Budućnost| Ekologija| Na današnji dan| Nauka

The heat is on – globalno zagrevanje

nsarski RSS / 15.05.2011. u 16:45

Fourier.jpeg

Kada “prirodnjacima” pomenete ime Jean Baptiste Joseph Fourier – a, najveći broj njih pomisli na Furijeove redove i Furijeovu transformaciju - evo, kladim se da su Vučko i Novković odmah na to pomislili. I on jeste zaista slavan zbog tih otkrića koja danas svaki student tehnike ili prirodnih nauka mora da savlada.  Medju ljudima koji se prirodnim naukama ne bave, ime ovog čoveka i njegovih redova možda ne znači ništa, ali će vam skoro svako reći da zna da se bilo koji zvuk može razložiti na svoje sastavne delove - proste harmonike – što je suština Furijeovog otkrića u ovoj oblasti.

Medjutim, ovaj genijalni matematičar 19. veka se bavio i drugim oblastima nauke, uključujući i matematičku formulaciju protoka toplote, i toplotnim pojavama uopšte, i prvi je čovek koji je formulisao koncept i efekat “staklene bašte“. Oni koji se danas bave problemom globalnog zagrevanja, navode Furijea kao začetnika i prvog istraživača koji se zagrevanjem Zemlje ozbiljno bavio.

Naime, godine 1824. Fourije je sebi postavio sledeće pitanje: ako se Zemlja nalazi u kosmosu pored užarene lopte (Sunce) koja je svakog dana obasjava toplotnim zracima, zašto onda temperatura Zemlje ne poraste i postane ista kao i temperatura Sunca? Da podsetim, površinska temperatura Sunca je oko 6000 stepeni (u središtu Sunca ona je oko 20 miliona stepeni i ta ogromna energija podstiče nuklearnu fuziju koja proizvodi energiju Sunca ).  Pošto je površinska temperatura Zemlje mnogo niža od 6000 stepeni, Furije je zaključio da Zemlja veliku količinu toplote koja joj stiže sa Sunca emituje nazad u prostor nevidljivim zračenjem, tzv. infracrvenim zračenjem. Ako bi sada izračunali temperaturu Zemlje, uzimajući ovu pretpostavku o infracrvenom zračenju u obzir, onda bi dobili da je prosečna temperatura na Zemlji daleko ispod tačke mržnjenja, negde oko -200 stepeni, što takodje nije tačno. Furije je tada zaključio da ključnu ulogu mora da ima atmosfera koja obavija našu planetu: kao što staklo u staklenoj bašti zadržava toplotu u bašti, tako i atmosfera oko Zemlje zadržava deo toplotnog zračenja koje Zemlja emituje i vraća je nazad. Svoja zapažanja i matematičke proračune o ovom pitanju Furije je objavio 1824. godine u radu Remarques generales sur les Temperatures du globe terrestre et des espaces planetaires.      

 

Medjutim, originalno Furijeovo objašnjenje nije sasvim tačno. Pre svega u atmosferi Zemlje ne postoji nikakvo staklo (Furije je kao model uzeo staklenu kutiju) koje bi vraćalo emitovanu toplotu nazad na Zemlju. Danas se zna da u Zemljinoj  atmosferi postoje gasovi (ugljen dioksid i vodena para, pre svega) koji apsorbuju toplotu izračenu od Zemlje i na taj način stvaraju sličan efekat toplotne izolacije kao da se Zemlja nalazi pod staklenikom povećavajući tako njenu temperaturu. (Ilustracije radi, Mesec nema nikakvu atmosferu, osim u tragovima, pa temperatura osvetljene strane Meseca dostiže i +110 stepeni, dok je na neosvetljenoj strani ona oko –150 stepeni.). Ovo otkriće o ugljen dioksidu i vodenoj pari kao upijačima toplote je napravio Džon Tindal (John Tyndall) 1859. godine, a Svante Arenius (Svante Arrhenius) je 1896. pokazao da bi se dupliranjem količine ugljen dioksida u atmosferi (sagorevanjem uglja, na primer), prosečna temperatura Zemlje povećala za 5 do 6 stepeni. Ovo može da nam se učini kao zanemarljivo zagrevanje, ali treba se podsetiti da je tokom poslednjeg Ledenog doba, prosečna temperatura planete bila svega oko 6 stepeni niža od današnje. Šta će se tačno desiti ako se ona poveća za još 6 stepeni niko pouzdano ne zna.

Čak ne postoji ni opšta saglasnost oko ovog broja od 6 stepeni. Matematički modeli su komplikovani, pa se pominju manja zagrevanja (od 1,5 do 4 stepena), itd. Fizički procesi koji su uključeni se ne znaju sasvim precizno, broj varijabli je veliki, i matematički modeli su samo simplifikacija realnog stanja, pa je nejasno koliko verno oni uspevaju da simuliraju pravo stanje stvari. Jednostavno, sistem je suvise kompleksan da bi njegovo ponašanje moglo pouzdano da se predvidi.

Ipak, sedamdesetih godina prošlog veka je postignut konsenzus medju klimatolozima da povećanje količine ugljen dioksida u atmosferi može da dovede do globalnog zagrevanja. Takodje se pouzdano zna da ljudske aktivnosti (sagorevanje i slično) dovode do povećanja koncentracije ovog gasa u atmosferi. Najzad, merenjem je ustanovljeno i da se nivo mora i okeana povećava usled otopljavanja.

Poznato je da se količina ugljen dioksida u Zemljinoj atmosferi menjala tokom istorije planete i da se temperatura menjala zajedno s tim, ponekad skokovito, usled vulkanskih i drugih aktivnosti, na primer. Utvrdjeno je da se ciklus Ledenih doba može precizno dovesti u vezu sa ciklusima povećanja, ili smanjenja, ugljen dioksida u atmosferi. 

Poslednjih 40 godina se istraživanje relevantnih fenomena razvija, osnovani su instituti i drugi centri koji se proučavanjem globalnog zagrevanja ozbiljno bave. Nažalost, zbog politizacije ovog problema, u javnost se lansiraju apokaliptične, alarmantne i manje alarmantne vesti, problem se prebacuje na nenaučni teren i postaje deo političkih programa raznoraznih stranki i pokreta. Ovo, u principu, ne mora da bude loše, ali ovakav pristup se, ponekad, pretvara i u lakrdiju kao kad je nedavno član britanskog parlamenta ustvrdio da korišćenje kokaina u Ujedinjenom Kraljevstvu pogoršava situacija sa globalnim zagrevanjem. O drugim sličnim glupostima što manje rečeno, tim bolje. Globalno zagrevanje, ako do njega dolazi, je suviše ozbiljan problem da bi se prepostio političarima.

Kakve bi posledice mogle biti usled globalnog zagrevanja? Prvo, pojava velikih suša bi dovela do smanjenja poljoprivrednih prinosa, a time značajno pogoršala situaciju sa hranom na planeti (ta situacija je već kritična iz mnogih drugih razloga). Zatim, topljenje permanentno zaledjenih teritorija bi podiglo nivo mora i ugrozila život stanovništvu blizu obala. Veliki deo Bangladeša bi bio poplavljen, život u Tokiju, Njujorku, Šangaju, Londonu, itd., bi takodje bio ozbiljno ugrožen. Ekosistemi bi bili poremećeni, mnoge vrste bi nestale ili bi se njihov broj dramatično smanjio. Najzad, kao “efekat leptira” u tzv. Teoriji haosa, globalno zagrevanje može da dovede do velikih, nepovratnih i neočekivanih  poremećaja celokupne klime na našoj planeti koji bi poremetili život svih nas. Sve ovo može da se desi, ali niko ne zna pouzdano da li će se desiti i u kolikoj meri.

U svakom slučaju, čak i pri najgorem scenariju, neće zavladati opšta katastrofa po ljudski rod, i nećemo biti svi zbrisani sa lica Zemlje. Mnogi će preživeti i prilagoditi se novim uslovima na planeti.

Suočeni sa ovim razumevanjem, šta može svako od nas da uradi? Pa, postoje tri mogućnosti. Možemo da proglasimo da je cela priča o globalnom zagrevanju lažna i da ne radimo ništa. To je lako. Možemo, potom, da dignemo ruke u očajanju i ogorčenju, prepustimo se gorkoj sudbini, i opet ne radimo ništa. I to je lako. I možemo, najzad, da pokušamo da razumemo sve uzroke i posledice ovog problema, i trezveno pridjemo njegovom rešenju, bez političke ostrašćenosti. Ovo je malo teže, ali, cini mi se, jedina smislena reakcija u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo.

Najzad, možda je globalno povećanje temperature dobra stvar. Furije je verovao da toplota ima lekovito dejstvo na ljudski organizam pa je pri kraju života živeo ogrnut ćebetom u svom pregrejanom pariskom stanu (još jedan primer da genijalni ljudi mogu istovremeno da veruju u totalne glupost).

Na dan 16. maja 1830. godine, pre tačno 181 godine, Joseph Fourier je, po običaju, šetao po svom pregrejanom stanu ogrnut ćebetom (a bio je maj, da podsetim) jer je verovao u lekovito dejstvo povišene temperature. U jednom trenutku se spopleo o to ćebe, i pao niz stepenice stana u sopstvenu smrt. 

 Komentari (122)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:02 15.05.2011

Milutin Milanković

Preskočili ste adaptaciju Furijeve f-le, od strane MM, a u vezi sa zračenjem tj. zagrevanjem.
nsarski nsarski 17:04 15.05.2011

Re: Milutin Milanković

srdjazlopogledja
Preskočili ste adaptaciju Furijeve f-le, od strane MM, a u vezi sa zračenjem tj. zagrevanjem.

Znam. Ja sam mnogo sta preskocio jer sam hteo da definisem problem na svima razumljiv nacin. Necemo sa valjda gadjati parcijalnim diferencijalnim jednacinama?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:09 15.05.2011

Re: Milutin Milanković

nsarski
Necemo sa valjda gadjati parcijalnim diferencijalnim jednacinama?

Ali Milutin?
Možete da pomenete bar...

Odo' ja...
nsarski nsarski 17:32 15.05.2011

Re: Milutin Milanković

Ali Milutin?
Možete da pomenete bar...

Razumem tvoje razocarenje, ali, eto i da kazem: Milankovic je pokazao da pomeranje Zemljine ose moze da dovede do ciklicnih pojava Ledenih doba.
sixx sixx 17:59 15.05.2011

Re: Milutin Milanković

Missim, stvarno, kakav je to blog u kome se ne pomene nijedan Srbin (u pozitivnom smislu). Ne bi trebalo češće da se ponavlja jer iritira.
nsarski nsarski 18:05 15.05.2011

Re: Milutin Milanković

Missim, stvarno, kakav je to blog u kome se ne pomene nijedan Srbin (u pozitivnom smislu). Ne bi trebalo češće da se ponavlja jer iritira.

Pa, nije uopste bitno da li je Milankovic Srbin ili ne - on je svakako jedan od vodecih naucnika sveta i njegov doprinos razumevanju klime na nasoj planeti je nezaobilazan. Ja ga nisam pomenuo u tekstu (kao sto ni mnoge druge nisam) jer bi to iskomplikovalo celo izlaganje.
sixx sixx 18:10 15.05.2011

Re: Milutin Milanković

Mislio sam da je moja ironija očiglednija i upućena je prema srdji, a ne tebi. Izvinjavam se.
Sepulturero Sepulturero 19:26 15.05.2011

Re: Milutin Milanković

sixx
Missim, stvarno, kakav je to blog u kome se ne pomene nijedan Srbin (u pozitivnom smislu). Ne bi trebalo češće da se ponavlja jer iritira.


Иронија није на месту јер релативно мало људи например зна за Милутина Миланковића. Осим тога, "елита" која води овај народ пати од комплекса мање вредности (све што долази са Запада је боље) што је узрок многих проблема који су нас задесили, не само у последњих десет година. Ништа не би шкодило да им се мало у главу утуви да су Срби, у односу на своју величину и развијеност, дали несразмерно много доприноса науци па и уметности.

И у спорту додуше али боље да се хвалимо Миланковићем него, например, Ђоковићем. Ништа против њега и радујем се сваком његовом успеху али слабо нам је то ако се само спортистима хвалимо. Нисам приметио да се неко због тога на овим блоговима бунио.

Извињавам се газди блога на овом полутролу.
nsarski nsarski 22:02 15.05.2011

Re: Milutin Milanković

Mislio sam da je moja ironija očiglednija i upućena je prema srdji, a ne tebi. Izvinjavam se.

No offense taken. Ja sam samo generalno prokomentarisao pominjanje Milankovica u ovom tekstu, bez dubljih implikacija.
Hey, MM je moj idol, ali to nema veze sa temom.
nsarski nsarski 22:04 15.05.2011

Re: Milutin Milanković

Извињавам се газди блога на овом полутролу.

Sto bi rekao Mr. Spock: define "полутрол"
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:20 16.05.2011

Re: Milutin Milanković

sixx
Missim, stvarno, kakav je to blog u kome se ne pomene nijedan Srbin (u pozitivnom smislu). Ne bi trebalo češće da se ponavlja jer iritira.

Што се мене тиче, јесам за то да се у свакој области помене човек са ових простора, који је овде рођен, или је учио школе, или је боравио, или је радио, или је тек Србин, и да се притом објективно (што nsarski може у области науке) постави на оно место које му припада.
Такав приступ нам може помоћи да сагледамо где се налазимо, како су ти људи живели и радили, и на крају али не најмање важно, да се преко неког поједница блиског нама по свом животу и околностима које су снашле и тог поједница као и све остале, приближимо тој области.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:21 16.05.2011

Re: Milutin Milanković

sixx
Mislio sam da je moja ironija očiglednija i upućena je prema srdji, a ne tebi. Izvinjavam se.

Не разумем иронију, појасните.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:24 16.05.2011

Re: Milutin Milanković

Sepulturero
И у спорту додуше али боље да се хвалимо Миланковићем него, например, Ђоковићем. Ништа против њега и радујем се сваком његовом успеху али слабо нам је то ако се само спортистима хвалимо. Нисам приметио да се неко због тога на овим блоговима бунио.Извињавам се газди блога на овом полутролу.

Не знам зашто би се хвалили и зашто би упоређивали Ђоковића и Миланковића.
Они су то што јесу, и ваља их помињати јер обојица су не само добри у томе чиме се баве (бавили), већ су поред тога и добри људи, што их чини ваљаним узорима.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:39 16.05.2011

Re: Milutin Milanković

Sepulturero
Извињавам се газди блога на овом полутролу.

Није трол, Миланковић је својим делом (уколико се не варам) вратио Тиндала и Фуријеа у област климе, пре тога је актуелно била топлота Земља као пресудна за разумевање климе.
Да ли Миланковићево дело има значај за данашње разумевање климатских промена?
Миланковић је модификацијом Фуријеове једначине (додавањем тригонометријских фја положаја површине планете у односу на звезду) обрадио не само циклус ледених доба, већ целокупне климатске промене, омогућио нам је да пуким посматрањем неке удаљене планете и звезде, претпоставимо каква је клима на тој планети.
Његов рад даје основ за разумевање климе, и тај основ недограђује се утицајем атмосфере и океана.
nsarski

Јесам ли погрешио у нечему?
nsarski nsarski 16:31 16.05.2011

Re: Milutin Milanković

Јесам ли погрешио у нечему?

Da. Ono je bila sala, ali izgleda da ti je to promaklo. Nema veze, malo se sebi salim u bradu.
NNN NNN 21:32 16.05.2011

Re: Milutin Milanković

Ono je bila sala, ali izgleda da ti je to promaklo. Nema veze, malo se sebi salim u bradu.
Jednom se Šarski našalio u vezi neke raspodele (ja se izbedačio, pomislio sam da ili on nije ukapirao, ili sam ja negde pogrešio, a oba su nemoguća ), međutim Manćini mu je rekao da se ne igra glavom!
Oko nekih stvari nema zajebancije
freehand freehand 21:57 16.05.2011

Re: Milutin Milanković

nsarski
Јесам ли погрешио у нечему?

Da. Ono je bila sala, ali izgleda da ti je to promaklo. Nema veze, malo se sebi salim u bradu.

Hajd sad bez šale: ona Holivud-instant-sajens varijanta, ono kad usled zagrevanja dođe ledeno doba - tamtevamte - koliko tu ima.... Hm, kako pitati a ne ispasti baš previše glup; koliko je film dobro napravljen i koliko ima veze sa nekakvim realnim mogućnostima?
Hoću da kažem da mi se čini da su naučnici skloni da potpuno isključe emocije, intuiciju, instinkte i posvete se svojim jednačinama previđajući koliko smo u stvari sitni u odnosu na prirodne sile. I da njihove racionalizacije često ne vrede ni po lule duvana u sudaru sa divljom i nemilosrdnom prirodom.
Nisam baš siguran šta sam rekao ali znam da će Šarski razumeti.
I nadam se da će u odgovoru biti nemilosrdan.
nsarski nsarski 22:22 16.05.2011

Re: Milutin Milanković

Hajd sad bez šale: ona Holivud-instant-sajens varijanta, ono kad usled zagrevanja dođe ledeno doba - tamtevamte - koliko tu ima.... Hm, kako pitati a ne ispasti baš previše glup; koliko je film dobro napravljen i koliko ima veze sa nekakvim realnim mogućnostima?


OK, bez sale. Prvo, moram da priznam da sam ja totalni sucker za one SciFi filmove - ali one najgore vrste. Znas ono, kad dzinovska ajkula iskace iz okeana i pojede Boing 747 u vazduhu pa posle pregrize Golden Gate most u SF, kad pirane pojedu atomsku podmornicu, kad nastaje najezda dzinovskih komaraca, kad se pod zemljom velikom brzinom krecu crvi velicine omanjeg voza i povremeno iskacu i jedu ljude...na to padam! Mislim, ne mogu da prestanem da se cerekam.
Drugo, taj film o zaledjivanju nisam gledao. Ako je iole ozbiljno napravljen, onda se scenaristi pridrzavaju makar elementarnih naucnih cinjenica. Ako bi doslo do Ledenog doba (iz nekih tajanstvenih razloga), onda do takvih promena ne moze da dodje preko noci - osim, naravno, ako nas ne zvekne neki asteroid ili slicno. U svakom slucaju, ako bi to doba iole licilo na predjasnja, onda bi veliki deo Severne Evrope, i slicni delovi na drugim kontinentima, bili zaledjeni. Medjutim, na geografskim sirinama od, recimo, Grcke pa do subtropske Afrike, ljudi ne bi bili okovani permanentnim ledom.
Razume se, na tako smanjenoj teritoriji bi moglo da se proizvodi mnogo manje hrane, mnogi bi umrli od zime i gladi. To bi izazvalo katastrofalne socijalne posledice - ratovi, pobune, borba oko smanjenih resursa bi bili redovna pojava (kao da sada nisu). U svakom slucaju, Zemlja ne bi mogla da podnese populaciju od 7 milijardi ljudi koliko nas sada ima. Mnogi bi prosto stradali. Neki scenario kao u Mad Max-u. Zapravo, taj Mad Max je dobra ilustracija onoga sto se meni prividja u slucaju kataklizmickih (po covecanstvo kataklizmickih!) promena temperature na Zemlji. I u jednom i u drugom pravcu (zagrevanje ili hladjenje).
freehand freehand 22:34 16.05.2011

Re: Milutin Milanković

Mislio sam da si gledao film. Dakle, daleko je od ajkula koje grizu U-boot i sličnik krepova.
Upravo sam pitao misleći da ti je film poznat koliko je zaista dobro urađen sa stanovišta nauke, obzirom da je meni kao izgledalo zastrašujuće ralno to što je prikazano. Bolje rečeno - zastrašujuće moguće.
Opada slanost okeana, topi se Arktik, Golfska struja menja pravac, stvaraju se ogormni cikloni, zasene sunce, strahovitom brzinom sjebu klimu... Pogledaj ako te ne mrzi, naći ćeš. Pa onda komentar.

Ovo je samo trailer, ali imaš i kompletan film, ako potražiš.
nsarski nsarski 22:51 16.05.2011

Re: Milutin Milanković

freehand
Mislio sam da si gledao film. Dakle, daleko je od ajkula koje grizu U-boot i sličnik krepova.
Upravo sam pitao misleći da ti je film poznat koliko je zaista dobro urađen sa stanovišta nauke, obzirom da je meni kao izgledalo zastrašujuće ralno to što je prikazano. Bolje rečeno - zastrašujuće moguće.
Opada slanost okeana, topi se Arktik, Golfska struja menja pravac, stvaraju se ogormni cikloni, zasene sunce, strahovitom brzinom sjebu klimu... Pogledaj ako te ne mrzi, naći ćeš. Pa onda komentar.

Ovo je samo trailer, ali imaš i kompletan film, ako potražiš.

OK, video sam trailer i mislim da imam ideju. Kao sto vidis, taj film je pusten u javnost na Memorial Day - oni obicno takvim prigodama pustaju takve apokalipticne filmove. (Omiljen im je 4. Juli - obavezno neke Zle sile sjebu Belu Kucu.)
Do tako naglih promena jednostavno ne moze da dodje. Ipak je potrebno prilicno vreme da se istope gleceri na Arktiku i toliko dramaticno promene salinitet Atlantika. Jednom kad te promene postanu ozbiljne - its anybody's guess. Kao kad ti malo zasevrda auto pri velikoj brzini: mozes da zavrsis u jarku malo ozledjen, a mozes i da se pretumbas 25 puta. Dakle, do tako velikih promena moze da dodje, ali nije moguce predvideti sve posledice.
Ilustracije radi, prilikom pracenja uragana, postoje direktna merenja brzine kretanja cele turbulencije, brzine vazduha, pritisak, temperatura, svi parametri, ali opet ne moze do na 300 kilometara da se predvidi kretanje uragana makar jedan dan unapred. Uragani nastaju na zapadnoj obali Afrike, u tropskom pojasu, i krecu na zapad. Postepeno se brzina oluje povecava, i kad dodju do Karipskog mora mogu da skrenu na sever, iznad Floride, ka Karolinama, Virdziniji, itd. (nekad stignu do Njujorka). A mogu da udare u Floridu, ili da zveknu Kubu i Dominikansku Republiku i Haiti, a mogu i to da promase pa udare u Nju Orleans, Teksas, Meksiko, Beliz, Honduras, itd. Dakle, cak i tako "malu" stvar je tesko predvideti. Kad dodje do kataklizmicke i globalne klimatske nestabilnosti, niko nema predstavu kuda bi to moglo da odvede.
freehand freehand 22:59 16.05.2011

Re: Milutin Milanković

Ajd onda pogledaj film, ipak, kad uhvatiš vreme. Nije klasičan blokbaster kataklizmičkog tipa, bar meni izgleda malo ozbiljnije. A teram te da ga vidiš jer ima u njemu nekih teorijica i nekih jednačina, nekakvog razvoja situacije koji deluje izazovno za učenjačko razmišljalo.
Ovo što si mi napisao, dozvoli ali - nisam baš na nivou osmogodišnjaka.
nsarski nsarski 23:08 16.05.2011

Re: Milutin Milanković

Ajd onda pogledaj film, ipak, kad uhvatiš vreme.

OK, pogledacu. A ti, ako imas vremena, nadji knjigu Milana Cirkovica - on je pisao o rizicima globalne katastrofe i o ovim stvarima zna neuporedivo vise nego ja.
freehand freehand 23:38 16.05.2011

Re: Milutin Milanković

nsarski
Ajd onda pogledaj film, ipak, kad uhvatiš vreme.

OK, pogledacu. A ti, ako imas vremena, nadji knjigu Milana Cirkovica - on je pisao o rizicima globalne katastrofe i o ovim stvarima zna neuporedivo vise nego ja.

Hansel Hansel 00:53 17.05.2011

Re: Milutin Milanković

Ovaj, ako mogu i ja da kažem nešto, pošto sam prvi to pitao (samo u drugom delu diskusije) - film je, kanda, malo više ubrzane radnje; ideja o presecanju Golfske struje (za koju sam čuo pre filma, valjda na nekom od naučno-popularnih kanala - NG ili Discovery, možda i jedan od dva History-ja - prof. NŠ sigurno najbolje može da proceni njihovu relevantnost) bazira se na rekonstrukciji uzroka nekog ranijeg mini-ledenog doba, ali, ako sam dobro zapamtio, tu se pretpostavlja neka erupcija zbog koje se istopio neki lednik koji je (prilično brzo) otekao u okean. Zato sam ja gore i pitao koliko je takav (sličan) scenario logičan kad se govori o globalnom otopljavanju (oni su promenu klime u tom pravcu oročili na period do 2050. godine - opet, ako dobro pamtim, pošto spekulacije sve više, nesvesno, filtriram).
gorran2 gorran2 02:40 17.05.2011

Re: Milutin Milanković

U mojim krajevima mini-ledeno doba nastane kad god sretnem bivšu dragu. Vođen dubokom predanošću očuvanju biodiverziteta i ekološke ravnoteže, trudim se da incidenciju tih incidenata redukujem na najmanju moguću meru.
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:06 17.05.2011

Re: Milutin Milanković

freehand
Mislio sam da si gledao film. Dakle, daleko je od ajkula koje grizu U-boot i sličnik krepova.
Upravo sam pitao misleći da ti je film poznat koliko je zaista dobro urađen sa stanovišta nauke, obzirom da je meni kao izgledalo zastrašujuće ralno to što je prikazano. Bolje rečeno - zastrašujuće moguće.
Opada slanost okeana, topi se Arktik, Golfska struja menja pravac, stvaraju se ogormni cikloni, zasene sunce, strahovitom brzinom sjebu klimu... Pogledaj ako te ne mrzi, naći ćeš. Pa onda komentar.

Ovo je samo trailer, ali imaš i kompletan film, ako potražiš.


Ma ne valjda taj film ništa. Ako hoćeš odličan film, plus da te Wukadin obožava do kraja života jer si ga gled'o, onda obevezno da odgledaš 2012. Jer tu braća Kinezi, u stilu najvećih kapitalista i privatnih preduzetnika, (da ne poveruješ), spasavaju svet, svojim "Made by China" Noevim barkama napravljenim od gumarabike, najlon čarapa, žutih spajalica, polovnih lego kocki i jeftine radne snage. Tad sam se prvi put zabrinuo, u fazonu: Kineski se barjak veselo vijori, don't happy, be worry.


alselone alselone 07:28 17.05.2011

Re: Milutin Milanković

srdjan.pajicNije da nisam pokusao da gledam to smece, prvenstveno zbog efekata, da se malo odusevljavam modernim renderingom, ali je bilo previse za moju trosnu srcku, mislim da nisam prebacio lapo sata.
Nije mi se ni "Dan posle sutra", nesto posebno svideo.

Ne volim filmove o kataklizmama jer su skoro uvek puni stereotipa i jeftine radnje za raju. Npr. odusevio me je onaj detalj u, mislim, Armagedonu, kad ekipa dodje na stanicu Mir a tamo neki bradati pijani Rus, nekim polugama i tockovima upravlja, neka para sisti na sve strane, ko traktor da vozi a ne orbitalnu stanicu. E, onda oni tu pušu cigare u svemiru i dogovaraju se kako da spasu svet. U, je, o, je!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 17:14 15.05.2011

Cm i Celzijus

Ta tema je đavolska, kao što ste lepo i napisali.
Uzrok ili posledice?
Možemo nešto da radimo i ako ne znamo uzrok.
Ama bi bilo bolje da znamo uzrok.
Teška jednačina.
Za početak gradovi na obali mora da krenu malo u brda. Svaki stepen temperature više = nekoliko santimetara mora više. Pa sad gledajte.
U stvari, Srbija i nema tako lošu poziciju.
nsarski nsarski 17:22 15.05.2011

Re: Cm i Celzijus

Ta tema je đavolska, kao što ste lepo i napisali.
Uzrok ili posledice?

Pa, ljudske aktivnosti sagorevanja i proizvodnje na planeti svakako doprinose povecanju CO2 u atmosferi. Recimo, metan je takodje problem, a mi ga proizvodimo u velikim kolicinama. Da li je to potreban i dovoljan uslov, ne zna se precizno. Ipak, ako je suditi po istoriji, ljudi su uvek prekasno odgovarali na hitne situacije, i uvek su nekako bili zateceni - globalnim siromastvom, globalnim zagadjenjem, globalnim terorizmom, globalnom narkomanijom...
dragan7557 dragan7557 18:41 15.05.2011

Re: Cm i Celzijus

metan je takodje problem, a mi ga proizvodimo u velikim kolicinama.

Metan je daleko veći problem od ugljen dioksida, i nije ga potrebno proizvoditi, jer se nalazi u prirodnom stanju u enormnim količinama u perma frostu.

ljudi su uvek prekasno odgovarali na hitne situacije, i uvek su nekako bili zateceni - globalnim siromastvom, globalnim zagadjenjem, globalnim terorizmom, globalnom narkomanijom...


Posledica ekonomskog modela koji nije u stanju da vidi ništa drugo osim maksimizacije profita po svaku cenu.

cerski
mariopan mariopan 18:47 15.05.2011

Re: Cm i Celzijus

U stvari, Srbija i nema tako lošu poziciju.

A mi u Vojvodini ?

Zamisli scenario kako se naše izgubljeno Panonsko more vraća onim putem kuda je i otišlo?????


Jel me primate na neko brdašce ondak?
nsarski nsarski 19:03 15.05.2011

Re: Cm i Celzijus

mariopan
U stvari, Srbija i nema tako lošu poziciju.

A mi u Vojvodini ?

Zamisli scenario kako se naše izgubljeno Panonsko more vraća onim putem kuda je i otišlo?????


Jel me primate na neko brdašce ondak?

Eh, mariopan, do tako drasticnih posledica nece doci. Dovoljno je samo da se ponovo vratis na vruce pantalonice i mini suknjice i neces se ukvasiti
mariopan mariopan 19:09 15.05.2011

Re: Cm i Celzijus

nsarski
mariopan
U stvari, Srbija i nema tako lošu poziciju.

A mi u Vojvodini ?

Zamisli scenario kako se naše izgubljeno Panonsko more vraća onim putem kuda je i otišlo?????


Jel me primate na neko brdašce ondak?

Eh, mariopan, do tako drasticnih posledica nece doci. Dovoljno je samo da se ponovo vratis na vruce pantalonice i mini suknjice i neces se ukvasiti

alselone alselone 19:41 15.05.2011

Re: Cm i Celzijus

mariopan

Jel me primate na neko brdašce ondak?


Na tavan, medj' šunke, a nos kroz badžu. Hrana, voda, disanje - milina.
mariopan mariopan 21:50 15.05.2011

Re: Cm i Celzijus

alselone
mariopan

Jel me primate na neko brdašce ondak?


Na tavan, medj' šunke, a nos kroz badžu. Hrana, voda, disanje - milina.

Lepo zvuči
mirelarado mirelarado 22:45 15.05.2011

Re: Cm i Celzijus

nsarski
Dovoljno je samo da se ponovo vratis na vruce pantalonice i mini suknjice i neces se ukvasiti


Неки и у томе виде доказ да се глобално загревање све више захуктава. ;-)


mirelarado mirelarado 23:27 15.05.2011

Re: Cm i Celzijus

nsarski
Ipak, ako je suditi po istoriji, ljudi su uvek prekasno odgovarali na hitne situacije, i uvek su nekako bili zateceni - globalnim siromastvom, globalnim zagadjenjem, globalnim terorizmom, globalnom narkomanijom...


Реагују, најчешће, овако:


jedan.kub jedan.kub 23:42 15.05.2011

Re: Cm i Celzijus

nsarski
Ta tema je đavolska, kao što ste lepo i napisali.
Uzrok ili posledice?

Pa, ljudske aktivnosti sagorevanja i proizvodnje na planeti svakako doprinose povecanju CO2 u atmosferi. Recimo, metan je takodje problem, a mi ga proizvodimo u velikim kolicinama. Da li je to potreban i dovoljan uslov, ne zna se precizno. Ipak, ako je suditi po istoriji, ljudi su uvek prekasno odgovarali na hitne situacije, i uvek su nekako bili zateceni - globalnim siromastvom, globalnim zagadjenjem, globalnim terorizmom, globalnom narkomanijom...

Dobra tema.
Svako može da da svoj mali doprinos. Ima ona izreka: gde god nađeš dobro mesto ti drvo posadi...
Znamo da vegetacija troši ugljendioksid a za uzvrat stvara kiseonik.
Da li ste imali priliku da osetite kada rano ustanete dok još nije svanulo da nije hladno, ali potom kad vegetacija počne sa fotosintezom temperatura vazduha opadne za koji stepen.
A leti birate hladovinu ispod krošnje drveća.
freehand freehand 00:03 16.05.2011

Re: Cm i Celzijus

jedan.kub
nsarski
Ta tema je đavolska, kao što ste lepo i napisali.
Uzrok ili posledice?

Pa, ljudske aktivnosti sagorevanja i proizvodnje na planeti svakako doprinose povecanju CO2 u atmosferi. Recimo, metan je takodje problem, a mi ga proizvodimo u velikim kolicinama. Da li je to potreban i dovoljan uslov, ne zna se precizno. Ipak, ako je suditi po istoriji, ljudi su uvek prekasno odgovarali na hitne situacije, i uvek su nekako bili zateceni - globalnim siromastvom, globalnim zagadjenjem, globalnim terorizmom, globalnom narkomanijom...

Dobra tema.
Svako može da da svoj mali doprinos. Ima ona izreka: gde god nađeš dobro mesto ti drvo posadi...
Znamo da vegetacija troši ugljendioksid a za uzvrat stvara kiseonik.
Da li ste imali priliku da osetite kada rano ustanete dok još nije svanulo da nije hladno, ali potom kad vegetacija počne sa fotosintezom temperatura vazduha opadne za koji stepen.
A leti birate hladovinu ispod krošnje drveća.

Potpuno se slažem i zalažem se da se formiraju Prasadnici, te će nas, u najgorem slučaju all together boleti uvo i za grejanje i za hađenje.
Inače ne razumem ova nagađanja i nagvađdanja, kad smo svi imali prilike da čujemo i pročitamo:

da bi ste radili ono što bii vam mi preporučili

Čemu, dakle, panika, čemu nespokojstvo?
nsarski nsarski 00:12 16.05.2011

Re: Cm i Celzijus

Potpuno se slažem i zalažem se da se formiraju Prasadnici, te će nas, u najgorem slučaju all together boleti uvo i za grejanje i za hađenje.

Ybg., u drzavama kao sto je Indijana, postoji ogromna kolicina praseceg izmeta koji ozbiljno zagadjuje podzemne vode. Ako si ikada prolazio autoputem pored tih sela gde se nalaze farme svinja, taj smrad je strasan.

A metan se u velikoj meri proizvodi time sto krave pustaju vetar, uglavnom podrigivanjem, u kome ima mnogo metana nastalog prezivanjem. Na svetu ima oko 1,4 milijarde krava.
Pa ti vidi koliko je prasa dobro resenje.
freehand freehand 00:23 16.05.2011

Re: Cm i Celzijus

nsarski
Potpuno se slažem i zalažem se da se formiraju Prasadnici, te će nas, u najgorem slučaju all together boleti uvo i za grejanje i za hađenje.

Ybg., u drzavama kao sto je Indijana, postoji ogromna kolicina praseceg izmeta koji ozbiljno zagadjuje podzemne vode. Ako si ikada prolazio autoputem pored tih sela gde se nalaze farme svinja, taj smrad je strasan.

A metan se u velikoj meri proizvodi time sto krave pustaju vetar, uglavnom podrigivanjem, u kome ima mnogo metana nastalog prezivanjem. Na svetu ima oko 1,4 milijarde krava.
Pa ti vidi koliko je prasa dobro resenje.

Au profo... Sad si me duboko razočarao, kao vernik i kao naučnik!
Ti si Veliku tajnu Svete Prase sveo na kombinaciju svinjskog sranja i kravljeg prdeža?!
Blasfemija!
Čoveče, o ovome će Kongregacija za nauk vere morati da se izjasni!

P.S. naročito sa stanovišta skrivenih aluzija na JK i njeno pevanje!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:53 16.05.2011

Re: Cm i Celzijus

dragan7557
nsarski
metan je takodje problem, a mi ga proizvodimo u velikim kolicinama.
Metan je daleko veći problem od ugljen dioksida, i nije ga potrebno proizvoditi, jer se nalazi u prirodnom stanju u enormnim količinama u perma frostu.


Ei-ichi Negishi nudi zanimljiv način posmatranja problema CO2,intervju dole na strani (47min)
alselone alselone 17:24 15.05.2011

Globalno zagrevanje

Ja bih voleo neku nepristrasnu analizu koja bi pokazala koliko gasovi koje proizvodimo kao civilizacija ima uticaj na povecanje koncentracije co2 i povecanje temperature a koliko je to redovan proces planete po geoloskim periodima. I to ne u to_je_sve_propaganda_al_gor_bla_bla smislu, nego prosto, znanja radi.

Sto se tice nedostatka hrane, mislim da Kanada i Rusija jedva cekaju to globalno otopljavanje, jos koji stepen i dobismo ceo sibir i pola kanade kao zitnice. preporuka za blogovatelja - kupi stotinak hektara nekog zaledjenog krsa tamo kod tebe u Ontariju, upali motor i drzi ga na leru i prskaj se losim dezodoransom tri puta dnevno.
nsarski nsarski 17:35 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

a bih voleo neku nepristrasnu analizu koja bi pokazala koliko gasovi koje proizvodimo kao civilizacija ima uticaj na povecanje koncentracije co2 i povecanje temperature a koliko je to redovan proces planete po geoloskim periodima. I to ne u to_je_sve_propaganda_al_gor_bla_bla smislu, nego prosto, znanja radi.

Pa, ja najcesce citam internet stranicu Climate science by climate scientists gde se mogu naci objektivne analize i misljenja. Al Gor me ne zanima.
stefan.vizantin stefan.vizantin 17:41 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

kakvu potvrdu zelis? emisija CO2 od strane ljudi je vise nego dovoljna da narusi ravnotezu. sto se geologije tice CO2 koncentracija je najvisa u zadnjih circa 20 miliona godina. jos nismo dosli na nivo iz doba dinosaurusa ali verovatno hocemo. sa tom razlikom da je sunce mnogo toplije danas nego pre 100 Ma sto znaci da bi tako visok nivo CO2 bio katastrofalan.
a ovo drugo je cista glupost. ne znam da li si bio na severu Kanade ali ta zemlja nikad nije niti ce biti dovoljno plodna. zitnica je danas na srednjim geografskim sirinama a one ce po svoj prilici da prodju kroz ciklus smanjenja padavina sto nije dobro za prinose. da ne govorimo o katastrofalnim posledicama po suptropske oblasti, katastrofalnoj deforestaciji prasuma i sl. no nemoj brinuti - gluposti ce tek tvoji unuci da plate...
alselone alselone 17:46 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

nsarski
Al Gor me ne zanima.

Ni mene a najvise je propagande tog tipa u medijima pa se do sada nisam zanimao previse. Nase Panonsko more nije pred izlivanjem.

a ovo drugo je cista glupost. ne znam da li si bio na severu Kanade ali ta zemlja nikad nije niti ce biti dovoljno plodna. zitnica je danas na srednjim geografskim sirinama a one ce po svoj prilici da prodju kroz ciklus smanjenja padavina sto nije dobro za prinose. da ne govorimo o katastrofalnim posledicama po suptropske oblasti, katastrofalnoj deforestaciji prasuma i sl. no nemoj brinuti - gluposti ce tek tvoji unuci da plate...

Ovo nije ni pretendovalo da bude ozbiljna rasprava, sala-komika. Mogao bi da poradis na tome. Kreni od ",NOT" fora.

Super ti je komentar, preporuka, NOT!
Ribozom Ribozom 17:52 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

Sto se tice nedostatka hrane, mislim da Kanada i Rusija jedva cekaju to globalno otopljavanje, jos koji stepen i dobismo ceo sibir i pola kanade kao zitnice


Mislim da globalno zagrevanje nece imati pozitivnih efekata ni za ove dve zemlje.
...niti za bilo koga.
Verovatno bi 'potop' doveo do migracije ljudi i ugrozavanje bezbednosti.

Resenje je svakako u sto manjem koriscenju uglja, nafte i koriscenju alternativnih izvora energije (sunce, vetar...)

Strah me da se ne svede na 'potrebu smanjenja broja stanovnika'. Ako izuzmemo ratove, koji ne mogu drasticno da smanje populaciju u svetu, ostaju jos dve mogucnosti>
1. globalno planiranje porodice (tipa Kina, jedna porodica jedno dete), sto je prakticno nemoguce u vecem broju zemalja
2. proizvodnja bolestina i njihovo ne lecenje.

Ali, da ne budem prevelik pesimista, mozda se proces globalizacije zavrsi i pronadje neki humaniji nacin.

p.s. preporuka za blog
nsarski nsarski 17:53 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

stefan.vizantin
kakvu potvrdu zelis? emisija CO2 od strane ljudi je vise nego dovoljna da narusi ravnotezu. sto se geologije tice CO2 koncentracija je najvisa u zadnjih circa 20 miliona godina. jos nismo dosli na nivo iz doba dinosaurusa ali verovatno hocemo. sa tom razlikom da je sunce mnogo toplije danas nego pre 100 Ma sto znaci da bi tako visok nivo CO2 bio katastrofalan.
a ovo drugo je cista glupost. ne znam da li si bio na severu Kanade ali ta zemlja nikad nije niti ce biti dovoljno plodna. zitnica je danas na srednjim geografskim sirinama a one ce po svoj prilici da prodju kroz ciklus smanjenja padavina sto nije dobro za prinose. da ne govorimo o katastrofalnim posledicama po suptropske oblasti, katastrofalnoj deforestaciji prasuma i sl. no nemoj brinuti - gluposti ce tek tvoji unuci da plate...

Da, ovo je dobro istaci - posledice globalnog zagrevanja nece biti za sve delove kopna iste. Negde ce cak da bude hladnije. U svakom slucaju, globalna promena nacina zivota, trgovine (na primer Severni Prolaz ce biti plovan - sto se i desilo jednog leta pre par godina), gladi, siromastva, bolesti i globalne dominacije ce biti uzrokovane. Za one koji prezive, naravno.
sixx sixx 18:01 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

Ali, da ne budem prevelik pesimista, mozda se proces globalizacije zavrsi i pronadje neki humaniji nacin


Humaniji način, za šta? Za smanjenje broja ljudi?
stefan.vizantin stefan.vizantin 18:06 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

Sarkazam nista ne resava. Boris Tadic
:)

@ Ribozom
Alternativni izvori energije su veeeliko razocarenje. na sadasnjem nivou tehnologije su neverovatno neefikasni a izgledi su da nece ni biti skoro.
neki od njih poput bioenergije su totalna glupost sto zbog male kolicine energije i neefikasne konverzije sto zbog toga sto su vec povecali cene hrane kao i pogorsali njen kvalitet.
jedino resenje je nuklearna energija i u tom smislu gajim nadu da ce uskoro da proradi prvi komercijalni Th reaktor (eksperimentalni je vec postojao cini mi se 60ih u USA). Th reaktori su bezbedni (nema nikakve opasnosti od Cernobilja No.2) a gorivo je mnogo pristupacnije (Th je zastupljeniji od U i nije potrebna nikakva heavy fizika za njegovo izdvajanje). mali problem je sto ce verovatno da budu malo skupi u pocetku.
stefan.vizantin stefan.vizantin 18:13 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

Da, ovo je dobro istaci - posledice globalnog zagrevanja nece biti za sve delove kopna iste. Negde ce cak da bude hladnije. U svakom slucaju, globalna promena nacina zivota, trgovine (na primer Severni Prolaz ce biti plovan - sto se i desilo jednog leta pre par godina), gladi, siromastva, bolesti i globalne dominacije ce biti uzrokovane. Za one koji prezive, naravno.


ljudi reaguju samo kada vide ili osete opasnost. to je psiha. promena klime nema niti jednu varijablu koju je moguce izmeriti i time pokazati njen los uticaj na stanovnistvo. u tome je i najveci problem.
2007 se arkticki led skoro otopio tokom leta ali jos nije slucaj da je Severni prolaz plovan. a kad postane tek ce biti zanimljivo - Ameri su vec rekli da ga oni smatraju internacionalnim vodama a zapravo je na teritoriji Kanade. bice zanimljivo kako ce Mr. Harper da odgovori tom izazovu...
sixx sixx 18:15 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

Satira možda ništa ne rešava, ali ono što rešava je uglavnom zabranjeno.
alselone alselone 18:17 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

stefan.vizantin
Sarkazam nista ne resava. Boris Tadic
:)Da njega pitamo sta misli o temi? Pretpostavljam da bi krenuo sa - "I moji roditelji su imali problema sa globalnim zagrevanjem" ili "i ja sam odtrastao u strahu od globalnog zagrevanja".
stefan.vizantin stefan.vizantin 18:18 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

Satira možda ništa ne rešava, ali ono što rešava je uglavnom zabranjeno.


potpisujem. koliko god pljuvali po kinezima zbog ljudskih prava jedna vrlo pametna odluka - one child policy je sprecila jos vecu katastrofu koju bi doneli 500M ljudi cije je rodjenje na taj nacin spreceno.
nsarski nsarski 18:33 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

Satira možda ništa ne rešava, ali ono što rešava je uglavnom zabranjeno.

Ovo i jeste bila jedna od poenti bloga. Prema politicarima/oportunistima koji ceo issue eksploatisu samo radi sopstvene promocije covek moze da bude beskonacno sarkastican i zajedljiv. Uglavnom tek da bi olaksao sebi, ali to nas ne priblizava resenju.
Treba biti svestan da problem postoji, kao sto sam napisao, i pokusati da razumemo njegove vazne aspekte i shodno tome pronadjemo resenje. Politicari su suvise korumpirani i/ili ravnodusni prema buducnosti sveta da njima ne treba prepustiti odluke o ovom pitanju, vec ih primorati da odluce kako to ozbiljno saznanje i zdrav razum nalazu.
dragan7557 dragan7557 18:48 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

Ja bih voleo neku nepristrasnu analizuBiće i toga ako stignu vanzemaljci, naravno pod uslovom da i njih ne korumpira neka super demokratija robovlasničkog tipa.

ceo sibir

E taj je toliko pun metana u perma forstu pa je dovoljna jedna vatrica i BUMM!!!!

cerski
dragan7557 dragan7557 19:04 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

Alternativni izvori energije su veeeliko razocarenje. na sadasnjem nivou tehnologije su neverovatno neefikasni a izgledi su da nece ni biti skoro.

Dakle ovo je netačno, a vama bih preporučio da skoknete na Island ili u Norvešku, a onda da navrnete do Tunisa i Alžira i pogledate šta se sve dešava na planu "proizvodnje" tzv. alternativne.

Osnovni problem je veštački kreirana politička nestabilnost i teritorijalno vlasničko pravo.

Recimo samo u Sahari se može eksploatisati toliko sunčeve energoje da bi bilo dovoljno za dve planete.

Kad je energija u pitanju onda je svaka tvrdnja da neko proizvodi energiju, i prodaje istu kao svoj proizvod, čista sumanutost a dovoljno je videti i sada već deci poznatu jednačinu, E=mc2 pa da se shvati o čemu govorim.

Još jednom kao i u svim problemima sa kojima se ljudski rod susreće, jedini odgovoran je sumanuti sistem, koji od potpuno normalnih razumnih bića čini, još potpunije idiote.

cerski
dragan7557 dragan7557 19:08 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

drasticno da smanje populaciju u svetu,

Misliš kao mi u Srbiji?

cerski
mariopan mariopan 19:21 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

Hteli ne hteli, moraćemo sasvim zobiljno da se pozabavimo Planetom i štetom koju sami pravimo...jer ona ume da uzvrati..a posledice svi znamo.
Drugo mesto za život nemamo?
Ribozom Ribozom 19:24 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

Srbija je malo poseban slucaj.
Ali jesmo za izucavanje.
Mislim da se 80-ih promovisala kao idealna porodica sa dvoje dece, sto spada u globalno planiranje porodice.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:39 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

alselone
stefan.vizantin
Sarkazam nista ne resava. Boris Tadic
:)Da njega pitamo sta misli o temi? Pretpostavljam da bi krenuo sa - "I moji roditelji su imali problema sa globalnim zagrevanjem" ili "i ja sam odtrastao u strahu od globalnog zagrevanja".
A dok to priča, dva mala praseta mu proviruju ispod oba pazuha. Tako to barem ja zamišljam.

Mada, pazi, ima nečega mudrog i u ovom Teslinom dildou koji je BokiTaki planirao da podigne na sred Slavije, dok mu čike u belom nisu dale lekić. Najbolje tamo umesto Meka. Zaintrigiralo me je veoma, tu može sigurno nešto da se zbudži, crna rupa, ili purpurna ploča, važno je samo da postoji optička vidljivost izmedju Dildoa i Hrama sv Save, mislim znaš već, zbog ekvipotencijalnih površi.
alselone alselone 19:45 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

srdjan.pajic

dva mala praseta mu proviruju ispod oba pazuha.srdjan.pajic srdjan.pajic 19:56 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

alselone
srdjan.pajic

dva mala praseta mu proviruju ispod oba pazuha.Al' si ih skockao! Mislio sam na onu sliku Sa Sela, neko je kačio pre neki dan, prasići su bili pravi!
blogovatelj blogovatelj 21:36 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

Sto se tice nedostatka hrane, mislim da Kanada i Rusija jedva cekaju to globalno otopljavanje, jos koji stepen i dobismo ceo sibir i pola kanade kao zitnice. preporuka za blogovatelja - kupi stotinak hektara nekog zaledjenog krsa tamo kod tebe u Ontariju, upali motor i drzi ga na leru i prskaj se losim dezodoransom tri puta dnevno


To mozda tako izgleda gledano odatle, ali zivim na poluostrvu Nijagara, sa tri strane okruzen sa tri velika jezera. Ako tu nivo vode pocne da raste, moze da se desi da pocne da preliva iz jezera Hjuron u jezero Ontario bas pored moje gajbe.
Obrati paznju gde se nalazi Kitchener, a visinska razlika izmedju Hjurona i Ontarija je nesto vise od 100 metara, pa zamisli kako bi izgledalo prelivanje iz jednog jezera u drugo... A ukupna kolicina vode koja se ovde nalazi je oko 20% svetske pijace vode.Jedino da se zaputim debelo na sever, ali porast temperature od 6 stepeni tamo ne znaci nista. Sta mi znaci ako poraste temperatura sa -41 na -35?

Edit: Takodje, obrati paznju da su Micigen i Huron u stvari jedna vodena povrsina, sto ce reci da bi mi se i Micigen srusio na glavu.
nsarski nsarski 21:50 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

Re: Globalno zagrevanje

srdjan.pajic

dva mala praseta mu proviruju ispod oba pazuha.

Ja sam gospodinu Dulicu odavno pozeleo dug i srecan zivot, i da se u sledecem reinkarnira kao pelikan.


alselone alselone 21:51 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

blogovatelj

Au, bogme, razmisli ti dva puta pre nego sto sipas gorivo sledeci put.

-41

Je l' ovo bese temperatura kad advokati stavljaju ruke u svoje dzepove?
mariopan mariopan 21:54 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

dva mala praseta mu proviruju ispod oba pazuha

Misliš ona iz vica?

Ide Dačić kod Tadića i nosi dva mala praseta pod pazuhom...pita ga Tadić šta će mu ti prasići...a Dačić kaže da ih je dobio za Tomu....Tadić kaže "Dobra trampa"
stefan.vizantin stefan.vizantin 22:07 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

Recimo samo u Sahari se može eksploatisati toliko sunčeve energoje da bi bilo dovoljno za dve planete.


apsolutna netacno (zbog mizerne efikasnosti fotocelija) a o ceni takvog faraonskog poduhvata ne bih da trosim reci.

na islandu sam BTW bio. obisao sam tri najnovije geotermalne centrale. to je jedinstveni primer i sreca (u nesreci) da im je zemlja na atlantskom srednjeokenskom grebenu + hot spot.

takodje igrom slucaja sam radio neka tri meseca i u Norveskoj - jos jedan primer koji se ne moze primeniti nigde drugde. zemlja prebogata hidro energijom. pokusajte da izvucete istu kolicinu energije na teritorije e.g. Kolorada ili Arizone necete uspeti...usput receno Norveska najveci deo energije (grejanje npr.) dobija iz prirodnog gasa.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:51 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

apsolutna netacno (zbog mizerne efikasnosti fotocelija) a o ceni takvog faraonskog poduhvata ne bih da trosim reci.


Ijao, evo ova tema, ispočetka. Aj' ti prvi, alselone, ja moram u radnju da kupim blender. Crko mi blekendeker beyond popravljivosti, a nije da nisam pokušao. I nemoj da vataš na brzinu, na akumulatorima, jer se brzo vraćam.

Samo da dodam Stefanu - zabole nas u Koloradu za solarnu energiju, mi bre imamo Uranijum. A drugo, Island ima te elektrane i pokušava da ih tapne Kanadjanima (valjda iz istih razloga što mi valjamo Telekom). Pravila Bjork neki kontramiting nedavno, ako se ne varam.
alselone alselone 23:09 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

srdjan.pajic

Ijao, evo ova tema, ispočetka. Aj' ti prvi, alselone, ja moram u radnju da kupim blender. Crko mi blekendeker beyond popravljivosti, a nije da nisam pokušao. I nemoj da vataš na brzinu, na akumulatorima, jer se brzo vraćam.

Samo da dodam Stefanu - zabole nas u Koloradu za solarnu energiju, mi bre imamo Uranijum. A drugo, Island ima te elektrane i pokušava da ih tapne Kanadjanima (valjda iz istih razloga što mi valjamo Telekom). Pravila Bjork neki kontramiting nedavno, ako se ne varam.


He, he, he. Ded' da dam doprinos pa da se pakujem u krpe.
Saglasio bih se da u sadasnjem pravcu razvoja fotovoltaic generatora ne vidim bas neki preveliki potencijal. Velika kvaka je u tome da njima opada I-V karakteristika sa porastom temperature. I zato imamo bezizlaznu situaciju da tamo gde je najveca insolacija, najmanje oblaka i tako dalje imamo najvisu temperaturu sto onda dodatno kvari krive.

E, sad, ona prica u kojoj ogledalima hvatamo suncevu snagu i preusmeravamo na kotao koji grejemo tom energijom...hm, tu mi se cini da ima isplativije price.

Ali najveca prica, koliko se meni cini, u zelenim tehnologijama je "prosta" i svima poznata hidro snaga. Jako je malo zemalja na svetu koje su prebacile 50% iskoriscenja svog hidro potencijala.
A i od vetra se ocekuje mnogo, samo dok malo uzavrse mehaniku i softverske algoritme za upravljanje mrezama niskog napona na koji se one kace.

Ja optrcao svoj krug. Pajicu, stafetu sam ti ostavio kod one zgodne visnje.
jedan.kub jedan.kub 23:53 15.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

Ni mene a najvise je propagande tog tipa u medijima pa se do sada nisam zanimao previse. Nase Panonsko more nije pred izlivanjem.

Bilo je puno bagremovih šuma, a sada je ošišano i pretvorilo se u šikare bar u Banatu . Ne znam kako je u Bačkoj?
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:48 16.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

E, sad, ona prica u kojoj ogledalima hvatamo suncevu snagu i preusmeravamo na kotao koji grejemo tom energijom...hm, tu mi se cini da ima isplativije price.


Ako bih morao da biram izmedju vidova solarnih elektrana za turiti u Saharu, mislim da bih odabrao Concentrated Solar, jasne su prednosti.

Mada, ako baš treba da predložimo nešto egzotično, i posebno zgodno za pustinju, onda sam za varijantu da se solarna energija skuplja u orbiti (možemo ujedno malo i sa mikroklimom na Zemlji da se igramo, što da ne, mislim odlično nam ide sa makroklimom ). Pa da se pretvara u mikrotalase na zgodnoj učestanosti da se nabode neki od apsorpcionih prozora i onda beamuje na rectenna niz na zemlji. Ovaj prvi deo sad već može da se uradi prilično efikasno, postoje ti switched-mode oscilatori i pojačavači. (na DC-ju poznati kao rezonantni konvertori). Rektene su malo manje efikasne, ali ako se ne varam nije to ništa gore od bilo kog solarnog panela (to te uvek pitaju drkadžije u komisijama za odbranu PhD teza). Jedino je jebada da se napravi dobra antenčina, u kosmosu, sa velikim gejnom. Mada tu može isto antenski niz umesto jedne antene, pa možeš elektronski da skeniraš beam, da gadja više lokacija, može čak i više njih u isto vreme (beam forming), zavisno od potrebe, i atmosferskih prilika. Ako to može pouzdano da se kontroliše sa zemlje, da ne odluta i ne spži nekog čobana u okolini, (zato je zgodna pustinja) ne vidim što da ne?

Mada, ne bih sasvim ove thin-film photovoltaic munje bacio u djubre, nek im pada efikjasnost zbog grejanja, ali može km^2 tog da se smotaju i zalepe na sve živo, samo treba smisliti kako da se umreži. Koliko se samo fluksa Sunčevog zračenja baci, prava je šteta.
freehand freehand 00:57 16.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

srdjan.pajic
E, sad, ona prica u kojoj ogledalima hvatamo suncevu snagu i preusmeravamo na kotao koji grejemo tom energijom...hm, tu mi se cini da ima isplativije price.


Ako bih morao da biram izmedju vidova solarnih elektrana za turiti u Saharu, mislim da bih odabrao Concentrated Solar, jasne su prednosti.

Mada, ako baš treba da predložimo nešto egzotično, i posebno zgodno za pustinju, onda sam za varijantu da se solarna energija skuplja u orbiti (možemo ujedno malo i sa mikroklimom na Zemlji da se igramo, što da ne, mislim odlično nam ide sa makroklimom ). Pa da se pretvara u mikrotalase na zgodnoj učestanosti da se nabode neki od apsorpcionih prozora i onda beamuje na rectenna niz na zemlji. Ovaj prvi deo sad već može da se uradi prilično efikasno, postoje ti switched-mode oscilatori i pojačavači. (na DC-ju poznati kao rezonantni kenvertori). Rektene su malo manje efikasne, ali ako se ne varam nije to ništa gore od bilo kog solarnog panela (to te uvek pitaju drkadžije u komisijama za odbranu PhD teza). Jedino je jebada da se napravi dobra antenčina, u kosmosu, sa velikim gejnom. Mada tu može isto antenski niz umesto jedne antene, pa možeš elektronski da skeniraš beam, da gadja više lokacija, može čak i više njih u isto vreme (beam forming), zavisno od potrebe, i atmosferskih prilika. Ako to može pouzdano da se kontroliše sa zemlje, da ne odluta i ne spži nekog čobana u okolini, (zato je zgodna pustinja) ne vidim što da ne?

Mada, ne bih sasvim ove thin-film photovoltaic munje bacio u djubre, nek im pada efikjasnost zbog grejanja, ali može km^2 tog da se smotaju i zalepe na sve živo, samo treba smisliti kako da se umreži. Koliko se samo fluksa Sunčevog zračenja baci, prava je šteta.

Pajiće, da staviš ti malo sombrero kad šetaš po toj tvojoj Arizoni?
mirelarado mirelarado 01:05 16.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

freehand
Pajiće, da staviš ti malo sombrero kad šetaš po toj tvojoj Arizoni?


Шта ће му сомбреро?! Пајић има кацигу (погледај његов аватар).
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:53 16.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

freehand
Pajiće, da staviš ti malo sombrero kad šetaš po toj tvojoj Arizoni?


Sad se nešto brinem, da sa ovim rektenama koje pomenuh, izvesni političari izumiteljske prirode ne dodju na kojekakve Ideje .

NNN NNN 10:49 16.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

zilikaka zilikaka 08:02 19.05.2011

Re: Globalno zagrevanje

dragan7557
Ja bih voleo neku nepristrasnu analizu Biće i toga ako stignu vanzemaljci, naravno pod uslovom da i njih ne korumpira neka super demokratija robovlasničkog tipa.
ceo sibir E taj je toliko pun metana u perma forstu pa je dovoljna jedna vatrica i BUMM!!!!cerski


Da li mi to imamo na pomolu eksperta za sagorevanje fosilnih goriva?
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:28 15.05.2011

Gibbsov fenomen.

Da li je bilo u pitanju ćebe o koje se sapleo, ili mu je kroz glavu prošlo ono što je Gibbs kasnije opisao, pa se bacio niz stepenište - ostaće večna tajna.

Super tekst, nsarski, kao i uvek. Jel Furije beše doktorirao kod Lagranža, ne mogu se setim a nisam našao na wikipediji ovako na brzaka?

Samo da dodam, u vezi sa klimom i ovim od boga zaboravljenim kanadskim stepama. Daklem, ni pećine nisu loša alternativa za skladištenje ljudi. Ne mora uopšte da se ide duboko. Malo teže može da se gaji nešto, ali je barem temperatura vrlo stabilna i prijatno hladna, otprilike kao u šoping centru Ušće u sred Jula. Barem dok u njih ne staviš par stotina hiljada ljudi, osvetljenje i pumpe za vodu. Onda tu ima posla za alse-a, da smandrlja neki veliki erknodišn, napajan sunčanim kolektorima sa površine. I slepi miševi bi tako došli do izražaja kao kućni ljubimci, ili što je još vervovatnije, kao golubovi.

Nego, jel' pratiš ti ovaj razvoj dogadjaja u dolini Misisipija? Strahota, najebaše opet ovi Lujzijanci.alselone alselone 19:39 15.05.2011

Re: Gibbsov fenomen.

Malo teže može da se gaji nešto


Al' zato pecurke, mmm-mhm!
Je l' bese oko 12 stepeni tokom cele godine? Cuo sam negde taj podatak ali uopste ne mora da znaci da je tacan.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:46 15.05.2011

Re: Gibbsov fenomen.

alselone
Malo teže može da se gaji nešto


Al' zato pecurke, mmm-mhm!
Je l' bese oko 12 stepeni tokom cele godine? Cuo sam negde taj podatak ali uopste ne mora da znaci da je tacan.


Varira geografski, a zavisi pomalo i od nadmorske visine. U Srbiji je tipično oko 7 C, mada sam ja bio u nekim jamama, Dubašnica naprimer, tamo kod Srebrnog jezera, u kojoj je bilo blizu 0, tako da kad sidješ dole, na -280 m, nadješ led na užetu, ako ga ostaviš preko noći. Ovde u mom delu USA je 54F (14 C), ali u planinama u Koloradu gore iznad 4 soma ume da bude 34F što je malko iznad 0 Celzijusa. Ali ne varira u vremenu, pogotovu ako nema nekog žešćeg cuga, a i ako ima, tad je obično toplije samo blizu ulaza, posle dalje nema veze, ladno ko u grobu. Takodje, jame su toplije od pećina, pogotovu one koje su uglavnom vertikale, a i to relativno blizu ulaza. Ali ja njih ne bih ni razmatrao za život, mislim, ko je blesav da živi u silosu? Možda za skladištenje vode?

EDIT: Dole u Meksiku ima pećina u koje bi moglo da se ide na letovanje, u takvom nekom scenariju, jer je temperatura preko 100F.alselone alselone 19:53 15.05.2011

Re: Gibbsov fenomen.

srdjan.pajic

Varira geografski, a zavisi pomalo i od nadmorske visine. U Srbiji je tipično oko 7 C, mada sam ja bio u nekim jamama, Dubašnica naprimer, tamo kod Srebrnog jezera, u kojoj je bilo blizu 0, tako da kad sidješ dole, na -280 m, nadješ led na užetu, ako ga ostaviš preko noći. Ovde u mom delu USA je 54F, ali u planinama u Koloradu gore iznad 4 soma ume da bude 34F što je je malko iznad 0. Ali ne varira u vremenu, pogotovu ako nema nekog žešćeg cuga, a i ako ima, tad je obično toplije samo blizu ulaza, posle dalje nema veze, ladno ko u grobu.


Zanimljivo, tnx. Ja sam onako potpuno laički bio ubedjen da je posle odredjene dubine ista temp na celoj planeti. Ispostavilo se da je ta određena dubina mnogo veća nego sto sam ja mislio.
nsarski nsarski 19:55 15.05.2011

Re: Gibbsov fenomen.

srdjan.pajic
Da li je bilo u pitanju ćebe o koje se sapleo, ili mu je kroz glavu prošlo ono što je Gibbs kasnije opisao, pa se bacio niz stepenište - ostaće večna tajna.

Super tekst, nsarski, kao i uvek. Jel Furije beše doktorirao kod Lagranža, ne mogu se setim a nisam našao na wikipediji ovako na brzaka?

Samo da dodam, u vezi sa klimom i ovim od boga zaboravljenim kanadskim stepama. Daklem, ni pećine nisu loša alternativa za skladištenje ljudi. Ne mora uopšte da se ide duboko. Malo teže može da se gaji nešto, ali je barem temperatura vrlo stabilna i prijatno hladna, otprilike kao u šoping centru Ušće u sred Jula. Barem dok u njih ne staviš par stotina hiljada ljudi, osvetljenje i pumpe za vodu. Onda tu ima posla za alse-a, da smandrlja neki veliki erknodišn, napajan sunčanim kolektorima sa površine. I slepi miševi bi tako došli do izražaja kao kućni ljubimci, ili što je još vervovatnije, kao golubovi.

Nego, jel' pratiš ti ovaj razvoj dogadjaja u dolini Misisipija? Strahota, najebaše opet ovi Lujzijanci.
Koliko znam, Furije je saradjivao sa Lagranzom, Lezandrom i ostalima. Mislim da je zavrsio vojnu Akademiju. Vazniji podatak je da je on bio u komisiji za doktorat Galoisu, i u trenutku njegove (Furijeove) smrti, tekst doktorata se kod njega nalazio, ali nikada nije pronadjen.
Sto se Misisipija tice - to je samo jedan od efekata velikih fluktuacija koje (verovatno) prate proces globalnog zagrevanja.

srdjan.pajic srdjan.pajic 20:41 15.05.2011

Re: Gibbsov fenomen.

alselone
srdjan.pajic

Varira geografski, a zavisi pomalo i od nadmorske visine. U Srbiji je tipično oko 7 C, mada sam ja bio u nekim jamama, Dubašnica naprimer, tamo kod Srebrnog jezera, u kojoj je bilo blizu 0, tako da kad sidješ dole, na -280 m, nadješ led na užetu, ako ga ostaviš preko noći. Ovde u mom delu USA je 54F, ali u planinama u Koloradu gore iznad 4 soma ume da bude 34F što je je malko iznad 0. Ali ne varira u vremenu, pogotovu ako nema nekog žešćeg cuga, a i ako ima, tad je obično toplije samo blizu ulaza, posle dalje nema veze, ladno ko u grobu.


Zanimljivo, tnx. Ja sam onako potpuno laički bio ubedjen da je posle odredjene dubine ista temp na celoj planeti. Ispostavilo se da je ta određena dubina mnogo veća nego sto sam ja mislio.


Pa i nisi mnogo pogrešio. Tih par stepeni razlike već na toj dubini je zanemarljiva varijacija u odnosu na razliku temperature na površini i one u jezgru. Ja cenim da već preko par km dubine, to sve postane relativno izotermno na zadatom poluprečniku, barem onoliko koliko nehomogenost termičkih parametara, i odsustvo centralne simetrije, kako zemljinih slojeva tako i jezgra kao izvora toplote, dozvoljavaju.
myredneckself myredneckself 21:13 15.05.2011

Mind map

Suočeni sa ovim razumevanjem, šta može svako od nas da uradi?

I možemo, najzad, da pokušamo da razumemo sve uzroke i posledice ovog problema, i trezveno pridjemo njegovom rešenju, bez političke ostrašćenosti.

Evo i mape uma slikom umetnika, da pomognu u suočavanju sa cinizmom, preuzimanju odgovornosti, svesti o promenama koje se dešavaju na planeti i kako možemo da pomognemo da se smanje efekti globalnog zagrevanja
I, moram kad još niko nije

Ou oho, ou oho...
just to stay alive


nsarski nsarski 21:23 15.05.2011

Re: Mind map

myredneckself
Suočeni sa ovim razumevanjem, šta može svako od nas da uradi?

I možemo, najzad, da pokušamo da razumemo sve uzroke i posledice ovog problema, i trezveno pridjemo njegovom rešenju, bez političke ostrašćenosti.

Evo i mape uma slikom umetnika, da pomognu u suočavanju sa cinizmom, preuzimanju odgovornosti, svesti o promenama koje se dešavaju na planeti i kako možemo da pomognemo da se smanje efekti globalnog zagrevanja


I, moram kad još niko nije

Ou oho, ou oho...
just to stay aliveTo sam bas ocekivao - ja nisam nista muzicko hteo da postavim da ne bi ispao truli rocker, a tema je ozbiljna. Thx!

P.S. Inace, kazi za onog bolida koji je isao ogrnut cebetom u sred leta! To se zove umreti od sexa (sjebao se niz stepenice). Slicno je Lord Balfour (po kome se zove Balfourska deklaracija) stalno nosio termometar i svakih nekoliko minuta merio sebi temperaturu za vreme zasedanja Parlamenta. Inace je obozavao sto ga zovu Miss Nancy. Go figure.
blogovatelj blogovatelj 21:39 15.05.2011

Re: Gibbsov fenomen.

Barem dok u njih ne staviš par stotina hiljada ljudi


Prosecna toplotna snaga coveka je 200W.
Svojevremeno sam radio program za proracun snaga radijatora i erkondisn uredjaja i faktor prosecnog broja osoba koje u prostoriji borave se uvek uzima u obzir.
myredneckself myredneckself 23:07 15.05.2011

Re: Mind map

Slicno je Lord Balfour (po kome se zove Balfourska deklaracija) stalno nosio termometar i svakih nekoliko minuta merio sebi temperaturu za vreme zasedanja Parlamenta. Inace je obozavao sto ga zovu Miss Nancy. Go figure.

Malo sam pročitala o tome i našla da je bio sav "svilen", opsednut, i da je težio ferpektnom (c.r. by unfuckable) zdravlju. Igrao tenis u 79-oj godini. Bladi Balfur.
A, H.G. Vels je 1926.g. napisao:
"Balfour, that damned Madonna lily, he grows where he is planted."

Edit:
ovo Velsovo, bilo je zbog njegove otpornosti na sve političke oluje i dug ostanak u politici
Hansel Hansel 09:18 16.05.2011

Re: Gibbsov fenomen.

srdjan.pajic

Pa i nisi mnogo pogrešio. Tih par stepeni razlike već na toj dubini je zanemarljiva varijacija u odnosu na razliku temperature na površini i one u jezgru. Ja cenim da već preko par km dubine, to sve postane relativno izotermno na zadatom poluprečniku, barem onoliko koliko nehomogenost termičkih parametara, i odsustvo centralne simetrije, kako zemljinih slojeva tako i jezgra kao izvora toplote, dozvoljavaju.
Ne mogu sada da nađem tačan podatak, a ni da se setim, na kojoj dubini ispod površine je temperatura konstantna (do te granice pada, od nje nadalje, ka dubini, raste). Evo za sada samo ova sličica.
nsarski nsarski 11:14 16.05.2011

Re: Gibbsov fenomen.

Nego, jel' pratiš ti ovaj razvoj dogadjaja u dolini Misisipija? Strahota, najebaše opet ovi Lujzijanci.

Pa, ne bas svi. Evo ovi uzivaju u backyard fishing-u:You lose some, you win some
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:14 17.05.2011

Re: Gibbsov fenomen.

nsarski
Nego, jel' pratiš ti ovaj razvoj dogadjaja u dolini Misisipija? Strahota, najebaše opet ovi Lujzijanci.

Pa, ne bas svi. Evo ovi uzivaju u backyard fishing-u:You lose some, you win some


Ali vidiš kolike štapove imaju. Nema šaje da se upuste u uobičajeni noodling, jer ko zna kakave nemani u Misisipiju su se probudile.

zilikaka zilikaka 08:13 19.05.2011

Re: Gibbsov fenomen.

blogovatelj
Barem dok u njih ne staviš par stotina hiljada ljudiProsecna toplotna snaga coveka je 200W.Svojevremeno sam radio program za proracun snaga radijatora i erkondisn uredjaja i faktor prosecnog broja osoba koje u prostoriji borave se uvek uzima u obzir.

Dobro dok imaju ikakvu snagu, al mene svojevremeno dopalo da radim toplotni proračun za one bez snage.
Ajde, prosečan broj kandidata i prosečna težina, al gde naći teh. podatke za tu vrstu mesa.
Onda pročačkala preporuke, pa našla da je najbolje uzeti ko za svinjetinu
Hansel Hansel 21:00 15.05.2011

Toplo-hladno

Koliko je verovatan scenario presecanja Golfske struje slatkom vodom razlivenom po površini okeana zbog otapanja leda? Što bi rezultiralo, kažu, da klima u Britaniji bude kao klima u severnoj Americi na istoj geografskoj širini?

Evo jednog članka, ne znam koliko opominjućeg u tom smislu:

Otkriveno slatkovodno jezero u Boforovom moru
nsarski nsarski 21:11 15.05.2011

Re: Toplo-hladno

Koliko je verovatan scenario presecanja Golfske struje slatkom vodom razlivenom po površini okeana zbog otapanja leda? Što bi rezultiralo, kažu, da klima u Britaniji bude kao klima u severnoj Americi na istoj geografskoj širini?

Pa, takav razvoj dogadjaja se, s nekom osnovom, predvidja. Smanjenje saliniteta Atlantika svakako moze da ima dramaticne posledice na dinamiku Golfske struje, i najverovatniji ishod je da bi juzna Engleska dozivela zahladjenje. Opet, ako cemo da budemo surovi, sta je desetak miliona Engleza prema 100 miliona Bangladesana, na primer?
ivana23 ivana23 23:26 15.05.2011

Re: Toplo-hladno

Ko zivi u porodicnioj kuci (ima dvoriste) moze da se bar greje na ovaj nacin.
jedan.kub jedan.kub 00:23 16.05.2011

Re: Toplo-hladno

ivana23
Ko zivi u porodicnioj kuci (ima dvoriste) moze da se bar greje na ovaj nacin.

I da nađe termalni izvor ispod bašte.
alselone alselone 07:54 16.05.2011

Re: Toplo-hladno

jedan.kub
ivana23
Ko zivi u porodicnioj kuci (ima dvoriste) moze da se bar greje na ovaj nacin.

I da nađe termalni izvor ispod bašte.


Nije potrebno pronaci termalni izvor za toplotne pumpe, tu je pravi catch 22.
sesili sesili 22:14 15.05.2011

Znači...

... neki će da nadrljaju, a neki ćemo i da se spasimo!
nsarski nsarski 22:33 15.05.2011

Re: Znači...

.. neki će da nadrljaju, a neki ćemo i da se spasimo!

Moja procena je da ce se spasti Titani i bubasvabe. Ostalima sta dopadne.

Ili, kako rekose Kinezi: kada ubiju sve ptice u vazduhu i ribe u vodi i zivotinje na kopnu, tek tada ce ljudi uvideti da novac ne moze da se jede.
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:04 15.05.2011

Re: Znači...javascript:;

Ili, kako rekose Kinezi: kada ubiju sve ptice u vazduhu i ribe u vodi i zivotinje na kopnu, tek tada ce ljudi uvideti da novac ne moze da se jede.

To isti oni (mudri) Kinezi koji pokušaše da ubiju sve vrapce?
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:00 16.05.2011

Re: Znači...javascript:;

Bojan Budimac
Ili, kako rekose Kinezi: kada ubiju sve ptice u vazduhu i ribe u vodi i zivotinje na kopnu, tek tada ce ljudi uvideti da novac ne moze da se jede.

To isti oni (mudri) Kinezi koji pokušaše da ubiju sve vrapce?


Sad kad ti Wukadin uleti u džigericu!

Mene je ovo sa kinezima podsetilo na vreme kad su se u Sijetlu užasno namnožili pacovi, tamo negde krajem 19 veka, recimo. I onda su gradski oci objavili da se daje novčana nadoknada svakom ko donese na uvid N mrtvih pacova. Kažu da posle te odluke niko više nije hvatao pacove, nego su počeli da ih gaje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana