Biz| Društvo| Ekonomija| IT| Tehnologija

Novi “dot com bubble”

Dragan Pleskonjic RSS / 29.05.2011. u 16:44

Da li je na pomolu nova prilika za sposobne Internet preduzetnike?

chart.jpg?w=600&h=500
Prema tvrdnjama mnogih svetskih ekonomskih analitičara, započeo je novi "dot com bubble" talas, koji je sličan onom iz perioda od 1995 - 2000. Pored sličnosti, novi talas ima i neke razlike u odnosu na prethodni. Ovaj tekst analizira šta se to dešava, zašto se dešava, koji su trendovi i kako da se uključite, ako imate novu grandioznu ideju u koju duboko verujete.

 

Mnogi se sećaju velikog rasta Internet firmi u periodu od 1995. do 2000. godine. Jedan od značajnih momenata ovog talasa je bio izlazak na berzu firme Netscape, čije su akcije tokom prvog dana trgovanja na berzi skočile za 2.7 puta. Nedavno se slično desilo sa akcijama LinkedIn-a, koje su takođe skočile od početnih 45 dolara na celih 122.70 dolara tokom prvog dana trgovanja, što je otprilike sličnih 2.7 puta. Treba napomenuti još jednu sličnost: akcije Netscapea i LinkedIna su se krajem dana vratile na iznos koji je otprilike 2 puta veći od inicijalne cene. LinkedIn je, na kraju prvog dana trgovanja na berzi, imao vrednost od 9 milijardi dolara.

Interesantno je da mnogi analitičari tvrde da su današnji Internet poslovni modeli održiviji na duži rok nego tokom prethodnog dot com rasta ili, kako se to popularno kaže: manja je verovatnoća da investitori „ostanu bez košulje" tokom ovog buma. To bi trebalo da znači da će ipak „drešiti kese" i investirati u nove ideje i pored ranijih i skorašnjih bolnih iskustava. Druga važna razlika je da je Internet biznis globalniji i više internacionalan. Od 25 velikih Internet investicija u poslednjih godinu dana, 15 su bili izvan US, a od toga su 12 su bili u Kini. Videćemo da li će ovaj rast zakačiti i naše krajeve.

Šta se to dešava?big_bubbles_blossom.jpg

Izgleda da je berzansko tržište žedno firmi koje povezuju ljude preko Interneta, a sada postoji jedan značajan broj privatnih firmi koju tu žeđ mogu utoliti. To su, pre svega, Facebook, Twitter, Groupon (kupon sajt), Zynga (firma koja pravi online igre, kao što je FarmVille) i slične. Valuacije (procene vrednosti) Facebooka, Twittera i nekih sličnih firmi aktivnih na Internetu su basnoslovne i izražavaju se čak u desetinama milijardi dolara. Primera radi, valuacije Facebooka se kreću oko 70 milijardi dolara.

Takođe, interesantno je da je Microsoft nedavno kupio Skype za celih 8.5 milijardi dolara. Skoro svi korisnici računara i Interneta znaju čemu Skype služi i da ima stotine miliona registrovanih korisnika. Ovaj proizvod, ili bolje reći sistem, je izmenio načine komunikacije među ljudima i ušao u živote mnogih „običnih ljudi", uključujući pogotovo i one čiji svakodnevni posao i nema puno veze sa računarima. Ipak, mnogi se pitaju: „Zašto je Microsoft platio 8.5 milijardi dolara" za Skype? Da li je to zato što želi da „potuče" Google? Interesantno je da jedna ranija Microsoftova ponuda za Yahoo iznosila celih 45 milijardi dolara.

U istoriji su poznati slučajevi kupovine firmi po principu "buy it or burn it". Velike firme su, kada uoče ozbiljnu konkurenciju, ponekada pokušavale da ih sklone sa tržišta tako što će pokušati ili da ih kupe ili da ih unište različitim metodama. Bilo je i slučajeva kupovine pa onda ukidanja proizvodnih linija ili usluga kupljenih firmi.
Koliko se zahuktava borba među Internet velikanima govore i nedavne vesti da je, navodno, Facebook naručio blaćenje Googlea.

Trendovi ili zašto se to dešava?

Mnogi se pitaju: „Zašto se to dešava?" Po svemu sudeći, Microsoft je uvideo potencijal koji Skype ima. To se odnosi na ogromnu korisničku bazu, odličan proizvod i sistem i odgovarajući poslovni model. Microsoft je, u stvari, kupio Skype korisnike i njihove minute (dane, nedelje, godine) koje tu provode. Nagađalo se da će Facebook dobiti svoj VoIP servis, kupujući Skype, ili će to možda učiniti čak i Google, i time ojačati Google Voice. Ipak, pretekao ih je Microsoft, a neki kažu da je i značajno preplatio da bi došao u posed.

Jasno je da se granice, koje su postojale između telefonske, video i pisane komunikacije u poslednjih više od 30 godina, ubrzano ruše. Svet putuje ka jedinstvenom sistemu komunikacija koju kombinuje sve gore navedene, a daje i neke sasvim nove mogućnosti. Ovo važi, kako za stone i prenosne računare, tako i za mobilne telefone i druge slične uređaje, koji sa rastom propusne moći komunikacionih kanala mogu da prihvate simultano sve vidove komunikacije dajući visok kvalitet.cloud-computing.jpg

Sa druge strane, rast video conference i cloud computing sistema i usluga omogućava velike benefite i velike uštede za poslovni svet.

Posebno pitanje je: zašto su Internet firme tako visoko procenjene, iako neke od njih još uvek nemaju profite koji to opravdaju, ako se računa po klasičnm ekonomskim metodama?video-conference.jpg

Nekoliko trendova je počelo da dominira u oblasti IT proizvoda i usluga. To su:

• jedan stariji trend: deperimeterization (uklanjanje ili lagano nestajanje perimetra, granice između privatne i javne mreže),

• zatim dva tekuća trenda: consumerization (consumer - potrošač, consumerization - nemam dobar prevod, ali recimo da je to usmerenost ili orijentacija ka potrošačima) i decentralization (decentralizacija),

• a potom tri buduća trenda: deconcentration (odsustvo ili nestanak koncentracije stvari na jednom mestu), decustomerization (customer je kupac, mušterija - dalje pokušajte sami), and depersonization (depersonalizacija).

Napomena: Ostavio sam ove termine na engleskom, jer nisam uspeo da nađem dobre prevode koji bi naglasili sitne specifičnosti i razlike među nekima od njih. Više o tome je pisao Bruce Schneier na svom blogu.

Ovo su trendovi koji će veoma uticati na "pejzaž" računarstva i informatike, kao i bezbednosti u predstojećoj deceniji.

Međutim, oni će uticati i na to kako velike kompanije gledaju korisnike i šta je u stvari predmet njihovih interesovanja u pogledu investicija, kupovina i prodaja. Sve češće su korisnici neke firme (njihova brojnost) suštinski predmet prodaje i bitan faktor za određivanje cene. Primera radi: Google nas kao svoje korisnike, koji pretražuju Internet, "prodaje" svojim oglašivačima. Što više zahteva za pretraživanjem u jednom danu, to više prikazanih oglasa (koji su uz to i vrlo ciljani u odnosu na reči i pojmove kojima pretražujemo) to veća cena.

Šansa ili kako da iskoristite novi talas?

Pretpostavimo da silno želite da postanete novi Bill Gates, Paul Allen, Mark Zuckerberg, Larry Page, Sergey Brin, Steve Jobs, Steve Wozniak... Šta je potrebno da tu svoju ideju ostvarite i da započnete svoju novu firmu (start-up)? Pa evo redom (i vrlo kratko):

great_idea.jpg1. Prvo što je potrebno, to ste Vi, ličnost sa pravim (neki će reći neobičnim ili šašavim) mentalnim sklopom. Smatrate da nemoguće stvari ne postoje, nemate posao ili smatrate da je Vaš trenutni (stalni) posao rizičan, jer ga možete izgubiti svakog trenutka, imate avanturistički duh, smatrate da je život previše kratak da biste provodili najmanje jednu trećinu vremena na poslu koji sada imate. Imate jaku želju da napravite nešto novo. Spremni ste da rizikujete.

2. Imate novu izvrsnu ideju.

3. Imate vrhunski tim ili ideju kako da ga napravite, tj. koje ljude da uključite u svoj tim.

4. Finansiranje (novac, novac, novac...)

Kako da nađete novac?

Ima nekoliko načina:euro-dollar-moneybags.jpg

Ušteđevina - ako je imate ili ako možete da zaradite toliko da reinvestirate zaradu u dalji razvoj.

Grantovi i drugi vidovi finansiranja od institucija, organizacija i grupa koje finansiraju određene vrste razvoja ili ideje (recimo inkubatori) - ovo je „najjeftiniji" novac koji možete dobiti, ali podrazumevajte da morate da napišete kilograme izveštaja, da bi taj novac opravdali i da uslovi mogu biti vrlo „zamrdni".

Zaduživanje (krediti, lizing i slično) - morate platiti kamate i interese u dogovorenim vremenskim intervalima. Računajte da mora postojati osiguranje za svaku paru i ovo će značajno uticati na cash flow u Vašoj novoj firmi.

Equity finansiranje - Investitori koji će finansirati Vaš novi biznis, ali će zato tražiti učešće u vlasništvu.

Equity finansiranje može dolaziti "iznutra" ili "spolja":

• Unutrašnji finansijeri se ponekad zovu skraćeno 4F (Founders - osnivači, Friends - prijatelji, Family - familija (rodbina), Fools (ovo je malo šaljivo - uvek postoji šansa da nađete budalu koja će verovati u vašu ideju).

• Spoljni finansijeri mogu biti:

angel_investor.gif- Poslovni anđeli (engl. business angels) koji finansiraju ideje u ranoj fazi. Obično su ranije sami prošli taj put i imaju poseban odnos prema novajlijama koji započinju poslovnu avanturu.

- Venture kapital (engl. venture capital) - venture kapitalisti koji su spremni da rizikuju sa vama jer veruju u Vašu ideju. Oni obično računaju da će većina investicija propasti, ali da će 1-2 uspeti u nivou da isplate sve ostale i da se ostvari i značajan profit.

- Private equity funds tj. privatni fondovi spremni da investiraju u nove ideje i da preuzmu određeni nivo rizika.

- Izlazak na berzu (kasnije).

Eto to je ukratko. Moglo bi puno toga da se napiše na ovu temu, ali ostavimo to za neki drugi put.

Pa srećno sa Vašom novom start-up (početničkom) kompanijom u eri novog dot com buma. :)



Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jinks jinks 17:43 29.05.2011

...

Zašto je Microsoft platio 8.5 milijardi dolara" za Skype?
...
1) Jasno je da se granice, koje su postojale između telefonske, video i pisane komunikacije u poslednjih više od 30 godina, ubrzano ruše.

2) Svet putuje ka jedinstvenom sistemu komunikacija koju kombinuje sve gore navedene, a daje i neke sasvim nove mogućnosti.

Čuo sam da Skype model prevazilazi samo granice Internet Voip-a, već da velike telekomunikacione kompanije (tipa nekih nordijskih giganta ...) bukvalno svoju buduću (ustvari, već i sadašnju) žičanu, mobilnu, i ko zna kakvu drugu buduću telefoniju zasnivaju na softverskom jezgru koje je razvio Skype.

Što bi moglo da znači da će onaj koji kontroliše Skype, kontrolisati ili imati tantijeme u svim budućim oblicima komunikacija.

3) deperimeterization, decentralization, deconcentration

Kako se 1) i 2), kako i koncepti 3) odražavaju na budućnost centralizovanih javnih telekomunikacionih preduzeća, pošto je na osnovu pomenutog budućnost telekomunikacija možda i u nekom potpuno drugačijem konceptu (bez jedinstvenog monopola, na primer). Ili nije.

Odnosno, da li se tu radi o tehnologijama koje iz infrastrukture mogu da pređu malte ne u sektor privatnih usluga, koje će na tržištu, zbog nižeg stepena kompleksnosti i centralizovanosti opreme, moći da pruža mnogo više manjih firmi.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 18:12 29.05.2011

Re: ...

jinks
Čuo sam da Skype model prevazilazi samo granice Internet Voip-a, već da velike telekomunikacione kompanije (tipa nekih nordijskih giganta ...) bukvalno svoju buduću (ustvari, već i sadašnju) žičanu, mobilnu, i ko zna kakvu drugu buduću telefoniju zasnivaju na softverskom jezgru koje je razvio Skype.

Što bi moglo da znači da će onaj koji kontroliše Skype, kontrolisati ili imati tantijeme u svim budućim oblicima komunikacija.


Vrlo interesantno i vrlo moguće.

3) deperimeterization, decentralization, deconcentration

Kako se 1) i 2), kako i koncepti 3) odražavaju na budućnost centralizovanih javnih telekomunikacionih preduzeća, pošto je na osnovu pomenutog budućnost telekomunikacija možda i u nekakvom drugačijem konceptu (bez jedinstvenog monopola, na primer). Ili nije.

Odnosno, da li se tu radi o tehnologijama koje iz infrastrukture mogu da pređu malte ne u sektor privatnih usluga, koje će na tržištu, zbog nižeg stepena kompleksnosti i centralizovanosti opreme, moći da pruža mnogo više manjih firmi.


Da dodamo još jedno "de" - demonopolizacija, pa onda "virtuelni operateri", itd...

Verovatno će se neko od poznavalaca telekomunikacione industrije javiti komentarima i razjasniti nam.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 18:05 29.05.2011

a kad pukne?

Mene samo sekira sta ce biti ako taj balon pukne.

Kad je prosli dotcom balon pukao gomila sveta u IT ostala bez posla, razvoj se autsorsovao u Indiju, a IT struka od cenjenog zanimanja postala slabo placen rudarski posao.

Ocemo'l docekati penziju prodajuci domaci crepto na pijaci posle par narednih balona?
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 18:15 29.05.2011

Re: a kad pukne?

grebostrek.lurker
Mene samo sekira sta ce biti ako taj balon pukne.

Kad je prosli dotcom balon pukao gomila sveta u IT ostala bez posla, razvoj se autsorsovao u Indiju, a IT struka od cenjenog zanimanja postala slabo placen rudarski posao.

Ocemo'l docekati penziju prodajuci domaci crepto na pijaci posle par narednih balona?


Mislim da će ovaj put biti pažljiviji i da će balon duže potrajati. Ali ljudsku gramzivost nikada ne treba podceniti. Videli smo to i sa ovim što se desilo u finansijskog industiriji (bankama, fondovima, osiguravajućim kompanijama) nedavno.
jinks jinks 18:22 29.05.2011

Re: a kad pukne?

Kad je prosli dotcom balon pukao gomila sveta u IT ostala bez posla, razvoj se autsorsovao u Indiju

Interesantno bi bilo cuti koje su sve vrste IT-a autsoursovane na Istok.

Da li se radi o cistom programiranju svega zivog po narudzbini na osnovu tudjih programskih zadataka i programskih specifikacija (koji se definisu u okviru razvojnih, naucnih i istrazivackih projekata na Zapadu) ... ili i istrazivanje i razvoj odlaze na Istok, zajedno sa programiranjem.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:25 29.05.2011

Re: a kad pukne?

Nije baš novi tekst, ali je interesantan:

Outsourcing Research and Development Poses Major Risk for U.S.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 19:33 29.05.2011

Re: a kad pukne?

Dragan Pleskonjic


Mislim da će ovaj put biti pažljiviji i da će balon duže potrajati. Ali ljudsku gramzivost nikada ne treba podceniti. Videli smo to i sa ovim što se desilo u finansijskog industiriji (bankama, fondovima, osiguravajućim kompanijama) nedavno.


Znaci da jos ne upisujemo prava Najbolje bi bilo da i ne bude balon vec postepeno vracanje poverenja ekonomista u IT industriju. Al ko sto rece gramzivost je opasna stvar...
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 20:02 29.05.2011

Re: a kad pukne?

jinks

Da li se radi o cistom programiranju svega zivog po narudzbini na osnovu tudjih programskih zadataka i programskih specifikacija (koji se definisu u okviru razvojnih, naucnih i istrazivackih projekata na Zapadu) ... ili i istrazivanje i razvoj odlaze na Istok, zajedno sa programiranjem.



Hteo sam da kazem da je struka u celini patila od mehura. Niti moze svaki diplomac da ostane na univerzitetu i nastavi r&d, niti moze to ceo zivot da radi, niti se moze kvalitetno voditi projekat ako si tek zavrsio fakultet i nisi radio u pravom poslu kao operativac.

Mozda sam staromodan i gledam stvari iz perspektive Srbije al....

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 23:12 29.05.2011

Re: a kad pukne?

Kad je prosli dotcom balon pukao gomila sveta u IT ostala bez posla, razvoj se autsorsovao u Indiju, a IT struka od cenjenog zanimanja postala slabo placen rudarski posao.


He he, pa nije dot com "izmišljen" da bi unapredio položaj IT radenika, kao što ni ugalj nije kopan da bi rudarima bilo bolje ;>

Ocemo'l docekati penziju prodajuci domaci crepto na pijaci posle par narednih balona?


Tjah, ko ovde razmišlja o penziji neka posluša Dantea - i digne ruke, napusti sve nade Dočim Tamo Daleko, recimo u Kanadi, njihovo državno penziono (CPP) pare zarađuje i na Skajpu: pre 2 godine pazarili deo Skajpa, na rasprodaji (Halo Bing ) za 300 miliona, sada za to dobili 900.

A ovaj ovdašnji pio, ne samo da ništa sam ne zarađuje, nego ume čak i da poklanja (državi, koja će to lepo da il asproda il potroši) akcije koje imaju.
maksa83 maksa83 23:17 29.05.2011

Re: a kad pukne?

He he, pa nije dot com "izmišljen" da bi unapredio položaj IT radenika, kao što ni ugalj nije kopan da bi rudarima bilo bolje ;>


Sjajno! :)))))))))))))))))))

Možda nije loš trenutak da kažemo i ko stoji iza svih mehurova u zadnjih sto i kusur godina:

The Greate American Bubble Machine

Ono što je zanimljivo u prethodnom dotkoma mehuru je kako je regulacija bila razlabavljivana (npr. ranije je za IPO bilo neophodno da firma postoji bar 3 godine a da zadnjih godinu dana bude profitabilna - kada je Wall Street uzeo stvar u svoje ruke postalo je dovoljno da firma postoji, kakva god, spin majstori će već da napumpaju očekivanja. Isto (deregulacija koja odgovara investment bankama ) je jedan od uzroka kreditne krize, npr. pravilo da ne možeš i da daješ i osiguravaš kredite.

Inače, nije .com mehur poslao poslove u Indiju, kao što ne postoji ni mehur koji je proizvodnju svega živog preselio u Kinu. Posao ide tamo gde je proizvodnja jeftinija.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 07:29 30.05.2011

Re: a kad pukne?

maksa83
Inače, nije .com mehur poslao poslove u Indiju, kao što ne postoji ni mehur koji je proizvodnju svega živog preselio u Kinu. Posao ide tamo gde je proizvodnja jeftinija.



Tačno tako.

Uz to su Kinezi doneli političku odluku da malo depresiraju juan, i eto svetske zabave.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 17:50 30.05.2011

Re: a kad pukne?

A kad pukne... kako će izgledati svet?

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:08 30.05.2011

Re: a kad pukne?

Srecko Sekeljic


Odličan prikaz valuacija! Hvala puno Srećko.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 23:48 30.05.2011

Re: a kad pukne?

Ova infografika svoj pun smisao dobija tek uz tvoj tekst...
mrdax mrdax 09:10 31.05.2011

Re: a kad pukne?

Možda nije loš trenutak da kažemo i ko stoji iza svih mehurova u zadnjih sto i kusur godina:



Ipak, moramo im cestitati kako majstorski sve zamaskiraju! "Bailout" je bio skolski primer kako se uvek bogatas izvuce, jer je suvise vazan za drustvo
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 10:56 31.05.2011

Re: a kad pukne?

mrdax mrdax 11:27 31.05.2011

Re: a kad pukne?

Dragan Pleskonjic
Trillion dollar valuations are coming for Facebook, Apple and Google

Trilion - to se piše sa 12 nula?


1,000,000,000,000 (one million million; 1012; SI prefix: tera-)

Milion miliona :)

Mega milion! :)
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 11:42 31.05.2011

Re: a kad pukne?

mrdax

Znam, no ne mogu da poverujem da je dotle došla valuacija.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 08:41 02.06.2011

Re: a kad pukne?

Evo i jedan vic na temu berze:

U malo afričko selo, došao jednom jedan gospodin, lepo obučen, odseo u jedinom hotelu koji je postojao u selu i objavio na celoj stranici lokalnog lista da kupuje majmune i plaća za svakog ulovljenog majmuna 10$.

Seljaci koji su znali da je šuma puna majmuna pojuriše da love majmune i čovek ih je uredno isplaćivao, kako je i objavio. Kad je ostalo malo majmuna i kad je postalo teško da ih ulove, seljaci su prestali da mu ih donose.

Gospodin je tada obećao 20$ za majmuna i seljaci su ponovo potrčali da ih love. Opet je ponestalo majmuna i gospodin je povećao cenu na 25$, a lovci su ulovili onih nekoliko preostalih, ali i tome je došao kraj.

Sad je gospodin obećao 50$, ali majmuna više nije bilo....

On je otputovao i njegov partner se uputio seljacima i rekao: Pogledajte ove kaveze, puni su majmuna koje je moj šef kupio za svoju kolekciju. Predlažem vam da ih kupite za 35$ i kad se šef vrati on će vam ih kupiti za
50$, što je bila poslednja cena. Seljaci skupiše ono što su uštedeli celog života i kupiše hiljade majmuna
koji su bili po kavezima, očekujući povratak gospodina.

Od tog dana nisu više videli ni jednog ni drugog. U selu su ostali majmuni, oni u kavezima i oni izvan njih.

Imate li sad jasniju viziju kako funkcionišu finansijske berze?

fantomatsicna fantomatsicna 20:55 02.06.2011

Re: a kad pukne?

Majmunska posla
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:55 03.06.2011

Re: a kad pukne?

maksa83
Možda nije loš trenutak da kažemo i ko stoji iza svih mehurova u zadnjih sto i kusur godina:

The Greate American Bubble Machine


Odličan tekst! Hvala puno Makso. Treba malo vremena da se na miru pročita, ali zaista vredi.
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:27 29.05.2011

Zanimljiv tekst

Hvala.

Se vidimo na Eurodigu? Ja sam nazočan u utorak pre podne?
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 18:33 29.05.2011

Re: Zanimljiv tekst

Milutin Milošević
Hvala.

Se vidimo na Eurodigu? Ja sam nazočan u utorak pre podne?


Hvala, takođe. Postaraću se da dođem na Eurodig, barem na kratko.
4krofnica 4krofnica 18:58 29.05.2011

tip.mi

Pa evo redom (i vrlo kratko)



nene, ovo je sasvim dovoljno dobrih saveta,
jedino si izostavio nekoliko kvalitetnih Ideja, moze i na pp :)
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 07:17 30.05.2011

Re: tip.mi

4krofnica
nene, ovo je sasvim dovoljno dobrih saveta,
jedino si izostavio nekoliko kvalitetnih Ideja, moze i na pp :)


Eh... pa ne idu te ideje tek tako.

Kažu ovi što se razumeju ili kao razumeju u te stvari, da to ide ovako:

1. Uočiti neki problem koji tešti što veću populaciju
2. Naći [novo] rešenje za taj problem (što elegantnije, bolje od drugih, ako druga postoje i tako to)
3. Pretvoriti rešenje u proizvod i/ili uslugu
4. Ovde će zatrebati pare (često ozbiljne pare) da se proizvod ili usluga razviju, iznesu na tržište, reklamiraju...

Itd. Skroz jednostavno, zar ne?

Drugi kažu da i ne mora da se rešava problem, nego da se ponudi neka sasvim nova mogućnost, koja ranije nije postojala. Narod počne da koristi novu mogućnost, onda mogućnost stvori novu potrebu i tako u krug. Zabavi nikad kraja.


EDIT: Jedan problem sa kojim se čovečanstvo suočava je problem energije. Onaj ko ima novo rešenje za taj problem, ima velike šanse. Evo baš sada videh Germany announces end to nuclear power. Ranije sam pisao tekst na temu Bezbednost nuklearnih elektrana, na kome je bilo dosta polemika.

Evo isečak iz teksta sa gornjeg linka:

Germany on Monday announced plans to become the first major industrialised power to shut down all its nuclear plants in the wake of the disaster in Japan, with a phase-out due to be wrapped up by 2022.
4krofnica 4krofnica 10:40 30.05.2011

Re: tip.mijavascript:;javascript:;

da, nemacka vlada je bila pod velikim pritiskom naroda, ali sad vidim da tih 17 nuklearnih elektrana proizvodi samo 22% energije od ukupnih potreba, sto je prilicno mali deo za nadoknaditi, zar ne...
ali oni ce verovatno povuci i druge..


znaci da se bacim u bizmis sa vetrenjacama..:)


( ne kapiram sto se stalno pojavljuje ovaj ;javascript:;, u komentarima..)
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 10:48 30.05.2011

Re: tip.mi

4krofnica
znaci da se bacim u bizmis sa vetrenjacama..:)


Može vetrenjače, a može nešto skroz novo i do sada neotkriveno.
legalizacijabg legalizacijabg 19:56 29.05.2011

vise menagera u it nego svih ostalih

danas realno,u it biznisu,mnogo više je savetnika,menagera,mutivoda raznih,advicera,prodavaca magle nego peska na prosecnoj plaži.svaki biznis se svodi na proizvodnju i trgovinu pa i it,a ove trece,mutivode i 'posrednike'koji traže deo kolača za prodaju magle,treba istisnuti iz biznisa.ubrzanim razvojem broadband interneta i opismenjavanjem potencijalnih preduzetnika,nadam se da ce se to i ostvariti.znaci,motiku u ruke i na posao.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 10:57 30.05.2011

Re: vise menagera u it nego svih ostalih

legalizacijabg
motiku u ruke i na posao.


Motiku, tastaturu, miša... ko već šta najbolje zna, ume i ima pri ruci.
I obavezno uključiti mozak, pokrenuti se ka novim idejama.
mrdax mrdax 21:01 29.05.2011

Iz drugog ugla

Trenutno sam u fazi "wanna be" investitora i bacam oko na berzu. Pre koji dan video sam da LinkedIn nudi IPO. Pomislio sam kako je to dobra sansa ali opet , ko zna kako ce LinkedIn poslovati za 5 godina od sada.

“The technology I.P.O. market is very healthy right now, one because we have large companies that truly have the scale and the proven business models to be attractive to investors, and two, the shoppers have their credit cards out,” said Lise Buyer, founder of the I.P.O. advisory firm Class V Group. Ms. Buyer, a former director of business optimization for Google, helped advise the search giant on its 2004 initial public offering.


Nadam se da je ovo stvarno tacno a da nije vidjenje placenih promotera. Ne bih voleo da gledam kako novac nestaje u mehuru "socijalnih mreza" .
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:35 29.05.2011

Re: Iz drugog ugla

mrdax
Trenutno sam u fazi "wanna be" investitora i bacam oko na berzu. Pre koji dan video sam da LinkedIn nudi IPO. Pomislio sam kako je to dobra sansa ali opet , ko zna kako ce LinkedIn poslovati za 5 godina od sada.


To niko ne može znati, pet godina je dug period. Ne verujem da se sa sigurnošću može proceniti i vrednost akcija za sutra-prekosutra.

“The technology I.P.O. market is very healthy right now, one because we have large companies that truly have the scale and the proven business models to be attractive to investors, and two, the shoppers have their credit cards out,” said Lise Buyer, founder of the I.P.O. advisory firm Class V Group. Ms. Buyer, a former director of business optimization for Google, helped advise the search giant on its 2004 initial public offering.


Nadam se da je ovo stvarno tacno a da nije vidjenje placenih promotera. Ne bih voleo da gledam kako novac nestaje u mehuru "socijalnih mreza" .


Opet, teško je znati. Videli smo kako su procenjivani kreditni rejtinzi nekih banaka pre velikog pada 2007. i 2008. godine. Ispostavilo se da su ocene nekih analitičara bile daleko od realnosti.

EDIT: eto jedne ideje - sistem koji će razdvojiti realno zasnovane prognoze od manipulacija plaćenih promotera.
Oljacat Oljacat 22:31 29.05.2011

Nove mogucnosti

Dragane, definitivno se otvaraju nove mogucnosti. Problem koji ja uočavam u našoj zemlji je međutim - nedostatak kvalifikovane radne snage kou možeš uposliti, nedovoljno ulaganje u ICt i naravno, potpuna koncentracija skoro svega na samo jednoj lokaciji, što umnogome otežava neki bolji pristup. Gledajući npr FB, većina onih koje poznajem ga koristi kao da gleda farmu ili velikog brata, a s druge strane, preduzetnici uopšte nisu svesni mogućnosti koje pruža ovaj vrlo bitan deo komunikacije sa klijentima. Postalo je moderno da imaš stranicu ali ... šta dalje s tim je teško pitanje.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 07:24 30.05.2011

Re: Nove mogucnosti

Oljacat
Dragane, definitivno se otvaraju nove mogucnosti. Problem koji ja uočavam u našoj zemlji je međutim - nedostatak kvalifikovane radne snage kou možeš uposliti, nedovoljno ulaganje u ICt i naravno, potpuna koncentracija skoro svega na samo jednoj lokaciji, što umnogome otežava neki bolji pristup.


U Srbiji postoji veliki debalans radne snage. Dok stotine hiljada čekaju posao na zavodu za zapošljavanju (ili kako se tačno zove), dotle neke firme teško dolaze do profila koji im trebaju. Neka kopča tu nedostaje, slažem se.

Sa druge strane, mnogi čekaju da im neko stvori radno mesto, dok drugi uzimaju stvari u svoje ruke i stvaraju radna mesta. Ovaj tekst je za one koji su preduzetnici i mogu da stvore radna mesta za sebe i mnoge druge. Nažalost, ambijent nije baš povoljan za preduzetnike u oblasti ICT-a. Krediti i visoke kamate, početni kapital i kako doći do njega, glomazne procedure, birokratija... sve kao da je postavljeno da oteža, a ne da olakša posao. Zato verovatno i nemamo proizvoda koji su odavde otišli na svetsko tržište. Ko ima dobru ideju, ode i realizuje je tamo gde je za to bolji ambijent. Da ne pričamo o tome da proizvodi "made in Serbia" i nisu baš na glasu.
fantomatsicna fantomatsicna 00:55 30.05.2011

Tekst

je odlican/Daje pregled situacije na IT trzistu i ideje za ukljucenje.Sigurna sam da ce pomoci onima koji razmisljaju u tom pravcu.A da li ce bubble puci.Svaki biznis nosi rizik pa i ovaj..
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 07:26 30.05.2011

Re: Tekst

fantomatsicna
je odlican/Daje pregled situacije na IT trzistu i ideje za ukljucenje.Sigurna sam da ce pomoci onima koji razmisljaju u tom pravcu.A da li ce bubble puci.Svaki biznis nosi rizik pa i ovaj..


Hvala fantomatsicna.

I slažem se: ko ne rizikuje, taj ne profitira. Ovaj tekst je, u neku ruku, poziv onima koji su spremni na nove poduhvate i rizike.
nsarski nsarski 06:54 30.05.2011

Auh!

1. Prvo što je potrebno, to ste Vi, ličnost sa pravim (neki će reći neobičnim ili šašavim) mentalnim sklopom. Smatrate da nemoguće stvari ne postoje, nemate posao ili smatrate da je Vaš trenutni (stalni) posao rizičan, jer ga možete izgubiti svakog trenutka, imate avanturistički duh, smatrate da je život previše kratak da biste provodili najmanje jednu trećinu vremena na poslu koji sada imate. Imate jaku želju da napravite nešto novo. Spremni ste da rizikujete.

2. Imate novu izvrsnu ideju.

3. Imate vrhunski tim ili ideju kako da ga napravite, tj. koje ljude da uključite u svoj tim.

4. Finansiranje (novac, novac, novac...)


Nesto ovako:

Imali ste iPod!,
oborio vas je s nogu iPad!,

sada probajte:




You think this will fly?
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 07:10 30.05.2011

Re: Auh!

nsarski
Nesto ovako:

Imali ste iPod!,
oborio vas je s nogu iPad!,

sada probajte:




You think this will fly?


Tu bi bilo problema sa IPR-om.
Taj aspekt nisam analizirao u tekstu, jer je tekst ionako predugačak.

Izgleda da su neki preduzimljivi Slovenci zaštitili ajvar, a Apple (skoro) sve što počinje na slovo "i".
uros_vozdovac uros_vozdovac 07:52 30.05.2011

Re: Auh!

Dragan Pleskonjic


Izgleda da su neki preduzimljivi Slovenci zaštitili ajvar, a Apple (skoro) sve što počinje na slovo "i".


Jes, ali smo ih zeznuli. Ovo je na A, dakle Ajvar!
mirelarado mirelarado 08:03 30.05.2011

Re: Auh!

Izgleda da su neki preduzimljivi Slovenci zaštitili ajvar, a Apple (skoro) sve što počinje na slovo "i".


И за кајмак нас неко предухитрио.


Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 10:18 30.05.2011

Re: Auh!

uros_vozdovac
Jes, ali smo ih zeznuli. Ovo je na A, dakle Ajvar!


Ajvar - Slovenci
iVar - Apple (skoro sve na "i"

Napomena: registracije intelektualne svojine neproverene. Malo šale nije na odmet.

seceranac seceranac 09:20 30.05.2011

optimisti



Mislim da će ovaj put biti pažljiviji i da će balon duže potrajati. Ali ljudsku gramzivost nikada ne treba podceniti. Videli smo to i sa ovim što se desilo u finansijskog industiriji (bankama, fondovima, osiguravajućim kompanijama) nedavno.



lepo je videti da na ovom svetu ima jos optimista.


Na ovom grafu svet se trenutno nalazi na poziciji ekivalentnoj novembru 1999, bubble samo sto nije pukao ali za razliku od bubble-a iz 2000. sada paralelno postoji jos jedno desetak bubble-ova od koji vecina veca od ovog IT i spremna za pucanje (energy bubble, metal bubble, bond bubble, stock market bubble, food bubble, ...). Kada pocnu da pucaju za jedno 6 meseci zaredom Drugi svetski rat ce nam izgledati kao bajka sa srecnim krajem.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 10:16 30.05.2011

Re: optimisti

seceranac
lepo je videti da na ovom svetu ima jos optimista.


Optimizam krepi organizam.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 14:13 30.05.2011

Patentni sporovi

Još jedan interesantan aspekt borbe velikih oko patenata (ko koga tuži):





maksa83 maksa83 17:43 30.05.2011

Re: Patentni sporovijavascript:;

Još jedan interesantan aspekt borbe velikih oko patenata (ko koga tuži):

Meni je zanimljiv i momenat da Microsoft zaradi $5 od svakog prodatog Android telefona (za sad od HTC-a, a pokušava da reketira i ostale) po osnovu patent trola, što je, kad se izmnoži sa obimom prodaje Android telefona trenutno više nego što zarađuju od rođenog Windows Phone 7.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 09:33 31.05.2011

Re: Patentni sporovi

maksa83
Meni je zanimljiv i momenat da Microsoft zaradi $5 od svakog prodatog Android telefona (za sad od HTC-a, a pokušava da reketira i ostale) po osnovu patent trola, što je, kad se izmnoži sa obimom prodaje Android telefona trenutno više nego što zarađuju od rođenog Windows Phone 7.


Da, to je skoro neverovatna i čudna stvar.
uros_vozdovac uros_vozdovac 09:51 31.05.2011

Re: Patentni sporovi

Zanimljivo, ima neki model HTC sa win 6.x OS-om, i neko je napravio neki patch da se na njega ipak instalira android. Zanimljivo kako smo ubrzo na forumu zabeležili povećano interesovanje za taj patch.
Filip2412 Filip2412 18:09 31.05.2011

Re: Patentni sporovi

Dragan Pleskonjic
maksa83
Meni je zanimljiv i momenat da Microsoft zaradi $5 od svakog prodatog Android telefona (za sad od HTC-a, a pokušava da reketira i ostale) po osnovu patent trola, što je, kad se izmnoži sa obimom prodaje Android telefona trenutno više nego što zarađuju od rođenog Windows Phone 7.


Da, to je skoro neverovatna i čudna stvar.
kao sto nekakav naslednik majkl dzeksona zaradjuje pare na pesmama radovima pokojnog John Lennon-a i ekipe.... zato sto je otkupio prava, totalna glupost.

Patenti su stetna stvar skroz, usporavaju razvoj drustva.
atanvarno atanvarno 16:28 31.05.2011

AirBnB je moj favorit

1 milijardica

A odličan je sajt, vrlo ga gotivim.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 16:36 31.05.2011

Re: AirBnB je moj favorit

atanvarno
1 milijardica

A odličan je sajt, vrlo ga gotivim.


Hvala, zanimljiv ovaj airbnb.
atanvarno atanvarno 08:47 01.06.2011

Re: AirBnB je moj favorit

Dragan Pleskonjic
Hvala, zanimljiv ovaj airbnb.


Malo sam čitao nešto o ovoj kompaniji i naišao na ovaj tekst. Interesantan način kreiranje inicijalne mase korisnika. :)

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 15:00 01.06.2011

Re: AirBnB je moj favorit

atanvarno
Malo sam čitao nešto o ovoj kompaniji i naišao na ovaj tekst. Interesantan način kreiranje inicijalne mase korisnika. :)



Ovi su kanda koristili "fini spam" da osnaže svoju valuaciju.
strog_ali_pravedan strog_ali_pravedan 21:39 02.06.2011

Evo ga pocelo

Groupon files for IPO of up to $750 million

Sad ko uzme kajace se ko ne uzme kajace se jos vise ...
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:59 02.06.2011

Re: Evo ga pocelo

strog_ali_pravedan
Groupon files for IPO of up to $750 million

Sad ko uzme kajace se ko ne uzme kajace se jos vise ...


Tamni vilajet.

Hvala. Ovo je pravovremena informacija za one koji žele da se uključe u početnoj fazi trgovanja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana