Život

Na ovaj baksuzni dan

Jelica Greganović RSS / 13.05.2011. u 13:01

svim baksuzima priznajem - ja sam ona što voli plavo nebo iznad Srbije.

suncokret_.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da se odmah razumemo, ja nisam objektivna, muči me dijaspora. Doduše, ta reč manje asocira na inostranstvo, a mnogo više na daljinske seksualne odnose mahovine ili paprati, mada ponekad mi zazvuči i kao kožna i boženedajisakloni venerična bolest. Još kad se dijaspori doda reč matica, tu već stižemo do scena iz prvih pokušaja filmovanja naučne fantastike. Onih u kojima se pojavljuju mravci i insekti uopšte, veliki k'o kuće, koji se ljuljaju svojim kartonskim sastavom i prete da pognjave gomilu statista koji u iskrenom strahu vrište u podnožju kadra.

Ako vam ove reči nisu hemijskom pisane na kožu, tu je i rasejanje, koja vuče na poljoprivredu, semensko bilje i pesticide ili na pogubljenost i zaboravnost. Zbog čega se nužno postavlja pitanje kako se zovu pripadnici rasejanja – rasejani, pogubljeni? Ili samo dijasporičari? Svi mi koji ne živimo kod kuće.

Mi koji smo se razleteli tehnikom papratnih spora po belom svetu, pa sad odande tiho uzdišemo i zarozavamo se na svaki pomen matice, negirajući onu »Daleko od očiju, daleko od srca«.

Jer, dok u matici kritikuju, džvanjkaju, smatraju i primećuju svaki trun pod tepihom i planinu u oku, mi gledamo srcem u svakom vraćanju i svraćanju kući, koje se u rasejanosti našoj dijasporskoj zove – punjenje baterija.

Uzmimo na primer mene. Već pri samom ulasku u Majku Srbiju ja odmah primećujem kako je crnja od crnog do ljubičastog masnog sjaja zemlja vojvođanskog dlana. Da poseješ dugmad, kaputi bi nikli. Nema lepše ravnice zašivene horizontom za bestidno plavo nebo. Još ako se matica u saradnji sa lokalnim poljoprivrednicima ugradila u nadležno godišnje doba i organizovala mi doček procvetalim beskrajem suncokreta, ja ostajem bez reči od ljubavi. Meni lepo. Lepše no igde drugde na svetu.

Sem u Šumadiji. Koja ravničarskom nedogledu sunčanih očiju, konkuriše statusom zavičaja. Zaljuljana talasima brda i sva čupava od šuma po kojima ime nosi. Nigde drugde, ali baš nigde, ne plovi sokakom miris prezrelih šljiva kao u Šumadiji. Tada nebo pobledi od plavetnila šljivara, maglicom pokrivene modre boje zaboravljenih ranki i madžarki.

Rasuta među njima živi lepota od rodbine koja čuva sećanje na sve što sam ja zaboravila. I reči kakve samo tamo rastu, kačeći se džakanjem na tarabu, kriveći plotove batarama na njih obrnutim da se osuše od duleka za prakce, zapetljavajući se u kupine strnjikarke ili vilinom kosicom uz purenjake i raskokavajući se puckama.

I tu smo kod još jedne stvari koja je u Srbiji lepša no igde drugde na svetu – jezik. Iako se čini da se podrazumeva i neprimećen živi svoju svakodnevicu u Srbiji, upravo maternji jezik je ono što će podsvesno dirnuti svakog ko se sticajem ma kakvih okolnosti odlučio da živi van njegovog dometa. Ma koliko dobro naučili strani jezik, taman se doveli na rub asimilacije opasnošću da mislite i sanjate na jeziku zemlje domaćina, taj prvi naučeni jezik će ostati večiti deo vas. Deo koji nedostaje i koji sobom napuni baterije iz trećeg pasusa. Njegovu lepotu od vas ne mogu otkinuti ni dežurni režimi, ni bilo koja trenutna politika na delu u matici. Samo na tom jeziku ćete se smejati od srca i samo taj jezik će učiniti da osetite da ste ponovo kod kuće. On je večito lepa strana Srbije, kojom će vas ona kao svaka nedokazana majka koja ne prihvata da joj deca odrastaju i odlaze, držati uz sebe celog života. Kao što drži i mene ne dozvoljavajući mi da zaboravim koliko je lepa. Lepša od reči.

 

365lepihdana

 



Komentari (142)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jasnaz jasnaz 13:17 13.05.2011

'

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:29 13.05.2011

Re: '

I to volim.
sonja.m sonja.m 13:30 13.05.2011

a?

Ma, ajde molim te, Jelice,ti si tu blizu, mozes i odande, ako si dovoljno inspirisana, da vidis nebo u Srbiji, a sta ce oni (mi) jadnici koji su predaleko, da kazu, a?
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:32 13.05.2011

Re: a?

Ajd ti meni reci...
sonja.m sonja.m 13:50 13.05.2011

Re: a?

Ne mogu da se izrazavam na tudjem blogu :)))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:59 13.05.2011

Re: a?

Ne mogu da se izrazavam na tudjem blogu :)))))

Jašta da možeš, naročito kad ti domaćin-ca daje podstrek u tome
Daklem, izvoli...
sonja.m sonja.m 15:47 13.05.2011

Re: a?

Domacice, mlogo komplikovano, gore od karasevdah...eeheheh!!!
blogovatelj blogovatelj 19:14 13.05.2011

Re: a?

Domacice, mlogo komplikovano, gore od karasevdah


Da prevedem ovo na sumadijski:

"Jebeno se objasni"
mlekac mlekac 13:50 13.05.2011

Au!

Ovo mu dodje zesci napad ceznje!

A tako si ga poetski srocila da sad i mene podilaze pundravci na pomisao koliko dugo nisam bila u nekim krajevima svoga detinjstva i mladosti...

Pa dobro, drugarice Jelice, je li to lepo i drugarski da ovako budis uspavana secanja?



Jelica Greganović Jelica Greganović 13:59 13.05.2011

Re: Au!

Turcizam bi bolje opisao - karasevdah.
mlekac mlekac 14:08 13.05.2011

Re: Au!

Jelica Greganović
Turcizam bi bolje opisao - karasevdah.

Noć letnja. Šar-planina u nebo štrči, a ispod njuma lega pusto i mrtvo Kosovo. Drum širok, prav, carski. Po njega se rasipali hanovi, seraji, bašče, česme. Mesečina greje... Martinka mi u krilo, konj, Dorča moj, ide nogu pred nogu, a čalgidžije, što gi još od Bilački han povedešem, peške idev iza mene. Sviriv mi oni i pojev. T'nko i visoko kroz noć i na mesečini sviriv. A iz seraj i bašče, kude mlade žene i devojke oko šedrvan i na mesečinu oro igrav, grneta sviri, dajre se čuje i pesma... I toj ne pesma, već glas samo. Mek, pun glas. Sladak glas kao prvo devojačko milovanje i celivanje. Pa taj glas ide, s's mesečinu se lepi, treperi i na mene kao melem na srce mi pada.



EDIT: Nisam mogla da odolim!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:38 13.05.2011

Re: Au!

Nisam mogla da odolim!

E, ako si...ne ide bez čočeci.
49 41 49 41 14:06 13.05.2011

U pravu si za jezik

Davno, davno sam citao jednu dobru analizu o svetskim jezicima.
Melodicnost jezika - dobra kombinacija, smenjivanje, ucestalost, zastupljenost - samoglasnika u odnosu na suglasnike.

Gle cuda, od tolikih jezika, ...

Italijanski - Numero Uno
Srpski - Zweite; odmah do prvog.

mariopan mariopan 14:24 13.05.2011

Re: U pravu si za jezik

Joj kako si je lepo opisala

A ja je već dugo baš tako gledam, iako živim u njoj ostajem povremeno zatečena lepotom.
Kao prenekidan kada je nebo krenulo da se oblači pa pola neba sivocrno i pada kiša, pljusak nebo sa zemljom sastavio i vidi se kao siva magla na horizontu.... a pola neba sjajno palvetnilo, sija od sunca nad ravnicom dok se mlado žito talasa kao more zelene svile...ma lepota neopisiva....
A o jeziku si u pravu.
Bili mi moji dijasporičari..pa se iznenadim što mi ćera usta ne zatvara...bla bla bla o bilo čemu samo da priča...onda se setim kako dugo nije bila kod kuće i sve mi je jasno.
Jelice, majstorice
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:25 13.05.2011

Re: U pravu si za jezik



Lepo, da lepše biti ne može...

milisav68 milisav68 18:14 13.05.2011

Re: U pravu si za jezik

Jelica Greganović


Lepo, da lepše biti ne može...


Meni odma kreće asocijacija, tj muzička podloga

mirelarado mirelarado 21:43 13.05.2011

Re: U pravu si za jezik

Jelica Greganović


Lepo, da lepše biti ne može...




Jelica Greganović Jelica Greganović 00:39 15.05.2011

Re: U pravu si za jezik

De me nađe, Milisave, s moju omiljetu
a ovako da je glasnije...



Inače psesma sa divnim stihovima:

...Svilen konac pletem od sna,
tanka pređa srcem se tka,
pa se pokida...
sesili sesili 14:31 13.05.2011

Baš je lepa Srbija

Nisam se ni setila da je danas "baksuzni" dan. Meni je leeep! Juče popodne, posle sunca, prsnula je neka kišica, blaga, zatamnilo se nebo, a onda - opet sunce! Na istoku su se pojavile dve DUGE! Polukružne, lepe, široke. Divan prizor! Pevala sam starijem unuku: Ko ne vidi dugu, dugačka mu šija, kao oklagija! TO sam ja čula u detinjstvu. Tebe, tamo daleko, srdačno pozdravljam lepim srpskim jezikom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:58 13.05.2011

Re: Baš je lepa Srbija

Dve duge...prošle godine su me kad sam prešla granicu u Srbiji dočekale dve duge, u ravnici, kao mostovi...
jinks jinks 14:34 13.05.2011

Svako veče duša plače

misli lete tamo,

Kud ostaše snovi mnogi
Dani moji bosonogi

Što mi život znače.

makica92 makica92 14:42 13.05.2011

pa i mi ovde

primecujemo lepotu samo malo redje i ne tako intenzivno kao vi iz dijaspore. Najvolim kad u prolece ili leto vikendom krenem iz Novog Sada kod roditelja pa gledam kroz prozor autobusa, sve veliko, siroko, nebo plavo pa se nadvilo na polja ili kad se nedeljom predvece vracam, sunce ogromno zalazi a oko njega sve purpurno. Uvek mi izmami osmeh. A kad dodjem u rodno mesto okruze me poznati mirisi i reci, samo nas zargon, karakteristicni nazivi za pojedine stvari. Da i ja punim baterije u rodnom mestu iako sam tu u istoj drzavi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:44 13.05.2011

Re: pa i mi ovde

Je l ovako nebo i zemlja na rajsferšlus...

javascript:;
makica92 makica92 14:54 13.05.2011

Re: pa i mi ovde

tako, divotno.
spadalo92 spadalo92 14:50 13.05.2011

Bre...

"Bre… Kad pripeče zvezda oko Svetog Ilije, pa misliš – izgore sve! Pa tek će jedne noći kiša… Letnja, plaha, k’o ova. A ja kažem mom Proki… Proko, kiša, burazere. Pa iziđem napolje, pa postojim tamo među šljivama, ono pada – k’o Bog da plače. A ja, mokar već, al’ još k’o ne verujem da pada, pa dignem ruku te pipnem one šljive nad glavom, a one mokre, pa sve kaplje od njih, niz ruku mi curi."

Iz filma "Marš na Drinu"
ivana23 ivana23 14:53 13.05.2011

Re: Bre...

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:57 13.05.2011

Re: Bre...javascript:;

Taj rad...al da znate kako stvarno plavo kaplje sa ranki kad pada kiša, sve kliza niz njihovu belu premaglicu...i miriše...

Biljana 77 Biljana 77 17:41 13.05.2011

:)

Oteste mi asocijaciju... Savršen lirski moment.
blogovatelj blogovatelj 19:18 13.05.2011

Re: Bre...javascript:;

Taj rad...al da znate kako stvarno plavo kaplje sa ranki kad pada kiša, sve kliza niz njihovu belu premaglicu...i miriše...


Re post... Jer vredi

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:57 14.05.2011

Re: Bre...

kapiram ovu emociju za srbiju,
that's our country, we should care and yearn 4 it...
just, these lovely, blue, open skies are still a way too far
for the most of our population due to its leadership's unprecedented political corruption.

ali, era ojdanic - mislim, brate. ojdanic...
blogovatelj blogovatelj 18:39 14.05.2011

Re: Bre...

ali, era ojdanic - mislim, brate. ojdanic...


Rambo Amadeus sme da svesno tretira kic, a ja ne smem?
Srki, mislio sam da dosezes dalje.

Poduka:
Evo kako mag tretira multikulturalizam. U taj multikulturalizam spada i Erina "seljacka dvojka ritam" i kada udjes u KG gradski bus to cujes. Ne cuje se Stramer na zalost...

spadalo92 spadalo92 15:13 13.05.2011

I ovo je Srbija

mlekac mlekac 21:36 13.05.2011

Re: I ovo je Srbija

spadalo92

E, Spadalo, ovo stvarno nije fer! Em Jelica udara u tanane zice, em ti okacis ovu Manastirku - jedinu rakiju koju je moj pokojni tata pio! I kako sad da ne potonem?
spadalo92 spadalo92 07:43 15.05.2011

Re: I ovo je Srbija

mlekac
spadalo92

E, Spadalo, ovo stvarno nije fer! Em Jelica udara u tanane zice, em ti okacis ovu Manastirku - jedinu rakiju koju je moj pokojni tata pio! I kako sad da ne potonem?



spadalo92 spadalo92 15:36 13.05.2011

Bre, lepotinja...

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:43 13.05.2011

Re: Bre, lepotinja...

Čuj, lepotinja...kič uživo...kako se razlio akvarel...

spadalo92 spadalo92 15:56 13.05.2011

Re: Bre, lepotinja...

Jelica Greganović
Čuj, lepotinja...kič uživo...kako se razlio akvarel...



Dosta je bilo kiča, bre!


spadalo92 spadalo92 15:42 13.05.2011

Tipični srbenda...

...beli luk ne stavlja u neke vrste kolača.

freehand freehand 16:04 13.05.2011

qq

Šta naprave dva koktela...


Inače sam imao te faze, pri povratku: pa sam, recimo, bio u stanju da se dve nedelkje davim samo burekom sa sirom (koji, btw, nikad pre nisam voleo!);
pa sam imao ćevapčići fazu.
Pa sam odbijao na more da idem jerbo mi je muljava i zelena reka u mom gradu bila lepšija...
spadalo92 spadalo92 16:12 13.05.2011

Re: qq

Pa sam odbijao na more da idem jerbo mi je muljava i zelena reka u mom gradu bila lepšija...



Jelica Greganović Jelica Greganović 18:00 13.05.2011

Re: qq

A žu-žu faza? Mene još drži...
spadalo92 spadalo92 18:21 13.05.2011

Re: qq

Jelica Greganović
A žu-žu faza? Mene još drži...


Kad god se vratim u Srbiju posle dužeg izbivanja, obavezno odem kod Juse "trovača" na baklave raznih vrsta, tulumbe, krempite, princes krofne... A sve to zalivam sa ladnu bozu, narafski. Juse "trovača" poodavno više nema, a ni ja poodavno ne izbijam iz Srbije. Taki je život, šta ćeš...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:12 13.05.2011

Re: qq

Šta naprave dva koktela...

Khm, khm...datum na linaku pogledaj, oferu.
mlekac mlekac 21:38 13.05.2011

Re: qq

freehand
Šta naprave dva koktela...


Inače sam imao te faze, pri povratku: pa sam, recimo, bio u stanju da se dve nedelkje davim samo burekom sa sirom (koji, btw, nikad pre nisam voleo!);
pa sam imao ćevapčići fazu.
Pa sam odbijao na more da idem jerbo mi je muljava i zelena reka u mom gradu bila lepšija...

Dobro je - ako nisi tvrdio kako je vazduh tvog grada najcisci i najmirisljaviji, ima nade za izlecenje! Mada je ovo sa rekom skoro pa terminalno!
spadalo92 spadalo92 16:07 13.05.2011

Lepa Srbija

fantomatsicna fantomatsicna 10:28 14.05.2011

Re: Lepa Srbija

spadalo92

Jao jeste lepo...
vojislav948 vojislav948 16:09 13.05.2011

još,još i neka traje


ja ostajem bez reči od ljubavi. Meni lepo. Lepše no igde drugde na svetu

Od lepote reči dirnuste nas u srdašce nežno. Samo da traje i da nikad ne prestane i da tu zauvek ostane. Taj divni poklon od Boga, ta lepota koju ne primećujemo uvek, ali osećamo i nosimo duboko u nama, neka takva ostane i za nama. To je Srbija uvek i za uvek. Jelice i danas si se divno igrala zajedno sa nama, darujući nam svima još jedan sjajan tekst. pozdrav svima za sjajnu asistenciju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:11 13.05.2011

Re: još,još i neka traje

Od srca Vojislave
spadalo92 spadalo92 16:25 13.05.2011

Babin zub

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:10 13.05.2011

Re: Babin zub

Babin zub

Umnjak li je?
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:29 13.05.2011

nebo

Jelica
Već pri samom ulasku u Majku Srbiju ja odmah primećujem kako je crnja od crnog do ljubičastog masnog sjaja zemlja vojvođanskog dlana


E, a da ulaziš sa tog plavog neba na prvoj slici, dakle avionom, onda bi primetila smogčinu iznad Beograda, zbog koje se u stvarno postojanje dotičnog neba sa slike, može ozbiljno posumnjati.

Pogled iz moje sobe:





Jelica Greganović Jelica Greganović 18:21 13.05.2011

Re: nebo

Zato mu ja prilazim odozdo
Mada...
spadalo92 spadalo92 18:29 13.05.2011

Re: nebo

Jelica Greganović
Zato mu ja prilazim odozdo
Mada...



I ja mu prilazim odozdo, sa reke...

srdjan.pajic srdjan.pajic 19:19 13.05.2011

Re: nebo

spadalo92
Jelica Greganović
Zato mu ja prilazim odozdo
Mada...



I ja mu prilazim odozdo, sa reke...



Pa ako sve troje dodjemo u Beograd u isto vreme, onda je to pravi kopneno-pomorsko-vazdušni desant. A mi smo kao neke Moravske FOKE (svaka sličnost sa Navy SEALs šabanima je slučajna, jer se ja, od naoružanja, ne vatam nizašta teže od mog Nikona, a ako smem da nagadjam, ni Jelica ničeg ubojitijeg od varjače, a Spadalo od pivske flajke, koja se zadužuje čim noga stupi na splav).

E, Spadalo, jel' ti imaš svoj splav? Blagiš se tebi! Moji neki drugari imaju splav tamo gore iza Ade Medjice, ne bih umeo tačnu koordinatu da ti kažem iza kod reni bunara, jebem li ga, Ali ako snimiš nekog kretena da vozi "skutera" po pomrčini, ne pucaj, to sam verovatno ja. Isprobavam radilicu, koju dovlačim sa ebay-a, tim drugarima.
blogovatelj blogovatelj 19:25 13.05.2011

Re: nebo

E, a da ulaziš sa tog plavog neba na prvoj slici, dakle avionom, onda bi primetila smogčinu iznad Beograda, zbog koje se u stvarno postojanje dotičnog neba sa slike, može ozbiljno posumnjati


Evo ga, setio se pre mene da vraca ljude u realnos'

A vec sam na klipbord stavio ovo, da ih sve ovde isecem ko trudne gliste
Medjutim, druga Srbija bila je brza...



Pogled iz moje sobe:


Srdzane sine, ja na Fejsu imam album koji se zove "moja terasa" ili tako nesto, a otprilike imam ciklus slika kao ova tvoja
spadalo92 spadalo92 19:56 13.05.2011

Re: nebo

srdjan.pajic
spadalo92
Jelica Greganović
Zato mu ja prilazim odozdo
Mada...



I ja mu prilazim odozdo, sa reke...



a Spadalo od pivske flajke,


Greška. Preferiram malo, belo, presečeno. Ja nemam splav ali ima Rajko "som".Tu nam je baza gde donosimo operativne planove za dalje delovanje.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:41 14.05.2011

Re: nebo

spadalo92
srdjan.pajic
spadalo92
Jelica Greganović
Zato mu ja prilazim odozdo
Mada...



I ja mu prilazim odozdo, sa reke...



a Spadalo od pivske flajke,


Greška. Preferiram malo, belo, presečeno. Ja nemam splav ali ima Rajko "som".Tu nam je baza gde donosimo operativne planove za dalje delovanje.


To je taj rečnik ! Ovako zvuče i moji drugari na pomenutom splavu..
srdjan.pajic srdjan.pajic 09:18 14.05.2011

Re: nebo

Blogi sa Ontarija
Srdzane sine, ja na Fejsu imam album koji se zove "moja terasa" ili tako nesto, a otprilike imam ciklus slika kao ova tvoja


Jel si to slikao u onih 15 dana u godini kad ti sneg u Ontariju nije preko terase?

E, reći ću ti nešto, ali u poverenju: ja NISAM na FEJSU. I nešto još kontroverznije: nisam siguran da li imam ili nemam mobilni telefon. Tačnije imam jedan, koji mi plaća firma, za poslovne razgovore. A kontroverzno u tome je što je firma - moja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:51 15.05.2011

Re: nebo

ni Jelica ničeg ubojitijeg od varjače

O,varaš se,ja nastupam sa ubojitim korpama i cegerima, a u specijalnim forsiranjima mi Najbolja Drugarica pozajmljuje i kolica (koja su se pokazala i kao amfibično sposobna, jerbo rade i po kiši), kojima vršim opkoljavanja i pelješenja pijaca.
Pored toga redono izvodim i frntalne napade na knjižare, u koje kad se probijem se u njima ukopavam na duže vreme i odnosim sve što mogu da odvučem...
srdjan.pajic srdjan.pajic 08:22 15.05.2011

Re: nebo

Jelica Greganović
ni Jelica ničeg ubojitijeg od varjače

O,varaš se,ja nastupam sa ubojitim korpama i cegerima, a u specijalnim forsiranjima mi Najbolja Drugarica pozajmljuje i kolica (koja su se pokazala i kao amfibično sposobna, jerbo rade i po kiši), kojima vršim opkoljavanja i pelješenja pijaca.
Pored toga redono izvodim i frntalne napade na knjižare, u koje kad se probijem se u njima ukopavam na duže vreme i odnosim sve što mogu da odvučem...


U, pa ti se služiš body armor-om, cegerskog tipa! A koje dezene maskirnih uniformi za forsiranje knjižara preferiraš? Jel' digitalne?

Ovde su potpuno ubili čar te aktivnosti, jer se u knjižarama uglavnom nalaze stolovi, fotelje, čak i poneki kauč marke Trosed, kuva se odlična kafica u pridruženom kafeu, o cheesecake-ovima da i ne govorim, tako da možeš da kao u biblioteci dodješ, sedneš, naručiš, pojedeš, popiješ i pročitaš štagod da ima u knjižari, a ima sve.

mlekac mlekac 09:37 15.05.2011

Re: nebo

srdjan.pajic
Jelica Greganović
ni Jelica ničeg ubojitijeg od varjače

O,varaš se,ja nastupam sa ubojitim korpama i cegerima, a u specijalnim forsiranjima mi Najbolja Drugarica pozajmljuje i kolica (koja su se pokazala i kao amfibično sposobna, jerbo rade i po kiši), kojima vršim opkoljavanja i pelješenja pijaca.
Pored toga redono izvodim i frntalne napade na knjižare, u koje kad se probijem se u njima ukopavam na duže vreme i odnosim sve što mogu da odvučem...


U, pa ti se služiš body armor-om, cegerskog tipa! A koje dezene maskirnih uniformi za forsiranje knjižara preferiraš? Jel' digitalne?

Ovde su potpuno ubili čar te aktivnosti, jer se u knjižarama uglavnom nalaze stolovi, fotelje, čak i poneki kauč marke Trosed, kuva se odlična kafica u pridruženom kafeu, o cheesecake-ovima da i ne govorim, tako da možeš da kao u biblioteci dodješ, sedneš, naručiš, pojedeš, popiješ i pročitaš štagod da ima u knjižari, a ima sve.


Ocem ja jednu takvu knjizaru!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:13 15.05.2011

Re: nebo

U, pa ti se služiš body armor-om, cegerskog tipa! A koje dezene maskirnih uniformi za forsiranje knjižara preferiraš? Jel' digitalne?


Ja sam tu konzervativnog tipa, volem te sa kafić-knjižare, ali najvolem one klasične, u kojima ništa ne ometa miris knjiga i ne vata me strava da ću ovako bangava nešto prosuti po knjigama...
mlekac mlekac 14:39 15.05.2011

Re: nebo

Jelica Greganović
U, pa ti se služiš body armor-om, cegerskog tipa! A koje dezene maskirnih uniformi za forsiranje knjižara preferiraš? Jel' digitalne?


Ja sam tu konzervativnog tipa, volem te sa kafić-knjižare, ali najvolem one klasične, u kojima ništa ne ometa miris knjiga i ne vata me strava da ću ovako bangava nešto prosuti po knjigama...

Ma za dobar cheesecake pristajem i na taj rizik!
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:20 15.05.2011

Re: nebo

cheesecake

*)&%*)#$*# fensičizkejk...jede li iko više pitu od jabuka, sa nešto oraja i više cimeta il su svi na švapskom siru sa želatinom!?
mlekac mlekac 17:23 15.05.2011

Re: nebo

Jelica Greganović
cheesecake

*)&%*)#$*# fensičizkejk...jede li iko više pitu od jabuka, sa nešto oraja i više cimeta il su svi na švapskom siru sa želatinom!?

Ih, za pitu od jabuka pristajem da mi uture fotelje i divan i u biblioteku! (A za kolac od sira je kriva Bw, nema veze sa modom)
srdjan.pajic srdjan.pajic 09:13 16.05.2011

Re: nebo

Jelica Greganović
cheesecake

*)&%*)#$*# fensičizkejk...jede li iko više pitu od jabuka, sa nešto oraja i više cimeta il su svi na švapskom siru sa želatinom!?


E, meni su jabuke na nos izašle, jer su smo se davili sa njima, kao glavnom proizvodu na ćaletovoj bašti. Zato sad kad Rebeke pokuša da me iznenandi pitom od jabuka, onom bez koje bi cela USA mogla komotno da se ukine, znaš bre, iz Diznijevog crtaća sa Pajinim sestirićima kad pokušavaju da je maznu sa prozora dok se hladi, pa tu i neki tigar utrči. E dakle, kad krene to da pravi, ja joj kažem, aj' ti, draga moja, lepo umesto tih prokletih jabuka, turi neke dobre višnje, pa da vidiš kako pita nestaje. A jabuke ćemo u kompost.

(u orginalu idu naravno trešnje, al' šta bre Ameri znaju šta je dobra pita, mora da bude kiselo, zvog kontrasta). Pa još kad ovo ukombinuješ sa sladoledom, recimo od kostarikanske vanile, uh...ponekad mi nije jasno kako već nemam 200 kila?)

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:17 16.05.2011

Re: nebo

Mani vanilu, drž se cimeta!
cvetkonoplje cvetkonoplje 17:25 13.05.2011

...

i ja sam cvet iz Srbije
spadalo92 spadalo92 17:48 13.05.2011

Re: ...

cvetkonoplje
i ja sam cvet iz Srbije


Ako si "cvetkonoplje", možda si ovaj:

Cannabis flower


draft.dodger draft.dodger 18:07 13.05.2011

...

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:09 13.05.2011

Re: ...

Baba!? Volim babe
A fotka je carska.
spadalo92 spadalo92 18:52 13.05.2011

Re: ...

Jelica Greganović
Baba!? Volim babe
A fotka je carska.


Kad već voliš babe...


Jelica Greganović Jelica Greganović 19:20 13.05.2011

Re: ...

Kad već voliš babe...

Ovo nije domaća baba...više dođe divlja...
spadalo92 spadalo92 19:38 13.05.2011

Re: ...

Jelica Greganović
Kad već voliš babe...

Ovo nije domaća baba...više dođe divlja...



Kad smo već kod baba.
Zašto babe čitaju bibliju? Spremaju se za prijemni...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:02 13.05.2011

Re: ...

Zašto babe čitaju bibliju? Spremaju se za prijemni...

freehand freehand 20:32 13.05.2011

Re: ...

Jelica Greganović
Kad već voliš babe...

Ovo nije domaća baba...više dođe divlja...

Ovo je baba šarka.
49 41 49 41 18:52 13.05.2011

Lako Jelici

Popne se na Triglav, kad se moze sa njega videti Venecija; sto ne bi i Sumadija?!?
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:54 15.05.2011

Re: Lako Jelici

Popne se na Triglav

Oću kad ukinu onu čeličnu užad, za koju kad se vatš, sa sudbina dobije inspiraciju da se gromovima pošali, mož da gledaš Šumadiju očima mrkog uglja.
49 41 49 41 04:14 15.05.2011

Re: Lako Jelici

Jelica Greganović
Popne se na Triglav

Oću kad ukinu onu čeličnu užad, za koju kad se vatš, sa sudbina dobije inspiraciju da se gromovima pošali, mož da gledaš Šumadiju očima mrkog uglja.

Kako je meni bilo, nekada?!?

Siska- Bohinj; biciklima.
Bohinj-Slap Savice-Triglav - 13 urcah. Pauze se ne steju.

Stiskas zube, sa grcom u stomaku; dok pokusavas da dohvatis klin i komad sajle - visoko iznad glave.

Grce ti se prsti i sake sa dodirom ledenog celika; dok te pahulje ko krpe zaslepljuju.
Da imas rukavice, mozda bi bolje i lakse bilo; al' ko nosi rukavice u rancu u sred avgusta.

Hodas usekom na litici dugom kilometar i vise, samo ti 40 cm nogogaza - pod stopalom.
"Lizes stenu", dok se drzis obema rukama za sajlu.
Bacis munjevit pogled na Trentino, onda te uplasi bezdan 800 m pod stopalama.

Nikad vise milo moje, razgovaras u sebi.
Ako ova moja ista zine - nema je vise.
Ona ce meni; idemo na Triglav, bice nam mnogo lepo!

Na vrhu puklo sunce; pod nogama ti Dolomiti, Kamniske Alpe, Austrija - dodirujes je.

Njih dve, upravo sretnute na vrhu; klepetaju po Slovensko.
Sagovornica joj drzi klinca od 4 leta na dugom koznom kajisu; opasanog oko grudiju.
-Ako sklizne, za svaki slucaj da se batrga u vazduhu.

Vidi njega malog, ovde na vrhu. Verovatno cim se rodilo; poceli da ga nosaju po Triglavu?

Stojis, na "krovu"-dezele; za svaki slucaj - pod uglom suprotnim od provalije.

One klepetaju, klepetaju; seveda po Slovensko.
Slikuje nas zagrljene pored kamene kule.

Ja se cak i smeskam, zamislite; posle svega.

spadalo92 spadalo92 19:03 13.05.2011

Boja očiju


Kada sam davno, davno jednom rekao svojoj sadašnjoj ženi da nebo nad Beogradom ima boju njenih očiju, bila je spremna za predaju...ups...udaju.

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:55 15.05.2011

Re: Boja očiju

nebo nad Beogradom ima boju njenih očiju

Šmekere
outcast outcast 02:56 15.05.2011

Re: Boja očiju

Jelica Greganović
Šmekere



Zar nije:Šmekeru
spadalo92 spadalo92 07:49 15.05.2011

Re: Boja očiju

outcast
Jelica Greganović
Šmekere



Zar nije:Šmekeru


Dorćolski fazoni. Obaraju...
dali76 dali76 19:06 13.05.2011

moj zavicaj je diaspora

Imao sam 13,kad sam prvi put napustio zavicaj .
Paradoks ili ne ali kad sam jednom napustio gnjezdo djetinjstva sve do tad tudjine mi postale kuca ,a ako se diasporises (dobra rijec ha) pa vaskolikom svijetu odjedared ti taj svijet postane kuca.
Nemam taj poetski osjecaj dozivljavanja zavicaja ; I nijagare I Plitvice imaju prelijepe vodopade, I rijecica podno Papuka isto zubori poput one u brdovitom dijelu Teksasa kao sto suma isto mirise u mom zavicaju kao u moje Mase Zajecaru..
Sta je onda to sto me ipak veze za maticu koliko god se daleko otisnuo od tih krajeva?
Odgovor sam trazio ,a dobih ga te zime 2005.
Setajuci,poslje skoro deset godina, ulicama rodnog Pakraca imao sam dozivljaj paralelnih svjetova.
Ulica je nesumnjivo moja, kuce su tu, igraliste na kom smo ko klinci trcali zza loptom,a opet neki jak osjecaj da ovo nije ta ulica,to igraliste. Kao da setas potpuno kloniranom kopijom zavicaja gdje nesto ipak fali.
Onda cujem razgovor ljudi ispred trgovine,ne poznam ih,I accent ih odaje da Im se mjesto boravka ne poklapa sa mjestom rodjenja.
Nikog ne srecem poznatog ,nema komsinice preko puta moje kuce,moje prve komsije novi ljudi,fini neki ljudi al nikako da se uklope u sliku po kojoj pamtim tu kucu do moje.
Ljudi dakle cine da rijeke izgledaju lijepse I suncokreti blistaviji .
Dragi Ljudi su moj zavicaj , I zavicaj se prostire od bloga pa do matice,a u matici ih ipak ima dosta pa matica tako ostade matica a ja diaspora.
Eto tako ja mislim o zavicaju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:19 13.05.2011

Re: moj zavicaj je diaspora

Hvala dali
A, meni opet, sve može da se promeni...i ljudi i zgrade i ulice...a da ostanu boje i mirisi. Nepromenljivi. Samo tamo i nigde drugde.


vjazma011 vjazma011 03:57 14.05.2011

Re: moj zavicaj je diaspora

.
blogovatelj blogovatelj 19:39 13.05.2011

Erdoglija Kingdom

Ovo je moj koordinatni pocetak svemira.
Kragujevacki uptown

Imamo i definiciju na Vukajliji.

Obratite paznju na komentare ispod definicije Erdoglije, to mi dozivljavamo u KG-u stalno, gde god da krenemo


Edit:

Morao sam da obrisem sliku, zato stavljam link na istu

Kraj edita...

Ovo na slici je hipodrom (plave smo krvi pa nam je neophodan), levo su Sumarice (Central Park im nije ravan) a gore desno, u rupi, vidi se centar grada.
A na fejsu imam ovu sliku pa sve tagovano i lepo objasnjeno...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:03 13.05.2011

Re: Erdoglija Kingdom

a gore desno, u rupi, vidi se centar grada.

Idi bre...
omega68 omega68 21:01 14.05.2011

Re: Erdoglija Kingdom

Ovo je moj koordinatni pocetak svemira.
Kragujevacki uptown

Imamo i definiciju na Vukajliji.

Blogi , brate,
je l ti možda poznata ova zgrada desno?



(Slikano sa vrata moje zgrade)

Jelice predivno!

Zaljuljana talasima brda i sva čupava od šuma po kojima ime nosi. Nigde drugde, ali baš nigde, ne plovi sokakom miris prezrelih šljiva kao u Šumadiji. Tada nebo pobledi od plavetnila šljivara, maglicom pokrivene modre boje zaboravljenih ranki i madžarki.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:57 15.05.2011

Re: Erdoglija Kingdom

Jelice predivno!

Hvala, zemljače!

Meni najdraža reklama za knjigu

http://www.badnjevac.com/pocetna.htm

i intervju

http://sumadijapress.co.rs/index-p128-ni9618.html
blogovatelj blogovatelj 05:50 15.05.2011

Re: Erdoglija Kingdom

Blogi , brate,
je l ti možda poznata ova zgrada desno?


Issssssttttttttoooooo k'o u Kanadi. Sve belo...

Edit:

Nekoc sam ordinirao tuda
ivana23 ivana23 19:50 13.05.2011

***

dolybell92 dolybell92 21:49 13.05.2011

I ovo je Srbija



ivana23 ivana23 21:57 13.05.2011

***

Iznad oblaka...



Divcibare, leto 2009.
spadalo92 spadalo92 22:56 13.05.2011

Srbijica lepotica







trener92 trener92 03:02 14.05.2011

"Oj Moravo

"Oj Moravo, što bi bez Srbinja,
Što bi Srbinj bez srca junačka,
Što bi junak bez desnice ruke,
Što bi ruka bez te sablje britke,
Što bi sablja bez vesta kovača,
Što bi kovač bez tog tvrdog gvožđa,
Što bi gvožđe da g' u brdu nije,
Što bi brdo da mu gore nije,
Što bi gora da nema drveta,
Što bi drvo da nema lišća,
Što bi lišće da mu tica nije,
Što bi tice da im pesme nema,
Što bi pesma da od srca nije,
Što bi srce da mladosti nije,
Što bi mladost da milosti nema,
Što bi milost da devojke nema,
Što devojka kad joj venac uzmu,
Što bi venac bez ljupkoga cveća,
Što bi cveće bez te rose sjajne,
Što bi rosa bez zorice bele,
Što l' zorica bez brata sunašca,
Što bi sunce da mu neba nema,
Što ćeš pesmo, što ćeš srce moje,
Daleko je vedro nebo tvoje.

Branko Radičević


„I , vremenom, to što si otišao prestane da te boli onako jako kao u početku, ali da te tišti - ne prestaje.
Ležeš uveče s tim u krevet , budiš se izjutra s tim.
Ja sam bio bokser, a celog veka sam mašinbravar, zanatlija; ruke su mi sve što imam.
To ti je otprilike kao da sam izgubio ruku.
Tako te i boli, kao kad je nemaš i mada je nemaš. poslednje što vidiš ležući u krevet, to je taj prazni rukav , prvo što vidiš budeći se izjutra , opet je isti onaj prazan rukav.
I tako će ostati dok si živ.
Navikavaj se ako ipak hoćeš da ostaneš živ , makar koliko ti srce pucalo...
...
A vi ako nekad odete na Dušanovac, pogledajte ga dobro. Čujem da se dosta promenio; ako.
Tada ćete se možda setiti da ovde živi jedan čovek koji i kad stoji i kad hoda , i kad se smeje i kad spava - plače za njim; ..."

"Kad su cvetale tikve"
Dragoslav Mihajlović






Jelica Greganović Jelica Greganović 01:04 15.05.2011

Re: "Oj Moravo

trenere,
ako smo već kod stihova, bez ove pesme ne ide...ja je cenim kao najlepšu pesmu o Srbiji

Srbija

Ja znam sva tvoja lica, svako šta hoće, šta nosi,
gledao sam sve tvoje oči, razumem sta kažu, šta kriju.
Ja mislim tvoju misao za čelom ti u kosi,
ja znam tvoja usta šta ljube, šta piju.
Ej, piju od tuge, od znoja, od muke,
od noći, od sijerka koji se teško melje.
Ja sam u mlinu, sred buke
žrvnja, čuo sve tvoje želje
i brige tvoje, oj, Srbijo među pesmama među šljivama
oj, Srbijo među ljudima
na njivama,
oj, Srbijo među pesmama, među stadima,
oj, Srbijo, pesmo među narodima.
Pesmo tužna, meka si milošta
što plače kao krv grožđa, kao suza mosta,
kao onaj poljubac, onaj miris perja što utka
u gugutanje svoje gugutka.
Oj, milošto meka, klik si divlje plovke
nad jarom iz koje stasa
crveni ugalj sunca
u zrnu svakog klasa,
ali bosa pesmo gluve žalopojke,
kad prestaju pesme, kad počinju psovke?
Gladna ruke, slepe jadikovke,
kad će hajduk bune iz tebe da grune?
Psovke i psovke, ej, u čije zdravlje
zalud je oranje, zalud je letina?
Kletve i kletve, za čije je truplo kravlje
nabrekla Mačva od žita, oteklo Pomoravlje,
bure u bune, za čije se zube lavlje
dimi od mleka ovca i dimi planina,
kad Mačva nije sita, kad Mačva nije sita?
Kroz mukle lance dana, koža suvonjavih.
Svu su je proderali duboki rovovi bora.
Od rovovskog rata od zemlje poplavi
i skori se lice preko gladi - kora;
to lice što nije lice, ti dani što nisu dani,
ti dani ranjenih lica, ta lica kao tabani;
trnje im ne može ništa i ništa - udari…
A svako od tuge za dan
kao vek čitav ostari

I zbrčka se, oj, Srbijo među bunama, među šljivama,
oj, Srbijo među ljudima
na njivama,
oj, Srbijo među pesmama, među brdima,
oj, Srbijo,
pesmo među narodima.
Tužna pesmo, majko stara,
brat nam je u taljigama dovukao iz grada
kamenu ploču, kamenog dinara,
za med našeg znoja, vino našeg rada.
A đikaju deca u lazigaćama, pod kosom,
u blatu, među svinjama, među patkama,
hraniš ih, Srbijo, druže, više prosom, više postom,
više bajkama, uspavankama, više gatkama,
i pokrivaš ih mrakom što tako teško pada
da gnev po cele noći do oblaka pali
bunom iz koliba, polja, vinograda,
pevajući srcem što sebe ne žali
niz sedmu rupu na krajnjoj svirali,
oj, Srbijo među bunama, među šljivama,
oj, Srbijo među ljudima
na njivama,
oj, Srbijo među pesmama u grudima,
oj, Srbijo,
buno među narodima.

Oskar Davičo

A, Oj Moravo...

trener92 trener92 06:38 15.05.2011

Re: "Oj Moravo

Jelica Greganović

ako smo već kod stihova, bez ove pesme ne ide...ja je cenim kao najlepšu pesmu o Srbiji

Lepa ,lepa , nema šta , mislio sam da postavim samo stihove, Đure Jakšića, pa se ipak odlučim za Branka ,a onda posle ponovnog čitanja
koliko god ti pokušavala, u početku, da pišeš kao kroz šalu (kroz neke opise, čuje se između redova , "Šumadijki bluz " ,pa je morao da ide uz ovakav tekst ,

ili kao što je napisao Mika Oklop :

""Počeo sam da čeznem za zavičajem;
za nekim toplim krevetom, ljudima koje sam poznavao, za nekim mirnim ulicama, za nekim lukama u kojima je voda ružičasta sa zalaskom sunca, za nekim devojkama koje sam ostavio iza sebe, na brzinu, pakujući se sebično za put. Kako je to kurvinsko osećanje, ta čežnja!
Ne nostalgija, ne patnja zbog toga što si nekud daleko otišao -
to je bila čežnja u najčistijem obliku, uvek sanjaš o nečemu DRUGOM."

mlekac mlekac 09:45 15.05.2011

Re: "Oj Moravo

trener92
Jelica Greganović

ako smo već kod stihova, bez ove pesme ne ide...ja je cenim kao najlepšu pesmu o Srbiji

Lepa ,lepa , nema šta , mislio sam da postavim samo stihove, Đure Jakšića,


Nesto ovako?

Od Velikog Sela do samoga Ždrela
ko da j' vila neka ćilim razastrela
od zelene trave i svakake šare,
da sebi domami umorne bećare;
pa dokle ti vila lakog sanka bira,
hlađan potok slabe noge ti ispira,
vetrovi ti tihi lepi miris daju,
zaslađene hrane gorkom uzdisaju...


Ili ovako?

Jes' da nije ko Sumadija, al' ja Abazavam Homolje (Kao sto, je li, i prilici pravoj domacoj vestici)
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:15 15.05.2011

Re: "Oj Moravo

Kako je to kurvinsko osećanje, ta čežnja!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana