično da znaju sve u vezi sa njihovim korišćenjem?

Ignorantia juris non excusat

A još kažeš da nisi pravnik.
Goran Vučković Goran Vučković 17:05 10.05.2011

Re: A troškovi?

A još kažeš da nisi pravnik.

Opšta kultura
Freedom of Information Freedom of Information 17:10 10.05.2011

Re: A troškovi?

sahmatbg
Fakt je da poslodavac a ne zaposleni plaćaju ne samo kompjutere nego i pretplate za Internet i korišćenje telefona. Koliko to opravdava fakt da oni misle da je logično da znaju sve u vezi sa njihovim korišćenjem?

Pitanje troškova nije zanemarljivo ali je ipak samo tehničko. S tim u vezi u uporednoj praksi sreću se rešenja kao što su npr.utvrđivanje limita za telefonske troškove s tim da razliku zaposleni plaća sam, ograničavanje pristupa Internetu odnosno omogučavanje pristupa sajtovima koji su u funkciji posla...
apectator apectator 17:57 10.05.2011

Re: A troškovi?

Goran Vučković
Opšta kultura

Naravno! A šta kažeš na ignorantia legis nocet?
Hansel Hansel 18:50 10.05.2011

Re: A troškovi?

Quod nocet docet! (je l' tako beše?)
Hansel Hansel 18:05 10.05.2011

Cirkularni mejlovi (na poslu i s posla)

Baš sam pre neki dan razgovarao s prijateljem na temu spamova i sličnog, ispričao mi je (eto jedne "poslastice" za poverenika) kako je pre nekoliko godina, otvarajući račun u jednoj banci u formular upisao tek otvorenu i-mejl adresu, koju još nije ni koristio, a već nekoliko dana kasnije počele su da mu stižu spam-poruke. Naravno, ne možće da bude apsolutno siguran da je adresu zloupotrebila banka, ali koincidencija je značajna.

Pričajući dalje, konstatovali smo svima poznatu činjenicu da se u cirkularnim, prosleđenim mejlovima (blog na temu vezanu s ovom mi je obećao cenjeni Dragan Pleskonjić - o navodnom praćenju humanitarnih mejlova i doniranju neke firme neke svote za svaki forward) - što je, siguran sam, notorna neistina) redovno viđaju službene adrese, većinom državnih firmi. Ima li poslodavac prava, kad već ima(?) prava da zabrani Facebook, YouTube (pa i Blog B92 - neko se bio žalio), valjda sve ono što zaposlenima skreće pažnju s posla, da zabrani i privatnu komunikaciju zabavne prirode? Sme li zaposleni da koristi svoj laptop na poslu? I slično... (u Telekomu sam lično pre nekoliko godina video kako se s neta skidaju i gledaju filmovi raznih vrsta).

S jednim drugom iz detinjstva se relativno često čujem preko Skajpa, a on čovek priča s posla, nekada i vrlo dugo. Pitam ga - kako mu dozvoljavaju. Kaže - nije im bitno kada će on svoj posao i gde da radi (kada nije vezan za fizičko prisustvo u kancelariji), bitno im je da posao bude završen na vreme i kvalitetno.

Upravo sam imao jedan telefonski poziv, u vezi je s temama kojima se Poverenik bavi, pa citiram:
- Da li je to stan Z.ić?
- A ko pita?
- Zovem iz Eurobanke.
- Dobro?
- Da li poznajete X.Y.?
(bio mi je komšija, pa ga površno poznajem)
- A zašto pitate?
- (besno) Prijatno! (zalupljena slušalica).

Počeću da snimam te razgovore. G. Šabiću, da li smem?

Došlo je vreme da budemo spremni da se o nama banke raspituju po komšiluku, valjda da provere da li pozajmljujemo novac od drugih ili pak mi pozajmljujemo drugima... i ko zna šta ne još.
Mada, jednom su pokušali da me navuku pričom da me je preporučio moj navodni rođak - insistirao sam da čujem koji i onda su lupili jedno ime iz šireg komšiluka uz koje ide isto prezime kao moje.

Pa, nije lako ni tim službenicima... kako onda da se ne zabavljaju slanjem i-mejl fora?
Atomski mrav Atomski mrav 21:20 10.05.2011

Re: Cirkularni mejlovi (na poslu i s posla)

Došlo je vreme da budemo spremni da se o nama banke raspituju po komšilu

Sad će početi da nas posećuju njegovi prosjaci, njegovi poštari i oni što se raspituju za adresu. Držaće mi kuću pod prismotrom!

Ovaj lik je objasnio što se tiče telemarketera... Tom Mabe
jedan.kub jedan.kub 23:48 10.05.2011

Re: Cirkularni mejlovi (na poslu i s posla)

nije im bitno kada će on svoj posao i gde da radi (kada nije vezan za fizičko prisustvo u kancelariji), bitno im je da posao bude završen na vreme i kvalitetno.

Zar ne bi trebalo svakom poslodavcu da budu bitni rezultati rada.
Ima poslodavaca koji ocekuju, da vase privatne veze iskoristite za njegove interese.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 00:08 11.05.2011

Re: Cirkularni mejlovi (na poslu i s posla)

Hansel
blog na temu vezanu s ovom mi je obećao cenjeni Dragan Pleskonjić - o navodnom praćenju humanitarnih mejlova i doniranju neke firme neke svote za svaki forward


Evo obećanje ispunjeno.
Hansel Hansel 08:18 11.05.2011

Re: Cirkularni mejlovi (na poslu i s posla)

Hvala u ime svih, i izvinjavam se što sam bio dosadan, pa još i javno. Ali, mislim da će koristiti mnogima!
uninamama uninamama 13:35 11.05.2011

Re: Cirkularni mejlovi (na poslu i s posla)

Upravo sam imao jedan telefonski poziv, u vezi je s temama kojima se Poverenik bavi, pa citiram:
- Da li je to stan Z.ić?
- A ko pita?
- Zovem iz Eurobanke.
- Dobro?
- Da li poznajete X.Y.?
(bio mi je komšija, pa ga površno poznajem)
- A zašto pitate?
- (besno) Prijatno! (zalupljena slušalica).

Počeću da snimam te razgovore. G. Šabiću, da li smem?

Ja sam na kraju otišla u jednu drugu banku koja me je tako smarala (za bivšeg stanara u stanu gde sad živim), pa sam im zapretila da ću da ih tužim ako ne izbrišu broj telefona iz svih dokumenata!
Ne znam da li su tako uradili, ali ne zovu više...

Edit: Izvinjavam se na trolu!
noboole noboole 19:51 10.05.2011

iskustvo iz nemacke

Ja radim u jednoj naucnoj instituciji u Nemackoj. Jednom prilikom nam je sef ispricao kako je trazio logove pristupa zaposlenih internetu i da je IT momak odbio posto to nije po zakonu.

Vrlo je jednostavno onemoguciti pristup sadrzajima za koje smatrate da predstavaljaju gubljenje vremena za zaposlene. Zavirivanje u postu je (kontra-)spijunaza.
sanja9015 sanja9015 08:45 11.05.2011

hm

Prema polisi mog poslodavca, koji važi za jednog od najprofesionalnijeg u IT smislu, kad god se mi zaposleni nadjemo na stranici sa neprimerenim sadržajem, javlja se obaveštajna poruka u kojoj, između ostalog, piše: "Pristup zabranjenim sadržajima je snimljen i sadržan je u report-ima." Suptilno je izbegnuta definicija report-a, po svemu gore napisanom laički zaključujem da imaju pravo da statistički obrađuju frekventnost pokušaja odlaska na pojedine adrese, ali ne i na to ko je na tu Internet destinaciju pokušao da ode.
Jesam li dobro shvatila?
niko_kao.ja niko_kao.ja 09:29 11.05.2011

Pitanje

Da li ja kao poslodavac imam pravo da znam (ne kršeći zakon) kojim sajtovima zaposleni pristupaju sa firminog računara ne ulazeći dalje u sadržaj (Pera mi je danas bio 120 puta na facebook-u)?
kostresh_harambasha kostresh_harambasha 10:20 11.05.2011

Безусловна подршка Родољубу - нас се тиче!

Ја, на жалост, уживам да читам текстове које је писао господин Родољуб Шабић.

Уживам или боље да кажем, изазивају ми извесну дозу оптимизма, јер ми ти текстови дају наду да ипак можемо поставити ствари на своје место.

Мислим да је свима јасно на шта се оно "на жалост" односи. Више бих волео да расправљамо о томе, да ли је довољно једно игралиште на 100 или на 300 или на 500 малишана и исто то, само кад су у питању спортски терени за мало већу децу.

Волео бих да више бринемо о популацији риба у нашим рекама и да изађемо на крај са тим (у најмању руку) терористима, које чине криминална дела на нашим водама, уместо да пецају.

Уместо тих "нормалних" тема и ствари, ми се боримо, са једне стране, да обезбедимо голу егзистенцију, са друге стране, да задрижимо тај мали делић душе и индивидуалности, који нас дели од робова и зомбија.

Као што рече аутор: "...то сигурно неће ићи лако. Али још сигурније - мора ићи."
Goran Vučković Goran Vučković 10:26 11.05.2011

Re: Безусловна подршка Родољубу - нас се тиче!

Као што рече аутор: "...то сигурно неће ићи лако. Али још сигурније - мора ићи."

Ono što je, meni makar, fascinantno je koliko ljudima koncept privatnosti pošte (koji je ustavna kategorija, uzgred - član 41 važećeg ustava) u ovom kontekstu izgleda stran.
antioksidant antioksidant 10:32 11.05.2011

Re: Безусловна подршка Родољубу

Goran Vučković
Као што рече аутор: "...то сигурно неће ићи лако. Али још сигурније - мора ићи."

Ono što je, meni makar, fascinantno je koliko ljudima koncept privatnosti pošte (koji je ustavna kategorija, uzgred - član 41 važećeg ustava) u ovom kontekstu izgleda stran.

cekaj vucko
nije u pitanju koncept tajnosti vec da li smes koristiti racunar poslodavca za citanje privatne poste.
Moj poslodavac zahteva da ima uvid u moju elektronsku poštu. Kaže da na to, kao vlasnik kompjutera ima pravo i da to važi za kompletnu prepisku, dakle da se odnosi i na mejlove privatne prirode koje ponekad primam na poslu.


resenje je - ne koristi sluzbeni racunar u privatne svrhe
i tu prestaje svaka mogucnost za poslodavca da trazi privatnu postu na uvid

edit: i naravno - poslodavac ni u ovom slučaju ne sme "brljati po računaru" bez izričite saglasnosti zaposlene
Goran Vučković Goran Vučković 10:44 11.05.2011

Re: Безусловна подршка Родољубу


edit: i naravno - poslodavac ni u ovom slučaju ne sme "brljati po računaru" bez izričite saglasnosti zaposlene

Pa to i jeste poenta zakona. Šta tebi poslodavac dopušta na poslu je stvar poslodavca. Kakva mu to prava daje je stvar zakona - ni manje ni više nego toliko.
antioksidant antioksidant 10:52 11.05.2011

Re: Безусловна подршка Родољубу

Pa to i jeste poenta zakona. Šta tebi poslodavac dopušta na poslu je stvar poslodavca. Kakva mu to prava daje je stvar zakona - ni manje ni više nego toliko.

a ko i gde to spori?
Hansel Hansel 10:57 11.05.2011

Re: Безусловна подршка Родољубу

Mora se naći neka mera. Neljudski je očekivati da neko može i treba da bude robot i 100% vremena na poslu posveti samo poslu i poslodavcu (pametan poslodavac je i human, naveo sam gore primer iz Kanade), ali je bezvezno dozvoliti raspojasanost kakva se viđa u našim državnim/javnim ustanovama. Hajde da zakonska rešenja konačno postanu sveobuhvatna, da se uklope u realni život i realne potrebe i realna prava, a ne da idu iz krajnosti u krajnost...
Goran Vučković Goran Vučković 11:03 11.05.2011

Re: Безусловна подршка Родољубу

a ko i gde to spori?

Mislim da je nesporazum u sledećem: poslodavac može da ti zabrani da primaš privatnu poštu na poslovni račun, i za to postoji jedna vrsta konsekvenci, po ugovoru o radu. Otvaranje tvoje pošte je zakonom uređena kategorija i poslodavac koji je prekrši ne krši ugovor o radu nego zakon o privatnosti ličnih informacija i član 41 ustava - to je kontroverza zbog koje je doneta ova gore odluka koju je gospodin Šabić citirao iz francuskog zakonodavstva. I Francuska nije jedina zemlja u EU koja je ovako presuđivala.

Znači poslodavac je izložen prekršaju zakona čak i ako je zaposleni potpisao da neće koristiti poslovnu poštu za privatne svrhe, sve da je poslodavac vlasnik celog Interneta, a ne samo računara i mail servera.
antioksidant antioksidant 11:11 11.05.2011

Re: Безусловна подршка Родољубу

Neljudski je očekivati da neko može i treba da bude robot i 100% vremena na poslu posveti samo poslu i poslodavcu (pametan poslodavac je i human

da ali ta humanost se neće dostići zakonom već pameću poslodavca
ako poslodavac ne kapira da su zadovoljni i sigurni radnici produktivniji neće ga ni 2 ustava naterati da se ponaša besmisleno
Znači poslodavac je izložen prekršaju zakona čak i ako je zaposleni potpisao da neće koristiti poslovnu poštu za privatne svrhe, sve da je poslodavac vlasnik celog Interneta, a ne samo računara i mail servera.
ništa sporno ali niko ne priča o tom potpisu (da se neće koristiti poslovni mail u privatne svrhe) već o potpisanom pristanku da poslodavac ima uvida u sve mailove na poslovnom nalogu


Freedom of Information Freedom of Information 11:12 11.05.2011

Re: Безусловна подршка Родољубу - нас се тиче!

Goran Vučković
"Ono što je, meni makar, fascinantno je koliko ljudima koncept privatnosti pošte (koji je ustavna kategorija, uzgred - član 41 važećeg ustava) u ovom kontekstu izgleda stran.

Zato i jesam rekao da neće ići lako.
antioksidant

cekaj vuckonije u pitanju koncept tajnosti vec da li smes koristiti racunar poslodavca za citanje privatne poste.
resenje je - ne koristi sluzbeni racunar u privatne svrhei tu prestaje svaka mogucnost za poslodavca da trazi privatnu postu na uvid

Neki poslodavci dozvoljavaju,neki tolerišu,neki zabranjuju da se službeni računari koriste i u privatne svrhe.Ali i kod onih koji zabranjuju kršenje zabrane daje poslodavcu pravo da preduzme dgovarajuće disciplinske i slične mere ,makar,u skladu sa konkretnim okolnostima i najoštrije,ali ne daje mu pravo na čitanje privatne pošte.
Rešenje koje vi sugerišete je bez sumnje dobar orijentir.Poslodavac s punim pravom očekuje da zaposleni službene resurse koriste u službene svrhe.I zaista već elementarna pristojnost i odgovornost,da ozbiljnije raloge i ne pominjem, nalaže zaposlenim da nastoje,da u što je moguće većoj meri tako i bude.Ali,mislim da je očigledno,i spravom stoji u pominjanoj presudi Vrhovnog suda Francuske"
da je potpuna zabrana upotrebe e-pošte u neslužbene svrhe nerealna i da krši pravno načelo srazmernosti."

Goran Vučković Goran Vučković 11:13 11.05.2011

Re: Безусловна подршка Родољубу

ništa sporno ali niko ne priča o tom potpisu (da se neće koristiti poslovni mail u privatne svrhe) već o potpisanom pristanku da poslodavac ima uvida u sve mailove na poslovnom nalogu

Nisam baš siguran da na isti način razumemo ovu raspravu.
Hansel Hansel 11:25 11.05.2011

Re: Безусловна подршка Родољубу

antioksidant
da ali ta humanost se neće dostići zakonom već pameću poslodavca
ako poslodavac ne kapira da su zadovoljni i sigurni radnici produktivniji neće ga ni 2 ustava naterati da se ponaša besmisleno

Naravno, potpuno se slažem, s tim što ti je verovatno ispalo jedno "ne" - "da se NE ponaša besmisleno"
antioksidant antioksidant 11:25 11.05.2011

Re: Безусловна подршка Родољубу

Nisam baš siguran da na isti način razumemo ovu raspravu.
očito

hajde ovako

imaš privatni nalog
poslodavac kaže - na njega na poslu zaboravi - on postiže da se to ostvari tako što blokira pristup adresama sa kojih bi ga čitao

imaš poslovni nalog - poslodavac kaže - ne smeš da ga koristiš u privatne svrhe - ti klimneš ramenima i teraš dalje - on ne sme da ti čita poštu - zato traži od tebe da potpišeš pristanak - ako odbiješ - on opet ne sme da ti čita poštu. pokušaće da te uslovi da pristanak daš ali tu se javlja ovaj problem

odnos poslodavca i zaposlenog je odnos subjekata bitno različite snage


ako pak pristanak daš onda je sme čitati ali ne bi smeo da na osnovu tako dobijenih informacija vrši obradu podataka o nekim trećim ličnostima

antioksidant antioksidant 11:29 11.05.2011

Re: Безусловна подршка Родољубу

Naravno, potpuno se slažem, s tim što ti je verovatno ispalo jedno "ne" - "da se NE ponaša besmisleno"



naravno
alarih alarih 13:47 11.05.2011

Re: Безусловна подршка Родољубу - нас се тиче!

Goran Vučković
Као што рече аутор: "...то сигурно неће ићи лако. Али још сигурније - мора ићи."

Ono što je, meni makar, fascinantno je koliko ljudima koncept privatnosti pošte (koji je ustavna kategorija, uzgred - član 41 važećeg ustava) u ovom kontekstu izgleda stran.

Ne znam kako može da se primenjuje koncept privatnosti one pošte za koju se koristi neprivatna adresa.
G r o f G r o f 12:46 11.05.2011

Ko prstom u sos paradajz...

Rodoljube ovo je bilo pucanje u prazno.
Kompjuter je smo mašina i naravno da se, kao i ostale mašine u firmi, ne može koristiti u privatne svrhe.
Neko uloži milione u firmu i onda treba da mu neko sve zezne virusima sa prvatnih mailova.
Naravno da čitanje tudje pošte nije dozvoljeno ali kako to poslodavac može doći do nje
ako se radnik pridržava pravila o nekorišćenju kompjutera u privatne svrhe.
Tema je do j...
Zapravo mi smo sretan narod jer nam je pregledanje našeg inboksa najveći problem...

Mislim da je za ovu zemlju veći problem što u ovome trenutku hiljade državnih službenika traći novac poreskih obveznika surfujući za vreme posla internetom, od onog koji ste vi naveli.
Freedom of Information Freedom of Information 13:19 11.05.2011

Re: Ko prstom u sos paradajz...

mi smo sretan narod jer nam je pregledanje našeg inboksa najveći problem...

A zar je neko rekao da nam je to najveći problem? Razume se da nije,kamo sreće da nam je to najveći problem. Ali to jeste jedan iz grupe problema sa kojim je poverenik za zaštitu podataka o ličnosti dužan da se bavi jer je to njegov posao. Ja misim da da ni jedan od problema iz te grupe ne spada u te "najveće". Jel Vi mislite da je bolje da se poverenik ne bavi ničim dok se ne ne "porešavaju" ti "najvažniji" problemi?
uninamama uninamama 13:31 11.05.2011

Re: Ko prstom u sos paradajz...

Freedom of Information
Jel Vi mislite da je bolje da se poverenik ne bavi ničim dok se ne ne "porešavaju" ti "najvažniji" problemi?

Svaka Vam čast! Retko ko u Srbiji bi se iskreno povodio tim načelom na svom radnom mestu. Stvarno, još jednom, svaka Vam čast!
G r o f G r o f 18:06 11.05.2011

Re: Ko prstom u sos paradajz...

Jel Vi mislite da je bolje da se poverenik ne bavi ničim dok se ne ne "porešavaju" ti "najvažniji" problemi?


Ja mislim da poverenik ne treba da izmišlja probleme tamo gde ih nema.
Hansel Hansel 18:34 11.05.2011

Re: Ko prstom u sos paradajz...

Ja mislim da poverenik ne treba da izmišlja probleme tamo gde ih nema.

A ja mislim da svako u ovoj zemlji treba da se bavi svojim poslom. Ovo jeste posao poverenika (i da deluje preventivno, ako nešto i nije aktuelni problem), a on, čovek, još diskutuje s nama (a ja se ne slažem baš potpuno po ovom pitanju, na primer, s njim) - ko od državnih institucija/službenika to danas radi?
antioksidant antioksidant 18:38 11.05.2011

Re: Ko prstom u sos paradajz...

a on, čovek, još diskutuje s nama

covek ili institucija?
apectator apectator 18:45 11.05.2011

Re: Ko prstom u sos paradajz...

ne treba da izmišlja probleme tamo gde ih nema.


Tebi sigurno ne bi bio problem ni da ti gazda sluša ili snima i preslušava sve telefonske razgovore.
G r o f G r o f 19:02 11.05.2011

Re: Ko prstom u sos paradajz...

Tebi sigurno ne bi bio problem ni da ti gazda sluša ili snima i preslušava sve telefonske razgovore.


Mnogo ste mi pametni.
Očigledno ja da ova briga ja privatnu poštu vredi samo za državne službenike...
Zamisli molim te, niko ne sme da pogleda njihovo naklapanje za vreme radnog vremena a svaka kasirka u prodavnici nadzirana je svaki sekund radnog vremena.
Gazda je gleda i sluša svaku reč...i nikom ništa.
Ako ću za vreme radnog vremena satima visiti na telefonu i obavljati privatne razgovore, naravno da gazda ima pravo da reaguje.
apectator apectator 19:18 11.05.2011

Re: Ko prstom u sos paradajz...

Mnogo ste mi pametni.

Ej,ej čemu taj nervozni ton, čemu vređanje? Ja sam samo na osnovu toga što si sam rekao da nije nikakav problem da gazda čita privatne poruke zaključio da ti ne bi bio problem ni da sluša ili snima tvoje razgovore.Taj zaključak se prosto nameće.
Očigledno ja da ova briga ja privatnu poštu vredi samo za državne službenike

To je valjda samo tebi očigledno. Kako si do toga došao,da nije u pitanju kristalna kugla?
Hansel Hansel 19:19 11.05.2011

Re: Ko prstom u sos paradajz...

covek ili institucija?

Napisao sam malim slovom, dakle - čovek. Na radnom mestu u instituciji.
antioksidant antioksidant 19:28 11.05.2011

Re: Ko prstom u sos paradajz...


Hansel
covek ili institucija?

Napisao sam malim slovom, dakle - čovek. Na radnom mestu u instituciji.

vas sam razumeo
komentare u trecem licu nisam
zato sam se i pitao
G r o f G r o f 19:38 11.05.2011

Re: Ko prstom u sos paradajz...

Ej,ej čemu taj nervozni ton, čemu vređanje?


Dobro izvini. Mnogo ste glupi.
Eto ispravio.
Gde sam ja to rekao da nije problem da gazda čita privatne poruke. To je izvrtanje da bi gazdinu glavu poturili pod Šabićev mač.
Ja sam rekao da radnik za vreme radnog vremena nema prvo da se dopisuje?
Kad vi budete gazda, plaćajte njegovo vreme provedeno u dopisivanju, do mile volje....i nemojte čitati poruke.
Ali kod državnih službenika, uzimaju mi iz džepa da bi ih platili za dopisivanje i imam pravo da kažem, zabranite im to.
Ne...Gospodin Šabić im to ne bi zabranio, nego bi još zaštitio njihovu privatnost..
Ma daj...

Kako si do toga došao,da nije u pitanju kristalna kugla?


Živim u Srbiji.
apectator apectator 20:09 11.05.2011

Re: Ko prstom u sos paradajz...

Mnogo ste glupi.

izmišlja probleme tamo gde ih nema.
ova briga ja privatnu poštu vredi samo za državne službenike

To su tvoje reči.Znači vređaš, zaboravljaš šta si sam pre nekoliko minuta napisao i vidiš ono što niko drugi ne vidi. Ne znam šta je uzrok tome ali vidim...,nije tebi lako veselniče.
Hansel Hansel 20:10 11.05.2011

Re: Ko prstom u sos paradajz...

antioksidant

vas sam razumeo
komentare u trecem licu nisam
zato sam se i pitao

Sad ja ništa ne razumem!
MarkoPustolov MarkoPustolov 13:05 11.05.2011

EU, USA, pravila presude....

bla bla bla...

svodi se na ovo

1. FIRMA ti daje pravo pristupa nekim sistemima mail, internet, ftp, telefon...
2. TAJ PRISTUP NIJE PRIVATAN, firma je vlasnik i ima prava da kontolise sve!
3. FIRMA KOJA TI TRAZI DA IMA DAS PRISTUP SVOJIM PRIVATNIM MAILOVIMA TREBA DA BUDE IMENOVANA I KAZNJENA!
ako si pristupao gmail i slao svoje licne mailove firma moze samo da primeti da si imao xxx mb protoka i da kaze zloupotebio si nas net i bices kaznjen
sahmatbg sahmatbg 13:30 11.05.2011

Re: EU, USA, pravila presude....

ako si pristupao gmail i slao svoje licne mailove firma moze samo da primeti da si imao xxx mb protoka i da kaze zloupotebio si nas net i bices kaznjen

Upravo tako! Može da te kazni ali da ni u kom slučaju nema pravo da čita tvoju privatnu poštu.
alarih alarih 13:34 11.05.2011

Re: EU, USA, pravila presude....

Tako nekako.

Moj poslovni nalog nije moj nalog, nego firmin, bez obzira što je u njemu možda sadržano moje ime, ono je tu koliko i ja, na (ne)određeno vreme.
Ukoliko ja taj nalog koristim za privatne poruke, jer npr. to nije zabranjeno, i ostavljam ih u tom inboxu i u tom računaru, ja se odričem privatnosti tih poruka.

Ako želi da se zabrani pristup privatnim mejlovima na poslovnom nalogu, mora biti zabranjen pristup komplet inboxu, jer se ne može zaključiti koji mejl je privatan dok se ne pročita. A firma (poslodavac, šef, kolega koji me menja kad je potrebno), po prirodi stvari, mora imati taj pristup. Mejlovi koji stižu na poslovni nalog se proveravaju i kad je taj zaposleni na odmoru, bolovanju ili trećem mestu odakle ne može on sam da im pristupi, kao i određen period nakon napuštanja firme/penzionisanja

Dakle, što se mene tiče, kao što sam napisala gore, onog trenutka kad ja ostavim privatne podatke na mestu koje nije moje lično, niti isključivo za moju ličnu upotrebu ili kad pošaljem ličnu poruku na adresu koja ne pripada primaocu....svesna sam rizika da sadržinu može videti treća osoba.
sahmatbg sahmatbg 13:52 11.05.2011

Re: EU, USA, pravila presude....

onog trenutka kad ja ostavim privatne podatke na mestu koje nije moje lično, niti isključivo za moju ličnu upotrebu ili kad pošaljem ličnu poruku na adresu koja ne pripada primaocu....svesna sam rizika da sadržinu može videti treća osoba.

I kad ostavite novčanik na stolu svesni ste rizika da ga neko može uzeti.Ali to ne znači i da ima pravo da ga uzme.
I sa službenog kompjutera vašu privatnu poštu (nalozi na yahoo,g-mail..)niko osim vas nema pravo da čita ako vi niste dali pristanak.
alarih alarih 14:00 11.05.2011

Re: EU, USA, pravila presude....

sahmatbg
onog trenutka kad ja ostavim privatne podatke na mestu koje nije moje lično, niti isključivo za moju ličnu upotrebu ili kad pošaljem ličnu poruku na adresu koja ne pripada primaocu....svesna sam rizika da sadržinu može videti treća osoba.

I kad ostavite novčanik na stolu svesni ste rizika da ga neko može uzeti.Ali to ne znači i da ima pravo da ga uzme.
I sa službenog kompjutera vašu privatnu poštu (nalozi na yahoo,g-mail..)niko osim vas nema pravo da čita ako vi niste dali pristanak.

Privatni nalozi su privatni nalozi i to je u redu.
Ja pričam o privatnim porukama koje stižu na poslovni nalog.
Paralela bi bila da ja izvadim pare iz svog novčanika i stavim u tuđi džep, a onda se bunim što je odšetao sa njima.
sahmatbg sahmatbg 14:12 11.05.2011

Re: EU, USA, pravila presude....

Privatni nalozi su privatni nalozi i to je u redu.
Ja pričam o privatnim porukama koje stižu na poslovni nalog.

Onda se slažemo. Ovu priču je pokrenula žena čiji poslodavac je tražio uvid u celokupnu e-poštu sa službenog kompjutera upravo zato što je tražio i onu sa privatnih naloga.
antioksidant antioksidant 14:19 11.05.2011

Re: EU, USA, pravila presude....

upravo zato što je tražio i onu sa privatnih naloga.


na mejlove privatne prirode koje ponekad primam na poslu

niko_kao.ja niko_kao.ja 18:42 11.05.2011

Re: EU, USA, pravila presude....

Dakle, što se mene tiče, kao što sam napisala gore, onog trenutka kad ja ostavim privatne podatke na mestu koje nije moje lično, niti isključivo za moju ličnu upotrebu ili kad pošaljem ličnu poruku na adresu koja ne pripada primaocu....svesna sam rizika da sadržinu može videti treća osoba.


Znači. spremni ste da podatke koje ostavite npr u banci ili poreskoj upravi, policiji itd. može da vidi i treće lice. Da li je baš tako???

Da li auto koji je kupila firma na lizing, mogu koristiti za stvari koje se ne tiču banke (de fakto, banka je vlasnik kola, a firma plaća troškove). Nije sve baš crno-belo.

Kao poslodavca, zaista me ne zanima šta piše u privatnim porukama. Zanima me samo kvantitet, a ne i sadržina. Naravno, ovo sve na firminom računaru i firminom serveru. Potpuno ukidanje svih privatnih poruka i tel.razgovora nije moguće, potrebno ih je svesti na minimum.

Freedom of Information Freedom of Information 19:02 11.05.2011

Re: EU, USA, pravila presude....

niko_kao.ja
Znači. spremni ste da podatke koje ostavite npr u banci ili poreskoj upravi, policiji itd. može da vidi i treće lice. Da li je baš tako???

Da li auto koji je kupila firma na lizing, mogu koristiti za stvari koje se ne tiču banke (de fakto, banka je vlasnik kola, a firma plaća troškove). Nije sve baš crno-belo.

Kao poslodavca, zaista me ne zanima šta piše u privatnim porukama. Zanima me samo kvantitet, a ne i sadržina. Naravno, ovo sve na firminom računaru i firminom serveru. Potpuno ukidanje svih privatnih poruka i tel.razgovora nije moguće, potrebno ih je svesti na minimum.

Zaista ohrabrujući komentar.
vishnja92 vishnja92 20:06 11.05.2011

Re: EU, USA, pravila presude....

Zaista ohrabrujući komentar.

pa naravno :) sve je to do stanja svesti, a ono se lako prepoznaje:
niko_kao.ja

Kao poslodavca, zaista me ne zanima...

za razliku od:
...rekao da nije problem da gazda čita...


sve dok u glavama ljudi budu postojale "gazde" umesto dveju ugovornih strana sa jasno definisanim pravima i obavezama, trosice se ovoliko bespotrebnih reci na previdjanje ociglednog - privatna posta je privatna posta, gde god da se nalazi.

(i da dodam, mada nije tema: mogla bih da napravim veliki rusvaj ako bih ustanovila da je moj komp na poslu ukljucivan u mom odsustvu, sve dotle dok svoj posao obavljam (min) kako treba - isti onakav rusvaj kakav bih napravila kada bi mi neko, naprimer, preturao po fiokama.)


niko_kao.ja niko_kao.ja 20:43 11.05.2011

Re: EU, USA, pravila presude....

pa naravno :) sve je to do stanja svesti, a ono se lako prepoznaje


Nije samo stanje svesti, već goli interes. Pokazalo se da je pored represije potrebna i stimulacija (dobro zaposlenima, a bogami i meni).
vishnja92 vishnja92 07:19 12.05.2011

Re: EU, USA, pravila presude....

Nije samo stanje svesti, već goli interes.

ok, stanje svesti proisteklo (i) iz golog interesa
kada je win-win situacija cilj i/ili sredstvo, nekako se granice izmedju interesa i empatije pobrisu same od sebe. to bi trebalo da je najzdravija opcija, kako mi se cini
:smajli bambi-personaliti:


Pokazalo se da je pored represije potrebna i stimulacija (dobro zaposlenima, a bogami i meni).

ej, hoces da me zaposlis? imam ekstremno dobru radnu kondiciju :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana